Page 1

d i e h d n o z e g w u p O er 2011 b m e c e d 3 Zaterdag t 18u van 10u to euven Sportkot L

Vorming plus trakteert op 16 g ezon de workshops in Kijk snel binnen

topsport p7 Sabine Appelmans over p9 ariĂŤn Train mee met Hanna M p12 Lachyoga


Iedereen weet dat een grote friet met mayonaise en een cervela nu niet meteen een uitgebalanceerde maaltijd is. Dat het gezonder is om de fiets te nemen richting bakker in plaats van de auto. Maar wat wil gezondheid nu zeggen als je de platgetreden paden verlaat? Op 3 december stelt Vormingplus Oostbrabant alles in het teken van gezondheid. En dat mag je ruim interpreteren. Onbekende sporten uitproberen of bibberen bij een workshop over fobieën. Van lachyoga tot fronsen bij vragen over de betaalbaarheid van de gezondheidszorg, en ook wel bij de vraag: ‘Nia, wasda?’.

Bekijk snel de volgende pagina’s en voel je bloeddruk da len. 2


10u-12u

s p o h s k r o W In

via rplicht abant.be e v n e v os t b r sch rij

u so rm ing pl www.vo 525 900 of 016/

Hoe oud kan de mens worden?

Rondleiding op het Sportkot

De gemiddelde levensverwachting blijft stijgen door betere medische voorzieningen en gezondere leefomstandigheden. De maximale leeftijdsgrens blijft schommelen rond honderd jaar. De biogerontologie, de wetenschap van het ouder worden, onderzoekt hoe we de maximale leeftijd van de mens verder kunnen verlengen. Niet enkel de ouderdomsziekten worden steeds effectiever bestreden, ook de ‘natuurlijke ouderdom’ zal in het vizier komen van artsen, paramedici en voedingsdeskundigen. In deze voordracht overlopen we de maatschappelijke en individuele gevolgen van het verlengen van de levensduur.

Neus je graag achter de schermen? Laat je dan rondleiden op de faculteit door een insider. De huidige Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen (FaBeR) werd eind jaren 1930 gesticht als het Instituut voor Lichamelijke Opleiding (ILO). Er werd gekozen voor inplanting op de zogenaamde “Vette Weide”, een moerassige strook tussen de Voer en de Dijle in het Arenbergpark te Heverlee. Het gebouw werd in 1940 afgewerkt. In 1941 werden ook de sportvelden en atletiekpiste in gebruik genomen. Na een uiteenzetting met fotomateriaal volgt een rondleiding doorheen de faculteit waarbij uitgebreid wordt stilgestaan bij de geschiedenis van de bestaande infrastructuur en bijbehorende anekdotes.

Gegeven door Laura Capitaine, doctoraatsstudente UGent Ism De Maakbare Mens

Gegeven door Hans Vangrunderbeek, docent aan de Afdeling Sportgeschiedenis aan de K.U.Leuven

€6

€6 3


10u-12u

Gezondheid en interculturaliteit Ook op gebied van gezondheid spelen er heel wat interculturele verschillen. Wat als we in het ziekenhuis naast iemand uit een andere cultuur op de kamer liggen? Hoe kijken we naar andere ‘gezonde’ gewoonten? Aan de hand van verschillende creatieve methodieken raken we thema’s als migratie, interculturele communicatie, knelpunten in de gezondheidszorg, omgaan met vooroordelen, ik-wij-cultuur, rituelen, enz. aan. Ben je bereid om jezelf en en de ander te leren kennen en beter te begrijpen? Dan is deze korte workshop zeker iets voor jou!

De rugschool: pijn achter de rug Velen brengen het grootste deel van de dag zittend aan hun bureau door. Zonder dat we het merken, verandert ook onze houding. We zitten ineengezakt en lopen voorovergebogen waardoor vooral de lage rugspieren het zwaar te verduren krijgen. De bewegingsconsulenten van ready2improve brengen je hun wetenschappelijke kennis bij en leren je specifieke spierversterkende oefeningen aan. Maak je rug sterk door beweging.

Gegeven door Mosé Piazza, vormingswerker en intercultureel bemiddelaar

Gegeven door Luc Lipkens, coach Ready2improve

€6

€6 4


Bodywork Deze ‘bodywork’ sessie is een geweldige start van de dag om frisse energie op te bouwen in je lichaam! Na de opwarming concentreren we ons op het opspannen en ontspannen van onze spieren en we creëren meer beweeglijkheid in onze ruggengraat. We gaan op zoek naar het totale lichaamsbewustzijn. Kom proeven van ‘bodywork’ en voel je goed in je lijf!

Gegeven door Christie Di Perna, studeerde aan de London Contemporary Dance School, gespecialiseerd in lichaamswerk Praktisch: je draagt best makkelijke kledij Ism Wisper €6 5


13u -15u

Slaap-wel Heb je dikwijls moeite om in te slapen of word je vaak wakker ’s nachts? Dan heb je wellicht last van een slaapprobleem. Je bent niet alleen. Heel wat mensen kampen met slaapproblemen. Ze voelen zich overdag moe. Soms pakken ze het probleem niet aan omdat ze vrezen dat medicatie de enige oplossing is. Deze namiddag krijg je meer inzicht in alles wat met gezond slapen te maken heeft. Je leert wat goede slaapgewoonten zijn en hoe je zonder medicatie slaapproblemen kan aanpakken.

Gegeven door Tim Peeters, psycholoog en Frank Delvaux, huisarts â‚Ź6 6


Blijft onze gezondheidszorg betaalbaar?

In gesprek met Sabine Appelmans

Is en blijft onze gezondheidszorg betaalbaar, als we denken aan de vergrijzing? We vragen ons af of de huidige geneeskunde verantwoord is of leidt tot verspilling. Hebben de patiënten geen te hoge verwachtingen? Moeten we meegaan in het opbod van technologische vooruitgang? De vraagt rijst dan of we ons solidair systeem kunnen handhaven. Dhr. Justaert, voorzitter van de Christelijke Mutualiteiten, probeert deze en nog heel wat andere vragen te beantwoorden. Verwacht alvast een boeiende uiteenzetting.

Sabine Appelmans hoeven we niet meer voor te stellen. Deze tennislegende gaat vandaag in gesprek met sportjournaliste Inge Van Meensel en met jou natuurlijk. Sabine vertelt over wat je nu echt moet overhebben voor een topsportcarrière. Wat eet je? Hoeveel train je? En hoe gezond is dat nu allemaal echt?

Gegeven door Marc Justaert, voorzitter van de Christelijke Mutualiteiten Ism CM

Panelgesprek met Inge Van Meensel en Sabine Appelmans

€6

€6 7


Initiatie hiphop en hedendaagse dans

13u -15u

Kennismaken met Nia Nia is een unieke vorm van wellness-fitness. Nia combineert oosterse en westerse bewegingsvormen tot een geheel waarbij jouw lichaam centraal staat. Jij gaat voelen hoe jouw lichaam de bewegingen wil en kan uitvoeren. Nia is een totaalconcept. Het maakt je lichaam fit, je geest soepel, je emoties vrij en jezelf krachtig. Nia biedt een balans tussen inspanning en ontspanning, vorm en vrijheid, zweten en sereniteit, bewustzijn en beweging. De muziek leidt je, stimuleert je en vermengt zich als één geheel met de bewegingen. Fit of iets minder fit, iedereen is welkom.

Hiphop is een levensstijl, maar is vooral bekend als muziekstijl. Deze stijl hoort thuis in het freestyle gebeuren en heeft nood aan specifieke bewegingen. In hiphop zijn er vele verschillende stijlen: new style, popping, locking, ragga... je leert de basis. Ter afwisseling gaan we in het tweede uur hedendaagse dans uitproberen. Hier is de bedoeling een kunstwerk te maken met het bewegende lichaam. Dans is dan, net zoals in de plastische kunst, eerder een spel met vormen dan een middel tot communiceren.

Gegeven door een Vlabus lesgever Gegeven door Gitta Weytens

Praktisch: je draagt best makkelijke kledij

Praktisch: je draagt best makkelijke kledij

Ism Vlabus

€6

€6 8


15u30 -17u30

Verslaving Verslaafd aan koffie, sigaretten, drugs, gokken... Hoe afhankelijk kan je er van zijn? Wat zijn de consequenties van het verslaafd zijn, voor wie verslaafd is en voor zijn omgeving? Het is iets wat veel mensen kan overkomen en niet altijd ‘ver van mijn bed’. Paul Van Deun, klinisch psycholoog en directeur van behandelingscentrum De Spiegel in Vlaams Brabant, maakt ons wegwijs in dit thema en laat ons op die manier beter begrijpen welke moeilijkheden deze mensen ondervinden om er los van te komen.

Gegeven door Paul Van Deun, directeur van De Spiegel €6 10


Angsten en fobieën: wat doe ik ermee? Ben jij bang op een hoge ladder? Of breekt bij jou het angstzweet uit met veel mensen in een kleine lift? Eén op de vijf mensen krijgt tijdens zijn of haar leven te maken met buitensporige angsten. Eén op tien kampt zelfs met een fobie. In deze workshop leert een fobiespecialist ons hoe fobieën ontstaan en wat er aan te doen is. Een workshop voor mensen die komaf willen maken met hun angst voor spinnen, muizen, tunnels, vliegreizen…

Maar wat dan? Praktische vragen over het levenseinde Heel wat mensen zitten met angst, onzekerheid en onwetendheid over de manier waarop ze hun levenseinde zullen beleven en of er respect zal zijn voor de zelfgenomen beslissingen. De wijze waarop mensen in onze hoogtechnologische wereld naar het einde begeleid worden of zich laten begeleiden, is erg verscheiden. Sommigen willen bewust de regie in eigen handen houden en maatregelen nemen. Ze willen bijvoorbeeld hun papieren in orde maken zodat men rekening zou houden met hun eigen beslissingen. We lichten de verschillende levenseindebeslissingen en wilsverklaringen toe.

Gegeven door Paul Destrooper, moderator LEIF Gegeven door Hans Raeves, opvoeder, therapeut en sociale readaptatiewetenschapper, www.fobiespecialist.be

Ism LEIF

€6

€6 11


15u30–17u30

Onbekende sporten: kinball en tchoukbal Vind je lopen ook zo saai? Hangt je fiets stof te vergaren? Ben je te cool voor iets-wat-iedereen-al-doet zoals Zumba? Maar bewegen is dan weer goed voor je gezondheid… Los je dilemma op door eens iets heel nieuws uit te proberen. In twee uur leren we je de basics van kinball en tchoukbal. Het is normaal als je het nu in Keulen hoort donderen. Na deze sessie is dat niet meer het geval.

15u15-16u15

Lachyoga (sessie 1) Lachyoga is lachen zonder reden! We lachen omdat het leuk is om te lachen. Lachyoga is geen moppenclubje. Een lachsessie bestaat uit lichaams-, ademhalings- en stemoefeningen. Door middel van lachstimulerende oefeningen en spelletjes komen we tot een uitbundige lach. We herontdekken het kind in onszelf. Ter afronding brengt een lachmeditatie ons naar onze innerlijke lach. We lachen niet om maar mét elkaar! Lachen geeft energie en ontspant.

Gegeven door Gitta Weytjens, trainer lachyoga Gegeven door een lesgever van Vlabus Ism Vlabus

Praktisch: je draagt best makkelijke kledij Opgelet: beide sessies lachyoga hebben dezelfde inhoud

€6

€3 12


16u30 -17u30

Lachyoga (sessie 2) Lachyoga is lachen zonder reden! We lachen omdat het leuk is om te lachen. Lachyoga is geen moppenclubje. Een lachsessie bestaat uit lichaams-, ademhalings- en stemoefeningen. Door middel van lachstimulerende oefeningen en spelletjes komen we tot een uitbundige lach. We herontdekken het kind in onszelf. Ter afronding brengt een lachmeditatie ons naar onze innerlijke lach. We lachen niet om maar mĂŠt elkaar! Lachen geeft energie en ontspant.

Gegeven door Gitta Weytjens, trainer lachyoga Praktisch: je draagt best makkelijke kledij Opgelet: beide sessies lachyoga hebben dezelfde inhoud â‚Ź3 13


Waar Sportkot gebouw De Nayer Tervuursevest 101 3001 Heverlee

Inschrijven Inschrijven verplicht via www.vormingplusoostbrabant.be of 016/525 900

Ingang

Gebouw De Nayer

Je kan tussen de workshops door iets eten of drinken in de bar.

15


V.U.: Kathelijne Lowel, Paul van Ostijenlaan 22-24, 3001 Heverlee - Vormgeving: www.dsigngraphics.be

Een initiatief van

Op uw gezondheid  

Folder van 'Op uw gezondheid': 17 activiteiten in het kader vn gezondheid van Vormingplus Oost-Brabant

Advertisement