Digidokter artikel Tingeling (infokrant Ingelmunster) maart 2015

Page 1

09

08

Digitalisering

Van pen en papier naar computer en tablet Computers, tablets, smartphones, enz. maken meer en meer deel uit van ons dagelijkse leven. We spraken over deze trend met Joachim Leeman, Digidokter via Vorming Plus, en Ingrid Herman, een Ingelmunsternaar die regelmatig een Digidoktersessie bijwoont in onze bibliotheek.

Digitalisering

Wat vind je van de evolutie die we momenteel meemaken op het vlak van computers en gsm’s? Joachim: Alles evolueert snel tegenwoordig. Er is nog maar net een nieuw type computer uit of het volgende model staat al klaar. Voor de gebruikers is het daardoor moeilijk om op de hoogte blijven. Daarom hebben we de Digidoktersessies in de bibliotheek ontwikkeld. Ingrid: Communicatie verloopt vandaag veel sneller dan vroeger. Jammer genoeg vermindert ook het sociale contact: iedereen zit op zijn laptop, computer of tablet te tokkelen.

Hoe ga je zelf om met al de nieuwe ontwikkelingen? Joachim: Als computerbeheerder voor de Hogeschool West-Vlaanderen blijf ik op de hoogte. Daarnaast lees ik tijdschriften, volg ik blogs en Twitter of Facebook. Daardoor ben ik snel op de hoogte. Maar zelfs voor mij is bijstuderen een must. De technologie staat nu eenmaal niet stil. Ingrid: Ik probeer op de hoogte te blijven via mijn kinderen of door een cursus te volgen. Af en toe breng ik ook eens een bezoek aan de Digidokter. Mijn uitgangspunt is: overal leer je wel iets bij en je bent nooit te oud om te leren.

Ook in Ingelmunster zetten we in op digitalisering maar met aandacht voor de digitale kloof*. Merken jullie dat deze kloof er is? Ingrid: Er is zeker een digitale kloof. Aan de ene kant heb je mensen die initiatief nemen om bij te leren maar er zijn ook altijd mensen die niet willen meewerken aan vernieuwing. Alles gaat ook zo snel. Zo moest je vroeger gegevens op een diskette opslaan, daarna op een CD-Rom, toen kwam de usb-stick en nu is er de ‘cloud’. Door die snelle veranderingen haken veel mensen af of zijn ze bang. Joachim: Veel mensen durven niet met hun vragen naar buiten komen. Net daarom zijn onze Digidoktersessies zo laagdrempelig. We willen iedereen een kans geven om bij te leren. Bij deze nog eens een oproep: blijf niet bij de pakken zitten en kom naar onze sessies.

Sociale media zoals Facebook en Twitter duiken meer en meer op. Is dit volgens jullie een positieve of negatieve evolutie? Joachim: Ik vergelijk sociale media altijd met een café. Je kiest welk café je binnenstapt, met wie je gaat praten en hoe je je gedraagt. Dezelfde gedragsregels als in het echte leven zijn ook hier van toepassing. Ga je schelden of je onbehoorlijk gedragen dan komt dit als een boemerang terug in je gezicht. Gedraag je je op een vriendelijke, open manier dan kunnen sociale media je heel wat bieden. Het is dus belangrijk om deze communicatiekanalen op een positieve manier te gebruiken in je dagelijkse leven. Ingrid: Persoonlijk ben ik niet actief op sociale media. Sommige mensen posten bijna alles op bijvoorbeeld Facebook. Ik heb daar geen behoefte aan.

* Mensen die om diverse redenen geen toegang hebben tot de informatie- en communicatietechnologieën zoals bijvoorbeeld internet.


11

10

Digitalisering

Kort nieuws

Kinderen komen vaak op een jonge leeftijd al in contact met al die nieuwe snufjes. Hoe kan je hen beschermen?

Maak gezonde keuzes Als je gezond bent, ben je rijk: het is een cliché, maar een goede gezondheid is iets wat ons allemaal aanbelangt. In het kader van ‘gezonde gemeente Ingelmunster’ zijn wij nog op zoek naar enthousiaste verenigingen of bedrijven die hun (personeels)leden op een plezante manier willen aanmoedigen om gezonder in het leven te staan en gezonde keuzes te maken. Dit jaar werken we rond het thema ‘gezonde voeding’. Willen jullie een gezonde kookbattle, lunchwandeling of een receptie met gezonde hapjes en drankjes onder jullie (personeels)leden organiseren? Geef dan een seintje aan Sara Kesteloot, de gezondheidscoördinator. Zij kan jullie ondersteunen met tips en tricks en zorgen voor extra publiciteit.

Joachim: Ook voor jongeren organiseren we informatiesessies om hen mediawijsheid bij te brengen. Voor sociale media heb ik alvast enkele tips: gebruik een schuilnaam, spreek niet af met vreemden, voeg enkel mensen toe die je persoonlijk kent, post geen persoonlijke gegevens, google jezelf en wees kritisch voor vrienden. Maar ik vind ook dat kinderen moeten buiten spelen of naar de jeugdbeweging gaan. Het leven is meer dan enkel technologie. Ingrid: Ik weet niet hoe je kinderen 100% kan beschermen. Ik denk dat een goeie begeleiding op school wel een belangrijke basis is. Daarnaast vind ik ook dat ouders op een open manier met hun kinderen moeten communiceren.

Wat is de bedoeling van de maandelijkse Digidoktersessies in de bibliotheek? Joachim: Door laagdrempelige, educatieve infomomenten te organiseren, willen we de kloof die er nu is tussen de ‘gewone’ gebruikers en de ‘nerds’ wegwerken of op zijn minst toegankelijker maken. Tijdens een Digidoktersessie is er ruimte om vragen te stellen en proberen we elke individuele ‘patiënt’ een gepast antwoord te geven. Mensen leren ook van elkaars vragen. Het is dus een win-win situatie. Ingrid: Ik volg regelmatig de sessies want je leert altijd iets bij, ook door de verhalen van andere mensen. Je krijgt er een enorme bagage aan tips.

Meer info: tel. 051 33 74 79 of sara.kesteloot@ingelmunster.be

Joachim: “Veel mensen durven niet met hun vragen naar buiten komen. Net daarom zijn onze Digidoktersessies zo laagdrempelig.” Wat zal de toekomst volgens jullie nog brengen op het gebied van computers en gsm’s? Joachim: Ik denk dat we binnenkort zullen spreken over een ‘smartpc’. Alles is aan het automatiseren. We moeten voor meer en meer zaken verbonden zijn met het internet. Voor de normale gebruiker zal dit steeds complexer worden. Ingrid: In de toekomst zal de mens helemaal niet meer kunnen functioneren zonder computers of gsm’s. Het tijdperk van potlood en papier loopt stilaan op zijn einde…

De Digidokter in de bib Ingrid: “Het tijdperk van potlood en papier loopt stilaan op zijn einde.”

Bij de Digidokter kan je terecht met al je vragen over computers, tablets, internetaansluitingen, smartphones, enz. Maandelijks is er om 10u. een infosessie over een bepaald thema, gevolgd door een spreekuur om 11u. waar je jouw computervragen kan stellen. De Digidoktersessie kost 3 euro (lezing en vragenuurtje). De volgende sessie gaat door op 21 maart met als onderwerp: ’Je leven organiseren met online tools’. Graag vooraf inschrijven via bibliotheek@ingelmunster.be. ‘Digidokters’ is een concept van Vorming Plus en Digie.be. Alle info: www.ingelmunster.be/digidokters

Dans de Lindy Hop tijdens het bevrijdingsfeest Op 9 mei vieren we de bevrijding na WOII met een heus bevrijdingsfeest. The Triplettes en een Lindy Hop DJ zorgen voor een authentieke sfeer. Wil jij je op 9 mei volledig kunnen uitleven op de dansvloer met deze vrolijke swingjazz muziek? Schrijf je dan in voor de cursus Lindy Hop dansen. Voor 10 euro per persoon krijg je in 3 workshops de knepen van het swingvak aangeleerd door echte kenners. De lessen gaan door op zondag 29 maart, 12 april en 26 april, telkens van 9u. tot 11.30u. in het sportcentrum.

Inschrijven kan tot 18 maart via cultuur@ingelmunster.be of tel. 051 31 58 88

QUIZZEN MET DE JEUGDRAAD De jeugdraad organiseert op 27 maart om 19.30u. een originele quiz in het jeugd- en ontmoetingscentrum. Ken jij de geheimen van enkele bekende Ingelmunsternaren? Weet je in welk café het toilet omgekeerd doorspoelt? Kan je blind proeven welk potje ‘preparé’ al precies 2 dagen over tijd is?

Schrijf je dan voor 20 maart in met een team van maximum 4 personen voor de prijs van 5 euro via jeugdraad@ingelmunster.be

City Parade door de centrumstraten Op 28 maart om 19.30u. trekt vanaf de Kanaalstraat een colonne praalwagens met elektronische dansmuziek onder politiebegeleiding door de centrumstraten. De optocht eindigt om 21.30u. in het jeugd- en ontmoetingscentrum met een spetterende afterparty. Deelnemen kan vanaf 16 jaar en kost 15 euro. Daarvoor krijg je een gepersonaliseerde drankbeker, drank tijdens de optocht en toegang tot de afterparty.

Inschrijven kan door je naam voor 20 maart te mailen naar jeugdraad@ingelmunster.be

Het tijdperk van potlood en papier loopt stilaan op zijn einde


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.