Page 1

Spar

Dit hus- og havemagasin

50%

på termotag* Spar opo til

N 31 April 2018

22 553,-

der sætter kulør på din have

Sadeltag 21 m2

ROBOTTERNE KOMMER!

*Se kampagnevilkår på willabgarden.dk

Pris eks. fra: Vejl. pris 50.112,NU 40.506,DU SPARER 9.606,-

Bestil senest 30. april!

(og heldigvis for det) MED FORÅRETS KAMPAGNE!

… I HUS OG HAVE

GØR DIN TERRASSE Prisfald TIL EN DEL AF HUSET på glas-

med boligarkitekternes bedste tips rækværk og WPC-gulv

2018 ! KATALOG

gratis på Bestil det en.dk willabgard

“MIN KÆRESTE ER TRÆT AF, AT JEG BYGGER TING SELV” Felix Smith svinger hellere havesaksen end hammeren

Værd

i 1 2 . 99 kr. Fragtfrit hjem til4 dig! Der tillægges expeditionsgebyr per ordre, fra kr. 39,-

WPC-gulv NU fra 327,-/m2

Glasrækværk

LÆS OGSÅ: Slip for STØJ i haven · CLAUS DALBY: Frodig have hele året NU fra 1.256,-/lbm KLUMMEN: Gør det selv-arbejde? Ja da! ·for Sæsonens sprøde HOTDOGS Se vores hjemmeside aktuelle priser.

VIND

SC E-SHOPO PREMIUM PER E FRA SCL-CYKEL O

KAMPAGNE • WILLABGARDEN.DK • KAMPAGNE • WILLABGARDEN.DK • KAMPAGNE • WILLABGARDEN.DK

7

BERUSENDE BLOMSTERBUSKE


20% rabat

Gælder Euro-Serredrivhuspakke sammenlignet med almindelige standardpriser.

Maxi 4 lakeret 9,6-14,1 m2 Vejl. pris fra 27.183,NU fra 21.747,Du sparer 5.436,-

Willab Gardens serie Euro-Serre er drivhuse i den eksklusive klasse. Smukke, luftige og rummelige. Sidehøjden er mindst 181 cm (inkl. sokkel), hvilket giver rummelighed og luft i drivhuset. Samtidig får du et kvalitetshus med en række finesser og mange valgmuligheder.

DRIVHUSDRØMME Sokkel med i købet! Gælder alle drivhuse fra Juliana

Grand Oase 13 m2 Pris fra 33 999,Værdi sokkel 2.549,-

Hylde og tagrygsdekoration med i købet!

Green Room Classic

lakeret 10,2- 21,2 m2 Pris fra 34.320,Værdi hylde + tagrygsdekoration fra 2.152,-


Spar

50%

på termotag* Spar op til

22 553,-

*Se kampagnevilkår på willabgarden.dk

Pris eks. fra: Vejl. pris 50.112,NU 40.506,DU SPARER 9.606,-

Bestil senest 30. april!

MED FORÅRETS KAMPAGNE! Prisfald på glasrækværk og WPC-gulv

2018 ! KATALOG

gratis på Bestil det en.dk willabgard

Fragtfrit hjem til dig! Der tillægges expeditionsgebyr per ordre, fra kr. 39,-

WPC-gulv NU fra 327,-/m2

Glasrækværk NU fra 1.256,-/lbm Se vores hjemmeside for aktuelle priser.

drivhuse

udestuer

www.willabgarden.dk

KAMPAGNE • WILLABGARDEN.DK • KAMPAGNE • WILLABGARDEN.DK • KAMPAGNE • WILLABGARDEN.DK

Sadeltag 21 m2


shc.dk

GØR FLISERNE FLOTTE TIL FORÅRET

Grimme belægninger på fliserne skurrer i øjnene og tager glansen af havens helhed. Sådan behøver det ikke at være, for med Borup Flise Rens er det blevet meget lettere at afvaske ”flisepest”, og give dem deres naturlige glød tilbage. Borup Flise Rens er effektiv, fordi den renser helt i dybden. Prøv selv – det er nemt og enkelt.

GIV STEN DET GLATTE LAG

Rene sten og fliser pynter, men hvis du vil beholde dem flotte, skal du efterbehandle dem med Borup Sten og Flise Imprægnering. Det giver en vandafvisende overflade, så de er lette at holde. TIPS & TRICKS: Brug en havesprøjte, men vent til fliserne er helt tørre for at få det bedste resultat.

RENS AF VED AT FØRE PÅ

Med Borup Afrenser kan du effektivt fjerne skidt og snavs fra træværk, fliser, tagplader, sokler, facader m.m. TIPS & TRICKS: Påfør Borup Afrenser med en svamp, børste, vandkande eller havesprøjte og lad det tørre. Inden eventuel efterbehandling af rengjort overflade, børstes med stiv børste og rent vand.

NYHED RODALON SKIMMEL PLUS

TAG KAMPEN MOD SVAMPEN Skimmelsvamp ligger altid og lurer, og derfor skal du bekæmpe den med det samme. Med den helt nye Rodalon Skimmel Plus kan du nemt fjerne og dræbe skimmelsvamp og også slå svampesporerne ihjel. Bare spray på eller brug en børste og lad Rodalon Skimmel Plus klare arbejdet.

GØR RENT UDE, SOM DU GØR INDE

Giv de udendørs overflader nyt liv med Borup Universal Hus Vask. Det velduftende og effektive rengøringsmiddel opløser hurtigt snavs og smuds, så både facade og døre står flotte og skinnende. TIPS & TRICKS: Påfør Borup Hus Vask på udendørs flader med en klud. Skyl efter med rent vand.

EN, TO, TRÆ – SÅ ER GLØDEN TILBAGE Dit trætte træværk kan sagtens få gløden igen, og det kræver sikkert bare en omgang Borup Træ Rens. Du kan bruge det på fx havemøbler, terrasser, hegn, carporte og døre, hvor træet er blevet gråt, jordslået og kedeligt. TIPS & TRICKS: Kom koldt vand på overfladen og påfør fortyndet Træ Rens med en blød børste. Lad det virke i 5-10 min. og vask så af med en en hård skrubbebørste.

Gør det selv - bedre www.borupkemi.dk

Find flere gode råd på

BORUPKEMI.DK

H vis du ha r og gode rå brug for tips d, Facebook så ’like’ os på eller vores nyhe tilmeld dig dsbr ev på borupkem i.dk


INDHOLD

Find den indre

HAVERO Hvis jeg skal være helt ærlig, så gider jeg faktisk ikke sidde her og skrive til jer lige nu. På denne tid af året kan jeg nemlig ikke tænke på så frygteligt meget andet end at sætte mig ind i bilen og køre hen for at tømme den nærmeste planteskole. Men faktisk tror jeg, det er meget godt, at arbejdet holder mig lidt i ro. For at lade mig tage på planteskole uden en afgrænset indkøbsliste er det samme som at slippe et barn løs i en slikbutik, og det kommer der jo sjældent noget hver­ ken sundt eller velovervejet ud af. Så i år tror jeg, at jeg vil planlægge min havesæson lidt bedre. Jeg vil stille og roligt genlæse både Claus Dalbys råd på side 20 til at sammensætte planter, der komplimenterer hinanden bedst muligt, og artiklen om 7 berusende blomsterbuske på side 55, før jeg flår kreditkortet frem til endnu en omgang kortlivet plantefornøjelse. Jeg vil studere, hvordan jeg kan gøre min terrasse til en del af huset (s. 13), og jeg vil planlægge, hvordan jeg kan opnå den ultimative ro i haven (s. 33). Og så vil jeg stærkt overveje, hvor mange hus- & haverobotter (s. 27), jeg kan tillade mig at anskaffe, så jeg virkelig kan få tid til at tage den med ro. På den anden side... jeg har jo allerede læst alle artiklerne, og hvis jeg kører nu, kan jeg lige nå en halv time på plante­ skolen, inden den lukker... vi ses!

Interview med Felix Smith

8

55

VIND

SMART ELCYKEL FRA SCO side 66

INDHOLD HUSET

MAD OG DRIKKE

6 Kort nyt – nyheder for husejere

61 Sæsonens sprødeste hotdogs

Billigere elvarme, færre dræbersnegle og flere lokale fødevarer. Vi ka' li' det.

HAVEN 13 Gør din terrasse til en del af huset Få arkitekternes bedste tips til at skabe sammenhæng mellem ude og inde.

20 Claus Dalby: Frodig have hele året Sådan lærte han selv at gøre en have seværdig igennem en hel sæson.

33 Slip for støj i haven

Sådan får du ro på matriklen, så du kan nyde haven sæsonen igennem.

55 7 berusende blomsterbuske De giver højde og fylde i haven, kræver et minimum af arbejde, blomstrer året rundt og dufter fantastisk – hvad venter du på?

Mette Trudsø Redaktør

7 berusende blomsterbuske

3 nye, lækre varianter af det geniale måltid, der kan spises med én hånd.

LIVSSTIL 8  Interview med Felix Smith Den populære tv-vært regerer i haven, mens huset er kærestens domæne.

24 Lad bierne flytte på hotel Skab et fantastisk og luksuriøst hjem for bierne i din egen have.

27 R  obotterne kommer!... i hus & have Så længe de overtager det kedelige husarbejde, er det helt fint med os...

52 Klumme: Villavejen Vores klummeskribents hustru har en irrationel frygt for vaterpas – hvorfor mon?

AKTIVITETER 19 Krydsord 66 Konkurrence

VORESVILLA er udgivet af VoresMedier A/S, Gøngehusvej 280, DK-2970 Hørsholm tlf.: +45 7211 8190, info@voresvilla.dk, www.voresvilla.dk. ISSN: 2245-8182vh. Redaktør: Mette Trudsø (DJ), Mette Trudsø Media. Skribenter: Signe Goldmann, Hans Lauring, Martin Hoffmann Kønig, Marie Kiersgaard Espersen, Claus Dalby, Steen Larsen, Simon Johansen og Mette Trudsø. Fotografer: Martin Bubandt, Kenny Faurbye og Pia Tromborg. Illustration: Nis Nielsen. Ansvars­havende udgiver: Gitte Højbjerg. Design og layout: Anne Jespersgaard. Salg: Morten Philipsen, Michael Nielsen og Søren Jensen. Oplag: 984.570 (Tilmeldt indexDK og Dansk oplagskontrol). Distribueret til segmenterede villaer/rækkehuse/gårde. Tryk: Mark Production / Evers Druck. VoresVilla bliver trykt på miljøvenligt papir og udelukkende med grøn strøm – uden brug af fossile brændstoffer. April 2018 VoresVilla

5


NYHEDER

KORT NYT

Nyheder for husejere · samlet og redigeret af redaktøren

56%

af danske husejere forventer, at renten vil stige inden for de næste tre år. Men af de boligejere, der har lån, er det kun hver tredje, der har sat penge af i privatbudgettet til øgede renteudgifter, skriver FinansWatch.

Færre dræbersnegle i vente til sommer

Elvarme bliver billigere allerede fra 1. maj Pønser du på at anskaffe dig en eldreven varmepumpe, er det måske i år, du skal slå til. Har du i forvejen en varmepumpe eller elradiatorer, skal du bare glæde dig. Et flertal i folketinget har nemlig besluttet at nedsætte elvarmeafgiften allerede fra 1. maj i år, selvom det oprindeligt var planlagt til først at ske til januar 2019. Vi taler i første omgang om en afgiftslempelse på 15 øre pr. kWh, hvilket ifølge Skatteministeriet betyder, at de omkring 110.000 parcelhuse, der i dag

bruger elradiatorer, allerede i år kan spare op til 2.000 kr., og de 50.000 parcelhuse, der bruger varmepumper, kan slippe omkring 650 kr. billigere. Det er selvfølgelig ikke en herregård, men dog et forsøg på at skubbe os husejere i en mere grøn retning, og med til regnestykket hører, at afgiften lempes med yderligere 5 øre pr. kWh i 2020. De politiske aftalepartnere er derudover enige om at søge at gennemføre en varig lempelse af elvarmeafgiften med 25 øre pr. kWh fra 2021.

Det kan godt være, at den kolde start på foråret har gjort livet svært for mange af havens planter – men til gengæld­­­kan du glæde dig over, at den også har gjort livet svært for dræbersneglene. Miljøstyrelsen forudser, at frosten har udryddet en del af de danske dræbersnegle og voldsnegle over store dele af landet – dog vil Bornholm formentlig ikke opleve den samme positive effekt, fordi sne på solskinsøen har forhindret frosten i at trænge rigtigt ned i jorden.

HAVEN LIGE NU RIV plænen godt igennem og så efter med nye græsfrø de steder, hvor der er bare pletter.

PLANT

stedsegrønne træer og buske, når jorden ikke længere er hård af frost. Husk at vande under tørt vejr sæsonen igennem.

SÅ frø i køk-

kenhaven, når jordtemperaturen har nået 6-7 grader – hvilket den typisk har, når ukrudtet for alvor begynder at vokse.

Kom tættere på dine lokale fødevarer Kunne du godt tænke dig at få din egen online gårdbutik med fødevarer udelukkende produceret af lokale avlere og producenter?­­­ Så kan du melde dig til det nye netværks­ koncept Madsamling, der lige nu er under opbygning rundt omkring i hele landet. Fra Madsamlings hjemmeside kan du bestille frugt, grøntsager, kød, mælkeprodukter, brød, vin, øl, honning mm. fra lokale producenter, og en gang om ugen dukker du så op på et aftalt 6

VoresVilla April 2018

opsamlingssted – fx en lokal café, et forsamlingshus eller en lade – for at afhente dine varer, møde de mennesker, der står bag din mad og evt. få en snak med de andre medlemmer. Medlemskab er gratis, og der er ikke noget minimum for, hvor meget eller hvor ofte du skal købe varer. Du kan læse mere om konceptet, der blev skabt i Frankrig for 7 år siden, og som nu eksisterer i 8 lande med i alt 900 madsamlinger, på hjemmesiden madsamling.dk.


ANNONCE

Har du en tyverialarm til dit DIGITALE HJEM?

Mila Hertel, Online Manager, Kaspersky Lab Danmark

I dag opbevarer vi danskere flere og flere ting digitalt. Billeder og musik – men også økonomiske følsomme oplysninger som kreditkortoplysninger og adgang til bankkonti.

Derfor kan det i dag være farligere at få stjålet koden til din e-mail end nøglen til din hoveddør! To ud af tre danskere bruger nemlig det samme kodeord til flere forskellige ting – og en af fem har været udsat for et hackerangreb.

Hackere kan hurtigt få adgang til dit digitale liv På en e-mail konto i sig selv kan hackerne ikke gøre stor skade, men fordi vi bruger vores mail til at oprette profiler mange forskellige steder, er mailen alligevel det værste at få hacket, fortæller Mila Hertel, der er Online Manager i Danmark for it-sikkerhedsfirmaet Kaspersky Lab, som med sine antivirusprogrammer beskytter over 400 millioner mennesker globalt. »Du kan ikke tabe penge på at få hacket en g-mail, men vi bruger det samme brugernavn og kodeord til en masse forskellige services. Det er en dårlig idé. Hvis hackere får adgang til mit brugernavn og kodeord, kan de gennem robotter tjekke, om det også giver adgang til steder, hvor de kan købe noget med et gemt kreditkort. Det kan være Amazon, spilsiden Steam eller en netbutik«, siger hun. Både private og virksomheder oplever stigende problemer med digitale angreb. Senest har mange modtaget videolinks i Facebook

app’en Messenger, der indeholdt virus, hvis man klikkede på linket.

Bliv godt beskyttet At blive offer for et hackerangreb kan have lige så store konsekvenser som et fysisk indbrud. Derfor er det også investeringen værd at sikre sine digitale oplysninger. Mange computersystemer har indbyggede sikkerhedssystemer, men de sikrer dig ikke lige så godt som et godt antivirusprogram. Med Kaspersky Total Security pakke er du beskyttet mod alle de nyeste former for virusangreb. Du får ekstra beskyttelse, når du handler online og du kan opbevare dine kodeord sikkert og få adgang til dem både via din computer og mobil.

Ekstra beskyttelse for børnefamilier Hvert fjerde barn mellem 2-10 år har ifølge deres forældre været udsat for upassende indhold på nettet. Alligevel lader især danske forældre deres børn færdes online uden opsyn. Netop derfor indeholder Kaspersky Total Security ekstra sikkerhed for børn, så upassende indhold automatisk bliver blokeret. Og med SAFE KIDS hjælper Kaspersky Lab børnene til forstå og lære om den digitale verden.

Læs mere om, hvordan du bliver beskyttet med Kaspersky Total Security på kaspersky.dk/kts30

SÆRTILBUD TIL VORESVILLAS LÆSERE:

FÅ 30% RABAT på Kaspersky Total Security Klik ind på kaspersky.dk/kts30


INTERVIEW FELIX SCHMIDT

BÅDE FELIX SMITH og familiens hund Marley har glædet sig til at kunne komme i haven igen efter en lang vinter. 8

VoresVilla April 2018


“Min have er en dejlig modvægt til arbejdet” Det er ikke bare til ære for kameraerne, når tv-værten Felix Smith for tiden involverer sig i deltagernes kamp i TV 2's haveprogram ’Kamp til hækken’. Derhjemme er det ham, der regerer i haven, mens huset er kærestens domæne. Tekst Mette Trudsø — Foto Martin Bubandt

N

u satser jeg på, vi måske kan blive boende lidt,” siger Felix Smith, mens han går ud i køkkenet og hælder kaffe op – hvilket kun koster den langlemmede tv-vært et par skridt. Køkkenet ligger nemlig i åben for­ bindelse med stuen i det blot 88 kvm store hus, som inden for de seneste par år har været til salg to gange. Men som han og kæresten Marie nu regner med at blive bo­ ende i med deres to drenge på 9 og 3 år. “Jeg synes, det er et dejligt sted, og jeg kan rigtig godt lide at bo her, men for mig kræver det, at vi alle sammen er glade for at bo her. Og Marie har haft nogle år, hvor hun ikke har arbejdet så meget, og hvor hun har gået meget hjemme med ungerne, og der er det jo ikke så spændende at bo for enden af en lukket vej i Bagsværd, vel?,” forklarer han om de tidligere salgsplaner.

sat skub i en større renovering af det lille hvide hus tæt på Hareskoven. Nyt tag og istandsættelse af kælderen gør, at det p.t. er svært at sparke sig frem for byggerod og håndværkere på den godt 1.000 kvm store grund for enden af villavejen. Generne ved denne forstyrrelse af hus­ freden lindres dog af, at Felix Smith og hans kæreste kun kommer til at betale 1.800 kr. for at få lagt et helt nyt tag: “Huset er født med tørvetag, som er meget svært at forsikre. Da vi så det første gang, var det vanskeligt at komme op på

Får nyt tag for 1.800 kr.

loftet, og derfor købte vi også huset uden rigtig at kigge på taget – det så jo fint ud udefra, ikke?, fortæller han. “Og så viste det sig selvfølgelig, at det var fuldstændig smurt ind i svamp, og der var hul og råd og alt muligt. Vi havde ikke tegnet nogen ejerskifteforsikring, fordi det hele så så fint ud,” fortsætter den uhel­ dige husejer, der selvfølgelig straks ringe­ de til sit forsikringsselskab. “De sagde først: ’din forsikring dækker ikke, fordi det er et græstag, så det skal du selv betale. Men to dage senere ringede de tilbage og sagde ’vi har lavet en fejl’. Det

“Jeg får rigeligt dækket mit behov for by og mennesker og alt muligt og har ikke noget behov for at flytte ind til byen. Jeg er jo der­ inde hver dag, så jeg vil gerne køre herud i skoven og gemme mig. Så de to gange, hu­ set har været til salg, har været, fordi Ma­ rie gerne har villet derind. Men nu har hun fået arbejde, og nu synes hun også, det er rigtig dejligt at komme hjem til en lukket villavej i Bagsværd,” lyder hans foreløbige konklusion på familiens boligovervejelser. Denne erkendelse samt det nylige salg af familiens to kolonihaver har til gengæld

I KOLONIHAVEN VAR DET MEGET SJOVT AT LAVE TING SELV – DER KAN MAN LIGESOM OGSÅ LEVE MED, AT TING ER LIDT SKÆVE.

viste sig, at da vi tegnede forsikringen, var de kommet til at krydse af i forsikrings­ papirerne, at vi havde et almindeligt tegl­ tag. Og når de har lavet den fejl, bliver de nødt til at behandle skaden, som om det var et tegltag. Og hvis man har tegltag, så er der ikke forbehold for fugt og råd og alle mulige ting. Så derfor får vi nu et helt nyt tag på både vores garage og vores ho­ vedhus for 1800 kr. i selvrisiko!”

Holder sig fra byggeprojekter

Selv begiver Felix Smith sig ikke ud i de helt store byggeprojekter. “Det interesserer mig ikke så meget. Jeg kan godt lappe en cykel og sætte et ned­ løbsrør fast og sådan nogle ting. Og det var meget sjovt at lave nogle ting selv, da jeg havde kolonihaven – der kan man ligesom også leve med, at ting er lidt skæve. Men det går ikke her. Marie er også lidt træt af, at jeg bygger ting selv, så det prøver jeg at lade være med,” siger han uden ærgrelse. Han vil nemlig med egne ord meget hellere ’bruge sin tid på haven og ellers ringe efter en håndværker’. “I virkeligheden prøver jeg at blande mig så meget som muligt udenom, hvad der foregår inden i det her hjem – altså andet end at jeg godt kan lide at være her. Marie står for farver, indretning, alt sådan noget – og jeg ordner haven og indkørslen... og sørger for, at der står nogle fede biler der­ ude,” kommer det med et underspillet grin fra den populære tv-vært, der er kendt for April 2018 VoresVilla

9


INTERVIEW FELIX SCHMIDT at have et passioneret forhold til Mercedes. Felix Smiths interesse i matriklens have – der er skabt af husets tidligere ejer, som var gartner, blomsterbinder og blomster­ dekoratør – er skam også ægte nok. VoresVilla er på besøg, før foråret har udøvet sin magi, men haven har bl.a. op­ trådt i Claus Dalbys bog ’Hemmelige ha­ ver’, som husets herre passioneret hiver frem og begynder at bladre og pege i. “Det er en virkelig, virkelig, virkelig smuk og velholdt have og grund. Jeg har aldrig før haft så flot en flot have. Så det har været et stort projekt for mig, men nu er der også gået en 4-5 år, så den er også ved at blive lidt min egen.”

Stresser af med havearbejde

Selvom den tidligere har ligget lidt i hi, stammer haveinteressen helt tilbage fra Felix Smiths barndom. “Jeg har den nok mest fra min farmor og farfar, hvis kolonihave jeg arvede, da jeg var 18. Da jeg var lille, var det en meget, me­ get flot have, som vandt en masse præmier og priser, og jeg er jo vokset op med at se dem gå og ordne og gøre den flot. Dermed ikke sagt, at jeg flyttede ind som 18-årig

og begyndte at ordne have – det gjorde jeg overhovedet ikke, det er først noget, der er kommet til mig, efter vi har fået børn. Men det har ligget inde i mig hele tiden.” Det handler dog for ham ikke om store, forkromede planer eller om at realisere en bestemt havedrøm, men om stille og roligt at prøve sig frem og se, hvad der virker. “Jeg synes bare, det er afstressende og hyggeligt, og jeg har i perioder rimelig meget fritid, og så er det dejligt at kunne gå rundt derude. Jeg tror godt, jeg kan lide den dér lidt længerevarende proces, der er i en have, fordi den er der ikke i det arbej­ de, jeg har. Der er det meget fra dag til dag. På tv bruger man enormt meget tid på at forberede sig på alt muligt, som er overstå­ et på et minut, og som aldrig skal bruges igen. På den måde er det en dejlig mod­ vægt til det, jeg ellers laver – at der er no­ get, der er langvarigt, og som man kan gå og se resultatet af længere fremme i tiden.” Derfor kan han også sagtens sætte sig ind i den entusiasme, der bliver udvist af deltagerne i TV 2’s aktuelle haveprogram ’Kamp til hækken’. Og han ville sådan ønske, at tv-holdet havde kunnet byde de kæmpende på noget langt bedre vejr un­

BLÅ BOG FELIX THOMAS ELKJÆR SMITH FØDT 12. OKTOBER 1976, opvokset i Gentofte og Næstved HAR EN HANDELSUDDANNELSE, som han endnu ikke har brugt til noget. DEBUTEREDE SOM TV-VÆRT I 2003 i TV 2’s ungdomsprogram ’Rundfunk’. Har sidenhen været vært på en række programmer og shows, herunder Dansk Melodi Grand Prix og Danmarks Indsamling. Er her til foråret aktuel som vært på TV2-programmerne’ Kamp til hækken’, ’Danmark har talent’ og ’Go' aften Danmark’. BOR I EN ’SKOVHYTTE’ PÅ 88 KVM + 88 kvm opvarmet kælder + et kontoranneks i den 1.008 kvm store have med sin kæreste, kok Marie Schmidt og deres to sønner, Theodor på 9 år og Arthur på 3 år – samt hunden Marley.

10

VoresVilla April 2018

der de mange måneders optagelser i den mildest­­­talt sølle sommer 2017. “De her stakkels mennesker har jo brugt en hel sommer af deres liv på Egeskov Slot på at lave deres drømmehave – for så at aflevere den igen og sige ’farvel og tak’. Vinderparret får ganske vist en fin penge­ præmie, men de tre andre par får kun op­ levelsen. De har brugt utrolig meget tid på det – og så optager vi det en sommer, hvor jeg tror, det regnede 90% af tiden!”

Tvivlen blev overvundet

Så meget desto mere imponeret er han af deltagernes færdige haver. “Det er virkelig, virkelig smukt, det de har lavet, alle sammen – også selvom de­ res haver er meget forskellige. Da jeg sag­ de ja til at lave programmet, var jeg meget i tvivl, om man overhovedet kunne lave det underholdende og spændende nok. Det er jo procesfjernsyn, og det kan jo hurtigt tip­ pe over til at blive rigtig kedeligt at se ting gro op af en have – især i regnvejr. Men jeg synes faktisk, det er lykkedes meget godt,” siger Felix Smith beskedent og ligner en, der er lige hvor, han skal være – både job­ mæssigt og boligmæssigt. ■

AFSTRESSENDE og hyggeligt er nøgleordene, når Felix Smith går i haven.


SOMMERGARANTI – Det er let med Lito Byg Udestuer · Vinterhaver · Tilbygninger · Carporte · Termotage · Foldedøre

KOM TIL ÅBENT HUS I VORES SHOWROOM søndag d. 15. april kl. 12-15

Altid hos Lito Byg: •

Skræddersyer løsningen til dit hus

Egen projekterende tegnestue

Står for alt fra start til færdigt produkt

Selvbyg / medbyg / totalbyg – altid til fast pris

Banebrydende kvalitet siden 1973

Tlf. 57 61 30 00 · www.litobyg.dk · Frejasvej 35 · 4100 Ringsted

TRUSTPILOT

Fordi vi holder hvad vi lover, højt service niveau og kvalitet

- med professionel fliserens og imprægnering

TILFREDSHEDSGARANTI Gratis prøve inden opstart

I ÅR HAR VI 10 ÅRS JUBILÆUM DET FEJRER VI MED

20% RABAT

15 ÅRTSI*

INDTIL 1. MAJ

GARAN

FØR

*Nanostone fliserens og imprægnering er utrolig effektiv mod alger, flisepest og mos. Med vores mange års erfaring og service kan vi tilbyde op til 15 års holdbarhed.

EFTER

Landsdækkende, ingen kørselstillæg

Ring 69 13 58 30

alle ugens dage - hverdage 8-18, weekend 10-16

www.nanostone.dk info@nanostone.dk


STIL 100 fra kr. 14.450

mellem GLASGELÆNDER

STIL 100STIL fra kr.100 14.450 STIL fra kr. 100 14.450 STIL fraSTIL kr.100 14.450 100 fra SPECIALTILPASSET, FRAGTFRIT, ENKELT AT BESTILLE OG MONTERE

Besøg vor hjemmeside og se vore glasgelændere i aluminium, rustfrit stål og uden stolper. Vi har også håndlister til trappen. Prisen beregnes og vises når du har indsat dine mål.

www.gelaenderbutikken.dk Tlf. 78 79 12 20

STIL 700 STIL fra kr.700 20.950 STIL fra kr. 700 20.950 STIL fraSTIL kr.700 20.95 700 fra STIL 700 fra kr. 20.950 Spørgsmål? Kontakt mig via hjemmesidens chatfunktion eller ring, så hjælper jeg dig! /Sisse fra kundeservice

MARKISER! MARKISER!

Åbent hus hus Åbent

lørdagd.d.8.14. april lørdag april og april ogsøndag søndagd.d.9.15. april mellem mellem10.00-15.00 10.00-15.00

Åbe

lørdag d sønda mellem

STIL STIL 100 100 fra kr. fra 14.450 kr. 14.450

GRATIS Priserne er forPriserne markiser er forPriserne markiser er for Priserne markiser Priserne er for erm fo Somfy Motor iSTIL 4,5 x 3 meter i 4,5 x 3 meter i 4,5 x 3 meter i 4,5 i x4,5 3 meter x 3 met 700 fra kr. 20.950 STIL 700 fra kr. 20.950 Priserne er for markiser

i 4,5 x 3 meter

VED KØB AF TERRASSEMARKISE

TYSK KVALITET TYSK · PRODUCERET KVALITET TYSK · PRODUCERET KVALITET I DANMARK TYSK TYSK · KVALITET PRODUCE I DANMA KVALI Besøg vores showroom: 5 ÅRS GARANTI 5 ÅRS · EKSISTERET GARANTI 5 ÅRS · EKSISTERET SIDEN GARANTI 5 1978 ÅRS 5·28ÅRS EKSISTER GARANTI SIDEN GARA 1 Svalehøjvej · 3650 Ølstykke TYSK KVALITET · PRODUCERET I DANMARK GRATIS OG· PRODUCERET UFORPLIGTENDE GRATIS OG UFORPLIGTENDE GRATIS TILBUD OG GRATIS UFORPLIGTEND GRATIS TILBUD OG UFO OG TYSK TYSK KVALITET KVALITET · PRODUCERET I DANMARK I DANMARK Priserne Priserne er for ermarkiser for markiser i i4,5 4,5 x x 3 meter 3 meter

5 ÅRS GARANTI · EKSISTERET SIDEN 1978 GRATIS OGWWW.GUNDSOE-MARKISER.DK UFORPLIGTENDE TILBUD WWW.GUNDSOE-MARKISER.DK · TLF. 46 73 05 38 55 ÅRS ÅRS GARANTI GARANTI · EKSISTERET · EKSISTERET SIDEN 1978 SIDEN 1978 GRATIS GRATIS OG OG UFORPLIGTENDE UFORPLIGTENDE TILBUD TILBUD

· TL


TERRASSEN

Gør din terrasse til

EN DEL AF HUSET Er du mest til et lækkert loungeområde, et udekøkken eller materialer og flader, der går igen? Få arkitekternes bedste tips til at skabe sammenhæng mellem dit hus og din terrasse. Tekst Marie Kiersgaard Espersen — Foto Christina Kayser Onsgaard m.fl.

F

orårs- og sommervejret er lige om hjør­ net, og det betyder morgenkaffe, mid­ dage og masser af tid i haven og på ter­ rassen. Det er derfor ikke spor for tidligt allerede nu at overveje, hvordan du bedst indret­ ter din terrasse, så den er klar til at matche din og familiens behov den kommende sæson. Grundlæggende gælder det om at have tanke på husets stil, materialer og placering, så den nye indretning passer til dit hjem. At indrette en terrasse adskiller sig i princip­ pet ikke fra det at indrette en stue - med alt hvad det indebærer af små hyggelige kroge, møbler og aktiviteter. Du skal nemlig gøre noget ud af terrassen, nøjagtig ligesom du gør noget ud af din bolig. Det giver en større sammenhæng

mellem dine inde- og uderum og øger samtidig fornøjelsen ved at bruge terrassen. Skal du bygge en helt ny terrasse, så vent, til du har boet i dit hus i et års tid. På den måde ken­ der du nemlig solen og vindens færden på din grund samt dine egne behov og levemønstre. Det vil hjælpe dig med at placere og forme terras­ sen, så den passer til netop din bolig. Det er også en god ide at overveje flere små terrasser frem for én stor. En meget stor terras­ se foran huset kommer nemt til at virke vold­ som – især hvis huset er født med en lille facade. Etablerer du flere små terrasser kan du udnytte havens kroge og oaser, og dermed har du altid en terrasse med sol, skygge, læ eller stilhed fra fa­ milien­­– uanset årstiden, vejret og tid på dagen.

Indret terrassen som en stue Invester i den hyggelige indretning på terrassen på samme måde som i din stue. Husk, at du i vid udstrækning kan anvende de samme fif og indretningstricks, som du bruger indenfor. Arranger loungeområdet med nogle behagelige flydemøbler og lad lanterner, puder og planter fuldende hyggen. På denne overdækkede terrasse er der gjort noget ekstra ud af væggene, der er beklædt med skifersten og sortmalet træ. På den måde er det nemt at forvandle selv den tristeste krog i haven til en indbydende hyggekrog.

April 2018 VoresVilla

13


TERRASSEN

GØR DIN TERRASSE TIL EN DEL AF HUSET

Size up Skift de klassiske betonfliser ud med nogle i kæmpestørrelse støbt specielt til netop dit hus. Flisernes store overflade giver ro – både visuelt og hos dig. Størrelsen betyder nemlig, at der er færre mellemrum, hvor du skal fjerne mos eller andet ukrudt. I denne ombygning, der er tegnet af Allan Lorenzen, skaber de store flader en fin forlængelse af betongulvet inde i huset. Samtidig giver enkeltheden i fladerne ro til, at naturen kan komme til sin ret. De specialstøbte betonfliser koster ikke nødvendigvis mere end almindelige havefliser, men etableringen adskiller sig fra traditionel fliselægning, da de støbes på stedet. Løsningen er designet af Allan Lorenzen fra Danske BoligArkitekter.

Samme gulv inde og ude

Listeloftet giver diskret skygge Selvom sollys er i høj kurs hos de fleste danskere, er det også rart at kunne trække sig tilbage i halvskyggen. I dette Thorkild Henningsenrækkehus fra 1928 har arkitekt Anders Barslund tegnet en enkel og diskret overdækning af terrassen. De massive trælister filtrerer lyset og giver delvis skygge på den lille sydvendte terrasse.

Giv plads til leg og aktiviteter En god terrasse har flere funk­ tioner og må gerne invitere til leg og aktiviteter. Du kan fx gøre terrassen mere attraktiv for børnene ved at montere en gynge i tag­udhænget. Du kan også indrette et udekøkken, en meditations­platform eller et udendørs træningslokale med motionsredskaber. For at få den bedste funk­tionalitet er det smart at opdele terrassen i zoner, så aktiviteterne ikke forstyrrer hinanden. 14

VoresVilla April 2018

Lad materialet og niveauet på dit gulv inde i huset fortsætte videre ud på terrassen. Det er en enkel og lækker måde at skabe en glidende sammenhæng mellem ude og inde på. Og når dørene står åbne, virker det næsten som ét stort rum. Den manglende niveauforskel på gulvet kan dog give fugtproblemer, der kan løses ved at lægge et linjedræn – en slags rist, hvor vandet kan løbe fra. I dette bad, som er tegnet af Allan Lorenzen, fortsætter de store betonfliser videre ud på den lille terrasse, hvor man kan soltørre efter badet.

3 TIPS TIL

DEN PERFEKTE TERRASSE

1. Placer den rigtigt For at få størst glæde af din terrasse er det vigtigt med den rigtige placering. Undersøg derfor, hvor der er læ og sol på din grund – gerne på de tidspunkter af døgnet, hvor du bruger din terrasse. Vil du bygge flere terrasser, kan du lave en til hver tid på dagen. Vil du gerne spise aftensmad på terrassen hver dag, er det en god ide at placere den tæt på dit køkken.

2. Tag hensyn til husets arkitektur Den enkleste måde at skabe harmoni mellem hus og terrasse på er ved at lade detaljer, farver og materialer­­­ fra huset gå igen i terrassens design. Store terrasser kan virke dominerende – særligt hvis huset har en lille facade eller et spinkelt udtryk.

3. Overdæk den Forlæng tiden, du kan have glæde af din terrasse, ved at overdække den. Overdækker du den med trælister, kan lyset stadig nå ind i stuen. Lad klatre­ planter vokse omkring dem, så vil solmængden naturligt blive reguleret efter sæson. Om sommeren, hvor du har behov for skygge, spærrer bladene for solen, mens du om vinteren, når bladene er faldet af, har brug for at få så meget af den smule lys, der er, ind i huset. Samtidig kan de også hjælpe med at give læ for vinden. Her er planter nemlig bedre end et hegn eller en mur, da der dannes turbulens, hvis der ikke er lidt huller, hvor vinden kan komme igennem. Kilde: Danske BoligArkitekter


Nordic Wall Enkelt og elegant er nogle af de ord man kan forbinde til denne helt unikke mur. Den har en stilren og glat yderside, hvor du kan vælge at stille den frit eller bruge den som støtte eller læmur. Du kan opbygge en stabil mur ved hjælp af det specielle låsesystem, helt uden brug af lim.

Nordic Line Granit En flot dobbeltstøbt flise med granit i toppen i en centimeters tykkelse, som gør, at overfladen forbliver flot og ensartet. Flisens øverste lag er tilsat granit. Stenene i det nederste lag kommer fra de bedste råmaterialer fra Nordsøen og tilfører høj densitet og ren råstyrke til fliserne. Denne flise kan bruges både på terrassen og i indkørslen.

Betongruppen RBR A/S · Industrivej 8 · DK-6800 Varde · Tlf. +45 76 95 11 22 · www.rbr.dk · rbr@rbr.dk Se færdige løsninger på vores hjemmeside www.rbr.dk


TERRASSEN

GØR DIN TERRASSE TIL EN DEL AF HUSET

Skulpturel skyggegiver Træer er smukke og kan med fordel bruges som skulpturel skyggegiver på din terrasse, hvor de bidrager til et mere spændende uderum. Et skyggetræ filtrerer lyset mere naturligt­­­og flottere end en bomulds­parasol. Så fortvivl ej, hvis der står et træ på din kommende terrassegrund. Gør i stedet som arkitekt Allan Lorenzen, der her har bygget terrassen rundt om et eksisterende træ. Alternativt kan du selv plante et terrassetræ. Træer med moderat vækst som fx Japansk Ahorn og Hjortetaktræ er blandt de træsorter, der egner sig bedst som skyggetræer.

Placér udekøkkenet rigtigt Ryk madlavningen ud på terrassen i de varme sommeraftener. Placér udekøkkenet mod vest, så du kan nyde varmen fra aftensolen, mens du kokkererer. Tag også højde for skyggende træer, mure og andre høje ting. I dette nybyggede hus, der er tegnet af arkitekt Lars Bo Poulsen, ligger udekøkkenet i forlængelse­­af husets indvendige køkken. Det er praktisk, og du slipper for at bære redskaber og madvarer på tværs af haven. I dette udekøkken er der også tænkt i en afskærmende låge. På den måde undgår man, at køkkenet bliver ulækkert af visne blade og andet snavs.

Vis brændet frem Brændestablen er et dekorativt element, som mange desværre gemmer i et skjul på bagsiden af huset. Hos arkitekt Rasmus Bak har den fået en prominent placering­­og i ly for regnen på den overdækkede terrasse. Her skaber brændestablen hygge, og kævlerne er sam­ tidig lige ved hånden, når de skal bruges i brændeovnen. Understreg gerne den nordiske og rustikke stil med fletpuder og et par fåreskind i havestolene.

Denne artikel er blevet til i samarbejde med Danske BoligArkitekter, som er en sammenslutning af 76 selvstændige arkitekter over hele landet, der alle har dokumenteret erfaring med byggeprojekter for private boligejere. Medlemmerne er uddannet inden­­­for energioptimering af boliger og dækket af en særlig ansvarsforsikring. Læs mere på danskeboligarkitekter.dk.

GRATIS LEVERING , æ, cedertræ tr e rk læ it d ed Beskyt , teaktræ m ræ it n g o h a m oodcare. Collstrop W ores webshop v å p te k e ir d Køb .dk

are

woodc www.collstrop 16

VoresVilla April 2018


Undgå ukrudt 3 måder at rense og fuge på: Den hurtige Fri for ukrudt i sæsonen. Til dig, som vil se flotte resultater nemt og hurtigt! • Brug en fugerenser til at rense fugen op (min. 3 cm i dybden) • Fej belægningen ren • Fyld fugerne op med Dansand® fugemateriale

Få mere tid til det sjove Når solen kommer så spirer alting – også ukrudtet mellem fliserne. Med Dansand® har du ét sommerjob mindre. Få styr på ukrudtet mellem fliserne én gang for alle med en bæredygtig, sikker og langtidsholdbar løsning.

Spørg dit byggemarked til råds eller se mere på www.danfugesand.dk

Den grundige Fri for ukrudt i længere tid. Til dig, der ønsker et flot resultat med god holdbarhed! • Skrab det værste ukrudt af med en skovl • Brug en højtryksrenser til at rense fugen op (min. 4 cm i dybden) • Fej belægningen ren • Fyld fugerne op med Dansand® fugemateriale

Den optimale Fri for ukrudt i længst tid. Til dig, der ønsker en totalrenovering og en langtidsholdbar løsning! • Skrab det værste ukrudt af med en skovl • Tag 5-6 rækker sten op ad gangen • Riv underlaget og fyld fordybninger op med sand • Genlæg stenene • Fyld fugerne op med Dansand® fugemateriale


SCO’s NYESTE EL-CYKLER SCO PREMIUM E-CENTER 14.999 kr.

SCO E-CARGO 3 HJUL 21.999 kr.

SCO PREMIUM E-STREE T 12.499 kr.

SCO PREMIUM E-SHOPPER 12.499 kr.

SCO PREMIUM E-UNI NORMALPRIS: 14.499 kr. P E N S I O N I S T R A B AT P R I S : 9 . 4 9 9 k r .

S PA R 5 . 0 0 0 k r . L Æ S M E R E O M R A B AT T E N O G S E H E L E 2 0 1 8 K O L L E K T I O N E N PÅ S C O C Y K L E R . D K


KRYDSORD

VIND DEN ANTIINFLAMMATORISKE KOGEBOG af Anne Larsen VÆRDI 299,95 kr. Spis dig sund og stærk med anti-inflammatorisk mad. 100+ velsmagende, sunde og styrkende antiinflammatoriske opskrifter. Opfølger til succeserne ” Antiinflammatorisk kost” og ”Den store antiinflammatoriske kostguide”, der tilsammen har solgt omkring 40.000 eksemplarer. Den antiinflammatoriske livsstil hjælper dig med at føle dig stærk og fuld af energi.

SÅDAN DELTAGER DU Tast løsningen ind på VORESVILLA.DK – klik på fanen konkurrencer og find boksen med krydsordet. Eller send den til: VoresVilla, Gøngehusvej 280, 2970 Hørsholm. Hermed deltager du i konkurrencen fra forlaget Muusmann. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter, og kun personer med bopæl i Danmark kan deltage. Du kan kun deltage én gang. Konkurrenceansvarlig er VoresMedier A/S i samarbejde med Muusmann. Vi trækker lod den 4. maj og vinderne får direkte besked.

Op ad trappen, tryk på knappen Udsigten til at måtte skifte bolig, fordi trappen er blevet et forhindringsløb, tiltaler de færreste. Løsningen er en stolelift fra Stannah, som passer til alle trapper, uanset hvor lange eller snoede de er.

Se mere på www.opadtrappen.dk Ring gratis på 80 37 37 37 og få et uforpligtende tilbud

April 2018 VoresVilla

19


CLAUS DALBY

1

2

Frodig have hele året Claus Dalby fortæller, hvordan han har tilrettelagt sin have, så planterne gradvist afløser hverandre og gør haven seværdig hele året. Tekst og foto Claus Dalby

D

et er snart femogtyve år siden, vi købte den gamle patriciervilla i Aarhus, beliggende i skovbrynet mod Riis Skov. Dengang bestod den omkring fire tusinde kvadratmeter store grund af én stor grøn plæne foran huset og en gårdsplads bagved. Blomster var der stort set ikke nogen af, blot lidt buske ind mod skoven. Det ændre­ des nu hurtigt, for snart efter begyndte jeg på at anlægge haven. Men før jeg for alvor gik i gang, tog jeg på studieture til blandt andet England, og her fik jeg en forsmag på den havestil, som jeg i dag er garant for. Det handler om frodighed fra vår til vinter.

Ingen bar jord

Det, der først og fremmest slog mig, var, at de engelske haver var frodige ud over alle grænser, og at der stort set ikke var bar jord. Det tiltalte mig meget. Jeg var på gen­ tagne ture, også indenfor en enkelt sæson, og når jeg kom tilbage til en have på en an­ den årstid, fascinerede det mig i den grad, at haven totalt havde skiftet karakter. Det var før internettets tid, og derfor var det bøgerne, jeg måtte ty til. Kilovis 20

VoresVilla April 2018

af engelske bøger blev bragt med hjem til Danmark og Aarhus, og om vinteren læs­ te og læste jeg. Armchair gardening kalder englænderne det. Snart forstod jeg, at skulle en have være seværdig gennem en hel sæson, krævede det en indsats og plan­ lægning ud over det sædvanlige.

Rettidig omhu

Intet kommer af sig selv – slet ikke en have, og det gælder om at planlægge i god tid. Ønsker man forårsløgvækster i april/maj, er det allerede i sensommeren eller det tid­ lige efterår, løgene skal købes ind. På sam­ me måde er det med sommerblomsterne; da skal man helst have bestilt først på året for at undgå, at de evt. bliver udsolgt. Dette er noget, man lærer med tiden. Haveverdenen kan virke kompleks, hvis man starter helt fra bunden, som jeg gjor­ de. Jeg anede absolut ikke noget om have og havesæsoner, da jeg begyndte. Men langsomt tilegnede jeg mig en viden. Ikke blot via bøgerne, men også ved at stikke fingrene i jorden. Bogstavelig talt… Siden jeg begyndte mine selvstudier, har haven fyldt mine tanker næsten alle

vågne timer, og gennem årene har jeg op­ nået en viden, som man kun får, hvis man dykker helt ned i et emne: Hvad trives hvor, hvornår blomstrer hvad, og hvilke vækster kan plantes sam­ men? Svaret på disse spørgsmål handler ikke kun om farver og former, men også om jordbundsforhold, sol kontra skygge og rigtig meget andet.

Billeder som dokumentation

Gennem årene har jeg taget tusindvis af billeder, og de har virket som en vigtig do­ kumentation af mange af de plantekombi­ nationer og -sammensætninger, jeg gen­ nem årene har skabt ved hjælp af løg- og knoldvækster, stauder, sommerblomster buske og små træer. Sidstnævnte ofte med smukke løvfarver gennem sæsonen. En del af disse billeder har jeg samlet i min seneste bog ’Selskabsplanter’, og ud fra dem står det klart, hvor meget haven ændrer sig måned for måned. I alt tolv have­r um portrætteres i bogen, og under­ vejs er det tydeligt, hvorledes noget tager over, når andet takker af. Jeg ønsker jer alle en god og frodig havesæson! ■


VIND

bogen om 'SELSKABSPLANTER'

Forlaget Klematis, 400 sider. Kr. 399,95 DELTAG I KONKURRENCEN om Claus Dalbys nye bog om Selskabsplanter på voresvilla.dk/konkurrencer CLAUS DALBY ER KENDT FOR TALRIGE BØGER OM HAVER OG BLOMSTER, og denne gang er det hans egen have i Risskov, der er omdrejningspunktet. Hvilke planter passer sammen - farve -, form- og sæsonmæssigt? Det er noget af det, Claus Dalby har arbejdet med gennem de seneste mere end tyve år, og her øser han af sin store viden.

3 4 1. I DET TIDLIGE FORÅR domineres bedet af forskellige narcisser i lyse cremefarvede og koldt gule toner. 2. DEREFTER SKIFTER BEDET bogstaveligt talt farve. Når narcisserne takker af, tager judaspenge over. 3. FØRST PÅ SOMMEREN imponerer prydløg i skøn forening med natviol og vild kørvel. 4. VED MIDSOMMERTID drages blikket mod mørk­ bladede hyld med pink blomsterstande og limegule, opstammede tretorn ’Sunburst’. April 2018 VoresVilla

21


NYHED TIL BOLIGEN

Få et hjem uden kalk i vandet Bevar fugten i din hud

Få skinnende rene og kalkfrie armaturer i hele boligen

Daglig vask af hænder udtørrer huden. Med kalkfrit vand bevarer du fugten bedre, så dine hænder forbliver bløde.

Med kalkfrit vand undgår du kalkpletter, hårde brusestråler og varmelegemer, der skal afkalkes.

Nu kan du få kalkfrit vand i hele hjemmet, slippe for besværlig rengøring og nyde de mange fordele.

Med kalkfrit vand slipper du for de kedelige kalkpletter på fliser, klinker, vandhaner og toilet. Rengøringen bliver nem og ubesværet. Vasketøjet bliver blødt, behageligt og holder farverne. Samtidig kan sæbeforbruget halveres, og skyllemiddel kan helt undværes.

De fleste husstande kæmper dagligt med kedelige belægninger fra kalken i vandet. Det gør rengøringen besværlig, slider på installationer, og du får en højere elregning. Nu er det muligt at slippe af med kalken. Ved at installere et blødgøringsanlæg i huset fjernes kalken fra vandet, og det hårde vand bliver silkeblødt.

Store besparelser Selv små kalkbelægninger på varmelegemerne betyder, at der skal bruges mere energi. Med kalkfrit vand spares der el på bl.a. elkedlen, vaskemaskinen og varmtvandsbeholderen. Der er også store besparelser på rengørings- og afkalkningsmidler til stor gavn for miljøet.

TIL DEN

Du bevarer vandhanens og brusehovedets bløde stråler med kalkfrit vand.

TIL DEN

MINDRE

STORE

FAMILIE

FAMILIE

BWT AQA basic

BWT AQA life

Et blødgøringsanlæg, der leverer kalkfrit vand til den gennemsnitlige familie på op til fire personer. Et lille anlæg, der nemt kan stå i et underskab. Godkendt til drikkevand.

Et blødgøringsanlæg, der leverer kalkfrit vand til den store familie med et større vandforbrug. Et anlæg, der kræver lidt mere plads end AQA basic. Godkendt til drikkevand.


Bestil en

GRATIS kalktest

Test dit vand for kalk

Nyd det bløde vand Oplev en helt ny følelse når du bader. Nyd de silkebløde stråler og mærk, hvordan din hud bliver blødere og dit hår mere glansfuldt.

Bestil gratis brochure og kalktest på

www.kalkfrithjem.nu Vi sagde farvel til kalken og fik en nemmere hverdag ”I vores familie på fire er der travlt i badeværelset, og vaskemaskinen kører for fulde omdrejninger. Tidligere var det nærmest umuligt at komme til bunds i de kalkaflejringer, der opstod i brusekabinen og på armaturerne, og vores tøj blev stift og fik hurtigt et kedeligt, forvasket og gråligt udseende. Efter vi fik installeret et blødgøringsanlæg fra BWT, har vi kunnet lægge kalkfjerner og skuresvampe fra os og bare rengøre badeværelset med en klud. Bagefter er der intet at se ingen gråhvide skjolder eller aflejringer. Samtidig holder tøjet sine skarpe farver og blødhed. Jeg kan slet ikke forstå, at vi har kunnet leve uden. Det er vildt lækkert.” Blødgøringsanlægget gav langt flere fordele, end familien Baes havde regnet med.

Vidste du at... kaffe brygget med kalkfrit vand giver en mere intens smag?

Forkæl din hud Det er en skøn fornemmelse, når huden ikke påvirkes af store mængder kalk. Du bruger mindre creme, og den optages bedre i huden.

Marie-Louise Baes, indehaver af et AQA basic anlæg

Følg BWT Danmark på Facebook og få gode råd til at fjerne kalken.

Bestil et tilbud

Bestil et gratis og uforpligtende tilbud ved at skanne koden eller på

www.kalkfrithjem.nu


FAMILIESIDEN

SANDPAPIR bruges til at få enderne af bambuspindene til at passe ind i bihotellet.

Lad bierne flytte på HOTEL Vi mangler bier i den danske natur, men med en smule hyggeligt familiearbejde kan du skabe et fantastisk og luksuriøst hjem for bierne i din egen have. Tekst Martin Hoffmann Kønig, Borneferie.dk — Foto Majbritt Andersen, Borneferie.dk

S

tribet i sort og orange, en krop fyldt med bløde hår, og når den er mæt, sidder den så stille, at du kan ae den – men kun med én finger, for den er ikke ret stor. Honningbien er en af de biarter, der er ved at være en sjælden gæst i den danske natur, og det er en skam – ja, faktisk er det noget nær en katastrofe, for det er bierne, der bestøver de afgrøder, som vi mennesker skal spise. Der findes 270 forskellige biarter, og flere af dem er i dag stærkt udrydnings­ truede. Men vi kan selv gøre noget for at hjælpe bierne på fode i vores have. Først og fremmest er det vigtigt at tæn­ ke på noget, som bierne kan leve af. Bier har brug for, at der er adgang til mad fra marts-april til ud på sensommeren. Der­ for er det en god ide at plante biens kuli­ nariske favoritter – helst nogle, der blom­ strer på forskellige tidspunkter af året. 24

VoresVilla April 2018

De små flyvere er vilde med eksempelvis kurveblomster eller pilegæslinger – og så har de brug for et sted at slå bo.

DET SKAL DU BRUGE:

• Urtepotte, dåse eller lille kasse • Bambuspinde • Sandpapir • Sav, kniv eller grensaks • Evt. sand eller ler • Evt. karton, pap eller træ

SÅDAN GØR DU:

1. Skær bambuspindene til, så de passer i potten/dåsen/kassen. Læg eventuelt sand eller ler i bunden, så pindene har noget at sidde fast i.

2. Hvis der er et eller flere huller

i bunden af beholderen, så dæk det til med pap, karton eller træ. 3. Fyld beholderen helt op med bambuspinde. Brug sandpapir til at få enderne af bambuspindene til at passe.

4. Hæng de færdige bihuse op

udenfor, 1-2 m over jorden på et tørt, solrigt og helst sydvendt sted med læ, gerne på en væg eller et hegn. Forbered dig på, at det kan tage noget tid, før der kommer bier i bihotellet, især hvis det er koldt udenfor.

Fire-stjernet luksus

Vi skal lave et lækkert, fire-stjernet bi­ hotel, hvor bierne kan finde ro og have et sikkert sted at lægge deres æg – og det er slet ikke svært. Det er som regel hule­ boende bier, der flytter ind på værelserne i vores bihotel, og de hygger sig særligt i bundter af bambus eller hule rør. Vi skal bruge en plastik- eller lerurte­ potte eller en tom dåse. Et rør eller små kasser kan også anvendes. Er der åbning i begge ender, skal den ene ende lukkes til, så der bliver mørkt inde i boet. Reden består af blomsterblade, harpiks eller mudder, som bierne tygger til en blød masse og former til et perfekt hotelværel­ se – men den del klarer de selv. ■

VÆRD AT VIDE

Gangene i bihotellet skal være 4-10 mm i diameter. Der kan være gange med forskellige diametre i det samme bihotel, så man kan tiltrække forskellige slags bier. Lucernebladskærerbien foretrækker fx gange med en diameter på omkring 6 mm, mens den røde murerbi foretrækker omkring 8 mm.


De bedste hoteltilbud finder du på Hotel Phønix

Hotel Hjallerup Kro

Hotel Søparken

Dronninglund Hotel

Hotel Limfjorden

Hotel Vildbjerg Hotel Falken

De bedste tilbud fra vores 21 hoteller rundt om i det danske land. Alt sammen, så du kan få det bedst mulige ophold til den bedst mulige pris! Bestil på www.danskehotelophold.dk

Hotel Marina

Østergaards Hotel Hotel Medi

Hotel Hotel Lynggaarden Ringkøbing

Hotel Årslev Kro

Hotel Juelsminde Strand Hotel Dagmar

Hotel Norden

Hotel Frederik d. II Hotel Vissenbjerg Storkro

Hotel Menstrup Kro Hotel Vinhuset

Nørherredhus

Miniferie på Hotel Limfjorden

Miniferie på Hotel Søparken

Mellem Limfjorden og Vesterhavet finder du Hotel Limfjorden i naturskønne omgivelser og med en storslået udsigt, direkte ud til fjorden. Frisk luft og fantastiske oplevelser lige for fødderne.

Tilbring et par hyggeligt dage i skønne omgivelser på Hotel Søparken i Aabybro. Det perfekte udgangspunkt for aktiviteter og seværdigheder i hele Nordjylland.

630,-

500,-

FRA

FRA

Opholdet indeholder: · 3 dage, 2 overnatninger pr. pe rson · 2x 3-retters buffet · 2x Morgenbuffet · 2x Overnatning i dobbeltværelse

Opholdet indeholder: · 3 dage, 2 overnatninger pr. pe rson · 2 x 2-retters menu/buffet · 2 x Lækker morgenbuffet · 2 x Overnatning i dobbeltværelse

HOTEL LIMFJORDEN Simons Bakke 39 · 7700 Thisted Tlf. 9792 4011 · info@hotellimfjorden.dk

HOTEL SØPARKEN Søparken 1 · 9440 Aabybro Tlf. 9824 4577 · info@soparken.dk

Hverdags ophold i Juelsminde med udflugt til Hjarnø

Forlænget weekend og forkælelse på Hotel Medi

Kom til Hotel Juelsminde Strand og nyd et hyggeligt ophold i smukke omgivelser med udflugt til Hjarnø, en lille perle midt i Horsens Fjord hvor vi sørger for forplejningen.

Forlad hverdagens stress og jag eller tag et velfortjent pusterum med en du holder af og nyd en forlænget weekend, med dette skønne ophold på Hotel Medi i Ikast.

Opholdet indeholder: · 3 dage, 2 overnatninger · 2-retters menu (Ankomstdag) · Dags tur til Hjarnø inkl. færge billet samt forplejning · 3-retters menu (Dag 2) · 2x Lækker morgenbuffet · 2x Overnatning i mini-dobbeltværelse

- en de l af ...

1.399 ,FRA

pr. pe

rson

HOTEL JUELSMINDE STRAND Vejlevej 3 · 7130 Juelsminde Tlf. 7569 0033 · info@jmstrand.dk

Opholdet indeholder: · 3 dage, 2 overnatninger · 2-retters menu/buffet (Fredag) · Eftermiddagskaffe og kage (Lørdag) · 3-retters menu/buffet (Lørdag) · 2x Overnatning i mini dobbeltværelse · 2x Lækker morgenbuffet

699,FRA

pr. pe

rson

HOTEL MEDI Bredgade 17-19 · 9700 Brønderslev Tlf. 9882 0100 · info@hotelphonix.dk


Vores særlige tak til dig som trofast læser af VORES VILLA !

8 dages 5-stjernet studierejse Kreta Pris for

VORES VILLA læsere 9690,– 8000,–

Samlet pris

DKK2

Du sparer fra kun

Inkluderet Heraklion

DKK2

1690,–

DKK 1 pr. pers.

En af danskernes mest populære studierejser – Inkl. spændende udflugter ! Arkadi-klostret

Chania

Inkluderet

Inkluderet

Inkluderet

Inkluderet i prisen: 4150,– DKK 2

7 overnatninger i dobbeltværelse på udvalgte 4- og 5-stjernede hoteller (national standard) 7x stor morgenmadsbuffet

1650,– DKK 2

Fascinerende studierejse gennem Kreta, gudernes 3890,– DKK 2 hjem, i vores moderne rejsebus med klimaanlæg. Du kan glæde dig til et super udflugtsprogram inklusive entréer (iht. programmet) Veluddannede dansk- eller engelsktalende rejseledere (alt efter disponible datoer) Lægevagt døgnet rundt Samlet pris pr. person Rabat pr. person

9690,– DKK 2 – 8000,– DKK 2

Fordelspris pr. person fra kun

1690,– DKK1

Sæsontillæg pr. pers.

Faistos-paladset

Oktober '18 (18. – 26.10.)

+ 1.500,– DKK

(01. – 15.11.)

(16. – 30.11.)

(06. – 14.12.)

+ 900,– DKK

+ 600,– DKK

0,– DKK

Billund 0,– DKK tor

Januar '19

Februar '19

+ 400,– DKK + 600,– DKK

Palma

Mallorca

Mittelmeer

Lluchmayor

Inkluderet Kreta

• Heraklion & Venetiansk Akrotiri fæstning: opdagelsestur, Chania Aptera Heraklion Krasi bl.a. med den venetianske Rethymnon Kournassøen fæstning, havnepromenade Lassithi-højsletten Faistos og den maleriske gamle Matala bydel (bl.a. Agios TitosMiddelhavet kirken, markedsgaden Odos og pladsen Platia Venizelou) • Håndværkstradition i et smykke- og læderværksted • Kera-klostret: et af Kretas vigtigste religiøse centre, der stadig er beboet af nonner • Bjerglandsbyen Krasi: idyllisk landsby med en 2.000-årig platan

Rabat pr. person

- 8000,– DKK

2

Tilkøbsydelser til særpris:3 Nydelsespakke: Pakken indeholder halvpension med stor aftenbuffet med internationale specialiteter hver dag: kun 1050,– DKK pr. person i stedet for 1350,– DKK2 Tillæg for enkeltværelse: 1890,– DKK pr. person (alt efter disponibiliteten)

Februar '19

(11. – 31.01.) # (01. – 14.02.) # (15. – 28.02.) #

Marts '19

(01. – 15.03.)

Marts '19

April '19

(21. – 29.03.) (04. – 26.04.) #

Maj '19 (02.05.)

+ 800,– DKK + 1.000,– DKK + 1.300,– DKK + 1.600,– DKK + 1.900,– DKK

1690,–

For danske statsborgere kræves pas, der skal være gyldig under hele opholdet. Som turist kan man opholde sig i Grækenland uden visum. Borgere med en anden nationalitet end den danske bør forhøre sig om de for dem gældende indrejsebestemmelser på den græsk ambassade. 1 Prisen gælder fra den 06.12.2018 til den 13.12.2018 med afrejse fra Billund Lufthavn. I forbindelse med andre afrejsedatoer påregnes sæsontillæg som angivet i tabellen. Pris ved indkvartering i dobbeltværelse. Ved modtagelse af den skriftlige booking-bekræftelse forfalder 20 % af rejseprisen til betaling. Det resterende beløb betales senest 35 dage før afrejsen. Rejsen er udelukkende beregnet for individuelt rejsende og gælder kun for tilbuddets modtagere og ledsagende personer, der har nået myndighedsalderen. For rejsen gælder TSS‘ rejsevilkår, der kan rekvireres hos vores rejsehotline. Se mere på www.tss-travel.dk. Billederne i brochuren er medtaget som eksempler. Bemærk venligst, at såfremt antallet af tilmeldte til pakkerejsen 28 dage før rejsens påbegyndelse er mindre end 15, vil pakkerejsen blive aflyst. 2 TSS tilbyder særprisen i forhold til den normale pris på 9690,– DKK på www.tss-travel.dk Prisen for nydelsespakken er baseret på vores tyrkiske samarbejdspartners normale pris (www.nbktouristic.com). 3 Ikke indeholdt i pakkeprisen. # Ferietillæg pr. pers.: 400,– DKK TSS er medlem af Rejsegarantifonden i Danmark. Medlemsnummer: 2505.

4- og 5-stjernede hoteller

Inkluderet

• Arkadi-klostret: Kretas nationale helligdom fra Det Byzantinske Rige, symbol for kretensisk uafhængighed • Arkæologiske museum: romerske udgravninger i Eleftherna. • Kournassøen: Kretas eneste naturlige ferskvandssø • Argiroupolis: besigtigelse af antikke romerske akvædukter • Rethymnon: romantisk havneby med den ganske særlige gamle bydel. • Agia Triada-klostret: venetiansk kloster (17. århundrede), fabelagtigt beliggende i olivenlunde på halvøen Akrotiri • Chania: den formentlig smukkeste by på Kreta med højdepunkter som den flotte havn, det jødiske kvarter Evraiki, Hassan Pascha Mosque og mange historiske bygningsværker • Det antikke Aptera: berømte 3.000 år gamle antikke udgravninger med fund, der spillede en vigtig rolle i den græske mytologi som arena for sirener og muser • Matala: 60ernes hippieparadis. I hulerne i de mægtige kalkklipper boede bl.a. Bob Dylan og Cat Stevens • Kunsthåndværk med traditionelt tæppegaleri • Faistos-paladset: et at øens største paladser, et minoisk palads med en fantastisk udsigt, hvor man fandt den verdensberømte diskos fra Festos • Paladset i Malia: et af Kretas største minoiske bygningsværker • Lassithi-højsletten: frugtbar højslette

November '18 November '18 December '18

50 km

0

Inkluderet

Alt inkluderet! Fordelspris for VORES VILLAS læsere fra kun Lufthavne Lufthavnstillæg pr. pers. Afrejsedage

Det antikke Aptera

Fantastisk udflugtsprogram (inkluderet):

Ud- og hjemrejse med anerkendt flyselskab til Heraklion inklusive transfer mellem lufthavn og hotel

Rejsetidspunkter

Agia Triada-klostret

DKK

1

pr. person i stedet for

9690,–

DKK 2

København 500,– DKK fre

Din fordelskode! Det mener kunderne

«

»

Pålidelighed / Venlighed / Kompetence Interview med 72.426 personer gennemført af TSS/RSD4 i 06/2016

Testresultat: 12

VV9 591 1

Ring gratis nu for at sikre dig din ønskedato:

80 82 02 61 Mandag til fredag kl. 9.00 – 18.00, Lørdag kl. 9.00 – 15.00 Rejsearrangør: TSS Danmark, filial af TSS Travel Service Scandinavia AS, Norge, Larsbjørnsstræde 3, 1454 København K, CVR-nr. 32298656, Brønnøysundregistrene 999331939.


HVERDAGSTEKNOLOGI

ROBOTTERNE KOMMER! … i hus og have

Synes du også, at det er helt ok, hvis robotterne overtager vores arbejde – så længe det drejer sig om de sure pligter i hus og have? Så læs her, hvad du allerede i dag kan slippe for selv at lave.

Tekst Mette Trudsø

M

åske er du typen, der godt kan lide at gå og ordne havens bede eller få ting til at spire og gro i drivhuset. Måske elsker du at bruge timevis på at lave lækker mad fra bunden. Det kan sågar være, at du ikke har det mindste imod at banke et skur sammen i baghaven eller give plankevær­ ket en omgang maling i den første spæde forårssol. I så fald er du ikke alene. Men det er nok de færreste, der synes, det er en fest at støvsuge. Vaske gulve. Slå græs. Rense tagrender. Luge ukrudt. Hvor dejligt livet som villaejer end er, er der altid en række opgaver, man godt kunne tænke sig at slippe for. Og det er i stadig højere grad muligt, fordi vi kan sætte robotter til at gøre arbejdet.

Ordet robot kommer af det tjekkiske robota, der netop betyder 'slavearbejde’. Og der er efterhånden blevet udviklet en lang række robotter, hvis formål netop er at gøre livet som husejer nemmere – og det til en stadig mere overkommelig pris.

Gulve og vinduer

Den hidtil mest udbredte indendørs hus­ holdningsrobot er robotstøvsugeren,­­­ der efterhånden findes i en del danske hjem. Den fås i et væld af modeller helt ned til ca. 800 kr. – om end diverse tests viser, at du skal betale mindst et par tusinde mere for de virkelig effektive robotstøvsugere. Nyere på markedet er robotgulvvaskeren, som du blot skal fylde med vand og sæbe, før du kan smide dig på sofaen med en bog, lege med ungerne – eller gå i gang med nogle af de andre opgaver i hjemmet, som robotterne endnu ikke har overtaget. En kompakt robotgulvvasker som fx iRobot Braava Jet 240, der høster pæne ord hos for­ brugerjournalisterne, kan fås for 1.500 kr. Du skal betale næsten det dobbelte for den nye vinduespudserrobot Ecovacs Winbot 950, men så kan den også selv klare alle de bøvlede vinduer på fx første­

salen eller i drivhuset. Du skal dog være opmærksom på, at den ikke selv kan klatre over sprosser og vinduesrammer, så den egner sig bedst til store vinduespartier.

Plæne og terrasse

Når det gælder havens hjælpere, har robot­ plæneklipperen førertrøjen. Stadig flere

har set fidusen i én gang for alle at afgræn­ se plænen med fx ledninger og pløkker og så ellers lade robotplæneklipperen køre på de tidspunkter, du ønsker. At de nye mo­ deller selv kan køre hen til opladning, og at plænen har godt af at få klippet mindre af længden oftere, end de fleste af os or­ ker selv at gøre, tæller med på plussiden. Robotplæneklipperne­­­fås i et hav af vari­ anter fra ca. 5.000 kr. og opefter. Der er efterhånden også udviklet man­ ge systemer til smart, fjernstyret van­ ding af plæne og bede, og Gardena kalder selv deres system Comfort AquaContour Automatic, der kan fås for godt 1.200 kr., for en decideret vandingsrobot, selv om den ikke kan bevæge sig rundt på egen hånd og strengt taget nok ikke lever op til betegnelsen robot. Men smart er den. Du kan gemme to forskellige programmer – April 2018 VoresVilla

27


HVERDAGSTEKNOLOGI

ROBOTTERNE KOMMER!...

1. KØKKENHAVEROBOTTEN FarmBot Genesis kan selv plante frø, måle jordfugtighed, tilpasse vandingsmængden og meget andet. Smart app medfølger. 2. UKRUDTSROBOTTEN Tertill ligner lidt havens svar på Starwars' R2-D2, og dens planlagte lancering til maj er længe ventet af crowdfundende havefolk.

1

28

VoresVilla April 2018

Hvad med vasketøjet? At genkende og sortere vasketøj er en langt mere kompleks opgave, end de fleste af os tænker på – og derfor findes der endnu ikke en robot, der kan klare tøjvasken for dig. Men verden har allerede set den første robot-tøjfolder, Laundroid. Den koster dog næsten 100.000 kr., og det synes usikkert, om en billigere udgave til brug i private hjem vil komme i produktion. Det skulle dog være tilfældet for en anden tøjfolderobot, FoldiMate. Den kan folde tøj fra størrelse 5 år til XXL – og kan lige nu forudbestilles til levering i USA i slutningen af 2019 til en pris på 6.000 kr.

Foto: Produktfotos og Colourbox

ske webbutikker, men kan stadig købes på eksempelvis Amazon og eBay til omkring 1.600 kr. + levering til Danmark. Og nu til en af de måske mest ef­ terspurgte maskiner i havehistorien: ukrudtsrobotten. Den nye, solcelledrev­ ne lugemaskine Tertill, som er udviklet af manden bag den succesfulde robotstøv­ suger Roomba­­­­, bør i skrivende stund være på vej på markedet. Udviklingen af Tertill er crowdfundet, og de første, der har skre­ vet sig op til at købe alle haveelskeres våde drøm, skulle modtage den her til maj. Endelig har du nu mulighed for at dyr­ ke alskens afgrøder som en professionel med den ligeledes crowdfundede køkken­ haverobot FarmBot Genesis, der blandt meget andet selv kan plante frø, måle jord­ fugtighed, give hver enkelt plante den pas­ sende mængde vand og spotte ukrudt med det indbyggede kamera – for derefter selv skaffe sig af med det. Robotten kan styres fra en app, der også kan give besked, når afgrøderne er klar til høst. Det lyder vildt, men FarmBot er rent faktisk i produktion og sendt ud i om­ Havens bede og husets tag En af de mest irriterende, snaskede for­ kring 600 eksemplarer verden årsopgaver i hus og have er rensning af over. Og prisen? Jo, den lille tagrender. Men heller ikke det behøver model (1,5 x 3 m) koster du gøre selv. Den smarte tagrenderobot ca. 15.000 danske kroner. iRobot Looj 330 kan gøre det for dig. Den Den store model (3 x 6 m) tilpasser sig automatisk tagrenden og kan koster næsten 22.000 kroner. med sit rensehoved, der roterer med 500 Det er naturligvis en sjat, men der er omdrejninger i minuttet, rense op til ni jo ingen, der siger, at man ikke kan købe meter tagrende på fem minutter. iRobot­­­ den sammen med naboen, grundejer­ Looj er for øjeblikket udgået af mange dan­ foreningen eller ungernes institution. ■ et til forhaven og et til baghaven – med op til 50 individuelle vandingspunkter i den og justere dens rækkevidde på matriklen til mellem 2,5 og 10,5 meter. Hører du til dem, der har en swimming­ pool i haven, må en poolrobot være sagen. De kaldes også automatiske poolstøv­ sugere og kan rengøre bunden i din swim­ mingpool om natten, så du kan nøjes med at nyde at svømme rundt i den om dagen. Priserne starter på et par tusinde, men det er jo kun en dråbe i... pølen i forhold til de samlede udgifter ved en pool. Når vi snart rammer grillsæsonen, har du også en god undskyldning for at an­ skaffe dig en grillrobot, der kan rense din brugte grill for fastbrændt fedt og forkul­ lede madrester. Der findes mange model­ ler på markedet, som er opbygget efter no­ genlunde samme princip – hvor robotten selv kører rundt inde i grillen på roterende ruller med messingbørster, der både ren­ ser og fungerer som hjul – og prisen ligger typisk fra 600 kr. og opefter.

2


A WEALTH OF

IMPRESSIVE FEATURES! PERFEKT TIL2 GRÆSPLÆNER OP TIL 2.000 m

EN VERDEN MED

ROBOTPLÆNEKLIPPERE FRA

Her får du en robotplæneklipper med en kraftig kniv, let indstilling via en App, GSM modul, kantklippesystem, Turbosystem til klip af højt græs, SmartMow og meget mere. XR2 Modellen fås i 3 størrelser og fra en pris af kun 8.995,-

IDEEL TIL GRÆSPLÆNER HELT OP TIL 5.000 m2

Her får du de samme fordele, som på XR2 modellerne, men denne model er monteret med hele 2 knive, hvilket giver en klippebredde på hele 56 cm. Klippeskjoldet er flydende ophængt hvilket gør at det følger konturerne i græsplænen og giver et perfekt klipperesultat. XR3 Modellen fås i 3 størrelser og fra en pris af kun 16.995,-

ET HELT NYT NIVEAU AF

EFFEKTIVITET OG FORNØJELSE

Se mere information på CubCadet.dk. Her kan du også finde en forhandler nær dig.


ANNONCE


VV 2-18

Vinduer - Døre - Trapper - Indvendige døre

Gratis opmåling - Vi tilbyder også montage 2368

2225

TLF. 4676 9100 - WWW.VINDUESPLADSEN.DK

2167

4026

4019

2231 2013

2066

4033

Fra fabrik tilsluttet:

Vinduer og døre med palæsprosser og Vinduer og døre udført i træ/alu eller pæne farver. plast Vinduer og døre udført med forskellige farver i i fuge. Når glas og fyldninger skal monteres tilbyder vi at udføre silikonelimen i sort, hvid, grå, brun eller klar silikone. Det vil fx sige at hvide fyldninger kan være limet i med hvid silikone. På den måde undgår vi sorte kanter langs glas og fyldninger

Nemt at vedligeholde og kan fåes med højisolerende 3-lags lavenergiruder. Pæne afrundede profiler og vi tilbyder i flere vejrbestandige farver. Mange forskellige muligheder – forespørg på vores udvidede indbrudssikring.

4129

4051 "BONDEHUSVINDUE" FRA LAGER

2384

2347

2223

2177

Vinduer og døre med buer og udskæringer.

Vinduer og døre med diagonale sprosser og glasudskæringer.

Vinduer og døre udført med buet overkam eller med udskæringer. Sætter ofte lige prikken over iét på huset og kan udføres i mange forskellige udgaver. Vinduer og døre med buet overkarm anvendes både i ældre huse og i nybyggeri.

Vinduer og døre kan udføres med diagonale krydssprosser, ovale vinduesudskæringer og diamantfyldninger. Vi tilbyder flere forskellige sprossetyper, fyldninger og kombinationer heraf. Det er vigtigt at vinduer og døre passer til husets udseende.

4085

89 X 99 CM. SUPER LAVENERGI, HVIDMALET

KR. 1675,-

Vinduespladsen tilbyder alle trappetyper fremstillet af træ, glas eller stål. VIDSTE DU: - At skridtlængden på din trappe er afgørende for hvor god din trappe er at gå på. - At de fleste har fødder som kræver mindst 20 cm brede trin når man går på trappen - At hvis man ændre en trappe fra at være en lige trappe til at dreje et kvart sving - så skal trappen være længere. - At der bl.a. kan monteres lys i trin, børnesikringslister, skridsikkerhedslister, trinnæser og brandsikring på en trappe - At trapper kan udføres med pladsbesparende trin hvis det kniber at trappen kan være der. - At din trappe bl.a. kan udføres med bambus-, nødde-, elme- eller birketrin. De fleste vælger at vi både skal opmåle, levere og montere trappen for at få en samlet løsning.

3033

3615

3518

3005

7755 BEDSTED THY Vestervigvej 81

3632

2740 SKOVLUNDE Skovlunde Byvej 94

3614

8230 ÅBYHØJ Klamsagervej 27-29

6100 HADERSLEV NIels Bohrs Vej 5

3491

3610

TELEFON 4676 9100


HAVELIV

SLIP FOR

STØJ

I HAVEN Er du træt af larm af i haven? Det kan godt lade sig gøre at få ro på matriklen, så du kan nyde haven sæsonen igennem – læs her hvordan. Tekst Simon Johansen — Foto Jan Hanus og Colourbox

D

u har endelig fundet tid til et par timer i haven­­­med en god bog. Men du kan ikke finde ro. Naboen holder havefest, genboen klipper hæk, bilerne suser forbi, og der er galende haner og gøende hunde overalt omkring dig. Al den larm behøver dog ikke nødvendigvis af­ holde dig fra at slappe af i liggestolen. Nogle proble­ mer kan du løse med loven i hånden, andre ting skal du arbejde for, og nogle gange kan du lære at leve med larmen ved hjælp af et par simple fif.

HAVEREDSKABER DET SIGER LOVEN: Kædesave, buskryddere og rundsave kan larme som en lastbil under kraftig acceleration. Alligevel er støj med haveredskaber ikke reguleret af lovgivning. DET KAN DU GØRE: Undersøg reglerne i din grundejerforening. Nogle foreninger har regler om, at man fx ikke må støje inden kl. 8 om morgenen og kun til kl. 12 om søndagen. I princippet har grundejer-

foreninger dog ingen sanktionsmuligheder, men tag en snak med grundejerforeningens formand. Det kan være, at du ikke er den eneste, der oplever problemet. SÅDAN LEVER DU MED DET: Nogle gange skyldes den voldsomme støj, at naboen bruger forældede og slidte haveredskaber. I stedet for at ærgre dig kan du tilbyde ham at låne din splinternye og lyddæmpende græsslåmaskine.

TRAFIK DET SIGER LOVEN: Ifølge Miljøstyrelsens vejledende støjgrænser i boligområder må støj fra vejen og fra fly højst være 55 decibel og togstøj højst 60 decibel. Grænserne er dog kun vejledende, og myndighederne kan derfor i praksis skærpe eller lempe kravene i enkelte tilfælde, for eksempel i et boligområde, som ligger tæt på en stærkt trafikeret vej. DET KAN DU GØRE: Du kan vælge at klage til din kommunes teknikog miljøforvaltning. Klagen skal være skriftlig og må ikke være anonym, og det vil gøre din sag stærkere, hvis den kommer fra en samlet beboer- eller grundejerforening. En anden løsning er at lave en støjskærm. Hvis den skal

have nogen effekt, skal den både være tilstrækkeligt lang og højere end støjkilden – kan du se bilerne over skærmen, kan du også høre dem. Ifølge Hegnsloven er der dog begrænsninger på, hvor højt et hegn eller en mur må være. Det afhænger af placeringen, men regn med en maksimal højde på to meter. Samtidig skal skærmen være helt tæt og helst tung som fx en egentlig havemur. SÅDAN LEVER DU MED DET: Der findes talrige apps til din telefon, som giver dig 'hvid støj' og beroligende lyde som bølgerne i havet, vindens sus og regnens sagte trommen. Skaf et par gode høretelefoner og lad de lindrende lyde erstatte trafikstøjen. April 2018 VoresVilla

33


HAVELIV

SLIP FOR STØJ I HAVEN

MUSIK

varmepumpe eller købe et nyt vindspil af materialer, hvis lyde ikke generer dig så meget.

DET SIGER LOVEN: Spiller din nabo så høj musik i haven, at det er til væsentlig ulempe for de omkringboende, kan det ifølge Ordensbekendtgørelsen straffes med bøde. Om musik i haven er til gene, afhænger dog af tidspunktet, og politiet vil i hvert enkelt tilfælde vurdere sagens alvor. Der er forskel på at spille musik kl. 2 om natten og kl. 14 om dagen.

SÅDAN LEVER DU MED DET: Vand er noget af det bedste til at dæmpe støj. Lav et brusende vandløb eller en rislende havedam, som både giver stemning og dæmper støj. Du kan også plante træer og en kraftig hæk, som ligeledes fungerer som støjdæmpere.

DET KAN DU GØRE: Start altid med at komme med en venlig henstilling til din nabo om at skrue ned for musikken, før du kontakter politiet. Hvis der er regler om høj musik i jeres grundejerforening, kan du minde naboen om dem. Det vil

ØVRIGE STØJKILDER, FX VARMEPUMPER OG VINDSPIL DET SIGER LOVEN: Hvor der ikke findes en lovgivning mod generel støj, har Miljøstyrelsen dog udarbejdet vejledende støjgrænser om, at fx varmepumper højst må have et decibelniveau på 35 fra klokken 22 til klokken 7. DET KAN DU SELV GØRE: Forklar naboen dit problem og tilbyd at være en del af løsningen ved fx at spæde til en ny

altid være bedre for nabo­skabet, hvis du kan få ro uden indblanding udefra. SÅDAN LEVER DU MED DET: Hvis naboen bliver ved med at holde fest, selvom du har beklaget dig flere gange, kan du overveje at købe et sæt elektroniske høreværn med indbyggede mikrofoner. De reducerer støjen og giver dig samtidig mulighed for at føre en samtale med fx din bedre halvdel uden at skulle tage ørepropper og høreværn af og på konstant.

DYR

DET KAN DU GØRE: Tjek din kommunes­­­ regler for hønsehold – kan du ikke finde dem på deres hjemmeside, skal du typisk hen­vende dig hos afdelingen for teknik og miljø. Er det til gengæld hunde­ejeren, der ikke lever op til sit ansvar, kan du henvende dig til det lokale politi, som i yderste konsekvens kan pålægge ejeren at holde hunden lukket inde eller at lade den fjerne. Men der skal meget til. SÅDAN LEVER DU MED DET: Er din nabo nødt til at være meget væk, og gør hunden måske af kedsomhed eller separationsangst, kan du tilbyde at gå en tur med den i ny og næ.

Kilde: Tine Nielsen, fagekspert i Bolius

DET SIGER LOVEN: Hvis det er gøende hunde eller galende haner, der forstyrrer din husfred, kan der være råd for det. Ifølge Hundeloven er det ejerens pligt at sørge for, at hunden ikke forstyrrer nabolaget. Og i visse kommuner er det ikke tilladt for private at have en hane. De fleste steder, hvor der ikke er forbud mod hønsehold, må du dog holde både høns og hane.

HØJLYDTE MENNESKER DET SIGER LOVEN: Der findes ingen præcise regler eller vedtægter for, hvor meget naboens børn eller grillgæster må snakke eller råbe. DET KAN DU GØRE: Der kan være regler i grundejerforenin-

gen for, hvor meget naboen må larme – men dem kan politiet ikke hjælpe dig med at håndhæve. Så indled med at tage en kop kaffe og en snak med naboen. Det kan være, at naboen slet ikke har tænkt over larmen og sagtens kan forstå dig.

SÅDAN LEVER DU MED DET: Overvej, om det mon ikke snart er tid til, at du holder din egen grillaften. Eller om du måske kan charmere dig til en invita­tion til naboens næste BBQ, nu hvor du alli­ gevel er taget på kaffevisit.

Denne artikel er lavet af Bolius for VoresVilla. Bolius' mål er at øge boligejernes livskvalitet. Læs mere på bolius.dk 34

VoresVilla April 2018


FUGT

I KÆLDEREN? Slip for dårligt indeklima, lugt og skimmelsvamp. Fugtekspertens Aquamat ® er et elektro osmose system, som gør din kælder tør igen. Aquamat® vender vandpartiklerne i dine vægge, så fugten søger tilbage i jorden igen. Selv om du har omfangsdræn omkring huset, vil dette ikke nødvendigvis løse problemet med opstigende fugt.

BESTIL ET GRATIS FUGTTJEK Ring og hør mere om hvordan Aquamat® osmose systemet kan udtørre din kælder.

HOLD PÅ VARMEN MED KVALITETSLISTER FRA PRIMO Med glas- og tætningslister fra PRIMO forlænger du dine vinduer og døres levetid. Listerne kan anvendes til både termo- og enkeltglas, samt til faste og oplukkelige vinduer.

- ET PRODUKT V

IT

AG

ER

H Å N D O M MI

LJ

ØE

T

Glaslister PRIMO glaslister i plast er en effektiv løsning til renovering af trævinduer. De vedligeholdelsesfrie glaslister suger ikke vand eller udtørrer som lister i træ. Det sikrer dine vinduer mod råd og fugt, og giver vinduerne en lang levetid.

Aquamat® systemet dækkerover flere rum op til i alt 324 m².

FiberCore PRIMOs FiberCore glaslister er både en energirigtig og holdbar løsning til renovering af vinduer og døre. FiberCore glaslisterne monteres på et intelligent klik-system. Fordelene er en flot finish uden synlige sømhuller, og desuden er der ingen risiko for råd eller flækkede lister fra skruens gennembrud.

10 års garanti Pris: 26.900 kr.* Kampagneprisen gælder i marts og april

Dør- og vinduesliste med tætningsbånd

Ring og hør mere på

Anvendes til efterisolering, hvor du ikke kan komme til at montere en almindelig tætningsliste. PDV listen er let at arbejde med, og plastens gode isoleringsevne minimerer træk og støj.

29 71 19 19 * Effekt garanti. Vi garanterer fuld effekt eller pengene retur. Hvis ikke Aquamat ® minimum har reduceret 20 % af fugten efter 4 mdr. får du alle dine penge retur.

Tætningslister PRIMO har tætningslister der passer til alle standard vindues- og dørtyper, uanset om der er tale om træ, plast eller træ-alu. Listerne er fremstillet i vejrbestandige materialer til udendørs brug. Tætningslisterne er også velegnede til lang række andre formål, hvor der ønskes optimal tætning.

info@fugteksperten.dk 29 71 19 19 – vi har åbent alle hverdage fra 8-16 Læs mere på www.fugteksperten.dk

Se vores store udvalg af glas- og tætningslister på primolister.dk primolister.dk


PRISERNE GÆLDER FRA DEN 12. APRIL SÅ LÆNGE LAGER HAVES, DOG KUN TIL OG MED DEN 30. APRIL 2018

FRAGTFRI LEVERING

ved brug af kampagnekoden ”VoresVilla15”. Kun gældende til og med 30. april 2018.

Bord I sort aluminiumsstel med sorte Non-Wood lameller. Rundt Ø. 110 cm. Best.nr. 8905

Ovalt 104 x 192 cm. Best.nr. 8804

1198,1798,-

• Vejrbestandigt • Kunstmateriale • Ligner træ NON • VedligeWOOD holdelsesfrit

BORD + 4 STOLE

2620,SKANÖR Stabelstol Elegant havestol i sort aluminiumsstel med sorte Non-Wood lameller. Pr. stk.

Inkl. hynde

Æggeformet stol

Best.nr. 5785

4

Sort rattan og pulverlakeret stålstel med aftagelig hynde i struktur polyester. Maks. belastning 110 kg.

SPAR

stk.

Best.nr. 25786

170,-

SPAR

260,-

Træolie, universal 2,5 L Fremhæver træets naturlige farve og glød.

Træfliser Praktisk træflise med dræneringsnet på undersiden. Klikkes sammen uden brug af værktøj. 30 x 30 cm. Køb 10 stk. Pr. stk. Best.nr. 8558

1

6

1422,- 2128,-

Best.nr. 7024

1395,-

stk.

Best.nr. 25785

398,-

27,50

Best.nr. 28558

Best.nr. 5039

10 STK.

175,-

49,-


Inkl. hynde

Inkl. hynde

Sædehynde I slidstærkt struktur polyester. 48 x 48 cm. Tykkelse: 5 cm. Sort

Grå

Best.nr. 6012

Best.nr. 6027

FRIT VALG

49,50

MADRID stabelstol

Stabelstol Sædehynde I slidstærkt struktur polyester. 50 x 50 cm. Tykkelse: 5 cm Sort

Grå

Best.nr. 4362

Best.nr. 8215

FRIT VALG

49,50

Stol med justerbart ryglæn i sort rattan og pulverlakeret stålstel, inkl. sort hynde. Pr. stk.

Stol i sort rattan og pulverlakeret stålstel. Inkl. sort hynde. Pr. stk.

308,-

Best.nr. 10945

4

stk.

Best.nr. 20945

Stabelstol

6

4

stk.

Best.nr. 20947

SPAR

100,-

SPAR

stk.

Best.nr. 20794

1132,- 1698,-

Flot stol i sort rattan og pulverlakeret stålstel. Pr. stk.

488,-

Best.nr. 13107

6

stk.

Best.nr. 20796

1702,- 2553,-

150,-

SPAR

250,-

SPAR

375,-

Best.nr. 10944

Hynde

148,-

I slidstærkt struktur polyester. 93 x 46 cm. Tykkelse: 5 cm. Sort

Inkl. hynde

Best.nr. 4475

108,-

Aluminiumsstel

MALAGA Stabelstol

NON

WOOD

SKANÖR Stabelstol

Stabelstol Stol i sort aluminiumsstel med sorte Non-Wood lameller. Pr. stk.

Hynde Flex I slidstærkt struktur polyester. 98 x 46 cm. Tykkelse: 5 cm. Sort Best.nr. 4462

Grå Best.nr. 5666

FRIT VALG

108,-

Best.nr. 1076

4

stk.

Best.nr. 20764

6

328,-

Best.nr. 20766

140,-

SPAR

398,-

Best.nr. 5785

4

stk.

stk.

Best.nr. 25785

1172,- 1758,SPAR

Elegant havestol i sort aluminiumsstel med sorte Non-Wood lameller. Pr. stk.

6

stk.

Best.nr. 25786

1422,- 2128,-

210,-

SPAR

170,-

SPAR

260,-

Stol med justerbart ryglæn i sort rattan og aluminiumsstel, inkl. sort hynde. Pr. stk.

628,-

Best.nr. 13109

4

stk.

Best.nr. 20954

6

stk.

Best.nr. 20956

2292,- 3438,SPAR

220,-

SPAR

330,-

2-pak

Aluminiumsstel

Hynde til positionsstol I slidstærkt struktur polyester. 120 x 52 cm. Tykkelse: 6 cm. Sort Best.nr. 4296

Grå Best.nr. 8426

Stabelstol Høj ryg og sæde i vejrbestandig textiline og pulverlakeret sort stålstel. Best.nr. 2937

118,-

7-Positionsstol 2-pak

AKOLA Havestol

I sort aluminiumsstel med vejrbestandigt sæde og ryg i sort textiline. 7 positioner for øget komfort.

Flot klassisk cup-chair i tidløst design. Passer perfekt til både plast, aluminium og glasborde.

468,298,118,FRAGTFRI LEVERING ved brug af kampagnekoden ”VoresVilla15”. Kun gældende til og med 30. april 2018. FRIT VALG

Best.nr. 3579

Best.nr. 13105


NON WOOD

WWW.HARALD-NYBORG.DK

Bord Aluminiumsstel

NON

WOOD

Glasbord

I sort aluminiumsstel med sorte Non-Wood lameller. Rundt Ø. 110 cm. Best.nr. 8905

Ovalt 104 x 192 cm. Best.nr. 8804

• Vejrbestandigt • Kunstmateriale • Ligner træ • Vedligeholdelsesfrit

90 x 150 cm. Med hærdet glasplade, og sort aluminium/stålstel.

1198,1798,-

Best.nr. 3695

499,-

Havebord 150 x 90 cm. I sort aluminiumsstel og bordplade i hærdet glas. Best.nr. 2757 Aluminiumsstel

549,-

NON

WOOD

Aluminiumsstel

NON

WOOD

Aluminiumsstel

Cafébord rundt

Cafebord

Ø. 60 cm x H. 72 cm. I sort aluminiumsstel med sorte nonwood-lameller.

70 x 70 cm. Kvadratisk cafebord i sort aluminiumsstel med sorte Non-Wood lameller.

Best.nr. 8821

468,-

Best.nr. 10781

Aluminiumsstel

478,-

NON

Aluminiumsstel

WOOD

Bord I sort aluminiumsstel med sorte Non-Wood lameller.

NON

WOOD

90 x 90 cm

Udtræksbord

Best.nr. 1206

95 x 200/250 cm. I sort aluminiumsstel med sorte Non-Wood lameller.

90 x 150 cm

Best.nr. 8547

1995,-

Best.nr. 4786

90 x 200 cm. Best.nr. 1138

498,698,995,ANZIO Havebord I sort pulverlakeret stålstel med mørkegrå slidstærk Rock Board bordplade.

DIREKTE LEVERING:

VAREN BESTILLES PÅ WWW.HARALD-NYBORG.DK ELLER I BUTIKKEN. VAREN LEVERES MED FRAGTMAND. VAREN SKAL FORUDBETALES VED BESTILLING. LEVERINGSTID: 3-5 DAGE.

ROCK BOARD

• Vejrbestandigt • Fibercement overfladebehandlet af slidstærkt epoxy • Ligner sten • Vedligeholdelsesfrit

Ø. 110 cm. Best.nr. 10814

1495,90 x 200 cm. Best.nr. 10923

1995,-

ROCK

BOARD


KRETA Cafesæt Sammenklappeligt cafesæt i olieret akacietræ. Bord: Ø. 60 cm. Best.nr. 6743

FRIT VALG

268,-

BORD + 2 STOLE

599,Inkl. hynde

MEXICALI loungestol Strenge i plast og sort pulverlakeret stålstel. H.72 x B.78 x D. 84,50cm. Sort

98,-

Sidebord Praktisk sidebord til solsengen eller havestolen. Ø.40 x H.45 cm.

Grå

Best.nr. 7002 Best.nr. 7005

Best.nr. 10936

BORD + 2 STOLE

BORD + 2 STOLE

774,-

1094,-

Inkl. hynde

NON

NON

WOOD

WOOD

Stabelstol

Cafebord

Stabelstol

Flot stol i sort rattan og pulverlakeret stålstel. Pr. stk.

70 x 70 cm. Kvadratisk cafebord i sort aluminiumsstel med sorte Non-Wood lameller.

Stol i sort rattan og pulverlakeret stålstel. Inkl. sort hynde. Pr. stk.

148,-

Best.nr. 10944

MIAMI Cafesæt Balkonsæt med god siddekomfort og et moderne polyrattan look. Bord til opbevaring med Non-Wood look låg.

Best.nr. 10781

Inkl. hynde

478,-

Best.nr. 10945

308,-

BORD + 2 STOLE

895,-

Best.nr. 10799

Balkonbord Sammenklappeligt. Stel i pulverlakeret stål og bordplade i polyethylen rattan look. 39,5 x 60 cm. Best.nr. 1739

148,BORD + 2 STOLE Inkl. hynde NON

WOOD

Balkonbord Praktisk sammenklappeligt balkonbord i sort aluminiumsstel med sorte Non-Wood lameller. 60 x 40 cm. Best.nr. 10810

298,-

1495,-

Cafesæt 2 stole i sort rattan og pulverlakeret stålstel. Inkl. hynder. Bord i sort rattan med hærdet sort glasplade. Pladsbesparende; totalmål: H. 71 x B. 64 x L. 106 cm. Best.nr. 10788

FRAGTFRI LEVERING ved brug af kampagnekoden ”VoresVilla15”. Kun gældende til og med 30. april 2018.


NON WOOD

WWW.HARALD-NYBORG.DK

• Vejrbestandigt • Kunstmateriale • Ligner træ • Vedligeholdelsesfrit

Aluminiumsstel

7-Positionsstol 2-pak I sort aluminiumsstel med vejrbestandigt sæde og ryg i sort textiline. 7 positioner for øget komfort. Best.nr. 3579

BORD + 4 STOLE

1485,-

Havebord

NON

WOOD

NON

WOOD

Bord

BORD + 4 STOLE

I sort aluminiumsstel med sorte Non-Wood lameller. Best.nr. 1206

90 x 150 cm. Best.nr. 4786

90 x 200 cm.

Best.nr. 1138

498,698,995,-

4

Stabelstol

stk.

Best.nr. 20764

Stol i sort aluminiumsstel med sorte Non-Wood lameller. Pr. stk.

328,-

Best.nr. 1076

6

stk.

Best.nr. 20766

1172,- 1758,SPAR

140,-

SPAR

1878,-

210,-

Inkl. hynde

NON

WOOD Aluminiumsstel

BORD + 6 STOLE

5433,NON

WOOD

MALAGA Stabelstol Stol med justerbart ryglæn i sort rattan og aluminiumsstel, inkl. sort hynde. Pr. stk. Best.nr. 13109

628,-

4

stk.

Best.nr. 20954

6

Udtræksbord

stk.

Best.nr. 20956

2292,- 3438,SPAR

220,-

SPAR

468,-

150 x 90 cm. I sort aluminiumsstel og bordplade i hærdet glas. Best.nr. 2757

90 x 90 cm

2-PAK

330,-

www.harald-nyborg.dk

95 x 200/250 cm. I sort aluminiumsstel med sorte Non-Wood lameller. Best.nr. 8547

1995,-

549,-


FRIT VALG

338,-

Byg-selv tralle Byg-selv med rustikke sortmalede trallemoduler i 100% FSC-træ. Sæt fantasien i spil og byg f.eks. skammel, bord, bænk eller brug modulerne til hylder efter ønske og behov. Tværstiver og samlebeslag kan tilkøbes og gør løsningerne både solide og fikse. Tralle tværstiver 2 stk.

Tralle samlebeslag

Best.nr. 13607

Best.nr. 13608

24,95

49,95 Byg selv tralle 120 x 33 cm

Byg selv tralle 40 x 33 cm

Best.nr. 13606

Best.nr. 13605

208,-

98,-

Trallebænk Praktisk, dekorativ og færdigbygget trallebænk i 100% bæredygtigt FSC-træ. 120 x 32 cm Sort malet

Naturfarvet

Best.nr. 13609

Best.nr. 13610

598,-

448,Havebænk

NON

Enkel havebænk med sorte Non-Wood lameller og sort aluminiumsstel. 132 cm.

WOOD

NON

WOOD

VINO havebænk Med Non-Wood lameller. 124 cm. Sortmalet.

Best.nr. 13100

Best.nr. 9941

995,-

NON

WOOD

Luksus hængesofa Til 3 personer. Med aftagelig hynde, pulverlakeret stålstel med justerbart tag. H. 168 x B. 210 x D. 130 cm.

Inkl. hynder

898,-

Best.nr. 2513

Bænksæt Til 2 personer i sort rattan med pulverlakeret stålstel. Med indbygget afsats i Non-wood. 141 cm. Best.nr. 7004

198,-

Hængestol I hvid bomuld. Ø. 63 cm. Maks. belastning 100 kg. Best.nr. 8733

Hængestol I sort rattan med behagelig aftagelig hynde. Sort pulverlakeret stålstativ. Maks belastning: 130 kg. Best.nr. 10934

Hængeliggestol med solskærm Med solskærm og aftagelig hynde. Pulverlakeret stålstativ. Maks. 130 kg. Best.nr. 8214

FRIT VALG

1195,FRAGTFRI LEVERING ved brug af kampagnekoden ”VoresVilla15”. Kun gældende til og med 30. april 2018.


• Vejrbestandigt • Kunstmateriale • Ligner træ • Vedligeholdelsesfrit

NON WOOD

WWW.HARALD-NYBORG.DK

BORD + 4 STOLE

1290,-

Stabelstol Flot stol i sort rattan og pulverlakeret stålstel. Pr. stk. Best.nr. 10944

148,-

NON

WOOD

BORD + 4 STOLE

1830,-

Stabelstol Inkl. hynde NON

WOOD

Stol i sort rattan og pulverlakeret stålstel. Inkl. sort hynde. Pr. stk.

308,-

Best.nr. 10945

4

stk.

Best.nr. 20945

6

stk.

Best.nr. 20947

1132,-1698,SPAR

Inkl. hynde

100,-

SPAR

150,-

MADRID stabelstol Stol med justerbart ryglæn i sort rattan og pulverlakeret stålstel, inkl. sort hynde. Pr. stk. Best.nr. 13107

NON

WOOD

4

BORD + 6 STOLE

3548,-

SPAR

90 x 200 cm.

Best.nr. 1138

stk.

Best.nr. 20796

250,-

SPAR

375,-

MALAGA Stabelstol Stol med justerbart ryglæn i sort rattan og aluminiumsstel, inkl. sort hynde. Pr. stk.

I sort aluminiumsstel med sorte Non-Wood lameller. Best.nr. 4786

6

1702,- 2553,-

Bord

90 x 150 cm.

stk.

Best.nr. 20794

488,-

698,995,-

Best.nr. 13109

4

stk.

Best.nr. 20954

Inkl. hynde

NON

BORD + 6 STOLE

4433,www.harald-nyborg.dk

stk.

Best.nr. 20956

2292,- 3438,SPAR

WOOD

6

628,-

220,-

SPAR

330,-


BORD + 4 STOLE

Stabelstol Flot stol i sort rattan og pulverlakeret stålstel. Pr. stk. Best.nr. 10944

148,-

1790,-

Bord I sort aluminiumsstel med sorte Non-Wood lameller. Rundt Ø. 110 cm. Best.nr. 8905

1198,-

Ovalt 104 x 192 cm. Best.nr. 8804

1798,-

NON

WOOD

NON

WOOD

Aluminiumsstel

BORD + 4 STOLE

3490,-

Inkl. hynde

MALAGA Stabelstol Stol med justerbart ryglæn i sort rattan og aluminiumsstel, inkl. sort hynde. Pr. stk. Best.nr. 13109

4

628,-

Indskudsborde 3 stk. I Non-Wood. 3 forskellige størrelser. H. 38 x B. 34 x L. 34 cm H. 44 x B. 38 x L. 38 cm H. 48 x B. 44 x L. 44 cm

stk.

Best.nr. 20954

2292,SPAR

NON

WOOD

Rullebord Rullebord/serveringsvogn i sort aluminiumsstel med sorte Non-Wood lameller. H. 74 x B. 45 x L. 100 cm.

395,-

220,-

598,-

Best.nr. 10922

Best.nr. 6335

MADRID stabelstol Stol med justerbart ryglæn i sort rattan og pulverlakeret stålstel, inkl. sort hynde. Pr. stk. Best.nr. 13107

6

Inkl. hynde

488,-

stk.

Best.nr. 20796

2553,SPAR

375,-

NON

WOOD

BORD + 6 STOLE

4351,-

FRAGTFRI LEVERING ved brug af kampagnekoden ”VoresVilla15”. Kun gældende til og med 30. april 2018.


NON WOOD

WWW.HARALD-NYBORG.DK Inkl. hynder PLADSBESPARENDE

SÆTPRIS

2995,-

Inkl. hynder

SÆTPRIS

1845,-

VALENTINA Havemøbelsæt 4 stole i sort rattan og pulverlakeret stålstel. Bord 120 x 120 cm med hærdet sort glasplade, sort rattan og pulverlakeret stålstel. Leveres komplet med hynder. Best.nr. 6557

• Vejrbestandigt • Kunstmateriale • Ligner træ • Vedligeholdelsesfrit

SÆTPRIS

2695,-

MARANO loungesæt I sort rattanplast i fletdesign, som er et vejrbestandigt materiale, som kan stå ude hele året. Ergodynamisk formet ryg for optimal siddekomfort, inkl. hynder. Indeholder: 2 store lounge stole, en sofa og et havebord. Best.nr. 10798

Inkl. hynder

Lækre loungemøbler

CATANIA Havemøbelsæt I sort rattan med pulverlakeret stålstel, inkl. puder og hynder. Sættet indeholder: 2 pers. sofa. 2 stole. 1 bord. Best.nr. 13110

Inkl. hynder

VALENCE Sofasæt I sort rattan med pulverlakeret stålstel. Leveres komplet med sorte hynder. Indeholder: 2 stole, sofa, bord med glasplade 40 x 90 cm.

SÆTPRIS

Best.nr. 9435

Inkl. hynder

1495,LINO Havemøbelsæt

NON

WOOD

SÆTPRIS

3495,www.harald-nyborg.dk

I sort rattan og pulverlakeret stålstel. Leveres komplet med puder og hynder. Sættet indeholder: 2 pers. sofamodul 3 pers. sofamodul Bord 75 x 145 cm med sorte Non-Wood lameller Best.nr. 10950


Inkl. hynder

Sofasæt med chaiselong I grå rattan og pulverlakeret stålstel, inkl puder og hynder. Sættet indeholder: 3 pers. sofamodul og chaiselong/puffe. Best.nr. 8380

Inkl. hynde

2295,-

DIREKTE LEVERING:

378,Puf I grå rattan med pulverlakeret stålstel, inkl. grå hynde. Passer med Best.nr. 8380.

Sofasæt med vendbar chaiselong I sort rattan og pulverlakeret stålstel, inkl puder og hynder. Sættet indeholder: 3 pers. sofamodul og chaiselong/puffe.

VAREN BESTILLES PÅ WWW.HARALD-NYBORG.DK ELLER I BUTIKKEN. VAREN LEVERES MED FRAGTMAND. VAREN SKAL FORUDBETALES VED BESTILLING. LEVERINGSTID: 3-5 DAGE.

Inkl. hynder

Best.nr. 13604

398,-

Best.nr. 5389

Sofabord Ø. 60 x H. 45 cm. I sort aluminiumsstel med sorte Non-Wood lameller.

NON

2295,-

WOOD

Best.nr. 8885

Inkl. hynder

FRIT VALG

3895,-

GÅRDBY Sofasæt Smart loungesæt i naturfarvet rattan og pulverlakeret stålstel, inkl. puder og hynder. Sættet indeholder: 2 lounge stole, 3 pers sofa, sofabord med klarglasplade. Sort

Best.nr. 6570

DIREKTE LEVERING:

VAREN BESTILLES PÅ WWW.HARALD-NYBORG.DK ELLER I BUTIKKEN. VAREN LEVERES MED FRAGTMAND. VAREN SKAL FORUDBETALES VED BESTILLING. LEVERINGSTID: 3-5 DAGE.

Natur Best.nr. 6513

Inkl. hynder

FRAGTFRI LEVERING ved brug af kampagnekoden ”VoresVilla15”. Kun gældende til og med 30. april 2018.


NON WOOD

WWW.HARALD-NYBORG.DK

• Vejrbestandigt • Kunstmateriale • Ligner træ • Vedligeholdelsesfrit

FRIT VALG

298,248,-

Inkl. hynde

FRIT VALG

97,-

288,-

Liggestol Med bomuldshynde i to assorteret designs. Justerbar ryglæn.

Liggestol med fodstøtte

Best.nr. 10960

Sidebord

Nakkepude og sammenklappelig. Best.nr. 10791

Parasol

Med 2 kopholdere Sammenklappelig.

Ø. 3 m. Stok i aluminium med hejsefunktion og tilt. Dug i kraftig polyester. Rør Ø. 48 mm.

Best.nr. 3092

FRIT VALG

648,-

Parasolfod Grå granit. Ø. 45 cm med hjul. 30 cm rustfrit stålrør. 30 kg Best.nr. 7603

40 kg Best.nr. 7604

50 kg Best.nr. 7379

268,298,348,-

Sort granit. 45 x 45 cm med hjul. 30 cm rustfrit stålrør. 30 kg Best.nr. 6736

40 kg Best.nr. 6672

50 kg Best.nr. 8236

298,348,398,-

Grå Best.nr. 3613

Beige

Sort

Best.nr. 3615

Best.nr. 6315

Parasol, træ Ø. 3 m. Med snoretræk og tilt, 180° rotation. Stok og ribber i Nyatho træ. Dug i kraftig polyester med læderforstærkninger. Stok: Ø. 48 mm. Grøn Best.nr. 5820

Grå Best.nr. 5826

1995,-

Parasol, træ 3 x 3 m. Firkantet parasol med snoretræk. Stok og ribber i Nyatho træ. Sort dug i kraftig polyester med læderforstærkninger. Stok: Ø. 48 mm

748,-

Best.nr. 5827

488,-

Luksus hængeparasol 3 x 3 m. Firkantet luksus hængeparasol med stok og ribber i aluminium. Kraftig sort vandtæt polyester dug med PU coating og UV behandling. Parasolen har hejsefunktion og kan drejes 360° samt tilt funktion til begge sider. Leveres med fod til flise. Best.nr. 10789

Hængeparasol Ø. 3 m. Med hejsefunktion. Dug i kraftig polyester. Leveres med fod til flise. Farve: Sort. Best.nr. 13103

Luksus parasolovertræk I kraftig nylon. Passer til Best.nr. 10789 Best.nr. 10790

119,-

www.harald-nyborg.dk


Solsejl

FRAGTFRI LEVERING

I vandafvisende polyester med PA-coating, cremehvid. UV-beskyttelse UPF50+.

DIREKTE LEVERING:

VAREN BESTILLES PÅ WWW.HARALD-NYBORG.DK ELLER I BUTIKKEN. VAREN LEVERES MED FRAGTMAND. VAREN SKAL FORUDBETALES VED BESTILLING. LEVERINGSTID: 3-5 DAGE.

3,6 x 3,6 x 3,6 m. Best.nr. 6788

INKL. FJERNBETJENING

3,6 x 3,6 m. Best.nr. 6761

98,198,-

5 x 5 x 5 m. Best.nr. 6860

5 x 5 m. Best.nr. 8728

178,368,-

Må kun installeres af en autoriseret elinstallatør.

For vægmontering. Med kraftig imprægneret polyester dug. Svingarm medfølger. Bredde Udfald

Farve

200 cm 150 cm

Grå/hvid 79136

200 cm 150 cm

Grå

300 cm 250 cm

Grå/hvid 79138

300 cm 250 cm

Grå

350 cm 250 cm

Grå/hvid 79140

350 cm 250 cm

Grå

450 cm 250 cm

Grå/hvid 79142

450 cm 250 cm

Grå

For vægmontering. Med kraftig imprægneret polyester dug. Fjernbetjening og svingarm medfølger. Pris

Best.nr.

79137

79139

79141

79143

948,948,1395,1395,1598,1598,2095,2095,-

Bredde Udfald

Farve

350 cm 250 cm

Grå/hvid 79148 Grå

450 cm 250 cm

Grå/hvid 79150

450 cm 250 cm

Grå

79149

79155

Farve

500 cm 300 cm Grå

4395,4395,4995,4995,-

398,-

H.61,5 x B.125 x D.54 cm. Slagfast plast med indbyggede hjul. Best.nr. 6070

Pris

Best.nr. 79157

Hyndeboks

Pris

Stel i 100 % aluminium Gør markisen mere modstandsdygtig mod langsigtet påvirkning af fugt og frost. Fjernbetjening og svingarm medfølger. Bredde Udfald

175,-

H. 58 x B. 117 x D. 45 cm. Slagfast plast.

Best.nr.

350 cm 250 cm

Best.nr. 3203

Hyndeboks

HELLUKKET KASETTE

Hellukket kassette markiser med motor

ÅBEN KASETTE

Åben kasette Standard markiser

7995,-

778,Hyndeboks I sort rattan og pulverlakeret stålstel. Med hjul og praktisk trækhåndtag. H.63 x B.136 x D.53 cm.

LET GENNEMSIGTIG

Best.nr. 3599

NON

WOOD

Sidesejl

Sidesejl

Sort aluminiumskassette med let gennemsigtig sort dug 270g/m², som kan rulle ind og ud. Leveres komplet med aluminiums monteringsstolper.

Sort aluminiumskassette med sort polyesterdug 220 g/m², som kan rulle ind og ud. Leveres komplet med aluminiums monteringsstolper.

140 x 300 cm Best.nr. 7273

160 x 300 cm Best.nr. 7652

Sidesejl dobbelt 160 x 300 cm x 160 x 300 cm. To sidesejl i ét. En smart og elegant løsning af afskærmning. De kan justeres og placeres frit, 360°. Aluminiumskassette med sort polyesterdug som kan rulle ind og ud. Leveres komplet med aluminiums monteringsstolper. Farve: sort Best.nr. 7019

678,718,-

140 x 300 cm Best.nr. 9501

160 x 300 cm Best.nr. 10775

180 x 300 cm Best.nr. 10956

1195,-

497,588,628,-

1295,Hyndeboks I sort Non-Wood og pulverlakeret stålstel med hjul. H.63 x B.133 x D.54,5 cm. Best.nr. 10784

1295,360° JUSTERBAR

Ekstra stor hyndeboks I sort rattan og pulverlakeret stålstel. Med hjul og praktisk trækhåndtag. H.95 x B.170 x D.75 cm. Best.nr. 10795

FRAGTFRI LEVERING ved brug af kampagnekoden ”VoresVilla15”. Kun gældende til og med 30. april 2018.


WWW.HARALD-NYBORG.DK

Hængekøje hvid I hvid bomuld. 80 x 200 cm. Maks. belastning 120 kg. Best.nr. 7654

77,Inkl. hynder

Hængekøje I behageligt bomuldsstof. 100 x 200 cm. Maks. belastning 100 kg.

FRIT VALG

98,-

Stribet Best.nr. 5298

Sort

4495,-

Best.nr. 13614

388,-

Elskovsrede

DIREKTE LEVERING:

Stor, flot solseng i naturfarvet rattan og aluminiumsstel. Med 2 justerbare ryglæn og udfoldelig solafskræmning. Kan bruges som både bænk eller solseng. Fodskammel med opbevaringsrum. Leveres inkl. puder og hynder. H. 63 x B. 150 x D. 199 cm.

Hængekøje med stativ

VAREN BESTILLES PÅ WWW.HARALD-NYBORG.DK ELLER I BUTIKKEN. VAREN LEVERES MED FRAGTMAND. VAREN SKAL FORUDBETALES VED BESTILLING. LEVERINGSTID: 3-5 DAGE.

Best.nr. 10924

Med hængekøje i stribet bomuldsstof i rødlige nuancer. 100 x 200 cm. Maks. belastning 100 kg. Best.nr. 4059

397,-

ROMA Liggestol Smart og vejrbestandig liggestol. Er sammenklappelig, så den fylder minimalt ved opbevaring. Best.nr. 2842

Dobbelt Lounger Dobbelt lounger i sort ratten. Justerbart ryglæn i begge ender. Aluminiumsstel, med bærende dele i stål. Tykke hynder i slidstærkt struktur polyester. 140 x 197 cm. Best.nr. 5453 Inkl. hynder

2395,-

JAIPUR Solvogn Materialet er flot rattan style, som er vedligeholdelsesfrit. Ryglæn med 4 indstillige positioner.

598,-

Best.nr. 13104

498,-

Inkl. hynde

Solvogn

1395,-

I sort rattan og aluminiumsstel. Justerbar ryglæn. Leveres komplet med hynde og hjul. Best.nr. 6660

Solvogn Stel i 100% aluminium med stof i vejrbestandig textiline. Best.nr. 4982

Hynde I slidstærkt struktur polyester Sort. 200 x 62 cm. Best.nr. 4401

188,www.harald-nyborg.dk


Foldebord

Foldebord

Ø. 160 cm.

75 x 180 cm.

Best.nr. 2142

598,-

Best.nr. 1211

Foldebænk

Klapstol

180 x 25 cm.

H. 85 x B. 48 cm. Hvid

297,-

Best.nr. 1277

248,-

Best.nr. 1136

109,-

Praktiske foldemøbler

Pulverlakeret stålstel, sæde og bordplade i polyethylen.

Foldebord

Foldestol

75 x 180 cm. Rattan look.

H. 80,5 x B. 44,5 cm. Rattan look.

Best.nr. 1732

Best.nr. 1733

Foldebord

Foldebord

Foldestol

75 x 180 cm. Wood look.

62 x 62 cm. Wood look.

H. 80,5 x B. 44,5 cm. Wood look.

Best.nr. 13106

Best.nr. 13612

Best.nr. 13613

378,- 148,378,- 198,- 148,-

Cool-Well kølebrønd Kølebrønden er fremstillet i PP genbrugsplast og har plads til 24 dåser og 1 flaske vin. Består af 3 dele: Spand til nedgravning, indsats til opbevaring af drikkevarer, isoleret låg. Best.nr. 9138

397,-

10 STK.

198,30 x 30 cm

4 STK.

Best.nr. 10806

29,95

WPC fliser

30 x 60 cm

Best.nr. 10807

Koksgrå WPC komposit flise med dræneringsnet på undersiden, som kræver meget lidt vedligeholdelse. Nemt at klikke sammen uden brug af værktøj.

198,-

Træfliser Praktisk træflise med dræneringsnet på undersiden. Klikkes sammen uden brug af værktøj. 30 x 30 cm. Best.nr. 8558

27,50

10 STK.

175,-

FRAGTFRI LEVERING ved brug af kampagnekoden ”VoresVilla15”. Kun gældende til og med 30. april 2018.


WWW.HARALD-NYBORG.DK

598,-

Cool Stool Smart køleboks man kan sidde på, designet til at have med udenfor. Håndtag gør den nem at bære og dobbeltvægstrukturen vil holde dine drikkevarer kolde i lang tid.

278,-

Best.nr. 7574

Bord og bænkesæt Udført i massivt træ. Bord: 49 x 218 cm. Best.nr. 4202

Pulverlakeret stålstel. Leveres med tag i hvid polyester.

FRA

895,-

3x3m

3x4m

Best.nr. 8429

Best.nr. 10770

Hvid sidevæg I polyester.

Tag til havepavillon I hvid polyester.

895,2x3m

Best.nr. 8478

2x4m Best.nr. 10771

1195,88,118,-

3x3m Best.nr. 8918

3x4m Best.nr. 10772

Smart bar/cocktail bord som er designet til at have med udenfor. Kan også bruges som sidebord eller køleboks hvor dobbeltvægstrukturen vil holde dine drikkevarer kolde i lang tid.

498,-

Best.nr. 10803

68,Havepavillon

Cool Bar

298,398,-

Foldepavillon 3 x 3 m grøn/hvid Højde til toppen af pavillon: 2,80 m. Tag i kraftig polyester. Kraftigt alustel, der kan foldes sammen. Lev. i praktisk transportpose. Best.nr. 8538

Sidevægge 2 stk. 1 med vindue og 1 uden vindue. Best.nr. 8539

248,-

798,-

EKSKL. SIDER

798,-

INKL. TAG OG SIDEVÆGGE Havepavillon/partytelt 3 x 9 m. Delbart stålstel. Tag af kraftig polypropylene. Komplet med sider som ill. Vægt: 36 kg. Best.nr. 7329

www.harald-nyborg.dk

Sidevægge 2 stk. 1 stk. med vindue + 1 stk. uden vindue Best.nr. 4396

68,-


Professionelt partytelt Kraftigt delbart galvaniseret stålstel, med møtrikker og skruer. Komplet med tag, aftagelige sider og endevægge i kraftig vandtæt PVC. PVC giver en ekstra slidstærk overflade med god holdbarhed. Leveres med praktiske opbevaringstasker. 6 x 8 m PVC Højde til kip: 3,05 m. Vægt: 167 kg. Rør: Ø. 38 x 1,0 mm. Best.nr. 2492

*Bundramme Best.nr. 6800

798,-

6 x 12 m PVC Højde til kip: 3,05 m. Vægt: 238 kg. Rør: Ø. 38 x 1,0 mm. Best.nr. 77102

*Bundramme Best.nr. 77103

899,-

6X8M

4495,6698,6 X 12 M

*Så partyteltet kan opstilles på hårdt underlag. Stabiliserer teltet.

Partytelt Kraftigt delbart pulverlakeret stålstel. Tag af kraftig polypropylene. Komplet med aftagelige side- og endevægge.

348,-

DIREKTE LEVERING:

VAREN BESTILLES PÅ WWW.HARALD-NYBORG.DK ELLER I BUTIKKEN. VAREN LEVERES MED FRAGTMAND. VAREN SKAL FORUDBETALES VED BESTILLING. LEVERINGSTID: 3-5 DAGE.

Stormsæt til pavilloner Indeholder: 4 stk. stormpløkker/jordspyd 37 cm. 2 stk. bagageremme 2,54 cm x 13,5 m med kroge, brudstyrke 700kg. 2 stk. skraldeopstrammer.

3x6m Højde til kip: 2,85 m. Vægt: 57 kg. Rør: Ø. 38 x 1,0 mm.

4x8m Højde til kip: 3,15 m. Vægt: 78,5 kg. Rør: Ø. 38 x 1,0 mm

6x8m Højde til kip: 3,85 m. Vægt: 158 kg. Rør: Ø. 38/43 x 1,0/1,5 mm.

Best.nr. 7948

Best.nr. 8330

Best.nr. 9172

*Bundramme Best.nr. 9236

478,-

*Bundramme Best.nr. 4480

598,-

Best.nr. 7571

698,-

*Bundramme Best.nr. 4493

1478,- 1995,- 3495,-

Partytelt 5,1 x 6,8 m. Kraftigt delbart galvaniseret stålstel, med møtrikker og skruer. Komplet med tag, aftagelige sider og endevægge i kraftig polyester med PVC belægning. Højde til kip: 3,34 m. Rør: Ø. 32 x 2,8 mm. Vægt: 63 kg.

2785,-

Best.nr. 5328

Åbningstider Mandag - fredag Lørdag og søndag Alle helligdage

kl. 9.00 - 19.00 kl. 9.00 - 17.00 kl. 9.00 - 17.00

Find nærmeste Harald Nyborg på www.harald-nyborg.dk

FRAGTFRI LEVERING ved brug af kampagnekoden ”VoresVilla15” Kun gældende til og med 30. april 2018.

Vores Villa. HARALD NYBORG A/S. Der tages forbehold for trykfejl og udsolgte varer. Repro: HN Inhouse. Tryk: EVERS-DRUCK. Alle priser er inkl. 25% moms.


VILLAVEJEN

Hvor var det lige, jeg lagde HAMMEREN? Indrømmet: Vores klummeskribent har ikke altid styr på detaljerne i sit gør det selv-arbejde – hvilket fx er grunden til, at hans hustru nu har en irrationel frygt for vaterpas. Men hey, når en halvakademisk humanist kan svinge værktøjskassen, så kan du også... Tekst Hans Lauring — Illustration Nis Nielsen

K

ender I det? Man sætter en lampe op i loftet og kan så ikke finde hammeren, man brugte til at slå rawlplugs i med. Man leder og leder og tæn­ ker så "nå, lige meget, den dukker jo nok op …" Så kravler man ned ad trappestigen, lukker køkkendø­ ren og får en hammer i hovedet, fordi en eller anden idi­ ot lige syntes, at toppen af døren var en fin midlertidig aflægningsplads for hammere. Mit liv som gør det selv’er er præget af den slags idi­ otiske små uheld. Ting, der kunne være undgået, hvis jeg bare var lidt dygtigere, lidt bedre organiseret eller lidt mere tålmodig. Som dengang jeg satte Ikea-skabe op i vores bryggers og godt nok havde set billedet i den medfølgende manual af to mænd, der løftede, men vur­ derede, at en flok svenske manualfascister i hvert fald ikke skulle bestemme, hvor meget skab jeg kunne løfte. Hvilket resulterede i, at jeg måtte af sted til Ikea efter et nyt skab, fordi godt nok kunne jeg løfte det, men uden ordentlig støtte i begge ender kollapsede det halvsam­ lede skab og knækkede i samlingerne.

DET DÉR MED TING, DER FALDER NED, er et gen­ nemgående tema for min lidt for distræte tilgang til hu­ sets reparationsopgaver. Min hustru nærer for eksempel en stor frygt for vaterpas. Det skyldes en billedophæng­ ningsepisode, da vi lige var flyttet i lejlighed sammen. Jeg bad hende holde bunden af et maleri, der skulle sættes op, og i et øjebliks ubetænksomhed gav jeg slip på metal­vaterpasset, der hvilede på toppen af rammen, hvorefter det selvfølgelig ramte hende i hovedet. At hun nu lidt ulogisk frygter vaterpas snarere end mine gør det selv-projekter, skyldes måske det hårde 52

VoresVilla April 2018

slag, hun fik i hovedet. Jeg antyder ikke, at der altid går et eller andet galt, når jeg går i gang med selv de simpleste projekter. Men når jeg tænker nærmere over det, så har det altid været en stående regel her i huset, at børnene, da de var små, ikke måtte være i rum med deres far, når han reparere­ de eller byggede noget – ikke fordi det var så farligt (for andre end ham selv), men fordi der måske blev brugt et par gloser, som vi ikke lige syntes, de behøvede gentage i deres respektive institutioner. Ligesom vi har en regel om, at ting, mor siger i bilen, bliver i bilen.

NU SKULLE MAN MÅSKE TRO, at moralen her var,

at man aldrig skal gøre tingene selv. Eller at halvaka­ demiske humanister med 10 tommelfingre bør overlade arbejdet til de professionelle. Men nej. Eller rettere sagt, jo. Hvis penge ikke var et problem, så ville jeg da klart overlade alt inklusive samling af Ikea-møbler til sag­ kundskaben. Og jo, der er nok en grund til, at der findes håndværkeruddannelser og lærepladser. Men når ret skal være ret, så er mit lille rækkehus også fyldt af fliser, der sidder lige, en badekabine, jeg selv har samlet, ordentlige silikonefuger, røgalarmer, der ikke falder ned, en hel vægfuld garderobeskabe, hvor skyde­ dørene kører på skinner, samt et flot, lige hegn, jeg helt selv har samlet endda uden et eneste uheld (men her fik jeg dog kyndig vejledning af min nabo, som ligger inde med den store hegnsbyggereksamen). Så moralen må være, at hvis jeg kan, så kan alle. Men overvej dog, om du kan finde et bedre sted at lægge metal­værktøj end på høje, smalle steder. ■


Kontakt os på tlf.: 9854 4311

Shop direkte på www.fluenet.dk

LUK FRISK LUFT IND

- MEN HOLD INSEKTERNE UDE

Denne frokost er lige blevet 1.941.000 bakterier rigere!

GRATIS

OPMÅLING Gælder bro- og landfaste områder

Netskydedør

Pris pr. netskydedør med sort glasfiber insektnet, inklusiv køreskinner. Leveret efter mål til alle typer døre i hvid eller brun.

Pris kr. 1.875,-

ekskl. moms kr. 1.500,Uanset mål op til 122 x 240 cm

Rullegardin

Insektnet rullenet fungerer som et rullegardin. Passer til alle typer vinduer og boligtyper. Leveres i bredde fra 43cm til 153cm. 45 størrelser med 2,5 cm interval. Højde 150cm.

Rulledør

Insektnet rullenet der passer til alle typer døre og boligtyper. Passer til dørbredde op til 110 cm. 9 forskellige højder fra 197,5 til 235 cm.

Pris kr. 2.250,ekskl. moms kr. 1.800,-

Pris fra kr. 750,ekskl. moms kr. 600,-

FLUENET.DK ALT I FLUE-, MYGGE- OG INSEKTNET Priser er ekskl. levering og montering.


Vi bygger løsninger, designet til dig og din bolig Går du med overvejelser om at investere i et orangeri eller udestue ? Og er du i tvivl om hvilken stilart, der passer bedst til dit hus og din have ? Eller hvilke materialer du bør vælge ? Uanset husets arkitektur og havens udformning kan vi hjælpe dig med at designe præcis den løsning, der passer til dig og din bolig. Vi tager naturligvis også ansvar for hele byggeprocessen lige fra byggeansøgning til færdigt byggeri. Alt udført af vores egne håndværkere. Ring 7550 4899 eller læs mere på vica.dk – vi står klar til at hjælpe.

Showrooms:

ORANGERIER UDESTUER PAVILLONER

Kolding, Nordager 22 Man-fre: 08.00 – 16.30 Onsdag: Lukket Lørdag: 10.00 – 14.00

Greve, Agenavej 39D Man-fre: 10.00 – 18.00 Onsdag: Lukket Lørdag: 10.00 – 14.00

T: 7550 4899 · info@vica.dk · www.vica.dk · Find os på Bestil vores gratis inspirationsbog.


HAVEN

Lille, mørk hyld med karakter

Mine blomstrende

YNDLINGSBUSKE Blomstrende buske giver højde og fylde i haven og kræver et minimum af havearbejde. Man kan få buske, der blomstrer på næsten alle årstider, og mange af dem dufter fantastisk – så hvis du spørger vores haveskribent, er der ikke noget betænke sig på!

Rododendron

Syren med fyldte blomster

Tekst og fotos Signe Goldmann

H

ører du til dem, der her til for­ året valfarter til planteskoler og have­centre for at fylde bagage­ rummet med planter til den kom­ mende havesæson, har jeg et forslag til dig: Tag og overvej, om du ikke skal have et par blomstrende buske med hjem. De blomstrende buske er fuldstændig uundværlige i min have, og jeg værdsæt­ ter dem om muligt endnu mere, efter jeg er gået op i havestørrelse og ikke længere har tid til at pusle lige så meget om hver enkelt plante. I min lille, gamle have i byen havde jeg masser af roser, men de er nu ble­

vet begrænset­­­til nogle buske helt tæt på huset. Det har til gengæld åbnet mine øjne endnu mere for nogle af de mange andre skønne blomstrende buske, der findes. Du kan sagtens plante de blomstrende buske ud i haven nu, når bare du sørger for at vande, hvis der kommer tørre perioder i løbet af foråret og sommeren.

Rododendron

Efter jeg flyttede, har jeg anskaffet mig en del rododendron – ikke mindst fordi de tri­ ves rigtig godt i halvskyggen mellem de sto­ re, gamle træer, jeg har i haven. Jeg synes,

det er fuldstændig fantastisk at gå ud i ha­ ven en dag i maj, når de lyser op med deres store, overdådige blomster. Samtidig sæt­ ter jeg pris på, at de har blade hele året, så haven ikke virker helt så tom om vinteren. Det eneste, der kan være lidt besværligt, er, at de skal stå i sur jord. Jeg har aldrig haft overskud til at lave et egentligt sur­ bundsbed, så her hos mig har jeg klaret det ved bare at grave hullet lidt større og hælde en god portion rododendronjord omkring rødderne, når de blev plantet. Og så gøder jeg dem i foråret med en særlig rododen­ dron-gødning. Indtil nu har det fungeret April 2018 VoresVilla

55


HAVEN

MINE BLOMSTRENDE YNDLINGSBUSKE

Uægte Jasmin med berusende duft Hortensia

Den vinterblomstrende kejserbusk

upåklageligt, og det giver samtidig frihed til, at jeg kan plante alle mulige andre planter omkring dem, som ikke nødven­ digvis kan lide, at jorden er så sur.

Syren

For mig er duften af syrener indbegrebet af forår med lune i luften, længere dage og løfter om at sommeren nu er lige om hjørnet. For lidt over et år siden var der en spritbilist, der nedlagde 20 meter af min tjørnehæk med en Mercedes, og i stedet for at plante tjørn igen valgte jeg at plante en hæk af syrener. De er ikke så store endnu, men i stedet for de traditionelle syrener har jeg valgt sorter med fyldte blomster, bl.a. den skønne, sart rosa ’Beauty of Moscow’. Med så mange planter bliver der om nogle år også rigeligt til, at jeg kan hente ind til masser af buketter i stuerne. Ud over syrenhækken har jeg plantet et par min­ dre dværgsyrener andre steder i haven, bl.a. den mørklilla Syringa Bloomerang® Dark Purple. Hverken busken eller blom­ sterne bliver nær så store, men til gengæld blomstrer de flere gange, så jeg nu også kan sniffe­syren-duft senere på året.

Hyld

Den lille mørke hyld ’Black Lace’ har flige­ de blade, og blomsterskærmene er lyserøde (og hvis man bruger dem til hyldeblomst­ drik, bliver den i øvrigt også lyserød). Jeg synes virkelig, de mørke blade er med til at give karakter til bedet. Her hos mig er det 56

VoresVilla April 2018

Syrisk rose med fyldte blomster

meningen, at den skal op i fuld højde, hvil­ ket ca. er 2-3 meter, men man kan sagtens klippe den lidt ned om foråret, så den kan stå sammen med stauderne i bedene uden at tage for meget plads og lys.

Uægte Jasmin

En af de mest berusende og fortryllende sommerdufte kommer fra den uægte jas­ min, der bliver 1½-3 meter, afhængig af arten. Man kan få den i forskellige udga­ ver med både enkelte og fyldte blomster – de fyldte er fuldstændig bedårende. Der er dog forskel på, hvor stærkt de forskel­ lige sorter dufter, så spørg evt. til det, når du tager på planteskolen.

Hortensia

Hortensiaen er ikke til at komme udenom, når man taler om blomstrende buske. Den blomstrer i sensommeren, og selvom jeg egentlig synes, at den er lidt i overkanten med de store blomster, holder jeg alligevel meget af den. Jeg synes samtidig, at den falmer med stor ynde, og de visne blomster er virkelig smukke i vintermånederne. Der findes meget hårdføre hortensiaer, men ellers kan knopperne være lidt sarte over for frost, så det er en god idé at stille dem beskyttet og evt. dække med granris. De fleste blomstrer kun på sidste års skud, så man kan miste hele blomstringen, hvis den fryser tilbage, men der findes også sorter, der blomstrer på nye skud. Vær op­ mærksom på, at det er en tørstig plante.

Syrisk rose

De syriske roser kan også fås i forskellige udgaver. Personligt er jeg faldet pladask for et par af de fyldte, bl.a. ’French Cabaret Purple’. De syriske roser kan godt lide sol og varme, så de er perfekte op ad et syd­ vendt plankeværk eller en husmur.

Kejserbusk

Allerøverst på min favoritliste står kej­ serbusken. Hele sommeren står den med grønne blade og gør ikke så meget væsen af sig, men når efteråret har strippet haven for blade og smukke blomster, begynder dens blomsterknopper så småt at vågne op. Hen over vinteren begynder de yndig­ ste små lyserøde blomster at folde sig ud på milde dage. Når vinteren lakker mod enden, bryder den ud i fuldt flor. Duften er helt berusende, så for at få det fulde udbyt­ te af kejserbusken kan jeg anbefale, at man sætter den, hvor man har sin daglige gang i vintermånederne, fx nær hoveddøren. Jeg synes, det kan være lidt tungt at kom­ me igennem den mørke og golde vinter, men det hjælper gevaldigt på humøret, når jeg lige kan bøje mig ned over en af blom­ sterne og tage et snif i forbifarten. Der findes mange andre skønne blom­ strende buske, og jeg vil slet ikke afvise, at der kan komme nye yndlinge til med ti­ den. Lige nu har jeg en stor have med mas­ ser af plads til at eksperimentere, men selv med en mindre have ville de her bus­ke helt sikkert være på min planteliste. ■


Ram ukrudtet præcist!

Trim Easyspray er en ny og yderst effektiv måde at bekæmpe ukrudt i plænen på. Et let tryk og ukrudtet dør uden at skade græsset.

Trim Easyspray – grønnere græs på den enkleste måde

Plantebeskyttelsesmidler skal anvendes på forsvarlig måde. Læs altid etiketten og oplysninger om produktet før anvendelse.

bayergarden.dk


FÅ ET GRATIS SOLCELLETJEK! – GRØN OG GRATIS ENERGI med solceller og batteri!

Ring på tlf. 7022 7040

eller VIVAENERGI.DK/TJEK

NY TILSKUDSPULJE ER ÅBEN TIL 31/5! Typisk 10.000 - 20.000 kr i nettotilskud

Derfor er det en god idé at investere i solceller lige nu!

I 2018 kan du både søge tilskud*) og benytte håndværkerfradrag samt sælge dit overskudsstrøm. Se hvor meget tilskud DU kan få på: vivaenergi.dk/tilskud

HYBRID SOLCELLEANLÆG MED BATTERILAGER Vi leverer både almindelig og hybrid solcelleanlæg, hvor hybridanlægget har nogle ekstra fordele: •

Vores hybridanlæg gemmer solenergien til natten og reducerer dit elkøb.

Du får op til 60% bedre totaløkonomi i forhold til et alm. solcelleanlæg.

Bliv næsten selvforsynende med din egen grønne strøm i sommerhalvåret.

Spar 40-70% på elregningen Solceller er den bedste energiinvestering idag, og giver et flot afkast af dine penge. Til højre ser du den typiske elbesparelse for en gennemsnitsbolig. Besparelse / indtjening er skattefri! Vi beregner gerne økonomien for dit anlæg, når du bestiller et solcelletjek.

Elbesparelse 1. år *):....................................................................... 6.774,- kr Elbesparelse total (30 år): .................................... 300-350.000,- kr Salgsværdi af overskudsstrøm................................10-20.000,- kr (Læs mere på vivaenergi.dk/elsalg)

PAKKEPRISER FRA KR. 17.400,- f.eks.: 4,3 kWp anlæg ................. kr. 53.100,Producerer 4200-4300 kWh om året.

6 kWp Hybridanlæg ..... kr. 88.750,Producerer 5500-5600 kWh om året, 9.6kWh batterilager.

Priserne gælder for komplette materialepakker med tagmonteringsystem til eternit, betontagsten eller stålplader. Eventuelt tilskud er ikke fratrukket.

VIVA ENERGILÅN

Bestil et solcelletjek og bliv klogere på:

LÅN OP TIL

150.000 KR

TILSKUD

Indtil 31/5 får du typisk 10.000-20.000 kr. i nettotilskud til dit nye anlæg.

HÅNDVÆRKERFRADRAG

Beregningen gælder for et 4,3kWp hybridanlæg til 73.900 kr for Gør-Det-Selv anlæg, og 95.400 med standardmontering (kan afvige). Til en bolig med et årsforbrug på 6000kWh og dagsforbrug. Sydvendt tag med 25-35º hældning. Tilskud er ikke fratrukket.

Ved montering af nyt anlæg kan du trække ca. 24.000 kr. fra i skat for to personer i husstanden.

*) Tilskuddet beregnes som 60 øre pr. solgt kWh de første 5 år, plus ekstra tilskud til lithiumbatteri og sorte design-paneler. Tilskudsdelen udbetales umiddelbart efter etablering af anlægget. Bemærk at 6KW grænsen er væk.

Producerer du mere strøm end din husstand kan bruge, så kan du sælge din overskudsstrøm.

Anelystparken 43B · 8381 Tilst · Tlf. 70 22 70 40 · Webshop: www.vivaenergi.dk Alle priser er inkl. moms og uden evt. montering. Vi leverer og monterer i hele landet.

SALG AF OVERSKUDSSTRØM

TELEFON: 7022 7040 VIVAENERGI.DK/TJEK


Nyt ståltag 2 209,- pr. m Aluzink

Inkl. tilbehør og komplet ALUZINK tagrendesystem. Ved bestilling inden 1.6.2018

40 års garanti

Orkantestet

Bond® sikrer dig et

Designet til det stormfulde

40 års garanti

modstå en orkan (65/sek)

livslangt og smukt tag med

Priseksempel Med en pris på 209 kr. pr. m2 er det nemt at regne ud hvad et nyt tag koster.

nordiske vejr. Testet til, at

Godt for miljøet Metrotile Bond® kan

genanvendes 100%, når de

en dag giver op efter et langt naturligt liv.

Beregn selv prisen

Alt dette for kun 209,-

Beregn selv pris, mængde, bestil tilbud og dan dig et visuelt billede af dit nye eller renoverede hjem. www.metrotile.dk/tagberegner

• • • • •

En tagsnak Færdig opmåling Metrotile Bond® tagplader Gavlkapsler Vinkel rygninger og tætningsbånd • Søm & reperationsmaling • Komplet 125 mm tagrendesystem, ALUZINK • Frit leveret

Eks. 120 m2 Bond® QUARTZ:

24.995,Inkl. moms. Prisen er baseret ud fra et 13,4 m længehus.

Metrotile® BOND • Kan monteres direkte på eksisterende tag • Levering fra dag til dag • Mange farver og lakeringer • Vi hjælper gerne med at finde en lokal håndværker

www.metrotile.dk/tagberegner Bond QUARTZ

Bond PRESTIGE pris pr. m2 174,25

pris pr. m2 158,40

pr. plade

74,35

Nyhed: Metrotile® iPanel Metrotile iPanel – sætter arkitekturen i højsædet. Tilbydes i flere flotte farver.

Ring og bestil nu på 70 20 99 01 eller brug skemaet på www.metrotile.dk

Metrotile A/S · Løvevej 14 · 7700 Thisted · info@metrotile.dk

pr. plade

Fra

81,80

83,70,pr. plade

pris pr. m2 178,25

Bond PRESTIGE ACO

m/lydreduktion pris pr. m2 212,90

pr. plade

99,95


Drivhusliv og stjernestunder Juliana Classic 4,4 m2 7,2 m2

Juliana City Greenhouse

Canadisk cedertræ Inkl. fundament og hylde Tilbud fra 19.999 kr

Juliana Grand Oase er drivhuset til dig, der har store drivhusplaner. Der er plads til familiens sunde projekter. Rum til både den aktive dyrkning af krydderurter, frugt og grønt og rum til samvær om stort og småt til både hverdag og fest. Drivhuset er det perfekte uderum for den aktive familie.

0,8 m2

Juliana Grand Oase 13,0 m2

Antracit/sort • inkl. fundament og integreret hylde SPAR 5.348 kr • KAMPAGNEPRIS 37.999 kr

NYHED 2018

Juliana Compact 6,6 m2 Alu/sort • Inkl. fundament

Tilbud fra 13.499 kr antracit/sort +1.500 kr

Vi har butikker tæt på dig. Find os på drivhuscenter.dk eller kundeservice 30 30 78 02 (vest) 93 39 22 01 (øst)

Bestil katalog på brochure.drivhuscenter.dk eller scan kode

Vores Villa-208x135-5mmbesk-marts-2018.indd 1

09/03/2018 15.14

Drømmer du om en tør kælder? Få fuld udnyttelse af din kælder efter installation af en H2OBlock Drømmer du om en tør kælder med et sundt indeklima så er den enkle løsning en H2OBlock fra Faxe Design. Lugtgener forsvinder i løbet af et par uger og kælderen bliver permanent udtørret . H2OBlock systemet er et trådløst system som installeres uden gravearbejde og indgreb i murværk.

Skabt til urban gardening Tilbud 3.249 kr

KRONBORGS KÆLDER UDTØRRET Se reference på www.h2oblock.dk/vv

Efter

H2OBlock fjerner opstigende fugt og beskytter ejendommen ved hjælp af det, som kaldes elektro-osmose. Den udtørrer mere end 300 m2 selv om der er tale om flere rum. Den fjerner fugt i inder- og ydervægge samt i gulve og en H2OBlock forhindre dannelsen af skimmelsvamp. En H2OBlock er effektiv og væsentlig billigere end omfangsdræn og andre kendte løsninger.

Pris: 34.900 kr,Returret samt 10 års funktionsgaranti Brochure og rådgivning fås på 49 76 01 10 eller post@h2oblock.dk samt på www.h2oblock.dk/vv

Før

Få et gratis fugttjek

Ring og hør mere: 49 76 01 10

Faxe Design er igennem 80 år kendt for kvalitet og design


MAD & DRIKKE

SÆSONENS SPRØDESTE

HOTDOGS Der findes ikke en mere genial spise end ‘en hotdog med det hele’ – måltidet, som kan holdes i én hånd og spises siddende eller stående i køkkenet, i haven eller på stranden. Prøv selv med disse tre lækre opskrifter med hjemmelavet brød og tilbehør. Opskrifter Steen Larsen — Foto Kenney Faurbye

HAMBORG

BOSTON FENWAY

NORDISK April 2018 VoresVilla

61


MAD & DRIKKE

SÆSONENS SPRØDESTE HOTDOGS

HAMBORG – 4 stk.

Kartoffelbrød – Ca. 18 stk.

4 svine-/oksekødspølser • 4 kartoffelbrød (se opskrift) • karryketchup • agurkesalat • sprøde løg (se opskrift) • lavendelsalt 1. Skær brødet halvt igennem og kom pølsen i. 2. Top op med ketchup, agurkesalat og løg. 3. Drys salt på.

BOSTON FENWAY – 4 stk.

4 oksekødspølser 4 kartoffelbrød (se opskrift) • sød sennep • rødløgsrelish (se opskrift) • lakridssalt • skovsyre 1. Skær brødet halvt igennem og kom en stribe sennep på. 2. Læg pølsen ovenpå og top op med relish. 3. Drys lakridssalt på og pynt med skovsyre. • •

NORDISK – 4 stk. 4 røgede svinekødspølser 4 speltbrød (se opskrift) • blommeketchup (se opskrift) • grov enebærsennep • trøffel-selleriremoulade (se opskrift) • crispy grønkål (se opskrift) • brøndkarse 1. Skær pølsebrødet halvt igennem. 2. Kom pølsen i og top op med ketchup, sennep, remoulade og grønkål. 3. Pynt med brøndkarse. • •

25 g gær • 1 spsk sukker • 3 dl lunkent vand • 300 g kogte kartofler, gerne med skræl • 1 spsk salt • 50 g smør • 200 g rugmel • 450 g hvedemel • 1/2 spsk olie • 1 sammenpisket æg til pensling 1. Rør gæren ud med sukker og vand. Lad det stå lunt i 10 minutter. 2. Mos de lune kartofler godt sammen med salt og smør. 3. Kom mos, rugmel og hvedemel i gærblandingen. Ælt dejen grundigt, den må gerne være lidt blød. 4. Kom dejen i en skål og dryp olie over. Vend dejen, så der kommer oliefilm over det hele. Hæv den tildækket et lunt sted til dobbelt størrelse. 5. Form dejen til 18 brød og stil dem på en bageplade med bagepapir og efterhæv dem tildækket i 25 minutter. 6. Pensl med æg. Bag brødene i ca. 15 minutter ved 200°C.

Speltbrød – Ca. 16 stk.

meget blød og elastisk. Form den til en stor kugle og kom den i en skål. 2. Dryp olien over dejen og vend den i skålen, så den er dækket med en oliefilm. Lad hæve lunt og tildækket til dobbelt størrelse. 3. Form dejen til 16 brød og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Lad dem hæve tildækket et lunt sted i ca. 1 time. 4. Varm ovnen op til 250°C. Sæt brødene i ovnen og hæld hurtigt ½ dl vand ind i bunden af ovnen. Luk straks. Bag dem i ca. 15 minutter.

Sprøde løg – 3 dl 4 løg 4 spsk hvedemel • 4 dl solsikkeolie • flagesalt 1. Skær løgene i tynde ringe, brug evt. et mandolinjern, og vend dem i mel. 2. Varm olien op, den skal være så varm, at det syder omkring et stykke løg. 3. Fritér løgene, til de er gyldne og sprøde. Kom ikke for mange løg i ad gangen. 4. Læg dem på fedtsugende papir og drys salt over. • •

Trøffel-selleriremoulade

– 3 dl

12 g gær 1/2 spsk honning • 2 tsk havsalt • 3 1/4 dl lunken vand • 300 g speltmel • 300 g hvedemel • 1/2 spsk olivenolie 1. Rør gæren ud med honning, havsalt og vand. Tilsæt speltmel og hvedemel lidt efter lidt. Ælt dejen i 5 minutter, den skal være

VIND

KOGEBOGEN! Deltag i konkurrencen på voresvilla.dk

150 g knoldselleri 1 mellemstor gulerod • 1/2 spsk revet økologisk citronskal • 1 tsk citronsaft • ½ spsk trøffelolie • ca. 5 spsk mayonnaise • havsalt og friskkværnet peber 1. Finhak selleri og gulerod og kog dem i så lidt vand som muligt i 3 minutter. 2. Rør remouladen sammen og smag den til med salt, peber og evt. trøffelolie. • •

Rødløgsrelish – 4 dl 3 store røde løg 1 rød chili • 1 appelsin, saft • 2 lime, saft • 1 spsk honning • havsalt • •

Få flere opskrifter i VERDENS BEDSTE HOTDOGS af Steen Larsen, muusmann forlag. 199,95 kr., 177 sider.

62

VoresVilla April 2018

1. Skær løg i tynde både og hæld kogende vand over. Lad det stå i 10 minutter. Afdryp. 2. Rens chilien for frøstok og kerner. Hak den meget fint. 3. Bland alle ingredienserne i en lille gryde og lad det simre til syltetøjsagtig struktur i ca. 20 minutter. Smag til med salt.

Blommeketchup – 5 dl 500 g blommer i renset vægt 1 rødløg • 6 hele allehånde • 1/2 spsk koriander • 1 spsk chipotle-tabascosauce • 2 spsk Lingham’s chilisauce • 100 g rørsukker • 1 økologisk citron, revet skal • 1 dl balsamisk blommeeddike • havsalt 1. Hak løg og skær blommer i grove stykker. Rist allehånde og koriander på en hed og tør pande i få sekunder. Kom alle ingredienserne i en gryde og lad det simre under låg i 20 minutter. 2. Blend ketchuppen og smag den til med salt og evt. mere blommeeddike. • •

Crispy grønkål – 3 dl 100 g grønkålsblade 1 spsk olivenolie • havsalt 1. Skyl og tør grønkålen, befri den for ribber og skær den i mindre stykker. Vend den i olie. 2. Fordel kålen på en bageplade med bagepapir og bag den i ca. 15 minutter ved 180°C. Pas på, at kålen ikke bliver sort. 3. Drys salt på og afkøl. • •

Det tilbehør, der ikke har angivet en opskrift, kan købes i de fleste velassorterede supermarkeder.


DEN STORE BUFFET 1 6 RET T E R / 139,95 KR . Den store, festlige buffet med 16 forskellige retter Velegnet til

KONFIRMATION

F O R R ET:

Barbecue marineret kyllingelår

Cremet tunmousse med kapers, dild, cremefraiche, rogn, purløg og citron

Kalkun med citrus og hvidløg

H O VED R ET:

Saltbagte kartofler med hvidløgsmayonnaise

Marinerede oliven

Klassiske flødekartofler

Basilikumspesto

Pastasalat med cremet karrydressing

Brød

Tilbehør

Retrosalat af iceberg med tomat, agurk, ærter, majs, gulerod og spirer

Helstegt svinemørbrad Klassiske frikadeller

Jordbærdrøm med chokoladekage og nøddedrys

Tzatziki, af græsk yoghurt med agurk og hvidløg

Kød Glaseret skinkesteg med sennep, honning og rosmarin

D ESSERT:

Coleslaw, med hvidkål, gulerod og cremet dressing

NATMAD

Tilvalg - vælg mellem: 2 tarteletter med høns i asparges og frisk persille Aspargessuppe med kødboller og asparges 3 slags pølser, serveret med cornichoner, sky, rødløg og friskbagt brød

+29,95 kr. pr. kuvert

Bestil på k o kk e n o g j o m f r u e n .d k eller på 7010 7011 Alle priser er i kr. pr. kuvert. Ekskl. miljøtillæg og transport. Min. 10 kuverter.


GUIDER

NYHED

Nu også i rustfrit stål

Regnvandsfaskine

Terrassevarmer POLO PLUS

Kvalitets redskabsholder

Hjælp miljøet med en effektiv regnvandsfaskine og undgå oversvømmelse af kældre, haver m.m. Fremstillet af miljøvenligt ”Polyethylen”. Enkel og let montering. Kan afvande ca. 50 m² areal, nem at udvide ved større areal.

Effektiv terrassevarmer, der med en højde på kun 120 cm, er særdeles velegnet til brug under halvtage og markiser.

Til skuret, kælderrummet eller carporten – Specialdesignet til at holde orden på havens hjælpere; river, koste, spader, skovle m.m. Vi sælger også eksklusive ophæng til cykler.

www.expo-net.dk eller ring på 98 92 21 22

www.terrassevarmer.dk eller ring på 42 74 74 73

Læs mere og se flere spændende terrassevarmere på:

Tjek priserne og bestil på: www.redskabsholder.dk eller ring på 40 73 18 75

Sålbænke i beton - kvalitet til dit hus Renoverer du dit hus? Eller bygger du nyt? Så giver vi dig høj kvalitet til dine vinduer.

NYHED! Til bilen, skån rør og ledninger. Monteres direkte i motorrum.

Med sålbænke i to modeller og flere farver, har du mulighed for at sætte prikken over i’et og under vinduerne på dit byggeprojekt. Kontakt ØSB A/S

Udestuer / tilbygninger 97 34 60 24 • special-beton.dk Vestjysk håndværk

Sålbænke i beton - kvalitet til dit hus

Mår, mus, rotte eller flagermus problem

∙ Individuelle udestuer og tilbygninger. ∙ Foldedøre og hæveskydedøre. ∙ Rytterlys og glasbaner ∙ Vinduer og døre. ∙ 30 års erfaring. Se også vores udstilling i Byggecentrum i Middelfart.

Renoverer du dit hus? Eller bygger du nyt? Så giver vi dig høj kvalitet til dine vinduer. Med sålbænke i to modeller og flere farver, har du mulighed for at sætte prikken over i’et og under vinduerne på dit byggeprojekt.

Undgå brug af gift og dermed lugten af døde dyr. – Jag dem væk med et ultralydsapparat! Sikkert, hygiejnisk, miljøvenligt. 31 års erfaring – med GARANTI for effekten. Nærmere info på:

www.vjb-udestuer.dk. Tlf. 9715 2788

Kontakt ØSB A/S · 97 34 60 24 · special-beton.dk

www.rk-retail.dk · eller Tlf. 75 57 28 99

Tilmeld dig VoresVillas nyhedsbrev

Få inspiration til dit forår i haven www.voresvilla.dk/nyhedsbrevs-tilmelding


Pavilloner - nu med thermoglas

Synker dit fundament eller gulv?

Tilbygninger og orangerier

Stort udvalg af træpavilloner. Type Ærø med dobb. dør og 4 dobb. vinduer m/thermoglas. Kampagnetilbud kr. 18.840 incl. levering. Tagshingels kr. 1.960. Rabatkode V 181.

Vi er specialister i vurdering af årsag samt udbedring af sætningsskader. Hvis fundamentet revner og gulvet synker, kan vi stabilisere og løfte det helt uden opgravning, store maskiner og fraflytning.

· Tilpasset det eksisterende hus · Specielt fremstillede glastage · Individuelt byggeri

www.pavillongruppen.dk Tlf. 2020 2899

Kontakt os for besigtigelse og vurdering. Tlf: 70 20 33 01 · www.uretek.dk

www.arteglasbyg.dk Kontakt os på 97 35 18 72

Gratis prøvepakke

Flagstangsvasker

Gør din villa sommerklar

Skal du lægge nyt termotag på udestuen, carporten eller orangeriet, så bestil en gratis prøvepakke med rabatkoden DPV1 og få et godt tilbud fra os.

Fjern alger på din flagstang med den banebrydende flagstangsrenser, der holder din flagstang hvid året rundt. Vask den når den står op. Priser: op til 9 meter kr. 299,- / op til 14 meter kr. 866 – Begge ekskl. moms.

Udnyt din udsigt optimalt og forskøn din villa med en flot balkon. Samtidig får du en unik hyggekrog med masser af udeliv. Både standard- og specialløsninger.

Info@deigaardplast.dk Tlf. 86 24 66 00 · www.deigaardplast.dk

Bestilles på tlf. 75 39 26 28 eller mail: info@flagstangsvasker.dk

balkon.dk Scandinavian Steelhouse · 55 96 53 98

DET FØRENDE MÆRKE INDEN FOR GASGRILLS

DET DETFØRENDE FØRENDE MÆRKE MÆRKEINDEN INDEN FOR FORGASGRILLS GASGRILLS

Rekvirer vores idébrochure. Se mere end 50 forskellige løsninger på:

DET DETFØRENDE FØRENDE MÆRKE MÆRKEINDEN INDEN FOR FORGASGRILLS GASGRILLS Beefeater har lavet disse ægte australske gasgrillhar ikoner mereægte end Beefeater lavetidisse så naturligvis er de gode itil det. end 30 år, australske gasgrill ikoner mere 30 år, så naturligvis er de gode til det. Se hele BEEFEATERS program på Sewww.beefeaterbbq.dk hele BEEFEATERS program på www.beefeaterbbq.dk

Beefeater har lavet disse ægte australske gasgrill ikoner i mere end 30 år, så naturligvis er de gode til det. Se hele BEEFEATERS program på www.beefeaterbbq.dk

Beefeater har lavet disse ægte australske gasgrill mere end Beefeater harikoner lavet idisse 30 år, så naturligvis gasgrill er de gode til det. ægte australske ikoner

i mere end 30 år, så naturligvis

eller kig forbi vores butik:

Se hele BEEFEATERS program på er de gode til det. Hørmarken 7 · 3520 Farum www.beefeaterbbq.dk Tlf. 45 56 00 00 Kircodan Furniture A/S beefeater@kircodan.com

Se hele BEEFEATERS

eller kig forbi vores butik: eller kig forbi vores butik:

Kircodan Furniture A/S Hørmarken 7Kircodan · 3520 Farum Tlf. 45 56 00 00 Furniture A/S beefeater@kircodan.com Hørmarken 7 · 3520 Farum Tlf. 45 56 00 00 beefeater@kircodan.com


KONKURRENCE

VIND! MED VORESVILLA

Deltag på voresvilla.dk Klik på fanen konkurrencer

VIND

EN SCO PREMIUM E-SHOPPER EL-CYKEL FRA SCO

Værdi

12.499 kr.

VIND

en SCO Premium E-shopper el-cykel Tænk el-cykel test I 2017 fik SCO Premium E-shopper en delt 2. plads i forbrugermagasinet Tænk’s store el-cykel test. Sammen med den flotte placering fik cyklen også en god udtalelse med på vejen: “God cykel til prisen. Det er den tredjebilligste i testen, men test panelet var meget begejstret for den. Især motorhjælp og affjedring er god på denne model” Den populære model har stadig samme gode komponenter og flotte design i 2018 og nu med monteret forlygte koblet på batteriet

DELTAG PÅ VORESVILLA.DK · KLIK PÅ FANEN KONKURRENCER SVARFRIST OG OFFENTLIGGØRELSE: Svarfrist senest den 4. maj 2018. Vinderne får direkte besked. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter. Kun personer med bopæl i Danmark kan deltage. Du kan kun deltage én gang. Konkurrenceansvarlig: VoresMedier A/S, Gøngehusvej 280, 2970 Hørsholm, Tlf. 72118190.

66

VoresVilla April 2018


moccamaster.com


Skal du også have nye vinduer og døre? Find os på nettet - Det betaler sig! t til Vore s Vil

200 kr. rabatkode:

la

Eks kl

iv us

villadk2 Koden gælder til og med den 11/5-2018

Nr. 1 på trustpilot i kategorien vinduer og døre

DK’s mest tilfredse vindueskunder på nettet!

- Beregn prisen på nettet

10

Priseksempel til et helt hus! 6 stk. topstyrede vinduer, 119x119

10 års garanti Energimærket

6 stk. udestueelementer, 95x212 1 stk. terrassedør med 1 rude, 95x212

Ingen forudbetaling

2 stk. facadedøre med 1 rude, 95x212

Prismatch +1250 anmeld. på Trustpilot +100.000 boligejere har købt

29.500,-

40.700,-

Fyrretræ

Træ/alu

www.sparvinduer.dk - Tlf. 70 20 18 87 Showroom - Sjælland: Håndværkervej 82, 4000 Roskilde

12 år som onlineshop

Vi sidder klar til at hjælpe dig - online, offline, altid!

Der tages forbehold for prisændringer.

Showroom - Fyn: Bytoften 8, 5550 Langeskov

www

Showroom - Jylland: Blytækkervej 22, 9000 Aalborg

Forbehold for trykfejl. Priser som angivet er inkl. aktuel rabat. Tilbud er gældende i begrænset periode.

Så billigt kan det gøres!

Voresvilla april 2018  

"Min kæreste er træt af, at jeg bygger ting selv". Felix Smith svinger hellere havesaksen end hammeren.

Voresvilla april 2018  

"Min kæreste er træt af, at jeg bygger ting selv". Felix Smith svinger hellere havesaksen end hammeren.

Advertisement