Page 1


COLOFON

WELKOM AAN BOORD

UITGEVER

Dit is het allereerste nummer van Limburg Plus (editie Zuid). Toch zijn we bij de meeste lezers niet onbekend. Dat klinkt vreemd, maar dat is het niet. Parkstad en Maastricht/Heuvelland konden al eerder kennismaken met dit gratis magazine voor veertigplussers, al was het toen nog onder een andere titel. In de eerste regio was dat Parkstad Plus (sinds april 2010), in de tweede Maas & Geul Plus (sinds april 2011).

DIRECTEUR Tim Voncken HOOFDREDACTEUR Frank Seuntjens VASTE MEDEWERKERS Rob Bauer, Peter Crombach, Hetty van Dongen, Sandra Israel, Maud Schaepkens, Frank Trübisch, Mieke Winants. INSTUREN KOPIJ/AGENDATIPS Deadline uitgave oktober: maandag 19 september 18.00 uur E-mail: info@vonti.nl Telefoon: 045-8888273 Postadres: Kapelstraat 12 6369 GE Simpelveld De volgende uitgave is vanaf maandag 3 oktober verkrijgbaar. ADVERTENTIES Ronald Schleepen: (+31) 06-51323706 Tim Voncken: (+31) 06-11914483 Telefoon kantoor: (+31) 045-8888273 Centrale e-mail: info@vonti.nl Postadres: Kapelstraat 12 6369 GE Simpelveld VORMGEVING

Volgens de nog altijd geldende wetten van de logica zou de derde officiële Zuid-Limburgse regio, de Westelijke Mijnstreek, dan in april 2012 aan de beurt zijn. Maar wegens het succes van ons elf keer per jaar verschijnende blad hebben we besloten deze streefdatum niet af te wachten. Vandaar dat we de lezers in de Westelijke Mijnstreek vanaf deze plek nu al hartelijk welkom heten. Alleen gebeurt dat in dit geval niet onder een ‘eigen’ titel, hoewel de naam West Plus eigenlijk al was vastgelegd. Dit tijdschrift gaat verder als Limburg Plus. Dat betekent trouwens dat we ook afscheid hebben genomen van Parkstad Plus en Maas & Geul Plus. Wij geloven namelijk heilig in een provincie zonder grenzen en zijn wars van hokjesdenken, laat staan van schuttersputjes en loopgraven. Gezond chauvinisme, ja. Zieke(lijke) sentimenten, nee. Veel leesplezier met Limburg Plus, het 40+-magazine voor héél Zuid-Limburg.

Frank Seuntjens Jaargang 1. No. 1. September 2011

Wij zijn benieuwd naar uw mening. Suggesties voor bijvoorbeeld redactionele onderwerpen/thema’s of verbeterpunten zijn altijd welkom. Zie het colofon voor contactinformatie.

INHOUDSOPGAVE SamSir grafisch ontwerp DRUK Drukkerij Cartim (België) DISTRIBUTIE W.M. van den Bos Van Krevel Transport WORD VRIEND VAN LIMBURG PLUS Voor € 17,50 per jaar ontvangt u een jaar lang Limburg Plus (11 edities) en voorrang en korting op evenementen van dit blad. Mail uw naam en adresgegevens naar info@vonti.nl o.v.v. ‘Vriend’ of bel: 045-8888273 of 06-11914483. INTERNET www.limburgplus.nl Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, mogelijk geleden door informatie uit dit blad dat met de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt samengesteld.

5 7 9 11 13 15 16-17 19 23 24-25 25 27 29 33 35 37 39 41 45 46

De koe is (bijna) heilig voor Helga van der Poel Schilderachtig Ingendael, een waar wandeleldorado Showroom Nostalgia en Scoren met Plusjes Geknipt voor u Wat ik later worden wilde Natuur & Gezondheid Hoe een evenement een monument werd Huub Adriaens reist door het verleden van Maastricht Zonnen, gezond of ongezond? Willy Dullens likt nog altijd zijn wonden Rechtdoorzee en Straatpraat Lezerspanel Puzzelpagina Krasse knarren voelen zich op het podium nog piepjong De Arcus Volksuniversiteit is er voor iedereen Brasserie Brughof: een familierestaurant op stand Sunday brunch bij Snowworld Ouderenadviseur baant de weg voor senioren Ook bij tafelvoetbal kennen ze een derde helft Uitgaanstips


www.limburgplus.nl

DE KOE IS (BIJNA) HEILIG VOOR HELGA VAN DER POEL

In galerie ‘In de schuur’ in Wijlre heerst op deze doordeweekse dag een prettige rust. Het is het domein van Helga van der Poel (51). Na zo’n 10 jaar dromen en plannen maken werd de galerie afgelopen zomer onder grote belangstelling geopend.

H

ier stelt de kunstenares haar eigen werk tentoon en bovendien biedt ze er, als het klikt met haar gevoel,gastvrij ruimte aan andere kunstenaars. Het meubilair in de voormalige schuur verwijst naar de activiteiten van dochter Anne (22), die zo haar kwaliteiten op het gebied van interieuradvies en meubelstoffering etaleert. “Als kind was ik al bezig met tekenen”, vertelt Helga van der Poel.“ Terwijl mijn moeder aan het bakken was, zat ik te kriebelen op een stukje behang.” Haar ouders zagen dat de kleine Helga talent had en genoten ervan hoe zij opging in het tekenen. Ze stimuleerden haar en gaven haar een olieverfkistje. Dat was de feitelijke start van haar schilderscarrière. Op de middelbare school had ze haar eerste expositie. “Daar was ik zó trots op.” Maar het eerste echte succes kwam tijdens een tentoonstelling bij de schoenmaker in het dorp, waar ze haar eerste tekeningen verkocht.

Of nog eens een beeld willen maken. “Maar wel op het moment dat het zich aandient, anders is het geforceerd.” Wie in de galerie zoekt naar met verf besmeurde schildersezels of potten met kwasten komt bedrogen uit. Ook de karakteristieke geur van olieverf, waar de kunstenares zelf haast lyrisch over is, ontbreekt. “Ik schilder gewoon in de woonkamer, bij mijn gezin.” Het is de sympathieke Helga van der Poel ten voeten uit. Peter Crombach Galerie ‘In de schuur’, Valkenburgerweg 104, 6321 GH Wijlre openingstijden: woensdag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur.

INSPIRATIEBRON

De natuur vormt haar grootste inspiratiebron. “Ik vind de natuur heel belangrijk. Alleen zijn, met je hoofd in de wolken. Als een soort verliefdheid”, lacht ze. Van alle elementen die ze uit de natuur weergeeft op het doek, springen de ‘koeienschilderijen’ toch het meest in het oog. Het is zo langzaamaan haar handelsmerk geworden. Daar heeft ze niets op tegen. Ze is zelfs van plan om in de toekomst koeien te blijven schilderen. In de sfeervolle galerie zijn de muren van stoere Kunradersteen in perfecte harmonie met de intense, warme aardekleuren die in al haar werken terug komen. Een duidelijk eigen stijl in adembenemende kleuren vol gevoel. Hoewel ze ook actief is als beeldhouwer/keramist, houdt ze zich momenteel vooral bezig met schilderen. Ze waardeert de oprechte en positieve reacties van mensen op haar werk. “Dat zoiets kan, dat ik dat teweeg kan brengen, dat is toch geweldig,” zegt Helga van der Poel. Maar soms is ze er ook een beetje beduusd van.“ Toevallig kan ik de kleuren mooi naast elkaar zetten.” Zo toevallig is dat trouwens niet. Ze is van huis uit bloemist. In dat vak heeft ze veel geleerd over kleur en compositie, en dat komt haar nu goed van pas “Ik heb mijn weg gevonden”, klinkt het zelfbewust. Hoewel de liefde voor de natuur en met name voor de koeien wel zal blijven, fantaseert ze toch over nieuwe uitdagingen op artistiek gebied. Zo zou ze langzamerhand wat meer menselijke elementen in haar werk willen verwerken.

5


www.limburgplus.nl

SCHILDERACHTIG INGENDAEL EEN WAAR WANDELELDORADO

Natuurgebied Ingendael is te vinden in het hart van Zuid-Limburg, ingeklemd tussen Valkenburg, Houthem en Berg en Terblijt. De parkeerplaats van Chateau St. Gerlach in Houthem is een uitstekend uitgangspunt voor een verkenning van dit unieke gebied. Ingendael en de nabijgelegen Bergse Hei staan garant voor een schilderachtige omgeving, waar historische bouwwerken en schitterende natuur elkaar afwisselen.

M

eteen al bij de start is er op het landgoed zelf al van alles te zien en te beleven. Het voormalige kloostercomplex is al sinds vele jaren in oude luister hersteld. De Proosdij herinnert aan de tijd dat het nog een religieuze functie had. Het rode gebouw is de voormalige pachtboerderij, momenteel een luxe hotel. De St. Gerlachuskerk was in oorsprong de kerk van een adellijk vrouwenstift. De kerk is gebouwd en ingericht in barokstijl en dateert uit 1725. Behalve het graf en de reliekschrijn van St. Gerlachus zijn vooral de prachtige, recent gerestaureerde, 18e eeuwse fresco’s de moeite van het bezichtigen waard.

GROTWONINGEN

Richting Geulhem dient de geschiedenis van de mergelwinning zich als vanzelf aan. Die is terug te zien in tal van huizen die uit mergel zijn opgetrokken en monumentale villa’s die typische ornamenten uit mergelsteen kennen. Maar het meest tot de verbeelding spreekt wel de voormalige hol/grotwoning in de Geulhemmerberg. De Stichting De Rotswoning zet zich in voor het instandhouden en restaureren van de rotswoningen. Jaarlijks worden met Kerstmis de diverse ruimtes voor het publiek opengesteld. In dit wandeleldorado kan men vele kanten op. Helemaal omhoog richting Berg of halverwege ‘de berg’ links de rode/zwarte route volgen, met de Geulhemmergroeve letterlijk en figuurlijk onder je voeten. Deze groeve kent een gangenstelsel van ongeveer 25 km. De karakteristieke Geulhemmermolen en het voormalig Hotel Berg en Dal zijn vanuit een uitzichtpunt ‘boven op de rots’ gereduceerd tot Madurodamformaat. Vanuit het bos een lus richting Berg en dan weer terug de Vogelzankweg af, met 14 procent een steile helling. Uiteindelijk weer beneden in Geulhem, waar de trapgevels van het neogotische kasteeltje meteen in het oog springen. Op de mergelhuisjes tegenover de inrit staat, eveneens in mergel, dat het ‘verboden is om de muren te beschadigen’. Zo te zien wordt dit advies gelukkig al jarenlang opgevolgd. Beneden, in het stroomgebied van de

Geul, ontvouwt het natuurgebied Ingendael zich in optimaal forma. Door het samenspel van de Geul en de bomen is er een open en gevarieerd bos ontstaan, waar zelfs de nachtegaal en de ijsvogel voorkomen. Wildroosters geven aan dat hier sprake is van een bijzondere begrazing, door half-wilde paarden (Poolse Koniks) en runderen (Schotse Hooglanders). Deze grazers voorkomen dat alles dichtgroeit met bos. De hellingen en groeves, waar zand, grind en mergel werd gewonnen, geven een heel eigen en karakteristieke sfeer aan deze omgeving. Maar ze zorgen door warme en beschutte omstandigheden in combinatie met de kalkrijke bodem ook voor een unieke flora en fauna. Peter Crombach Tickets: www.uitbalimaastricht.nl

7


www.limburgplus.nl

SHOWROOM

NOSTALGIA

door Frank Seuntjens

In deze rubriek worden telkens twee auto’s in de etalage gezet die over het algemeen al lang en breed uit het dagelijkse straatbeeld zijn verdwenen. In deze aflevering: de Volkswagen Karmann Ghia en de Citroën SM. VW KARMANN GHIA

A

ls het aan carrosseriebouwer Wilhelm Karmann uit Osnabrück had gelegen, had waarschijnlijk alleen zíjn achternaam op het logo van deze Volkswagen gestaan. Maar de goede man, die toch in hoogsteigen persoon de succesvolle VW Kever cabriolet had getekend, kreeg bij de directie van de autofabrikant in Wolfsburg de handen niet op elkaar voor zijn idee ook eens een onvervalste coupé te ontwerpen. Karmann legde zich daar niet bij neer en stapte met zijn plan naar een collega/concurrent, in dit geval het gerenommeerde designbureau Ghia in Turijn. Daar bouwden ze in het diepste geheim een oogstrelend prototype, waarvoor ook de top van Volkswagen viel als een blok. Het resulteerde in 1955 in de lancering van de VW Karmann Ghia. De coupé stond op het onderstel van de export-Kever en was ook uitgerust met diens luchtgekoelde boxermotor. De Karmann Ghia kostte zo’n 3000 mark meer dan de Kever cabrio. De sportieve VW werd tot 1974 geproduceerd en was behalve in Europa ook in de Verenigde Staten een absolute hit. Er werden bijna 444.000 exemplaren in elkaar geschroefd.

SCOREN MET

J

ohan Cruijff verkondigt tot op de dag van vandaag dat het een van de meest indrukwekkende bolides is waarin hij ooit heeft gereden: de Citroën SM. De auto werd geboren uit een kortstondig verstandshuwelijk tussen het Franse comfortmerk en het roemruchte Maserati. Het was een excentrieke coupé met een door de Italianen ontwikkelde V6-motor met liefst 170 paardenkrachten in het vooronder. Citroën drukte zijn stempel op het model met de bekende hydropneumatische vering, voorwielaandrijving en een snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging. Zeer opvallend aan de SM waren het front met liefst zes vierkante koplampen en het achter een glazen afdekplaat schuilgaande nummerbord. Over de betekenis van de afkorting SM lopen de meningen uiteen. Volgens de fabrikant was het gewoon een verzinsel, maar chauvinistische Franse bronnen beweren nog altijd dat het een verwijzing was naar Sa Majesté: hare majesteit. In Italië wordt schamper gelachen over deze uitleg. Daar weten ze anno nu nog steeds zeker dat SM nergens anders voor stond dan voor Sport Maserati.

PLUSJES

DANSEN VOOR 50+

Houdt u van gezelligheid en wilt u ook nog leuk bewegen? Kom dan dansen op dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur in gemeenschapshuis Klaver Vier, Florence Nightingalestraat 6 6441 HW Brunssum. Info: 045-5316129 of 045-5457416.

LES IN TAAL

Gilde Landgraaf Duits – Engels – Nederlands – Frans – Italiaans – Spaans voor beginners tot gevorderden. Toeristisch Grieks – Pools alsmede behandeling Russisch alfabet. In voor - en najaar telkens twaalf lessen van anderhalf uur tegen € 2,50 per les. In de Wendelwiek –Eikske en Gildelokaal - Op de Kamp Aanmelden dinsdag – woensdag – donderdagmorgen, zowel persoonlijk als telefonisch: 045- 5330057. www.gildelandgraaf.nl

CHALET ZUID-FRANKRIJK

CITROËN SM

Zuid-Frankrijk Vacquieres: te koop of te huur chalet, 465 m2 kavel, in park met Nederlands beheer. Restaurant, zwembad, tennisbaan, speeltuin, minigolf enz. Nederlandse TV, wifi. 045- 5720404 of 06 526 368 83.

huisdieren toegestaan. Op korte afstand supermarkt, apotheek, huisarts. 045-5720404 of 06 526 368 83.

VAKANTIEWONING SPANJE

Spanje Dénia, rookvrije vakantiewoning te huur of te koop van particulier, 2-6 pers, terras op het zuid-westen, strand 300 m, ook overwinteren vanaf 150 euro perweek. Reserveringen 045-5720404 of 06 52636883.

BRIDGELIEFHEBBERS M/V

Zoekt u dinsdagavond bridgeplezier? Kom dan bij Br.cl. PARKSTAD spelend in Trim Bourgogne te Landgraaf. Inlichtingen en aanmelding: Corry Schure 045-5717870.

UW ADVERTENTIE HIER?

Voor maar € 7,50 verschijnt uw advertentie ruim een maand lang in Limburg Plus en op Limburgplus.nl. Vat uw miniadvertentie samen in maximaal 40 woorden en stuur deze tekst per mail of post naar ons toe. U ontvangt daarop een factuur. De miniadvertentie wordt niet automatisch verlengd. Deze rubriek is uitsluitend bestemd voor particulieren.

Deadline insturen advertenties uitgave oktober: maandag 19 september APPARTEMENT HEERLEN Postadres: Kapelstraat 12 6369 GE Simpelveld Heerlen appartement te huur of te koop met lift,1e etage 80m2, volledig gestoffeerd en ingericht, alle apparatuur, rookvrij en geen E-mail: info@vonti.nl 9


www.limburgplus.nl

GEKNIPT VOOR U

Foto’s: Wil Braakman / www.foto.braakman.it

Winkelen en slenteren in het centrum van Sittard

PRIJSWINNAARS PARKSTAD PLUS/MAAS & GEUL PLUS

3x2 dagkaarten Sauna Hoen (Parkstad Plus, editie mei 2011): Fam. J. Eussen, Voerendaal Fam. Meullenbruck-Simons, Heerlen Fam. Pluijmen, Brunssum

3x2 dagkaarten Sauna Hoen (Maas & Geul Plus, editie juni 2011): Fam. Biermans, Maastricht Fam. Giesen, Maastricht Fam. Thomassen, Ulestraten

5x2 entreebewijzen GaiaPark Kerkrade ZOO (Maas & Geul Plus, editie mei 2011): .nl k r Fam. Essen, Wittem a iap oen.nl Fam. Ewals, Eijsden a g w. Fam. Lahaye, Bunde ah w n u w Fam. Meessen, Wijlre .sa Fam. Steeghs, Rijckholt ww

w

Alle prijswinnaars hebben inmiddels persoonlijk bericht ontvangen.

11


www.limburgplus.nl

WAT IK LATER WILDE WORDEN

Frank Seuntjens Foto’s: Sevagram

Er zijn maar weinig mensen die hun droomberoep uiteindelijk verwezenlijken. GetOud, een stichting die zich op creatieve en ludieke wijze op 75+-ers richt, greep dat gegeven aan voor een fotoproject. Bijna vijftig Nederlandse bejaarden werden aangekleed, opgemaakt en uiteindelijk vereeuwigd in het vak dat ze ambieerden, maar door uiteenlopende omstandigheden nooit uitoefenden. Ook voor acht bewoners van Sevagram-zorgcentrum Douvenrade in Heerlen werd op deze manier een droom alsnog ‘werkelijkheid’. LOUISE BERGMANS (86) DROOMBEROEP: MARVA

SOFIA AUGUSTUS (80) DROOMBEROEP: ACTRICE

“Ik wilde dolgraag bij de marine, vooral omdat ik de uniformen zo prachtig vond. Maar mijn moeder zag dat helemaal niet zitten. De marine? Niks voor meisjes! Ze weigerde te tekenen en aangezien ik nog minderjarig was, kon ik het toen wel vergeten. Achteraf beschouwd was dat misschien maar goed ook. Later heb ik namelijk gemerkt dat ik last heb van zeeziekte. Dan heb je op een schip niet zoveel te zoeken. Uiteindelijk ben ik bij de politie in Heerlen terecht gekomen. Daar moest ik de procesverbalen uittikken. Ik was continu op de hoogte van wat er in de stad gebeurde. Toen ik trouwde, moest ik het politiewerk opgeven. Dat voelde als een straf. Het was het einde van de mooiste tijd van mijn leven.”

“Filmsterren zoals Doris Day, Marilyn Monroe en Sophia Loren hebben altijd een aantrekkingskracht op me gehad vanwege hun fantastische uitstraling. Zelf had ik ook graag als actrice over de rode loper willen schrijden, maar ik ben het nooit geworden. Wel huisvrouw en dat was ook fijn. Met mijn man heb ik veel gereisd. Ik ben zelfs persoonlijk bij de paus geweest. Dat was Johannes Paulus II. Hij kwam, net als mijn vader, uit Polen. De paus nam ons mee naar het balkon. Hij pakte onze handen en stak ze de lucht in, gewoon uit blijdschap. Beneden op het plein stond een massa mensen. Er steeg gejuich op. De rillingen liepen over mijn rug. Als ik eraan terugdenk, krijg ik nog tranen in mijn ogen. Het was bijzonder emotioneel.”

JO MANTEL (90) DROOMBEROEP: EUROPARLEMENTARIËR

PETER VAN RHEE (86) DROOMBEROEP: KUNSTSCHILDER

“Organiseren en regelen zitten me in het bloed. Maar thuis zagen ze dat kennelijk niet in. Ik moest naar de ambachtsschool en ging aan de slag bij de NS. Ik was wel lid van de vakbeweging en daar kon ik mijn talenten kwijt. Tegelijkertijd werd ik geconfronteerd met mijn gebrek aan sociaal-maatschappelijke kennis en taalvaardigheid. Dat speelde me wel parten. Maar alle bestuursfuncties die ik in de loop der jaren bekleedde en de cursussen die ik heb gevolgd, hebben het gemis dat mij achtervolgde enigszins gecompenseerd. Als ik het kon overdoen, zou ik zeker meerdere talen leren, Engels voorop. Dat zou me dichterbij mijn droomberoep hebben gebracht: bruggenbouwer in Europa.”

“Ik begon met schilderen toen ik een jaar of tien was. Ik wilde per se naar de kunstacademie, maar daar stak mijn vader een stokje voor. Hij zei steeds dat Rembrandt ook maar een arme sloeber was. Ik ben uiteindelijk stukadoor geworden. Dat heb ik van mijn dertiende tot mijn tachtigste volgehouden. Eigen bedrijf, snap je? Ik had samen met mijn kleinzoon net een plafond klaar toen ik een hartinfarct kreeg. Ik heb een paar dagen in coma gelegen, maar ben gelukkig weer helemaal hersteld. Eerlijk gezegd denk ik ook dat ik van schilderen nooit rijk was geworden. Als ik een landschap, winters tafereel of boerderij had geschilderd en iemand zei dat hij het mooi vond, gaf ik het voor niks weg. Aan zo’n schilderij had ik dan wel een dag werk gehad.”

13


ADVERTORIAL

MENS & NATUUR

MENS EN NATUUR ONTMOETEN ELKAAR BIJ ESFYTHÉ Midden in het Heuvelland ligt Kruiderij Esfythé. Wij willen dit bedrijf graag aan u voorstellen: Esfythé is gespecialiseerd in onder meer (geneeskrachtige) kruidenproducten, (dermo)cosmetica, vitaminen en mineralen. De dames die Esfythé al jaren door natuurlijk vaarwater sturen, produceren het overgrote deel van het assortiment zelf en verkopen dat via hun eigen winkel op locatie en via hun webwinkel.

J

opie Ottervanger, één van de ondernemende dames: “Al onze producten zijn evenwichtig samengesteld uit kruiden, planten, bloesems, etherische oliën en andere grondstoffen die de natuur om ons heen levert. In onze professionele kruiden- en cosmeticalijnen verwerken wij de volledige kruiden en planten. Wij isoleren dus geen ingrediënten. Op deze manier zorgen wij ervoor dat het evenwicht, dat elke plant van nature met zich meedraagt, ook in het eindresultaat terug is te vinden.” In hun winkel en groothandel adviseren de dames van Esfythé klanten (particulieren, schoonheidsspecialisten en detaillisten) bij het kiezen van het juiste product. “Wij hebben het hele proces in eigen hand, van de kruidentuin totdat het in de verpakking gaat.” De kruidentuin van Esfythé is overigens onderdeel van het zorgproject ‘Boerderij- en Heemkundemuseum’ in Schimmert. Een kleine greep uit het uitgebreide assortiment: voedingssupplementen, natuurlijke cosmetica (ook voor de probleemhuid), die u ook aantreft bij menig schoonheidsspecialist, een lijn van bloesemremedie (BasMa) en krachtige kruidentincturen voor in- en uitwendig gebruik.

VOEDING

De kruiderij wil de lezers tot slot graag een recept aanbieden:

SPECIAAL CALENDULA-RECEPT

(tegen schilferachtige huid, droge lippen en brandwondjes): Laat Goudsbloemblaadjes in vaseline au bain-marie (het in een warm waterbad plaatsen van een pan of kom) trekken. Doe dit gedurende drie dagen enkele uren per dag. Als de vaseline oranje is gekleurd de Goudsbloemmassa door een kaasdoek zeven. PS: dit recept is ook een zeer probaat middel bij het bestrijden van de droge huid van een baby. Kruiderij Esfythé, Pater Damiaanstraat 38, 6369 SV Simpelveld Tel: 045-5443375 Email: info@esfythe.nl Website: www.esfythe.nl De kruiderij is op maandag, dinsdag en donderdag geopend van 9 tot 17 uur.

ALS MEDICIJN

Ons lichaam is een ‘fabriek’ die 24 uur per dag in werking is. Hiervoor heeft een gezond lichaam verschillende soorten voedingstoffen nodig: koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen, water en zuurstof. Deze stoffen zitten in de juiste verhouding in natuurlijke voeding, waardoor het lichaam ze goed kan opnemen.

G

ezond eten is een kwestie van verantwoord voor je jezelf zorgen en een manier om lichamelijke klachten te verminderen. Door de industrialisering is onze voeding steeds verder verwijderd geraakt van de natuur. Hierdoor zijn in de loop der jaren talrijke welvaartsziekten ontstaan, zoals diabetes en overgewicht. In het gros van de producten uit de supermarkt zitten veel conserveringsmiddelen, kleurstoffen en smaakversterkers (E-nrs). Deze producten bevatten weinig voedingswaarden en vervuilen het lichaam. Kies dus producten zonder additieven.

Kijk voor meer voedingstips en onze natuurlijke geneesmiddelen op www.happy2have.nl of lees ons blog op http://www.gezonde-leefstijl.blogspot.com Het thema voor de maand oktober is ‘Diabetes type II’. Heeft u vragen of suggesties, stuur dan een mail naar saniga@online.nl

TIPS

• Eet gevarieerd: kies niet altijd voor een bruine boterham met kaas, maar varieer met de graansoorten en het beleg. • Eet veel groente en fruit, liefst biologisch. • Kies voor korte bereidingswijzen: een maaltijd wokken of stomen kost niet meer tijd (met behoud van vitaminen en mineralen). • Let op met snelle koolhydraten, zoals witmeelproducten en zoetigheid. Zij zorgen voor een snelle stijging van de bloed suikerspiegel • Eet vette vis (omega 3): zalm, makreel, haring, etc.

Anita Nieste, natuurgeneeskundig therapeut Tel. 06-53530847

15


ADVERTORIAL

BEDRIJVEN IN BEELD NIEUWE SHOWROOM DECORA HOUKES PARKET

DAMIAAN, EEN OASE VAN RUST

Decora Houkes Parket heropent op een nieuwe locatie. De nieuwe, uitgebreide showroom is vanaf deze maand te bezichtigen aan de Kerkstraat 10 in Ubachsberg, gemeente Voerendaal (voormalig pand Schlecker).

Voormalig seminarie Huize Damiaan is tegenwoordig een verblijfs- en groepsaccommodatie aan de rand van het pittoreske dorp Simpelveld. Het gebouw, ooit onderkomen van de paters van de Orde van de Heilige Harten, grenst aan een indrukwekkend en veelzijdig groengebied.

De parketzaak koestert de waarde van hout. Jarenlang vakmanschap en liefde voor het werk garanderen u een fraaie kwaliteitsvloer met net dat beetje extra glans. Decora is al decennialang een bekende parketspecialist in deze regio. De nieuwe zaak in Ubachsberg biedt een scala aan hout-merken, stijlen en kleuren. Of u nu alleen de overloop wilt verfraaien of uw complete woning wilt voorzien, Houkes Parket levert maatwerk. Laat u vrijblijvend informeren door een van de deskundige medewerkers. U kunt gratis parkeren voor de deur (ook rolstoeltoegankelijk). Decora Houkes Parket Kerkstraat 10 6367 JE Ubachsberg (Voerendaal) Telefoon: 045-5750305 Website: www.decorahoukes.nl E-mail: info@decorahoukes.nl

Openingstijden: Maandag t/m vrijdag van 09.00-18.00 uur. Donderdag: 09.00-20.00 uur. Zaterdag: 10.00-16.00 uur.

CURSUSAANBOD VRIJE AKADEMIE Op zondag 4 september opent het kunstencentrum voor iedereen haar deuren in de Campus, Spekhofstraat 15 te Kerkrade en in ‘An de Voeëgelsjtang’ 12 in Landgraaf. Beide locaties zijn geopend van 13.00 tot 16.30 uur. Een greep uit het veelzijdige aanbod : KERKRADE • Tekenen en schilderen • Boetseren en keramiek (werken met brons) • Digitale fotografie en fotoclub • Edelsmeden • Vooropleiding Kunstakademie • Kinderkunstatelier, striptekenen en tekenen & schilderen voor jong talent • Webdesign • Glas-in-lood, fusing en tiffany-glas Nieuw in Kerkrade: • Klassiek beeldhouwen, schilderen in olieverf (naar oude meesters), grimeren, experimenten met kleur, papier & doek, BeLeven in dans, Ritme is leven (Cajon) en grafiek LANDGRAAF • Tekenen & schilderen • Boetseren & keramiek, beeldhouwen • Portret- en model boetseren of tekenen/schilderen • Bloemschikken • Kinderkunstatelier Nieuw in Landgraaf: aquerelleren, striptekenen en kunstgeschiedenis & luistercursus i.s.m. bibliotheek Vraag vrijblijvend een cursusgids of gratis proefles aan: 045-5473777 (bereikbaar: 13.00 tot 16.30 uur) of per e-mail: info@vazom.nl. Zie ook de vernieuwde website voor meer informatie: ww.vazom.nl

U kunt vanuit Huize Damiaan in alle rust het Heuvelland verkennen of gewoon verpozen aan de rand van de nabij gelegen vijver. Bovendien bestaat de mogelijkheid om in Damiaan kort of langdurig te overnachten. De inpandige horecagelegenheid, Preuverie Op d’r Plaar, serveert op zondag een heerlijk ontbijtbuffet. Vooraf reserveren is gewenst (€ 15 volwassenen. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar ontvangen een korting van 50%. Kinderen van 2 en 3 jaar krijgen een korting van 75%. Kinderen tot 2 jaar zijn gratis). Huize Damiaan is het ideale adres voor een incentive, conferentie, (jubileum)feest, maar ook voor bijvoorbeeld workshops en lesprogramma’s. Een ervaren team levert maatwerk aan de hand van uw wensen. Huize Damiaan Pater Damiaanstraat 38 6369 SV Simpelveld Tel.: 045-5440000 E-mail: informatie@huizedamiaan.nl

EENZAAM MET KERST? MENS & RELATIE HELPT! Waarschijnlijk bent u op dit moment nog helemaal niet met uw gedachten bij de kerstdagen. De zomer is net voorbij en de herfst is in aantocht. September is echter wel dè maand om na te denken over hoe u uw kerstdagen wilt invullen. Kerst is bij uitstek een periode waarin de mensen meer dan de rest van jaar gevoelens van eenzaamheid kennen. Mensen die niet alleen willen zijn tijdens de kerstdagen kunnen terecht bij relatiebemiddelingsbureau Mens & Relatie. Consulent Bea Luchtman, regio Midden- en Zuid-Limburg, licht toe: “Je merkt dat de mensen steeds realistischer worden. Als je graag met kerst samen wilt zijn en samen het nieuwe jaar in wilt gaan, moet je je niet de avond voor kerst inschrijven, maar moet je toch wel iets eerder komen! Gelukkig beseft men dat ook, want als je je eerder aanmeldt, wordt de kans dat je vóór de donkere dagen een partner gevonden hebt groter.” Voor meer informatie kunt u terecht op www.mens-en-relatie.nl of bij uw regioconsulent Bea Luchtman, 045-5726539 of landelijk op 0800-0230595.

16 20


www.limburgplus.nl

RECHTDOORZEE

DUUR ONTSLAG Een man, 42 jaar, vertelde mij het volgende verhaal: Per 1 maart 2011 was hij als werknemer bij een grote firma in dienst getreden als internationaal vrachtwagenchauffeur. Dit voor de duur van één jaar met een proeftijd van 2 jaar. In de derde werkweek had hij met de vrachtwagen op een parkeerterrein in België een kleine aanrijding met een busje. Het was zijn schuld en de schade aan het busje bedroeg 2500 euro. Zijn werkgever was erg boos geworden over dit voorval en had de chauffeur een waarschuwing gegeven: ‘Als dit nog een keer gebeurt, vlieg je de laan uit.’ In de zesde werkweek overkwam de vrachtwagenchauffeur in Frankrijk een tweede ongeval. Hij was door oververmoeidheid even onoplettend geweest en tegen een vangrail aan gereden. De vrachtwagen was daardoor gekanteld en fors beschadigd.

STRAATPRAAT

De schade was dit keer 12.000 euro. Voor zijn werkgever was de maat vol en hij ontsloeg de trucker op staande voet, wegens slecht rijgedrag, waardoor schade was ontstaan. De man protesteerde tegen het ontslag, maar de werkgever hield voet bij stuk en zei dat hij sowieso een einde kon maken aan het dienstverband, omdat de chauffeur nog in de proeftijd zat. Had de werkgever gelijk? Mocht hij de man op staande voet ontslaan? Het antwoord op beide vragen luidt: Nee! Op de eerste plaats mag de proeftijd bij een contractsduur van een jaar maar maximaal één maand bedragen. Het ontslag in de zesde week viel dus niet meer in de proeftijd. Ten tweede mist het ontslag op staande voet een juridische grond. Alleen als de werkgever kan aantonen dat de werknemer door opzet of zeer roekeloos rijgedrag de schade heeft veroorzaakt, is een ontslag of in elk geval een ontbinding van de arbeidsovereenkomst gerechtvaardigd. De nu door de werknemer veroorzaakte schade valt onder het normale bedrijfsrisico, waarvoor de werkgever een verzekering heeft of kan afsluiten. Mr. Rob Luijten, advocaat Heeft u vragen over juridische kwesties? Mail naar r.luijten@luijtenadvocaten.nl

BEDENK EEN NAAM

TIEN VRAGEN AAN EEN EN WIN EEN DINERBON WILLEKEURIGE VOORBIJGANGER Naam: Remco van de Vorst Leeftijd: 46 Woonplaats: Sittard Beroep: Straatmuzikant Vrije tijd: Tekenen en lezen

Huize Damiaan in Simpelveld en dit blad organiseren volgend jaar maart een beurs voor de veertigplusser. U als lezer kunt bepalen welke naam dit evenement gaat dragen.

Lievelingseten en -drank: Kalfslever, oude jenever

De titel moet zo kort mogelijk zijn en toegespitst zijn op de veertigplusser. foto Wil Braakman

Favoriete vakantiebestemming: Ierland Favoriete plek in de regio: De Kolleberg in Sittard Bewondering voor: Bob Dylan en Paul Westerberg Hekel aan: Agressieve mensen

Suggesties kunnen tot maandag 19 september worden verstuurd naar beurs@damiaanevenementen.nl of per post naar Mediabureau Vonti, Kapelstraat 12 6369 GE Simpelveld (o.v.v. beurs). De organisatie is bovendien benieuwd naar thema’s waarover u zich graag laat informeren. De uiteindelijke winnaar ontvangt een dinerbon ter waarde van € 50. Vergeet daarom niet uw contactgegevens te vermelden.

17


www.limburgplus.nl

VACATURES Mediabureau Vonti, uitgever van het maandblad Limburg Plus en Limburgplus.nl, groeit en is op zoek naar versterking. Freelance media-adviseurs & Promotiemedewerkers Profiel Mediabureau Vonti: Mediabureau Vonti is een jong, dynamisch en commercieel bedrijf waar talenten en ervaren krachten op basis van gelijkwaardigheid met passie werken aan onderscheidende mediaconcepten. De werksfeer kan worden getypeerd als informeel en plezierig, zonder dat de doelstellingen uit het oog worden verloren. Vonti is actief in heel Limburg.

Freelance media-adviseurs (M/V)

Je verkoopt advertenties voor het magazine en de website en onderhoudt contacten met relaties. Bovendien adviseer je (potentiële) klanten over reclamemogelijkheden binnen concepten van Mediabureau Vonti. Wij bieden jou een: - Aantrekkelijke provisieregeling - Zelfstandige functie met veel vrijheid - Dynamische werkomgeving met inspirerende collega’s - Contract bij gebleken geschiktheid Dit werk kan in eerste instantie (deels) vanuit huis worden uitgevoerd. Wij verwachten van jou: - Een enthousiaste, commerciële instelling - Affiniteit met media en de regio Limburg - Doorzettingsvermogen en overtuigingskracht - Betrokkenheid en een initiatiefrijke geest Geïnteresseerd? Stuur jouw motivatiebrief met CV naar info@vonti.nl of per post: Kapelstraat 12 6369 GE Simpelveld, o.v.v. Vacatures. Voor meer informatie, neem contact op met Tim Voncken: 06-11 91 44 83.

Promotiemedewerkers (M/V, vanaf 16 jaar)

Je deelt samen met andere personen magazines en/of promotiegadgets uit tijdens lokale evenementen, zoals bijvoorbeeld koopzondagen, markten, festivals en beurzen. De werkzaamheden worden verricht op verschillende locaties in Zuid-Limburg, voornamelijk in het weekend. Je werkt op oproepbasis. Maandelijks wordt een rooster opgesteld. De uit te delen bladen/gadgets dien je zelf op te halen op een aangewezen locatie in de regio Parkstad. Reiskosten worden extra vergoed à € 0,19 cent per kilometer. Wij bieden jou een: - Aantrekkelijke vergoeding - Zelfstandige functie, veelal in de buitenlucht - Afwisselende job met veel vrijheid Wij verwachten van jou: - Flexibiliteit - Een assertieve en spontane houding - Een enthousiaste en betrokken instelling Geïnteresseerd? Stuur jouw motivatiebrief met CV en bij voorkeur een recente foto naar info@vonti.nl of per post: Kapelstraat 12 6369 GE Simpelveld, o.v.v. Vacatures. Voor meer informatie, neem contact op met Tim Voncken: 06-11 91 44 83.

18


www.limburgplus.nl

HUUB ADRIAENS

REIST DOOR HET VERLEDEN VAN MAASTRICHT ‘Mie Sjoen Mestreech’. Dat is de titel van de nieuwe theatershow van volkszanger Huub Adriaens . Datum: zaterdag 29 oktober. Locatie: het Theater aan het Vrijthof. Repertoire: in de vergetelheid geraakte liedjes van Maastrichtse bodem.

I

n zijn eerdere stijf uitverkochte theaterconcerten onder de titel ‘Kiek neet um´ gunde Huub Adriaens het publiek een kijkje in zijn eigen verleden. In zijn komende show staat de historie van zijn geboortestad centraal. De zanger vroeg lezers en kijkers van de krant en de lokale televisie hem aan plaatselijke liedjes uit de oude doos te helpen. Zijn oproep bleek niet aan dovemansoren gericht. Adriaens werd overstelpt met reacties. “In mijn brievenbus vond ik handgeschreven liedteksten met de notenbalken erbij. Een

vrouw van 94 belde me op en begon spontaan door de telefoon een Maastrichts liedje te zingen. Ik had het nog nooit gehoord en kreeg de tranen in mijn ogen van ontroering. Zelf hield ze het trouwens ook niet droog.” Hij staat op, zoekt even in een laatje en komt terug met een velletje papier waarop met een ouderwetse typmachine een tekst is getikt. ‘Mien allerleefste meitske’, heet het en volgens de afzender dateert het uit 1863. En dat is bij lange na nog niet het oudste liedje dat Adriaens kreeg toegestuurd. “Er zitten zelfs wijsjes bij die uit het begin van de zeventiende eeuw stammen.” Dat zijn liedjes die uiteraard niemand meer kent, maar volgens Adriaens dreigen ook ‘klassiekers’ van recenter datum in de vergetelheid te raken. “Als we niet oppassen, zingt straks ook niemand meer ‘Vief cent, ’n oons viege’ of ‘Sjeel is me zuster, motteg is me broor’. Dat zou toch doodzonde zijn. We moeten ons cultureel erfgoed koesteren en het bewaren voor volgende generaties.”

INSPIRATIE

Dat lijkt ook te gaan gebeuren. Huub Adriaens: “Ik heb zoveel materiaal ontvangen en zoveel inspiratie opgedaan

dat ik meerdere theatershows zou kunnen vullen.” Uit alle ingezonden liedjes heeft hij inmiddels een repertoire samengesteld. De selectie was nog een zware bevalling, zegt hij. “Het was bijzonder lastig kiezen. Maar wie weet, komen de liedjes die nu zijn afgevallen in de toekomst nog aan de beurt. Aan mij zal het in elk geval niet liggen.” De muziek van de uitverkoren liedjes is de voorbije maanden deels herschreven of opnieuw gecomponeerd en de repetities zijn momenteel in volle gang. Adriaens weet zich eind oktober op het podium muzikaal ondersteund door het Dominique Paats Trio. Ook zullen onder anderen Johhny Blenco, Jan Janssen, Truus Willems en Thei Dols hun opwachting op de bühne maken. De regie is in handen van Peter Noten, artistiek leider van het Mestreechs Volleks Tejater. Adriaens wil alvast verklappen dat de toeschouwers worden getrakteerd op een mix van concert, musical, toneel, cabaret en niet te vergeten ‘teekezingen’. Want Adriaens vindt het samenspel met zijn fans heel belangrijk. “Zelf ben ik dol op ‘teekezingen’. Het grijpt me telkens weer bij de strot als mensen met z’n allen spontaan een gezellig koor vormen. Of dat nu in het café is of in het theater, dat doet er niet toe. In mijn nieuwe show draait het niet alleen om de artiesten, maar heeft ook het publiek een rol.” Frank Seuntjens De entree voor ‘Mie sjoen Mestreech’ kost 20 euro. Tickets zijn te bestellen via www.uitbaliemaastricht. nl , www.webwinkelhuub.nl of bij het VVV-kantoor in Maastricht.

19


mb Li

urgers Hij was beter dan Johan Cruijff, zei men. En die gaf dat zelf ook volmondig

Bekend

e

www.limburgplus.nl

toe. Voor Willy Dullens uit Sittard lonkte een gouden voetbalcarrière. Topclubs in binnen- en buitenland stonden voor hem in de rij en zwaaiden met voor die tijd ongekend lucratieve contracten. Maar een knieblessure betekende het abrupte einde van een droom. Willy Dullens was toen pas 23. Tot op de dag van vandaag vraagt hij zich af wat er van hem was geworden als het noodlot niet had toegeslagen. “Ik kan het niet van me afzetten, al weet ik dat ik het antwoord nooit zal krijgen.”

W

ie naar oude zwart/witbeelden kijkt, ziet het meteen: Willy Dullens was een briljante voetballer. Snel, slim, gezegend met een fabelachtige techniek en een weergaloos dribbelaar. Een speler voor wie de mensen speciaal naar het stadion kwamen. Hij was aanvaller en offensieve middenvelder tegelijk, die er een waar genoegen in schiep zijn tegenstanders te dollen en net zo gemakkelijk zelf scoorde als dat hij een ploegmakker vrij voor de keeper zette. Dullens, inmiddels 66, is de bescheidenheid zelve. Maar ook hij kan er niet onderuit: “Ik kon verdomd goed voetballen.” Hij leefde ook voor de sport en dat kunnen de dikbetaalde profs van tegenwoordig bepaald niet allemaal zeggen. “Ik lag elke avond om tien uur in bed en liefst nog wat eerder. Roken en drinken waren aan mij niet besteed. Ik trainde wel acht uur per dag. In de tuin stond een kopgalg, daar oefende ik me wezenloos. Ik ben maar 1 meter 69 en moest het daarom van mijn sprongkracht hebben. Op een gegeven moment kon ik met mijn hoofd de doellat raken. Pas toen was ik tevreden.”

CONTRACT

Dullens debuteerde in het seizoen 1963/1964 in de hoofdmacht van het roemruchte Sittardia dat toen in de eerste divisie uitkwam. Hij kan de bedragen in zijn juniorencontract nog moeiteloos opsommen: een jaarsalaris van 1500 gulden, plus 60 gulden voor een overwinning en 40 gulden voor een gelijkspel. Bij een nederlaag hield de penningmeester de hand op de knip. Dankzij onder meer 19 treffers van Dullens promoveerde Sittardia naar de eredivisie. Een seizoen later volgde direct weer degradatie, maar toen was zijn reputatie al gevestigd. Hoewel niet eens meer spelend op het hoogste niveau werd Dullens uitgeroepen tot Voetballer van het Jaar. Dat heeft hem tot op heden niemand meer nagedaan. Bovendien werd hij geselecteerd voor Oranje. Hij zou het jammer genoeg slechts schoppen tot het schamele aantal van vier interlands. Zijn vuurdoop beleefde hij tegen België. Nederland won met 3-1. Dullens was de onbetwiste uitblinker. “In die wedstrijd lukte alles.” Hij had toen al zijn eerste buitenlandse aanbieding afgeslagen. “Na een oefenpotje in Duitsland stond een stelletje heren in glimmende pakken en met strak achterover gekamde haren me buiten de kleedkamer op te wachten. Ze kwamen uit Genua en boden me een vet contract aan. Maar toen ik thuis zei dat ik naar Italië kon, begon mijn moeder zo hard te huilen dat ik toch maar niet heb getekend.” Later zouden ook Feyenoord en het Belgische Anderlecht zich

melden met uitpuilende geldbuidels. Dullens was graag naar Rotterdam gegaan. “Feyenoord was toen in Nederland de absolute topclub. De Kuip was steevast uitverkocht en dat trok me wel aan.” Het zou helaas anders lopen. In de voorbereiding op de voetbaljaargang 66/67 oefende Sittardia tegen Vitesse. Bij de Arnhemmers stond de legendarische Frans de Munck alias de Zwarte Panter in de goal. Dullens had, zeer tegen zijn gewoonte in, al een strafschop gemist en zon op wraak. “Ik wilde De Munck foppen met een listige penalty, maar hij koos de juiste hoek en de bal rolde zo in zijn handen. Ik had dus wat


www.limburgplus.nl

Rond het stadion ontstond een gigantische burgers m i verkeerschaos. En dat allemaal voor mij.” L Van een deel van de recette kocht Dullens een kapsalon. Zo bleef hij tussen de mensen en kon hij ook telkens weer zijn verhaal vertellen. Want het kostte Dullens heel veel moeite zich bij zijn lot neer te leggen. Daar kon zijn grootse afscheid niets aan veranderen. “Wat ik het allerliefste wilde, is me afgenomen. Zo voel ik het eigenlijk nog steeds. Ik heb een schat van een vrouw, twee fantastische dochters en ondertussen ook een stel prachtige kleinkinderen. Maar het is toch altijd blijven knagen.”

Maar in die tijd was de medische wetenschap nog lang niet zo ver. Hij kreeg het dringende advies te stoppen. In een afgeladen Olympisch stadion werd een benefietwedstrijd voor hem gehouden, Ajax tegen Alemannia Aachen. Zijn ogen worden vochtig als hij eraan terugdenkt. “Zo’n lange rij bussen heb ik naderhand nooit meer gezien. In een sliert waar geen einde aan leek te komen, reden ze vanuit Limburg naar Amsterdam.

DEPRESSIES

Bekend

e

recht te zetten en wilde per se scoren. Vlak voor tijd werd ik bij een duel van achteren vastgepakt, struikelde en een andere speler van Vitesse viel op mijn gestrekte been. De pijn was onbeschrijflijk.” In het ziekenhuis werd geconstateerd dat zijn knie- en kruisbanden finaal waren afgescheurd. Dullens werd verschillende keren geopereerd, waarbij ook nog zijn knieschijf werd verwijderd. Na een revalidatie van ruim een jaar maakte hij voorzichtig zijn rentree. Het werd, ondanks een serie aardige wedstrijden, geen succes. “Ik wilde wel, maar kon niet meer. Ik bleef last houden van mijn rechterbeen en speelde geen seconde pijnvrij.” Hij zucht eens diep en zegt dan: “Anno nu had ik met zo’n blessure binnen zes maanden weer op het veld gestaan.”

Dullens biecht ook ruiterlijk op dat hij met stevige depressies heeft gekampt. In 1974 bijvoorbeeld, het traumatische jaar waarin de WK-finale tegen Duitsland onnodig verloren ging. “Toen dacht ik: zouden we met mij erbij wél wereldkampioen zijn geworden? Niemand kon het antwoord geven en dat was ontzettend frustrerend.” Maar de ergste klap moest nog komen. Het was in de zomer van 1988. Nederland veroverde de Europese titel, de straten kleurden oranje en Marco van Basten werd op het schild gehesen als volksheld. “Tijdens dat toernooi stortte ik volledig in. Ik identificeerde me totaal met Van Basten die terugkwam van een zware blessure, maar in eerste instantie werd gepasseerd. Wat mij was gebeurd, moest hem bespaard blijven. Ik ging daar helemaal in op, lag ’s nachts in bed te malen. Ik beleefde alles zelf opnieuw.” Net zoals met Van Basten kwam het - met hulp van een psycholoog - ook met Dullens uiteindelijk weer helemaal goed. Hij maakte zelfs zijn rentree op de voetbalvelden, ditmaal als scout. Eerst bij Fortuna Sittard, zijn oude liefde. Daar vertrok hij na een akkefietje waarover hij alleen kwijt wil dat het hem enorm heeft gekwetst. Maar hij zit bij alle thuiswedstrijden nog trouw op de tribune en voorspelt dat de club dit seizoen in het linkerrijtje eindigt en misschien zelfs wel een periodetitel wegkaapt. Nu werkt Dullens als talentenjager en technisch adviseur voor eredivisionist VVV Venlo. “Ik ben er in een warm bad terecht gekomen.” Als scout én als liefhebber bezoekt hij zo’n vijf à zes wedstrijden per week. Hij heeft een zwak voor Ibrahim Afellay, de voormalige PSV’er die nu voor FC Barcelona speelt. “Afellay doet me een beetje aan mezelf denken, vooral qua balvaardigheid en zijn dribbels. Hij gaat een regelrechte topper worden, let op mijn woorden.” Aan jong talent bestaat volgens Dullens trouwens ook geen gebrek. Maar namen noemt hij liever niet. De concurrentie ligt altijd op de loer. Voor één belofte maakt hij een uitzondering. Die is immers toch al onder de pannen: Fortunees Lars Gulpen. “Na Mark van Bommel is dat de beste Limburgse voetballer van dit moment.” En als iemand het kan weten, is het Willy Dullens. Hij was de beste Limburgse voetballer aller tijden. Frank Seuntjens

21


www.limburgplus.nl

ZONNEN

GEZOND OF ONGEZOND? Wie op zoek gaat naar informatie over de relatie tussen zonnen en gezondheid loopt de kans het spoor al gauw finaal bijster te raken. Op jacht naar antwoorden stuit je op halve waarheden, hele leugens en verhalen die haaks op elkaar staan. Van zonnen krijg je huidkanker, hoor je met enige regelmaat. Ongeacht of je dat doet in de buitenlucht of in een zonnestudio. In hoeverre is dat waar? (lees: de opname van vitamine D) wordt geblokkeerd. Bovendien zouden veel van deze smeerseltjes volgens hen zelf kankerverwekkend kunnen zijn..

KUURTJE Allereerst moet er onderscheid gemaakt worden tussen verschillende huidtypes. Mensen met een donkere huid hebben van nature een grotere bescherming tegen UV-licht dan soortgenoten met een lichte huid. Ze komen oorspronkelijk uit warmere regio’s en worden daar vaker en langer aan direct zonlicht blootgesteld. Daarnaast is de algehele gezondheid van belang bij het zonnen. Mensen met een aantoonbaar vitaminetekort doen er niet verstandig aan te gaan zonnen. De kans op verbranding is veel hoger bij met name een tekort aan vitamine B. Vanuit die optiek geredeneerd is zonnen ongezond en kan het inderdaad huidkanker veroorzaken. Maar dan hebben we het over mensen die bijvoorbeeld veel fastfood en weinig fruit en groenten eten en ook weinig rust nemen.

Enfin. Waar de geleerden het allemaal roerend over eens zijn, is dat zonnen ‘in principe’ gezond is. Het geeft een prettig en rustgevend gevoel en zorgt voor energie en ontspanning. De al eerder gememoreerde vitamine D bezorgt de botten extra kracht en helpt osteoporose (botontkalking) te voorkomen. Zeker oudere mensen doen er goed aan zichzelf regelmatig aan zonlicht

VITAMINE D

Mensen die wel gezond eten en leven, beschikken in de regel over voldoende vitamine B en kunnen zelfs baat bij hebben bij (kunstmatig) zonlicht op gezette tijden. Zonlicht schenkt zelf namelijk vitamine D. Uit recente onderzoeken van diverse instituten is gebleken dat een afgewogen vitamine D-niveau de kans op kanker en ook andere ziektes juist verkleint. In Rusland worden zowaar gevangenissen uitgerust met zonnebanken om de gezondheid van de gedetineerden beter op peil te houden. Het verklaart ook dat mensen veel vaker ziek worden in de winter dan in de zomer. Door het gebrek aan zonlicht daalt het vitamine D-niveau drastisch en kunnen virussen en ziektes sneller vat krijgen op het lichaam. Er zijn zelfs wetenschappers die het stijgende aantal gevallen van huidkanker niet wijten aan de zon, maar juist aan de ‘bestrijdingsmiddelen’. Zij beweren dat insmeren met synthetische ( chemische ) crèmes ertoe leidt dat het zonlicht

bloot te stellen of tijdens de donkere wintermaanden eens een zonnebankkuurtje te nemen. Feitelijk is zonnen voor iedereen gezond mits ernaar geleefd wordt. Met oog voor de eigen gezondheid dus. De zon is de bron van al het leven. De mens kan niet zonder. Vroeger waren we daarbij uitsluitend op de natuur aangewezen. Vandaag de dag bestaat gelukkig ook de mogelijkheid zonlicht te ‘tanken’ in een zonnestudio. Zo kunnen we ons ook in de donkere maanden wapenen tegen ziektes die verband houden met vitamine D-tekort. De zon een gevaar? Nee, de zon is (bij verstandig ‘gebruik’) een zegen. Ronald Schleepen

23


www.limburgplus.nl

Het Wereld Muziek Concours bestaat 60 jaar. Hoewel de volgende officiële WMC-editie pas voor 2013 op de agenda staat, wordt het diamanten feest in stijl gevierd. Van donderdag 22 september tot en met zondag 2 oktober is Kerkrade het podium van een lange reeks aan concerten en wedstrijden. oogtepunten zijn onder meer de opera ‘The Priest and his Servant Balda’ (met animatiefilm en poppenballet), een optreden van de WDR-Bigband met Wolfgang Niedecken en een verrassingsconcert van het Engelse mijnwerkersgezelschap Carlton Main Frickley Collery Band. Deze band was in 1949 al eens op uitnodiging te gast in Kerkrade en maakte zo’n verpletterende indruk dat toen in feite de kiem voor het WMC werd gelegd. “De geschiedenis herhaalt zich dus”, zegt artistiek manager Harrie Reumkens. “Het WMC is niet alleen een evenement, maar inmiddels ook een monument.” Toch zal wat hem betreft het 17e WMC in het teken staan van verjonging en vernieuwing. Clichés zijn namelijk altijd waar, weet hij. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, is daar een voorbeeld van. Het jubileumprogramma bevat al een voorproefje van wat er in 2013 komen gaat met onder andere een concert van jonge, getalenteerde blazers, een drum battle-demonstratie, een streetparade en spectaculaire shows. Desondanks een aantal WMC-foto’s uit de oude doos. Met toestemming én medewerking van Harrie Reumkens.

Blaasmuziek heeft op het WMC altijd de boventoon gevoerd.

Toen de Rodahal nog niet was verrezen, werden de concerten uitgevoerd in een grote tent.


www.limburgplus.nl

VOOR MEER INFORMATIE: WWW.WMC.NL

Hoog bezoek tijdens het WMC van 1978. Prins Bernhard in een geanimeerd onderonsje met de commandant van een deelnemend korps.

Massaal protest op de Markt in Kerkade in 1962. Omroep Avro had het gewaagd het WMC te vergelijken met hoempamuziek en dat viel helemaal verkeerd.

Een Amerikaanse majorette in vissenschubben ornaat.

Stadion Kaalheide zat altijd vol bij marswedstrijden.

25


www.limburgplus.nl

MOBIELTJE

WERKT ASOCIAAL GEDRAG IN DE HAND De mobiele telefoon vormt voor veel mensen een bron van toenemende ergernis. Dat ligt niet aan het toestel, maar aan de gebruiker. Met het mobieltje wordt behalve te pas ook ontzettend vaak te onpas gebeld. Wat vindt het lezerspanel van Limburg Plus ervan om in bijvoorbeeld trein, winkel, restaurant of eigen kring ongewild getuige te zijn van luide en niet zelden stompzinnige telefoongesprekken? Wie: Mieke Winants Waar: Heerlen Leeftijd: 63 Beroep: consulent poli seksuologie/mediator

Wie: Hetty van Dongen Waar: Maastricht Leeftijd: 41 Beroep: eigenares communicatie- en organisatie bureau

“Heerlijk mijn mobiel. Het apparaat biedt mij veiligheid, ik ben bereikbaar en in noodsituaties is het mijn trouwe kameraad. Ik wil niet meer zonder. Maar een mobiel kan ook mateloos irriteren. Ik liep laatst in een winkel en hoorde iemand heel hard praten. Een verkoopster was mobiel aan het bellen. Vol verbazing hoorde ik de vertrouwelijke informatie aan die niet voor mij bedoeld was. Ik vroeg beleefd haar aandacht en zei zachtjes tegen haar: ‘Heeft u in de gaten dat iedereen kan horen wat uw zorgen zijn? Dat u zich dadelijk ziek gaat melden, dat drie van uw collega’s ( met naam) altijd naar huis gaan en dat u overwerkt bent en dat u bazin ( met naam) niet kan luisteren.’ Ze kreeg een rood hoofd en ze klonk oprecht toen ze zei: ‘Sorry, u heeft helemaal gelijk. Ik schaam me en ik had in het kantoor moeten bellen.’ Gaat het zo niet vaker? Hebben mensen nog wel in de gaten dat ze hun privé-leven op straat gooien en dat het daar niet veilig is?”

“Ik ben het eens met deze stelling. Een mooi voorbeeld ter illustratie: onlangs was ik bij de kapper. Naast me zat een jongen wiens telefoon luid afging op het moment dat de kapster vlijtig een vlotte coupe aan het knippen was. Zonder blikken of blozen heeft de jongen zeker tien minuten gebeld met waarschijnlijk zijn vriendin. Blijkbaar had ze bevestiging nodig, want tot drie keer toe hoorde ik hem zeggen: ‘Schatje, je weet toch dat ik van roze hou…’. Niet alleen de hele kapsalon kon meegenieten, maar de kapster heeft tien minuten hulpeloos staan te wachten tot het gesprek werd beëindigd en het betreffende oor van de jongen weer vrijkwam zodat ze kon verder knippen. Ik heb mijn telefoon ook altijd bij de hand, maar probeer wel rekening te houden met mijn omgeving en niemand te storen. Gewoon, omdat het zo hoort.”

Wie: Frank Trübisch Waar: Geleen Leeftijd: 43 Beroep: proces operator

Wie: Rob Bauer Waar: Landgraaf Leeftijd: 70 Beroep: hogeschooldocent Duits

“Spelende kinderen in de straat, verkeer, vertegenwoordigers aan de deur, de blaffende hond van de buren. Het zijn tegenwoordig allemaal redenen om te klagen, mensen voor de rechter te dagen, uit te schelden, te slaan en in extreme gevallen neer te steken of te schieten. Wij willen onze rust, daar lijkt het om te gaan. De spreekwoordelijke lontjes worden steeds korter. Ik geef toe dat ook ik af en toe denk: ‘Kan dat niet zachter of wat minder storend?’ Maar is het dan echt zo erg? Hetzelfde geldt voor de belverslaafden onder ons. Ze zitten of staan tegenover ons en doen alsof ze op een onbewoond eilandje hun telefoontjes plegen. Soms lopen ze zelfs weg terwijl zij eigenlijk met óns in gesprek waren. Asociaal? Nee, want in feite heb ik er geen last van. Mijn tip is: erger je niet en laat ze maar gaan, want blijkbaar was het afgekapte gesprek toch niet zo boeiend. En wil je achteraf toch nog iets belangrijks kwijt, bel dan gewoon op...”

“De mobiele telefoon is een geweldig communicatiemiddel met ontzettend veel mogelijkheden. Snelle hulp bij ongevallen, het traceren van vermiste mensen en Amber Alert zijn daar maar enkele voorbeelden van. Asociaal gedrag door foutief gebruik is een niet te ontkennen fenomeen. Als je in een trein zit tussen kakelende tieners die hun hartsgeheimen aan de hele coupé blootgeven, kan dat ergernis oproepen. Als een mobieltje benut wordt om te spieken tijdens examens is dat afkeurenswaardig. Gebruik je dit toestel om opnames te maken en te verspreiden om mensen te kwetsen, dan is dat niet goed te praten. Iedereen weet dat veel uitvindingen naast voordelen doorgaans ook nadelen hebben. Je hoeft niet Cruijff te heten om dat te beseffen. Alfred Nobel heeft dynamiet bijvoorbeeld niet ontwikkeld om er aanslagen mee te plegen. De geschiedenis heeft ons helaas geleerd dat er mensen zijn die van elke nieuwe ontwikkeling misbruik maken.”

27


www.limburgplus.nl

PUZZELPAGINA HORIZONTAAL

1 overvloed 6 cement 12 pl. in Rusland 13 aantekenboek 15 wilde haver 16 gebogen been 18 arbeidsovereenkomst (afk.) 19 deel v.h. hoofd 20 telegraaf restant 22 metaal 25 Frans lidwoord 26 muziektempel 29 kloosterzuster 30 dik touw 32 vorstenzetel 34 kleur 36 tuin 37 rookgerei 39 verkoudheid 41 Russisch heerser 43 Zuideuropees eiland 45 tennisterm 47 tekort 49 Sovjet-Unie 50 oogvocht 52 rijksgrens 53 vordering 55 golfterm 56 tam 58 sporenplant 59 dodelijk 61 getuigschrift 63 na die tijd 64 raad.

SUDOKU EENVOUDIG

VERTICAAL 1 deel v.e. zin 2 Europeaan 3 eerstkomende 4 vod 5 sprong in het water 7 koppel 8 ik 9 cerium 10 riv. in Oostenrijk 11 man van adel 12 vervoermiddel 14 welpenleidster 17 pl. in Duitsland 18 oude munt 21 beroep 23 riv. in Italië 24 onbeschaafd mens 27 verdieping 28 ketting zonder eind 30 markttent 31 pl. in Utrecht 33 loflied 35 wandversiering 38 armholte 40 deel 41 sportploeg 42 opbrengst 44 verharen 46 circa 48 veldloop 50 fijn weefsel 51 voeg 54 bevel 55 centrale antenne inrichting 57 kleurentelevisie 58 honingdrank 60 anno domini 62 ter inzage.

Winnaar cadeaubon € 40 Freya’s (zomereditie): Lucy Leblanc uit Hoensbroek WOORDZOEKER

Onderstaande woorden zitten horizontaal, verticaal en diagonaal in alle richtingen in de puzzel verborgen. Ze kunnen elkaar ook overlappen. Zoek ze op en streep ze af. De overblijvende letters vormen achter elkaar gelezen de oplossing. AAIEN AANTAL ALBUM CONTRA GELEGEN GENADE GODEN HANDMATIG INDRINGEND JETLAG KEGEL KRAAL LABIEL LAGERHUISLID

NAAKT NACHT NETTO ONRAAD PANTRY PUBERTEIT ROUTE RUSTOORD TABAK TATER TEDER VERDUISTEREN VERLEKKERD VREDE

29


Word lid van Limburg Plus en kies een cadeau Voor € 17,50 per jaar ontvangt u de komende elf edities van Limburg Plus aan huis en bent u maandelijks verzekerd van dit informatieve magazine voor veertigplussers. Leden genieten bovendien van voorrang en korting op activiteiten van Limburg Plus. Het lidmaatschap loopt automatisch af. Achternaam*: ......................................................................................................................................................................... (M/V) Voornaam*: ........................................................................................................................................................................................ Adres*: ................................................................................................................................................................................................. Postcode + plaats*: ........................................................................................................................................................................... E-mail: .................................................................................................................................................................................................. Telefoon: .............................................................................................................................................................................................

(* = verplicht in te vullen)

Deze bon in een voldoende gefrankeerde envelop opsturen naar:

Limburg Plus, Kapelstraat 12, 6369 GE Simpelveld - Deze aanbieding geldt alleen voor inwoners van Nederlands-Limburg. Daarbuiten bedraagt een lidmaatschap op jaarbasis € 29,00. - Het lidmaatschap gaat in vanaf de eerstvolgende uitgave en loopt automatisch af. U ontvangt bij het eerste exemplaar het cadeau en de factuur van € 17,50.

Opgeven per e-mail kan ook: info@vonti.nl

Kies uw cadeau: Waardebon € 15 te besteden bij Rico’s Woondeco in Valkenburg a/d Geul 10% kortingsbon schoenmode Hendriks Landgraaf Koffie met appeltaart voor 2 personen bij Freya’s Mangerie in Nuth Kunstwerk YAKA African Art, keuze: stenen vogel of vogels uit drijfhout Smakelijk proefpakket van Alle Smaken Ontbijtbon voor 2 personen bij Hoeve Scholtissenhof in Bocholtz Gratis consult en huidbehandeling bij Natural Beauty Parkstad € 15 speeltegoed bij Fair Play Casino

Ondernemers: bij lidmaatschap advertentiecheque t.w.v. € 75

Heeft u een eigen zaak en wilt u uw cliënten/bezoekers Limburg Plus ter inzage aanbieden in uw wachtkamer, salon of lectuurhoek? Ook dan kunt u gebruik maken van dit aanbod. Tevens ontvangt u als ondernemer een advertentiebon ter waarde van € 75, te besteden in dit blad of op Limburgplus.nl. Vul bovenstaande bon in en verstuur deze kopie van uw KvK-inschrijving d ze samen met een ko de g naar ons postadres. E-mailen kan ook: info@vonti.nl E-m nl


www.limburgplus.nl

KRASSE KNARREN

VOELEN ZICH OP HET PODIUM NOG ALTIJD PIEPJONG Al een halve eeuw spelen The Black Stars kroegen en zalen plat met hun typische jaren zestig geluid. De Heerlense coverband wil voorlopig ook niet van stoppen weten. De muzikanten zijn inmiddels krasse knarren, maar vieren hun gouden jubileum uitbundig. Hoogtepunt is een feestconcert op zaterdag 7 oktober in Auberge De Rousch in Heerlen.

Van sterren wordt verwacht dat ze stralen en dan kunnen ze maar beter niet zwart zijn. Zanger Paul van Loo heeft zelf ook geen idee waarom de groep The Black Stars is gedoopt. “Ik weet wel dat in die tijd meer bandjes een kleur in hun naam gebruikten: blue, red, white. Misschien heeft het wel te maken met de steenkolenmijnen, ik moet het eens navragen bij de leden van het eerste uur.” Dat zijn er nog twee, de gitaristen Jo Wanders en Edwin Janssen. Drummer Jo Hendriks en bassist Jan van der Plas kwamen er, evenals Van Loo, pas later bij. Ze zijn ondertussen alle vijf gepensioneerd, maar als ze op het podium staan, is dat niet te merken.

nog steeds een genot. Als er wordt gedanst , is dat het ultieme bewijs dat het aanslaat. Dan kan een avond niet meer kapot.” De band timmerde sinds de oprichting in 1961 overigens niet voortdurend nadrukkelijk aan de weg. In de jaren zeventig leidden The Black Stars zelfs een poos een slapend bestaan. De leden hadden het toen te druk met carrière en gezin. Maar officieel opgeheven werd de groep nooit. Begin jaren tachtig begonnen The Black Stars aan een tweede leven. Met Van Loo als leadzanger. “Ik werd gevraagd ze eenmalig uit de brand te helpen en ben nooit meer weggegaan. Het klikte onmiddellijk. Behalve muzikanten zijn we ook vrienden.”

De covers van onder anderen Cliff Richard & The Shadows, Elvis Presley, Beatles, Rolling Stones en Kinks worden nog altijd met een tomeloze energie ten gehore gebracht. En ook nog altijd met ouderwetse Fender-gitaren en Vox-geluidversterkers. “Als je wat hoort kraken, zijn het die versterkers of onze botten,” grapt Van Loo. Dan, serieus: “De jaren gaan wel tellen. We zijn dolblij met onze roadies, vader Baggen en zijn zoons. Zij verdienen het om persoonlijk te worden genoemd. Als we een optreden hebben, bouwen ze alles keurig op en breken het later ook weer af. Daar hebben we zelf de fut niet meer voor.”

The Black Stars kenden ook tegenslagen. Het vroegtijdig overlijden van drummer Bert Berkhout en basgitarist Billy van der Linden hakte er behoorlijk in. “Dat verwerk je niet zo maar, daar hebben we heel lang last van gehad. Ze waren nog zo jong, allebei pas vijftigers. Dan valt het verlies extra zwaar.”

DANSEN

The Black Stars zijn vooral ‘wereldberoemd’ in Parkstad, al treden ze ook met enige regelmaat op in de rest van Zuid-Limburg. Van Loo: “Het publiek reageert overal hetzelfde, namelijk razend enthousiast. We maken herkenbare muziek uit de jaren zestig. Binnen drie akkoorden weten de mensen al welk nummer er komt. Meestal stroomt de dansvloer dan meteen vol. Dat vind ik

Maar in dit jubileumjaar blikt de groep weer vooruit. Er wordt druk gerepeteerd om tijdens het feestconcert nog eens alle registers open te trekken. The Black Stars zijn daarbij wel op een (luxe)probleem gestuit. Van Loo: “Ons repertoire bevat inmiddels 300 nummers. Als we die allemaal moeten spelen, wordt het een marathonoptreden. Dat gaan we niet volhouden, vrees ik...” Frank Seuntjens Kaarten voor het optreden in Auberge De Rousch kosten 5 euro. Bestellen kan onder meer via www.theblackstars.nl of www.paulvanloo.nl

33


www.limburgplus.nl

DE VOLKSUNIVERSITEIT IS ER VOOR IEDEREEN

‘Wat je leert met plezier vergeet je nooit’. Dat is het motto van de Arcus Volksuniversiteit in Heerlen die inmiddels alweer 30 jaar bestaat. In feite gaat de geschiedenis zelfs nog verder terug. Het waren monseigneur Poels, gouverneur Van Hövell tot Westerflier en gedeputeerde Maenen die in 1921 onder de vlag van het Bernardinuscollege al een volksuniversiteit oprichtten. Als die niet voortijdig ter ziele was gegaan, zou nu dus zelfs het 90-jarig bestaansfeest worden gevierd.

M

aar ach, coördinator Ria Freijser van de Arcus Volksuniversiteit verkeert sowieso even niet in de gelegenheid een feestje te bouwen. Ze is druk bezig met de voorbereidingen van de traditionele Open Dag die dit keer voor zondag 11 september (12.00-15.00 uur) op het programma staat. Ria Freijser verwacht opnieuw een stormloop. Het aanbod waaruit cursisten kunnen kiezen, is in de loop der jaren gestaag gestegen en het einde lijkt nog lang niet in zicht. “Onze kracht is dat we inspelen op trends en die vertalen in cursussen en workshops.” Als voorbeelden noemt ze de cursussen digitale fotografie en filosofie (‘dat zit weer helemaal in de lift’) en de workshop taarten en cupcakes decoreren.

Deelnemers wordt geleerd in het hier en nu te leven, in plaats van plannen te maken voor de toekomst en na te denken over het verleden. De naam volksuniversiteit zou de indruk kunnen wekken dat iemand zonder noemenswaardige vooropleiding er niets te zoeken heeft. Maar dat is volgens Ria Freijser een misvatting. “Scholing doet er niet toe, als je maar geïnteresseerd bent.” Wat ook niet iedereen weet, is dat cursussen en workshops vaak gepaard gaan met excursies. Die variëren van theaterbezoek (cursus muziek luisteren) tot reizen naar het buitenland (diverse cursussen kunst en cultuur). Tijdens de Open Dag van de Arcus Volksuniversiteit kunnen belangstellenden onder meer gratis lezingen over kunst en cultuur volgen en demonstraties cupcakes decoreren, glaskralen branden en portrettekenen bijwonen. Voor één onderdeel is vooraf aanmelden via telefoon of mail verplicht. Dat geldt voor de voordracht ‘Munsterland Mozaïek’ (13.00 uur) waarin Wouter van Romondt uitleg geeft over de kunst en cultuur van de hanzensteden Zwolle en Münster.

Maar ook voor meer traditionele cursussen blijft de belangstelling onverminderd groot. Met name buitenlandse talen (Engels, Frans, Spaans en Italiaans), kunstgeschiedenis en bridge zijn nog altijd razend populair. Wat de bevlogen coördinator wel is opgevallen, is dat tegenwoordig vooral kortere opleidingen in trek zijn. “Mensen van nu hebben zoveel andere interesses dat ze geen tijd meer hebben voor cursussen van twintig bijeenkomsten. Alles moet compact en daar houden we uiteraard rekening mee.”

LIBELLE ACADEMY

Dat de Arcus Volksuniversiteit behoorlijk aan de weg timmert, is ook buiten Zuid-Limburg niet onopgemerkt gebleven. Met gepaste trots vertelt Ria Freijser dat er een samenwerkingsverband is aangegaan met de Libelle Academy. Het vrouwenblad heeft de Arcus Volksuniversiteit uitverkoren om een aantal van zijn eigen cursussen en workshops te verzorgen. Een greep uit het aanbod: ‘Make-over voor je huis’, ‘Hoe werkt het puberbrein?’, ‘Succesvol Solliciteren’ en ‘Mindfullness’. Persoonlijk heeft Ria Freijser van die laatste cursus erg hoge verwachtingen.

foto Bert Janssen

In het verlengde van de Open Dag presenteert Guus Reinartz woensdagavond 14 september om 19.00 uur de dia overvloeishow ‘La Provence de la lavende’. Ook voor deze beeldvoorstelling moet worden gereserveerd. Frank Seuntjens Arcus Volksuniversiteit, Diepenbrockstraat 15, Heerlen Tel: 045-5609015 E-mail: arcusvu@arcuscollege.nl Website: www.volksuniversiteitarcus.nl

35


ADVERTORIAL

FILMS SEPTEMBER

FILMHUIS DE SPIEGEL The Tree of Life ------------------------------------------ do 1 t/m za 3 sept / 20u / zo 4 sept / 14u / € 7,The Troll Hunter ---------------------------------------- ma 5 sept / 20u / € 7,- (moviezone) A l’Origine ------------------------------------------------- do 8 t/m za 10 sept / 20u La Nana ----------------------------------------------------- zo 11 sept / 14u / ma 12 sept / 20u / € 7,Drei do ------------------------------------------------------- 15 t/m za 17 sept / 20u / zo 18 sept / 14u / € 7,Aurora ------------------------------------------------------- ma 19 sept / 20u / € 7,Als twee Druppels Water -------------------------- di 20 sept / 20u (ihkv W.F.Hermans Festival) / € 7,In a better World --------------------------------------- do 22 t/m za 24 sept / 20u / € 7,One flew over the Cuckoo’s Nest --------------- zo 25 sept / 14u / ma 26 sept / 20u (ihkv Jack Nicholson promotietour) / € 7,- (moviezone) The Trip ------------------------------------------------------ do 29 en vrij 30 sept / 20u / zo 2 okt / 14u / € 7,-

Meer informatie en reserveren via onze website www.filmhuisdespiegel.nl Filmliefhebber? Kom ook werken bij De Spiegel, SCHUNCK* Glaspaleis, 5e etage

SLUIPMOORDENAARS

GEZOCHT

Liggen uw matrassen al meer dan twee jaar in bed. Dan zijn deze zeker toe aan een grondige onderhoudsbeurt. Wij reinigen matrassen van huisstofmijt en alle eencellige organisme zoals virussen, sporen en bacteriën. Elke week reinigen wij ons huis en auto. We wassen ons dagelijks en trekken schone kleding aan. We poetsen en wassen werkelijk alles. Iedereen spendeert een derde van hun leven op hun matras, dat extreem vervuild is en potentieel gevaar voor hun gezondheid oplevert. Uw matras is de plek in huis waar niet alleen de meeste huisstofmijten voorkomen, maar waar u ook nog zeer intensief lichamelijk contact mee heeft. Door de verbeterde kwaliteit van de matrassen gaan deze tegenwoordig wel 10 tot 20 jaar mee. Stelt u zich eens voor dat u uw auto, huis of kleding 10 jaar lang niet schoon zou maken! Hoe zou dat er dan uitzien? Een verstopte neus, eczeem,tranende ogen, jeukende huid, piepende ademhaling, hoesten, voorhoofdholte ontsteking, benauwdheid, niezen, hooikoorts, hoofdpijn , snurken en zelfs en allergie kunnen het gevolg zijn. Dus een scala van problemen. Om zeker te weten of het matras vervuilt is met deze sluipmoordenaar komen wij kosteloos uw matrassen controleren. Hierna bepaalt U of er door ons gereinigd dient te worden. Mocht het niet nodig zijn om een definitieve reiniging te laten uitvoeren worden er geen kosten berekend. Kijk op onze site of maak een afspraak. Abonnementhouders met een pas van Meander of Sevagram/Benefits krijgen 20% korting.

www.euregioreiniging.nl of 045-7509375

KUNSTFESTIVAL HARTJE HOENSBROEK

Het Kunstfestival Hoensbroek is een begrip in de regio. Ook dit jaar presenteert Winkelcentrum Hartje Hoensbroek op zondag 4 september weer een unieke diversiteit aan kunstvormen: schiderijen, aquarellen, tekeningen, glaskunst, keramiek, sieraden, beeldhouwwerk, edelmetaalobjecten, zijdewerk, fotografie en nog veel meer werken van tientallen professionele en amateur-kunstenaars. Het is een gezellige traditionele kunstmarkt die gehouden wordt in de Kouvenderstraat en op het Gebrookerplein. De kunstmarkt zal opgeluisterd worden met muziek. U kunt gratis parkeren op de Markt en het Postplein bij Albert Hein. De toegang is gratis, want het festival wordt u aangeboden door Winkeliersvereniging Hartje Hoensbroek. Tevens is er koopzondag van 12.00 uur tot 17.00 uur. Deelnemers voor de editie van 2012 kunnen zich wenden tot de organisatie.

36


ADVERTORIAL

BRASSERIE BRUGHOF EEN FAMILIERESTAURANT OP STAND

Fletcher Hotel Kasteel Erenstein in Kerkrade kent een nieuwe loot aan de stam: Brasserie Brughof. Deze horecagelegenheid op een monumentale plek moet gaan uitgroeien tot een familierestaurant en aangename pleisterplaats voor fietsers en wandelaars.

B

rasserie Brughof is sinds half augustus geopend en gehuisvest in het tegenover het middeleeuwse kasteel gelegen viersterrenhotel. Ook dat is een bijzonder fraai onderkomen: een uit 1713 daterende kapitale carréboerderij. Het domein van de brasserie is een gezellige serre en bij mooi weer kunnen de gasten ook nog terecht op twee uitnodigende terrassen.

GROENE LONG

In de brasserie wordt al een driegangen diner geserveerd voor 24,50 euro. Een kop soep is verkrijgbaar vanaf 6 euro en een salade vanaf 13 euro. Op de kaart staan verder onder meer broodjes, clubsandwiches, quiches, uitsmijters en pannenkoeken. Kortom, voor elk wat wils. De Koning: “We mikken behalve op hotelgasten en gezinnen ook op de fietsers en wandelaars die hier voorbij komen.” En dat zijn er op zonnige dagen velen, want Hotel Kasteel Erenstein ligt aan de rand van het schitterende natuurgebied Anstelvallei, ook wel bekend als de Groene Long. Met zijn hellingbossen, bronnen, stroompjes, vijvers en ontelbare watervogels is het een paradijs op aarde. Brasserie Brughof is dan na een fietstocht of wandeling een ideale locatie om onder het genot van een hapje en/of een drankje van een welverdiende pauze te genieten en alle indrukken te laten bezinken.

BOOMGAARD

Speciaal voor de brasserie is er in het hotel een gloednieuwe keuken gebouwd. Daar wordt uitsluitend gekookt met verse producten. In Brughof zijn ze wars van pakjes, zakjes, blikjes en potjes. Het fruit komt zelfs uit de eigen boomgaard. “Bij het hotel groeien bomen met onder meer appels, peren, pruimen, kersen

en walnoten”, zegt De Koning. “Al dat fruit wordt op diverse manieren in onze gerechten verwerkt. Verser kan het dus echt niet.”

BETAALBAAR

Zoals al gezegd: Brasserie Brughof is naast een idyllisch ook een alleszins betaalbaar eetadres. De inrichting van de brasserie oogt warm en uitnodigend. Buiten is met name het terras op de binnenplaats een regelrechte aanrader. Daar kan men ook bij relatief lage temperaturen al aangenaam verpozen omdat de muren beschutting bieden tegen de wind.

ZEVEN DAGEN PER WEEK

Brasserie Brughof heeft alles in huis om te kunnen uitgroeien tot een populaire plek voor iedereen. De keuken is zeven dagen per week geopend van 12 tot 21 uur. Brasserie Brughof Fletcher Hotel Kasteel Erenstein Kerkradersteenweg 4, 6468 PA Kerkrade Tel: 0347-750454 Email: info@kasteelerenstein.nl

OP VERTOON VAN DIT BLAD

TWEEDE KOP KOFFIE GRATIS BIJ BESTELLING 1 KOFFIE MET VLAAI (geldig in september en oktober) 37


www.limburgplus.nl

HET SAVELBERGKLOOSTER TOEN EN NU

Het Joseph Savelberg-klooster in Heerlen is het vroegere moederhuis van de congregatie De Kleine Zusters van de Heilige Joseph. Na een grondige restauratie is het monumentale klooster nu opengesteld voor het publiek. Bezoekers kunnen in de voormalige refter en sacristie de permanente tentoonstelling‘een Leven lang’bekijken. Deze expositie geeft een indringend beeld van het leven en werk van de zusters die zichzelf wegcijferden om anderen te helpen.

Bezoekadres: Gasthuisstraat 2, Heerlen. Telefoon: 045-5719820. Openingstijden: 10.30-17.00 uur (maandag en woensdag gesloten). Entree: 5 euro voor volwassenen en 4 euro voor houders 65+-pas en groepen boven de 15 personen 3 euro. Rondleidingen op afspraak en mogelijk in Nederlands,

Duits, Engels en Frans. De kapel en de serre kunnen worden gehuurd voor recepties, vergaderingen e.d. Voor meer informatie: www.savelbergklooster.nl of 045 – 571 9820. (Ook een foto- of redactiepagina plaatsen? Zie colofon voor meer informatie)

38


ADVERTORIAL

SUNDAY BRUNCH BIJ SNOWWORLD

SnowWorld Landgraaf is ’s werelds grootste indoor wintersport resort: 365 dagen per jaar sneeuwplezier in eigen land. SnowWorld Landgraaf telt maar liefst 5 pistes met 7 liften, waaronder een 6-persoons stoeltjeslift. De langste piste is zelfs 520 meter lang. Bovendien beschikt SnowWorld Landgraaf ook nog eens over een 4-sterren hotel met 100 kamers en een capaciteit tot 420 gasten.

M

et een internationale ski- en snowboardschool is SnowWorld de perfecte locatie als voorbereiding op uw wintersportvakantie, of om de beginselen van de wintersport onder de knie te krijgen. Maar SnowWorld is méér dan alleen sneeuw. Met diverse sfeervolle restaurants en après-ski bars is de locatie eveneens een bezoekje waard voor niet-skiërs. U kunt voor een driegangenmenu terecht in het à la carte restaurant en na een wandeling in de prachtige omgeving is het heerlijk toeven op het zonneterras. ’s Winters kunt u genieten van een warme chocolademelk met slagroom met uitzicht op de pistes. Vanaf oktober draait het fonduerestaurant weer op volle toeren. Hier kunt u gezellig met vrienden en familie aanschuiven voor een smaakvolle fondue. Een aanrader is de originele Zwitserse kaasfondue.

Nieuw in september is de Sunday brunch. U kunt elke zondagmiddag gezellig brunchen in à la carte restaurant Matterhorn, tussen 12.00 en 15.00 uur. De brunch bestaat uit: - Dagverse soep - Diverse soorten brood en beleg - Hartige warme gerechten zoals een pasteitje met kippenragout of saucijzenbroodjes - Wafel met warme kersen, slagroom en vers fruit - Diverse warme en koude dranken - Voor de allerjongsten: poffertjes, kipnuggets, frites De uitgebreide brunch kost € 12,50 per persoon en dient vooraf gereserveerd te worden. Reserveer onder vermelding van Limburg Plus en u parkeert gratis! SnowWorld Landgraaf Witte Wereld 1, 6372 VG Landgraaf, 045 5470700

39


www.limburgplus.nl

OUDERENADVISEUR BAANT DE WEG VOOR SENIOREN

Het is de hartenwens van iedereen om zo lang en zo prettig mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Ouderenadviseurs in Sittard-Geleen informeren senioren vanaf 65 jaar over alle mogelijke regelingen en voorzieningen in hun gemeente. Zo kunnen ouderen hun droom verwezenlijken.

O

uderenadviseur Hedy Langenhuijsen belt deze morgen aan bij Ruud (80) en Marlies (76) Brauns. Het echtpaar woont al zestig jaar in de Sittardse wijk Ophoven. “We kunnen ons nog heel goed redden”, zegt de vrouw des huizes. “De badkamer is op de benedenverdieping en binnenkort wordt de keuken opgeknapt. Een nichtje helpt geregeld bij het zwaardere huishoudelijk werk. En als de nood aan de man is, past er gemakkelijk een bed in de woonkamer.” Het is allemaal gemakkelijk gezegd, maar het moet natuurlijk ook worden geregeld.

NOODZAKELIJK

Als de koffie en de koekjes op tafel staan, steekt Langenhuijsen van wal. Het is een uitgebreid verhaal, want er zijn zoveel wegen die bewandeld kunnen worden om de juiste zorg en hulp te krijgen en om op die manier zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Dat varieert van advies over aanpassingen in de woning tot huishoudelijke assistentie én van klussendienst tot schuldhulpverlening en telefonische hulplijnen. Het echtpaar Brauns hoort alle informatie met belangstelling aan. Mevrouw doet nog boodschappen op de fiets. Meneer heeft jarenlang gebadmintond en gaf zwemles. Nu speelt hij nog steeds graag een potje biljart. Het stel is nog redelijk fit en zelfstandig. Ruud Brauns: “Als we dat niet meer zijn, wil ik onze zoon daarmee het liefst zo min mogelijk lastig vallen. Dan zullen we zeker, daar waar nodig, de zorg inschakelen die op dat moment noodzakelijk is.” Langenhuijsen speelt in op de vragen en opmerkingen van het echtpaar. Ze haalt folders tevoorschijn en wijst op de mogelijkheden die er ook al bestaan nu de twee nog goed ter

been zijn. “Als ouderenadviseur kun je mensen naar de juiste plek sturen voor hulp. Je biedt ondersteuning en dat geeft voldoening. Ik vind het jammer om te zien dat veel ouderen niet weten wat er allemaal mogelijk is. Ik help ze graag om de juiste wegen te bewandelen.” Een ouderenadviseur doet zijn of haar werk op vrijwillige basis. Daar gaat een cursus aan vooraf. Langenhuijsen: “Je wordt in de eerste plaats bijgepraat over alle bestaande regelingen. Uiteraard is de aandacht voor de omgang met mensen ook belangrijk. Twee keer per jaar volgen alle ouderenadviseurs een bijscholing. Ik bezoek ouderen van 65, 70, 75 en 80 jaar in hun thuissituatie, alleenstaanden en echtparen. De oudste groep gaat me persoonlijk het meest aan het hart. Zij willen graag hun levensverhaal vertellen en zien mijn komst vooral als een gezellige middag. Maar ondertussen kom ik, ook dankzij de folders, toch mijn informatie kwijt.” Mevrouw Brauns biedt de gasten nog een kopje koffie aan. Als er op de de deur wordt geklopt, verdwijnt ze even in de gang om een kennis te begroeten. Jarenlang bekommerde het paar zich als mantelzorgers om menig familielid. Nu ze de gebreken van het ouder worden zelf aan den lijve beginnen te ondervinden, kijken ze graag vooruit. “Het kan zo maar ineens nodig zijn om extra hulp in te roepen of aanpassingen in huis te moeten laten doen. Dan is het goed dat je weet wat je te doen staat.” Sandra Israel

Hedy Langenhuijsen praat het echtpaar Brauns bij

41


ADVERTORIAL

VIERT 10-JARIG BESTAAN IN DE BENELUX! Medisana is in de Benelux de belangrijkste speler in consumentenelektronica op het gebied van wellness/ gezondheids-en ouderen producten. De Benelux-vestiging is gevestigd in Kerkrade op een steenworp afstand van het Parkstad Limburg Stadion en viert in september 2011 haar 10-jarig bestaan op de Beneluxmarkt! Medisana Benelux NV behoort tot de beursgenoteerde onderneming Medisana AG in Neuss (DL). De eigen gezondheid is het belangrijkste bezit van ieder mens. Dit is het uitgangspunt van Medisana en daardoor is Medisana al meer dan 30 jaar internationaal actief en inmiddels uitgegroeid tot één van de toonaangevende gezondheidsspecialisten. Medisana is werkzaam op de markt van thuistherapieën en werkt er continu aan om gezondheidsproducten te ontwikkelen, te produceren en op de markt te brengen voor de eindgebruikerzodat deze producten voor altijd mensen kunnen helpen om hun eigen gezondheidstoestand op een onafhankelijke en zelfbewuste manier te monitoren, zichzelf zonder risico te behandelen en op een professionele manier schoonheidsverzorging mogelijk te maken. Medisana biedt een geweldig breed en kwalitatief hoogwaardig assortiment in bloeddrukmeters, weegschalen, glucosemeters, massage-apparaten, warmteproducten, douchekrukken, badwandsteunen, manicure-apparaten enz. In ons jubileumjaar introduceren wij oa de infrarood-thermometer die onlangs als “beste koop” door de Consumentbond is betiteld maar ook de innovatieve iHealth Docking Station. Het iHealth Docking Station met de iHealth bloeddruk App transformeert uw iPhone, iPad en/of iPod in een daadkrachtige

bloeddrukmeter en is hiermee een compleet nieuwe discipline in de persoonlijke gezondheidszorg. Kortom: in ieder huishouden kan men wel een Medisana product gebruiken, van jong tot en met oud! Een gezonde levensstijl met de juiste voeding, het onder controle houden van welvaartsziekten en voldoende ontspanning zorgt voor meer energie en minder stress. Zit je lekker in je vel, dan heb je meer energie en ben je vitaler om van iedere dag te genieten! En daar kunnen de producten van Medisana zeker een bijdrage aan leveren…. Voor meer informatie over onze producten en verkooppunten kunt u terecht op de website www.medisana.nl of bij de Medisanamedewerkers van de Customer Services-afdeling (045 5470860).

Maurice Jongen en Charlotte Kerckhoffs, management Medsiana Benelux BV


ADVERTORIAL

RIMPELCORRECTIE VOOR EEN RIMPELLOZE TOEKOMST

ZONDER INSPUITING

BioSkinJetting is een natuurlijke methode voor rimpelcorrectie. Rimpels en kleine littekens kunnen met deze methode zichtbaar worden verminderd. BioSkinJetting is gebaseerd op het vermogen van de huid te regenereren. Door het gebied direct onder de rimpel te activeren, wordt de huid aangespoord nieuw weefsel te vormen. Dit nieuwe weefsel bevat jonge collagene en elastische vezels die de rimpel weer opvullen. DE VOORDELEN VAN BIOSKINJETTING ZIJN • • • • •

geen inspuiting of operatie geen lichaamsvreemde stoffen niet vervelend om te ondergaan snel zichtbaar en natuurlijk resultaat niet belastend, u hoeft bijvoorbeeld geen vrij te nemen van uw werk.

TOEPASBAARHEID

Alle rimpels en kleine littekens in het gezicht kunnen worden behandeld. (voorhoofd, rond de ogen, op de wangen, de bovenlip, de kin en de neus-lippenlijn.)

VEILIGHEID

BioSkinJetting werkt zonder inspuiting van lichaamsvreemde stoffen. Uw huid vult zelf de rimpel of het litteken op met lichaamseigen collageen. BioSkinJetting is dus een volledig biologische en veilige methode.

EFFECTIVITEIT

De rimpel of het litteken wordt stapsgewijs minder diep. Omdat uw huid zelf tot de vorming van collageen wordt aangezet, is het resultaat langdurig en natuurlijk.

HOE WORDT DE METHODE TOEGEPAST?

Door specifieke technieken wordt de rimpel van de

onderliggende huid losgemaakt. De huid onder de rimpel wordt zo gestimuleerd zelf nieuw bindweefsel te vormen met jonge collagene vezels.

IS DE BEHANDELING PIJNLIJK?

Nee, er wordt eerst een voorbereidende crème op de huid aangebracht. De behandeling is daardoor niet vervelend om te ondergaan.

HOE LANG BLIJFT HET RESULTAAT ZICHTBAAR?

Met BioSkinJetting wordt de ‘leeftijd van de huid’ teruggebracht naar een eerder moment. Het natuurlijke verouderingsproces verloopt daarna geleidelijk en natuurlijk. Door het thuisgebruik van de ondersteunende producten uit het krachtige PascaudSkinRejuvenationProgramme zal het verouderingsproces worden afgeremd en zullen de behaalde resultaten nog langer aanhouden. Voor meer informatie of het aanvragen van een vrijblijvend huidconsult, neem contact op met Natural Beauty Parkstad (Hoogstraat 145, Landgraaf): 045-5286666 of zie: www.rimpelvrij.com

SCOOTMOBIEL INLEVEREN?

ER ZIJN TAL VAN ALTERNATIEVEN VOOR REDELIJKE PRIJZEN

Onlangs hebben veel scootmobiel gebruikers in Maastricht via het WMO loket te horen gekregen dat de tijd van gratis scootmobiel rijden voorbij is. Gelukkig zijn er alternatieven. Veel scootmobiel gebruikers worden geconfronteerd met hoge maandelijkse kosten en hoge aanschaf prijzen. Bij Medirua Maastricht aan de Alexander Battalaan 90 te Maastricht vindt u een ruime keuze aan scootmobiels. Ook kunt u er terecht voor service en onderhoud en de aanvraag voor leasing kan worden verzorgd. We proberen voor iedereen een oplossing te vinden. Het assortiment is ruim, zowel in opvouwbaren scootmobiels, drie- en vierwiel-scootmobiels. Verder heeft Medicura Maastricht alles op het gebied van hulp en verpleegartilelen, bandages. Kleine aanpassingen in huis zoals douche zittingen , beugels. U kunt hier terecht voor rollators en mooie wandelstokken. Tevens zijn wij leverancier van de bekende Medicomfort matrassen (14 dagen gratis op proef). Ook een aanbod seniorenbedden kunt u in de winkel bekijken. Kortom; een bezoek aan de winkel kan een oplossing zijn voor uw problemen.

Voor een gratis proefrit kunt u terecht op maandag van 13.00 tot 17.00 van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Voor een thuisdemonstratie kunt u bellen met Medicura Maastricht: 043-3631523

43


www.limburgplus.nl

OOK BIJ SENIORENTAFELVOETBAL KENNEN ZE

EEN DERDE HELFT

Voetballen vereist enige conditie en lenigheid, maar voor mensen die niet zo fit (meer) zijn is er gelukkig een alternatief: tafelvoetbal. Dat kan iedereen, bewijzen ook de bezoekers van het Centrum voor Slechtzienden Parkstad.

H

et is hoogstwaarschijnlijk het enige sportclubje in Nederland waar de leden elkaar met de achternaam aanspreken. Bij de tafelvoetballers van het Centrum voor Slechtzienden is het niet Henk of Truus, maar meneer zus en mevrouw zo. “En nu scoren, meneer Pol”, moedigt begeleidster Marianne Mesters een van de spelers aan. Het helpt, want het balletje vliegt in de goal: weer een punt erbij voor het team van Pol. Zwart staat een paar punten achter. “We halen jullie nog wel in”, klinkt het strijdvaardig vanaf de andere kant van de tafel. De aangepaste voetbaltafel is speciaal voor het Centrum voor Slechtzienden Parkstad -en nog diverse andere zorgcentra in Parkstad- ontworpen. Hij is steviger dan een standaardtafel, er past een rolstoel onder en de hoeken zijn gevormd van buizen zodat deelnemers zich niet kunnen stoten. De voetbaltafels kwamen er via de bemiddeling van Mat Koussen, nationaal coördinator van de Stichting Tafelvoetbal Promotie Nederland. “Ik promoot tafelvoetbal in heel Nederland. In Parkstad ben ik nu begonnen het onder de aandacht van ouderen te brengen.” Koussen is zelf bijzonder bedreven in het spel. Vorig jaar werd hij nog derde bij het wereldkampioenschap voor senioren in Frankrijk. Hij vertelt dat de voetbaltafels er zijn gekomen dankzij subsidies van onder andere het Monuta Charity Fund, waarvan Erica Terpstra voorzitter is.

BALLONNEN

Koussen organiseerde toernooien in alle zorgcentra die een tafel kregen en merkte dat het spel wel degelijk aanslaat. “De mensen

halen elkaar over om mee te doen en na een paar potjes worden ze steeds fanatieker.” Speelster Büdgen kijkt met veel plezier terug op het toernooi in het Centrum voor Slechtzienden. “Het was fantastisch. De beste spelers wonnen medailles, T-shirts en ballonnen. Ik heb mijn ballonnen aan mijn kleinkinderen gegeven. Ze waren helemaal verrast dat ik ze aan tafelvoetbal had overgehouden.” Marianne Mesters spoort ook andere bezoekers van het centrum aan te vertellen over hun tafelvoetbalervaringen. “Mevrouw Hoek, u had vroeger toch een eigen voetbaltafel in huis?” Er wordt bevestigend geknikt, voor deze speelster heeft tafelvoetbal duidelijk geen geheimen. “We deden het altijd met de kinderen, dat was geweldig.” En meneer Pol speelde het vroeger iedere week met zijn vrienden: “Dan gingen we eerst een ijsje eten. Daarna was het tijd voor een potje tafelvoetbal.”

KOFFIE

De tafelvoetballers in het Centrum voor Slechtzienden Parkstad geven toe dat het balletje soms wel wat lastig te volgen is, zeker als er vaart achter zit. Maar dat wordt weer deels gecompenseerd door supporters die fanatiek aanwijzingen geven. Na het laatste doelpunt van de dag besluit Mesters dat het de hoogste tijd is voor de derde helft. “We gaan naar de kantine. Bier is er helaas niet, wel koffie en vlaai.” Niemand die protesteert. Maud Schaepkens

Mevrouw Hoek, meneer Pol, mevrouw Rullens en meneer Ter Horst (v.l.n.r.) spelen een potje tafelvoetbal

foto Maud Schaepkens

45


www.limburgplus.nl

UITGAANSTIPS 3 en 4 september

4 september

4 september

4 september

Open Dagen EMDV

Koopzondag

Heuvellandconcert

Tuinen EMDV hoek Molenweg / Hooverenweg Amby-Maastricht

Kunstfestival Hartje Hoensbroek

Centrum Maastricht

Centrum Hoensbroek

Sporthal Polfermolen, Valkenburg

Aanvang: 10.00 – 17.00 uur Entree: gratis

12.00 – 17.00 uur

12.00 – 17.00 uur Entree: gratis

Entree: € 10 Info: 0900-5559798

10 september

11 september

11 september

18 september

Taxatiedag ELSmuseum, Beek

Open Dag Arcus Volksuniversiteit

Braderie

Matineeconcert

Kaartverkoop: € 5

Diepenbrockstraat 2, Heerlen

Oud-Stein

Savelbergklooster Gasthuisstraat 2 Heerlen

Brasserie ’t Schip, Markt 108 Beek

12.00 – 15.00 uur Info: 045-5609015

10.00 – 17.00 uur

15.00 – 17.00 uur

24 en 25 september

25 september

25 september

4, 11, 18, 25 september

Wijnfeest Wahlwiller

Oktoberfest 2011

Koopzondag

Vrije Markt Brunssum

Achter restaurant ’t Klauwes

Grote straat, centrum Valkenburg

Sittard-Centrum

15.00 – 22.00 uur

12.00 – 17.00 uur

Info: www.wahlwillerwijnfeest.nl

Boschstraat 23, 6442 PB in Brunssum Entree: € 3 p.p. 65+: € 2.50 p.p. Kinderen tot 1,40m: gratis. Volop gratis parkeren.

ACTIE LIMBURG PLUS:

50% KORTING 50PLUSBEURS Profiteer van onze speciale actie en bezoek met 50% korting de 50PlusBeurs (inclusief stuk gebak en 50PlusGids) Normale prijs: € 20. Wilt u aansluitend ook naar het Concert of the Year met Lee Towers en Anita Meyer? U betaalt dan slechts € 32,50 i.p.v. € 65 voor de combinatie Beurs én Concert.

‘J

e blijft ontdekken!’ Dat is het dit jaar het thema van de 50PlusBeurs. Met bijna 100.000 bezoekers is dit ‘s werelds grootste evenement voor actieve plussers. Van 13 tot en met 18 september 2011 biedt de 50PlusBeurs 50.000 m2 informatie, amusement en voordeel in de Jaarbeurs in Utrecht. Kijk voor meer informatie op www.50plusbeurs.nl Ruim 600 stands in zes beurshallen met workshops, lezingen en presentaties. Maar ook optredens met muziek, show en dans. En natuurlijk heel veel voordeel, proeverijen, cadeaus en acties. Wat te denken van gratis vlaai en een tas vol hebbedingetjes? Niemand gaat met lege handen naar huis.

RESERVEER SNEL MET KORTING

Bestel via www.plusticket.nl of telefonisch 026 3779736. Selecteer 50PlusBeurs of Combinatie Beurs & Concert en vul in als actiecode LIMBURG, dan volgt vanzelf de actieprijs! Bestelkosten € 1,00 (internet) of € 1,50 (telefonisch).

BELANGRIJKE GEGEVENS

50PlusBeurs 2011: dinsdag 13 tot en met zondag 18 september in de Jaarbeurs in Utrecht. Gemakkelijk bereikbaar per trein. Openingstijden van 10.00 tot 17.30 uur. Aansluitend Concert of the Year van 17.30 tot 19.30 uur.

WERELDHITS

Lee Towers, Anita Meyer en het New Classic Quartet brengen gedurende de 50PlusBeurs wereldhits ten gehore tijdens speciale avondconcerten.Reserveer snel met korting

46


Limburg Plus september 2011  
Limburg Plus september 2011  

www.limburgplus.nl

Advertisement