Page 1


www.limburgplus.nl UITGEVER

DIRECTEUR Tim Voncken HOOFDREDACTEUR Frank Seuntjens VASTE MEDEWERKERS Rob Bauer, Peter Crombach, Hetty van Dongen, Sandra Israel, Maud Schaepkens, Kim Stienen, Frank Trübisch, Yvonne van Marcke en Mieke Winants. INSTUREN KOPIJ/AGENDATIPS Deadline uitgave maart: vrijdag 17 februari 18.00 uur E-mail: info@vonti.nl Telefoon: 045-8888273 Postadres: Kapelstraat 12 6369 GE Simpelveld

CHRISTEL DE CLOWN Drie keer per week trekt Christel Arrammach in bont kostuum, geschminkt en met rode neus langs de afdelingen van verpleeghuis La Valence (Vivre) in Maastricht. Ze is ‘miMakker’, een speciaal opgeleide clown die dementerende bewoners voor even uit hun mistige wereld probeert te halen. Limburg Plus liep een rondje met haar mee.

Pagina 16/17 REISBUREAU VOOR PELGRIMS De Stichting Organisatie Limburgse Bedevaarten regelt al meer dan 90 jaar volledig verzorgde reizen voor pelgrims. Het begon in 1921 allemaal met een treinreis naar Lourdes. Ondertussen is het aantal bedevaartsbestemmingen behoorlijk uitgebreid. Een greep uit het aanbod: Banneux, Rome, Ierland en Israël. De allernieuwste hit is een voettocht door de Franse Bourgogne.

Pagina 5

De volgende uitgave is vanaf donderdag 1 maart verkrijgbaar.

WANDELVERTIER ROND BIER

ADVERTENTIEVERKOOP Ronald Schleepen: (+31) 06-51323706 Tim Voncken: (+31) 06-11914483 Telefoon kantoor: (+31) 045-8888273 Centrale e-mail: info@vonti.nl Postadres: Kapelstraat 12 6369 GE Simpelveld

Wandelen maakt dorstig. Dat niet te weerleggen feit inspireerde Ria van de Laarschot tot het samenstellen van een gids met wandelingen die stuk voor stuk beginnen en eindigen bij een Limburgse bierbrouwerij. De schrijfster toog van Arcen tot Gulpen en van Roermond tot Jabeek. Het resultaat: 14 schitterende ‘bierroutes’. Alvast proost!

VORMGEVING Rob van Hugten

Pagina 7 REMMEN LOS BIJ LSO

DRUK Drukkerij Cartim (België) DISTRIBUTIE W.M. van den Bos Van Krevel Transport WORD VRIEND VAN LIMBURG PLUS Voor € 17,50 per jaar ontvangt u een jaar lang Limburg Plus (11 edities) en voorrang en korting op evenementen van dit blad. Mail uw naam en adresgegevens naar info@vonti.nl o.v.v. ‘Vriend’ of bel: 045-8888273 of 06-11914483. INTERNET www.limburgplus.nl Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen of vermenigvuldigd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade, mogelijk geleden door informatie uit dit blad dat met de grootst mogelijke zorgvuldigheid wordt samengesteld.

Het Limburgs Symfonie Orkest toert deze maand weer door de provincie om het publiek te vermaken met de traditionele Carnavalsconcerten. Gelegenheidsdirigent Joost Smeets en regisseur Theo Menting hebben dit keer gekozen voor een totaal andere aanpak. “We vertellen een verhaal waarbij door carnavalsogen naar de actualiteit wordt gekeken.”

Pagina 17 Ik wens u opnieuw veel leesplezier. Frank Seuntjens

www.limburgplus.nl

INHOUDSOPGAVE 9 11 13 15 19

De koning te rijk na gedwongen verhuizing Showroom Nostalgia, Scoren met Plusjes Budgetcoach: deurwaarder Natuur & Gezondheid Column Lilian Feru: Onsterfelijke vreugde

Jaargang 3. No. 2. Februari 2012

23 27 29 31

Omroep Max presenteert ‘Dokter Deen’ Lezerspanel Puzzelpagina Uitgaanstips

3


www.limburgplus.nl

‘REISBUREAU’

VOOR PELGRIMS OP WEG NAAR EEUWFEEST Stichting Organisatie Limburgse Bedevaarten. Eigenlijk is het een naam die de lading niet dekt. Het bureau verzorgt immers bedevaartsreizen voor gezonde en zieke pelgrims uit het hele land. En dat al ruim negentig jaar lang. Het begon ooit met Lourdes, maar inmiddels staan ook bedevaarten naar onder meer Banneux, Rome, Ierland, Israël en de Bourgogne op het programma.

H

et was de vrome Maastrichtenaar Sjang Maassen die in 1921 de kiem legde voor de huidige stichting. Hij besloot vanuit Limburg een bedevaart te organiseren naar Lourdes. De reis werd gemaakt per trein die met meer dan 400 pelgrims al meteen goed was gevuld. De tocht groeide uit tot een jaarlijkse traditie en in 1925 gingen voor het eerst ook zieke en bedlegerige gelovigen mee.

De stichting organiseert ook pelgrimsreizen in opdracht van NLZ, hetgeen staat voor Nederlandse Lourdesbedevaart voor Zieken. “Dat zijn reizen die mogelijk worden gemaakt door de zorgverzekeraars CZ en Agis. Hun klanten kunnen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een aanzienlijke korting op de reissom.” Een gemiddelde bedevaart naar Lourdes kost al snel zo’n 800 euro.

Aan de opzet is sindsdien weinig veranderd, aan de uitvoering des te meer. Bedevaartgangers kunnen het Zuid-Franse stadje, waar Maria anderhalve eeuw geleden 18 keer zou zijn verschenen aan het boerenmeisje Bernadette Soubirous, behalve per spoor nu ook met bus of vliegtuig bezoeken. Bovendien is het aantal pelgrims fors gestegen. Aan de grote bedevaartsreizen waarvoor de stichting telkens in juni en september tekent, nemen gemiddeld minimaal duizend gelovigen per keer deel. “Het zijn steevast volledig verzorgde reizen op basis van volpension”, zegt woordvoerder Matheu Bemelmans van het bedevaartsbureau. Onderdak regelen voor zo’n massa mensen is volgens hem geen enkel probleem. “Na Parijs beschikt Lourdes over de meeste hotels van Frankrijk. Ruim 300.”

Hoewel de bisschoppen Frans Wiertz en Everard de Jong elk jaar op een van de bedevaarten meegaan, is de stichting niet gelieerd aan het bisdom, zoals nogal eens wordt gedacht. Wel levert het bisdom de voorzitter. Dat was tot voor kort vicaris-generaal Hub Schnackers. Hij is inmiddels opgevolgd door de deken van Venray, Harrie Smeets. Lourdes is weliswaar nog altijd de belangrijkste bestemming, maar ook andere bedevaarts-/cultuurreizen zijn bijzonder in trek. Behalve de ‘evergreens’ Banneux en Rome zijn dat onder meer Ierland (zeker na de heiligverklaring van de uit Munstergeleen afkomstige pater Karel Houben) en ‘het beloofde land’ Israël. Bij sportieve bedevaartgangers is de wandelpelgrimage in de Franse Bourgogne erg populair. Dat is een voettocht over een van de mooiste gedeeltes van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Bemelmans: “Het is de nieuwste loot aan de stam, maar nu al een hit.”

BRANCARDIERS

De stichting kan een beroep doen op een leger van liefst 2.500 vrijwilligers. Het gaat om verpleegkundigen en brancardiers. Deze laatste groep is vooral belast met het begeleiden en voortduwen van pelgrims in een rolstoel. “Hun aanwas stokt een beetje”, aldus Bemelmans. “We kunnen nog wel wat helpende handen gebruiken. De functie van brancardier is trouwens alleen weggelegd voor mannen. Dat is nu eenmaal historisch zo bepaald.”

Frank Seuntjens Voor meer informatie: 043-3215715 of www.bedevaarten.com

5


www.limburgplus.nl

BIER HIER!

WANDELEN ROND LIMBURGSE BROUWERIJEN

R

‘Stap mee door de bijzondere schoonheid rondom de Limburgse bierbrouwerijen’. Dat is de titel van de tweede uitbundig geïllustreerde wandelgids van de hand van Ria van de Laarschot. De Heerlense stippelde veertien wandelingen uit die allemaal beginnen en eindigen bij een van de tien brouwerijen die deze provincie rijk is.

ia van de Laarschot moet voor haar laatste missie zelf beslist minstens een paar stevige schoenen hebben versleten. Voor haar vorige wandelboek was telkens Heerlen de uitvalsbasis, maar voor de nieuwe gids doorkruiste ze de provincie van noord naar zuid en omgekeerd. Haar omzwervingen voerden haar in alfabetische volgorde naar de volgende bierbrouwerijen als vertrek- en finishpunt: Alfa (Schinnen), Brand (Wylre), Christoffel (Roermond), De Fontein (Stein), De Maar (Jabeek), De Romein (Heerlen), De Zevende Hemel (Sevenum), Gulpener (Gulpen-Wittem), Hertog Jan (Arcen) en Lindeboom (Neer). De wandelingen variëren in lengte van 8 tot 20 kilometer. Zowel beginners als gevorderden komen dus aan hun trekken. In de gids worden alle routes behalve minutieus beschreven ook nog eens duidelijk in kaart gebracht. Verdwalen wordt daardoor een wel zeer lastige opgave. Uiteraard wordt in het wandelboek ook ruim aandacht besteed aan de geschiedenis van de brouwerijen en aan het vaak speciale gerstenat dat ze produceren.

CAFÉS

En aangezien wandelen hongerig en dorstig maakt, wijst Ria van de Laarschat bovendien de weg naar restaurants en cafés die eventueel met een bezoekje kunnen worden vereerd. “De meeste brouwerijen verzorgen zelf wel proeverijen, maar je kunt er natuurlijk niet zo maar zonder afspraak binnenlopen. Dan is het handig als je een alternatief achter de hand hebt”, zegt ze. Gevraagd naar haar persoonlijke favoriete wandelroute

COLUMN

JE WORDT OUDER PAPA Zowel beroepshalve als privé zit ik nogal eens achter het stuur. Dat ervaar ik trouwens bepaald niet als een straf. Naast onder meer voetbal (kijken), wielrennen (ook als toeschouwer), lezen en het oplossen van cryptogrammen behoort autorijden tot mijn grootste liefhebberijen. Maar als door ervaring toch redelijk wijs en vooral gedisciplineerd geworden verkeersdeelnemer heb ik in de loop der jaren twee conclusies getrokken waarover wat mij betreft niet kan worden gecorrespondeerd: 1. Het wordt nog ooit voorpaginanieuws als een vrachtwagen de afstand van A. naar B. overbrugt zonder te scharen, te kantelen,

hoeft ze niet lang na te denken. Dat is een van de twee wandelingen in Gulpen en omgeving en wel de langste van afgepast 11 kilometer. “Dan zie je Zuid-Limburg op z’n mooist: bossen, korenvelden, een plateau, kabbelende beekjes, holle wegen en ook een paar pittige klimmetjes. Daar kan ik echt lyrisch over worden.” Maar uiteraard beveelt de schrijfster alle wandelingen van harte aan, zeker ook die in Noord- en Midden-Limburg. “Het landschap heeft er een eigen charme. Het is heel anders, uitgestrekter en toch erg pittoresk. Zelf vind ik wandelen langs de Maas steeds weer een feest.” Ria van de Laarschot is ondertussen alweer druk bezig met de voorbereidingen van een derde wandelgids. Over de inhoud doet ze niet geheimzinnig. Ook daarin zullen weer bierbrouwerijen centraal staan, maar dan in België. “Ik vind het onderhand tijd worden eens over de grenzen heen te kijken.” Gezien het aantal brouwerijen bij onze minstens net zo Bourgondische zuiderburen zou die volgende uitgave trouwens wel eens extra dik kunnen uitvallen. Frank Seuntjens De wandelgids (168 pagina’s) kost 12,50 euro en is onder meer verkrijgbaar bij de boekhandel en VVV. ISBN/EAN: 978-90-817952-0-3

spontaan vlam te vatten, een talud af te duiken, de vangrail in de middenberm te doorboren of achterop een file te botsen. 2. Op in het donker fietsen met deugdelijke verlichting moet een geldboete staan ter hoogte van minstens de hoofdprijs plus jackpot in de Staatsloterij. In het gunstigste geval brandt óf de koplamp óf het achterlicht van een fiets, maar doorgaans doen ze het allebei niet. Na deze verzuchtingen hoor ik in gedachten mijn beide dochters al het liedje aanheffen van popveteraan Peter Koelewijn: ‘Je wordt ouder papa, geef het maar toe...’ Ze kunnen gerust zijn, dat zal ik ook niet ontkennen. Maar soms bekruipt me nu eenmaal het gevoel dat vroeger (toch) alles beter was. Hoe we erop kwamen weet ik al niet meer, maar laatst hadden mijn vrouw en ik het met vrienden over het snoepgoed in onze kinderjaren. Bazooka, Belga (de kauwgum,

niet de sigaretten), gevulde chocoladerepen van Jacques, suikerpapier, chips met het zout nog in een apart, blauw wikkeltje, jodenvet en zoethout. Dat was het wel zo’n beetje en daar konden we al amper een keuze uit maken. De jeugd van tegenwoordig moet dus helemaal gillend gek worden. Genoeg nostalgisch gewauwel. Ik pas ervoor het vooroordeel te bevestigen dat mensen met het verstrijken der jaren steeds meer beginnen te zeuren en hun eigen verleden tegenover de generatie(s) na hen tot vervelens toe idealiseren. En wat dat snoepgoed betreft: kindergeluk is van alle tijden. Tandpijn ook. Frank Seuntjens

7 33


www.limburgplus.nl

DE KONING TE RIJK NA GEDWONGEN VERHUIZING

Na welgeteld veertig jaar moesten Nico (66) en Nellie (64) Schaafstra hun vertrouwde flatje verlaten. Hun appartementencomplex van tweehoog stond op de nominatie te worden gesloopt, dus het echtpaar had ook geen andere keus. Toch was de gedwongen verhuizing geen straf. Ze zijn nu dolgelukkig in een riante huurwoning, hemelsbreed vijfhonderd meter verderop.

H

un hoekwoning aan de Kommerveldlaan in Eygelshoven lijkt op het eerste gezicht gerenoveerd. Maar schijn bedriegt. Het huis is splinternieuw en onderdeel van een duurzaam bouwproject van Wonen Limburg. Gepensioneerd bouwvakker Nico Schaafstra begrijpt als geen ander dat een leek op het verkeerde been wordt gezet . “De woningen zijn gebouwd in de stijl van de jaren zestig. Dat is nu weer modern.” Het echtpaar woont er inmiddels bijna een jaar. Ze hebben hun oude appartementje aan het Burgemeester Dohmenplein nog geen seconde gemist. “Het is beslist geen verkeerde ruil geweest.” Schaafstra wordt zelfs emotioneel bij de vraag in hoeverre ze erop vooruit zijn gegaan. “Het is op alle fronten een geweldige verbetering. Ruimte, comfort, afwerking, het is gewoon niet met elkaar te vergelijken. We voelen ons hier koning en koningin”, zegt hij met vochtige ogen.

IJSBLOEMEN

Nellie Schaafstra biecht op dat ze voor het eerst in haar leven het gemak van centrale verwarming kent. “In ons flatje hadden we nog een gaskachel. In de winter stonden de ijsbloemen op het raam van onze slaapkamer.” Dat was ook wel een beetje hun eigen schuld, geeft ze toe. “Toen de woningcorporatie vele jaren geleden voorstelde centrale verwarming aan te leggen, hebben we dat geweigerd. De huur ging dan omhoog en we hadden met twee opgroeiende kinderen elke cent hard nodig.” Over huur gesproken. Ze zullen deze verhuizing toch zeker wel maandelijks in hun beurs voelen? “Dat klopt”, antwoordt

foto Wil Braakman mevrouw Schaafstra. “De huur is ongeveer verdubbeld, maar voor ons appartementje betaalden we dan ook een middeleeuwse prijs. We kunnen het in elk geval rooien.” Toen Wonen Limburg hen hun huidige onderkomen toewees, was dat nog in aanbouw. Nico Schaafstra volgde de vorderingen op de voet. Even was hij nog bang dat ze de dakkapel op de zolderverdieping zouden vergeten, maar die vrees bleek ongegrond. “De aannemer heeft vakwerk geleverd.” En als gewezen metselaar kan hij dat als geen ander weten. Met gepaste trots geeft het echtpaar een rondleiding. Een royale woonkamer, een open keuken, drie slaapkamers, een fors bemeten badkamer, een grote zolder (bereikbaar via een vaste trap), een schuurtje en niet te vergeten een knusse achtertuin. “Mooi hè?” De heer des huizes heeft een van de slaapkamers ingericht als radiostudio. Hij is fervent zendamateur en communiceert vrijwel dagelijks met ‘de hele wereld’. In zijn oude flatje gebeurde dat nog vanuit een soort berghok. De verhuisvergoeding die Wonen Limburg ter beschikking stelde, werd in dank aanvaard. Het extraatje bood het echtpaar de kans onder meer vloerbedekking, gordijnen en wat meubeltjes te kopen. In hun nieuwe stulp zijn ze nu helemaal in hun nopjes. Vooruit, één ‘kritisch’ nootje dan. “Ze hadden ons dit huis al tien jaar geleden moeten aanbieden”, zeggen de Schaafstra’s met een brede lach. Frank Seuntjens

9 33


www.limburgplus.nl

SHOWROOM

NOSTALGIA

door Frank Seuntjens

In Showroom Nostalgia worden telkens twee auto’s in de etalage gezet die over het algemeen al lang en breed uit het dagelijkse straatbeeld zijn verdwenen. In deze aflevering de NSU Ro 80 en de Matra-Simca Rancho. NSU RO 80 (1967-1977)

MATRA-SIMCA RANCHO (1977-1984)

De Duitse fabrikant NSU was gespecialiseerd in kleine en ook voor Jan Modaal betaalbare autootjes. Het merk baarde dan ook het nodige opzien toen het in 1967 met een bijna buitenaards ogende sedan op de proppen kwam: de Ro 80. Ro stond voor rotatie en dat verwees weer naar de bijzondere techniek in het vooronder. Als eerste serieproductiemodel was de grote NSU namelijk uitgerust met een tweeschijfs wankelmotor. Ook los van vormgeving en krachtbron was het een vooruitstrevende auto met voorwielaandrijving (in die jaren bepaald nog geen gemeengoed), een uitneembare achterbankleuning en een uitstekende wegligging. Critici vroegen zich wel meteen hardop af wie de Ro 80 zou kopen. Trouwe NSU-klanten zouden eerst de Staatsloterij moeten winnen.

De hoog op de poten staande Rancho leek verdacht veel op een terreinwagen, maar sloeg in het open veld een compleet modderfiguur. Het was gewoon een ‘bluf-SUV’. De Rancho had niet eens vierwielaandrijving, al deden zeker bij het topmodel (Grand Raid) een op de voorbumper gemonteerde lier en een reservewiel op de achterzijde anders vermoeden. Matra-Simca bouwde de auto grotendeels uit kunststof. Alleen de voorkant was van plaatstaal.

De vraag bleek gerechtvaardigd, want in tien jaar tijd werden slechts zo’n 37.000 exemplaren geproduceerd. De in 1982 gelanceerde Audi vertoonde uiterlijk trouwens een opvallende gelijkenis met de NSU Ro 80.

De Rancho werd onder een ongelukkig gesternte geboren. Het noodlijdende Matra-Simca was een paar jaar eerder overgenomen door Chrysler, maar kort na de introductie van de nieuweling stootten de Amerikanen het bedrijf alweer af. Koper was PSA, het samenwerkingsverband van Citroën en Peugeot. Onder deze paraplu stierf de auto uiteindelijk een stille dood. Wellicht dat u het zich nog herinnert: Bassie en Adriaan reden in de gelijknamige jeugdserie lange tijd rond in een rode Rancho met gele stippen.

SCOREN MET PLUSJES WINTERBERG In Winterberg kunt u ouderwets genieten voor eerlijke prijzen. Sneeuwzekere pistes, heerlijke langlauf/wandel/ fietsroutes, vertier voor jong en oud. Op 50 meter afstand van de piste bieden wij aan nette mensen een recent gerenoveerd appartement te huur aan. Zie: www.appartementhurenwinterg.nl GEZELSCHAPSDAME Dame (50+) biedt zich aan als gezelschapsdame om senioren m/v b.v. te begeleiden naar arts/ziekenhuisbezoek, winkel,terrasje of familiebezoek. Ik ben in het bezit van een auto. Tel: 06-22924110. BIJLESSEN Frans, Engels en Duits in Simpelveld. Ook taaltrainingen Nederlandse taal mogelijk. Petrie Roefs (0455442838 of p.roefs@live.nl). PEDICURE Uw TCI gediplomeerde pedicure staat voor kwaliteit

door perfecte scholing, professionaliteit en vakmanschap. Contact: mevr. A.M.H. Maesen, Waalbroek 9 6369 TE in Simpelveld. Telefoon: 06-47512637 Komt u naar mij of kom ik bij u langs? SCOOTER Te koop: scooter bouwjaar 2007. In zeer goede staat. Weinig kilometers. Met helm. Info: 046-4756240. ONTSPANNING IN FRANKRIJK Stiltecentrum Les Souches. Meditatie, expressie, ontsnapping. Info: Hub Spronck. Adres: Aubisse 24270 Payzac (FR). Telefoon: 0033-553523680 of in Ned.: 06-12248664. Mail: hubspronck@live.nl. Web: www.droomvrienden.nl/ aanbod/stilte-centrumdordogne-frankrijk.html PEDICURE AAN HUIS Door weer en wind, bij u thuis! Ervaren pedicure. Prijs: € 19,00. Graag bellen: 06-15006493.

APPARTEMENT HEERLEN Heerlen, appartement te huur (Van Karnebeekstraat) met lift,1e etage 80m2, volledig gestoffeerd en ingericht, alle apparatuur, rookvrij en geen huisdieren toegestaan. Op korte afstand supermarkt, apotheek, huisarts. 045-5720404. VAKANTIEWONING SPANJE Spanje Dénia, rookvrije vakantiewoning te huur van particulier, 2-6 pers, terras op het zuid-westen, strand 300 m, ook overwinteren vanaf 150 euro per week.

Reserveringen 045-5720404 of 06-52636883. BOEK ´VREDESTEIN´ De Heerlense dichteres Willy Balyon heeft haar ervaringen in het Meisjesinternaat ´Vredestein´ in Rotterdam op een aangrijpende wijze levensecht beschreven. NBD/Biblion: ´Ontroerend en tenenkrommend als je beseft dat het werkelijkheid is geweest´ . ´Boeiend en zinvol´ Nederlands Dagblad. UItg.Kon.BDU Uitgevers B.V.Barneveld in de Boekhandel €10,00. Of via www.bduboeken.nl

UW ADVERTENTIE HIER? Voor maar € 9,95 verschijnt uw advertentie ruim een maand lang in Limburg Plus en op Limburgplus.nl. Vat uw miniadvertentie samen in maximaal 40 woorden en stuur deze tekst per mail of post naar ons toe. U ontvangt daarop een factuur. De miniadvertentie wordt niet automatisch verlengd. Deze rubriek is uitsluitend bestemd voor particulieren.

Deadline insturen advertenties uitgave maart: vrijdag 17 februari 18.00 uur Postadres: Kapelstraat 12 6369 GE Simpelveld. E-mail: info@vonti.nl 11


www.limburgplus.nl

DEURWAARDER Het is voor mensen vaak moeilijk om met een deurwaarder te onderhandelen over het treffen van een geschikte betalingsregeling. Een van de taken van de deurwaarder is het namelijk om het geld voor zijn opdrachtgever zo snel mogelijk binnen te halen en het dossier te sluiten. Van veel cliënten hoor ik bij het intakegesprek dat deurwaarders bij hoge vorderingen alleen maar akkoord gaan met betalingsregelingen vanaf 100 euro per maand. De cliënt voelt zich vervolgens gedwongen om dit verzoek op te volgen, terwijl hij van tevoren al weet dat hij daaraan op termijn niet kan voldoen. Het logische gevolg is dan dat de cliënt deze regeling één, misschien twee maanden na kan komen en hiervoor andere (belangrijke) rekeningen laat liggen. Uiteindelijk zullen ook deze achterstanden terechtkomen bij een deurwaarder en hierdoor ontstaan er dus nog meer schulden. Op het moment dat je een betalingsregeling bij een deurwaarder niet nakomt, zal die op een gegeven moment vervallen en is het niet meer mogelijk om een nieuwe regeling af te spreken. Het is daarom verstandig om aan de deurwaarder uit te leggen waarom je bijvoorbeeld maar 30 euro per maand kunt aflossen. Stuur bijvoorbeeld een overzicht van de inkomsten en de uitgaven naar de deurwaarder met de nodige bewijzen (kopie hoogte van de huur, energieleverancier, ziekte-kostenverzekeraar, etc.).

Spreek je telefonisch een betalingsregeling af met de deurwaarder, vraag dan ook altijd om een schriftelijke bevestiging. Rick Everts, Everts Schuldhulpverlening Postbus 574 6040 AN Roermond Tel: 0475-217745 (iedere werkdag tussen 9.00-13.00 uur) Mail: rick@everts-shv.nl www.everts-shv.nl

Wacht daarbij het antwoord van de deurwaarder niet af en begin zodra het mogelijk is met de aflossing van die 30 euro per maand. Dit wordt ook wel een vrijwillige betalingsregeling genoemd. Gaat een deurwaarder uiteindelijk akkoord met de regeling, dan zal dat ook schriftelijk worden bevestigd. ADVERTORIAL

OP EEN SCHOON MATRAS DROOM JE BETER! Liggen uw matrassen al meer dan twee jaar in bed? Dan zijn deze zeker toe aan een grondige onderhoudsbeurt. Wij reinigen matrassen van huisstofmijt en alle eencellige organisme zoals virussen, sporen en bacteriën. Elke week reinigen wij ons huis en onze auto. We wassen ons dagelijks en trekken schone kleding aan. We poetsen werkelijk alles. Iedereen spendeert een derde van zijn leven op een matras, dat extreem vervuild is en potentieel gevaar voor de gezondheid oplevert. Uw matras is de plek in huis waar niet alleen de meeste huisstofmijten voorkomen, maar waar u ook nog zeer intensief lichamelijk contact mee heeft. Door de verbeterde kwaliteit van de matrassen gaan deze tegenwoordig wel 10 tot 20 jaar mee. Stelt u zich eens voor dat u uw auto, huis of kleding 10 jaar lang niet schoon zou maken! Hoe zou dat er dan uitzien? Een verstopte neus, eczeem,tranende ogen, jeukende huid, piepende ademhaling, hoesten, voorhoofdholte ontsteking, benauwdheid, niezen, hooikoorts, hoofdpijn , snurken en zelfs en allergie kunnen het gevolg zijn. Dus een scala van problemen. Om zeker te weten

of het matras vervuild is met deze sluipmoordenaar komen wij kosteloos uw matrassen controleren. Hierna bepaalt U of er door ons gereinigd dient te worden. Mocht het niet nodig zijn om een definitieve reiniging te laten uitvoeren, dan worden er geen kosten berekend. Kijk op onze site of maak een afspraak. Abonnementhouders met een pas van Meander of Sevagram/Benefits krijgen iedere maand standaard 20% korting.

www.euregioreiniging.nl of 045-7509375

13


ADVERTORIAL

ONTDEK DE SKIN MASTER VAN LIMBURG IN LANDGRAAF

Om de verschillen tussen een huidspecialist en een Skin Master te begrijpen volgt hier een korte uitleg. Een schoonheidsspecialist geeft relaxbehandelingen om u te laten ontspannen. Een dermatoloog is gespecialiseerd in huidziekten. Hij of zij werkt voornamelijk met hormoonzalven en synthetische pillen. Het resultaat is vaak van korte duur. Een plastische chirurg verricht een operatieve facelift waarbij de huid wordt strak getrokken en dus wordt uitgerekt waardoor het resultaat eveneens van korte duur zal zijn. Een huidspecialist zorgt ervoor dat door het prikkelen van de huid deze zichzelf verjongt en verbetert. Dit leidt tot een duurzaam effect. Een Skin Master is gespecialiseerd in anti-aging en huidverjongingstechnieken. Dankzij deze kennis is hij of zij uiterst bekwaam in elke vorm van huidverbetering, van acné tot aan rosacea. Een Skin Master onderscheidt zich van een reguliere

schoonheidsspecialist doordat zijn of haar inzicht niet is beperkt tot het behandelprogramma in eigen praktijk, maar zich uitstrekt tot kennis van het totaal van alle behandelingsmogelijkheden. Een Skin Master is in staat deze behandelingsmogelijkheden op de meest effectieve manier en in de juiste volgorde synergetisch n te zetten. Dit alles volgens een behandelplan dat maximaal resultaat en financiële haalbaarheid overzichtelijk weet te combineren. Een Skin Master heeft kennis van alle in de schoonheidsbranche aangeboden manuele, instrumentele of apparatieve behandeltechnieken. Een Skin Master houdt zich aan de Skin Master code van respect en uit zich nooit op een negatieve of minderwaardige manier over willekeurig welk merk, leverancier, collega, of cliënt. Hij of zij werkt uitsluitend vanuit vakkennis, positiviteit en liefde voor het vak en de medemens. Wilt u weten wat Natural Beauty Parkstad voor uw huid kan betekenen? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend consult en gratis proefbehandeling

Telefoon: 045-5286666 Adres: Hoogstraat 145, 6373 HR Landgraaf

BOTONTKALKING KUNT U ZELF AFREMMEN

Osteoporose ofwel botontkalking is een aandoening waar 1 op de 4 vrouwen en 1 op de 12 mannen boven de 65 jaar mee te maken krijgt. De oorzaak hiervoor moeten we zoeken in de veranderende hormoonhuishouding, maar ook in slechte voedingsgewoonten en te weinig lichaamsbeweging. U kunt het afbraakproces dan zelf ook flink vertragen.

RISICOFACTOREN Roken en meer dan 2 glazen alcohol per dag hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van de botten. Dat zelfde geldt voor veel vlees eten. Te weinig zonlicht wordt eveneens als risicofactor gezien omdat het lichaam vitamine D (uit zonlicht) nodig heeft voor de opname van calcium. Hoe verkleint u de kans op osteoporose? - [Beperk de hierboven genoemde risicofactoren, zoals roken, teveel alcohol en rood vlees. - Zorg voor een zo kalkrijk mogelijke voeding, bijvoorbeeld koolsoorten, noten, zaden en pitten. Qua zuivelproducten kunt u het beste denken aan kwark, biogarde en karnemelk. Eet ook royaal ongeraffineerde basevormende producten, zoals groenten en fruit. - Liefst iedere dag een uurtje bewegen in de buitenlicht. Dat combineert u dan ook nog eens automatisch met de inname

van vitamine D. Kies voor activiteiten waarbij u op uw benen staat. Voor sterke botten is meer nodig dan calcium (kalk) tabletten slikken of veel melk drinken. Bij voedingssupplementen is het belangrijk dat zowel calcium als magnesium in de juiste hoeveelheid 1:1 voorkomt. Daarnaast zijn een volwaardige voeding en gezonde leefstijl van groot belang.Wilt u uw eet- en levensstijl afstemmen op uw situatie, maak dan een afspraak voor een intakegesprek en professionele begeleiding. De consulten worden, afhankelijk van uw polisvoorwaarden, door de zorgverzekeraar vergoed. Meer informatie vindt u op www.saniga.nl Voor voedingstips en onze natuurlijke geneesmiddelen raadpleeg www.happy2have.nl Het thema voor de maand maart is ‘hoofdpijn’. Heeft u vragen of suggesties, stuur dan een mail naar saniga@online.nl

Anita Nieste, natuurgeneeskundig therapeut Tel. 06-53530847

15


www.limburgplus.nl

LSO

SLAAT ANDERE TOON AAN BIJ VASTELAOVENDCONCERTEN Het Limburgs Symfonie Orkest maakt zich weer op voor de traditionele reeks Vastelaovendconcerten. Over het programma van dit jaar doen dirigent Joost Smeets en regisseur Theo Menting uiterst geheimzinnig. “Dat moet een verrassing blijven. Maar het wordt anders dan anders,” zeggen ze met twinkelende ogen. Eén ding is in elk geval duidelijk: ze hebben veel voorpret.

D

e samenzweerderige blikken die Joost Smeets en Theo Menting elkaar toewerpen als ze cryptisch antwoorden op vragen over de komende serie carnavalsconcerten zeggen meer dan woorden. Ze hebben onmiskenbaar afgesproken het achterste van hun tong niet te laten zien en daar genieten ze zichtbaar van. Het publiek moet maar geduldig afwachten totdat het zover is. Smeets is de als gelegenheidsdirigent uitverkoren tubaïst van het LSO. Menting heeft als acteur en regisseur zijn sporen verdiend in de toneelwereld. Het duo, een Limburger en een Achterhoeker, hoopt zijn handtekening te kunnen zetten onder een onvergetelijke productie. “Het wordt in feite een theatervoorstelling. Een concert is meestal fragmentarisch en wij willen ditmaal een verhaal vertellen”, verklapt Smeets na enig aandringen. “We hebben gekozen voor bijzondere stukken, bijzondere solisten, bijzondere instrumenten en een bijzondere invalshoek,” vult Menting aan.

“Het is juist extra moeilijk. Er wordt niet alleen verwacht dat ze hoogstaande muziek ten gehore brengen, maar ook nog eens een rol spelen. Dat vereist opperste concentratie en vakmanschap.” En wie dat niet gelooft, moet maar komen luisteren én kijken, adviseren dirigent en regisseur. Ze zijn er in elk geval van overtuigd dat het publiek op een concertvoorstelling wordt getrakteerd waarover nog lang wordt nagepraat. “Het smaakt nu al naar meer.” Frank Seuntjens

RODE DRAAD

Wat ze wel kwijt willen is dat hun muziekverhaal een rode draad kent waarbij door carnavalsogen naar de actualiteit wordt gekeken. Ook het ongewisse lot van het door miljoenenbezuinigingen bedreigde symfonieorkest zal daarbij de revue passeren. “Maar het wordt absoluut geen klaagzang. We brengen alles met een kwinkslag. Bij carnaval hoort een vrolijke noot.” Smeets en Menting schreven samen het script. Dat deden ze aan de hand van opmerkelijke gebeurtenissen die het nieuws haalden. Het waren vaak hilarische bijeenkomsten, zeggen ze. “We hebben verschrikkelijk veel gelachen.” Het repertoire is afgestemd op al deze perikelen, maar over de partituurkeuze zwijgen de twee al helemaal als het graf. De uit Thorn afkomstige Smeets is zeer vereerd dat hij als orkestlid zijn eigen LSO mag dirigeren. Ondanks dat hij inmiddels al de nodige ervaring heeft ‘op de bok’ is deze kans volgens hem een regelrechte uitdaging. “Ik ben toch one of the guys en dat maakt het speciaal.” Wie denkt dat het gerenommeerde orkest de ludieke carnavalsconcerten als een tussendoortje beschouwt dat op de automatische piloot wordt afgewerkt, heeft het volgens Smeets faliekant mis.

17


SERVICEPAGINA

www.limburgplus.nl


www.limburgplus.nl

COLUMN

ONSTERFELIJKE VREUGDE Naarmate ik ouder word denk ik geregeld aan de dood. Wat gebeurt er dan? Waar ga ik heen? Het lichaam kan je zomaar in de steek laten. Hoe vaak hoor je niet dat iemand onverwacht het aardse verlaat? Maar toch: wij zijn onsterfelijke lichtwezens. Wij zijn zoals god ons heeft geschapen en dat kan nooit verloren gaan. Het is in deze wijsheid dat alle verlossing van angst ligt. Wij zijn niet begrensd, maar onbegrensd. God is in mijn ogen liefde. Liefde kan niets anders willen dan dat ik gelukkig ben. De enige die het geluk kan saboteren, ben ikzelf. Alleen het ego kan je wijsmaken dat je na de dood ophoudt te bestaan. Mevrouw X, de moeder van een goede vriend, krijgt van de dokter te horen dat ze nog maar kort te leven heeft. Sinds die mededeling gaat het heel hard. Alles wat je gelooft, wordt waar. Daarom kun je nooit voorzichtig genoeg zijn met wat je zegt, maar goed, dit is een ander verhaal. Binnen een paar weken kan ze niet meer

lopen en staat er een ziekenhuisbed in de woonkamer. Ik ken mevrouw X niet zo heel goed, maar opeens heb ik sterk de behoefte om naar haar toe te gaan. Het waait en stormt buiten. Ik voel me een beetje raar, nu ik de dood ga ontmoeten. Ik heb er nog weinig mee te maken gehad. Daar ligt een klein mensje onder wollen dekens. Er is familiebezoek, gesprekken zijn in volle gang. Ik ga naar mevrouw X, leg zacht mijn hand op haar schouder en stem mij op haar af. Ze ademt rustig, ik voel kalmte. In gedachten wend ik mij tot de heilige geest. “Ik heb u uitgenodigd en u bent hier.” Ik steek de noveenkaars aan die ik heb meegebracht. Mevrouw X is niet alleen. Ik ben niet paranormaler dan ieder ander, maar ik voel duidelijk het licht dat haar omringt. Misschien zijn het gidsen of engelen, ik heb geen idee. Dit is helemaal niet eng, het is zelfs mooi. De volgende avond komt de vriend vertellen dat mevrouw X s ’middags vredig is

gestorven. Ik sla een arm om hem heen. Ik zou moeten mee treuren, maar heel raar, ik word overspoeld door intense vreugde. Het is zo tegenstrijdig aan wat we zouden moeten voelen als iemand sterft. We worden geacht om te rouwen en om verdrietig te zijn. Toch weet ik in een flits dat haar ziel daar ergens danst en een hemels feestje viert. Ik zou wel kunnen zingen. Ik heb geen idee waar het vandaag komt, maar ik weet het gewoon: er is niets om bang voor te zijn. Wij zijn niet een lichaam, wij zijn inderdaad onsterfelijke wezens. God vrezen is bang zijn voor vreugde. We toosten op mevrouw X, ik kan alleen maar oneindig blij zijn.

Lilian Ferru Behalve journalist, schrijver en copywriter is Lilian Ferru ook oprichtster van het Spiritueel Café Heerlen.

SPIRITUEEL CAFÉ HEERLEN

Het epicentrum en trefpunt van Limburg voor zingeving, inzicht, bewustwording en een nieuwe kijk op oude kennis. 8 februari, drs. Roy Martina:

‘SPIRITUELE REVOLUTIE’

Holistisch arts Roy Martina laat je zien hoe jij je op de nieuwe tijd kunt voorbereiden Hij zal je technieken leren die hij nu pas aan het grote publiek mag presenteren. 25 februari, Joris de Brant:

2012 EN DE APOCALYPS

De Apocalyps en staat voor het wegnemen van de Sluier die ons de toegang tot het Hemelse ontzegt. Topspreker Joris de Brant geeft inzicht op wat ons te wachten staat.

28 maart, drs. Pim van Lommel:

‘EINDELOOS BEWUSTZIJN’

Cardioloog Pim van Lommel komt na wetenschappelijk onderzoek tot de conclusie dat ons bewustzijn niet altijd samenvalt met het functioneren van onze hersenen. Het bewustzijn is oneindig en onsterfelijk. Locatie: Auberge de Rousch, Kloosterkensweg 17 in Heerlen. Aanvang 20:00 uur. Zaal open: 19:15 uur. Voorverkoop kaarten: Boekhandel de Zon. Meer informatie: www.spiritueelcafeheerlen.com

19


www.limburgplus.nl

Het is niet eenvoudig om contact te leggen met mensen die aan dementie lijden. Ze zitten vaak gevangen in hun eigen mistige wereldje. De stichting miMakkus zet clowns in om toch tot hen door te dringen, ook al is het maar voor even. Christel Arrammach uit Itteren is zo’n miMakker. In Vivre-verpleeghuis La Valence in Maastricht probeert ze ‘in hun emoties te kruipen.’

V

reugde en verdriet horen bij het leven. Maar wat als de lach wegsterft en de traan opdroogt? Dat is het lot van veel mensen met dementie. Ze raken verstard en zakken bij wijze van spreken weg in het bodemloze niets. Landelijk worden inmiddels meer dan honderd miMakkers ingeschakeld om hen daaruit af en toe los te weken. Ook bij zorginstelling Vivre zijn ze overtuigd van hun toegevoegde waarde. De stichting miMakkus heette voorheen ‘Mijn vriend de clown’. Christel Arrammach is blij met de naamsverandering. “Ik ben geen clown, al zie ik er wel zo uit. Bij een clown denk ik aan een figuur die de boel op stelten zet en mensen laat schateren. Dat gebeurt soms wel eens, maar toch beschouw ik mezelf niet als entertainer.” MiMakker is een samentrekking van ‘mijn makker’, zeg maar ‘mijn maatje’. “Die naam geeft stukken beter weer wat ik wil zijn.” Christel Arrammach is activiteitenbegeleidster en miMakker in het Maastrichtse verpleeghuis La Valence (Vivre). Daar worden ruim zestig dementerenden verzorgd. Twaalf uur per week loopt ze er rond in een clownspak, nauwelijks geschminkt, alleen met een kunstmatige blos op haar wangen. Ze zet wel een rode bolletjesneus op en zeult een aftandse, bruine koffer met zich mee. Ook heet ze dan even geen Christel, maar Lizzy. Dat is haar ‘artiestennaam’. Wie haar gadeslaat op haar wandeling langs de afdelingen constateert inderdaad al snel dat hier geen traditioneel clownsnummer wordt opgevoerd. Rare pasjes en sprongetjes of grappen en grollen zijn aan haar niet besteed. Het zijn vooral haar ogen die het werk doen. Die kan ze laten rollen in elke gewenste richting. Aan een tafel in La Valence zit een oude man. Als in trance wrijft hij met een hand over het tafelblad. Steeds dezelfde beweging. Zwijgend neemt Lizzy tegenover hem plaats en begint ook cirkeltjes te draaien. Hun handen raken elkaar en de man kijkt op. Lizzy la-la-laat het Limburgs volkslied. Hij neuriet mee. Een glimlach wordt haar deel. Dan zinkt de man weer weg in een peilloze diepte. “Hier doe je het voor. Het kleinste contact is al heel waardevol.”

DUIMSTOK

Ze vervolgt haar pad en stuit op een bewoner die roerloos voor zich uit zit te staren. Met niets ziende ogen, zo lijkt het. Lizzy klapt haar koffer open en haalt een duimstok te voorschijn. Ze kijkt er naar alsof ze geen idee heeft waar het attribuut voor dient en zingt zachtjes om zijn aandacht te trekken. Plotseling pakt de man haar de duimstok af om mompelend een tafel op te gaan meten. Dat heeft hij duidelijk ooit eerder gedaan. “Klopt, hij is vroeger timmerman in de bouw geweest. Zo haal ik bij hem toch weer een herinnering op.” Een vrouw, type ‘lief omaatje’, straalt als ze Lizzy in het vizier krijgt. Ze begint meteen te praten in onverstaanbare en sterk in toonhoogte wisselende klanken. Er valt werkelijk geen touw aan vast te knopen. Ook voor Lizzy niet, maar ze gaat toch het gesprek met haar aan. Samen brabbelen ze er lustig op los. Als ze afscheid nemen, oogt de vrouw nog gelukkiger dan ze al was. “Ze heeft haar emoties kunnen uiten en voelt zich serieus genomen en begrepen.”

‘Ik ben telkens total loss als ik miMakker heb gespeeld’


www.limburgplus.nl

Als ze een paar uurtjes later haar clownskostuum weer heeft verruild voor een T-shirt en een rokje maakt Christel Arrammach een dodelijk vermoeide indruk. Dat ontkent ze ook niet. “Ik ben telkens total loss als ik miMakker heb gespeeld. Het is dankbaar werk, maar wel loodzwaar. Ik plan van tevoren niets, laat alles maar op me afkomen. Soms zijn bewoners ook niet gediend van mijn bezoek. Dat respecteer ik natuurlijk, maar ik blijf toch altijd proberen contact te leggen. Als ik dan met iemand anders bezig ben, kijk ik vanuit een ooghoek toch of hij of zij me niet stiekem in de gaten houdt.” In het zich verplaatsen in de niet of nauwelijks te doorgronden emoties van dementerenden gaat Christel Arrammach ver, zegt ze. “Laatst was een bewoner om de een of andere reden zo kwaad dat hij tegen een muur stond te schoppen. Ik ben keihard mee gaan trappen. Maar al gauw begon ik dat te doen op het ritme van een liedje. Toen ontdooide hij en grinnikte ineens. In feite ben ik in zijn woede gekropen en heb die omgebogen naar een vrolijke stemming. Mijn dag kon niet meer stuk.”

OPLEIDING

Het is trouwens niet voor iedereen weggelegd miMakker te worden. Daar gaat een pittige opleiding van een jaar aan vooraf, waarvoor ook eerst een soort auditie moet worden gedaan. “Je krijgt twee dagen de tijd om te bewijzen of je geschikt bent. Er wordt gelet op je kwaliteiten op het gebied van mimiek, zang en dans, maar vooral op de manier waarop je anderen benadert. Als ze het niet in je zien zitten, kun je het onherroepelijk vergeten. Aan herkansingen doen ze niet.” Christel Arrammach slaagde met vlag en wimpel. De complimenten voor haar lichaamstaal en al eerder geroemde sprekende ogen aanvaardde ze bescheiden. Wat ze veel belangrijker vindt, is de wetenschap dat ze als miMakker van toegevoegde waarde blijkt. “Mijn collega’s en Ik horen vaker van het verzorgend personeel van Vivre dat ons werk een positief effect heeft op bewoners. Mensen die bijvoorbeeld weigeren om te eten of hun medicijnen te slikken, zijn opeens heel meegaand als wij langs zijn geweest.” Haar man is ondertussen ook als een blok voor miMakkus gevallen. “Toen hij hoorde dat ik clown wilde worden, dacht hij in eerste instantie dat ik met een circus de wijde wereld in zou trekken. Nu is hij razend enthousiast.” Frank Seuntjens

Voor meer informatie: www.limburgplus.nl

Gedicht van Christel Arrammach/clown Lizzy

Ogen dicht, haren verward, dan is er contact van hart tot hart.

Een traan van blijdschap of verdriet, echt weten, zullen wij dat niet.

We kijken elkaar aan, over uw wang loopt een traan.

Uw wereld is nog maar zo klein, ik ben blij, dat ik daar af en toe een stukje van mag zijn.

‘Het kleinste contact is al heel waardevol’ 21


www.limburgplus.nl

MONIQUE VAN DE VEN

KRUIPT IN DE HUID VAN DOKTER DEEN Eind vorige maand is op Nederland 1 de eerste dramaserie van MAX van start gegaan. Dokter Deen is een tiendelige romantische, avontuurlijke en oer-Nederlandse dramaserie met Monique van de Ven in de hoofdrol. De serie speelt zich af op Vlieland, één van de mooiste waddeneilanden die ons land rijk is, met ongerepte duinen en stranden onder een eindeloze hemel. Hier woont een kleine, unieke gemeenschap, die een soort microkosmos vormt.

foto’s © Mark de Blok

M

onique van de Ven speelt Maria Deen (56), de huisarts van het eiland. Ze is een allround arts, die veel meer kan en doet dan de gemiddelde receptjes-enverwijzingen-schrijvende huisarts aan wal. Haar huisartsenpraktijk is meer een klein ziekenhuisje, met een eigen apotheek en operatiekamer voor kleine ingrepen die Maria Deen zelf uitvoert. Een dierenarts komt maar sporadisch langs, dus worden ook de dieren op het eiland in geval van nood door haar behandeld. En als het nodig is fungeert ze zelfs als tandarts. Daarnaast is ze de maatschappelijk werkster, psycholoog en psychiater van deze kleine gemeenschap. Maria komt vaak voor moeilijke keuzes te staan. Voor noodgevallen is er een helikopterverbinding, maar die is niet altijd op tijd. Kostbare tijd waarin Maria levensbelangrijke beslissingen moet nemen.

VERTROUWENSPERSOON

Het eiland telt 1250 vaste bewoners. Daarnaast zijn er de toeristen: kampeerders, hotelgasten, huisjeshuurders, nouveau riche, artiesten, kunstenaars, schrijvers en tv-sterren die hun tweede huis op het eiland hebben. De echte ‘Eilanders’ zijn een zeer eigenzinnig volk dat zich weinig aan het gezag gelegen laat liggen. Een aantal van deze personages leren we in de serie goed kennen. Natuurlijk via de huisartsenpraktijk, maar ook

door de sociale verbondenheid en via de talloze avonturen die op dit eiland worden beleefd. Als huisarts heeft Maria een centrale rol in de gemeenschap van dit eiland, waar andere normen en wetten gelden dan op het vaste land en waar de sociale controle groot is. Zij is voor de Vlielanders een vertrouwenspersoon. Ze weet vaak meer dan anderen en heeft door haar zwijgplicht een zekere voorsprong op de andere eilandbewoners. Dokter Deen is een serie waarin vooral de menselijke en herkenbare verhalen over leven en dood een belangrijke rol spelen. Behalve als huisarts is Monique van de Ven ook te zien in de rol van moeder van twee dochters en een zoon (16, 23 en 22 jaar) en als geliefde van de aantrekkelijke, ongebonden ex-officier van justitie Oscar (Leopold Witte). Helaas heeft de diva van het eiland, de voormalige actrice Heleen (Liz Snoijink) , ook een oogje op hem. Moeder Deen (Pleuni Touw), de adoptiemoeder van Maria, vormt eveneens een vast onderdeel van het huishouden. Haar beginnende dementie zorgt voor zowel dramatische als komische situaties. De serie is geschreven door Edwin de Vries, de echtgenoot van Monique van de Ven. Dokter Deen is elke maandag om 22.00 uur te zien op Nederland 1 bij MAX. www.omroepmax.nl/dokterdeen www.facebook.com/dokterdeen

23


ADVERTORIAL

BRONS SIERT HUIS EN TUIN, EEN LEVEN LANG


www.limburgplus.nl

WAT IS

CHIROPRACTIE? Chiropractie is een medische wetenschap, gebaseerd op het traditionele medisch weten. Maar een chiropractor onderscheidt zich van de traditionele medici door de manier waarop deze kennis wordt toegepast. Als chiropractor bereik ik genezing door het beïnvloeden van het zenuwstelsel. Dat zenuwstelsel regelt alles in ons lichaam: elke cel, ieder orgaan of lichamelijke functie wordt door het zenuwstelsel gecontroleerd.

De klachten die ontstaan door een blokkade in de wervelkolom kunnen sterk variëren: rugklachten, nekklachten, spit, hoofdpijn, migraine, RSI, scoliose, hernia, ischias, koliek bij baby’s, ontsteking, artrose, armpijn, schouderpijn, kaakpijn, aangezichtspijn etc. Daarbij komen nog de mogelijke secundaire klachten, die kunnen variëren van vermoeidheid, slapeloosheid, onrustigheid, concentratieproblemen, coördinatieproblemen, hartkloppingen, oorontstekingen, tot menstruatiepijnen en veel meer.

Mensen worden niet ziek op het moment dat de symptomen zich aandienen. Ze krijgen die symptomen juist omdat ze al ziek zijn, d.w.z. uit balans zijn. Symptomen vormen dus niet de oorzaak, maar zijn het gevolg van de ziekte. Dat betekent automatisch ook dat de behandeling van de symptomen iemand niet kan genezen. Het is ook om die reden dat pijnstillers hoofdpijn niet genezen of beter maken; die onderdrukken alleen de symptomen en laten de oorzaak onbehandeld. Zo kan de kwaal verergeren, terwijl de symptomen gemaskeerd worden. Als chiropractor zoek ik dus naar de oorzaken van pijn/ziekten in plaats van alleen de symptomen te bestrijden. Via ons zenuwstelsel communiceren onze hersenen met ons hele lichaam. Voordat het lichaam ziek wordt, moet het uit balans zijn. Ik weet uit ervaring dat een onbalans in het lichaam vaak te herleiden is tot een blokkade in de wervelkolom (ruggengraat). Daarom maak ik hoofdzakelijk gebruik van de ruggengraat om het zenuwstelsel te beïnvloeden.

Mensen met rugpijn, nekpijn, hoofdpijn etc. worden door andere medici meestal niet behandeld voor de oorzaak, maar voor de symptomen. Vaak worden daarbij pijnstillers voorgeschreven. Als chiropractor kan ik een alternatief bieden. Dat geldt ook voor chronische of ‘uitgedokterde’ patiënten. Mijn medewerkers en ik stellen alles in het werk om onze patiënten een hogere levenskwaliteit aan te reiken.

Ik ben als chiropractor gespecialiseerd in het ontdekken en herstellen van deze blokkades die stoornissen en irritaties veroorzaken in het zenuwstelsel.

Trine Nilsen, Chiropractor en eigenaresse Chiropractie Rugkliniek Heerlen Heeft u vragen over dit onderwerp of wilt u advies over bepaalde klachten? Mail naar info@vonti.nl of stuur een brief naar Kapelstraat 12 6369 GE Simpelveld. Wellicht wordt uw reactie in het volgende nummer besproken.

RECHTDOORZEE

ALIMENTATIE Het woord alimentatie stamt van het Latijnse woord alimentum, een fonds dat voor het eerst door de Romeinse keizers Nerva en Trajanus gesticht werd tot maandelijkse ondersteuning van kinderen van arme burgers. Bij alimentatie denken we tegenwoordig aan kinder- en partneralimentatie. Dat onderwerp komt aan de orde als echtparen gaan scheiden. Ex-samenwoners (niet gehuwd) hebben géén alimentatieplicht jegens elkaar, wel jegens hun kinderen. De hoogte van de alimentatiebijdrage wordt bepaald door de behoefte van de een en de draagkracht van de ander. Het huidige rekensysteem is ingewikkeld. Het is ontworpen door de werkgroep TREMA-normen die de rechterlijke macht adviseert. Allerlei factoren en omstandigheden kunnen een rol spelen bij het vaststellen van de hoogte van de bijdrage. Een en ander heeft geleid tot een enorme hoeveelheid jurisprudentie; voor een leek allemaal onbegrijpelijk. Deskundig advies is wenselijk, ja zelfs noodzakelijk. Bij kinderen spelen aantal, leeftijd en netto gezinsinkomen een belangrijke rol.

De politiek is druk doende met het ontwikkelen van een geheel nieuw alimentatiesysteem. Voor kinderen wordt gedacht aan een forfaitair stelsel, een vast percentage met een minimum van € 50 per maand; een veel eenvoudiger, voor een ieder, begrijpelijker systeem. De partneralimentatie gaat ook onder het mes. De huidige alimentatieduur wordt waarschijnlijk verkort tot 8, misschien zelfs 4 jaar. Daarnaast zal de alimentatiegerechtigde alle moeite moeten doen om zoveel mogelijk in eigen levensonderhoud te voorzien. We gaan dus meer naar het Duitse systeem, waarbij het verkrijgen van partneralimentatie niet langer meer vanzelfsprekend zal zijn. Het past allemaal in de tijd van individualisering en beroep op eigen verantwoordelijkheid. Geen paniek! Voor bestaande gevallen zal ongetwijfeld een redelijke overgangsregeling bedacht worden. Ik verwacht de Invoering van het nieuwe systeem in 2013.

Mr. Rob Luijten, advocaat Heeft u vragen over juridische kwesties? Mail naar r.luijten@luijtenadvocaten.nl

25 20


www.limburgplus.nl

CARNAVALIST TOT IN DE KIST? Nog even en het is weer carnaval. Storten de panelleden van Limburg Plus zich ook vol overgave in het feestgedruis of moeten ze juist niks hebben van ‘vastelaovend’? Wie: Mieke Winants Waar: Heerlen Leeftijd: 63 Beroep: consulent poli seksuologie/mediator

Wie: Hetty van Dongen Waar: Maastricht Leeftijd: 41 Beroep: eigenares communicatieen organisatie bureau

“Carnaval werd voor mij een feest dankzij mijn vader. Toen ik nog heel jong was, zat hij tijdens de optocht als jurylid op de tribune. Ik trok als puber met vrienden en vriendinnen arm in arm mee in de optocht. Heerlijk, een beetje verkleed, een beetje geschminkt en lopend naast de leukste jongen zongen we luidkeels schlagers tot we er hees van werden. Dat was de bedoeling: op school bijna niet meer kunnen praten, dat was stoer, dan had je echt carnaval gevierd. Jaren later, getrouwd en kinderen kwamen wij, moeders bij elkaar en maakten voor onze mannen en kroost de carnavalspakjes. Met muziek en een goed glas waren dit topavonden als voorbereiding op carnaval. Nu is het huis vol met logés en op zondagochtend wordt iedereen prachtig geschminkt door mijn schoonzoon . Met onze kinderen en kleinkinderen blijft carnaval voor mij een feest. En in de buurt van mijn favoriete ‘herremenie’ Miserabel geniet ik zoals ik altijd van carnaval genoten heb. Soms ga ik ‘s avonds even naar huis, verkleed me en kom onherkenbaar terug. Dan heb ik inwendig veel lol. Van wie zou ik dat toch hebben?”

“Als ik aan carnaval denk, dan kom ik in een spagaat terecht. Tijdens mijn studietijd genoot ik namelijk intens van carnaval: lekker drie dagen met mijn klasgenoten stappen in Roermond, meedoen aan de optocht met de harmonie of van kroeg naar kroeg trekken met de boerenkapel uit Linne. Ook het drie keer per dag verkleden en schminken vond ik super. Dronken ben ik nog nooit geweest, want ik hou niet van mensen die teveel drinken en lastig worden. Maar misschien ben ik gewoon bang om de controle te verliezen, dat kan natuurlijk ook. Jaren geleden kwam de ommekeer. Na een mislukte carnaval in Maastricht probeer ik nu de ‘vastelaovend’ vooral te ontvluchten door te gaan skiën, wandelen of me terug te trekken op mijn boerderij. Het gekke is dat ik enerzijds echt jaloers kan zijn op bijvoorbeeld mijn vriendin Brigitte die intens met haar hele familie geniet van carnaval. Anderzijds vind ik dit volksfeest een nogal geforceerde manier om vrolijk te doen. Ook zonder veel drank, gekke kostuums en een geschminkt gezicht kan een mens toch melig zijn en lol hebben? Ik in ieder geval wel.”

Wie: Frank Trübisch Waar: Geleen Leeftijd: 43 Beroep: proces operator

Wie: Rob Bauer Waar: Landgraaf Leeftijd: 70 Beroep: hogeschooldocent Duits

“Voor veel mensen is carnaval de mooiste tijd van het jaar: lekker ontspannen, even jezelf zijn, ontstressen en relaxen in ons ach zo drukke leven. Lekker voor aap staan in een konijnenpak, volwassen mannen bibberend in de regen in kort rokje en hoge hakken, Idols-Imitators zingen over hun gevlogen vogel en wijzen lachend naar hun open gulp. Ik ga van nature vrij humoristisch door het leven, maar dat is me iets te geforceerd. En omdat onder elk Zorro-masker je baas schuil kan gaan, moet je ook nog op je woorden letten. Dat lukt mij nooit boven de 1 promille. Jaren geleden had ik een boeiend gesprek met een pandabeer in een druk café. Ik verstond er geen woord van en herkende de mens onder het pak niet. Op die momenten waardeer je de werking van alcohol. Dit jaar ga ik met twee collega’s, hun vrouwen en kinderen in Eschweiler naar de optocht kijken. Ze gooien daar met tonnen snoep (leuk voor de kids en onze tandarts), flesjes sterke drank (leuk voor de mannen) en bosjes bloemen (leuk voor de dames en die vent op hoge hakken). Alaaf.”

“Ik heb jarenlang intensief carnaval gevierd. Bij heel wat carnavalsactiviteiten, meestal binnen de gemeenschap Landgraaf, maar ook daarbuiten was ik van de partij. Verkleed ging ik pas tijdens het carnavalsweekend en de daarop volgende dagen. Daarna kwam er een lange periode die totaal anders was. 25 jaar stond ik in Oostenrijk op de skipiste met een grote groep mensen. Als compensatie bezocht ik vóór vastelaovend tal van carnavalsavonden. Onder andere Herren- en andere Sitzungen. Ik had tijdens die wintersportweek nooit heimwee naar carnaval. Toen kwam het moment dat ik weer eens thuis bleef. De knop ging om en het carnavalsvirus sloeg weer toe. En hoe! Sinds die tijd zijn mijn vrouw en ik weer fervente carnavalsvierders geworden. De laatste jaren waren we meestal te vinden in Waubach -Groenstraat en in Kerkrade. Uiteraard verkleed, maar niet meer zo uitbundig. In 2012 breken we weer eens met de traditie. Carnaval met vrienden in Zaragoza lijkt ons ook leuk. Olé in plaats van alaaf.”

27


www.limburgplus.nl

PUZZELPAGINA

HORIZONTAAL

2 vervoer 10 Grieks eiland 12 paling 13 in opdracht van 14 pl. in België 16 legaal 19 taaleigen 21 slotwoord 22 gebak 25 in het jaar 26 plaaggeest 28 bij geen gehoor 30 Noorse godheid 31 vaartuig 34 putemmer 36 oplichter 38 naarling 39 Griekse letter 42 jong dier 44 met ingang van 46 houding 48 bijbelse reus 50 in elkaar 52 Spaans landvoogd 53 dagmars 55 uitvinder 57 deel v.h. oor 58 onheilsgodin 60 onbeschoft 61 oude lap 62 likdoorn

VERTICAAL

1 roofdier 3 gebouw in Amsterdam 4 kroonappel 5 namelijk 6 onmeetbaar getal 7 eens 8 Rijksvoorlichtingsdienst (afk.) 9 reinigingsmiddel 10 schildergerei 11 krachtig 14 echopeiling 15 riv. in Azië 17 ten name 18 schitterend 20 dierengeluid 23 als boven 24 rijksgrens 27 traag 29 welpenleidster 32 kloosteroverste 33 loflied 34 Turks bevelhebber 35 grond om boerderij 37 boom 38 vlak 40 pl. in Gelderland 41 vuur 43 tussen (in samenst.) 44 met name 45 van een 47 elpenbeen 49 knokploeg 50 kleine hoeveelheid 51 wreed heerser 52 ad interim 54 kostuum 56 tweetal 59 voor de vuist 60 chroom

LEDENPAS

Binnenkort is de ledenpas voor vrienden van Limburg Plus verkrijgbaar. Meer over de ledenpas in de volgende editie van Limburg Plus.

WOORDZOEKER

Onderstaande woorden zitten horizontaal, verticaal en diagonaal in alle richtingen in de puzzel verborgen. Ze kunnen elkaar ook overlappen. Zoek ze op en streep ze af. De overblijvende letters vormen achter elkaar gelezen de oplossing. AVONDCURSUS CHAOS CORPS DUBIO EERST EIKEN ENKEL ETHER FAALANGST

GRATIE HERTOG JEUGDCENTRUM KATROL MISREKENING MOEITE ONDERRICHTEN OPBIECHTEN OTTER

SECTOR SESAM STAGE THUIS TIMBRE TREND TSJECH WAREN WEVEN

29


www.limburgplus.nl

OP STAP MET LIMBURG PLUS

PRIKKEL DE ZINTUIGEN IN DAMIAAN - -

Limburgs tintje Uitgebreide rondleiding door het voormalige klooster. U komt ook op plekken die normaal gesproken niet voor het publiek toegankelijk zijn. Ter afsluiting een verrassingsoptreden.

Datum en aanvangstijdstip: zaterdag 25 februari vanaf 12.00 uur. Entree: â‚Ź 19,95 p.p. (betaling vooraf. U ontvangt een bevestiging). Aanmelden kan tot woensdag 15 februari. Telefoon: 085-7430420 (ma t/m donderdag van 09.00 tot 17.00 uur). E-mail: contact@viralmal.nl (vergeet niet uw contactgegevens te vermelden).

Limburg Plus organiseert in samenwerking met Vir Almal voortaan enkele keren per jaar een lezersactiviteit op een fraaie locatie in Zuid-Limburg. We trappen af op zaterdag 25 februari om 12.00 uur in Huize Damiaan in Simpelveld. Dit voormalige seminarie ligt in een prachtige omgeving, op de grens van het Heuvelland en Parkstad. Het monumentale gebouw ademt nog altijd een authentieke sfeer. Laat u betoveren door de geschiedenis van Damiaan en zijn verborgen schatten. Proef, ruik, zie, hoor en voel de sfeer van Huize Damiaan.

PROGRAMMA: -

Welkomstwoord en overheerlijke Damiaan-lunch met


www.limburgplus.nl

UITGAANSTIPS

FILMHUIS DE SPIEGEL Kom het bar- en kassateam van Filmhuis De Spiegel versterken!

Wij zijn op zoek naar: • enthousiaste mensen die enkele keren per maand tijdens de filmvoorstellingen bar- en kassawerkzaamheden willen verrichten • mensen met een voorkeur voor de betere film • mensen die ervoor willen gaan dat ons filmhuis kan blijven draaien. Vraag informatie via info@filmhuisdespiegel.nl, bel met de coördinator 045 5228423 of schiet iemand aan tijdens de filmvoorstelling. Doen! Elke eerste maandag van de maand seniorenmatinee, aanvang 13.30u. Toegangsprijs slechts € 5,-. Een greep uit de films van februari: Jane Eyre ---------------------------------------------American Beauty ---------------------------------Medianeras -----------------------------------------Drive ----------------------------------------------------

do 2 t/m za 4 feb / 20u / ma 6 feb seniorenmatinee / 13.30u ma 6 feb / 20u / Film Top Tien nr. 7 ma 13 feb / 20u do 23 en vrij 24 feb / 20u

Voor het complete programma en om te reserveren zie onze website www.filmhuisdespiegel.nl

BESTEL UW KAARTEN VOOR PLUSPUNT

Er is nog een beperkt aantal kaarten beschikbaar voor de veertigplusbeurs PlusPunt op 10 en 11 maart in Huize Damiaan in Simpelveld. Een entreebewijs bedraagt € 6,50 (dagkassa: € 7,50, kinderen tot 6 jaar gratis) en kunt u bestellen bij Vir Almal. Amuseren, inspireren en informeren. Dat zijn de kernwaarden van deze veelzijdige beurs. “Voor de bezoekers wordt dit een ontdekkingstocht op een bijzondere locatie”, beloven de organisatoren Myriam Offermans en Hein van Moerkerk. PlusPunt komt voort uit een samenwerkingsverband tussen Huize Damiaan, Vir Almal en Limburg Plus. Via een route worden de thema’s wonen, maatschappij, vakantie, mooi & fit, vrije tijd en welzijn uitgelicht. “PlusPunt staat garant voor een gevarieerde dag uit in een ongedwongen sfeer en zal zonder twijfel de zintuigen prikkelen”, zeggen de organisatoren. Op de begane grond is een mediacafé ingericht waar Limburg Plus sprekers uitnodigt, live interviews maakt met prominente Limburgers en tussen de bedrijven door muziek wordt gemaakt. Ook worden allerlei lekkernijen uit eigen streek geserveerd. Bezoekers kunnen parkeren in het centrum van Simpelveld. Huize Damiaan ligt van daaruit op enkele minuten loopafstand.

29 31


Limburg Plus februari 2012  
Limburg Plus februari 2012  

Limburg Plus februari 2012

Advertisement