Page 1

Prinsjesdag

een bijzondere gebeurtenis!

Elk jaar is het op de derde dinsdag van september Prinsjesdag. We zien dan veel ceremonieel en in de ridderzaal spreekt de koningin op haar ‘troon’ de troonrede uit. Maar wat is eigenlijk deze eeuwen oude traditie. Op de volgende pagina alles wat je zou moeten weten over Prinsjesdag. Een bijzondere gebeurtenis!


Prinsjesdag

een bijzondere gebeurtenis!

Op Prinsjesdag spreekt de Koningin de troonrede uit tijdens een gezamelijke vergadering van de leden van de Eerste en Tweede Kamer. Zij leest dan een verhaal van de Premier(Minister-President) voor. Hierin staat wat voor plannen het kabinet voor het volgende jaar heeft. Prinsjesdag was de benaming voor de verjaardag van Stadhouder Prins Willem V (1748-1806) op 8 maart. In die tijd, de Patriotische tijd, was Prinsjesdag ĂŠĂŠn van de populairste volksfeesten in ons land. Dat verklaart waarschijnlijk waarom de dag van de plechtige opening van de StatenGeneraal in de 19e eeuw de naam Prinsjesdag lkreeg. In de 19e eeuw viel de opening eerst op de eerste maandag in november, later werd dit de derde maandag van oktober.

Koningin leest de troonrede, hierin staan de regeringsplannen voor het komende jaar. Kamer. Vanaf 1904 is gekozen voor de ridderzaal op het Binnenhof in Den Haag. Graaf Floris V liet de Ridderzaal al in 1280 bouwen. De gotische troonzetel vanwaar de koningin de rede voorleest staat er pas begin 20ste eeuw. De Koningin, Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima gaan van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal met de gouden koets. Het is een van de wijzige keren dat deze gebruikt wordt. Ook Prins Constantijn, Prinses Laurentien,Prinses Margriet en Prof.Mr.Pieter van Vollenhoven zijn tijdens Prinsjesdag aanwezig. Zij gaan met de glazen koets.

Een grondwetswijziging in 1887 besloot om het op een dinsdag te doen en nog een aantal jaar later is besloten het te verplaatsten naar september.

Na de speciale vergadering van de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal begint een nieuw regeringsjaar. De Koning(in) heeft de plannen voorgelezen en nu is het aan de regering om deze waar te maken. De minister-president schrijft de troonrede, de koningin dus niet zelf. Maar er staat niet precies beschreven hoe lang de rede moet worden. Elk jaar verschild het dus. Prinsjesdag, een bijzondere gebeurtenis.

Tussen 1815 en 1904 sprak de koning(in) de troonrede uit in de vergaderzaal van de Tweede Een uitgave van Vorsten, vroeger en nu

www.vorstenvroegerennu.nl

Prinsjesdag  

Prinsjesdag

Prinsjesdag  

Prinsjesdag

Advertisement