Page 1

Dit hus- og havemagasin

Spar op til

20%

på partier No 32 Maj 2018 og tag

mere bæredygtigt

KLIK! Sådan tager du perfekte HAVEFOTOS RÅ ELLER ROMANTISK?

Gennemført stil til din nye UDESTUE *Se kampagnevilkår på willabgarden.dk

Aluminium Halvtag Pris eks. 16,3 m2 fra: Vejl. pris 55.252,- NU 51.193,DU SPARER 4.059,-

VIND

Bestil senest 31. maj!

MED FORÅRETS KAMPAGNE! STORT D FRA JU RIVHUS LIANA V ærd

Prisfald på glasrækværk og WPC-gulv

2018 ! KATALOG

26.748i kr.

gratis på Bestil det en.dk willabgard

“JO, DET KAN GODT BLIVE LIDT ENSOMT”

Fragtfrit hjem til dig! Der tillægges expeditionsgebyr per ordre, fra kr. 39,-

Jim Lyngvild om livet i vikingeborgen på Fyn WPC-gulv NU fra 327,-/m2

Glasrækværk

LÆS OGSÅ: Bliv din egen BOLIGDETEKTIV · KLUMMEN: Tabt i tomatjunglen NU fra 1.256,-/lbm CLAUS DALBY: Roser i Se godt selskab · Sund vores hjemmeside for & sommerlig MORGENMAD aktuelle priser.

KAMPAGNE • WILLABGARDEN.DK • KAMPAGNE • WILLABGARDEN.DK • KAMPAGNE • WILLABGARDEN.DK

8

TIPS TIL AT GRILLE


Nedsat pris på alle drivhus

EKSTRA FORÅRSÅBENT I VORES BUTIK 27. maj KL. 11-15. VELKOMMEN!

Premium

8,8 - 21,4 m2

Ulakeret/lakeret i antracitgrå/sort Vejl. fra 19.399,- NU fra 18.399,DU SPARER 1 000:-

Willab Gardens serie Euro-Serre er drivhuse i den eksklusive klasse. Smukke, luftige og rummelige. Sidehøjden er mindst 181 cm (inkl. sokkel), hvilket giver rummelighed og luft i drivhuset. Samtidig får du et kvalitetshus med en række finesser og mange valgmuligheder.

DRIVHUSDRØMME

Green Room Classic 10,2- 21,2 m2 lakeret Vejl fra 34.320,- NU fra 31.920,-

Grand Oase 13,0 m2 Ulakeret/lakeret Vejl. fra 33.999,- NU fra 31.999,-

DU SPARER 2 400,-

DU SPARER 2 000,-


Spar op til

20% på partier og tag

Bestil senest 31. maj!

MED FORÅRETS KAMPAGNE! Prisfald på glasrækværk og WPC-gulv

2018 ! KATALOG

gratis på Bestil det en.dk willabgard

Fragtfrit hjem til dig! Der tillægges expeditionsgebyr per ordre, fra kr. 39,-

WPC-gulv NU fra 327,-/m2

Glasrækværk NU fra 1.256,-/lbm Se vores hjemmeside for aktuelle priser.

drivhuse

udestuer

www.willabgarden.dk

KAMPAGNE • WILLABGARDEN.DK • KAMPAGNE • WILLABGARDEN.DK • KAMPAGNE • WILLABGARDEN.DK

*Se kampagnevilkår på willabgarden.dk

Aluminium Halvtag Pris eks. 16,3 m2 fra: Vejl. pris 55.252,- NU 51.193,DU SPARER 4.059,-


Kontakt os på tlf.: 9854 4311

Shop direkte på www.fluenet.dk

LUK FRISK LUFT IND

Denne frokost er lige blevet 1.941.000 bakterier rigere!

- MEN HOLD INSEKTERNE UDE

GRATIS

OPMÅLING Gælder bro- og landfaste områder

Netskydedør

Pris pr. netskydedør med sort glasfiber insektnet, inklusiv køreskinner. Leveret efter mål til alle typer døre i hvid eller brun.

Pris kr. 1.875,-

ekskl. moms kr. 1.500,Uanset mål op til 122 x 240 cm

Rullegardin

Insektnet rullenet fungerer som et rullegardin. Passer til alle typer vinduer og boligtyper. Leveres i bredde fra 43cm til 153cm. 45 størrelser med 2,5 cm interval. Højde 150cm.

Rulledør

Insektnet rullenet der passer til alle typer døre og boligtyper. Passer til dørbredde op til 110 cm. 9 forskellige højder fra 197,5 til 235 cm.

Pris kr. 2.250,ekskl. moms kr. 1.800,-

Pris fra kr. 750,ekskl. moms kr. 600,-

FLUENET.DK ALT I FLUE-, MYGGE- OG INSEKTNET Priser er ekskl. levering og montering.


INDHOLD

Hav en dejlig

8

SOMMER! Når du sidder og læser dette, er VoresVilla­­­ gået på sommerferie. Vores hjemmeside voresvilla.dk kører naturligvis videre med masser af tips, råd og inspiration til hverdagen med hus og have, men det trykte blad holder pause. Derfor har vi også sørget for at pakke dette sidste forårsnummer med artikler, der kan hjælpe dig hele vejen igennem sommeren: Vores havefotograf Signe Goldmann stiller på s. 49 skarpt på at tage perfekte havefotos, så du kan lade din have komme til sin ret, når du fx viser den frem på Facebook og Instagram. Claus Dalby lærer dig på s. 26 at plante roser sammen med andre blomstrende planter. Og vores gode venner i Bolius fortæller på s. 17, hvordan vi alle sammen kan grille mere bæredygtigt – for grilles, det skal der! Du får også tre lækre morgenmads­ opskrifter på s. 53 med den nye madtrend bowls, så du kan smide sommeren i en skål og tage den med dig ud på terrassen. Og endelig, hvis det nu skulle finde på at regne – og det er jo sket før i dansk sommerhistorie, må vi indrømme – så har vi på s. 29 lavet en guide til, hvordan du bliver din egen boligdetektiv­­­ på nettet, ligesom vi på s. 13 viser to meget forskellige, men lige stilfulde udestuer, hvis du nu går og pønser på at få dig sådan en. Og så er der selvfølgelig interviewet med Jim Lyngvild på s. 8, som egner sig perfekt til sofaen på en regnvejsdag!

Mette Trudsø Redaktør

Interview med Jim Lyngvild

49

VIND

Lær at tage perfekte havefotos

FLOT DRIVHUS FRA JULIANA side 59

INDHOLD HUSET

MAD OG DRIKKE

6 Kort nyt – nyheder for husejere

53 Lækker og sommerlig morgenmad

Lutter gode og grønne nyheder, tips, bøger og apps fra os til dig – værs'go'!

Nap en skål, fyld den med smagen af sommer­­­, og tag den med ud på terrassen.

13 Rå eller romantisk udestue? Få arkitekternes bedste råd til at bygge dit nye uderum i to meget forskellige stilarter.

29 Bliv din egen boligdetektiv Søg og du skal finde: så meget kan andre se om din bolig på nettet (og omvendt!)

HAVEN 17 8 tips til at grille mere bæredygtigt Gør din grillmiddag langt mere miljøvenlig uden at gå på kompromis med hyggen.

26 Claus Dalby: Roser i godt selskab

LIVSSTIL 8  Interview med Jim Lyngvild Trods ubudne besøg kan livet i vikingeborgen nogle gange føles lidt ensomt.

24 Klumme: Villavejen Vores klummeskribent har svært ved at styre sig, når han er på jagt i tomatjunglen.

AKTIVITETER 21 K  rydsord 59 Konkurrence

Få inspiration til at plante roser sammen med stauder og andre skønne blomster.

49 Lær at tage perfekte havefotos Vores fotograf viser dig, hvordan du tager bedre billeder – med kamera eller telefon.

VORESVILLA er udgivet af VoresMedier A/S, Gøngehusvej 280, DK-2970 Hørsholm tlf.: +45 7211 8190, info@voresvilla.dk, www.voresvilla.dk. ISSN: 2245-8182vh. Redaktør: Mette Trudsø (DJ), Mette Trudsø Media. Skribenter: Marie Kiersgaard Espersen, Simon Johansen, Signe Goldmann, Hans Lauring, Marie Melchior, Claus Dalby og Mette Trudsø. Fotografer: Martin Bubandt, Betina Hastoft, Signe Goldmann og Pia Tromborg. Illustration: Nis Nielsen. Ansvars­havende udgiver: Gitte Højbjerg. Design og layout: Anne Jespersgaard. Salg: Morten Philipsen, Michael Nielsen og Søren Jensen. Oplag: 984.570 (Tilmeldt indexDK og Dansk oplagskontrol). Distribueret til fortrinsvis villaer/rækkehuse/gårde. Tryk: Evers Druck. VoresVilla bliver trykt på miljøvenligt papir og udelukkende med grøn strøm – uden brug af fossile brændstoffer. Maj 2018 VoresVilla

5


NYHEDER

KORT NYT

Nyheder for husejere · samlet og redigeret af redaktøren

Vi bruger mere GRØN energi Så er der godt nyt fra miljøfronten: Danskerne brugte 11 procent mere vedvarende energi i 2017 end året før, og samtidig faldt forbruget af kul med 21 procent. Udviklingen skyldes ikke mindst en højere produktion af vind­energi og anvendelse af biogas, hvilket har fået energiminister Lars Christian Lilleholt (V) til at dømme den sorte energi pensionsmoden. Den grønne omstilling har netop fået yderligere et skub i ryggen med nedsatte afgifter på elvarmen fra 1. maj i år.

2,8%

HAVEN LIGE NU LUG UKRUDT Da vi endelig kom af med vintervejret, stod de små terroristspirer på spring – så skynd dig at hugge hovedet af dem nu!

KLARGØR DRIVHUSET

Nu kan de små drivhusplanter snart plantes ud. Giv drivhuset en god omgang brun sæbe, så ingen overlevende dyr og sygdomme kan slå planter ihjel.

NYD DET!

Vi har ventet så længe på forårets komme i år, så gør alt det, du gik og drømte om i sluddriverne: gå amok på planteskolen, gå med bare tæer i græsset og sæt dig på terrassen med en drink.

Så meget steg hus­priserne fra december til januar, hvilket økonomiske eksperter ser som tegn på, at prisudviklingen er vendt efter en lidt sløj slutning på 2017.

Giv den gas i haven – det er sundt! “Havearbejde er sundt. Det kan ikke diskuteres. Det ville faktisk være på sin plads at udskrive havearbejde på recept.” Så klar er konklusionen fra sundhedsforsker og professor Bente­­­ Klarlund Pedersen, der for Have­ selskabet for nylig er dykket ned i en metaanalyse af 22 videnskabe­ lige studier om have og helbred. “Studier fra både USA, Europa, Asien og Mellemøsten viser, at deltagelse i havearbejde reducerer både depressions- og angstsympto6

VoresVilla Maj 2018

mer samt kropsvægt. Havearbejde bidrager til følelsen af fællesskab, giver livskvalitet og livsglæde,” siger professoren. Studierne viser blandt andet, at to til tre timers havearbejde typisk svarer til at give den gas i fitnesscentret i en time, og at 30 minutters dagligt havearbejde har en anti-stressende effekt, som kan måles på blodets indhold af stresshormonet kortisol. Det aktive haveliv hjælper derudover både på smidighed, balance og koordination.

TJEK!

NYE UDGIVELSER

BOG: ’LANDBOLIV –

GAMLE METODER TIL EN BÆREDYGTIG LIVSSTIL’. Lær at tage frø af dine planter, koge saft, lufttørre skinker, sy skindhjemmesko og mange andre tips til at blive mere selvforsynende. Af journalist Niklas Kämpargård, Rosinante, 268 sider, 279 kr.

APP: ’ØKOLOGISKE

SPISESTEDER’ Ny app fra Fødevarestyrelsen og VisitDenmark, der gør det nemmere at finde vej til økologiske caféer, restauranter og hoteller i Danmark. Gratis.

APP: ’MAD SKAL SPISES’

FødevareBanken og Netto er gået sammen i kampen mod madspild med denne app, hvor du kan spotte varer tæt på udløbsdatoen i din lokale butik – og købe dem til nedsat pris.


• • • • •

Trafikmelding i hele DK Smart lydindikation ved trafikinfo Abonnementsfrit system SOS-tryk ved uheld GPS ruteplanlægning

Beam holder dig orienteret om de trafikale forhold samt giver dig en melding ved fartkontrol. Beam består af et netværk af borgere og virksomheder, som holder dig opdateret på trafiksituationen, mens du er på farten. Vor normalpris 499,Virker til iPhone & Android

Forhandles af


JIM LYNGVILD OM LIVET I VIKINGEBORGEN PÅ FYN:

“Jo, det kan godt blive lidt ensomt”

JIM LYNGVILD lever ikke det vilde celebrityliv, som mange måske tror, men befinder sig bedst med natur omkring sig.

8

VoresVilla Maj 2018


INTERVIEW JIM LYNGVILD

Trods jævnlige besøg af ubudne gæster kan hverdagen i den selvbyggede vikingeborg Ravnsborg nogle gange føles lovligt isoleret fra omverdenen, erkender Jim Lyngvild. Alligevel kunne han aldrig drømme om at bo i byen eller et traditionelt villakvarter. Tekst Mette Trudsø — Foto Martin Bubandt

O

vervældende. Anderledes. Vildt. Og langt fra alfarvej. Der er forskel på at have set Jim Lyngvilds berømte vikingeborg Ravnsborg på billeder og at komme på besøg på en solbeskinnet forårsdag. For lige meget, hvor i landet man ankommer fra, skal man igennem små sydfynske landsbyer med søvnige sving og stråtækte huse, man skal kigge efter et skilt med den prosaiske påskrift ’Korinth Entreprenøren’, og man skal helt ned for enden af den smalle, hullede grusvej, før øjet møder et næsten skuffende lille Ravnsborg, der gradvist vokser sig både større og stadigt mere imponerende. Og så er der Jim Lyngvild selv. Smilende, imødekommende og en del mere afdæmpet end den flamboyante persona, danskerne har lært at kende gennem tal­rige reality-programmer, kulørte ugeblade og hans meget aktive Facebookside, hvor han har over 140.000 følgere. “Vi har lige stillet lidt frokost frem til jer,” siger han på en måde, der tydeligt lader skinne igennem, at han med ’vi’ mener manden Morten Paulsen, der i det daglige fungerer som en kompetent kombination af hjemmegående ægtefælle og administrerende direktør i firmaet Jim Lyngvild.

Vejen til Fyn

Over det selvsmurte smørrebrød med pålæg fra den lokale brugs og med den egenproducerede øl fra Bryggeriet Frejdahl i glasset fortæller Jim Lyngvild, hvordan et ægtepar, der kommer fra henholdsvis Sjælland og Jylland, ender langt ude på en naturgrund på Fyn. “Vi kiggede egentlig efter et sted i Silkeborg, fordi der er så smukt. Men husene ned til Silkeborgsøerne er jo nedarvet gennem generationer og i øvrigt ikke til at komme til for penge. Vi overvejede også at finde noget i nærheden af Hareskoven nord for København, men der kunne vi ikke få lov til at bygge det hus, vi gerne ville. Det kunne vi her,” fortæller han og forsætter med vanlig Lyngvildsk ærlighed:

“Vi fik at vide, at kommunens byggesags­behandling ville tage en måned, så vi sendte papirerne ind lige op til forvaltningens sommerferie i juli. Da de kom tilbage efter ferien, passede det med, at der var gået en måned, og så blev de jo nødt til at give os lov til at bygge det hus, vi havde ansøgt om,” griner han. Det planlagte hus var den i dag kendte og meget omtalte 700 kvadratmeter store vikingeborg Ravnsborg, som den asa­

JEG VED IKKE, HVAD FOLK TÆNKER PÅ. DE MÅ JO HAVE MISTET HJERNEN. troende Lyngvild selv byggede af træ fra de lokale skove sammen med den 28-årige tømrer Lasse. En VVS’er stod for vand, varme og sanitet, og når han havde fri fra arbejde, gav Morten også et nap med. Tilsammen fik de fire gjort hele den imponerende, selvtegnede konstruktion færdig på et halvt år. Siden er der kommet et lille

GRANDDANOIShundene Ask og Eik går frit rundt på den store naturgrund. Her er det Eik, der er legesyg.

tempel – et såkaldt gudehov – og en overdækket terrasse på 180 kvadratmeter til. Den usædvanlige bygning i de naturskønne sydfynske omgivelser danner ofte rammen om diverse arrangementer, herunder to faste årlige Åbent Hus-arran­ gementer og et julemarked. Men i det daglige fungerer Ravnsborg både som parrets hjem og arbejdsplads – hvilket den kendte designer og iværksætter ville ønske, at folk udviste større forståelse for. Det sker nemlig jævnligt, at vildt fremmede mennesker pludselig står på gårdspladsen, glaner ind ad vinduerne eller sågar åbner hoveddøren og vader ind med kameraet klar til brug. Det fik sidste sommer Jim Lyngvild til at komme med en sprogligt velkrydret opsang på Facebook, men det har desværre ikke hjulpet. “Jeg ved ikke, hvad folk tænker på. Det er ofte pensionister, der har været på besøg på Egeskov Slot og så lige synes, de skal have en gratis fornøjelse ud af at komme her. Og så kører de bare ind gennem en privat port! De må jo have mistet hjernen,” konstaterer han tørt.


INTERVIEW JIM LYNGVILD “Jeg kunne aldrig bo på Nørrebro eller Østerbro eller andre steder inde i København. Jeg skal have natur omkring mig. Da jeg var barn legede vi jo udenfor, det gør børn jo ikke i dag – okay, nu lyder jeg tudsegammel, men det gør de jo ikke,” siger designeren, der er opvokset i Albertslund og som dreng tumlede rundt i Vestskoven og andre af de store, grønne arealer på den københavnske vestegn. “Så jeg har haft naturen med mig altid. Men ligesom folk, der bor ved stranden, ikke går ned på stranden for at ligge og sole sig, går vi jo ikke ud for ’at nyde naturen’ – altså gå en tur i den eller sådan noget. Når man bor i naturen, så er den bare en del af en, den ligger der som hvert andet hjerteslag,” forklarer han.

RAVNSBORG står i dag i rå træ, men drømmen er at male det i naturfarver.

Når der ikke lige kommer ubudne gæster, er der dog kun Jim, Morten og de to granddanois-hunde Ask og Eik på Ravnsborg. Hele døgnet rundt, alle ugens dage. Når de sover, spiser og arbejder. Kan han ikke nogle gange få pip af det? “Jo, det kan da godt blive lidt ensomt nogle gange. Vennerne bor jo lidt langt væk, og på den måde kan det virke som en begrænsning ikke at have børn – selvom det jo også giver nogle friheder. Men så er det jo heldigt, at jeg tilfældigvis godt kan lide ham, jeg bor sammen med” siger han, slår en latter op og kigger på Morten. “Og så må vi jo bare finde på noget at lave. Nu her i morgen skal vi fx til Tyske Filmdage i Odense,” siger han og understreger, at han ikke er det party animal, som mange måske tror. “Vi er altid de første, der går hjem fra en fest. Jeg kan godt drikke en øl eller et glas vin, men jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været fuld. Jeg bryder mig ikke om at miste kontrollen. Jeg ved godt, det lyder krukket, men jeg kan heller ikke gå i byen længere – folk de hænger på en og skal have selfier... og jeg hader det.”

Med naturen som følgesvend

Så alt i alt er Jim Lyngvild glad for at leve i sit selvvalgte eksil. Han rejser meget i forbindelse med arbejdet – han var fx i Kina 10 gange sidste år – og så er det rart at kunne trække sig tilbage i rolige omgivelser. 10

VoresVilla Maj 2018

Have? Nej tak!

Derfor er Lyngvild heller ikke typen, der drøner på planteskole og køber et hav af hækplanter eller krukkeblomster til den ellers enorme terrasse, der snildt kunne rumme en større krukkeinvasion. “Jamen, sådan noget skal jo passes, og det har vi ikke tid til. Og så er jeg faktisk slet ikke til haver – de er alt for friserede og tæmmede til mig. Der er også mange haveblomster, jeg ikke kan lide, fx synes jeg, at fremavlede roser og tulipaner er decideret grimme. Og bonderoser!!?! – Bwadr!!! Men jeg kan godt lide vild natur – jeg elsker valmuer, tidsler og andre blomster, der dør, hvis man forsøger at plukke dem.” Èn ting har han og Morten Paulsen dog for vane at gøre, når det bliver forår – og det har de også gjort i år: “Vi har lige tømt alle Fyns Lidl-butikker for de dér blomsterblandinger, hvad hedder de nu – engblomster, ja! Der kos­ ter de vel omkring det halve af, hvad de koster andre steder. Så vi har købt for 3.000 kroner blomsterengfrø, som vi så strør foran huset. Så er det klaret. Og andet gør vi ikke,” siger han om den 16.000 kvadratmeter store naturgrund med egen kajak-sø og den lokale landsbykirke pittoresk beliggende i baggrunden – som en lille påmindelse om, at længere væk er civilisationen­­­ heller ikke. Og som naturen og civilisationen mødes i den horisont, der kan ses fra Ravnsborg, går vikingen Jim hånd i hånd med den udfarende celebrity-designer Jim Lyngvild. Overvældende. Anderledes. Vild. Og langt fra alfarvej. ■

BLÅ BOG JIM LYNGVILD FULDE NAVN: Jim-Martin Alexandar­­­ Konstantin Falke-­ Skjold Wegener Lyngvild. FØDT 27. december 1978 i Holbæk, opvokset i Albertslund. UDDANNET DESIGNER fra Fashion Design Akademiet i København­­­. Modediktator på Ekstra Bladet gennem de seneste 12 år. Kendt fra en række tvshows og reality-programmer, fx ’Robinson Ekspeditionen’, ’Zulu Djævleræs’ og ’Masterchef’. Har skrevet flere end 20 bøger om bl.a. nordisk mytologi, vikinger, hesteopdræt og Europas kronprinsesser samt de to selvbiografier ’Møgunge’ og ’Grand Danois’ og er som designer og idémand konstant involveret i en række projekter og produkter, fx cremeproduktserien Raunsborg og Bryggeriet Frejdahl. Er p.t. aktuel med en række kjoledesign skabt over dyretemaer i særudstillingen ’Fur, Feather and Fairy Tales’ på Naturama i Svendborg. BOR i den 700 kvadratmeter store selvbyggede vikingeborg Ravnsborg i et naturskønt om­ råde i Korinth på Sydfyn sammen med sin mand Morten og de to granddanois-­hunde Ask og Eik.

JIM LYNGVILDs design er p.t. udstillet på Naturama.


MEGET MERE LYS I DIN BOLIG

Outline Daylight er Outlines nye vinduesserie med markedets bedste isoleringsevne. Den samlede rammekonstruktion er bare 65 mm bred. Det giver et moderne, stilrent look – og meget mere dagslys i boligen. Serien passer flot ind i dansk arkitektur, til både renoveringsprojekter og nybyggeri.

TRÆ/ALU DAYLIGHT > Markedets bedste isoleringsevne > 3-lags glas > Energimærke A > Stilrent design TRADITIONELT VINDUE MED KARM OG RAMME

OUTLINE DAYLIGHT GIVER OP TIL 8% MERE LYSINDFALD

> Høj randtemperatur mindsker kondensdannelse og kuldenedfald

Kontakt din lokale Outlineforhandler for mere information. Læs mere på www.outline.dk/daylight

ann_208x135.indd 1

05-04-2018 12:36:44

TRUSTPILOT

Fordi vi holder hvad vi lover, højt service niveau og kvalitet

- med professionel fliserens og imprægnering

TILFREDSHEDSGARANTI Gratis prøve inden opstart

I ÅR HAR VI 10 ÅRS JUBILÆUM DET FEJRER VI MED

20% RABAT

15 ÅRTSI*

INDTIL 1. JUNI

GARAN

FØR

*Nanostone fliserens og imprægnering er utrolig effektiv mod alger, flisepest og mos. Med vores mange års erfaring og service kan vi tilbyde op til 15 års holdbarhed.

EFTER

Landsdækkende, ingen kørselstillæg

Ring 69 13 58 30

alle ugens dage - hverdage 8-18, weekend 10-16

www.nanostone.dk info@nanostone.dk


Få flere lyse timer – hele året Bliver du også draget af lyset? Med et orangeri eller en udestue fra VICA kan du få flere lyse og lune timer hele året. Lad tiden stå stille og nyd lyset, varmen og naturen – hver dag. Vi tør godt garantere, at det bliver her, i boligens lyseste rum, du allerhelst vil opholde dig. Lad os hjælpe med at designe den løsning, der passer præcis til dig og din bolig. Vi hjælper dig naturligvis også trygt igennem hele byggeprocessen. Se mere på vica.dk eller besøg vores showrooms og få meget mere inspiration.

Showrooms

ORANGERIER UDESTUER PAVILLONER

Kolding, Nordager 22 Man-fre: 08.00 – 16.30 Onsdag: Lukket Lørdag: 10.00 – 14.00

Greve, Agenavej 39D Man-fre: 10.00 – 18.00 Onsdag: Lukket Lørdag: 10.00 – 14.00

T: 7550 4899 | info@vica.dk | vica.dk | Find os på

Bestil vores gratis inspirationsbog


UDESTUER

Rå eller romantisk

UDESTUE?

Overvejer du at forlænge udesæsonen med et værn mod den lunefulde danske sommer? Så få arkitekternes bedste tips til to meget forskellige typer udestuer.

Tekst Marie Kiersgaard Espersen — Foto Torben Kjær og Danske BoligArkitekter

OGSÅ INTERIØRET er genbrug – plantekasserne er lavet af rester fra havehegnet, sofabordet er en skive fra et fældet træ, og den orange daybed er købt brugt.

1 HVAD:

Udestue til et klassisk typehus i gule mursten fra 60’erne.

HVEM:

Arkitekt Torben Kjær, hans kone og tre børn.

BESKRIVELSE AF OMBYGNINGEN:

DEN RÅ: Arkitektens orangeri i genbrugsmaterialer Hvad var formålet med udestuen?

Som en familie på fem er det lidt trangt at bo på 107 m². Udestuen skulle derfor give os et ekstra rum og være kombineret opholdsstue og drivhus. Samtidig er det en billig måde at forlænge udesæsonen på. Vi har en relativt stor have og derfor masser af plads her. For at undgå at spærre for lyset i vores bolig har vi valgt at placere udestuen som en fritlagt pavillon i haven. Vi har senere også bygget et legehus, et hegn mod naboen og en terrasse. Sammen med hovedhuset er de alle med til at give følelsen af et gårdrum. Det skaber rum og giver intimitet i en stor have.

Hvad er grundtanken i udestuen?

For at holde prisen nede ville vi lave udestuen af genbrugsmaterialer. Der gik undervejs sport i, hvor meget vi kunne finde

brugt, hvilket endte med cirka 80%. Nye materialer havde selvfølgelig været i bedre kvalitet, men der var hverken råd eller svamp i de brugte, og ved at male træet sort og montere aluminiuminddækninger virker udestuen i dag moderne og nutidig. Der var dog ikke nok ruder til en udestue i den størrelse, vi ønskede. Desuden syntes vi, at det var smart med en fast væg som rygstøtte i et materiale, der kan optage varme fra solen i løbet af dagen. Vi fandt derfor nogle gratis mursten fra en gammel lade, der var styrtet sammen i en storm. På gulvet har vi lagt belægningstegl, vi har købt som 2. sortering på et teglværk. Under dem er der lagt sand, så det overskydende vand fra planterne let kan sive ned i jorden, når vi vander dem.

Hvad var de største udfordringer?

Det var svært at overholde vores mål om en billig udestue i genbrugsmaterialer. Som arkitekt har jeg selvfølgelig kontakter og ved, hvor man skal kigge. Men generelt gælder det om at være opmærksom. Både

Torben Kjær har selv bygget udestuen i sin egen have. Den er på 15 m² og primært bygget i genbrugsmaterialer. Ruder, ventilationslameller, spær, tagplader og meget træ er fra en kollegas gamle udestue, mens mursten er fra en 130 år gammel lade. Belægningsteglet på gulvet er købt billigt som 2. sortering på et teglværk. Fundament + brædderne øverst på udestuen er nye materialer.

ØKONOMI:

15.000 kr. Uden genbrugsmaterialer og selvbyg mener Torben Kjær, at udestuen ville have kostet ca. 100.000 kr.

2

1. DE VANDRETTE BRÆDDER øverst på udestuen er sat på for at gøre rummet højere. 2. HULLET I FLISERÆKKEN­­­ er til en vinplante.

blandt naboer på vejen, hos kollegaerne på arbejdet, i fodboldklubben eller hvor man ellers kommer. Mange mennesker vil gerne give materialer væk gratis, hvis de kan slippe for at pille det ned eller køre det væk. Flere virksomheder som Genbyg lever desuden af at skille gamle hus ad og sælge materialerne på ny, og Den Blå Avis er også god at holde øje med. Maj 2018 VoresVilla

13


UDESTUER RÅ ELLER ROMANTISK UDESTUE? HVAD:

Udestue fra 2016. Bygget på murer­ mestervilla fra 1930’erne.

HVEM:

Familie bestående af mor, far og datter. ARKITEKT: Jørgen Dahlgaard.

BESKRIVELSE AF OMBYGNINGEN: Udestuen er på ca. 16 m². Måler 4,4 m. gange 4,4 m. Udestuen har zinktag, hvidmalet træbeklædning af fyrretræ, hvidmalede vinduer og fyrretræsgulv.

ØKONOMI:

Udestuen har kostet 600.000 kr., mens arkitekthonorar lå på 60.000 kr. Arkitekt Jørgen Dahlgaard rådgav med skitsering, projektering, myndighedstegninger og opfølgning

SIDEN FAMILIEN FIK UDESTUE med udsigt over Svendborgsund ser de næsten intet fjernsyn.

DEN ROMANTISKE: Hvidmalet trætilbygning med sundudsigt Hvad var formålet med udestuen?

På familiens terrasse i haven var der ofte meget vind, så de brugte den ikke så meget, som de gerne ville. De ønskede sig derfor en udestue, så de kunne nyde udsigten og haven, men samtidig få lidt læ. Der skulle selvfølgelig være masser af vinduer i, så placeringen ved Svendborgsund kunne komme til sin ret. Og så ville de gerne have varme i, så den er rar at sidde i hele året.

Hvad er grundtanken i udestuen?

Familien ønskede sig udestuen i samme traditionelle stil som deres hovedhus – en murermestervilla fra 1930’erne. Jeg har derfor videreført principper herfra, så de

passer sammen. Det gælder materialer, farver og vinduer. Fx har jeg indsat nogle små vinduer over udestuens store vinduer på samme måde, som der er i hovedhuset. Det er en fin detalje, der bløder lyset op og gør kontrasten mellem de store ruder og loftet mindre. Vinduerne og udestuens facade er desuden malet hvide, så de passer til murermestervillaens hvide vinduer.

Hvad var de største udfordringer?

Familien her valgte en opvarmet udestue, så de kan bruge den hele året rundt. At den er opvarmet betyder dog, at den bliver betragtet som en tilbygning, hvorfor den skal overholde bygningsreglementets krav for varmetab. Det er svært at leve op til, når der er så meget glas. Derfor har vi efterisoleret hovedhusets tagetage for at vinde lidt varme til det samlede regnskab. Desuden er det ofte et problem, at udestuer bliver for varme om sommeren. Alle vinduer kan derfor åbnes, så der kan komme gennemtræk. Vinduerne er hængslet foroven i stedet for i siden. På den måde får man luft ind, men er samtidig sikret læ.

DET HVIDMALEDE TRÆ passer fint i stil med murermestervillaens traditionelle hvide vinduer. Arkitekt Jørgen Dahlgaard har ladet de små ruder i hovedhusets vinduer gå igen i udestuen. Det skaber sammenhæng mellem de to bygninger.

VIA EN TRAPPE kan man gå direkte ud i haven fra udestuen.

5 GODE RÅD før du bygger en udestue 1. Gennemtænk placeringen nøje, så

udestuen kommer til at ligge perfekt i forhold til solen, udsigten og haven. Overvej også fra hvilket rum, der skal være adgang til udestuen. 2. Tag hensyn til husets stil og arkitek­ toniske udtryk, fx ved at genbruge stil­­­elementer fra det oprindelige hus i udestuen, så du skaber harmoni og sammenhæng­­­mellem nyt og gammelt. 3. Gør lid­­­­­­t ekstra ud af vinduerne. De er et dominerende element i en udestue og i høj grad med til at definere stilen. 4. En udestue tæller med i etagearealet, og det er derfor vigtigt, at byggeriet ikke kommer i konflikt med grundens bebyggelsesprocent, som normalt ligger på 30% i parcelhusområder. 5. Spar ikke på rådgivningen. Sørg for et par professionelle øjne på projektet, fx en arkitekt. Så får du en mere harmonisk, lovlig og byggeteknisk sund udestue. Kilde: Danske BoligArkitekter

Denne artikel er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter, som er en sammenslutning af 76 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden­­­for energioptimering af boliger og dækket af en særlig ansvarsforsikring. Læs mere på danskeboligarkitekter.dk.

14

VoresVilla Maj 2018


Får du alle detaljerne med ? Godt og vel ½ million mennesker i Danmark lever med et høretab uden at gøre noget ved det. Det er svært at acceptere, at hørelsen er nedsat og man har brug for høreapparater. Med nedsat hørelse er det typisk svært at få detaljerne med, når der er flere, der taler sammen.

Bonnie Torngaard, audiologist hos AudioNova og cand. mag. i audiologopædi.

Det kan sagtens være, at man hører udmærket på tomandshånd, når den der taler, kigger direkte på en, og der ikke er baggrundsstøj. Det er ikke altid, man selv ved, at man ikke har fået detaljerne med, og det er derfor ofte de pårørende, der først bemærker, at hørelsen ikke er, hvad den har været, og det det kunne være en fordel at få foretaget en høretest. Sådan hører vi mennesker Forrest i øresneglen findes de små fine hårceller, som registrerer de lyde, som øret opfanger. Hårcellerne omdanner lyden til nervesignaler, som via hørenerven sendes til hørecentret i hjernen, hvor lyden bliver forstået og tolket. Hvis disse hårceller beskadiges, hvilket ofte ses med alderen, kan det være årsag til ovennævnte høreproblemer. Hvad er skelneevne? Når hårcellerne er beskadiget betyder det, at nogle lydsignaler fra omgivelserne opfattes svagt. Nogle får også vanskeligt ved at adskille sproglyde og ord fra hinanden, selv når lydene er hørbare og taleforholdene er gode. Nedsat ”skelneevne” betyder, at man kan høre tale, men ikke forstå det hele. Når hårcellerne er beskadigede bliver den information, der videresendes til hjernen, af lavere kvalitet. Derfor mistolkes eller opleves talen upræcis,

selvom den er kraftig og tydelig. Ord og sproglyde fremstår utydelige og det lyder som om, at talen flyder sammen. Beskadigede hårceller i det indre øre er uopretteligt, og er det vigtigt at understøtte den hørelse, som er bevaret, bedst muligt. Vigtigt at afhjælpe et høretab hurtigt For at undgå en yderligere forringelse af evnen til at skelne lyde og ord fra hinanden, er det vigtigt, at man hurtigst muligt gør noget ved sit høretab. Det er nemlig afgørende, at man træner hørecentrets evne til at skelne de lyde og ord, som modtages via hårcellernes nervesignaler. ”Jeg oplever desværre ofte, at folk fejlagtigt tror, at det er bedst at vente så længe som muligt med at begynde at bruge høreapparater, hvis de har nedsat hørelse. Og det er rigtig ærgeligt” udtaler Bonnie Torngaard, som er cand. mag. i audiologopædi og ansat audiologist hos AudioNova. ”Jo længere tid man venter med at få et høretab behandlet, jo større er risikoen for, at skelneevnen og andre kognitive funktioner påvirkes på sigt.” Få undersøgt din hørelse gratis Vi ved, at det tager tid at erkende, at hørelsen er nedsat, men måske det ville være en god ide at få tjekket hørelsen? AudioNova har mere end 110 hørecentre i hele landet, og vi er derfor altid tæt på dig. En høretest er gratis og uforpligtende hos AudioNova, og vores dygtige medarbejdere tager sig god tid til at svare på alle dine spørgsmål og vejlede dig. Vi har desuden et stort udvalg af høreapparater fra 0 kr. efter offentligt tilskud. Så lad os hjælpe dig med at finde den løsning, der passer dig bedst!

Annonce

Høretestdag torsdag d. 17/5 Få testet din hørelse – gratis!

Ring 70 60 60 87 Vi tager også telefonen i weekenden

Bestil en tid hos dit lokale hørecenter, så er du godt på vej til bedre hørelse. Vær opmærksom på, at der afholdes høretestdag på andre datoer i få hørecentre – derfor er det en god ide at ringe og bestille tid i forvejen. Du finder AudioNova i hele landet og på audionova.dk


VARIANT

DANSKE KVALITETSTRAILERE til skarpe priser – spækket med udstyr! MEST SOLGTE MODEL

UHØRT LAV PRIS!

NU KUN

4.595,-

205 S1 Indvendige ladmål:

199 x 115 x 34 cm

Totalvægt / nyttelast

500 kg / 380 kg

INKL. FLAD PRESENNING OG NÆSEHJUL

NU KUN

4.095,-

511 S1 Indvendige ladmål:

195 x 105 x 32 cm

Totalvægt / nyttelast

500 kg / 390 kg

INKL. FLAD PRESENNING OG NÆSEHJUL

MED HJUL UNDER KASSE

NU KUN

5.095,-

503 DS1 Indvendige ladmål:

199 x 115 x 34 cm

Totalvægt / nyttelast

500 kg / 380 kg

INKL. FLAD PRESENNING OG NÆSEHJUL

NU KUN

8.995,-

756 A-13 STÅL Indvendige ladmål:

255 x 145 x 35 cm

Totalvægt / nyttelast

750 kg / 507 kg

INKL. FLAD PRESENNING OG NÆSEHJUL

NU KUN

9.495,-

1013 S2 NU KUN

5.395,-

220 S1 Indvendige ladmål:

214 x 123 x 34 cm

Totalvægt / nyttelast

500 kg / 370 kg

EKSTRA HØJE SIDER TIL DIN TRAILER

INKL. FLAD PRESENNING OG NÆSEHJUL

PLADEGITTER TIL DIN TRAILER

Højde på pladegitter 50 cm.

Indvendige ladmål:

255 x 125 x 35 cm

Totalvægt / nyttelast

1.000 kg / 810 kg

INKL. FLAD PRESENNING OG NÆSEHJUL

HØJE PRESENNINGER TIL LAVE PRISER

1.295,Variant 205 S1 / 503 DS1 1.495,Variant 220 S1 1.695,Variant 511 S1

Leveres i kasse, inklusiv letvægtsstativ for nem og hurtig montering. Højde på presenning 70 cm.

Variant 205 S1 / 503 DS1 Variant 220 S1

1.595,1.795,-

Variant 205 S1 / 503 DS1 Variant 220 S1

1.795,1.995,-

Se alle vores trailere på variant.dk og find din lokale forhandler. Alle priser er inkl. moms. Der tages forbehold for fejl og ændringer.

Variant A/S • Tlf. 75 72 04 00 • info@variant.dk • variant.dk


UDELIV

8 TIPS TIL AT

GRILLE mere bæredygtigt

Den danske sommer er for mange af os lig med saftige bøffer og gode grillaftener. Men kødet og kulgrillen udleder en stor mænge CO2. Du kan dog sagtens gøre din grillmiddag mere bæredygtig uden at gå på kompromis med hyggen – læs her hvordan.

Tekst Simon Johansen — Foto Torben Klint og John Nastelin / Bolius

N

år de lune sommeraftener rammer Danmark, finder vi med glæde grillen frem. Vi gafler røde bøffer med stegestriber i os og hygger, mens grillkullene får lov at gløde til langt ud på aftenen.

1. Brug gasgrill

frem for kulgrill

Kulgrillen er klassisk og hyggelig, men den forurener også. Derfor er det et mere bæredygtigt valg at benytte en gasgrill, der udleder blot en tredjedel så meget CO2 som en kulgrill. Det skyldes til dels, at du kan tænde gasgrillen, når den skal bruges, og slukke med det samme bagefter. Grillkul er både lang tid om at blive klar og brænder ofte videre, efter at du har grillet. Dertil er det også hurtigere at grille med en gasgrill. Det tager mindre end et minut at tænde gasgrillen, mens du skal regne med en halv time, hvis du tænder op i en kulgrill. Det er også nemmere at regulere varmen på en gasgrill end på en kulgrill.

Sikke en glæde oven på en lang, kold vinter! Men bæredygtighed er i stadig højere grad kommet på dagsordenen, og derfor risikerer bevidstheden om grillaftenens CO2-regnskab at slå skår i glæden. Det

behøver den dog ikke at gøre, for det kræver heldigvis ikke særlig meget at grille mere bæredygtigt. Bolius’ fagekspert Tue Patursson giver her sine bedste råd til en mere miljøvenlig grillaften.

2. Undgå briketter med stenkul og brunkul Hvis du holder fast i kulgrillen, er det værd at se på, om du bør bruge kul eller briketter. En undersøgelse viser, at begge optændingsmuligheder svinger mellem en udledning på 600 og 1.500 gram CO2 per kilo. Du bør dog undgå grillkul, der er lavet på stenkul og brunkul. De udleder nemlig op mod 2.500 gram CO2 per kilo. Køb hellere nogle trækulsbrikker eller trækul, som begge er CO2-neutrale. Derudover skal du tænke over dit grillbehov. Hvis du skal grille et par pølser, behøver du ikke bruge kul og briketter, som brænder i lang tid. På de fleste pakker er opgivet en brændværdi, der siger noget om brænde­ tiden. Er brændværdien opgivet til over 20.000 Kj/kg­­­,

kan grillmesteren godt give sig i kast med større kødstykker. Brændværdien kan være meget forskellig fra mærke til mærke. De dyrere briketter kan brænde i helt op til fem timer, mens en dårlig briket er væk på en time. Se også efter det størst mulige indhold af kul, det kan svinge fra 35-70 procent. Hvor længe kul og briketter brænder afhænger også af grilltype, vindforhold og tilførsel af luft, men helt generelt brænder briketter længere end kul. Endelig er det en god idé at kigge efter FSC-mærket­­­, når du køber grillbriketter. Det garanterer, at produk­ tionen af grillbriketten ikke har ført til rydning af skoven, men at skovens plante- og dyrearter bevares.

3. Vær obs på trækul

4. Brug grillstarter

Selvom trækul er CO2-neutrale og sælges som en bæredygtig løsning, kan de stadig indeholde metan – en drivhusgas kraftigere end CO2. Det er ikke altid, at metangassen i trækul er helt udvundet under produktionen. Det gælder heller ikke FSC-mærkede trækul og -briketter – FSC-mærket er dog en garanti for, at der plantes nye træer for dem, der fældes.

Hvis du bruger en grillstarter, når du skal grille på kulgrillen, har du slet ikke behov for blokke, tændvæske eller andre optændingsprodukter, som skader miljøet. Har du ikke en grillstarter, skal du for så vidt muligt bruge optændingsprodukter af enten træfyld eller baseret på vegetabilsk olie. Bruger du derimod tændvæske baseret på petroleum eller terpentin, belaster du miljøet. Maj 2018 VoresVilla

17


UDELIV

8 TIPS TIL AT GRILLE MERE BÆREDYGTIGT

5. Ryd op miljøvenligt Hvis du tager på picnic og griller, eller hvis du bare får mange grillgæster, er det let at medbringe engangstallerkener og -bestik – men det skader miljøet. Vælg den grønne løsning og tag tallerkener lavet af porcelæn eller melamin samt rigtigt bestik med i stedet. Vask op med miljøvenlige opvaskemidler ved for eksempel at købe de svanemærkede produkter.

6. Smid asken rigtigt ud

Asken fra grillen kan ødelægge din have. Jord og planter tåler kun ganske lidt aske, og derfor er det bedre at smide den i skraldespanden. Selvom asken kommer fra naturligt træ, er der alligevel via luften sket en ophobning af tungmetaller i træet, som er skadeligt for plantelivet, og hvis du spreder asken i haven, er du med til at bringe dem videre i naturen. Sørg for, at asken er helt kold, inden du smider den i skraldespanden. Vent gerne minimum til dagen efter, at du har grillet. Tøm asken på et stykke avispapir, pak den ind, og læg pakken ned i en plasticpose. Luk posen godt til, så den ikke støver ud over det hele.

7. Spis grønnere En betragtelig del af din grillaftens CO2-udslip kan undgås, hvis du griller kylling i stedet for oksekød. Kyllingen nedbringer dit CO2-udslip med tæt på 80 procent, hvis du samtidig spiser

frilandsgrønt i stedet for grøntsager fra drivhus. Produktionen af et kilo oksekød udleder 19,4 kilo CO2. Det svarer til, at du kører 100 km i bil. Produktionen af et kilo kyllingekød udleder

3,1 kilo CO2. Du kan også vælge at grille mindre okse­kød og supplere med svampe, kartofler og tomater, ligesom du kan lave grøntsagsbøffer med den nye populære plantefars.

8. Drop engangsgrillen Det virker som en billig og hurtig løsning, når du er på farten, men engangsgrillen er ikke en god idé, hvis du gerne vil være miljøvenlig. Aluminiumsmaterialer, som engangsgrillene laves af, medfører et

stort spild. Når de bliver smidt i skraldespanden, kan de nemlig ikke genbruges, og samtidig er der en tendens til, at de bliver efterladt i naturen. I stedet kan du købe en transportabel grill, som kan fås til ca. 1.000 kroner.

Transportable griller er mere miljøvenlige. Hvis du helst er fri for at slæbe rundt på en transportabel grill, kan du overveje at bruge de faste griller, som ofte findes i parker rundt om i byerne og parkerne.

DET DETFØRENDE FØRENDE MÆRKE MÆRKEINDEN INDEN FOR FORGASGRILLS GASGRILLS

Denne artikel er lavet af Bolius for VoresVilla. Bolius' mål er at øge boligejernes livskvalitet. Læs mere på bolius.dk

DET FØRENDE MÆRKE INDEN FOR GASGRILLS

DET DETFØRENDE FØRENDE MÆRKE MÆRKEINDEN INDEN FOR FORGASGRILLS GASGRILLS

Beefeater har lavet disse ægte australske gasgrillhar ikoner mereægte end Beefeater lavetidisse så naturligvis er de gode itil det. end 30 år, australske gasgrill ikoner mere 30 år, så naturligvis er de gode til det. Se hele BEEFEATERS program på Sewww.beefeaterbbq.dk hele BEEFEATERS program på www.beefeaterbbq.dk

Beefeater har lavet disse ægte australske gasgrill ikoner i mere end 30 år, så naturligvis er de gode til det. Se hele BEEFEATERS program på www.beefeaterbbq.dk

Beefeater har lavet disse ægte australske gasgrill mere end Beefeater harikoner lavet idisse 30 år, så naturligvis gasgrill er de gode til det. ægte australske ikoner

i mere end 30 år, så naturligvis

eller kig forbi vores butik:

Se hele BEEFEATERS program på er de gode til det. Hørmarken 7 · 3520 Farum www.beefeaterbbq.dk Tlf. 45 56 00 00 Kircodan Furniture A/S

18

VoresVilla Maj 2018

beefeater@kircodan.com

Se hele BEEFEATERS

eller kig forbi vores butik: eller kig forbi vores butik:

Kircodan Furniture A/S Hørmarken 7Kircodan · 3520 Farum Tlf. 45 56 00 00 Furniture A/S beefeater@kircodan.com Hørmarken 7 · 3520 Farum Tlf. 45 56 00 00 beefeater@kircodan.com


SOMMERGARANTI – Det er let med Lito Byg Udestuer · Vinterhaver · Tilbygninger · Carporte · Termotage · Foldedøre

KOM TIL ÅBENT HUS I VORES SHOWROOM søndag d. 27. maj kl. 12-15

Altid hos Lito Byg: •

Skræddersyer løsningen til dit hus

Egen projekterende tegnestue

Står for alt fra start til færdigt produkt

Selvbyg / medbyg / totalbyg – altid til fast pris

Banebrydende kvalitet siden 1973

Tlf. 57 61 30 00 · www.litobyg.dk · Frejasvej 35 · 4100 Ringsted

Når du er træt af myrerne

De effektive klassikere mod myrer inde, ude og i boet

UDE

INDE

NYHED!

Fjerner myrer www.bayergarden.dk Biocidholdige produkter skal anvendes på forsvarlig måde. Læs altid etiketten og oplysninger om produktet før anvendelse.


I - 1 - 18

Vinduer - Døre - Trapper - Indvendige døre

Gratis opmåling - Vi tilbyder også montage 5187

2343

TLF. 4676 9100 - WWW.VINDUESPLADSEN.DK

2378

5272

4019

2100 2013

2356

4026

Fra fabrik tilsluttet:

Vinduer og døre med palæsprosser og Vinduer og døre udført i træ/alu eller pæne farver. plast Vinduer og døre udført med forskellige farver i i fuge. Når glas og fyldninger skal monteres tilbyder vi at udføre silikonelimen i sort, hvid, grå, brun eller klar silikone. Det vil fx sige at hvide fyldninger kan være limet i med hvid silikone. På den måde undgår vi sorte kanter langs glas og fyldninger

Nemt at vedligeholde og kan fåes med højisolerende 3-lags lavenergiruder. Pæne afrundede profiler og vi tilbyder i flere vejrbestandige farver. Mange forskellige muligheder – forespørg på vores udvidede indbrudssikring.

4129

4051 "BONDEHUSVINDUE" FRA LAGER

2385

2205

2219

2114

Vinduer og døre med buer og udskæringer.

Vinduer og døre med diagonale sprosser og glasudskæringer.

Vinduer og døre udført med buet overkam eller med udskæringer. Sætter ofte lige prikken over iét på huset og kan udføres i mange forskellige udgaver. Vinduer og døre med buet overkarm anvendes både i ældre huse og i nybyggeri.

Vinduer og døre kan udføres med diagonale krydssprosser, ovale vinduesudskæringer og diamantfyldninger. Vi tilbyder flere forskellige sprossetyper, fyldninger og kombinationer heraf. Det er vigtigt at vinduer og døre passer til husets udseende.

5027

89 X 99 CM. SUPER LAVENERGI, HVIDMALET

KR. 1675,-

Vinduespladsen tilbyder alle trappetyper fremstillet af træ, glas eller stål. VIDSTE DU: - At skridtlængden på din trappe er afgørende for hvor god din trappe er at gå på. - At de fleste har fødder som kræver mindst 20 cm brede trin når man går på trappen - At hvis man ændre en trappe fra at være en lige trappe til at dreje et kvart sving - så skal trappen være længere. - At der bl.a. kan monteres lys i trin, børnesikringslister, skridsikkerhedslister, trinnæser og brandsikring på en trappe - At trapper kan udføres med pladsbesparende trin hvis det kniber at trappen kan være der. - At din trappe bl.a. kan udføres med bambus-, nødde-, elme- eller birketrin. De fleste vælger at vi både skal opmåle, levere og montere trappen for at få en samlet løsning.

3033

3615

3637 3614

3005

7755 BEDSTED THY Vestervigvej 81

3623

2740 SKOVLUNDE Skovlunde Byvej 94

8230 ÅBYHØJ Klamsagervej 27-29

6100 HADERSLEV NIels Bohrs Vej 5

3493

3616

TELEFON 4676 9100


KRYDSORD

VIND Nuance Termoflaskesæt

med vakuumeffekt, der holder temperaturen længe. VÆRDI for præmien er 579,90 kr. Termoflasken fra Nuance har vundet IF-design prisen i 2018, hædret for det ekstraordinære gode og funktionelle design. Nuance Termoflasker fås i to forskellige størrelser: 360 ml. til vejl. kr. 279,95 og 500 ml. til vejl. kr. 299,95 Du vinder en stor og en lille flaske.

SÅDAN DELTAGER DU Tast løsningen ind på VORESVILLA.DK – klik på fanen konkurrencer og find boksen med krydsordet. Eller send den til: VoresVilla, Gøngehusvej 280, 2970 Hørsholm. Hermed deltager du i konkurrencen fra Nuance. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter, og kun personer med bopæl i Danmark kan deltage. Du kan kun deltage én gang. Konkurrenceansvarlig er VoresMedier A/S i samarbejde med Nuance. Vi trækker lod den 1. juni og vinderne får direkte besked.

Op ad trappen, tryk på knappen Udsigten til at måtte skifte bolig, fordi trappen er blevet et forhindringsløb, tiltaler de færreste. Løsningen er en stolelift fra Stannah, som passer til alle trapper, uanset hvor lange eller snoede de er.

Se mere på www.opadtrappen.dk Ring gratis på 80 37 37 37 og få et uforpligtende tilbud

Maj 2018 VoresVilla

21


®

Rejseklubben

Det lille ekstra

Rejsespecialisten Happydays tilbyder kør selv-ferier til specialpris. Oplys rejsekoden voresvilla – så får du op til 200,- i rabat pr. person

de læ

R

ser med g ej

jser med g Re

jser med g Re

Rejseklubben

de læ

.nu

Vi giver vin og sodavand, når du booker ferie hos os. Se hvordan det fungerer på www.happydays.nu/detlilleekstra

Rejseklubben

de læ

.nu ®

.nu ®

de læ

jser med g Re

.nu jser med g Re

de læ

®

®

Rejseklubben Rejseklubben

.nu ®

Din specialpris

Sommerstemning i Garda by

Børnerabat 2 børn 0-5 år gratis. 2 børn 6-11 år ½ pris. Maks. 2 børn pr. værelse.

Ankomst lørdage 7.7.-28.7. samt valgfri frem til 29.6. og 4.8.-20.10.2018.

7 nætter fra 3.799,-

4,6 af 5

Hotel Sonnenhof HHHH i Lam, Bayerischer Wald Skønt superiorhotel i naturens smukkeste rammer i Bayerischer Wald. Her er adressen i al sin enkelhed ”Himmelreich” , og her bliver I forkælet med luksus, lækker mad, stort udendørs poolområde med bjergpanorama, egen golfbane og pragtfuld wellnessafdeling med indendørs pool. En oase for alle aldre. Ankomst søndage frem til 9.12.2018.

Ronneby Brunn Hotell HHHH i Blekinges skærgård Oplev Sydsveriges største sommerresort med vandland, laguner, vandrutsjebaner, strømkanal, børnebassin m.m. samt spa, golf og aftenshows for voksne. Valgfri ankomst 24.6.-16.8.2018.

Bestil på

2.799,-

Alperne på første parket 3 nætter fra 1.499,5 nætter fra 2.449,-

Pristillæg 24.6.-2.8.: 150,Værelse m. udsigt tillæg fra 300,-

• • • • • • •

5 overnatninger 5 x champagnebrunch Velkomstcocktail Kaffe/kage v. ankomst 4 x middag/temabuffet Gallamiddag Fri tennis, minigolf, aktivitetsprogram m.m. • 50 % greenfeerabat • Rum m. balkon/terrasse Børneklub- og rabat (3-15 år) 1 barn 0-2 år gratis. 2 børn 3-15 år ½ pris.

Sommerresort i Sydsverige All inclusive-armbånd til børn (4-15 år)

Din specialpris

Din specialpris

2.349,-

• • • •

3 overnatninger 3 x morgenbuffet 3 x aftenbuffet Fri adgang til udendørs, opvarmet vandland • Fri Wi-Fi • Dobbeltværelser med balkon eller store familieværelser Børnerabat 1 barn 0-3 år gratis. 2 børn 4-15 år ½ pris.

Pristillæg 10.5.-6.7. og 25.8.-21.9.: 700,7.7.-24.8.: 1.150,-

• 7 overnatninger • 7 x morgenbuffet • 7 x 3-retters valgmenu inkl. salatbuffet • Værelse m. balkon/terrasse • 4 x vinsmagning på lokale vingårde

Hotel Palme ved Gardasøen, Italien Byen Garda, som deler navn med Lago di Garda – på dansk Gardasøen – er en ægte italiensk feriedrøm, hvor den legendariske stemning rigtigt mærkes på en tur gennem den gamle bydels snævre gader. Her føler man sig hensat til et maleri af en klassisk sydlandsk idyl med frodige blomster, der vokser op ad mure, over smukt patinerede pastelvinduer og på de karakteristiske tegltage. Jeres hotel med swimmingpool ligger i gåafstand fra byen og den legendariske sø (500 m), der danner rammer om en skøn sommerferie i Italien. En oplagt feriebase, hvis beliggenheden er det vigtigste. Oplev markedet hver mandag i Peschiera del Garda (19 km), hvor I finder et overflødighedshorn af krydrede dufte, travle boder og et stort udvalg af lækre solmodne råvarer.

Himmerige i Sydtyskland

2.799,-

3 nætter fra 1.249,5 nætter fra 2.049,(ingen ankomst juli)

4 af 5

Hotel Eberl HHHH i Finkenberg im Zillertal, Østrig Oplev postkort-idyllen i hjertet af Tyrol midt mellem sommerbyen Mayrhofen og Hintertux-gletsjeren med base på 4-stjernet hotel. Her er swimmingpool, herlig wellnessafdeling og badekåbe på værelset – helt perfekt at vende tilbage til efter aktive oplevelser i Østrigs bjergkulisser. Valgfri ankomst 18.5.-28.10.2018.

Din specialpris

3.399,-

Pristillæg 14.7.-3.8.: 350,-

• • • • • • • • •

7 overnatninger 7 x morgenbuffet 1 x kaffe og kage 7 x 4-retters middag/ buffet inkl. salatbar Fri transport med vandrerbussen 1 vandrerkort Lån af badekåbe 15 % rabat på massage Værelse med balkon

Børnerabat Børn 0-9 år gratis, 10-11 år ½ pris og 12-18 år 20 % rabat. Maks. 2 ekstraopred pr. vær.

Hotel Hanseatischer Hof HHHH i Nordtyskland

Verdensarv i Lübeck

3 nætter inkl. morgenbuffet, 1 middag og fri p-garage. Kvalitetshotel kun 900 m fra Altstadt med egen pool og wellnessafdeling, hvor I får badekåbe og rabat på wellness. Hotel Ebertor HHH i Sydtyskland

Superiorhotel ved Rhinens bred

Din specialpris

1.649,2 nætter 1.299,-

Din specialpris

2.849,-

5 nætter inkl. morgenbuffet, 4 x 3-retters middag/buffet, 1 x middagstallerken med regionale specialiteter og bådtur på Rhinen (maj-sept.). Bo med både brasserie, historisk klosterkælder og ny, lækker wellnessafdeling kun 18 km fra Loreley-klippen. Marcussens Hotel på havnen i Assens

Sommerferie på Fyn

Din specialpris

1.899,-

4 nætter inkl. morgenbuffet og 2 x 2-retters middag 2 nætter 1.099,i hotellets nye nordisk inspirerede restaurant Roulv. Valgfri ankomst 1.6.-28.8.2018 – og rabat på op til 3 børn! 3 nætter 1.499,-

www.happydays.nu eller ring 70 20 34 48

Priserne er pr. person i dobbeltværelse, og børnerabat gælder v. 2 voksne – med mindre andet er angivet. Ekspeditionsgebyr kr. 99,OBS: Nogle hoteller opkræver en mindre kurafgift/citytax. Afbestillingsforsikring kan tilkøbes. Forbehold for tryk- og prisfejl samt udsolgt.

Husk rejsekoden: voresvilla

Åbent hverdage kl. 9-17 Weekend/helligedage kl. 10-14


Nyt tag? 40 ÅRS GARANTI

stål

209 kr. pr. m²

GODT FOR MILJØET

Bond

ORKANTESTET

iPanel

Inkl. tilbehør og komplet aluzink tagrendesystem

Metrotile’s tage kan genanvendes 100%, når de en dag giver op efter et langt naturligt liv

Designet til det stormfulde nordiske vejr. Testet til at modstå en orkan (65/sek)

Beregn selv prisen på dit tag Beregn selv pris, mængde, bestil tilbud og dan dig et visuelt billede af dit nye eller renoverde hjem.

metrotile.dk/tagberegner

NYHED: iPanel

Bond

PRISEKSEMPEL: Bond

Bond QUARTZ

iPanel QUARTZ

159,60 pr. m²

178,25 pr. m²

iPanel PRESTIGE 186,25 pr. m²

Med en pris på 209 kr. pr. m² er det nemt at regne ud, hvad et nyt tag koster. Eks. 120 m² Bond QUARTZ

Alt dette får du • En tagsnak • Færdig opmåling • Bond tagplader • Gavlkapsler • Rygninger

Ring og bestil nu på 70 20 99 01 eller brug skemaet på www.metrotile.dk

Metrotile A/S · Løvevej 14 · 7700 Thisted · info@metrotile.dk

24.995 kr.

• Ventibånd • Søm og rep. maling • Komplet 125 mm tagrendesystem, Aluzink • Frit leveret

Bond PRESTIGE 174,25 pr. m²

Alle priser er inkl. moms. og er gældende frem til 1.7.2018

Bond QUARTZ


VILLAVEJEN

Én plante kommer sjældent alene... Når det drejer sig om planter, der giver spiseligt afkast, er vores klummeskribent ikke til at styre. Problemet er bare, at han ikke ejer ti tønder land, men kun en beskeden rækkehushave. Tekst Hans Lauring — Illustration Nis Nielsen

D

er stod jeg så. Med indkøbsvognen læsset med små grønne og stort set ens planter, der for mit indre blik udgjorde en sand jungle af forskellige tomatsorter: store, små, tidlige, sene, høje, buskede. Men lige da var det bare små max 30 cm høje planter, der lignede hinanden. Der var planter nok til adskillige bede eller helt præcis fire plantekasser. Problemet var bare, at jeg ejede én kapillærkasse. Som min mor havde foræret mig.

JEG HAVDE EN DRØM om at udnytte den dejlige sol på

min altan og dyrke lidt tomat. Det syntes min mor, der altid har været ivrigt havemenneske og lidt uforstående over for min totale mangel på interesse for haven, var en gevaldig idé, så hun forærede mig en aflagt kapillær­ kasse – eller teknisk set: da jeg er gift i en husholdning med fællesøkonomi, så forærede hun os en kapillærkasse. Men min hustru interesserer sig lige så meget for mine plantekasser, som jeg interesserer mig for hendes løbeudstyr. Så kassen var min hovedpine. Med drømmen om tre stolt knejsende tomatplanter solidt plantet i min fantasi tog jeg ud til en planteskole, der har specialiseret sig i tomater og chili. Og her skete der det, der altid sker, og som også er grunden til, at min hustru nødigt lader mig gå uledsaget i Torvehallerne i København, hos fiskehandleren eller i italienske super­ markeder. Lidt på afstand var det blot drivhus efter drivhus med små ret ens planter. Men hver række var udstyret med små skilte, der i ord og billede lovpriste planterne og ikke mindst lokkede med, hvordan de ville se ud, når sommeren stod på sit højeste. Så inden længe havde jeg en hel del flere tomatplanter, end jeg havde plantekasser, og så skulle der handles i en ny butik.

24

VoresVilla Maj 2018

Det blev så til tre ekstra kapillærkasser samt et lille vægdrivhus, så der også lige var plads til lidt varme­ krævende chiliplanter og krydderier. For hvor tit står man ikke og mangler mindst fem forskellige basilikum­­ sorter? Jeg kunne i hvert tilfælde se behovet for mig.

DET ER FLERE ÅR SIDEN, og siden da er vægdriv­huset erstattet med sådan et rigtigt drivhus, man kan stå op inde i, og antallet af kapillærkasser er vokset i takt med planteindkøbene. Og det er ikke, fordi hverken min økonomi eller min have har plads til, at jeg hver gang kommer til at købe lidt flere planter end året før. Som freelance­journalist tjener man ikke så meget, at man kan tage bad i tusindkronesedler, champagne og tomatstiklinger. Og min have er så lille, at selvom jeg fore­tager mig noget, der absolut ikke er roserelateret, så ender jeg alligevel med mindst én rift eller blødende sår, fordi de to roser, som den forrige ejer engang plantede, nu nærmest rækker fra ende til ende. Nu er det næsten nye drivhus (kun én sæson) helt fyldt med plantekasser, men altanen er til gengæld tom igen… så man kunne jo godt investere i nogle (flere)­ kapillærkasser­­­og et eller andet lækkert, der gør sig godt på friland. Og så er der jo også forhaven... ■


MARKISER! MARKISER!

Åbent hus hus Åbent Besøg vores lørdagd.d.8.14. april lørdag april og showroom søndag d. 9. april og søndag d. 15. april mellem mellem10.00-15.00 10.00-15.00

Åbe

lørdag d sønda mellem

STIL STIL 100 100 fra kr. fra 14.450 kr. 14.450

GRATIS Priserne er forPriserne markiser er forPriserne markiser er for Priserne markiser Priserne er for erm fo Somfy Motor iSTIL 4,5700 xerfra3for meter 4,5 x 3 meter i 4,5 x 3 meter i 4,5i x4,5 3 meter x 3 met kr. 20.950 STIL 700 fra kr. i20.950 Priserne markiser VED KØB AF TERRASSEMARKISE

i 4,5 x 3 meter

TYSK KVALITET TYSK · PRODUCERET KVALITET TYSK · PRODUCERET KVALITET I DANMARK TYSK TYSK · KVALITET PRODUCE I DANMA KVALI Besøg vores showroom: 5 ÅRS GARANTI 5 ÅRS · EKSISTERET GARANTI 5 ÅRS · EKSISTERET SIDEN GARANTI 5 1978 ÅRS 5·28ÅRS EKSISTER GARANTI SIDEN GARA 1 Svalehøjvej · 3650 Ølstykke TYSK KVALITET · PRODUCERET I DANMARK GRATIS OG· PRODUCERET UFORPLIGTENDE GRATIS OG UFORPLIGTENDE GRATIS TILBUD OG GRATIS UFORPLIGTEND GRATIS TILBUD OG UFO OG TYSK TYSK KVALITET KVALITET · PRODUCERET I DANMARK I DANMARK Priserne Priserne er for ermarkiser for markiser i i4,5 4,5 x x 3 meter 3 meter

5 ÅRS GARANTI · EKSISTERET SIDEN 1978 GRATIS OGWWW.GUNDSOE-MARKISER.DK UFORPLIGTENDE TILBUD WWW.GUNDSOE-MARKISER.DK · TLF. 46 73 05 38 55 ÅRS ÅRS GARANTI GARANTI · EKSISTERET · EKSISTERET SIDEN 1978 SIDEN 1978 GRATIS GRATIS OG OG UFORPLIGTENDE UFORPLIGTENDE TILBUD TILBUD

· TL WWW.GUNDSOE-MA WWW.GUNDS WWW.G W

WWW.GUNDSOE-MARKISER.DK · TL

FUGT I KÆLDEREN?

BESTIL ET GRATIS FUGTTJEK

Slip for dårligt indeklima, lugt og skimmelsvamp.

Ring og hør mere om hvordan Aquamat® osmose systemet kan udtørre din kælder.

Fugtekspertens Aquamat ® er et elektro osmose system, som gør din kælder tør igen.

Aquamat® systemet dækker over flere rum op til i alt 324 m².

Aquamat® vender vandpartiklerne i dine vægge, så fugten søger tilbage i jorden igen. Selv om du har omfangsdræn omkring huset, vil dette ikke nødvendigvis løse problemet med opstigende fugt.

10 års garanti Pris: 26.900 kr.* Kampagneprisen gælder i maj og juni

Ring og hør mere på

29 71 19 19

* Effekt garanti. Vi garanterer fuld effekt eller pengene retur. Hvis ikke Aquamat ® minimum har reduceret 20 % af fugten efter 4 mdr. får du alle dine penge retur.

info@fugteksperten.dk 29 71 19 19 – vi har åbent alle hverdage fra 8-16 Læs mere på www.fugteksperten.dk


CLAUS DALBY

ROSER HAR DET BEDST I GODT SELSKAB, så deres bare ’ben’ skjules. Her er det et af mine mange haverum: Den romantiske have!

Roser i godt selskab Ingen have uden roser! Jeg elsker roser, men jeg synes, de fortjener at have selskab! At få det til at lykkes kræver lidt vejledning. Tekst og foto Claus Dalby

D

et at plante roser sammen med stauder og andre blomstrende vækster er noget, englænderne virkelig mestrer. Og hvis man ønsker en romantisk have med engelsk stemning, kan jeg godt opfordre til, at man prøver kræfter med dette. Rosenbede med bar jord uden andre planter er lidt kedelige efter min smag.

Plant roserne i staudebedet

Mit råd lyder, at man i stedet for at plante stauder i rosenbedet skal plante roser i staudebedet. Har man et staudebed, hvor man ønsker roser, er det vigtigt at sørge for, at de ikke bliver overvokset. Hvis jor26

VoresVilla Maj 2018

den er helt dækket, er det nødvendigt at grave nogle planter op der, hvor roserne skal være. Jeg kan godt lide, at rosenbuske fylder noget, og planter derfor tre roser i en trekant med cirka 50 centimeters afstand.

Hold øje de første par sæsoner

De første par sæsoner skal man overvåge, at der ikke vokser noget ind over roserne. Først når rosenplanterne er så høje, at de når op over de omkringstående vækster, er der fred og ingen fare. En genvej er at plante opstammede roser. Tænk ikke alene i stauder, men også i sommerblomster, løgvækster og buske. På modstående side ses nogle forslag. ■

1. LØGVÆKSTER ER ALTID GODE. Her er det kongelilje, Lilium regale, med rosa bagside. Et smukt match til lyserøde roser. 2. JEG HOLDER OGSÅ MEGET AF BLOMSTRENDE BUSKE i rosen­ bedet. Her er det stjernetop, Deutzia ’Strawberry Fields’. 3. DISSE TO BLOMSTER, forrest fingerbøl, Digitalis, og bagest roser, er indbegrebet af en romantisk have. De sår sig selv rundt omkring. 4. UVIST AF HVILKEN GRUND er sommerfugleblomst, Gillenia trifoliata, ikke så kendt. Den er ganske enkelt bedårende; så let og fin.


1

2

3 4

CLAUS DALBY ER KENDT FOR TALRIGE BØGER OM HAVER OG BLOMSTER, og denne gang er det hans egen have i Risskov, der er omdrejningspunktet. Hvilke planter passer sammen – farve-, formog sæsonmæssigt? Det er noget af det, Claus Dalby har arbejdet med gennem de seneste mere end tyve år, og her øser han af sin store viden.

VIND

bogen om 'SELSKABSPLANTER' DELTAG I KONKURRENCEN om Claus Dalbys nye bog om Selskabsplanter på voresvilla.dk/ konkurrencer Forlaget Klematis, 400 sider, 400 kr. Maj 2018 VoresVilla

27


Nordic Wall Enkelt og elegant er nogle af de ord man kan forbinde til denne helt unikke mur.

Kan ses i HUSET, Middelfart fra ca. juni

Den har en stilren og glat yderside, hvor du kan vælge at stille den frit eller bruge den som støtte eller læmur. Du kan opbygge en stabil mur ved hjælp af det specielle låsesystem, helt uden brug af lim.

Nordic Line Granit En flot dobbeltstøbt flise med granit i toppen i en centimeters tykkelse, som gør, at overfladen forbliver flot og ensartet. Flisens øverste lag er tilsat granit. Stenene i det nederste lag kommer fra de bedste råmaterialer fra Nordsøen og tilfører høj densitet og ren råstyrke til fliserne. Denne flise kan bruges både på terrassen og i indkørslen.

Betongruppen RBR A/S · Industrivej 8 · DK-6800 Varde · Tlf. +45 76 95 11 22 · www.rbr.dk · rbr@rbr.dk Se færdige løsninger på vores hjemmeside www.rbr.dk


BOLIGVIDEN PÅ NETTET kan du finde tonsvis af information om din egen og andres boliger – bl.a. hvad den hurtigste internetmulighed er.

Bliv din egen BOLIGdetektiv Skylder din nabo penge i huset? Bor dine venner med risiko for oversvømmelse? Og hvor meget betaler din kollega i ejendomsskat? På få minutter kan du finde tonsvis af data om andres boligforhold på nettet. Men oplysningerne er ikke mindst nyttige, hvis du selv er på jagt efter et nyt hjem. Tekst Susanne Sayers

S

kaaat, har du set, at naboerne har tjent over to mio. på deres hus? Måske er det nu, vi skal sælge?“ Det bliver stadig sværere at have sin boligøkonomi for sig selv. For godt fire år siden blev tingbøgerne lagt online gratis­­­, og siden er masser af tekniske og økonomiske oplysninger lagt offentligt ud på nettet med alt fra radonrisiko til gældsbreve, salgspriser, ejendomsskat og nabolagets sammensætning. Og jovist kan du bruge det til at dykke ned i, hvordan dine naboers boligøkonomi

er skruet sammen. Men først og fremmest er det en hjælp, når du selv er på jagt efter ny bolig, eller du vil have et overblik over, hvordan din egen bolig præsenterer sig i forhold til resten af kvarteret.

Alt det, du kan finde...

Tilmed behøver du ikke længere at foretage mange opslag på internettet for at få et overblik. Der er kommet flere websteder, hvor de vigtigste oplysninger er samlet. Helt personlige oplysninger er ikke offentligt tilgængelige. Men når det gælder selve

boligen, er stort set alt lagt åbent ud, blandt andet hvor store lån der er i boligen, hvad den er handlet til gennem tiden, om der er jordforurening, støj, gamle byggesager, om boligen er fredet, hvad ejendomsskatten på den er hvor matriklen går til osv. Du kan også se, hvad hurtigste internetmulighed er, hvor langt der er til nærmeste vindmølle, farlige virksomheder i nabo­ laget, om der er risiko for oversvømmelse i fremtiden – og i efterhånden de fleste kommuner kan du også se de gamle tegninger over ejendommene. Maj 2018 VoresVilla

29


BOLIGVIDEN

BLIV DIN EGEN BOLIGDETEKTIV

Vil du have et hurtigt overblik over både ejendommen og det område, den ligger i, er websiden dingeo.dk et godt sted. Den samler oplysninger ind fra en lang række offentlige kilder. Og i modsætning til de fleste andre steder er det ikke boligens økonomi, der er første punkt – selvom dingeo.dk­­­naturligvis også har de oplysninger med. Det er derimod alt det, man ofte ikke tænker over i første omgang, men som kan være en afgørende faktor flere steder: Risikoen for oversvømmelse ved skybrud og stigende havvand, forurening med radon, pcb, luftforurening, støj osv. Det er ikke ligefrem emner, som står øverst på ejendomsmæglerens beskrivelse af en bolig, og derfor er det værdifulde oplysninger, som det før i tiden kunne

tage lang tid at finde frem, men som nu altså ligger online og samlet på ét sted.

Grundige beboerbeskrivelser

Dingeo.dk­­­oplyser også, hvem beboerne i nabolaget er. Bag lidt kryptiske betegnelser som “par i hjerter”, “guldkant på tilværelsen”, “grønne fingre” eller “lykkesmed” gemmer der sig en grundig beskrivelse af områdets typiske beboere baseret på en lang række offentlige data om alder, indkomst, fritidsinteresser mv. Du kan altså få en fornemmelse af, om du vil have noget til fælles med dine kommende naboer. Du kan endda forvente, at det vil blive endnu nemmere at finde denne type information i fremtiden. Ifølge professor Jan Damsgaard, som leder Institut for Digita-

Her kan du søge oplysninger dingeo.dk – samler et meget stort an-

tal oplysninger. Foruden de økonomiske også oplysninger om oversvømmelses­ risiko, indbrudsrisiko, forskellige former for støj og forurening, servitutter, matri­ keloversigt, hurtigste internetmulighed og en udførlig beskrivelse af beboertyperne i nabolaget. Siden ejes af en privat virksomhed og er annoncefinansieret.

Foto: Colourbox

myhouse.dk – dette privatejede site samler mange af de samme oplysninger som dingeo.dk samt data om den lokale skole, men her er også mulighed for at bruge sitet som en slags boligdagbog, hvor du kan gemme vigtige oplysninger om håndværkere, koden til vægfarven mm. boligejer.dk – en del af den offentlige side borger.dk. Her kan du få alt at vide om boligens økonomi, BBR-oplysninger,

zonestatus, lokalplaner osv. En stor del af oplysningerne er gratis og åbne for alle, men for p.t. 325 kr. kan du få en samlet ejendomsrapport med oplysninger om fx byggeskadesager, som du kan dele online med andre, hvis du fx skal sælge dit hus.

ois.dk – en statslig side, hvor du hurtigt kan få overblik over de vigtigste oplysninger fra BBR, hvem der ejer boligen, salgspriser og vurderinger. Du kan også få fx en tilstandsrapport for dit eget hus. tinglysning.dk – dette site er den

offentlige tinglysning, som ligger online, og her har du adgang til de nyeste oplysninger om en boligs økonomi, hvordan den er belånt, hvem ejerne er, og hvilke servitutter der er på ejendommen. Logger du ind med NemID, er der endnu flere oplysninger tilgængelige.

lisering ved CBS og er digital vismand, må vi vænne os til, at vores offentlige data bliver samlet og mere tilgængelige for andre. “Nogle vil måske føle, at det kommer tæt på, men vi er jo ikke som i Norge og Sverige, hvor man kan se, hvad naboen betaler i skat,” siger han og minder om, at det kunne man også i Danmark før i tiden – det krævede såmænd bare, at man gik ned på det lokale sognekontor.

Fordele opvejer ulemper

“Men fordelene opvejer ulemperne. Det er værdifuldt at kunne se, hvad der kan være af muligheder og problemer ved en ejendom, man er interesseret i,” argumenterer Jan Damsgaard, der forudser, at der vil opstå flere nettjenester, som gør det nemt og overskueligt at gå på opdagelse i andres bolig – og at holde styr på sin egen. “Fx har den danske virksomhed Myhouse også samlet de fleste offentligt tilgængelige oplysninger, men derudover kan man i en slags online servicebog for sit hus notere, hvilke håndværkere man har brugt til at renovere vinduerne, eller hvilken slags træ man har brugt på gulvene. Den slags oplysninger er også meget værd for en ny ejer,” siger den digitale vismand. ■

GRATIS LEVERING , æ, cedertræ tr e rk læ it d ed Beskyt , teaktræ m ræ it n g o h a m oodcare. Collstrop W p vores websho å p te k e ir d b Kø .dk

dcare

woo www.collstrop 30

VoresVilla Maj 2018


FÅ ET GRATIS SOLCELLETJEK! – GRØN OG GRATIS ENERGI med solceller og batteri!

Ring på tlf. 7022 7040

eller VIVAENERGI.DK/TJEK

NY TILSKUDSPULJE ER ÅBEN TIL 31/5! Typisk 10.000 - 20.000 kr i nettotilskud

Derfor er det en god idé at investere i solceller lige nu!

I 2018 kan du både søge tilskud*) og benytte håndværkerfradrag samt sælge dit overskudsstrøm. Se hvor meget tilskud DU kan få på: vivaenergi.dk/tilskud

HYBRID SOLCELLEANLÆG MED BATTERILAGER Vi leverer både almindelig og hybrid solcelleanlæg, hvor hybridanlægget har nogle ekstra fordele: •

Vores hybridanlæg gemmer solenergien til natten og reducerer dit elkøb.

Du får op til 60% bedre totaløkonomi i forhold til et alm. solcelleanlæg.

Bliv næsten selvforsynende med din egen grønne strøm i sommerhalvåret.

Spar 40-70% på elregningen Solceller er den bedste energiinvestering idag, og giver et flot afkast af dine penge. Til højre ser du den typiske elbesparelse for en gennemsnitsbolig. Besparelse / indtjening er skattefri! Vi beregner gerne økonomien for dit anlæg, når du bestiller et solcelletjek.

Elbesparelse 1. år *):....................................................................... 6.774,- kr Elbesparelse total (30 år): .................................... 300-350.000,- kr Salgsværdi af overskudsstrøm................................10-20.000,- kr (Læs mere på vivaenergi.dk/elsalg)

PAKKEPRISER FRA KR. 17.400,- f.eks.: 4,3 kWp anlæg ................. kr. 53.100,Producerer 4200-4300 kWh om året.

6 kWp Hybridanlæg ..... kr. 88.750,Producerer 5500-5600 kWh om året, 9.6kWh batterilager.

Priserne gælder for komplette materialepakker med tagmonteringsystem til eternit, betontagsten eller stålplader. Eventuelt tilskud er ikke fratrukket.

VIVA ENERGILÅN

Bestil et solcelletjek og bliv klogere på:

LÅN OP TIL

150.000 KR

TILSKUD

Indtil 31/5 får du typisk 10.000-20.000 kr. i nettotilskud til dit nye anlæg.

HÅNDVÆRKERFRADRAG

Beregningen gælder for et 4,3kWp hybridanlæg til 73.900 kr for Gør-Det-Selv anlæg, og 95.400 med standardmontering (kan afvige). Til en bolig med et årsforbrug på 6000kWh og dagsforbrug. Sydvendt tag med 25-35º hældning. Tilskud er ikke fratrukket.

Ved montering af nyt anlæg kan du trække ca. 24.000 kr. fra i skat for to personer i husstanden.

*) Tilskuddet beregnes som 60 øre pr. solgt kWh de første 5 år, plus ekstra tilskud til lithiumbatteri og sorte design-paneler. Tilskudsdelen udbetales umiddelbart efter etablering af anlægget. Bemærk at 6KW grænsen er væk.

Producerer du mere strøm end din husstand kan bruge, så kan du sælge din overskudsstrøm.

Anelystparken 43B · 8381 Tilst · Tlf. 70 22 70 40 · Webshop: www.vivaenergi.dk Alle priser er inkl. moms og uden evt. montering. Vi leverer og monterer i hele landet.

SALG AF OVERSKUDSSTRØM

TELEFON: 7022 7040 VIVAENERGI.DK/TJEK


Strandtelt i nylon

PRISERNE GÆLDER SÅ LÆNGE LAGER HAVES, DOG KUN TIL OG MED DEN 4. JUNI 2018

Lætelt til skov og strand. H. 100 x B. 210 x D. 150 cm.

2 KOPHOLDERE

Best.nr. 8719

88,89,-

Rygsæk grå/grøn Lækker rygsæk i polyester. H. 48 x B. 32 x D. 18 cm. Best.nr. 10478

Vandtætte poser

Festivalstol

37,-

Leveres i bæretaske.

Materiale: 150D oxford, vandsøjletryk 3000 mm. 15 L Best.nr. 5781

25 L Best.nr. 5855

30 L Best.nr. 7147

Best.nr. 8810

48,58,68,-

Rygsæk sort/rød

Best.nr. 10479

298,-

Picnictaske Indhold: Taske med isoleret aftagelig holder, til opbevaring af kolde/varme drikke. Fleecetæppe 133 x 143 cm. Service til 4 personer inkl. stofservietter Skærbræt, brødkniv, proptrækker og salt & pebersæt.

Picnictæppe

98,-

178,-

Lækker rygsæk i 600D polyester, med indvendig lomme til bærbar. H. 48 x B. 32 x D. 20 cm.

Best.nr. 10447

PVC-belagt på bagsiden, så det holder fugten ude. Ass. farver. 150 x 200 cm. Best.nr. 4124

Flasketop til dåser Kan vaskes og genbruges. Best.nr. 3426

1

www.harald-nyborg.dk

20,-


FRA

299,VANDSØJLETRYK 1000 MM.

Iglotelt med fortelt Oversegl i kraftig polyester. Vandsøjletryk: 1000 mm.

Model “Fur” 3 personer. H. 125 x B. 205 x D. 205 cm. Vægt 4,1 kg.

Model “Thy” 4 personer. H. 130 x B. 240 x D. 210 cm. Vægt 4,3 kg.

Best.nr. 8718

Best.nr. 8720

299,-

367,-

Model “Mors” 5 personer. Med tapede syninger. H. 175 x B. 280 x D. 240 cm. Vægt 6,0 kg.

499,-

Best.nr. 8722

Myggenet

VANDSØJLETRYK 600-800 MM.

VANDSØJLETRYK 1000 MM.

Perfekt til campingturen. H. 185 x L. 235 x B. 180 cm. Maskinvaskes ved 40°. Best.nr. 10456

Festivaltelt

48,-

87,-

Iglotelt

2 personer. Nylon. H. 105 x B. 140 x D. 205 cm. Vægt: 1,7 kg. Vandsøjletryk: 600-800 mm.

3 personer. Polyester. H. 130 x B. 210 x D. 210 cm. Vægt: 3,8 kg. Vandsøjletryk: 1000 mm.

Best.nr. 7265

Best.nr. 1556

278,-

498,VANDSØJLETRYK: 2500 MM.

578,VANDSØJLETRYK 2000 MM.

Easy Up telt 3-personer. Iglotelt fra CampOut™ med ‘Easy-Up’ funktion. Materiale, gulv: 210 Oxford. Materiale, dug: PU coated brandhæmmende 190T polyester. Materiale, stænger: Glasfiber.

Tapede dobbeltsyninger. Myggenet og ventilation. 2 opbevaringslommer. Lanternekrog i loftet. Totalmål: H. 126 x B. 200 x L. 200 cm. Vandsøjletryk: 2500 mm. Vægt: 3,6 kg. Best.nr. 12624

Pop-Up telt 2 personer. Super nemt at slå op og pakke sammen. Ydertelt: 190T polyester med tapede syninger. PU coated. Indertelt: Åndbar polyester.

Køb for over 1500,- i vores webshop og få varen

FRAGTFRI LEVERING leveret Ved køb over 1800,-Bestil på www.harald-nyborg.dk får du fragtfri levering lige til døren. på www.harald-nyborg.dk

Bund: Polyethylen (PE). H. 110 x B. 145 x L. 245 cm. Vægt: 2,9 kg. Vandsøjletryk: 2000 mm. Best.nr. 6659


WWW.HARALD-NYBORG.DK

VANDSØJLETRYK 2000 MM.

100

110

210

130

VANDSØJLETRYK 1000 MM.

180

VANDSØJLETRYK 3000 MM.

878,-

598,-

498,-

Iglotelt

Familietelt

Iglotelt med fortelt i ståhøjde

3 personer. Polyester, åndbart. H. 130 x B. 180 x L. 320 cm. Vægt: 5 kg. Vandsøjletryk: 3000 mm.

Model “Ærø” 4 personer. Materiale: polyester. H. 185/150 x B. 240 x D. 360 cm. Vægt: 8 kg. Vandsøjletryk: 1000 mm.

4 personer. Ydertelt i T 190 polyester. Indertelt i åndbart polyester. Med tapede syninger. PU-coated. Med YKK lynlås. H. 210 x B. 240/220 x D. 440/200 cm. Vægt: 8,2 kg. Vandsøjletryk: 2000 mm.

Best.nr. 2328

Best.nr. 8723

Best.nr. 5844

VANDSØJLETRYK 2000 MM.

VANDSØJLETRYK 2000 MM.

VANDSØJLETRYK 2500 MM.

+

Familietelt

895,-

4 personer. Polyester i topkvalitet. Med ekstra kraftig lynlås i oversejl. 2 sovekabiner og opholdsrum i midten. H185/150 x B. 450 x D. 220 cm. Vægt: 8,7 kg. Vandsøjletryk: 2000 mm. Best.nr. 2167

Tunneltelt

1689,-

5 personer. Polyestertelt i topkvalitet. Alle syninger er tapede. Har fast bund. H. 210/180 x B. 360 x L. 510 cm Mål indertelt (sovekabine): H. 195 x B. 320 x D. 215 cm Kan opdeles med skillevæg (180 x 215 cm / 140 x 215 cm) Vægt: 16 kg. Vandsøjletryk: 2000 mm.

1495,-

Maxi familietelt

8 personer. Polyestertelt i topkvalitet. Med plastgulv i opholdsrum. Med tapede syninger og YKK lynlås. H. 200 x B. 650 x D. 495 cm. Vægt: 15 kg. Vandsøjletryk: 2500 mm. Best.nr. 8171

Best.nr. 8588

VANDSØJLETRYK 3000 MM.

Luksus tunneltelt 6 personer. Polyestertelt i topkvalitet. YKK lynlås ved alle døre,alle syninger er tapede. Sovekabinen kan opdeles på midten med skillevæg. Fronten kan flyttes ind i teltet, så man får en overdækket terrasse. Leveres inkl plastgulv. H. 220 x B. 405 x L. 605 cm (inkl. udhæng). Mål indertelt (sovekabine): H. 210 x B. 385 x L. 225 cm. Vægt: 25 kg Vandsøjletryk: 3000 mm.

2289,-

2 PAKKER

Campingmåtter Best.nr. 2989

Best.nr. 9915

www.harald-nyborg.dk

128,-

4 stk. En måtte måler ca. 61 x 61 cm. 1 pakke 2 pakker

78,-

Best.nr. 22989


Køleboks 2-i-1 18 L: H. 37,5 x B. 30 x D. 21 cm. Vægt: 1,4 kg.

248,-

28 L: H. 40 x B. 39 x D. 30 cm. Vægt: 2,2 kg. TÜV godkendt. Produceret i Italien.

Køletaske på ben H. 85 x Ø. 47 cm Leveres i praktisk opbevaringspose. Ideel til festival og camping - kan fyldes med vand eller is.

Best.nr. 12632

148,-

Best.nr. 5341

FRIT VALG

78,-

Køletaske Høj isolering og mange detaljer såsom ekstra lommer og justerbar skulderrem. 9L H. 18 x B. 32 x D. 16 cm. Best.nr. 10308

17 L H. 27 x B. 25 x D. 25 cm.

Slimline 150 g Assorterede farver. B. 11 x L. 16 cm.

Best.nr. 5330

9,95

Best.nr. 8084

248,-

695,-

Køleboks 25 L

Køleboks 35 L

Mini 50 g 3-pak

Best.nr. 8188

Best.nr. 8680

Best.nr. 8529

1695,

Køleboks 40 L

Køleboks 39 L

Best.nr. 7843

Best.nr. 10461

Køl/ frys/ varme

9,95

2495,-Indhold

Assorterede farver. B. 7,5 x L. 7,5 cm.

Temp.

Strøm

Forbrug

 25 L

Køl

køl til ca. 15° under 12 V omg. temp.

 35 L

Køl/ varme

køl til ca. 15° under 12 V omg. temp. varme til +65°

46 W/ 41 W

 40 L

Køl/ frys

køl + 10° -15°

12 V/ 230 V

47 W/ 75 W

 39 L

køl/

køl +10° frys

12/24/ -10°

Udv.mål HxBxD

48 W 39,5 x 39,3 x 29,6 cm

Køleelementer 2 x 220 g. Best.nr. 6003

2 x 400 g. Best.nr. 5993

Vægt

Kompressor Best.nr.

Strømvagt Undgå at køleboksen tapper dit bilbatteri for strøm.

4,0 kg

nej

8529

44 x 54 x 34,5 cm

7,8 kg

nej

8188

99,-

45,4 x 52 x 51,5

22 kg

ja

7843

Transformer

51 W 44,6 x 36,5 x 58,4 cm 11,5 kg 230V

ja

10461

Best.nr. 9692

Køb for over 1500,- i vores webshop og få varen

230 V/12 V. Best.nr. 4750

149,-

FRAGTFRI LEVERING leveret Ved køb over 1800,-Bestil på www.harald-nyborg.dk får du fragtfri levering lige til døren. på www.harald-nyborg.dk

9,95 12,95


148,-

WWW.HARALD-NYBORG.DK

Luftmadras Med indbygget fodpumpe. B. 70 x L. 196 cm. Best.nr. 6667

Gæstemadras oppustelig Kvalitetsmadras med blød velouragtig overflade. Enkelt Oppustet: H. 20 x B. 71,5 x L. 185,5 cm.

67,-

97,-

Best.nr. 8090

Dobbelt Oppustet: H. 21 x B. 130,5 x L. 185,5 cm. Best.nr. 9456

Luftpumpe

89,-

til 12V / 230 V. Best.nr. 6268

Luftpumpe 2-vejs 700 ml Luftvolumen pr. pump: 2 x 700 ml. Med 3 forskellige mundstykker. H. 30 x Ø: 8,7 cm. Tryk: 0,3 bar. Best.nr. 2165

28,-

Luftpumpe

Luftpumpe

Til luftmadrasser, gummibåde m.m.

Best.nr. 5072

Best.nr. 8209

39,95

Luftpumpe 2-vejs 2 L Luftvolumen pr. pump: 2 x 2 L. Med 3 forskellige mundstykker. H. 48 x Ø: 10 cm. Tryk: 0,3 bar. Best.nr. 3269

48,-

www.harald-nyborg.dk

Luftpumpe med trykventil Luftvolumen pr. pump: 1x3L Med 3 forskellige mundstykker H. 54 x Ø: 10 cm Tryk: 2 bar Best.nr. 3494

98,-

29,95


Lig blødt uden brug af pumpe Selvoppusteligt liggeunderlag

FRA

Leveres i transportpose Enkelt uden hovedpude H. 3 x B. 51 x L. 183 cm. Best.nr. 8663

88,-

Skumliggeunderlag Ass. farver. B. 50 x L. 185 cm. Best.nr. 7998

88,-

Enkelt med hovedpude H. 3 x B. 51 x L. 183 cm.

Enkelt med pude luksus H. 5 x B. 51 x L. 183 cm.

Best.nr. 8669

139,-

Best.nr. 8676

Enkelt uden pude luksus H. 5 x B. 51 x L. 183 cm.

Dobbelt u. hovedpude H. 3 x B. 120 x L. 198 cm.

Best.nr. 8673

Best.nr. 8678

179,-

139,-

219,-

237,Luftmadras med indbygget pumpe Med velourtop og indbygget 230V pumpe. Pustes op på under 3 min. Enkelt med bæretaske Oppustet mål: H. 25 x B. 73 x L. 185 cm.

Dobbelt Oppustet mål: H. 38 x B. 145 x L. 196 cm.

Best.nr. 7394

Best.nr. 11873

297,398,-

348,Luftmadras med indbygget pumpe Med velourtop og indbygget 230V pumpe. Inkl. bæretaske. Enkelt Dobbelt Oppustet: H. 47 x B. 97 x L. 196 cm. Oppustet: H. 47 x B. 157 x L. 203 cm. Best.nr. 10462

Best.nr. 10370

Køb for over 1500,- i vores webshop og få varen

FRAGTFRI LEVERING leveret Ved køb over 1800,-Bestil på www.harald-nyborg.dk får du fragtfri levering lige til døren. på www.harald-nyborg.dk

34,-


WWW.HARALD-NYBORG.DK

Børnesovepose Camp1000 Lækker sovepose, leveret i transportpose, der kan komprimeres. Materiale, fyld: 100% polyester, 70g/m² Materiale, yderstof: 100% polyester Materiale, inderstof: 100% polyester B. 70/45 x L. 165 cm Mål i pose ca.: Ø: 20 x L. 25 cm. Komforttemperatur +10°. Kan maskinevaskes ved 30° og tørretumbles. Vægt: 600 g.

PÅ LAGER ULTIMO APRIL

Best.nr. 10376

198,Sov godt i din pose

168,- 198,Sovepose

Tæppepose

H. 55 x B. 80 x L. 255 cm. Holder varmen ned til +4°.

B. 72,5 x L. 200 cm. Leveres i transportpose. Yderstof i 210T soft touch nylon. Inderstof af 35 % bomuld og 65 % polyester. Hollewfill fibre 2 lags. Holder varmen ned til +4°. Kan vaskes ved 30°.

Best.nr. 1547

Best.nr. 11871

28,-

168,-

98,NYHED

EKSKL. GRILLPLADE

Gas-level indikator Transportabel gasblus Grillplade Ø. 30 H. 11 x B. 34 x D. 28 cm. til gasblus Vægt: Ca. 2,1 kg. Nominel varmeeffekt: 2,2kW Gasforbrug: Ca. 160 g/t. Best.nr. 2868

Sammenklappelig gasdåseholder Til både 190 g og 450 g Nakano universalgas. Best.nr. 11868

Sort emaljeret. Best.nr. 1030

48,-

Gasregulator til gasdåser

Fortæller dig hvornår din gasflaske er ved at løbe tør.

60 cm slange, slangestuds med omløber og spændebånd. Passer til 300 og 450g gasdåser.

Best.nr. 9560

Best.nr. 8839

Universalgas Gasdåse

28,-

227 g. Best.nr. 2916

29,95 www.harald-nyborg.dk

Engangsdåse. Velegnet til minigasblus og små gasgrill. 300 g Best.nr. 1049

450 g Best.nr. 6149

19,23,-


248,-

268,-

478,-

Sovepose Camp1000

Tæppepose Camp500

Polarsovepose Camp1300

Leveret i transportpose, der kan komprimeres. Materiale, fyld: 100% polyester, 70g/m² Materiale, yderstof: 100% polyester Materiale, inderstof: 100% polyester B. 75/50 x L. 215 cm Mål i pose ca.: Ø: 17 x B. 26 cm. Komforttemperatur +10°. Kan maskinevaskes ved 30° og tørretumbles. Vægt: 725 g.

Leveret i transportpose, der kan komprimeres. Materiale, fyld: 100% polyester, 250g/m² Materiale, yderstof: 100% polyester Materiale, inderstof: 100% bomuld B. 80 x L. 200 cm Mål i pose ca.: Ø: 26 x B. 40 cm. Komforttemperatur +5°. Kan maskinevaskes ved 30° og tørretumbles. Vægt: 1746 g.

Lækker sovepose, leveret i transportpose. Materiale, fyld: 100% polyester, 175 g/m² Materiale, yderstof: 100% polyester Materiale, inderstof: 100% polyester B. 85 x L. 230 cm Mål i pose ca.: Ø: 27 x L. 40 cm. Komforttemperatur +1°. Vægt: 1950 g.

Best.nr. 10448

Best.nr. 10449

Mesterkok på campingturen 128,-

NYHED

248,-

Transportabel gaskogeplade

Mini gasblus Passer til 450 g gasdåser. Leveres i praktisk opbevaringstaske. Best.nr. 10316

Best.nr. 6529

H. 28,5 x B. 47 x D. 29,5 cm. Vægt: 1,6 kg. Nominel varmeeffekt: 1,2 kW Gasforbrug: Maks. 175 g/t. Best.nr. 9314

Køb for over 1500,- i vores webshop og få varen

FRAGTFRI LEVERING leveret Ved køb over 1800,-Bestil på www.harald-nyborg.dk får du fragtfri levering lige til døren. på www.harald-nyborg.dk


WWW.HARALD-NYBORG.DK

Gasblus med piezotænder

Gaslampe med piezotænder

H. 21,5 x Ø. 11 cm. Gasforbrug: 78 g/time. Effekt: 1100 W. Brændetid pr. dåse: Ca. 2 - 2,5 time. (Gasdåse skal tilkøbes) Vægt: 440 g. Testet efter EN521-standard.

H. 28,5 x Ø. 11 cm. Gasforbrug: 70 g/time. Effekt: 1000 W. Brændetid pr. dåse: Ca. 2 - 2,5 time. (Gasdåse skal tilkøbes) Vægt: 530 g. Testet efter EN521-standard.

Best.nr. 11865

178,-

Best.nr. 11866

178,KØB BEGGE

298,-

Universalgas Engangsgasdåse. Passer til gasblus og gaslampe. 190 g

Gaslampe og Gasblus

Best.nr. 11867

19,95

Best.nr. 21865

89,-

FRIT VALG

38,-

Campinglampe 24 LED Foldbar campinglampe

Grå Best.nr. 10351 Ø. 8,5 x H. 5/12 cm. Bruger 3 x AA batterier Sort Best.nr. 10352 (ekskl.).

Camping køkkensæt Non-stick i aluminium. Med teflonbelægning. Stegepander Ø. 16,5 og 19 cm. Gryder Ø. 16,5 og 19 cm. Best.nr. 5750

Rød Best.nr. 10356

Blå Best.nr. 10358

168,-

H. 22 x B. 11 cm Hank i håndtaget til ophæng Lille kompas i håndtaget Infrarød fjernbetjening (bruger 2xAAA batterier) Lampen bruger 3xD batterier. Ekskl. batterier. Best.nr. 8681

Camping køkkensæt i aluminium Kedel 1 L. Stegepande med teflonbelægning, Ø. 20 cm. Gryder Ø. 17, 18 og 20 cm. Håndtag der passer til panden og alle gryderne. Best.nr. 9139

www.harald-nyborg.dk

128,-


16 DELE

148,-

4-PAK

48,2-PAK

48,-

Camping køkkensæt 16 dele Melamin. 4 tallerkner, Ø. 25 cm 4 tallerkner, Ø. 20 cm 4 dybe tallerkner, Ø. 23 cm 4 kaffekrus Tåler maskinopvask. Best.nr. 6554

Drikkeglas 4 stk.

Rødvinsglas 2 stk.

266 ml.

250 ml.

Best.nr. 4815

Best.nr. 3553

Det veldækkede bord

28,-

16 DELE

298,Campingsæt i bambus

Universal dug

16 dele. Tåler maskinopvask.

Ideel til campingbrug. Farve: Grå/sort. B. 137 x L. 183 cm.

Best.nr. 10450

Best.nr. 4095

Turf Måtte 40 x 60 cm.

48,-

Grå.

Sort

Best.nr. 7735

Best.nr. 7716

19,95

48,-

FRIT VALG

Camping dørmåtte 40x60 cm

Skobakke

Materiale: 70% bomuld og 30% mikrofiber. Gummibagside. Farve: Grå.

H. 3,5 x B. 75 x D. 38 cm. Best.nr. 2850

Best.nr. 11879

Køb for over 1500,- i vores webshop og få varen

FRAGTFRI LEVERING leveret Ved køb over 1800,-Bestil på www.harald-nyborg.dk får du fragtfri levering lige til døren. på www.harald-nyborg.dk


WWW.HARALD-NYBORG.DK

Garderobestang Ø. 2 cm. L. 42 cm. I aluminium. Med 7 kroge. Best.nr. 6333

24,95 Luksus læskærm Med overligger. Kraftigt 140 g polyester. H. 140 x B. 500 cm.

298,-

Best.nr. 5549

FRIT VALG

48,Hjulcover Imprægneret polyester. Best.nr. 7295

Taske til strømledning

Skørt til campingvogn

Ø. 35 x D. 6 cm.

H. 52 x L. 600 cm. Oxford nylon materiale. Passer til alle campingvogne fra 4-6 m. Inklusiv 2 opbevaringslommer.

Best.nr. 7182

Best.nr. 7195

298,-

Vandpumpe 12V 10 L Ydelse: 10 liter/min. H. 10,6 x Ø: 3,8 cm Maks tryk: 1,5 bar Kabellængde: 80 cm Strømforbrug: 40 W Best.nr. 11882

78,-

Campingspejlsæt ovalt H. 11,8 x B. 18,4 cm. Best.nr. 11885

148,-

Vandpumpe 12V 15 L Ydelse: 15 liter/min. H. 11,5 x Ø: 4,9 cm Maks tryk: 1,8 bar Kabellængde: 80 cm Strømforbrug: 50 W Best.nr. 11883

98,-

Underlagsplader til støtteben 4stk. Best.nr. 11886

78,-

Holder til tørrestativ Campingspejlsæt 2 --1 H. 11,5 x B. 4,7 + 12 cm. Best.nr. 11884

248,-

www.harald-nyborg.dk

Til montering på næsehjul. Fastspændes med 2 vingemøtrikker. H. 8 x B. 18,5 cm. Best.nr. 11887

39,-


Campingmøbler I polyester, med aluminiums ben.

328,Køkkenbord H. 80/68 x B. 139 x D. 46 cm. Vægt: 7,25 kg. Best.nr. 2192

Campingskabe 2 hylder H. 67 x B. 43 x D. 34 cm. Best.nr. 2478

3 hylder H. 105 x B. 58 x D. 47 cm. Best.nr. 2499

98,148,-

4 hylder H. 139 x B. 58 x D. 47 cm. Best.nr. 2473

3 hylder inkl. topplade. H. 85 x B. 55 x D. 48 cm. Best.nr. 2180

Topplade Til skab med 2 hylder.

Topplade Til skab med 3 og 4 hylder.

Best.nr. 3099

Best.nr. 3095

49,95

49,95

Dobbelt garderobeskab H. 84 x B. 84 x D. 52 cm. Med lamel bordplade. Leveres i smart bærepose. Best.nr. 7278

48,-

Effekt: 15 W. H. 39 x B. 33 cm. 1 hastighed. Rotation hoved: 25° lodret. Rotation base: 360° rotation - 45° lodret.

H. 145 cm. Vægt: 1,82 kg. Leveres i praktisk bæretaske.

Best.nr. 10417

Best.nr. 2584

148,-

Vasketøjspose For nem transport af vasketøj. Sort. 45 liter. Udfoldet: Ø. 33 x H. 70 cm. Best.nr. 2162

48,-

128,Bordventilator

Vasketøjskurv foldbar Smart og praktisk foldbar vasketøjskurv. Materiale: Polyesternet og stålwire. Mål: H. 50 x B. 30 x D. 30 cm. Mål sammenfoldet: H. 3,5 x Ø. 18 cm.

28,-

348,-

Ventilator med klemme

Camping alu tørrestativ

Best.nr. 7272

228,248,-

230V/50Hz. 35W. Oscillerende. 3 hastigheder. Best.nr. 8064

Gulvventilator 230V/50Hz. 45W. Oscillerende. 3 hastigheder. Justerbar højde 109-129 cm. Best.nr. 8364

Køb for over 1500,- i vores webshop og få varen

FRAGTFRI LEVERING leveret Ved køb over 1800,-Bestil på www.harald-nyborg.dk får du fragtfri levering lige til døren. på www.harald-nyborg.dk

228,-


698,-

WWW.HARALD-NYBORG.DK

Aqua kem green

Aqua rinse

Toiletvæske 1,5 liter.

Rengøringsvæske 1,5 liter.

Best.nr. 6915

98,-

Aqua soft toiletpapir Best.nr. 9827

Best.nr. 6944

98,-

28,95

FRIT VALG

89,-

24,95

Campingtoilet

Pink

Grøn

Til transportable toiletter. 2-lags.

Skylletank: 15 L, Opsamlingstank: 21 L Manuel udskylning. Udvendige mål: H. 41,4 x B. 38,3 x D. 42,7 cm.

Best.nr. 7294

Best.nr. 7268

Best.nr. 2426

Best.nr. 2546

Klosetvæske 2,5 L

Toiletpapir 6-pak

Til transportable campingtoiletter.

Stribefjerner

Totalrens

Teltrens

Anvendes til at fjerne de sorte streger og striber på campingvognens overflade samt belægninger, misfarvninger, trafikfilm, udstødningssnavs, rester af vintervoks m.v. 500 ml.

Shampoo til almindelig vask og vedligeholdelse af campingvogne. Velegnet til afvaskning af Vinter Voks samt fjernelse af belægninger, misfarvninger, udstødningssnavs og trafikfilm m.v. 500 ml.

Renseprodukt der fjerner pletter, belægninger, sorte striber samt. alm. snavs fra overfladen. Anvendes på kraftige stofmaterialer, som telte, markiser og sejldug. 500 ml.

Best.nr. 4639

Best.nr. 9903

Best.nr. 9902

48,-

48,-

48,-

Teltimprægnering

Fugtfjerner til campingvogn

Til imprægnering af telte, fortelte, markiser, sejldugsmaterialer og mange andre farvefaste tekstilmaterialer. Gør overfladen fugtafvisende, mindre modtagelig for snavs og dannelse af grønne belægninger, og dermed nemmere at holde ren. 500 ml.

Alaska Fugtfjerner gør det nemt at fjerne damp og fugt fra din campingvogn og derved undgå fugtskader, mug og dårlig lugt. Indeklimaet vil også blive forbedret i campingvognen, da man opnår den perfekte luftfugtighed i rummet.

Best.nr. 9986

Best.nr. 9677

48,-

128,-

www.harald-nyborg.dk


Instruktørstol

Skammel med bordplade H. 47 x B. 40 x D. 40 cm. Best.nr. 2843

148,-

Sammenklappelig, i aluminium med sæde og ryglæn i textline. Vægt: 2,8 kg.

Positionsstol

Best.nr. 8144

Best.nr. 8315

4 positioner. H. 114,5 x B. 46,2 cm.

169,-

178,-

Campingmøbler

Positionsstol Justerbart ryglæn. H. 47-117 x B. 41 x L. 48 cm. Vægt: 5,2 kg.

I aluminium og textilene

Best.nr. 3605

398,-

FRIT VALG

249,Campingstol Luksus foldestol med isoleret kopholder og opbevaringslomme. Inkl. praktisk opbevaringstaske. Maks belastning: 120 kg. Vægt: 4,60 kg.

Alu campingstol Med justerbart ryglæn. H. 47/121 x B. 41 x L. 48 cm. Vægt: 5,25 kg.

Best.nr. 10446

248,-

Best.nr. 3860

398,-

Feltseng H. 41,5 x B. 64,5 x L. 190,5 cm. Best.nr. 6991

Drømmeseng H. 26 x B. 61 x L. 189 cm. Best.nr. 8409

NYHED Alu campingbord

Foldebord

H. 70 x B. 70 x L. 70 cm.

H. 70 x B. 70 x L. 120 cm.

Best.nr. 8519

299,-

Campingbord Bambusplade. H. 27/58 x B. 45 L. 60 cm. Best.nr. 6523

Best.nr. 8800

168,-

278,Lille H. 75 x B. 60 x L. 80 cm. Best.nr. 3640

Campingbord Med justerbare ben.

378,428,-

Stort H. 55/76 x B. 70 x L. 115 cm. Best.nr. 3625

VARMEBESTANDIG

Campingbord Alu Med justerbare ben. H. 73 x B. 80 x L. 115 cm. Vægt: 5,8 kg. Leveres i praktisk opbevaringstaske. Best.nr. 3611

399,-

Campingbord Alu H. 73 x B. 70 x L. 120 cm. Best.nr. 3676

328,-

Camping foldebord Foldbart med varmebestandig bordplade. Justerbare ben i aluminium. H. 75 x B. 70 x L. 115 cm Best.nr. 3575

Køb for over 1500,- i vores webshop og få varen

FRAGTFRI LEVERING leveret Ved køb over 1800,-Bestil på www.harald-nyborg.dk får du fragtfri levering lige til døren. på www.harald-nyborg.dk

548,-


WWW.HARALD-NYBORG.DK

248,Rejsefortelt VANDSØJLETRYK: 2000 MM

Hurtigt at slå op og pakke ned igen, ideel for campisten der godt kan lide at være på farten. Materiale: 190T/ PU polyester, vinduer PVC. Vandsøjletryk: 2000 mm.

Letvægtstæppe til rejsefortelt 2,5 x 3,9 m. 75% PVC/25% polyester. Best.nr. 10306

378,VANDSØJLETRYK: 2000 MM

1789,-

Gulvtæppe til rejsefortelt

1689,-

Model 390 H. 2,45 x B. 3,9 x D. 2,35 m. Vægt: 15,8 kg. Best.nr. 10451

2,5 x 3,9 m. 90% PVC/10% textilene. Best.nr. 9651

Model 350 H. 2,45 x B. 3,5 x D. 2,5 m. Vægt: 15,5 kg. Best.nr. 10444

DIREKTE LEVERINGSPRIS

3978,-

Oppusteligt campingfortelt Smart fortelt fra CampOut™, med oppusteligt stangsystem, som er forbundet, så teltet kan pumpes op på få minutter. Med luftpumpe med overtryksventil. Materiale, teltdug: 150D Oxford polyester. Materiale, oppusteligt stangsystem: 600D x 600D Oxford polyester med PVC-forstærkning. Materiale, græskant og hjulcover: PVC. Trykpuder med stålstænger til bagvæg. Med tapede sømme. Vandsøjletryk: 4000 mm. H. 240 x B. 390 x D. 250 cm. Vægt: 24 kg.

VANDSØJLETRYK: 4000 MM

Best.nr. 76714

FRAGTFRI LEVERING DIREKTE LEVERING:

VAREN BESTILLES PÅ WWW.HARALD-NYBORG.DK ELLER I BUTIKKEN. VAREN LEVERES MED FRAGTMAND. VAREN SKAL FORUDBETALES VED BESTILLING. LEVERINGSTID: 3-5 DAGE.

Kunstgræs Med dræn. Ideelt til værksted, campingvogn, garage, terrassen, mm. Grøn. 133 x 400 cm Best.nr. 9291

200 x 400 cm Best.nr. 9672

178,238,-

Antrazitgrå. 133 x 400 cm Best.nr. 4568

200 x 400 cm Best.nr. 4694

178,238,www.harald-nyborg.dk

NYHED


FRAGTFRI LEVERING DIREKTE LEVERING:

VAREN BESTILLES PÅ WWW.HARALD-NYBORG.DK ELLER I BUTIKKEN. VAREN LEVERES MED FRAGTMAND. VAREN SKAL FORUDBETALES VED BESTILLING. LEVERINGSTID: 3-5 DAGE.

DIREKTE LEVERINGSPRIS FRA

5695,-

Fortelt til campingvogn

DIREKTE LEVERINGSPRIS

1789,-

Forteltene er 300 cm i dybden og fremstillet i et slidstærkt materiale i flotte farver. De har aftagelige front og sider, som gør dem til et fornuftigt valg når sommeren skal nydes. Leveres med kraftige stålstænger. 875 cm Best.nr. 72497

900 cm Best.nr. 71940

975 cm Best.nr. 71943

950 cm Best.nr. 71942

5695,5795,6095,5995,-

1000 cm Best.nr. 71944

925 cm Best.nr. 71941

1025 cm Best.nr. 71945

6195,5895,6295,-

Anneks til fortelte Inkl. stænger. B. 210 x D.120 cm. Best.nr. 77787

DIREKTE LEVERING:

VAREN BESTILLES PÅ WWW.HARALD-NYBORG.DK ELLER I BUTIKKEN. VAREN LEVERES MED FRAGTMAND. VAREN SKAL FORUDBETALES VED BESTILLING. LEVERINGSTID: 3-5 DAGE.

1695,FRA

498,Opbevaringstelt XL

Gulvtæppe til fortelt Materiale 90% PVC / 10% textiline. Vægt: 480-500g pr/m² 3 x 4,5 m

3 x 5,5 m

3 x 6,5 m

Best.nr. 9335

Best.nr. 9437

Best.nr. 9439

3x5m

3x6m

Best.nr. 9417

Best.nr. 9438

498,- 589,- 678,548,- 628,-

Få mere plads med dette store og stabile opbevaringstelt. Lavet i kraftigt vejrbestandigt materiale. H. 215 x B. 160 x D. 195 cm. Stænger: Ø. 25 mm. Vægt: 18 kg. Best.nr. 6862

Ekstra opbevaring på campingturen

Åbningstider Mandag - fredag Lørdag og søndag Alle helligdage

895,-

kl. 9.00 - 19.00 kl. 9.00 - 17.00 kl. 9.00 - 17.00

Find nærmeste Harald Nyborg på www.harald-nyborg.dk

Opbevaringstelt H. 185/200 x B. 150 x D. 150 cm. Vægt: 15 kg. Best.nr. 9916

FRAGTFRI LEVERING

Køb for ove leveret lige til d

Ved køb over 1800,- på www.harald-nyborg.dk får du fragtfri levering Køb for ov

FRAGTFRI LEVERING

Vores Villa. HARALD NYBORG A/S. Der tages forbehold for trykfejl og udsolgte varer. Repro: HN Inhouse. Tryk: EVERS-DRUCK . Alle priser er inkl. 25% moms.

og få va Bestil på


Ram ukrudtet præcist!

Trim Easyspray er en ny og yderst effektiv måde at bekæmpe ukrudt i plænen på. Et let tryk og ukrudtet dør uden at skade græsset.

Trim Easyspray – grønnere græs på den enkleste måde

Plantebeskyttelsesmidler skal anvendes på forsvarlig måde. Læs altid etiketten og oplysninger om produktet før anvendelse.

bayergarden.dk


HAVEN DEN FINE NØKKEROSE og dens spejling i dammen kommer meget mere til sin ret, når kameraet er i øjenhøjde med den.

1

Lær at tage perfekte

2

HAVEFOTOS De fleste af os, der holder af haver og blomster, nyder også at dele vores glæde med ligesindede på fx Facebook og Instagram. Her får du havefotografens bedste råd til, hvordan du tager bedre billeder – uanset om du har et stort, avanceret kamera eller blot har din smartphone med i haven.

3 1. TRÆSTAMMERNE INDRAMMER billedet, og stien fører blikket videre ind – tilsammen skaber det dybde. 2. VÆLG EN ENKELT BLOMST eller en lille gruppe, gå tæt på og fokuser på den/dem frem for på hele bedet. 3. I DET BLØDE MORGENLYS er der også ofte dekorative dugdråber.

Tekst og fotos Signe Goldmann GÅ TÆT PÅ OG I ØJENHØJDE

En af de allersimpleste måder at gøre sine blomsterbilleder mere interessante på er ved at tage dem i øjenhøjde med blomsten og gå tættere på, så blomsten også størrelsesmæssigt får lov til at spille en hovedrolle. Med mindre formålet er at vise, hvor mange krokus du har i dit bed, så udvælg dig i stedet en enkelt blomst eller en gruppe blomster, som du går rigtig tæt på, så man virkelig kan se den. En anden fordel ved at gå i øjenhøjde er, at du får mere

dybde i din baggrund (når du ikke bare skyder billedet ned i jorden, men langs med jorden), og at lyset nu kan få mulighed for at skinne igennem blomsten. Hvis du ikke selv kan komme langt nok ned (det kan fx være svært at komme i øjenhøjde med en erantis eller en nøkkerose), så tag kameraet væk fra øjet, sæt det ned ved siden af blomsten og lad autofokus klare opgaven. Hvis du tager flere billeder, hvor du rykker kameraet et par millimeter hver gang, er der en ret god chance for, at

autofokus rammer rigtigt på et af billederne, og resten kan du jo bare slette igen.

LAD LYSET SKINNE IGENNEM BLOMSTEN

Blomster er for det meste transparente i en eller anden grad, og ved at lade lyset skinne igennem dem kan man bedre indfange den lethed, de har. Typisk vil det også give et andet farvespil på billedet. Derfor foretrækker jeg normalt at fotografere blomster i modlys. Det behøver dog ikke at være direkte modlys – det kan ofte give Maj 2018 VoresVilla

49


HAVEN

LÆR AT TAGE PERFEKTE HAVEFOTOS 1+2. DE SAMME KROKUS ser helt forskelligt ud alt efter, hvordan du fotograferer­­­ dem – hhv. transparente­­­ i modlys og plasticagtige i medlys.

2

3

1 3. LIGE NU ER DER MASSER af skønne og fotogene rododendron rundt omkring i haver og parker – så det er bare at gå på jagt med kameraet! 4. NÅR MAN SKYDER LANGS JORDEN frem for ovenfra og ned, så bliver for- og baggrund også mere interessante, og det er med til at skabe dybde.

problemer med reflekser – men den samme transparente effekt fås også, hvis lyset kommer mere fra siden. Effekten forsvinder dog, så snart lyset begynder at oplyse blomsten forfra, også skråt forfra, og som man kan se på billederne af krokus, virker blomsterne meget mere massive, når lyset kommer forfra, lidt som var de støbt i plastic.

SKAB EN ROLIG BAGGRUND

Der er ikke noget, der kan forstyrre et billede af en smuk blomst, som en rodet baggrund. Jo tættere du er på blomsten, når du tager billedet, des mere sløret og uskarp vil baggrunden automatisk blive. Selv med kameraet i mobiltelefonen kan du tage billeder med en sløret baggrund, hvis bare du er tæt nok på. Hvis du har et mere avanceret kamera, har du mange flere muligheder for at lege med blænden, så du kan få den dybdeskarphed, der giver det lækreste resultat. Store kontraster og meget farvestrålende objekter i baggrunden er også med til at skabe uro, så fjern fx den skrigende pink vandkande eller ryk kameraet lidt, så den ikke kommer med på billedet.

TÆNK PÅ FORGRUND, LINJER OG DYBDE

Verden er 3-dimensionel, og selvom billeder jo i sagens natur er flade, fungerer 50

VoresVilla Maj 2018

4

de bedst, når man kan skabe illusionen om, at man kigger ind i en 3-dimensionel verden. Med blomsterbilleder får man en del af dybdevirkningen forærende af den lille dybdeskarphed med den slørede baggrund, men når man fotograferer haver, må man ofte ty til andre virkemidler. En mulighed er at sørge for, at der er en forgrund, som kan være med til at indramme billedet eller skabe perspektiv ved at vise størrelsesforskellen mellem det, der er tæt på i forhold til det, der er længere væk. En anden mulighed er at bruge linjer, der kan guide blikket ind i billedet. Det kan fx være ned langs en havesti. Ligesom med baggrunden er det også vigtigt at vælge en rolig forgrund, der ikke trækker fokus væk fra det, der er væsentligt i billedet, men tværtimod er med til at understrege det.

TRÆK MOTIVET VÆK FRA CENTRUM

Det giver mere dynamik i billedet, hvis motivet ikke befinder sig lige i centrum. En god huskeregel er at placere motivet i det gyldne snit eller ca. en 1/3 fra toppen (eller bunden) og ca. en 1/3 fra kanten. Hvis du tager et billede af en blomst, der vender hovedet lidt mod højre, så sørg for at placere den til venstre, så den ”kigger ind” i billedet og ikke ud af billedet. Men ingen regler uden undtagelser, så prøv

dig frem og find ud af, hvad der fungerer bedst i lige netop det billede.

BRUG DET BLØDE LYS MORGEN OG AFTEN

Selvom vi sikkert alle sammen sætter pris på højt, klart solskinsvejr, så er det hårde lys midt på dagen sjældent særligt flatterende på billeder, fordi kontrasterne bliver så hårde. Det bløde lys i dagens første og sidste timer gør sig langt bedre. Det har desuden den fordel, at lyset i højere grad kommer fra siden end ovenfra. Det tegner konturer og former i haven bedre og gør det lettere at tage billeder, hvor solen skinner igennem blomsterne.

KØB ET GODT KAMERA – OG ØV DIG!

Der er ingen tvivl om, at et godt kamera giver mange flere muligheder. Hvis du ønsker at opgradere fra mobil-kameraet og gerne vil tage blomsterbilleder, så sørg for at få et kamera, der også kan tage makro­ billeder (så du kan gå rigtig tæt på motivet). Hvis du er ude efter et lommekamera så sørg for, at det har en makrofunktion. Hvis du går efter et større kamera, hvor du kan skifte objektiver, er det objektivet, der skal kunne tage makro-billeder. Den allerbedste måde at blive en god havefotograf på er dog at komme ud i haven og tage en hulens masse billeder. ■


NORMALPRIS 14.499 KR.

PREMIUM E-UNI EL-CYKEL Inklusiv

Lås Kurv For- og baglygte

GEAR

7 indv. Shimano Nexus Fodbremse

B AT T E R I M M .

BASICS

11 AH

23,6 kg

3 6 V, 2 5 0 W m o t o r

28” hjul - fås i sort og hvid 2 6 ” hjul - Nyhed - fås i sort

Kan købes ved vores forhandlere Bilka og føtex


NYHED TIL BOLIGEN

Få et hjem uden kalk i vandet Nu kan du få kalkfrit vand i hele hjemmet, slippe for besværlig rengøring og nyde de mange fordele. Mange husstande kæmper dagligt med kedelige belægninger fra kalken i vandet. Det medfører besvær og koster mange penge i energi og slid på installationer. Nu er det muligt at slippe af med kalken. Ved at installere et blødgøringsanlæg i huset fjernes kalken fra vandet, og det hårde vand bliver silkeblødt og kalkfrit. Med kalkfrit vand slipper du for de kedelige kalkpletter på fliser, klinker, vandhaner og toilet. Rengøringen bliver nem og ubesværet. Vasketøjet bliver blødt og behageligt og bevarer farverne. Samtidig kan sæbeforbruget halveres, og skyllemiddel kan helt undværes.

Sådan virker anlægget

Bestil en

GRATIS kalktest

6 kalkfrie fordele Kalkfrit badeværelse Rengøring af vandhane, toilet og håndvask klares med en blød klud. Med kalkfrit vand har du altid bløde og behagelige stråler fra brusehovedet.

Store besparelser Selv små kalkbelægninger på varmelegemerne betyder, at der skal bruges mere energi. Med kalkfrit vand spares der el på bl.a. elkedlen, vaskemaskinen og varmtvandsbeholderen. Der er også store besparelser på rengørings- og afkalkningsmidler til stor gavn for miljøet.

Test dit vand for kalk Bestil gratis brochure og med teststrip på

Undgå afkalkning Ingen afkalkning af f.eks. kaffemaskine og elkedel Spar energi og penge Undgå kalk på varmelegemer i vaskemaskine og varmtvandsbeholder. Blødt hår og blød hud Hud og hår, der ikke udsættes for kalk fra vandet, tørrer ikke så nemt ud. Blødt og pænere tøj Uden kalk i vandet bevarer tøjet og håndklæderne deres blødhed og farver. Godt for miljøet Med kalkfrit vand kan du halvere dit forbrug af sæbe og rengøringsmidler.

www.kalkfrithjem.nu SE FILMEN

Følg BWT Danmark på Facebook og få gode råd til at fjerne kalken.

Anlægget skal tilsluttes af en VVS-installatør

TIL DEN

TIL DEN

MINDRE FAMILIE

Bestil et tilbud

STORE BWT AQA basic Blødgøringsanlægget leverer kalkfrit vand til den gennemsnitlige familie på op til fire personer. Godkendt til drikkevand.

FAMILIE

BWT AQA life Et blødgøringsanlæg, der leverer kalkfrit vand til den store familie med et større vandforbrug. Godkendt til drikkevand.

Bestil et gratis og uforpligtende tilbud ved at skanne koden eller på

www.kalkfrithjem.nu


MAD & DRIKKE

Lækker og sommerlig

MORGENMAD Opskrifter Marie Melchior — Foto Betina Hastoft

Det er blevet sæson for morgenmad på terrassen, og det passer perfekt til tidens madtrend, de sunde bowls. Så nap en skål og fyld den med smagen af sommer! Bowl med quinoa og courgette-nudler Til 2 personer

175 g quinoa 1 lime • 4 spsk olivenolie • salt og peber • 1 courgette • 6 små dadeltomater

1 avocado 50 g feta • 1 tsk chiliflager • 4 spsk solsikkefrø • •

• •

Dressing: 2 spsk olivenolie 1/2 citron • salt og peber • •

1. Skyl quinoa i rindende koldt vand og kog den i letsaltet vand i 10-12 min. Hæld vandet fra i en si og kom quinoa i en skål. Pres limesaft udover og vend rundt med olivenolie, salt og peber. 2. Skyl courgetten og riv den i 'nudler' med et multi-julienne-­ jern eller en spiralizer. 3. Anret quinoa i to portions-

skåle. Skyl og halver tomater. Halver avocado og skær i skiver. 4. Læg det forskellige fyld i små bunker oven på quinoaen: courgette-nudler, tomater, avocado og smuldret feta. 5. Drys med chili- flager og kom solsikkefrø i skålene. Dryp olivenolie­­­ og citronsaft udover og krydr med salt og peber. Maj 2018 VoresVilla

53


MAD & DRIKKE

LÆKKER OG SOMMERLIG MORGENMAD

Sød bowl med kokosris Til 4 personer

4 dl jasminris 4 dl kokosmælk • 2 dl vand • 1 vaniljestang • 2 kardemommekapsler • •

Topping: 1 banan 25 g blåbær • 50 g mandler • 4 spsk chiafrø • 4 spsk kakaonibs • 4 spsk kokosflager • 1 lime • mynte • rød syre • •

1. Skyl risene under koldt vand og kom dem i en gryde med kokosmælk og vand. 2. Flæk vaniljestangen og kom den i gryden sammen med kardemommekapslerne. 3. Kog risen mør i 15-20 min. ved moderat varme. 4. Anret risen i skåle og pynt med bananskiver, blåbær, mandler, chiafrø, kakaonibs og kokosflager. 5. Dryp med limesaft og pynt med mynteblade og evt. rød syre.

VIND

KOGEBOGEN! Deltag i konkurrencen på voresvilla.dk

Spicy frugtbowl med yoghurt Til 4 personer

1 mango 1 sød ananas • vandmelon • 2 dl yoghurt • 4 spsk ristede hampefrø • •

Chilisalt: • •

Få flere opskrifter i MORGENMAD – SPIS DAGEN GODT I GANG af Marie Melchior og Betina Hastoft. muusmann forlag. 199,95 kr., 169 sider.

1 dl flagesalt 1 spsk chilipulver

1. Anret en stor skål med udskåret frugt. 2. Bland salt med chilipulver. 3. Server frugten med yoghurt og chilisalt ved siden af. Bliver det lidt for spicy, er yoghurten med de ristede hampefrø dejligt svalende! Chilisaltet er ret spicy, så vær varsom!

54

VoresVilla Maj 2018


VÆ L G - S ELV B U F F ET 7 RET T E R / 89,90 KR . Velegnet til

SOMMERFEST

MENU

Samensæt din buffet blandt nedenstående favoritter:

KØ D - vælg min. tre slags Rosastegt oksefilet med basilikumpesto (+ 20 kr.)

Glaseret skinkesteg med sennep, honning og rosmarin Klassiske frikadeller Hvidløgsstegt kylling med timian og tomat Barbecuemarineret kylling

Øl-braiseret oksesteg, mør og saftig Oksefrikadeller med soltørrede tomater, feta og krydderurter

Sydhavskylling med bacon, tomater og ananas Kyllinge-sticks med teriyakisauce

Rosastegt kalvesteg med salvie (+ 5 kr.)

Kalkun med citrus og hvidløg

Rosastegt kalvefilet med ramsløgpesto (+ 20 kr.)

Rosmarin- og hvidløgsstegt lammeculotte (+ 15 kr.)

Vitello Tonnato, kold kalvesteg i skiver serveret med tunsauce

Klassisk kold kartoffelsalat Italiensk krydret kartoffelsalat med chili

Rød spidskålssalat med edamamebønner

Saltbagte kartofler med aioli

Cæsarsalat med bacon, vendt i creme og drysset med croutoner og parmesan (+ 5 kr.)

Hvidløgsbagte kartofler med timian og grillet peberfrugt, serveret med oliven og feta

Salat af grønne bønner med syltet rødløg vendt i vinaigrette drysset med marineret feta

Stegte kartofler i kold pikant marinade, toppet med krydderurter og citron

Retrosalat: Iceberg, tomat, agurk, ærter, majs, gulerod og spirer - anrettet på fad

Ovnstegte kartofler med pesto

Spæde salater med groftskåret krydderurter, soltørrede tranebær og sprøde chips

Kartoffelsalat med spicy skyr, rødløg og edamamebønner

Broccolitærte med karry og emmentaler

GRØN T TIL BEHØR

- vælg min. to slags

Frisk salat med melon, frisksnittet spidskål, forårsløg og marineret feta (+ 5 kr.)

(+ 10 kr.)

(Sælges kun hele, af 8 kuverter)

Svinemørbrad i soufflefars bagt i butterdej

Porre og løgtærte

Økologisk fuldkornspasta vendt i sweet chili, hakket rødløg, peberfrugt, gulerødder og edamamebønner

Broccolisalat med rødløg, rosiner, bacon og ristede solsikkekerner, vendt i en cremet dressing (+ 5 kr.)

Pasta vendt i basilikumpesto, hakket rødløg og små røde tomater

Tomatsalat med mozzarella toppet med cremet balsamicodressing

Hvedekernesalat med forårsløg, rød peberfrugt og kørvel, vendt i æblevinaigrette

Spicy coleslaw med hvidkål, gulerod og cremet dressing

Svinefilet med italienske krydderurter og citron Stegte svinekæber med svampe og løg (+ 10 kr.) Spareribs med barbecuemarinade (+ 10 kr.) Porchetta, italiensk steg med krydderurter

(Sælges kun hele, af 8 kuverter)

KARTOFLER

- vælg min. to slags Flødebagte kartofler Flødebagte kartofler med hvidløg og ramsløg Flødebagte kartofler med porre og bacon Bagt kartoffeltårn med krydderurter (+ 5 kr.)

Agurkeraita med mynte

Tzatziki af græsk yoghurt med agurk og hvidløg

Blomkålssalat med quinoa og dild

Obs! Priser i parentes er tillægspriser pr. kuvert

Bestil på k o kk e n o g j o m f r u e n .d k eller på 7010 7011 Alle priser er i kr. pr. kuvert. Ekskl. miljøtillæg og transport. Min. 10 kuverter.


GUIDER

NYHED

Nu også i rustfrit stål

Kvalitets redskabsholder

Gratis prøvepakke

Synker dit fundament eller gulv?

Til skuret, kælderrummet eller carporten – Specialdesignet til at holde orden på havens hjælpere; river, koste, spader, skovle m.m. Vi sælger også eksklusive ophæng til cykler.

Skal du lægge nyt termotag på udestuen, carporten eller orangeriet, så bestil en gratis prøvepakke med rabatkoden DPV2 og få et godt tilbud fra os.

Vi er specialister i vurdering af årsag samt udbedring af sætningsskader. Hvis fundamentet revner og gulvet synker, kan vi stabilisere og løfte det helt uden opgravning, store maskiner og fraflytning.

Tjek priserne og bestil på: www.redskabsholder.dk eller ring på 40 73 18 75

Info@deigaardplast.dk Tlf. 86 24 66 00 · www.deigaardplast.dk

Kontakt os for besigtigelse og vurdering. Tlf: 70 20 33 01 · www.uretek.dk

RESTSALG SPAR KR 4500,-

Pavilloner - nu med thermoglas

Havepejs model Delta

Rul din græsplæne ud

Stort udvalg af træpavilloner. Type Ærø med dobb. dør og 4 dobb. vinduer m/thermoglas. Kampagnetilbud kr. 18.840 incl. levering. Tagshingels kr. 1.960. Rabatkode V 181.

En ægte terrassevarmer – Kr. 5.490,Kan leveres m. rustfri grillrist. Nexø havepejse/grill · galvaniseret stakit · redskabshuse · hytter · legehuse Køb på nettet.

Fra nøgen jord til frisk grøn plæne med græs fra Leopolds Rullegræs. Græsset leveres i ruller med 1 m² i hver rulle – 0,61 x 1,64 cm – som vejer ca. 20 kg. – så det er nemt at arbejde med. Ring eller besøg vores webshop.

www.danhytten.dk · Tlf. 40 54 01 74

Tlf. 56 87 00 95 www.leopolds-rullegraes.dk

Mår, mus, eller 97 34 60 24rotte • special-beton.dk flagermus problem

Sålbænke i beton - kvalitet til dit hus

Udestuer / tilbygninger Vestjysk håndværk

Undgå brug af gift og dermed lugten af døde dyr. – Jag dem væk med et ultralydsapparat! Sikkert, hygiejnisk, miljøvenligt. 31 års erfaring – med GARANTI for effekten. Nærmere info på:

Renoverer du dit hus? Eller bygger du nyt? Så giver vi dig høj kvalitet til dine vinduer. Med sålbænke i to modeller og flere farver, har du mulighed for at sætte prikken over i’et og under vinduerne på dit byggeprojekt.

∙ Individuelle udestuer og tilbygninger. ∙ Foldedøre og hæveskydedøre. ∙ Rytterlys og glasbaner ∙ Vinduer og døre. ∙ 30 års erfaring. Se også vores udstilling i Byggecentrum i Middelfart.

www.gnaversirenen.dk · Tlf. 75 57 28 99

Kontakt ØSB A/S · 97 34 60 24 · special-beton.dk

www.vjb-udestuer.dk. Tlf. 9715 2788

www.pavillongruppen.dk Tlf. 2020 2899

Sålbænke i beton - kvalitet til dit hus NYHED! Renoverer du dit hus? Eller byggerTil dubilen, nyt? Så giver vi dig høj kvalitet til dine vinduer. skån rør og ledninger. Med sålbænke i to modeller og flere farver, Monteres har du mulighed for at sætte prikken over i direkte i’et og under vinduerne på dit byggeprojekt. motorrum. Kontakt ØSB A/S


Gør din villa sommerklar

MossOff® mod mos i græsplænen

Tilbygninger og orangerier

Udnyt din udsigt optimalt og forskøn din villa med en flot balkon. Samtidig får du en unik hyggekrog med masser af udeliv. Både standard- og specialløsninger.

Turfline® MossOff® bekæmper mos i græsplænen. Fjern det døde mos med en rive og efterså. ✓ Eneste kemikalie-fri mosbekæmpelse ✓ Langtidsvirkende, biologisk produkt ✓ Ikke farlig for andre planter end mos

· Tilpasset det eksisterende hus · Specielt fremstillede glastage · Individuelt byggeri

balkon.dk Scandinavian Steelhouse · 55 96 53 98

Kan købes i XL-Byg, Silvan og Plantorama www.turfline.dk

www.arteglasbyg.dk Kontakt os på 97 35 18 72

Husmår væk

Terrassevarmer POLO PLUS

Regnvandsfaskine

Lyde og lugte, ødelagt isolering/bid i elinstallationer kan betyde, at husmåren er flyttet ind i din bolig. Bliv husmåren kvit, kontakt Resenborghus. Faglig & kompetent rådgivning.

Effektiv terrassevarmer, der med en højde på kun 120 cm, er særdeles velegnet til brug under halvtage og markiser.

Hjælp miljøet med en effektiv regnvandsfaskine og undgå oversvømmelse af kældre, haver m.m. Fremstillet af miljøvenligt ”Polyethylen”. Enkel og let montering. Kan afvande ca. 50 m² areal, nem at udvide ved større areal.

Tlf. 22 40 61 17 www.resenborghus.dk

www.terrassevarmer.dk eller ring på 42 74 74 73

Læs mere og se flere spændende terrassevarmere på:

Genvind bevægelsesfriheden med en trappelift Ring nu på

80 37 37 37

Rekvirer vores idébrochure. Se mere end 50 forskellige løsninger på:

www.expo-net.dk eller ring på 98 92 21 22

De 4 afgørende fordele ved en trappelift: • Du undgår at flytte • Du kan bruge alle etager i huset uden besvær • Du kan nemt transportere ting med dig fra en etage til en anden • Du kommer trygt og sikkert op og ned af trapperne både ude og inde Stannahs fleksible trappelifte har hjulpet folk over hele verden til at blive i deres hjem. A.P. Botved har over 25 års erfaring med Stannah trappelifte

opadtrappen.dk


shc.dk

Den perfekte kombi til flotte fliser HVEM GIDER BRUGE KRUDT PÅ ALT DET KEDELIGE?

GØR FLISERNE FLOTTE TIL SOMMEREN

Keeper Quick bekæmper hurtigt og effektivt mos og ukrudt i haven og giver en effekt efter blot 3 timer. Ukrudtsmidlet sprøjtes ud og kan bruges på fortove, indkørsler, havegange, terrasser og udyrkede arealer. Er klar-til-brug, og der anvendes ca. 100 ml pr. m². Vær opmærksom på, at Keeper Quick har en effekt på alle planter den rammer, så undgå derfor at sprøjte på grøntsager, blomster og græsplæner. Der er 2,5 liter i beholderen.

Grimme belægninger på fliserne skurrer i øjnene og tager glansen af havens helhed. Sådan behøver det ikke at være, for med Borup Flise Rens er det blevet meget lettere at afvaske ”flisepest”, og give dem deres naturlige glød tilbage. Borup Flise Rens er effektiv, fordi den renser helt i dybden. Prøv selv – det er nemt og enkelt.

GIV STEN DET GLATTE LAG

Rene sten og fliser pynter, og hvis du vil gøre dem nemmere at renholde fremadrettet, skal du behandle dem med Borup Imprægnering til Sten & Fliser. Det giver en mere vandafvisende overflade, så de bliver lettere at rengøre. TIPS & TRICKS: Brug en havesprøjte, men vent til fliserne er helt tørre for at få det bedste resultat.

Gør det selv - bedre www.borupkemi.dk

RENS AF VED AT FØRE PÅ

Med Borup Afrenser kan du effektivt fjerne skidt og snavs fra træværk, fliser, tagplader, sokler, facader m.m. TIPS & TRICKS: Påfør Borup Afrenser med en svamp, børste, vandkande eller havesprøjte og lad det tørre. Inden eventuel efterbehandling af rengjort overflade, børstes med stiv børste og rent vand.

Hvis du ha r brug for tips og gode rå d, så ’like’ os på Facebook eller tilmel d dig vores nyhe dsbrev på borupkem i.dk

Plantebeskyttelsesmidler skal anvendes på forsvarlig måde. Læs altid etiketten og oplysninger om produktet før anvendelse.

FLISE RENS & KEEPER QUICK


KONKURRENCE

VIND! MED VORESVILLA

Deltag på voresvilla.dk Klik på fanen konkurrencer

Vind STORT DRIVHUS FRA JULIANA værdi

Vind et Juliana Premium drivhus Juliana Premium er en klassiker i Julianas sortiment,

26.748 kr.

og en af de mest sælgende modeller. Så mange haveejere kan ikke tage fejl.

havedrøm udfolde sig. Juliana Premium er da også et hus med mange muligheder. Her kan agurken vokse sig lidt højere og vinen brede sig lidt mere.

Den kraftige profilkonstruktion giver dig et stabilt og smukt væksthus, hvor der er plads til at lade din personlige

Premium 10,9 m² i farven antracit med 3 mm hærdet glas i hele baner. Inkl. fundament vejl.pris kr. 26.748

DELTAG PÅ VORESVILLA.DK · KLIK PÅ FANEN KONKURRENCER SVARFRIST OG OFFENTLIGGØRELSE: Svarfrist senest den 1. juni 2018. Vinderne får direkte besked. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter. Kun personer med bopæl i Danmark kan deltage. Du kan kun deltage én gang. Konkurrenceansvarlig: VoresMedier A/S, Gøngehusvej 280, 2970 Hørsholm, Tlf. 72118190.

Maj 2018 VoresVilla

59


Spring ukrudtssæsonen over med DANSAND® Brug DANSAND® til at forebygge dit ukrudt og bliv fri for de sejlivede planter – nu og de næste mange sæsoner. Alle DANSAND® produkter er baseret på en unik blanding af naturlige mineraler. Fugematerialerne giver derfor yderst dårlige vækstvilkår for ukrudtsfrø – på helt naturlig vis.

Dokum en ukrud teret hæmm tsende

Hvad skal du vælge? DANFUGESAND® til smalle fuger Det patenterede DANFUGESAND® er finkornet og ideelt til smalle fuger op til 5 mm. Det består af dansk kvartssand tilsat næringsfattige mineraler, som sikrer en høj pH-værdi og giver yderst dårlige vækstvilkår for ukrudt.

Nyhed 2018

TOP LOCK® til fejefaste fuger TOP LOCK® er perfekt til fuger op til 10 mm. Fugen er fast og danner en naturlig, fysisk barriere mod ukrudt. Samtidig er den så fleksibel, at den både kan tåle at blive fejet på og modstå belastning fra let trafik.

DANFUGESTENMEL® til kompakte fuger DANFUGESTENMEL® kan bruges i alle typer af fuger op til 20 mm og bliver meget kompakt, når det fyldes i fugerne. Fugematerialet, der består af vasket, mørk granit, har en høj pH værdi og giver dårlige betingelser for ukrudt. Resultatet bliver stabile, men stadig vandgennemtrængelige fuger.

Spørg dit byggemarked til råds eller se mere på www.danfugesand.dk

Skab et flot stisystem i din have Med DANSAND® GARTENWEG kan du nemt og hurtigt skabe et flot stisystem i din have. Stigruset er kompakt, let at anvende og et alternativ til belægningssten, som giver et naturligt udtryk. Ideelt som belægning til havegange, væksthuse, carporte og mellem bede.

Voresvilla maj 2018  

"Jo, det kan godt blive lidt ensomt". Jim Lyngvild om livet i vikingeborgen på Fyn.

Voresvilla maj 2018  

"Jo, det kan godt blive lidt ensomt". Jim Lyngvild om livet i vikingeborgen på Fyn.

Advertisement