Magazine Avansa Waas-en-Dender voorjaar 2022

Page 1

MAGAZINE 3 | VOORJAAR 2022

samen naar beter

Van foute vriend naar vogelvriend Interview met Begijn Le Bleu

Met bewondering door verwondering Caroline Pauwels aan het woord

Babbelonië blaast 15 kaarsjes uit! Babbel je met ons mee?

Waas-en-Dender

samen naar beter

1


© Mustafa Yasin Arslan

2


KIJK

05

06

12

14

WELKE ACTIVITEIT OF ARTIKEL PAST HET BESTE BIJ JOU?

INTERVIEW MET BEGIJN LE BLEU

EEN BABBEL ALS REMEDIE?

15 JAAR DE LAATSTE DINSDAG IN LOKEREN

16

22

28

32

CAROLINE PAUWELS AAN HET WOORD

NIEUWKOMER IN DE KIJKER: MOHAMMAD NADER FARHAD

PARTNER IN DE KIJKER: DIJK92

BABBELONIË BLAAST 15 KAARSJES UIT!

34

36

PANGERECHT MET SAEFTINGHER WORST

NIEUWE COLLEGA’S IN BEELD

Inleiding Een magazine waarin we de schoonheid van onze regio naast de uitdagingen van het leven durven plaatsen. Waarin we samen met inspirerende personen op zoek gaan naar antwoorden die ons op weg kunnen helpen. En waarin we transformeren: niet onder de naam Vormingplus Waas-en-Dender maar als Avansa Waas-enDender. Bij Avansa vinden we levenslang leren belangrijk. Want leren maakt mensen sterker. En sterke mensen maken de samenleving beter. Ga je mee met ons op pad? Samen naar beter.

04 Inleiding Zomerzucht | 08 Overzicht uitstappen | 10 In papieren dialoog | 11 Gedicht Lies Van Gasse 13 Solidariteitsstraten | 18 Kalender 2022 | 21 Praktische informatie | 24 Activiteiten digitalisering 30 Bedankt aan onze partners | 33 De wereld van Sofie | 35 Kerk in het midden www.avansa-wd.be

3


ZOMERZUCHT

Zomerzucht Nu de dagen donker en koud zijn overvalt het me soms: zomerzucht. Blauwe luchten, zon, de natuur die volop bloeit, lange zwoele zomeravonden, het vrolijke gevoel dat bij vakantie hoort. Vrijheid. Een verlangen dat hoop geeft, hoe lang ook de winter. Straks is het weer lente, weer zomer. Steeds weer opnieuw. Zonder twijfel. De afgelopen maanden was het niet enkel klimatologisch winter. Ook maatschappelijk sloeg de kilte toe. Elkaar zien en ontmoeten kon niet meer zonder meer. Hield steeds een gezondheidsrisico in. Maatschappelijke debatten over klimaat, energie, vaccinatie, … werden op het scherp van de snee gevoerd. De wereld leek steeds meer in kampen verdeeld. Voor of tegen. Zwart of wit. Hard tegen hard.

4

© Greet Pictaz

Gelukkig is er niet enkel de zekerheid dat het straks terug zomer wordt. In de aanloop naar de lente bieden we je alvast ons magazine vol inspiratie en hoop, boeiende personen en projecten aan. Hopelijk kunnen we je verzoenen met de rest van de winter, doen dromen, verlangen en hopen. Gooi nog een blok op het vuur, kleed je warm aan voor een winterwandeling in onze mooie regio, koester de lange winteravonden. En weet: straks is het lente, wordt het zomer. Zonder twijfel. Koen Van de Merckt Coördinator Avansa Waas-en-Dender


ONTDEK

Welke activiteit of artikel past het best bij jou? Wil je ontdekken welke activiteiten het best bij jou passen? Op onze website kan je filters gebruiken, waardoor je enkel de activiteiten te zien krijgt binnen jouw gewenste gemeente en interesse. Test het nu zelf uit!

JA

HOU JE VAN STRUCTUUR?

www.avansa-wd.be/ activiteiten-in-waas-en-dender

NEE

WELKOM IN DEZE CHAOTISCHE FLOWCHART

ONTDEK DE KALENDER OP BLADZIJDE 18

Lees meer over het DIALOOGproject op bladzijde 10

Digitaliseren kan je leren op bladzijde 24 WAAR LIGGEN JOUW INTERESSES? KEN JE COOKIES?

PC?

DIGITALISERING

DUURZAAMHEID

SAMENLEVING

WELZIJN EN INCLUSIE

BEN JE EEN VOGELAAR?

HOU JE VAN EEN FEESTJE?

BEN JE VERGEVINGSGEZIND?

SMARTPHONE?

Breng een bezoek aan PermaFungi bladzijde 9

www.avansa-wd.be

JA

JA

NEE

Lees het artikel met Begijn Le Bleu op bladzijde 6

JA

Lees meer over de verjaardag van De Laatste Dinsdag op bladzijde 14

Kom kennismaken met Afghanen van bij ons

5


INTERVIEW

©Foto’s: Pieter-Jan Vanstockstraeten

Van foute vriend naar vogelvriend INTERVIEW MET BEGIJN LE BLEU

Speculaas en thee. Meer had Vlaanderens bekendste vogelspotter Begijn Le Bleu uit Sint-Niklaas niet nodig om zijn favoriete vogelspotplaatsen én meer prijs te geven.

Interview Kan je jezelf even voorstellen? Jazeker, ik ben al heel lang comedian, en ik heb deelgenomen aan het tv-programma Foute vrienden. Daarnaast maak ik de podcast ‘Fwiet! Fwiet!’ over vogelkijken maar ook over de natuur in het algemeen. Over vogels (spotten) heb ik zelfs een boek geschreven (met dezelfde titel als de podcast) en nu maken we ook Fwiet, een tweejaarlijks vogeltijdschrift. Je hoort het, mijn hoofdpad is komedie, maar ik bewandel nog veel andere zijpaadjes. Dit is voor mij heel plezant om te doen.

6

Je bent een fervent vogelspotter. Hoe is deze passie ontstaan? Ik ben ermee opgegroeid. Mijn vader zat ook graag in de natuur, hij leerde mij naar vogels kijken. Ik heb land- en tuinbouw gestudeerd in het middelbaar en ik ben gecertificeerde natuurgids. Vogels kijken en over vogels leren heeft me dus altijd enorm geboeid. Dat ik er nu een tijdschrift en podcast over mag maken is een droom die uitkomt. Wat is jouw favoriete plaats in het Waasland om vogels te spotten? Ik ga heel graag naar de Doelpolder (Beveren), Reservaatzone Donkmeer (Berlare) en de Daknamse Meersen (Lokeren). Je kunt daar de Waaslandse natuur zien op z’n best en ook een beetje zoals hij vroeger was. De kleine dijkjes met populieren, akkers en meersen (nat hooiland) die je daar vindt,


genereren enorm veel biodiversiteit. Dit zijn toch wel hele mooie gebieden, daarom draag ik ook graag uit dat ik een Waaslander ben. Nu het voorjaar eraan komt, heb jij een goede tip om tuinvogels extra te ondersteunen? Mijn grootste tip: kijk naar je tuin. Vogels komen graag eten en wonen in tuinen waar ze beschutting vinden. Maak je tuin een beetje wilder en groener door hagen of struiken te planten. Verder voeder ik ze de hele winter door, tot in maart. Elke dag krijgen ze een pindamengeling en zonnebloempitten. Hier en daar strooi ik ook wat voer op de grond. Ik ben benieuwd welke soorten ik deze winter zal ontdekken in onze tuin. Kortom, als je vogels wil ondersteunen tijdens de winter moet je heel je tuin goed soigneren. Zitten er nog nieuwe projecten in de pipeline naast je podcast, tijdschrift en comedyshows? Het tijdschrift Fwiet blijft voortgaan. Ik werk hieraan samen met Jeroen Denaeghel (woordvoerder Agentschap Natuur en Bos). De bedoeling is een inhoudelijk sterk en beeldend kwalitatief tijdschrift te maken. Het is bijzonder leuk en verdienstelijk om te doen. Daarnaast ben ik bezig aan een nieuwe vertelling waarmee ik begin te try-outen in het najaar van 2022. De nieuwe show heet KIJK en zal gaan over vogelkijken en de teloorgang van onze biodiversiteit. Het wordt een combinatie van een lezing, vertelling en een stukje theater.

Welke boodschap heb je nog voor de Avansa-lezers? Praten is belangrijk, maar doen is nog belangrijker. Als je een idee hebt, ga dan ermee aan de slag aan de slag. Het effectief doen en uitvoeren van een idee werkt heel aanstekelijk. Als je iets in gang hebt gezet, mag je ook fouten maken. Het kan niet allemaal van de eerste keer goed zijn. Maar je bent wel iets aan het opbouwen. Je moet niet wachten tot je het in de schoot krijgt geworpen. We leven in een heel bevoorrecht land en we krijgen hier veel kansen. Nog steeds zijn er mensen die klagen, daar hou ik niet van. Hoe meer je rondkijkt, hoe beter je ziet dat wij een uitzondering zijn en niet langer de regel. Wij zijn een uitzondering in rijkdom, in rijkdom van mensen en mogelijkheden. Met dat besef in het achterhoofd kan je “gas geven, niet normaal”. Er zijn mensen die barrières en begrenzingen ondervinden, maar er zijn altijd haalbare mogelijkheden. Het is geen eenzijdig verhaal maar ik wil wel zeggen dat er hier, in België, veel mogelijkheden zijn zolang je ze maar zelf vastgrijpt. Bedankt voor dit interessante interview, Begijn! Wil je Begijn Le Bleu nog meer horen vertellen over vogels? Dan kan je luisteren naar zijn podcast Fwiet!. Je vindt alle info op de website: www.birdnerd.be.

“Je hoort het, mijn hoofdpad is komedie, maar ik bewandel nog heel veel zijpaadjes.”

www.avansa-wd.be

7


ONDERWEG

Onderweg

© Mustafa Yasin Arslan

OVERZICHT UITSTAPPEN Op stap met Avansa. Dit voorjaar gaan we graag weer samen met jou op ontdekking. Ruiken, proeven, prikkelen en kritisch kijken op een veilige manier. Kom je met ons

Dekoloniseringswandeling door Antwerpen

Wandeling door Joods Antwerpen

OP ZOEK NAAR SPOREN VAN ONS KOLONIAAL VERLEDEN

ONTDEK FASCINERENDE FEITEN OVER DE JOODSE GEMEENSCHAP IN ANTWERPEN

Guy Poppe vertelt verhalen over de banden tussen de stad Antwerpen en Congo. Ga mee op deze wandeling en ontdek hoe er tot op vandaag nog steeds sporen zijn van ons koloniaal verleden in monumenten, instellingen, straatnamen en persoonlijke ervaringen.

DO 17 MAART 2022 van 14.00 tot 17.00 uur ENTREPOT DU CONGO ANTWERPEN

8

Exotische ingrediënten in een kleurrijke buurt WANDELING DOOR ANTWERPEN

Je wandelt door de diamantwijk, langs joodse bakkerijtjes, winkeltjes en synagoges. Je leert hoe de joodse gemeenschap in Antwerpen ontstond en over de typische gebruiken uit de joodse traditie.

In de kleurrijke buurt aan het station Antwerpen-Centraal vind je een bloeiende handel in exotische ingrediënten. We duiken in de wereld van de Aziatische en NoordAfrikaanse keuken en winkels. We bezoeken een Turks koffiehuis en lunchen in een van de talrijke restaurantjes in de buurt.

ZA 7 MEI 2022

ZA 11 JUNI 2022

van 14.00 tot 16.00 uur DE KEYSERLEI INGANG CENTRAAL STATION ANTWERPEN

van 09.50 tot 16.00 uur ZOO ANTWERPEN INGANG ZOO ANTWERPEN


Bezoek Red Star Line Museum

Bezoek aan PermaFungi

RONDLEIDING MET GIDS

VAN KOFFIEGRUIS TOT PADDENSTOEL

Twee miljoen passagiers maakten met Red Star Line de oversteek naar Amerika. Nu is het een museum met centraal de verhalen van mensen, op zoek naar geluk en een beter leven.

Bezoek de paddenstoelenkwekerij, maak je eigen kweekkit en oogst enkele weken later thuis 300 gram oesterzwammen.

ZA 23 APRIL 2022

VRIJ 10 JUNI 2022

Samenleven in groen Kallo

Bezoek aan Samentuin Puithoek in Beveren

van 14.00 tot 15.30 uur RED STAR LINE MUSEUM ANTWERPEN

Ontdek en geniet van het gebied De Lisdodde. Aansluitend bezoeken we Samenlevingsopbouw Kallo. Twee buurtopbouwwerkers gaan er aan de slag met de noden en behoeften van de bewoners. Verwacht je aan een bevlogen heen-en-weergesprek met Aslihan Kaplan en Stefaan Segaert.

DO 24 MAART 2022

van 09.30 tot 12.30 uur BRUG OVER DE MELKADER KALLO

van 09.30 tot 12.00 uur TOUR & TAXIS BRUSSEL

Eco-fietstocht in Brussel OP ONTDEKKING DOOR DE GROENE, DUURZAME KANT VAN BRUSSEL

ZO 15 MEI 2022

van 14.00 tot 17.30 uur CACTUS VZW BRUSSEL

Bezoek aan een prairietuin WAAROM EN HOE? GENIETEN STAAT HIER CENTRAAL.

HOE MAAK JE VAN EEN LAPJE GROND EEN ECOLOGISCHE EN INTERCULTURELE SAMENTUIN?

Welkom in de prachtige tuin van Evy. Ze leidt je rond in een overvloed van planten en bloemen. Zodanig uitgekozen en aangeplant dat ze géén extra water, bemesting of minutieus onderhoud eisen.

DO 19 MEI 2022

ZO 19 JUNI 2022

van 10.00 tot 12.30 uur SAMENTUIN PUITHOEK BEVEREN-WAAS

van 10.00 tot 12.00 uur EVY GOES NATURE SINAAI-WAAS

Waterlopen

Bezoek aan voedselbos Het Gillisbos

WATERWANDELING DOOR SINT-NIKLAAS

VAN THEORIE NAAR PRAKTIJK

Klopt het dat al het water naar de zee vloeit? En wat krijg je te zien als je een riooldeksel opent? Tijdens deze waterwandeling krijg je info over water in de stad.

ZA 25 JUNI 2022

ZA 19 MAART 2022

van 14.00 tot 16.00 uur GILLISBOS SINT-GILLIS-WAAS

www.avansa-wd.be

van 10.00 tot 12.00 uur SINT- NIKLAAS

Wil je meer weten over deze uitstappen? Ga naar www.avansa-wd.be/ activiteiten-in-waas-en dender en filter op het type ‘uitstap’.

9


SCHRIJF

In papieren dialoog WE MOETEN HET EENS OVER HERSTEL HEBBEN.

Dialoog. Praten met elkaar. Om de beste versie van jezelf te kunnen zijn. Dat willen ook gedetineerden. Gehoord worden, begrepen worden. Daarom gaat het project DIALOOG drie jaar aan de slag met herstelgerichte detentie. Een piste die op dit moment in België nog veel te weinig verkend wordt. Avansa probeert door meerdere activiteiten, verspreid over heel Vlaanderen, bewustwording te creëren rond het huidige gevangeniswezen. Structurele veranderingen, dat is wat we uiteindelijk beogen. De afgelopen maanden brachten we op tal van plaatsen vrije burgers en gedetineerden samen om in DIALOOG te gaan via brieven naar elkaar. “Hoe kunnen wij ooit als ‘herboren mens’ uit de gevangenis komen? We komen hier binnen als een bot mes, en we gaan er scherper terug uit. We krijgen geen (psychologische) begeleiding en worden hier alleen maar rot. Dit is geen omgeving om te herstellen”, schrijft een gedetineerde. Een oproep om gehoord te worden. Om niet gereduceerd te worden tot een daad of daderschap. “Om in dialoog te gaan met slachtoffers denk ik dat je dieper moet kijken en luisteren. Je moet afstand kunnen nemen van je eigen oordeel. Of het toch al als een oordeel herkennen. Volgens mij kan je dan meer zien”, getuigt Wendy die als vrije burger deelnam aan DIALOOG. DIALOOG is verbinding tussen mensen, elkaar de hand reiken, samen onderzoeken en aandachtig luisteren. Zonder meteen te oordelen. Samen met De Rode Antraciet, De Huizen vzw, de twee gevangenissen in onze regio en diverse andere partners nodigen we je uit om mee in dialoog te gaan.

10

Hiertoe organiseren we in Vlaanderen verschillende activiteiten. Alle informatie, boeiende getuigenissen, gratis films en webinars en nog veel meer vind je op www.dialoogherstel.org. Benieuwd? Op donderdag 31/3 organiseren we een avond over de zin en onzin van gevangenisstraf. Onder begeleiding van professor Kristel Beyens hebben we het over vrijheid, straffen en alternatieven. Inschrijven kan via www.avansa-wd.be of 03 775 44 84.


ONOLOGIE VAN VERD CHR UNDE ARBEID E D Het was een smalle dag dacht ik en de zon liep hard te kloppen op de wachters aan de rand van de weg. Het waren dagen, denk ik, denkend aan graalrakketten, spoetnikspuiten, medicijnen magischer dan zijn, zijn als de rand van de dag.

Het was een droge wind, dat dacht ik, en ze krulde de woestijn in een woestijn die krulde. Lange hemdsmouwen plukten een kip uit de lucht, hemdsmouwen plukten een kip en in een vrouw met kinderwagen die aan een klein draadje vasthing ontwikkelde zich vol ontzetting en wonder een sterk vertraagde beweging, dansend met een lichte hapering, een lange roep op afstand, hoe ik net zo ingekapseld, net zo ingesloten, net zo dik in de cellen een huid aan de kapstok hing die je, eens buiten, aan je eigen naaktheid herinnert, aan hoe je ooit wakker werd. O. Vele dingen heb ik niet gezien. Zo was het lang geleden dat ik dunne huizen zag, dat ik zong door het papier. Opgeplooid word je weer een jongen en ik ben bloot en helemaal vooraan aan dit verhaal begonnen.­

Gedicht en illustratie Lies Van Gasse www.liesvangasse.be

www.avansa-wd.be

11


EENZAAM

De eenzame eeuw EEN BABBEL ALS REMEDIE?

De serviceflat om de hoek heeft een balkon, elke dag zit er een man de straat te observeren. We lopen voorbij, mijn zoontje zegt “dag mijnheer”. Er verschijnt een glimlach bij de man, voor even is de eenzaamheid van geen tel. Kleine dingen maken soms voor iemand een groot verschil. Ieder van ons kan met deze ‘kleine dingen’ aan de slag om een buur, een verre vriend of zelfs een onbekende het gevoel te geven dat hij even niet alleen is. Met onze winactie van afgelopen najaar wilden we ideeën verzamelen om eenzaamheid te bestrijden. We kregen heel wat reacties binnen en delen ze graag met jou. Guy weet van zichzelf dat hij moeilijk alleen kan zijn. Gelukkig heeft hij genoeg vrienden en familie. Helaas is niet iedereen gezegend met duurzame vriendschappen. Op zoek gaan naar vrienden, raadt hij aan. Om samen een babbeltje te slaan, bij de koffie.

Maar waar zoek je dan? Marian stelt voor om naar een sportclub in de buurt te gaan. Misschien start er wel een nieuwe cursus yoga of start to run waarbij je kan aansluiten. Zo kan je laagdrempelig mensen leren kennen. Of doe eens iets buiten je comfort zone (maar niet tegen je goesting!). Zo zou Justine haar grenzen verleggen door als niet-cafépersoon toch eens op café te gaan, om in gezelschap naar een sportwedstrijd te kijken bijvoorbeeld. Ze weet uit ervaring dat dit kan helpen. Nu we toch op café zitten… Backgammon, biljart, darts, kaartspelen en tafelvoetbal zijn gezelschapsactiviteiten bij uitstek die op zich weinig kunde vereisen en interactie bieden, en waarbij onze smartphone gemakkelijk(er) onaangeroerd blijft. Dubbele win. Een gevoel van zelfvertrouwen is misschien wel nodig, zowel voor de eenzame persoon als degene die zijn steentje wil bijdragen tegen eenzaamheid. Spreek jij gemakkelijk een onbekende aan? Begin met een simpele goeiemorgen. Dat korte gevoel van verbinding is een mooie start. Om af te sluiten, een topper van een idee. Schrijf je in voor een activiteit van Avansa. Je ontmoet nieuwe mensen en je hebt sowieso al een gelijkaardige interesse om over te praten. Durf je openstellen om dat gesprek aan te gaan. We merken dat iedereen zich op een andere manier eenzaam voelt. De bergen zijn soms te hoog om contact te zoeken. Dat leert ons dat we soms beter de lat wat lager leggen zodat iedereen zich welkom voelt. Zo laten we ons blijvend inspireren door jullie verhalen en input, samen naar beter. Nogmaals hartelijk bedankt aan iedereen die een idee of een getuigenis inzond. De winnaars van het boek ‘De eenzame eeuw’ zijn: Geert De Smet, Guy Caers en Sonja Van Nuffel. Proficiat!

12


SOLIDARITEIT

Solidariteitsstraten in Kruibeke EEN PRACHTIG PAKKET MET INSPIRERENDE IDEEËN OM BEWONERS UIT JE STRAAT SAMEN TE BRENGEN.

Samen met de gemeente Kruibeke werkte Avansa Waas-en-Dender het inspiratiepakket ‘Solidariteitsstraten’ uit. Dit pakket wil inwoners stimuleren om acties te ondernemen die zorgen voor verbinding in hun straat. Je vindt er inspirerende ideeën en tegelijk heel wat materiaal waarmee je onmiddellijk aan de slag kunt: mooie postkaartjes om nieuwe buren te verwelkomen, een straatboekje dat je kan laten rondgaan en waarin je buren iets kunnen schrijven, tekenen, plakken, etc. Ideeën om een vaas met bloemen of een lekkere pot soep door te geven in je straat. Maar ook zaken als een gezellige potluck, een boekenruilkast of geveltuinen komen aan bod. En nog veel meer.

Ben je Kruibekenaar en word jij ook enthousiast van dit pakket? Neem dan zeker contact op met de Dienst Mondiaal Beleid. Er zijn nog pakketten beschikbaar. mondiaalbeleid@kruibeke.be 03 740 02 17

Andere lezers die interesse hebben om in hun gemeente met dit pakket te werken, kunnen eveneens contact opnemen met bovenstaande dienst. Wil je een kijkje nemen of meteen aan de slag? Het meeste materiaal is downloadbaar op www.kruibeke.be/solidariteitsstraten.

Tijdens 2 inspiratieavonden stelden we dit pakket voor aan geïnteresseerde Kruibekenaars. Zij waren enthousiast om de daad bij het woord te voegen.

www.avansa-wd.be

13


FEEST

15 jaar De Laatste Dinsdag in Lokeren DE VERJAARDAG VAN EEN BOEIENDE SAMENWERKING

Mensen uit Lokeren, en soms van ver daarbuiten, kunnen sinds 2007 elke laatste dinsdag van de maand deelnemen aan een boeiende avond over een actueel thema. De kiem voor dit aanbod werd al in 2006 gelegd toen het cultuurcentrum, de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS) en het Masereelfonds van Lokeren samen met (toen nog) Vormingplus besloten om elke maand een gezamenlijke avond te organiseren op… De Laatste Dinsdag. De Laatste Dinsdag toont ons dat een straf, lokaal partnerschap de basis kan zijn voor een aanbod dat noch de brede maatschappelijke thema’s, noch de lokale realiteit schuwt. Naast grote namen zoals Dirk De Wachter, Hendrik Vos en Paul Verhaeghe werd ook vaak gekozen voor minder gekende sprekers én voor wat je moeilijkere thema’s zou kunnen noemen. Gedurende de afgelopen jaren vonden meer dan 120 De Laatste Dinsdagen plaats. Onze collega Franciska ging hierover in gesprek met onze partners Koen De Visscher (Masereelfonds), Frederik Rogiers (CC Lokeren) en Martine Galmart (GROS Lokeren). Hoe is De Laatste Dinsdag ooit ontstaan? Koen: Er was al langer een samenwerking tussen het Cultureel Centrum (CC) van Lokeren en de vrijwilligers van het Masereelfonds en het GROS. Onder andere voor de organisatie van Loka Tierra, het Lokerse diversiteitsfestival. Op een gegeven moment vroeg Elke Clompe vanuit het CC meer samenwerking met (het toenmalige) Vormingplus rond educatieve activiteiten. Zo is De Laatste Dinsdag (DLD) ontstaan. Wat is de bedoeling van DLD? Frederik: Met De Laatste Dinsdag willen we het 14

debat rond actuele thema’s op gang trekken. Thema’s die vooral in Lokeren actueel zijn. We doen dat steeds met een interactieve insteek, zodat het Lokerse publiek zich ook betrokken voelt en actief kan deelnemen aan het debat. Welke thema’s komen zoal aan bod op De Laatste Dinsdag? Koen: Dat gaat zeer breed. Het belangrijkste criterium is dat de thema’s leven in Lokeren, maar ook bovenlokaal in Vlaanderen en daarbuiten. De Laatste Dinsdag programmeert avonden over het Zuiden, onderwijs, mensenrechten, klimaat, mobiliteit, enzovoort. Alles wat leeft in Lokeren kan en mag aan bod komen. Martine: Bij de opstelling van het programma mag elke partner voorstellen doen, voor het GROS zijn dit onderwerpen die nauw aansluiten bij ontwikkelingssamenwerking. Het Masereelfonds op zijn beurt focust eerder op maatschappelijke onderwerpen van bij ons. Afhankelijk van het thema werken we samen met organisaties die deskundig zijn op dat gebied. Zo werkten we bijvoorbeeld samen met ontmoetingshuis De Moazoart over armoede en geven we in maart de jeugdraad een platform over wat jongeren bezighoudt. Aan welke DLD’s koesteren jullie nog warme herinneringen? Koen: Aan de avond over transitie door Dirk Holemans van Oikos. De zaal zat vol. Op het einde vroegen de aanwezigen wat zij nu zélf konden doen in hun stad op vlak van transitie. Daaruit is dan de Soepkar ontstaan, zo’n zes jaar geleden. Elke donderdag halen vrijwilligers groenteoverschotten op bij de boeren, op vrijdag wordt er soep gemaakt


“Het fijne aan deze avond was dat de sprekers in gesprek konden gaan en ook door elkaar werden geïnspireerd. Zo’n debatten zie ik nog zelden.” samen met mensen met een mentale beperking, en deze wordt dan tegen een lage prijs verkocht in Lokeren op de bakfiets. Zo bereiken we makkelijker mensen in armoede. Frederik: De debatavond rond Hoe wil jij oud worden in Lokeren? blijft me bij. Dat was een debat met oud-minister Mieke Vogels, Johan Truyens en schepen Walgraeve. Het fijne aan deze avond was dat de sprekers, die elk een heel andere visie op het onderwerp hadden, in gesprek konden gaan en ook door elkaar werden geïnspireerd. Dat was heel verademend. Zo’n debatten zie ik nog zelden. Wat staat er nog op de planning voor dit voorjaar? Martine: In maart hebben we een warme samenwerking met de Lokerse jeugdraad. Dit jaar zal dat gaan over jezelf kunnen zijn als jongere. Verder programmeren we nog De Laatste Dinsdagen over verkeersveiligheid, vrouwenrechten, gender en seksuele diversiteit en migratie. Franciska: Het is nog een primeur maar binnenkort zal De Laatste Dinsdag ook uitgerold worden in Dendermonde. We houden jullie op de hoogte! Verder willen we jou alvast uitnodigen voor de volgende De Laatste Dinsdag over vrouwenrechten in Afghanistan. Door de terugkeer van de taliban worden vrouwen en meisjes systematisch de toegang tot onderwijs en werk ontzegd en hun bewegingsvrijheid wordt beperkt. Onze spreekster neemt je mee in de huidige situatie. Bereid je voor op een beklijvende avond. Welkom op 25 januari 2022 om 20 uur in CC Lokeren of online. Inschrijven kan via onze website: www.avansa-wd.be of 03 775 44 84.

www.avansa-wd.be

15


OPINIE

Met bewondering door verwondering CAROLINE PAUWELS IS RECTOR VAN DE VUB EN ONZE AUTEUR AAN HET WOORD

De tijd is rijp om lessen te trekken uit wat we samen hebben meegemaakt gedurende de afgelopen twee jaar, die we toch wel kunnen categoriseren als ‘ongewone tijden’. Wat hebben we geleerd? Wat heb ik geleerd? De wendbare mens Er was veel om verwonderd over te zijn. In eerste instantie misschien over onszelf. Mensen zijn weerbaarder en wendbaarder dan ze denken. Het is onvoorstelbaar hoe snel sommige toch wel ingrijpende veranderingen plaatsvonden en hoe gemakkelijk we daar uiteindelijk mee omgingen. Als ik kijk naar mijn eigen universiteit herinner ik me hoe we op een paar dagen een brutale, radicale omslag maakten naar digitaal functioneren. We hebben samen enorme stappen gezet waarvan

16

we voorheen dachten dat ze onmogelijk waren. Dat moeten we onthouden: als het erop aankomt, kunnen we boven onszelf uitstijgen. De creatieve mens Ik ben ook verwonderd over de inventiviteit die mensen aan de dag kunnen leggen. Restaurants en cafés die in geen tijd overschakelden op een afhaalregime. Artiesten die podcasts maakten of concerten organiseerden die je online kon bijwonen. Boekhandelaars die je bestelling op de fiets thuisbezorgen. Scholen en leerkrachten die zich telkens weer vol goede moed en met overgave herorganiseerden. De zorgende mens De allergrootste verwondering en bewondering


“Ieder mens telt, ieder mens is nodig, dat leert ons de voorbije periode.”

© VUB 2021 – Saskia Vanderstichele

ketens van wederzijdse afhankelijkheid waarvan we deel uitmaken en waarvan we het bestaan alleen maar erkennen als ze verbroken dreigen te worden.

geldt natuurlijk voor de met niets te vergelijken toewijding die de mensen in de zorg aan de dag legden: met gevaar voor eigen leven, dag in dag uit, steeds weer in de vuurlijn staan. Zeker in die eerste weken in de voortdurende onzekerheid of we echt wel greep zouden krijgen op de pandemie, of het medisch materiaal toereikend zou zijn, of het personeel die hoge werkdruk zou kunnen volhouden. De kwetsbare mens Verwondering vast en zeker ook over de confrontatie met onze eigen kwetsbaarheid. Covid zal wellicht iedereen hebben doen beseffen dat onze levens raken aan die van ontelbare anderen en worden bepaald door wat elders gebeurt. Onze kwetsbaarheid ook als gevolg van de ingewikkelde www.avansa-wd.be

Laten we daarom voortaan meer respect betuigen voor de talloze onzichtbare handen die de samenleving draaiende houden: de vrachtwagenchauffeurs die ervoor zorgen dat winkelrekken niet leegraken, de mensen die in supermarkten aan de kassa zitten, de vuilnisophalers, de tram- en buschauffeurs, het onderwijzend personeel en zoveel anderen. Zonder hun dagelijkse inzet houdt alles op. Eén mens is geen mens Wat de covid-crisis mij bovenal duidelijk heeft gemaakt is dat één mens geen mens is. En dat een mens pas mens is met én door anderen. We hebben geleerd hoezeer we van elkaar afhankelijk zijn, hoeveel onzichtbare handen er nodig zijn om de samenleving te doen functioneren. Hoeveel liefde er nodig is om moeilijke dagen door te komen. Als schakels ontbreken, valt de ketting uiteen. Ieder mens telt, ieder mens is nodig, dat leert ons de voorbije periode. Laat ons dat vooral blijven onthouden: hoezeer we elkaar nodig hebben.

17


KALENDER

Persoon en relaties ACTIVITEIT EN BESCHRIJVING

DATUM EN TIJDSTIP

Van labo naar kliniek: therapieën voor asbestkanker in ontwikkeling

Dinsdag 1/2

Infosessie: nieuwe geneesmethoden voor asbestkanker

van 20u00 tot 22u00

Vriendschap in tijden van eenzaamheid

Maandag 7/2

Een ode aan goede vrienden

van 19u30 tot 21u00

Vrijgezel op Valentijnsdag?

Maandag 14/2

Maak van deze dag geen eenzaam moment

van 19u30 tot 22u00

Burn-out uitgekleed

Dinsdag 15/2

Tips voor meer veerkracht

van 19u30 tot 22u00

Justine: vrouwelijke hulpverleners in de gevangenis

Zaterdag 12/3

Muziektheater vol bemoedigende woorden

van 19u30 tot 22u00

Sterker vanuit jouw kwaliteiten

Maandag 21/3

Samen op talentenjacht

van 19u30 tot 22u00

Café P - Zintuig verzint - In gesprek met psychose

Woensdag 23/3

Ervaringsverhaal van Leen Verhaert

van 19u30 tot 21u30

Wat betekent oud en kwetsbaar zijn in deze tijden?

Maandag 28/3

Infosessie: regel zelf je levenseinde (LEIF)

van 19u30 tot 21u30

Zin en onzin van gevangenisstraf

Donderdag 31/3

Over vrijheid, straffen en alternatieven

van 19u30 tot 21u30

Panelgesprek (n)ooit vrij?

Donderdag 21/4

Over re-integratie na de straf

van 19u30 tot 21u30

PLAATS Sint-Niklaas

Stekene

Sint-Niklaas

Beveren-Waas

Melsele

Hamme

Sint-Niklaas

Sint-Niklaas

Beveren-Waas

Dendermonde

Burgerparticipatie ACTIVITEIT EN BESCHRIJVING

DATUM EN TIJDSTIP

Hoe ziet jouw ideale samenleving eruit?

Maandag 21/2

Workshop Diversegem

van 19u30 tot 22u00

PLAATS Beveren-Waas

Digitaliseren

18

ACTIVITEIT EN BESCHRIJVING

DATUM EN TIJDSTIP

Muziek en tv/video streamen

Maandag 7/2

Demonstratie

van 14u00 tot 17u00

Jean Paul Van Bendegem over mens en machine

Maandag 7/3

Verstandshuwelijk of passionele afwijzing?

van 19u00 tot 20u30

Wegwijs in de cloud: digitaal opslaan

Woensdag 16/3

Samen op de digitale snelweg

van 10u00 tot 12u00

TikTok, Twitter, LinkedIn, Instagram en Pinterest

Woensdag 23/3

Demonstratie

van 19u30 tot 22u00

Ben jij digitaal in balans?

Maandag 28/3

Efficiënt omgaan met je digitale tools

van 19u30 tot 21u00

Muziek en tv/video streamen

Maandag 25/4

Demonstratie

van 14u00 tot 17u00

Zoektocht naar betrouwbare kennis

Maandag 25/4

Café Odisee

van 18u00 tot 20u00

PLAATS Lokeren

Sint-Niklaas

Beveren-Waas

Beveren-Waas

Stekene

Hamme

Sint-Niklaas


Digitaliseren ACTIVITEIT EN BESCHRIJVING

DATUM EN TIJDSTIP

Instagram

Woensdag 27/4

Samen op de digitale snelweg

van 10u00 tot 12u00

Muziek en tv/video streamen

Maandag 9/5

Demonstratie

van 19u30 tot 22u00

Spotify en YouTube Music: over streamingdiensten

Woensdag 18/5

Samen op de digitale snelweg

van 10u00 tot 12u00

TikTok, Twitter, LinkedIn, Instagram en Pinterest

Woensdag 1/6

Demonstratie

van 19u00 tot 21u30

Jean Paul Van Bendegem over mens en machine

Donderdag 23/6

Prikkels op donderdagvoormiddag in Beveren

van 10u00 tot 12u00

PLAATS Beveren-Waas

Stekene

Beveren-Waas

Hamme

Beveren-Waas

Duurzaamheid ACTIVITEIT EN BESCHRIJVING Artistiek textielatelier Duurzaam en divers

DATUM EN TIJDSTIP

PLAATS

10 woensdagen op 19/1, 9/2, 23/2, 9/3, 23/3, 20/4, 11/5, 25/5, 8/6 en 22/6 van 14u00 tot 16u30

Sint-Niklaas

Wat hebben we verdiend vandaag?

Dinsdag 25/1

Film met nagesprek over boeren en korte keten-initiatieven

van 19u30 tot 22u00

Een boeklamp maken

Maandag 31/1

Creatieve workshop

van 19u30 tot 22u00

Ecologisch verbouwen

Dinsdag 15/2

Infosessie

van 19u30 tot 22u00

Bamboe - van traditie naar high-tech

Donderdag 24/2

Een verassend veelzijdige plant

van 19u30 tot 22u00

Klimaatbewust consumeren

Woensdag 16/3

Infosessie

van 19u30 tot 22u00

Schadelijke stoffen in plastic

Donderdag 17/3

Infosessie

van 19u30 tot 22u00

Waterlopen

Zaterdag 19/3

Wandeling door Sint-Niklaas

van 10u00 tot 12u00

Weg van water

Maandag 21/3

Op reis door België (z)onder water

van 19u30 tot 21u00

Klimaatmigratie

Donderdag 24/3

Een nieuw fenomeen?

van 19u30 tot 22u00

Anders wonen in Sint-Gillis-Waas

Donderdag 31/3

Infoavond

van 19u30 tot 22u00

Kruiden oogsten en drogen

Woensdag 20/4

Infosessie

van 19u30 tot 22u00

Klimaatbewust consumeren

Donderdag 21/4

Infosessie

van 19u30 tot 22u00

Kruiden oogsten en drogen

Maandag 9/5

Infosessie

van 19u30 tot 22u00

Eco-fietstocht in Brussel

Zondag 15/5

Op ontdekking door de groene, duurzame kant van Brussel

van 14u00 tot 17u30

www.avansa-wd.be

Stekene

Temse

Berlare

Sint-Niklaas

Hamme

Berlare

Sint-Niklaas

Dendermonde

Melsele

Sint-Gillis-Waas

Dendermonde

Lokeren

Hamme

Brussel

19


Duurzaamheid ACTIVITEIT EN BESCHRIJVING

DATUM EN TIJDSTIP

Move your money

Dinsdag 17/5

Infoavond over je spaargeld

van 19u30 tot 21u30

Bezoek aan Samentuin Puithoek in Beveren

Donderdag 19/5

Prikkels op donderdagvoormiddag in Beveren

van 10u00 tot 12u00

Klimaatbewust consumeren

Donderdag 19/5

Infosessie

van 19u30 tot 22u00

Bezoek aan PermaFungi

Vrijdag 10/6

Van koffiegruis tot paddenstoel

van 9u30 tot 12u00

Bezoek aan een prairietuin

Zondag 19/6

Waarom en hoe?

van 10u00 tot 12u00

Bezoek aan voedselbos Het Gillisbos

Zaterdag 25/6

Van theorie naar praktijk

van 14u00 tot 16u00

PLAATS Sint-Niklaas

Beveren-Waas

Dendermonde

Brussel

Sinaai-Waas

Sint-Gillis-Waas

Samen-leven ACTIVITEIT EN BESCHRIJVING

DATUM EN TIJDSTIP

Afghaanse vrouwen

Dinsdag 25/1

Vrouwenrechten onder druk?! - De Laatste Dinsdag

van 20u00 tot 22u00

LGBT-Quoi? Gender- en seksuele diversiteit helder uitgelegd - De Laatste Dinsdag

van 20u00 tot 22u00

Dekoloniseringswandeling door Antwerpen

Donderdag 17/3

Op zoek naar sporen van ons koloniaal verleden

van 14u00 tot 17u00

Kennismaken met Afghanen van bij ons

Zondag 20/3

We vieren Noroez, het Afghaanse Nieuwjaar

van 14u00 tot 17u00

Racisme of vrije meningsuiting?

Maandag 21/3

Lezing over een dunne grens

van 19u30 tot 22u00

Gender: waarover gaat het?

Woensdag 23/3

Het belang van gender in je levensloop en in de samenleving

van 20u00 tot 22u00

Samenleven in groen Kallo

Donderdag 24/3

Prikkels op donderdagvoormiddag in Beveren

van 9u30 tot 12u30

Jeugd aan zet! Lokerse jongeren aan het woord schudden ons

Dinsdag 29/3

wakker - De Laatste Dinsdag

van 20u00 tot 22u00

Bezoek Red Star Line Museum in Antwerpen

Zaterdag 23/4

Rondleiding met gids

van 14u00 tot 15u30

(On)veiligheid(sgevoel) in het Lokerse verkeer Waar knelt het schoentje voor fietsers en wandelaars? - De Laatste Dinsdag Wandeling door Joods Antwerpen Ontdek fascinerende feiten over de Joodse gemeenschap in Antwerpen

Dinsdag 26/4 van 20u00 tot 22u00

Zaterdag 7/5 van 14u00 tot 16u00

Wat is LGBTI en IDAHOT?

Maandag 30/5

Gender -en seksuele diversiteit helder uitgelegd

van 19u30 tot 22u00

Migratie naar Lokeren, vroeger en nu De resultaten van het Lokerse migratieonderzoek onder de loep - De Laatste Dinsdag

20

Dinsdag 22/2

Dinsdag 31/5 van 20u00 tot 22u00

Exotische ingrediënten in een kleurrijke buurt

Zaterdag 11/6

Wandeling door Antwerpen

van 9u50 tot 16u00

PLAATS Lokeren

Lokeren

Antwerpen

Sint-Niklaas

Sint-Niklaas

Sint-Niklaas

Kallo

Lokeren

Antwerpen

Lokeren

Antwerpen

Beveren-Waas

Lokeren

Antwerpen


Praktische informatie

INSCHRIJVEN

BETALEN

Schrijf je in via: www.avansa-wd.be. Heb je geen internet? Of lukt het niet online? Bel dan naar 03 775 44 84.

Na je online inschrijving kan je onmiddellijk betalen via Bancontact. Al je gewenste cursussen verschijnen in het winkelmandje. Later volgt een betalingsbevestiging. Als je niet online betaalt verwachten we je overschrijving binnen de tien dagen. Meer info is terug te vinden op onze website.

We zijn bereikbaar op: ma, wo en do: 9u – 12u30 en 13u30 – 17u, di: 13u30 – 17u en vrij: 9u - 12u30 en 13u30 - 15u. Inschrijven is noodzakelijk uiterlijk 10 dagen voor de start van de activiteit. Op basis van het aantal inschrijvingen bepalen we of de cursus kan doorgaan. Jouw tijdige inschrijving is daarvoor bepalend. Gaat de activiteit door en is er nog plaats, dan kan je ook later inschrijven. TOEGANKELIJKHEID Ons kantoor en alle vormingslokalen in de Rode Kruisstraat in Sint-Niklaas zijn perfect toegankelijk voor mensen met een beperking. Wanneer u vragen heeft over de toegankelijkheid van een activiteit die wij buitenshuis organiseren, aarzel dan zeker niet om ons telefonisch of via e-mail te contacteren. WACHTLIJST Voor de meeste cursussen is het aantal deelnemers beperkt. Is een activiteit volzet? Dan zetten we jouw naam op de wachtlijst. We nemen contact met je op zodra er een plaats is. PRIJZEN We hanteren 2 prijzen: 1. de standaardprijs 2. de prijs met korting* *Voor mensen die recht hebben op een verhoogde

ANNULEREN Kan Avansa Waas-en-Dender een activiteit annuleren? Ja, bij onvoorziene omstandigheden of bij te weinig deelnemers. We verwittigen je zo snel mogelijk en betalen de volledige prijs terug. Als de activiteit omwille van de coronadreiging geannuleerd wordt, kan jijzelf vooraf aangeven hoeveel (100% - 50% 0%) we jou terugbetalen. Kan je niet meer deelnemen? Verwittig ons meteen. Als je minstens één week voor de start van de activiteit annuleert, betalen we het volledige inschrijvingsgeld terug. Annuleer je minder dan één week voor de start van de activiteit, dan is er geen terugbetaling mogelijk. Behalve bij overmacht en na het voorleggen van een geldig bewijs. MEER INFO Wil je op de hoogte blijven van ons aanbod? Bekijk regelmatig onze website: www.avansa-wd.be. Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven en volg ons op Facebook en Instagram: avansawaasendender. Onze privacyverklaring kan je nalezen op onze website via de link: www.avansa-wd.be/privacy. Onze brochure wordt gedrukt op milieuvriendelijk papier.

tegemoetkoming van het ziekenfonds/OMNIO-statuut, voor studenten (enkel voor voltijds dagonderwijs) en voor werkzoekenden. Bij je inschrijving meld je dat je recht hebt op de korting. Bezorg ons voor de start van de activiteit een bewijs hiervan.

www.avansa-wd.be

21


INTERVIEW

Alles komt ooit weer goed NIEUWKOMER IN DE KIJKER: IN GESPREK MET DE AFGHAANSE MOHAMMAD NADER FARHAD

Avansa had een gesprek met Mohammad Nader Farhad. Op 26 augustus 2021 ontvluchtte hij Afghanistan. Hij woont nu in het Rode Kruis Opvangcentrum Westakkers. Ik ben geboren in Kaboel. Mijn vader was leerkracht in het secundair. Hij leerde ons om een goed mens te zijn, wat mensenrechten zijn, wat vrouwenrechten zijn. Ondertussen heb ik zelf een vrouw en 3 jongens van 2, 7 en 10 jaar. Ik studeerde journalistiek en werkte een tijdje als verslaggever en fixer voor de Britse krant The Independent. Toen ze hun kantoor in Kaboel sloten, zocht ik een andere job.

Ik kwam terecht bij UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Ik was hun woordvoerder. Via de Afghaanse en internationale media berichtte ik over hun werk, over hoe zij vluchtelingen, teruggekeerde vluchtelingen en ontheemden ondersteunden. De UNHCR ondersteunde meer dan 5 miljoen vluchtelingen bij hun vrijwillige terugkeer naar het land en meer dan 1 miljoen ontheemden bij de terugkeer naar hun streek, met de verplaatsing, met geld, met advies, huizenbouw, landbouw, waterputten, bruggenbouw, enz. Tegelijk was ik verbindingsofficier tussen de UNHCR en de Afghaanse regering. Ik was de sleutelfiguur voor alles wat te maken had met de programma’s en het beleid i.v.m. vluchtelingen, organiseerde de onderhandelingen en adviseerde de regering bij hun vluchtelingenbeleid. Dagelijks had ik contact met de minister bevoegd voor vluchtelingen, ook heel regelmatig met de president. 20 jaar heb ik keihard gewerkt, soms dag en nacht. En nu eindigt dit allemaal in het niets. In een paar weken tijd is alles weggevaagd. In 2017 vermoordde de taliban mijn broer. Hij was net getrouwd en had een kleine baby. Ze plaatsten een bom onder zijn auto. Zijn enige fout was dat hij meewerkte met de Amerikanen. De taliban begon te zoeken naar mensen, van huis tot huis. Ze hadden een lijst met personen die werden gezocht. Ik stond daar zeker op. Ik bleef mijn werk doen, maar ik ging meer op de achtergrond werken. In augustus 2021 kwam de taliban aan de macht. Ik was totaal wanhopig, zonder bescherming. De eerste 10 dagen in Kaboel ben ik minstens 3 keer verhuisd met mijn gezin. Ik had heel veel schrik dat er iemand op mijn deur zou kloppen om mij te arresteren.

22


“Ik moest noodgedwongen zelf het land verlaten. Ik kon het me niet voorstellen dat ik ooit nog zelf vluchteling zou zijn.”

Op 26 augustus ging ik totaal wanhopig naar de luchthaven met mijn vrouw en 3 kinderen. De hoofdingang was verzegeld door honderden zwaarbewapende taliban, die niemand binnen lieten. Vele duizenden mensen wachtten voor de poorten. Ik wist dat het zeer moeilijk zou worden, maar ik moest het risico nemen. Er is een kanaaltje, vol met water en smurrie. Ik liet mijn vrouw en de kinderen even wachten op een veilige plaats en ging door het kanaaltje naar een ingang waar vele buitenlandse delegaties stonden; Amerikanen, Belgen, Canadezen, Fransen, Britten,… De eerste die ik er aansprak was toevallig een vertegenwoordiger van het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken; het kon evengoed een andere geweest zijn. Hij keek naar mijn documenten, vroeg of ik voor de Verenigde Naties werkte, met hoeveel mensen ik was en waar die waren. Toen gaf hij mij een hand en trok mij omhoog uit de smurrie. Dat was hét moment van vriendelijkheid waarop ik voelde dat ik herboren werd en dat ik veilig was. Ik kon meteen bellen naar mijn vrouw zodat zij ook konden komen. Wij vlogen in een militair vliegtuig, eerst naar Islamabad en dan naar België. 6 uur na ons vertrek ontplofte de bom aan de luchthaven die 200 mensen doodde. Ik verliet alles. Ik had een goed huis, een normaal leven. Het was perfect. Ik mis de avonden na het werk, de vrienden, de familie, de praatjes, mijn collega’s – wij hadden een fantastisch team. Ik heb bij mensen altijd gepleit om in het land te blijven, om het mee op te bouwen. En nu moest ik noodgedwongen zelf het land verlaten. Ik kon het me niet voorstellen dat ik zelf ooit een vluchteling zou zijn. Mijn kinderen gaan nu naar school in Beveren. Ik zie een lach op hun gezicht. En dat doet alles met www.avansa-wd.be

mij. Ik vind geen woorden om mijn dankbaarheid te uiten aan de Belgische overheid. Ik woon nu in het opvangcentrum. Ik was het helemaal niet gewoon een badkamer, keuken en toilet te delen, of te leven in een drukke plaats. Ik kan het niet vergelijken met wat ik had. Maar als ik eraan denk dat de taliban mij zocht, dan voel ik alleen maar opluchting. Alles komt ooit weer goed. Mensen zijn vriendelijk hier. Ik bezocht vroeger vluchtelingen in Pakistan, in Iran. Nu ik zelf in deze situatie zit, besef ik pas hoe het is om noodgedwongen alles achter te laten. Wil je verder kennismaken met Afghanen van bij ons? Op 20 maart vieren de Afghanen Nieuwjaar of Noroez. Ook jij kan komen meevieren! We praten er over het leven in Afghanistan. Hoe het vroeger was, en hoe het er nu is. Maar we feesten ook samen: met muziek, met dans en met een hapje. Zondag 20 maart van 14u tot 17u in Opvangcentrum Westakkers (Sint-Niklaas). Inschrijven kan via www.avansa-wd.be of 03 775 44 84.

23


DIGITALISEREN KAN JE LEREN

Bankzaken, online shoppen en boodschappen doen, een reis boeken, je belastingen invullen, videobellen met vrienden, … Steeds meer dingen gebeuren met de computer en via het internet. Om mee te zijn met deze digitale versnelling is er een aanbod aan vormingen.

Muziek en tv/video streamen DEMONSTRATIE Tegenwoordig kijken en luisteren we waar en wanneer we willen, op gelijk welk toestel. Met dank aan online streaming. In deze demosessie lichten we toe welke streamingdiensten er bestaan en krijg je antwoorden op al je vragen.

VERSTANDSHUWELIJK OF PASSIONELE AFWIJZING? Hoe verhouden mens en machine zich tot elkaar? Een actueel thema met de opkomende robotica maar evenzeer een stokoud thema dat teruggaat tot de Golem en andere mythische figuren. Valt de somtijds passionele afwijzing vanuit deze lange geschiedenis te verklaren? Jean Paul Van Bendegem neemt ons mee, in zijn enthousiasmerende stijl.

TikTok, Twitter, LinkedIn, Instagram en Pinterest DEMONSTRATIE Maak kennis met enkele sociale media als TikTok, LinkedIn, Twitter, Instagram en Pinterest die je leven digitaal opfleuren. Hoe plaats je een story op Instagram? Wat is een hashtag? Waarom zou je afbeeldingen pinnen?... Lesgever Mieke neemt je mee in de wondere wereld van sociale media. Dit is een introductie, geen praktische cursus.

Begeleiding: Kristof D'hanens, auteur van Appstublieft

Begeleiding: Jean Paul Van Bendegem, wiskundige, filosoof en hoogleraar logica en wetenschapsfilosofie

MA 7 FEBRUARI 2022

MA 7 MAART 2022

WOE 23 MAART 2022

MA 25 APRIL 2022

DO 23 JUNI 2022

WOE 1 JUNI 2022

van 14.00 tot 17.00 uur BIBLIOTHEEK LOKEREN KERKPLEIN 3 LOKEREN

van 14.00 tot 17.00 uur BIBLIOTHEEK HAMME ACHTERHOF 94 HAMME

MA 9 MEI 2022

van 19.30 tot 22.00 uur BIBLIOTHEEK STEKENE STADIONSTRAAT 51 STEKENE

24

Jean Paul Van Bendegem over mens en machine

van 19.00 tot 20.30 uur BIBLIOTHEEK SINT-NIKLAAS HENDRIK HEYMANPLEIN 3 SINT-NIKLAAS

van 10.00 tot 12.00 uur BIB BEVEREN GRAVENPLEIN 3 BEVEREN-WAAS

Begeleiding: Mieke Vasseur, communicatiemedewerker en fotograaf

van 19.30 tot 22.00 uur CC TER VESTEN GRAVENPLEIN 2 BEVEREN-WAAS

van 19.00 tot 21.30 uur BIBLIOTHEEK HAMME ACHTERTHOF 94 HAMME


Ben jij freelancer of lesgever binnen een digitaal thema? Of kriebelt het om dit te worden? We zijn altijd op zoek naar nieuwe digitale onderwerpen en lesgevers. Contacteer Kathleen Devroe voor meer informatie. Kathleen.devroe@avansa.be

Wegwijs in de cloud: digitaal opslaan SAMEN OP DE DIGITALE SNELWEG Meer digitaliteit betekent ook meer digitale informatie die goed bewaard moet worden. Je kan je bestanden ‘in de cloud’ opslaan zodat ze vanaf elk apparaat toegankelijk zijn. Waar bewaar je je kostbare foto’s? Probeer je ook je facturen te bewaren? We tonen een aantal digitale opslagmogelijkheden en bespreken de voor- en nadelen.

Ben jij digitaal in balans? INFOAVOND EFFICIËNT OMGAAN MET JE DIGITALE TOOLS Infobesitas, Fear Of Missing Out, verslaafd aan Facebook, e-mail overload? Kunnen we hier een mooier evenwicht in vinden? Lesgever Christine maakt je op humoristische wijze bewust van de valkuilen van digitaal zijn en geeft praktische tips hoe je efficiënt kan omgaan met digitale tools zonder er slaaf van te worden.

Zoektocht naar betrouwbare kennis CAFÉ ODISEE Tien jaar geleden was een factchecker een nog onbekend beroep. Ondertussen is het blijkbaar noodzakelijk geworden om beweringen en berichten na te trekken. Wat weten we en strookt die kennis met de werkelijkheid? Auteur, bioloog en filosoof Geerdt Magiels schetst ons de weg in de jungle van informatie. Een zoektocht naar hele, halve en onwaarheden.

Begeleiding: Raf Smet, ICT-coördinator

Begeleiding: Christine Wittoeck, trainer, coach en key-note speaker

Begeleiding: Geerdt Magiels, bioloog en filosoof, auteur van Al te gek, psychose tussen brein en samenleving

WOE 16 MAART 2022

MA 28 MAART 2022

MA 25 APRIL 2022

van 10.00 tot 12.00 uur BIB BEVEREN GRAVENPLEIN 3 BEVEREN-WAAS

www.avansa-wd.be

van 19.30 tot 21.00 uur BIBLIOTHEEK STEKENE STADIONSTRAAT 51 STEKENE

van 18.00 tot 20.00 uur ODISEE HOSPITAALSTRAAT 23 SINT-NIKLAAS

25


DIGITALISEREN KAN JE LEREN

Instagram SAMEN OP DE DIGITALE SNELWEG Leer hoe je gemakkelijk een foto, verhaal of video plaatst, met of zonder filter. Instagram is een manier om je vrienden en kennissen te volgen en te zien hoe het met hen gaat. Maar Instagram is ook een inspirerende plaats. Recepten ontdekken of reistips? Leer meer over dit verrassend veelzijdig en gebruiksvriendelijk medium. Begeleiding: Christel Wellens, fotograaf en ICT-expert.

WOE 27 APRIL 2022 van 10.00 tot 12.00 uur BIB BEVEREN GRAVENPLEIN 3 BEVEREN-WAAS

Spotify en YouTube Music: over streamingdiensten SAMEN OP DE DIGITALE SNELWEG Vinylplaten en cd’s verdwijnen meer en meer uit beeld. Je kan nu gebruikmaken van streamingdiensten zoals Spotify en YouTube Music. In deze workshop neemt Johan je mee naar de meest gebruikte streamingdiensten. Hij toont wat streaming is en wat je ermee kan doen. Een verkenning door de muzikale wereld.

Begeleiding: Johan Hessels, ICTbegeleider

WOE 18 MEI 2022 © Leen Huysmans www.leenhuysmans.be

26

van 10.00 tot 12.00 uur BIB BEVEREN GRAVENPLEIN 3 BEVEREN-WAAS


Iedereen wegwijs in de digitale wereld DIGITALE OEFENKANSEN MET ODOK

Vanaf januari 2022 zetten we meer in op digitale oefenkansen. Voor mensen die weinig tot geen voeling hebben met de digitale wereld. We willen hen op een laagdrempelige manier in contact brengen met digitale toepassingen. Namelijk door spontane ondersteuning te krijgen van medewerkers en vrijwilligers van vertrouwde organisaties, zoals een dienstencentrum. Onder de projecttitel ODOK (Ondersteuning Digitale OefenKansen) werken 5 Avansa’s een ondersteuningsaanbod uit voor organisaties die zo’n digitale oefenkansen willen aanbieden aan hun bezoekers. Pieter Duysburgh, die al proefdraaide in het Gentse dienstencentrum, legt uit wat dit ondersteuningsaanbod precies inhoudt. Pieter, voor wie is dit ondersteuningsaanbod precies? Ideaal is een mix van professionele medewerkers en vrijwilligers van de organisatie, zoals in het Gentse dienstencentrum. Het is belangrijk dat de vrijwilligers de doelgroep van de organisatie goed kennen, want we willen ons eerst goed inleven in de mensen die we willen bereiken. Vanuit de noden van de doelgroep denken we na over mogelijkheden voor oefenkansen. Hoe verloopt zo’n traject van ODOK? We werken telkens in 3 stappen. Een eerste workshop gaat over digitale inclusie, om de medewerkers van de organisatie wat meer inzicht te geven in het onderwerp. In de tweede sessie gaan we samen op zoek naar mogelijkheden voor digitale oefenkansen. De organisatie gaat daarna zelf aan de slag met de ideeën. Tijdens de laatste workshop, enkele weken of maanden later, blikken we terug op de ervaringen. We kijken ook naar de toekomst: wat

www.avansa-wd.be

nemen we mee uit de ervaringen, en hoe zetten we hier verder op in? Kan je enkele voorbeelden geven van digitale oefenkansen? We laten bezoekers van het dienstencentrum bijvoorbeeld kennismaken met Pinterest, waar ze dan al hun recepten kunnen verzamelen van de kookworkshops. Of we kleven een QR-code op de tafels in de cafetaria met als boodschap: “scan deze code voor een verrassing”. Dat leidt dan naar een grappig filmpje of iets dergelijks. Oefenkansen mogen dus ook gewoon verrassen of entertainen. Wegwijs worden in de digitale wereld levert niet alleen praktische voordelen op, maar het kan je leven zeker ook leuker maken. Krijgen de medewerkers en vrijwilligers nog extra begeleiding, naast de drie gratis workshops? Als ODOK enthousiast onthaald wordt, dan zoeken we naar een manier om de doelgroep van de organisatie blijvend digitale oefenkansen te bieden. We noteren de afspraken in een engagementsverklaring tussen vrijwilligers en de organisatie, en we denken na over intervisie. Wil je meer informatie over welke organisaties in onze regio het ODOK-project zullen opstarten? Volg het op onze website www.avansa-wd.be.

Digi-vrijwilligers gezocht! Wil je zelf blijven bijleren via intervisiemomenten? Neem contact op met kathleen.devroe@avansa.be.

27


INTERVIEW

Mensen meer goesting geven in cultuur en erfgoed, daar doen we het voor! DIJK92: DE NIEUWE INTERGEMEENTELIJKE SAMENWERKING IN DE DENDERSTREEK.

De negen Denderse gemeenten bundelden de krachten voor een brede samenwerking op gebied van cultuur. De nieuwe intergemeentelijke samenwerking kreeg de naam Dijk92. Wij gingen in gesprek met medewerker Tom Van de Velde. Wat is de opdracht van Dijk92? Dijk92 wil cultuur- en erfgoedverenigingen ondersteunen die mensen met elkaar in verbinding brengen. Daarom kreeg onze website een luik speciaal gericht op ondersteuning voor verenigingen. De informatie die je daar vindt, speelt in op de noden die boven kwamen drijven na een grondige enquête. En dat gaat van eerder technische zaken voor erfgoedverenigingen tot tips over communicatie. Op momenten dat het kan en mag, brengen we organisaties en sleutelfiguren bij elkaar of organiseren we lezingen rond thema’s die verenigingen bezighouden. Binnenkort lanceren we een dossier over vrijwilligerswerk met filmpjes, artikels en een lezing. Wat is de meerwaarde van een bovenlokale cultuurwerking? Dijk92 wil helpen om de individuele werkingen beter te verbinden, zodat bijvoorbeeld bibliotheekmedewerkers meer gaan samenwerken met programmatoren van cultuurhuizen. Onderling kan men veel van elkaar leren en dat willen we met Dijk92 zeker stimuleren. Het is niet de bedoeling dat we zelf grote theaterproducties of evenementen gaan organiseren, maar wel dat we mensen bij

28

elkaar brengen, inspireren en aanmoedigen om lokale initiatieven op te tillen tot regionale verhalen. Mensen meer goesting geven in cultuur en erfgoed, daar doen we het voor. Niet alleen door mensen de tools te geven om het in hun eigen vereniging te organiseren, maar ook door de betrokkenen hun eigen regio beter te leren kennen. Het stopt immers niet bij de eigen gemeente. We leven in een heel interessante, cultureel rijke regio. Het zou jammer zijn om niet over het muurtje te kijken. Hoe was het om een dergelijke werking te hebben in coronatijd? Tijdens corona waren de cultuurhuizen van de verschillende gemeenten bij de eersten in Vlaanderen om een online aanbod uit te werken. Drie maanden lang werd er wekelijks een concert of optreden van een lokale artiest live gestreamd. Gemiddeld genomen werd elk concert door 400 mensen bekeken. Een mooie schouwburg vol. Ook bibliotheken werkten samen om de jeugdboekenweek tot een coronaveilige versie om te toveren. Zo werden meer dan 650 klassen in de regio voorzien van een box met daarin leesvoer en opdrachten om van boeken lezen een feest te maken. Hoe zie jij de samenwerking met Avansa Waas en Dender? Met de verschillende cultuurcollega’s uit de negen gemeenten hebben we beslist om in 2022 extra in te zetten op diversiteit. Het is een maatschappelijke


© Tom Van de Velde

“Onderling kan men heel veel van elkaar leren en dat willen we met Dijk92 zeker gaan stimuleren.”

uitdaging waarmee we allemaal te maken hebben. We zijn ervan overtuigd dat we door de handen in elkaar te slaan een meer divers publiek kunnen bereiken. We trekken het breder open dan enkel de cultuurorganisaties en zoeken ook samenwerkingen op met welzijn, onderwijs, jeugd, enzovoort. Ongetwijfeld vinden we hiervoor ook in Avansa Waas-en-Dender een goede compagnon. Een blik op elkaars beleidsplan leert alvast dat vele doelstellingen gelijk sporen. In die zin zijn Avansa Waas-en-Dender en Dijk92 brugorganisaties. Beiden leggen we de brug naar andere actoren en proberen we betekenisvolle samenwerkingen op te zetten. Toch pleit ik voor een andere naam dan brugorganisaties. Om een brug te bouwen heb je immers afgelijnde oevers nodig. De fundamenten moeten in beton worden gegoten. Een brug, eens gelegd, blijft onveranderlijk liggen. Laten we ons dan maar ‘veerorganisaties’ noemen. Een veerboot kan immers aanmeren aan vlottende oevers.

www.avansa-wd.be

In het geval van Dijk92 wisselden we het geweer snel van schouder en zetten we heel snel nog meer in op de verbinding van mensen door middel van cultuur. We volgden niet gewoon de brug die er lag tussen de verschillende organisaties, maar meerden aan bij veranderlijke oevers. Een veerpont laat ons toe om verbindingen te maken tussen organisaties die traditioneel niet door een brug verbonden zijn. Bibliotheken en onderwijs, kantklosateliers en theaterverenigingen, cultuurcentra in verschillende steden en ga zo maar door. Projectmatig verbonden in een gedeelde markt. “It’s about a shared market, not about market share.” Laat dat het devies zijn voor een aankomende, vernieuwde samenwerking. Avansa Waas-enDender en Dijk92 moeten niet elk een deel van de koek opeisen, maar juist samen-werken aan de verbinding tussen mensen en cultuur in de maatschappij van morgen. Samen naar beter.

29


Bedankt aan onze partners* *Enkel de partners van het voorjaar 2022 staan vermeld. Ook bedankt aan iedereen die in het verleden met ons heeft samengewerkt.

ANTWERPEN

GENT

SINT-NIKLAAS

PRH

AGENTSCHAP INTEGRATIE EN

TEAM INTERNATIONALE

MOTIEF VZW

INBURGERING

SAMENWERKING STAD

LITERATUUR VLAANDEREN

IN-GENT

SINT-NIKLAAS

AVANSA REGIO GENT

BIBLIOTHEEK SINT-NIKLAAS ZIGZAG

BRUSSEL UNIA

HAMME

ROSA-VZW

BIBLIOTHEEK HAMME CULTUURRAAD HAMME

BERLARE CC STROMING

ONTMOETINGSCENTRUM 'T VERHOOG CC JAN TERVAERT CULTUURDIENST HAMME

BEVEREN-WAAS GEMEENTE BEVEREN

LAARNE

BIB BEVEREN

DC 'T BINNENHOF

HUIS VAN HET KIND BEVEREN GASTVRIJ BEVEREN #BEVERENVEERKRACHTIG

REFU INTERIM DC 'T LAMMEKEN POMONA CVBA DC DE SCHUTTERIJ DC DEN AFTRAP PSYCHIATRISCH CENTRUM SINT-HIËRONYMUS

STEKENE GEMEENTE STEKENE DIENST CULTUUR STEKENE DIENST NATUUR EN MILIEU

LEBBEKE

STEKENE

CC DE BIEKORF

MILIEURAAD STEKENE

MILIEUDIENST LEBBEKE DENDERMONDE BIBLIOTHEEK DENDERMONDE CAW DENDERMONDE DE RODE ANTRACIET INTERGEMEENTELIJKE INTEGRATIEDIENST DIENST MILIEU EN PLATTELAND DENDERMONDE GEVANGENIS DENDERMONDE SAMENLEVINGSOPBOUW OOST- VLAANDEREN VZW

TEMSE LOKEREN

LDC ‘T ACHTERPOORTJE

IDM

CC TEMSE

CC LOKEREN BIBLIOTHEEK LOKEREN DIENST MILIEU EN KLIMAAT STAD LOKEREN GROS LOKEREN SIMILES REGIO WAAS EN DENDER MASEREELFONDS LOKEREN

MINARAAD DENDERMONDE MODERATOR

SINT-NIKLAAS

PSD

OPVANGCENTRUM WESTAKKERS

STAD DENDERMONDE

STAD SINT-NIKLAAS

LDC 'T PLEIN

MIWA

LDC 'T ZILVERPAND

VRIJE ATELIERS

LDC ZONNEBLOEM DIJK92

30

CAFÉ P PSYCHOSE-PRAATCAFÉ ODISEE DC DEN DISSEL

WETTEREN SOCIAAL HUIS WETTEREN LDC DE KOFFIEBRANDERIJ OVERBEKEBOOMT! DEPARTEMENT (BE)LEVEN

ZELE DC ZIAC LDC DE WELLE

ZOTTEGEM AVANSA VLAAMSE ARDENNEN-DENDER


INTERVIEW

LDC ’t Achterpoortje in Temse LOKAAL DIENSTENCENTRUM (LDC) IN DE KIJKER

De site waar het lokaal dienstencentrum ’t Achterpoortje gevestigd is, wordt verbouwd. Binnenkort zitten het woonzorgcentrum De Reiger en het LDC samen onder één dak. Centrumleidster Sofie zorgt met haar team voor een aantrekkelijk activiteitenaanbod en een dienstverlening volgens de noden van hun bezoekers. Hoe loopt jullie werking en wat zijn de plannen met de site? Ons LDC en welzijnsvereniging Sleutelzorg zetten sterk in op verbinding. We verstuurden handgemaakte kaartjes en belden met onze Babbellijn alle Temsenaren ouder dan 75 jaar op. Onze activiteitenbundels met tal van opdrachten voor thuis, om zo de verveling tegen te gaan, gingen vlot de deur uit. In de nieuwbouw zullen we nog meer activiteiten organiseren en buurtbewoners, verenigingen en andere organisaties uitnodigen. Van het plein vooraan hopen we een fijne en groene ontmoetingsplek te maken. Als brugfiguur zorgen we er ook voor dat mensen met hun vraag bij de juiste dienst terechtkomen. Voor informatie en advies, bijvoorbeeld van de Bewegen-Op-Verwijzingcoach, zijn er nieuwe gespreksruimtes voorzien.

Zijn er concrete projecten of themaweken in het voorjaar? Om het gemeenschapsgevoel aan te wakkeren zullen we activiteiten organiseren die ons doen stilstaan bij het feit dat we in de kern, als mens, veel overeenkomsten hebben. We willen ook te rade gaan bij de buurtbewoners om samen acties rond het thema verbinding uit te werken. Mei is de maand tegen homofobie en transfobie. We geloven sterk dat iedereen mag zijn wie hij/zij/ die is, daarom organiseren we rond dat thema een holebi-bingo, de tentoonstelling Eén in diversiteit en de vertoning van de docu Dus ik zweeg. Ook gaan we in samenwerking met Avansa in gesprek met een getuige uit de Canvasreeks Kinderen van de migratie. Zin om eens langs te gaan? Het LDC is elke weekdag open en bevindt zich in de Kouterstraat 3 in Temse. Alle info vind je op www.sleutelzorgtemse.be.

Het LDC maakte een buurtanalyse. Waarom is dat van belang en welke thema’s kwamen naar voren? LDC ’t Achterpoortje wilde weten wat er leeft onder de Temsenaren en waar de uitdagingen voor de toekomst zitten. De resultaten tonen dat buurtbewoners nood hebben aan acties rond eenzaamheid, verbinding en ondersteuning bij kleine praktische taken. Ze willen vooral hun buren terug écht leren kennen.

© Ingrid Vennens

www.avansa-wd.be

31


INTERVIEW

© Ivo Delrue

Babbelonië blaast 15 kaarsjes uit! BABBELONIË GROEIDE UIT VAN ÉÉN GROEP IN DENDERMONDE NAAR 14 GROEPEN IN 11 GEMEENTES.

Dendermonde. 2006. Anderstalige mensen willen hun Nederlands in de praktijk uitproberen, Nederlandstalige mensen zijn nieuwsgierig naar hun anderstalige nieuwe buren, maar geraken er niet mee in gesprek. Wat wilden we? We wilden een activiteit waar letterlijk iedereen aan kon deelnemen, zonder gedoe. We wilden anderstalige inwoners de kans geven hun Nederlands te oefenen, in de gewone straattaal, over tal van onderwerpen, en met een uitgesproken nadruk op véél. Veel babbelen, veel lachen, veel fouten maken desnoods, veel gezelligheid. Veel spreekdurf. We wilden nieuwe inwoners kennis laten maken met hun nieuwe omgeving. Waar kun je hier wandelen? Waar kunnen de kinderen voetballen? Hoe werkt de bibliotheek? Wat is dat, een jeugdbeweging? We wilden mensen de kans geven om door elkaars bril naar de wereld te kijken. Mannen en vrouwen kunnen heel verschillend naar hetzelfde kijken.

32

ICT’ers en filosofen ook. En zelfs de cultuur waarin je bent opgegroeid bepaalt ook mee de kleur van je brillenglazen. Dat leren zien verbreedt je eigen wereldbeeld. We willen deelnemers sterker maken. Gewoon al doordat ze mekaar kunnen helpen. Een brief vertalen, een woning zoeken, een kast verhuizen of gezamenlijk ergens naartoe rijden: het hoeft helemaal niets wereldschokkends te zijn. Wat hadden we? We hadden zeer gedreven medewerkers uit drie organisaties die elkaar goed aanvulden: Samenlevingsopbouw, Avansa (vroeger Vormingplus) en het Agentschap Integratie en Inburgering (vroeger ODiCe). We hadden veel mensen van goede wil, zowel anderstaligen als Nederlandstaligen. Ze moesten elkaar alleen nog vinden. We hadden een gemeentebestuur en een OCMW die graag mee wilden werken aan initiatieven die het samenleven bevorderen. We hadden koffie. Alles gaat beter met koffie. Of thee.


DE WERELD VAN SOFIE

Voor je het weet Het was een kans gegrepen, onbegrepen, achternagelopen tot in het oneindige en dan losgelaten.

Wat werd het uiteindelijk? Meer was er niet nodig om tot Babbelonië te komen. Elke week op hetzelfde moment en op een vaste plaats komen mensen samen om te babbelen over het leven. Inschrijven is niet nodig, je hoeft niet elke week te komen, er worden geen testen afgenomen. Kei-laagdrempelig. Het bleek een succesformule die zich de volgende jaren moeiteloos reproduceerde in andere OostVlaamse gemeenten. Al gauw waren we in elf gemeenten actief, waarbij sommige gemeenten zelfs meerdere groepen opstartten. Dat succes bleek ook uit de aanvragen voor samenwerking vanuit andere initiatieven: Ontbijt met een Verhaal, een wereldkoor, Nieuwkomer in de kijker, Good Planet, een actiedag in de bibliotheek. Babbelonië bleek een zeer gegeerde partner. En dan kwamen er nog de spin-offs: Radio Babbelonië, Babbelonië 2.0, Babbeloke, Babbelbubbels, Babbelonië online, een scheurkalender, … Wij zijn ervan overtuigd dat Babbelonië een ijzersterk product is dat het verdient om ook de rest van Vlaanderen te veroveren.

Het was een gedachte vervlogen, gebogen en dan gebroken in de praktijk en ginds als vraag herboren. Het was een keuze in die zin dat daar het leven was en elders het leven mogelijk was.

Onze ex-collega Sofie, beter bekend als filosofietser, creatieve schrijfster, fulltime brandweervrouw en moeder van twee, kruipt in haar pen.

Zin om mee te doen? Wil je meer info over Babbelonië? www.babbelonie.be

Er zijn wekelijks Babbeloniës in Beveren, Dendermonde, Wetteren, Temse en Sint-Niklaas.

www.avansa-wd.be

33


LEKKER LOKAAL

Pangerecht met Saeftingher worst

© Boeren en Buren

EEN LEKKER RECEPT MET INGREDIËNTEN RECHT VAN BIJ DE BOER

€€

MOEILIJKHEIDSGRAAD

Ingrediënten voor 2 personen

Stappenplan

200 gr gele en oranje wortelen

Verwarm je heteluchtoven op 180 graden. Schil en snijd de wortel en de snijbonen. Hak de ui in kleine stukjes. Was grondig de aardappelen (verwijder de schil niet) en snijd deze in partjes. Besprenkel de aardappelpartjes en de stukjes ui met olie, peper en zout. Laat deze 25 minuten in de heteluchtoven garen.

200 gr snijbonen 200 gr kerstomaatjes 1 ui aardappelen (hoeveelheid naar keuze) 200 gr gerookte spekblokjes 2 worsten van de Saeftingher olie (naar keuze) peper en zout

Bak de wortelen, snijbonen en spekblokjes in een grote pan en kruid met zout en peper. Bak de worst in een aparte pan. Voeg de aardappelen toe bij de groentenmengeling, voeg enkele gehalveerde kerstomaatjes toe en verwarm kort mee. Leg op het einde de gebakken worst mee in de pan. Zin in nog meer lekkere lokale recepten met ingrediënten recht van de boer? Neem een kijkje op www.boerenenburen.be.

Laat je inspireren en probeer het zelf! De Buurderijen in onze regio vind je in Sint-GillisWaas, Sint-Niklaas, Lokeren, Zele, Beveren-Waas, Dendermonde en Buggenhout.

34


RUIMTE

Hallelluja! De toekomst van het kerkgebouw staat op het spel MAAR GELUKKIG KAN DAT HET BEGIN ZIJN VAN EEN POSITIEVE VERANDERING. OOK IN JOUW GEMEENTE.

Heel wat kerkgebouwen verliezen hun betekenis als plaats voor de eredienst. Onze steden, gemeenten en dorpen staan voor de uitdaging om naar nieuwe invullingen te zoeken voor deze gebouwen. Vaak staat een kerk midden in het dorp en heeft het niet enkel een religieuze betekenis, maar ook een sociale, historische en landschappelijke waarde. In het verhaal van herbestemming zien we dat buurtbewoners graag betrokken worden en dat er ongenoegen ontstaat wanneer ze zich onvoldoende gehoord voelen. Tussen 2017 en 2020 hebben onze collega’s van Avansa regio Gent twee lokale gemeenschappen intens begeleid in hun zoektocht naar een visie voor de toekomst van het kerkgebouw in hun gemeente. Vanuit deze ervaringen hebben ze een ondersteuningsaanbod uitgewerkt. Vanaf 1 januari 2022 kunnen alle Oost-Vlaamse dorpen en steden een beroep doen op de hulp van de regionale Avansa’s en de dienst Erfgoed van de provincie om de plaatselijke dialoog over de herbestemming van de kerk te begeleiden. We voorzien een toolbox die gratis kan ontleend worden, workshops en infosessies, advies op maat en procesbegeleiding. Ook verenigingen of burgerinitiatieven kunnen de eerste stap naar ondersteuning zetten. Wil je graag dat er overleg op gang komt over de toekomst van het kerkgebouw?

© Daniele Colucci

Spreek dan met je gemeentebestuur over dit aanbod of contacteer ons: erfgoed@oost-vlaanderen.be

Meer info over de Kerk in het midden-toolbox:

info@avansa-wd.be.

www.oost-vlaanderen.be/kerk-in-het-midden.

www.avansa-wd.be

35


ONTMOET

Nieuwe collega’s in beeld: Franciska Aelbrecht en Nicky Van Styvendaele BINNENKORT KOM JE HEN ONGETWIJFELD ERGENS TEGEN, HIER STELLEN NICKY EN FRANCISKA ZICH ALVAST EVEN VOOR.

36


“Tijdens de fotoshoot constateerden we dat we samen op taalkamp waren geweest. Zo zie je maar hoe klein de wereld is!” In september begonnen twee nieuwe collega’s aan hun Avansa-avontuur. Wie ze zijn, wat hun passies zijn en wat ze bij ons uitspoken kom je hier te weten. Nicky en Franciska, wat sprak jullie aan om bij Avansa te komen werken? Nicky: De missie en de visie van Avansa, daar sta ik helemaal achter. Het werken rond maatschappelijke thema’s en het organiseren van activiteiten waar ik zelf ook graag naartoe zou gaan. Franciska: Ik kende Avansa al een tijdje vanuit mijn vorige job in het Rode Kruis opvangcentrum van Westakkers. We werkten regelmatig samen. Vooral jullie know how over groepswerking en inclusie heeft me altijd enorm aangesproken. Ik geloof ook dat kennis en vaardigheden de sleutel zijn tot een volwaardige deelname aan de samenleving. Avansa werkt rond vijf maatschappelijke uitdagingen. Rond welke uitdagingen willen jullie het verschil maken? Nicky: Maatschappelijke kwetsbaarheid en duurzaamheid. Die pijlers sluiten aan bij mijn opleidingen tot gezondheidscoach en natuurgids. Ik ben dan ook sterk begaan met het welzijn van mens en natuur. Door de vormingen en projecten van Avansa kunnen we zaadjes planten en deze stilaan laten ontkiemen, naar een betere wereld. Duurzaam, gezond, rechtvaardig. Zonder discriminatie. Daar zet ik mee mijn schouders onder. Dat veel organisaties dezelfde kar duwen vind ik ook veelbelovend.

www.avansa-wd.be

Met digitalisering heb ik weinig voeling. Daarom zou ik best eens een vorming rond Instagram volgen, zodat ik mee ben met de moderne tijd. Franciska: Ik ben al sinds mijn studies erg geïnteresseerd in etnisch-culturele diversiteit en werkte drie jaar in twee opvangcentra voor vluchtelingen. Ik vind alle vormen van diversiteit een rijkdom voor onze samenleving, iedereen moet betrokken worden. En dat brengt me direct bij het tweede thema waarrond ik bij Avansa zal werken: burgerparticipatie. Ik geloof heel hard in participatie vanuit de burgers zelf. Als je met verschillende mensen samenwerkt in een project, word je meer zelfzeker, zelfstandiger en groeit je geloof in de medemens. Wat doen jullie als jullie niet aan het werk zijn? Nicky: Meerdere interesses concurreren om mijn aandacht en tijd. Ik verveel me geen seconde. Afspreken met vrienden vooral. Uitstapjes naar de zee, een natuurgebied, de wellness. Heerlijk. Een hele stapel boeken ligt nog klaar. Non-fictie, want ik wil graag nog veel bijleren over gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Ergens weet ik ook dat sport belangrijk is, maar de winter zet daar een rem op. Daarom kijk ik al uit naar de lente! Franciska: Ik vind het belangrijk om mijn vrienden en familie te zien en ga graag naar concerten. Maar af en toe vind ik het ook fijn om even alleen te zijn en de pauzeknop in te duwen. Dat doe ik bijvoorbeeld tijdens een uurtje hardlopen, bij een goed boek of tijdens de naailes. Ik vind het fijn om zowel met mijn hoofd als met mijn handen bezig te zijn. Als laatst een leuke anekdote: Tijdens de fotoshoot en de bijhorende we-checken-elkaars-Facebookfoto’s constateerden we dat we samen op taalkamp waren geweest, als begeleider en als deelnemer. Zo zie je maar hoe klein de wereld is!

37


Trots op lokaal talent! SCHITTERT JOUW FOTO IN ONS VOLGENDE MAGAZINE?

Een magazine met een regionale look. Dat is waar we elke keer keihard voor gaan. Bijna alle foto’s en illustraties in ons magazine zijn gemaakt door regionaal creatief talent. En daar zijn we trots op! Ook dit voorjaar zijn we op zoek naar mooie regionale beelden voor in ons najaarsmagazine. Ben jij een amateurfotograaf/kunstenaar? Wil jij ook schitteren in ons volgende magazine? Grijp dan nu je kans! We zijn op zoek naar: • Een horizontaal beeld met een duidelijke regionale toets (regio Waas en Dender). Vermeld de gemeente/stad waar de foto werd getrokken. • Dynamische groepsfoto's van mensen die wandelen, samenwerken, tuinieren, kortom, dingen aan het doen zijn. Het is niet expliciet nodig dat de mensen in beeld herkenbaar zijn.

©Marie De Maesschalck

Vereisten:

Waas-en-Dender

samen naar beter Halfjaarlijks tijdschrift Jaargang 19 – ­ nr. 3 februari – juni Rode Kruisstraat 23, 9100 Sint-Niklaas T. 03 775 44 84 info@avansa-wd.be www.avansa-wd.be BE33 8916 7404 6946

• De foto moet beschikbaar zijn in 300dpi. • De foto mag geen inbreuk vormen op enige rechten, inclusief de privacyrechten van derden. Je hebt steeds expliciete/aantoonbare goedkeuring nodig. • Het gaat om een najaarsmagazine, frisse bloemetjes en zomerse foto’s liever niet. We bieden je: • €50 per geselecteerd beeld. • Jouw naam (en eventuele website) op het beeld. • Een oplage van 8000 exemplaren verspreid over de hele Waas en Dender regio. • 5 exemplaren van onze brochure om zelf uit te delen. Heb jij nog bruikbare foto’s in jouw repertoire die aan onze voorwaarden voldoen?

Avansa Waas-en-Dender is erkend als regionale volkshogeschool door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.

38

Stuur ze voor 30/4 naar liza.vervaet@avansa.be. Voor info en voorwaarden, bekijk het wedstrijdreglement op onze website.


www.avansa-wd.be

39


Avansa Waas-en-Dender Gaat voluit voor de regio Kiest voor vernieuwing en verschil Waardeert duurzame verandering Ondersteunt engagement Stimuleert samenwerking Nodigt iedereen uit voor online en offline ontmoeting Zo versterken we mensen en sterke mensen maken de samenleving beter

Waas-en-Dender

avansa-wd.be Schrijf je in op onze nieuwsbrief info@avansa-wd.be | 03 775 44 84

V.U. Avansa Waas en Dender Rode Kruisstraat 23 9100 Sint-Niklaas

samen naar beter


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.