Herfst 2023

Page 1

P. 36

Eva De Groote over de perimenopauze

MET VOLLEDIG HERFSTPROGRAMMA –VOLKSHOGESCHOOL GENT-EEKLO VZW, VISSERIJ 106/1, 9000 GENT. DRIEMAANDELIJKS TIJDSCHRIFT, JAARGANG 20, NUMMER 4, OKTOBER, NOVEMBER, DECEMBER 2023, P NUMMER P408678 –AFGIFTEKANTOOR GENT X WORKSHOPS | LEZINGEN | CURSUSSEN | DEBATTEN
WORKSHOPS | LEZINGEN | CURSUSSEN | DEBATTEN
Herfst 2023

Dit is het kwartaaltijdschrift van Avansa, Volkshogeschool Gent-Eeklo vzw, Visserij 106/1 te 9000 Gent. Het is gekoppeld aan de website www.avansa-regiogent.be

TEL. 09 224 22 65

E-MAIL: info@avansa-regiogent.be

ISSN 1784-5661

REDACTIE

Sanne Stassijns, Veerle Bosteyn, Tim Deschaumes en Steve Maes

BEELDREDACTIE

Sanne Stassijns

WEBREDACTIE

Tim Deschaumes, Sanne Stassijns

CONCEPT & VORMGEVING

www.josnotteboom.be

COVERFOTO

Ellen van den Bouwhuysen

DRUK

Graphius

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER

René De Pauw

Fortlaan 25, 9000 Gent

P-NUMMER: P408678

Dit tijdschrift wordt gedrukt op 100% gerecycleerd Cyclus Print-papier

2 47 Digitaal & Media 31 Persoon & Welzijn 7 Actualiteit & Samenleving 16 Cultuur & Filosofie Inhoudstafel  Nieuws 4 Actualiteit & Samenleving 7 Cultuur & Filosofie 16 Persoon & Welzijn 31 Interview Eva De Groote 36 Interview Carine De Wilde 41 Digitaal & Media 47 Terugblik 57 Inschrijven 60 UiTPAS 64 Activiteitenoverzicht 65
COLOFON

Voorwoord

Na een uitbundige zomer komt de herfst alweer om het hoekje piepen. In deze herfsteditie staan we uitgebreid stil bij het concept ‘Stilte’ en hoe die te ervaren in de stad (zie p. 41). Maar we zoeken ook de stilte op op de Westerbegraafplaats in Gent en tijdens een uiteenzetting van kunstenaar Hans Op de Beeck in zijn Wunderkammer. Het volledige aanbod rond stilte vind je op p. 44.

Maar we moeten het ook hebben over de perimenopauze, iets wat volgens audiomaakster en schrijfster Eva De Groote in onze maatschappij veel te weinig aan bod komt. Hoe ze dat wil veranderen, lees je op p. 36.

Zin om je te verdiepen in circulaire economie (p. 13) of AI (p. 53) of eens ‘hands on’ mee te draaien op een landbouwbedrijf in de regio (p. 14)? Het kan deze herfst allemaal.

PS: Vanaf dit najaar zal je je nog makkelijker kunnen inschrijven via onze website, je zal immers geen account meer nodig hebben. Meer info daarover later...

We wensen jullie een gezellige herfst toe en hopelijk tot binnenkort! Het team van Avansa regio Gent

3

Nieuws

Comon zoekt nieuwe uitdaging

Gentenaars in beweging

Vanaf september 2023 gaan we met Comon op zoek naar een nieuwe uitdaging. Hoe kunnen we Gentenaars stimuleren om te bougeren en gezond te leven? Daar gaan we anderhalf jaar rond werken en dat doen we graag samen met jou. Wat bedoelen we precies met bewegen? Wat vind jij belangrijk? En hoe denk jij dat het in Gent nog beter kan?

“Komaan met dat lijf Beweeg met dat lijf Je kreeg toch dat lijf Je kreeg het, beweeg het!”

De woorden van muzikant Raymond van het Groenewoud lijken wel op het lijf geschreven van Comon. Want de nieuwe uitdaging gaat over bewegen. En vooral: gezond bewegen. Met z’n allen. Dus hef dat lijf. De voordelen zijn amper te tellen. Wie gezond beweegt:

• Heeft minder kans op ziektes als suikerziekte, obesitas en hartaandoeningen

• Heeft minder stress

• Kan zich beter concentreren

• Heeft meer energie

• Voelt zich meer verbonden met anderen

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Bewegen klinkt evident en toch is het voor één derde van de volwassenen een werkpunt. We zitten te veel voor ons scherm, we hebben of maken geen tijd, we weten niet hoe te beginnen of ons lichaam legt zelf beperkingen op.

Wie heeft baat bij bewegen?

Iedereen. Kinderen en adolescenten groeien gezond op wanneer ze regelmatig bewegen. Ze krijgen sterkere botten en ook hun concentratie gaat erop vooruit. Ouderen, zwangere vrouwen … zelfs mensen met een bepaalde ziekte ondervinden voordelen van een fysieke activiteit. Bewegen verhoogt immers je weerstand.

Wat verstaan we onder bewegen?

De klemtoon ligt op gezond, op haalbare stappen richting een gezond leven. En vooral op lichaamsbeweging die bij je past. Dus geen krachtoefeningen, wel de krachten bundelen en op zoek gaan naar beweegredenen voor ons allen.

Gent als beweegvriendelijke stad

Bewegen is belangrijk, maar soms maakt onze omgeving het ons moeilijk. Gelukkig doet de stad al veel om ons te helpen. Ze zorgen voor veilige en makkelijke voet- en fietspaden en investeren in mooie parken en groene plekjes. Maar hoe kunnen we Gent nog beter maken, zodat iedereen gemakkelijk kan bewegen?

Waar loop je tegenaan?

Alles kan altijd beter, denken we bij Comon. Laten we dus onze kuiten insmeren voor een gezond Gent. Hoe we dat doen? Eerst leggen we ons oor te luister bij alle Gentenaars en Gentliefhebbers. Wat is voor jou belangrijk? Waar zouden we met Comon volgens jou mee aan de slag moeten gaan? We verzamelen uitdagingen en selecteren er één. Met z'n allen - Gentenaars, creatievelingen, onderzoekers en technologen – verkennen we de problemen, bedenken we oplossingen en experimenteren we. Tuupetegoare en met slimme technologieën als deel van de oplossing.

Hoe technologie ons kan helpen?

Het is dankzij technologie dat we een versnelling hoger kunnen schakelen. Kijk maar naar deze bestaande voorbeelden:

• Interactieve speeltoestellen op openbare plaatsen die geluid maken of licht geven wanneer we ze gebruiken. Zo stimuleren ze ons om gezond te bewegen.

• Slimme uurwerken die ons gepersonaliseerd advies geven om gezond te bewegen.

• Een schommel waarmee je een gsm kunt opladen.

Zin om als Gentenaar je beste beentje voor te zetten?

We moeten met z’n allen weer geloven dat bewegen niet moeilijk is. Eerste stap? Laat ons weten wat voor jou belangrijk is. Hoe? Tussen 20 en 30 september via onze website. Of kom het ons persoonlijk vertellen in het Comonloket in De Krook op woensdagnamiddag 20 september, donderdagavond 28 september en zaterdagnamiddag 30 september. Zo maken we samen Gent nog beter.

Comon is een collectief van onderzoekers, technologen en creatievelingen van stad Gent, imec, Universiteit Gent en Bibliotheek De Krook en werkt samen met Avansa regio Gent. Het doel van Comon? Van Gent een nòg wijzere stad maken. Nog aangenamer, nog gezonder. Hoe? Door te luisteren naar wat Gentenaars nodig hebben. Dit samen te exploreren. En technologische oplossingen op mensenmaat te bedenken én uit te testen. Voor en mét Gentenaars. Want bij Comon is iedereen uitvinder. Meer info op comon.gent.

4
Copyright: Studio Edelweiss

Herstelconferentie: dialoog na conflict

Let’s talk…

23 nov 2023Iers College Leuven

2023. De oorlog in Oekraïne, de klimaatcrisis, het migratievraagstuk, de ‘erosie’ van de democratie, grensoverschrijdend gedrag, racisme, armoede en ongelijkheid … Zo veel kwesties waarrond visies botsen. Met luid verkondigde meningen, maar ook met niet-gehoorde noden.

De samenleving komt daardoor onder spanning, normen en waarden komen onder druk. Her en der leidt het tot brandjes, maar ook tot conflict en zelfs tot strafbare feiten, tot misdrijven. Schade wordt aangericht, persoonlijke en maatschappelijke.

Hoe gaan we daar op een constructieve manier mee om? Als individu en als samenleving? Hoe kan de schade hersteld worden? Hoe geven we erkenning aan ieders noden? Hoe creëren we mogelijkheden om verantwoordelijkheid op te nemen voor wat gebeurde? Hoe zorgen we ervoor dat het zich niet herhaalt? Op welke manier kan een dialoog, een bemiddeling tussen alle betrokkenen helpend zijn? Vele vragen waarover we tijdens deze Herstelconferentie graag, op een creatieve manier, met jou in gesprek gaan. Let’s talk...

De Herstelconferentie is een organisatie van DIALOOG en Moderator vzw. DIALOOG is een project van Avansa, De Huizen vzw en De Rode Antraciet, dat de voorbije drie jaar het debat voedde over hoe we als samenleving omgaan met de kwesties ‘misdaad, straf en herstel’. Met de Herstelconferentie slaan DIALOOG en Moderator vzw (expert in herstelrecht en bemiddeling) de handen in elkaar!

PRAKTISCH: Meer info & inschrijven vanaf 25 september 2023 op: moderator.be | dialoogherstel.org/herstelconferentie.

Cursusbegeleiders digitale media gezocht

Heb je een passie voor digitale media en deel je graag je kennis met anderen? Heb je ervaring met het geven van cursussen of workshops voor volwassenen? Dan kan je misschien aan de slag als freelancemedewerker bij Avansa regio Gent. Wij organiseren activiteiten ‘digitaal en media’ in Gent en omstreken voor een algemeen publiek, zoals ‘Digistaties’ (demo’s van één sessie) en cursussen (meerdere sessies). Ga naar pagina 47 voor ons volledig aanbod van Digitaal & Media.

PRAKTISCH: Wil je meer weten over mogelijke cursusinhouden en je vergoeding? Neem dan contact op met Tim Deschaumes (tim.deschaumes@avansa.be).

5

Projecten in de kijker

Digistroom: Digiclubs gaan van start

Lukt het jou niet om online een treinticket te kopen? Heb je de app ‘Itsme’ geïnstalleerd maar heb je geen idee wat je er verder met kan? Wil je leuke wandelen fietsroutes online ontdekken? Krijg je telkens ongewenste berichtjes op Whatsapp van mensen die je niet kent? Heb je geen laptop en zou je er graag een gratis ontlenen? Met al jouw digitale vragen, helpen we je graag verder in jouw lokale Digiclub.

Met veel enthousiasme en positieve energie gingen de Digiclubs van start. We stelden een reeks plaatsen beschikbaar om mensen de kans te geven om persoonlijke begeleiding te krijgen bij al hun digitale vragen. Vrijwilligers en studenten van BEEGO ondersteunden hen hierbij.

Naast de individuele begeleiding werden er ook verschillende workshops door Avansa regio Gent georganiseerd om specifieke digitale vaardigheden te versterken.

Deelnemers kregen de kans om meer te leren over online routeplanners zoals Google Maps, en hoe ze deze efficiënt konden gebruiken om hun weg te vinden in de moderne wereld.

Een andere workshop richtte zich op het begrijpen en gebruiken van digitale diensten van de overheid zoals itsme, mijn burgerprofiel en My eBox. We begeleidden deelnemers bij het opzetten van hun profielen en het begrijpen van de voordelen en functies die deze platforms bieden.

Daarnaast werden er ook workshops gegeven over populaire communicatie-apps, zoals WhatsApp, waarin de deelnemers leerden hoe ze berichten konden sturen, spraak- en videogesprekken konden voeren en media konden delen.

Deze levendige workshops en persoonlijke begeleiding creëerden een positieve en ondersteunende omgeving waarin mensen hun digitale vaardigheden konden ontwikkelen en vergroten.

De Digiclubs zijn een ware ontmoetingsplaats voor leren en groeien, waarin iedereen wordt aangemoedigd om zijn of haar digitale horizon te verbreden.

Waar vind je een Digiclub in je buurt?

Wil je graag een gratis workshop volgen of zit je met een digitale vraag? Digistroom voorziet Digiclubs in bibliotheken in volgende gemeenten in jouw regio: Deinze, Merelbeke, Nazareth, De Pinte, Destelbergen, Gavere, Melle, Sint-Martens-Latem en Zulte. Je kunt ook terecht bij de lokale dienstencentra in Destelbergen, Deinze, Nazareth en De Pinte, en bij de welzijnsschakel de Zonnebloem in Nevele (Deinze) en MIA, de sociale kruidenier in Merelbeke. In totaal zijn er 15 Digiclubs verspreid over de Digistroom regio waar je hulp kunt krijgen bij al je digitale vragen.

I.s.m. Werken Leie & Schelde, VDAB, Ligo GentMeetjesland, Groep Intro, Beego, Emino, Ateljee vzw, Deinze Industrie, Welzijnsschakel de Zonnebloem, CVO, Zorgband Leie en Schelde.

PRAKTISCH: Heb je een vraag of wil je meer informatie? Mail naar charly.maes@avansaregiogent.be of bel ons op 09 224 22 65.

6

Actualiteit & Samenleving

Het gerechtsgebouw in Gent, een open huis

Hoe verloopt een proces? Wie neemt er welke rol op? En welke rechtbanken zetelen in het gerechtsgebouw van Gent? Binnenkort kent het Gentse gerechtsgebouw geen geheimen meer voor jou. Geert Cheyns, ex-voorzitter van de politierechtbank, loodst je op een heldere en levendige manier doorheen gerechtsgebouw en rechtspraak. De rondleiding doorspekt hij met sappige anekdotes en interessante weetjes. Nieuwe inzichten over onze justitie doe je hier op uit eerste hand.

Donderdagnamiddag (14u-17u): 21/9 2023

Gerechtsgebouw, Opgeëistenlaan 401, Gent

Geert Cheyns

€ 8 | € 6 | € 4 | € 1.60 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 231287

Ontde(n)k

Afrika in Gent

Begeleide wandeling langs sporen van het koloniaal verleden

Deze interactieve wandeling daagt iedereen uit om voorbij de stereotypen te kijken en zich te richten op de gedeelde geschiedenis met het Afrikaanse continent. Tijdens de wandeling onthult gids Jeanne Verhaegen Gentse memorabilia en straatnamen die verbonden zijn met gebeurtenissen die de koloniale geschiedenis op haar kop zetten. Maar er is meer! Ook de rijkdom van poëzie uit Afrika wordt belicht. Het voegt een artistiek en creatief element toe aan de ervaring, waardoor je op een andere manier naar Afrika leert kijken.

Zaterdagnamiddag (14u-16.30u): 23/9 2023

Startplaats: Ruiterstandbeeld Albert I, Kon. Albertpark (Zuidpark), Gent

Jeanne Verhaegen

€ 10 | € 7.50 | € 5 | € 2 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 2312880

I.s.m. Willemsfonds

7
C o p y r gi:th sdnofsmelliW
Copyright: Demeester (Wikimedia Commons)

Dzjambo Interculturele ontmoetingsgroep

Heb je zin om nieuwe Gentenaars uit andere culturen op een spontane manier te leren kennen? Dan ben je van harte welkom bij onze interculturele ontmoetingsgroep Dzjambo. Maandelijks organiseren de vrijwilligers van Dzjambo allerlei activiteiten. Dat kan een wandeling, een sportactiviteit of een concertbezoek zijn en nog veel meer. We stellen de activiteiten elke laatste vrijdagavond van de maand voor tijdens het 'Dzjambo-café' in Herberg Macharius. Op een speelse manier leren we elkaar beter kennen en genieten we van een streepje live muziek. Kom naar onze eerste bijeenkomst en maak kennis met onze werking, de vrijwilligers en de andere deelnemers. Wie niet kan aansluiten op de startbijeenkomst, is ook welkom op één van de andere maandelijkse bijeenkomsten. Inschrijven is niet nodig.

Vrijdagavonden (19.30u-22u): 29/9 + 27/10 +

24/11 + 15/12 2023 + 26/1 + 23/2 + 29/3 + 26/4 +

31/5 + 28/6 2024 | Het maandelijks programma van activiteiten wordt op deze bijeenkomsten bekendgemaakt.

Herberg Macharius, Coyendanspark 1, Gent

Fabienne Haerinck, Janusz Vanhellemont, Vrijwilligers Dzjambo

Gratis | Vooraf inschrijven hoeft niet

Code: 2313040

I.s.m. Herberg Macharius

Dit is Europa | Lezing met Hendrik Vos

Politicoloog en professor Hendrik Vos is in de ban van Europa. Hij neemt je mee op een reis door het continent en vertelt over de rijke ontstaansgeschiedenis. Het traject van de Europese eenmaking was een grillige lijn vol onverwachte kronkels. Er was nooit een draaiboek of een breed gedragen plan, en toch ontstond - stap voor stap - de Europese Unie. Hendrik Vos gaat in deze lezing ook in op de actuele uitdagingen voor de Europese Unie. Denk bv. aan de klimaatuitdaging, het conflict met Rusland na de invasie van Oekraïne en het energievraagstuk dat aan beide uitdagingen gekoppeld is.

Donderdagavond (20u-22u): 5/10 2023 ArtA'A, Stationsplein 25, Aalter

Hendrik Vos

€ 8 | € 6 | € 4

Code: 2312558

I.s.m. Bibliotheek Aalter

Achter de schermen van de kringwinkel

Ontdek de logistiek achter de kringwinkel met deze rondleiding achter de schermen bij Ateljee VZW. Maak kennis met de manier waarop goederen gesorteerd worden en hoe de distributie verloopt. Zo ontdek je de verschillende stappen die tweedehands spullen doorlopen alvorens ze te koop zijn in de kringwinkel. Verder krijg je ook info over de hoeveelheid goederen die binnenkomt, de rol die Ateljee opneemt binnen de circulaire economie en het belang van sociale tewerkstelling.

Vrijdagnamiddag (13u-15u): 13/10 2023 Ateljee vzw, Getouwstraat 11, Gent

Egon Heyvaert

Gratis | Wel vooraf inschrijven | Breng één kledingstuk in goede staat mee om te schenken aan De kringwinkel Ateljee vzw

Code: 2312594

I.s.m. Kringloopwinkel Ateljee

8
Copyright: Ateljee VZW Dit is Europa | Lezing met Hendrik Vos Achter de schermen van de kringwinkel Copyright: Bjorn Comhaire

Wij-Zij: polarisatie als verrijking en bedreiging | Lezing met Christophe Busch

In deze lezing analyseert Christophe Busch het fenomeen van polarisatie. Hij licht toe wat er allemaal aan de basis ligt van het fenomeen waarbij groepen mensen lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Aan de hand van historische casussen toont hij aan welke invloed mechanismen zoals groepsdynamiek en gehoorzaamheid hebben en welke vijf gedragsrollen we kunnen identificeren. Tot slot worden ook nog enkele handvaten aangereikt om negatieve vormen van polarisatie te counteren.

Maandagavond (19.30u-21.30u): 16/10 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Christophe Busch

€ 8 | € 6 | € 4 | € 1.60 - UiTPAS-kansentarief

regio Gent

Code: 2313031

I.s.m. Bibliotheek De Krook

'Minding the gap' | Film met

Drie skatende vrienden groeien op in een regio met veel armoede. We komen steeds meer te weten over de beroerde thuissituaties die ze ontvluchten en hun worsteling om zich hieraan te onttrekken. Uiteindelijk vinden ze alle drie een manier om hiermee in het reine te komen. Er komen heel wat thema's aan bod. Met een panel van lokale getuigen gaan we hierover in gesprek.

Maandagavond (19.30u-21.45u): 16/10 2023

ArtA'A, Stationsplein 25, Aalter

Fabienne Haerinck, Lieven De Pril, Fatih De Vos

We hanteren het principe van vrije bijdrage. Standaard bijdrage = € 10. Indien je inkomen dit niet toelaat, dan kan je ook voor de bijdrage van € 5 kiezen of voor het gratis tarief. Solidariteitstarief: € 20.

Code: 2312982

I.s.m. Bibliotheek Aalter, Huis van het Kind - Aalter, Lokaal Bestuur AalterCel Jeugdwerk en Welzijn, Welzijnsband Meetjesland - De Katrol

Bezoek aan het federaal parlement

Een gids van de senaat leidt ons rond in de gebouwen van het federaal parlement en beantwoordt al je vragen. Wat is het verschil tussen de Kamer van volksvertegenwoordigers en de Senaat? Wat is Vlaamse materie en wat Belgische? Voor we het parlement bezoeken, wandelen we even langs de belangrijkste machtscentra van ons land en krijg je meer uitleg over de verschillende instellingen. We wonen ook live vanop de publieksbanken een stuk van de plenaire vergadering van de Kamer van volksvertegenwoordigers bij.

Donderdagnamiddag (13.30u-16.30u):

26/10 2023

Plaats van afspraak: loketten Brussel-Centraal, Europakruispunt 2, Brussel

Janusz Vanhellemont

€ 7 | € 5.25 | € 3.50 | Gelieve zelf voor je treinticket te zorgen.

Code: 2312984

9
panelgesprek In het kader van 'Dag van verzet tegen armoede'
copyright:
copyright: Jimmy Kets
Copyright: Hulu Copyright: Publiek domein

Heeft

Lezing over de plaats van fairtradeproducten in het streven naar eerlijke wereldhandel

Chocolade waarvan de cacao door kinderen geplukt is of kleren die in sweatshops gemaakt worden. Typische wantoestanden die aantonen dat er nog steeds heel wat onrecht en uitbuiting schuilt achter de producten die wereldwijd worden verhandeld en geconsumeerd. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de wereldhandel eerlijker verloopt? Prof. Jan Orbie geeft ons een overzicht van de verschillende visies op eerlijke handel en hoe deze best gerealiseerd worden. Hij situeert ook de plaats van fairtradeproducten binnen het grotere geheel. Na de lezing maken we tijd voor jouw vragen.

Donderdagavond (19.30u-21.30u): 9/11 2023

Bibliotheek Oosterzele, Stationsstraat 13, Scheldewindeke-Oosterzele

Jan Orbie

€ 5 | € 3.75 | € 2.50

Code: 2312776

I.s.m. Bibliotheek Oosterzele, GRIS

Oosterzele, Oxfam Wereldwinkel Oosterzele

Carl Devos over de inzet van de verkiezingen

Politicoloog Carl Devos blikt vooruit naar de inzet van het 'superverkiezingsjaar' 2024. En die inzet is groot, want we worden twee keer in een jaar tijd naar de stembus geroepen. Fenomenen zoals de voortdurende profilering van politici op social media, polarisering en een toenemende onvoorspelbaarheid van het kiesgedrag zorgen ervoor dat de strijd extra spannend zal worden. Carl Devos verheldert in deze lezing wat de politieke inzet is van deze verkiezingen en welke scenario’s er na de verkiezingen mogelijk zijn.

Donderdagavond (20u-22u): 9/11 2023

Leietheater, Brielstraat 8, Deinze

Carl Devos

€ 6 | € 4.50 | € 3

Code: 2312521

I.s.m. Bibliotheek Deinze

Verzekeringen en aansprakelijkheid voor organisaties

Voor bestuurders en vrijwilligers van kleine vzw's en verenigingen

Als vrijwilliger of bestuurder ben je bereid om je belangeloos in te zetten voor je vereniging. Je neemt verantwoordelijkheid op. Maar kan je ook verantwoordelijk gesteld worden voor zaken die slecht aflopen? Het begrip aansprakelijkheid wordt verhelderd en we gaan na wat dit betekent voor de verantwoordelijken in de vzw. We informeren je over de verzekeringen die je best afsluit voor jouw vereniging. Tot slot leer je hoe je verzekeringsmaatschappijen en hun polissen kunt beoordelen.

Maandagavond (19.30u-21.30u): 13/11 2023

Cultuurhuis Merelbeke, Driekoningenplein 15, Merelbeke

Janes Antonissen

€ 15 | € 11.25 | € 7.50 | € 3 - UiTPASkansentarief regio Gent

Code: 2312631

I.s.m. Cultuurhuis Merelbeke

10
het zin om fairtradeproducten te kopen?
Copyright: Publiek domein Copyright: ©Jan De Meuleneir / Photo News Copyright: Isaac Bowen

Een nuchtere analyse van het conflict tussen Oekraïne, het Westen en Rusland

Prof. Tom Sauer overloopt de verschillende perspectieven die circuleren om de grootschalige invasie van Rusland in Oekraïne te verklaren. Is dit het werk van een despoot die angst heeft voor het voorbeeld van een democratisch buurland? Is dit het gevolg van imperialistische ambities die Rusland altijd gekenmerkt hebben? Hoe langer dit conflict duurt, hoe groter ook de kans op mogelijke escalatie tussen de NAVO en kernmacht Rusland. Is het tijd om andere oplossingen een kans te geven en de diplomatie opnieuw zijn rol te laten spelen?

Woensdagavond (19.30u-21.30u): 15/11 2023

Bibliotheek Evergem, Bibliotheekstraat 12, Evergem

Tom Sauer

Code: 2312529

I.s.m. Bibliotheek Evergem, Cultuurcentrum Evergem

Film | Duty of Care Nagesprek met Nic Balthazar

Terwijl overal ter wereld aan de alarmbel wordt getrokken door klimaatactivisten en -experts gaan vervuilende multinationals en nalatende overheden verder hun gang. Tot een Nederlandse advocaat wereldgeschiedenis schrijft met de wet als wapen. Dit spannende courtroom drama volgt Roger Cox in zijn strijd tegen Shell en andere grote spelers. Hij baande de weg voor een nieuw soort klimaatactivisme. Een hoopvol en inspirerend verhaal dat toont hoe één mens werkelijk een verschil kan maken. Na de film gaan we uitgebreid in gesprek met regisseur Nic Balthazar.

Woensdagavond (20u-22u): 22/11 2023 Cultuurcentrum Evergem, Weststraat 31, Sleidinge-Evergem

Fabienne Haerinck, Nic Balthazar Gratis | Wel vooraf inschrijven

Code: 2312830

I.s.m. Cultuurcentrum Evergem, Bibliotheek Evergem, GRIS Evergem, Mina-raad Evergem Inschrijvingspunt: Cultuurcentrum Evergemwww.cultuurcentrumevergem.be, tel. 09 358 51 00.

#NIKSNIEUWJAAR De ultieme consuminder challenge!

In 2022 besloot Marlies om een challenge aan te gaan: een jaar lang niks nieuws kopen. Ze doopte het project #Niksnieuwjaar. Het werd een boeiend jaar vol avonturen en zoektochten, maar ook een jaar van loslaten en leren leven in een compleet nieuwe en verhelderende mindset. Marlies is nu klaar om haar verhaal te vertellen en mensen te inspireren. In deze boeiende lezing legt ze haar basisprincipes en drijfveren uit aan de hand van vrolijke anekdotes.

Maandagavond (19.30u-21u): 11/12 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Marlies Van Wemmel

€ 10 | € 7.50 | € 5 | € 2 - UiTPAS-kansentarief

regio Gent

Code: 2312783

I.s.m. Bibliotheek De Krook

11
€ 8 | € 6 | € 4
Een nuchtere analyse van het conflict tussen Oekraïne, het Westen en Rusland Copyright: Duty of Care Copyright: Publiek domein

Quotes

Elke maand haalt Tina De Gendt voor Quotes een aantal opmerkelijke citaten uit een spraakmakend non-fictieboek en vraagt ze de auteur om tekst en uitleg. Tijdens een Quotes-interview stap je als publiek mee in de wereld van het boek, met de auteur als gids.

Filip CanfynWoon(on) betaalbaarheid

Tina De Gendt interviewt

Filip Canfyn

Filip Canfyn onderzoekt een vraagstuk met vele facetten: woon(on)betaalbaarheid. Wonen werd de voorbije jaren steeds duurder, maar het voorbije jaar maakten de parameters nog eens onverwachte opwaartse sprongen: de inflatie, de intrest, de bouwprijzen en de energietarieven. De koop- en huurkosten van woningen verhogen dus, terwijl de budgetten van huishoudens verlagen. Wonen wordt er niet makkelijker op. Hoe komt dat en wie kan wat doen?

Donderdagavond (19.30u-21u): 5/10 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Filip Canfyn, Tina De Gendt

€ 7 | € 1.40 - UiTPAS-kansentarief regio Gent Code: 2312964

I.s.m. Bibliotheek De Krook

Koen BogaertIn het spoor van Fanon

Tina De Gendt interviewt

Koen Bogaert

In het boek In het spoor van Fanon trekt Koen Bogaert conclusies uit zijn studie rond een reeks dekoloniale denkers. In hun spoor neemt hij je mee in een geschiedenis die ruim vijfhonderd jaar overspant. Van de koloniale symbiose tussen staten en bedrijven, de uitvinding van ‘ras’ tot de Haïtiaanse Revolutie en de hedendaagse heropflakkering van het mondiale protest.

Donderdagavond (19.30u-21u): 16/11 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Koenraad Bogaert, Tina De Gendt

€ 7 | € 1.40 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 2312966

I.s.m. Bibliotheek De Krook

Thomas HertogHet ontstaan van de tijd

Tina De Gendt interviewt

Thomas Hertog

In het boek Het ontstaan van de Tijd gunt wetenschapper Thomas Hertog ons een blik achter de schermen van zijn baanbrekende onderzoek samen met Stephen Hawking. Hun vriendschap en passie voor het vak leidden tot een geheel nieuwe visie op de kosmos. De nieuwe theorie van Hawking en Hertog verweeft de oerknal dieper dan ooit tevoren met ons menselijk bestaan en geeft zo een nieuwe kijk op onze plaats in dit onmetelijk grote heelal.

Donderdagavond (19.30u-21u): 14/12 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Thomas Hertog, Tina De Gendt € 7 | € 1.40 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 2312932

I.s.m. Bibliotheek De Krook

12
Copyright: Publiek domein Copyright: EPO Uitgeverij Copyright: Lannoo

Circulaire economie

In deze activiteitenreeks onderzoeken we hoe we hoe we kunnen produceren en consumeren op een manier die duurzaam is voor mens en milieu, zowel hier als in het Zuiden. Deze reeks is in samenwerking met Bibliotheek Deinze, Lokaal Mondiale Raad Deinze, Amnesty InternationalGroep Deinze, Oxfam Wereldwinkel Deinze.

Kringloopeconomie: van wegwerp naar hergebruik

Europa zet volop op in op circulaire economie om de afvalstromen te verminderen en onze economie duurzamer te maken. In een circulaire economie staan begrippen als verminderen van het gebruik van grondstoffen, hergebruik en recyclage centraal. Erik Paredis, professor duurzame ontwikkeling, schetst ons wat de voordelen zijn van de omschakeling naar een circulaire economie op het gebied van ecologie, werkgelegenheid en welvaart. Hij vertelt ons ook hoe ver we staan, welke weg we nog te gaan hebben en wat de uitdagingen hierbij zijn.

Woensdagavond (19.30u-21u): 18/10 2023

Bibliotheek Deinze, Gentpoortstraat 1, Deinze

Erik Paredis

€ 4 l € 5 - Aan de kassa Code: 2312935

Inschrijvingspunt: Bibliotheek Deinze, tel. 09 381 95 60.

'Schone kleren': is het mogelijk?

Hoe weten we of onze kleding ecologisch en ethisch verantwoord is? Iedereen beseft dat er iets mis is met de spotgoedkope kledij die je in sommige ketens of supermarkten vindt. Maar bestaat er een garantie dat kleren van bekende ketens of prijzige merkkledij niet in dezelfde sweatshops gemaakt worden? Sara Ceustermans van de Schone Kleren Campagne volgt de kledingbusiness al jarenlang en vertelt welke merken en ketens echte inspanningen leveren voor aanvaardbare arbeidsomstandigheden, en hoe je greenwashing (merken die zich duurzamer voordoen dan ze zijn) kan herkennen. Ze wijst ook op pionierende alternatieven voor wie echt duurzame en ethische kleding wil kopen.

Woensdagavond (19.30u-21u): 25/10 2023

Bibliotheek Deinze, Gentpoortstraat 1, Deinze

Sara Ceustermans

€ 4 | € 5 - Aan de kassa

Code: 2312929

Inschrijvingspunt: Bibliotheek Deinze, tel. 09 381 95 60.

Stedenband focust op duurzaam afvalbeleid in Senegal

Met de globalisering worden ontwikkelingslanden meer en meer geconfronteerd met een groeiende afvalberg die vooral in en rond de gemeenten en dorpen voor veel overlast zorgt. Het ontbreken van een georganiseerde ophaling van huishoudelijk afval is een groot probleem. Sinds begin 2022 werken Deinze en Lievegem aan een duurzaam afvalprogramma met KeMoPoDi, 3 gemeenten in Senegal. Tijdens deze avond kom je meer te weten over deze samenwerking.

Woensdagavond (19.30u-21u): 15/11 2023

Bibliotheek Deinze, Gentpoortstraat 1, Deinze

Brigitte Becu, Luk Verbeke

€ 4 | € 5 - Aan de kassa

Code: 2312979

Inschrijvingspunt: Bibliotheek Deinze, tel. 09 381 95 60.

Zie ook de activiteit

'Zero waste workshop: Gebruikte olie tot zeep maken' op p. 17.

Copyright: Cam Morin Copyright: Publiek domein

De landbouwbrigades

Wil jij ook de handen uit de mouwen steken en vanop de eerste rij zien hoe de korte keten werkt? Maak kennis met een boer uit de regio en help hem/haar een dagje op het veld.

De landbouwbrigades | Infosessie

Is het mogelijk om onze voedselproductie te transformeren naar een duurzaam, lokaal en sociaal rechtvaardig voedselsysteem? En hoe kunnen consumenten en boeren daarvoor samenwerken? De landbouwbrigades trekken het veld in om dit al doende te onderzoeken. Maak kennis met een boer uit de regio en help hem/haar een dagje op het veld. Op onze infoavond kom je te weten hoe de landbouwbrigades te werk gaan. Vervolgens kan je je inschrijven voor één of meer meewerkdagen.

Woensdagavond (19.30u-21.30u): 27/9 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Rebekka Eschauzier

Gratis | Wel vooraf inschrijven

Code: 2312800

I.s.m. Bibliotheek De Krook, Solidagro

De landbouwbrigades bij Rawijs Meewerkdag

Tien jaar geleden beslisten azaleakwekers Linda en Alex om de boel om te gooien. In hun serres werden al te veel pesticiden en kunstmest gebruikt, dit kon anders! Dankzij de inbreng van honderd coöperanten en startende boeren Barbara en Thomas zijn de kassen en omringende percelen nu gevuld met een heerlijk gezond en divers aanbod aan groenten. Op deze meewerkdag steek je de handen uit de mouwen en maak je van dichtbij kennis met de boeren en hun verhaal.

Zaterdag (10u-16u): 30/9 2023

Zelfoogstboerderij Rawijs, Koning-Albertlaan 101, Lochristi

Rebekka Eschauzier

Gratis | Wel vooraf inschrijven | Zorg voor stevige kleren en schoenen die vuil mogen worden en breng naargelang het weer regenkledij mee.

Breng je lunchpakket mee. Wij zorgen voor koffie, thee en koekjes.

Code: 2312887

I.s.m. Solidagro

De landbouwbrigades bij Grondig

Meewerkdag

Benny, Elize en Koen produceren groenten, (klein)fruit, eieren en natuurvlees met 'LEF': Lokaal, Ecologisch en Fair. Het is voor dit trio belangrijk dat er uitwisseling is met de buren én met de omliggende natuur. Zoeken naar een eerlijke prijs voor de producten en een eerlijk inkomen voor de boer, kennis delen met elkaar en kijken waar natuur en productie elkaar kunnen versterken. Want echt lokale, ecologische en faire producten produceer je niet op een eiland. Op deze meewerkdag steek je de handen uit de mouwen en maak je van dichtbij kennis met de boeren en hun verhaal.

Zaterdag (10u-16u): 14/10 2023

Plukboerderij Grondig, Veerdreef (hoek Veerdreef en Wellingstraat), Heusden

Gratis | Wel vooraf inschrijven | Zorg voor stevige kleren en schoenen die vuil mogen worden en breng naar gelang het weer regenkledij mee Breng je lunchpakket mee. Wij zorgen voor koffie, thee en koekjes. Code: 2312891

I.s.m. Solidagro

De landbouwbrigades bij Groentegem

Meewerkdag

Op het land van vlees- en melkproducent De Zwaluw streken groentetelers Laura en Bengt neer. De koeienmest zorgt voor vruchtbaar land en de restjes van de groententeelt gaan naar de varkens. Zo kunnen deze twee bedrijven samen de landbouwkringloop sluiten. Groentegem telt nu zo’n tweehonderd leden die jaarlijks een aandeel van de oogst kopen en de boeren zo van een inkomen verzekeren. Ze komen zelf hun groenten oogsten. Verser wordt het niet. Op deze meewerkdag steek je de handen uit de mouwen en maak je van dichtbij kennis met de boeren en hun verhaal.

Zaterdag (10u-16u): 28/10 2023

Zelfoogstboerderij Groentegem, Verbindingsweg 27, Lievegem

Rebekka Eschauzier

Gratis | Wel vooraf inschrijven | Zorg voor stevige kleren en schoenen die vuil mogen worden en breng naar gelang het weer regenkledij mee. Breng je lunchpakket mee. Wij zorgen voor koffie, thee en koekjes. Code: 2312892

I.s.m. Solidagro

14
C o p y r gi:th niemodkeilbuP C o p y r gi:th niemodkeilbuP C o p y r gi:th niemodkeilbuP C o pyri g h t niemodkeilbuP

Ontmoetingsgroepen I.s.m. Avansa regio Gent

In deze groepen blijf je op de hoogte van wat er zich afspeelt tussen mensen en in de samenleving. De bijeenkomsten verlopen in een vriendschappelijke sfeer, met inleidingen door deskundige sprekers en levendige discussies, aangevuld met bezoeken aan tentoonstellingen en culturele uitstappen. Breid je kennissenkring uit en kom regelmatig samen met leeftijdsgenoten. De volledige programma’s vind je op de website terug via https://avansa-regiogent.be/projecten/ontmoetingsgroepen

VIE-groep Merelbeke

Voor vrouwen van 50+

Donderdagvoormiddagen (10u-12u): 14/9, 28/9 + 12/10, 26/10 + 9/11, 23/11 + 7/12, 21/12 2023

Cultuurhuis Merelbeke, Driekoningenplein 15, Merelbeke

€ 10/bijeenkomst

I.s.m. Cultuurhuis Merelbeke

VIE-groep Gent

Voor vrouwen van 50+

Dinsdagvoormiddagen (9.30u-12u): 12/9, 26/9 + 10/10, 24/10 + 7/11, 21/11 + 5/12, 19/12 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

€ 85 – Werkjaar september 2023-juni 2024 | Voor meer info en inschrijvingen kan dit enkel en alleen op viegentdivm@gmail.com.

I.s.m. Bibliotheek De Krook

PLUSlezingen

Donderdagnamiddagen (14u-16.30u):

14/9, 28/9 + 12/10, 19/10 + 16/11, 23/11, 30/11 + 14/12, 21/12 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

€ 5 | € 1 - UiTPAS-kansentarief regio Gent | Vooraf inschrijven is verplicht

I.s.m. Bibliotheek De Krook

Opgelet: je kan voor elke sessie apart inschrijven via www.avansa-regiogent.be

PROGRAMMA PLUSLEZINGEN:

DO 14/9

Chopin. Waarom Chopin de regen niet wilde horen

En andere vragen uit de filosofie van de muziek

Spreker: Marlies De Munck, cultuur en kunstfilosofe, docent UAntwerpen Code: 2312810

DO 28/9

Bruno Latour. Het parlement der dingen

Spreker: Jean Pierre Vanhee, docent Code: 2312811

DO 12/10

Dadaïsme

Spreker: Willie Van Peer, Prof. Culturele hermeneutiek Code: 2312812

DO 19/10

Mark Rothko

Spreker: Paul De Loore, oud-leraar Esthetiek Code: 2312813

DO 16/11

Wie is er bang voor het nihilisme?

Hedendaagse betekenis van Nietzsche

Spreker: Wouter Veldman, doctoraatsonderzoeker Code: 2312814

DO 23/11

De Sixtijnse kapel

Spreker: Willy Goossens, kunsthistoricus Code: 2312815

DO 30/11

Jozef Roth. Een reus uit de wereldliteratuur

Spreker: Els Snick, vertaler UGent, Joseph Roth Gemeenschap Code: 2312816

DO 14/12

Donna Haraway: cyborgs, grenzen en de relatie tussen mensen en dier

Spreker: Jean Pierre Vanhee, docent Code: 2312817

DO 21/12

Het raadsel van de Kleine Prins van schrijver Saint-Exupéry

Spreker: Patrick Schockaert, auteur en essayist Code: 2312818

15

Copyright: Publiek domein

Cultuur & Filosofie

Niet alle wandelaars zijn verdwaald | Lezing

Waarom wandelliteratuur vandaag zo hip is

Dat wandelen gezond en plezierig is, hebben veel mensen tijdens de coronacrisis (her)ontdekt. Maar wandelen heeft ook impact op het denken. Het maakt de geest ontvankelijk en laat het ego opgaan in de omgeving. Wandelen vergt overgave en een zeker loslaten. Tegenwoordig worden er heel wat boeken over gepubliceerd. Blijkbaar hunkeren we massaal naar ruimte, rust en het ongerepte. Wijst de uitgebreide afdeling wandellectuur ook op een verschuiving in ons denken over de mens als maat van alle dingen? In deze lezing maken we een mentale toer langs fragmenten uit de literatuur.

Lochristi

Donderdagavond (19.30u-21.30u): 28/9 2023

Bibliotheek Lochristi, Kon. Boudewijnlaan 6, Lochristi

Virginie Platteau

€ 8 | € 6 | € 4 | € 1.60 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 2312501

I.s.m. Bibliotheek Lochristi

Evergem

Donderdagavond (19.30u-21.30u): 5/10 2023

Bibliotheek Evergem, Bibliotheekstraat 12, Evergem

Virginie Platteau

€ 8 | € 6 | € 4

Code: 2312580

I.s.m. Bibliotheek Evergem, Cultuurcentrum Evergem

Al wandelend wandelliteratuur beleven in Evergem

Van kunstwerk 'Rose des vents' naar Heermeerspark

Herken ook jij het plezier van wandelen en hou je van streekverkenning? Wandelen is van alle tijden. We wandelen een lus in Evergem, met de bibliotheek als vertrekpunt. Op onze tocht zijn er verschillende voorleesmomenten. We zoeken passende citaten bij stukjes natuur en de typische omgeving. Geniet van de frisse gedachten die je de nabije omgeving anders laten beleven, want als je wandelt, zie je meer.

Zaterdagnamiddag (13.30u-16u): 14/10 2023

Bibliotheek Evergem, Bibliotheekstraat 12, Evergem

Brigitte Pattyn, Virginie Platteau

€ 10 | € 7.50 | € 5 | We wandelen ongeveer 5 km.

Code: 2312522

I.s.m. Bibliotheek Evergem, Cultuurcentrum Evergem

16

In beeld geboren | Bezoek PARCUM

Dialoog-rondleiding in de tentoonstelling

Je ziet Christus vaak afgebeeld als een witte man met lang, bruin haar, bruine ogen en een baard. Waar komt dat beeld vandaan? 'In beeld geboren’ neemt je mee naar het prille begin van het christelijke beeld. Van de eerste abstracte symbolen over de Byzantijnse beeldenstrijd tot de honderden portretten van Christus uit de 16de eeuw en later. Tijdens die rondleiding gaat een vaste PARCUMgids de dialoog aan met het publiek én een dialooggids. Een dialooggids is iemand met een andere culturele en/of levensbeschouwelijke achtergrond die een aantal kunstwerken duidt vanuit zijn of haar beleving.

Zondagvoormiddag (11u-12.30u): 1/10 2023

PARCUM, Abdij van Park 7, Heverlee

Ithar Shabeeb, Trui Kerkhove

€ 20 | € 15 | € 10 | € 4 - UiTPAS-kansentarief regio Gent | Toegang tot het museum inbegrepen.

Code: 2312937

I.s.m. PARCUM

20 jaar euthanasiewet: wat moet er anders? | Lezing met Wim Distelmans

2002 was een belangrijk jaar op ethisch vlak. In mei werd de euthanasiewet goedgekeurd door de Kamer van Volksvertegenwoordigers, een maand later volgde de wet op de palliatieve zorg, in augustus werd de wet betreffende de patiëntenrechten gestemd. Drie wetten die de regie ondubbelzinnig bij de patiënt leggen. Mijlpalen in de geschiedenis van onze gezondheidszorg. Vandaag, twintig jaar later, maakt Wim Distelmans - oncoloog, professor in de palliatieve geneeskunde én voorvechter van deze wetten - de balans op. Waar staan we? Wat hebben we bereikt? En waar moeten we naartoe?

Donderdagavond (19.30u-21.30u): 12/10 2023

Lokaal Dienstencentrum De Merelaar, Kloosterstraat 24b, Merelbeke

Wim Distelmans

€ 10 | € 7.50 | € 5 | € 2 - UiTPAS-kansentarief

regio Gent Code: 2312866

I.s.m. Lokaal Dienstencentrum De Merelaar

Zero waste workshop | Gebruikte olie tot zeep maken

Wist je dat een liter olie tot wel 10.000 liter water kan vervuilen? Toen Karina dit te weten kwam, besliste ze iets te doen. Vanuit haar passie voor landschap, natuur en duurzaamheid richtte Karina - architecte en ecofeministe - het label OurEcoLifestyle op. Onder dit label geeft ze zerowaste workshops en presentaties om haar ervaring te delen. Eigen oesterzwammen kweken, met keukenafval powerfood maken voor planten, upcycling van gebruikte olie, ... In deze workshop leer je zelf zeep maken uit gebruikte olie.

Zaterdagvoormiddag (9.30u-12.30u): 14/10 2023 Brielpaviljoen, Ingang Brielmeersen, Lucien Matthyslaan 15, Deinze

Karina Marte

€ 29.50 | € 22.13 | € 14.75 | Extra materiaal is in de deelnemersprijs

inbegrepen

Code: 2312716

I.s.m. Stad Deinze, Dienst klimaat, duurzaamheid, milieu, land- en tuinbouw

17
Copyright: Parcum Copyright: Publiek domein Copyright: Sincerely Media

Het fenomeen heksenwaan | Wandeling

Heksenprocessen in Gent

Welke omstandigheden hebben tot het fenomeen van heksenwaan en de heksenvervolgingen geleid? We bekijken wie de rechters en de slachtoffers waren. Welke elementen zitten er in het demonologische hekserijconcept? Wat zijn de redenen om iemand aan te klagen? Wat doen heksen? Hoe steekt een proces in elkaar? De theoretische achtergrond wordt afgewisseld met getuigenissen uit bestaande heksenprocessen. Ook veroordeelde Gentse heksen komen samen met andere heksen aan het woord.

Zaterdagvoormiddag (10.30u-12u): 14/10 2023

Startplaats: Het Toreken, Vrijdagmarkt 33, Gent

Martine Audenaert

€ 11 | € 8.25 | € 5.50 | € 2.20 - UiTPASkansentarief regio Gent

Code: 2312916

I.s.m. Gandante vzw

Heksenvervolgingen en -voorstellingen in de Lage Landen (1400–1700)

Heksen blijven een fascinatie uitoefenen op mensen van vandaag. Met de bezem vliegen we over de Nederlanden van de 15de tot de 17de eeuw en zijn getuigen van het waandenkbeeld dat de boze, duivelse hekserij nauw verbonden was met de vrouwelijke natuur en dat, bij uitbreiding, elke vrouw een potentiële heks was. Het resulteerde in een heksenjacht van bijna drie eeuwen lang.

2 donderdagnamiddagen (14u-16.30u): 16/11, 23/11 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Danny Yvergneaux

€ 29 | € 21.75 | € 14.50 | € 5.80 - UiTPASkansentarief regio Gent

Code: 2312933

I.s.m. Bibliotheek De Krook

Zorg voor het levenseinde

Gerda Okerman, consulent vroegtijdige zorgplanning van Palliatieve Zorg GentEeklo, brengt tijdens de eerste namiddag een algemene inleiding op mogelijke beslissingen omtrent het levenseinde. Aspecten zoals patiëntenrechten, euthanasie en palliatieve zorg komen aan bod. Tijdens de tweede sessie licht Kathleen Vansteenkiste van het huisvandeMens de praktijk toe: welke wilsverklaringen bestaan er, hoe moeten ze ingevuld worden, met wie worden ze het best besproken, … De beide sessies vormen één geheel en tijdens deze sessies is er ruime mogelijkheid om zelf vragen te stellen.

2 maandagnamiddagen (13.30u-15.30u):

16/10, 23/10 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Gerda Okerman, Kathleen Vansteenkiste € 16 | € 12 | € 8 | € 3.20 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 2313004

I.s.m. Bibliotheek De Krook, Netwerk Palliatieve Zorg Gent-Eeklo vzw, huisvandeMens - Gent

18 Copyright: Publiek
Copyright: Wikipedia Copyright: Publiek domein
domein
bezem

Ukelele voor beginners

Een ukelele is meer dan 'een klein gitaartje'. In deze cursus begin je met de basis (stemming, houding, akkoorden), om vervolgens meteen over te gaan tot echt musiceren en het spelen van hedendaagse muziek. We besteden ruim aandacht aan strums, de ritmische variaties die kenmerkend zijn voor de ukelele, en we leren melodieën spelen. Er is geen voorkennis vereist.  (Opgelet: minimumleeftijd 18 jaar)

4 maandagavonden (19.30u-21.30u): 16/10, 23/10 + 6/11, 13/11 2023

Ontmoetingscentrum De Lieve, Belzeelsestraat 29, Evergem

Jasper Hemelsoet

€ 52 | € 39 | € 26 | Breng je ukelele mee.

Code: 2312763

I.s.m. Cultuurcentrum Evergem, Bibliotheek Evergem, Popcollege vzw

Beroemde meesterwerken | Danse macabre van Saint-Saëns

Online via Zoom

Halloween. Vanaf middernacht tot zonsopgang speelt de dood ten dans. De graven openen zich en iedereen doet mee. Saint-Saëns dompelt je onder in een levendig dansfeest. Maar pas op, af en toe hoor je een sinistere ondertoon! Laat je meevoeren door onweerstaanbare melodieën. Zoek naar kleine, pittige details, en ontdek een origineel instrumentaal kleurenpalet.

Donderdagvoormiddag (11u-12u): 19/10 2023 Online

Gisèle Tallon

€ 7.50 | € 5 | € 2.50 | € 1 - UiTPASkansentarief regio Gent | Dit is een online activiteit, via het platform Zoom. Je hebt een pc of tablet met camera en micro en een goeie internetverbinding (kabel nog beter dan wifi) nodig om te kunnen deelnemen. Je ontvangt voor de sessie de link en enkele tips als handleiding om in te loggen. Bij problemen met het online inloggen kan je ons bereiken op het nummer 09 224 22 65. Met een koptelefoon beluister je de muziekfragmenten in een betere kwaliteit.

Code: 2312231

I.s.m. Bibliotheek De Krook

Leren filosoferen Het andere gesprek

Hoe kruid je gesprekken op familiefeesten? Wat antwoord je op de eindeloze ‘waarom’-vragen van (klein)kinderen? De filosofische gesprekstechniek reikt handvatten aan die toelaten om de ander te ontmoeten op een dieper, menselijker of intiemer niveau. We oefenen filosofische vaardigheden die de 'socratische houding' kenmerken: vragen stellen, onbevooroordeeld luisteren, filosofische prikkels herkennen en argumenten beoordelen.

4 vrijdagvoormiddagen (9.15u-11.45u): 20/10, 27/10 + 10/11, 17/11 2023

Lokaal Dienstencentrum Het Hoeksken, Hoeksken 29A, Evergem

Wouter Coolen

€ 70 | € 52.50 | € 35

Code: 2312760

I.s.m. Lokaal Dienstencentrum

Het Hoeksken, Denk-Kracht

19
Copyright: Publiek domein Copyright: Boom Copyright: Boom

Hoe Hans Op de Beeck stilte ensceneert Lezing in The Wunderkammer Residence

In de Wunderkammer - in 2028 geopend op het domein van Museum Dhondt-Dhaenens - neemt kunstenaar Hans Op de Beeck het woord in een reflectie over de stilte in zijn werk. We beleven 'The Wunderkammer Residence' als een unieke esthetische en meditatieve ervaring van verstilde en gestolde tijd. Met zijn installaties, sculpturen en kunstfilms onderzoekt Op de Beeck de verhouding tussen wat is en wat we voor onszelf creëren in onze moeizame omgang met onze sterfelijkheid. Hij reflecteert op een poëtische wijze over ons tragikomische bestaan en wil ons daarbij verwondering, troost en loutering bieden. We wandelen in stilte naar de tuin van het Museum Dhondt-Dhaenens. Door te vertragen en te verstillen ervaren we de omgeving op een nieuwe manier. In het kader van Dag van de Stilte 2023.

"Ik hou erg van oude schilderkunst en van dat idee om een venster op de wereld te bieden. Zodat je de toeschouwer uitnodigt om gewoon te staren. Ik hoop dat moment op te roepen waarop je je eigen individuele verhalen even opzij schuift en gewoon even alleen kan zijn met of in een beeld. Dat is voor mij de ruimte van de kunst - die ik ook terugvind in de oude schilderkunst. Gewoon kijken naar een landschap van Joachim Patinir of een interieur van Johannes Vermeer, en alles loslaten. Ik geloof heel erg in het oude idee van catharsis: de tragische en problematische, maar tegelijk troostende kwaliteit van het beeld." (Hans Op de Beeck in een interview met Marc Holthof van H ART)

Vrijdagnamiddag (13u-15.30u): 20/10 2023

Museum Dhondt-Dhaenens, Museumlaan 14, Deurle

Hans Op de Beeck, Lief Cuyvers, Brigitte Pattyn

€ 15 | € 11.25 | € 7.50 | Voor de stiltewandeling naar het Museum

Dhondt-Dhaenens spreken we af om 12.50u (stipt) aan de parking van Centrum De Vierschaar, Xavier de Cocklaan 5, 9831 Sint-Martens-Latem (rondpunt Deurle).

Code: 2312960

I.s.m. Museum Dhondt-Dhaenens

Hoe luidt de stilte?

Lezing met Virginie Platteau

Velen zijn op zoek naar wat stilte. Rust, ruimte en tijd die open en niet ingevuld zijn. De stilte die deugd doet is de stilte waar je zelf voor kiest. Maar de stilte jaagt ook schrik aan. We hebben ze met muzak en koptelefoons verjaagd. Gebrek aan impulsen of afleiding confronteert je met een leegte. Kan die stille leegte ook meer inhouden?

In deze lezing naar haar essay Hoe luidt de stilte onderzoekt Virginie Platteau onze dubbelzinnige relatie tot stilte. Ze kijkt naar de betekenis van stilte in de kunst en in de mystieke traditie en houdt een krachtig pleidooi voor het belang van stilte. In het kader van Dag van de Stilte 2023.

Zaterdagvoormiddag (10.30u-12u): 21/10 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Virginie Platteau

€ 8 | € 6 | € 4 | € 1.60 - UiTPAS-kansentarief

regio Gent

Code: 2312939

I.s.m. Bibliotheek De Krook

20
Copyright: Letterwerk
Copyright: “The Quiet View” (Foto: Tim Van de Velde)

Hannah Arendt ingekleurd: Totalitarisme

In deze lezingenreeks focussen we op een term die vandaag alsmaar vaker de kop opsteekt: totalitarisme. Hannah Arendt schreef erover in haar driedelige, monumentale werk: The Origins of Totalitarianism (1951). Daarin nam ze zowel het nazisme van Hitler als het communisme van Stalin onder de loep. Wat is totalitarisme? Hoe kon het ooit zover komen? En schuilt ook vandaag nog het gevaar voor totalitaire neigingen en opvattingen? We laten hedendaagse denkers Arendts werk uitleggen, toepassen en bekritiseren. Telkens licht een spreker een kernbegrip toe (antisemitisme, imperialisme, totalitarisme), waarna een respondent reflecteert over onze eigen politieke en maatschappelijke actualiteit (anti-racisme en discriminatie, dekolonisatie, burgerlijke ongehoorzaamheid, …). Met Hans Achterhuis en Ruddy Doom, Ludo Abicht en Brigitte Herrmans, Nozizwe Dube en Remi Peeters, Dirk De Schutter en Alicja Gescinska, en Pierre Lefranc en Marieke Borren.

Zaterdag (10.30u-17.30u): 28/10 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

€ 30 | € 22.50 - Leden Humanistisch Verbond, Leden Masereelfonds, Leden Vermeylenfonds | € 15 | € 6 - UiTPASkansentarief regio Gent | Koffie/thee/water en een broodje zijn in de deelnemersprijs inbegrepen.

Code: 2312913

I.s.m. Bibliotheek De Krook, August Vermeylenfonds, Faculteit Letteren en Wijsbegeerte - Humanities Academie, Hannah Arendt Instituut, Humanistisch Verbond, Masereelfonds, Universiteit Gent

Hans Achterhuis en Tinneke Beeckman: filosofen in de wereld

het

oeuvre van Achterhuis

Al meer dan vijftig jaar is filosoof Hans Achterhuis actief in onderzoek, onderwijs en publicaties. Zijn laatste publicatie heet Ik wil begrijpen. De onbekende Hannah Arendt

We nodigen hem uit voor een gesprek met politiek filosofe Tinneke Beeckman. Beeckman erkent dat ze veel heeft gehad aan de boeken van Achterhuis en is ook een grote Hannah Arendt-fan. Samen vertrekken ze vanuit zijn eigenzinnig en toegankelijk oeuvre dat steeds inhaakt op de actualiteit. Ze voeren een diepgravende dialoog over thema’s als burgerlijke ongehoorzaamheid, democratie en geweld, ... en gaan samen op zoek naar het grotere perspectief.

Vrijdagnamiddag (14.30u-16.30u): 27/10 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Hans Achterhuis en Tinneke Beeckman

€ 5 | € 1 - UiTPAS-kansentarief regio Gent | Gratis voor studenten Code: 2312914

I.s.m. Bibliotheek De Krook, August Vermeylenfonds, Faculteit Letteren en Wijsbegeerte - Humanities Academie, Hannah Arendt Instituut, Humanistisch Verbond, Masereelfonds, Universiteit Gent

21
Een gesprek over de staat van de wereld, vertrekkend van
Copyright: Hannah Arendt Instituut Copyright: Publiek domein

Ontdek het Lam Gods | Begeleid spel

In Gent is de laatste fase ingegaan van de restauratie van het Lam Gods. Ontdek het schilderij van Jan Van Eyck in een begeleide spelvorm en in team. Via een gedetailleerde beeldprojectie duiken we in de panelen van het schilderij. Met interactieve kijk-, weet- en doe vragen verken je figuren, muziek, optica, flora, textiel en het thema oost-west.

De spelbegeleiding neemt je mee in een verhaal en naar de tijd van Jan Van Eyck. De meeste vragen vertrekken vanuit details van het kunstwerk zelf. Gewapend met een vergrootglas en een schrijfbord werk je samen: diverse opdrachten laten je kijken, zoeken, weten, raden, voelen, ruiken en doen.

Avansa regio Gent ontwikkelde dit spel in samenwerking met Cultuur Gent.

Evergem

Donderdagnamiddag (14u-16u): 26/10 2023

Lokaal Dienstencentrum Het Hoeksken, Hoeksken 29A, Evergem

Brigitte Pattyn

€ 8 | € 6 | € 4

Code: 2312518

I.s.m. Lokaal Dienstencentrum Het Hoeksken

Lochristi

Vrijdagavond (19.30u-21.30u): 1/12 2023

Bibliotheek Lochristi, Kon. Boudewijnlaan 6, Lochristi

Brigitte Pattyn

€ 8 | € 6 | € 4 | € 1.60 - UiTPAS-kansentarief

regio Gent

Code: 2312517

I.s.m. Bibliotheek Lochristi

Troost voor de levenden | Funerair erfgoed en stilte

Poëzie op de Westerbegraafplaats in Gent

We nemen je mee naar de Westerbegraafplaats in Gent, ook wel bekend als het 'Geuzenkerkhof'. Een aantal bekende Gentenaars zoals Cyriel Buysse, Johan Daine, John Flanders, Virginie Loveling, Romain Deconinck en Eric Devolder liggen er begraven. Met bijna de helft van de begraafplaats bestaande uit weelderige grasvelden en groene ruimtes, biedt deze plek een oase van rust en sereniteit. Onze gepassioneerde gids leidt je door een deel van de begraafplaats, waarbij je leert over de betekenis van symbolen zoals gebroken zuilen, de houding van handen en een gesluierde urne. Na de wandeling neemt Coline ons mee in een SamenLeesmoment rondom troostpoëzie.

In het kader van 'Reveil' (een non profit project dat mensen dichter bij elkaar brengt met muziek en lokale levensverhalen) en Dag van de Stilte 2023.

Zaterdagvoormiddag (10u-13u): 28/10 2023

Westerbegraafplaats, Palinghuizen 143, Gent

An Hernalsteen, Coline Bracke

€ 10 | € 7.50 | € 5 | € 2 - UiTPAS-kansentarief

regio Gent

Code: 2312948

Taoïsme in het leven van elke dag

Het taoïsme is een 2500 jaar oude filosofie uit China. Centraal staan het meegaan met de stroom der gebeurtenissen, een evenwicht vinden tussen yin en yang, ingrijpen op het gepaste moment maar ook weten dat niet ingrijpen soms ook een optie is. We bekijken hoe we het taoïsme in de praktijk kunnen brengen, bijvoorbeeld bij problemen op het werk, stress of communicatiemoeilijkheden. We vertrekken vanuit een aantal casestudies en zoeken samen naar hoe we een situatie of gebeurtenis vanuit taoïstisch oogpunt kunnen interpreteren. Zelf verhalen en situaties aanbrengen komt ook aan bod.

3 donderdagavonden (19.30u-22u): 9/11, 16/11, 23/11 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Peter De Backer

€ 49 | € 36.75 | € 24.50 | € 9.80 - UiTPASkansentarief regio Gent

Code: 2312927

I.s.m. Bibliotheek De Krook

22
Copyright: Visit Gent Copyright: Publiek domein

Virginie Lovelingwandeling

Wereldoorlog I in Gent

Wandel op Wapenstilstand mee met Walkotopia en ontdek de geschiedenis van Gent tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Gentse geschiedkundige Leentje Van Hoorde neemt je mee in de voetsporen van schrijfster Virginie Loveling, van de Lovelingtoren in de buurt van haar toenmalige woning naar het stadscentrum. De Lovelingwandeling voert je terug naar het Gent van vluchtelingen, noodhospitalen, hongerende arbeiders, handige smokkelaars, opgesloten prostituees, profiterende officieren en bange soldaten met heimwee.

Zaterdagvoormiddag (10u-12.30u): 11/11 2023

Startpunt: Virginie Lovelinggebouw, Kon. Maria-Hendrikaplein 70, Gent

Leentje Van Hoorde

€ 10 | € 7.50 | € 5 | € 2 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 2313024

I.s.m. Walkotopia

Gitaar voor beginners

Om aan deze reeks deel te nemen, heb je enkel een gitaar nodig. Snaren van staal of nylon? Het maakt niet uit. Tijdens de eerste sessie leren we al meteen een nummer spelen. Er wordt met ieders tempo rekening gehouden. Je krijgt alles aangeleerd aan de hand van bekende en minder bekende melodieën: popsongs, kampvuurliederen, evergreens, rockklassiekers of kinderliedjes, het kan allemaal. Kennis van notenleer is niet vereist. (Opgelet: minimumleeftijd 18 jaar)

4 maandagavonden (19.30u-21.30u): 20/11, 27/11 + 4/12, 11/12 2023

Bibliotheek Oosterzele, Stationsstraat 13, Scheldewindeke-Oosterzele

Gunter Deleu

€ 52 | € 39 | € 26 | Breng je gitaar mee.

Code: 2312767

I.s.m. Bibliotheek Oosterzele, Popcollege vzw

23
Copyright: Publiek domein Copyright: Publiek domein

Onbehagen | Lezing met Paul Verhaeghe

Als gevoel maakt onbehagen deel uit van ons mens-zijn. Ondanks de welvaart op alle vlakken, neemt de onrust in onze maatschappij toe. Paul Verhaeghe laat in dit boek zien dat iedere tijd een eigen gevoel van onbehagen heeft, met de daarbij horende typische problemen – zoals in onze tijd burn-out, het imposter syndroom of de angst om gepest te worden. In Onbehagen kiest Verhaeghe voor een wetenschappelijk onderbouwde analyse, wars van op ideologie gebaseerde kritieken en utopische oplossingen. In zijn herkenbare vlotte en toegankelijke stijl gidst hij ons langs inzichten over deze tijd en verwachtingen voor onze toekomst.

Scheldewindeke-Oosterzele

Donderdagavond (19u-21u): 23/11 2023

Bibliotheek Oosterzele, Stationsstraat 13, Scheldewindeke-Oosterzele

Paul Verhaeghe

€ 8 | € 6 | € 4

Code: 2312601

I.s.m. Bibliotheek Oosterzele, Literatuur Vlaanderen

Aalter

Donderdagavond (19.30u-21.30u): 30/11 2023

ArtA'A, Stationsplein 25, Aalter

Paul Verhaeghe

€ 8 | € 6 | € 4

Code: 2312582

I.s.m. Bibliotheek Aalter, Literatuur Vlaanderen

Proeven van druktechnieken | Zeefdruk

Zeefdruk vraagt wat zorg en geduld, maar levert vaak verbluffende resultaten op. We leren je de basistechnieken aan van het zeefdrukken op papier. Stapsgewijs ervaar je het plezier van je creativiteit. We starten met het voorbereiden van de zeef en vervolgens maken we een ontwerp. Daarna volgt het fixeren en uitspoelen van het beeld én het drukken zelf. Dit allemaal op postkaartformaat. Een verrassende en ontspannende workshop!

Vrijdag (10u-17u): 24/11 2023

Cultuurhuis Merelbeke, Driekoningenplein 15, Merelbeke

Jonas Ghyselen

€ 49 | € 36.75 | € 24.50 | € 9.80 - UiTPASkansentarief regio Gent | Basismateriaal is in de deelnemersprijs inbegrepen

Code: 2312778

I.s.m. Cultuurhuis Merelbeke

24
Copyright: Uitgeverij De Bezige Bij Copyright: Jonas Ghyselen

De stuntelende mens | Lezing met Greet Van Thienen

De 21ste eeuwse mens wordt geacht een autonoom wezen te zijn, grotendeels zelf verantwoordelijk voor zijn eigen lot, maar klopt dat wel? Wat dan met de onvoorspelbaarheid van het menselijk leven? Hoe gaan wij mensen om met de oncontroleerbaarheid van de dingen? Waarom verlangen we naar onsterfelijkheid? Is het lichaam uit de tijd? In het boek De stuntelende mens, een klein onderzoek naar wat we zijn (Pelckmans) stelt Greet Van Thienen de oude filosofische vraag naar wat ons menselijk maakt. In deze lezing vertelt ze waarom die vraag haar zo fascineert, en waarom het ook in deze digitale en versnellende tijd belangrijk blijft erover na te denken.

Donderdagavond (19u-20.30u): 30/11 2023

Bibliotheek Lochristi, Kon. Boudewijnlaan 6, Lochristi

Greet Van Thienen

€ 8 | € 6 | € 4 | € 1.60 - UiTPAS-kansentarief

regio Gent

Code: 2312597

I.s.m. Bibliotheek Lochristi

Wij, robots

Hoe ver dringt artificiële intelligentie onze levens binnen?

In deze lezing stellen we ons fundamentele vragen over de impact van nieuwe en oude technologie. Is technologie neutraal? Beseffen we voldoende dat Big Tech weet wat onze seksuele oriëntatie, levensbeschouwelijke voorkeur en emoties zijn? En wordt de wereld sinds de digitale revolutie bestuurd door ingenieurs, of zijn hun uitvindingen slechts een product van de samenleving? Prof. Lode Lauwaert werpt op een glasheldere manier een filosofische en eigenzinnige blik op technologie en AI. Een frisse en kritische blik op dé thema’s van deze tijd. Meer weten over AI? Bekijk ook de activiteit Digistatie | Artificiële Intelligentie: eindelijk een doorbraak? op p. 53.

Maandagavond (19.30u-21.30u): 4/12 2023 Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Lode Lauwaert

€ 8 | € 6 | € 4 | € 1.60 - UiTPAS-kansentarief

regio Gent

Code: 2312989

I.s.m. Bibliotheek De Krook

Kerstmis in renaissancesfeer met concert in De Bijloke Kerstmuziek met Stile Antico

Maak kennis met de muzikale wereld van Byrd, Lassus en Monteverdi. Ontdek de diepe religiositeit waarmee het kerstgebeuren wordt gebracht. Laat je meevoeren door serene, bijna bovenaardse klanken en ontrafel het fijne maar zeer vernuftig geconstrueerde stemmenweefsel van de polyfonie. Ontdek de subtiele band tussen muziek en woord, en laat je raken door soms ingehouden, soms sterk doorleefde emoties. We sluiten deze cursus af met een concert van Stile Antico in de concertzaal van De Bijloke.

2 donderdagavonden (19.30u-22u): 7/12, 14/12 2023 + concert in De Bijloke woensdagavond (20u-22u): 20/12 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent en De Bijloke, Concertzaal, J. Kluyskensstraat 2, Gent

Gisèle Tallon

€ 71.50 | € 61 | € 51 | € 14.30 - UiTPASkansentarief regio Gent l Het concertticket is in de deelnemersprijs inbegrepen.

Code: 2312951

I.s.m. Bibliotheek De Krook

25
Wij, robots Kerstmis in renaissancesfeer De stuntelende mens Copyright: Dag van de Filosofie 2022
copyright: Publiek domein copyright: Publiek domein

Stereotypering van mensen | Lezing Zoo

Humain (Chokri Ben Chikha)

Stereotypen sluipen onmerkbaar binnen in het spreken over en het beschouwen van de ons omringende werkelijkheid. Wie laat zich nooit op een uitspraak betrappen waaronder exotische, racistische, homofobe of seksistische reflexen schuilgaan? Parallel aan de snel toenemende complexiteit van de hedendaagse samenleving, groeit de aantrekkingskracht van deze stereotypen die het debat polariseren en social media en fake news beheersen. Chokri Ben Chikha brengt een lezing over zijn boek Zoo humain. De blijde terugkeer van de barbaar: een bundeling van dagboeknotities, theater tekstfragmenten en bespiegelingen over stereotypering.

Donderdagavond (19.30u-21.30u): 7/12 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Chokri Ben Chikha

€ 8 | € 6 | € 4 | € 1.60 - UiTPAS-kansentarief

regio Gent

Code: 2312947

I.s.m. Bibliotheek De Krook, Literatuur

Vlaanderen

Verrijk je kijk op kleur

Zien en ervaren

Ontdek wat kleur is en hoe kleur ontstaat. Ervaar het verschil tussen pigment en kleurstof, en laat je verrassen door tal van kleurweetjes en kleurbetekenissen. Zo krijg je inzicht in kleur binnen de diverse toepassingen: symbolisch, esthetisch of ruimtelijk gebruik in verkeer, design, schilderkunst, heraldiek, therapie, … Je gaat ook zelf kleuren mengen.

2 vrijdagvoormiddagen (10.15u-12.45u): 8/12, 15/12 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Brigitte Pattyn

€ 36 | € 27 | € 18 | € 7.20 - UiTPASkansentarief regio Gent

Code: 2313003

I.s.m. Bibliotheek De Krook

Geraas en geruis | Lezing door Jean Paul Van Bendegem

Deze lezing schetst het ontstaan van Van Bendegems boek Geraas en geruis – een pleidooi voor imperfectie en geeft een inkijk in het schrijfproces. Ook de wijze waarop vorm en inhoud met elkaar gekoppeld zijn, krijgt alle aandacht. Daarnaast komt ook de inhoud zelf aan bod: wat is onze obsessie met klasseren, rangschikken en ordenen? Waarom zijn er altijd mankementen? Waarom gaan dingen kapot? Waarom is perfectie niet haalbaar? Dromen we daarom van De bibliotheek van Babel (van Jorge Luis Borges), van wolken en oneindigheid? En bovenal: wat zou er mis zijn met imperfectie?

Maandagnamiddag (14u-16u): 11/12 2023

Cultuurzaal Uyttenhove, Zavel 5, Lochristi Jean Paul Van Bendegem

€ 8 | € 6 | € 4 | € 1.60 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 2312555

I.s.m. Lokaal Dienstencentrum ’t Fazantenhof

26
We kiezen zelf wat we onthouden van de geschiedenis
Copyright: Tom Verbruggen Copyright: publiek domein Copyright: Publiek domein

Paarse Zetel in de krook

Griet Pauwels interviewt in Bibliotheek De Krook auteurs en andere culturele persoonlijkheden.

De Paarse Zetel is een initiatief van Bibliotheek De Krook en Avansa regio Gent. Voor deze lezing ontving de bibliotheek een subsidie van Literatuur Vlaanderen

Jaap Robben

Griet Pauwels interviewt

Jaap Robben

Jaap Robben (1984) schrijft niet specifiek voor een leeftijd, maar voor iedereen in het bijzonder. Hij veroverde met zijn romandebuut Birk boekhandel, lezer en recensent. Birk werd bekroond met o.a. de Nederlandse Boekhandelsprijs. Zomervacht haalde de longlist van de International Booker Prize, was DWDD Boek van de Maand en oogstte ook buiten de Nederlandse taalgrenzen veel lof. Robbens romans worden verfilmd en zijn werk verschijnt inmiddels in vijftien talen. Eind 2022 verscheen zijn langverwachte derde roman Schemerleven.

Donderdagmiddag (12.30u-13.15u): 12/10 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Gratis | Wel vooraf inschrijven Code: 2312923

Lize Spit

Griet Pauwels interviewt

Lize Spit

Lize Spit (1988) groeide op in de Antwerpse Kempen, maar woont sinds 2005 in Brussel. Ze behaalde een master Scenarioschrijven aan het RITCS. Ze won zowel de publieksals juryprijs bij write Now! in 2013. In 2016 verscheen haar debuutroman Het Smelt, waarvan meer dan 200 000 exemplaren werden verkocht. Er volgden vertalingen in twaalf landen en een verfilming. Het boek won ook verschillende prijzen. In december 2020 verscheen haar tweede roman Ik ben er niet. Lize Spit werkt als gastdocent creatief schrijven voor LUCA School Of Arts en RITCS. Ze is columnist bij De Morgen.

Donderdagmiddag (12.30u-13.15u): 16/11 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Gratis | Wel vooraf inschrijven Code: 2313029

Aya Sabi

Griet Pauwels

interviewt Aya Sabi

Aya Sabi (1995) woont in Vlaanderen en studeert Arabistiek en Islamkunde aan de KU Leuven. Ze is columnist voor De Morgen en publiceerde in 2017 de verhalenbundel Verkruimeld land, die bij Atlas Contact verscheen. In 2020 werd ze door NRC Handelsblad uitverkozen tot een van de literaire talenten van het jaar. Op 23 augustus 2022 verscheen haar debuutroman bij Das Mag: Half leven. Het boek stond op de shortlist van de Confituur Boekhandelsprijs 2023.

Donderdagmiddag (12.30u-13.15u): 21/12 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Gratis | Wel vooraf inschrijven Code: 2313030

27
Copyright: Stephan Van Fleteren Copyright: Lieve Blancquaert Copyright: Noortje palmers

Leesgroepen

Heb je zin om je leeservaringen uit te wisselen met andere boekenliefhebbers?

Ben je benieuwd wat andere mensen aantrekt (of net niet) in een boek? Wil je meer weten over de auteur en haar of zijn stijl?

Dan is de leesgroep iets voor jou. Tweemaandelijks komen we samen rond een boek dat we vooraf kiezen. Met verschillende mensen een boek onder begeleiding bespreken, verrijkt je leeservaring en vergroot je leesplezier!

€ 30 | € 22.50 | € 15 | € 6 - UiTPASkansentarief regio Gent  I.s.m. Bibliotheek De Krook

ONLINE LEESGROEP

5 dinsdagnamiddagen (14u-16u): 19/9 + 14/11 2023 + 23/1 + 19/3 + 14/5 2024

Lieven Deprettere

Tegen de eerste sessie lezen we 'Het lied van ooievaar en dromedaris' van Annet Daanje. Dit is een online activiteit, via het platform Zoom. Je hebt een pc of tablet met camera en micro en een goeie internetverbinding (kabel nog beter dan wifi) nodig om te kunnen deelnemen. Je ontvangt ten laatste één dag voor de sessie de link en enkele tip als handleiding om in te loggen.

Code: 2312803 (inschrijven kan tot 19/9 2023)

LEESGROEP IN JE BIB! | DE KROOK

5 woensdagavonden (19.30u-21.30u):

4/10 + 6/12 2023 + 7/2 + 17/4 + 29/5 2024

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

LEESGROEP IN JE BIB! | DE KROOK

5 zaterdagvoormiddagen (10.15u-12.15u):

7/10 + 2/12 2023 + 27/1 + 16/3 + 25/5 2024

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Sara Standaert

Tegen de eerste sessie lezen we 'Het eiland van de verdwenen bomen' van Elif Shafak.

Code: 2311015

André Vermaerke

Tegen de eerste sessie lezen we 'Lessen' van Ian McEwan.

Code: 2312706

LEESGROEP IN JE BIB! | DE KROOK

5 donderdagnamiddagen (14.30u-16.30u):

12/10 + 14/12 2023 + 1/2 + 18/4 + 13/6 2024

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Valerie De Witte

€ 30 | € 22.50 | € 15 | € 6 - UiTPASkansentarief regio Gent

Tegen de eerste sessie lezen we 'Nooit meer slapen' van Willem Frederik Hermans.

Code: 2311167

LEESGROEP IN JE BIB! | DE KROOK

5 zaterdagvoormiddagen (10.15u-12.15u):

30/9 + 2/12 2023 + 27/1 + 23/3 + 18/5 2024

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Dorine Leyseele

Tegen de eerste sessie lezen we 'De smaak van peren' van Ewald Arenz.

Code: 2311078

28
copyright: Publiek domein

LEESGROEP IN JE BIB! | LEDEBERG

5 donderdagavonden (19.30u-21.30u): 5/10 + 7/12 2023 + overige data worden later meegedeeld.

Bibliotheek Ledeberg - F1, Driesstraat 99, Ledeberg

Carine Van der Sypt

Tegen de eerste sessie lezen we 'Heksengebroed' van Atwood. Code: 2312967

LEESGROEP IN JE BIB! | LEDEBERG

5 zaterdagvoormiddagen (10u-12u): 14/10 + 25/11 2023 + overige data worden later meegedeeld.

Bibliotheek Ledeberg - F1, Driesstraat 99, Ledeberg

Carine Van der Sypt

Tegen de eerste sessie lezen we 'Het bezoek van de lijfarts' van Per Olov Enquist. Code: 2312968

LEESGROEP IN JE BIB! |

BRUGSE POORT

5 donderdagavonden (19.30u-21.30u):

21/9 + 23/11 2023 + 25/1 + 21/3 + 23/5 2024

Bibliotheek Brugse Poort - F11, Blazoenstraat 9, Gent

Dirk Lambrecht

Tegen de eerste sessie lezen we 'Verboden terrein' van Louise Kennedy. Code: 2312563

LEESGROEP IN JE BIB! |

BRUGSE POORT

5 zaterdagvoormiddagen (10u-12u): 14/10 + 25/11 2023 + 3/2 + 27/4 + 1/6 2024

Bibliotheek Brugse Poort - F11, Blazoenstraat 9, Gent

Frederick Broeckaert

Tegen de eerste sessie lezen we 'Het lied van ooievaar en dromedaris' van Anjet Daanje.

Code: 2312875

LEESGROEP

IN JE BIB! | MARIAKERKE

5 woensdagavonden (19.30u-21.30u): 18/10 + 6/12 2023 + 24/1 + 20/3 + 22/5 2024

Bibliotheek Mariakerke - F3, Trekweg 1, Mariakerke

Marleen Van der Bauwhede Tegen de eerste sessie lezen we 'Republiek van het licht' van Andrés Barba.

Code: 2312931

LEESGROEP IN JE BIB! | MARIAKERKE

5 vrijdagnamiddagen (14u-16u): 20/10 + 8/12 2023 + 26/1 + 22/3 + 24/5 2024

Bibliotheek Mariakerke - F3, Trekweg 1, Mariakerke

Marleen Van der Bauwhede

Tegen de eerste sessie lezen we 'Republiek van het licht' van Andrés Barba.

Code: 2312930

LEESGROEP IN JE BIB! | DRONGEN

5 maandagavonden (19.30u-21.30u): 25/9 +

13/11 2023 + 29/1 + 18/3 + 20/5 2024

Bibliotheek Drongen - F10, A. Catriestraat 4, Drongen

Koen Temmerman

Tegen de eerste sessie lezen we 'Lessen' van Ian McEwan.

Code: 2312774

LEESGROEP IN JE BIB! | OOSTAKKER

5 maandagavonden (19.30u-21.30u): 2/10 +

4/12 2023 + 5/2 + 25/3 + 6/5 2024

Bibliotheek Oostakker - F12, Sint-Laurentiuslaan 1, Oostakker

Goedele De Swaef

Tegen de eerste sessie lezen we 'Draaischijf' van Tom Lanoye.

Code: 2312873

LEESGROEP IN JE BIB! | SINT-AMANDSBERG

5 donderdagnamiddagen (14u-16u):

5/10 + 7/12 2023 + 8/2 + 11/4 + 13/6 2024

Bibliotheek Sint-Amandsberg - F13, Halvemaanstraat 92, Sint-Amandsberg

Karin Bonte

Tegen de eerste sessie lezen we 'Schaduwlijst' van Petra Thijs.

Code: 2312837

LEESGROEP IN JE BIB! | ZWIJNAARDE

5 woensdagavonden (19.30u-21.30u):

20/9 + 13/12 2023 + 28/2 + 24/4 + 29/5 2024

Bibliotheek Zwijnaarde - F5, Heerweg-Zuid 22, Zwijnaarde

Ingrid Vancraeynest

Tegen de eerste sessie lezen we ‘Olifanten op een web’ van Mensje van Keulen.

Code: 2312877

29

SamenLezen

SamenLezen is een bijzondere en tegelijk simpele werkvorm. Iemand leest hardop een verhaal/gedicht voor en pauzeert doorheen de tekst. Het is in die pauzes dat we met elkaar in gesprek gaan. Wat springt eruit, wat raakt je, welke beelden komen bij je op? Welke woorden werken en welke zinnen zijn onweerstaanbaar? Gedachten en emoties van personages doen je aan je eigen leven denken. De tekst werkt als spiegel voor eigen gedachten en gevoelens. Door die met elkaar te delen, wordt het verhaal en de ervaring rijker. Samen lezen is verbindend en plezierig, je ontmoet nieuwe inzichten en proeft van unieke verhalen. Helemaal gratis (wel vooraf inschrijven). Iedereen is welkom: mensen die niet (meer) lezen, die moeilijk toegang hebben tot literatuur of die gewoon willen genieten van een verhaal en een boeiend gesprek.

SAMENLEZEN VOOR ANDERSTALIGEN | KENNISMAKINGSSESSIE

Ben je nieuwsgierig naar 'Samen Lezen', maar twijfel je of dit iets voor jou is? Wil je graag eerst eens kennismaken met deze activiteit? Welkom op deze kennismakingssessie. Daarna kies je of je de reeks (7 bijeenkomsten) volgt. We lezen een sterk verhaal en een mooi gedicht voor. We praten samen met anderen over de tekst. We ontmoeten elkaar. Helemaal gratis, met koffie of thee en wat lekkers erbij. Iedereen welkom.

Donderdagavond (18u-19.30u): 21/9 2023

Waar? Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Begeleiding: André Vermaerke Gratis | Wel vooraf inschrijven

Code: 2312854

I.s.m. Bibliotheek De Krook, Amal - Agentschap Integratie en Inburgering Gent vzw

SAMENLEZEN VOOR ANDERSTALIGEN

Zin om een sterk verhaal te lezen en een mooi gedicht te horen? Om samen met anderen te praten over de tekst? Schrijf je dan in! Met 'Samen Lezen' lezen we samen voor het plezier. Helemaal gratis, met koffie of thee en wat lekkers erbij. Iedereen welkom. Wanneer je eerst even wil proeven dan kan je de SamenLezen voor anderstaligen | Kennismakingssessie op 21/9 2023 volgen.

Donderdagavonden (18u-19.30u): 28/9 + 12/10, 26/10 + 9/11, 23/11 + 7/12, 21/12 2023

Waar? Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Begeleiding: André Vermaerke Gratis | Wel vooraf inschrijven Code: 2312855

I.s.m. Bibliotheek De Krook, Amal - Agentschap Integratie en Inburgering Gent vzw

SAMENLEZEN MET ANDERSTALIGEN IN BIBLIOTHEEK MERELBEKE  Maandelijks op dinsdagavond (19u-20u)  Waar? Dijsegem 1, Merelbeke  Begeleiding: Eddie De Wit Meer info en data: heidi.dhondt@ merelbeke.be of eddie.de.wit@telenet.be of 09 210 34 10

SAMENLEZEN IN BOEKHANDEL LIMERICK  Tweewekelijks op vrijdagvoormiddag (10.30 u – 12.00u)

Waar? Koningin Elisabethlaan 142-148, 9000 Gent  Meer info en data: 09 222 17 57 of Soetkin@ limerick.be en boekhandel@limerick.be

SAMENLEZEN IN DIENSTENCENTRUM EN SOCIAAL RESTAURANT DE KNOOP

Tweewekelijks op donderdagvoormiddag (10.30u-11.30u)

Waar? Hundelgemsesteenweg 125, Ledeberg  Begeleiding: Caroline Verbruggen Meer info: caroverbruggen@gmail.com

SAMENLEZEN IN LOKAAL DIENSTENCENTRUM SPELTINCX  Tweewekelijks op donderdagnamiddag (14.30u-15.30u)

Waar? Meersemdries 4, 9050 Gent  Begeleiding: Caroline Verbruggen Meer info: caroverbruggen@gmail.com

SAMENLEZEN IN BIBLIOTHEEK MERELBEKE  Tweewekelijks op dinsdagvoormiddag (10.30u-12u)

Waar? Dijsegem 1, Merelbeke  Begeleiding: Kristien Serraes Meer info: claudia.van.houte@merelbeke.be of kristien.serraes@gmail.com of 09 210 34 10

SAMENLEZEN IN BIBLIOTHEEK SLEIDINGE  Driewekelijks op donderdagnamiddag (14u-15.30u)

Waar? Weststraat 31, Sleidinge-Evergem  Begeleiding: Kristien De Vos Meer info: bibliotheek@evergem.be of 09 216 89 30

SAMENLEZEN IN BIBLIOTHEEK MELLE  Maandelijks op dinsdagavond (19u-20u)

Waar? Kruisstraat 2A, Melle  Begeleiding: Geertrui Walleyn en Nele Sels Meer info: geertrui.walleyn@melle.be en nelesels@gmail.com

SAMENLEZEN IN ONTMOETINGSCENTRUM TER GULDEN CELLE  Driewekelijks op donderdagnamiddag (14u-15.30u)

Waar? Doornzeledries 57, Doornzele

Begeleiding: Brenda De Windt

Meer info en data: brenda.dewindt@evergem.be of 09 216 89 30

SAMENLEZEN IN BIBLIOTHEEK LOCHRISTI

Tweewekelijks op vrijdagvoormiddag (9.30u-11u)

Waar? Koning-Boudewijnlaan 6, Lochristi

Begeleiding: Hilde De Brabander en Petra Bogaert

Meer info en data: petra.bogaert@lochristi.be of 09 356 60 73

SAMENLEZEN IN LOKAAL DIENSTENCENTRUM DE REINAERT  Tweewekelijks op maandagvoormiddag (10.15u-11.45u)

Waar? Kerkham 3D, Destelbergen

Begeleiding: Maureen Van Waeyenberg

Meer info en data: maureen.vanwaeyenberg@zorgband.be

SAMENLEZEN IN SENIORCITY GENT

Tweewekelijks op woensdagvoormiddag (10u – 11u30)

Begeleiding: Kathleen Van Steenkiste

Meer info: kathleen.vansteenkiste@demens.nu

SAMENLEZEN IN BOEKHANDEL ROKKO

Meer info en data: Coline.Bracke@ avansa-regiogent.be of 0498 06 12 77

30

Copyright: Publiek domein

Persoon & Welzijn

Hartcoherentie | Workshop

Heb je vaak last van stress, faalangst of twijfels? Kan je soms moeilijk inslapen of lig je ’s nachts te piekeren? Voel je je oververmoeid of heb je concentratieproblemen? Heb je soms hyperventilatie of hartkloppingen? Heb je soms het gevoel dat het allemaal wat boven je hoofd groeit? Dat je het niet meer aankunt? Hartcoherentie is een wetenschappelijk onderbouwde ademhalingsmethode die effectief helpt bij stress. Gedurende drie sessies leer je hoe je hartcoherent kan worden.

3 maandagavonden (19.30u-22u): 25/9 + 9/10, 23/10 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Myriam Deroo

€ 58.50 | € 44 | € 29 | € 11.70 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 2312922

I.s.m. Bibliotheek De Krook

Hartcoherentie | Infosessie

Hartcoherentie is een wetenschappelijk onderbouwde methode om zelf je stress te leren beheersen. Als we regelmatig of langdurig blootgesteld worden aan stress kan dit allerlei gevolgen hebben voor onze gezondheid en ons welzijn. Denk maar aan slaapproblemen, concentratiestoornissen, oververmoeidheid, minder weerstand, depressie en burn-out. In deze infosessie verneem je hoe een hartcoherentietraining je leert daarmee om te gaan. Het is een eenvoudige maar doeltreffende techniek die je helpt rustiger te blijven en meer harmonie te ervaren in lichaam en geest.

Donderdagnamiddag (14u-16u): 5/10 2023

Ontmoetingscentrum Avondvreugd, Lodorp 103, Lotenhulle-Aalter

Myriam Deroo

€ 8 | € 6 | € 4

Code: 2312821

I.s.m. Curando vzw, Ontmoetingscentrum Avondvreugd

31

De kracht van constructieve feedback en waardering

Wil je wel feedback geven, maar weet je niet precies hoe en ben je tegelijkertijd bezorgd dat het meer kwaad dan goed doet? Als jij feedback krijgt, voel je je dan snel afgewezen als persoon? Tijdens deze ervaringsgerichte workshop nemen we onze overtuigingen over het geven van feedback en waardering onder de loep. Door oefeningen en rollenspellen, worden we ons bewust van de invloed van onze eigen communicatie, ons eigen gedrag op anderen en worden vaardigheden bijgebracht om ook lastige situaties het hoofd te bieden.

2 maandagavonden (19.30u-22u): 2/10, 9/10 2023

Ontmoetingscentrum De Lieve, Belzeelsestraat 29, Evergem

Dino Steyaert

€ 35 | € 26.25 | € 17.50

Code: 2312550

I.s.m. Cultuurcentrum Evergem, Bibliotheek Evergem

Narcisme: hoe herkennen en herstellen

'Het is een narcist' is een uitspraak die we vandaag de dag steeds meer horen. Het lijkt wel of er overal narcisten opduiken, maar is dat ook zo? Met deze lezing wil narcismecoach Mieke Baudelet mensen bewust maken van wat narcisme nu precies is. Het wordt maar al te vaak ingevuld als: 'Iemand die zichzelf heel graag ziet'. En laat nu net dat niet zo zijn.

Maandagavond (19.30u-21.30u): 2/10 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Mieke Baudelet

€ 10 | € 7.50 | € 5 | € 2 - UiTPAS-kansentarief

regio Gent

Code: 2312595

I.s.m. Bibliotheek De Krook

Mindful wandelen Een uitnodiging tot vertragen en stilvallen

Wandelen is niet alleen goed voor onze lichamelijke, maar ook voor onze geestelijke gezondheid. Al wandelend kunnen we ons hoofd leegmaken en met een nieuwe en frisse blik naar de wereld beginnen kijken. We wandelen samen, we vertragen en vallen stil. Door bewust te ademen, kijken, luisteren, ruiken en voelen, komen onze gedachten tot rust. We oefenen ook in meditatief wandelen. We reflecteren en delen onze ervaringen. Wandel mee en ervaar hoe je veerkrachtiger weer naar huis gaat!

Nazareth

Donderdagnamiddag (13.30u-16u): 5/10 2023

Vertrekpunt: Taverne 't Sluis, Sluis 5, Nazareth

Lief Cuyvers

€ 12 | € 9 | € 6 | We wandelen ongeveer 5 km.

Code: 2312675

I.s.m. Lokaal Dienstencentrum Nazareth

Merelbeke

Vrijdagvoormiddag (9.30u-12u): 10/11 2023

Vertrekpunt: 't Groenendal, Brandegems Ham 5, Merelbeke

Lief Cuyvers

€ 12 | € 9 | € 6 | € 2.40 - UiTPAS-kansentarief regio Gent | We wandelen ongeveer 5 km.

Code: 2312673

I.s.m. Lokaal Dienstencentrum De Merelaar

32
Copyright:
Copyright:
Publiek domein
Avansa regio Gent Copyright: Publiek domein

Goed kiezen geeft kracht

Je maakt de hele dag door keuzes, bewust of onbewust. Sommige beslissingen geven een goed gevoel, bij andere blijf je twijfelen. Vroeger werden veel beslissingen eerder vanzelfsprekend genomen en vaak voor het leven. Nu worden keuzes veel meer in vraag gesteld en worden ze vaak herdacht. Het is allemaal complexer geworden en het is niet altijd evident om er je weg in te vinden. We onderzoeken hoe je een realistische kijk kan krijgen op wat kiezen en beslissen eigenlijk is. Wat speelt er allemaal een rol in jezelf en buiten jezelf? Hoe verloopt een beslissingsproces? En waaraan kan je een goede beslissing herkennen?

Lochristi

Donderdagavond (19.30u-21.30u): 5/10 2023

Bibliotheek Lochristi, Kon. Boudewijnlaan 6, Lochristi

Machteld Govaerts

€ 16 | € 12 | € 8 | € 3.20 - UiTPASkansentarief regio Gent

Code: 2312705

I.s.m. Bibliotheek Lochristi, PRH vzw

Evergem

Dinsdagavond (19.30u-21.30u): 21/11 2023

Ontmoetingscentrum De Lieve, Belzeelsestraat 29, Evergem

Veerle Troch

€ 16 | € 12 | € 8

Code: 2312707

I.s.m. Cultuurcentrum Evergem, Bibliotheek Evergem, PRH vzw

Luisteren naar je lichaam en je stem

Stress en uitputting kunnen voorkomen worden als we de taal van ons lichaam ernstig nemen en die respecteren. Op deze herfstige avonden focussen we op de sensaties van ons lichaam en op wat het nodig of net niet nodig heeft. Op de boodschappen die het lichaam ons ten diepste wil vertellen maar waar we vaak aan voorbijgaan, omdat we zo nodig van alles moéten. We laten ook de natuurlijke stem vrijuit klinken en luisteren er in alle openheid naar.

3 donderdagavonden (19u-21.30u): 12/10, 19/10, 26/10 2023

Ontmoetingscentrum De Lieve, Belzeelsestraat 29, Evergem

Hilde Breda

€ 52 | € 39 | € 26

Code: 2312549

I.s.m. Cultuurcentrum Evergem, Bibliotheek Evergem

Online Luistercafé Via Zoom

In een luistercafé krijg je in een groepje van drie de kans om te praten over iets wat je wilt delen met anderen: een mooie gebeurtenis, iets waar je het moeilijk mee hebt, iets wat je bezighoudt. De anderen luisteren naar jou. Je wordt niet onderbroken of beoordeeld en je krijgt geen ongevraagd advies. Daardoor krijgt je verhaal ten volle erkenning. Daarna luister jij op jouw beurt naar de anderen. Vooraf krijg je enkele richtlijnen en wat inspiratie en op het einde kan je, als je dat wilt, in de hele groep je ervaringen delen. Een aanrader voor iedereen die op zoek is naar menselijk contact en authentieke verbinding. En je kan gewoon van thuis uit meedoen! Maandelijks van oktober t/m december.

Donderdagavond (19.30u-21u): 12/10 2023 Online

Frédéric Cotman

€ 10 | € 7.50 | € 5 | € 2 - UiTPASkansentarief regio Gent

Code: 2312995 (oktober)

Donderdagavond (19.30u-21u): 9/11 2023 Online

Frédéric Cotman

€ 10 | € 7.50 | € 5 | € 2 - UiTPASkansentarief regio Gent

Code: 2312996 (november)

Donderdagavond (19.30u-21u): 14/12 2023 Online

Frédéric Cotman

€ 10 | € 7.50 | € 5 | € 2 - UiTPASkansentarief regio Gent

Code: 2312885 (december)

33
Copyright: Publiek domein Copyright: Publiek domein Copyright: Mike Erskine

De binnenmilieudokter

Gezonde lucht in huis

Onderzoek bevestigt dat de lucht binnen vaak méér vervuild is dan de lucht buiten. Een gezonde binnenlucht is cruciaal voor een goede gezondheid en een gezonde thuis. In deze interactieve workshop ga je in groepjes op zoek naar de invloed van de binnenlucht op onze gezondheid.

Donderdagnamiddag (14u-16u): 19/10 2023

Lokaal Dienstencentrum Het Hoeksken, Hoeksken 29A, Evergem

TIne Vande Maele

€ 12 | € 9 | € 6

Code: 2312797

I.s.m. Lokaal Dienstencentrum Evergem, Logo Gezond+ Gent

De wonderbaarlijke effecten van opruimen

Meer rust in je huis én in je hoofd!

In deze workshop neemt Stéphanie je mee in het opruimproces zodat je door te ontspullen weer mentale rust krijgt. Deze rust straalt verder uit naar alle andere aspecten in je leven! Leer vertragen zodat je bij elke nieuwe dag en elke nieuwe opruimsessie dichter komt tot je wat je echt wilt doen in je leven en met wie en waarom. Via deze workshop leer je beter bestand te zijn tegen de prestatie- en drukgerichte maatschappij.

Donderdagavond (19.30u-21.30u): 26/10 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Stéphanie Van Damme

€ 12 | € 9 | € 6 | € 2.40 - UiTPASkansentarief regio Gent Code: 2312784

I.s.m. Bibliotheek De Krook

En ik dan? | Balanceren tussen mezelf en de zorg voor een ander

Heb jij ook last van stemmetjes in je hoofd die vechten om de aandacht? Goed voor onszelf zorgen betekent dat we voorrang geven aan onze eigen behoeften, en nee zeggen op de vragen van anderen. Onze innerlijke criticus dus even op vakantie sturen. Vaak zitten allerlei overtuigingen ons daarvoor in de weg en vinden we moeilijk een balans. Je eigen behoeften au sérieux nemen én in verbinding blijven met de ander, het kan. In deze cursus is er ruimte om ervaringen uit te wisselen, ze een kader te geven en te oefenen met voorbeelden van concrete situaties. Dit alles in een sfeer van respect, waar ernst, speelsheid en humor elkaar afwisselen.

4 donderdagnamiddagen (13.30u-16.30u): 9/11, 16/11, 23/11, 30/11 2023

Lokaal Dienstencentrum Het Hoeksken, Hoeksken 29A, Evergem

Martine Bal

€ 90 | € 67.50 | € 45

Code: 2312637

I.s.m. Lokaal Dienstencentrum Het Hoeksken

34
Copyright: Publiek domein Copyright: Publiek domein Copyright: Publiek domein

Spreken voor een groep: spreekangst overwinnen

Oefencursus

Voel jij je ook niet zo goed als je het woord moet nemen voor een groep? Heb je last van klamme handen, een trillende stem, knikkende knieën of verstorende gedachten?

In deze praktische cursus gaan we met een kleine groep mensen aan de slag om daar iets aan te veranderen. De focus ligt op oefenen en elkaar feedback geven. Geen grote theorieën, maar wel een heleboel praktische tips waar je meteen mee aan de slag kan.

3 donderdagavonden (19.30u-22u): 16/11, 23/11, 30/11 2023

Cultuurhuis Merelbeke, Driekoningenplein 15, Merelbeke

Ilse Bockstaele

€ 49 | € 36.75 | € 24.50 | € 9.80 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 2312697

I.s.m. Cultuurhuis Merelbeke

Leren communiceren zonder oordeel of verwijt Kennismaken met geweldloze communicatie

Communiceren is niet gemakkelijk. Soms weten we niet hoe iets te zeggen zonder te kwetsen. Soms voelen we ons aangevallen en reageren we niet zoals we zouden willen. Terwijl we meestal contact en begrip willen. We maken kennis met het werk van Marshall Rosenberg en de stappen van de Geweldloze Communicatie. We oefenen in groep en zoeken samen hoe we deze mooie manier van omgaan met elkaar in de praktijk kunnen brengen.

4 dinsdagnamiddagen (13.30u-15.30u):

21/11, 28/11 + 5/12, 12/12 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Johan Pertry, Lief Cuyvers

€ 20 | € 4 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 2312807

I.s.m. Bibliotheek De Krook, HerstelAcademie Gent

Inschrijvingspunt: HerstelAcademie Gent (vanaf 22/8/23), tel. 0496030448, ovl-gent@herstelacademie.be

35
copyright: Publiek domein Copyright: Publiek domein

Eva De Groote over de perimenopauze

Woord: Lief Cuyvers

Beeld: Ellen van den Bouwhuysen

“Het is mijn missie om vrouwen van boven de veertig te bereiken en wakker te maken”
INTERVIEW

Schrijfster Eva De Groote en therapeut Isabel De Waele trokken op pad om het ouder worden als vrouw te onderzoeken als een avontuur in plaats van een nakend drama. Het resultaat is een podcastreeks en een communitywerking met vrouwencirkels, workshops en lezingen. Eva De Groote schreef er ook de roman Vrouw Wildevrouw Wijzevrouw over. In de lezing die ze dit najaar geeft, deelt ze inzichten over de perimenopauze. Een ontmoeting vol informatie en praktische tips, met ernstige bespiegelingen over transformatie en anekdotes over het vallen en opstaan onderweg. “De perimenopauze gaat over een periode van zo’n vijftien jaar waarin veel gebeurt en waar we ons tegelijk zo weinig bewust van zijn.”

Eva De Groote: “De perimenopauze is in een vrouwenleven de periode die begint rond de leeftijd van veertig en eindigt wanneer de menopauze effectief achter de rug is. Het begrip was ook mij totaal onbekend. Toen ik me een paar jaar geleden al een tijdje niet zo goed voelde, had ik er nooit aan gedacht dat het daarmee te maken kon hebben. Ik had zeven jaar ervoor een burn-out gehad en dacht dat het weer zoiets was.

Toen Isabel en ik elkaar tegenkwamen, dachten we een boek te schrijven over het ouder worden als vrouw. Maar het werd uiteindelijk een podcast. Onze gasten, zowel vrouwen als mannen, hebben elk een heel eigen deskundigheid rond het thema. Doorheen de podcast werd het duidelijk dat de perimenopauze gaat over een periode van zo’n vijftien jaar waarin veel gebeurt en waar we ons tegelijk zo weinig bewust van zijn.”

Ook vrouwen praten er weinig over De Groote: “Eigenlijk is de menopauze een soort omgekeerde puberteit. Ingrijpende hormonale veranderingen luiden een nieuwe levensfase in. Terwijl

we over de puberteit wel praten, blijft de menopauze erg onder de radar. Dat is heel raar, want het gaat toch over heel wat jaren in het leven van de helft van de bevolking. Dat er zo weinig over gesproken wordt, heeft zeker met schaamte te maken. Vrouwen voelen zich niet goed en ervaren allerlei sensaties in hun lichaam. Maar doordat er niet over gesproken wordt, voelen veel vrouwen zich in deze levensfase heel eenzaam. Ook in de gezondheidszorg blijven specifieke vrouwelijke klachten in deze fase vaak onderbelicht. Het zit onvoldoende in de opleiding van artsen en hulpverleners. Een psychiater die zelf ook veertiger is, stelde vast dat zij en haar vrouwelijke collega’s hier weinig of geen rekening mee houden bij hun vrouwelijke patiënten. Maar ik ben hoopvol, er is een mentaliteitswijziging bezig. En het is mijn missie om vrouwen van boven de veertig te bereiken en wakker te maken.”

Ouder worden

De Groote: “Ouder worden is sowieso geen populair thema. We schuiven dat zo ver mogelijk voor ons uit en willen zo lang mogelijk blijven doen alsof we dertig, veertig of vijftig zijn. Wij zien seksualiteit vooral als dat wat we beleven tijdens de vruchtbare fase van ons leven. In het Taoïsme wordt seksuele energie echter breder gezien: Het is onze scheppende kracht die in verschillende levensfases een andere vorm krijgt. Vroeger

37
“In de gezondheidszorg blijven specifieke vrouwelijke klachten in deze fase vaak onderbelicht. Het zit onvoldoende in de opleiding van artsen en hulpverleners”

dacht ik: ‘als ik niet meer menstrueer, dan is het gedaan. Dan ben ik geen interessante, aantrekkelijke vrouw meer’. Mijn eigen gynaecoloog zei eens dat je, als je ouder bent, misschien minder behoefte hebt aan seks en dat dat niet erg is. Als jongere vrouw vond ik dat wel erg. Nu begin ik het al wat anders te ervaren. Ik heb interessante oudere vrouwen ontmoet die zeggen: ‘Je seksleven is niet voorbij na de menopauze’. Het is voor elke vrouw anders. Oudere vrouwen spreken ook over een soort rust en stabiliteit. Het kan bevrijdend zijn om niet meer die jonge begeerlijke vrouw te moeten zijn. Het geeft nieuwe speelruimte om van alles te ondernemen. En zo word je aantrekkelijk op een andere manier.”

De ‘Wijzevrouw’ fase: durf, kracht en kwetsbaarheid

De Groote: “De fase waarin je als vrouw terechtkomt als de menopauze achter de rug is, kan veel meer zijn dan verlies en lichamelijke en psychische problemen. Het is belangrijk te beseffen dat de menopauze ook geschenken met zich meebrengt. In onze vruchtbare levensfase zorgen onze hormonen ervoor dat we gericht zijn op verbinding, zorgen voor anderen en alles bij elkaar houden. Als die hormonen veranderen, voel je vaak beter je grenzen aan en besef je wat je zelf wilt en nodig hebt. Er schuilt een enorme potentiële kracht in dit gebeuren. Stel je voor dat we als vrouwen allemaal in die kracht kunnen gaan staan.”

“Concreet betekent deze periode voor mij ‘mij durven tonen zoals ik in mijn kern ben’. Dat ben ik de laatste tien jaar beginnen voelen en dat had ik vroeger niet gedurfd. Het is jammer om je leven altijd te leiden vanuit wat anderen denken of wat de samenleving voorschrijft. Vijftien jaar geleden had ik me niet kunnen voorstellen dat ik mijn eigen menopauze tot thema zou maken en daar de aandacht op zou vestigen. Nu vind ik het empowerend. Ik schaam mij niet voor mijn lichaam, mijn seksualiteit, om te spreken over mijn kwetsbaarheid en om een podcast te maken over mijn menopauze. Omdat ik denk dat het anderen kan helpen. Ik zie nu kwetsbaarheid als een kracht. Mensen zien mij misschien als iemand die het allemaal goed voor elkaar heeft op alle vlakken. Door hen te laten binnenkijken in mijn binnenste, door mijn eigen transformatieprocessen openlijk te delen, heb ik al zoveel verbinding ervaren. Al die warme reacties zijn ook voor mij een troost.”

Solidaire vrouwen

De Groote: “Zelf heb ik mijn moeder nooit over haar menopauze horen spreken en er waren ook geen andere vrouwen in mijn directe omgeving die mij konden inspireren. Dat is een verdriet geweest. Ik heb drie dochters en door hen te vertellen wat ik ervaar, hoop ik dat ze later bij mij zullen aankloppen als ze het nodig hebben. Over generaties heen kunnen we als vrouwen daarin solidair zijn en iets voor elkaar betekenen door erover te praten. Het is soms moeilijk om beroep te doen op zussen en vriendinnen omdat die in dezelfde moeilijke fase zitten. Hierin kunnen oudere vrouwen een rol opnemen. In de vrouwencirkels die we organiseren, zitten we samen: we delen dingen en luisteren. We laten de dingen gewoon zijn en dat is vaak al zo betekenisvol. En soms is er stilte. Het is indrukwekkend wat voor een gevoel van intimiteit en solidariteit er dan ontstaat.”

En voor de partners …

De Groote: “Ook mannen verouderen en kunnen daar last van hebben, maar het is niet te vergelijken want het gaat veel geleidelijker. Bij vrouwen is het een heel intensief proces. In de perimenopauze krijgen ze vaak meer last van PMS-klachten (premenstrueel syndroom, nvdr.) en daar worden hun partners ook mee geconfronteerd. Heel wat mannen luisteren mee naar de podcasts en reageren opgelucht en dankbaar. Ze zeggen: ‘Ik herkende mijn vrouw niet meer, ik wist niet wat er aan de hand was met haar en ook niet wat ik moest

38
“Als die hormonen veranderen, voel je vaak beter je grenzen aan en besef je wat je zelf wilt en nodig hebt”

doen om goed te doen’. Ook voor mannen of partners die samenleven met een vrouw kan de informatie dus veel betekenen. In deze fase gaan veel koppels in therapie. Want als er binnen koppels niet gepraat wordt, kan het tot een breuk leiden. Terwijl het ook voor een koppel een transformatie kan betekenen. Mijn eigen man is een goed voorbeeld. Hij spaart mij nu wat meer in mijn premenstruele fase en ik ben hem daar dankbaar voor. Ik voel me erkend en gezien en het betekent iets voor onze relatie.”

Rusten als subversieve daad

De Groote: “In onze samenleving worden typisch mannelijke kwaliteiten overgewaardeerd. Vooruitgaan, er elke dag staan en zo goed mogelijk meedraaien in een prestatiegerichte omgeving. Dat is wat je moet doen om van tel te zijn. En we willen het als vrouwen even goed doen als mannen en zeker niet zwak overkomen. Maar we hebben wel een ander lichaam. Mijn menstruatiepijn heb ik zoveel jaren genegeerd. Zwangerschap en kraamtijd heb ik op een ‘mannelijke’ manier gedaan: zo kort mogelijk. Ik heb mijn lichaam niet goed behandeld. Als ik daar nu op terugkijk, ben ik daar verwonderd over. Ik heb eigenlijk vaak stoer gedaan in mijn leven. Maar in de natuur verloopt alles cyclisch. Fases van opbouw, bloei, afbouw en tenslotte rust volgen elkaar op. Rust betekent reflecteren en verwerken. Dat laatste slaan wij te veel over omdat het niet productief lijkt. Terwijl die rustpauzes zo hard nodig zijn, voor onszelf en voor de wereld.”

Beluister de podcast

‘Wijzevrouw’ via Spotify

Wijzevrouw | Lezing

Voor alle vrouwen boven de veertig

Copyright: evadegroote.be

Of lees het boek ‘Vrouw, Wildevrouw, Wijzevrouw’, te koop via onder meer Scribis, Boekhandel Limerick en Standaard Boekhandel webshop. Voor een gesigneerd exemplaar kan je mailen naar contact@evadegroote.be.

Eens je als vrouw de veertig voorbij bent, gaan je hormonen aan het dansen. Ook al menstrueer je nog, er is in je lichaam heel wat aan de hand dat effect kan hebben op je gemoedstoestand en welbevinden. Veel vrouwen ervaren lichamelijke veranderingen en emotionele strubbelingen zonder dat ze zich bewust zijn van de hormonale veranderingen die aan de hand zijn. Schrijver Eva De Groote maakte een podcastreeks over de perimenopauze. Ze deelt inzichten over lichamelijke verandering, hormoontherapie, natuurlijke hulpmiddelen, zelfzorg, persoonlijke ontwikkeling, seksualiteit, transformatie, spiritualiteit, rituelen en zusterschap. Voor alle vrouwen boven de veertig.

Donderdagavond (19.30u-21.30u): 23/11 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Eva De Groote

€ 8 | € 6 | € 4 | € 1.60 - UiTPAS-kansentarief

regio Gent

Code: 2312798

I.s.m. Bibliotheek De Krook, Literatuur Vlaanderen

39
“We willen het als vrouwen even goed doen als mannen en zeker niet zwak overkomen. Maar we hebben wel een ander lichaam”

Weg van het piekeren | Lezing met Filip Raes

Piekeren is geen pretje. Het brengt allerlei ellende met zich mee, en kan zelfs uitmonden in een angststoornis of depressie. In Weg van het piekeren en Morgen stop ik met piekeren beschrijft Filip Raes hoe hij, als gedragstherapeut, werkt met piekeren. Al kun je piekeren nooit helemaal uit je leven bannen, je kunt er wel anders mee omgaan. In heldere stappen vertelt hij hoe je een nieuwe weg inslaat.

Maandagavond (19.30u-21.30u): 27/11 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Filip Raes

€ 8 | € 6 | € 4 | € 1.60 - UiTPAS-kansentarief

regio Gent

Code: 2313020

I.s.m. Bibliotheek De Krook

Pak perfectionisme aan!

Herken je een perfectionist in jezelf? Sloof je je continu uit? Ben je vaak bezorgd over wat mensen van je denken? Heb je de neiging alles erg goed te willen doen? Gaat dat ten koste van een stuk plezier en rust in je leven? Dan is deze cursus wellicht iets voor jou. We zoomen in op de achterliggende overtuigingen die de basis vormen van perfectionisme. En we gaan ook ervaringsgericht aan de slag en maken de bocht van ‘Wat zullen anderen wel niet denken?’ naar ‘Ik ben goed genoeg’! Er is ruime gelegenheid voor eigen inbreng en vragen.

2 vrijdagvoormiddagen (10.15u-12.45u):

1/12, 8/12 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Ann Van Hecke

€ 35 | € 26.25 | € 17.50 | € 7 - UiTPASkansentarief regio Gent

Code: 2312920

I.s.m. Bibliotheek De Krook

Schrijf jezelf naar 2024!

Minder stress in je leven... het kan!

Sleutels die je zelf in handen hebt

Groeiende werkdruk, verplichtingen, spanningen, tegenstrijdige opvattingen, piekeren ... Hoe ga je ermee om? Of beter nog: hoe kan je voorkomen van erin te worden meegesleurd? In deze workshop staan we stil bij belangrijke sleutels die je zelf in handen hebt. Ze hebben te maken met wie je bent, met krachten en met weerbaarheid in jezelf. Je eigen grond terugvinden brengt rust en harmonie in de drukte van het leven en de vele dingen die op je afkomen.

Donderdagavond (19.30u-21.30u): 7/12 2023

ArtA'A, Stationsplein 25, Aalter

Kim Van Daele

€ 16 | € 12 | € 8

Code: 2312708

I.s.m. Bibliotheek Aalter, PRH vzw

Je ontdekt wat schrijven voor jou kan betekenen. Het gaat niet over mooie zinnen maken of het volgen van de taalregels. Het gaat wel over de kracht van woorden en benoemen wat voor jou waardevol is. Zo blik je terug op 2023 en maak je plannen voor het jaar dat komt. Wat wil jij meenemen? Wat laat je liever achter je en welke plannen wil je maken?

Zaterdag (10.30u-16.30u): 9/12 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Emke Dierickx

€ 35 | € 26.25 | € 17.50 | € 7 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 2312832

I.s.m. Bibliotheek De Krook

40 Copyright: Lannoo Campus Copyright: Publiek domein Copyright: Eli DeFaria

Gesprek met Carine De Wilde, die wandelingen in stilte begeleidt

Woord & beeld: Tim Deschaumes

“Door stil te zijn samen met anderen, voelen velen zich gedragen en gesteund"
INTERVIEW

Stilte in de stad is een schaars goed. Ik besef het weer ten volle op weg naar het Krookcafé, opboksend tegen een kakofonie van geluiden. Mijn gesprekspartner Carine De Wilde, verbonden aan Waerbeke en Genster, begeleidt voor Avansa wandelingen in stilte, in de stad. Hoe kan Gent niet alleen een bruisende stad zijn, maar ook een stad waar stilte, rust, ruimte van en voor iedereen is?

Je bent al jarenlang vrijwillig medewerker van Waerbeke en Genster. Waar staan die organisaties voor?

Carine De Wilde: “Genster is een lokaal platform verbonden aan Waerbeke, een vzw die de integratie van stilte, rust en ruimte stimuleert in alle maatschappelijke domeinen. Waerbeke is de bezieler van stiltegebieden in Vlaanderen. Al wie de waarde van stilte wil delen met anderen krijgt inspiratie en kans voor uitwisseling op een jaarlijkse trefdag. Genster zag het licht op zo’n Waerbeke Conferentie in 2016 met als thema ‘Stilte in de stad - hoe doen we dat?’. Wat mij vooral aanspreekt is het inclusieve karakter van stilte. Stilte kan door niemand ideologisch geclaimd worden. Stilte is van iedereen en van niemand. Het is een commons, een publiek goed dat ons als samenleving aanbelangt.”

Speelde stilte in jouw leven daarvoor al een belangrijke rol?

De Wilde: “Mijn belangrijkste professionele engagement was ontwikkelingssamenwerking, een job die erg naar buiten gericht was. Stilte roept op naar binnen. Ik voelde dat beide bewegingen voor mij belangrijk zijn. Bij Waerbeke vond ik die balans. Stilte en rust in jezelf ontwikkelen, straalt af op je directe

omgeving en zet vervolgens aan tot helderheid van gedachten, bewogenheid en maatschappelijk initiatief. Zo groeit een cultuur en pedagogie van de stilte. Het is dus niet louter een middel om tot innerlijke rust te komen, maar ook een publieke kwestie.”

De wandelingen in stilte vinden in de stad plaats, niet in de natuur. Vanwaar die keuze?

De Wilde: “‘Stilte in de stad’ was het thema van de Open Space reflectie op de Waerbeke Conferentie in Gent in 2016. Tine Heyse, Schepen van Milieu, Klimaat en Wonen was toen één van de sprekers. Zij erkende de grote nood aan stilte en luwte-oases in de stad. Het thema biedt voldoende aanknopingspunten tot concrete initiatieven. Het thema ‘Stilte in de stad’ blijft onze focus, maar binnenkort organiseert Avansa ook buiten Gent nieuwe stiltewandelingen.”

Wat houdt dat precies in, samen wandelen in stilte?

De Wilde: “Ik hou van een eenvoudige aanpak. Het is supersimpel. Samen met mijn collega Agnes Pauwels verkennen we elk seizoen een goed parcours voor

42
“Er is grote nood aan stilte in de stad. Daarom vind ik het belangrijk dat luwte-oases en de ‘woongroenzones’ bereikbaar zijn voor iedereen”
Copyright: Genster

een wandeling. Op de afgesproken plek verwelkomen we de deelnemers met enkele praktische afspraken. Het is immers geen gewone wandeling. Met twee begeleiders, één voorop en één achteraan de groep, maken we een luswandeling van een uurtje. Tijdens de wandeling praten we niet. De stilte wordt bewaard tot we op de plek van vertrek terug aankomen en een kopje thee krijgen, terwijl we in een cirkel plaatsnemen. Dat geeft iedereen de kans om de ervaringen te laten bezinken. De begeleider zal na een poosje de stilte doorbreken om op verhaal te komen. Wie wil, kan iets delen, maar mag ook de stilte bewaren. In het cirkelgesprek ligt de focus op luisteren en samenbrengen van ervaringen. Je legt je ervaringen letterlijk in het midden van de groep tot een soort collectief weten en voelen ontstaat.”

Hoe ervaren mensen het ongewone uurtje van zwijgen?

De Wilde: “Samen in stilte wandelen door de stad is een zintuiglijke en innerlijke weg afleggen. Doordat je niet praat, merk je veel meer op dan anders, vooral ook omdat je niet op de ander gericht bent. Waarnemingen worden fijnzinniger en scherper. De mensen ervaren het contrast tussen het lawaai van de stad en de onverwachte stille plekken. Er borrelt ook liefde op voor de stad. Soms kan de stilte op een dieper niveau confronteren, zoals onlangs op een wandeling die ons bij Campo Santo bracht. Een begraafplaats herinnert ons aan de dood en de eindeloze stilte. Iedereen beleeft stilte op een andere manier. Mensen delen hun gevoel van welbevinden, verwondering, dankbaarheid, soms ook van onrust en ergernis voor wat ze opmerken in de stad. Door stil te zijn samen met anderen, voelen velen zich gedragen en gesteund.”

Je spreekt liever over een ‘wandeling in stilte’ dan over een stiltewandeling.

De Wilde: “Inderdaad, want de stad is akoestisch nooit stil. En het gaat om stilte in brede zin. Het gaat ook om rust en ruimte te ervaren en zeker ook om onthaasten, vertragen en gewoon kijken naar wat er nu aanwezig is. Noem het een onderzoek, een oefening: observeren wat er gebeurt buiten en in jezelf.”

Zijn er veel mensen die moeite hebben om een uur lang stil te blijven?

De Wilde: “Jawel! Het is verleidelijk om onmiddellijk te willen delen van wat men ziet of voelt. Zich aanpassen aan het trage wandelritme is ook voor sommigen lastig. Ik voel vaak de druk achter mij om sneller te gaan. Maar achteraf bevestigen mensen dat het zwijgen en de traagheid bijdragen

tot scherpere observaties. Deelnemers beschrijven zelfs de geluidssensaties van het schoeisel of de ondergrond waarop ze gelopen hebben, van kasseien tot houtschilfers.”

Gelukkig wordt er nagedacht over luwteplekken in de stad. Zijn die er al in Gent?

De Wilde: “In 2016 lanceerde de stad Gent een publieksbevraging rond Gentse luwteplekken. Als deelnemer kon je je favoriete rustige plekjes melden en aangeven wat er verbeterd kon worden. De bedoeling was om stedelijke rustpunten te behouden en te versterken. Het architectenduo Peymen-Yellema deed onderzoek naar verstilling en rust in de stad. De architecten ijkten in hun publicatie de luwteplek (2017) de term luwteplek en identificeerden een aantal ruimtelijke kwaliteiten die de beleving van een karaktervolle plek bepalen. Onlangs publiceerde het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid haar Ontwerpgids Luwte-oases (2023) die inspiratie biedt aan lokale besturen om zelf dergelijke plekken in woon- en werkomgevingen te creëren. Momenteel is het Gents stadsbestuur begaan met het creëren van ‘woongroenzones’. Het zijn geen echte luwte-oases, maar het is wel goed dat er wordt nagedacht over de inrichting van de publieke ruimte.”

Heb je zelf een stiltedroom voor Gent?

De Wilde: “Er is grote nood aan stilte in de stad. Daarom vind ik het belangrijk dat luwte-oases en

43
“Doordat je niet praat, merk je veel meer op dan anders, vooral ook omdat je niet op de ander gericht bent”

de ‘woongroenzones’ bereikbaar zijn voor iedereen. Daarnaast kunnen stiltemomenten, zoals het samen wandelen in stilte, bijdragen tot een cultuur van stilte in de stad. Het zou goed zijn om nieuwe begeleiders te vinden en op die manier met meer regelmaat wandelingen te kunnen aanbieden.”

Zijn er boeken over stilte die je ons kan aanraden?

De Wilde: “Zeker! Waerbeke bracht veel publicaties uit. Je vindt inspiratie in de columns en podcasts op de website. David Le Breton schreef het mooie boek Over stilte, waarin hij de waarde en betekenis van spreken en zwijgen vanuit verschillende perspectieven bekijkt. Virginie Platteau’s Hoe luidt de stilte onderzoekt onder meer hoe stilte een grote aantrekkingskracht uitoefent en tegelijkertijd angst kan aanjagen. Ook de getuigenissen van stiltezoekers die Kristien Bonneure optekende zijn zeer lezenswaard. En een film die de kracht van stilte weergeeft is In Pursuit Of Silence van Patrick Shen.”

DAG VAN DE STILTE 2023

‘Dag van de stilte’ is een jaarlijkse campagne die de waarde van vertragen, verstillen en kwaliteitsvolle aandacht in Vlaanderen, Brussel en Nederland aan de orde stelt. Meer info via dagvandestilte.be.

Avansa helpt je even verstillen in volgende activiteiten:

Vrijdag 20 oktober, 13u

Hoe Hans Op de Beeck stilte ensceneert Lezing in The Wunderkammer Residence (zie p. 20)

Zaterdag 21 oktober, 10.30u

Hoe luidt de stilte? | Lezing met Virginie Platteau (Zie p. 20)

Donderdag 26 oktober, 10u Wandeling in Stilte Zaffelare (Zie p. 45)

Zaterdag 28 oktober, 10u Troost voor de levenden | Funerair erfgoed en stilte Poëzie op de Westerbegraafplaats in Gent (Zie p. 22)

Zaterdag 28 oktober, 14u Wandeling in Stilte Gent (Zie p. 45)

OPROEP

Hou jij van stille momenten? Wij zoeken mensen die een wandeling in stilte willen (leren) begeleiden. Je krijgt de kans kennis te maken met de eenvoudige maar diepgaande aanpak van Genster. Wie weet kan jij volgend jaar zelf met een groep mensen wandelen in stilte ergens in onze regio. Spreekt dit jou aan? Geef een seintje aan lief.cuvers@avansa-regiogent.be.

44

“Voor mij is het een nieuwe ervaring om in stilte met een groep te wandelen. Ik ontdekte zo dat ik beter contact kon maken met mijn innerlijk. Op die manier in de stad wandelen, creëert een magische sfeer en het vormt een tegengewicht aan het lawaai en het rumoer dat in de stad overvloedig aanwezig is”

Claudine – deelnemer aan wandeling in stite

Wandeling in stilte in Zaffelare

Ga mee op een wandeling in volledige stilte. Samen even vertragen, de geluiden in de omgeving waarnemen, onze gevoelens en gedachten laten zijn. De wandeling duurt ongeveer een uur en brengt ons langs stille en minder stille plekken. Als we zelf stil zijn, ervaren we de omgeving op een nieuwe manier en krijgen we helderheid in ons hoofd. Bij terugkomst gaan we in gesprek over de opgedane ervaringen en over de vraag hoe we stilte als gemeenschappelijk goed kunnen behoeden en bewaren.

Deze activiteit kadert in het project ' Samen thuis in de Zaffelaarse buurt'.

Donderdagvoormiddag (9.30u-11.30u):

26/10 2023

Buurthuis 't Vaardeken, Kanunnik P.J. Triestlaan 4, Lochristi

Lief Cuyvers

Gratis | Wel vooraf inschrijven | We wandelen ongeveer 5 km.

Code: 2312684

I.s.m. Lokaal Dienstencentrum 't Fazantenhof, Zorgzame Buurten Zaffelare

Stilte in de stadWandeling in stilte

Ga mee op een wandeling in volledige stilte. Samen even vertragen, de geluiden in de omgeving waarnemen, onze gevoelens en gedachten laten zijn. De wandeling duurt ongeveer een uur en brengt ons langs stille en minder stille plekken in de omgeving van het Museum Dr. Guislain. Als we zelf stil zijn, ervaren we de omgeving op een nieuwe manier en krijgen we helderheid in ons hoofd. Bij terugkomst gaan we in gesprek over de opgedane ervaringen en over de vraag hoe we stilte als gemeenschappelijk goed kunnen behoeden en bewaren.

Zaterdagnamiddag (14u-16.30u): 28/10 2023

Museum Dr. Guislain, J. Guislainstraat 43, Gent

Carine De Wilde

Gratis | Wel vooraf inschrijven

Code: 2312999

I.s.m. Genster - Lokaal platform

Waerbeke vzw

“Stilte is zeer belangrijk, in groep of alleen. Ik geniet er steevast van. Het geeft meerwaarde aan het leven. Deze wandelingen zijn waardevol, een echte aanrader”

Fanny – deelnemer aan wandeling in stilte

Copyright: Avansa regio Gent Copyright: Avansa regio Gent

Herstelacademie Meetjesland

Een HerstelAcademie geeft korte en gerichte cursussen rond thema's die te maken hebben met geestelijke gezondheid, psychisch herstel en veerkracht, en dit in verschillende Vlaamse regio’s. De cursussen zijn gericht naar een breed publiek en worden telkens in duo gegeven door een professionele trainer en een ervaringsdeskundige trainer. Meer info over het cursusaanbod en inschrijvingen: www.herstelacademie.be

Emotie in beeld

Zoek je een weg om je emoties te uiten, meer dan alleen met woorden? Wij gaan samen op zoek naar de creatieve geest in jou. Je hoeft zeker geen Picasso te zijn, het proces van creatief bezig te zijn is belangrijker dan het resultaat.

Dinsdagavond (18u-20.30u):

12/9, 19/9, 26/9 + 3/10 2023

Groep Intro - Oostveldstraat 1, 9900 Eeklo

Ruth en Saskia

€ 20 | € 5 - UiTPAS Kansentarief of 40 UiTPASpunten

Inschrijvingspunt: HerstelAcademie

Meetjesland:  ovl-eeklo@ herstelacademie.be of herstelacademiemeetjesland.be

Mindful wandelen in het Leen

Herfstwandeling

Wandelen is een mooie manier om je hoofd leeg te maken. We geven aandacht aan onze ademhaling en aan de beweging van ons lichaam. We stellen ons open voor wat we horen, zien, ruiken en voelen in de omgeving. Zo helpen we onze gedachten tot rust te komen. Soms wandelen we in stilte. Af en toe staan we stil en delen we met elkaar wat we ervaren hebben. Je gaat met opgeladen batterijen weer naar huis.

Dinsdagnamiddag (14u-16u): 10/10 2023 Het Leen, Gentsesteenweg 80, Eeklo

Jan Vertriest, Lief Cuyvers

€ 5 | We wandelen ongeveer 5 km aan een rustig tempo.

Code: 2312969

I.s.m. HerstelAcademie Meetjesland

Inschrijvingspunt: HerstelAcademie

Meetjesland: ovl-eeklo@ herstelacademie.be of herstelacademiemeetjesland.be

Info- en inschrijvingsmoment

Interesse in het aanbod van Herstelacademie Meetjesland? Graag meer info over de cursussen? Kom vrijblijvend langs en kom in contact met één van de medewerkers of vrijwilligers.

Woensdagnamiddag (14u-16u):

6/9 2023 - doorlopend tussen 14u-16u Wijkcentrum De Kring, Zuidmoerstraat 136/8, 9900 Eeklo Gratis

46
Copyright: Oost-Vlaanderen.be

Digitaal & Media

DIGICAFÉ

Voor wie op een laagdrempelige manier zijn/haar eerste stappen in de digitale wereld wil zetten.

Het Digicafé richt zich op digitale beginners en vindt plaats in Bibliotheek De Krook. Telkens staat een bepaald onderwerp centraal. We gaan van start met een korte introductie over dat onderwerp. Daarna oefenen we samen: begeleiders komen langs om je te helpen en je leert ook van elkaar. Je mag je eigen laptop, tablet of smartphone meenemen, maar er staan er ook ter beschikking.

Donderdagvoormiddag (10.15u-12.15u)

Bibliotheek De Krook – lokaal Vos en Haas –verdieping -1, Miriam Makebaplein 1, Gent

Do 28/9:

Apps voor fauna en flora (Code: 2312845)

Leer apps kennen waarmee je dieren (vogels, vlinders, ...) en planten kan herkennen. Zowel leerrijk als leuk!

Do 26/10:

Online kijken (Code: 2312846)

Leer waar je films en series online kan bekijken. Waar kan je ze gratis bekijken (bv. VRT MAX). Hoe bekijk je films op een streamingdienst (bv. Netflix, Sooner) en wat kost dat? Waar vind je de beste films?

Do 30/11:

Online winkelen (Code: 2312847)

Leer waar je moet op letten als je op een veilige manier producten koopt op het internet.

Do 21/12:

Online luisteren (Code: 2312848)

Leer hoe je online naar muziek of gesprekken kan luisteren. Je leert Spotify kennen en komt te weten wat er boeiend is aan podcasts.

47
copyright: Nathalie Samain

DIGISTATIE

Voor wie in een infosessie kennis wil maken met een digitaal thema. Een expert licht toe en nadien is er tijd voor vragen. Opgelet: een digistatie is geen workshop.

Digistatie | Smartphonefotografie

De meeste smartphones beschikken vandaag over een camera met een zeer hoge resolutie, een snelle autofocus en een degelijke sensor. Bijgevolg kan je met een smartphone al uitstekende foto’s nemen als je een aantal eenvoudige vuistregels hanteert. Naast fotografische tips krijg je een kort overzicht van populaire fotografie-apps.

Evergem

Zaterdagvoormiddag (10u-12u): 30/9 2023

Bibliotheek Evergem, Bibliotheekstraat 12, Evergem

Rudi Debruyne

€ 5 | € 4 | € 2.50

Code: 2312624

I.s.m. Bibliotheek Evergem, Cultuurcentrum

Evergem

Deinze

Zaterdagvoormiddag (10u-12u): 25/11 2023

Bibliotheek Deinze, Gentpoortstraat 1, Deinze

Rudi Debruyne

€ 5 | € 4 | € 2.50

Code: 2312626

I.s.m. Bibliotheek Deinze

Digistatie | Itsme, eBox, Doccle, Mijn Burgerprofiel... ben je nog mee?

Steeds meer leveranciers en overheidsdiensten kan je het best digitaal raadplegen. Met itsme kan je inloggen zonder dat je je paswoorden of je eID nodig hebt. Bij eBox kan je je overheidsdocumenten digitaal ontvangen. Mijn Burgerprofiel is het digitaal loket van je gemeente, waar je documenten en attesten kan aanvragen zonder je te verplaatsen. Met Doccle ontvang je je facturen digitaal en kan je ze betalen in een handomdraai. Je krijgt een demonstratie van al deze diensten.

Zaterdagvoormiddag (10u-12u): 30/9 2023

Bibliotheek Deinze, Gentpoortstraat 1, Deinze

Evy Vandewalle

€ 5 | € 4 | € 2.50

Code: 2312612

I.s.m. Bibliotheek Deinze

Digistatie | Alles over e-books

Naast evidente nadelen zijn er ook onmiskenbare voordelen aan het elektronische boek verbonden. In deze sessie maken we je graag wegwijs in beschikbare hardware: e-readers versus tablets, verschillende bestandsformaten & kopieerbeveiliging, de aanbieders, het gratis en legale aanbod (Gutenberg e.a.), … We demonstreren ook kort de werking van Calibre, een gratis programma (Windows, macOS & Linux) waarmee je je e-books kunt organiseren en de boeken kan verzetten naar je e-reader of tablet.

Maandagavond (19.30u-21.30u): 2/10 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Christophe Ketels

€ 12 | € 9 | € 6 | € 2.40 - UiTPAS-kansentarief

regio Gent

Code: 2312924

I.s.m. Bibliotheek De Krook

48
Copyright: James Tarbotton

Digistatie | Facebook

Meer dan de helft van de Belgen maakt gebruik van Facebook om contact te houden met vrienden. In je Facebookgebruikersprofiel zeg je wie je bent en wat jou boeit. Via de statusbalk geef je aan waar je mee bezig bent. Je kan daarnaast ook foto's en video's delen, interessante links doorspelen, evenementen ruchtbaarheid geven, enzovoort. Wat je op Facebook plaatst, is echter niet gemakkelijk af te schermen van een breder publiek. Je moet dus goed nadenken wat je er wel en juist niet op zet.

Vrijdagvoormiddag (10u-12u): 6/10 2023

Lokaal Dienstencentrum Zeventiendorpen, Gentpoortstraat 41, Deinze

Charly Maes

€ 12 | € 9 | € 6

Code: 2312804

I.s.m. Lokaal Dienstencentrum

Zeventiendorpen

Digistatie | Gratis software: de pareltjes

Voor elke computertoepassing bestaat er wel een gratis alternatief. Maar is gratis software ook degelijk? Niet altijd. In deze lezing geven we een overzicht van kwalitatieve gratis software. We focussen hierbij op vrije software of opensourcesoftware. We overlopen de gratis alternatieven voor beveiliging, internet en e-mail. Ook andere kwalitatieve, gratis pakketten en programma's komen aan bod. Het tweede uur is voorbehouden voor jouw vragen over dit onderwerp.

Maandagnamiddag (13.30u-15.30u): 9/10 2023 Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Evy Vandewalle

€ 12 | € 9 | € 6 | € 2.40 - UiTPAS-kansentarief

regio Gent

Code: 2312962

I.s.m. Bibliotheek De Krook

Digistatie | Wearables om je pols

Steeds meer mensen lopen rond met een smartwatch, sporthorloge of  activity tracker om de pols. Maar wat zijn die elektronische apparaatjes precies en hoe kunnen ze het dagelijks leven makkelijker maken?

Technologieliefhebber en sportfanaat Dirk Nys legt uit welke wearables hij gebruikt om sportiever, productiever en gezonder te leven.

Lochristi

Donderdagnamiddag (13.30u-15.30u):

12/10 2023

Lokaal Dienstencentrum 't Fazantenhof, Bosdreef 5C, Lochristi

Dirk Nys

€ 12 | € 9 | € 6 | € 2.40 - UiTPAS-kansentarief

regio Gent

Code: 2312687

I.s.m. Lokaal Dienstencentrum

’t Fazantenhof

Deinze

Vrijdagvoormiddag (9.30u-11.30u): 17/11 2023

Lokaal Dienstencentrum Zeventiendorpen, Gentpoortstraat 41, Deinze

Dirk Nys

€ 12 | € 9 | € 6

Code: 2312686

I.s.m. Lokaal Dienstencentrum

Zeventiendorpen

49
copyright: Publiek domein copyright: Publiek domein

Digistatie | Muziek streamen met Spotify

Onze platenkast en cd-rek worden meer en meer vervangen door online muziekbibliotheken. Spotify is één van de grootste aanbieders met miljoenen nummers van zowat alle denkbare genres. Hoe kan je snel (gratis of betalend) aan de slag met Spotify? Wat zijn de voor- en nadelen van dit online muziekplatform? Je krijgt een overzicht van wat Spotify te bieden heeft (bibliotheek, playlists, Spotify connect, mobiele app ...), en we bespreken de verschillende abonnementsformules.

Zaterdagvoormiddag (10u-12u): 14/10 2023

Bibliotheek Landegem, Zaal Klaproos, Stationsstraat 20, Landegem

Dirk Nys

€ 5 | € 4 | € 2.50

Code: 2312727

I.s.m. Bibliotheek Deinze

Digistatie | Mobiel internet en hotspots

De techniek achter mobiele data evolueert aan een verschroeiend tempo. Hoe kan ik mijn smartphone/tablet met internet verbinden, thuis of op m’n vakantiebestemming? Wat is het verschil tussen wifi en mobiele data? Kan ik mijn data-abonnement delen met verschillende toestellen? Hoeveel datavolume heb ik in totaal nodig? Wat zijn de risico's van openbare hotspots? Ook voor eigen vragen is er voldoende tijd en ruimte.

Gent

Donderdagavond (19.30u-21.30u): 19/10 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Dirk Nys

€ 12 | € 9 | € 6 | € 2.40 - UiTPASkansentarief regio Gent

Code: 2312883

I.s.m. Bibliotheek De Krook

Deinze

Zaterdagvoormiddag (10u-12u): 9/12 2023

Bibliotheek Deinze, Gentpoortstraat 1, Deinze

Dirk Nys

€ 5 | € 4 | € 2.50 Code: 2312769

I.s.m. Bibliotheek Deinze

Digistatie | Dokter Google: op zoek naar betrouwbare gezondheidsinfo

Wil je zelf op zoek gaan naar informatie over je eigen gezondheid? Dan is het gebruik van internet erg handig. Als je een kwaaltje hebt of je wil gezonder leren leven, dan kan je dit snel even googelen. ‘Dokter Google’ dus. Hoe zorg je ervoor dat de informatie die je vindt betrouwbaar is en hoe vermijd je dat je in valkuilen trapt? Je leert tools en handvaten kennen om zelf te beslissen welke online informatie betrouwbaar is en welke niet. We bekijken voorbeelden van betrouwbare gezondheids-apps en beoordelen ze kritisch.

Landegem

Zaterdagvoormiddag (10u-12u): 21/10 2023 Bibliotheek Landegem, Zaal Klaproos, Stationsstraat 20, Landegem

Delfien Van Dyck, Muguet Koobasi

Gratis | Wel vooraf inschrijven

Code: 2312642

I.s.m. Bibliotheek Deinze, Kenniscentrum Gezondheidszorg Gent

Merelbeke

Donderdagvoormiddag (9.30u-11.30u): 16/11 2023

Lokaal Dienstencentrum De Merelaar, Kloosterstraat 24b, Merelbeke

Delfien Van Dyck, Muguet Koobasi

Gratis | Wel vooraf inschrijven

Code: 2312643

I.s.m. Lokaal Dienstencentrum De Merelaar, Kenniscentrum Gezondheidszorg Gent,

50
Copyright: Publiek domein copyright:
Publiek domein

Digistatie | Cinema online

We verkennen het online filmaanbod met een overzicht van commerciële (bv. Netflix) én cinefiele (bv. Mubi) streamingdiensten wereldwijd. We bekijken zoekinstrumenten om in het streamingkluwen je weg te vinden, zoeken naar films in het publieke domein, gratis aanbod van filmmusea en openbare omroepen en gespecialiseerde webshops waar je klassiekers of moeilijk te vinden films kan aanschaffen.

Maandagavond (19.30u-21.30u): 6/11 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Tim Deschaumes

€ 12 | € 9 | € 6 | € 2.40 - UiTPAS-kansentarief

regio Gent

Code: 2312981

I.s.m. Bibliotheek De Krook

Digistatie | Streamingdiensten voor muziek en video

In deze sessie vergelijken we een aantal populaire streamingdiensten, zoals Spotify en Netflix. We bekijken hoe je jouw televisietoestel toegankelijk maakt voor streamingdiensten met Chromecast of hoe je muziek die je streamt op je smartphone naar je luidsprekers stuurt. Er is voldoende tijd om vragen te stellen.

Maandagavond (19.30u-21.30u): 13/11 2023

Bibliotheek Oosterzele, Stationsstraat 13, Scheldewindeke-Oosterzele

Rolf De Meulenaere

€ 12 | € 9 | € 6

Code: 2312721

I.s.m. Bibliotheek Oosterzele

Digistatie | Online leren met MOOCs

Wereldwijd worden aan universiteiten en hogescholen boeiende cursussen gegeven. Dankzij het fenomeen van de MOOC (Massive Open Online Course) is veel van die betrouwbare kennis voor iedereen met een internetconnectie en (vaak) kennis van het Engels gratis toegankelijk. Deze leerplatformen bieden talloze thema's aan: informatica, fotografie, persoonlijke ontwikkeling, kunst, geschiedenis, gezondheid, filosofie en wetenschap. In deze demo leer je hoe je MOOCs zoekt en hoe je deelneemt aan cursussen van MOOC-aanbieders zoals Coursera, edX, FutureLearn, Khan Academy of Udemy.

Dinsdagavond (19.30u-21.30u): 14/11 2023

Bibliotheek Merelbeke, Dijsegem 1, Merelbeke

Tim Deschaumes

€ 5 | € 4 | € 2.50 | € 1 - UiTPAS-kansentarief

regio Gent

Code: 2312757

I.s.m. Bibliotheek Merelbeke

Digistatie | Online Dienstverlening

Wat kan je zoal met itsme

Meer en meer overheidsdiensten en bedrijven zoals banken, mutualiteiten en telecomproviders of ziekenhuizen verwachten van hun klanten dat ze online terecht kunnen voor de basisdienstverlening. Tijdens deze digistatie gaan we dieper in op het ruime aanbod van onlinedienstverlening. We staan ook stil bij het veilig toegang krijgen tot deze diensten met onder andere itsme, de identiteitsapp. Er is ook voldoende ruimte om je eigen vragen te delen en zo met vertrouwen gebruik te leren maken van de onlinedienstverlening.

Donderdagavond (19.30u-21.30u): 16/11 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Dirk Nys

€ 12 | € 9 | € 6 | € 2.40 - UiTPAS-kansentarief

regio Gent

Code: 2312884

I.s.m. Bibliotheek De Krook

51
Copyright: Publiek domein

Digistatie | Cloudopslag en diensten: welke wolk kiezen?

Dankzij cloudopslagdiensten zoals Dropbox, Google Drive, OneDrive en iCloud kun je je bestanden 'in de cloud' opslaan. Deze bestanden zijn dan meteen overal en vanaf elk apparaat toegankelijk. Wanneer je een bestand wijzigt, wordt het automatisch bijgewerkt op elk apparaat waarop je het bijbehorende programma of de app hebt geïnstalleerd. Zo beschik je altijd over de nieuwste versie. We tonen de werking, de mogelijkheden en eventuele beperkingen van cloudopslagdiensten en je krijgt tips en trucs voor het gebruik ervan.

Zaterdagvoormiddag (10u-12u): 18/11 2023

Bibliotheek Evergem, Bibliotheekstraat 12, Evergem

Evy Vandewalle

€ 5 | € 4 | € 2.50

Code: 2312616

I.s.m. Bibliotheek Evergem, Cultuurcentrum Evergem

Digistatie | Fietsen wandelroutes online uitstippelen

In deze digistatie ontdekken we het aanbod aan routes die je kant-en-klaar kan downloaden en demonstreren we sites waarmee je zelf een route kan uitstippelen. We bekijken routeplanners die gebruik maken van knooppunten. We evalueren of het zinvol is om te investeren in een fiets- of wandelgps, en of je voldoende hebt aan je vertrouwde smartphone. Ten slotte gaan we in op de massa aan fitnessdata die je er gratis bovenop krijgt.

Maandagavond (19.30u-21.30u): 20/11 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Luc Peeters

€ 12 | € 9 | € 6 | € 2.40 - UiTPASkansentarief regio Gent

Code: 2312940

I.s.m. Bibliotheek De Krook

Digistatie | Bijleren met apps

Hoe vind je online de meest kwalitatieve en educatieve info? We testen de apps van Google en Wikipedia en verkennen YouTube en andere videoplatformen. Als je een vreemde taal wil aanleren, is Duolingo een speelse instudeerapp. Je maakt kennis met augmented reality-apps (Google Goggles, Sky Map, Wikitude, Layar) en we bekijken apps om de gevonden kennis te verwerken zoals Quizlet of Evernote Peek.

Donderdagavond (19.30u-21.30u): 23/11 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Rolf De Meulenaere

€ 12 | € 9 | € 6 | € 2.40 - UiTPASkansentarief regio Gent

Code: 2312949

I.s.m. Bibliotheek De Krook

52
Copyright: DALL-E Copyright: Publiek domein Copyright: Brett Jordan

Digistatie |

Artificiële Intelligentie: eindelijk een doorbraak?

AI (artificiële intelligentie) bestaat al decennia, maar dit jaar lijkt het jaar van de doorbraak naar het grote publiek. Elke week is er wel een aankondiging van een nieuwe toepassing. We proberen te begrijpen hoe AI werkt en wat je ermee kan doen. We overlopen de toepassingen waar het meest over gesproken wordt (generative AI, ChatGPT, beeldgeneratie, deep fakes, ...) met een bijzondere aandacht voor de toepassingen die ook toegankelijk zijn voor het brede publiek.

Donderdagavond (19.30u-21.30u): 30/11 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Luc Peeters

€ 12 | € 9 | € 6 | € 2.40 - UiTPASkansentarief regio Gent

Code: 2312904

I.s.m. Bibliotheek De Krook

Digistatie | Je foto's beheren met Google Photos (Android/iOS)

Met Google Photos kan je automatisch al je foto's en video’s in de cloud opslaan. Je hoeft niet langer zelf je foto's te backuppen, te organiseren, in mapjes onder te verdelen of trefwoorden toe te voegen. Dat gebeurt automatisch. We demonstreren hoe je de app installeert en configureert en bekijken hoe je via de browser (op je laptop/pc) simpele fotobewerkingen uitvoert. We leggen uit welke gevolgen het gebruik van Google Photos heeft voor je online privacy.

Maandagvoormiddag (9.30u-11.30u): 4/12 2023 Lokaal Dienstencentrum De Merelaar, Kloosterstraat 24b, Merelbeke

Evy Vandewalle

€ 12 | € 9 | € 6 | € 2.40 - UiTPASkansentarief regio Gent

Wanneer je met de wagen komt, is de ingang van het LDC via Poelstraat 37, Merelbeke.

Code: 2312619

I.s.m. Lokaal Dienstencentrum De Merelaar

Digistatie | WhatsApp in de vingers

Ontdek de mogelijkheden van WhatsApp. Leer berichten, foto's en video's delen, bellen, videobellen en spraakberichten sturen. Creëer groepen en verzendlijsten, deel je locatie en vind gemakkelijk je media terug. Ontdek ook privacy-instellingen en tips voor ongewenste berichten.

Donderdagvoormiddag (10u-12u): 7/12 2023

Bibliotheek Ledeberg - F1, Driesstraat 99, Ledeberg

Charly Maes

€ 12 | € 9 | € 6 | € 2.40 - UiTPASkansentarief regio Gent

Code: 2313037

I.s.m. Bibliotheek De Krook

Digistatie | Veilig inloggen en wachtwoordbeheer

In deze sessie onderstrepen we het belang van een sterk wachtwoord en we schetsen een ontluisterend beeld van de vaakst voorkomende bedreigingen op het internet. We tonen aan hoe je een wachtwoordbeheerder kunt gebruiken, wat alles al een heel stuk veiliger en eenvoudiger maakt. Ook overlopen we de identificatiemethodes van de (nabije) toekomst: een usb-sleutel, je iris, je gelaatsuitdrukking, je vingerafdruk.

Zaterdagvoormiddag (10.15u-12.15u): 9/12 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Christophe Ketels

€ 12 | € 9 | € 6 | € 2.40 - UiTPASkansentarief regio Gent

Code: 2312925

I.s.m. Bibliotheek De Krook

53
Copyright: Publiek
Copyright: Publiek
Copyright: Publiek domein
domein
domein

copyright: Publiek domein

Digitaal maken | Introductie tekenen met Inkscape

Inkscape is een gratis

opensourceprogramma voor grafische vormgeving. Je leert hoe je ontwerpen maakt voor een lasersnijder of snijplotter. We verkennen de basisfuncties en experimenteren met basisvormen. Met de opgedane kennis kan je vrij experimenteren tijdens de open ateliers in de Krook en elders.

Maandagavond (19u-21.30u): 11/9 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

STEAM edutrainer

€ 20 | € 15 | € 10 | € 4 - UiTPASkansentarief regio Gent

Code: 2312906

I.s.m. Bibliotheek De Krook, De Creatieve STEM en Ingegno, Digitaal.Talent@Gent

Digitaal maken | Introductie snijplotten

We zoomen in op de kunst van het snijplotten en sjablonen maken. Met de Cricut snijplotter in het makerslab van de Krook kan je o.a. vinylstickers snijden. We gaan aan de slag met de software Cricut Design Space en je leert hoe je de snijplotter gebruikt. Je ontdekt verschillende materialen die je kan gebruiken of combineren met deze techniek. Enige kennis van digitaal vectortekenen of ‘Introductie tekenen met Inkscape’ gevolgd hebben zijn een plus. Indien mogelijk breng je je eigen laptop mee met de programma's Cricut Design Space en Inkscape reeds geïnstalleerd.

Maandagavond (19u-21.30u): 9/10 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

STEAM edutrainer

€ 20 | € 15 | € 10 | € 4 - UiTPAS-kansentarief regio Gent Code: 2312907

I.s.m. Bibliotheek De Krook, De Creatieve STEM en Ingegno, Digitaal.Talent@Gent

Ga creatief aan de slag in het open maakatelier!

Leer in het open maakatelier in Bibliotheek De Krook (Gent) met digitale creatieve technieken werken: lasercutter, 3D-printer, snijplotter, button machine, … basis elektronica, Arduino, programmeren, … laptops met ontwerpsoftware werk je persoonlijke creatieve projecten met digitale technologie uit!

Alle machines en tools staan ter beschikking. Je mag eigen verbruiksmaterialen meenemen, of gebruik de materialen van het open maakatelier. Een ervaren begeleider ondersteunt je

Digitaal maken | Introductie lasersnijden

Lasersnijden is een moderne technologie waarmee je heel nauwkeurig vormen kunt laten graveren en snijden. Tijdens de workshop ontdek je meer over deze boeiende techniek en ga je hands-on een speelse houten broche of sleutelhanger maken. Het eindproduct neem je mee naar huis. Voorkennis: ‘Introductie tekenen met inkscape’ gevolgd hebben of enige kennis van digitaal vectortekenen. Indien mogelijk breng je je eigen laptop mee met het programma Inkscape reeds geïnstalleerd. Gratis te downloaden via inkscape.org

Maandagavond (19u-21.30u): 13/11 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

STEAM edutrainer

€ 20 | € 15 | € 10 | € 4 - UiTPASkansentarief regio Gent Code: 2312917

I.s.m. Bibliotheek De Krook, De Creatieve STEM en Ingegno, Digitaal.Talent@Gent

in jouw maakproces van idee tot product. Inschrijven niet nodig. Deelname-jeton verkrijgbaar aan de grote balie. Betalen via de bibliotheeklidkaart: € 5, inclusief gebruik materialen. Kansentarief: € 1.

Data najaar: Elke eerste en derde woensdagnamiddag van de maand, van 15u-19u:

6/9, 20/9 2023

4/10, 18/10 2023

8/11, 22/11 2023

6/12, 20/12 2023

Locatie: Bibliotheek De Krook, lokaal De wondertuin/ Maakatelier - verdieping –1.

54
DIGITAAL MAKEN

CURSUSSEN

Voor wie zich wil verdiepen in een programma, app of digitale trend. Je werkt interactief in kleine groep met laptop of tablet.

Android in de vingers voor je smartphone

copyright: Publiek domein

In deze introductiecursus leer je je Androidtoestel (smartphone) zeer grondig kennen. We overlopen de basisfuncties: bellen, sms’en, mailen, je agenda gebruiken, surfen op het web, talloze apps gebruiken en foto’s maken. Als je efficiënt wil werken met een vlotte verbinding, een veilig gevoel en een redelijke kostprijs, dan komt er bij al deze toepassingen heel wat kijken. Voorkennis niet vereist.

Deinze

4 dinsdagnamiddagen (13.30u-16.30u): 3/10, 10/10, 17/10, 24/10 2023

Bibliotheek Deinze, Gentpoortstraat 1, Deinze

Evy Vandewalle

€ 84 | € 63 | € 42

Code: 2312611

I.s.m. Bibliotheek Deinze

Gent

4 donderdagnamiddagen (13.30-16.30u): 23/11, 30/11 + 7/12, 14/12 2023

Bibliotheek De Krook, Miriam Makebaplein 1, Gent

Evy Vandewalle

€ 84 | € 63 | € 42 | € 16.80 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 2312963

I.s.m. Bibliotheek De Krook

Orde scheppen op Windows pc

Tijdens deze workshop breng je opnieuw structuur in het virtuele universum van je Windows pc, zodat je gemakkelijker het juiste programma of een bepaalde foto terugvindt. We leren mappen aanmaken en beheren, documenten aanmaken, verplaatsen en kopiëren, bibliotheken en snelkoppelingen gebruiken, inhoud van internet opslaan, geheugenkaarten en usb-sticks gebruiken, foto’s ordenen en het juiste programma opzoeken. Basis pc-vaardigheden zijn vereist (computer opstarten, met de muis klikken en slepen).

3 woensdagvoormiddagen (9u-12u): 4/10, 11/10, 18/10 2023

Lokaal Dienstencentrum De Merelaar, Kloosterstraat 24b, Merelbeke

Rolf De Meulenaere

€ 63 | € 47.25 | € 31.50 | € 12.60 - UiTPAS-kansentarief regio Gent Breng je Windows laptop en je lader mee. Wanneer je met de wagen komt, is de ingang van het LDC via Poelstraat 37, Merelbeke.

Code: 2312729

I.s.m. Lokaal Dienstencentrum De Merelaar

55
Copyright: Tinh Khuong

WhatsApp in de vingers

WhatsApp is wereldwijd een populaire app en biedt tal van mogelijkheden om met je contacten te communiceren. In deze twee sessies leer je vlot werken met WhatsApp en ontdek je alle functies. Berichtjes, foto's en filmpjes doorsturen, bellen en videobellen, spraakberichten sturen, groepen en verzendlijsten maken, WhatsApp installeren op pc, je locatie tijdelijk delen, ... We overlopen ook de (privacy)instellingen.

2 donderdagvoormiddagen (9u-12u): 9/11, 16/11 2023

Lokaal Dienstencentrum 't Fazantenhof, Bosdreef 5C, Lochristi

Evy Vandewalle

€ 42 | € 31.50 | € 21 | € 8.40 - UiTPAS-kansentarief regio Gent

Code: 2312615

I.s.m. Lokaal Dienstencentrum ’t Fazantenhof

Smartphonefotografie en nabewerking met Snapseed

De meeste mid-range en high-end smartphones beschikken vandaag over een camera met een hoge resolutie, een snelle autofocus en een degelijke sensor. Naast fotografische tips krijg je ook een kort overzicht van populaire fotografie-apps. Tijdens de tweede sessie focussen we op de app Snapseed om foto's te bewerken. Na de correcte nabewerking exporteren we de foto’s naar de juiste bestemming.

2 maandagvoormiddagen (9.30u-12u): 13/11, 20/11 2023

Ontmoetingscentrum Avondvreugd, Lodorp 103, Lotenhulle-Aalter

Rudi Debruyne

€ 28 | € 21 | € 14

Code: 2312822

I.s.m. Curando vzw, Ontmoetingscentrum Avondvreugd

Fake News | Een interactieve lezing

Tijdens deze interactieve lezing nemen we je mee in de wereld van fake news: nieuws dat bewust wordt gemaakt en verspreid om ons te misleiden om politieke of financiële redenen. Aan de hand van concrete cases en tips leren jullie fake news te herkennen en werpen we een blik op de toekomst van fake news.

Donderdagavond (19.30u-21.30u): 23/11 2023

Bibliotheek Evergem, Bibliotheekstraat 12, Evergem

Jan Boesman

€ 8 | € 6 | € 4

Code: 2312750

I.s.m. Bibliotheek Evergem, Cultuurcentrum Evergem, Arteveldehogeschool

56
copyright: Publiek domein copyright: Publiek domein

Dag van de Filosofie 2023

Dag van de Filosofie 2023 plaatste het thema ‘Weerloos en waardevol’ in de kijker. Meer dan 300 geïnteresseerden kwamen vanuit diverse achtergronden de dag meemaken en beleven. Het programma omvatte lezingen, maar ook muzikaal-filosofische workshops, debat en panelgesprekken, tot zelfs de live opname van een filosofische podcast en het optreden van de internationaal gerenommeerde filosofe Susan Neiman. De invalshoeken gingen van de kracht van woede (denk Youth for Climate, JusticeForSanda), over een artistieke reflectie op ‘likes’ bij sociale media, tot de vraag of we dieren als subjecten moeten zien met fundamentele rechten. We bespraken Nietzsche en de schrik voor nihilisme en benadrukten dat collectief verzet en geëngageerde strijdlust nog steeds kunnen leiden tot meer rechten. Neurodivergentie en ‘waardevol anders zijn’ kwam aan bod, alsook het onderscheid tussen ethische en esthetische waarde en het belang van trots en eigenwaarde. Tot slot kon je tijdens de pauzes ook nog terecht voor een ‘speeddate’ met Gentse filosofen. Verder doorheen de filosofische maand april kon je deelnemen aan filosofieleesgroepjes in Boekhandels Limerick, de Slegte en Rokko. Daarnaast kon je genieten van de studenten filosofie die het theaterstuk ‘Huis Clos’ van Sartre succesvol op de planken brachten of met gedetineerden ons filocafé in de Nieuwe Wandeling vervoegen.

57 Copyright: Priscilla du Preez Copyright: Studio Edelweiss TERUGBLIK
copyright: Sophie Nuytten

Experimentcafé

Comon: Een hart voor dokterstaal

Op 4 mei ging het laatste Experimentcafé van Comon over ‘verstaanbare gezondheidszorg’ door in de Krook.

De app Spexter werd er voor het eerst voorgesteld. Spexter zet je medisch verslag om in een verstaanbare uitleg. Momenteel kunnen er 150 cardiologische termen vertaald worden, maar in de toekomst hoopt het team dit medisch woordenboek nog uit te breiden. Heel wat Gentenaars kwamen het prototype uittesten en gingen erover in dialoog samen met de uitvinders.

Daarnaast ging er een panelgesprek over patiëntgerichte zorg door. Dat is zorg die zich richt op specifieke zorgbehoeften van een patiënt met als doel patiënten baas te maken over hun eigen zorg.

Auteur An Swerts kwam haar kinderboekenreeks Pleister voorstellen. Prentenboeken met warme, verhalen over gevoelige thema’s die herkenning en erkenning bieden. Zo word je als ouder of grootouder op weg geholpen om samen met kinderen het gesprek aan te gaan over moeilijke onderwerpen. De boekendokter luisterde tijdens het Experimentcafé naar je problemen. Ze schreef een boek als medicijn voor. Al lezend vond je zo alle antwoorden waar je naar op zoek was.

Tot slot leerde je met de ludieke quiz van theatergezelschap Productions & Zonen iets bij over dokterstaal. Vraag: 'Welke palpatie is het snelst: bradycardia of tachycardie? Antwoord: tachycardie, dat is een snelle hartslag. Bradycardia is een ongewoon langzame hartslag. Palpatie betekent klopping van het hart. Opdracht: vertaal in mensentaal!

Een uitgebreid verslag vind je via de website van Comon. Ook het volledige gesprek over patiëntgerichte zorg kun je daar herbeluisteren.

Benieuwd naar wat Comon precies is? Bekijk hier het voorstellingsfilmpje.

58 TERUGBLIK
copyright: Studio Edelweiss

Brainstormen rond een aantrekkelijke stadsrand

De stadsrand van Gent, in dit project gezien als Lievegem, Evergem en Zelzate, wordt vandaag onterecht gezien als een minder interessant randgebied met veel industrie, in de buurt van een drukke haven en meerdere transportassen. Het project ‘De Aantrekkelijke Stadsrand’ wil doorheen een waarderende co-creatieve aanpak de kracht en schoonheid van dit gebied aantonen. Momenteel zijn we volop aan het brainstormen. We kwamen al tweemaal samen, om samen te achterhalen welke plekken leven bij diegenen die wonen in de regio, of hier op een andere manier mee verbonden zijn. Ook bekeken we welke acties de regio verder kunnen doen floreren.

Tijdens de eerste brainstorm zagen we hoe er gedragenheid bleek voor enkele cruciale actiepunten waarop we mogelijks kunnen inzetten. De tweede brainstorm ging, na een democratische stemmingsronde, specifiek in op de thema’s water, natuur en innovatie. Hieruit vloeiden concrete ideeën voort, alsook een gedrevenheid om hier verder mee aan de slag te gaan. De derde en voorlopig laatste brainstormavond ging door op maandagavond 19 juni in ‘TKlooster in Zelzate. Hier zetten we de stap richting het concretiseren van de verzamelde ideeën.

59
TERUGBLIK
Copyright: Priscilla du Preez

GOED NIEUWS!

Vanaf het najaar zal het ook mogelijk zijn om je zonder account in te schrijven. Blijf op de hoogte via onze website of de nieuwsbrief.

INSCHRIJVEN BIJ AVANSA REGIO GENT

Een vlot verloop van de inschrijvingen op onze activiteiten is erg belangrijk voor de goede service die wij onze deelnemers willen bieden. Op basis van het aantal inschrijvingen bepalen wij of een activiteit doorgaat of niet. Jouw inschrijving kan hiervoor doorslaggevend zijn.

HOE

SCHRIJF IK ME IN?

2

Je krijgt een zoekbalk waar je op titel kan zoeken. Klik de activiteit aan waarvoor je wilt inschrijven.

Gebruik bij voorkeur de internetbrowser Google Chrome en surf dan naar www.avansa-regiogent.be 1 Klik op ‘activiteiten’. 3

Je ziet meteen of er nog beschikbare plaatsen zijn. Druk op de knop ‘inschrijven’.

60

4

De knop ‘inschrijven’ brengt je naar de inlogpagina van het winkelmandje.

5a

Heb je nog geen account? Druk dan op ‘Nog geen account?’ en vul de nodige gegevens in en klik op de oranje knop ‘registreer’.

Heb je wel een account? Log dan in met jouw e-mailadres en paswoord.

5b

Ben je je paswoord vergeten? Klik dan op ‘paswoord vergeten’. Je krijgt een mail met daarin een link om opnieuw je paswoord in te stellen. 6

Nu ben je in het winkelmandje. Is dit de enige activiteit waarvoor je wilt inschrijven? Accepteer dan de voorwaarden en klik op online betalen

61
HOE LOG IK IN?

EXTRA VRAGEN BIJ ONLINE INSCHRIJVEN

HOE KAN IK MIJN TARIEF AANPASSEN?

Ga naar je openstaande inschrijving in je winkelmandje en klik op het potloodje ‘bewerk’. Kies nu het juiste tarief door het juiste bolletje te selecteren en klik op ‘update deelnemer’. (Opgelet: indien je rechtsonder klikt op ‘sluiten’, wordt je tariefkeuze geannuleerd).

HOE KAN IK MEERDERE PERSONEN INSCHRIJVEN VOOR EEN ACTIVITEIT?

Ga naar je openstaande inschrijving en klik op ‘extra deelnemers toevoegen’. Geef de naam, voornaam, het e-mailadres en tarief in en klik op ‘voeg deelnemer toe’. (Opgelet: indien je rechtsonder klikt op sluiten, wordt de persoon opnieuw verwijderd).

HOE KAN IK INSCHRIJVEN VOOR MEERDERE ACTIVITEITEN?

Klik in je winkelmandje bovenaan rechts op ‘terug naar website’ en ga naar de volgende activiteit waarvoor je wil inschrijven De activiteit wordt dan in je winkelmandje toegevoegd aan je openstaande inschrijvingen.

IK KAN NIET ONLINE BETALEN, WAT NU?

Klik onderaan bij je inschrijving op de oranje knop ‘winkelmandje tijdelijk bewaren’ en neem de eerstvolgende werkdag contact op met Avansa regio Gent. Wij bezorgen jou dan de betalingsgegevens.

HOE KAN IK EEN INSCHRIJVING VERWIJDEREN UIT MIJN WINKELMANDJE?

Ga naar je openstaande inschrijving en klik op het vuilbakje onder ‘verwijder’. Klik nadien op de knop ‘bevestig’.

NOG VRAGEN?

Ook onze onthaalmedewerkers staan voor je klaar tijdens de openingsuren (elke werkdag van 9u tot 12.30u en van 14u tot 16u. Gesloten op woensdagen vrijdagnamiddag). 09 224 22 65  of info@avansa-regiogent.be

62

Bij onvoldoende inschrijvingen kunnen we de activiteit annuleren. Dan storten we jouw inschrijvingsgeld meteen terug.

VOLZET

Voor de meeste activiteiten is het aantal deelnemers beperkt: dat komt de kwaliteit ten goede. Als een activiteit volzet is, komt je naam op een wachtlijst en word je persoonlijk verwittigd van zodra er een plaatsje vrijkomt.

CURSUSPLAATS

Het adres waar de cursus plaatsvindt staat bij elke activiteit vermeld.

STANDAARDPRIJS EN KORTING

Avansa regio Gent hanteert verschillende kortingstarieven op de standaardprijs

De reductieprijs geldt voor:

• studenten (18+) met een geldige studentenkaart en een voltijds leerplan: je vermeldt bij je inschrijving dat je student bent en bezorgt ons vóór de activiteit via mail een kopie van jouw studentenkaart

• mensen die in een moeilijke financiële situatie zitten: Contacteer ons op 09 224 22 65 voor meer informatie.

De sociale prijs geldt voor:

• mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds en die niet in Gent wonen: op het kleefbriefje van jouw ziekenfonds bekijk je de risicocode. Dat is de code met drie cijfers voor en drie cijfers na de schuine streep. Als het derde cijfer voor de schuine streep een 1 is (…1/…), heb je recht op onze korting. Je vermeldt dat bij de inschrijving en bezorgt ons vóór de activiteit een kleefbriefje. Dit kan ook een foto of scan zijn die je per mail doorstuurt. Heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds en woon je wel in Gent? Dan kan je beroep doen op het UiTPAS-kansentarief (zie verder).

• werkzoekenden in en buiten Gent: je vermeldt bij je inschrijving dat je werkzoekende bent en bezorgt ons vóór de activiteit een kopie van jouw stempelkaart.

Voor sommige activiteiten werken we met een UiTPAS Regio Gent. Voor meer info hierover, blader door naar pagina 25.  Daarnaast is er een UiTPAS met Kansentarief Regio Gent. Die geldt voor inwoners van Gent, Merelbeke, Destelbergen, Melle en Lochristi met recht op een verhoogde tegemoetkoming of die in schuldbemiddeling zijn. Dit houdt in dat je 80% korting krijgt op de standaardprijs. Om hiervan te kunnen genieten, duid je UiTPAS-kansentarief regio Gent aan bij de inschrijving en vul je het UiTPAS-nummer in, dat je op de UiTPAS kan terugvinden.

PRIJSVERSCHIL

Identieke cursussen kunnen in prijs verschillen als die op verschillende plaatsen worden gegeven omdat sommige gemeentebesturen en/of andere partners tussen komen in de kostprijs van een activiteit. Avansa regio Gent kan dan de deelnemersprijs verlagen. Een greep uit de partners die recent tussenkwamen in de deelnemersprijs: gemeentebestuur Evergem, gemeentebestuur Deinze, gemeentebestuur Merelbeke, gemeentebestuur Oosterzele, Cultuuroverleg Meetjesland. Wij danken hen voor hun bijdrage.

ANNULERING

• Kan een activiteit niet doorgaan door de huidige coronamaatregelen? Dan betalen we jou het inschrijvingsgeld terug.

Verwittig ons ALTIJD als je niet deelneemt aan een activiteit waarvoor je was ingeschreven.

• Als je definitief bent ingeschreven en zonder schriftelijke verwittiging (brief, e-mail) toch niet deelneemt, kunnen wij het inschrijvingsgeld niet terugstorten.

• Als je minstens 10 werkdagen voor de start van de cursus verwittigt, of als je in geval van overmacht een bewijsstuk voorlegt, dan storten wij de bijdrage terug, verminderd met 15 procent administratiekosten.

BEWIJS VAN AANWEZIGHEID

Je kan een bewijs van aanwezigheid en betaling ontvangen. Contacteer ons hiervoor per mail of telefonisch.

TOEGANKELIJKHEID

In Bibliotheek De Krook zijn alle lokalen toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Sommige activiteiten vinden elders plaats. Contacteer ons als je vragen hebt over de toegankelijkheid van deze lokalen. Aarzel ook niet om ons te contacteren wanneer je omwille van een visuele of auditieve beperking aangepaste ondersteuning nodig hebt om een activiteit te volgen.

OPENINGSUREN VAN HET SECRETARIAAT

Elke voormiddag van 9u tot 12.30u en elke namiddag van 14u tot 16u zijn we telefonisch bereikbaar, behalve op woensdag- en vrijdagnamiddag. Voor inschrijvingen en/of inlichtingen blijven we ook bereikbaar via de website en via mail.

Meer informatie  Avansa regio Gent vzw

Visserij 106/1, 9000 Gent

Telefoon: 09 224 22 65

E-mail: info@avansa-regiogent.be

Website: www.avansa-regiogent.be

Rekeningnummer: IBAN BE40 0014 2764 2663

VERDERE INFO
63

Met je UiTPAS REGIO GENT

bij Avansa regio Gent

WAT IS UITPAS?

UiTPAS Regio Gent is een digitale kaart waarmee je aan cultuur, sport of jeugdactiviteiten kan doen. Je kan met de kaart UiTpunten sparen. Die kan je dan omruilen voor korting, een cadeau of een ander voordeel.

VOOR WIE IS UITPAS REGIO GENT?

Zowel Gentenaars als niet-Gentenaars kunnen UiTPAS Regio Gent gebruiken. Een paar jaar geleden sloten de gemeenten Destelbergen en Merelbeke zich aan bij UiTPAS Gent en sinds januari 2020 kwamen ook Melle en Lochristi erbij. De 5 gemeenten vormen samen UiTPAS Regio Gent. Met UiTPAS Regio Gent hebben pashouders een kaart in handen waarmee ze op meer dan 150 plaatsen in Gent, Merelbeke, Destelbergen, Melle en Lochristi punten kunnen sparen en van voordelen kunnen genieten.

1. De gewone UiTPAS: hiermee betaal je het gewone standaardtarief, maar kan je wel punten sparen die je kan inruilen voor bepaalde activiteiten.

2. De UiTPAS met kansentarief: hiermee betaal je het UiTPASkansentarief (80% korting) en kan je bovenop nog eens punten sparen die je kan inruilen voor bepaalde activiteiten. Dit is enkel voor mensen met een kansenstatuut.

UiTPAS staat op naam. Ieder lid van het gezin heeft dus een eigen pas nodig. De kaart is te koop voor iedereen vanaf 3 jaar.

WAAR

IS UITPAS REGIO GENT TE KOOP?

De UiTPAS regio Gent is op diverse plaatsen in Gent, Merelbeke, Destelbergen, Melle en Lochristi te koop. De huidige verkooppunten zijn in Gent: de Stadswinkel, de Jeugddienst, Hoofdbibliotheek De Krook, het Mobiel Dienstencentrum, Uitbureau, GentinfoPunt Campus Prins Filip, GentinfoPunt De Knoop, GentinfoPunt OCMW Sint-Martensstraat, GentinfoPunt Welzijnsbureau Sint-Amandsberg, GentinfoPunt Welzijnsbureau Gent-Noord, GentinfoPunt Welzijnsbureau Brugse Poort, GentinfoPunt Welzijnsbureau Nieuw Gent, GentinfoPunt Welzijnsbureau Bloemekenswijk; in Merelbeke: Sociaal Huis, Gemeentehuis Merelbeke, Bibliotheek Merelbeke, Gemeenschapscentrum ’t Groenendal, Zwembad Ter Wallen, Jeugddienst Merelbeke; in Destelbergen: onthaal Gemeentehuis, Bibliotheek Destelbergen, Sporthal Bergenmeers, Villa Tuur, DC De Reinaert, Sociale dienst OCMW – Destelbergen, Sociale dienst OCMW - Heusden. Wil je voor je kinderen of partner ook een UiTPAS aanvragen, breng dan hun identiteitskaart of Kids-ID mee; in Melle: op het gemeentehuis bij de diensten jeugd, cultuur en informatie, de hoofdbibliotheek, uitleenpost ‘t Lijsternest, de sportdienst en het OCMW en in Lochristi: Bibliotheek Lochristi, Bibliotheek Beervelde, Bibliotheek Zaffelare, Bibliotheek Zeveneken, Lokaal dienstencentrum ‘t Fazantenhof, Sportdienst Lochristi, Jeugddienst Lochristi, Cultuurdienst Lochristi.

Opgelet: mensen die in aanmerking komen voor het kansentarief, kunnen de UiTPAS enkel aankopen in hun eigen gemeente en in beperkte punten. In Gent is dat overal, behalve in Hoofdbibliotheek De Krook; in Merelbeke: in het Sociaal Huis; in Destelbergen: aan het onthaal van het gemeentehuis, in Villa Tuur en bij de sociale diensten van het OCMW. In Melle: op het gemeentehuis bij de diensten jeugd, cultuur en informatie, de hoofdbibliotheek, uitleenpost ‘t Lijsternest, de sportdienst en het OCMW en in Lochristi: Sociaal huis OCMW.

WELKOMSTVOORDELEN

Alle info en voordelen lees je op stad.gent/nl/uit-in-gent/uitpas.

DE TARIEVEN VOOR DE AANKOOP VAN DE UITPAS ZIJN:

Basisprijs: € 5

Kinderen (van 3 jaar tot 18 jaar): € 2

Mensen die in aanmerking komen voor het kansentarief: € 1  Meer info over onze kortingstarieven vind je op pagina 24.

HOE GA JE AAN DE SLAG MET DE UITPAS?

Eerst en vooral koop je een UiTPAS. Surf daarna naar  stad.gent/nl/uit-in-gent. Je ziet er voor welke activiteiten je de UiTPAS kan gebruiken. Als je naar de plaats van de activiteit gaat, houd je de pas ter plekke tegen de lezer. De aanbieder ziet zo hoeveel je moet betalen en of je korting krijgt. Er staat ook een scanner. Hiermee kan je een UiTpunt sparen. Dat kan voor, tijdens of na de activiteit, maar niet meer dan één keer per activiteit.  Als je er voldoende hebt, kan je jouw gespaarde UiTPunten inwisselen voor een ruilvoordeel. De omruilvoordelen bij Avansa regio Gent vind je op onze website: www.avansa-regiogent.be/uitpas

Inschrijven met je UiTpunten doe je via mail of telefonisch.

64

Actualiteit & Samenleving

wat moet er anders? | Lezing met Wim

olie tot zeep maken

copyright: Publiek domein Cultuur & Filosofie Leesgroep in je bib! | Verschillende groepen Gent P. 28 SamenLezen voor anderstaligen | Kennismakingssessie Gent Donderdag 21 september 2023 avond P. 30 SamenLezen voor anderstaligen Gent Donderdag 28 september 2023 avond P. 30 Niet alle wandelaars zijn verdwaald
Lezing Lochristi Donderdag 28 september 2023 avond P. 16 In beeld geboren | Bezoek PARCUM Gent Zondag 1 oktober 2023 overdag P. 17 Niet alle wandelaars zijn verdwaald
Evergem Donderdag 5 oktober 2023 avond P. 16 Paarse Zetel in De Krook
Gent Donderdag 12 oktober 2023 overdag P. 27 20 jaar euthanasiewet:
Distelmans Merelbeke Donderdag 12 oktober 2023 avond P. 17 Zero waste workshop
Gebruikte
Deinze Zaterdag 14 oktober 2023 overdag P. 17
|
| Lezing
| Jaap Robben
|
VIE-groep Merelbeke Merelbeke Donderdag 12 september 2023 overdag P. 15 VIE-groep Gent Gent Dinsdag 12 september 2023 overdag P. 15 Pluslezing | Chopin: Waarom Chopin de regen niet wilde horen Gent Donderdag 14 september 2023 overdag P. 15 Het gerechtsgebouw in Gent, een open huis Gent Donderdag 21 september 2023 P. 7 Ontde(n)k Afrika in Gent Gent Zaterdag 23 september 2023 P. 7 De landbouwbrigades | Infosessie Gent Woensdag 27 september 2023 P. 14 Pluslezing | Bruno Latour. Het parlement der dingen Gent Donderdag 28 september 2023 P. 15 Dzjambo Gent Vrijdag 29 september 2023 P. 8 De landbouwbrigades bij Rawijs Lochristi Zaterdag 30 september 2023 P. 14 Quotes | Filip Canfyn - Woon(on)betaalbaarheid Gent Donderdag 5 oktober 2023 P. 12 Dit is Europa | Lezing met Hendrik Vos Aalter Donderdag 5 oktober 2023 P. 8 Pluslezing | Dadaïsme Gent Donderdag 12 oktober 2023 P. 15 Achter de schermen van de kringwinkel Gent Vrijdag 13 oktober 2023 P. 8 De landbouwbrigades bij Grondig Destelbergen Zaterdag 14 oktober 2023 P. 14 'Minding the gap' | Film met panelgesprek Aalter Maandag 16 oktober 2023 P. 9 Wij-Zij: polarisatie als verrijking en bedreiging | Lezing met Christophe Busch Gent Maandag 16 oktober 2023 P. 9 Kringloopeconomie: van wegwerp naar hergebruik Deinze Woensdag 18 oktober 2023 P. 13 Pluslezing | Mark Rothko Gent Donderdag 19 oktober 2023 P. 15 'Schone kleren': is het mogelijk? Deinze Woensdag 25 oktober 2023 P. 13 Bezoek aan het federaal parlement Brussel Donderdag 26 oktober 2023 P. 9 De landbouwbrigades bij Groentegem Lievegem Zaterdag 28 oktober 2023 P. 14 Heeft het zin om fairtradeproducten te kopen? Oosterzele Donderdag 9 november 2023 P. 10 Carl Devos over de inzet van de verkiezingen Deinze Donderdag 9 november 2023 P. 10 Verzekeringen en aansprakelijkheid voor organisaties Merelbeke Maandag 13 november 2023 P. 10 Stedenband focust op duurzaam afvalbeleid in Senegal Deinze Woensdag 15 november 2023 P. 13 Een nuchtere analyse van het conflict tussen Oekraïne, het Westen en Rusland Evergem Woensdag 15 november 2023 P. 11 Pluslezing | Wie is er bang voor het nihilisme? Gent Donderdag 16 november 2023 P. 15 Quotes | Koen Bogaert - In het spoor van Fanon Gent Donderdag 16 november 2023 P. 12 Film | Duty of Care Evergem Woensdag 22 november 2023 P. 11 Pluslezing | De Sixtijnse kapel Gent Donderdag 23 november 2023 P. 15 Pluslezing | Jozef Roth. Een reus uit de wereldliteratuur Gent Donderdag 30 november 2023 P. 15 #NIKSNIEUWJAAR Gent Maandag 11 december 2023 P. 11 Pluslezing | Donna Haraway: cyborgs, grenzen en de relatie tussen mensen en dier Gent Donderdag 14 december 2023 P. 15 Quotes | Thomas Hertog - Het ontstaan van de tijd Gent Donderdag 14 december 2023 P. 12 Pluslezing | Het raadsel van de Kleine Prins van schrijver Saint-Exupéry Gent Donderdag 21 december 2023 P. 15 overdag overdag avond overdag avond overdag avond avond overdag overdag overdag avond avond avond overdag avond overdag overdag avond avond avond avond avond overdag avond avond overdag overdag avond overdag avond overdag 65

Cultuur & Filosofie

Persoon & Welzijn

66 Het fenomeen heksenwaan | Wandeling Gent Zaterdag 14 oktober 2023 overdag P. 18 Al wandelend wandelliteratuur beleven in Evergem Evergem Zaterdag 14 oktober 2023 overdag P. 16 Zorg voor het levenseinde Gent Maandag 16 oktober 2023 overdag P. 18 Ukelele voor beginners Evergem Maandag 16 oktober 2023 avond P. 19 Beroemde meesterwerken | Danse macabre van Saint-Saëns | Online via Zoom Online Donderdag 19 oktober 2023 overdag P. 19 Leren filosoferen Evergem Vrijdag 20 oktober 2023 overdag P. 19 Hoe Hans Op de Beeck stilte ensceneert Sint-Martens-Latem Vrijdag 20 oktober 2023 overdag P. 20 Hoe luidt de stilte? | Lezing met Virginie Platteau Gent Zaterdag 21 oktober 2023 overdag P. 20 Ontdek het Lam Gods | Begeleid spel Evergem Donderdag 26 oktober 2023 overdag P. 22 Hans Achterhuis en Tinneke Beeckman: filosofen in de wereld Gent Vrijdag 27 oktober 2023 overdag P. 21 Troost voor de levenden | Funerair erfgoed en stilte Gent Zaterdag 28 oktober 2023 overdag P. 22 Hannah Arendt ingekleurd: Totalitarisme Gent Zaterdag 28 oktober 2023 overdag P. 21 Taoïsme in het leven van elke dag Gent Donderdag 9 november 2023 avond P. 22 Virginie Lovelingwandeling Gent Zaterdag 11 november 2023 overdag P. 23 Paarse Zetel in De Krook | Lize Spit Gent Donderdag 16 november 2023 overdag P. 27 By Vrou Hexe op de bezem Gent Donderdag 16 november 2023 overdag P. 18 Gitaar voor beginners Oosterzele Maandag 20 november 2023 avond P. 23 Onbehagen | Lezing met Paul Verhaeghe Oosterzele Donderdag 23 november 2023 avond P. 24 Proeven van druktechnieken | Zeefdruk Merelbeke Vrijdag 24 november 2023 overdag P. 24 De stuntelende mens | Lezing met Greet Van Thienen Lochristi Donderdag 30 november 2023 avond P. 25 Onbehagen | Lezing met Paul Verhaeghe Aalter Donderdag 30 november 2023 avond P. 26 Ontdek het Lam Gods | Begeleid spel Lochristi Vrijdag 1 december 2023 avond P. 22 Wij, robots Gent Maandag 4 december 2023 avond P. 25 Kerstmis in renaissancesfeer met concert in De Bijloke Gent Donderdag 7 december 2023 avond P. 25 We kiezen zelf wat we onthouden van de geschiedenis Gent Donderdag 7 december 2023 avond P. 26 Verrijk je kijk op kleur Gent Vrijdag 8 december 2023 overdag P. 26 Geraas en geruis | Lezing door
Van Bendegem Lochristi Maandag 11 december 2023 overdag P. 26 Paarse Zetel in De Krook | Aya Sabi Gent Donderdag 21 december 2023 overdag P. 27
Jean Paul
Hartcoherentie | Workshop Gent Maandag 25 september 2023 P. 31 De kracht van constructieve feedback en waardering Evergem Maandag 2 oktober 2023 P. 32 Narcisme: hoe herkennen en herstellen Gent Maandag 2 oktober 2023 P. 32 Mindful wandelen Nazareth Donderdag 5 oktober 2023 P. 32 Hartcoherentie | Infosessie Lotenhulle Donderdag 5 oktober 2023 P. 31 Goed kiezen geeft kracht Lochristi Donderdag 5 oktober 2023 P. 33 Mindful wandelen in het Leen Eeklo Dinsdag 10 oktober 2023 P. 46 Luisteren naar je lichaam en je stem Evergem Donderdag 12 oktober 2023 P. 33 Online Luistercafé | Oktober 2023 Online Donderdag 12 oktober 2023 P. 33 De binnenmilieudokter Evergem Donderdag 19 oktober 2023 P. 34 Wandeling in stilte in Zaffelare Lochristi Donderdag 26 oktober 2023 P. 45 De wonderbaarlijke effecten van opruimen Gent Donderdag 26 oktober 2023 P. 34 Stilte in de stad - Wandeling in stilte Gent Zaterdag 28 oktober 2023 P. 45 En ik dan? | Balanceren tussen mezelf en de zorg voor een ander Evergem Donderdag 9 november 2023 P. 34 Online Luistercafé | November 2023 Online Donderdag 9 november 2023 P. 33 Mindful wandelen Merelbeke Vrijdag 10 november 2023 P. 32 Spreken voor een groep: spreekangst overwinnen Merelbeke Donderdag 16 november 2023 P. 35 Leren communiceren zonder oordeel of verwijt Gent Dinsdag 21 november 2023 P. 35 Goed kiezen geeft kracht Evergem Dinsdag 21 november 2023 P. 33
avond avond avond overdag overdag avond overdag avond avond overdag overdag avond overdag overdag avond overdag avond overdag avond

Persoon & Welzijn

Digitaal & Media

67 Wijzevrouw | Lezing Gent Donderdag 23 november 2023 P. 39 Weg van het piekeren | Lezing met Filip Raes Gent Maandag 27 november 2023 P. 40 Pak perfectionisme aan! Gent Vrijdag 1 december 2023 P. 40 Minder stress in je leven ... het kan! Aalter Donderdag 7 december 2023 P. 40 Schrijf jezelf naar 2024! Gent Zaterdag 9 december 2023 P. 40 Online Luistercafé | December 2023 Online Donderdag 14 december 2023 P. 33
Digitaal maken | Introductie tekenen met Inkscape Gent Maandag 11 september 2023 P. 54 Digicafé voor beginners | Apps voor fauna en flora Gent Donderdag 28 september 2023 P. 47 Digistatie | Smartphonefotografie Evergem Zaterdag 30 september 2023 P. 48 Digistatie | itsme, eBox, Doccle, Mijn Burgerprofiel ... ben je nog mee? Deinze Zaterdag 30 september 2023 P. 48 Digistatie | Alles over e-books Gent Maandag 2 oktober 2023 P. 48 Android in de vingers voor je smartphone Deinze Dinsdag 3 oktober 2023 P. 55 Orde scheppen op Windows pc Merelbeke Woensdag 4 oktober 2023 P. 55 Digistatie | Facebook Deinze Vrijdag 6 oktober 2023 P. 49 Digistatie | Gratis software: de pareltjes Gent Maandag 9 oktober 2023 P. 49 Digitaal maken | Introductie snijplotten Gent Maandag 9 oktober 2023 P. 54 Digistatie | Wearables om je pols Lochristi Donderdag 12 oktober 2023 P. 49 Digistatie | Muziek streamen met Spotify Landegem Zaterdag 14 oktober 2023 P. 50 Digistatie | Mobiel internet en hotspots Gent Donderdag 19 oktober 2023 P. 50 Digistatie | Dokter Google: op zoek naar betrouwbare gezondheidsinfo Landegem Zaterdag 21 oktober 2023 P. 50 Digicafé voor beginners | Online kijken Gent Donderdag 26 oktober 2023 P. 47 Digistatie | Cinema online Gent Maandag 6 november 2023 P. 51 WhatsApp in de vingers Lochristi Donderdag 9 november 2023 P. 53 Smartphonefotografie en nabewerking met Snapseed Lotenhulle Maandag 13 november 2023 P. 56 Digitaal maken | Introductie lasersnijden Gent Maandag 13 november 2023 P. 54 Digistatie | Streamingdiensten voor muziek en video Oosterzele Maandag 13 november 2023 P. 51 Digistatie | Online leren met MOOCs Merelbeke Dinsdag 14 november 2023 P. 51 Digistatie | Dokter Google: op zoek naar betrouwbare gezondheidsinfo Merelbeke Donderdag 16 november 2023 P. 50 Digistatie | Online Dienstverlening Gent Donderdag 16 november 2023 P. 51 Digistatie | Wearables om je pols Deinze Vrijdag 17 november 2023 P. 49 Digistatie | Cloudopslag en diensten: welke wolk kiezen? Evergem Zaterdag 18 november 2023 P. 52 Digistatie | Fiets- en wandelroutes online uitstippelen Gent Maandag 20 november 2023 P. 52 Android in de vingers voor je smartphone Gent Donderdag 23 november 2023 P. 55 Digistatie | Bijleren met apps Gent Donderdag 23 november 2023 P. 52 Fake News | Een interactieve lezing Evergem Donderdag 23 november 2023 P. 56 Digistatie | Smartphonefotografie Deinze Zaterdag 25 november 2023 P. 48 Digicafé voor beginners | Online winkelen Gent Donderdag 30 november 2023 P. 47 Digistatie | Artificiële Intelligentie: eindelijk een doorbraak? Gent Donderdag 30 november 2023 P. 53 Digistatie | Je foto's beheren met Google Photos (Android/iOS) Merelbeke Maandag 4 december 2023 P. 53 Digistatie | WhatsApp in de vingers Gent Donderdag 7 december 2023 P. 53 Digistatie | Mobiel internet en hotspots Deinze Zaterdag 9 december 2023 P. 50 Digistatie | Veilig inloggen en wachtwoordbeheer Gent Zaterdag 9 december 2023 P. 53 Digicafé voor beginners | Online luisteren Gent Donderdag 21 december 2023 P. 47 avond avond overdag avond overdag avond avond overdag overdag overdag avond overdag overdag overdag overdag avond overdag overdag avond overdag overdag avond overdag overdag avond avond avond overdag avond overdag overdag avond overdag avond avond overdag overdag avond overdag overdag overdag overdag overdag

Dit is het kwartaaltijdschrift van Avansa, Volkshogeschool Gent-Eeklo vzw, Visserij 106/1 te 9000 Gent. Het is gekoppeld aan de website www.avansa-regiogent.be

TEL. 09 224 22 65

E-MAIL: info@avansa-regiogent.be ISSN 1784-5661

ONR. BE 0859.604.397 RPR. Gent, afdeling Gent

grafisch ontwerp: www.josnotteboom.be