Page 1

Nº    6    ∙    April 2014

Vind

itavia Flot V ra OPJ eri f orang rdi Væ

r.

k 21.995

Claus Dalbys mange haver

Lad robotten klare græsplænen

Camilla Bendix elsker sin delehave


Din stil. Dit hjem. Skab den helt rigtige stemning i dit hjem med skræddersyede gardiner, der understreger din personlige stil.

Vind GARDInER for 20.000 kr. Deltag på luxaflex.dk

Gardiner der gør en forskel Find din perfekte Luxaflex® gardinløsning

Designed by Luxaflex®. Inspired by you. Oplev vores store inspirationsunivers hos en af vores mange forhandlere samt find meget mere inspiration i vores nye brochure på luxaflex.dk

Designed by Luxaflex®. Inspired by you.

INTERAKTIVT PRINT

Aulum Boligtextil. Auning Auning Boligmontering. BrAnde MP Boligtextil. BredeBro Garant. Brovst Garant Tæpper og Gardiner. Brædstrup Tæppecentret. Brønderslev Garant. ChArlottenlund H.P. Gardiner. esBjerg Botex Fjord, Garant. FredeikshAvn Jari Gardiner. FrederiCiA Garant. greve Sega. grindsted Garant, MT Gulve og Gardiner. hAderslev Garant. helsingør Botex Egelund. hemmet Garant. herlev MS Gardinhylden. herning Garant. hillerød Garant. hjørring Garant. hoBro Botex. holBæk Botex Aagensen Gardiner. horsens Garant. hvidovre Botex Åhavens messe, Textil & Indretning. høng Høng Gardin- og Gulvservice. hørsholm Garant. ikAst Gardinkompagniet. kAlundBorg Garant. køBenhAvn Garant Østerbro, Illums Bolighus, Oxford Gardiner. køge Garant. lemvig Garant. lyngBy Fog Bolig & Designhus, Garant. løgstør Garant. nAkskov Colourplus. nyBorg Botex Gardinmontøren. nykøBing Colourplus. nykøBing mors Garant Brich Gulve og Gardiner. næstved Garant. odense Botex Gardinmontøren, Garant OK. roskilde Magnild Gardiner. rødekro Garant. rønne Garant. silkeBorg Botex Weber Carlsen. skAnderBorg Botex Højgaard, Garant. slAgelse Garant. spjAld Botex Spjaldbo. svendBorg Garant. sønderBorg Botex Andreas Carl, Garant. thisted Garant, HL Botex. vArde Botex Stof & Deko. vejle Botex Hygebjerg. viBorg Botex Klitgaard. vordingBorg Colourplus. AABenrAA Garant Rosenvold. AAlBorg Botex Textilcentret, Garant Gardin Eriksen. AAlestrup Boligpunkt. AArhus Garant Hammelsvang, Garant Aarhus V.


VoresIndhold Huset

Livsstil, mad & drikke

13 60’er og 70’er huses

06 Camilla Bendix Så tag dog ansvar

45 Store vinduer

18 Nyheder til hjemmet

skavanker

store muligheder

Haven 11 Romantik på høje hæle Laila Sølager skriver om opstammede roser 16 Claus Dalby Om sine mange haver 33 Lad robotten klare

græsplænen

41 Det populære orangeri 46 Udekøkkenet Vi bruger det hele året 48 Stilfuld ankomst Stig Lauritsen skriver om den forsømte forhave

25 Grys Gryder Lækre opskrifter på lam til påske 30 VoresDeal

De regionale sider De grønne eksperter Besvarer spørgsmål fra VoresVillas læsere

Det sker i din region

Hver gang 04 Vores Leder 22 Monicas Mening Om villavejens sammenhold 31 Over Hækken Besøg hos Huxi Bach

14

50 Vores Krydsord 57 Konkurrence 58 VoresVilla i maj 41 18

25

33

13


VoresLeder

Af Søren Rebbe Foto Peter Boel, Polfoto, Getty Images

Spring på spring F

orår hedder spring på engelsk. Det ord har altid smagt mig. Måske fordi det for en dansker signalerer fremdrift. Og lige nu står du sikkert så meget på spring for at komme ud og i gang. Forårsfornemmelserne er til at tage og føle på. Døren til haven kan snart stå åben i mere end to sekunder; man ser sine naboer igen, og den første duft af græs og grill rammer næseborene som en kærkommen påmindelse om, at lysere tider er på vej. Apropos græs, så bringer vi her i aprilnummeret svaret på dine bønner om at slippe for græsslåningsslidet. Og apropos grill, så gør vi dig udekøkkenklar til mad i det fri. Og går du med tanker om at skrue op for haveidyllen med et orangeri, går du heller ikke forgæves til VoresVilla.

Camilla Bendix Side 6

Vi har i det hele taget gjort os umage for at frembringe et vaskeægte forårsnummer med artikler om emner, der passer til den pragtfulde årstid. Og så har vi kigget Over hækken til den københavnske nordjyde Huxi Bach – og besøgt den amagerkanske multijyde Camilla Bendix. Den skønne skuespiller fortæller blandt andet om at dele hus og have med en anden familie og om at tage ansvar for, at den boligløsning fungerer – for alle. Camillas pointe er, at man bliver nødt til at sige til og fra: “Man må åbne munden, ellers har man ikke ret til at klage. Og så bliver man bitter”, siger hun. Redaktøren klapper begejstret i hænderne og melder sig omgående ind i The Official Camilla Bendix Fanclub. Hvis sådan en altså findes. Ellers er det da på høje tid, at den bliver stiftet.

Huxi Bach Side 31

Nå, lige inden jeg sender dig videre på opdagelse i vores store aprilblad, vil jeg gerne benytte lejligheden til at ønske alle en God Påske og i den anledning henlede opmærksomheden på Grys Gryder, som naturligvis byder på lam. Nam nam! Velkommen indenfor i VoresVilla og god fornøjelse derude!

Lam og citron hos Grys gryder Side 25

Springlige hilsner Søren Rebbe, redaktør PS. Vi har i dette nummer premiere på VoresKrydsord. Der er i den grad dømt hovedbrud til hængekøjen – men husk tæppet!

VoresVilla Udgivet af VoresMedier A/S, Gøngehusvej 280, DK-2970 Hørsholm tlf.: +45 7211 8190, info@voresvilla.dk, www.voresvilla.dk. ISSN: 2245-8182vh. Redaktør: Søren Rebbe. Skribenter: Jette Damgaard, Peter Tegllund, Søren Ørsted Pedersen, Karen Albertsen, Monica Krog-Meyer, Claus Dalby, Laila Sølager, Kurt Balle Jensen, Karin Wain. Fotografer: Peter Boel, Line Falck Christensen. Ansvarshavende udgiver: Henrik Bæk. Design og layout: Re-public. Salg: Gitte Højbjerg, Morten Philipsen, Michael Nielsen. Oplag: 1.014.320 (Tilmeldt indexDK og Dansk oplagskontrol). Distribution: Post Danmark til segmenterede villaer/rækkehuse/gårde. Tryk: Mark Production / Evers Druck. VoresVillas indholdssider er trykt på 100% genbrugspapir

4

April 2014


Plej plænen…

den smarte vej

— til en velplejet græsplæne Bosch Indego robotklipper med effektiv ”Logicut™” navigation og automatisk kortlægning for hurtig, nem installation og effektiv klipning i logiske, parallelle baner.

... plej dig selv!

Make it your home. Den nye robotplæneklipper Bosch Indego. Takket være det patenterede ”Logicut™”-system kan Indego beregne en effektiv plan for at slå græs i lige, parallelle linier. Når Indego slår græs kan du lave andre ting. Ganske logisk – ganske effektivt.

www.bosch-have.dk

5


VoresVilla

Camilla Bendix i den ene af havens hængekøjer.

Så tag dog ansvar Når man som skuespilleren Camilla Bendix vælger at dele et hus med andre, så handler det om at få hverdagen til at glide. Og det helt enkle og gode råd er: Tag ansvar. Både for det du selv bidrager med, og for at sige fra hvis du er utilfreds.

D

ved at takke ja til et job hele sommeren og beder mig med en håndbevægelse vente. Da hun fem minutter efter kommer ud, er hun helt flov. “Gud! Undskyld, du kunne jo bare være kommet ind,” siger hun, og så får jeg lov at komme ind i hjemmet.

Op langs trappen hænger jakker, og sko i alle størrelser står placeret på trappetrinene hele vejen op. Da jeg når til toppen, er Camilla Bendix i fuld gang med at tale i telefon. Hun er

“Jeg er et meget privat menneske. Jeg vender udad i mit arbejde, men indad i mit hjem. Jeg kan bedst lide at have mit hjem for mig selv,” fortæller den 43-årige skuespiller, der blandt meget andet er kendt fra DRs dramaserier Broen II og Sommer - og julekalenderen “Ludvig og julemanden”. Det er ikke sådan, at Camilla Bendix ikke vil have gæster, for hendes mand elsker

øren står åben, og jeg kan høre stemmer, så jeg går op ad trappen i tofamiliehuset på Amager, hvor skuespilleren Camilla Bendix bor sammen med sin mand og deres to drenge på fem og ni år. Hendes lille familie indtager de to øverste etager i det majestætiske rødstenshus med sort tegltag. Indenfor er der ikke så meget royalt over huset: det er praktisk indrettet, og man kan se, at det er et sted, hvor livet leves.

6

April 2014


Af Jette Damgaard Foto Peter Boel

Den selvforsynende og spiselige have Se vores mange løsninger på bl.a. de nye blomsterkasser på www.plus.dk og bliv inspireret til et nyt liv på terrassen.

I Camillas have får det meste bare lov til at vokse og gro.

En farvestrålende hætte over stempelkanden. Hendes søster har strikket den af garnrester, og de mange farver går igen overalt hos Camilla Bendix.

at lave middage, og de får tit besøg. “Men jeg kan også godt lide, at gæsterne går igen, fordi jeg elsker bare at være sammen med min familie,” fortæller hun.

www.plus.dk

Det er vigtigt at sige fra

Vi skaber rammen til familiens samlingssteder i uderummet. Her finder du inspiration til haven, terrassen, altanen og baggården.

Camilla Bendix laver en kande kaffe og sætter en farvestrålende hætte over stempelkanden. Hendes søster har strikket den af garnrester, og de mange farver går igen overalt. Ingen kander, kopper eller tallerkener er ens, og møblerne er heller ikke købt, så de passer sammen.

Fortsættes på næste side

Produkterne forhandles gennem landets trælaster og byggemarkeder samt webshops.

Havehegn | Møbler | Uderum | Leg | Have 7


VoresVilla

Af Jette Damgaard Foto Peter Boel

Camilla Bendix Født den 20. februar 1971. Kan lige nu ses søndag aften på DR1 i serien Sommer. Fejrer i år 20 års-jubilæum som skuespiller. Er gift med tekstforfatter Ulrik Bencard og har to drenge på fem og ni år. Er vokset op med en far, der var højskoleforstander, og en mor, der var højskolelærer, og de har præget hende med de to ord “tag ansvar”.

at den der handler, er den der bestemmer. Hvis man ønsker noget anderledes, må man selv købe ind eller ordne haven med andre blomster,” mener Camilla Bendix. “Det er dejligt at bo flere familier under samme tag, så jeg vil gerne opfordre andre til at gøre det samme, men man skal sikre sig, at alle er enige om præmisserne. Og så skal man ikke være nøjeregnende med sin egen arbejdsindsats. Jeg synes for eksempel, at det er hyggeligt at skrabe sne, men når jeg har fået nok, så siger jeg til de andre, det er deres tur. Og så gør de det. Man må åbne munden, ellers har man ikke ret til at klage. Og så bliver man bitter,” fastslår hun.

Umuligt at undvære træerne Camilla Bendix er ikke bitter, hun er sjov. Som da hun glatter lidt på den krøllede dug, som hun i dagens anledning har lagt på havebordet, så det kan se pænt ud til fotografen.

Haven er Camillas og familiens tredje rum fra forår til efterår.

“Jeg bliver enormt glad af farver, og sådan bor jeg også. Mine bedste venner har beigefarvede, grå og minimalistiske hjem, og jeg synes, at det er sindssygt lækkert. Ukrøllet og urodet. Jeg kunne bare ikke selv finde ud af at bo sådan, for jeg ville hænge noget knaldorange op,” erkender hun, mens vi går ned i haven med kaffen. På en af årets første solskinsdage sætter vi os på trappen, der går op til underboens altandør. “Der er ikke noget, der er vores og deres. Vi deles om haven, og jeg føler ikke, at jeg trænger mig på, selv om vi sidder på deres trappe,” forsikrer Camilla Bendix.

“Der er ikke noget, der er vores og deres. Vi deles om haven, og jeg føler ikke, at jeg trænger mig på, selv om vi sidder på deres trappe”

Det er seks år siden, at familien overtog de øverste etager i villaen. Inden de fik lov at købe boligen, skulle de til samtale og blev udvalgt blandt syv andre familier. De kom fra en lejlighed et andet sted i København, hvor man slet ikke behøvede tage stilling til sin nabo. “Når man bor sammen, som vi gør, så handler det om at tage ansvar. Der er nedskrevne regler, men dem tror jeg kun, at jeg har kigget på en enkelt gang. Derimod har vi en regel om, 8

April 2014

“Jeg har også købt blomster, og man kan da ikke se, at dugen krøller på billeder, kan man?” spørger hun. Og hvis man kan, er hun egentlig også ligeglad, for hendes have skal ikke være velordnet med prydbuske og perfekt græsplæne. “Hvis jeg har lyst til at være her, så er det en god have. Så snart solen skinner, så er jeg hernede. Jeg går rundt og piller lidt hele tiden. Putter lidt blomster hist og her, men ikke særligt målrettet. Engang havde jeg en idé om, at alt skulle kunne spises. Det er ovre i det bed, og så har vi en lille køkkenhave - og ellers vokser og gror det bare,” griner hun. “Hvis vi skulle flytte tilbage i en lejlighed, ville jeg savne mine træer. Kastanjetræerne og så det der æbletræ med æbler, der smager helt fantastisk, det vil jeg ikke kunne flytte fra. Og jeg ville mangle en have at gå ned i. Bare det at gå med bare tæer i græsset giver ekstra endorfiner,” mener hun.

Haven er det tredje rum Haven er rar og hyggelig med to hængekøjer på kraftige stammer, en sandkasse og et æbletræ, hvor der hænger træningsudstyr i. Og i lindetræet er der spor efter en hule, som bliver flittigt brugt om sommeren. “Haven er vores tredje rum fra forår til efterår. Jeg er her flere timer sammen med ungerne hver dag, og da vi flyttede ind, fik vi at vide, at buskene “føder børn”. Og det er rigtigt – der dukker hele tiden små nye hoveder frem, når vi sidder hernede. Jeg synes, at det er så hyggeligt, for jeg er selv vokset op ude på landet i Sønderjylland, hvor børnene altid skulle køres hen til hinanden. Her løber ungerne selv rundt mellem husene,” fortæller Camilla Bendix.


Dyrk økologisk økologisk med Natria! kDyrk økologisk økologisk med Natria! ed Natria! d Natria! *

Sådan virker Natria

®

1. Natria® absorberes af jordens mikroorganismer og forbedrer jordens struktur og næringsindhold. 2. Næringsstofferne optages via rødderne – præcis i den mængde, som planterne har behov for. 3. Med Natria® er der ikke risiko for overgødning. Natria® påvirker ikke grundvandet eller forårsager andre skadelige miljøpåvirkninger.

Natria er en 100% organisk gødning, som stimulerer jordens mikroorganismer og forbedrer jordstrukturen. ®

Natria® Universalgødning er til hele haven. Ideel til fx. grønsager, krydderurter og blomster. Giver friske og stærke planter. Natria® Plænegødning gør din græsplæne grøn og styrker græssets rødder. Du får en slidstærk og langsomvoksende plæne. *Ikke-økologisk produkt, der kan anvendes til økologisk jordbrugsproduktion efter retningslinjerne i rådsforordning nr. 834/2007

www.bayergarden.dk


10 ÅRS

Jylland Nord/Øst/Vest · Tlf. 86 45 28 85 Jylland Syd, Fyn, Sjælland · Tlf. 65 97 37 58 www.nordicsystems.dk

GARANTI!

TOTALPRIS

HVORFOR VÆLGE EN PORT FRA NORDIC SYSTEMS

12.900,INkL. mOmS MoDeL TrenDLine

KVALITET Udført i kvalitetsmaterialer og kræver nærmest ingen vedligeholdelse.

SKRÆDDERSYEDE PORTE Kan leveres i alle mulige størrelser og farver. Specialtilbudet gælder model Trend Line Port 2.500 x 2.125 mm - inkl. el-hejs og montage.

HØJ SIKKERHED Alle vores porte er produceret efter de højeste internationale krav. Portene har “Finger Sikring” og ved el-hejs indbygget sikkerhedsstop.

LEVERING OG MONTAGE Det er altid vores dygtige fastansatte montører der leverer og monterer din nye port. Montørerne er timelønnede og ikke på akkort for at sikre større omhyggelighed og kvalitet.

ELD CHRISTIANYSFSJ. OG VIB

Pavilloner • Udestuer • Orangerier HAVEPAVILLONER

ÅBENT HUS I PÅSKEN 13. -17. april kl. 10-16

Besøg vores udstillinger i Christiansfeld og Viby Sj. Vi udstiller havepavilloner i træ og vedligeholdelsesfri plast. Udstillingerne er åbne alle hverdage kl. 8-16 og efter aftale. I påsken holder vi åbent hus. Vi glæder os til at se Jer!

Industrivej 9, 6070 Christiansfeld

19. -20. april kl. 10-16

Hønskevejen 4, 4130 Viby Sj.

Danmarks førend

Bemærk: Udestuer kun i Middelfart.

inger e producent • Fleksible løsn

UDESTUER, ORANGERIER OG STORE OPLUK Besøg vores udstilling i Byggecentrum Middelfart her finder du et stort udvalg af vores udestuer i både aluminium, plast og træ, samt pavilloner, markiser og meget mere. Udstillingen er åben alle ugens dage fra kl. 10-17. På søndag står vores konsulent klar til at give råd og vejledning.

Ring og bestil et gratis katalog ALT INDEN FOR DØRE OG VINDUER Med eller uden montering. Vi monterer i hele landet.

MIDDELFART

å Se mere p dk r. o ln h .a www

ÅBENT HUS 20. april kl. 10-16

på vores udstilling i Byggecentrum, Hindsgavl Allé 2, 5500 Middelfart

Få et uforpligtende tilbud Industrivej 9 • 6070 Christiansfeld info@ahlnor.dk

Tlf. 70 20 58 59 • www.ahlnor.dk


VoresVilla

Tekst og foto Laila Sølager, Planteskole-Ringen.dk

Forskellige roser på høje hæle, hvor gulvet er dækket af tuer med lavendel, som kommer igen til næste år, mens de mørklilla og hvide blomster er biblomme, som er en sommerblomst.

Romantik på høje hæle Roser er romantiske. Ingen tvivl om det. Med roserne på høje hæle – altså på en stamme, så selve rosenbusken kommer nærmere øjne og næse – bliver de endnu mere sanselige.

D

e høje hæle betyder, at selve rosenblomsten kan nydes i nærbillede og at man får rosens duft tættere på næsen. Især når luftfugtigheden er høj, det er den morgen og aften, spredes duftstoffer godt. De opstammede roser dufter således tæt på dig, hvis du planter dem dér, hvor du nyder morgenkaffen eller afslutter dagen i de sidste solstråler.

Tag på planteskolen her i det tidlige forår, hvor udvalget er størst og find stauder og sommerblomster. De ser ganske vist ikke ud af meget lige nu. Men tag ikke fejl. Om en måned fylder de meget mere og de nævnte stauder begynder at blomstre fra midt i juni. Det er på samme tidspunkt, som roserne går i gang med blomstringen.

Opstammede roser giver også haven lethed. Da roserne kun fylder i højden, er der masser af luft ved jorden. Her er der nu plads til at plante stauder eller sommerblomster, så roserne får selskab af andre romantiske planter. Jeg foreslår at bruge lette stauder, der matcher i farve og som giver en lang blomstring. Det er f.eks. lavendler, blåkant, brudeslør og karpaterklokke. Eller prøv at bruge sommerblomster med skønne blade eller farverige blomster.

De opstammede roser skal plantes dér, hvor solen skinner det meste af dagen og egner sig både i havens bede og i store krukker. Det betyder også, at du ikke behøver at have særligt meget plads til en opstammet rose på altanen, i gårdhaven, i et allerede fyldt bed i haven eller i en krukke på fortrappen. Romantiske roser på høje hæle er der altid plads til.

11


Bases overdækninger elegante og vedligeholdelsesfrie 20 KVM. GRATIS TAG

og R m ådg on iv ta ni ge ng i h , ti el lbu e la d nd et

i anledning af vores 20 års jubilæum Gælder ved køb af minimum 140 kvm. tag enten Gør det selv eller Færdig monteret Tilbuddet er gældende til og med den 30.06.2014.

NYT STÅLTAG I STÆRK KVALITET Gør det selv Vores tagløsning er lige til at gå til. Monter det eventuelt oven på dit gamle tag. Det er vigtigt for os at du kommer ubesværet i mål, derfor vejleder vi dig under hele forløbet og leverer alt lige fra ståltagplader og aluzinktagrender ned til den mindste skrue.

Pris fra

Bases overdækninger er designet til at løse individuelle behov og kan tilpasses efter Deres ønske.

23.900 kr.

Inkl. materialer og vejledning. Prisen er beregnet ved et tag på 120 m2. Bestil et uforpligtende tilbud på www.profilmetal.dk

Godt dansk design udført i vedligeholdelsesfrie materialer af høj kvalitet.

Færdig monteret Lad Profilmetal stå for monteringen af dit tag. Vores professionelle Profilmetalhåndværkere udfører hele arbejdet, så er du sikret en komplet og vedligeholdelsesfri tagløsning inkl. aluzinktagrender.

Pris fra

74.900 kr.

Inkl. materialer og montering. Vores erfarne håndværkere monterer dit tag, så du har en færdig tagløsning. 110 m2 tagløsning fra 74.900 kr.

Afdeling øst, tlf. 70 77 79 02 · Afdeling vest, tlf. 70 77 79 03 www.profilmetal.dk

systemet kan anvendes til enkelte og dobbelte carporte, terasseoverdækninger, cykelskure, rygerum og meget mere.

BASES A/S • Lollandsvej 11C 5500 Middelfart • Tlf. +45 6340 1020 info@bases.dk • www.bases.dk


VoresVilla

Af Karin Wain Foto Gettyimages

60’er og 70’er huses skavanker Parcelhusene fra 60’erne og 70’erne er blevet midaldrende, og mange trænger til et kærligt eftersyn. Ovenlys, efterisolering og måske flytning af et par vægge kan relativt nemt gøre de funktionelle, men måske lidt kedelige boliger, virkelig attraktive for den moderne familie.

L

ys og luft var i høj grad det, der trak byboerne ud i forstæderne. I den største danske byudvikling nogensinde blev der fra 1960 til udgangen af 1970erne opført ikke færre end 450.000 parcelhuse, og de udgør stadig næsten halvdelen af landets enfamiliehuse. Efter 50 år er parcelhushaverne vokset til og nye familier flyttet ind. Behovet for mere lys og luftforandring presser sig mange steder på. Husene er ofte opført med en lang pistolgang midt i huset med værelser på hver side. ”Det er funktionelt og smart, men for mange moderne familier kan det virke lidt kedeligt. Og der kan blive meget mørkt inde midt i huset, der ofte er ret bredt”, siger Tine R. Sode, som er fagekspert i boligejernes videnscenter, Bolius. I sådan en mørk gang kan lys fra oven gøre en verden til forskel. Blandt andre vinduesproducenten Velux har udviklet særlige løsninger, der egner sig til at hive himlen ind i parcelhuset. “Ovenlys giver et helt andet rum. Det skaber liv og giver en rar fornemmelse af, om det er sol eller regn, nat eller dag. Nogle vælger at lægge en smal stribe af vinduer oppe under loftet mellem værelserne og gangen. Det kan også være en effektfuld måde at trække lyset ind i boligen på”, siger Tine R. Sode. 13


VoresVilla

Af Karin Wain Foto Gettyimages

100 om dagen I takt med at levestandarden ændrede sig, og flere kvinder kom ud på arbejdsmarkedet, opstod der i 1960’erne mulighed for luftforandring for de danske familier. Bare marker omkring byerne blev i stor stil omdannet til parcelhuskvarterer. I alt blev det til 450.000 boliger fra 1960 til udgangen af 70’erne. Det svarer til, at der blev opført 500 boliger fra mandag til fredag – hver eneste uge i en periode på 20 år. Husene fylder stadig de danske parcelhuskvarterer og udgør cirka halvdelen af samtlige enfamiliehuse.

Mange muligheder Parcelhusene er ikke forfinede som murermestervillaerne, men bygget hurtigt og i stort antal. Hvad parcelhuset mangler i grundighed og særegenhed, har det til gengæld i plads og foranderlighed. “Der er få tunge, bærende vægge og det giver muligheder. Mange vælger at fjerne væggene mellem spisestue, køkken og opholdsrum og får på den måde et stort rum, der kan samle hele familien”, siger Tine R. Sode. Med relativt få greb som at flytte et par vægge og etablere ovenlys opfylder parcelhuset således de fleste familiers behov. Men man kan også gå endnu videre, for parcelhusets enkle grundstruktur gør det også egnet til en omfattende ombygning.

14

April 2014

Med en ny tagkonstruktion kan der etableres en beboelig overetage. Facaden kan pudses op eller beklædes med træ. Og de store facadevinduer kan skiftes ud med vinduer i forskellige fag. Alt sammen noget, der ændrer parcelhusets traditionelle udseende markant. “I stedet for at rive ned er det en god idé at bygge videre på noget eksisterende. Med parcelhuset kan man næsten få et helt nyt hus ved at renovere det, der er”, siger Tine R. Sode.

På med sutskoene Parcelhusene har en række konstruktionsmæssige skavanker, der dog relativt nemt lader sig udbedre. De er sjældent særligt velisolerede, og det kan give kuldebroer. Isoleringen i hulmurene kan gennem årene falde sammen, og der kan være behov for en efterfyldning af isoleringsmateriale.

Heller ikke lofterne er tilstrækkeligt isolerede til at møde nutidens standarder, men der er for det meste rigelig plads på loftet til at efterisolere og møde anbefalingen på 400 millimeter isoleringsmateriale. Husene er desuden sjældent velisolerede mod terræn, så der kan være fodkoldt. Desuden er parcelhusene oftest bygget uden radonspærre i betondækket, og det kan give for stor koncentration af den radioaktive jordstråling. Ud over at de store vinduespartier kan have tendens til at blive utætte, kan den fugemasse, de er blevet monteret med, være giftig. Hvis parcelhusejeren vælger at skifte vinduer, har han ansvar for at screene for det giftige stof PCB og bortskaffe vinduerne på forsvarlig vis.


Udnyt mulighederne i

BoligJobordningen Læs mere og find en kvalificeret tømrermester på velux.dk

VELUX ovenlysvinduer leder daglys ned gennem loftet via lysskakt i 1-planshuset

Alle fortjener en plads i solen – uanset om du har skråt eller fladt tag

VELUX ovenlyskuppel til huset med det flade tag sikrer dagslys i boligens centrale rum

VELUX ovenlysvinduer lukker lyset og solen ind gennem taget i 1-planshuset med loft til kip

Skråt tag, fladt tag – lille rum, stort rum. Vi har ovenlysløsninger, der uanset tagets hældning og rummets størrelse sikrer dig og din bolig mere dagslys, bedre ventilation og et sundere indeklima. Luk boligen op mod himlen, og nyd fordelene ved en avanceret ovenlysløsning. Det er godt for dig, for din sundhed og for hele boligens energieffektivitet. Se alle muligheder med VELUX ovenlysløsninger på velux.dk Hent VELUX Experience app til smartphone og leg med ovenlysløsninger i din egen bolig. iPhone

Android

VELUX ovenlysmoduler lukker himlen ind i huset med fladt tag


VoresVilla

Mine mange haver Det kan godt være, at nogen undrer sig lidt over overskriften. Men jeg har faktisk mange haver.

G

runden, som vort hus ligger på, er godt og vel 4000 kvadratmeter, og da vi flyttede hertil for en snes år siden, var der blot én stor græsplæne, et par flisepladser og en swimmingpool. Jeg drømte om at skabe en have med mange rum – haver i haven. Vi gik i gang, og efter nogle sæsoner var grunden lagt til 15 haverum. Og inden for disse rammer leger jeg med varierende stemninger og farver. Et af de haverum, som altid vækker stor opmærksomhed, er The Sunken Garden – den nedsænkede have. Når haven ligger cirka en meter under niveau, skyldes det, at det var her, swimmingpoolen var. De første år lå poolen ubenyttet hen, og derfor var der ikke langt fra tanke til handling: At droppe bassinet og i stedet skabe en krukkehave.

Claus Dalby “Havekarrieren” begyndte i 1995, og lige siden har han inspireret og glædet danske haveejere med sine flotte havebøger og på TV. www.clausdalby.dk

16

April 2014


Tekst og foto Claus Dalby

Symmetri skaber ro og stringens.

Et anlægsgartnerfirma blev hyret og et vognlæs gamle slidte bornholmske brosten indkøbt. Planen var at skabe et haverum med fast belægning og planter i krukker. Jeg er nemlig meget optaget af det spændingsfelt, man kan opnå med planter på stenbro. Omkring det nedsænkede areal blev der plantet en lav bred takshæk og desuden opstammede avnbøgtræer, som jeg fik hjem fra Holland. Det giver en helt særlig stemning, at rummet er gravet ud, og det er hyggeligt med trapperne, der også giver mulighed for spændende krukkeopstillinger. Rummet er stramt symmetrisk og byder på langstrakte kig med fokuspunkter, f.eks. en lille ønskebrønd. Mange vil gerne besøge min have. Desværre er den kun åben få dage om året, og jeg trækker lod om adgangsbilletter på min Facebookside.

I potter og krukker I sin nye bog, der udkommer midt i maj, fortæller Claus Dalby om, hvordan man kan anlægge en krukkehave. Der er også tips til altaner og små terrasser. Bogens temaer er farveafstemte, og Claus Dalby øser side for side af sin store erfaring. Forlaget Klematis Kr. 349,95 – udkommer medio maj

I The Sunken Garden vokser alle vækster i krukker.

17


VoresVilla

Af Søren Rebbe Foto Producenternes egne

Nyheder til hjemmet Strandsten som måtte Vink farvel til den dryssende kokosmåtte og læg en helt særlig med New Zealandske sten i stedet. Måtterne findes i flere længder, bredder og højder. — Nærmeste forhandler anvises på 29 47 50 66 og på www.sejrcopenhagen.com

Skål med slag i Tom Dixsons nye skåle i uspoleret rå kobber eller messing er hamret og banket med håndkraft, så hver skål får sit eget unikke præg. — Nærmeste forhandler 35 43 02 01 / www.roomstore.dk

Lynhurtig sprøjtepistol

Vind Plus læ De smarte windbreakere fra Plus giver mulighed for en let og elegant løsning, når man har brug for læ. De er vandfaste og leveres med stropper og skruer til montering. Fås i hvid og sort. — Mere på www.plus.dk

Firkantet gryde Tyske Silit introducerer ny pladsbesparende firkatet grydeserie. Mere indhold, nemme at stable og selvfølgelig forberedt til induktion. Serien består af fem dele (som alle kan købes separat) og leveres i farverne sort og rød. — Nærmere info: 73 33 13 52

18

April2014 2014 April

Få overstået malearbejdet i en fart med den helt nye Flexio 585 fra Wagner. Du får to sprøjtepistoler, en til væg- og loftmaling og en til lak og træbeskyttelse. Wagners sprøjtepistoler fås i flere forskellige byggemarkeder. — Nærmeste forhandler på tlf. 43 27 18 18


Ek

EN RIGTIG GO’ VINDUESHANDEL

FO

a m RÅ eg RS et KA kv ali MP te t f AG or pe NE ng en e!

str

SE PRIS ER OG BEST IL PÅ NETT E T!

KVALITETSVINDUER TIL LAVE PRISER - NEM BESTILLING ONLINE

TRÆ • TRÆ/ALU • PVC • MAHOGNI

Modelfoto

BILLIGERE END MAN TROR!

Vinduer og døre til hele huset 8 STK TOPSTYRET, 119X119 2 STK FACADEDØRE MED 1 RUDE, 95X212 1 STK TERRASSEDØR MED 1 RUDE, 95X212 HVIDMALET MED ALU-LISTER (TRÆ) LAVENERGIRUDER MED VARMKANT KERNEFYRRETRÆ UDEN KNASTER (TRÆ) 5 ÅRS GARANTI - ENERGIMÆRKET INKL. MOMS OG LEVERING

LYNLEV

LAGERVARER TRÆ/ALU

ERING

2-3 da

BONDEHUS VINDUE

ge!

UDESTUE ELEMENTER

FACADEDØR 33 MODELLER PÅ LAGER. F.EKS.

48 MODELLER PÅ LAGER. F.EKS. 89X99CM UMALET: 1395,HVID: 1895,PLAST: 1799,-

LAGERVARER FYRRETRÆ

1895,-

95X212CM HVIDMALET

4895,-

19 MODELLER PÅ LAGER. F.EKS. 95X212CM HVIDMALET

HVID PVC (PLAST)

EN RIGTIG GO’ VINDUESHANDEL DIREKTE FRA EGEN FABRIK KÆMPE UDVALG

1999,-

MULIGHED FOR 2-FARVET GRATIS VARMKANT RUDER GRATIS ALU-LISTER 5 ÅRS GARANTI ENERGIMÆRKET

SPECIALMÅL

Efter dine ønsker og mål

K N AS T

CE-MÆRKET

FRI

HØJ KERNETRÆ-ANDEL BEREGN PRISER ONLINE

Specialmål giver dig et hav af muligheder for at designe præcis det vindue eller den dør du har brug for. Vi har nok Danmarks største udvalg i både modeller, materialer, glastyper, tilvalg og design.

SIKKER BETALING LANDSDÆKKENDE SERVICE HURTIG LEVERING PRISMATCH

Vælg mellem 4 materialer, 2-lags eller 3-lags energiruder, forskellig farve inde og ude. Alulister og varmkant ruder får du med i prisen uden tillæg.

WWW.SPARVINDUER.DK Udstilling vest for Storebælt Bytoften 8, 5550 Langeskov

KNASTFRIT FYRRETRÆ 2-LAGS ELLER 3-LAGS RUDER

TLF. 70 20 18 87

Udstilling øst for Storebælt (ubemandet) Amager Landevej 171 B, 2770 Kastrup (Byggeforum KBH)

reg.nr. 520

Husk at se efter dette logo når du køber energivinduer og døre

Forbehold for trykfejl. Priser som angivet er inkl. aktuel rabat .Tilbud er gældende i begrænset periode.

LAGERVARER

25.079,- 33.729,- 28.019,-


Bæredygtigt naturgødet jordprodukt Anbefales af

n Stig LaureitHsavees av Kendt fra H

tegnestue Paradehusets uset.dk eh ad ar .p w ww

Nemme og smukke krukker

Det nye lerprodukt til dine blomster Champost® Vækst-ler suger og oplagrer vand og gødning, for derefter at frigive det igen, efter planternes behov.

Sådan gør du...

Leret placeres i rodzonen, hvor det vil være stabilisator for vand og gødning. Leret vil binde de aktive næringsstoffer til fordel for plantens trivsel, og til gavn for miljøet i form af mindre vand og gødning.

Anvendelse • • •

Som dræn i krukker og potter Som tilskud til nyplantning, omplantning og stiklinger Direkte plantning til orkidéer, bonsai og lign.

Derfor! • • • •

Suger vand og afgiver det efter planternes behov. Beholder sin hårde konsistens modsat andre lertyper. Giver luft til rødderne. Sugeevne: 66% (Målt ved 1 kg. vækst-ler).

”Lad vandkanden stå...”

Når du anvender Champost Planteskolejord i dine krukker, behøver du ikke

vande så ofte. I Champost planteskolejord er der tilsat vækst-ler, som gør at jorden holder på fugtigheden og vandhyppigheden formindskes. Det betyder, du skal vande mindre. Du skåner miljøet og kan tage i sommerhuset uden at naboen behøver at vande dine krukker.

Husk - Alle vores jordprodukter er naturgødet.

Telefon 96 19 18 80 • www.champost.dk • sg@champost.dk


Slut med ukrudt... Sådan!

Champost Jordforbedring er lagt ud på jorden i marts. Billedet er taget i juni måned

Læg 3 - 5 cm. Champost Jordforbedring ovenpå den eksisterende jord. Du slipper for at luge ukrudt om sommeren og beskytter planterne om vinteren. Anvend det under hækken, i blomsterbede, ved træer og buske. Du behøver ikke gøde jorden det første år.

Større planter og mere smag... Champost Plantesæk/Drivhusblanding • • • •

Naturgødet jord Biologisk fremstillet - dansk kvalitetsblanding Gødningen frigives efter planternes behov Kan ligge direkte på den eksisterende jord – en fordel at jordens mikroorganismer kan arbejde sig op i sækken • Plantesækken er beregnet til 2 planter, hvilket gør at hver plante får optimal gødning og vand

Anvendelse:

• Drivhuse • Altankasser • Kapillærkasser til tomater, agurker, peberfrugter, jordbær, meloner, krydderurter og sommerblomster.

Kontakt din lokale planteskole, havecenter eller anlægsgartner.


VoresVilla

Af Monica Krog-Meyer Foto Gettyimages

Monica mener En klumme af Monica Krog-Meyer Radiovært og skribent

Villavejens sammenhold F

Det var en fornøjelse at se de pæne villaejere protestere højlydt. Nogle ildsjæle organiserede os på bedste 70’er-manér med postlister, protestskrivelser og mødeindkaldelser. Vreden var stor. Alle mand af huse til vejmøde i en carport med mødeleder, dagsorden og talerække. Udsigten til at få frataget p-privilegiet og ikke mindst fald i ejendomsværdien krævede solidaritet: “Vi må stå sammen!”, “Det er for galt!” og “Vi finder os Stor var glæden hos beboerne over kommunens forslag om ikke i det!” Vi nåede desværre ikke til at gå med bannere og cykelsti i begge sider af vejen, godt for cyklisterne og nå ja, protestskilte i samlet flok til rådhuset det koster så et smallere fortov. – det havde været et vidunderligt syn Sommeren betød fjernelse af brede Det var en fornøjelse at se for borgmesteren indkaldte alle og skar hække, opgravning og vejarbejde. igennem: I beholder p-retten, men hvis Det var svært at komme ind og ud af sit de pæne villaejere protestere parkerede biler fylder for meget, hus. Jord alle vegne og bilerne skulle højlydt. Nogle ildsjæle organise- de så hører I fra os! væk. Heldige var vi, der har garage, rede os på bedste 70’er-manér for en tid, indtil alle skulle parkere på parallelvejene, og så blev DE sure. med postlister, protestskrivelser Pyha. Vi vandt, solidaritet og sammenhold viste sit værd. Det var en lang sommer, men efter og mødeindkaldelser. Ejendommene beholdt deres værdi. flere måneder fik det da en ende. Og så skulle man tro, vi var klar til at gøre noget for de sultne i Afrika, Nogle bemærkede, at der blev sat verdensfreden, klimaforandringerne og de truede dyr! Men skilteholdere i den ene side af vejen, og så kom beskeden og ak! Beboerne har igen trukket sig ind bag lågerne og deres fanden var løs: Parkering forbudt i den ene side og stopforbud i parkerede biler. myldretiden på den anden! Kommunen havde taget r.... på os. orstadskommune, i den dyre ende, på trafikeret villavej med nydelige villaer og fartkørsel for at nå det grønne lys i begge ender. Vi hilser på dem, vi kender, og passer ellers os selv. Det er ikke en vej til boldspil og små børns uforstyrrede leg. Bilerne kan parkeres på vejen foran villaerne.

22

April 2014


Under overskrifterne gemmer der sig stof til eftertanke

Tak, fordi du kiggede under kortet. Kristeligt Dagblad er avisen for dig, der ikke vil nøjes med overskrifter. Når vi skriver om kultur, etiske spørgsmål og sundhed, går vi i dybden med stoffet. Og hver fredag giver tillægget Liv og Sjæl dig spændende læsestof om tidens tanker og tendenser. Vi laver avis for dig, der vil kende baggrunden for nyhederne og vide, hvad de betyder for dig og andre. Vi sætter ansigt på dagens nyhedshistorier. Vi taler med livskloge mennesker og inspirerende tænkere. Vi giver dig en omfattende kulturdækning. Og vi er Danmarks bedste avis om tro, etik og eksistens. Har du lyst til at fordybe dig i en avis, der går bag om overskrifterne og gør dig klogere på livet? Leveret til døren, gratis og uforpligtende i 4 uger? Og samtidig deltage i konkurrencen om en iPad (som du for resten også kan bruge til at læse Kristeligt Dagblad på)? Udfyld og indsend svarkortet, ring 70 12 15 15 eller klik ind på www.k.dk/villa

Prøv avisen og vind en iPad


HÅNDSAMLET Alle Moccamaster er håndsamlet på fabrikken i Holland

HURTIG Moccamaster laver en hel kande kaffe (10 kopper) på mindre end 6 min.

VARM Altid korrekt bryggetemperatur på 92 - 96 grader

STILLE Unik bryggeteknik giver en lydsvag brygning

GODKENDT Alle Moccamaster opfylder kravene fra ECBC. Din garanti for god kaffe

GARANTI Altid 5 års garanti. Registrere du din nye Moccamaster på www.moccamaster.com får du 10 års garanti


VoresVilla

Af Gry Sara Windelev Foto Line Falck

Lam

Grys Gryder har besøg af Claus Christensen fra restaurent Gammel Mønt i København

Vi går påsken og foråret i møde og kan ikke komme uden om lam. Det er nu, det skal spises. Rigtig mange tror fejlagtigt, at de ikke kan lide lam, fordi de som barn har fået noget, der i virkeligheden var får. De husker den meget fedtede og uldne smag. Sådan smager lam altså ikke. I dette nummer har jeg besøgt min gamle læremester, Claus Christensen, også kaldet Røde Claus. Siden 1989 har han drevet restaurant Gammel Mønt, hvis vægge giver plads til hans store passion – kunst.   Claus fik i december 2013 af Fonden til Fremme af Dansk Gastronomi den ærefulde pris "Kokkenes Kok". Prisen er de danske kokkes egen hædersbevisning, og den uddeles til en kollega, der har ydet et arbejde ud over det sædvanlige for dansk gastronomi - det største kollegiale skulderklap man overhovedet kan få.   (Tidligere års modtagere har blandt andet været Søren Gericke, Michel Michaud, Erwin Lauterbach, Francis Cardenau, Rene Redzepi, Bo Jacobsen, Restaurant Noma, Rasmus Koefod og Jens Peter Kolbech)

25


VoresVilla

Langtidsstegt lammekølle

Culotte

ca. 6 personer

2 personer

Vil du h

Ingredienser 1 lammekølle 5 fed hvidløg 4 stængler frisk rosmarin 8 stængler frisk timian Salt og peber Stanniol

ave lam på 20 min u t te r i s te d e t fo r 20 timer, er culo t te e t go d t valg.

Fremgangsmåde dækker du bare hullet med et nyt stykke ovenpå. Køllen skal i ovnen ved 75 grader i 20-24 timer.

Kom salt og peber på begge sider af køllen og fordel krydderurter og hvidløg, så der ligger noget under og oven på køllen.

Du kan gøre køllen klar, når du alligevel laver aftensmad.

26

April 2014

1 lammeculotte Olivenolie til stegning 2 spsk god olivenolie En lille håndfuld friskhakkede krydderurter (jeg har brugt ramsløg) Citronsaft, ca. en teskefuld Salt og peber

Når culotten har hvilet de 10 minutter, skærer du den i skiver oven på krydderurteblandingen, så saften fra kødet løber ned i. Vend nu kødet rundt i blandingen. Det smager himmelsk, og du behøver ingen sauce til.

Træk to stykker stanniol af og læg dem, så de overlapper hinanden. De skal være dobbelt så lange som køllen.

Køllen pakkes ind, så stanniolen slutter tæt om køllen. Der må ikke være nogen åbninger. Går stanniolen i stykker,

Ingredienser

Dejligt nemt hvis du skal have gæster, for så skal du kun koncentrere dig om tilbehøret til lammekøllen på selve dagen.

Fremgangsmåde Rids fedtet på culotten, kom salt på og brun den ved høj varme. Kom friskkværnet peber på og steg den færdig i ovnen 15 minutter ved 175 grader. Husk at lade culotten hvile, inden du skærer den og ALDRIG i stanniol, så steger den bare videre. Bland olivenolie, krydderurter og citron på et træskærebræt.

Server den med en god salat og nye kartofler. Du kan evt. lave lidt ekstra krydderurteblanding og dryppe hen over de varme nye kartofler. Brug endelig også denne opskrift sommeren over, når du griller. NB. Det er altid godt at tage kødet ud af køleskabet, minimum en time før det skal steges. Du får et meget bedre resultat, hvis kødet ikke er køleskabskoldt.


Af Gry Sara Windelev, Claus Christensen Foto Line Falck

Gratineret dansk lammeryg med grønne asparges 4 personer

Ingredienser 1 lammeryg 2 gulerødder 2 løg 5 fed hvidløg ½ fl hvidvin 5 kviste timian 2 laurbærblade 3 tomater/2 spsk tomatpuré 1 tsk peberkorn Panade: 2 spsk dijonsennep 2 spsk rasp 2 spsk hakket persille Skal af ½ citron 50 gr smør pr 2 dl suppe 1 dl. rasp eller friskrevet brødkrumme

Fremgangsmåde Puds din lammeryg af for fedt og sener. Afpudset samt benene minus fedtet sauteres med timian, laurbærblade, hvidløg samt tomater. Overhældes med ½ fl hvidvin og koges op. Tilsæt vand så det hele dækkes. Suppen skummes for fedt og urenheder under hele processen i ca. to-tre timer. Sigtes og indkoges til den konsistens du selv bedst kan lide. Ved anretningen justeres saucen med lidt citronsaft og monteres med koldt smør, ca. 50 gr pr. 2 dl. Brun først din lammefilet af på en pande i lidt smør. Derefter krydres lammefileten med salt og peber og smøres med lidt dijonsennep. Den klappes med friskrevet brødkrumme eller rasp, persille og citronskal. Kommes i ovnen i ca 15-17 min. ved 195 grader. Tages ud og trækker i ca 15 min., før du skærer for. Serveres med smørdampede grønne asparges og din herlige sauce.

27


Annonce Gode råd ved køkkenkøb Følg alle faser af Susannes køkkenkøb på tæt hold: Fra det gamle køkken og vægge blev revet ned, til det nye Invita køkken blev installeret. Se små film om de forskellige faser på invita.dk, eller gå ind i den nærmeste Invita butik og hent en brochure om Susannes køkken. Invita har skabt over 300.000 køkkener gennem årene og har samlet stor viden om de forskellige faser i køkkenkøbet. Den viden kan alle få glæde af. Se de forskellige faser, man skal igennem, når man skal købe køkken på invita.dk eller få en brochure om køkkenkøbets faser i den nærmeste Invita butik. Og inspiration er der masser af i Invitas butikker og på Invita.dk.

Susanne og hendes familie har fået lige præcis det køkken, som de drømte om. Vaske-øen er et vigtigt samlingssted, hvor der både er plads til børnene, der læser lektier, eller gæster, der hygger sig med et glas vin, mens maden simrer.

Fra køkkendrøm til virkelighed Da Susanne og familien fik mulighed for at købe en charmerende villa fra 1914, slog de til med det samme, og køkkenet skulle forvandles til husets vigtigste rum. Læs hvordan Susanne sammen med Invita gjorde køkkendrømmen til virkelighed. ”Hjemme hos os er køkkenet husets vigtigste rum, så selv om der var et pænt og nydeligt køkken, da vi købte huset, ville vi gerne lave det om. Vi kunne ikke slippe tanken om, at vi kunne få et kæmpestort køkken med lys fra alle sider og udsigt og adgang til haven, hvis vi væltede en væg ind til spisestuen,” fortæller Susanne.

Valget af køkkenfirma var ikke svært, da familien tidligere har købt køkken hos Invita og haft rigtig gode oplevelser. Efter at have set rummet og hørt familiens ønsker, gik køkkenkonsulent Lars Børlum i gang med at lave plantegninger og 3D-forslag. Valget faldt på en løsning med vaske-ø i midten, masser af brede, dybe skuffer og nogle få højskabe i forbindelse med køleskab og ovn.


Ved at vælte en væg mellem det gamle køkken og spisestuen blev der et stort rum med udsigt og direkte adgang til haven.

Væggen mellem det gamle køkken og spisestuen blev fjernet for at gøre det nye køkken stort og give plads til et nyt Invita køkken. Der er masser af lys og luft i det nye køkken.

”Selv om 3D-tegninger giver et rigtig godt billede af det færdige resultat, så er det alligevel svært at forestille sig, hvor meget f.eks. vaskeøen kom til at fylde, så derfor lavede Invita papskabeloner til gulvet. Det gav ro i maven,” siger Susanne. Nyt køkken flytter ind Da det store rum var klar, rykkede Invita montørerne ind med familiens nye Invita køkken i modellen Trendline. Den store vaske-ø har runde hjørner, så den ser indbydende og blød ud midt i køkkenet. Her er god plads til, at børnene slår sig ned med lektierne, eller gæsterne sætter sig og nyder et glas vin, mens maden simrer. Masser af alt det praktiske Med til køkkendrømmen hører de mange faciliteter, som gør det praktisk og behageligt at arbejde i køkkenet. Bordpladerne er i materialet corian, og vasken er istøbt i samme materiale. Det er robust, let at vedligeholde og ser flot ud. Vasken er udstyret med både køkkenkværn og en Quooker, som sørger for kogende vand med det samme, når der skal laves te, grønsagerne skal blancheres, eller skærebrættet skal desinficeres. Lige ved vasken er skraldespanden, som ligner en skuffe. Den åbnes med et let tryk med knæ eller hofte. Det er praktisk, når man f.eks. står med affald i hånden.

Bordplader og vask er lavet i corian. Vasken er støbt i materialet, som er utroligt slidstærkt og praktisk. Og så er det et smukt materiale, som holder sig flot år efter år. Quookeren sørger for, at der er kogende vand lige ved hånden, når der f.eks. skal laves te.

De store skuffer går igen i hele køkkenet. Der er indsatser i massivt træ i skufferne til bestik, og så er der skuffer til porcelæn eller gryder og pander. Skufferne kan bære op til 50 kilo, og gør det nemt og overskueligt at finde tingene. Resultatet Køkkenet hjemme hos Susanne blev færdigt før tid og er nu i brug. Det er et eksempel på, at familien Skraldespanden er placeret lige ved køkkenvidste, hvad de ville have, vasken og åbnes ved et let skub med hofte og Invita vidste, hvordan eller knæ. det skulle gøres.”Det er fantastisk at stå i sit nye køkken og have følelsen af, at alt bare er blevet, som vi havde drømt om. Da Lars Børlum fra Invita kom for at aflevere garantibeviset og tjekke, at alt var som det skulle være, så var der faktisk kun ros,” siger Susanne. Invita tilbyder at give køkkenet et ekstra eftersyn efter et år, når det er Invita, der monterer det. Og det samme gælder en udvidet garanti på 5 år.


VoresVilla

Direkte til Danmarks hus- og haveejere VoresVilla har lanceret en mailtjeneste hvor du kan modtage gode tilbud på produkter til huset og haven. Alt du skal gøre er at gå ind på www.voresdeal.dk og tilmelde dig vores nyhedsbrev med knaldgode deals; så er du blandt de første der modtager disse tilbud. Hold øje med nyhedsbrevet – det kommer midt i april.

Skeppshult grill & stegeplade. Størrelse: 35,5 x 32,5 cm Vægt 5,9 Kg. Vejledende pris kr. 649

VoresDeal pris kr. 499 Dealen tilbydes i samarbejde med FunNordic.

Tilmeld dig på VoresDe al.dk

Rommelbacher juicer i stål med stor indføringstube, 10.000 omdrejninger og 5 hastigheder. Vejledende pris kr. 1.699

VoresDeal pris kr. 1.299 Dealen tilbydes i samarbejde med FunNordic. WADE Lænestol og skammel i egetræ med stofbetræk i grå eller sort. Normal 3.598,-

DEAL PRIS SÆT

3.099,-

Inkl. fragt over hele landet.

Blasting Brick Højttaleren du kan have med overalt Læg din telefon eller ipod oven på Blasting Brick og musikken kommer ud gennem den geniale højttaler – du har hverken brug for bluetooth eller kabler. Blasting Brick kan bruges til mobiltelefoner eller andre tablets med indbygget højttaler.

Broil King Crown 320 gasgrill Den robuste Crown er en stabil gasgrill med enestående egenskaber. Grillen med det rustfrie låg er velegnet til større stege og medvirker til ensartede temperaturer ved konvektionsstegning. • •

• Wade Flot lænestol og skammel i klassisk design i egetræ med stofbetræk i grå eller sort.

Vælg mellem farverne limegrøn, hvid, rød, sort, orange eller blå.

3 brændere og 8 kW effekt Kraftige grillriste i porcelænsemaljeret støbejern, som giver flotte grillmærker og binder smag og kødsaft i maden Låg i rustfrit stål med lang holdbarhed og fantastisk varmeisolering og -fordeling Skab med låge og god plads til opbevaring af gasflaske, overtræk osv. Grillareal 38,25x44 cm.

Vejledende pris kr. 349

Vejledende pris kr. 5.999

Vejledende pris kr. 3.598

VoresDeal pris kr. 169

VoresDeal pris kr. 3.000

VoresDeal pris sæt kr. 3.099

Dealen tilbydes i samarbejde med Brand to go.

Dealen tilbydes i samarbejde med Homeshop.dk.

Dealen tilbydes i samarbejde med Sinnerup.

Alle tilbud gælder i en begrænset periode og så længe lager haves. Du kan naturligvis altid afmelde dig denne tjeneste igen. 30

April 2014

Scan QR-koden eller se mere på VoresDeal.dk


Vi laver verdens bedste overdækninger. Personlig rådgivning gør forskellen. Giv os et ring: + 45 70 20 61 41

www.lyngsoe.dk ®

Foldeglas…

altid skønt vejr i uderummet

alument.dk

Med en foldeglas inddækning fra Alument, er det muligt at skabe et uderum som kan nydes på alle 4 årstider. Allerede ved forårets første spæde solstråler vil I kunne nyde eftermiddagssolen i jeres nye uderum. Når sommeren kommer åbnes terrassen op efter behov. Selv i den kolde vinter skærmer glasinddækningen af for regn, sne og blæst. Kontakt os for tilbud, råd og vejledning på www.alument.dk eller tlf. 25 88 88 24

FOLDEGLASLØSNINGER · TERRASSELUKNINGER · TERRASSEOVERDÆKNINGER · UNIKKE ALTANVÆRN DER PASSER TIL TIDENS ARKITEKTUR


Danske kvalitetstrailere siden 1975

Udstyrspakke kr. 495,-

(Flad presenning, næsehjul med beslag) Gælder til 205 S1, 205 XL og 511 S1.

NU KUN

Mere end 400.000 solgte trailere er vores garanti for

kvalitet, sikkerhed og komfort

NU KUN

205 XL Ladmål:

205 x 122 x 60 cm.

Totalvægt:

500 kg. eller 750 kg. valgfri

5.495,Hjul: 13”

inkl. moms SPAR KR. 300,-

4.295,inkl. moms SPAR KR. 500,-

205 S1 Ladmål:

205 x 122 x 35 cm.

Totalvægt:

500 kg. eller 750 kg. valgfri

Hjul: 13”

NU KUN

511 S1 SILVER Ladmål:

200 x 110 x 32 cm.

Totalvægt:

500 kg. eller 750 kg. valgfri

3.795,Hjul: 13”

inkl. moms SPAR KR. 500,-

Se hele udvalget af vores trailere, og find din nærmeste forhandler på variant.dk

260 S1

NU KUN

Ladmål:

260 x 150 x 30 cm.

Totalvægt:

750 kg.

Hjul: 10” - 2 akslet

8.995,inkl. moms SPAR KR. 1.440,-

260 S1 er inklusiv presenning, næsehjul og beslag.

De Forenede Trailerfabrikker a/s Se mere på variant.dk • Tlf. 75 72 04 00 • mail: info@variant.dk


VoresVilla

Af Jette Damgaard Foto Producenternes egne

Forårets nyeste udstyr Med foråret dukker lysten til at gå i gang med at reparere, forny og forbedre op. Og med den kommer også trangen til nyt værktøj, for man skal jo nødigt gå ned på udstyr, som man siger. Faktum er, at du kan spare både tid og i nogle tilfælde også penge ved at investere i det helt rigtige værktøj, så du ikke skærer skævt eller ødelægger muren. Men hvad kan du næsten ikke leve uden lige nu?

Slip for besværlige ledninger Skal der nyt legehus i haven, eller skal du save paneler til loftet? Og driller ledningen altid, når du bruger stiksaven? Så kan det være, at du skal tjekke den kompakte og ledningsfrie PST 18 Li fra Bosch ud. Stiksaven har fire-trins pendulregulering og såkaldt CutControl, der holder dig på rette kurs. Stiksaven er en del af Boschs Power4All-familie, hvor en lang række produkter kan bruge det samme 18-V-batteri.

En maskine med muligheder Ti værktøjer i én og samme maskine – det er hvad Black & Decker lover, hvis du investerer omkring 1.000 kroner i firmaets Multievo, der som udgangspunkt er en 18 V-slagboremaskine. Maskinen leveres som et borehoved med ti momenttrin, men ved at købe flere forsatser kan du konvertere maskinen til blandt andet en stiksav og en luftpumpe.

Solid lyd Til arbejdet hører god musik, og DeWALTs nyeste DCR017 er et godt bud på en radio, der kan tåle, at der bliver støvet og arbejdet rundt omkring den. Den har en såkaldt Tech Box til beskyttelse og opbevaring og et blæsestøbt beskyttelsesbur. Radioen er til både FM og DAB. DeWalt bliver brugt af håndværkere, men selv om man bare er gør-det-selv-mand, kan man jo godt have det seje udstyr.

3


PINDSTRUP POTTEMULD

4995 FØR 6495

Til ny- og ompotning af alle stuens grønne og blomstrende planter. 50 l.

DANMULD PLANTESÆK

PR. STK. 2995 Til dyrkning af grøntsager, krydderurter, sommerblomster m.m. i drivhuset eller på terrassen. 40 L.

99

5 STK.

95

VI SKABER RAMMERNE OM D

SE HELE VORES HAVEMØBELSORTIMENT PÅ JOH

Tilbuddene gælder fra den 11. april til og med den 21. april 2014. Der tages forbehold for eventuelle trykfejl og udsolgte varer.

ÅRE CAFESÆT Klassisk cafesæt udført i hvidmalet akacietræ. Foldbar stol. B 38 x D 54 x H 84 cm. Pr. stk. 369,Foldbart bord. B 58 x D 58 x H 72 cm. Pr. stk. 349,-

Region Sjælland

899,ROSENBORG HAVEMØBELSÆT Smukt, hvidlakeret havemøbelsæt i mahogni. Bord L 165 x B 80 x H 75 cm, 2 stole og bænk med armlæn L 150 x D 59 cm x H 89 cm. Siddehøjde 45 cm.

3.995,-

ROSENBORG HYNDESÆT Til bænk og 2 stole. Mørkegrå.1.295,ROSENBORG HYNDE Til bænk. Mørkegrå. 45 x 150 x 6 cm. 999,-


699,-

Kraftigt bord i galvaniseret stål. Tåler at stå ude hele året og kræver ingen vedligeholdelse. L 75 x B 45 x H 80 cm. L 110 x B 40 x H 90 cm. 999,-

FÅ 50% PÅ SPARTIUM HAVEKRUKKER

KUN VED AFLEVERING AF SLIPPEN I DIT LOKALE BYGGECENTER

DIN HAVE

HANNESFOG.DK

SVENDBORG HAVEMØBELSÆT Bord samt 4 stole. Inkl. hynder. Svendborg spisebord. Sort flet med glasplade. B 90 x L 160 cm. 2.495,- Svendborg flet stol. Sort. 699,-

2.995,-

SPARTIUM 22 CM HAVEKRUKKE

4995

Mørk askifer. Ø 22 x H 18 cm. Ø 33 x H 29 cm. 9995 Ø 42 x H 34 cm. 249,-

HUSK VI HAR ÅBENT

ALLE SØNDAGE KL. 10-14

Kokkedal Industripark 15, 2970 Hørsholm Kongevejen 25, 3480 Fredensborg Farum Gydevej 59, 3520 Farum Broværket 5, 4760 Vordingborg Lyshøjvej 14, 3650 Ølstykke Lyskær 2, 2730 Herlev Nørretoftevej 1, 3200 Helsinge Firskovvej 20, 2800 Lyngby

Se åbningstider på johannesfog.dk

FIND OS HER

ELLER RING 4X45

Tilbuddene gælder fra den 11. april til og med den 21. april 2014. Der tages forbehold for eventuelle trykfejl og udsolgte varer.

PLUS PLANTEBORD


Sænk varmeudgiften - med kombination af kedel og varmepumpe Viessmanns kondenserende kedler til gas eller olie kan nu kombineres med luftvand-varmepumpen Vitocal 200-S, så der opnås en optimal hybridløsning. Når udetemperaturen er højere end ca. -2 grader, klarer varmepumpen, med en høj effektivitet, husets varmebehov. Ved meget lave temperaturer supplerer gas- eller oliekedlen. Den intelligente Vitotronic styring fra Viessmann styrer systemet, så der opnås den bedste udnyttelse af energien.

Farvel til varmeudgifterne

Kombineres der yderligere med solceller, vil en stor del af varmepumpens forbrug blive dækket af solenergi. Det vil sende varmeudgifterne helt i bund og samtidigt reducere elregningen betragteligt.

BOLIGVÆRDI

Kontakt Viessmann på tlf. 46559510 og få en uforpligtende vurdering af hvordan dine varmeudgifter kan reduceres.

HMN finansiering

Styrk boligværdien

Vælg en gasmester

Gasselskabet HMN tilbyder at finansiere din nye hybridløsning. Lån op til 100.000 kr. i op til 10 år uden sikkerhed og med fast rente. Ingen gebyr ved oprettelse og indfrielse af lånet. Læs mere på www.naturgas.dk

En hybridløsning giver god økonomi på flere niveauer. Et lavere energiforbrug giver boligen et bedre energimærke. Det betyder højere salgsværdi og boligen bliver mere attraktiv ved boligsalg.

HMN har indgået samarbejde med erfarne vvs-installatører. En Gasmester er din garanti for, at du altid får kompetent rådgivning, godt håndværk og høj service Læs mere på www.gasmester.dk

GRATIS energitjek! Viessmann giver dig chancen for at få vurderet dine muligheder for at reducere varmeudgifterne, helt uforpligtende.

Ring tlf. 46 55 95 10 eller scan koden og bestil et energitjek!

www.viessmann.dk Region Sjælland Tlf. 46 55 95 10


VoresVilla

Af Karin Wain Foto Gettyimages

Kartoflens historie Det ny-nordiske køkken hylder rene råvarer, og gourmetkokkene inviterer efter års dalende interesse igen kartoflen med til højbords.

S

tegt i friture og drysset med salt som fritter i sportshallen. Svøbt i muskat og fløde som tilbehør til den glaserede skinke. Som mos til den brændende kærlighed. Med fine, sprøde snit på den Hasselback’te facon. Sukkerglaserede til flæskesteg med rødkål og brun sovs. Som sprød tyndskåret snack til en kold øl. Eller nyligt gravet op af den sandede muld, letkogt og lagt på rugbrød med en stribe mayo og et drys salt. Den er så dansk som noget – kartoflen. Og der er mange måltider og traditioner, der bare ikke ville være helt de samme uden den gyldne knold. Forhøjet levestandard og kulinarisk inspiration fra resten af verden har siden 50’erne sat den stivelsesholdige fyr under pres. Men danskerne har ikke helt ladet sig afskrække af diverse slankekure, der ekskluderer alle kulhydrater fra maden, for de seneste tal viser immervæk, at danskerne i gennemsnit spiser 40 kilo kartofler om året.

Den gule trøje i ernæring Skal man tro en af tidens førende ernæringseksperter, Christian Bitz, kunne vi såmænd godt spise endnu flere. Han tildeler ligefrem kartoflen en ernæringsmæssig førerposition. “Det er den råvare, der mætter mest for færrest kalorier. Altså perfekt slankemad”, som

Det ny-nordiske køkkens gourmetkokke byder igen kartoflen til højbords. Her som salat sammen til silden.

han skriver i en klumme i Berlingske. Den anvendelige rodfrugt, der er rig på kostfibre, b- og c-vitamin, kalium, thiamin og niacin, rider også med på bølgen i det ny-nordiske køkken, der “I dag har vi 17-18 sorter, hylder rene, traditionelle og i takt med det nordiske råvarer. De senere år har gourmetkokke sågar dystet køkkens fremmarch har om “Årets kartoffelpris”, der kartoflen fået en genfødsel uddeles på baggrund af en sublim menu med kartoflen på såvel restauranter som som hovedingrediens i både i private hjem” forret, hovedret og dessert. “I dag har vi 17-18 sorter, og i takt med det nordiske køkkens fremmarch har kartoflen fået en genfødsel på såvel restauranter som i private hjem”, siger gourmetkok Hans Beck, der var overdommer i konkurrencen i oktober 2013. 7


VoresVilla

Af Karin Wain Foto Polfoto

Kartoflens historie fra inka-guld til tyskerklumper 1900 Bøndernes børn får “Kartoffelferie” for at hjælpe til med at grave kartofler op. Traditionen holder ved – i dag kalder vi det dog efterårsferie, og der er nok ikke mange unger tilbage i kartoffelmarkerne.

Bøndernes bø rn får Kartoffelfe rie for at hjælpe ti l med at grave kartofler op.

1618 3.000 f.Kr. Bønder i Andesbjergene dyrker kartofler og finder også guld mellem de næringsholdige klumper.

Kartoflen er blevet grundlæggende næringsmiddel i Irland og dele af Tyskland og breder sig til resten af Europa. 30-årskrigen hærger med brand, sult og død. Men når alt er brændt af, ligger kartoflen uskadt tilbage under jorden og kan spises og dyrkes. Det redder mange.

1719 Kartoflen kommer til Danmark sammen med de franske huguenotter. De har også den brune sovs med, men der går en årrække, før danskerne lader sig overbevise om knoldens fortræffeligheder.

1530'erne Kejser Karl den 5. af Spanien hører om guldet og plyndrer inkariget. Med i forrådet til den lange sørejse er kartoflen. Indholdet af c-vitamin holder sømændene fri for skørbug.

1588 Den spanske skibskok tager kartoflen med til Irland, hvor de fattige bønder tager den næringsrige rodfrugt, der giver langt mere i udbytte end korn, til sig.

Region Sjælland 8 April 2014

1950

2011

Kartofler og brun sovs er for længst blevet nationalret. Danskerne spiser i gennemsnit 120 kilo om året.

Et internationalt forskerhold med danskere iblandt kortlægger kartoflens gener og arbejder på at fremelske nye, sygdomsresistente og endnu mere holdbare sorter.

I 1950 spiste danskerne i gennemsnit 120 kilo om år et.

1760 Tyske bønder inviteres til Danmark for at hjælpe med at opdyrke den jyske hede og har kartoflen med. Danskerne betragter den hårde rodfrugt, som de endnu ikke har lært at koge, som svinefoder og kalder spottende kartoflen for tyskerklumper.

1845-47 Hele Europas kartoffelbestand ødelægges af skimmelsvamp. I Irland leder det til hungersnød, der koster op mod en million fattige mennesker livet.

2009

2014

Kartoflen er verdens tredjevigtigste fødevare efter hvede og ris. Produktionen når op over 330 millioner ton.

Mange risdyrkende lande, særligt Kina, er i stor stil begyndt at dyrke kartofler, da risen ikke er nok til at brødføde den støt voksende befolkning.


Der tages forbehold for trykfejl samt udsolgte varer.

Rulle gard ine

r skræ dder syet efter dine m og ø nske ål r! Ens priser for bomulds- og mørklægningsgardiner

Bomulds rullegardin Transparent med tynde striber. Leveres i farverne: Råhvid, beige, grå eller sort, med kædetræk.

Guide til priser

Vores speciale er trendy gardiner i enkelt design, som understreger boligens nuværende indretning og som formår at glide ind i hjemmet som netop den detalje, der giver balance i rummet.

Ingen standardmål – kun gardiner efter dine mål og ønsker!

Det siger kunderne:

n ikke for for me nne ske r – me Sol ens lys er dej ligt ega rdin fra Tre ndy rull te ren spa tran mø ble r! De t nye me t: Ga rdin er løs er pro ble e, me n der t ing en gar din er hav “Eg ent lig ville jeg sle e mø ble r tog min at det er tyd elig t sku lle ske nog et, for rdin ega rull te ren spa t tran ska de af sol lyse t. De e bes kyt ter min e båd som , lse ske rra er en stilr en ove stu en. ” ele gan t ind ram me r mø ble r mo d sol en og bæ k Ch arlo tte Str øm , Ved

KAMPAGNEPRISER

Bredde x højde

Pr. stk.

Ved køb af 3 stk. ell. flere

Op til 80 cm x 180 cm

1.594 kr.

930 kr.

Op til 100 cm x 180 cm

1.781 kr.

1.099 kr.

Op til 120 cm x 180 cm

1.993 kr.

1.289 kr.

Op til 140 cm x 180 cm

2.201 kr.

1.477 kr.

Op til 160 cm x 180 cm

2.428 kr.

1.681 kr.

Op til 180 cm x 180 cm

2.648 kr.

1.879 kr.

Op til 200 cm x 180 cm

2.899 kr.

2.105 kr.

Op til 220 cm x 180 cm

3.485 kr.

2.633 kr.

Op til 240 cm x 180 cm

3.767 kr.

2.886 kr.

Op til 260 cm x 180 cm

4.033 kr.

3.125 kr.

Op til 280 cm x 180 cm

4.309 kr.

3.374 kr.

Op til 300 cm x 180 cm

4.595 kr.

3.632 kr.

Højde over 180 cm tillægges 30% til 3 stk.-prisen.

Prisen inkluderer:

Alle priser er pr. stk. og inkl. moms

Detaljen giver balancen i rummet

Gælder 29. april til 2014

Kombiné r gerne størrelse r

Opmåling • 100% bomuldskvalitet • Montering

Kampagnepriser • Oplys rabatkode: 4VILLA210 Tlf. 40 52 00 42 • www.trendygardiner.dk Vi kommer til dig og måler op • Vi servicerer hele Sjælland


Nyd haven hele året med en udestue fra Lito Byg Kom og se mere i vores showroom

Tilbygninger · Vinterhaver ·

Udestuer · Carporte · Foldedøre · Termotag

Frejasvej 35, 4100 Ringsted Mandag – torsdag: Kl. 9.00 – 16.30 Fredag: Kl. 9.00 – 14.00

Det er let med Lito Byg

Åbent hus søndage d. 27.4. - 4.5. - 11.5. kl. 12-15 Tlf. 57 61 30 00 • info@litobyg.dk • www.litobyg.dk

Vi laver verdens bedste overdækninger. Personlig rådgivning gør forskellen. Giv os et ring: + 45 70 20 61 41

www.lyngsoe.dk


VoresVilla

Tekst Søren Rebbe/DN Foto Danmarks Naturfredningsforening, gettymages

De Grønne eksperter VoresVilla og Danmarks Naturfredningsforening har lanceret en grøn brevkasse, hvor du kan få svar på de mange spørgsmål, der melder sig i den daglige husholdning og ude i naturen.

H Bente Villumsen Ekspert i grundvand og grønt havebrug

vordan får jeg flere sangfugle i haven? Hvad betyder Svanemærket egentlig? Hvorfor skal jeg sortere mit affald? Og hvad stiller jeg op med alt regnvandet i min have? Det og mange andre spørgsmål om natur og miljø kan du få svar på i Vores Grønne Brevkasse, hvor eksperter fra Danmarks Naturfredningsforening er klar til at hjælpe læserne med at finde løsninger på hverdagens grønne udfordringer.

Som borgere bliver vi hele tiden mødt med flere og flere krav om at spare på vand og andre ressourcer, og der kommer mere og mere fokus på at undgå produkter, som er skadelige for natur og sundhed. Men det kan være en jungle at finde vej til de produkter og løsninger, som er de bedste. Danmarks Naturfredningsforenings eksperter i natur og miljø-emner kan hjælpe med at finde svaret. Du kan læse mere om de fire eksperter herunder.

Hvis du har et spørgsmål til Vores Grønne Brevkasse, så send det til redaktion@voresvilla.dk. Vi kan ikke love at alle får svar, men vi besvarer alle de spørgsmål, vi kan.

Christian Poll Ekspert i grøn hverdag

Mit spørgsmål går på, om man kan have bistade, når man ikke vil tage honningen. Jeg har 4800 kvm have ved Dråby Strand på Mols. Der er frugttræer og buske, vilde blomster, fredet buskads og kløver, så der er alle muligheder. Det kunne jo gavne naturen. Med venlig hilsen Elisabeth Schlattner

Sine Beuse Faurby Ekspert i affald og energi

Thomas Neumann Naturvejleder

Kære Elisabeth Schlattner Dejligt at du vil hjælpe vores bier i Danmark, de trænger nemlig til en hånd. Det lyder som om, du har en pragtfuld have, og der er sikkert, uden du ved det, allerede en masse enlige bier i haven, der nyder godt af dine træer og buske. Navnlig hvis du ikke har sprøjtet. Har du f.eks. også en gammel brændestabel eller andet “rod”, som de vilde bier kan lægge æg i, har du sørget for de tre vigtigste ting, man kan gøre for bier: Blomster, ikke sprøjte og gemmesteder. Man kan ikke have almindelige bistader i sin have, uden at de skal tilses og passes, og det kræver erfaring. Men hvis du vil have bistader, kan du tage kontakt til en lokal biavler og høre, om han eller hun vil sætte et par bistader op i din have. Så falder der sikkert et par glas honning af til teen, brødet og bagværket. Store bi-hilsner Thomas Neumann, Naturvejleder i Danmarks Naturfredningsforening

Kære Grønne eksperter! Jeg har mosegrise i haven. Jeg havde ikke set så meget til dem i løbet af vinteren og tænkte, de var gået andetsteds hen. Men da jeg så ville nyde mine jordskokker, var de fleste blevet spist, og jeg kunne se, at mosegrisene har indlogeret sig i mit højbed. Der havde jeg ellers tænkt at lægge kartofler, men det vil jo bare være at fodre dem. Findes der nogle ugiftige metoder til at bekæmpe eller skræmme mosegrisene væk?? Venlig hilsen Karin Cardel Hej Karin Cardel Det er et meget svært spørgsmål. Der findes mig bekendt ikke rigtig nogen god måde at bekæmpe dem udover saksen. En rørhøg kan let holde bestanden nede, men den kommer desværre ikke på kommando. Det bedste råd er faktisk at købe et hus på lerjord, for der kommer mosegrisen ikke. Men det er jo lettere sagt end gjort! Gode forårshilsner Thomas Neumann, Naturvejleder i Danmarks Naturfredningsforening

11


VoresVilla

Af Karin Wain

Boligejere i klemme Skat har i årevis fejlvurderet værdien af de danske ejerboliger, og hele 41 procent er sat for højt. Det giver ekstraudgifter til tusindvis af boligejere, men det hjælper ikke at klage. Selv om fristen for at klage er forlænget, er langt de fleste sager tabt på forhånd.

S

iden 2011 har Skat fejlvurderet de danske boliger. Det påvirker ejendomsskatten, fordi ejendomsvurderingen danner grundlag for, hvor høj en grundskyld boligejerne betaler. Skatteministeriet har derfor trukket i nødbremsen og udskudt den planlagte ejendomsvurdering i 2013, til et nyt vurderingssystem er parat i 2015. Skat har vurderet 34 procent af boligerne for lavt og hele 41 procent for højt. Det giver store ekstraudgifter for tusindvis af boligejere, men der er ikke meget, de kan gøre ved det. Selv om Skatteministeriet har forlænget fristen for at klage over den forhøjede beskatning af grundværdien, har det vurderingsankenævn, der skal behandle klager i en række kommuner omkring København, på forhånd besluttet at lade grundværdien stå uændret - og dermed i praksis afvist boligejernes klager. Det sker med henvisning til retsprincippet om lighed for loven. Hvis blot en eller to boligejere på en villavej klager over ejendomsvurderingen, forhindrer hen-synet til, at der skal gælde ens regler for alle, at ankenævnet kan tilgodese de to klagere.

Lavere huspriser – højere skat Ankenævnet dækker Frederiksberg, Ballerup, Furesø, Gentofte, Gladsaxe, Herlev, Lyngby-Taarbæk, Rudersdal og Tårnby Kommuner. I de ni kommuner hævede Skat i 2011 grundværdierne for boligejerne med gennemsnitligt 46 procent. Det skete til trods for, at boligpriserne ikke havde ændret sig siden 2009. Resultatet er en merudgift i ejendomsskat for boligejerne på cirka 15.000 kroner om året, når forhøjelsen er slået fuldt igennem.

Region Sjælland 12 April 2014

Boligejere, som i dag betaler skat ud fra vurderingen fra 2011, får ifølge Skat automatisk nedsat ejendomsværdiskatten med 2,5 procent i 2013. Fordi der siden 2001 har været loft over ejendomsværdiskatten, er det i praksis kun omkring fem procent af hele landets boligejere, der betaler efter 2011-vurderingen, mens resten betaler ud fra tidligere, lavere vurderinger. Hvilken vurdering der gælder i din bolig fremgår af årsopgørelsen fra Skat, som er tilgængelig i foråret 2014.

Skat har vurderet 34 procent af boligerne for lavt og hele 41 procent for højt. Det giver store ekstraudgifter for tusindvis af boligejere

Godtgøres med renter Hvis vurderingen af en ejerbolig i 2015 er lavere end vurderingen i 2011, vil ejendomsværdiskatten og grundskylden blive genberegnet ud fra den lavere 2015-vurdering. I 2015 er SKAT parat med et nyt vurderingssystem. Hvis du betaler ejendomsværdiskat og grundskyld ud fra 2011-vurderingen og 2015-vurderingen viser, at du har betalt for meget i skat, vil du automatisk få pengene tilbage. Med renter.

Hvad er grundskyld Grundskyld er en skat af den grund, en bolig er opført på. Grundskylden opkræves af kommunen, men værdien fastsættes af Skats ejendomsvurdering. Grundskylden kan beregnes ud fra enten grundværdien, som er Skats vurdering af grunden, eller ud fra den såkaldte grundskatteloftværdi, som er en anslået værdi baseret på 2001-vurderingen og fremskrevet med en årlig regulerings-procent på maksimalt 7%. Den værdi, der er lavest af de to, udgør grundskyld i den enkelte bolig. Efter et skattestop i 2002, der fastfrøs ejendomsværdiskatten, hævede Skat grundværdierne. Grundskylden udgør derfor nu en forholdsmæssigt større del af boligudgifterne. Det betyder højere beskatning af husejerne, mens en lejlighedsejer, der deler sit grundareal med andre, slipper med moderate stigninger.

Betaler du for meget? Hvis du vil vide, om din grundskyld er for høj, kan du finde din ejendomsskattebillet på borger.dk. I feltet Promille af grundlag ses et tal, som du sammenligner med tallene i felterne Grundværdi og Grundskatteloftværdi. Hvis du betaler skat af grundskatteloftværdien, betaler du for meget i skat, hvis den faktiske handelsværdi af din bolig er under grundskatteloftværdien. Hvis du betaler skat af grundværdien, betaler du for meget i skat, hvis den faktiske handelsværdi er under grundværdien.


NE9NKE

VARMEPUMPE Fra kun kr.

14.695,-

Inkl. SMS-modul, installation og moms.

Lovpligtigdtin service afmpe varmepu

,-

9 Kun kr. 99

Rin hvor megg og hør et i energitildu kan få skud

Halvér varmeudgiften!

Vi forhandler Danmarks smukkeste flagstænger til landets bedste priser Vippebeslag

t eftersyn Med et fas gå forlt kan du a id øde! m året trygt i

A+ • Super lydsvag • Renser luften • Temp. 10°- 30°C

Mahogni støtte

• 5 års totalgaranti • GRATIS husanalyse • Tjent hjem på 2 år

Skrot dit gamle oliefyr og få op til 15.000 kr. i tilskud Luft til vand-varmepumpen er et komplet moderne system til opvarmning, produktion af varmt brugsvand med effektiv energibesparelse og reducering af CO2 -udslip.

VARMEPUMPE-TILBUD

Tilbud Glasfiber flagstang til eksisterende støtte 8 meter . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

1.190,-

Luft/vand Glasfiber flagstang m. vippebeslag 8 meter . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10 meter . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12 meter . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Nu kun 75.000 kr. inkl. standard installation

DANSK-VARME

• 5 kW Panasonic luft/ vand-varmepumpe • 200-liters brugsvandsbeholder • 80-liters buffer til centralvarme • Inkl. standard installation Tlf. 70 26 70 16

www.dansk-varme.dk

1.475,2.075,2.885,-

Glasfiber flagstang m. massiv mahogni støtte 8 meter . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10 meter . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12 meter . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

2.198,2.998,3.698,-

Fyns Flagstang Industri Tlf. 7022 3364 · www.flag.nu salg@flag.nu


Dansk håndværk

%

rvice

din kise

å den at se ny en. Skift er der t spare.

Dit tag nedbrydes hver dag! Vidste du at taget nedbrydes hurtigere end døre og vinduer, hvis ikke du vedligeholder det?! Forlæng levetiden på dit tag med 10-20 år. Vi renser, maler og imprægnerer dit tag.

Bølgeplader • Lertegl Decra • Skiferplader Cementtagsten • Havefliser

Vi afrenser tage uden at tilsvine miljøet! Samtidig genbruger vi 70-80% af vandet under afresning.

Serviceaftale Vi tilbyder attraktive serviceaftaler med løbende vedligehold mod alger.

Vi renser og forsegler

Miljøgodkendt specialudstyr

HUSK: Håndvæ fradragrkeret

Fra

56, pr. kvm inkl. moms

Ring og få et uforpligtende tilbud

TAGKOMPAGNIET ApS

KØB MARKISEN NU!

Miljøgodkendt tagvirksomhed med over 30 års erfaring i tagbehandling.

Tlf. 4615 4137 • www.tagkompagniet.dk

rigtige tidspunkt Kom tilDetåbent hus den 11. til 13. april Få inspiration og se priser på vores mange løsninger!

fredag kl. 14-18, lørdag og søndag kl. 10-15

Går du og drømmer om lange sommeraftener på terrassen er det billigst at købe markise netop nu! Så undgår inspiration og se sommersæsonens vores du samtidig længere leveringtid.

Få Scan koden løsninger! mange med din smartphone

maRKisER Bestil inden 1. marts 2014 og En vERdEn affå den gamle få 30% rabat på din nye markise samt motor Det er nemt at oderne ud igen. ny og m mar kise til at se og spar penge. Skift dugen

5 eller iser.dk

mrervej 5, 4600 Køge. . 56 63 63 35 eller se mere på markiser.dk

25% rabat

på alle terrassema rkiser og markiseduge

om Showrmo le el m 10 -17

åbent daglig

t

Ved bestilling senest 5. maj 2014

Besøg os på Tømrervej 5, 4600 Køge. Ring til os på tlf. 56 63 63 35 eller se mere på markiser.dk.


VoresVilla

Af Søren Rebbe Foto Per Arnesen/ TV2, Arrangørernes egne

Det sker i din region VoresVilla binder i hvert nummer en lille buket af arrangementer, der finder sted i din region. Vi stiller skarpt på noget af det, der sker, der hvor du bor – og du er mere end velkommen til at sende os tips til spændende arrangementer og oplevelser, der er på vej i dit område. Skriv til: redaktion@voresvilla.dk

Livsstilsmesse 16-18 maj, Gavnø Slot Livsstilsmessens smukke omgivelser på Gavnø Slot danner rammen om hele 130 livsstilsstande, hvor både store og små brands er repræsenteret. Oplev Eva Solos forårsnyhed, få dit livs køretur i en Teslabil og smag på italienske specialiteter fra Il Fornaio. www.chpevent.dk

I pilgrimmenes fodspor 8. maj kl. 18-21, Esrum Kloster Aftenvandring krydret med fortællinger fra Esrums pilgrimshistorie og med oplevelser i naturen. Der bliver også tid til ro og refleksion undervejs. Esrum Klosters nye Pilgrimspose med mad og drikke indgår i billetprisen. www.esrum.dk

Top Charlie koncert 26. april, Parken i København

Påske Loppemarked

TV 2 Charlie inviterer for fjerde år i træk til Danmarks største dansktopfest med værterne Keld Heick og Anne Herdorf. Oplev nogle af landets største dansktopstjerner som f.eks. Kandis, Brødrene Olsen og Stig Rossen & Vennerne.

17. og 18. april kl. 10-17, Forum, København Skærtorsdag og langfredag bydes der indenfor til 525 stader med et væld af antikviteter og bedre genbrug. Der er i den grad mulighed for at gøre et loppefund eller ti!

www.billetlugen.dk

www.forumcopenhagen.dk

Fortsættes på næste side

15


VoresVilla

Af Søren Rebbe Foto Arrangørernes egne

Udstilling: Asger Jorn – Restløs Rebel Frem til 15. juni, Statens Museum For Kunst i København SMK markerer 100-året for Jorns fødsel med en stor udstilling. Med godt 200 værker præsenterer udstillingen de mange facetter af Jorns vidtrækkende livsværk og tegner et opdateret billede af en stor kunstner. www.smk.dk

Sanne i Tivoli 1., 2. og 3. maj, Glassalen Tivoli, København Glassalens smukke og intime rammer og Sanne Salomonsens imponerende bagkatalog i en ny og halvakustisk indpakning er det perfekte match til en stemningsfuld aften i Tivoli. Oplev hele Danmarks Rock Mama helt tæt på! www.tivoli.dk

Cake World Nordic Vin & Gastronomi

2-4 maj, Bella Center i København

24. april, Frederiksborg Centret, Hillerød Smag, duft og nyd! Vin & Gastronomi i Kongernes Nordsjælland byder på en dag i nydelsens tegn og præsenterer et spændende udvalg af vine og delikatesser fra hele landet.

Kom til Cake World Nordic og oplev alt indenfor bagning, dekorering og andre søde sager. 3000 m2 med cup cakes, cake pops, cookies, chokolade, slik og meget, meget mere.

www.frederiksborgcentret.dk

www.cakeworldmesse.dk

Region Sjælland 16 April 2014


BESØG VORES UDSTILLINGSHAVE PÅ MERE END 1000 M2 Vi har gennem 50 år gjort drømmehaver til virkelighed

Tag på opdagelse i vores store udstillingshave og find inspiration til at føre dine havedrømme ud i livet – gerne hjulpet på vej af en af vores dygtige og erfarne salgskonsulenter. Udstillingshaven kan også besøges uden for vores åbningstider, som du kan se på farumbeton.dk Bemærk! Fra 12. april er vi her igen om lørdagen fra 9 - 14.

Bygmarken 24 3520 Farum Tlf.: 44 95 15 44

FærgenShop | Ferie og oplevelser

Weekend på klippeøen

bornholm weekendtilbud • 2 personer, tur/retur færgebillet til bil fra Ystad i Sverige Samlet pris fra DKK • 2 nætters hotelophold med morgenmad

FærgenShop

2.189,-

Bestil på www.faergenshop.dk

17


FREMTIDENS HUS. Med TaHoma® Home Control kan du styre din markise og meget mere via din smart phone eller nettet. Læs mere på vores hjemmeside eller ring til os for nærmere information.

25% RABAT -på alle terrassemarkiser

MARKISER TIL DET GODE UDELIV Vi klarer det hele for dig Vi kommer gerne ud og giver tilbud - vi tager mål, monterer og tilslutter til elektricitet - og vi giver 5 års garanti.

Vi fejrer foråret med store rabatter på alle vores terrassemarkiser Ring 48105400 allerede i dag og bestil et GRATIS konsulentbesøg. Foråret er over os, hvilket vi fejrer med store rabatter på alle vores terrassemarkiser - Lige nu samt resten af april giver vi 25% rabat. RING NU 48105400 eller bestil et gratis konsulentbesøg på vores hjemmeside, hvor du selv bestemmer dag og tid. Her kan du også finde en masse billeder til inspiration til dit nye udeliv! Besøg vores 400m2 showroom på: Vassingerødvej 15 · 3540 Lynge - så kan du selv se og mærke kvaliteten på vores fantastiske markiser.

Mød os på Facebook, og få de sidste nye tilbud og rabatter!

VoresVilla_helside_Marts2014.indd 1

www.profilmarkiser.dk · T: 4810 5400 · E· salg@profilmarkiser.dk

10/03/14 12.08


VoresVilla

Af Jette Damggard Foto Gettyimages

Der kan blandt andet gemme sig pindsvinereder i tæt bevoksning, så vær forsigtig med riven.

Pas på dyrene, når riven kommer frem Det lunefulde aprilvejr kan i sine bedste stunder lokke de fleste i haven. Ved den mindste solstråle står vi klar med hækkesaks, rive og havehandsker. Men før du farer for hårdt frem, så stop et øjeblik og tænk på dyrene. Det er nemlig nu, de yngler. Men med lidt omtanke er der plads til både dyr og haveejere.

D

et allerbedste råd er faktisk: Lad være med at gå i haven lige nu, for så får dyrene fred til at yngle. Vent til efter sankthans, hvor fugleungerne har forladt reden, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse. Men når hækken gror vildt, og græsset står knæhøjt, er det nok de færreste, der vil følge det råd. Det næstbedste råd er derfor at se dig godt for, inden du går i gang. Kig godt efter om der er reder med æg eller unger i den tætte hæk. Brug en almindelig hækkesaks, for den larmer mindre og giver dig et bedre overblik over eventuelle fuglereder, mens du klipper hækken. Og hvis du nøjes med at klippe hækken forsigtigt på overfladen, så undgår du at blotlægge fuglerederne til glæde for sultne skader og katte.

Pas på pindsvin og egern Når kompostbunken eller bladbunken skal fjernes, kan du også komme til at forstyrre dyrene. For pindsvin løber ikke deres vej, når der bliver rodet i bunken, og derfor risikerer du at få et spiddet pindsvin med ud. Kig også godt efter, når du river i tæt bevoksning, som er svær at overskue, for her kan der både gemme sig pindsvinereder og jordrugende fugle. En anden dræbermaskine er motorplæneklipperen i nærheden af højt græs, og det gode råd er at lede området godt igennem, inden du klipper græsset. Eller endnu bedre: Vent med det grove arbejde, til fuglene er færdige med at yngle i juli. Endelig bør du overveje at vente med at fælde de høje graner til efteråret. Ellers risikerer egernets unger at få en dødelig lufttur. 19


VoresVilla

Af Jette Damggard Foto Gettyimages

Hvis du nu har bestemt dig for at indrette haven, så den bliver dyrevenlig, så sæt et foderhus op, så du kan iagttage fuglene fra huset.

Vent med havearbejdet til fuglene er færdige med at yngle i juli.

Indret haven til dyr En have myldrer af liv, og du kan sagtens pleje dyrelivet, uden at det går ud over havens udseende. Og hvis du tiltrækker de rigtige dyr, kan de være nyttige. Pindsvin og spidsmus lever for eksempel af insekter, orme, bænkebidere og biller. Fugle snupper snegle, bladlus og larver. Du kan for eksempel plante træer og buske, der har bær til fuglene og sætte redekasser op.

En god ide er også at indrette haven, så der er både sol, skygge, tørre og fugtige steder, for det tiltrækker dyrene. Du kan også vælge at gøre plads i haven til lidt højt græs og kvasbunker, hvor der er gemmesteder til reder og ikke mindst grene til selve reden. En gammel træstamme, der får lov at forfalde i fred, og vilde blomster trækker også mange insekter til. En god ide er også at indrette haven, så der er både sol, skygge, tørre og fugtige steder, for det tiltrækker dyrene. Flere etager er også godt, så tænk over at vælge buske, træer og stauder i forskellige højder. Og hvis du nu har bestemt dig for at indrette haven, så den bliver dyrevenlig, så sæt et foderhus op, så du kan iagttage fuglene fra huset. Hvis du sætter det på en glat stolpe, forhindrer du katte og rævei at kravle op til fuglene.

Region Sjælland 20 April 2014

Endelig kan du vælge planter, som nytteinsekterne er vilde med. Det er for eksempel kællingetand, timian, morgenfrue, dild og honningurt. Sæt planterne i nærheden af prydplanter og afgrøder, der tit bliver angrebet af bladlus - så holder haven sig selv, og du slipper for at bruge sprøjtegift.

Øverst timian og nederst morgenfrue


»NYT« tag med rens og maling 2014

E FOR AG CHANC R SIDSTE ÆRKERFRAD HÅNDV

Vi renser skånsomt og effektivt dine fliser

BOOK NU

Før

Tagrens og maling Normalpris 145,-

110,pr. m²

NU

BOOK NU

Fliserens & imprægnering

Betontegl

Virknings garanti

Ved årlig ser vic e

Skifertag

75,pr. m²

Ved tag max 30º

Gældende i 14 dage

Bølgetag

fra

2 år in. ,m

Dansk kvalitet Danske håndværkere Håndværkerfradrag

4054 8665

Efter

Minimumspris for fliserensning kr. 4.500,-

Efter

Før

Rene fliser uden hvide pletter

Gældende i 14 dage

FLISERENSNING.DK Vi har 17 års erfaring

2280 9001

Hillerød • Hornbæk • Ishøj • Lyngby • Dragør

Foråret er på vej - forlæng sæsonen med en effektiv varmepumpe til sommerhuset

• Varmedrift

Panasonic CS/CU-NE9NKE Sommerhuspumpen Med Econavi funktion, Nanoe-G luftrensningssystem samt vedligeholdelsesvarme +8 °C/+10 °C

SCOP

++ AVarmekapacitet COP (Virkningsgrad)

kr. 14.895,Inkl. moms & standard installation eller kr. 340 pr. md. uden udbetaling over 60 mdr.*

3,4 kW (0,85-5,40) 4,86 (5,15-4,12) SCOP (Årlig virkningsgrad) 4,36 Elforbrug 65-1310 W (3,3 A) Drift temperatur ned til -20 C° udendørs

• Køledrift

Kølekapacitet 2,50 kW (0,85-3,00) EER (Virkningsgrad) 4,85 (A) Elforbrug 170-710 W (2,5 A)

*Lånebeløb: kr. 14.895 | Oprettelses-gebyr: kr. 521 | ÅOP: 13,93% | Variabel nominel årlig rente: 8,08% | Adm. gebyr: kr. 25 pr. md. | Sum af ydelser: kr. 20.378,Priserne er nettopriser og er baseret på indberetning af energibesparelsen til SK Forsyning A/S.

Vi installerer på hele Sjælland, Møn og Lolland-Falster

Helsingør Hillerød

Holbæk

København Roskilde Køge

Næstved

Nykøbing F

Vi er i dit lokal område!

SparEnergi er godkendt af: Kølebranchens miljøordning

SparEnergi A/S Skolebakken 15, Bisserup 4243 Rude salg@sparenergi-pumpen.dk

nden. arer også i weeke sv vi 33 08 22 mpen.dk ere på tlf. 70 w.sparenergi-pu w w Ring og hør nærm på e er m se Eller


www.byggecenter.dk Herregårdssten

Nybrosten

Bondesten

5,5 × 14 × 21 cm Priser pr. m2 Grå (pris til 15.6.14) Gråmix Sort Rød Sort/rød Gulmix Provence Monte Carlo Bretagne

6 × 14 × 21 cm Priser pr. m2 Grå (pris til 15.6.14) Gråmix Sort Rød Sort/rød Gulmix Provence Monte Carlo

5,5 × 14 × 21 cm Priser pr. m2 Grå (pris til 15.6.14) Gråmix

69,95 99,00 124,00 129,00 129,00 144,00 144,00 144,00 144,00

Herregårdsblokke

72,95 104,00 124,00 124,00 124,00 142,00 142,00 142,00

63,95 95,00

BETONFLISER Priser pr. stk. Grå 15 × 30 × 5 cm Grå 30 × 30 × 5 cm Grå 20 × 40 × 5 cm Grå 40 × 40 × 5 cm Grå 25 × 50 × 5 cm Grå 50 × 50 × 5 cm

6,00 8,50 8,50 15,00 12,00 23,00

30 × 60 × 6 cm (5,5 stk./m2 ) Priser pr. stk. Grå 22,00 Gråmix 27,00 OBS! Skal bestilles

21 × 14 × 14 cm

Grå 11,- / Gråmix 1250 WEWERS LEVERINGSBETINGELSER: Levering af belægningssten over 45 m2 eller over 6 ton: Frit leveret. Levering under 45 m2: 0-20 m2: 400,00 kr. 21-45 m2: 843,75 kr. Depositum pr. palle: kr. 156,25. Depositum tilbagebetales ved franko returnering af paller til vort lager med 143,75 kr. Kvittering skal fremvises.

Uanset om du vælger selvbetjening i vores webshop eller handler i vores butik på Gammel Køge Landevej kan du være sikker på tryghed og god service af kompetente medarbejdere …


– besøg WEBSHOPPEN Her kan du handle sikkert hjemmefra – HELE DØGNET! Cumaru terrassebrædder 21 × 140 mm. Glat/glat hårdttræ. Længder op til 3,35 m. 6,9 lbm pr. m2 ved 5 mm luft.

Pr. m2

349,– eller pris pr. meter 51,30

Super 8 plantesten 25 × 50 × 15 cm Priser pr. stk. Grå Rød Sort

22,50 33,00 33,00

Thermowood terrassebrædder 32 × 125 mm. Glat/rillet. FM 24 × 118 mm.

Pr. lbm.

34,-

Gammel Køge Landevej 515 • 2650 Hvidovre Telefon 3678 6088 • Mail: info@knud-larsen.dk Åbningstider: Mandag-fredag 6.30 - 17.30 Lørdag 8.00 - 14.00 Søn- og helligdage 10.00 - 14.00


K VA L I T E T B E TA L E R S I G I L Æ N G D E N Vælg produkter fra Wewers og få en smuk, stabil og holdbar belægning, som skaber stor glæde i hverdagen og øger værdien af din bolig.

Find Wewers udstillingshaver og mere inspiration på www.wewers.dk Wewers er professionel leverandør af belægning, beton, granit og mørtel til byggemarkeder, anlægsgartnere, entreprenører og andre professionelle forhandlere.

MARKISER DER ER SKABT TIL DET DANSKE VEJR

Gratis rådgivningg n og opmåli

UNIKKE GRUNDE til at vælge en Viking Markise

• • • • •

Stærke polyesterduge, der “falder” pænere Kraftige og robuste materialer sikrer lang levetid Nano overfladebehandling der afviser smuds Mulighed for svejsede duge (holder endnu længere) Kun individuelle mål, tilpasset dine ønsker og behov

MONTAGE UDEN BEREGNING* VED BESTILLING SENEST DEN 28. APRIL 2014

*Standard montage

Ring og book et gratis og uforpligtende møde allerede i dag!

Tlf. 47 10 77 00

viking@viking-markiser.dk • www.vikingmarkiser.dk


VoresVilla

Tekst og foto Laila Sølager, Planteskole-Ringen.dk

Friske fiduser og beskidte tricks Bliv urban gardener Er du ikke til den store urtehave, der begynder med frø og frøposer, kan du komme hurtigt fra start med at plante småplanter, der lige er klar til udplantning. De er forkultiverede og vokser i bakker, så du skal bare finde nogle beholdere at plante i. Det kan være krukker, kasser eller som her gamle dunke fra olivenolie. Brug en god krukke- og pottemuld, som du finder på planteskolen. Det betyder alt for et godt resultat. Husk at bore huller i bunden, så overskydende vand kan løbe ud.

Vandet skal væk På loppemarkeder kan man stadig finde gamle zinkbaljer, og det gør ikke noget, at de er utætte i bunden. Så er du fri for selv at bore hul til afvanding. Det er absolut et must, at overskydende vand kan løbe ud af sig selv. Derfor er det også godt at hæve zinkbaljen fra jorden med nogle sten, så der er passage for vandet videre ud.

Gladiolus i staudebedet I mormors have blev der hvert forår lagt gladiolusknolde. Hun lagde dem ofte på en række i køkkenhaven, så de kunne bindes op. Gladiolus har en tendens til at vælte, når de tunge blomsterstande dukker op. Prøv i stedet at lægge gladiolusknolde mellem stauderne. Her får de støtte, og man kan sammensætte farverne, så det bliver en skøn palet. Her er det en grøngul gladiolus, der støtter sig op ad hvide høstanemoner Honorine Jorbert. De to klæder hinanden vældig godt. Der fås utallige farver af gladiolus, så det skulle være til at finde en sort, der matcher et eller flere steder mellem

stauderne. Blomsterne er i øvrigt spiselige og kan nemt friske en sommersalat op. Læg knoldene i jorden med 10-20 cm afstand og mindst 15 cm nede i jorden. Lægges de dybt, holder de sig bedre oprette, når den tunge blomst bryder frem i juli-august. Det er nemmest at lægge knoldene ved blot at grave et fladbundet hul i den ønskede dybde, stille knoldene på bunden og dække til med jord. Giv en håndfuld gødning og vand området bagefter, så knoldene kan suge fugt. De går straks i gang med at udvikle rødder og skyder grønne blade to-tre uger efter lægningen.


Miljøgodkendt

Tagrens og maling

Få 10% i Forårsrabat ved bestilling inden den 30. April 2014

andling h e b e g l A af tage

.g5, in0kl.0m,o-ms 1 r. ta

p

Tag dit tag seriøst - det betaler sig Få det renset og malet og forlæng dit tags levetid med 10-15 år PR Tag- og facaderens blev etableret i 1997, og har en solid erfaring indenfor rensning, maling og vedligeholdelse af tage og facader. For indehaver Peter Ringstrøm er arbejdet med tagrensning en tillidssag. Han holder meget af kundekontakten, og finder stor arbejdsglæde ved at færdes i folks haver, hvor han gør deres hjem indbydende med et rent og nymalet tag. ”Jeg stortrives med mit job og sætter en ære i, at kunderne kan regne hundrede procent med mit firma, det er trods alt vores levevej. Inden vi starter tagrenoveringen, gennemgås hele taget, så det står klart for kunden, hvorledes arbejdet udføres og i hvilket prisleje vi ligger i. Før vi så begynder afrensningen af taget, dækker vi loftet grundigt af med plastik,” forklarer Peter Ringstrøm. Renseanlægget er miljøcertificeret højtryksrenseudstyr der genanvender op til 80 % af vandet, hvilket både tilgodeser miljøet og det samlede vandforbrug. Rensevandet bliver suget op fra tagrenden og føres direkte p Der , vil udg tilg filtersystemet ip rensevognen. fange være det vand skulle komme dog endersmule snavsetind.vand, som blijeg prioriterer sikker afdækning og oprydning mever”Attrykket ind gennem overlægget på plaget højtog skyldes, at der er noget værre for folk, end derne ender på ikke loftrummet. Derfor dækat komme hjem til et rent tag, hvor der så er sivet vand ker PR Tagog facaderens altid af på lofterind. Imens min kollega vasker taget er det min faste opne forrensemaskine, at fange det vandmed derat gavemed at styreplastik, den mobile samtidig skulle komme ind.

FØR

EFTER

”At jeg prioriterer sikker afdækning og oprydning meget højt skyldes, at der ikke er noget værre for folk, end at komme hjem til et rent tag, hvor der så er sivet vand ind. Imens min kollega vasker taget er det min faste opgave at styre den mobile rensemaskine, samtidig med at jeg hele tiden går på loftet og sikrer plastikafdækningen, ” siger Peter Ringstrøm.

og i værste tilfælde selve tagkonstruktionen, må udskiftes. ”Med en god vedligeholdelse bliver taget styrket, så levetiden forlænges 10-15 år. Dermed bliver det væsentligt billigere for husejeren, end det vil være at købe et nyt tag. Uanset opgavens omfang er det for os et godt resultat og tilfredse kunder der tæller,” siger Peter Ringstrøm. Efter endt arbejde er det naturligt for PR Tag- og facaderens at efterlade arbejdspladsen i nydeligt opryddet og rengjort stand. Derfor bliver alle vindskeder, sternbrædder, vinduer, vægflader med mere spulet grundigt ned. Kontakt os for et professionelt og uforpligtende tilbud

Tilfredse kunder er i centrum Taget er det mest udsatte sted på dit hus. Hver dag året rundt skærmer det for vind og vejr, angribes af mos og alger og udsættes dermed for frostsprængninger. Alt sammen slider på taget og gør det mere sårbart. Trænger fugten gennem taget, udsættes spær og træværk for råd og svampedannelse. Skaderne kan blive så alvorlige at taget,

Veddelev · 4000 Roskilde · www.prtagrens.dk · Tlf.: 4675 4262 · Bil: 4083 1550/4085 4876 · E-mail: pr@prtagrens.dk


Vores Villa 2-14

Vinduer - Døre - Trapper - Indvendige døre 2740 SKOVLUNDE · 8230 ÅBYHØJ · 7000 FREDERICIA · 6100 HADERSLEV

TLF. 4676 9100 · Husk at udnytte håndværkerfradraget

2255

4019

DØRE OG VINDUER

Hoveddøre og facadedøre

• Udført i fyrretræ Med klassiske udskæringer eller blot afrundede kanter og mange tilvalgsmuligheder

Vinduer og vinduespartier

• Døre og vinduer udført i plast Pæne afrundede kanter og stort set vedligeholdelsesfrie • Døre og vinduer udført i træ/alu Mindre vedligehold ude og klassiske udskæringer inde • Døre og vinduer udført i mahogni Varm glød og lang holdbarhed • Døre og vinduer udført i egetræ - Eksklusivt og flot materiale • Alle vinduer og døre tilbydes med et stort udvalg af farver • Vi tilbyder montage - bestil en gratis opmåling på www.vinduespladsen.dk

2002

2236

KVALITET FRA VINDUESPLADSEN • Sprosser og lister af sibirsk lærketræ

• Gennemgående og justerbare hængsler

• Fyrretræ af 95 % kernetræ

• Aluplader inde i fyldninger

• 90 % knastfrit fyrretræ

• Imprægnerede imod råd og svamp

• Metalbjælke i facadedøre

• Skjulte sømninger

4037

5027

4088

4051

• DVV og 2-ØKO-certificerede fra fabrik

FORØG SIKKERHED OG ENERGIBESPARELSE I DINE VINDUER OG DØRE

2231

2276

• Tilvælg 3-lagstermo og forøg isoleringsevnen • Tilvælg sikkerhedsbeslag og låse som vanskeliggør tyvens arbejde

FRA FABRIK TILSLUTTET

Trapper

TRAPPER

Indvendige døre

• Lige trapper, kvartsvings trapper, halvsvings trapper, vindeltrapper, spindeltrapper, pladsbesparende trapper og kældertrapper. • Trapper med og uden repos • Alle trapper udføres som standard i bøg men der er mulighed for at tilvælge mange træsorter som fx asketræ, egetræ, mahogni, merbau, bambus, fyrretræ m fl. • Stort udvalg i stolper og balystre eller vi fremstiller efter dine ønsker • Nogle stolper og balystre kan fremstilles i rustfrit stål eller smedejern • Alle trapper kan fremstilles med åbne og lukkede centervanger • Alle trapper kan fremstilles med lukket gelænder og stødtrin • Alle trapper kan fremstilles med børnesikringslister og børnelåger

3414

3320

• Alle trapper kan udføres med specielle trinnæser og i dimensioner efter ønske

237

234

235

214

203

222

• Gelænder kan tilbydes som glasplader og ligeledes stødtrin • Farver efter ønske - trin og håndliste kan tones efter fx gulv farveprøve

INDVENDIGE DØRE • Indvendige døre både med glas, fyldninger og helt glatte - stort udvalg • Alle døre kan udføres på specialmål • 40 mm tykke dørplader med eller uden karm- vælg imellem mange karmdybder • 35 mm tykke dørplader uden karm til udskiftning i eksisterende karme • Alle døre kan laves som enkelt-, dobbelt- eller halvandendør

3419

3191

• Alle døre er med tætningslister imellem karm og dørplade som standard • Alle døre er belagt med mdf-træ yderst så der ikke senere opstår knastgennemslag. • Alle dørtrin er som standard udført i egetræ • Alle døre kan udføres som skydedøre • Alle døre er massive pånær celledøre • Tilvælg evt facetslebet glas eller sandblæst glas • Vi tilbyder også montage og udskiftning af gerigter samt håndtag

3387

3358

• Prøv vores prisberegner på indvendige døre på www.vinduespladsen. dk under indvendige døre - køb online og få din pris med det samme


Stærkt Stærktog ogbilligt billigtståltag ståltag

Stærkt

Det siger vores kunder:

og

t g i l l bi

“Trods vintervejret blev det nye tag lagt hurtigt og professionelt. Alt blev gjort på den bedst mulige måde.” — Henning Lindberg

ståltag

gt i l l i b

og Stærkt ståltag Pris fra kun Vælg Dansk tagtjek! , 0 0 5 79. 79.500,- Vælg Dansk tagtjek! fra Pris

kun

g tålta let s s omp luftning r. k 130 m kl. 1 ud agrende in kt gt opla og Aluzin ee læng hætt på et 2

”Arbejdet blev udført yderst professionelt og til den aftalte tid. Fik jeg nævnt, at også prisen var god. Vi har allerede anbefalet firmaet til venner og bekendte. — Werner Beck

•lægger Vi har mange års erfaring ståltage fra Pris fra kun ViDecra/Metrotile, kun de har aldrig set et mere gode nok. altid “Jeg • Vitage slut kontrol •udfører Vierhar mange årsveludført erfaring 130 m2 komplet ståltag bedste arbejde under udføDu får 40 års garanti med relse og færdigt resultat.” Metrotile og et kvalitets tag 2 oplagt inkl. 130 1 udluftnings• Vi udfører altid slut kontrol m komplet ståltagder — Torben Wenzzel • Vi bruger produkter holder i mange år. kun kvalitets inkl. 1 udluftnings- • Vi bruger kun kvalitets produkter hætte oplagt og Aluzink hætte og Aluzink tagrender. Ring og bestil nu på 40 22 22 42tagrender.

t er r. mple mete Ekse å 12,6 hus p

Vælg Dansk tagtjek!

79.500,-

Vi har mange års erfaring

Vi har kun tilfredse kunder

Vi udfører altid slut kontrol

Vi bruger kun kvalitets produkter

Eksemplet er Eksemplet på et længePrøv vores tagberegner på www.dansktagtjek.dk er på et længehus på 12,6 meter. hus på 12,6 meter.

VI BYGGER MED GARANTI VI BYGGER MED GARANTI

• www.dansktagtjek.dk Tlf. 40 Tlf. 22 40 22224222 •42www.dansktagtjek.dk

Nye vinduer - ny energi! God energi • God rådgivning • Godt håndværk Nye vinduer og døre

UDEN BESVÆR

Skal du have nye vinduer og døre? Lad os hjælpe dig igennem hele processen – fra idé til færdig montage. Lad os vise dig det store udvalg hjemme hos dig!

Nordsjælland: Montagecenter Nordsjælland Bruno Bomholdt, tlf. 42 12 09 91

Roskilde, midt og vestsjælland: Mønster Byg ApS Lars Mønster, tlf. 26 27 19 82

FAKTA: Med nye vinduer kan du spare op til 8.000 kr. på varmeregningen om året. Lad os beregne din besparelse

Syd- og vest sjælland: Byggefirmaet 4700 ApS Jim Holse, tlf. 21 45 98 95

Sydsjælland, Lolland og Falster: Vinduesfirmaet.dk Kim W. Sørensen, tlf. 20 23 62 07

www.vinduesexperterne.dk VoresVilla_september2013.indd 1

8/14/13 12:56 PM


VoresVilla

Af Kurt Balle Jensen Foto Gettyimages

Blomster

smager jo fantastisk godt

Blomsterne kan både pynte i maden, de kan være med til at give smag, og så er de rige på vitaminer og andre næringsstoffer.

Vore bedstemødre kandiserede martsvioler til pynt på kagen, og gamle engelske kogebøger har opskrifter på gele af lavendel. Nu er trenden slået igennem i Danmark: Spis havens og markens blomster.

B

lomster er dejlige at se på, og vi nyder deres duft. Men hvorfor ikke bruge dem i maden? I USA er der gartnerier, der koncentrerer sig om spiselige blomster, og i Østen er det helt naturligt at bruge blomster i mad. “Det har det også været i Danmark, hvor vore bedstemødre kandiserede blomster til pynt. Og de seneste år har flere og flere fået øjnene op for, hvordan man kan give maden en ekstra dimension ved at bruge blomster”, siger Anemette Olesen, forfatter til bogen “Spiseblomster” og en lang række andre bøger om urter, bær og madlavning.

Havens ”rene” blomster Blomsterne kan både pynte i maden, de kan være med til at give smag, og så er de rige på vitaminer og andre næringsstoffer. Mulighederne er mange og lige uden for døren. “Mælkebøtten smager for eksempel fantastisk godt af honning. Det er jo ikke tilfældigt, at bierne er så glade for dem”, siger Anemette Olesen. 29


VoresVilla

Af Kurt Balle Jensen Foto Gettyimages

Blomster som smagfuld pynt til gedeosten.

Kagen blomstrer.

Smuk blomstersalat.

Hun opfordrer dog til, at man sætter sig ind i, hvilke blomster der kan bruges og hvordan, for der er ikke nogle generelle regler: “Nej, for eksempel kan man spise alle medlemmer af korsblomstfamilien undtagen gyldenlak. Den er til gengæld giftig, og alle giftige planter skal man holde sig fra”, siger Anemette Olesen, der opfordrer til at bruge blomster fra haven, hvor der ikke sprøjtes. Og så er det ellers bare med at komme i gang. Hvad med syltede dagliljeknopper, chokoladekage med natviol, pebernødder med rosenvand, lavendelkage, stikkelsbærmarmelade med hyldeblomst, dressing med forglemmigej eller salat med nelliker? Mulighederne er næsten uendelige som blomsterfloret i de danske haver.

Blomstrende mad Listen af spiselige blomster er lang og omfatter blandt andet: Bellis, blomster fra krydderurter og æble, pære, blomme og kirsebærtræer, blomsterkarse, dahlia, forglemmigej, gederams, gul okseøje, gladiolus, hestemynte, hibiscus, hjulkrone, jordbær, katost, kløver, kornblomst, lavendel, lind, løgblomster, morgenfrue, mælkebøtte, natviol, nelliker, rose, rosengeranium, solsikke, syren, skvalderkål, stedmoder, storkenæb, skovmærke, stokrose, tagetes, viol og hulkravet kodriver.

Havepavilloner En havepavillon fra Profilmontage er dansk designet, unik i sin kvalitet og udgør et spændende alternativ til traditionelle havepavilloner og lysthuse. Priser fra

kr. 11.900

inkl. moms. Fragtfri levering i hele Danmark, dog undtaget ikke-brofaste øer

Region Sjælland 30 April 2014

www.profilmontage.dk - tlf 8887 2988


Få dit tag som nyt på 2 dage

Gør drømmen til virkelighed

ALGEBEHANDLING AF TAG

BESTIL NU, 2014 er sidste chance for håndværkerop til fradrag k

12 250,-

TAGRENS OG MALING Træ

Algebehandling: Op til 200 m² ved årlig service.

Med professionel tagrens og ny stærk tagmaling

80 %

af i skat

Prima tagrens

Den højisolerede foldedør

Den eksklusive udestue

FLISERENS & IMPRÆGNERING

65, 65 5-,5, pr. m²

Produceres efter ønske Tilpasses husets stil Fast aftalt pris Fri levering i Danmark Vi tilbyder billig finansering

Udestuer. Foldedøre og skyde dø Vinterhav re. er

Se brochure og meget mere på vores web

Hovedgaden 24 4281 Dalmose Tlf. 58 11 11 04 www-tovd.dk • info@tovd.dk

Ring og bestil gratis opmåling og et uforpligtende tilbud.

Primagruppen... mere end 20 års erfaring!

Pris ved minimum 70m 70m²

• • • • •


RegionaleGuider Skab en frodig have Hos Lynge Naturgødning ApS kan du bestille C-muld, naturgødnings kompost, muldjord, bark- og træflis, muld til højbede, rhododendron spagnum, Vital Pottemuld, kumme- og rosenmuld, grus og granitskærver. Vi leverer til din adresse i bigbags eller på vognlæs. Beregn pris på: www.l-n-g.dk · Tlf. 48 18 73 50

Tæppe- og møbelrensning Vi renser stof og læder på stedet. Lænestol kr. 300,3-personers sofa kr. 500,Hjørnesofa kr. 800,Tæppe-tørrensning pr. m2 kr. 25,Bemærk at der til hver udkørsel er et grundbeløb fra kr. 600,Tlf. 20 34 32 73 · www.rensa.dk

Garageporte med personlighed Danske kvalitetsporte, Individuelt tilpassede i farve og design. 40 mm isolerede paneler med 10 års garanti. Monter den selv, eller lad vores fagfolk montere Kampagnepriser fra 5.495,- beregn pris på hjemmesiden. www.port-experterne.dk Nordsjælland 42 12 09 91 Næstved 21 45 98 95

Roskilde 26 27 19 82 Nykøbing F. 20 23 62 07

Beregn prisen på dit nye tag Nemt og hurtigt! Nu kan du selv beregne prisen på dit nye tag på dansktagteknik.dk Dansk tagteknik er et landsdækkende firma Vælg imellem: • Decra ståltag • Tegltag • Betontagsten • Tagmaling

Nyt tag • Tagmaling Bestil et gratis besøg af vores Tagkonsulent. Du får en vudering af tagets tilstand, gode råd og et tilbud på tagrenovering. Algebehandling fra 1.500 kr. inkl. moms.

Se vores TagViDeoer om bl.a Decratag, algebehandling på dansktagteknik.dk – menupunktet: videoer

Se vores refereNcer fra glade kunder. dansktagteknik.dk – under: referencer

Tlf. 76 30 00 29 • www.dansktagteknik.dk


VoresVilla

Af Søren Rebbe Illustration Morten ingemann

Hvordan ser dit drømmehus ud? “Det skal have en stor have. Og frem for alt har det en stor kælder, hvor jeg kan indrette et lege-/arbejds-/ herreværelse med plads til guitar, computer, whiteboard og den slags, der lige nu fylder op i mit soveværelse. Der er også et værksted i kælderen til cykelreparationer og almindelig hamren. Og så må der også gerne være en kvinde”. (Altså en potentiel Fru Bach, Huxi er nemlig single for tiden, red)

Over hækken H JÆLP hedder Huxis nyeste One Man Show, som han i denne forårstid drager land og rige rundt med. En uautoriseret forelæsning på universitetsmanér og med lysbilleder - og en pegepind rettet mod Danmark og danskerne. Denne gang om at hjælpe, ikke mindst hinanden.

Jeg har bedt Huxi om hjælp til at kigge ind til ham over den hæk, der ikke er der: “Jeg har jo boet i den samme toværelses lejlighed på Vesterbro i København i de sidste 11 år. Men jeg er vokset op med hæk på Hasserisvej i Aalborg. Godt nok i den billige ende ned mod grusgraven, men dog i flot rød murermestervilla sammen med skolelærermor og komponistfar. Og jeg drømmer om en gang igen at blive hus- og haveejer”, siger den 36-årige Huxi Bach, der for nuværende holder fast i de to værelser, som så til gengæld bliver udnyttet til bristepunktet med whiteboard i soveværelset og det hele. Og så er der jo altanen: “Den er jeg saftsusme glad for. At sidde der i en solstråle og nyde byens puls. Og det flotte metrobyggeri. Dét er lyden af vækst”, smågriner Huxi, der dette forår igen er rejsende

Favoritrum i huset? “Førnævnte kælderrum. Og så køkkenet. Jeg kan godt lide at lave mad”.

med Huxi Bach

i humor og samfundssatire med store emner som klimaet, SF, smartphones, kontanthjælp og Gud. Og botox: ”Der er da noget fundamentalt bizart ved at stå foran spejlet og tænke: Jeg ser ikke helt frisk ud mere, jeg må hellere have sprøjtet noget nervegift ind i ansigtet!?” Og vi danskere står klar til at lade os spejle og spidde og grine af os selv og de andre, når Huxi Bach kommer rundt i det Danmark, han elsker at køre tyndt. Favoritstedet er ikke overraskende Nordjylland: ”Man er vel hjemstavnsdreng. Jeg elsker at komme hjem. Man kan tage drengen ud af Nordjylland, men man kan ikke tage Nordjylland ud af drengen”, kommer det højtideligt fra Huxi, der også holder meget af f.eks. Hvide Sande-området og Ribe. Dog er der en enkelt ting, han ikke er begejstret for, når han kommer omkring, og det er den epidemi, der har bredt sig til mange danske byer med over 5000 indbyggere: “De har alle en rundkørsel på vejen ind til byen, og inde i den rundkørsel står der en grotesk kunstgenstand. Et eller andet stort i noget rustent jern. Hvorfor?”, spørger Huxi. Nogen der kan hjælpe?

Hvilket navn skal spille til din havefest? “Må man tage to? I forbindelse med den omgang Texas Barbecue jeg vil byde på som sen frokost til havefesten, skal Alison Krauss & Union Station optræde. Når mørket så falder på, og de kulørte lamper tændes, spiller Prince op til dans”. Hvilket dyr vil du allerhelst have til at tage ophold i din have? “En giraf. Den vil være et spændende samtaleemne for de forbipasserende. Og den vil tjene som et fint pejlemærke for folk, der ikke har besøgt mig før: Gå efter giraffen” Har Huxi mon en yndlingsblomst? “Nej! Men jeg har ikke noget imod blomster og planter. Bare de er selvkørende. Jeg kommer til at tænke på en kaktus”.

31


WWW.GARDENA.DK

R160 Robotplæneklipper: Til store græsplæner på op til 1600 m 2 . Klipper græsset effektivt, pålideligt og lydsvagt.

R70Li Robotplæneklipper: Til græsplæner på op til 700 m2. Klipper græsset uafhængigt, pålideligt og lydsvagt.

NYD LIVET OG FÅ PLÆNEN KLIPPET. R40Li Robotplæneklipper: Til mindre græsplæner på op til 400 m 2 . Klipper græsset uafhængigt, pålideligt og lydsvagt.

Lad den gøre alt arbejdet, så du bare kan nyde din smukt klippede græsplæne. GARDENA Robotplæneklipper.

Flot græsplæne – hele sommeren! Det er ikke svært at opnå en flot grøn græsplæne. Det kræver blot, at du allerede starter med at forkæle den i det tidlige forår. Med Trim® fra Bayer Garden kan du skabe en smuk og slidstærk plæne, der gør naboerne grønne af misundelse.

Tre enkle trin for at få en flot ukrudtsfri græsplæne:

1 Bekæmp mosset! Trim® Mod Mos virker hurtigt og sikkert. Indeholder gødning, som giver ”green up” effekt og styrker græsset, efter mosset er væk.

www.bayergarden.dk

Bekæmp ukrudtet

2 Gør dit græs stærkt! 3 i din plæne! Trim Plænegødning er udviklet specielt til græsplæner. Giver en slidstærk, langsomt voksende plæne med kraftigt dybtgående rodnet. ®

Trim® Mod Ukrudt bekæmper effektivt besværligt ukrudt i græsplænen. Græsplænen gødes samtidig, så græsset bliver tæt og saftigt grønt.

Plantebeskyttelsesmidler skal anvendes på forsvarlig måde. Læs altid etiketten og oplysninger om produktet før anvendelse. Vær opmærksom på de advarselssætninger og advarselssymboler, der fremgår af etiketten.


VoresVilla

Af Jette Damgaard Foto Gettyimages

Tænk hvis græsplænen klarede sig selv, så du kunne ligge i havestolen og nyde vejret i stedet for at trave rundt efter en plæneklipper flere gange om ugen.

Lad robotten klare græsplænen Drømmen om at lade en maskine klare arbejdet i haven helt selv, frister mange til at investere fra 10.000 kroner og opefter i en robotplæneklipper. Men inden du farer ned i byggemarkedet, skal du lige overveje, om din græsplæne er egnet til det.

T

ænk hvis græsplænen klarede sig selv, så du kunne ligge i havestolen og nyde vejret i stedet for at trave rundt efter en plæneklipper flere gange om ugen. Med de mange robotplæneklippere, der efterhånden er kommet på markedet, er den tanke ikke længere utopi for haveejere. Men ligesom med robotstøvsugere og andre højteknologiske løsninger skal du ikke forvente, at arbejdet bliver gjort hurtigt. En række test af forskellige modeller viser, at det tog maskinerne mellem halvanden og knap to en halv time at slå en testgræsplæne på 100 kvadratmeter – et stykke arbejde, der med en normal plæneklipper vil tage 10-15 minutter.

Tålmodighed i begyndelsen Med en robotplæneklipper kan du slippe for besværet i dagligdagen, men de fleste modeller kræver, at du investerer op mod fem timer på at få den til at virke optimalt første gang. Dels skal den programmeres, dels skal der lægges kabel rundt omkring haven, så maskinen ved, hvor den skal køre til. Kablet kan lægges oven på jorden ved hjælp af kramper og vil efter nogle uger være

vokset til og forsvundet i græsset. Det er en god idé at klippe græsset så kort som muligt langs omkredsen for at få kablet tæt på jorden. Du kan også grave kablet ned fra begyndelsen, hvis du foretrækker den løsning. Den anbefalede dybde er 3-10 cm. Derudover skal du have kablet de områder ind, hvor maskinen ikke må køre hen – for eksempel en vanddam.

Robotklipper kan forebygge indbrud Mange er bange for at få stjålet deres robotplæneklipper. De fleste har dog indbygget alarm og en kode, som man skal kende for at kunne koble maskinen til en ny ladestation. Og faktisk kan det ligefrem være en god ide at lade din robot køre, når du ikke er hjemme. Ifølge Tryg Forsikring er erfaringen nemlig, at en nyklippet plæne har en præventiv virkning mod indbrud. Tryg råder dog til, at du placerer ladestationen et sted, hvor den ikke kan ses fra vejen. Det er også en god idé at bede naboen om at tjekke, at plæneklipperen har fundet tilbage til sin garage efter endt klipning.


VoresVilla

Af Jette Damgaard Foto Producenternes egne

Det skal du tænke på, før du køber en robotplæneklipper Bor du tæt på naboerne, skal du overveje lydniveauet. Vælg en lydsvag model. Hvis din have skråner meget, kan robotten komme i problemer, selv om producenterne hævder, at maskinerne kan klare op til 20 graders skråninger. Hvis du har mange bede, bassiner eller lignende, kan det blive besværligt, og du skal lægge meget kabel ud.

God hukommelse

Advarer dig med en SMS Husqvarnas modeller koster fra 10.995 kroner og op til 32.995 kroner for de halvprofessionelle modeller. Husqvarnas robotstøvsugere er meget støjsvage, har pin-kodelås og sender SMS’er, hvis de bliver forstyrret i arbejdet. —

Til de store plæner Tango E5 fra John Deere ligger i den dyre ende med en pris på omkring 19.000 kroner. Maskinen er ideel til plæner på helt op til 1.800 kvadratmeter. Den kører cirka 60 minutter på en opladning. —

34

April 2014

Bosch Indigo 10 bruger GPS-baseret LogiCut til at manøvrere rundt. Støder den på en forhindring, skifter den både retning og husker til næste gang, hvor forhindringen lå. Pris fra cirka 10.000 kroner. —

Skræmmer tyvene væk Miimo fra Honda fås i to udgaver: HRM 300 koster 16.495 kroner, mens den lidt større HRM 500 koster 19.995 kroner. Honda har lagt stor vægt på sikkerhed, og man skal blandt andet indtaste en pinkode, hvis man løfter maskinen op. Koden kan kun nulstilles ved en forhandler og er dermed en effektiv sikring mod tyveri. —


Copyright © 2014 Husqvarna AB (publ). All rights reserved.

Virkeligheden er ikke perfekt. Men det kan din græsplæne blive.

Husqvarna Automower ® er designet til at give dig en perfekt græsplæne ved hele tiden kun at klippe en lille smule. Vi har bygget og testet Husqvarna Automower ®, i mere end 20 år, for at sikre os, at dette ikke blot er en teori. Husqvarna Automower ® arbejder i din haves virkelighed, med alle dens træer, buske, blomsterbede, skråninger og andre forhindringer. Ydermere har den ikke noget imod dårligt vejr og er stille nok til at arbejde om natten uden at forstyrre dig og dine naboer. Besøg Husqvarna.dk for at finde ud af mere.

! d e h Ny Husqvarna Automower ® 320

17.995,Inkl. moms

35


VoresVilla

Læserrejser

Kun til VoresV ill læsere as

VoresVilla har samlet en række knaldgode tilbud fra vore rejseannoncører H an

Nashville Lynchburg Chattanooga

tr

se

ba

n

os

Re

l

ALABAMA

er

ve

Atlanta

js

a Tr

Memphis

Al

TENNESSEE

GEORGIA

Baton Rouge LOUISIANA

Montgomery Pensacola New Orleans

KUNDECENTER 36 98 98 98

kr.pr.18.998 voksen i

KUNDECENTER 40 50 07 57

delt dobbeltværelse

USA

kr.pr. 1.399 voksen i dobbeltværelse

Tyskland

Nyd 13 dage i de swingende sydstater.

4 dages Slotsophold Mercure Hotel Schloss Neustadt-Glewe

Oplev de fascinerende sydstatsbyer og de musikgenrer, som har deres oprindelse der. Vi skal høre country i Nashville og jazz i New Orleans. Besøge Hank Williams barndomshjem og mindes Elvis med en tur til Graceland og det legendariske Sun Studio. Du kan bl.a. også se frem til storbyen Atlanta, sejltur på Mississippi, historiske plantager, Jack Daniels whiskydestilleri og spareribs så saftige, at de er berømte i hele Syden.

Dette store 400 år gamle slot ligger i landskabet i Lewitz i hjertet af Mecklenburg-distriktet, blot 15 minutters gang fra den skønne Neustädter-sø. Mercure Hotel Schloss Neustadt-Glewe indeholder charmen fra et luksuriøst barokslot kombineret med alle moderne bekvemmeligheder. Hotellet ligger under 40 km fra Schwerin Slot og Schwerin Zoologiske Have.

Afrejse 14. oktober 2014. Dansk rejseleder, fly København – Atlanta t/r, udflugter og entréer jf. program, indkvartering på gode hoteller, morgenmad dagligt, brunch dag 8, frokost dag 3 , middag dag 11, skatter og afgifter.

3 x overnatninger med morgenmad, 1 x velkomstdrink 2 x 3 retters aftenmenu, 1 x 4 retters aftenmenu Ankomst alle dage frem til 31/12-2014

BESTIL PÅ ALBATROS-TRAVEL.DK/VIL - BESTILLINGSKODE: LR-VIL

BESTIL PÅ HANSENREJSER.DK - BESTILLINGSKODE – VORESVILLA6

Al

H

tr

se

ba

an

os

n

kr.pr. voksen 1.749 i dobbeltværelse

Danmark Sommerferie ved Lillebælt - Trinity Hotel

l

er

ve

js

a Tr

Re

KUNDECENTER 40 50 07 57

KUNDECENTER 36 98 98 98

kr.pr.14.998 voksen i delt dobbeltværelse

Fra Jerusalem til Petra

fra Jerusalem til Petra med VoresVilla

Når sommerferien nærmer sig, forvandler Trinity sig fra et konferencehotel til et hyggeligt sommerhotel for børn og voksne i alle aldre. Trinity ligger ved Lillebælt med den skønneste udsigt til vandet. I vores område er der noget for enhver smag. Både børnefamilier, par og singler kan finde aktiviteter, der gør ferien til noget særligt. 5 x overnatninger, 5 x stor morgenbuffet 2 x 2-retters middag (første & sidste aften) 2 børn max 12 år 899,- 1 barn max 3 år gratis i forældreseng Ankomst alle dage fra 27/6 til 17/8

BESTIL PÅ HANSENREJSER.DK BESTILLINGSKODE – VORESVILLA6

36

April 2014

Få alt det bedste af Israel og Jordan. Oplev Tempelbjerget, Grædemuren og den guldkuplede Klippemoské i Jerusalem. Og glæd dig til den hemmelighedsfulde oldtidsby Petra og den åndeløst smukke Wadi Rum-ørken. Afrejse 9 september 2014. 11 dage med dansk rejseleder, halvpension, fly København – Tel Aviv og Amman – København, transport i luksusbus, udflugter jf. program, indkvartering på mellemklassehoteller, skatter og afgifter, afrejseskat fra Israel, visum til Jordan.

BESTIL PÅ ALBATROS-TRAVEL.DK/VIL - BESTILLINGSKODE: LR-VIL


Udestuen blev favoritrummet... En skøn udestue er prikken over i’et i Stellas bolig i Tønder i det sydvestligste hjørne af Danmark. En stilsikker etplans bolig, som oser langt væk af hygge og kærlighed til godt håndværk. Stellas store ønske var at kunne sidde lunt i haven det meste af året og blot nyde vejret og naturen. Den gamle terrasseoverdækning var færdig og hun besluttede at forære sig selv en ”havestue”. - Jeg tog kontakt til Win-Door, og snart efter var tegningen klar, siger Stella. Jeg havde dog et specielt ønske, at jeg fra min udestue ville få ”kik om hjørnet” til den mest frodige del af min have med vækster årets rundt. Det blev en rigtig fin løsning, som betyder, at jeg nu kan sidde ”inden døre” og følge med i naturens gang i haven... Uanset din boligs udseende er der en model, det matcher netop dine behov og din byggestil præcist. Det er kvalitet hele vejen - bare billigere.

Sommer i udestuen i alu.

Luk op og i for sol og vind i al slags vejr.

Individuelle mål på: • Udestuer • Vinterhaver • Ly -og Læløsninger • Skyde- og Foldedøre • Terrasseoverdækninger

Nyd hele sæsonen i en havestue fra Win-Door. Individuelle mål på: • Døre • Vinduer • Havehegn • DesignCarport

WIN-DOOR ApS • Teglgårdsvej 1 • 6240 Løgumkloster • Tlf Jylland tlf. 74 74 36 49 Sjælland: Islevdalvej 37 • 2610 Rødovre • tlf. 38 19 36 49 • email: win-door@win-door.dk • www.win-door.dk

HALVÉR DIN VARMEREGNING med en LG Nordic Prestige 09 – varmepumpen der dækker alle behov NORDIC PRESTIGE 09 • Verdens laveste lydniveau på 17 dBA • Grundvarmefunktion, der sikrer 9–13 °C • SCOP værdi på 4,6 og COP værdi på 5,6 • Airconditionfunktion • Varmeeffekt ved udetemperaturer ned til -25 °C • Ren luft – fjerner lugt og bakterier

Kontakt Kinnan A/S for nærmeste forhandler på tlf. 8617 8700 eller se mere på www.lgv.dk.


ann_vores_villa.pdf 1 20-03-2014 14:15:43

NÅR DU VIL ISOLERE INDVENDIGT UDEN RISIKO FOR SKIMMEL

Ytong Multipor Letmørtel blandes med vand.

YRT N MA

S

METODE

Fugt i ydervægge kan være et stort problem - hvis man isolerer indefra. Med Ytong Multipor Isoleringsplade er problemet pist væk! Efterisolering af en kold ydervæg kan foregå på mange måder, og det bedste er som regel udefra. Men da dette ofte både er dyrt og besværligt, har alt for mange gennem tiden foretaget en indvendig efterisolering med masser af problemer specielt med skimmel til følge.

efterisolering, og ikke mindst en dejlig varm væg. Pladerne er utroligt lette at arbejde med, så dette er en rigtig god gør-det-selv opgave, hvor man fx nemt kan efterisolere en kælder på en weekend. Alternativt henvises gerne til en lokal murer, der kan udføre opgaven.

Med Ytong Multipor Isoleringsplader er det nu både nemt og billigt at få efterisoleret den kolde ydervæg uden dampspærre, fugtproblemer og skimmelsvamp. Isoleringspladerne er 100% uorganiske og diffusionsåbne (åndbare). Pladerne har en høj isoleringsevne og er fantastiske til brug til fx kældervægge, gl. murstensvægge eller gamle gasbetonvægge.

Pladerne spartles og pudses efter opsætningen, så væggen bagefter står helt glat. Vigtigst er, at den samtidigt føles og lyder præcist som en massiv væg, og ikke som en hul papkasse. Alle materialer er åndbare, og evt. maling som du giver væggen efterfølgende skal selvfølgelig også være det.

Ytong Multipor leveres i mange forskellige tykkelser fra 50 mm – 300 mm, men typisk vil 80 mm eller 100 mm virkelig give en god

Det eneste du skal gøre er, at måle din vægsareal og kun trække døre og vinduer fra – og derefter ringe 75895066 – vi skal nok hjælpe med resten.

Letmørtlen påføres med en 10 mm tandspartel.

Skubbes på plads. Lav evt. plads til kabler og rør.

Overfladen kan svummes, når pudsen er begyndt at hærde. Scan koden for nærmeste Bygma

GRATIS RÅDGIVNING

Det er utroligt nemt at efterisolere. Læs mere på ytong.dk eller ring

75 89 50 66

Forhandles i din lokale


Tilbuddet gælder indtil 1. maj 2014

Nyt ståltag 209,- pr. m2 Aluzink

Inkl. komplet ALUZINK tagrendesystem. Ved bestilling inden 1.5.2014

40 års garanti

Orkantestet

Bond® sikrer dig et

Designet til det stormfulde

40 års garanti

modstå en orkan (65/sek)

livslangt og smukt tag med

Priseksempel Med en pris på 209 kr. pr. m2 er det nemt at regne ud hvad et nyt tag koster.

nordiske vejr. Testet til, at

Godt for miljøet Metrotile Bond® kan

genanvendes 100%, når de

en dag giver op efter et langt naturligt liv.

Beregn selv prisen

Alt dette for kun 209,-

Beregn selv pris, mængde, bestil tilbud og dan dig et visuelt billede af dit nye eller renoverede hjem. www.metrotile.dk/tagberegner

• • • • •

En tagsnak Færdig opmåling Metrotile Bond® tagplader Gavlkapsler Vinkel rygninger og tætningsbånd • Søm & reperationsmaling • Komplet 125 mm tagrendesystem, ALUZINK • Frit leveret

Eks. 120 m2 Bond® QUARTZ:

24.995,Inkl. moms. Prisen er baseret ud fra et 13,4 m længehus.

Metrotile BOND® • Kan monteres direkte på eksisterende tag • Levering fra dag til dag • Mange farver og lakeringer • Vi hjælper gerne med at finde en lokal håndværker

www.metrotile.dk/tagberegner Bond® QUARTZ

pr. m2

209,-

Nyhed: Integrerede solceller Priseksempel: 42 m2 tag med solceller – 5.400 kw anlæg med TLX 6 inverter fra Danfoss

Ring og bestil nu på 70 20 99 01 eller brug skemaet på www.metrotile.dk

Metrotile A/S · Løvevej 14 · 7700 Thisted · info@metrotile.dk

Bond® PRESTIGE

pr. m2

224,-

129.995,Inkl. moms

Bond® PRESTIGE PLUS

m/lyd– og kondensreduktion

pr. m2

279,-


Plads til at nyde

Halvtag 18 m2, komplet udestue sæson forår-efterår. Fra 44 841,-

Hvis du har en fantastisk udsigt i haven og ønsker at nyde det når du vil uanset vejret. Så er en udestue måske løsningen. Find din favorit og bestil fra Nordens største udbud i vores webshop på willabgarden.dk

r køber fo Når du 900,9 2 d n mere e .dk bgarden Se willa

Værdi

3 396,-

Vision 23 m2, komplet udestue sæson sommer. Fra 57 338:Kampagne gælder 2. april – 5. maj.

Showroom og butik med drivhuse og udestuer Greve Ventrupvej 29 Man-Fre 09.00–18.00 Lør 10.00–14.00 40

April 2014

Skaber rum i haven Fragtfrit hjem til dig! Der tillægges et ekspeditionsgebyr på 95,- eller 195,- pr. ordre.

Tlf 39 67 65 00 · willabgarden.dk


VoresVilla

Det klassiske drivhus bruges i høj grad til vækst.

Af Kurt Balle Jensen Foto Gettyimages, Arte Glasbyg

Orangeriet er derimod et sted, hvor man slapper af, spiser og opholder sig sammen.

Det populære orangeri En gang var orangeriet et sted, hvor man beskyttede appelsintræer mod vinterens frost. Nu har danskerne taget det til sig som et vigtigt opholdssted i haven. Men hvad er forskellen på orangeri, udestue og drivhuse?

D

et skumrer i haven – den kolde nat nærmer sig, men i orangeriet er der lunt og godt. Stearinlysene er tændt, rødvinen står dybrød i glasset, og duften fra de eksotiske blomster mætter luften. Det er tid til hyggelig snak eller stilhed, mens et par flagermus kommer flaksende ind over orangeriet lige på den anden side af glasset. Havens træer og buske står som mørke silhuetter derude…

parks spæde appelsintræer. Hvordan skulle de klare vinteren? Han fik bygget et særligt hus, som han kaldte orangeri, hvor der kunne varmes op med åben ild. Orangerierne blev de kommende år almindelige i flere lande i områder, hvor der var risiko for frost. Her kunne citrustræer flyttes ind og stå i store potter vinteren over, og med store glasfacader kunne de kolde måneders sol udnyttes og bidrage til opvarmningen.

Orangeriet er blevet stedet, hvor vi mødes i haven, når det er godt at være inde, selv om man gerne vil være ude. Men egentlig handler orangeriernes historie om noget helt andet: I Padova i Italien gik der i 1545 en bekymret gartner og så på den smukke

Komfortable møbler og klinkegulv I dag er det flere hundrede år gamle fænomen blevet et dansk fænomen, dog med en lidt anden betydning end den oprindelige. “Her er det først og fremmest et sted, hvor man både er inden døre 41


VoresVilla

og udendøre. Hvor man kan være midt i naturen og alligevel holde varmen på kølige dage. Ja, vi har i efteråret fået lavet en undersøgelse af, hvad vore kunder egentlig bruger deres orangeri til”, siger daglig leder af Pavillon Danmark, Jesper Bank. Fordelingen er 80 procent ophold og 20 procent vækst. Forskellen på orangerier og drivhuse er således, at hvor drivhusene i høj grad bruges til vækst, er orangeriet et sted, hvor man slapper af, spiser og opholder sig sammen. Forskellen på orangerier og Det præger drivhuse er, at hvor drivhusene indretningen: I drivhuset i høj grad bruges til vækst, er har man orangeriet et sted, hvor man måske en havestol og slapper af, spiser og opholder jordgulv, sig sammen. i orangeriet er der komfortable møbler og klinkegulv. “Orangeriet kan forlænge sæsonen, og faktisk viser undersøgelsen, at vore kunder bruger orangeriet i op til 10 måneder om året. Med en el-varmer eller en brændeovn kan man hurtigt varme orangeriet op, og solen hjælper også til gennem de store glaspartier. Med orangeriet kan man være ude i naturen og alligevel inde i varmen, og det tiltaler mange haveejere”, mener Jesper Bank.

Udestuen – en ekstra stue Flere firmaer, der hidtil har været kendt for drivhuse, har de seneste år suppleret deres tilbud med orangerier. Men 42

April 2014

Af Kurt Balle Jensen Foto Gettyimages

orangeriernes stigende popularitet betyder dog ikke, at hverken drivhusene eller udestuerne er på vej ud af hverken producenternes kataloger eller de danske haver. Udestuerne kan på mange måder sammenlignes med orangeriet – og alligevel ikke. Udestuen er som ordet siger en stue, der er anbragt ude. Det er en del af huset, en ekstra stue, som man bevæger sig direkte ud i fra huset. Nogle gange bruges betegnelsen vinterhave, for her kan man sidde i sin have uden at bevæge sig ud af huset. Fornemmelsen af at sidde i det grønne, og omgivet af blomster og træer giver et ophold i udestuen eller vinterhaven en helt særlig betydning, men det er først og fremmest en udvidelse af huset beregnet til ophold og velvære.

Drivhuset – frodighedens glashus Og så er der drivhuset. Her er der som regel hverken klinkegulv eller komfortable møbler. Måske står der et gammelt bord med blomsterkasser på og lige plads til en kaffekop. Måske står der et par stole, så man kan sidde og nyde de rødmende tomater og føle sig godt tilpas i frodighedens hus under vinduernes ranker. Her i drivhuset lugter der af jord, planter og grøde. Her kan man pusle om de små planter i små urtepotter, til de er parate til at plante ud. Og her har man jord under neglene og gang i planteskeen. Drivhuset er amatørgartnerens værksted, og for mange noget absolut nødvendigt i haven. Herfra forsynes den øvrige del af haven med planter, efter at de er blevet drevet frem, og her kan man dyrke det, det danske forår og den danske sommer ellers ikke ville give de bedste betingelser. Orangeri, udestue og drivhus: De har hver deres betydning, og mange haveejere vil ikke undvære nogen af dem.


Kvalitet du kan regne med - multi-star™: • • •

Redskaber kan let skiftes med et enkelt Kan kombineres med det skaft der passer til arbejdsopgaven og brugeren 1 skaft - uendelige muligheder

10 års garanti

k cSlYiScTEM

MTD Products Denmark ApS. www.wolf-garten.dk Forslag.indd 1

11-03-2014 08:30:09

DRIVHUSE & PAVILLONER Køb direkte hos producenten!

10 års garanti

Alle modeller fås med alm. glas, hærdet glas og med polycarbonat

Fri levering til fastland og brofaste øer

Alle vores konstruktioner samles med rustfri stålbolte

Model 200 - 10,5 kvm, fra

5.995.-

Model 600 - 9,9 kvm, fra

10.495.-

Vi giver råd og vejledning på tlf. 22 48 71 12

Udluftning i taghætten er standard på alle pavilloner Kvalitet til Danmarks laveste priser

Fås i forskellige farver

Model 700 malet - 10,5 kvm, fra 18.395.-

Model 500 malet - 13 kvm, fra

16.795.-

Køb DIREKtE På www.HObbyDRIVHUSE.DK

Find dit nye drivhus eller pavillon i webshoppen


KØB EN VINTERHAVE FRA SOLARLUX OG OPLEV EN ITALIENSK AFTEN

Vores italienske aften omfatter blandt andet Prosecco af høj kvalitet, rødvin, en overdådig antipasti-buffet indeholdende pasta med krydret tomatsauce, parmesanost og en vidunderlig italiensk dessert. Invitation til dine gæster og dekorationer er også inkluderet i pakken. Alt er derfor forberedt for en fantastisk aften for dig og dine venner.

SOMMEREN ER REDDET! FYLD DIT HJEM MED LYS, LUFT OG LIVSGLÆDE! Tyvstart sommeren allerede nu med en vinterhave fra Solarlux! Nyd dit nye uderum, mens vi inviterer dig på en fantastisk italiensk aften. Tilbuddet gælder i perioden 15. marts til og med 15. juni ved køb af et terrassetag eller en vinterhave fra Solarlux.

SOLARLUX Scandinavia AB | +46 40 456190 | scandia@solarlux.dk | www.solarlux.dk

Porte Alt Inklusive*

* Du får: konsulentbesøg, opmåling, din nye port, portautomatik samt 3 stk. fjernbetjeninger – leveret og monteret. Ingen dyre mellemled, 10 års garanti, din sikkerhed for topkvalitet.

Gråsten: Smuk og elegant

Kronborg: Stilfuld og eksklusiv

r: Prise kr. 0.495 fra 1 nkl.* Alt i

Kontakt os uforpligtende på: Eller besøg hjemmesiden på:

70 26 45 46

www.skjoldporte.dk

Vi har hverken fødselsdag, jubilæum, eller månedens tilbud. Vi sælger den maksimale kvalitet til Danmarks laveste priser HVER DAG

Gudhjem: Den klassiske

Førende i kvalitet og løsninger til private


VoresVilla

Af Jette Damgaard Foto Gettyimages, Visaombre

Store vinduer store muligheder Det skal du tænke over: • Udvendig solafskærmning som markiser er den mest effektive løsning, men de er også typisk sværest at montere. • Markiser skal rulles ind, hvis det blæser. • Indvendig solafskærmning såsom persienner er billige, og der er mange designmuligheder. Men de er ikke lige så effektive mod solen som en udendørs løsning.

I de nyeste byggerier går vinduerne ofte fra gulv til loft.

Danskere elsker store vinduer. De giver lys og varme i huset, men de giver også udfordringer. For de dejlige solstråler kan give for meget lys og varme, og så er det vigtigt at vælge den rigtige afskærmning.

V

induerne i de danske huse og lejligheder har fået vokseværk, og i de nyeste byggerier går de ofte fra gulv til loft. Det er dejligt, når det drejer sig om at få lys og varme ind i hjemmet, men specielt i forbindelse med sydvendte vinduer risikerer man overophedning af huset.

Det er ikke alle huse, der kan bære en udvendig markise eller et udhæng - simpelthen fordi arkitekturen ikke altid passer til det, eller fordi det bliver for dyrt og besværligt at montere. I de tilfælde kan persienner være en god løsning. De er stadig fleksible, og man kan justere solstrålerne efter årstiden.

Som supplement til god ventilation og udluftning er det en god ide at vælge de rigtige afskærmninger til vinduerne. Det mest effektive er en udvendig solafskærmning, for det gælder nemlig om at stoppe solen, før dens stråler overhovedet når ind i huset. Skodder og markiser er de mest effektive løsninger i den forbindelse. Og selv om det måske lyder gammeldags med markiser, så behøver det ikke være det. Der er nemlig kommet en række moderne produkter på markedet, som både ser godt ud og giver fleksible løsninger.

Et behageligt lys

Med markiser kan du nemlig selv regulere lysmængden efter årstiden og tidspunktet på døgnet. Man kan selvfølgelig også vælge at sætte solfilm på vinduerne, men så mister man en masse af det rene dagslys, og du får ikke glæde af solens stråler på de tidspunkter, hvor du gerne vil nyde dem.

Screen-gardiner kender de fleste fra større virksomheder, hvor de er gode til at filtrere de generende solstråler væk, så de ikke giver genskær i computerskærme. I dag bruges de også i private huse, fordi de giver en luftig afskærmning og et behageligt lys, hvor man stadig kan kigge ud, selv om gardinet er kørt ned. Priserne begynder på cirka 1.400 kroner. Markisen Visombra er en kombination af screen- og faldarms-markise. Man kan vælge mellem en rund og en kantet beskyttelses-kasse, og markisen kan derfor integreres på de fleste huse på en smuk måde. Visombra har fjederspænding, der sikrer mod vinden i alle positioner. 45


VoresVilla

Af Kurt Balle Jensen Foto Gettyimages

Udekøkken

Vi bruger det året rundt Udekøkkener kan samle familien omkring madlavningen og give brugen af terrasse og have nye dimensioner - ikke kun i sommerhalvåret. Men hvordan ser det perfekte udekøkken ud?

D

e fire årstiders forskellighed her til lands gør, at noget kan lade sig gøre om sommeren og absolut ikke om vinteren. Og dog: På nogle punkter kan vi udfordre årstiderne, og det gælder blandt andet, når det handler om tilberedning af mad: “Vi har de seneste år oplevet en ændring af vores livsstil, så udeog inderum i højere grad smelter sammen. Det betyder blandt andet, at udekøkkener bruges det meste af året. Man kan jo bare tage tøj på efter vejr og årstid; og kan man forestille sig noget mere hyggeligt end at stå ved udekøkkenet og stege juleanden, mens faklerne flammer og det gløder i bålfadet?” siger Jytte Blistrup fra firmaet Thors Design. Udekøkkenet bør placeres, hvor der er læ og sol på de tidspunkter, hvor det typisk bruges. Det placeres ideelt i forbindelse med siddepladser til spisning og hygge. Når maden laves i udekøkkenet, skal der gerne være plads til, at kokken har selskab – både af den assisterende kok, som laver salaten, og også af diverse spisende gæster. Hvis forholdene er gode til ophold, er de også gode til udekøkken. Det er både pænt og praktisk at indføre grønne elementer omkring udekøkkenet. Dyrk krydderurter i krukker i nærheden eller dæk hele området med en pergola, hvor vindruer eller andre klatreplanter giver indtryk af et frodigt sted, hvor maden laves i nærkontakt med naturen. Et godt råd om udekøkkenet fra Jytte Blistrup: “Lad være med at kopiere indekøkkenet. Det skal ikke være noget, der skal pudses og poleres på, og der er ingen grund til en indretning med en masse skabe. Det skal være så enkelt og funktionelt som muligt med få steder, hvor støv og snavs kan samle sig”. Der bliver ofte taget højde for vore nye vaner ved byggeri af nye huse, hvor man finder både vand, el og naturgas ført ud til terrassen. En del produkter til udekøkken kan tilkobles almindelig vandslange, men husk at den skal være godkendt til madvarer. Når det gælder afløb, kan man opsamle vand 46

April 2014

Lav mad i nærkontakt med naturen.

i en spand og så bruge vandet fra madlavning til at vande planter i krukker og bede. Det vand, der for eksempel bruges til at skylle salat, kan fint genbruges. Opvask bør dog foregå indendørs, for vand med opvaskemiddel hører ikke hjemme i naturen.

Vand og vask Vask og bord i et, avanceret grill, udeovne og gasblus osv. Ja, der er mange produkter fremstillet specielt til udekøkkener, og dermed kan man sammensætte sit helt eget sted til madlavning alt efter plads og behov. Nogle vælger en særlig udepejs, så man kan tage både varme og hygge med sig udendørs, og man kan også vælge et særligt bålkøkken, så arbejdet ved udekøkkenet kan minde om lejrlivet med madlavning over åben ild. Det ene behøver ikke udelukke det andet. Det vigtige er at skabe et udekøkken, der kan give oplevelser for hele familien, og som både store og små har lyst til at bruge.


Alle priser er inkl. moms. Der tages forbehold for trykfejl og prisændringer.

Pas på hjemmet og familien med Nordens mest solgte privatalarm og markedets sikreste vindueslås.

Kun 100 kr. pr. stk. Få de første 10 Lindrucker vindueslåse installeret for kun 100 kr./stk. Efterfølgende låse koster 200 kr./stk. inkl. installation. Tilbuddet forudsætter samtidigt køb af en Verisure tyverialarm. Læs mere på verisure.dk

Kontakt os på tlf. 80 20 50 50 eller læs mere på www.verisure.dk


VoresVilla

Stilfuld ankomst De danske forhaver har ikke fået den opmærksomhed de fortjener. Det er tid til at tænke anderledes og tid til for alvor at tage forhaven i brug.

M

ange parcelhuse har forholdsvis små forhaver, som kan være svære at finde anvendelse for. Men med den rette indretning kan forhaven etableres som en slags scene med huset som bagtæppe. Haven skal pirre sanserne og fremstå indbydende, men samtidig skal haven fungere og være let at vedligeholde. Havedesigner Stig Lauritsen har sammen med landskabsarkitekt Greg Kobett drevet orangeriet og tegnestuen på Gisselfeld i 10 år. De er specialister i private haver og indretning af orangerier. Tegnestuen arbejder med idéoplæg til nye haver, orangerier og anlæg samt fornyelse af eksisterende haver i tæt samarbejde med havens brugere. De fungerer som sparringspartnere, når man skal tage beslutning om havens funktion og stil med fokus på planter, belægning og haveelementer.

Forhavens vigtigste elementer Belægning Forhaven skal fungere året rundt, og derfor er belægningen et af de vigtigste elementer. Gæster skal kunne komme sikkert hen til hoveddøren, det skal være nemt at feje sne og blade væk, og den skal være spændende at kigge på både inde fra huset og ude fra vejen. Man skal nemt kunne komme rundt i forhaven, uden at man skal ud på fortovet. Og der skal være adgang fra carport til entredør samt videre rundt til baghaven.

Beplantning Planter i forhaven har flere funktioner: De skal være karakteristiske og med til at skabe den ønskede stemning. De skal være trofaste, så man sikrer sig en stabil forhave, og plantematerialet bør vælges, så særegne karakterer på skift fremhæves årstiderne igennem f.eks. blomstring, bærsætning og høstfarver. Ønsker man et alternativ til en høj hæk i skellet mod fortovet, kan interne hækstykker stadig opfylde ønsket om at sløre indkig til huset uden at lukke helt af.

Stig Lauritsen er kendt fra TV2´s haveprogrammer og er lige nu aktuel som gæstevært på TV2 Fri, hvor han giver danskerne gode råd om planter og indretning af haven. Stig er i øvrigt vært for en læserbrevkasse i magasinet Bedre Hjem. Stig Lauritsen & landskabsarkitekt Greg Kobett giver her et bud på en forvandling af en helt almindelig og lidt trist forhave. Vi får også gode råd med på vejen om beplantning og belægning. 48

April 2014

Ofte kan forhavens lille græsplæne være en udfordring for plæne-klipperen, og som et alternativ til græs, findes der mange bunddækkende planter, som kan give en frodig og spændende bund.

Belysning Når mørket falder på er lyskilder vigtige for sikker færdsel i forhaven. Og lys i haven kan også bruges som effektbelysning, hvor man belyser et haveelement eller et af havens træer. Og så kan det give en flot ankomst ved særlige lejligheder.


Tekst og foto af Gregory Bryan Kobett og Stig Lauritsen, Paradehusets tegnestue

Planlæg en ny forhave - belægning Belægninger er én af havens vigtigste elementer. Uden disse flader fungerer en have ikke optimalt. Her er Stig Lauritsens tips til, hvordan man får belægningen til at fungere:

Ejeren af denne forhave syntes, at haven var blevet overgroet og trist at komme hjem til. Tiden var inde til at få et nyt syn på området og en snak om adgangsforhold, bevaringsværdig beplantning og fremtidigt vedligehold.

Et nyt belægningsareal ved hoveddøren giver forhaven en fleksibel plads både til gæster og til sæsonbetonet velkomstbeplantning i krukker og kar. Ved strategisk placering af hække får man opfyldt haveejerens ønske om at skabe lidt mere privatliv uden at være indelukket. En række nye mindre træer giver haven et dynamisk sæsonskift fra overdådig forårsblomstring til sommerfrugt over til efterårets kraftige løvfarver.

• Brug belægningen som et designelement, der skaber holdninger i haven, fremhæver kontraster og leder øjet igennem et rum. • Brug et mix af både natursten og støbte sten. • Anvend linjer fra husets arkitektur – døre, vinduer og vægflader – til at proportionere belægningsfelter ved huset. • Store belagte arealer får haven til at virke mindre. Mindre felter øger illusionen af rum og plads. De får haven til at virke større. • Større fliser lagt i enkelt mønster skaber ro - små enheder skaber intimitet. • Lige linjer giver en præcis kant, skaber rammer og danner formalitet og retning. Slyngende linjer bryder formaliteten, slører havens grænse og kan inkorporeres i havens niveauer. • Brug en fagmand til lægning af større arealer samt kørearealer

Planlæg en ny forhave – beplantning Beplantning danner havens skelet og er med til at skabe rum. Planter er med til at give haven stoflighed, struktur og farve. Her er Greg Kobetts tips til, hvordan man kan bruge beplantning: • Værn om din eksisterende beplantning – en kunstfærdig beskæring kan tit redde en plante, der har vokset sig for stor • Brug hækkestykker i forskellige højder og længder for at dele haven op og for at skabe privatliv Hav e 6 Ro bord + meo stole

Have 8 Ro bord + meo stole

4.49

7.49

ris

ris

Sætp

Berlin

• Plant en skulpturel busk eller træ i en stor belægningsflade for at danne skygge og spænding. • Tænk anderledes - erstat græsplænen med bunddæksplanter • Bryd større belægningsflader med store krukker eller trækar. Det giver største fleksibilitet og kan flyttes ifølge sæsonen, og når planterne skal skiftes. • Det koster i øvrigt fra ca. 10.000 kr. at få lavet en haveplan, forudsat at tegninger af areal og bygninger kan skaffes.

Havebord i galvaniseret stål. Mål: 60 x 209 cm incl. 3 kunstskiffer plader. Inkl. 6 Romeo stole. Vælg mellem 3 farver. Kan stables.

5,-

Rome

Sætp

Havebord i galvaniseret stål. Mål: Ø 160 cm inkl. 4 kunstskiffer plader. Incl. 8 Romeo stole. Vælg mellem 3 farver. Kan stables.

5,-

Dansk producerede kvalitetshavemøbler

Se hele vores udvalg på www.danishteamdesign.com

49


VoresVilla

Krydsord

50

April 2014

VoresVilla præsenterer med stolthed VoresKryds med udekøkken, påskeliljer, havehandsker og hele molevitten. Hovedbrud til havestuen eller hængekøjen. Held og lykke!


Med DanmarksPumpen sparer man over 150.000,- kr. på varmeregningen de næste 10 år ERET INSTAL LA RIS TI TO O AU N

7

Bedst-i-test med SCOP op til 5,40

ÅR S

Klarer opvarmning af huse op til 150 kvm Ekstremt lydsvage anlæg – ned til 23 dB

ARANTI N U UDVIDET G

D

A

-mærkede anlæg

A+++

N KIN

Effektiv – også ned til 25 graders kulde

K

GARA N T I MA

NA

N a/

RKSP U MPE

s - DK

- 8 2 5 0 E g a a - T lf . + 4

5 86

17

N

780

.D

0

Frostfrit sommerhus med grundvarme på +8ºC NU UDVIDET G ARA N T I

Luftrensning med nanoteknik Masser af intelligent ekstraudstyr 7 ÅRS GARANTI

Værdi kr.

NU UDVIDET G ARA N T I

2.999,-

R

IN

AL ST

I ON

WOR

LD

WI

DE

W

EB

CO

N

T

A

L

ÅRS GARANTI

.

e

ne

ra

00

NU UDVI DE T G ARA N T I

G

Dalsagervej 25, 8250 Egå Tlf. +45 8617 8700 info@kinnan.dk Læs mere på www.DanmarksPumpen.dk

L AT

O

O T

E IS

T RE

R

Scan koden med mobilen og find den nærmeste forhandler af DanmarksPumpen, eller ring tlf. 86178700 eller tjek www.DanmarksPumpen.dk for nærmeste forhandler.

U

NÆRMESTE FORHANDLER:

la

ge

nt

2014 Årets Dør

kr. 9.995,-* inkl. moms

Ki

nn

an

as

Tl f

4 .+

58

6

17

87

Vi kommer til dig. Vi rådgiver. Vi måler op. Vi monterer. Vi har udstilling. Vi repræsenterer... ...Europas nr. 1

Årets port: RenoMatic 2014

Kun kr. 7.995,- * Ledhejseport til garager RenoMatic 2014, M-profilering, inkl. ProMatic-portåbner * Vejledende pris ekskl. opmåling og montering for RenoMatic 2014 ledhejseport til garager, inkl. portåbner, eller RenoDoor 2014 uden sidepartier. Begge produkter i kampagnestørrelser (RenoMatic 2014: 2500 × 2000 mm og 2500 × 2125 mm, RenoDoor 2014: 1000 × 2100 mm), inkl. 25 % moms. Gældende for alle Hörmann A-forhandlere i Danmark indtil 31.12.2014.

Yderligere information:

70 11 07 00

Certificeret Forhandler - så stiller vi om til nærmeste certificerede forhandler


LÆSERREJSER

8 DAGE

8 DAGE

8 DAGE

ved Gardasøen

i Toscana

i Østrig

Bo i hjertet af Toscana

Sommer ved Gardasøen

Ferieparadiset Filzmoos

★★★★ Hotel Adua

★★★ Hotel Maraschina

★★★★ Hotel Alpenkrone

Hotellet ligger i Montecatini Terme i den pragtfulde natur i Toscana og tæt på det store spa og shopping center. Hotellet har sin egen wellness afdeling, en stor rummelig have, solterrasse og swimmingpool.

Det hyggelige hotel ligger fuldstændig perfekt, lige ned til søen og kun 1 km fra byen Peschiera.

Bo på dette skønne hotel i 1139 meters højde med udsigt over den fantastisk smukke natur.

• • • • • •

• • • • • •

• • • •

7 x overnatninger 7 x morgenmadsbuffet 7 x 3-retters aftenmenu Ankomst alle dage fra 04.06 til 01.08.2014

1 barn, op til 10 år, halv pris

Pr. pers. i dobbeltværelse

2.449.-

7 x overnatninger 7 x morgenmadsbuffet 7 x 3-retters aftenmenu 1 flaske vin ved ankomst 1/4 flaske vin + 1/2 ltr. vand hver aften Ankomst alle dage frem til 18.10.2014

2 børn, maks. 12 år, kr. 1649,pr. barn. 1 barn, maks. 6 år, gratis i forældres seng

Pr. pers. i dobbeltværelse

3.299.-

7 x overnatninger 7 x morgenmad 7 x 4-retters aftenmenu Wellness rabat og SPA Daglig rengøring og gratis parkering Ankomst lørdage fra 24.05 til 27.09.2014

2 børn, maks. 14 år, kr. 1199,pr. barn. 1 barn, maks. 5 år, gratis i forældres seng

Pr. pers. i dobbeltværelse

2.199.-

Ferie, oplevelser og drømmedage!

6 DAGE

3 DAGE

i skøn natur

3 DAGE

i Tyskland

i Sverige

Det pragtfulde Vesterhav Wellness i Slesvig-Holsten

Weekendophold i Malmø

★★★ Rønnes Hotel

★★★ Tryp By Wyndham Bad Oldesloe

★★★ Hotel Konserthuset

Lyse, brede sandstrande og smukke plantager. Den livsbekræftende natur ved Vesterhavet indbyder til vandreture og udendørs ophold.

Nyrenoveret hotel med lækkert wellnessområde. • 2 x overnatninger • 2 x morgenmad • 2 x 3-retters aftenmenu • 1 x velkomstdrink • 1 flaske vin på værelset • Ankomst alle dage i 2014

Hotellet ligger perfekt i forhold til Malmøs lange gågader med caféer, attraktioner, underholdningsmuligheder og butikker for enhver smag.

• • • • •

5 x overnatninger 5 x morgenmad 2 x 2-retters menu eller buffet Gratis parkering og WiFi Ankomst alle dage fra 01.07 til 31.08.2014

Mulighed for at vælge 3 overnatninger med morgenmad, 889,- pr. pers.

Pr. pers. i dobbeltværelse

1.599.-

Mulighed for 3 overnatninger Pr. pers. i dobbeltværelse med morgenmad, 2 x 3-retters aftenmenu, 1 velkomstdrink og 1 flaske vin 1099,- pr. pers.

899.-

• • • • •

2 x overnatninger i SUPERIORværelse 2 x stor morgenbuffet 1 x 2-retters middag (på ankomstdag) 1 x 1 glas mousserende vin ved ankomst Gratis kaffe/the Pr. pers. i dobbeltværelse under opholdet • Ankomst fredage og lørdage i 2014

799.-

Bestil dit foretrukne hotelophold på www.hansenrejser.dk eller ring på telefon 40 50 07 57. Oplys bestillingskoden VORESVILLA6. Åbningstider: Mandag-torsdag 9.30 - 17.00. Fredag 9.30 - 15.30. Lørdag 12.00 - 15.00. Hør også om vores gode børnerabatter. Ekspeditionsgebyr 59.-. Forbehold for udsolgte datoer og trykfejl.

Fordi kør-selv ferie er frihed


albatros-travel.dk • 36 98 98 98 Spar ekspeditionsgebyret på 130 kr. ved bestilling af de viste rejser – blot oplys rejsekode VV15

JAPAN TOKYO Kyoto Hiroshima

JAPAN

Osaka

Fuji-bjerget

Nara

Japan til superpris!

Japan – Solens Rige Dagsprogram ved køb af udflugtspakke 1-2 Fly Kbh. – Tokyo. Shintohelligdommen Meiji Jingu og velkomstmiddag. 3 Tokyo. Tsukiji – verdens største fiskemarked, sushi, Ginza, Tokyo International Forum, Kejserpaladset og Shibuya. 4 Tokyo på egen hånd. 5 Med Shinkansen til Kyoto. Shintotemplet Fushimi Inari-taisha og det charmerende geisha-distrikt Gion. 6 Kyoto. Guldpavillonen, Nijo-borgen og udflugt til Nara. 7 Kyoto. Heldagstur til Hiroshima og Miyajima med den berømte røde torii-port. 8 Tid på egen hånd i Kyoto, afskedsmiddag med Kobekød. 9 Tog til Osaka og fly til Kbh.

Rejsen går med hurtigtoget Shinkansen fra det moderne Tokyo – med masser af shoppingmuligheder, restauranter og moderne arkitektur – til Kyoto, den gamle hovedstad, som er spækket med UNESCO-fredede templer og en stemning af det gamle Japan. Mulighed for udflugtspakke med stort, spændende program.

THAILAND

KRYDSTOGT

Inkl. 5 dages strandferie BURMA

Afrejse fx 20. juli, 4. oktober og 18. oktober 2014 Fra kr.

14.998,-

Udflugtspakke med dansk rejseleder kr. 3.298,Prisen inkluderer: Fly og øvrig transport jf. program. Morgenmad dagligt. Delt dobbeltværelse. Se alle detaljer på albatros-travel.dk

Inkl. halvpension

THAILAND

Kanchanaburi

KROATIEN

Ayutthaya

BANGKOK

CAMBODJA

Chanthaburi Koh Chang

ITALIEN

BOSNIENHERCEGOVINA

Krka Nationalpark Trogir Split Zlarin Brac Makarska Hvar Korcula

Thailand – rundrejse og badeferie

Krydstogt i Kroatiens skærgård

Oplev templer, paladser, myldrende trafik og det delikate thailandske køkken i Bangkok. Ved Kwai-floden bor vi midt i naturen på en junglelodge, besøger drypstenshuler og kører med ”Dødens Jernbane”. I den gamle kongeby Ayutthaya ser vi templer og fredfyldte Buddhaer, inden vi læner os tilbage og nyder det afslappende strandliv på øen Koh Chang. Med dansk rejseleder, 15 dage

Superpris på unikt Albatroskrydstogt i Adriaterhavet ved Dalmatiens kyst! Oplev smukke skærgårdsøer, dejlige strande og en række stemningsfulde middelalderbyer – bl.a. UNESCOfredede Trogir. Vi sejler med et lille, hyggeligt skib (19 kahytter, alle m. eget bad/toilet) og ligger ved kaj natten over i de byer, vi besøger. Inkl. halvpension på skibet. Med dansk rejseleder, 8 dage

Afrejse fx 11. oktober og 29. november 2014

Afrejse fx 30. april, 4. juni og 10. september 2014

Fra kr.

10.998,-

Fra kr.

8.998,-

Brorabat kr. 250,- på afgange fra Kbh. til alle der bor i Jylland, på Fyn og Bornholm

Forbehold for trykfejl og udsolgte afgange

Fra Tokyo til Kyoto – det nye og det gamle Japan – med dansk rejseleder, 9 dage


VoresGuider Træk vejret i 99,97% ren luft med IQAir

Store rabatter på Nexø havepejse/grill

IQAir anerkendte luftrenser sørger for et sundt indeklima til private og kontorer. Børn og voksne trækker vejret uden at blive belastet af støv, røg, pollen, allergener, vira, bakterier, lugte mm. IQAIr er med et aktivt kul- og HEPA-filter.

Udover de STORE RABATTER på Nexø Havepejse/Grill, så kan du også købe Galvaniseret Stakit, Redskabshuse, Hytter, Legehuse og Pavilloner.

www.anderbergklima.dk Tlf. 43 999 888

Se mere på www.danhytten.dk eller ring på Tlf. 72 13 35 22.

BygMax dit online byggecenter

FLEXANEX Havehuse

Vi har dag til dag levering med alt indenfor billige kvalitets byggematerialer, VVS og byggemarked. Hos os finder du alt fra fundament til tag og det der imellem og selvfølgelig også alt til haven – vi gir dig råd til meget mere

Med FLEXANEX kan du selv designe dit ekstra rum. FLEXANEX er det modulopbyggede system hvor du bestemmer placering af døre og vinduer og om huset skal isoleres mm.Redskabsrum, kolonihavehus, hobbyværksted, anneks, mv. Dansk produceret kvalitet til en god pris.

www.bygmax.dk Tlf. 74 55 10 20

www.FLEXANEX.dk Tlf. 96 25 30 22

Udestuer, orangerier og pavilloner Besøg Danmarks største indendørs udstilling. Fritstående eller integreret med huset. Se mere på vica.dk VICA A/S · Nordager 22, 6000 Kolding · 75504899

Minifræser – kultivator – multimaskine 4-takt 25 cc Honda motor, Patenterede serpentine knive, Slidstærk helstøbt gearkasse, Praktisk bærehåndtag, Ergonomisk greb, Foldbart styr. Arbejdsbredde 18-25 cm. Arbejdsdybde 25 cm. 5 ås garanti mod brud på knivene. Vejl. kr. 4.995,00 incl. moms. Se mere på www.scan-motor.dk eller ring på Tlf. 86 52 12 55

54

April 2014

TERMOTAG – Danmarks absolut stærkeste! 15-års garanti på alle varmedæmpende plader Glem alt om skrøbelige klik-samlinger - vi anvender stærke alu-profiler på hele vores sortiment. Taget fås i 10, 16, 25 og 32mm i flere varianter. Priseksempel: 10mm polycarbonat, 15m2 fra 4.495,- inkl. moms! Vi skærer pladerne til gratis for alle og leverer over hele landet! Lito Byg A/S • Beregn prisen på www.termotag.dk • Tlf. 5761 3000


VoresGuider Port fra Port SPECIaLIStEN

Udestuer, orangerier og pavilloner

Den attraktive HÖRMANN port (billedet) fra kr. 4.400. Vippeporte fra kr. 2.995 – 4 størrelser. 10 års garanti – 30 års erfaring. Din garanti for billigst med det bedste. Rekvirer brochure. Solgt mere end 60.000 porte

Besøg Danmarks største indendørs udstilling.

tlf. 70 25 26 25 www.portspecialisten.dk

VICA A/S · Nordager 22, 6000 Kolding · 75504899

Fritstående eller integreret med huset. Se mere på vica.dk

PORT SPECIALISTEN Den attraktive HÖRMANN port (billedet) fra kr. 4.400. Vippeporte fra kr. 2.995 - 4 størrelser. Terrassevarmer 10 års garanti - 30 års erfaring. Din garanti for PLUS POLO billigst med det bedste. Rekvirer brochure. Effektiv terrassevarmer, der Tlf. 70 25 26 25 · www.portspecialisten.dk

med en højde på kun 120 cm, er særdeles velegnet til brug under halvtage og markiser.

Regnvandsfaskine • Vær miljøbevidst • Nedsivning af regnvand på egen grund • Nem at montere • Kan afvande ca. 50 m2 • Ingen ekstra fittings

Læs mere og se flere spændende terrassevarmere på: www.terrassevarmer.dk eller ring på 42 74 74 73

www.expo-net.dk Tlf. 98 92 21 22

Giv dit hjem nyt liv med en balkon Udvid din villa med en flot balkon eller høj terrasse - en unik hyggekrog med masser af muligheder. Tidløst design, nem montage og fantastiske oplevelser forude. Scandinavian Steelhouse www.balkon.dk • 55 96 53 98

NYHED – selvrensende vandlås NYHED selvrensende vandlås til håndvasken på badeværelset. Undgå lugtgener og besværlig rengøring af dit afløb under håndvasken. Monter en s-vandlås fra Evolution Parts.

Se mere på www.evolutionparts.dk

Revner og synker dit fundament eller gulv? Vi er specialister i vurdering af årsag samt udbedring af sætningsskader. Hvis fundamentet revner og gulvet synker, kan vi stabilisere og løfte det helt uden opgravning, store maskiner og fraflytning. Kontakt os for en uforpligtende besigtigelse og vurdering. Tlf. 70 20 33 01 · www.uretek.dk

55


VoresGuider Kvalitets Redskabsholder

Vejen til en grønnere verden

Til skuret, kælderrummet eller carporten – Specialdesignet til at holde orden på havens hjælpere; river, koste, spader, skovle m.m. Vi sælger også eksklusive ophæng til cykler.

Tagene på dit hus, din carport, skur, osv. kan blive levende med et sedumtag fra GrowTek. Du kan montere det selv og se et flot resultat med det samme.

Tjek priserne og bestil på: www.redskabsholder.dk eller ring på 40 73 18 75

Klassiske Emaljeskilte Unik håndlavet emaljeskilt, med fed blank emaljering, som gør skiltet uforgængeligt over for vind & vejr, hvorfor vi giver 30 års Garanti. Fri fragt på alle skilte. Vi fremstiller skilte lige efter dit ønske, skal du bruge et firmaskilt, så løser vi også opgaven. www.vproducts.dk shop@vproducts.dk

Ring og få et tilbud. Tlf.: +45 70 20 20 71 www.growtek.dk

Tilbygninger og orangerier • Individuelt byggeri • Tilpasset det eksisterende hus • Specielt fremstillede glastage • Godt håndværk Rekvirer vores idébrochure. Se mere end 50 forskellige løsninger på: www.arteglasbyg.dk Kontakt os på 97 35 18 72

Udestuer / tilbygninger Vestjysk håndværk ∙ Individuelle udestuer og tilbygninger. ∙ Foldedøre og hæveskydedøre. ∙ Rytterlys og glasbaner. ∙ Vinduer og døre. ∙ 30 års erfaring. Se også vores udstilling i Byggecentrum i Middelfart Ring og hør mere på tlf. 9715 2788 www.vjb-udestuer.dk

Stop kalken - få rene rør AntikalkPro stopper og fjerner kalk - uden kemikalier. Vandrør og sanitet renses, og dine hvidevarer holder længere, rengøring bliver let og miljøvenlig. Tilbagekøbsgaranti. www.antikalk.dk info@antikalk.dk • 55 98 65 00

56

April 2014

Massivtræshegn i Eg og Lærk Et solidt og smukt hegn – i klinkeprofil eller rundstoksprofil® – der holder i mange år. Idé Byg producerer og sælger hegn direkte fra fabrikken – i standardlængder eller efter mål. Kontakt Idé Byg for et uforpligtende tilbud eller kig på:

www.idebyg.com for mere info ∙ Idé Byg Brørup ApS Tlf. 75 38 22 12 ∙ Efter kl. 16.00 tlf. 40 43 12 09


VoresKonkurrencer

Vind!

Gå ind på www.voresvilla.dk og deltag i konkurrencerne - eller scan koden

Vind Eksklusiv terrassevarmer fra Terrassevarmer.dk Værdi 1.995,00 kr. Terrassevarmeren brænder med en smuk levende flamme i et varmebestandigt glasrør. Den skaber varm hygge og god stemning overalt, hvor den er tændt. Læs mere og se flere spændende terrassevarmere på www.terrassevarmer.dk

Vind

Vind

Stort, eksklusivt orangeri fra Vitavia

Minifræser – Kultivator – Multimaskine Værdi kr. 4.995

Værdi 21.995 kr.

Sirius 13000 er en drøm af et orangeri med mange lækre detaljer og masser af plads. Stor sidehøjde, hærdet glas i hele baner, to skydedøre og fire vinduer. Det perfekte valg til dig, der gerne vil bruge drivhuset til både hygge og dyrkning. Inkl. stålsokkel samt tre nedløbsrør. Vitavia giver dig masser af drivhusglæder www.vitavia.dk

Gør arbejdet nemmere for dig selv med denne Mantis Multimaskine fra Scan-Motor. Den lille havefræser til bede, køkkenhaver og meget andet. Den er ergonomisk og vejer kun 11 kg. www.scan-motor.dk.

Vind Fire lamper fra Nordlux Værdi 2996 kr. (749 kr. pr. stk.) To lamper pr. vinder, to vindere i alt.

NORMA er en minimalistisk lampe med rene linjer. Med Norma er der mulighed for at få lys både op og ned og i forskellige vinkler, så bl.a. facader kan oplyses præcis på den måde, du ønsker. www.nordlux.com

Svarfrist og offentliggørelse: Svarfrist senest den 8. maj 2014. Vinderne offentliggøres den 9. maj 2014. Vinderne får direkte besked. Vinderlisten kan ses på www.voresvilla.dk senest den 9. maj 2014. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter. Kun personer med bopæl i Danmark kan deltage. Konkurrenceansvarlig: Vores Medier A/S, Gøngehusvej 280, 2970 Hørsholm. Tlf. 72118190

57


VoresVilla

Foto Gettyimages, Polfoto

VoresVilla i maj

Claus Meyer Om Lolland og de gode råvarer fra Sydhavsøerne

Sygdomme i drivhuset Enkle tricks til forebyggelse

Bilen og ferien Hvad bør vi vide om at køre sydpå i ferien? Bilekspert Nikolaj Karlshøj giver gode råd

Swimming Pool og Spa Hvor og hvordan?

58

April 2014

Grill Hvilke typer kød og grøntsager egner sig bedst til grill? Vi har spurgt eksperterne


www.oras.com

BRUGERVENLIG

Betjeningsvenlige greb og berøringsfri funktion

MILJØVENLIG

Vand- og energibesparende

SIKKER

Temperaturdisplay med advarsel ved varmt vand

Optima


Gør din terrasse forårsklar

Undgå ukrudt

Med en forårsindsats, kombineret med Dansands Danfast®, kan du nyde en sommer på terrassen uden ukrudt. Det er let at gå til.

Vælg en af 3 effektive løsningsmodeller, der passer netop til dig:

Den hurtige

Den grundige

Den optimale

Til dig, som vil se flotte resultater nemt og hurtigt!

Til dig, der ønsker et flot resultat med god holdbarhed!

Til dig, der ønsker en totalrenovering og en langtidsholdbar løsning!

• Brug en fugerenser til at rense fugen op (min. 3 cm i dybden) • Fej belægningen ren • Fyld fugerne op med Dansand® fugemateriale

• Skrab det værste ukrudt af med en skovl • Brug en højtryksrenser til at rense fugen op (min. 4 cm i dybden) • Fej belægningen ren • Fyld fugerne op med Dansand® fugemateriale

• Skrab det værste ukrudt af med en skovl • Tag 5-6 rækker sten op ad gangen • Riv underlaget og fyld fordybninger op med sand • Genlæg stenene • Fyld fugerne op med Dansand® fugemateriale

– Fri for ukrudt i sæsonen

– Fri for ukrudt i længere tid

– Fri for ukrudt i længst tid

Spørg dit byggemarked til råds eller se mere på www.danfugesand.dk Scan denne QR-kode ind med din smartphone for at se vejledningerne online samt læse om alle fordelene, som vores produkter har.

Forhandles i 20 kg sække over hele landet:

Profile for VoresVilla

VoresVilla April 2014  

Mød Camilla Bendix i hendes have, Lad robotten klare græsplænen, Store vinduer - store muligheder, Det populære orangeri

VoresVilla April 2014  

Mød Camilla Bendix i hendes have, Lad robotten klare græsplænen, Store vinduer - store muligheder, Det populære orangeri

Advertisement