Page 1

vormingplus

Als single anderen ontmoeten

p 15

Energetische wandeling in Brugge

p 24

Bezoek kruidenkwekerij

p 30

Op stap in Rijsel met de metro

p 36

Vliegeren met kinderen

p 45

Door het diafragma: de Marollen

p 54

Matonge binnenstebuiten

p 59

cursussen - workshops - lezingen - uitstappen

kennis voor ‘t leven

juli-september 2011 | driemaandelijks tijdschrift


2

In dit tijdschrift

Legende

Algemene info..................................... 2

Bij elke activiteit vind je een aantal kleine kleine afbeeldingen die bijkomende informatie geven over een cursus, workshop, uitstap, lezing … Hieronder vind je wat meer uitleg bij deze pictogrammen:

Persoon & Relatie............................... 9 Filosofie & Zingeving........................ 21 Levensstijl & Gezondheid................. 25 Kunst & Cultuur................................ 35 Creatief & Handig............................. 39 Digitaal & Multimedia........................ 49 Maatschappij & Milieu...................... 55

Waar kan ik inschrijven? Waar vind ik meer info? Begeleiding Aandachtspunten en informatie Website-adres Samenwerkende partners Meebrengen naar deze activiteit

XXX-tra L-eren.................................. 64

Plaats van afspraak

Vormingplus … even praktisch......... 61

Inschrijven = betalen binnen de 7 dagen !!

Een uitneembare activiteitenkalender in het midden van dit tijdschrift!

Foto cover + p. 4: nosha ‘laughing’ (CC-BY-NC-SA) Foto backcover: Bashar Al-Ba’noon ‘Just Floating’ (CC-BY-NC-SA) Foto cover kalender: gfpeck ‘summer fun’ (CC-BY-ND) Foto kalender p. 7: epicnom ‘summer’ (CC-BY-NC) Foto backcover kalender: Bethan ‘16-05-10 Last of the Summer (Wine)’ (CC-BY-NC-ND)

inschrijven

=

betalen binnen de 7 dagen

Inschrijven doe je minimum 1 week op voorhand. Inschrijvingsgegevens vind je onderaan elke programma-aankondiging. We vragen je om na inschrijving (bij voorkeur via de website) te betalen binnen de 7 dagen. Pas dan is je inschrijving definitief. Zie praktische informatie pagina 61.


vormingplus

3

Samen vrije tijd? Opvallend is dat we sinds de vrije toegang op het internet op een andere manier met kennis omgaan. Kennis wordt in groten getale op het net gegooid. Tik om het even welk thema in op een zoekmachine, in een paar seconden krijg je duizenden of miljoenen resultaten die je wegwijs maken. Waar eeuwenlang de mening heerste dat kennis macht is, en kennis als een private eigendom gold, werkt kennis in een internetmaatschappij op een andere manier. Waar kennis macht is, wil men koste wat het kost, die kennis afschermen of ten gelde maken. Als kennis macht is, worden anderen als concurrenten gezien. Maar op het internet komt het er niet op aan zoveel mogelijk kennis af te schermen, maar juist zoveel mogelijk kennis te delen. Samenwerking i.p.v. tegenwerking dus. Het www is een bijenkorf, voortdurend in interactie, werkend aan een verhaal dat steeds verder evolueert en voor iedereen open is. Het gaat niet meer om het copyright over een eigendom te hebben, heel vaak geldt er een copyleft. Niet het individu staat centraal, wel het gemeenschappelijke resultaat en de gedeelde actie. Het levert een onvoorstelbare creatieve beweging op. Het lijkt me een mooi model om het Vormingplusgebeuren te omschrijven. Vormingplus is ook zo’n bijenkorf waar

creatieve ideeën kritische vragen ontmoeten die op hun beurt weer tot nieuwe ervaringen aanleiding geven en waar uitwisseling een te koesteren waarde is. Het oneindige web met zijn hyperkinetische activiteit lijkt op het ideaal van levenslang leren van Vormingplus waar uitwisseling tussen steeds wisselende individuen centraal staat. De zomer zorgt bovendien voor ‘Good vibrations’, dit tijdschrift is er de vrucht van en loopt er van over. Hopelijk kunt u er zich aan te goed doen. Jan Timmerman in naam van het Vormingplusteam

inleiding

Sociologen goochelen nogal eens met generaties. Eén kenmerk van een bepaalde leeftijdscategorie wordt uitvergroot en zo wordt een hele groep getypeerd. In de vorige eeuw passeerden vele generaties de revue. Er wordt nu smalend gedaan over de soixantehuitards die op de barricaden stonden in of rond mei ‘68, maar er is meer. We hadden de Generatie X, de huidige 40-plussers die illusieloos en cynisch zou zijn. De jongste generatie, de Generatie Y, geboren na 1986, is gepokt en gemazeld in de digitale wereld, ze staat op en gaat slapen met het internet en de sociale netwerken. Ze werd ook gedoopt tot de Facebookgeneratie. Globaal zitten we ondertussen met meer dan een half miljard op Facebook. Dicht bij huis zorgde ze in januari voor de Shame-betoging met haar oproep om snel een regering te vormen. Nog meer opmerkelijk is wat in het Midden-Oosten aan de gang is. Deze Facebookgeneratie, anders dan wat je uit haar naam zou verwachten, sluit zich niet op in haar virtuele speelkamers. Ze is in staat om te wegen op een samenleving, meer nog, om een continent een metamorfose te laten ondergaan. Wellicht beseffen we nog niet goed hoe groot de impact van die sociale media is. Welke invloed hebben ze op ons zelfbeeld, onze relaties, ons sociaal leven, ons werk en onze


4

Onze keuze In elk tijdschrift maken de stafmedewerkers van Vormingplus een eigenzinnige keuze uit het aanbod. Proevers ter kennismaking en programma’s voor de meerwaardezoeker, kortom een staalkaart uit het levensbrede aanbod.

Hoe als single andere mannen en vrouwen ontmoeten?

Energetische wandeling in Brugge

Bezoek kruidenkwekerij

Er zijn heel wat alleenstaande mannen en vrouwen die openstaan voor een vaste relatie, maar hoe ont-moet je ze? Tijdens twee weekends ga je via opdrachten, relatie- en communicatietips praktisch op weg.

Je kan een stad als vluchtige toerist bezoeken, je kan ook openstaan voor zijn historische, intuïtief-energetische of spirituele dimensie. Tijdens deze wandeling ervaren we Brugge op een andere manier.

Sinds 1900 weet familiebedrijf Claus de bijzondere waarde van kruiden te waarderen. Een zomerse uitstap, ideaal om de geuren, de kleuren en de fijne aroma’s van kruiden te ontdekken.

Joke DE VLOED en Pierre CLEEREN za 2 & zo 3 juli + za 16 & zo 17 juli 2011 (10u) in KORTRIJK

Geert DELANOEIJE vr 23 september 2011 (10u) in BRUGGE

Christian CLAUS vr 8 juli 2011 (14u) in KRUISHOUTEM

Kijk snel op pagina 15

Kijk snel op pagina 24

Foto ‘Hoe als single andere mannen en vrouwen ontmoeten?’: Cedric Leclere ‘Bar table 104’ (CC-BY-NC-SA) Foto ‘Energetische wandeling in Brugge’: Pantchoa ‘Bruges seen from the boat in early morning - Le Spiegelrei’ (CC-BY-NC-ND) Foto ‘Vliegeren met kinderen’: muha... ‘untitled yet...’ (CC-BY-ND)

Kijk snel op pagina 30


Op stap in Rijsel met de metro

Vliegeren met kinderen

Door het diafragma: de Marollen

De Rijselse metropool gaat voluit de uitdagingen van de 21ste eeuw aan. Het rijke patrimonium wordt vakkundig ontsloten en stilaan groeit de hoofdstad van NoordFrankrijk uit tot een toeristische en culturele voltreffer van Europees formaat!

Vliegeren doet denken aan vakantie. Je gaat samen met je (klein)kind aan de slag om eenvoudige vliegers te maken. Daarna ga je samen gezellig naar het park om daar een feestje te bouwen.

De Marollen is de meest kleurrijke volkswijk van Brussel. Ideaal terrein voor een fotografieworkshop.

Jan YPERMAN do 25 augustus (9u) in RIJSEL

Ka VAN LOOKEN do 14 juli 2011 (9u) in KORTRIJK

Matonge binnenstebuiten

Een stad voor de 21ste eeuw

Kijk snel op pagina 36

Kijk snel op pagina 45

Ellen VAN STEENBERGE vr 26 augustus 2011 (9u30) in BRUSSEL Kijk snel op pagina 54

De Matongewijk ligt in hartje Brussel. We volgen een workshop koken en brengen daarna een geleid bezoek aan deze wijk. Eunice WAMBUI + plaatselijke gids vr 26 augustus 2011 (10u) in ELSENE

Kijk snel op pagina 59

5

inleiding

vormingplus


6

LEVENSSTIJL & GEZONDHEID

Een opfrisbeurt voor onze luiken Wie al even door dit zomertijdschrift bladerde, zal het misschien al bemerkt hebben: de klassieke indeling in zes inhoudelijke luiken heeft een paar veranderingen ondergaan. Het luik ‘consumentenvorming’ heet voortaan ‘digitaal & multimedia’, ‘levensstijl & gezondheid’ voegt wat nuance toe aan de vroegere naam en de hele mond vol ‘filosofie, religie en zingeving’ is herleid tot ‘filosofie en zingeving’. Kwestie van duidelijkheid te scheppen.

FILOSOFIE & ZINGEVING

Wie op zoek gaat naar een cursus fietsherstel of een workshop ‘klussen in huis’ kan vanaf heden terecht in het spiksplinternieuwe luik ‘creatief en handig’. Wil je actief aan de slag, dan vind je hier een ruim vormingsaanbod: van je eerste gitaarakkoorden en een creatieve stemtraining tot het upcyclen van oude kledij en het gezellig samen musiceren met je kinderen.

PERSOON & RELATIE

Maar laat je vooral niet afschrikken door de veranderingen, grasduin gerust door dit tijdschrift en laat je verrassen. Of om het met de woorden van auteur Christiaan Weijts te zeggen: “Als je nooit een spoor volgt dat het toeval op je pad brengt, verandert er niets, en misschien erger: dan zul je nooit weten welke mogelijkheid je links liet liggen.” DIGITAAL & MULTIMEDIA KUNST & CULTUUR CREATIEF & HANDIG

MAATSCHAPPIJ & MILIEU


vormingplus Omdat levenslang leren niet stopt aan de (regionale) grenzen, maken we maar al te graag wat publiciteit voor het aanbod van onze collega’s in Oostende en Brugge. Dit is uiteraard maar een selectie. Surf eens naar hun website en ontdek nog veel méér boeiende vorming in de provincie.

De natuur in de Duinbossen - een duinenlandschap vol verrassingen ma 4 juli 2011 in DE HAAN (p. 56)

Zilversmeden met Kamsso Al Mustafa ma 4 tot vr 8 juli in DE PANNE (p. 47)

Koken op de bioboerderij

di 5 tot do 7 juli in RUDDERVOORDE (p. 32)

De stadswallen van Damme vr 15 juli in DAMME (p. 58)

Dansen in het bos met live muziek do 25 augustus in ZILLEBEKE (p. 19)

Aquarelleren in open lucht – polderlandschap

ma 22 tot do 25 augustus in SINT-PIETERS BRUGGE (p. 40)

Volle kracht vooruit! Teken de petitie en steun Vormingplus De zomer staat voor de deur, maar een warme samenleving leeft niet van zonneschijn alleen. 130 organisaties en 200 000 vrijwilligers zetten zich dagelijks in voor een warme en hechte samenleving. Voor meer democratie en ontplooiingskansen voor iedereen. De overheid moet hen daarin steunen. Dat doet ze, maar de steun verslapt. Recent nog verloren alle Vormingplus-centra 25% van hun subsidies. Ook Vormingplus Midden en Zuid WestVlaanderen. De sociaal-culturele sector wil verder volle kracht vooruit en rekent daarvoor op het beleid! En op jou! Steun het sociaal-cultureel werk! Teken de petitie op www.vollekracht.be.

inleiding

Vorming bij de buren

7


8

Vormingplus eco-logisch Een paar maanden terug stond onze nieuwjaarsconferentie in het teken van duurzaamheid. Omdat dit een aandachtspunt is waar we ook, en in de eerste plaats, intern willen werk van maken, lieten we een energiescan uitvoeren door de energiesnoeiers van de Kortrijkse Buurt- en NabijheidsDiensten. De resultaten van hun scan kan je terugvinden op onze website (kijk bij ‘nieuws’). Omdat een duurzaam beleid de medewerking van iedereen veronderstelt, durven we hiervoor ook een beroep te doen op jou. Wil je in de toekomst ons tijdschrift in digitale vorm ontvangen (pdfformaat), of een e-mail ontvangen die je meteen naar onze website doorverwijst? Stuur dan een mailtje naar info@vormingplusmzw.be. Dat is niet alleen goed voor milieu en portemonnee: wie ons nieuwe aanbod online raadpleegt ziet als eerste wat er te gebeuren staat. En zo wordt iedereen er beter van.

Online primeurs vanaf half augustus Het volgende Vormingplus-tijdschrift met het volledige najaarsprogramma mag je vanaf begin september in de bus verwachten - of op de plaats waar je dit exemplaar hebt opgescharreld. Maar zolang hoef je niet te wachten om al een beeld van onze activiteiten te hebben. Rond 15 augustus vind je alle cursussen, workshops, lezingen, uitstappen,... van oktober tot december op www.vormingplusmzw.be én bovendien heb je dan meteen al de mogelijkheid om online in te schrijven. Wie er vlug bij is, heeft de eerste kans.

Bethan ‘01-06-10 I’ll Still Say That You Shone Brighter Than Anyone ~ Explored Front Page :)’ (CC-BY-NC-ND)


vormingplus

9

persoon & relatie

Landbouwer Kris volgt een cursus meditatief boogschieten bij Vormingplus


10

Spelenderwijs werken aan je persoonlijke uitstraling

Zeker van mezelf

Je wilt je graag expressiever en kleurrijker uitdrukken? Uitstraling heeft vooral te maken met intensiteit en energie. Via speelse oefeningen rond beweging, improvisatie, stem, expressie en ademhaling ga je op zoek naar je eigen uitstraling en présence. We werken met teksten, spelsituaties, video en beweging om je scala aan uitstralingsmogelijkheden uit te breiden en je communicatieve en creatieve vaardigheden te vergroten. Dit kan een ondersteuning zijn voor een beter contact met anderen en jezelf en zal een positieve invloed hebben op je gevoel van zelfvertrouwen. In contact komen met je spelende kind en je aangeboren creativiteit, is immers in contact komen met je kern.

Wil je ervaren hoe je zelfverzekerder kan overkomen? Wil je kunnen antwoorden op en omgaan met kritiek? Wil je ‘neen’ kunnen zeggen in bepaalde omstandigheden? Wil je vragen wat je te vragen hebt? Dan is de training “Zeker van jezelf” wellicht iets voor jou. Na de training weet je meer welk effect jij op een ander hebt en omgekeerd. Bovendien leer je er hoe je jouw mannetje kan staan in sommige situaties en hoe het opkomen voor jezelf eerder een positieve in plaats van een stressgerelateerde ervaring kan zijn. Het zien en ervaren hoe je zelf staat in relatie tot en met anderen geeft je tenslotte meer zelfvertrouwen en daarnaast veel fijne, humoristische en leerrijke momenten.

Voor jongeren en studenten vanaf 18

bbcworldservice ‘Student chat to the BBC’s Robyn Bresnahan’ (CC-BY-NC)

Een cursus voor studenten

I.s.m. studentenvoorzieningen Howest, KATHO en KULAK

Hilde Breda is actrice. I.s.m. studentenvoorzieningen Howest, KATHO en KULAK

338 Hilde BREDA

339 Els MATTELIN

di 13, wo 14, do 15 sep 2011 (10u-17u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 75 (€ 30 voor studenten Howest, KATHO & KULAK)

ma 12, di 13 + do 15 sep 2011 (9u-16u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 75 (€ 30 voor studenten Howest, KATHO & KULAK)

www.psywest.be | 056-264 184

www.psywest.be | 056-264 184


vormingplus Op reis naar de clown in jezelf

Een jaar op reis naar de clown in jezelf

Ben je nieuwsgierig naar de clown in jezelf? Hou je van bewegen en spelen? Wil je meer ruimte geven aan je vrije, speelse kind? Wil je op zoek naar jouw eigen-wijze manier van contact maken via spel en humor?

Bewegen, spelen en improviseren. Ruimte geven aan je vrije, speelse kind. Contact maken en ontmoeten vanuit je hart. Verwonderd zijn. Alleen spelen, in duo’s, in trio’s. Luisteren met al je zintuigen, accepteren en ‘ja’ zeggen. Genieten met humor en mildheid van ‘successen’ en ‘mislukkingen’. Van subtiel, ingetogen, poëtisch spel tot uitvergroot en overdreven.

Reeks clownerie

G-flow: Triple expression (CC-BY-NC-SA)

Een jaar lang op reis naar de clown in jezelf met een vaste groep. Elke 4de donderdagavond van de maand www.aarde-werk.be

www.aarde-werk.be

217 Martine BAL

340 Martine BAL

vr 8 jul 2011 (9u30-16u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 30

do 22 sep + 27 okt + 24 nov + 22 dec 2011 + 26 jan + 23 feb + 22 mrt + 26 apr + 24 mei 2012 (19u30- 22u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 100

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

persoon & relatie

In deze workshop leer je geen clowntechnieken, trucjes of kunstjes. Je wordt meegenomen in de wonderlijke wereld van de hartsclown. Deze clown inspireert je om op een liefdevolle manier contact te maken met de bron van je leven, je hart, en dit in verbinding met anderen te brengen. We werken met beweging, expressie en meditatieve oefeningen.

11


12

Zeker van mezelf – rust in mezelf

De interne criticus

Kwaadheid als bron van energie

Handelen met respect voor jezelf en voor de ander. Tijdens deze training in assertief en flexibel gedrag gaan we na hoe communicatiepatronen in elkaar zitten en hoe je daar respectvol en flexibel mee kan omgaan. Stap voor stap breiden we onze mogelijkheden uit: rustig, kordaat en eventueel genuanceerd ‘nee’ zeggen zonder de ander nodeloos te kwetsen; initiatief nemen met het risico dat de ander meer wil, of minder, of iets anders; kritiek geven met het doel een conflict uit te praten en niet met het doel de ander te kwetsen; luisteren naar kritiek die je krijgt en uitmaken welk deel wel of niet klopt voor jou.

Onze interne criticus of ons superego geeft ons dagelijkse leven vorm en beperkt het evenzeer. Het is een innerlijke instantie die ons beloont, beschuldigt, intimideert en beloftes voorschotelt – het kijkt als het ware mee over onze schouder om te zien hoe goed we iet doen. Het bemoeit zich met onze relatie, ondermijnt ons zelfvertrouwen en interfereert in ons transpersoonlijk werk. Het beschuldigt ons ervan dat we niet veranderen en het maakt ons angstig om te veranderen. In deze workshop zulle we de interne criticus rechtstreeks aanspreken om zo ruimte te scheppen voor onszelf en ons leven.

Kwaadheid is een normale en gezonde emotie die doorgaans negatief beoordeeld wordt. Je hebt niet geleerd er mee om te gaan en je hebt het er vaak lastig mee. Je onderdrukt ze of je ontploft, zonder dat je zelf nog het stuur in handen hebt. Op deze dag verken je wat boosheid voor jou betekent en hoe je dit gevoel al dan niet ruimte geeft in je leven.

Het superego

Vera Delbeke, vormingswerker en coach, biedt je een dieper inzicht in de energie van kwaadheid. Je kwaadheid aanvaarden als iets van jezelf en respectvol leren onderzoeken wat ze je kan vertellen, biedt enorme groeikansen.

www.psychospiritueelwerk.com Tijdens de cursus werk je aan het verstevigen van een positief zelfbeeld, innerlijke rust en meer authentiek gedrag.

341 Linda ACCOU

342 Douwe NUTTERTS

198 Vera DELBEKE

wo 28 sep + 5, 12, 19, 26 okt + 9, 16, 23, 30 nov + 7 dec 2011 (19u-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 125

ma 26 sep + 3, 10, 17 okt 2011 (19u-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 50

za 2 jul 2011 (9u30-17u) Vormingplus, wandelweg 11, KORTRIJK € 30

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600


vormingplus

We zoeken geluk, vreugde of aandacht vaak buiten ons zelf, zoals in een relatie, in succes of een goede baan... Terwijl wat we zoeken altijd al in ons aanwezig is. Om dat te vinden moeten we duiken, net als parelvissers, in de diepte van ons BewustZijn, buiten het louter fysieke. In de taal van het hart ligt wat echt en waar is. Essentiële kwaliteiten als moed, kracht en vreugde… zijn voor deze reis hulpmiddel en blijvende vrucht. In deze cursus leren we deze kwaliteiten herkennen en vrijmaken door: • stilte die ons van ‘buiten’ naar ‘binnen’ doet gaan; • meditatie en zelfonderzoek die ons helpen wakker worden uit onze illusies en verwarring; • bewustwordingsoefeningen die de toegang tot onze diepte ontsluiten. Voor wie?

Mindfulness of aandachtige aanwezigheid www.whitelotus.be

Mitchell Joyce ‘Meditation’ (CC-BY-NC)

Bij Mindfulnesstraining cultiveren we een open, niet oordelende en milde geest. We leren en oefenen op dagdagelijkse situaties om mild aanwezig te zijn. Het is een manier van omgaan met problemen waarbij men niet naar een oplossing zoekt en er ook geen weerstand tegen biedt. Geen verandering, geen verwerping, wel aanvaarding, helder krijgen wat hier en nu gebeurt. De methode kwam in de media n.a.v. een wetenschappelijk onderzoek waarop de positieve resultaten bleken voor het helen van depressies. Mindfulness is veel meer dan een ‘goede methode’, het is een manier om ten volle, met hart en ziel, in het leven te staan op elk moment. Het verruimt je geestelijke blik, ontsluit je innerlijke wijsheid en geeft een gevoel van verbondenheid. Matje, dekentje, kussen + losse kledij www.psychospiritueelwerk.com

Wie zichzelf diepgaand wil onderzoeken en bereid is om uit zijn vertrouwde kader te stappen. Wie reeds Mindfulness of andere meditatievormen gevolgd heeft en zich verder wil verdiepen in de rijkdom van zijn innerlijke wereld.

196 Annemie FLAMEZ

343 Douwe NUTTERTS

za 2 & zo 3 jul 2011 (9u30-16u30) Kasteel Heule, Heulsekasteelstraat 1, HEULE € 80

ma 26 sep + 3, 10 en 17 okt 2011 (14u-17u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 50

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

persoon & relatie

Van persoonlijkheid naar Essentie

13


14

NLP: leven (z)onder invloed

NLP verdiepingsreeksen

Goed kiezen geeft kracht

NeuroLinguïstisch Programmeren is een fascinerende manier om je bewust te worden van de manier waarop je denkt, ervaart en communiceert. Het is de kunst om via taalpatronen je manier van denken (neuro)optimaal te laten werken. NLP maakt ons bewust dat we de dingen niet zien zoals ze zijn, maar dat we de dingen zien zoals we zelf zijn. Je gaat twee dagen met de NLP technieken aan de slag om jezelf te observeren en bij te sturen: wat zijn jouw denkpatronen, vanuit welke overtuigingen/waarden sta je in de wereld, hoe ontdek je je hulpbronnen en hoe kan je ze inzetten, hoe stem je af op de ander, hoe vergroot je je kans om te bereiken wat je wil...Deze NLP-vaardigheden kan je inzetten in verschillende gebieden van je leven: gezondheid, opvoeding, loopbaan, relaties, creativiteit...

Vanaf najaar 2011 tot voorjaar 2012 starten we 2 NLP verdiepingsreeksen: een reeks van 5 dagen rond het thema communicatie én een reeks van 4 dagen over het stellen en bereiken van doelstellingen. Dit is geen jaaropleiding NLP maar wel afzonderlijk te volgen reeksen waarbij via NLP rond een thema gewerkt wordt. We geven u alvast de data. Meer informatie lees je in de najaarsbrochure.

Je maakt de hele dag door keuzes, bewust of onbewust. Sommige beslissingen geven een goed gevoel, bij andere blijf je steeds twijfelen. Goed kiezen kan je leren! Er wordt samen gereflecteerd op het hoe en waarom van beslissingen nemen.

Jezelf en de anderen op een open manier ontdekken

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

I.s.m. PRH www.prh.be

I...C...U... ‘thinking...’ (CC-BY-ND)

344 Pieter TUYTTEN za 17 & 24 sep 2011 (10u–16u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 50

Workshop

345 Martine ANDRIES za 29 & zo 30 okt + za 12 & 26 nov + 10 dec 2011 én za 11 & zo 12 feb + za 3 mrt + za 10 mrt 2012

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

do 15 sep 2011 (19u–21u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 12

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600


vormingplus Hoe als single andere mannen en vrouwen ontmoeten?

15

Omgaan met je hooggevoeligheid

Er zijn heel wat alleenstaande mannen en vrouwen die openstaan voor een vaste relatie en bereid zijn tot een oprecht engagement. Maar hoe ont-moet ik ze? Hoe doe ik een eerste stap? Hoe neem ik initiatief? Hoe onderscheid ik de juiste match? Hoe uit ik verlangens naar intimiteit, seksualiteit en betrokkenheid met behoud van eigenwaarde? Hoe realistisch zijn mijn verwachtingen? Via oefeningen in groep die vertrekken vanuit je eigen ervaringen maak je je vaardigheden en attitudes eigen die helpen om contacten te leggen met andere mannen of vrouwen. Tijdens twee weekends ga je via opdrachten, relatie- en communicatietips praktisch op weg. Let wel, dit is geen therapie- of datinggroep maar een oefen- en trainingsgroep. Joke De Vloed en Pierre Cleeren zijn relatie- en communicatietherapeuten.

Hooggevoelige personen hebben een extra gevoelig centraal zenuwstelsel en zijn meer dan gemiddeld gevoelig voor prikkels en indrukken. Daarom hebben zij meer tijd nodig om de stroom van smaken, geuren, geluiden, bewegingen, kleuren, ervaringen, emoties... te verwerken. Ze hebben nood om zich regelmatig terug te trekken of af te sluiten. Dikwijls zijn zij zich daarvan niet bewust of krijgen zij de kans niet en geraken zo over hun toeren, geïrriteerd en/of oververmoeid. Op langere termijn gaan zij vaak zo ver over hun grenzen dat zij CVS, burnout, depressie, … ontwikkelen. We gaan in op de kenmerken van hooggevoeligheid en geven tips om ermee om te gaan. Cedric Leclere ‘Bar table 104’ (CC-BY-NC-SA)

Ilse Van den Daele spreekt voor de Vlaamse Vereniging voor Hooggevoelige Personen www.hspvlaanderen.be

203 Joke De VLOED en Pierre CLEEREN

346 Ilse VAN DEN DAELE

za 2 & 3 jul + 16 & 17 jul 2011 (10u-18u) Kasteel Heule, Heulsekasteelstraat 1, KORTRIJK € 120

di 27 sep 2011 (13u30- 16u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 10

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

persoon & relatie

Infoavond


16

Brain Gym: een kennismaking

Tai Chi kennismaking

Yoga kennismaking

Brain Gym© is een educatieve methode die bestaat uit een reeks eenvoudige, leuke activiteiten die ervoor zorgen dat leerlingen, studenten en zelfs volwassenen en senioren die voor een uitdaging staan, een betere toegang krijgen tot hun eigen mogelijkheden. Het gaat onder meer om bewegings- en ademhalingsoefeningen. Deze zorgen ervoor dat de hersenen gestimuleerd worden en beter gaan samenwerken, zodat het opnemen en verwerken van informatie gemakkelijker wordt. In deze introductie maak je op een actieve manier kennis met de methode.

Tai chi is een uiterst leerrijke discipline die jou als mens een werkinstrument aanbiedt om harmonie te leren scheppen tussen lichaam en geest en in wijsheid te groeien. Via een reeks van vloeiende bewegingen leer je bewegen zodat je spanningen/pijnen uit je lichaam weg kan werken en daar ook op kan letten in je gewone bewegen doorheen de dag. Doordat je aandacht niet meer getrokken wordt je naar fysieke pijnen herwin je energie die je dan op andere vlakken kunt aanwenden, ook op emtioneel en pyschisch vlak. Wil je kennismaken, herstarten of een nieuwe verdiepende blik op tai chi dan ben je van harte welkom.

In deze kennismakingsles leren we enkele basishoudingen uit de yoga. De oefeningen worden gepraktiseerd vanuit een rustige opmerkzaamheid en een bewustzijnsactieve attitude. Er is aandacht voor een vrije adembeweging, een goeie oprichting van de wervelkolom en een ontspanning van het bovenlichaam. De bewust uitgevoerde yogahoudingen oefenen een heilzame werking uit. Ze dragen bij tot zowel fysische als geestelijke gezondheid. De rug, de ademhaling en het zenuwstelsel worden sterker gemaakt. Er ontstaat meer stabiliteit, innerlijke rust en sterkte.

www.braingymbelgium.be Losse kledij

Matje en losse kledij

Gemakkelijke kledij, fles water

347 Veroniek VALCKE

348 Philippe LAPERRE

349 David MULDER

do 25 aug 2011 (13u30-16u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 12

di 23 aug 2011 (18u-21u) De Kleine Stooringhe, Blinde Rodenbachstraat 23, RUMBEKE € 12

vr 26 aug 2011 (10u-11u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK €8

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600


vormingplus Dynamische relaxatie van lichaam en geest

Meditatief boogschieten

Sofrologie is een relaxatiemethode waarbij je fysiek én mentaal leert ontspannen. Door fysiek en mentaal te ‘leren ontspannen’ word je je bewust van de relatie tussen lichaam en geest en kan je een toestand van harmonie tussen beide bereiken. In deze kennismakingsdag leer je een aantal basisoefeningen die je achteraf zelfstandig kunt toepassen. De oefeningen worden zittend of staand uitgevoerd, waardoor ze zowel thuis, op het werk of zelfs op de trein kunnen gebruikt worden. Sofrologie bestaat sinds 1960 en is vooral gekend in Frans-sprekend Europa. De methode biedt een grote variëteit aan statische (meditatieve) en dynamische oefeningen (ademhaling, beweging ervaren, enz.).

Deze bijzondere manier van boogschieten is voor iedereen toegankelijk. Er is geen speciale kracht noch vaardigheid voor nodig. Het competitieve element is volledig afwezig en bewustwording is veel belangrijker dan resultaat. We leren totaal aanwezig te zijn bij iedere handeling en tegelijk onbezorgd te zijn over het resultaat. Ieder schot brengt de boogschutter dichter bij het echte doel: een ontspannen, open aandacht voor wat zich aanbiedt. Een belevenis die nog lang kan natrillen…

Jeroen De Bouvrie is voorzitter van de Vlaamse Vereniging Caycediaanse Sofrologen. www.vlaamsesofrologen.be Makkelijke kledij

Harmonie vinden in jezelf

Lieven Ostyn is arts en legt zich vooral toe op het zelfgenezend vermogen. Zen-beoefening inspireerde hem tot het ontwerpen van een meditatieve manier van boogschieten. nataliej ‘Day 158 - Channeling’ (CC-BY-NC)

Makkelijk zittende kledij (liefst geen training) + lunch

350 Jeroen DE BOUVRIE

216 Lieven OSTYN

di 30 aug 2011 (9u30-16u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 30

vr 15 jul 2011 (9u30-16u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 30

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

persoon & relatie

Kennismaking Caycediaanse Sofrologie

17


18

Relaxatie met Tibetaanse klankschalen

Klankschalen: een ontmoeting met jezelf, het Zelf…

... een intens en diep doorwerkend klankbad....

Het verhaal van klankschalen is in wezen het verhaal van en met onszelf…, met het Zelf… Ons openstellen voor de klanken en trillingen brengt ons dichter bij wie we werkelijk zijn. Het doet ons stilstaan, luisteren, openstellen voor datgene wat is. Deze reeks omvat 3 avonden die op elkaar verder bouwen. Via gerichte oefeningen gaan we ons in de eerste avond vooral openen. De tweede avond ligt het accent op heling van aanwezige spanningen of blokkades met het doel ze los te laten. De laatste avond integreren we alles en laten we het verder doorwerken zodat we tot de kern komen van ons wezenlijke zijn… klank, trilling, stem, stilte, Zijn …

Korte verdiepingsreeks

Liggend klankconcert

De lat ligt hoog in deze drukke wereld. We moeten overal ‘presteren’. Stress en spanningen sluipen ons leven binnen. De wereld draait door en vaak vergeten we wie we zijn, wie we werkelijk zijn. Trillingen en klanken van Tibetaanse klankschalen kunnen helpen om te ontspannen en die spanningen los te laten. Het is een uitnodiging om even stil te staan, onze aandacht naar binnen te richten, te ontspannen, te genieten. Een kans om jezelf te ontmoeten en contact te maken met je ‘ware’ zelf. Dik matje, dekentje, losse kledij

Losse kledij, dik matje, dekentje, eventueel kussen

HDC Photography: Dance like no one is watching (CC-BY-NC)

351 Ann CORNILLY

352 Ann CORNILLY

ma 12 sep 2011 (19u-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 10

ma 29 aug + 12, 26 sep + 10 okt 2011 (13u30-16u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 50

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600


vormingplus Bewustzijn in houding en beweging

Dansen in het bos met live muziek

Dans, dans ... vanuit je hart!

Een nieuwe kwaliteit om je lichaam te gebruiken zonder onnodige spierspanning. Je voelt je gewicht en stelt de vraag: wat is makkelijker? Hoe zou het zijn met de helft van de inspanning? Dit nodigt je uit om elk moment te ontspannen en te genieten. Spierspanningen, stress, vermoeidheid ruimen plaats voor ontspanning, lichtheid. Mentastics zijn een onderdeel van de Trager®Approach effectief bij o.a rug-, neken schouderklachten, stressklachten, RSI, revalidatie na trauma’s en ongevallen, burn–out. De bewegingen zijn eenvoudig en geschikt op elke leeftijd, met elk fysiek vermogen.

Je wandelt in groep door het bos op weg naar de mooie en stille plek die jou zal inspireren om te dansen. Alles doet je zin doen krijgen om vrij te bewegen en te dansen. Op de oerklanken van live muziek volg je jouw eigen ritme. Je wordt geïnspireerd om je te verbinden met de natuur, met jezelf en met de anderen. In de natuur dansen is heel bevrijdend en voedend. We werken vanuit de 5 ritmes en sjamanisme.

Weer verbonden zijn met je eigen hart, weer verrukt zijn van je wezen en dit vieren in jouw dans. Deze dag wijd je speciaal aan je hartchakra en zijn bijzonder transformerende kwaliteiten. Met beweging en stilte, klank en kleur, meditatie en improvisatie ontdek je het Hart. Je verbinden met het ritme van je hartslag en van hieruit dansen brengt je diepe ontspanning en bewustzijn. Je ontdekt de weg terug van het hoofd naar je lichaam, naar je hart.

Losse kleding, sokken of gymschoenen, lunch en drank

i.s.m. Vormingplus Oostende-Westhoek De workshop gaat door in alle weersomstandigheden. Indien het regent, worden de kleren en het materiaal droog gehouden onder een zeil. Draag warme kledij in verschillende laagjes en gemakkelijke schoenen.

satsavya.wordpress.com Breng zaklantaarn, dekentje en een fles water mee.

Workshop

Danservaring is niet vereist. Je neemt kleine technieken mee om thuis je te verbinden met je eigen hart en zijn wijsheid. Losse kleding, sokken of gymschoenen, lunch en drank satsavya.wordpress.com

353 Satsavya MERTENS

354 Leen DE VUYST + Alexis HAMELS

355 Satsavya MERTENS

za 17 sep 2011 (10u–17u) De Kleine Stooringhe, Blinde Rodenbachstraat 23, RUMBEKE € 30

do 25 aug 2011 (19u-21u30) De Palingbeek (Infoluifel cafetaria), Palingbeekstraat, ZILLEBEKE € 16

di 30 aug 2011 (10u–17u) Kleine Stooringhe, Blinde Rodenbachstraat 23, RUMBEKE € 30

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

058-311 494

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

persoon & relatie

Workshop Mentastics®

19


20

Lichaam, bron van levenswijsheid!

Doorwerkers: Openen in relatie

Introductie en reeksen

Een weg naar bewustwording, naar jezelf, naar je kern. In deze cursus start de zoektocht naar je kern bij je lichaamservaring. Wie ben ik? Wat wil ik? Als je ‘echt’ luistert naar de signalen van je lichaam, merk je dat die heel veel informatie geven over jezelf. Via allerlei oefeningen ontdek je jezelf en de patronen van overleving die je hebt opgebouwd. Je gaat het harnas herkennen dat je nodig hebt om je te beschermen. Maar dat harnas belemmert je echte gelukkig-zijn. Het zorgt wel voor ‘over-leven’, maar is dikwijls een hinderpaal voor ‘leven’; het maakt dat we ‘geleefd worden’. Wanneer je je bewust bent van die patronen, kun je ze ook veranderen en zelf keuzes maken, i.p.v. je erdoor te laten leven. Hoe je emoties en gevoelens hanteren naast het krijgen van inzicht is belangrijk in deze cursus. Om dit proces aan te gaan wordt er eerst gewerkt aan een stevige basis (aarden), zodat je zelfbewuster wordt en een grotere draagkracht krijgt. De cursus gaat uit van bio-energetica, waarna ook encounter, primal, meditatie en tantratechnieken worden gebruikt. In de groep staan de individuen met hun proces centraal.

Introductie:

356 Rie VANDUREN di 20 sep 2011 (19u30-21u30) De Kleine Stooringhe, RUMBEKE € 10 Starters: In deze groep wordt de basis gelegd. Via aarden, ademen, bewegen en geluid wordt je draagkracht vergroot om verder door te stromen in allerlei aspecten van mens-zijn.

Groep 1: 357 TA-therapeuten di 27 sep + 4, 11, 18, 25 okt 2011 (19u3021u30) De Kleine Stooringhe, RUMBEKE € 65

Groep 2: 358 TA-therapeuten di 8, 15, 22, 29 nov + 6, 13 dec 2011 (19u30-21u30) De Kleine Stooringhe, RUMBEKE € 75

Losse kledij, warme sokken, kussen en/of dekentje. www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Dikwijls kom je in contact met het verlangen en de onmacht om open en eerlijk contact te hebben met anderen. In deze groep staat het thema relatie, contact maken, confrontatie en verbinding centraal. Via allerlei structuren uit encounter en tantra ontdek je je valkuilen, angsten, verlangens en mogelijkheden. Je onderzoekt de verschillende aspecten van dit thema en hoe ze in je leven (g)een plaats krijgen. Je ervaart wat je verlangt in relatie tot anderen en hoe je dit gestalte kunt geven. Deze groep is bedoeld voor mensen met ervaring in actief lichaamswerk. Indien je nog geen cursussen volgde bij Rie dan is een (telefonisch) intakegesprek noodzakelijk. Losse kledij, warme sokken, kussen en/of dekentje. www.totalacceptance.be

359 Rie VANDUREN wo 28 sep + 5, 12, 19, 26 okt + 9, 16, 23, 30 nov + 7 dec 2011 (19u30-22u) De Kleine Stooringhe, RUMBEKE € 140

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600


Poetsvrouw Karla volgt een cursus Chinese filosofie bij Vormingplus

21

filosofie & zingeving

vormingplus


22

Hoe kan je filosoferen met kinderen?

Filosofie in beeld. The Matrix

Wat is spijt? En hoe weet je of je dat hebt? Als de poes droomt, waar droomt ze dan van? Waar was je toen je nog niet geboren was?

The Matrix was onmiddellijk een hype toen hij in 1999 verscheen. De film combineerde science-fiction met gestileerde martial arts scènes. Maar dat was niet het bijzondere aan deze film; wel dat het verhaal op een moderne high-tech manier allerlei eeuwenoude mystieke en filosofische thema’s uitwerkt. Neo, de held van het verhaal, ontdekt dat de wereld een computergestuurde schijnwereld is, en ziet zich voor de opgave gesteld uit deze schijn te ontwaken: een thema dat we o.a. bij Plato en in het boeddhisme tegenkomen. Ook het christelijke thema van dood en opstanding komt terug.

Kinderen stellen vragen. Iedereen die geregeld met kinderen praat, weet dat. En daar sta je dan, lachend of verbijsterd, sprakeloos. Niet elke vraag kan je beantwoorden. En dat hoeft ook niet. Het is net interessant om samen met kinderen over die vragen na te denken en ze uit te diepen. Hoe je dat doet, leer je tijdens deze dag. Je krijgt inzicht in de mogelijkheden om te reageren op vragen en je krijgt voeling met filosofisch denken. Iedereen die graag met kinderen omgaat, kan leren hoe je met een kind kunt praten om zijn/haar (filosofische) leefwereld te verrijken.

Jasmic ‘...by the balcony window’ (CC-BY-ND)

Meynard Vasen geeft een korte inleiding tot enkele van deze thema’s, en handreikingen om met een filosofische blik naar deze film te kijken.

Eddie Janssens is leerkracht en docent ‘Filosoferen met kinderen’. i.s.m. vzw Initia

360 Eddie JANSSENS

361 Meynard VASEN

wo 6 jul 2011 (10u-16u) Vormingplus, Wandelweg, KORTRIJK € 30

wo 24 aug 2011 (19u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 5 (inleiding + film)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600


Wat is authenticiteit?

Meditatieve wandeling

Energetische wandeling in Kortrijk

Authenticiteit staat hoog in het vaandel. Niet alleen van een kunstwerk willen we dat het authentiek is, we spreken ook over authentiek brood, authentieke meubels of recepten. Maar vooral een gedrag of leefwijze beoordelen we vaak volgens de norm van authenticiteit. Maar wat bedoelen we precies als we zeggen dat iemand authentiek is? Zijn er criteria voor een authentiek leven? In dit Socratisch Gesprek buigen we ons met een groep gespreksdeelnemers over de vraag ‘Wat is authenticiteit?’ Aan de hand van een voorbeeld van een van de deelnemers zoeken we vanuit de eigen ervaringen, en met het blote verstand wat authenticiteit is. Het Socratisch Gesprek is interactief filosoferen en verloopt volgens een bepaald stramien.

Wil je afstand nemen van de drukte? Wil je je innerlijke stilte terugvinden? Wil je voeling met de natuur? Dan is deze natuurwandeling door het prachtige domein van de Bergelenput iets voor jou. Door ademhalingsoefeningen, loopmeditatie, stiltemomenten en aandachtsoefeningen word je je bewust van jezelf, je beweging en de omgeving. Deze wandeling (van ongeveer 5 km) is een verademing en een verwondering.

Onze voorouders waren vertrouwd met het gegeven dat er plaatsen zijn met meer of minder energie, goed of eerder schadelijk voor de gezondheid. We willen op deze wandeling ons intuïtief aanvoelen aanscherpen en ook deze vaardigheid opnieuw aanleren. Daartoe bezoeken we de belangrijkste energetische plaatsen in het centrum van Kortrijk o.a. het Belfort, het stadhuis, de Sint-Maartenskerk, het Begijnhof en de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Socratisch Gesprek

Afspraakplaats: Natuureducatief Centrum De Rand, Bergelenput, Gullegem. NEC De Rand ligt ongeveer in het midden van de Rijksweg. De inrit is naast een groene elektriciteitscabine.

De bedoeling is niet zozeer uitleg te geven over de historische gebouwen maar om de energetische lading van die plaatsen te voelen. i.s.m. Timotheus vzw

362 Jan TIMMERMAN

363 Rita GESQUIERE

364 Michiel DEBEL

ma 29 aug 2011 (10u-16u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 25

di 5 jul 2011 (19u-21u) Bergelenput, Rijksweg, GULLEGEM. €5

vr 15 jul 2011 (19u-21u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 12

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

23

filosofie & zingeving

vormingplus


24

Energetische wandeling in Brugge

Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela

Brugge heeft heel wat te bieden bij de zoektocht naar de eigen wortels: De Graal, Het Gulden Vlies, De Tempeliers, … Brugge is in zijn oorspronkelijke architectuur sterk geïnspireerd door Jeruzalem. In Brugge ontstond de droom om de essentie van de drie wereldgodsdiensten (Jodendom, Christendom en Islam) ruimte te geven. Zo verwijst Brugge naar onze diepste oorsprong als mens. Dit is een uitgelezen plaats om verbinding te leren maken met onze eigen oeroorsprong en zo het nieuwe in ons leven een plaats te geven. We staan stil op verschillende plekken in de stad en laten de energetica van de plaatsen en de omgeving op ons inwerken.

Sedert 2004 stappen jaarlijks, in de week van 15 augustus, een veertigtal pelgrims een deel van de pelgrimstocht naar Compostela. Ieder stapt op zijn eigen ritme, alleen of met elkaar, en vooral: stappen is méér dan stappen, het is vooral een stuk pelgrim leren worden. Wie pelgrimeert, komt een verborgen deel van zichzelf op het spoor. Zo wordt de soms moeilijke tocht voor veel mensen een lange reis naar binnen. Wanneer ons hart op het zelfde ritme slaat als de lichte pas van de pelgrim, dan voelen we alsmaar indringender de uitnodiging om in te gaan op een diepe roep in onszelf, een roep ook van de aarde en al haar bewoners.

‘s Middags kan je ter plaatse iets eten of je picknick meebrengen. 10u aan de Poertoren bij het Minnewater (15 min. van het station)

Een getuigenis

Philippe Vandevorst, die al 7 jaar meestapt, komt vertellen (en toont beelden) over zijn pelgrimservaringen. i.s.m. Timotheus vzw

i.s.m. Timotheus vzw

FreeCat ‘Camino de Santiago’ (CC-BY)

365 Geert DELANOEIJE

366 Philippe VANDEVORST

vr 23 sep 2011 (10u-17u) BRUGGE € 25

do 22 sep 2011 (19u30-21u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 10

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600


25

levensstijl & gezondheid

vormingplus

Agent Kurt volgt een cursus ontdek je eigen stijl bij Vormingplus


26

Ayurvedische hoofdmassage

Ayurvedische lichaamsmassage

Natuurlijk verwennen

Iedere mens is uniek en doet er goed aan zijn eigen natuur te volgen. Ayurveda helpt je om de natuurlijke balans in jezelf te bewaren of te herstellen. Massage speelt daarbij een cruciale rol. In de cursus wordt voor de schouder-, hoofd- en gezichtsmassage de zogenaamde ‘brahmi-olie’ gebruikt. Die is goed voor mentale helderheid, geestelijke verruiming en voor de zintuigen. Zorg voor kortgeknipte nagels.

Ayurveda betekent levenskennis. Ayurveda is een zeer oude Indische gezondheidsleer die alle natuurlijke wetmatigheden van het leven beschrijft. Het lichaam wordt overvloedig met warme, Indische kruidenolies gemasseerd volgens specifieke bewegingen die de energie weer in balans brengen. Deze volledige lichaamsmassage verbetert de circulatie, stimuleert alle vitale organen, geeft lichamelijke en geestelijke ontspanning, bevordert de nachtrust, verhoogt de weerstand en heft vermoeidheid op. Deze massage is gemakkelijk aan te leren en vereist geen enkele voorkennis.

Tijd om te genieten en jezelf te verwennen. In de voormiddag maak je kennis met de werking en eigenschappen van verschillende kruiden. Je proeft diverse warme en koude kruidendrankjes, die je zelf samenstelt. Tegen de middag verwerk je verschillende kruiden in lekkere kruidenhapjes. In de namiddag verwen je jezelf met een gezichtsmassage en een verzorgend voetbad. Op een ontspannende manier krijg je tips over natuurlijke lichaamsverzorging met kruiden. Als afsluiter stel je je eigen bodymelk samen die je mee naar huis kan nemen. Een dag om naar uit te kijken en nog lang van na te genieten!

www.ashoka-ayurveda.be 2 grote handdoeken, matje, kam, dekentje, eventueel kussentje, lunchpakket

Lucrèce CORNEILLIE 367 di 12 jul 2011 (10u-16u) DC Schiervelde, Schierveldestraat 55, ROESELARE

368 za 24 sep 2011 (10u-16u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 35 (olie inbegrepen)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

yoga- of turnmatje, 2 grote badhanddoeken, hoeslaken van 1 persoon, losse kledij, warme sokken en schrijfgerief

www.herbony.be flesje of bokaal van ongeveer 200ml met deksel, twee handdoeken en een haarlint

369 Mireille VANDERSTRAETEN

370 Elise VANDERDONCK

di 23, 30 aug + 6, 13, 20 sep 2011 (19u3022u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 65 (olie inbegrepen)

do 7 jul 2011 (10u-16u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 40 (alles inbegrepen)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600


Moeder-dochter verwendag

Je immuunstelsel als bondgenoot

Je dochter vindt het aangenaam om samen leuke dingen te doen. Samen maak je een lekkere picknick klaar. Kruidige frisdrankjes, hartige cake, quiche met kruiden, zomerse salade, cupcakes en bloemenjam ontbreken niet! In de namiddag verwennen jullie je lichaam met een ontspannend voetbadje. Op een ludieke en actieve manier ontdekken jullie de werking van kruiden en etherische oliën. Als afsluiter maak je een aromatische kaars om thuis nog lang van te genieten. Quality-time met je dochter staat voorop!

Je immuunsysteem is als een leger met miljarden moedige soldaatjes. Helaas kunnen deze strijdkrachten ontregeld geraken en dan word je gevoeliger voor infecties, allergieën, auto-immuunziekten en kanker. Om deze aandoeningen gunstig te beïnvloeden is het nuttig om basisinzichten te verwerven in dit complexe systeem. Welke factoren versterken of verzwakken het? Welke is de invloed van gevoelens zoals vreugde, verdriet en woede? Zijn immuunziekten een boodschap van ons diepere zelf? Je leert hoe je afweersysteem functioneert en waarom het een bondgenoot is waarop je kan vertrouwen. Er is ook ruimte voor getuigenissen en meditaties die onze zelfgenezende vermogens ondersteunen.

www.herbony.be Twee handdoeken per persoon Elke mama kan één of twee dochters meebrengen tussen 5 en 12 jaar.

Dane ‘I Heart Mommy’ (CC-BY-SA)

Lieven Ostyn is arts en lesgever anatomie en pathologie. Regelmatig werkt hij mee aan meditatieve retraites in binnen- en buitenland.

371 Elise VANDERDONCK

372 Lieven OSTYN

wo 13 jul 2011 (10u-16u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 40 per volwassene (alles inbegrepen) + € 18 per kind (alles inbegrepen)

ma 29, di 30 + wo 31 aug 2011 (19u-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 45

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

27

levensstijl & gezondheid

vormingplus


28

Gezonde vrouw zijn

Bach-bloesemtherapie

Je leeft nog steeds in een maatschappij die sterk mannelijk georiënteerd is. Hoe leer je als vrouw je vrouwelijke energie ontdekken en laten stromen? Hoe vrouw zijn en tegelijkertijd krachtig en gezond. Je ontdekt waarom veel vrouwen het moeilijk hebben. Marijke belicht een aantal ziektebeelden: borst- en menstruatieproblemen, fibromen, cysten, endometriose, overgangsklachten, verzakkingen, cellulitis,... Je komt de oorzaak te weten van deze problemen en hoe je ze kunt helen. Ook natuurlijke anticonceptie, het spel van vrouwelijke hormonen en natuurlijke zwangerschap komt aan bod. Volop bloeien als vrouw, het moederschap en ‘je ding doen’ in deze wereld, dat is geen gemakkelijke opgave. Een avond door en voor vrouwen!

Bach-bloesemtherapie is een natuurlijke en eenvoudige manier om evenwicht en harmonie te brengen door te werken aan de persoonlijkheid. Steeds meer mensen hebben met stress en een negatieve stemming te maken. Bij deze therapie wordt er niet gewerkt op lichamelijke klachten, maar wel op de dieperliggende oorzaak. Heel veel mensen hebben te kampen met gevoelens van angst, waaronder zeker ook faalangst, ook bij kinderen, onzekerheid, geestelijke onrust, eenzaamheid, overgevoeligheid, moedeloosheid en overbezorgdheid. Door het nemen van Bach-bloesems wordt deze angst verlicht en komt er harmonie.

Workshop

www.mooiengezond.be

www.macrolife.org Nathalie Babineau-Griffiths: Comments and faves (CC-NC-ND)

373 Marijke DECONINCK

374 Katrien DECOCKER

ma 19 sep 2011 (19u30-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 12

wo 21, 28 sep + 5, 12, 19, 26 okt 2011 (19u-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 75

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600


vormingplus Bewust omgaan met kleur in je interieur

De bedoeling van deze cursus is je te helpen bij het ontwikkelen van een eigen stijl om je persoonlijke uitstraling te vergroten. Dit gebeurt voornamelijk door harmonieuzer te leren omgaan met de kleuren van make-up, kledij en accessoires. Op basis van een kleuranalyse, een analyse van de structuur van het gelaat en de opbouw van het lichaam verken je zelfstandig je eigen uiterlijke persoonlijkheid. Je leert hoe je je eigen lichamelijke karakteristieken kunt accentueren of kunt camoufleren. Je wordt bij deze analyse individueel begeleid en krijgt zo optimale ondersteuning in de creatieve zoektocht naar je eigen stijl.

Door een doordachte toepassing van kleur laat je je interieur hoger, breder of luchtiger lijken. Je accentueert of camoufleert net elementen. Je probeert de energie van een ruimte positief te beïnvloeden. Zo kan je het welzijn en het functioneren van de gebruikers vergroten. Je bestudeert de psychologische en ruimtelijke werking van de voornaamste kleuren, kleurencombinaties en de sfeer die je ermee oproept. Je komt ook meer te weten over Oosterse ontwerpideeën. Met de opgedane kennis ga je aan de slag om een kleurenplan op te stellen voor een zelfgekozen ruimte.

Workshop

levensstijl & gezondheid

Ontdek en kies je eigen stijl

www.vzwcupcakes.be www.imagecontrol.be Nathalie Babineau-Griffiths: Comments and faves (CC-NC-ND)

Je bent ongeschminkt en je draagt een wit bovenstukje.

375 Iris ARICKX

376 Olu VANDENBUSSCHE

do 8, 15, 22 sep 2011 (13u-16u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 45

za 17 sep + 1, 8, 15, 22, 29 okt 2011 (10u-13u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 75

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

29

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600


30

Bezoek ecologische tuin

Bezoek kruidenkwekerij

De tuin van Martin Raepsaet en Lieve Verhamme is een prachtig voorbeeld van een ecologische tuin. Het is een biotoop voor dier en plant, waarin de natuur alle ruimte krijgt. Hoog tijd om deze groene oase te ontdekken. Je wandelt door de siertuin met verschillende tuinkamers, ook de moes-, fruit-en kruidentuin laat je niet aan je voorbij gaan. Bovendien krijg je talrijke tips om zelf een ecologische tuin aan te leggen.

Kruiden zijn een geschenk van de natuur, net zoals groenten, fruit en bloemen. Sinds 1900 weet familiebedrijf Claus de bijzondere waarde van kruiden te waarderen. Het kweken van kruiden is uitgegroeid tot een ware passie. Je ontdekt de historiek, het gebruik en het kweken van kruiden, zowel binnen als buiten de serre. Als afsluiter proef je een tas koude kruidenthee én een stuk kruidengebak. Je krijgt ook een kruidenplant mee naar huis. Een zomerse uitstap, ideaal om de geuren, de kleuren en de fijne aroma’s van kruiden te ontdekken.

377 Familie RAEPSAET

378 Christian CLAUS

do 23 jun 2011 (14u-16u) Oude Bellegemstraat 89, ZWEVEGEM €5

vr 8 jul 2011 (14u-16u) Kruidenkwekerij Claus, Beerstraat 1, KRUISHOUTEM € 10 (kruidenthee + kruidengebak inbegrepen)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600


vormingplus Kruidige kanaalbermen

Ontspan in de hammam

Je maakt een kruidenwandeling langs het Kanaal Bossuit-Kortrijk. Je leert de medicinale, cosmetische en culinaire kant van de natuur kennen. Je krijgt uitleg over de aanwezige fauna en flora. Na de wandeling ga je ook zelf aan de slag. Je maakt een ontsmettende zalf en een wilde kruidenmengeling om in soep of allerhande stoofpotjes te gebruiken. En wat dacht je van een kruidenaperitiefje als afsluiter?

Je ontbijt samen met Rachida Cherroud en een groep Brusselse vrouwen van Marokkaanse origine. Je geniet van een bezoek aan hammam Le Riad. Hammam betekent ‘een plek waar het heet is en water overvloedig stroomt’. Met de migratiestroom kwamen de typische baden mee naar Europa en België. In verschillende steden vind je ondertussen hammams en je hoeft geen moslim te zijn om te gaan baden. Het badhuis heeft naast een reinigende functie, ook een zeer sociale functie, als ontmoetingsplaats. Mannen en vrouwen zitten apart. Je komt alles te weten over het belang van een hammam, reiniging en lichaam in de moslimcultuur. Het wordt een ware belevenis en na een grondige was- en schrobbeurt voel je je als herboren. Nadien eten we samen. In de namiddag krijg je een workshop rond lichaamscultuur en bezoek je enkele bazars in de Brabantstraat.

379 Rita GESQUIERE zo 21 aug 2011 (14u-17u) Pompgebouw Bossuit, Doorniksesteenweg 402, AVELGEM € 12

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

Daguitstap

i.s.m. Citizenne, Vormingplus Brussel Meer praktische info volgt na inschrijving. Alleen voor vrouwen.

La Serena Altena ‘El Hammam’ (CC-BY-NC-SA)

380 Rachida CHERROUD vr 30 sep 2011 (9u-16u) Le Riad Hammam, Gallaitstraat 29, SCHAARBEEK € 48 (toegang tot hammam + middagmaal inbegrepen) www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

levensstijl & gezondheid

Wandeling en workshop

31


32

Cocktails: start to shake

Zomerseizoenskookles

Koken op de bioboerderij

Wat dacht je van een cocktail als aperitief, als drankje tussendoor of bij de koffie? Franky vertelt je vol passie over deze kleurrijke drankjes die met hun exotische namen tot ieders verbeelding spreken. Je leert als de beste shaken, mengen en roeren. Minstens even belangrijk is het gebruik van het juiste glas en garnering. Uiteraard steek je zelf de handen uit de mouwen. Geen gejongleer, wél perfect gedoseerde cocktails, ijsgekoeld geserveerd en met smaak geproefd. Een perfecte inwijding in de zomerse cocktailwereld!

In deze les ga je zelf aan de slag met kleurrijke en weelderige zomergroenten en verse kruiden. Je maakt een soep, een vegetarische schotel en een dessert met biologische ingrediënten. Je leert diverse ingrediënten beter kennen, gebruiken en combineren. Bovendien zijn de bereidingen eenvoudig te integreren in de dagelijkse keuken. Deze activiteit is geschikt zowel voor beginners als voor wie al wat wegwijs is in de natuurlijke keuken.

Kok Peter Vandermeersch en bioboer Diederik Steyaert nodigen je drie dagen uit op bioboerderij ‘De Zaaier’. Samen met Peter bereid je elke voormiddag een kleurrijke biovegetarische maaltijd met seizoensproducten. Diederik neemt je in de namiddag mee op de boerderij, die ook een ‘zorgboerderij’ is. Elke dag sluit je af met een zoet en passend zomervieruurtje. Deze activiteit is geschikt zowel voor beginners als voor wie al wat wegwijs is in de natuurlijke keuken.

Demo- en doeworkshop

www.frankymalbrancke.be

De Natuurlijke Keuken

www.vegetarischekookschool.be

i.s.m. Vormingplus Brugge

Schort, schilmesje, snijplank, handdoek

Schort, schilmesje, snijplank Je kan logeren op de boerderij: www.zaaier.be

381 Franky MALBRANCKE

382 Peter VANDERMEERSCH

383 Peter VANDERMEERSCH

do 7 jul 2011 (19u30-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 20 (drankjes inbegrepen)

do 30 jun 2011 (19u-22u) DC Ten Elsberge, Mandellaan 101, ROESELARE € 20 (ingrediënten inbegrepen)

di 5, wo 6, do 7 jul 2011 (10u-16u) Bioboerderij De Zaaier, Korte Akkerstraat 2, RUDDERVOORDE € 85 (maaltijden inbegrepen)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplus.be/brugge | 050-330 112


Vegetarische barbecue

Koken met kinderen

Zomers grillen zonder vlees of vis? Goed idee, want een vegetarische barbecue kan een lust zijn voor de zinnen, een geurige fantasie van verschillende smaken, kleuren en texturen. Van artisjok tot zuchini: we bestrijken het alfabet van groente en zoeken gepaste dressings of marinades. Daarna kun je, vergezeld van een glas wijn, je tegoed doen aan de zelfbereide vegetarische lekkernijen.

Je kind vindt het leuk om je te helpen in de keuken. Samen koken heeft trouwens vele voordelen, je kunt je kind heel wat bijleren. Het is een goede manier om nieuwe smaken te leren ontdekken. En wat kinderen zelf mee bereiden, proeven ze gemakkelijker. Je gaat als duo aan de slag om met de neus in de potten en pannen te duiken! Iedere sessie maak je kindvriendelijke recepten. Door te ‘doen’ ontdek je, snuffel je, proef je … en hopelijk smaakt het! Quality-time met je spruit staat voorop. Elke ouder kan één kind meebrengen tussen 9 en 12 jaar.

Rudy De Cock is kok en traiteur. Schort, schilmesje, snijplank, handdoek

www.creacook.be Schort, schilmesje, snijplank, handdoek

JonasPhoto ‘Vegetarian kebab’ (CC-BY-NC-ND)

384 Rudy DE COCK

385 Lieve DEBRABANDERE

vr 2 sep 2011 (19u-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 20 (maaltijd inbegrepen)

wo 28 sep + 12 okt 2011 (13u30-16u30) Stella Maris, Sint-Denijsestraat 36, KORTRIJK € 50 per volwassene - kinderen gratis

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

33

levensstijl & gezondheid

vormingplus


34

Mexicaans tafelen

Russisch tafelen

De Mexicaanse keuken is kleurrijk, smaakvol en nooit saai of voorspelbaar. Je ontdekt smaakcombinaties om van te watertanden. De Mexicaanse keuken heeft namelijk heel wat meer te bieden dan tacochips, tortilla’s en tomatensalsa. Je maakt kennis met een aantal heerlijke gerechten die gemakkelijk te bereiden zijn. De kleur, de vorm en de smaak prikkelen je zintuigen.

Rusland kent talrijke culinaire gerechten. Je ontdekt een verfrissende en aparte keuken. Al een hartige Borsjt-soep of dikke blinipannenkoekjes geproefd? Hoog tijd om de fijne kneepjes van het Russisch koken te proeven. Zo kan je je gezin en vrienden met authentieke Russische gerechten verrassen. Na de kookdemonstratie eten we samen dit lekkers op.

Geniet samen met Martha van een Mexicaanse kookreis. Na de kookdemonstratie genieten we samen van een lekker etentje.

www.slavkom.ucoz.com

Tanya! ‘Russian borsch’ (CC-BY)

386 Martha ROJAS

387 Docente SlavKom

ma 12 sep 2011 (18u30-21u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 20 (maaltijd inbegrepen)

do 22 sep 2011 (18u30-21u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 20 (maaltijd inbegrepen)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600


vormingplus

35

kunst & cultuur

Lerares Celien volgt een cursus flamencodansen bij Vormingplus


36

Paradise Lost Paradise Kunstparcours in Kortrijk

‘The making of’ Roelandt Savery

Op stap in Rijsel met de metro

Deze zomer komt schilder Roelandt Savery (1576-1639), geboren in Kortrijk maar indertijd een heuse globetrotter, terug thuis. De tentoonstelling toont ruim 40 van zijn schilderijen en tekeningen, afkomstig uit musea en privé-collecties uit onder meer Amsterdam, Wenen, Praag en Berlijn. Naast een introductie tot Savery’s leven en werk toont deze rondleiding hoe een tentoonstelling van dit niveau wordt opgezet: hoe breng je de werken bijeen? Hoe verloopt het lenen - en transport - van (buitenlandse) werken? Hoeveel tijd neemt de organisatie in beslag? Een boeiende inkijk in het reilen en zeilen van een museum.

De Noord-Franse stad Rijsel ligt al eeuwenlang op de grens van twee culturen, de Franse en de Vlaamse. Meer dan welke stad in Vlaanderen, gaat de Rijselse metropool de uitdagingen aan van de 21ste eeuw. Eerst was er het groots opgevatte Euralille-project, waarbij een nieuwe stadswijk gecreëerd werd rond het TGV-station. Toen Rijsel in 2004 een jaar lang de titel droeg van Europese cultuurhoofdstad, bracht dit een ongewone dynamiek met zich mee.

Een stad voor de 21ste eeuw

Het ontstaan van een tentoonstelling Ter gelegenheid van de tentoonstelling rond de Kortrijkse schilder Roelandt Savery is een kunstparcours in de Kortrijkse binnenstad uitgewerkt met diverse ingrepen in de publieke ruimte. ‘Het paradijs’, een thema dat Savery vaker in zijn schilderijen verwerkte, staat daarbij centraal. Het verlangen naar betekenisgeving, naar perfectie en schoonheid in mens of maatschappij, maar ook dit verlangen an sich, die zweem van een subliem paradijs, houdt tegelijkertijd het verval en het verlorene in… Met werken van onder meer Melanie Bonajo, Stephan Balleux, Nathalie Vanheule en Honoré D’O. Curator en kunstenares Nathalie Vanheule geeft tijdens deze wandeling haar persoonlijke visie op de kunstwerken en het parcours.

Isabelle De Jaegere, conservator van het Broelmuseum, vertelt over Savery, én het tot stand komen van de tentoonstelling.

Momenteel beleeft de stad een nieuwe renaissance. Het rijke patrimonium wordt vakkundig ontsloten en stilaan groeit de hoofdstad van Noord-Frankrijk uit tot een toeristische en culturele voltreffer van Europees formaat! Wij verkennen tijdens deze daguitstap verschillende nieuwe projecten en gerenoveerde wijken en gebruiken hierbij de metro als transportmiddel.

388 Nathalie VANHEULE

389 Isabelle DE JAEGERE

391 Jan YPERMAN

za 9 jul 2011 (14u-16u) afspraak aan het stadhuis, Grote Markt, KORTRIJK €5

wo 6 jul 2011 (14u-15u30) Broelmuseum, Broelkaai 6, KORTRIJK € 10

do 25 aug 2011 (9u-17u) afspraak aan de loketten van station Lille-Flandres, RIJSEL € 15 (lunch ‘s middags niet inbegrepen)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600


vormingplus

37

“Rijsel beschikt over uitzonderlijke troeven”

Jan Yperman was niet alleen een middeleeuwse chirurgijn; zijn naamgenoot (werkzaam bij cultuurcentrum De Steiger in Menen) schreef in 2007 het enthousiast ontvangen boek ‘Rijsel’ (uitg. Davidsfonds). Het was het eerste Nederlandstalige boek over de Noord-Franse metropool. Onlangs publiceerde hij zijn tweede boek, ‘De Westhoek XL’. Op 26 augustus leidt historicus Yperman ons rond langs de vele transformaties die Rijsel ondergaat, en licht hij een tip van de sluier op over de ambitieuze plannen die nog op til staan. Een interview als voorproefje.

Waarom gebruiken we de metro als vervoermiddel? Jan: De metro is ook voor tienduizenden Rijselnaars hun dagelijkse vervoermiddel. Er zijn slechts twee metrolijnen maar wel zestig stations. De Rijselse metro is niet alleen de eerste volautomatische van de wereld, zijn grootste troef is de enorme frequentie. Van halfzes ’s morgens tot middernacht rijden er voortdurend metrostellen. Tijdens de spitsuren hoef je nooit langer dan anderhalve minuut te wachten op een nieuwe metro. De Rijselse agglomeratie (Lille Métropole) heeft één geïntegreerd vervoersysteem: Transpole. Concreet betekent dit dat de metro, de trams en de stadsbussen in één groot netwerk naadloos op elkaar aansluiten. Met hetzelfde kaartje stap je over van het

ene vervoersysteem op het ander. In 2015 wil Transpole 200 miljoen reizigers per jaar vervoeren! Hoe ziet de toekomst van Rijsel eruit? Jan: De Rijselse agglomeratie heeft een jonge bevolking. Dat is een troef voor de toekomst, maar ook een probleem. De werkloosheid ligt er een stuk hoger dan bij ons. Vooral laaggeschoolde jongeren vinden moeilijk een baan en zorgen in sommige buurten voor overlast. De universiteiten (samen goed voor 80.000 studenten!) en de vele hogescholen vormen een uitzonderlijke troef. De vele jonge mensen brengen leven in de stad, participeren aan het culturele gebeuren en staan ook garant voor innovatie. In Rijsel en Villeneuve d’Ascq zijn veel bedrijven actief rond de nieuwste technologieën. Al vanaf de jaren 1970 werd geïnvesteerd in de zgn. Technopole in satellietstad Villeneuve d’Ascq. Hoogtechnologische bedrijven vestigden er zich rond de universitaire campussen. Maarten Vanhee

Lees het volledige interview op www.vormingplusmzw.be

kunst & cultuur

Wat komt allemaal aan bod tijdens deze uitstap? Jan: We maken een trip langs bekende en vooral veel minder gekende stadswijken. We maken kennis met het futuristische Euralille, de Saint-Sauveurwijk rond het stadhuis, de 19de-eeuwse buitenwijken Moulins en Wazemmes om te eindigen in het stadscentrum. Telkens wandelen we een stuk en nemen dan weer de metro die ons op een andere plek brengt.


38

Kunstenfestival Watou

Rainer Maria Rilke

De Japanse cultuur en de (nucleaire) ramp

Van 9 juli tot 11 september 2011 vindt in het kunstdorp aan de schreve voor de derde maal het Kunstenfestival Watou plaats. Een aantal jonge en gevestigde kunstenaars en curatoren brengen er elk hun eigen verhaal, waarbij de wisselwerking tussen taal en beeld wordt opgezocht. In deze editie leidt schilder en striptekenaar Gerolf Van de Perre ons binnen in de duistere wereld van Rainer Maria Rilke, veroveren verschillende jonge kunstenaars het klooster, een oud dorpscafé en andere bijzondere locaties, én maakt de bezoeker tijdens het parcours kennis met een unieke selectie uit de hedendaagse poëzie. Een verrassend artistiek parcours dat de zintuigen prikkelt en de verbeelding aanwakkert…

Rainer Maria Rilke was een van de belangrijkste Duitstalige dichters van de 20ste eeuw. De hypergevoelige Rilke werd in 1875 in Praag geboren en leidde een zwerversleven, dat hem onder meer naar Rusland bracht, waar hij Tolstoj ontmoette. In Parijs was hij een tijd particulier secretaris van August Rodin en sloot hij vriendschap met Emile Verhaeren. Inmiddels evolueerde het dichterschap van Rilke enorm van muzikale, vloeiende verzen naar ascetischstrenge poëzie. In 1926 overleed hij aan leukemie. 85 jaar later is Rilke terug aan een opmars bezig (denk maar aan Lady Gaga’s tattoo!) en besteedt Kunstenfestival Watou extra aandacht aan de Duitse dichter, met o.m. een Rilke-dag op 11 september.

De beelden van de aardbeving en de daaropvolgende tsunami die Japan in maart troffen gingen de wereld rond. Met aardbevingen en tsunami’s zijn Japanners jammer genoeg vertrouwd: van jongs af aan worden ze op natuurrampen voorbereid. Maar de angst voor een kernramp - en bij uitbreiding voor alle rampen die ontstaan door menselijke fouten of overmoed - is veel groter. Met de ramp in de kerncentrale van Fukushima is de angst een reële dreiging geworden.

Tussen taal en beeld

De herontdekking van een dichter-filosoof

www.watou2011.be Prof. dr. Piet Thomas, kenner van Rilkes werk, legt de invloed van deze dichter en auteur uit.

Luk Van Haute analyseert in deze lezing de Japanse film- en boekencultuur waar die angst voor het technologische volgens hem alomtegenwoordig is Japanoloog Luk Van Haute is vertaler van verschillende Japanse auteurs (w.o. Haruki Murakami) en auteur van het boek ‘Revival van de Japanse film’.

390 Plaatselijke gids

392 Piet THOMAS

393 Luk VAN HAUTE

do 14 jul 2011 (14u-15u30) afspraak aan het kerkhof (tegenover Douviehuis), Moenaardestraat, WATOU € 15

di 20 sep 2011 (19u30-21u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 10

wo 28 sep 2011 (19u30-21u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 10

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600


vormingplus

39

creatief & handig

Chirurg Frank volgt een cursus fietsherstel bij Vormingplus


40

Aquarelleren in open lucht

Teken je omgeving        

Landschappen en luchten in de Vlaamse polders vormen je inspiratiebron. Ria Verhaeghe stimuleert je om naar vormen te kijken en je eigen stijl te ontwikkelen. Je spreekt je creativiteit aan en laat unieke momenten verder leven in water en verf. Het subtiele en suggestieve gebruik van waterverf verrijkt niet alleen je kijkervaring, ook je beleving van de natuur krijgt een nieuwe dimensie. De natuur is de leermeester van de kunst! Deze cursus is geschikt voor wie al een basiscursus aquarelleren volgde en voor gevorderden. Bij slecht weer werk je op een beschutte locatie.

Je hebt weinig of geen ervaring met tekenen. Maar je wilt de omgeving op een originele en creatieve manier vastleggen? Dan is deze cursus iets voor jou. Tekenen kun je leren. Aan de hand van het tekenen van je omgeving leer je de basiskennis van het waarnemingstekenen op een speelse en creatieve manier: meten, verhoudingen, perspectief, compositie, licht/donker,... De potloodtekening staat centraal en je kan deze aanvullen met een toets aquarel. Ook gevorderden zijn welkom om hun vaardigheden te oefenen en verder te ontwikkelen.

Polderlandschap                  

i.s.m. Vormingplus Brugge Een klapstoeltje, een tekenplank, je aquarelmateriaal en -papier, tekengerief, twee recipiënten, vodden

     

Grafietpotloden, gom, slijper, tekenpapier. Voor wie aquareltoetsen wil aanbrengen: aquarelpapier, aquarel, penselen, pot voor water en vod

394 Ria VERHAEGHE

395 Inge DAVELOOSE

ma 22, di 23, wo 24, do 25 aug 2011 (13u30-17u30) Sint-Pieterskerklaan 5, SINT-PIETERS BRUGGE € 47

do 15, 22, 29 sep + 6, 13, 20 okt 2011 (13u30-16u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 75

www.vormingplus.be/brugge 050-330 112

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

“Tekenen leert je om beter naar de omgeving te kijken” Vanaf 15 september kan je bij Vormingplus in Kortrijk terecht voor een cursus ‘teken je omgeving’. Docente Inge Daveloose doceert momenteel aan de academie van Brugge en de afdeling animatiefilm van het Rits. Ze is ‘art director’ voor het tekenen van backgrounds bij animatiefilms. Zo werkte ze onder andere mee aan het legendarische ‘Taxandria’ van Raoul Servais en is ze momenteel aan de slag voor het tekenen van de decors van de animatiefilm ‘Pinokkio’ die in 2012 moet verschijnen. Tekenen om je omgeving visueel te ontdekken staat bij Inge centraal.


Wat kunnen de deelnemers verwachten? Inge: Deze cursus wil de interesse wekken van mensen die voorwerpen of de omgeving al tekenend willen vastleggen. De onmiddellijke omgeving bevat genoeg elementen die tot tekenen aanzetten. Als je de omgeving tekent, leer je die beter bekijken en zaken waarnemen die je anders niet ziet. Door het te tekenen leer je m.a.w. scherp kijken, je bekijkt de wereld eigenlijk vanuit een ander perspectief. In november zetten we een stapje verder en gaan we in Kortrijk van start met een cursus waarin we dieren in beweging leren tekenen. Deze cursus is zowel voor beginners al voor gevorderden? Inge: Inderdaad. Als beginnend tekenaar leer je ontdekken wat mooi is, compositorisch en grafisch. Je krijgt de basiskennis van het waarnemingstekenen op een speelse en creatieve manier onder de knie. Ook gevorderden zijn welkom om hun vaardigheden verder te oefenen en te ontwikkelen. Zij ontdekken door het oefenen nieuwe kleuren en vormen. Immers, hoe meer je oefent, hoe meer je

je waarneming verscherpt, en hoe beter je tekent. Wat motiveert je om een cursus bij Vormingplus te geven? Inge: Ik wil mijn enthousiasme en passie voor het tekenen doorgeven, mijn kennis ervan delen. Ik heb het geluk gehad om van mijn hobby mijn beroep te kunnen maken. Als ik teken, voel ik me echt gelukkig. Bovendien wil ik mensen laten ervaren wat het inhoudt om hun wereld al tekenend te ontdekken en hen op het spoor zetten om die wereld anders te ontdekken. Mijn bedoeling is die

algemene culturele ontwikkeling mee stimuleren. Ik vind het belangrijk in onze maatschappij dat de persoonlijkheid van mensen op die manier wordt verrijkt. Annelies Velghe

41

creatief & handig

vormingplus


42

Chinese kalligrafie voor beginners

Kalligrafie module 2

Wereldpercussie

Chinese kalligrafie is een passie. Het is meer dan een kunde van technieken. Chinese kalligrafie heeft een rustgevende invloed op de beoefenaar en is tevens een meditatieve oefening. Op basis van de kunstwerken en het leven van de hedendaagse kunstenares Fabienne Verdier word je meegevoerd in een dimensie tussen Hemel en Aarde. In elke sessie beoefen je actief de Chinese kalligrafie. Je ontdekt de transformatie van inkt naar virtuositeit. De leegte in zijn volheid. Een dosis spiritualiteit en passie. Stapsgewijs proef je zelf van de kalligrafie, de adem en de flow.

Je komt meer te weten over de kapitaalletter (hoofdletter) die hoort bij het humanistisch cursief. Je besteedt veel tijd aan het begrijpen van die letters en de fijne nuances ervan. Je leert een juiste spatiëring van de letters aan. Enkele fundamentele regels inzake lay-out komen aan bod (marges, interlinie, plaatsing op het blad). Kapitaal en onderkastletter combineer je in kleine, goedgekozen opdrachten. Je krijgt steeds meer ruimte voor je eigen creatieve inbreng.

Hou je van ritme en percussie met veel afwisseling? Je proeft van verschillende instrumenten zoals conga’s, snaardrums,... Je ontdekt een gevarieerd aanbod van verschillende ritmes, waaronder samba, salsa, bollywood, shaabi, ...  Je maakt op een speelse manier kennis met ritmes onder deskundige begeleiding. Kortom, je geniet van een heuse worldshake aan ritmes, instrumenten en klanken. Er is geen voorkennis vereist om van start te gaan. Ambiance gegarandeerd!

i.s.m. CC De Steiger en Witruimte vzw i.s.m. WISPER vzw

een Chinees kalligrafiepenseel, Chinese inkt of een inktstaaf, krantenpapier of aquarelpapier, een leeg bokaaltje, een inktsteen of bokaaltje

396 Barbara WATERSCHOOT           

397 Jan DE SMEDT

398 Walter METS

di 23, wo 24, do 25 aug 2011 (13u30-16u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 35

di 20 sep + 4, 18 okt + 8, 29 nov + 13 dec 2011 (19u30-21u30) CC De Steiger, Waalvest 1, MENEN € 72

za 9 jul 2011 (14u-16u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 15

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

info@desteiger.be | 056-515 891

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600


Zingend de wereld rond

Musiceren met je kinderen

Je reist de wereld rond om enkele toffe muzikale bestemmingen aan te doen, die óók een lekkere culinaire traditie hebben. Je begint de reeks met typische Ierse en Schotse folksongs, daarna volgen vurige Zuid-Europese liederen. Je zingt en swingt op Latijns-Amerikaanse ritmes en eindigt je reis in Afrika met veel ritme en melodie. Om helemaal in de sfeer te komen, geniet je ook iedere avond van de lekkere delicatessen die de regio te bieden heeft.

Een leuk idee voor het verjaardagsfeestje van de kids, gewoon thuis, voor een familiefeestje met de kleinsten of in de jeugdbeweging. Je wil wel eens aan het musiceren gaan met de kinderen, maar je mist wat durf en ervaring? Samen zingen en muziek maken is samen genieten. Het is alleen een kwestie van durven en ervoor gaan. We beginnen met ritme. Samenspel en percussie-instrumenten creëren een uitbundige sfeer. Na ritme komt zang aan de beurt. Met een gepaste methode kan iedereen zingen. Er moet geen vrees zijn voor ‘niet kunnen zingen’. Tot slot brengen we technische hulpmiddelen aan waarmee artiesten hun wereldhits knutselen. Het resultaat van deze sessie wordt opgenomen op een cd die je later thuis opnieuw kan beluisteren.

vormingplus

43

Iedereen is welkom. Kennis van zang, notenleer of talen is niet nodig. pen en mapje

creatief & handig

Zangtweedaagse met hapjes en drankjes                          

Frédéric de Villamil ‘Serious guitarist iz serious’ (CC-BY-SA)

i.s.m. VCOK Elke ouder kan één of twee kinderen meebrengen tussen 3 en 8 jaar.

399 Katrien VANDEKERCKHOVE       

400 Fernand BUYLS

wo 6 & do 7 jul 2011 (10u-16u) DC Schiervelde, Schierveldestraat, ROESELARE € 60

za 17 sep 2011 (14u-17u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 12 per volwassene - € 3 per kind

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600


44

Dans!

Onbevlekt theater!

Je duikt in de wondere wereld van dans en beweging... met je lichaam, zintuigen, stem, verbeelding en creativiteit. Je beweegt binnen en buiten de grenzen van wat je kent, tussen buikgevoel en esthetiek. Spelenderwijs verken je verschillende methodieken die je doen dansen, bewegen, improviseren. In die expressie vind je je eigen taal, je eigen verhaal...

Wil je je eerste stappen zetten in de theaterwereld? Je bent je vaak weinig bewust van de impact en de betekenis die bepaalde bewegingen, handelingen of mimiek teweegbrengen. Daarom is het interessant om te ontdekken hoe dergelijke lichaamstaal correct te hanteren. Ook van de kracht van het woord ben je je zelden bewust. En het zijn precies deze codes die je zal leren begrijpen en toepassen. Je krijgt een voorsmaakje van de theatertaal, om je alvast goesting te geven in méér. Spelplezier komt op de eerste plaats, ervaring is niet vereist! De geïnteresseerden krijgen achteraf de mogelijkheid om ook eens achter de schermen te piepen van dit uitzonderlijk theaterhuis.

Creatieve cursus lichaamsbeweging         

Je hebt geen voorkennis of ervaring nodig. Losse kledij, voldoende water, notitieboek, pen, eventueel kostuums of objecten waarmee je wil werken ‘Choreolab Krems099’ (CC-BY-NC-ND)

i.s.m. Theater Antigone

401 Sarah JANSSENS

402 Docent Theater Antigone

vr 1 jul + za 2 jul 2011 (10u-16u) De Kleine Stooringhe, Blinde Rodenbachstraat 23, RUMBEKE € 60

za 27 aug 2011 (9u30-12u30) Theater Antigone, Overleiestraat 47, KORTRIJK € 12

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600


Vliegeren met kinderen

Ken je een hoop verhalen en wil je die leren vertellen? Of wil je graag vertellen, maar denk je geen verhaal te hebben? Je gaat aan de slag met vertelsels uit de duim gezogen of uit het leven gegrepen, herinneringen,... of misschien heb je wel een eigen verhaal? Gaandeweg leer je van en door je medecursisten vertellen. Je maakt kennis met verschillende vertelstijlen en soorten verhalen. Via afwisselende oefeningen let je op verschillende aspecten: hoe geef je een verhaal kleur? Hoe bouw je het op? Wat voeg je er aan toe, wat laat je weg? Hoe roep je beelden op bij je luisteraars? Hoe gebruik je stem, lichaam, ruimte? Hoe ga je om met je publiek? Je hebt geen ervaring in vertellen nodig.

Vliegeren doet denken aan vakantie, aan je eigen kindertijd. Vliegers zijn als gekleurde vogels die in de lucht opstijgen. Vliegeren kan iedereen. Je maakt samen met je (klein) kind kennis met de verschillende soorten, hun specifieke vorm en werking. Je gaat samen aan de slag om eenvoudige vliegers te maken. Knippen, plakken, schilderen, alles om een kleurrijk en uniek exemplaar te maken. Het zijn tevens basismodellen waar je later thuis verder mee aan de slag kan. Daarna ga je samen gezellig naar het park om daar een feestje te bouwen. Het zal een kleurrijk zicht zijn om jullie vliegers in de lucht te zien en de verwondering van de mensen en kinderen om je heen.

Veerle Ernalsteen geeft geregeld workshops ‘Vertellen’. Als verteller brengt ze zelf ook sprookjes en volksverhalen van over de hele wereld.

Elke ouder kan één of twee kinderen meebrengen tussen 5 en 12 jaar.

vormingplus

muha... ‘untitled yet...’ (CC-BY-ND)

i.s.m. GC Spikkerelle

403 Veerle ERNALSTEEN

404 Ka VAN LOOKEN

di 20 sep + 4, 11, 18, 25 okt 2011 (19u30 - 22u) Foyer Spikkerelle, Scheldelaan 6 AVELGEM € 75

do 14 jul 2011 (9u-17u) Vormingplus, Wandelweg 11 KORTRIJK € 25 per volwassene - € 10 per kind

cultuur@avelgem.be | 056–653 090

45

creatief & handig

De kunst van verhalen vertellen

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600


46

Cupcakes, cookies en taarten

Kleren recycleren tot speelgoed

Heb je een passie voor lekkers en wil je een perfecte creatie op je tafel toveren? Dan is deze opleiding perfect iets voor jou. Je leert er de basistechnieken in Cake Decorating. Tijdens de eerste sessie leer je cupcakes afwerken à la Sex and the City, maar evenzeer met de leukste kleurtjes en vormpjes. Ook cookies leer je met rolfondant af te werken, net als met verschillende spuittechnieken. De designtaarten komen ook aan bod. Buttercream, rolfondant,… met deze ingrediënten leer je werken en maak je zo de vrolijkste en smakelijkste lekkernijen.

Heb je thuis ook een stapel ‘afdankertjes’ onderin je kast liggen? Mooie, maar versleten kleren, of miskopen die je een tweede leven wil geven? Dan is deze workshop iets voor jou! We bieden je tal van leuke ideeën aan om afdankertjes en restjes stof te transformeren tot origineel, zintuiglijk én ecologisch verantwoord speelgoed voor kinderen van 0 tot 10 jaar! Je hoeft niet te kunnen naaien! www.vzwcupcakes.be Breng zoveel mogelijk eigen kledij mee (vb: verkeerd gewassen wollen truien, oude T-shirts zonder opdruk). Wie thuis een papierschaar, stofschaar, naalden, garen, restjes stof, pailletten, knoopjes, ritsen heeft liggen, graag meebrengen.

www.mmhomecreations.be

405 Veronique DENHAERINCK

406 Olu VANDENBUSSCHE

di 5, 12, 19 jul 2011 (14u-17u) Vormingplus, Wandelweg 11 KORTRIJK € 65 (alle ingrediënten inbegrepen)

za 3 sep 2011 (10u-16u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 30

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600


Zilversmeden met Kamsso Al Mustafa

Je eigen mini-moestuintje

Samen met Kamsso Al Mustafa, Touareg zilversmid uit Niger, ontdek je de geheimen van het zilveren sieraad. Je versmeedt en graveert zilver. Je gebruikt ook de oeroude verloren was-methode. Je keert huiswaarts met wat schittert in je hand: een ring gegoten in zilver, een zelfgesmede halsketting of een met eigen hand gegraveerde en gedecoreerde armband. Als toemaatje krijg je de Afrikaanse savoir-faire en savoir-vivre van Kamsso Al Mustafa er zomaar bij.

Heb je een lapje grond waar je graag wat ‘gezonde’ groenten wil telen? Of wil je graag een kruidentuin aanleggen op je terras, maar je weet niet hoe te beginnen? Erkend Velt-lesgever en compostmeester André Verheecke toont je hoe je de bodem kunt verzorgen, welke teelttechnieken je kunt gebruiken, waarom teeltrotatie belangrijk is en hoe je zonder giftige stoffen ziektes, plagen en andere belagers op een afstand houdt.

vormingplus

creatief & handig

Doe het zelf en handig        

i.s.m. Velt Roeselare i.s.m. Vormingplus OostendeWesthoek & vzw IJzer - Vuur Draag werkkledij uit katoen (geen synthetische weefsels) en hoge schoenen (indien mogelijk veiligheidsschoenen). We werken buiten.

Martin Fisch: strawberry field (CC-BY-SA)

407 Kamsso AL MUSTAFA

408 André VERHEECKE

ma 4, di 5, wo 6, do 7, vr 8 jul 2011 (9u3016u30) Bezoekerscentrum De Nachtegaal, Olmendreef 2, DE PANNE € 325 (alles inbegrepen)

ma 12, 26 sep + 10, 24 okt 2011 (19u30-22u) DC Ten Elsberge, Mandellaan 101, ROESELARE € 50

058-311 494

47

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600


48

Klussen in huis

Energiezuinig (ver)bouwen en natuurlijk ventileren

Doe het zelf en handig

Doe het zelf en handig        Nagels kloppen in een stenen muur. Electriciteitsdraden verbinden door middel van plakband. Faillancetegels aan de muur bevestigen met alleslijm. Je kan het zo gek niet bedenken of het gebeurt echt.

Wonen in een huis waar 9 maanden per jaar geen verwarming nodig is? Het kan! Laat je onderdompelen in een stroom van praktische, eenvoudige, natuurlijke en betaalbare technologieën die je wooncomfort verhogen. Willy Lievens, expert in lage energiewoningen, maakt de (ver)bouwer zelfredzaam t.a.v. zijn architect en aannemer. Hij laat je proeven van bioklimatische zonne-architectuur en geeft je een andere kijk op verwarmen, koelen en ventileren.

Gelukkig is er een doeltreffende therapie: de cursus ‘klussen in huis’. In vijf thematische sessies (visueel ondersteund door presentaties en demo’s) leer je hoe je je eigen woning optimaal kan onderhouden: Elektriciteit: binnenhuisinstallatie, lichtschakelingen en stopcontacten Productenkennis: verven, vernis, beits, olie, pleister, kitten en lijmen Afwerking: houtbescherming, verven, schilderen, pleisteren Sanitair: onderhoud van kranen, sanitaire toestellen en CV installatie Bouw: opstijgend vocht, herstel van vloeren muurtegels, plinten en metselwerk

www.zonnearc.be

Peter Guthrie ‘square house’ (CC-BY-NC-ND)

410 Jan VANKEIRSBILCK

411 Willy LIEVENS

di 20, 27 sep + 4, 11, 18 okt 2011 (19u3022u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 65

za 24 sep 2011 (9u30-12u30) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 12

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600


vormingplus

49

digitaal & multimedia

Keeper Eric volgt een cursus digitaal filmen bij Vormingplus


50

Facebook

Facebook kent een niet te stuiten groei en telt momenteel zo’n 500 miljoen gebruikers wereldwijd, waarvan ongeveer 3,5 miljoen Belgen. Met behulp van Facebook kan je contact houden met je vrienden. In je gebruikersprofiel geef je aan wie je bent en wat jou boeit. Via de ‘statusbalk’ kan je aangeven waar je op dit eigenste moment mee bezig bent. Je kan daarnaast ook foto’s en video’s delen, interessante links doorspelen, evenementen ruchtbaarheid geven, enzoverder. Wat je op Facebook plaatst is echter niet gemakkelijk af te schermen van een wijder publiek. Je moet dus goed nadenken wat je er wel en juist niet op plaatst.

Photo Story: maak een diashow van je vakantiefoto’s

Picasa: beheer je digitale fotocollectie

Met ‘Photo Story’ maak je snel een oogstrelende diashow van jouw vakantiefoto’s. In deze cursus helpen we je met dit gratis programma op weg: titels en effecten invoegen, commentaar of muziek toevoegen, zoomeffecten toepassen.

Fotobeheer en fotobewerking ingewikkeld? Niet zo in deze cursus. In twee sessies zetten we je op weg met Picasa, een gratis programma van Google.

De diashow wordt opgeslagen in een bestand dat je kan afspelen met Window Media Player, maar je kan het ook branden op DVD of CD om af te spelen op je TV. Digitaal fototoestel of opslagmedium met vakantiefoto’s Vereiste voorkennis: courant gebruik van PC en beeldbewerking

Gebruikersnaam en wachtwoord van je eigen Facebook-account

Gratis foto’s beheren en bewerken

In de eerste sessie leer je een aantal courante bewerkingen uitvoeren: foto’s ordenen, rode ogen verwijderen, delen uit je foto uitvergroten, onscherpe of schuine foto’s corrigeren, van je kleurenfoto een zwart-wit of retro-exemplaar maken. In de tweede sessie verkennen we de verschillende mogelijkheden om jouw foto’s online te plaatsen en deze toegankelijk te maken voor een selectie van familie of vrienden, dan wel voor iedereen. Ook leer je kennismaken met een aantal online fotodiensten waar je jouw foto’s of foto-albums kunt laten ontwikkelen.

Vereiste voorkennis: courant gebruik van PC en internet

412 Jan HOLVOET

413 Jan HOLVOET

414 Rik COGHE

di 13 & 20 sep 2011 (9u-12u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 10

di 27 sep 2011 (9u-12u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 10

do 22 & 29 sep 2011 (14u-17u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 10

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600


Wegwijs: digitale camera’s

De spreuk ‘papier is gewillig’ is nog maar zelden zo reëel geweest. Zowel in de reclamewereld, op het net, in de kunst als in de huiskamer is Adobe Photoshop onzichtbaar aanwezig.

Hoeveel pixels heb je nodig om een kwalitatieve foto te kunnen maken? Kan je met een compacte camera alles fotograferen? Wat is een digitale zoom? Wat betekent 3 x optische zoom? Welke soorten digitale fototoestellen zijn er? Hoeveel moet je minimaal besteden? Is er veel verschil in kwaliteit? Welke geheugenkaart heb ik nodig? En wat is nu eigenlijk een megapixel?

In deze cursus leer je met Photoshop digitale beelden bewerken. In vijf lessen gaan we stap voor stap te werk. Kleurcontrast, grijswaarden, verscherpen, monteren, het zijn slechts enkele van de ontelbare mogelijkheden die je met Photoshop hebt. Na twee lessen kun je een foto corrigeren, daarna leren we collages maken en met lagen werken. De laatste les worden de vragen beantwoord die na het uitproberen nog niet helemaal duidelijk zijn of niet aan bod kwamen. Van de cursist wordt verwacht dat hij al vlot met een computer overweg kan.

Deze en vele andere vragen worden beantwoord tijdens deze lezing. Na deze lezing heb je een goed zicht op de voor- en nadelen van elk type camera en kan je een goede en persoonlijke keuze uit het aanbod maken.

vormingplus

Tango Desktop Project: camera-photo (GPL Public Domain)

416 Peter BERGHMAN ma 4 jul 2011 (10u–12u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK €5

415 Rik SADET

417 Peter BERGHMAN

do 18, di 23, do 25, di 30 aug + do 1 sep 2011 (19u-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 60

wo 7 sep 2011 (19u–21u) CC De Spil, H. Spilleboutdreef 1, ROESELARE €5

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

51

digitaal & multimedia

Photoshop: professionele beeldmanipulatie


52

Zomercursus digitale fotografie

Vakantiekiekjes: tips & tricks

Tijdens deze basiscursus leer je de mogelijkheden van je eigen digitale camera beter kennen. We werken aan de hand van de twee populairste fotografische thema’s: portret en landschap. Je leert spelenderwijs enkele knepen van het vak, om nadien met opmerkelijk betere, originele en creatievere vrijetijdsfoto’s voor de dag te komen. Ook hoe je achteraf, zonder al te veel computerkennis de foto’s kan verbeteren, bewaren en doormailen komt tijdens de basiscursus aan bod. Als deelnemer krijg je ‘huiswerk’ mee: enkele fotografische opdrachtjes die je op een vrij moment tijdens de week kan uitvoeren. De resultaten worden dan op een volgende cursusmoment besproken.

We gaan deze zomer weer massaal op reis. Een onmisbare reisgezel is daarbij het fototoestel. Eenmaal op de bestemming willen we zonder al teveel zorgen al het moois vastleggen op de gevoelige plaat. Maar het resultaat achteraf is niet altijd bevredigend.

Fototoestel, aansluitkabel, opgeladen batterijen, lege geheugenkaart, gebruiksaanwijzing www.tomlinster.be

418 Tom LINSTER

Met deze ‘voor- en na’-cursus willen we je een handje helpen. In de eerste sessie bereiden we jou voor met een aantal handige tips die jouw vakantiekiekjes tot kleine kunstwerkjes kunnen transformeren. Met concrete voorbeelden illustreren we ook wat er zoal kan fout lopen en wat je moet zien te vermijden. Je krijgt daarbij steeds de kans om vragen te stellen. In een tweede sessie, na de vakantie, brengt iedere deelnemer een vijftal foto’s mee. Dat kunnen foto’s zijn waar je trots op bent, maar ook foto’s waar je helemaal niet gelukkig mee bent. We zullen je steeds met deskundig advies vooruithelpen. Het maken van vakantiekiekjes zal een stuk plezanter worden. www.tomlinster.be

Bashar Al-Ba’noon: Just Floating (CC-BY-NC-SA)

419 Tom LINSTER

di 5, wo 6, do 7, vr 8 jul 2011 (10u-16u) Kasteel Heule, Heulsekasteelstraat 1, HEULE € 95

do 30 jun (19u–21u) + do 8 sep 2011 (19-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 25

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600


Vroegmorgenfotografie rond de Bergelenput

Door het diafragma: Bergues (F)

Vroeg uit de veren! Dat doen ook onze gevederde vrienden: bij het opkomen van de zon en een nog stille wereld zetten ze één voor één hun mooiste liedje in! Tom Linster neemt een heel beperkte groep geïnteresseerden mee op een vroege fotografiewandeling. Een ervaring van formaat en een deugddoend begin van een lange zalige zondag… Wens je ook te genieten van het aangeboden ontbijt? Neem contact met Mario Desloovere (Natuurpunt).

Op een uurtje rijden van Kortrijk ligt Bergues, bekend uit de film ‘Bienvenue chez les Ch’tis’. Dit vestingstadje draagt ook een stuk Vlaamse geschiedenis met zich mee: ‘Sint-Winoksbergen’ werd gebouwd door Vauban met een middeleeuws grondplan en prachtige stadsmuren/wallen.

Workshop digitale fotografie

Met een fotografisch oog wandelen we rond in pittoreske straatjes, tussen de vestingsmuren en langs het middeleeuwse kanaal naar Duinkerken. Over de middag pauzeren we in taverne “Den Breughel”. Na de pauze verkennen we de binnenstad met prachtige kerkjes, oude gevels, wandelpaden en kanalen die het stadje doorkruisen. Eigen vervoer voorzien. Carpooling kan op de plaats van afspraak geregeld worden.

420 Tom LINSTER zo 3 jul 2011 (5u-9u) Afspraak aan het NEC De Rand, Rijksweg, GULLEGEM Gratis (met uitzondering van het ontbijt)

mariodesloovere@natuurpuntwevelgemmenen.be | 0477-75 58 52

53

digitaal & multimedia

i.s.m. provinciedienst NME en Natuurpunt Wevelgem-Menen

vormingplus

Voor mensen die niet meer struikelen over de technische kantjes van hun fototoestel.

PixJo: Abbaye de Bergues (CC-BY-NC-SA)

421 Peter BERGHMAN za 2 jul 2011 (9u–17u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK (plaats van afspraak) € 35 (excl. vervoer & lunch)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600


54

Door het diafragma: De Marollen

Door het diafragma: De Gavers

De Marollen is de meest kleurrijke volkswijk van Brussel. Vergelijkbaar met de Jordaan in Amsterdam, maar dan authentieker: terwijl de Jordaan vandaag vooral bevolkt wordt door trendy mensen, zijn de volkse types nog niet helemaal uit de Marollen verdwenen. Op het Vossenplein in hartje Marollen wordt ook iedere dag rommelmarkt gehouden. Een absolute aanrader op fotografisch gebied!

Provinciaal domein ‘De Gavers’ is een natuurgebied in volle ontwikkeling. Recreatie en natuur zijn er verstrengeld. Dit resulteert in een mix van interessante landschappen: de weidse waterkant met rietkragen, maar ook traditionele rijen knotwilgen in een typisch boerenlandschap. Stuk voor stuk vergezichten die een fotograaf prikkelen. Doe daar en een schep mooi ochtendlicht bij en we hebben alle ingrediënten voor een geslaagde fotoworkshop.

Voor- en nabespreking bij Vormingplus. De workshop zelf start om 9u30 aan het station Brussel-Zuid (trein uit Kortrijk V: 8u15 – A: 9u19; trein uit Brussel-Zuid V: 15u41 – A: 16u45).

Voor- en nabespreking bij Vormingplus. De workshop zelf start om 6u30 (!) aan parking Oost (Meerstraat) in De Gavers (Deerlijk/Harelbeke).

Voor mensen die niet meer struikelen over de technische kantjes van hun fototoestel.

Voor mensen die niet meer struikelen over de technische kantjes van hun fototoestel.

www.ellenvansteenberge.be

Luc De Leeuw: Children’s Chairs #1 (CC-BY-NC-SA)

www.tomlinster.be

422 Ellen VAN STEENBERGE

423 Tom LINSTER

wo 24 aug (19u30–21u30) + vr 26 aug (9u30-15u30) + wo 31 aug 2011 (19u30-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 35 (excl. vervoer & lunch)

do 1 sep (19u–21u) + zo 4 sep (6u30-9u30) + do 15 sep 2011 (19u-22u) Vormingplus, Wandelweg 11, KORTRIJK € 35

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600


55

Maatschappij & milieu

vormingplus

Bakker IsmaĂŤl volgt een cursus dierenlokken bij Vormingplus


56

De natuur in de Duinbossen

Bezoek aan boerderij De Freezebeeze

Verken de Duinbossen in De Haan. Beïnvloed door het zeeklimaat is dit gebied een gevarieerd landschap in de overgang van een zeebiotoop naar een landbiotoop. We stappen door duinen, open plekjes, bossen en poeltjes. We nemen de vegetatie, fauna en flora onder de loep en speuren naar vogels en amfibieën.

Op de ambachtelijke hoeve De Freezebeeze telen Lieven en Kristien Verhaeghe sinds 1993 kleinfruit, dat verwerkt wordt in confituur, coulis, sorbet en ijs.

Een duinenlandschap vol verrassingen: wandeling

Landbouwingenieur Lieven Verhaeghe werkte aanvankelijk voor de FAO (Food & Agriculture Organisation van de VN) en werkte vervolgens in het Provinciaal Onderzoekscentrum voor Land- en Tuinbouw in Beitem. Met deze bagage begon hij 18 jaar geleden op De Freezebeeze met de teelt van aardbeien en oesterzwammen. Later kwam de klemtoon volledig te liggen op kleinfruit. Sinds een aantal jaren leveren ze ook aan diverse voedselteams in de regio.

Draag onopvallende kledij en oude schoenen of laarzen. i.s.m. Vormingplus OostendeWesthoek

Een boeiend boerderijbezoek met vele proevertjes. ines saraiva ‘De Duinen’ (CC-BY-NC)

424 Katia VAN CAUWENBERGHE

425 Lieven VERHAEGHE

ma 4 jul 2011 (10u-12u) DE HAAN (plaats van afspraak wordt meegegeven bij inschrijving) € 5 (vooraf inschrijven noodzakelijk)

di 5 jul 2011 (14u-15u30) Sint-Denijsstraat 23, ZWEVEGEM € 6 (inclusief lekkernijen)

058-311 494

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600


Met een streekverteller in de Veldzone

De Spierevallei

Terra Mobile laat ons op een originele en creatieve wijze kennis maken met de zanderige veldzone van op de fiets. De gids doet ons nadenken over hoe we het landschap bekijken en wat we er mee doen… Laat je verrassen en breng je fiets mee! De fietstocht is ongeveer 30 km lang en verloopt in tempo moderato. Er is een korte pauze onderweg voorzien. Maar bij warm weer breng je best een flesje water mee.

Dit gebied is in alle opzichten grensoverschrijdend. Een stuk Vlaanderen, Wallonië en Noord- Frankrijk zien hier hun water naar de Schelde stromen. De geur en de kleur van dit water wijzen er ons op dat milieuproblemen geen grenzen kennen. Maar er wordt aan gewerkt, over de grenzen heen… Het Spierekanaal (onderdeel van de internationale Schelde-Deuleverbinding) is de leidraad om dit gebied te verkennen. Er heerst hier een opvallende rust. Toch heeft deze streek een boeiende geschiedenis en zijn er ambitieuze plannen voor de toekomst. Een streekverteller van Terra Mobile brengt dit allemaal aan bod tijdens een fietstocht die grenzen doet vervagen.

vormingplus

57

Fietstocht met streekverteller

i.s.m. provinciedienst NME www.terramobile.be

www.terramobile.be

Maatschappij & milieu

Fietstocht

Koos Fernhout ‘Schelde’ (CC-BY-NC-ND)

i.k.v. 150 jaar kanaal Bossuit-Kortrijk

426 Gids Terra Mobile

427 Gids Terra Mobile

zo 10 jul 2011 (14u-18u) Parking domein ‘t Veld, Bloemgatstraat, ARDOOIE Gratis (inschrijven noodzakelijk)

di 12 jul 2011 (14u-18u) Afspraak aan het Pompgebouw Bossuit, Doorniksesteenweg 402, AVELGEM €5

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600


58

De stadswallen van Damme

Speelse natuur-doewandeling

De stadswallen van Damme zijn één van de waardevolste natuurgebieden van Vlaanderen. Het afgesloten gebied achter de molen bestaat uit vele biotopen: graslanden, open water, rietvelden, moerasbos, een hakhoutbosje. Voor het beheer van het gebied worden ezels, schapen en Gallowayrunderen ingezet. De wallen zijnook omwille van de vestingbouwkunde en archeologie belangrijk. Op verschillende plaatsen, onder meer achter de hoeve d’ Oude Schaapskooi, werd de zeventiende eeuwse omwalling gereconstrueerd. Roland Dufoort, natuur- en landschapsgids van Natuurpunt Damme, neemt je mee op stap.

Deze activiteit richt zich vooral op gezinnen met kinderen van 4 tot 12 jaar. Het wordt een verrassende natuurwandeling in het Provinciedomein Baliekouter. Met tal van leuke doe-activiteiten voor het hele gezin! i.s.m. provinciedienst NME

i.s.m. Vormingplus Brugge Den Flater ‘Damme’ (CC-BY-NC-SA)

428 Roland DUFOORT

429 Trees DEPREST

vr 15 jul 2011 (13u30-16u) afspraak op de Markt (standbeeld Jacob van Maerlant), DAMME €8

zo 17 jul 2011 (14u–16u) Afspraak op de parking van domein Baliekouter, Ommeganckstraat, WAKKEN Gratis (inschrijven noodzakelijk)

www.vormingplus.be/brugge 050-330 112

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600


Matonge binnenstebuiten

In Kortrijk is een diversiteit aan culturen aanwezig. Deze wandeling geeft de gelegenheid daar op een ontspannende en laagdrempelige manier kennis mee te maken. De wandeling begint op de Veemarkt en gaat vervolgens langs een halal slagerij, een Turkse bakker, een Pakistaanse supermarkt,… De eigenaars van deze zaken nemen graag de tijd om te vertellen over hun klanten, tradities en leven van alledag. Daarnaast maken we kennis met het verhaal van migratie en samenlevingsopbouw in Kortrijk. We brengen een bezoekje aan een opbouwproject en leren bij over het integratietraject dat een nieuwkomer dient te doorlopen. De wandeling wordt afgesloten met een muntthee in een plaatselijk theehuis.

De Matongewijk ligt in hartje Brussel. Hier woont een belangrijke Afrikaanse, grotendeels zelfs Congolese, gemeenschap. Toch is Matonge voor velen onder ons onbekend terrein. Een reden te meer om deze wijk eens grondig binnenstebuiten te keren. In de voormiddag volgen we een workshop koken en maken we samen ons eigen middagmaal, een Afrikaans vleesstoofpotje. Tijdens de workshop geeft Eunice uitleg over de ingrediënten en de eetgewoonten in Afrikaanse landen. Om 14u, na een korte inleiding met videofragmenten, brengen we een geleid bezoek aan Matonge. Daarbij hebben we zowel aandacht voor de historische en hedendaagse aspecten, als voor de Afrikaanse en internationale dimensie van deze wijk.

vormingplus

Cyriel Plapied ‘Matonge en Couleurs’ (CC-BY-NC-SA)

430 Gids van de Gidsenkring Kortrijk-Menen

431 Eunice WAMBUI + plaatselijke gids

wo 24 aug 2011 (14u-16u30) Afspraak aan parkeertoren C (Veemarkt), KORTRIJK €5

vr 26 aug 2011 (10u-16u30) afspraak aan GC Elzenhof, Kroonlaan 12, ELSENE € 40 (vervoer niet inbegrepen)

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

59

Maatschappij & milieu

Interculturele wandeling in Kortrijk

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600


60

Cultuurhistorische landschapswandeling

Viparrangement in het euro-parlement

Bezoek waterproductiecentrum Harelbeke

Koen Himpe neemt ons mee op een boeiende wandeling rond het cultuurhistorisch karakter van de Mandelvallei. Hij gaat dieper in op historische hoeves zoals Ter Hoyen en het Patrijzengoed, bewoningsconcentraties zoals ‘Den Bul’ en landschappelijke structuren van de Mandel en de oude Mandelvallei.

Je neemt een kijkje in het Europees parlement in Brussel. Niet zomaar een kijkje, maar een echt viparrangement. Je reist met de bus naar Brussel en krijgt de kans om het parlement van dichtbij mee te maken. Je krijgt een rondleiding in het parlement en de Europese wijk. Je gaat op de aperitief bij enkele Belgische Europarlementsleden en je krijgt wat uitleg over de bevoegdheden en de werking van de Europese instellingen.

Tot voor 1995 werd de regio Kortrijk-Harelbeke van drinkwater voorzien via grondwater dat werd opgepompt uit de belangrijke watervoerende laag van de carboonkalk in het zuiden van de provincie. Sinds 1995 wordt in De Gavers (Harelbeke-Stasegem) drinkwater gemaakt op basis van oppervlaktewater uit het kanaal Bossuit-Kortrijk. Het Scheldewater wordt er rechtstreeks en zonder buffer uit het kanaal opgepompt en behandeld. Het ondergaat in het waterproductiecentrum een voorbehandeling totdat het de kwaliteit van zwemwater bereikt. Het wordt dan afgevoerd naar de Gavervijver voor een verblijftijd van vier maand. Als laatste zuiveringsstap gaat het water terug naar het productiecentrum voor de nabehandeling.

i.s.m. provinciedienst NME

Daguitstap

i.s.m. Europe Direct van het provinciebestuur West-Vlaanderen

i.k.v. 150 jaar kanaal Bossuit-Kortrijk

432 Koen HIMPE

433 Plaatselijke gids

434 Plaatselijke gids

zo 18 sep 2011 (14u–16u) Afspraak op de parking van domein Baliekouter, Ommeganckstraat, WAKKEN Gratis (inschrijven noodzakelijk)

do 22 sep 2011 (7u30-18u) afspraak aan Kortrijk Xpo, KORTRIJK € 25 (middagmaal inbegrepen)

vr 23 sep 2011 (14u-15u30) WPC De Gavers, Beneluxlaan 100, HARELBEKE €5

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600

www.vormingplusmzw.be | 056-260 600


vormingplus

61

Vormingpluscursussen … even praktisch Het deelnemersaantal per cursus is beperkt. Vooraf INSCHRIJVEN is dus NOODZAKELIJK. Inschrijven kan tot 1 week voor aanvang van de cursus. • Je inschrijving is pas definitief na ontvangst van je betaling. We verwachten je BETALING BINNEN DE 7 DAGEN. Gebeurt dit niet, gaan we ervan uit dat je afziet van je inschrijving en kan Vormingplus deelnemers van de wachtlijst contacteren om je vrijgekomen plaats in te nemen. • We verwachten steeds inschrijving én betaling: enkel een overschrijving is onvoldoende als inschrijving! • De gemakkelijkste manier om in te schrijven voor cursussen die Vormingplus alleen organiseert, is online via onze website: www. vormingplusmzw.be of er nog plaats is voor deze cursus. • Voor veel activiteiten die Vormingplus samen met partners als de cultuurcentra organiseert, schrijf je rechtstreeks in bij onze partners. Je vindt die informatie bij de cursusbeschrijving onder elk programma. • Lukt het niet met de website, dan kan je ook telefonisch inschrijven via het nummer 056/260.600. Onze secretariaatsmedewerksters Caroline, Katrien of Martine zullen je graag te woord staan. • Je kan ook langskomen op het onthaal in de Wandelweg 11 te Kortrijk tijdens de openingstijden.

Bevestiging?

Onmiddellijk na het inschrijven per website, krijg je per e-mail een bevestiging van inschrijving toegestuurd. Opgelet: deelname aan de cursus kan enkel na betaling, dan is de inschrijving definitief. Je kan dit bericht dus niet als geldig deelnamebewijs beschouwen wanneer je betaling nog niet in orde is. Na betaling word je zonder verder tegenbericht verwacht op de eerste dag van de activiteit.

Hoe kan ik betalen?

• Per overschrijving binnen de 7 dagen na je inschrijving, op het rekeningnummer 001-4092044-78 (IBAN-nummer BE69001409204478) met als mededeling de code van de activiteit, gevolgd door je naam en voornaam of van de personen voor wie je betaalt. Opgelet: indien je voor meerdere cursussen betaalt, ontvangen wij liefst iedere betaling via een aparte overschrijving. • Contant betalen kan enkel tijdens de openingsuren op het onthaal van Vormingplus. Er is géén bancontact aan het onthaal. We aanvaarden geen contant geld bij de opstart van een cursus. • Wie nog inschrijft en betaalt de laatste week voor de start van de cursus, krijgt een betalingsbewijs dat hij meebrengt naar de eerste les. • Voor programma’s georganiseerd door cultuurcentra betaal je rechtstreeks aan het centrum.

praktische info

Hoe inschrijven?


62

Welke bonnen of cheques kan ik gebruiken om te betalen ? • Cultuurcheques • Sinds de zomer van 2010 kan je opleidingscheques enkel nog gebruiken voor cursussen die arbeidsmarkt gericht zijn. Neem contact op met het secretariaat als je wil weten of jouw cursus daarvoor in aanmerking komt, of als je met cheques wil betalen.

Als je wilt annuleren?

Indien je niet kan deelnemen aan een activiteit waarvoor je bent ingeschreven, laat je het ons zo snel mogelijk weten. Zo kunnen we personen van de wachtlijst de kans geven om deel te nemen. Annuleer je: • meer dan een week voor de start van de activiteit: terugbetaling van volledig inschrijvingsgeld min 2,5 euro administratiekosten. • vanaf 1 week voor de start van de activiteit: geen terugbetaling mogelijk (tenzij overmacht wegens ziekte – mits kopie van doktersbriefje) • andere situaties van overmacht – te motiveren met mail aan directie: linda.accou@vormingplus.be

Reductie

• Wie recht heeft op een tegemoetkoming van het ziekenfonds, studenten en werkzoekenden komen in aanmerking voor een korting op de cursussen waarvoor je inschrijft bij Vormingplus. Neem hiervoor contact op met het secretariaat. (056 260 000) • Vormt de prijs een belemmering om de cursus te volgen, stuur dan een gemotiveerde aanvraag aan de directie t.a.v. Linda Accou.

Wanneer gaat een programma niet door?

Jammer, maar als een cursus onvoldoende inschrijvingen telt, kunnen we annuleren. Wij verwittigen de ingeschreven deelnemers en betalen het cursusgeld integraal terug.

Openingstijden secretariaat

• Het secretariaat is elke werkdag open van 8u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 17u. • Op vrijdag is het secretariaat open tot 12u30.

Wegbeschrijving

Een wegbeschrijving naar de diverse cursuslocaties kan je vinden via www.mappy.com


vormingplus

63

Hoe geraak ik bij Vormingplus Vormingplus is zeer vlot te bereiken met de fiets, met het openbaar vervoer of met de auto.

Adres Trein

Verlaat het station langs de achterkant en sla linksaf. Volg het voetpad parallel aan het spoor. Na 5’ wandelen (ca 500 m) zie je het gebouw van Vormingplus aan je rechterkant.

Fiets

Vanuit de randgemeenten kan je langs mooie fietsroutes naar Kortrijk fietsen (download fietsplan). Bij Vormingplus vind je een ruime fietsenstalling.

Auto

- Vanuit Waregem/Gent: verlaat de E17 bij Uitrit 3 Kortrijk-Oost en volg de borden ‘Kortrijk-Centrum’ (Oudenaardsesteenweg). Na 2,1 km neemt u aan de rotonde de tweede afslag (Wandelweg) - bestemming bereikt. - Vanuit Wevelgem/Ieper: verlaat de R8 bij de N50 Doorniksesteenweg en volg ‘Kortrijk-Centrum’. Na 1,4 km slaat u rechtsaf (Wandelweg) - bestemming bereikt. TIP: stippel je autoroute uit met behulp van Google Maps

Parkeren

Op het terrein van Vormingplus zijn helaas géén parkeerplaatsen beschikbaar voor cursisten. Gelukkig vind je gemakkelijk parkeergelegenheid dicht in de buurt dankzij www.parko.be.

praktische info

Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen Wandelweg 11, 8500 KORTRIJK (GPS coördinaten 50.824135, 3.271007)


64

XXX-tra L-eren Gebeten door Vormingplus In Kortrijk volgen momenteel een 1500-tal anderstaligen een cursus Nederlands. Voor hen organiseerden Stad Kortrijk en het Huis van het Nederlands West-Vlaanderen voor het eerst het project ‘Bijt in je Vrije Tijd- Kortrijk’. Vormingplus Midden en Zuid West-Vlaanderen kreeg de kans om haar vrijetijdsaanbod voor te stellen en de anderstalige cursisten gratis te laten proeven van twee workshops in het Nederlands. De twee sessies op 27 april werden een groot succes; in de voormiddag volgden 11 cursisten de workshop ‘Kunst van bij ons?!’ waarin ze kennis maakten met een aantal kunstenaars. De nabespreking, waarin werd

gepolst naar hun favoriete kunstwerken, leverde stof voor een interessante interculturele dialoog. In de namiddag kwamen 19 anderstalige vrouwen bij elkaar om te genieten van een sessie ‘wellness’. De vrouwen verwenden elkaar en zichzelf met geurige voetbadjes, een handmassage en heerlijke kruidendrankjes. Het werd een namiddag, doorspekt met heel wat kruidige tips en weetjes over natuurlijke lichaamsverzorging, waar de dames nog lang van nagenoten. Ook de camera’s van Focus WTV zagen dat het goed was. Naast deze introductie werkt Vormingplus ook mee aan de ‘Bijt in je Vrije Tijdkalender’. Daarin vind je per trimester een selectie van de Vormingplusactiviteiten terug. Zo staat binnenkort de bloemenwandeling voor gezinnen en de moeder-dochter verwendag centraal. Tenslotte zijn we ook partner van de regionale CVO’s, de SOM vzw, het Huis van het Nederlands en het Centrum voor Basiseducatie. Deze organisaties maken de mensen warm om vormingsactiviteiten te volgen. Zodoende hopen we meer anderstaligen op onze cursussen te ontmoeten.

Informatie: Annelies Velghe 056/260.602 annelies.velghe@vormingplus.be

Fit in je hoofd-academie West- Vlaanderen Een samenwerkingsinitiatief tussen Logo en Vormingplus Fit in je hoofd – goed in je vel Logo staat voor LOkaal GezondheidsOverleg (www.logowvl.be) en heeft in de provincie 4 regionale afdelingen. Het zijn netwerken waarbinnen verschillende organisaties samenwerken om het Vlaamse preventieve gezondheidsbeleid uit te voeren op lokaal/regionaal niveau. Eén van de gezondheidsdoelstellingen is het streven naar een daling van het aantal zelfdodingen en depressies. De ‘fit in je hoofd – goed in je vel’-campagne is een instrument om de geestelijke gezondheid te bewaken en te versterken en zo die doelstelling te realiseren (www.fitinjehoofd.be).


Fit in je hoofd-academie In onze provincie kwamen de Logo’s aankloppen bij Vormingplus om samen een educatief aanbod uit te werken die de ‘fit in je hoofd’-gedachte kan helpen implementeren bij een breed publiek. Het resultaat is de ‘fit in je hoofd-academie’: een brochure met vormingsaanbod voor lokale besturen en verenigingen. Op die manier kunnen deze via educatie een bijdrage leveren aan het versterken van de geestelijke gezondheid en het welbevinden van hun inwoners en leden. Uit het aanbod van de West-Vlaamse Vormingpluscentra werd een selectie gemaakt van voordrachten, (lichaamsgerichte) workshops en cursussen die binnen de 10 ‘Fit in je hoofd’-stappen passen (Vind jezelf oké – Praat erover – Beweeg – Probeer iets nieuws – Reken op vrienden – Durf nee te zeggen – Ga ervoor – Durf hulp vragen – Gun jezelf rust – Hou je hoofd boven water). Deze laagdrempelige activiteiten - eenmalig of in korte reeksen - zijn bedoeld als kennismaking met het onderwerp. De organisator kan in de brochure gemakkelijk alle praktische informatie (inhoud, duur, aantal deelnemers, didactisch materiaal,...)

terugvinden. Wie de docent contacteert, verwittigt op zijn beurt Logo en Vormingplus. Beide organisaties worden als partner vermeld en kunnen ondersteunen bij praktische organisatie en/of promotie. Interesse? Download de brochure op de website van Logo West-Vlaanderen (www.logowvl.be/site/pages/project.aspx) Kansengroepen krijgen vaker te maken met psychische problemen. Om hieraan tegemoet te komen, ontwikkelde Vormingplus, met de steun van de provincie en Cera een aanbod voor mensen en organisaties die werken met kansarmen. De inspiratiegids ‘Fit in joen ooft’ kan je downloaden via de hierboven vermelde link.

Als Vormingplussen hebben wij de opdracht om tegemoet te komen aan de vormingsnoden en behoeften van alle volwassen inwoners van onze regio. Gelukkig zijn, je goed in je vel voelen, mentaal veerkrachtig en flexibel zijn is zeker een thema dat leeft bij mensen. De Vormingplussen hebben een uitgebreid aanbod aan activiteiten rond deze thema’s, waar heel veel deelnemers uit putten om hun draagkracht en veerkracht te vergroten. Vandaar dat we met enthousiasme aan de fit in je hoofd-academie meewerken. Maar we zijn ervan overtuigd dat we ook de focus moeten kunnen richten op onze moderne samenleving. Hoe duurzaam is ons samenlevingsmodel: ons milieu is sterk belast, het ‘sociaal weefsel’ verdwijnt, onze cultuur is individualistischer geworden, er is een grote prestatie-en consumptiedruk en dit alles heeft een impact op zowel het lichamelijk als geestelijk evenwicht van de mens. Kritische analyse en kennismaken met alternatieven: daar willen we ons als Vormingplussen ook voor engageren. Els Vanhecke

65

praktische info

vormingplus


66

neem zeker een kijkje op onze website

www.vormingplusmzw.be


Waar vind je Vormingplus?

vormingplus

67

praktische info

Wandelweg 11 – 8500 Kortrijk 056-260 600


Wandelweg 11 – 8500 Kortrijk 056-260 600 www.vormingplusmzw.be bank 001-4092044-78

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap

België – Belgique PB – PP 8500 KORTRIJK MAIL BC 6487

Ontdek nog meer op www.vormingplusmzw.be

afzendadres: Wandelweg 11 – 8500 Kortrijk | v.u. Linda Accou, p/a Wandelweg 11 – 8500 Kortrijk | afgiftekantoor: Kortrijk mail, Doenaertstraat 13, 8500 Kortrijk | Erkenningsnummer P3a9210

Volkshogeschool Midden en Zuid West-Vlaanderen vzw is erkend door het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Departement Cultuur en de Provincie West-Vlaanderen.

V+MZW BROCHURE JUL T/M SEP 2011  
V+MZW BROCHURE JUL T/M SEP 2011  

cursussen - workshops - lezingen - uitstappen

Advertisement