Magazine Avansa Waas-en-Dender najaar 2022

Page 1

MAGAZINE 4 | NAJAAR 2022

samen naar beter

ODOK jij mee? Iedereen wegwijs in de digitale wereld

Samen leven met (jong) dementie Interview met Joris Hessels

Regionaal werken, daar zijn we fier op! Op pad met collega Ingrid

Waas-en-Dender

samen naar beter

1


Foto van de Schelde, genomen in Grembergen met zicht op Dendermonde. © Kim van Uytvange

2


KIJK

06

10

12

14

SAMEN LEVEN MET (JONG)DEMENTIE

EENZAAMHEID IS EEN LASTIG BEESTJE

HET LEVEN IS EEN KANSENDANS

SAMENTUIN PUITHOEK, EEN B(L)OEIEND VOORJAAR

16

22

24

33

HIND ELJADID BRENGT EEN ODE AAN DE VROUW

NIEUWKOMER IN DE KIJKER: ABBAS KARAZ

ODOK JIJ MEE?

KOM VAN ONDER JE KERKTOREN!

29

36

STEUN HET KLIMAAT EN JE PORTEMONNEE

LEKKER LOKAAL

Inleiding Een magazine waarin we de schoonheid van onze regio naast de uitdagingen van het leven durven plaatsen. Waarin we samen met inspirerende personen op zoek gaan naar antwoorden die ons op weg kunnen helpen. En waarin we transformeren: niet langer onder de naam Vormingplus Waas-en-Dender maar als Avansa Waas-en-Dender. Bij Avansa vinden we levenslang leren belangrijk. Want leren maakt mensen sterker. En sterke mensen maken de samenleving beter. Ga je mee met ons op pad? Samen naar beter.

04 Inleiding | 08 Overzicht uitstappen | 11 Enchanté! Doe met ons mee! | 18 Kalender 2022 26 Activiteiten digitalisering | 34 Wereld van Sofie | 30 Regionaal werken, daar zijn we fier op! 35 Leest ons magazine vlotjes? | 38 Trots op lokaal talent www.avansa-wd.be

3


VOORWOORD

Herken je jezelf in onze cover? Worstel jij ook met de steeds groeiende nood om je leven online te leven of te organiseren? Of ben je net iemand die de verworvenheden van de digitalisering omarmt? Er dreigt een maatschappelijke tweespalt tussen zij die mee zijn met nieuwe technologieën en zij die hebben afgehaakt. De huidige digitaliseringsgolf biedt kansen en mogelijkheden, maar ook uitdagingen. Ze noodzaakt ons niet alleen om kritische vragen te stellen, ze verplicht ons ook om er samen met verschillende partners voor te zorgen dat iedereen mee kan. Een andere vaststelling, en we kunnen de gevolgen hiervan waarschijnlijk nog onvoldoende inschatten, is dat sociale media steeds meer impact hebben op onze levens. In het beste geval leidt sociale media ertoe dat we verbonden raken en blijven. Of schuilt ook hier een risico? Sluiten we ons niet op in steeds kleiner wordende kringen van mensen met dezelfde interesses en gedachten? Sturen algoritmes ons naar steeds sterkere meningen en meer radicale standpunten? Wordt het nieuws gemaakt door de hardste schreeuwer, ongehinderd door feiten en historisch perspectief?

4

© De Trouwerij - Tommy Vaerewijck

“We zijn als mens sociale wezens die nood hebben aan contact, erkenning en verbondenheid.” De werkelijkheid is waarschijnlijk genuanceerder; we zijn als mens sociale wezens die nood hebben aan contact, erkenning en verbondenheid. Wezens die zelf kunnen nadenken en verantwoordelijkheid nemen. De tijd lijkt er misschien niet naar, maar moeten we er niet nog altijd van uitgaan dat onze maatschappij maakbaar is? Van de manier waarop we met elkaar omgaan in onze wijk tot de manier waarop we onze economie wereldwijd organiseren. Elk radertje in onze samenleving is veranderbaar. En verandering is nodig. Laat ons vragen blijven stellen, want zoals Remco Campert zo mooi dichtte: ‘jezelf een vraag stellen, daarmee begint verzet en dan die vraag aan een ander stellen.’ Koen Van de Merckt Coördinator Avansa Waas-en-Dender


Lectrr: we mogen niks meer zeggen?! Al tien jaar lang staat Lectrr elke dag in de krant. De cartoonist ontving stapels fanbrieven, maar ook dreigbrieven, genoot de twijfelachtige eer een tijd lang politiebescherming te krijgen, en riep de toorn van de Volksrepubliek China over zich af. Lectrr zag in al die jaren zowel zijn krant als de wereld rond zich veranderen. Eerst mocht je om alles lachen, daarna mocht er niks meer. Of was het andersom? Voor zijn boek We mogen niks meer zeggen zette hij zich aan het schrijven en brengt hij verslag uit vanuit de loopgraven. Waar kun je nog mee lachen in een wereld waarin feiten er vaak niet meer toe doen, en waarin steeds meer mensen zich lijken terug te trekken in hun eigen gelijk, om uiteindelijk alleen nog zichzelf of gelijkgestemden te tolereren? Kreeg hij zelf met censuur te maken? Mag hij met alles lachen? Of doet hij aan zelfcensuur? Te vuur en te zwaard verdedigt hij de vrije meningsuiting, maar hij stelt zich ook de vraag: is die absoluut? Mogen we inderdaad niks meer zeggen? Of juist wel? Op 17 november gaan we samen met Lectrr in op al deze vragen. Nadien kan je gezellig napraten in Café Odidee. Begeleiding: Steven Degryse (Lectrr)

© Degryse Steven

Lectrr: we mogen niks meer zeggen?! I.S.M. HOGESCHOOL ODISEE EN BIB SINT-NIKLAAS

DO 17 NOVEMBER 2022 van 19.30 tot 22.00 uur ODISEE SINT-NIKLAAS HOSPITAALSTRAAT 23 €5 | GRATIS VOOR STUDENTEN

www.avansa-wd.be

5


INTERVIEW

Samen leven met (jong)dementie

© Ben de Kock, Fotopia

INTERVIEW MET JORIS HESSELS

Joris, we kennen je vooral van de tv-programma’s Taxi Joris, Radio Gaga en De Weekenden. Je bent ook peter van De Companjong, een organisatie in het Waasland die zich inzet voor mensen met jongdementie en hun mantelzorgers. Wat is jouw link met jongdementie?

meer visibiliteit en bekendheid te geven. Om te laten weten aan het brede publiek dat er een plek is in het Waasland waar je terechtkunt als jij of je partner de diagnose van jongdementie krijgt. De Companjong organiseert activiteiten waar lotgenoten elkaar ontmoeten en kunnen steunen.

In mijn programma’s breng ik mensen van verschillende leeftijd, geslacht en achtergrond samen om te babbelen over elkaars leven en om meer begrip te hebben voor elkaars kleine en grote besognes. Voor mijn programma De Weekenden heb ik een jaar lang een deelnemer gevolgd met de diagnose jongdementie. Toen heb ik voor de eerste keer van dichtbij meegemaakt wat jongdementie betekent voor de persoon zelf, maar ook voor zijn of haar entourage. Het hele proces heeft me diep geraakt.

Mijn ‘bekendheid’ vind ik geen doel op zich. Maar als ik het kan inzetten voor het grotere goed, zoals bewustzijn creëren rond jongdementie, dan doe ik dat heel graag.

Toen De Companjong net was ontstaan, zocht oprichtster Christine Vandenbranden een peter die mee aan de kar wilde trekken om de organisatie

6

Kan je kort uitleggen wat jongdementie is? Hoe verandert het de relatie tussen de persoon met dementie en zijn omgeving? Vóór de diagnose hebben de persoon en zijn/haar naasten meestal al een hele weg afgelegd. Eerst zijn de symptomen heel subtiel, zoals problemen om woorden te vinden, daarna begint dat groter en duidelijker te worden. De mensen met beginnende (jong)dementie worden spitsvondig en proberen dat lang te verbergen. Het is dan ook een grote


“Ik probeer in mijn programma’s verder te kijken dan wat iemand mankeert of wat iemand mispeuterd heeft.” stap, in de verwerking en het traject, om te aanvaarden dat je die ziekte hebt. Het leven van die mensen is niet opeens voorbij, maar het is wel een onomkeerbaar vonnis. Zowel de persoon in kwestie als de partner moeten daar de nodige begeleiding voor krijgen. Voor mantelzorgers is dat wellicht een loodzware mentale uitdaging? Absoluut. Als mantelzorger voor je partner (of een ander familielid) met (jong) dementie verlies je gaandeweg deze persoon. Je kijkt namelijk meer en meer in de ogen van iemand die je niet meer herkent, óf die jou niet meer herkent. Mentaal is dat loodzwaar. In het najaar vertonen we de film The Father, een heel aangrijpende en waarheidsgetrouwe film. De vader, gespeeld door Anthony Hopkins, herkent zijn dochter niet meer en ziet haar aan als een vreemde. De dochter herkent op haar beurt haar eigen vader niet meer door wat de ziekte met hem heeft aangericht. Je neemt eigenlijk twee keer afscheid van een persoon met dementie. Je neemt afscheid in leven van iemand die je heel anders hebt gekend, en als hij of zij dan sterft moet je nog eens afscheid nemen. Dat is bijzonder hartverscheurend. Een mens wordt er stil van. Ja inderdaad, en dat overkomt mij niet vaak, dat stil worden. (Jong)dementie kan ons allemaal treffen. Hoe kunnen we een meer dementievriendelijke samenleving worden? Ik denk dat we er meer over moeten praten. Met films als The Father, met interviews en artikels in de krant, met tv-programma’s zoals De Weekenden en Restaurant Misverstand. Ik ben blij dat het meer en meer in de aandacht komt. www.avansa-wd.be

Bovendien gaat het niet alleen over mensen met (jong)dementie, maar ook over mensen met een psychische kwetsbaarheid, psychiatrisch patiënten,… In feite gaat het over alle mensen die zorg nodig hebben. Ik denk dat we een manier moeten vinden om inclusiever te gaan leven. Dat is wat een programma zoals Restaurant Misverstand goed toont, en dat is wat ik probeer te doen in mijn programma’s op mijn manier: verder kijken dan wat iemand mankeert of wat iemand mispeuterd heeft. Mensen in de mate van hun mogelijkheden in hun eigenwaarde en kracht zetten. Heb je nog een laatste boodschap voor onze Avansa-lezers? Ik denk dat we de komende jaren, zeker met wat er allemaal op ons afkomt, toch wel iets kunnen betekenen op microniveau. In de vorm van mildheid voor jezelf en mildheid voor de ander. Daar begint en eindigt alles. Bedankt, Joris, voor je enthousiasme en oprechtheid. Da’s graag gedaan. Je krijgt wat je geeft.

In januari 2023 komt het derde seizoen van De Weekenden op televisie. Meer info over jongdementie: www.decompanjong.be

Samen leven met dementie FILMVERTONING THE FATHER MET NABESPREKING OVER DEMENTIE In samenwerking met Expertisecentrum Dementie Meander, CC Stroming en Seniorenraad Berlare.

WOE 23 NOVEMBER 2022 van 19.30 tot 22.00 uur CC STROMING DORP 101, BERLARE € 9 | € 4,50

7


ONDERWEG

Onderweg

© De Federatie - Beleef Weer Meer in Waas-en-Dender

OVERZICHT UITSTAPPEN Op stap met Avansa. Dit najaar gaan we graag weer op ontdekking samen met jou. Ruiken, proeven, prikkelen en kritisch kijken. Kom je met ons mee?

Hof Ter Saksen binnenstebuiten gekleed

Bezoek Red Star Line Museum in Antwerpen RONDLEIDING MET GIDS

Fiets mee langs eerder ongekende groene pareltjes en biodiverse voorbeelden. Inclusief gezellig napraatmoment!

Je krijgt een rondleiding van gids Christa Maes in het mooiste park van West-Europa, Hof ter Saksen. Ze vertelt welke stappen de gemeente al dertig jaar zet op vlak van biodiversiteit en hoe je die in je eigen tuin kan stimuleren.

WO 21 SEPTEMBER 2022

DO 22 SEPTEMBER 2022

DO 29 SEPTEMBER 2022

Groene stadsfietstocht LANGS DENDERMONDSE GEVELTUINEN

van 19.00 tot 22.00 uur STATION DENDERMONDE GRATIS

8

van 10.00 tot 12.30 uur HOF TER SAKSEN BEVEREN-WAAS €4 | €2*

Twee miljoen passagiers maakten met Red Star Line de oversteek naar Amerika. Nu is het een museum met de verhalen van mensen, op zoek naar geluk en een beter leven.

van 14.00 tot 16.00 uur RED STAR LINE MUSEUM ANTWERPEN €10 | €5*


Bezoek aan de Kruidenkwekerij Claus

Inspirerende geveltuinwandeling

Molenbeek door de ogen van een Molenbekenaar

Ontharde voortuintjes, groene gevels en bomen leiden tot een grotere biodiversiteit en betere luchtkwaliteit, en hebben een verkoelend effect in de stad. Praktische tips, gouden raad en inspiratie bij de vleet in één wandeling.

Maak kennis met Ikram en de multiculturele gemeente Molenbeek. We bezoeken de organisaties waar ze als vrijwilliger mee aan de kar trekt en neemt ons mee naar ‘haar’ Molenbeek, compleet met een drankje in een café met de locals.

ZA 1 OKTOBER 2022

ZO 2 OKTOBER 2022

ZO 2 OKTOBER 2022

Bezoek aan Lokerse alpacaboerderij

Overleven in een stad

Bezoek aan opvangcentrum Westakkers

Kruidenwandeling op het domein van een van de gekendste kruidenkwekers van ons land. Leer meer over het kweken, gebruiken en verzorgen van kruiden via verhalen uit de kruidentuin en de serres. Afsluiten doen we in stijl: met kruidenthee en een kruidig hapje in de orangerie.

van 10.00 tot 12.00 uur KRUIDENKWEKERIJ CLAUS KRUISHOUTEM €12 | €10*

van 10.00 tot 12.30 uur STANDBEELD OPSINJOORKE MECHELEN €6 | €3*

RONDLEIDING

RASECHTE VERTELLER LEIDT JE ROND IN EEN NIET-ZOKLASSIEK STADSPARK.

ZA 8 OKTOBER 2022

ZO 23 OKTOBER 2022

Ga je mee verwanderen?

Coöperatieve kruidenierswinkel

van 14.00 tot 16.00 uur DE BLIJE ALPACA LOKEREN €14 | €12*

HERFSTWANDELING IN HET STROPERSBOS MET VERSTILLEN EN VERTRAGEN

van 10.00 tot 12.00 uur STADSPARK AALST €3 | €1,50*

INSPIREREND BEZOEK MET NAGESPREK

Een mooie herfstwandeling in het Stropersbos in Stekene. We combineren een wandeling van ongeveer 5 km met momenten van stilstaan, bij jezelf en bij de omgeving, en de uitnodiging om ten volle te beleven.

We gaan vandaag op bezoek bij Bloum, een coöperatieve buurtwinkel in Vorst. We maken kennis met hun aanbod en gaan in dialoog met hun leden. Daarna praten we verder in een nabijgelegen koffiebar.

WO 12 OKTOBER 2022

ZA 26 NOVEMBER 2022

van 13.30 tot 16.30 uur STROPERSBOS KEMZEKE GRATIS

www.avansa-wd.be

van 14.00 tot 16.00 uur METRO ZWARTE VIJVERS SINT-JANS-MOLENBEEK €11 | €5,50*

HOE VOELT HET OM NIEUWKOMER TE ZIJN IN BELGIË

ZO 30 OKTOBER 2022 van 14.00 tot 16.00 uur OPVANGCENTRUM WESTAKKERS SINT-NIKLAAS €5 | €2,50*

Wil je meer weten over deze uitstappen? Ga naar www.avansa-wd.be/ activiteiten-in-waas-en dender en filter op het type ‘uitstap’. *Prijs met korting. Bekijk de voorwaarden op onze website bij ‘veelgestelde vragen’.

van 14.00 tot 16.30 uur BLOUM VORST € 15 | € 7.50*

9


LUISTER

Eenzaamheid is een lastig beestje EEN BABBEL ALS REMEDIE? FREE LISTENING IN DE SINT-NIKLASE DIENSTENCENTRA

In de afgelopen twee magazines schreven we reeds uitgebreid over eenzaamheid. We lazen ons in en bevroegen jullie, onze lezers, naar ideeën om eenzaamheid te bestrijden. Jullie suggereerden ons om te praten en vooral om te luisteren. Onze handen jeukten, hier wilden we verder mee aan de slag. Dus boden we in het voorjaar een luisterend oor aan iedereen die dat wou in LDC ’t Lammeken en LDC De Schutterij. Deze methodiek staat gekend als Free Listening. Mensen konden vrijblijvend aan ons tafeltje een koffie drinken en hun verhaal kwijt. We oordelen niet, we geven geen advies, we maken enkel tijd voor jou. Onze collega’s Ingrid en Johan geven je een blik op hun ervaringen. Ingrid: We waren op tijd aanwezig in ’t Lammeken. Het restaurant zat al goed vol voor de middagmaaltijd. Na wat observeren tijdens het eten spreidden wij ons rood tafelkleedje. Met een uitnodigende koffietas waren we er helemaal klaar voor. Een beetje op afstand van de drukte in het restaurant, maar toch goed in het zicht. Ik dacht nog: hebben de mensen genoeg (zelf)vertrouwen om naar ons, twee onbekenden, toe te komen en hun verhaal te vertellen? De dienstencentrumleider en de medewerkers waren het er unaniem over eens: aan dit soort initiatieven is volop nood, zeker in coronatijden. En inderdaad, zo bleek. Een aantal mensen kwamen hun verhaal doen, sommigen met wat schroom, anderen spraken graag vrijuit. Voor Avansa was deze aanpak van de eenzaamheidsproblematiek nieuw, maar het is waardevol gebleken. Het is een cadeau voor

10

de babbelaar en luisteraar om tijd te kunnen spenderen aan elkaar. Voor kleine en grote bezorgdheden. Voor iets wat in het hoofd blijft spoken, verwachtingen die niet zijn uitgekomen, een verbroken vriendschap of relatie. Voor wat een mensenleven des mensen maakt. Johan: Er hing een uitgelaten sfeer in De Schutterij. De mensen kennen elkaar hier. Na de maaltijd gingen de meeste mensen naar huis. Met een duwtje in de rug van iemand anders kwam hij bij mij. Een man van 79 jaar. Hij heeft zijn vrouw een paar jaar geleden verloren. Hij voelt zich heel eenzaam en komt dagelijks eten in De Schutterij. Zijn verdriet is erg zichtbaar, het raakt me wanneer hij begint te huilen. Ons gesprek duurde ruim een uur. Wanneer ik afrond met de man is hij zichtbaar opgelucht. Een klein moment van minimale inspanning, een betekenisvol gesprek voor ons beiden. Corona ligt (hopelijk) achter ons, maar eenzaamheid blijft. De mogelijkheden om te verbinden zijn nu terug een pak groter. Daarom gaan we dit najaar van start met het project Enchanté. Meer info hierover vind je op de pagina hiernaast.

Verbindend communiceren met effect Leer open, oprecht en assertief in gesprek gaan. Een reeks van 3 donderdagen:

DO 10, 17 EN 24 NOVEMBER 2022 van 19.30 tot 22.00 uur Avansa Waas-en-Dender Rode Kruisstraat 23, Sint-Niklaas € 27 | € 13,50 (MET KORTING)


© Enchanté

Enchanté! Doe met ons mee! EEN UITGESTELDE KOFFIE EN MEER VOOR MENSEN DIE HET NODIG HEBBEN. SANTÉ!

Enchanté ken je misschien van de uitgestelde koffie. Maar het is veel meer dan dat. Niet iedereen kan zomaar een café binnenstappen en er een koffie bestellen, of heeft thuis een microgolf, of kan zomaar naar de kapper… Met enthousiaste burgers, hartelijke handelaars en sociale organisaties brengt de burgerorganisatie Enchanté eenvoudige diensten bij mensen die het nodig hebben. Dat kan zijn, een plek om je gsm op te laden, wifi, een glas water, een frietje of een bord soep, een proper toilet, een EHBO-kit om te gebruiken, een praatje, een plek waar je even een rugzak kunt achterlaten, een museum- of theaterbezoek, enzovoort.

Wil je meedoen? Mail naar ingrid.vennens@avansa.be. Benieuwd wat jouw rol als burger/vrijwilliger/ handelaar kan betekenen in Enchanté? Ontdek het op www.enchantevzw.be.

Avansa Waas-en-Dender gaat van start met Enchanté in Sint-Niklaas. Daarvoor zoeken wij op de eerste plaats enthousiaste burgers en handelaars die mee hun schouders willen zetten onder dit project.

www.avansa-wd.be

11


INTERVIEW

Het leven is een kansendans COLLEGA NICKY VERTELT OVER HET ARMOEDEPROJECT CAFÉ MATINEE

De geur van koffie vulde de ruimte, de aanblik op de koffiekoeken en een gevarieerd ontbijtbuffet deed mijn maag grommen. Niet lang daarna stroomden onze eerste deelnemers binnen, voor iets wat iedereen graag wel eens doet: rijkelijk en lekker gaan ontbijten. Gezellig samen smikkelen, maar zonder de zorgen van een dure rekening die achteraf zou komen. Dat is wat we iedereen gunnen. Want armoede is een onrecht. Ook voor zij die het niet breed hebben wil Avansa tijd en plaats maken in haar huis. Daarom startten we het project Café Matinee voor mensen in (kans)armoede, samen met onze SintNiklase partners: welzijnsschakel De Springplank, inloopcentrum Den Durpel en ontmoetingshuis Zigzag. We organiseren een ontbijt gevolgd door een interactieve infosessie, workshop of uitstap rond sociale grondrechten. Ontnomen sociale grondrechten Euhm, sociale grondrechten? Wat is dat, denkt u? Lieven De Pril en Caro Bridts leggen het haarfijn uit in hun nieuwste boek De kansendans. Sociale grondrechten erkennen het recht op een menswaardig leven en vereisen dat de overheid actief optreedt om daarvoor te zorgen. Maar ze zijn niet onvoorwaardelijk of afdwingbaar. Voor velen klinken deze sociale grondrechten als een vanzelfsprekendheid: een stabiel gezinsleven, kansen op een fijne job en inkomen, voldoende brood op de plank, de kans om een culturele uitstap of een reis te maken, een eigen en degelijke (huur)woning, aandacht voor fysieke en mentale gezondheid, de mogelijkheid om verder te studeren en een sociaal vangnet. Helaas is dit niet voor iedereen het geval. Eén op tien mensen in Vlaanderen

12

heeft een inkomen lager dan de armoederisicogrens. Armoede is veel meer dan het niet hebben van geld. Armoede is een schending van de sociale grondrechten, op meerdere levensdomeinen. Het is een web van problemen waarin mensen vast komen te zitten. Daarom vinden we deze sociale grondrechten zo belangrijk. Elke maand komen we met Café Matinee samen rond een van deze grondrechten. De bedoeling is om onze deelnemers handvatten aan te reiken om hun zelfredzaamheid te verhogen. In het voorjaar lieten we de deelnemers zelf bepalen welke grondrechten prioriteit hebben. Gezondheid en huisvesting staken er met kop en schouders boven uit.

“Armoede is een web van problemen waarin mensen vast komen te zitten.” Emoties, datgene dat ons mens maakt Laatst zei Sabine: “Iedereen hier zit eigenlijk wat in hetzelfde schuitje. Het doet deugd om eens ons verhaal te kunnen vertellen.” Veel deelnemers zijn erg dankbaar voor het initiatief en het luisterende oor dat ze bij ons krijgen. Naast gevoelens van dankbaarheid en zelfwaarde zijn er ook gevoelens van jaloezie en onbegrip. Waarom geraken zij sneller aan een sociale woning dan ik? Zij zijn hier enkel voor het ontbijt, dat is toch niet de bedoeling? Gevoelens waar we ook op gepaste manier mee aan de slag gaan. We werken met deelnemers van verschillende


organisaties en in verschillende situaties, en dat kan voor de nodige uitdagingen zorgen, maar wat ze gemeenschappelijk hebben is dat elk zich in een oneerlijke situatie bevindt. “Gevoelens van uitsluiting hebben een grote invloed op iemands leven. Die gevoelens brengen meer schade toe dan het feit dat er weinig geld is.” (C. Bridts, L. De Pril, 2021, De kansendans, pg 39) Hoe moet het verder? Avansa blijft zich extra inzetten rond het thema armoede. Café Matinee blijft maandelijks op de agenda staan en de internationale dag van het verzet tegen armoede (17 oktober) zetten we extra in de verf. Dit jaar staat 17 oktober in het teken van wonen. En dit komt als geroepen. Rond het thema wonen zijn er veel moeilijkheden en frustraties. “Tijdens de pandemie werden in de rijke westerse landen tijdelijk maatregelen genomen om het leed van mensen te verzachten. Diegenen die het al langer niet meer redden, keken met grote ogen naar de nieuwe ondersteuningsinitiatieven. Er bleek plots wel heel wat mogelijk… en zij wachten al zo lang op maatregelen.” (C. Bridts, L. De Pril, 2021, De kansendans, pg 13) Meer info over armoede in Vlaanderen en De Kansendans op www.armoede.org. Met een ludiek en volwassenvriendelijk poppentheater rond het thema armoede trekken we naar Dendermonde, Sint-Niklaas en Wetteren. Dieter Vanoutrive van Vzw Poppentheater Pedrolino kaart op een humoristische manier de krapte op de huurmarkt aan.

www.avansa-wd.be

Koning zoekt woning (OOK GEKEND ALS BLIJF IN UW K(R)OT!) HUMORISTISCH POPPENTHEATER OVER HET THEMA ARMOEDE In het verhaal komt Koning Filip door onvoorziene omstandigheden op straat te staan. Hij gaat op zoek naar een huis op de krappe huurmarkt. Volg zijn avonturen in deze confronterende en plezante voorstelling.

MA 19 SEPTEMBER 2022 van 20.00 tot 21.30 uur BIBLIOTHEEK SINT-NIKLAAS HENDRIK HEYMANPLEIN 3 SINT-NIKLAAS

De kip met de gouden eieren HUMORISTISCH POPPENTHEATER OVER ARMOEDE EN HUURPROBLEMATIEK

ZA 22 OKTOBER 2022 van 10.30 tot 12.00 uur KERK OVERBEKE GENTSE STEENWEG 197 WETTEREN

ZO 23 OKTOBER 2022 van 10.30 tot 12.00 uur VRIJE ATELIERS RODE KRUISSTRAAT 25 SINT-NIKLAAS

13


TUINIER

Samentuin Puithoek, een b(l)oeiend voorjaar BOORDEVOL MOOIE VERHALEN

In augustus 2021 gingen we van start met onze interculturele samentuin. Buurtbewoners van Beveren-Zuid en vluchtelingen van het Rode Kruisopvangcentrum gaan er samen aan de slag. Sindsdien viert (bio-)diversiteit hoogtij. Het lapje braakliggende grond onderging een ware metamorfose. Duchtig bewerkt met de grelinette (woelvork), handmatig gewied en zorgvuldig beplant.

Wat groeit er in onzen hof? Liefdevol opgekweekte aubergines, pepers, courgette, paprika en pompoenen. Eikenbladsla gecombineerd met piepdunne preitjes. Experimenten met sponskomkommers groeiend op een tipi. De bedoeling is om deze volledig te laten afrijpen. Het ‘binnenwerk’ is dan niet meer eetbaar, maar zou een soort luffa-spons vormen om mee af te wassen. We zijn bijzonder benieuwd. We vervolledigen het assortiment: olijfkomkommer, wortel, pastinaak, rode biet, ajuin, venkel, koolrabi, mais, bonen, erwtjes, aardappelen, tomaat, artisjok, look. Rode besjes, aardbeien, kruisbessen, druiven, frambozen, rabarber en ananaskers vormen samen met de appelboom ons fruitluik. In de kruidenafdeling vind je koriander, munt, oregano, tijm, salie, bieslook, venkel, landkraal en laurier. Links en rechts ontspruiten bernagie, kaasjeskruid, goudsbloem en Oost-Indische kers. Stilaan leren we elkaar als tuiniers ook beter kennen. Wat een verzameling uiteenlopende talenten! Er zijn mensen met veel geduld en er zijn uiterst nauwkeurige tuiniers. Sommigen zijn heel snel, anderen bijzonder handig of vooruitziend. Creatief of sfeerbrenger, elk heeft zijn rol. De ene komt veel, de ander weinig. En toch past alles wonderlijk in elkaar. Het doet deugd om te zien hoe buurtbewoners die elkaar daarvoor niet kenden, nu samen uitstapjes plannen. Communiceren met anderstaligen is toch nog altijd een beetje een uitdaging. Uitleggen waarom afgeknipte brandnetels van het ene perceel op het andere perceel

14


“Stilaan leren we elkaar als tuiniers ook beter kennen. Wat een verzameling uiteenlopende talenten!” neergelegd worden is niet eenvoudig als er geen gemeenschappelijke taal is. Hoe vertel je dat de bodem in een ecologische moestuin het belangrijkste element is? Dat de brandnetels mulch vormen? Dat de bodem op die manier beschermd is tegen zowel overvloedige regenval als uitdrogende zonnestralen? Dat tegelijkertijd ook overwaaiende onkruidzaden geen kans krijgen? Dat ieniemienie deeltjes brandnetel voedsel vormen voor de bodem? Redelijk ingewikkeld allemaal om te vertellen aan iemand met een volledig ander referentiekader. Alle vertaalapps, pictogrammen en handgebaren ten spijt. In mei was er de eerste oogst. Diverse groenten spurtten voor de eerste plaats. Uiteindelijk finishten spinazie, radijs en bladmosterd samen. We vierden dit met een feestje. Bubbels voor iedereen: cava uit de wereldwinkel voor degenen die wel een beetje alcohol lusten, bruiswater voor de anderen. Recepten werden gedeeld. Verhalen verteld. Kennis doorgegeven. Voor de rest vloeken we - net als elke rechtgeaarde tuinier - bij aanhoudende droogte en knarsetanden we bij langdurige regen. We kochten en installeerden dan ook nog een extra watercontainer

www.avansa-wd.be

om regenwater op te slaan. Op die manier kunnen we 2000 liter water bufferen. Luizen, slakken en aanverwanten zien we liever niet te veel. Dag na dag leren we bij. Ons ecologische eetparadijsje wordt elke dag een beetje meer waar. Sommige groenten vallen bij iedereen in de smaak. Andere iets minder. Zo vonden de Belgische tuiniers onze radijsjes superlekker. Een aantal van onze internationale vrienden vonden de smaak OK, maar onze tuiniers uit Eritrea daarentegen, die vonden de radijsjes maar niks. Net zoals wij enkele weken eerder onwennig waren om met onze handen te eten op hun Eritrees etentje. Wie zei er ook weer dat integratie langs twee kanten werkt? Wil je onze avonturen blijven volgen? Like de Facebookpagina van Avansa Waas-enDender. Hier plaatsen we maandelijks een kleine update over de samentuin.

15


INTERVIEW

Hind Eljadid brengt een ode aan de vrouw DIT ARTISTIEKE PROJECT GAF EEN STEM AAN DE VROUWEN VAN KALLO.

Dichteres Hind Eljadid en Stefaan Segaert van SAAMO voerden het voorbije voorjaar gesprekken met meer dan dertig vrouwen over het thema vrouw zijn. Vrouwen van alle leeftijden, met heel verschillende achtergronden, vrouwen die al lang en korter in de wijk wonen, maar allen inwoners van de Melkaderwijk in Kallo, gekenmerkt door kansarmoede.

“Want dan heb je het gevoel dat je ‘iets’ gedaan hebt en misschien wel iets betekend hebt voor iemand. Daarvoor doe ik het.”

Die gesprekken gebruikte jij, Hind, als grondstof voor het gedicht. Hoe heb jij dit traject ervaren?

We leven nog steeds in een patriarchaat1 en dat kunnen we niet ontkennen. Verschillende delen van het gedicht raken ons als vrouw allemaal. Het maakt ons tot de vrouwen wie we zijn. Het verbindt ons met elkaar.

Hind: Heel emotioneel, er zijn veel tranen gevloeid. Maar dat is ook goed, hé. Emoties zorgen voor mooie eindresultaten. Als het me niks had gedaan, dan had ik dit gedicht ook niet op deze manier kunnen schrijven. Ik vond het een uitdagend traject door de vele schrijnende verhalen van de vrouwen. Armoede, huiselijk geweld, gezondheid,… veel herkenbare thema’s passeerden. Ik heb eerst veel gelezen, gevoeld en nagedacht over de structuur van het gedicht. Schrijven begint in je hoofd. Het moet daar eerst een tijdje broeien voor er iets waardevols uit kan komen. Op verschillende vlakken was het niet de simpelste opdracht, maar het is wel gelukt. En ik ben kei trots op het resultaat. Ik wil hiervoor nog eens extra Stefaan en alle dames bedanken die hun huis en hun harten hebben opengesteld voor mij. Het vertrouwen was enorm en daar ben ik hen erg dankbaar voor. Schuilt er een vrouw van Kallo in elke vrouw? Hind: Ja, ongeacht leeftijd, financiële status, woonplaats of afkomst, we hebben allemaal minder privileges dan mannen. Er worden ook andere dingen van ons verwacht in deze samenleving.

16

Je bracht het gedicht live aan de vrouwen in de Melkaderwijk. Wat waren de reacties? Hind: Er waren tranen, er waren bedankingen, er was ontroering. Ook via Facebook kreeg ik achteraf nog bedankingen. Dat vond ik erg mooi. Want dan heb je het gevoel dat je ‘iets’ gedaan hebt en misschien wel iets betekend hebt voor iemand. Of dat je iemand hebt geïnspireerd. Daarvoor doe ik het. Bedankt, Hind, voor het prachtige traject en dit aangrijpende gedicht. Dit project kwam tot stand met SAAMO Oost-Vlaanderen Team Kallo, Iedereen leest, Gemeente Beveren–dienst Cultuur en Avansa Waas-en-Dender

1

Maatschappijvorm waarin mannen een

dominante rol innemen.


Vrouwen van Kallo Zij die trots, die lief, die zacht, zij die vecht, die huilt, die lacht, ze is meer kwijt dan ze heeft gewonnen, het likken van oude wonden, het toegeven van zonden, die ons allen onlosmakelijk aan elkaar hebben gebonden. Voor sommige is het de was en de plas, de kleren gestreken en netjes in de kast, daar waar zij ook al haar geheimen bewaart, het krijgen van kinderen, het opgeven van dromen, of het ondersteunen van de generatie die nog moet en zal komen, het zorgen voor, door geen andere keuze, het verwerken van pijnen, die nooit echt zullen verdwijnen. En zij, nog zo jong maar leert haar kind al hoe te spreken, nadien te wandelen in het leven, maar ook zij, die gelooft in oudere normen en waarden en zij die beweert dat elke vrouw een deel is van moeder aarde, zij die in het niets staarde en daar haarzelf terugvond. Maar ook zij met tranen ouder dan ikzelf, zij die stukken gaf tot ze nog maar bestond uit de helft, zij die elke cent telt, maar alles is nu goed, en morgen wordt beter, dat weet ze, zij is eraan gewend. Zij met pijn in de knieën en de rug van het werken tot laat nadat iedereen sliep, zij die wel om hulp riep maar niemand die haar kon horen, zij die op de verkeerde plek was geboren maar wel het beste er van maakte, zij die met haar leven, meer mensen dan ze beseft raakte. Zij die trots, die lief, die zacht, zij die vecht, die huilt, die lacht, ze lacht, nog steeds, ook als niemand haar ziet. Ze plooit, ze vouwt, zij die vooral zichzelf vertrouwt, ze buigt en zucht. Zij die ploetert, vol woede, zij die verloren en nog steeds zoekt, zij die werkt, zij die binnensmonds vloekt, zij die eerder stil en zij die liever roept. Dat is vrouw zijn voor mij, eindeloze kracht, zelfs alleen, zelfs in de nacht, zelfs wanneer er niemand op haar verhaal wacht.

Hind Eljadid – 2022

www.avansa-wd.be © SAAMO - Geertje Franssen

17


KALENDER

Persoon en relaties ACTIVITEIT EN BESCHRIJVING

DATUM EN TIJDSTIP

Koning zoekt woning

Maandag 19/9 van

Humoristisch poppentheater over armoede

20u00 tot 21u30

Burn-out uitgekleed

Dinsdag 4/10 van

Inzicht in burn-out en tips voor meer veerkracht

19u30 tot 22u00

Piekeren hanteren kan je leren

Woensdag 5/10 van

(H)erken je denkfouten en leer ze ombuigen

19u30 tot 22u00

PRIJS Gratis

€9 | €4,5*

€4 | €2*

PLAATS Bibliotheek Sint-Niklaas CC Stroming Berlare CC Ter Vesten Beveren-Waas

Woensdag 5/10 en Slam over de muren heen

12/10 en donderdag

Woordkunst binnen de muren van de gevangenis

6/10 en 13/10 van

Gratis

Gevangenis Dendermonde

13u15 tot 15u15 Piekeren hanteren kan je leren

Dinsdag 11/10 van

(H)erken je denkfouten en leer ze ombuigen

19u30 tot 22u00

Ga je mee verwanderen?

Woensdag 12/10 van

Herfstwandeling in het Stropersbos met verstillen en vertragen

13u30 tot 16u30

De kip met de gouden eieren Humoristisch poppentheater over armoede en huurproblematiek De kip met de gouden eieren Humoristisch poppentheater over armoede en huurproblematiek

Zaterdag 22/10 van 10u30 tot 12u00

Zondag 23/10 van 10u30 tot 12u00

Haal het maximum uit minimalisme

Maandag 24/10 van

Leer eenvoudig gelukkig zijn met minder

19u30 tot 21u30

Mindful en assertief in het leven staan 4-delige interactieve reeks

Verbindend communiceren met effect Leer open, oprecht en assertief in gesprek gaan

Avansa Waas-en€9 | €4,5*

Sint-Niklaas Gratis

Gratis

€5 | €0*

€36 | €18*

3 donderdagen van

Dinsdag 22/11 van

Inzicht in burn-out en tips voor meer veerkracht

19u00 tot 21u30

Samen leven met dementie

Woensdag 23/11 van

Filmvertoning The Father met nabespreking over dementie

19u30 tot 22u00

De moedige weg van verkracht naar veerkracht

Donderdag 1/2 van

Lore Baeten getuigt

19u00 tot 21u00

Kerk Overbeke Wetteren

Vrije Ateliers Sint-Niklaas

Dender vzw

CC Ter Vesten Beveren-Waas Avansa Waas-en-

€ 27 | € 13,5*

19u30 tot 22u00

Burn-out uitgekleed

Kemzeke

Sint-Niklaas

tot 21u30

10/11 tot 24/11 van

Stropersbos

Avansa Waas-en€11 | €5,5*

4 maandagen van 7/11 tot 28/11 van 19u30

Dender vzw

Dender vzw Sint-Niklaas

€4 | €2* € 9 | € 4.5 Student | € 1.5 - UiTPAS € 5 | € 2.5*

Bibliotheek Lokeren CC Stroming Berlare Bibliotheek Sint-Niklaas

Burgerparticipatie

18

ACTIVITEIT EN BESCHRIJVING

DATUM EN TIJDSTIP

Kick-off Kerk in het Midden Netwerk

Zaterdag 24/9 van

Welkom op het startmoment

9u30 tot 13u30

Wonen zonder baksteen in de maag...

Dinsdag 18/10 van

Wishful thinking of haalbaar alternatief?

19u30 tot 22u00

Van stemrecht tot #metoo

Maandag 7/11 van

Wat kan feminisme betekenen in 2022?

19u30 tot 22u00

PRIJS Gratis

€ 6 |€ 3*

€ 6 |€ 3*

PLAATS Kerk Overbeke Wetteren CC Ter Vesten Beveren-Waas Roxy Temse


Digitaliseren ACTIVITEIT EN BESCHRIJVING

DATUM EN TIJDSTIP

Slimmer zoeken op het web

Maandag 26/9 van

Efficiënte zoektips

10u00 tot 12u00

Je privacy en veiligheid online

Maandag 26/9 van

Welke gevaren en hoe ze te vermijden?

10u00 tot 12u30

Nooit meer de weg kwijt met Google Maps

Woensdag 28/9 van

Samen op de digitale snelweg

10u00 tot 12u00

Je privacy en veiligheid online

Donderdag 29/9 van

Welke gevaren en hoe ze te vermijden?

19u00 tot 21u00

Slimmer zoeken op het web

Dinsdag 4/10 van

Efficiënte zoektips

14u00 tot 16u00

Digitaal opslaan

Dinsdag 11/10 van

Wegwijs in de cloud

9u30 tot 12u00

Slimmer zoeken op het web

Maandag 17/10 van

Efficiënte zoektips

10u00 tot 12u00

Digitale administratie @home

Dinsdag 18/10 van

Demonstratie

13u30 tot 16u00

Digitale administratie @home

Woensdag 19/10 van

Samen op de digitale snelweg

10u00 tot 12u00

Je privacy en veiligheid online

Maandag 24/10 van

Welke gevaren en hoe ze te vermijden?

14u00 tot 16u30

Canva: kaartjes en uitnodigingen maken

Dinsdag 8/11 van

Demo

19u30 tot 21u30

Digitaal opslaan

Woensdag 16/11 van

Wegwijs in de cloud

19u00 tot 21u30

Update 2022- helemaal mee met de digitale trends

Maandag 21/11 van

Digitale trends

19u30 tot 21u30

Canva: kaartjes en uitnodigingen maken

Woensdag 23/11 van

Samen op de digitale snelweg

10u00 tot 12u00

Update 2022- helemaal mee met de digitale trends

Donderdag 1/12 van

Digitale trends

19u00 tot 21u00

PRIJS Gratis

Gratis

€4 | €2*

Gratis

€4 | €2*

Gratis

Gratis

€5 | €2,5*

€4 | €2

PLAATS Bibliotheek Dendermonde Bibliotheek Hamme Bibliotheek Beveren - Waas Bibliotheek Stekene Bibliotheek Lokeren Sociaal huis Lokeren Bibliotheek Hamme Bibliotheek Sint-Niklaas Bibliotheek Beveren-Waas Bibliotheek

Gratis

Wichelen Schellebelle

Gratis

Gratis

€9 | €4,5*

€4 | €2*

Gratis

Bibliotheek Dendermonde Bibliotheek Buggenhout Bibliotheek Stekene Bib Beveren Beveren-Waas Bibliotheek Dendermonde

Duurzaamheid ACTIVITEIT EN BESCHRIJVING

DATUM EN TIJDSTIP

Groene stadsfietstocht

Woensdag 21/9

Langs Dendermondse geveltuinen

van 19u00 tot 22u00

Bezoek aan Kruidenkwekerij Claus

Zaterdag 1/10

Unieke kruidenwandeling

van 10u00 tot 12u00

Inspirerende geveltuinwandeling

Zondag 2/10

Op safari in Mechelen

van 10u00 tot 12u30

www.avansa-wd.be

PRIJS Gratis

PLAATS Station Dendermonde Kruidenkwekerij

€12 | €10*

Claus Kruishoutem aan standbeeld

€6 | €3*

Opsinjoorke Mechelen

19


Duurzaamheid ACTIVITEIT EN BESCHRIJVING

DATUM EN TIJDSTIP

Bezoek aan Lokerse alpacaboerderij

Zaterdag 8/10

Begeleide rondleiding

van 14u00 tot 16u00

Plastic op drift

Woensdag 19/10

Over de strijd tegen plastic

van 19u30 tot 22u00

Watervriendelijke klimaattuin voor beginners

Donderdag 20/10

Infosessie ontharden en beplanten

van 19u30 tot 22u00

Overleven in een stad

Zondag 23/10

Op safari in het stadspark van Aalst

van 10u00 tot 12u00

Watervriendelijke klimaattuin voor beginners

Maandag 14/11

Infosessie ontharden en beplanten

van 19u30 tot 22u00

Circulaire economie voor starters

Maandag 21/11

Infosessie door Isabelle van kleinerevolutie.org

van 20u00 tot 21u30

Watervriendelijke klimaattuin voor beginners

Dinsdag 22/11

Infosessie ontharden en beplanten

van 19u30 tot 22u00

(Eigen)wijs in de supermarkt

Donderdag 24/11

Workshop met boeiende weetjes en interessante inzichten

van 19u30 tot 22u00

Coöperatieve kruidenierswinkel

Zaterdag 26/11

Inspirerend bezoek met nagesprek

van 14u00 tot 16u30

Watervriendelijke klimaattuin voor beginners

Woensdag 30/11

Infosessie ontharden en beplanten

van 19u30 tot 22u00

PLAATS €14 | €12*

Gratis

€4 | €2*

€3 | €1,5*

PLAATS De Blije Alpaca Lokeren Bibliotheek Dendermonde CC Lokeren Stadspark Aalst Aalst Avansa Waas-en-

€9 | €4,5*

Dender vzw Sint-Niklaas Avansa Waas-en-

Gratis

Dender vzw Sint-Niklaas

Gratis

Bibliotheek Dendermonde Avansa Waas-en-

Gratis

Dender vzw Sint-Niklaas

€15 | €7,5*

€4 | €2*

Bloum Vorst CC Jan Tervaert Hamme

Samen-leven

20

ACTIVITEIT EN BESCHRIJVING

DATUM EN TIJDSTIP

Hof Ter Saksen binnenstebuiten gekleed

Donderdag 22/9

Prikkels op donderdagvoormiddag in Beveren

van 10u00 tot 12u30

Piet Van Avermaet over gelijke onderwijskansen in Lokeren

Dinsdag 27/9

De Laatste Dinsdag - September

van 20u00 tot 22u00

Bezoek Red Star Line Museum in Antwerpen

Donderdag 29/9

Rondleiding met gids

van 14u00 tot 16u00

Eenzaamheid bij ouderen

Maandag 3/10

Oorzaken en mogelijke oplossingen

van 13u30 tot 16u0

Lach je rijk? Of toch niet? “Armopoly” inleefspel met Hervé

Dinsdag 25/10

De Vos De Laatste Dinsdag - Oktober

van 20u00 tot 22u00

Lectrr: we mogen niks meer zeggen?!

Donderdag 17/11

Over de grenzen van vrije meningsuiting, humor en censuur

van 19u30 tot 22u00

Hoe actief zijn onze senioren?

Donderdag 24/11

Over sociale en maatschappelijke participatie van ouderen

van 19u30 tot 21u30

PLAATS €4 | €2*

€6,5 | €3,25

PLAATS Hof ter Saksen Beveren-Waas CC Lokeren Red Star Line

€10 | €5*

Museum Antwerpen

€4 | €2*

€6,5 | €3,25

€5 | €0*

CC Ter Vesten Beveren-Waas Gezondheidscentrum Lokeren Odisee Sint-Niklaas Avansa Waas-en-

€11 | €5,5*

Dender vzw Sint-Niklaas


Samen-leven ACTIVITEIT EN BESCHRIJVING

DATUM EN TIJDSTIP

Tine Hens over 50 jaar ‘Grenzen aan de Groei’

Dinsdag 29/11

De Laatste Dinsdag - November

van 20u00 tot 22u00

Jean Paul Van Bendegem over grijs, wijs en puber

Donderdag 8/12

Prikkels op donderdagvoormiddag in Beveren

van 10u00 tot 12u00

PLAATS

PLAATS

€6,5 | €3,25

CC Lokeren

€8 | €4*

CC Ter Vesten Beveren-Waas

Praktische informatie INSCHRIJVEN Schrijf je in via: www.avansa-wd.be/ activiteiten-in-waas-en-dender Heb je geen internet? Of lukt het niet online? Bel dan naar 03 775 44 84. We zijn bereikbaar op: ma, wo en do: 9u – 12u30 en 13u30 – 17u Dinsdag: 13u30 – 17u PRIJZEN Heb je nog vragen over onze prijzen, ons annulatiebeleid of de wachtlijst? Surf naar onze website en zoek je antwoord bij ‘veelgestelde vragen’ of mail naar info@avansa-wd.be. We helpen je met plezier verder. *Prijs met korting. Voor mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds/OMNIOstatuut, voor studenten (enkel voor voltijds dagonderwijs) en voor werkzoekenden. Bij je inschrijving meld je dat je recht hebt op de korting. Bezorg ons voor de start van de activiteit een bewijs hiervan.

www.avansa-wd.be

21


INTERVIEW

Gemotiveerde verpleegkundige zoekt toekomst NIEUWKOMER IN DE KIJKER: IN GESPREK MET DE PALESTIJNSE ABBAS KARAZ

Onze collega Franciska leerde Abbas twee jaar geleden kennen, toen ze in een opvangcentrum voor asielzoekers werkte. Daar was hij al iemand die opviel. Hij leerde enorm snel de Nederlandse taal en pendelde toen elke dag naar Gent voor zijn opleiding verpleegkunde. Hij woont in het Rode Kruisopvangcentrum Westakkers.

geboren en opgegroeid in Nazrath. Velen zullen Nazrath (Nazareth) wel kennen, want dat is de geboorteplaats van Jezus. Maar in 1948 werd hij naar Libanon gebracht door het Israëlische leger. Nu is dat niet meer Palestina, maar Israël. Iedereen kan Nazrath bezoeken, behalve de originele inwoners ervan (lacht).

Abbas, kan je iets vertellen over jezelf?

Ik woonde in Libanon tot mijn vijfentwintigste, toen ben ik naar Dubai verhuisd. Ik heb 14 jaar in Dubai gewoond en drie jaar geleden heb ik asiel aangevraagd in België. Ik ben getrouwd en heb drie kinderen, twee meisjes en een jongen. Zij zijn nog in Dubai. Ik woon in een asielcentrum en zit nog in de asielprocedure.

Mijn naam is Abbas Karaz, ik ben 41 jaar en kom uit Palestina. Veel mensen denken dat Palestina enkel de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook is, maar Palestina is veel groter. Mijn vader is

Ik was verpleegkundige in Dubai en ik wil hier ook mijn beroep kunnen uitoefenen. Het eerste doel dat ik me voorop heb gesteld was daarom de Nederlandse taal leren. Ik zei tegen mezelf: “als ik gemakkelijk wil integreren, moet ik de taal kennen”. De VDAB vertelde me dat ik het niveau B2 moest hebben om de vooropleiding Social Profit te mogen volgen. Na acht maanden heb ik dat niveau behaald. Die vooropleiding Social Profit was nodig, omdat mijn diploma verpleegkunde niet erkend wordt in België. Ik moet mijn diploma hier dus opnieuw behalen. Ik heb momenteel mijn opleiding verpleegkunde even stopgezet, omdat ik wilde werken. Ik heb nu werk als zorgkundige in een woonzorgcentrum in Sint-Niklaas. Ik wil mijn opleiding verderzetten als ik een vluchtelingenstatuut heb. Een tijdje geleden heb ik me ingeschreven bij Refu Interim, een organisatie die vrijwilligerswerk zoekt voor nieuwkomers in België. In een rusthuis in Sint-

22


“Tijd die voorbij is, komt niet meer terug. Maar ik zeg altijd tegen mezelf dat ik positief moet blijven.”

Gillis-Waas heb ik vrijwilligerswerk gedaan en ook in AZ Nikolaas. Je moet veel praten met mensen om Nederlands echt te kunnen begrijpen en spreken. En dat kan met Refu Interim. Het is nog moeilijk om mijn mening te zeggen en een uitleg te geven en dat maakt me soms verlegen. Zijn er voor jou bepaalde obstakels om je thuis te kunnen voelen in België? Ja, toch wel. Eerst en vooral is Nederlands een moeilijke taal, daarnaast mis ik mijn gezin. Ik had in het begin geen inkomen, ik woon nu nog steeds in een opvangcentrum, en ik pieker vaak over mijn asielprocedure. Als ik geen papieren krijg, dan is die drie jaar voor niets geweest, en die gedachte komt altijd terug in mijn hoofd. Ik heb hier al nachtenlang van wakker gelegen. Tijd passeert snel, voor mij is tijd heel belangrijk. Tijd die voorbij is, komt niet meer terug. Maar ik zeg altijd tegen mezelf dat ik positief moet blijven. Wat is voor jou de grootste aanpassing geweest aan het leven in België? De sociale omgangsvormen hier zijn anders dan in Dubai. Als je hier mensen helpt die je nog niet kent, worden ze soms boos. Tijdens mijn vooropleiding heb ik in de kantine van de VDAB het bord soep van een mevrouw uit de microgolf gehaald en aan haar gegeven, maar ze werd boos. Ik deed dat met de beste bedoelingen, hé, maar ze werd boos en ze zei dingen die ik niet meer weet (lacht). In Dubai en Libanon is dat niet zo, de mensen daar gaan makkelijker met elkaar in gesprek en zijn minder afstandelijk.

www.avansa-wd.be

Wat zijn jouw plannen voor de toekomst? Als ik mijn verblijfsvergunning krijg, wil ik mijn studie hervatten. Ik hoop dus dat ik snel een positieve beslissing krijg, want momenteel heb ik geen vooruitzichten en dat put me echt uit. Je hebt geen rechten zonder papieren. Ik wil bijvoorbeeld een verzekering, ik wil een auto kopen, maar ik mag dat niet doen. Altijd ondervind je een grens: je mag dit niet doen, je mag dat niet. De regering moet een andere kijk hebben op mensen die willen integreren. Zeker voor mensen die een diploma of ervaring hebben in een knelpuntberoep. Ze hebben hier zulke mensen hard nodig. Daar zou de regering rekening mee moeten houden bij het toekennen van een statuut. Waarom moet een persoon die bijdraagt aan de maatschappij zo lang wachten? Wat denk jij?

23


IEDEREEN DIGITAAL

ODOK jij mee? IEDEREEN WEGWIJS IN DE DIGITALE WERELD

De digitalisering gaat snel, heel snel. Voor steeds meer diensten kan of moet je online gaan. Zoals een treinticket kopen of een afspraak voor het containerpark inplannen. Best handig. Maar het is niet zo vanzelfsprekend voor iedereen om op deze digitale sneltrein te springen. De digitale uitsluiting was nog nooit zo groot. Tijdens de coronacrisis werd de kloof extra zichtbaar. In het voorjaar gingen we daarom van start met het project Ondersteuning Digitale Oefenkansen (ODOK). Digitale oefenkansen voor iedereen ODOK richt zich tot mensen in een kwetsbare situatie om hun digitaal zelfvertrouwen en digitale vaardigheden te verbeteren. We doen dit op de volgende manier: 1. Freelancers krijgen een opleiding over e-inclusie en digitale oefenkansen. Daarna geven ze op maat gemaakte workshops aan de vrijwilligers van organisaties die werken met kwetsbare groepen. 2. De freelancers ondersteunen de vrijwilligers in drie workshops om digitale oefenkansen te creëren voor hun doelgroep. Het is belangrijk dat de vrijwilligers de doelgroep en de dagelijkse werking van de organisatie goed kennen. Zo creëren ze de leukste en best passende oefenkansen voor de doelgroep en bieden ze een positieve ervaring met de digitale wereld. 3. Door de oefenkansen wint de doelgroep op een spontane manier aan digitaal zelfvertrouwen en digitale vaardigheden. Dendermonde bijt de spits af Afgelopen voorjaar startten we met het project in drie lokale dienstencentra (LDC) in Dendermonde.

24

“Bij de wekelijkse petanque wordt de afstand tussen de petanqueballen gemeten met een app op de smartphone.” Ze doorliepen samen het ODOK-traject van drie workshops waarin ze begeleiding kregen en elkaar inspireerden. In de eerste sessie van maart brachten LDC Zilverpand, ’t Plein en Zonnebloem het profiel van hun bezoekers in kaart: wie komt hier, aan welke typische activiteiten nemen de mensen deel en welk digitaal profiel hebben onze bezoekers? In de tweede sessie brainstormden de vrijwilligers over ‘prikkels’: welke digitale oefenkansen zijn laagdrempelig, nuttig en zeker ook leuk? Na de brainstorm ging een proefperiode van een drietal maanden van start. Dan konden de vrijwilligers hun ideeën in praktijk omzetten. Zo spraken ze in dienstencentrum Zilverpand af om foto’s te nemen tijdens activiteiten en deze op het digitaal scherm in de polyvalente zaal te tonen. Bij de wekelijkse petanque wordt de afstand tussen de petanqueballen gemeten met een app op de smartphone. In LDC Zonnebloem introduceerde de begeleidster van de dagelijkse wandelgroep de Strava-app om gemaakte wandelingen te bespreken, te bekijken en bij te houden. De groep onthaalvrijwilligers heeft de ambitie om de onderlinge communicatie


te verbeteren: ze introduceerden een WhatsAppgroepje i.p.v. de huidige communicatie via een schriftje aan het onthaal. Dienstencentrum ‘t Plein legt de focus op het grote restaurant en zijn vele bezoekers. Ze willen de gebruikers van het restaurant over de schouder laten meekijken naar digitale activiteiten die er op dat moment plaatsvinden, zoals kaartjes maken op de pc. Ook ontvangen de mensen met een mailadres voortaan de wekelijkse menukaart in hun mailbox.

ODOK ook in het Waasland In Sint-Niklaas maakten andere organisaties dezelfde denkoefening. Rond de tafel zitten Saamo, ontmoetingshuis Zigzag, wereldhuis Bonangana, welzijnsschakel De Springplank en vluchtelingenondersteuning VLOS. Ook zij willen digitale oefenkansen in hun organisatie mogelijk maken. Dit najaar is er weer ruimte voor de begeleiding van nieuwe organisaties die deze uitdaging willen aangaan.

In de derde sessie eind juni blikten we terug op de ervaringen in de dienstencentra. Hoe reageerden de bezoekers van het dienstencentrum? Wat werkte er en wat waren valkuilen? Maar vooral, hoe kunnen we digitale oefenkansen blijven inzetten? Want zoveel is duidelijk, er blijft werk aan de winkel.

ODOK jij mee? Wil je meer informatie over welke organisaties in onze regio het ODOK-project zullen opstarten? Volg het op onze website www.avansa-wd.be/projecten/odok. Kriebelt het om binnen je eigen organisatie na te denken over digitale oefenkansen? Neem contact op met onze collega kathleen.devroe@avansa.be

© Illustratie - Leen Huysmans

www.avansa-wd.be

25


DIGITALISEREN KAN JE LEREN

Digitaliseren kan je leren Nooit meer de weg kwijt met Google Maps SAMEN OP DE DIGITALE SNELWEG Kom vlotter en zonder omwegen op je bestemming terecht met de app Google Maps. We verkennen de app, zoeken adressen en locaties op, stippelen routebeschrijvingen uit en leren optimaal te navigeren. Na deze sessie ben je nooit meer de weg kwijt en kan je ook aan anderen laten weten waar je je bevindt. Breng je opgeladen smartphone mee, met Google Maps reeds geïnstalleerd. Begeleiding: Walter Van de Velde, ICTlesgever

WO 28 SEPTEMBER 2022 van 10.00 tot 12.00 uur BIB BEVEREN GRAVENPLEIN 3 BEVEREN-WAAS

26

© Greet Pictaz


Bankzaken, online shoppen en boodschappen doen, een reis boeken, je belastingen invullen, videobellen met vrienden. Steeds meer dingen gebeuren met de computer en via het internet. Om mee te zijn met deze digitale versnelling is er een aanbod aan vormingen. Ook bij Avansa Waas-en-Dender organiseren we korte opleidingen rond digitalisering in de verschillende gemeenten van ons werkingsgebied.

Slimmer zoeken op het web

Je privacy en veiligheid online WELKE GEVAREN EN HOE ZE TE VERMIJDEN?

Digitaal opslaan WEGWIJS IN DE CLOUD

Wat zijn cookies, spam, spyware en virussen? Hoe doe je dat: veilig mailen, op het internet actief zijn en wat is phishing? In deze voordracht staan we stil bij de vele veiligheidsaspecten van internet, e-mail en sociale media en dat zowel op pc als op tablet en smartphone. En natuurlijk is er ruimte voor al je vragen.

Meer digitaliteit betekent ook meer digitale informatie die goed bewaard moet worden. Je kan je bestanden ‘in de cloud’ opslaan zodat ze vanaf elk apparaat toegankelijk zijn. Maar waar bewaar je je kostbare foto’s? Probeer je ook je facturen te bewaren? Wat met documenten die je bijvoorbeeld digitaal aan je belastingen moet toevoegen? We tonen een aantal digitale opslagmogelijkheden en bespreken de voor- en nadelen.

Begeleiding: Noël Yperman, ICT-lesgever

Begeleiding: Raf Smet, ICT-coördinator

MA 26 SEPTEMBER 2022

MA 26 SEPTEMBER 2022

DI 11 OKTOBER 2022

DI 4 OKTOBER 2022

DO 29 SEPTEMBER 2022

WO 16 NOVEMBER 2022

MA 17 OKTOBER 2022

MA 24 OKTOBER 2022

EFFICIËNTE ZOEKTIPS We krijgen concrete tips om online zoekresultaten te verbeteren en kijken kritisch naar de voor- en nadelen van Google Zoeken. We kijken ook verder dan Google, naar andere platformen en zoekmachines. Begeleiding: Thomas Martin, educatief medewerker van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

van 10.00 tot 12.00 uur BIBLIOTHEEK DENDERMONDE KERKSTRAAT 111 DENDERMONDE

van 14.00 tot 16.00 uur BIBLIOTHEEK LOKEREN KERKPLEIN 3 LOKEREN

van 10.00 tot 12.00 uur BIBLIOTHEEK HAMME MARKTPLEIN 19B HAMME

www.avansa-wd.be

van 10.00 tot 12.30 uur BIBLIOTHEEK HAMME MARKTPLEIN 19B HAMME

van 19.00 tot 21.00 uur BIBLIOTHEEK STEKENE STADIONSTRAAT 51 STEKENE

van 9.30 tot 12.00 uur SOCIAAL HUIS LEPELSTRAAT 4 LOKEREN

van 19.00 tot 21.30 uur BIBLIOTHEEK BUGGENHOUT NIEUWSTRAAT 2 BUGGENHOUT

van 14.00 tot 16.30 uur BIBLIOTHEEK WICHELEN DORP 1 SCHELLEBELLE

27


DIGITALISEREN KAN JE LEREN

Ben jij freelancer of lesgever binnen een digitaal thema? Of kriebelt het om dit te worden? We zijn altijd op zoek naar nieuwe lesgevers. Contacteer Kathleen Devroe voor meer informatie. kathleen.devroe@avansa.be

Digitale administratie @home

DEMONSTRATIE

DIGITALE TRENDS

Technologie en digitale media evolueren zo snel dat je nauwelijks nog kunt volgen. Kristof D’hanens blikt in zijn hoogsteigen jaaroverzicht ‘Update 2022’ terug op wat je moet onthouden uit het voorbije jaar. Kristof legt het helder en in gewone mensentaal uit. Een mopje, kwinkslag of grappig filmpje onderweg zijn niet uitgesloten. Want we moeten ook niet niet alle digitale digitale trends te serieus nemen.

Je belastingaangifte, (huur)contracten, rekeningen... Alles kan/moet steeds meer digitaal gebeuren. Dit zorgt soms voor stress en frustratie. Anja Coppens maakt je wegwijs in de gestructureerde digitale thuisadministratie.

Canva is gratis online software waarmee je op een eenvoudige, snelle en gebruiksvriendelijke manier mooie uitnodigingen, posters, flyers en veel meer kan maken. Het is een ideale manier om zonder technische kennis toch mooi beeldmateriaal te ontwerpen. De uitnodigingen voor je verenigingsactiviteit of verjaardagsfeestje gaan er nog nooit zo goed hebben uitgezien! Na deze demo kan je meteen zelf aan de slag.

Begeleiding: Anja Coppens, Professional organizer

Begeleiding: Christel Wellens, fotograaf en ICT-expert

Begeleiding: Kristof D'hanens, auteur van het boek Appstublieft: de 100 beste apps voor je smartphone en tablet

DI 18 OKTOBER 2022

DI 8 NOVEMBER 2022

MA 21 NOVEMBER 2022

WO 19 OKTOBER 2022

WO 23 NOVEMBER 2022

DO 1 DECEMBER 2022

DEMONSTRATIE

van 13.30 tot 16.00 uur BIBLIOTHEEK SINT-NIKLAAS HENDRIK HEYMANPLEIN 3 SINT-NIKLAAS

van 10.00 tot 12.00 uur BIB BEVEREN GRAVENPLEIN 3 BEVEREN-WAAS

28

Canva: kaartjes en uitnodigingen maken

Update 2022 helemaal mee met de digitale trends

van 19.30 tot 21.30 uur BIBLIOTHEEK DENDERMONDE KERKSTRAAT 111 DENDERMONDE

van 10.00 tot 12.00 uur BIB BEVEREN GRAVENPLEIN 3 BEVEREN-WAAS

van 19.30 tot 21.30 uur BIBLIOTHEEK STEKENE STADIONSTRAAT 51 STEKENE

van 19.00 tot 21.00 uur BIBLIOTHEEK DENDERMONDE KERKSTRAAT 111 DENDERMONDE


ENERGIE

© MegaWattPuur

Een warmtepomp & zonnepanelen voor Avansa Waas-en-Dender! OOK JIJ KAN COÖPERANT WORDEN, HET KLIMAAT STEUNEN EN HIERVOOR FISCAAL BELOOND WORDEN!

In 2017 gingen Interwaas en Avansa Waas-enDender op zoek naar enthousiastelingen om samen een burgercoöperatie rond duurzame energie te starten. Vandaag is er MegaWattPuur: een coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk.

En het beste nieuws is, ook jij kan mede-eigenaar worden van onze installatie! Hoe je dit kan doen, wat het je kost en hoeveel je terugverdient, verneem je op onze infoavond.

MegaWattPuur zet in op vernieuwende projecten en zal opbrengsten zowel uitkeren aan lokale coöperanten als deze herinvesteren om onze regio mee(r) klimaatneutraal te maken.

avansa-wd.be/activiteiten-in-waas-en-dender

Bij de renovatie van ons Avansa-kantoor in SintNiklaas hebben we hoog ingezet op isolatie en gebruik van duurzame renovatietechnieken. Afgelopen zomer gingen we een stap verder: we plaatsten een warmtepomp en zonnepanelen op ons gebouw. Hiermee willen we ook bijdragen aan een klimaatneutralere wereld. Voor het plaatsen van de installatie gingen we uiteraard in zee met burgercoöperatie MegaWattPuur. www.avansa-wd.be

Gratis, inschrijven via 03/775 44 84 of

DO 29 SEPTEMBER 2022 van 19.30 TOT 21.00 UUR AVANSA WAAS-EN-DENDER RODE KRUISSTRAAT 23 9100 SINT-NIKLAAS

29


PARTNERS

Regionaal werken, daar zijn we fier op! We weten graag wat er leeft in onze regio. Daarom sturen we twee keer per jaar onze voelsprieten ter plaatse. Onze regioverantwoordelijke Ingrid neemt je mee op pad door het Waas-en-Denderland. Twee keer per jaar zit mijn agenda stampvol met afspraken. Ik vlieg als het ware van de ene gemeente naar de andere om te luisteren naar onze partners en ons nieuwe aanbod voor te stellen. Het is niet alleen onze opdracht om regionaal verankerd te zijn, het is ook onze manier van werken geworden. Van eenmalige lezingen tot langdurige projecten, Avansa werkt in 99% van haar activiteiten samen met partners. Ik kom eigenlijk overal over de vloer. Van de Milieudienst van Stekene tot de bib van Lebbeke, van de Integratiedienst in Temse tot het dienstencentrum in Wetteren. Voeling krijgen en houden met wat er leeft in de gemeenten vraagt een degelijk en structureel engagement. We werken ook met plezier mee aan intergemeentelijke samenwerkingen. Zo kunnen Cultuurtuin Waas en Dijk 92 rekenen op onze medewerking en steun. Verbinding creëren, ook op gemeentelijk niveau, daar zetten we ons graag voor in. Zo werkten we dit voorjaar nog mee aan de inspiratiedag voor Wase cultuurvrijwilligers. De grote diversiteit in onze prachtige streek maakt het extra boeiend. Een centrumstad zoals SintNiklaas met haar stedelijke uitdagingen kan je moeilijk vergelijken met een kleinere gemeente zoals Laarne. Elk heeft z’n eigen doelen en dromen, frustraties en hindernissen. Ondanks de verschillen blijven we zoeken naar manieren om mensen met elkaar te verbinden.

30

Samen met de partners het hele traject doorlopen van dromen, plannen en projecten realiseren geeft enorm veel energie! De nieuwigheden vanop de eerste rij te weten komen, geeft Avansa ook de kans om er op in te spelen. We zien dat steeds meer gemeenten inzetten op het bestrijden van armoede. Avansa geeft die dynamiek een duwtje in de rug door in het najaar samen met Poppentheater Pedrolino een poppenspel te brengen dat de armoedeproblematiek aan de kaak stelt. Ook de klimaatplannen en het milieubeleid van de verschillende gemeenten vragen een concrete vertaling naar het publiek. Milieudiensten zien me daarom graag komen. Ze maken gretig gebruik van onze expertise en connecties met goede sprekers. Zo organiseren we dit najaar een infosessie rond plastic op drift in Dendermonde en een avond rond circulaire economie in Sint-Niklaas. De digitale kloof is ook een thema dat in elke gemeente en stad terugkomt. Ik spreek met bezorgde schepenen, ambtenaren en dienstencentrumleiders. Zij kennen allemaal schrijnende verhalen van mensen die vechten met digitale dienstencheques en online administratie. Of minstens even erg, mensen die het slachtoffer worden van phishing en online oplichters. Het kan iedereen overkomen. Daarom maakt Avansa een belangrijk werkpunt van het verkleinen van de digitale kloof .


© Illustratie - Leen Huysmans www.avansa-wd.be

31


PARTNERS

Sommige schijnbaar korte activiteiten kennen een lange aanloop. Bij mijn bezoeken aan de dienstencentra kwam telkens de vraag naar ondersteuning van hun vrijwilligers. Er zijn veel mensen die zich vrijwillig inzetten in de dienstencentra. Helaas zijn daarbij soms praktische problemen. We hebben al deze noden en bezorgdheden gebundeld en samen met de vormingsinstelling PRH een aanbod voor vrijwilligers uitgewerkt. De stad Dendermonde tekende afgelopen voorjaar al in op dit aanbod. Het was een genot om te zien welke engagementen mensen als vrijwilliger opnemen én het is zalig om hen hierin te kunnen ondersteunen. Als mensen me vragen waar ik echt fier op ben, dan is het wel op onze sterke en trouwe samenwerking met verschillende partners in onze regio. Met sommige partners werken we al meer dan 15 jaar samen. Dat schept een band, die de samenwerking alleen maar ten goede komt! Het partner-verhaal is nooit af, en dat is er net zo leuk aan. Er zijn steeds nieuwe opportuniteiten. Maar ook nieuwe uitdagingen. Met het nieuwe beleidsplan van Avansa betrekken we onze partners bij de keuzes van de thema’s waarrond we werken. Niet voor alle partners passen onze themakeuzes 100%, maar het is dikwijls een stimulans om, samen met ons, meer rond deze thema’s te werken. Onze partners werken graag samen met Avansa omwille van onze expertise op vlak van het organiseren en coördineren van projecten en activiteiten. Als partner kunnen we werk en middelen beter verdelen en activiteiten inhoudelijk sterker maken. Dit is een win-win voor iedereen. Zo hebben onze partners meer tijd voor hun eigen kerntaken. Ook kunnen we bijdragen aan een verlenging, verbreding en verrijking van de eigen opdracht van de partnerorganisatie.

32

Waar ik echt fier op ben? Zonder twijfel onze sterke en trouwe samenwerking met verschillende partners in onze regio.

Ben je zelf een organisatie of freelancer in onze regio? Wil je graag samen met ons iets organiseren? Rond duurzaamheid, diversiteit, digitalisering,…? Neem gerust contact op met Ingrid. ingrid.vennens@avansa.be

Samen bekijken we dan het partnerschap.


RUIMTE

Kom van onder je kerktoren! KERK IN HET MIDDEN NETWERK

Er staan maar liefst 1800 parochiekerken in Vlaanderen. Vele vormen een baken van lokale gemeenschapsvorming. Helaas blijft het aantal kerken die leegstaan toenemen, anderen worden slechts sporadisch gebruikt. Om die reden wordt er aan heel wat kerken een nieuwe invulling gegeven. Die nieuwe invulling brengt wel wat vragen, onzekerheden en uitdagingen met zich mee, zowel voor het lokale bestuur als de betrokken buurtbewoners. Wat zal er met onze kerk gebeuren? Hoe kunnen we er mee over beslissen? En welke mogelijkheden tot herbestemming heeft onze oude kerk? Het zijn slechts enkele vragen die veel mensen zich stellen en waar geen eenduidig antwoord op is. Daarom hebben de drie Avansa’s in Oost-Vlaanderen en de dienst Erfgoed van de Provincie Oost-Vlaanderen de handen in elkaar geslagen en ‘Kerk in het midden netwerk’ opgericht. Wat zijn we van plan? Met dit netwerk brengen we lokale besturen, organisaties, verenigingen en inwoners met elkaar in contact om vragen, ervaring en kennis uit te wisselen. Elke kerk is uniek, net als de wijk of het dorp waarin deze is verankerd. Bijgevolg heeft elk proces tot herbestemming zijn eigen verhaal. Er bestaat geen exacte formule om dit in goede banen te leiden. Een traject kan pas succesvol zijn dankzij de betrokkenheid en participatie van de lokale gemeenschap. Door al deze vragen en ervaringen samen te brengen zijn we inspirerend voor elkaar. De komende twee jaar organiseren we tien bijeenkomsten, telkens op een inspirerende locatie. De thema’s kiezen we vanuit de noden en vragen die naar voren komen. Vanuit deze bijeenkomsten worden contacten gelegd, kennis en ervaring gebundeld en wordt dit alles voor iedereen beschikbaar gesteld. Op die manier groeit er een duurzaam netwerk en een kennisplatform dat van onderuit wordt vormgegeven. www.avansa-wd.be

© De Overbekenaar

Op zaterdag 24 september vindt de Kick-Off plaats in de kerk van Overbeke. Hier is een groep buurtbewoners enthousiast bezig om van de kerk een gemeenschapsplaats te maken. Zij brengen ons hun verhaal. Als spreker nodigen we professor Roel De Ridder uit. Hij is al vele jaren bezig met de herbestemming van kerken en vertelt ons over zijn ervaringen. Hierna gaan we zelf aan de slag en wisselen we ook onze eigen vragen en (mogelijke) ervaringen uit in kleine groepen. Afsluiten doen we met een hapje en drankje. Ben jij of is jouw organisatie betrokken bij een herbestemmingsproject en heb je hierbij vragen, ideeën of ervaringen? Grijp dan nu je kans en kom zeker langs op het startmoment in Overbeke! Welkom op zaterdag 24 september om 9u30. Deelname is gratis. Alle info en inschrijven avansa-wd.be/activiteiten-in-waas-en-dender

Een warme samenwerking tussen Provincie Oost-Vlaanderen, Avansa regio Gent, Avansa Waas-en-Dender, Avansa Vlaamse Ardennen en Dender, Parcum, Vlaamse Landmaatschappij & Europees Landbouwfonds

33


DE WERELD VAN SOFIE

Alles goed? Alles goed zonder nadenken ja zeggen en dan zachtjes het verdriet verdringen. Alles beter en dan vergelijken op de schaal gemeten altijd ergens in het midden toch? Alles kan in gedachten en dan verzonken in realiteit is het altijd anders.

Onze ex-collega Sofie, beter bekend als filosofietser, creatieve schrijfster, fulltime brandweervrouw en moeder van twee, kruipt in haar pen.

Win een unieke overnachting op het water! LEEST ONS MAGAZINE WAT VLOTJES?

Ondertussen lees je de vierde editie van ons magazine in zijn huidige vorm. Tijd voor een kleine evaluatie. Wij willen weten wat jij van ons magazine vindt! In ruil kan je een unieke overnachting winnen op het Donkmeer ten waarde van €99*. Beleef het Donkmeer vanop de eerste rij. Zet de raampjes van je tent open en geniet van 360° natuurbeleving. Weg van de drukte, midden in de natuur, met een goed bed. Ben je zelf geen avonturier? Doe alsnog mee en versier alvast een uniek kerstcadeau! Alle info: www.vlotjeskamperen.be

Hoe kan je deelnemen? • Scan de QR code of surf naar avansa-wd.be/winvlotjes-enquete • Of vul het formulier hiernaast in en mail een foto ervan door naar info@avansa-wd.be. • Of stuur het formulier terug naar ons kantoor: Rode Kruisstraat 23 – 9100 Sint-Niklaas.

*Er kan slechts 1 keer worden deelgenomen per e-mailadres, de eerste deelname telt. Enkel een volledig ingevulde enquête maakt kans op de prijs. De overnachting is boekbaar op basis van beschikbaarheid en geldig tem 31/12/2023.

34


WIN

Wat vind je van de inhoud van het magazine?

Voornaam: Naam:

1

E-mailadres:

2

3

4

5

6

7

8 9 10

Verduidelijk je antwoord:

Telefoonnummer: Leeftijd:

En van de vormgeving van het magazine?

DUID AAN Ik identificeer me als: M

V

X

Ik ben geïnteresseerd in: O O O O O O

Duurzaamheid Digitalisering Persoon en relaties Projecten van Avansa Vrijwilligerswerk Burgerparticipatie

1

2

3

4

5

6

7

8 9 10

Verduidelijk je antwoord:

Heb je nog suggesties voor het magazine?

Hoeveel lees je in het magazine? O O O O

Alles Een groot deel Weinig Ik bekijk enkel de kalender

Verduidelijk je antwoord:

O Ik wil op de hoogte gehouden worden van nieuwe

activiteiten/uitstappen en projecten van Avansa Waas-en-Dender.

www.avansa-wd.be

SCHIFTINGSVRAAG Hoeveel deelnemers zullen de enquête invullen tegen het einde van de wedstrijd op dinsdag 1/10/2022?

O Ik ga akkoord met het wedstrijdreglement en de

privacyverklaring van Avansa Waas-en-Dender. Lees het wedstrijdreglement en de privacyverklaring op onze website.

35


LEKKER LOKAAL

Lekker lokaal: Pluk 9230

© PLUK

WANT EIGEN LOKAAL FRUIT LAAT JE TOCH NIET VERLOREN GAAN?

Pluk 9230 is, zoals de naam het al verraadt, een burgerinitiatief uit Wetteren dat ‘vergeten’ of ‘overtollig’ fruit plukt en verwerkt. In 2020 ontkiemde het zaadje van een lokale en duurzame werking die nu in volle bloei staat. We laten vrijwilliger Tuur De Moor aan het woord.

Vele handen maken licht werk

2.500 kilo fruit, bedankt natuur

We laten het fruit persen door fruitpers Lerouge uit Zevergem en vanaf het najaar verkopen we het sap in onze uitvalsbasis in de herbestemde kerk van Overbeke en op lokale marktjes. Verschillende horecazaken in Wetteren hebben het zelfs op de kaart staan. Vrijwilligers maken ook siroop, confituur, chutney en ander lekkers, zodat er geen verspilling is van het geplukte fruit.

Tijdens fietstochtjes in en rond Wetteren viel het ons op dat heel wat fruit in tuinen en boomgaarden niet wordt geplukt. Zonde toch? In de zomer van 2020 organiseerden we daarom met enkele verenigingen een aantal plukdagen. Het resultaat? Een oogst van ruim 2.500 kilo fruit. Wat begon met een spontane ingeving, is intussen een vzw met heel wat vrijwilligers en partners. In juni plukken we vlierbloesems. Tijdens de zomermaanden is het de beurt aan bramen, frambozen, kersen en pruimen. Vanaf eind augustus start het serieuze werk: appels, peren en druiven.

36

De plukdagen vinden plaats in grotere boomgaarden met vrijwilligers en in kleinere tuinen met scholen, jongerenverenigingen (zoals Habbekrats en Homaar) en sociale organisaties (zoals dagcentrum Omega van vzw Kompas).

De buurt plukt er de vruchten van Een burgerinitiatief als Pluk 9230 toont aan dat er veel potentieel is op het vlak van gemeenschapsvorming. Concrete praktijken rond voedseloverschotten en lokale voedselproductie brengen mensen samen.


LEKKER LOKAAL

Herfstig zoet smaakt goed BROODPUDDING MET TWEEDE KEUS APPEL EN RUM

€€€

MOEILIJKHEIDSGRAAD

Ingrediënten voor 4 personen O 1 appel, geschild en in blokjes gesneden O 240 g oud brood O 400 ml melk O 1 zakje vanillesuiker (10 g) of vanille-essence O 45 g vanillepuddingpoeder O 90 g suiker O 2 losgeklopte eieren O (optioneel) 1 sneetje peperkoek O (optioneel) wat rozijntjes O (optioneel) scheutje rum of rum-essence

Wie een handje wil toesteken of wie zijn fruitbomen ter beschikking wil stellen, contacteer ons. Hoe meer zielen hoe meer vreugde! Laat je inspireren Hoe fijn zou het zijn om de komende jaren in de regio een Pluk 9240 of Pluk 9160 te zien ontspruiten? We hopen dat jullie geprikkeld zijn en zelf een plukdag organiseren in je eigen gemeente. Meer weten? Stel je vraag via info@pluk9230.be

Stappenplan Verwarm de oven voor op 200°C. Verkruimel het brood in een kom. Overgiet met de melk en laat even weken. Prak het brood fijn en voeg de overige ingrediënten toe. Bedek een ovenschaal met bakpapier en giet het mengsel erin. Bak 30 min. op 200°C. Verlaag de temperatuur naar 180°C en bak nog 10 à 20 min. Check na 40 min. regelmatig eens met een vork, zodat de broodpudding zeker niet te droog wordt. Blijft er geen deeg meer aan je vork plakken? Dan is je broodpudding klaar. Smakelijk!

www.avansa-wd.be

37


Trots op lokaal talent! SCHITTERT JOUW FOTO IN ONS VOLGENDE MAGAZINE? Een magazine met een regionale look. Dat is waar we elke keer voor gaan. Bijna alle foto’s en illustraties in ons magazine zijn gemaakt door regionaal creatief talent. En daar zijn we trots op! Ook voor het komende voorjaar zijn we op zoek naar mooie regionale beelden voor in ons volgende magazine. Ben jij een amateurfotograaf/ kunstenaar? Wil jij ook schitteren in ons volgende magazine? Grijp dan nu je kans! We zijn op zoek naar: • Een horizontaal beeld met een duidelijke regionale toets (regio Waas en Dender). Vermeld de gemeente/stad waar de foto werd getrokken. • Dynamische groepsfoto's van mensen die wandelen, samenwerken, tuinieren, kortom, dingen aan het doen zijn. Het is niet expliciet nodig dat de mensen in beeld herkenbaar zijn.

©Hussein Hassan

Vereisten:

Waas-en-Dender

samen naar beter Halfjaarlijks tijdschrift Jaargang 19 – ­ nr. 4 september – december Rode Kruisstraat 23, 9100 Sint-Niklaas T. 03 775 44 84 info@avansa-wd.be www.avansa-wd.be BE33 8916 7404 6946

• De foto moet beschikbaar zijn in 300dpi. • De foto mag geen inbreuk vormen op enige rechten, inclusief de privacyrechten van derden. Je hebt steeds expliciete/aantoonbare goedkeuring nodig. • Het gaat om een voorjaarsmagazine, blaadjes die van de bomen vallen en sneeuwtaferelen krijgen we nu liever niet. We bieden je: • €50 per geselecteerd beeld. • Jouw naam (en eventuele website) op het beeld. • Een oplage van 8000 exemplaren verspreid over de hele Waas en Dender regio. • 5 exemplaren van onze brochure om zelf uit te delen. Heb jij nog bruikbare foto’s die aan onze voorwaarden voldoen?

Avansa Waas-en-Dender is erkend als regionale volkshogeschool door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.

38

Stuur ze voor 30/10 naar liza.vervaet@avansa.be. Bekijk het volledige wedstrijdreglement op onze website.


www.avansa-wd.be

39


Avansa Waas-en-Dender Gaat voluit voor de regio Kiest voor vernieuwing en verschil Waardeert duurzame verandering Ondersteunt engagement Stimuleert samenwerking Nodigt iedereen uit voor online en offline ontmoeting Zo versterken we mensen en sterke mensen maken de samenleving beter

Waas-en-Dender

avansa-wd.be Schrijf je in op onze nieuwsbrief info@avansa-wd.be | 03 775 44 84

V.U. Avansa Waas en Dender Rode Kruisstraat 23 9100 Sint-Niklaas

samen naar beter