Page 25

e

www.limburgplus.nl

mb Li

urgers

Bekend

Al moest hij het na 42 van de 50 kilometer rennen voor gezien houden, omdat zijn voeten helemaal kapot waren. Mede door het vochtverlies. Hof raakte in de woestijn ruim vijf liter vocht kwijt, overigens zonder voorafgaand aan de tocht extra vloeistof of voeding tot zich te nemen. Maar zijn lichaam raakte niet oververhit. Simpel gezegd heeft Hof jarenlang zijn bloedsomloop getraind. Vooral door de kou op te zoeken. “Gewoon, de natuur in. Veel trainen in het koude water en in de blote bast. Ons lichaam is lui geworden door het dragen van kleren. Er was een tijd dat we alleen rondliepen in een weinig verhullend dierenvelletje.

‘We zijn vervreemd geraakt van de natuur’ Zelfs onze eigen grootouders zeiden altijd al dat vroeger iedereen veel sterker was. Toen konden we blijkbaar goed tegen de warmte en de kou. We zijn vervreemd geraakt van de natuur. Doordat ons lichaam lui is geworden, is ons immuunsysteem afgetakeld. Onze afweer reageert veel te laat, pas als ziektekiemen schade aanrichten.”

TWEELINGBROER

Behalve zijn fysiek traint Hof ook zijn geest. Door te mediteren. En hij gebruikt ademhalingstechnieken. Hij is er zo bedreven in dat hij zijn lichaam compleet beheerst. Dat is ook wat wetenschappers hebben ontdekt. De Radboud Universiteit onderzoekt nu in hoeverre de Wim Hof-methode door anderen kan worden aangeleerd. “Wat ik doe is alleen maar laten zien dat het natuurlijk kan zijn om zo diep te gaan ten aanzien van een kracht, zoals koude. Dit is niet genetisch bepaald”, zegt Hof. “Mijn tweelingbroer kan niet wat ik kan. Het is een natuurlijk gegeven. Dat kun je trainen.” Hof noemt het cardiovasculaire training door graduele hypothermie, of in gewone mensentaal: blootstelling aan kou of hitte op natuurlijke wijze. “Mijn immuunsysteem is proactief geworden door training. Witte bloedlichaampjes en neurotransmitters (moleculen die signalen doorgeven aan het zenuwstelsel, KS.) zijn een essentieel onderdeel van het immuunsysteem. Ze reageren op ziektekiemen. Bij de bestrijding van die bacteriën of virussen horen vaak koorts, hoofdpijn of andere ziekte-verschijnselen. Door een betere bloedsdoorstroming worden ze alerter en reageren veel eerder op ziektekiemen. Die hebben daardoor geen schijn van kans.” Hof heeft niet alleen zijn immuunsysteem onder controle, maar ook zijn zenuwstelsel en zelfs zijn bloedsomloop. Door die cardiovasculaire training, het stimuleren van hart en bloedvaten, en meditatie. “Al die aders en spieren worden getraind door gewenning. Bij kou trekken ze samen, bij warmte zetten ze uit. Betere samentrekking, door training, helpt het voortstuwen van het bloed, zodat het hart minder hoeft te pompen. Wel tot dertig keer minder per minuut. Dus het hart wordt ontstrest. Dit proces moet je niet forceren, maar geleidelijk ontwikkelen.” Hof propageert dat in principe iedereen kan wat hij kan. De enige vereiste is oefening. Oefening baart kunst, maar kost tijd. Wat als we geen tijd hebben? De kou zit al in de grond en als we de weerdeskundigen moeten geloven wordt deze winter de koudste sinds lange tijd. Siberische toestanden, waartegen een dikke jas en een sjaal nauwelijks weerstand bieden. Heeft Hof misschien een tip voor koukleumen, die zich snel willen wapenen? “Jawel”, zegt hij. Het antwoord dat volgt is zo eenvoudig dat ons brein het nauwelijks kan bevatten. “Koud afdouchen! Het maakt niet uit of je een half uur onder een stomende douche staat, als je erna maar koud douchet. Wel geleidelijk opbouwen, dus niet meteen op de koudste stand. En goed blijven ademhalen, zodanig dat je adem niet stokt door de kou. Als je dit een dag of acht volhoudt, zul je zien dat je zelfs volledig koud kunt douchen. En het daarna nog lekker warm hebt ook.” Kim Stienen

25

Limburg Plus december 2011  
Limburg Plus december 2011  

Maandblad Limburg Plus, uitgave december 2011

Advertisement