Page 37

www.limburgplus.nl

OP PAD MET DE

‘KERSTVERHALENWANDELGIDS’ Als de dagen korter en kouder worden, begint het te kriebelen bij Rob Meurders (54) en Jan Janssen (64). Hun Dickens-kostuum hangt al klaar, want tien avonden lang (tussen 10 en 20 december) zullen ze weer als gids door Maastricht wandelen om aan iedereen die dat wil hun eigen kerstverhalen te vertellen.

R

ob Meurders staat in de stad bekend als organisator van het verhalenfestival. Met zijn vriend Jan Janssen kwam hij zes jaar geleden op het idee om ook de kersttijd ‘op te tuigen’ met vertellingen. Het resultaat: kerstverhalenwandelingen door de binnenstad van Maastricht. Meurders doet dat in het Nederlands, Janssen in het Maastrichts dialect, maar ze gidsen wel samen. „De stad is niet alleen voor Maastrichtenaren, vandaar deze mix.” De wandelingen duren ongeveer anderhalf uur, waarbij op diverse plekken in Maastricht wordt stilgestaan om te luisteren naar een kerstverhaal. „Tussendoor is er tijd voor een kom erwtensoep of een glas glühwein. Gezelligheid hoort er uiteraard ook bij”, zegt Janssen. Gestart werd met bestaande kerstverhalen. Inmiddels verzint het duo ze zelf. Meurders: “Het zijn verhalen met een knipoog, maar natuurlijk wel met een kerstgedachte. Allerlei thema’s passeren de revue, zoals familieruzies aan de dis, de vele cadeautjes die worden uitgedeeld, kerststress, verplichtingen, maar ook tradities, zang en verbondenheid.” Humor speelt daarbij een centrale rol. Meurders heeft zijn verhalen al klaar. “Ik schrijf ze in de zomer.” Janssen heeft daarentegen nog geen letter aan het papier toevertrouwd. „Meestal wacht ik tot het laatste moment. Dan ga ik ergens in Maastricht op een bankje zitten en dan komen de verhalen vanzelf. Tot nu toe is dat tenminste telkens weer gelukt.”

STILTE

zijn de kaarten in een mum van tijd uitverkocht. „We hebben veel vaste klanten. Mensen komen terug omdat ze behoefte hebben aan verbondenheid en sfeer. Door de wandelingen krijgen ze al een voorproefje van het kerstgevoel. Meestal lopen hele families mee om zo’n wandeling samen te beleven. We zoeken ook bewust de stilte op in plaats van de drukte. Sfeer is belangrijk voor de beleving van de verhalen.” Het Jekerkwartier en de Bisschopsmolen zijn daarom volgens Meurders en Janssen plekken die bij uitstek geschikt zijn om even halt te houden tijdens een kerstwandeling. De twee gidsen zouden zonder problemen meer dan tien wandelingen kunnen volboeken, maar daar zijn ze niet voor te porren. “We proberen het kleinschalig te houden. Mensen willen weer terug naar de basis. Het oude kerstgevoel. De reacties zijn vaak hartverwarmend. Sommigen hebben tranen in de ogen van emotie of herkenning. Daar doen we het allemaal voor.” Het vertrekpunt van de kerstwandelingen (maximaal vijftig personen) is dit jaar café De Tribunal aan de Tongersestraat 1 in Maastricht. Kaarten kosten 10 euro inclusief consumptie onderweg. De rondleidingen beginnen om 18.30 en om 21.00 uur. Voor meer informatie www.debolhoed.nl Yvonne van Marcke

De belangstelling voor de kerstrondwandelingen is groot. Vaak

37

Limburg Plus december 2011  

Maandblad Limburg Plus, uitgave december 2011