Page 1

chef

OPGAVER KREATIV

gennem årene som

KOMMUNIKATIONSkonsulent

freelancer

SEKRETÆR

cheflayouter

layouter

grafisk designer

REDAKTIONS

LAYOUTCHEF


MAGASIN/UGEBLAD layout

Komputer for alle Søndag Familie Journal Den Bedste Alder Ude og Hjemme UH EKSTRA Når et magasin eller ugeblad udkommer, er det et resultat af et redaktionelt samarbejde, hvor journalister, fotografer, layoutere m.fl. har bidraget. Ofte er layoutet styret af faste koncepter, man som layouter arbejder kreativ indenfor, med de muligheder tid og leveret materiale giver. Andre gange kan man lige fra idéfasen af styre layoutet og være medbestemmende i valg af illustrationsform og tekstindhold. Uanset vilkårene har man som layouter ansvar for, at den forudsætningsløse læser får det bedste ud af tekst og billeder, samt at læseren aldrig er i tvivl om, hvilket blad de læser i.


Komputer for alle (2004-2016) Udgivet af Bonnier Publications A/S Magasinet udkommer 18 gange ĂĽrligt. Bladet produceres i Danmark og bliver oversat til norsk, svensk og finsk. Jeg var med til at re-designe bladet, udvikle templates samt optimere workflow. Magasinet er kendt for sine trin-for-trin-artikler indenfor hard- og software til gavn for private IT-brugere.


DANMARKS STØRSTE PC-MAGASIN

KOMPUTER FOR ALLE 2 ■ 2013

PRIS: 71,95

W W W. K O M P U T E R . D K

SE ALLE STYRKER OG SVAGHEDER:

SKAL DU SKIFTE TIL WINDOWS 8 NU? Kæmpe

G U IDE til dig me d XP,

Vista eller Win dows 7

Side 46

STORTEST:

Overvåg dit hjem med et kamera på netværket Side 20 17.01.13 - 06.02.13

BK returuge 6

HELT NY TYPE PC:

PRØV DET SELV:

Nu får du hele tre computere i samme maskine Side 10

Skab dine helt egne mobilkoder på computeren

7

KOMPLET PROGRAM:

ALT OM SKYDRIVE:

GB gratis plads til dine filer på nettet

Side 70

Få endnu bedre digitale pletskud

Side 76

Side 56


AFSNIT 1 – HOLD COMPUTEREN FULDSTÆNDIG SIKKER:

Slip for

VIRUS på pc’en Nettet er fyldt med farer, men du kan sagtens undgå dem med lidt omtanke og de rette programmer. I denne nye serie over fire afsnit kan du læse alt om sikkerhed i pc’en. SÅDAN! Beskyt din pc mod infektioner fra virus, mailorme og trojanske heste. DE T SK A L DU BRUGE

Avast Antivirus

UD GIF T ER

Ingen

T IDSF ORBRUG

30-60 min. SVÆRHEDS GR A D 0 1

2

3

4

5

6

7

8

L IG GER PÅ CD 15

Avast Antivirus V IRK ER MED:

44

KOMPUTER FOR ALLE 15 ■ 2007 WWW.KOMPUTER.DK

9 10

D

ing! Du har fået mail. Det er fra din ven, og mailen ligner en sjov pauseskærm. Der er ingen tekst. Du dobbeltklikker på den vedhæftede fil, men der sker ingenting. Lidt efter slukker du pc’en og går i seng. Desværre skete der flere ting på pc’en i det skjulte, inden du slukkede. Computeren sendte mails ud til adresserne i dit adressekartotek med en vedhæftet pauseskærm. I virkeligheden er det et skadeligt program, som gentager processen på dine venners pc’er. Programmet vil også aflure dine tastetryk og give uvedkommende adgang til din computer. Det hele foregår, uden at du aner det fjerneste om det. Vi kalder dem virus, orme, trojanske heste eller andre beskrivende navne fra den virkelige verden, og de har én ting til fælles. De er alle skadelige programmer, som får pc’en til at gøre ting,

vi ikke vil have. Velkommen til Komputer for alles store sikkerhedsserie i fire afsnit. I denne serie får du masser af tips til at sikre din pc bedst muligt. Vi lærer dig at installere antivirusprogram, antispyware og firewall. Og du kan læse alt om de forskellige trusler, så du ved, hvad du skal beskytte dig selv og pc’en imod. Samtidig bliver det nemmere end nogen sinde at finde frem til sikkerhedsprogrammer på cd’en. En ny sikkerhedskategori samler de vigtigste programmer til at holde pc’en sikker og fri for uønskede programmer. Sikkerhedsprogrammer som antivirus og firewall er vigtige elementer, når pc’en skal sikres, men de kan ikke stå

Af Torben B. Sørensen. Foto: Søren Kristensen. Illustration: Jørgen Stamp


alene. Det vigtigste er, at du og de andre brugere af pc’en anvender den på en sikker måde og med omtanke. Det betyder blandt andet, at du ikke ukritisk må hente og afvikle programmer på nettet eller dobbeltklikke på vedhæftede filer i mails, du ikke selv har bedt om. Det er også vigtigt, at du aktiverer automatiske opdateringer i Windows, så pc’en altid er udstyret med de seneste fejlrettelser fra Microsoft.

Sikkerhed på pc’en er lidt ligesom forsikringer. Det er ikke nødvendigvis sjovt, men hvis uheldet er ude, er det en rar foranstaltning, og det gør, at pc’en altid er velfungerende og uimodtagelig for kriminelles hensigter. I dette afsnit af sikkerhedsserien kan du læse alt om virusser, og du finder et gratis antivirusprogram i vores nye sikkerhedscenter på CD 15, som fremover holder pc’en sund og rask.

Det kan du læse i afsnit 1-4 I dette nummer: Hold computeren fri for virus og orme med et skud antivirus fra CD 15.

I nummer 16/07: Beskyt pc’en mod spyware og adware. Du får to programmer på CD 16.

I nummer 17/07: Undgå udspekuleret phishing-svindel og spam med de to programmer på CD 17.

Virus i vækst Mængden af forskellige virus, mailorme og lignende er vokset fra én i 1986 til foreløbig 305.000 i 2007.

200.000 100.000 0 2007

1986

I nummer 18/07: Beskyt pc’en mod orme og hackere med en firewall, som du finder på CD 18.

300.000

2000

Kilde: Antivirusfirmaet F-Secure

Truslerne har mange ansigter Sådan virker en mailorm Beskyt pc’en mod virus og orme KOMPUTER FOR ALLE 15 ■ 2007

WWW.KOMPUTER.DK

45


Truslerne har mange ansigter Virus, orme og andre skadelige programmer har to ting til fælles: De spreder sig hurtigt og kan skade både programmer og dokumenter. Her er de mest typiske.

■ Fil-inficerende virus

■ Systemsektorvirus

En virus er et program, der spreder sig ved at kopiere sig selv ind i andre filer. Nogle virus nøjes med at sprede sig og ødelægge de filer, der inficeres. Men andre virus er mere skadelige: Deres formål er at udøve hærværk på den pc, de har inficeret – fx ved at slette alle dine digitale billeder. En virus inficerer en programfil ved at lægge en kopi af sig selv ind i filen. Når du kører den inficerede programfil, afvikles virusprogrammet og forsøger at sprede sig til andre filer. Hvis du kopierer en inficeret programfil over på en anden computer via en cd eller diskette, vil filerne på den anden computer blive inficeret, når programfilen køres. Du kan undgå en fil-inficerende virus ved at bruge et antivirusprogram – og ved aldrig at åbne vedhæftede filer, som for eksempel exe-filer, i e-mails.

Harddiske og cd’er, der kan boote et styresystem, indeholder en såkaldt systemsektor med programmer, der afvikles, når pc’en tændes. Nogle virus kan gemme sig i systemsektorerne. De kaldes systemsektor- eller bootsektorvirus. Virussen afvikles automatisk, når pc’en booter, og var især udbredt, da man brugte disketter til dataudveksling. Antivirus-programmer kan overmande virussen.

■ Makrovirus I stedet for programfiler inficerer makrovirussen dokumenter – typisk Word-dokumenter eller Excel-regneark – via programmernes makrofunktion. Det er et indbygget programmeringssprog, der kan udføre opgaver automatisk. Når du åbner et inficeret dokument, vil makrovirussen starte automatisk – medmindre du af sikkerhedsgrunde har slået det fra i Word. Fjernes af antivirus.

■ Mailorm Spreder sig via e-mail – typisk som en vedhæftet fil i en mail. Hvis du åbner den vedhæftede fil, bliver programfilen aktiveret. Mailormen kigger i adressekartoteket i dit mailprogram og sender sig selv til alle adresser. Ormen kan sende mails med forskellig ordlyd og fra forskellige afsenderadresser, men de har alle ormeprogrammet vedhæftet. Antivirusprogrammer kan beskytte mod mailorme. Derudover er der ingen risiko ved at modtage en mailorm. Kun hvis du åbner den vedhæftede fil, kan din pc blive inficeret.

Teenagers VIRUS gik verden rundt Virus og orme dukker ikke op af sig selv. De er typisk udviklet af unge mænd, som er vilde med computere. Den tyske teenager Sven Jaschans mailorm inficerede millioner af pc’er.

Sven Jaschan fik en mild dom for at sprede sine mailorme, fordi han ikke var fyldt 18, da han udviklede dem. Her er det et skolefoto, fra før han blev fanget.

46

Ved årsskiftet 2003-2004 spredte to mailorme sig på nettet. De hed Mydoom og Bagle. Ormene blev konstant raffineret, så antivirus-programmer havde svært ved at følge med. I februar kom en ny udfordrer ind fra sidelinjen: mailormen Netsky. Ormen var utraditionel, fordi den forsøgte at fjerne konkurrenterne Bagle eller Mydoom. Netsky blev lavet af den tyske teenager Sven Jaschan fra den lille by Waffensen. I mailormens programkode skrev han nedladende bemærkninger om de andre ormeprogrammører. Netsky-ormen blev hurtigt endnu større end sine konkur-

KOMPUTER FOR ALLE 15 ■ 2007 WWW.KOMPUTER.DK

renter og var længe verdens mest udbredte mailorm. Det stoppede dog ikke Sven Jaschan. I april 2004 udsendte Microsoft en programrettelse til et sikkerhedshul i Windows. Kort efter skrev Sven Jaschan en ny orm, der spredte sig via sikkerhedshullet. Han slap ormen løs den 30. april. Kort efter begyndte computere over hele verden at slukke og genstarte uden varsel. Ormen blev kendt under navnet Sasser. I Sydney blev togdriften og 300.000 togpassagerer blev plaget af ormen Sasser. I Finland måtte landets tredjestørste bank holde lukket en dag, og i Danmark

Foto: Scanpix

blev skanningsudstyr på amtssygehuset i Herlev lukket ned. Den 7. maj 2004 sluttede Sven Jaschans karriere som virusprogrammør. Politiet arresterede ham efter et tip fra hans klassekammerater. Microsoft havde udlovet en dusør på 250.000 dollar for oplysninger om manden bag Sasser, og det fristede kammeraterne til at angive Sven Jaschan, som havde pralet med sine bedrifter. Sven Jaschan var under 18, da han lavede ormene. Derfor fik han kun en betinget dom på 21 måneders fængsel ved afgørelsen i 2005. I dag arbejder han i et it-sikkerhedsfirma.


■ Trojansk hest

■ Tastatursnuser

■ Sårbarheder En fejl i et program, der udgør et sikkerhedsproblem. Det kan fx være en fejl, der giver uvedkommende mulighed for at køre et program på pc’en. Alle programmer har sårbarheder, som måske eller måske ikke er opdaget endnu. I 2001 blev der fx fundet en sårbarhed i Outlook Express, som gjorde, at vedhæftede filer i mails automatisk blev afviklet. Derfor kunne virus startes, selv om brugeren ikke dobbeltklikkede på den vedhæftede fil. Aktivér automatiske opdateringer i Windows og opdater pc’ens software for at undgå sårbarheder.

Et program, der registrerer dine tryk på tastaturet og gemmer dem i en fil. Hackere kan bruge tastetrykkene til at se, hvad du har skrevet på pc’en – herunder de passwords, du har indtastet. Tastatursnusere, der også kaldes keyloggers, optræder som regel sammen med andre skadelige programmer. For eksempel kan en mailorm eller trojansk hest installere en tastatursnuser. Nogle tastatursnusere sender filen med opsnappede tastetryk til hackeren via mail eller en webside, andre lagrer dem på pc’en, hvor hackeren kan hente dem ved lejlighed. Fanges af antivirus.

■ Orm En orm spreder sig via netværk – typisk ved at udnytte en sårbarhed i et udbredt program. Ormen forsøger at finde frem til computere med sårbarheden, og når det lykkes, bryder den ind og afvikler sig selv. Derfra søger den efter nye ofre og kan sprede sig automatisk. Det adskiller ormen fra virus, mailorme og trojanske heste, som kræver, at man kører en inficeret fil. Firewalls forhindrer orme, og et antivirusprogram fjerner ormen, hvis pc’en er smittet. Orme kan sprede sig og slette filer.

Ormen “ forsøger at finde frem til computere med sårbarheder

■ Botnet

Et botnet er ikke en egentlig trussel, men en konsekvens af en inficeret pc. En virus eller mailorm kan nemlig koble pc’en på et hemmeligt netværk, så hackere kan fjernstyre den. Det kaldes også et zombienetværk. Pc’en indgår nemlig i et netværk, som hackeren kan kontrollere til fx at bombardere en webserver med store datamængder, indtil den går ned, eller at udsende spam i massevis. Det er svært at opklare, hvem der har startet angrebet, for robotpc’erne, der er ejet af uskyldige og intetanende brugere, står som afsendere. Antivirus beskytter mod de mest udbredte botnetprogrammer.

Top 10 over VIRUS i 2006 På listen over de ti mest udbredte virus i 2006 optræder blandt andet Netsky-familien af mailorme, der første gang dukkede op i 2004.

Virus/mailorm

Procentdel af indberetninger

Mytob

29,9 %

Netsky

20,8 %

Sober

17,7 %

Zafi

8,0 %

Nyxem

5,6 %

Bagle

5,5 %

MyDoom Stratio

3,8 % 1,3 %

Clagger (trojansk hest)

1,0 %

Dref

0,9 %

Øvrige

Kilde: Antivirusfirmaet Sophos

En trojansk hest er et program, der giver sig ud for at være nyttigt, men som i virkeligheden er skadeligt. En trojansk hest kan for eksempel være en sjov pauseskærm. Når man downloader og installerer den, får man glæde af en ny pauseskærm. Men bag kulisserne åbner programmet en bagdør, som giver en hacker adgang til pc’en via nettet, uden at brugeren kan se det. Et antivirusprogram kan finde og fjerne trojanske heste. Derudover kan man beskytte sig ved at være varsom med at hente programmer på nettet.

5,5 %

Sådan virker en mailorm

KOMPUTER FOR ALLE 15 ■ 2007

WWW.KOMPUTER.DK

47


Sådan virker en mailorm

▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ 3

1

Virusudvikler Jack Spears hygger sig ved pc’en. Han skriver et ondsindet program: en orm, der spreder sig via e-mail. Han udvikler programmet med værktøjer, han har hentet på internettet.

2

Han sender den nye orm ud i verden til en række tilfældigt udvalgte mailadresser. Han bruger falsk afsenderadresse og vedhæfter ormeprogrammet. Emnefeltet i mailen lyder ”Funny screensaver”.

3

Anders er blandt de første, der modtager mailormen. Han kender ikke afsenderen, men da emnet lyder spændende, dobbeltklikker han på den vedhæftede fil. Han bliver skuffet: Der kommer blot en besked om, at der mangler en komponent, for at programmet kan køre.

11

▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲

På et par dage har millioner af mennesker modtaget mailormen. Tusinder af dem har dobbeltklikket på den vedhæftede fil. Deres pc’er kan nu fjernstyres af Jack Spears, som kan tjene penge på at udleje dem til mafiaen, der igen kan bruge dem til afpresning, udsendelse af spam og svindel. De mange tusinder inficerede pc’er kunne være undgået, hvis folk havde antivirus installeret og var mere forsigtige med at åbne vedhæftede filer i e-mails.

10

Serveren kan ikke længere vise sine sider, da den på få sekunder får titusindvis af opkald fra de inficerede pc’er. Efter en halv time giver Jack Spears sine pc’er besked på at indstille skydningen. Derefter sender han en mail til serverens administrator og beder om 100.000 kroner i brugte sedler for ikke at genoptage angrebet.

FÅ SVAR PÅ SPØRGSMÅLENE Her har vi samlet svarene på de mest almindelige spørgs mål om virus, orme og andre ondsindede programmer, der kan finde vej til pc’en.

48

KOMPUTER FOR ALLE 15 ■ 2007 WWW.KOMPUTER.DK

antivirus ? Beskytter mod alle virus? Nej. Antivirus virker !tjekker ved, at programmet og sammenligner

filerne med en liste over kendte virus og orme. Antivirusfirmaerne skal først have en ny virus med på listen og sende den ud, før deres program kan fjerne den fra pc’en.

sker der, når viHvordan kan jeg vide, ? Hvad ? russen ikke er kendt? at min pc er angrebet af en virus? Antivirusprogrammet !heuristisk Ofte bliver pc’en langforsøger med såkaldt ! som og ustabil, når analyse at genden er inficeret med en vikende nogle typiske egenskaber ved skadelige programmer. Det er smart, men ulempen er, at funktionen også kan komme til at stemple uskadelige programmer som farlige.

rus eller en orm. Den kan også pludselig begynde at genstarte uden varsel. Hvis du får mistanke om, at der er noget galt, skal du skanne pc’en med et


En mail-orm skal gennem en lang rejse, lige fra dens kode bliver skrevet og til den har formeret sig til millioner af pc’er. Følg dens lange rejse her. ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲

4

5

Virusprogrammøren Jack Spears kan ikke fordrage musik i nogen form. Derfor søger hans ormeprogram efter musikfiler på de inficerede pc’er, og når den finder en MP3- eller WAV-fil, bliver den straks slettet. På den måde forsvinder alle Anders’ dyre musikfiler.

6

Ormen skal videre ud i verden og kigger derfor i adressebogen på Anders’ pc. Den skanner også harddiskens dokumenter for adresser. Den sender masser af mails ud med ormen vedhæftet. Afsenderadressen er Anders’, så modtagerne tror, mailen er fra en, de kender.

▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲

Men i virkeligheden manglede der ingen komponenter. Ormen kører uden problemer. Den gemmer en kopi af sig selv på harddisken og sørger for, at den kører, hver gang pc’en starter. Det ordner den ved at tilføje en linje i Windows’ registreringsdatabase.

▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲ ▲

6

4

9

Jack Spears kan nu sidde derhjemme og fjernstyre alle de pc’er, hans mailorm har overtaget over hele verden. De indgår i et såkaldt botnet. Via den servercomputer, som de inficerede pc’er melder sig til tjeneste hos, sender han besked ud til dem om, at de skal indlede et angreb på en webserver. Han har kontrol over tusindvis af computere.

antivirusprogram. Husk at opdatere det først. Hvis du har installeret et antivirusprogram, som ikke finder noget, kan det være blevet deaktiveret af virussen. Så skal du i stedet køre en online-skanning fra en webbaseret antivirustjeneste. Det kan fx være CA Web Scan på adressen: www.ca.com/securityadvisor/ virusinfo/scan.aspx

8

Hos Anders er mailormen ikke færdig endnu. Den kontakter en servercomputer på internettet og giver besked om, at den er klar til at udføre ordrer. Desuden installerer den en tastatursnuser, så Jack Spears i ro og mag kan se alt, hvad Anders taster på sin pc.

7

Birte modtager en mail med Anders som afsender. Ormen har skiftet emnet til ”Important security update”. Mailen fortæller, at den vedhæftede fil fjerner et sikkerhedsproblem i Windows. Birte dobbeltklikker på den vedhæftede fil. Men mailen kom i virkeligheden fra ormen på Anders’ pc, og Birtes pc er nu også inficeret. Ormen sender sig videre.

fjerner jeg en en virus ødelægpc’en få virus fra ? Hvordan ? Kan ? Kan virus fra min pc? ge min pc? musik- eller videofiler? antivirusprogramEn virus er et program Virus kan ikke ligge i met fundet en virus, kan musik- og videofiler. !detHar ! ! og kan det samme som også fjerne den. Er der Men mailorme kan forklæandre programmer: optale om en virus, kan du vælge at lade programmet forsøge at reparere de filer, som virussen har inficeret. En mailorm inficerer ikke andre filer, så den kan du blot slette.

rette, ændre og slette data. Du kan miste både programmer og data på din pc. Men du kan genoprette dem med en backup.

de sig som mediefiler ved at ændre ikonet og skjule filtypen. Læg derfor altid mærke til det fulde filnavn med efternavn.

Beskyt pc’en mod virus og orme KOMPUTER FOR ALLE 15 ■ 2007

WWW.KOMPUTER.DK

49


Familie Journal (2017-2018) Udgivet af Aller Media Ugeblad Familie Journal er udkommet i mere end 140 år. Det er et ugeblad, der henvender sig til Familie Danmark i aldersgruppen 60+. Madopskrifter, hyggelige historier om almindelige danskere samt krydsord og brevkasser er primær-stof. Jeg fik introduceret ny illustrator til ”Kære Puk” samt tilrettet templates på nogle af de faste sider.


Nr. 2 • 142. årgang • 8. januar 2018 • Kr. 34,95

24 sider

Brev til Puk

Familiestrid før barnedåb

-ord

For Rita er lykken at være bedstemor

DE BEDSTE KNUS KOMMER FRA AURA

Hvad skal barnet hedde?

Hjemmeba gt

Pynt med grønt

Flot buket

Lækkerier til den lille sult Tema Fordøjelsen i fokus

Sådan får du styr på maven De gamle fiskere er gået i land

Her passer vi godt på hinanden

Varm og dejlig vintersuppe


Nye er flyttet ind − og nu bliver der stjålet fra os Jeg bor i et stille villakvarter, og vi har det godt på vejen. De fleste af os har boet her mange år, og vi er vel et såkaldt sølvbryllupskvarter. De helt gamle begynder at falde fra, så nye flytter ind, og det er nu sket to huse fra mig, da den dame, der boede der, døde. De holder sig for sig selv og taler ikke rigtig med nogen. Da jeg for nylig bestilte en pakke og fik besked om, at fragtmanden ville komme mellem det og det tidspunkt, ringede jeg til ham og sagde, at han bare kunne stille pakken ude foran min dør, hvis jeg ikke var hjemme. Vi er vant til, at tingene bare kan stå, og der aldrig bliver taget noget. Jeg var så ude at handle, da min pakke skulle komme, men da jeg kom hjem, var der ingen pakke. Jeg ventede et par timer og ringede så til fragtfirmaet, der sagde, at pakken skam var leveret. Jeg var faktisk i chok og ledte alle mulige steder. Ringede på hos naboer og spurgte, om de havde fået leveret min pakke. Da jeg ringede på hos de nye på vejen, blev jeg mødt med en halvåben dør og et uvenligt ”jeg har ikke set noget” og smæk, så var døren lukket igen. Det er nu kommet mig for øre, at en anden familie på vejen har været udsat for det samme. De fik mad leveret, og det forsvandt fra garagen. Folk begynder at snakke, og pilen peger på de nye. Der er end-

da en, der mener, at hun har set manden i huset gå med min pakke. Det er vildt ubehageligt, og jeg ved ikke, om jeg bare skal banke på igen, eller er det en sag for politiet? Det er det vel, men det føles også svært at anmelde dem, når jeg ikke ved mere. Det giver uro på vores vej, og her er blevet mere utrygt. Hvad synes du, jeg skal gøre? Den utrygge Kære Den utrygge. Det er så absolut en sag for politiet. Din pakke er stjålet. Du fortæller politiet alt, hvad du ved, og så er det deres opgave at forsøge at finde frem til, hvem tyven er. Politiet er ret overbelastet for tiden, og jeg tør ikke spå om, hvor mange reccourser de vil lægge i opklaringen, men der er ingen på jeres vej, der skal lege Sherlock Holmes på egen hånd. Man skal også være meget varsom med, hvad man beskylder andre mennesker for. Det er nemt at pege på de nye som synderne, fordi utrygheden er kommet til jeres vej, efter at de er flyttet ind, men tiderne ændrer sig alle steder, ikke kun på jeres trygge vej. Her, hvor jeg bor, er der flere eksempler på biler, der kører rundt, og folk, der hopper ud

Digt til toiletgæster I Familie Journal nr. 43 var et indlæg om problemer med hygiejnen, og de skilte, der var hængt op, hjalp ikke. Alligevel sender jeg et lille digt, som er hængt op og har hjulpet på min arbejdsplads: Kære gæster − Inde på toilettet må gerne høres en lyd − men for os er renlighed en dyd − så når du har trukket ned − og klaret dine sager − så se efter, om der er nogle brune kager. − Toiletbørsten er den, der står ved siden af dig. − Brug den grundigt, så glæder du mig. − For så er der rent igen og klar til den næste − som gerne toilettet vil gæste. Inge Lise 22

og propper ting i varerummet og drøner afsted. Det kan i teorien være jeres nye nabo, der har nuppet pakken, men det kan også være nogle helt andre. Umiddelbart synes jeg, at man skal være utrolig dårligt begavet, hvis man vil stjæle fra folk, der bor under 100 meter fra ens egen bopæl. Det er møgærgerligt, at din pakke er væk, men I er simpelthen nødt til at stoppe spekulationerne og holde jer til facts. Tal med politiet − og held og lykke. Bedste hilsner fra Puk

Kære Inge Lise. Mange tak for dit lille digt. Jeg elsker sætningen med de brune kager. Det er ikke altid, vi kan lide at kalde tingene ved rette navn. Jeg håber, de hænger digtet op på den pågældende arbejdsplads, og at det hjælper. Jeg tror dog desværre, at der skal mere end et digt til at få folk til at ændre vaner. Undersøgelser viser, at hver femte dansker ikke vasker hænder efter endt toiletbesøg. Det er ret mange, og når man så tænker på, at de går lige fra toilettet og ind til den fælles morgenmad eller hen til buffeten i kantinen, så kan det godt vende sig en smule i maven. Når så mange ikke gider vaske hænder, tvivler jeg på, at de gider vaske brune kager af kanten. Men vi har da lov at håbe. Nu har du i hvert fald hjulpet dem lidt på vej. Kærlig hilsen Puk familiejournal.dk • 03/2018


Illustration: Birgitte Ahlmann

Er min familie ved at gå i opløsning?

Kender du det, når tankerne bare kører i ring, og man ikke kan finde hoved og hale i sit liv og sine bekymringer? Sådan har jeg det lige nu, og jeg ved slet ikke, om jeg har grund til at bekymre mig. For at forklare må jeg nok begynde med begyndelsen. Jeg er 45 år, gift og har tre børn i skolealderen. Vi bor i en lille landsby, og jeg har et godt job. Min mand og jeg har været sammen i 17 år, og det går, som det vel ofte gør i parforhold, op og ned. Den seneste tid har været en svær og uglad periode, synes jeg. Min mand har mistet sit job efter en længere sygdomsperiode. Det har været tungt, og for at få ham lidt ud af huset anskaffede vi os en lille hundehvalp. Min mand er meget glad for hunde og lyste også vældigt op, da det nye familiemedlem ankom. Det har hjulpet ham meget. Han går ture med hunden flere gange om dagen, har selskab, når vi andre er ude af huset, og han elsker den hund. Nu er der så bare lige det, at jeg synes, han er blevet lidt for glad... Lidt længere nede ad vejen bor en kvinde på vores alder. Hun er liJeg har ikke ge blevet spurgt ham skilt, og vi direkte, om jeg har har børn i samgrund til at være me klasbekymret over det se. Hun ”venskab,” han har er enormt sød, desmed den anden værre, og kvinde hun er faktisk også ret pæn. Hun har også mistet sit job og gæt, hvad hun har anskaffet sig − en hundehvalp. Nu går hun og min mand ture hver dag. De bruger rigtig meget tid sammen, og jeg kan se, at de griner og hygger sig. Jeg synes, min mand er blevet fjern, og somme tider om aftenen tager han hunden og siger, at han lige går en tur. Jeg har ikke spurgt ham direkte, om jeg har grund til at være bekymret over det ”venskab,” han har med den anden kvinde, men det driver mig til vanvid at tænke på det. Han er gået fra et være nærmest depressiv til at være en fjollet tosse, der fiser rundt med den hund hele tiden. Hvad gør jeg? Skal jeg konfrontere ham? Skal jeg konfrontere hende? Jeg har mest lyst til at sætte den hund ind i bilen og sætte den af på en mark 100 km herfra og håbe, at den aldrig finder hjem. 03/2018 • familiejournal.dk

Bare rolig, det gør jeg selvfølgelig ikke. Men jeg er desperat. Er min familie ved at gå i opløsning? Den fortvivlede Kære Den fortvivlede Det er da også pokkers, nu fik du lige løst det ene problem, og så opstår der et andet. Det var ikke efter planen, kan jeg godt se. Men rolig nu, lad os se på, hvad der er konkret, og hvad der er tankemylder. Din mand og denne kvinde går ture sammen, det er facts. Han er blevet gladere og lidt mere fjollet, det ved vi også med sikkerhed, men resten er bare gisninger. Det kan godt være, din mand har et lille crush (en lille forelskelse) i kvinden. Som du skriver, er hun både sød og pæn, og så har hun tid. Det er sandsynligt, at han er blevet betaget af hende. Vi kommer alle sammen ud for at blive betaget af et andet menneske på et tidspunkt − også vi, der er i et fast forhold. Det behøver ikke betyde, at han er dig utro. Hvis man er forelsket, bliver man en smule skør og glemmer virkeligheden. Det er på tide, at du giver ham et lille realitetstjek. Han skal lige rystes ud af den boble, han befinder sig i. Tag en fridag. Sig til din mand, at du gerne vil med på næste gåtur sammen med kvinden og de to hvalpe. Han skal lige se jer to sammen. På den måde kiler vi virkeligheden ind mellem ham og drømmen. Jeg synes ikke, du skal anklage ham for noget. Ikke på det her tidspunkt. Hvis man som din mand har været langt nede, og livet har været rigtig svært, så spejder man efter den

nærmeste bøje og svømmer ud mod den for ikke at drukne. Hun er måske den bøje. Hun har måske været det lys, han kunne pejle efter i en mørk tid, og nu kan det være, at han forveksler hende med kærlighed. Han skal bare vækkes. Hvis du anklager ham for alt muligt lige nu, så tror jeg, at han vil tage afstand til dig. Hvis det var mig, der var i din situation, ville jeg langsomt, men sikkert, vende min mands opmærksomhed hen mod mig igen. Gør noget sammen, som I begge godt kan lide. Gå med på turen med hunden. Træk ham tilbage til dig. Selv om man har været sammen længe og måske har papir på hinanden, så er det at pleje et forhold et stort arbejde. Stol på dig selv. Du og din mand har en lang historie sammen. Hiv ham hjem, hvor han hører til. Kærlig hilsen Puk

Står du med et problem, du har svært ved at løse, eller trænger du bare til et klogt og forstående menneske at dele dine tanker med? Så skriv til Puk Elgård! Mail: puk@familiejournal.dk Postadresse: ”Kære Puk”. Familie Journal, Postboks 420, 0900 København C. Bemærk: Du må gerne være anonym i bladet, men vi skal kende navn og adresse.

23


Velsmagende fiskeretter vækker næsten altid glæde, særligt når de kan nydes uden ben. Her er tre gode, benfri fiskemåltider, der alle egner sig til både hverdag og fest. Servér dem til aftensmad eller frokost.

Af Christine Bille Nielsen Foto: Carina Krüger

Fristende fiskeretter citron. Kog forsigtigt op, lad det simre i 1 min. Tag rejerne op og læg dem i et lille fad. Hak persillen og kog med væsken på panden i 1 min. Hæld væsken op i en skål og lad den køle af. Pisk den afkølede væske med 2 spsk. olivenolie og saft af resten af citronen. Vend dressingen med rejerne. Tip: Rejerne kan laves dagen i forvejen og trække natten over i køleskabet. Servér dem stuetempererede. Små fiskefrikadeller: 1 lille løg 1 lille bdt. dild 500 g hakket fiskekød 1 tsk. salt 1 æg 1 spsk. hvedemel Peber 2-3 spsk. rapsolie el. smør 1 limefrugt Hak løg og dild fint. Rør fiskekødet sejt med salt. Rør ægget i og derpå mel. Rør løg, dild og peber i farsen. Steg små frikadeller af farsen i olie eller smør. Servér fiskefrikadellerne lune med lime i skiver.

Fisketapas (6 pers.) Hvidvinsmarinerede rejer: 250 g rå kæmperejer 2 fed hvidløg 3 spsk. olivenolie Salt 1 dl hvidvin 1 citron 1 bdt. persille 14

Pil skallen af rejerne undtagen det yderste haleled. Hak hvidløgene groft og varm dem op med 1 spsk. olivenolie på en pande, uden de bruner. Steg rejerne ved jævn varme i olien i ca. 1 min. på hver side, til de bliver lyserøde. Krydr med salt og tilsæt hvidvin og saft af ½

Gratinerede muslinger: 750 g blåmuslinger 1 stort bdt. persille 3 fed hvidløg ½ fennikel 1 løg 2 spsk. olivenolie 2 dl hvidvin 1 skive daggammelt hvedebrød ½ usprøjtet citron Skrub muslingerne godt og kassér dem, der er gået i stykker, og dem, der ikke lukker sig efter at være banket hårdt i bordet. Skyl persillen og tag halvdelen fra. Hak resten groft med

stilke og det hele. Hak hvidløg, fennikel og løg. Svits persille og grøntsager i 1 spsk. olie i en stor gryde i et par min. Vend muslingerne i gryden og tilsæt vin. Kog muslingerne med låg i et par min., til de alle er åbnede, kog dem ikke for længe, så krymper de og bliver gummiagtige. Lad dem køle lidt af og pil dem ud af skallerne. Gem de største af skallerne og knæk dem over i leddet. Læg skallerne på en bageplade som små skåle. Læg evt. nogle mindre skaller nedenunder til at holde dem helt lige. Læg 1 stor eller 2 små muslinger i hver skal. Kog kogevandet ind, til der er ca. ¾ dl tilbage. Sigt det og dryp lidt i hver muslingeskal. Pluk resten af persillen fint og bland med fintrevet citronskal og revet brød. Drys brødblandingen over muslingerne og dryp med lidt olie. Gratinér muslingerne under grillen i ovnen, til de er lysebrune og sprøde på toppen. Aioli: 150 g skrællede kartofler 4 spsk. mayonnaise 2 fed hvidløg 1 nip safran 2 spsk. kogende vand Salt og peber Skær kartoflerne i tern og kog dem i usaltet vand, til de er helt møre. Hæld vandet fra og køl dem lidt af. Mos kartoflerne med mayonnaise og presset hvidløg. Udblød safranen i vandet i en kop i 5 min. Rør både vand og safran i kartoflerne. Spæd evt. med mere vand, til aiolien har konsistens som mayonnaise. Smag til med salt og peber. Servér tapassen med aioli, brød og evt. en skål salat eller dampede grøntsager. familiejournal.dk • 02/2018


Minestrone med fisk og muslinger (4 pers.) 1 løg 3 stilke bladselleri 1 lille fennikel 2 spsk. olivenolie 2 fed hvidløg 400 g hakkede el. mosede tomater 1 lille dåse tomatkoncentrat

1 l grøntagsbouillon 1 lille bdt. persille 750 g muslinger Salt og peber 250 g filet af torsk, sej el. rødspætte Tilbehør: Brød el. flutes

Hak løget. Skær bladselleri og fennikel i små tern. Svits grøntsagerne i olien i en stor gryde, til de dufter. Tilsæt finthakket hvidløg, tomater, tomatkoncentrat og bouillon og kog op. Lad suppen koge 15 min. Hak persillen. Skrub muslingerne godt og kassér dem, der er gået i stykker. Kassér også dem, der ikke lukker sig efter at være banket hårdt i bordet. Vend persille og muslinger i suppen og kog dem i et par min. Smag til med salt og peber. Skær fisken i ca. 1½ cm store tern og vend dem forsigtigt i suppen. Lad den simre endnu 2 min. Servér suppen med brød eller flutes.

02/2018 • familiejournal.dk

15


Ved Tonie Ørvad Andersen

VINTERSYLTNING Bugner fryseren af frugter og bær fra haven? Eller har de mange gode januartilbud på citrusfrugter fristet over evne og forårsaget store indkøb? Så er tiden inde til en syltedag. Inspiration til krydderier og variationer finder du bl.a. i bogen ”Syltedronningen”, hvor danmarksmester i syltning fra 2013, Helena Grayston, øser ud af sine tips og gode idéer, pris ca. 249 kr. Smukke syltelabels ca. 39 kr. for 36 stk. Alt er fra Koustrup & Co., tlf. 44 95 17 77.

TØRSTSLUKKER Vind, kulde og frost samt tørt indeklima har det med at skabe tørre, vinterplagede lokker. De vil uden tvivl sige ja tak, hvis man tilbyder dem en intensivt fugtgivende hjemmekur med Smooth Treatment fra Ingrediens nye svanemærkede Smooth-hårplejeserie med nærende planteolier. 249 kr., tlf. 45 34 22 22.

FUGTER UDEN AT FEDTE Avène har udviklet en ny kropsplejeserie, Trixera Nutrifluid, der er lige så let som en lotion, men som nærer huden lige så godt som en creme. Avène Cleanser er en sæbefri vaskegelé, der kan bruges til selv tør og sensitiv hud, mens Nutrifluid Lotion med sine plantebaserede plejestoffer fugter og styrker hudbarrieren og mindsker fugtfordampning. 400 ml koster 174,50 kr. på apoteket.

PRIK, PRIK, PRIK... Et herligt miks af prikker og striber findes i dette dejlige sæt: småprikket top i bomuld/polyester 99,95 kr. i str. S-XL og Jackpotbomuldscardigan med lidt større prikker til 399,95 kr. i str. S-XXL begge fra Coop/ Kvickly, tlf. 43 86 43 86. Beige stretchbukser i bomuld/elastan med fin gallon i siden 799 kr. i str. 36-48 fra LauRie, tlf. 87 45 40 00, crossover taske i sort nylon med pyntebånd 299 kr. fra Masai, tlf. 33 32 23 33, ballerinasko i ruskind med hulmønster og roset 699 kr. i str. 36-43 fra Ara Shoes, tlf. 70 23 24 29. 8

SKØN STRIK Skovhuus Strik, tlf. 97 11 67 33, forsyner i stor stil danske kvinder med dejlige pullovers i spændende mønstre og farver. Både den hvide med sortbrunt kontrastmønster og den sandfarvede med forskellige størrelser prikker er i bomuld/akryl og koster ca. 599 kr. stk. i str. S-XXXL. Tilbehøret er privatejet. familiejournal.dk • 03/2018


KRAMMEKLUDE De fleste små børn finder stor tryghed i at nusse en blød klud mod kinden, når de er trætte eller lidt modløse. Disse tynde stofbleer/klude af åndbart, bæredygtigt produceret bambusstof er perfekte som både sutteklude, ”bøvseklude” og skifteunderlag. De tåler 40° maskinvask og koster ca. 249 kr. for enten tre store (80 x 80 cm) eller to megastore (120 x 120 cm) fra Andemors Verden, tlf. 70 20 32 01.

FORÅRSFIN SKØNHED I BALANCE Italienske Lakshmis makeup- og plejeprodukter fremstilles efter ayurvediske principper og udelukkende på naturlige og/eller økologiske ingredienser. Face Primer udjævner hudtonen og kan anvendes alene eller under foundation, 30 ml, 215 kr. Læbestift og lipgloss 195 kr. stk., Eau Micellaire-rensevand til at rense og berolige huden samt fjerne makeup ca. 189 kr. for 200 ml. Tlf. 48 48 88 40.

Micha, tlf. 96 29 43 00, har allerede nu festtøjet klar til forårets og sommerens konfirmationer og andre glædelige sammenkomster: Den sorte viskosekjole med grå/hvide blomster har korte ærmer og koster ca. 699,95 kr., den offwhite bolero i polyester/bomuld/elastan med struktur i materialet og grafisk bølgeeffekt ved åbningen ca. 799,95 kr. Begge fås i str. 36-48. Tilbehøret er privatejet.

RULLENDE HUSHJÆLP Nutidens robotstøvsugere kan ofte meget mere end blot støvsuge. iRobots Roomba-modeller med Wi-Fi-tilslutning kan således nu via en gratis webbaseret platform, IFTTT, styres, selv om man ikke er hjemme, og programmeres til at holde pause, hvis man får et telefonopkald. Priserne starter ved ca. 4.499 kr. Electrolux’ robotstøvsuger PUREi9 er så avanceret, at den kan startes via din mobil, når du er ude, og dens infrarøde forhindringssensorer får den til at bevæge sig ubesværet rundt uden at støde ind i ting. Desuden kan den klatre over 2,2 cm høje forhindringer. Fra ca. 6.499 kr.

03/2018 • familiejournal.dk

Vi udlodder 5 sæt fra Micha, præmieværdi ca. 1.500 kr. Deltag via hjemmesiden senest d. 25. januar på www.fj.dk/mit eller pr. brev til Familie Journal, Boks 20, 0900 Kbh. C. Mærk kuverten MICHA. Husk navn, str., leveringsadresse og tlf.nr. Præmien kan ikke byttes.

9


Den Bedste Alder tillÌg til Familie Journal (2017-2018) Udgivet af Aller Media Annonceblad, indstik Nyt annoncetillÌg der henvendte sig til pensionister. I samarbejde med chefredaktør og marketingafdeling udviklede jeg hele magasinet inkl. templates.


DEN BEDSTE

November 2017

71-ÅRIGE HILDA OG KELD

Vi er gode til at hive hinanden op

5

TIPS TIL NEM OG SUND MOTION

Hold kroppen godt i gang

RADIOVÆRT PÅ PENSION

Monica Krog-Meyer har fuld fart på


Søndag (2017-2018) Udgivet af Aller Media Ugeblad Søndag er et kvindeblad, skrevet af kvinder til kvinder. Læserne er tættere på de 65 end på de 40, hvorfor de kvinder, der optræder i bladet er over 40. Bladet havde lige været igennem en større re-lancering, da jeg ankom, så her layoutede jeg blot nogle af siderne.


INTERVIEW // STINE LENE HANSEN

Her skal du ikke være interessant, men Af BRITTA BJERRE britta.bjerre@soendag.dk Foto: HANNE LOOP

H

un læner sig frem i den stol, hun i forvejen tit rykker helt ud på kanten af, når hun taler, og siger med intens undren i stemmen: – Det er sært, ikke? I dag er det faktisk, som om det er mere pinligt at sige ærligt, at man er ensom, end at man har en krise! Stine Lene Hansen er navnet. Hun er 45 år, præst og leder af Sct. Nicolai Tjenesten siden november 2016. Og man lytter, når hun taler. Kald det karisma, udstråling, x-faktor. Kald det ild, engagement, dedikation. Kald det at have noget på hjerte. Have meget på hjerte. Stine Lene Hansen har det. Det hele.

INTERESS Hos Sct. Nicolai Tjenesten går der årligt mere end 45.000 samtaler igennem telefontjenesten. Selv juleaften sidder der folk klar til at lægge øre til. Mød tjenestens leder, den 45-årige præst Stine Lene Hansen, som efter eget udsagn ”er født med ølkasser under fødderne”. – Ensomheden er enorm. Der er simpelthen for mange ensomme i Danmark. Og vi aner ikke, at de eksisterer. At vi sidder her hos os som et telefonmedie gør, at vi overhovedet får øje på dem. For ensomme mennesker eksponerer ikke sig selv. De går ikke ud og siger: ”Jeg er ensom, vil du være ven med mig?”. Når man allerede er blevet ensom, begynder man også at miste evnen til at skabe kontakt. – Men med godt 45.000 samtaler, som går gennem vores telefoner i Sct. Nicolai Tjenesten årligt, kan man jo ikke kalde det et lille problem, vel?! Vores telefoner er åbne for alle. Og vi dækker alt. Fra akut krise til uendelig

Når man er ensom eller kriseramt, magter man ikke at blive mindet om højtiden

Pynter aldrig op

Stine Lene tager også selv vagter ved telefonen. - Det er vigtigt for mig at have fingeren på pulsen og vide, hvad der rører sig derude blandt dem, der ringer ind. 48

SØNDAG 50/2017

ensomhed. Og den akutte krise fylder bestemt. Men jeg synes næsten, at den uendelige ensomhed er det værste. Også fordi den er stigende! Velkommen til et lille stykke af den NGO-verden af frivillige og private organisationer, der findes omkring os, hvor frivillige giver en hånd med dér, hvor vores ellers så velordnede velfærdssystem alligevel ikke er helt i orden. I hjertet af København, lige over for Sct. Nicolai Kirke, ligger Sct. Nicolai Tjenesten i en hjørnebygning sammen med Kirkens Korshær, som Nicolai Tjenesten udspringer af og stadig hører under. Det er som at træde ind i en anden verden, når man slipper det sidste høje trappetrin og går direkte ind. Byens larm forsvinder. En speciel tysthed tager over. Og julen bliver også udenfor. Her er ikke en grangren at spotte, ikke en eneste forkølet kravlenisse eller lille bitte julekugle. Og det er helt bevidst. – Vi pynter aldrig op til jul, forklarer Stine Lene Hansen. – Størstedelen af Nicolai Tjenestens samtaler foregår pr. telefon, men her i København kan man også møde op. Og når man er ensom eller kriseramt, magter man ikke hele tiden at blive mindet om højtiden og den stemning af hygge og samvær, som man ikke selv kan være en del af.


INTERVIEW

ERET Når julestemningen er på sit højeste, er ensomheden det også. Og lige så synlig julen er allevegne, lige så usynligt findes ensomheden rundtomkring. Det ved Stine Lene og de frivillige i Sct. Nicolai Tjenesten.

SØNDAG 50/2017

49


Otiumns sol

TEMA // PENSIONSDRØMME

e d y s i

En dårlig sommer kan nok sætte fut i drømmene om at leve under varmere himmelstrøg. Judith og Vicki realiserede drømmen og nyder nu deres otium i Spanien. Læs, hvordan det har været at forlade det velkendte og bo langt fra familie og venner. Og få ekspertens bud på at få det til at lykkes.

Varm luft elle virkelig r hed ?

VI LEVER MERE I NUET

V

icki Neela Savannah Kou og hendes mand har boet på Solkysten i Spanien i 10 år. De er begge førtidspensionister på grund af arbejdsskader. Vicki var ude for en alvorlig ulykke i sit arbejde som hestemassør og idrætsskadeterapeut for mennesker. En hest bed sig fast i hende og kylede hende ind i en murstensvæg, hvorefter Vicki pådrog sig blandt andet et alvorligt piskesmæld, der volder problemer med afstandsbedømmelse og lys. Efter nogle år fik Vicki tilkendt førtidspension og blev socialt isoleret, fordi hun ikke kunne tåle kunstigt lys, som findes overalt i Danmark, og så opstod tanken om at flytte til varmere himmelstrøg med masser af naturligt dagslys. – En nat drømte jeg navnet på en by, som jeg aldrig havde været i – det var byen Mijas.

Vi bestilte en ferie dertil og fandt ud af, at klimaet var fint. Jeg sov bedre og havde nemmere ved at komme ud af min seng om morgenen, så min mand og jeg besluttede at flytte herned, fortæller 55-årige Vicki.

Intensivt samvær Vicki og hendes mand solgte hus og bil og slog sig ned i Mijas. På det tidspunkt var deres sønner 21 og 24 år. – Det har været svært at flytte fra vores børn, men jeg havde det så dårligt, at vores sønner syntes, at det var en god idé, at vi flyttede, så jeg kunne få det bedre. Familien fandt dog hurtigt ud af, at den kunne skype sammen og dermed bevare den gode kontakt, når de ikke mødtes så ofte som førhen. Vicki synes, at flytningen har gjort, at de har fået et tættere forhold til børn og børnebørn.

– Hvis man vil undgå at blive depressiv om vinteren, er det godt at bo i Spanien.

– Vi ser nok vores børn og børnebørn mere end så mange andre, fordi vi er mere sammen, når vi er sammen. I de sidste mange år har vi boet hos vores ældste søn og svigerdatter, når vi er i Danmark for at SØNDAG 40/2017

27


TEMA // PENSIONSDRØMME

være så meget sammen med vores børnebørn som muligt. Vi tager det ikke som en selvfølge og er glade for, at det fungerer fantastisk. Det kræver, at man kommer godt ud af det med sine børn, og også at svigerbørnene synes, at det er en god idé. Vi har været meget heldige med vores svigerdatter. De synes også, at det er hyggeligt at komme ned til os i deres ferier.

dingen: Ude af øje – ude af sind. Alligevel er min filosofi, at nogle døre lukker sig, når man flytter til udlandet, mens en masse nye åbner sig. Vores vennekreds består i dag af nogle af de gamle venner fra Danmark og ellers af englændere, spaniere og danskere. Vi møder også folk, for eksempel går vi altid på den samme strand og møder de samme mennesker, som vi kommer i snak med. Mange af dem er spaniere.

Der er ikke noget værre end at skulle flytte ind på fortrydelsens plejehjem, når man ikke får Udfordringer gjort det, man I forbindelse med flytningen til Spanien for 10 år siden var der Mindre stress gerne vil meget praktisk at se til. Vicki Vicki sætter pris på, at hverda-

– Når døden har kysset en i nakken, som den har med mig, er man nødt til at tænke anderledes og være mere i nuet, siger Vicki, der har boet 10 år i Spanien.

28

SØNDAG 40/2017

syntes, at det var svært, fordi hun kunne så lidt spansk, og hun havde kun en gammel veninde i området. – Det er altid svært at flytte til et land, hvor sproget er anderledes. Men man kan ofte det, man gerne vil. Jeg har gået på sprogskole i fire måneder, og jeg lærer stadig. Ud over sproget har det administrative i Spanien også været en udfordring. I Danmark har man et centralt register, mens man her skal rundt til mange instanser for at melde flytning osv. Det har også været vanskeligt for Vicki og hendes mand at bevare kontakten til gamle venner og bekendte i Danmark. – Der er meget sandhed i ven-

gen er mindre stresset i Spanien. – I Danmark har man ikke så meget tid til hinanden. Jeg ved godt, at det er nemt for mig at sige, når jeg bor et sted, hvor jeg kan være på min altan næsten hele året, fordi vejret altid er godt. Men folk virker ikke stressede. De lever meget ud fra devisen: Det, vi ikke når i dag, når vi i morgen. Hvis man vil undgå at blive depressiv om vinteren, er det godt at bo i Spanien, fordi det gør os godt med de mange solskinstimer. Vicki ville også gerne kunne overføre den spanske familiesamhørighed til Danmark, for hun glæder sig over at se familier gå tur samlet om søndagen. For nylig har Vicki haft en hjerneblødning og har fået behandlingsudgifter betalt via sin private sygeforsikring. Selv om hun synes, at det spanske hospitalsvæsen fungerer godt, ved hun ikke, om hun vil blive i Spanien resten af livet. – Vores ægteskab er baseret på, at vi ikke er låst fast af noget. Jeg vil ikke udelukke, at vi på et tidspunkt finder på at flytte et andet sted hen. Vi er blevet bedre til at leve i nuet. Når døden har kysset en i nakken, som den har med mig, er man nødt til at tænke anderledes og være mere i nuet. Vi har indtil nu haft 10 gode år i Spanien, og jeg er glad for, at vi valgte at flytte hertil. Der er ikke noget værre end at skulle flytte ind på fortrydelsens plejehjem, når man ikke får gjort det, man gerne vil, siger Vicki.

JEG FØLER MIG ALDRIG ENSOM

J

udith Lynne har altid drømt om at bo i et varmt, solrigt klima, for hun hader regn og blæst. Da hendes mand pludselig døde efter 25 års samliv, tog hun sit liv op til revision. – Vi var gået i seng om aftenen, og han vågnede aldrig igen. Det skete helt uden forvarsel og var derfor et kæmpe chok. Jeg oplevede en stor sorg, for vi havde haft det godt sammen. Vi havde netop købt vores drømmehus i Gilleleje, men jeg følte, at jeg var nødt til at skille mig af med alt, hvad der mindede mig om vores samliv og ham. Så jeg besluttede mig for at begynde på en frisk i et varmere klima, fortæller 69-årige Judith. Nogle venner lånte Judith et gammelt hus i nærheden af Bergerac i Sydfrankrig for at finde ud af, om det var her, hun ville slå sig ned. Hun kørte derned i bil med sin hund, og den første tid i Sydfrankrig var dejlig, men i november blev det koldt. Judith talte i telefon med en veninde, der boede på Solkysten, og veninden fortalte, at hun havde det varmt og solrigt året rundt. Det fik Judith til at droppe Sydfrankrig og i stedet sætte kurs mod Sydspanien.

For tæt på havet Judith kendte ikke området, for hun havde aldrig før besøgt det spanske fastland. Hun boede hos sin veninde, indtil hun fandt en lejelejlighed. Hun valgte at leje, fordi hun ikke var sikker på, at Solkysten var det rigtige sted for hende. Da hun følte sig sikker, tog hun til Danmark for at sælge


TEMA // PENSIONSDRØMME

– Jeg har aldrig tænkt over, at jeg skulle bygge noget helt nyt op, selv om det jo har været tilfældet, siger Judith.

huset i Gilleleje. Det var under husprisernes himmelflugt i 2006, og huset blev solgt med god fortjeneste. Tilbage i Spanien følte Judith sig ikke tilpas i lejligheden og fandt en anden helt ned til vandet. – Det var dejligt at bo så tæt på havet om sommeren, men om vinteren var der ofte helt tåget af havgus. Havet larmede gevaldig, når det var i oprør. Man kan holde et larmende hav ud, når man bor ved det i en uge på en ferie, men ikke i mange måneder. Når Middelhavet viser tænder, er bølgerne sekssyv meter høje, og det laver et frygteligt spektakel. Judith valgte at prøve en tredje lejlighed, tilpas tilbagetrukket fra havet, som ikke er udsat for havgus, og her har hun boet i snart 10 år og stortrives.

Ingen skynder sig Judiths lejlighed ligger i nærheden af Malaga lufthavn, men hun bor, hvor spanierne bor, og frit for turister. Hun elsker sit liv i Spanien og rejser kun til Danmark på besøg, hvis der er en vægtig grund – det var der senest for tre år siden, da hendes veninde havde rund fødselsdag. – Jeg har ingen børn og heller ingen familie mere, så jeg er ikke nødt til at rejse til Danmark. Jeg siger til mine danske veninder, at de er velkommen til at besøge mig, og det gør de en gang imellem. Når man er

sig selv, er man alene, men jeg har aldrig følt mig ensom. Jeg er meget udadvendt og er god til at komme i kontakt med folk. Judith talte ikke spansk før hun flyttede til Spanien, men har gået på sprogskole og fået enetimer, så i dag taler hun spansk, men kan ikke begå sig skriftligt. – Det er svært at lære et fremmedsprog perfekt, når man flytter til udlandet i en høj alder. Men jeg lærer hele tiden, og det hjælper mig, at jeg har spansk hushjælp og spanske venner. Jeg har også venner af andre nationaliteter og kender andre udenlandsdanskere. Jeg har aldrig tænkt over, at jeg skulle bygge noget helt nyt op, selv om det jo har været tilfældet. Jeg kendte to personer, da jeg flyttede hertil, og nu føler jeg nærmest, at jeg kender hele kysten. Er der noget fra Danmark, du savner? – Om sommeren ville det være dejligt at kunne drikke vand fra den kolde vandhane, som vi kan i Danmark. Det kan man ikke her – vandet er aldrig koldt. Ellers er der ikke rigtig noget, jeg savner. Jeg bor et sted, hvor jeg kan køre hen og få stegt flæsk på en dansk restaurant eller højtbelagt dansk smørrebrød, hvis jeg har lyst. Det gør jeg en gang imellem. Her er også butikker med danske varer. – Jeg har lært at være tålmodig, for alt går langsomt her. Det, de ikke når i dag, når de

nok en anden dag. Her er der ingen, der skynder sig. Spanierne har meget fri og mange helligdage. Hvis en helligdag falder i en weekend, så holder de bare lukket den næste hverdag, siger Judith leende.

Hjælper hjemløse dyr Judith arbejder frivilligt på et dyreinternat. Hun vil gerne hjælpe hjemløse hunde og katte og køber foder, tæpper, rengøringsmidler og gavekort til dyrlæge efter aftale om, hvad der er mest behov for. Pengene bringer hun til veje ved at lave små engle, som hun sælger. – Jeg vil give samfundet noget tilbage, fordi jeg er så heldig at kunne bo her. I begyndelsen lavede jeg kranse af strandskaller og solgte dem. Nu laver jeg små engle som vedhæng til smykker og tasker. Selv mænd er begejstrede for at have en lille skytsengel i deres nøglebundter. Jeg sælger dem både i Spanien og i Danmark og sørger for, at overskuddet går til internatet. Hvordan har du det med at blive gammel og skulle dø i Spanien? – Jeg har lavet et testamente, der siger, at jeg skal brændes, og asken strøs i Middelhavet. Jeg er ikke typen, der bekymrer sig, så jeg tænker ikke så meget over, om jeg skal ende på et spansk plejehjem. Måske ender jeg mine dage ligesom min mand ved, at jeg aldrig vågner igen efter en nat, siger Judith.

Jeg har lært at være tålmodig, for alt går langsomt her

Judith laver små vedhæng med engle, og overskuddet fra salget går til dyreinternatet

SÅ MANGE ER DER ◆ 46.900 danskere med bopæl i udlandet får dansk folkepension – dvs. 4 procent af alle folkepensionister. ◆ De fleste folkepenionister med udenlandsk adresse bor i Sverige (12.800), i Tyskland (6.200) og i Norge (6.000). Størstedelen er rejst ud i en tidlig alder. Tre fjerdedele har opholdt sig mindre end 20 år i Danmark, efter de er fyldt 15 år. Det samme gør sig gældende for danske pensionister i Australien og Canada. ◆ 40 procent af pensionisterne i Spanien og Frankrig flyttede først dertil efter deres pensionering. Kilde: Danmarks Statistik

SØNDAG 40/2017

29


TEMA // PENSIONSDRØMME

Eksperten

FORBERED DIG GRUNDIGT

N

år man er på ferie under varmere himmelstrøg, kan man let komme til at drømme om at bo der hele året, fordi det er så dejligt. Men at være på ferie er noget helt andet end at bo der fast. Det har en del danskere erfaret, efter at de er flyttet fra Danmark, fortæller Anne Marie Dalgaard. Hun er generalsekretær i Danes Worldwide, en globalt orienteret forening, som repræsenterer mange danskere i udlandet. – Det kan være en god idé at tage på en besigtigelsesrejse, før man river teltpælene op, så man kan lære området at kende uden for turistsæsonen. Hvis man står over for en beslutning om at flytte til udlandet, er der en række overvejelser, man kan gøre sig. Det er f.eks. en god idé at overveje, hvad man vil med sit ophold, og hvor længe man vil være der, siger Anne Marie Dalgaard og anbefaler, at man ikke kun undersøger det rent praktiske, men også det mere følelsesmæssige. – Tænk over, hvad du vil gøre i forhold til din familie, som du rejser fra. Det er vigtigt at gøre sig klart, at man vinker farvel til det tætte forhold til børn og børnebørn, og at man selv må gøre en indsats for at bevare en regelmæssig kontakt. Man skal have forberedt sig på det. Er man god til at bruge en computer, kan man nemmere holde kontakten med børn og børnebørn via skype.

Når euforien lægger sig Den første periode er som regel euforisk – det kan føles som at være forelsket. Man er betaget af det varme klima, de flotte huse, de smukke mennesker, den dejlige mad, men pludselig bliver det hverdag, hvor man skal betale elregningen og ikke ved, hvordan man gør det, fordi man ikke kender bureaukratiet i udlandet. – Når man flytter til et nyt land, skal man som minimum lære sig basissproget, så man kan klare sig i hverdagen, også i forhold til myndighederne. At lære sproget er desuden en god måde at engagere sig på og få gang i et socialt liv. – Man kan involvere sig i danske netværk – der er klubber for alle aldersklasser, hvor man kan få gode råd som ny i landet. Men hvis man vil undgå kun at omgås danskere, er det også smart at hilse på naboen og 30

SØNDAG 40/2017

– At være på ferie er noget helt andet end at bo der hele året rundt, siger Anne Marie Dalgaard fra Danes Worldwide.

være åben og udadvendt. Hvis man skal falde godt til, er det vigtigt at blive fortrolig med området, og vis de lokale, at du er interesseret i deres kultur og historie. Så er det nemmere at få kontakt. Nogle udenlandsdanskere får en nedtur, når hverdagen kommer. – Flyttede man fra problemer eller konflikter derhjemme, så flytter nissen med. Man skal ikke tro, at man kan løse alle problemer ved at flytte til udlandet. Der er grænser for, hvor meget vi ændrer os – særligt jo ældre vi bliver. Før man træffer den endelige beslutning om at flytte fra Danmark, er det afgørende, at man har undersøgt retsreglerne både i Danmark og det land, man flytter til. – Når man framelder sig folkeregisteret, er der en række goder, man mister. Man er som hovedregel ikke længere omfattet af dansk sygesikring og kan ikke få gratis behandling i Danmark, når man bliver syg under et besøg. Nogle lande har en skattefinansieret sygesikring som det danske, mens andre landes sociale sikring bygger på et forsikringsprincip, som man selv skal købe sig til. Så det er en god idé at kontakte de lokale myndigheder for at høre, hvad der gælder. Hvis man ikke arbejder længere, kan man som udgangspunkt ikke sygeforsikres i et dansk forsikringsselskab.

Få styr på pensionen Når det gælder pension, er der særlige regler, som man skal være opmærksom på.

– Som reglerne er nu, skal man have boet i Danmark i 40 år, efter man fyldte 15 år, for at få fuld folkepension. Men hvis man flytter, allerede når man er 50, har man nået at bo i Danmark i højst 35 år og får ikke fuld folkepension. En folkepension består af et grundbeløb og tillæg, f.eks. medicinkort osv. Disse tillæg bliver ikke automatisk udbetalt, hvis man flytter til udlandet, men man skal søge Udbetaling Danmark om at modtage dem. Så pensionen kan blive væsentlig reduceret, når man flytter til udlandet. Undersøg derfor dine pensionsforhold samt reglerne om dobbeltbeskatning, så du ikke risikerer at blive beskattet i to lande af din pension, siger Anne Marie Dalgaard.

LÆS MERE ◆ På borger.dk/bolig-og-flytning/ flytning_oversigt/Flyt-til-udlandet kan du læse om flytning til udlandet, herunder sygesikring. ◆ Registrér dig på Udenrigsministeriets danskerliste og læs ministeriets anbefalinger på um.dk/da/rejse-ogophold/danskere-i-udlandet/bosat og download appen UM Rejseklar. Kilde: Generalsekretær Anne Marie Dalgaard i Danes Worldwide, danes.dk


Ude og Hjemme (2017-2018) Udgivet af Aller Media Ugeblad Ude og Hjemme er et familieblad, der henvender sig til 30+. Her var jeg primusmotor i re-design af slankesiderne, opstramning af templates pĂĽ faste sider - bla. brevkasser. Brevkassen med Mimi Jakobsen var et nyt tiltag, hvor jeg stod for de nvisuelle udviklingen.


r ER e d si MM 2 19 ENU Nr. 51 19. december 2017. Kr. 33,95 L JU

PRÆMIER FOR 210.000 KR. Dak fra VILD MED DANS

MIN KÆRESTE LEVEDE ET DOBBELTLIV

FØDT FOR TIDLIGT JULEAFTEN ● Sødt

Udvidet tv-blad

56 SIDER ALT OM

JULENS TV

VIND store gaver

nougatbrud

● Let

risalamande

● Perfekt

NEM OG LÆKKER

flæskesteg

JULEMIDDAG ✘-ORD 40 SIDER OG HUMOR

SØSTRE VANDT 9 MIO. KR. PÅ SKRABELOD

Louise voksede op med morder

FAR SLOG MOR IHJEL


MIMI JAKOBSEN

MIMI – kærligt talt SKRIV ELLER MAIL TIL MIG Adressen er: Ude og Hjemme, Mimi, Havneholmen 33, 1560 København V. E-mail: mimi@udeoghjemme.dk.

SKAL EN FRISK START I JANUAR ALTID VÆRE SÅ FRISK Jeg har altid overholdt mit eneste nytårsforsæt: Nemlig at blive ved med at ryge mine små cerutter. Jeg elsker ugeblade. Især i januar. Fra første til sidste side giver de fristende anvisninger på, hvordan man starter på en frisk i det nye år. Vi må gå grundigt til værks. Se dig i spejlet. Bærer ansigtet ikke lidt for tydeligt præg af den fede mad og de lidt for rundhåndede glas rødvin, som vi fråsede i over julen? Nu skal de være slut. Ugebladene tilbyder slankekure med opskrifter, indkøbslister og fristende fotos, så der er ingen undskyldning for ikke at kaste sig ud i det sunde liv. Et blik i køleskabet viser dog med al

8

Ude og Hjemme 3 2018

klarhed, at der virkelig skal disponeres om, og også fryseren rummer stadig de lækreste julerester. Madspild er jo noget griseri, så måske må vi lige udsætte sundhedsindsatsen? Og kagedåserne er da også stadig fyldt med de smørtunge småkager. De skal vel heller ikke gå til? Nu kunne læseren få det indtryk, at jeg har en meget svag karakter. Intet kunne være mere forkert. Jeg har i årevis til punkt og prikke overholdt mit eneste nytårsforsæt: Nemlig at blive ved med at ryge mine små cerutter. Og det fortsætter jeg med. I min alder har man lov at træffe et valg, og ingen behøver at belære mig om rygningens dårlige virkninger. Men så skal vi vel til at motionere. Op af

stolen, ud på vejen, løbe eller cykle, svede og stønne. Min hund står allerede med forventningsfulde øjne i entréen. Får hun nu endelig lettet sig, den gamle? Han er en hovawart, og det betyder ”den, der vogter gården”. Jeg får lige åbnet hoveddøren, da både hunden og jeg tager tre skridt tilbage. Sikken dog et møgvejr. Regn og rusk, koldt og vådt. Det er da vist den helt forkerte dag at starte det nye liv. Og se om ikke hovawarten lynhurtigt forvandler sig til en sofa-wart, den der vogter sofaen. Og jeg er ikke sen til at følge trop. Tilbage i sofaen med en hel stak ugeblade vil jeg nyde at læse om alle jer andre og alt det, I skal igennem. Rigtig godt nytår!


Foto: Søren Lamberth, Pantermedia/All Over Press og Ritzau

DET VÆRSTE VED IKKE AT GÅ PÅ ARBEJDE … Over mit skrivebord hænger der et lille udklip, hvor der står: ”Det værste ved ikke at bestille noget er, at man ikke ved, hvornår man er færdig.” Det stammer fra den navnkundige Groucho Marx fra Marx Brothers. Og der er noget om det, har både min mand og jeg lært,

siden vi forlod arbejdsmarkedet. Det er desværre alt for let at udsætte opgaver, for ”det kan vi da gøre i morgen” eller værre endnu: Udsætte på ubestemt tid. Derfor er det godt at være to, så man kan holde hinanden lidt i ørerne. MEN det er alligevel en velsignelse sådan en kold og mørk

vintermorgen at tænde for radioen og høre trafikmeldingerne fra alle motorvejene, hvor de andre sidder i kø. Og så bare vende sig om på den anden side. Mere haster det jo heller ikke. Foto: Toronto Star/ Zuma Press/Ritzau

JEG BLIVER SÅ GAL …

Jeg holder meget af politik. Hvor er det dejligt, at nogle mennesker gider gøre arbejdet med at ordne vores samfund på vores vegne. Jeg ville bare sådan ønske, at vi kunne høre mere fra dem. Det irriterer mig grænseløst, når en politiker bliver skåret af med en kort bemærkning for så at blive efterfulgt af indtil flere Kloge-Åger, der skal forklare os andre dumhoveder, hvad det var, politikeren mente og hvorfor. Lad dog de folk, vi har valgt, tale ud og forklare sig. Gå gerne hårdt til dem, hvis de snakker udenom. Men det er dem, der har ansvaret for at forklare sig. Ikke deres spindoktorer og ikke besserwisserne.

JEG HAR DET MED AT BANDE …

Det er ikke pænt, og min far sagde altid: ”Mimi har kun tre fejl. Hun bander for meget. Hun ryger for meget. Og hun tager sig altid for meget af, hvad de skriver om hende i pressen.” Men han var selv skyld i det. Da jeg var lille pige, sad vi tre søstre i lænestolen hos far hver lørdag og holdt ”bandehjørne” Idéen var selvfølgelig, at så bandede vi ikke resten af ugen. Men sandheden var, at vi bare fik udvidet vores ordforråd. Jeg holdt for nyligt et foredrag i en kirke og så bekymret på præsten, da der uvægerligt røg et ”sgu” ind i talen. Han beroligede mig bagefter og sagde: ”Jeg har været sømandspræst i Malaysia og har hørt værre.” Så slappede jeg af!

FODBOLDSPILLEREN OG MINISTEREN … Jeg var engang kultur- og sportsminister, og som sådan skulle jeg deltage i en af de årlige nytårsfester, hvor man skulle kåre ”årets fodboldspiller.” Det var et lille, ydmygt arrangement, og jeg blev placeret ved bordet ved siden af det unge lovende talent. Han og jeg havde det muntert og hyggeligt, indtil toastmasteren pludselig sagde: Og nu vil vi gerne give ordet til ministeren. Jeg rejste mig selvfølgelig, men inden jeg fik mælet et ord, udbrød den unge mand: Hold da kæft, er det DIG, der er ministeren? Hans navn var: Michael Laudrup Foto: Jens Dresling/Ritzau Ude og Hjemme 3 2018

9


Slank med LCHF (Low Carb High Fat) vde a h g e j d Gi or f t e d t r g jo længst:

Fabrina fra Fåborg kan notere et vægttab på over 52 kilo, og på intet tidspunkt har hun fået under 2000 kalorier om dagen. Det har kun kunnet lade sig gøre, fordi hun har fået ganske få kulhydrater og en masse fedt og grønt. For Fabrina er LCHF en livsstil. Af Joan Andersen Foto: Alex Tran, privat. Opskrifter: Jane Faerber,

ja@udeoghjemme.dk

– Det var faktisk min mand, der startede det hele, fortæller Fabrina. Michael, Fabrinas mand, havde læst om LCHF, Low Carb High Fat, på nettet. Sådan ville han gerne have, at de skulle leve. Her kunne de få æg med bacon til morgenmad og bøf bearnaise til aften, og så tabte man sig ovenikøbet. Fabrina købte to bøger af Madbanditten, Jane Faerber, som har Danmarks største blog om LCHF. Hun læste dem i weekenden, købte ind og gik i gang.

156

Ude og Hjemme 6 2018

MINUS 52 KILO MED LCHF

– Min mand kom selvfølgelig aldrig i gang, siger hun og smiler. Men det kærlige puf fra Michael var lige, hvad hun selv havde brug for. Det passede Fabrina fint at stege maden i rigeligt med smør, spise æg om morgenen og masser af ost. – Jeg skulle lige vænne mig til at få grøntsager om morgenen. Men i dag kan jeg slet ikke forstå, at hele verden ikke er på denne kur. Tænk at spise spejlæg med bacon til morgenmad i stedet for at pine sig selv med yoghurt med 0,01 procent fedt, siger hun. 58-årige Fabrina Myllerup fra Fåborg blev for tyk, da

hun var i starten af 30'erne. Hun fik en psykisk nedtur, og på blot et år tog hun 30 kilo på. Vægten kulminerede i år 2000 med 135 kilo.

Mange års fedme

Men Fabrina bryder sig ikke om at tænke på den tid. For selv om hun er en stærk kvinde, var der alt for meget, hun måtte stå model til. ”Har du slugt en pakke gær” og ”din fede kælling” er blot nogle af de modbydeligheder, hun måtte lægge øre til. Dertil kom de daglige ydmygelser. I bussen sad hun sidelæns på sædet, men folk flyttede sig, så snart der blev ledigt et andet sted. Stole

med armlæn kunne hun ikke være i, og hvis hun endelig fik klemt sig ned, sad stolen fast, når hun rejste sig. – Til fester prøvede jeg at undgå at blive budt op til dans. Jeg kunne ikke følge med, og jeg kom til at svede. Jeg blev angst og gemte mig på toilettet, fortæller hun. Fabrinas knæ blev også slidt af de mange år med svær overvægt. Ved vintertid for fire år siden måtte hun leje et par krykker, og lige inden hun begyndte at tabe sig, indstillede hendes læge hende til en operation. Det blev dog aldrig nødvendigt, for så begyndte Fabrina at tabe sig massivt. I dag mærker hun intet til knæet,


– Jeg kan slet ikke forstå, at hele verden ikke er på LCHFkur. Tænk at spise spejlæg med bacon til morgenmad i stedet for at pine sig selv med yoghurt med 0,01 procent fedt, siger Fabrina, som har tabt sig 52,7 kilo.

RUNDT OM FABRINA Navn: Fabrina Myllerup Alder: 58 år By: Fåborg Status: Gift med Michael Arbejde: Guldsmed og butiksindehaver Højde: 168 cm Startvægt: 122 kg Slutvægt: 69,3 kg – At spise har altid været min yndlingsbeskæftigelse, siger Fabrina og lægger ikke skjul på, at hun før kunne spise en hel pose chips og fire kager fra bageren, hvor hun selvfølgelig fik nævnt, at kagerne var til gæster.

selv om hun både cykler, går lange ture og spiller tennis 10 timer om ugen.

Rigelig mayonnaise

Overgangen til LCHF var dog ikke udelukkende en dans på roser. Fabrina vejede 122 kilo, da hun begyndte i august 2014. – Det var hårdt i starten. Fysisk havde jeg det rigtig dårligt. Jeg var dødtræt, og jeg var så tørstig den første måned, at jeg ikke kunne slukke min tørst, fortæller hun. Fabrina byttede light-produkter ud med smør og fløde. Og hvor hun før elskede sukker og nærmest kunne leve af brød, skulle hun nu

spise grøntsager, kød og en masse fedt. Men hun fandt ud af, at hun ikke kan tåle at være i ketose – dvs. en tilstand, hvor kroppen forbrænder fedt i stedet for kulhydrater, fordi den kun får tilført ganske få kulhydrater. – Så spiser jeg bare et stykke chokolade, forklarer hun. – De få kulhydrater i chokoladen er nok til at bryde ketosen. Da først Fabrina var startet på kuren, begyndte vægten at falde. Fra 1. august til jul havde hun tabt sig 13 kilo, og hun fortsatte ufortrødent. Et år og 10 måneder senere nåede hun sit mål: Minus 45 kilo.

Gennem hele forløbet spiste hun store, solide måltider med rigeligt af sin hjemmelavede mayonnaise. – Min morgenmad er et helt ritual. Den ligner et festmåltid med spejlæg, hjemmerørt mayonnaise, stegt skinke, chiagrød og low carb-knækbrød med tandsmør. Man sulter jo ikke, siger hun med et smil.

Liberal LCHF’er

Faktisk fik Fabrina hele 2800 kalorier om dagen i starten, og på intet tidspunkt under sit vægttab har hun fået under 2000 kalorier om dagen, hvilket er det normale behov for kvinder, der ikke skal tabe sig. Siden har hun tabt sig endnu mere, for hun lever stadig med få kulhydrater og rigtig meget fedt. Minus 52,7 kilo siger vægten i dag.

Samtidig glæder Fabrina sig over, at hun har fået en flad mave. – Det sværeste har været ferierne, fortæller Fabrina. – Jeg ville følge kuren slavisk i starten, og det kunne næsten ødelægge en ferie. Nu har jeg besluttet, at maden ikke skal bestemme. I Paris spiser man altså flutes og croissanter, og på en italiensk restaurant spiser jeg pizza. Man kan godt være liberal LCHF’er og bestemme sig for, at der er plads til lidt chokolade, bær, græsk yoghurt og rodfrugter hist og her. Og det har Fabrina gjort. I dag navigerer hun fornuftigt blandt alle livets fristelser. Lige nu nyder hun sin nye livsstil, mens hun giver sig selv lov til at leve. Om lørdagen til tennis bliver der serveret rundstykker, og dem tager hun gerne et af, selv om det er forbudt på LCHF. ■ Fortsættes næste side Ude og Hjemme 6 2018

157


Slank med LCHF (Low Carb High Fat) Fortsat fra forrige side Opskrifterne på de følgende sider stammer fra bogen ”LCHF – Spis dig mæt & glad”. Bogen er skrevet af Jane Faerber, som har Danmarks største blog om LCHF. Ud over opskrifter indeholder bogen en grundig gennemgang af, hvad LCHF er, og hvordan du kommer i gang. Den er udkommet på Politikens Forlag. Vejl. pris er 250 kr.

TAB DIG PÅ DEN FEDE MÅDE Spis æg med bacon og bøffer med bearnaise, kom fløde i kaffen – og tab dig. Med LCHF kan det lade sig gøre.

LCHF står for Low Carb High Fat – dvs. en kost med få kulhydrater og meget fedt. Du kan med andre ord spise bøf bearnaise og samtidig tabe dig, men du må undvære pomfritterne. Faktisk skal du helst undgå alle kornprodukter og stivelsesprodukter som ris, pasta og kartofler (og til dels rodfrugter) og selvfølgelig sukker, slik, kage, sodavand og lignende. Til gengæld skal du spise meget mere fedt, end du formentlig er vant til. Det bedste ved LCHF er,

158 Ude og Hjemme 6 2018

at du føler dig mæt og har et stabilt blodsukker hele dagen, så du aldrig mere falder i sukkerfælden. Du vil aldrig ”gå sukkerkold,” og det vil formentlig være slut med mellemmåltider, fordi du slet ikke er sulten.

Nyt brændstof

Hvis du følger den strikse model af LCHF-kuren, så har du sikkert heller ikke lyst til at spise mere end to måltider om dagen. De må til gengæld gerne være store og rigtig lækre. Når du taber dig med

LCHF, skifter kroppen brændstof fra kulhydrater til fedt. Det sker, fordi du spiser minimalt med kulhydrater. Fordelen er, at kroppen derved tærer på fedtdepoterne. Hvis du indtager så få kulhydrater, at din krop kommer i såkaldt ketose, så vil du formentlig også opleve, at din ånde lugter af acetone. Men det går over igen efter et stykke tid. Overgangen fra kulhydrat til fedt som brændstof kan være svær. Mange vil opleve træthed, hovedpine

og en følelse af at være tung i kroppen. Symptomerne varierer dog fra person til person, og de forsvinder igen efter få dage eller få uger. Det afhænger af, hvordan du levede før. Du kan dæmpe symptomerne ved at sørge for at få fedt nok, drikke bouillon (få salt) og drikke rigeligt med vand. Nogle oplever, at maven går i stå, andre, at den falder til ro. Hvis du har problemer, kan de afhjælpes med et tilskud af mælkesyrebakterier eller HUSK. ■


1 ●

DET SKAL DU SPISE Masser af grøntsager: Spis gerne grove grøntsager og helst dem, der vokser over jorden. Du må gerne spise gulerødder, men hold det til et minimum. Kød, fjerkræ, fisk, skaldyr og æg: Spis også skindet på kyllingen og fedtkanten på bøffen. Vælg de fede udskæringer. Naturligt fedt: Smør (men ikke smørbare blandingsprodukter),

olivenolie, kokosolie og raspolie – helst koldpresset. ●

Fede mælkeprodukter: Piskefløde, cremefraiche 38 %, fede oste, græsk yoghurt 10 %.

Drikkevarer: Vand, kaffe, te. Det er op til dig selv, om du vil drikke light-sodavand og light-saftevand, men sørg for, at det indeholder 0 g kulhydrat.

3 ●

Lidt nødder og bær.

DET BØR DU UNDGÅ ●

Sukker: Slik, kage, sodavand osv.

Stivelsesprodukter: Brød, ris, pasta, kartofler, bulgur, couscous og mysli. Hvis du ikke lever efter striks-modellen af LCHF, kan mindre mængder af rodfrugter være i orden.

2

Frugt: Indeholder for meget sukker. Hvis du ikke lever efter striksmodellen, kan en smule frugt dog fungere som slik.

Forarbejdet mad: Lav som udgangspunkt maden fra bunden. Hvis du spiser forarbejdet mad, så vælg som tommelfingerregel produkter med maks. 5 gram kulhydrat pr. 100 gram. Du kan f.eks. få en udmærket bearnaisesauce med et meget lavt indhold af kulhydrat, og den ægte mayonnaise fra K-salat indeholder slet ingen kulhydrater.

STARTVANSKELIGHEDER Fedt mætter meget. Derfor er det helt naturligt, at du ikke længere har brug for småsnacks. Du vil også opleve, at du nogle dage slet ikke er sulten til måltiderne. Spring i så fald dette måltid over. Lad være med at spise på forhånd, spis kun, når du er sulten. Stol på din krops signaler, så taber du dig med garanti. Hvis du spiser LCHF og samtidig indtager for mange kulhydrater, så tager du på. Det er kun, fordi du stort set ikke får kulhydrater, at du kan tillade dig at spise så meget fedt. LCHF-brød og -kage er lækkert, men hvis du spiser for meget af den slags, så taber du dig ikke. Det bør ikke indgå i din madplan. Spis det til festlige lejligheder og lav en LCHFkage, når du får gæster.

Du kan spise for meget protein og for lidt fedt. Det er en almindelig begynderfejl. Du skal ikke spise mere kød, end du er vant til. Kulhydraterne skal erstattes med grøntsager og fedt. Godt med fedt.

Pas på med sukkerfri pastiller og tyggegummi. Et stykke tyggegummi indeholder 1 gram kulhydrat, og pastiller indeholder tit endnu mere.

Det er stort set umuligt at spise for mange ovenjordsgrøntsager. Sørg for at spise mange grøntsager.

Sørg for både at måle og veje dig. Nogle uger taber du dig måske ikke på vægten, men derfor kan du godt have tabt adskillige centimeter. Hav tålmodighed, så kommer resultaterne begge steder.

SÅDAN SKAL DU SPISE

VIGTIGT: Tilsæt altid ekstra fedt til dine måltider i form af smør eller mayonnaise. Lav dressing af mayonnaise, prøv aioli og chilimayonnaise på din salat eller lav en solid pesto af en god olivenolie eller rapsolie – helst koldpresset. Spis smørsauce og kryddersmør. Tilsæt altid en klat mayonnaise, smør eller olie til dine måltider.

Frokost og aftensmad: Fyld din tallerken godt op med grøntsager, gerne smørstegte og gerne på halvdelen af tallerkenen. Spis desuden et stykke kød, f.eks. en kyllingefilet med baconsvøb eller en bøf svarende til en håndfuld. Fyld op med fedt. Lav flødesauce jævnet med flødeost og kom bacon og ost i salaten.

Morgenmad: Spis gerne æg med bacon, pølser eller skinke og lidt grønt. Steg det i godt med smør/kokosolie. Hvis du har travlt, så prøv en æggelatte. Du kan lave både kaffe, te og kakao med smør/ kokosolie, fløde og æg. Du kan også spise græsk yoghurt blandet op med fløde med lidt mandler og bær.

Mellemmåltider: Kaffe/te/ kakao med fløde, flæskesvær, ost, grøntsager. HUSK: Stop med at spise, når du er mæt. Hvis du har problemer med at mærke mæthed, så følg retningslinjerne nøje.

TIP

LCHF FINDES I TRE UDGAVE: Striks udgave: Maks. 20 gram kulhydrat/dag. Hvis du vejer mindst 10-15 kilo mere end din normalvægt, så start gerne med den strikse udgave af LCHF med under 20 gram kulhydrater om dagen. Denne model er meget effektiv. Ved at vælge den strikse model oplever du efter få dage ketose, og hvad det gør ved kroppen. Du vil formentlig tabe dig meget hurtigt i starten og opleve at få meget mere energi, ligesom du vil være mæt hele tiden og sove bedre.

Hvis du er sulten og har brug for mellemmåltider, så spis mere fedt og evt. flere grøntsager til dine måltider.

Moderat udgave: 20-50 gram kulhydrat/dag. Her vil nogle opleve, at de kommer i ketose, mens andre ikke gør det. Du vil stadig opnå et solidt vægttab, om end det går langsommere end ved helt striks LCHF. Liberal udgave: 50-100 gram kulhydrat/dag. De fleste kan trives her uden sult og afsavn. Der er plads til lidt nødder, lidt rodfrugter og mørk chokolade – og selvfølgelig de lækre LCHF-kager. Til sammenligning indeholder almindelig mad tit 250 gram kulhydrater eller mere om dagen. Nogle vælger at være i ketose stort set hele tiden, men det er ikke nødvendigt for at tabe sig.

Ude og Hjemme 6 2018

159


Slank med LCHF (Low Carb High Fat) Fortsat fra forrige side

4 FORDELE VED LCHF Maden smager bedre og mætter mere end ved mange andre kure. Sukkertrangen forsvinder, når du får så få kulhydrater, og du tænker mindre på mad, fordi du simpelthen er mæt. Samtidig bliver din hud blød, og du har sikkert ikke brug for fugtighedscreme mere. Det sker, fordi du spiser så meget fedt.

LAV DIN EGEN MAYONNAISE 1 helt æg eller 2 æggeblommer 2 dl koldpresset raps-, solsikke- eller olivenolie 2 tsk. hvidvinseddike 1 nip salt Evt. 1 tsk. dijonsennep Blend alle ingredienserne med stavblenderen. Hold blenderen i bunden, indtil mayonnaisen begynder at blive tyk. Jo mere du blender, jo tykkere bliver den.

5 ●

TIP

Tilsæt 2-4 fed hvidløg, og du har aioli, eller tilsæt et par tsk. sambal oelek, og du har chilimayonnaise.

GODT AT VIDE Hvis lækkersulten kommer over dig, så spis flæskesvære eller lav hapser af en god ost. Du kan evt. rulle (lufttørret) skinke omkring. Eller drik en kop kaffe, te eller kakao med fløde og evt. smør/kokosolie. Blomkål er din nye bedste ven. Du kan lave både blomkålsris/-couscous og blomkålsmos samt blomkålstoast og -pizza. Prøv også smørstegte grøntsager i stedet for kartofler. Du spiser din mave flad. Når du får få kulhydrater, vil du opleve, at du ikke længere er oppustet, og at maven bliver flad.

160

Ude og Hjemme 6 2018

6

BOOST DIT VÆGTTAB MED ÆGGEFASTEN

Æggefasten er en indbygget lynkur, som giver dig mulighed for at tabe op til fire kilo på blot fem dage. Til gengæld bør du også kun følge denne kur i tre-fem dage. Kuren indeholder ingen kulhydrater, zero carbs, og den vil derfor få dig i ketose med det samme. Tag f.eks. kuren i tre dage. På fjerde og femte dag spiser du så ét måltid, som er striks LCHF, og følger derpå æggefasten resten af dagen. Efter kuren bør du spise striks LCHF i nogle dage, så kroppen langsomt vænner sig til kulhydrater igen. Derefter kan du fortsætte med den udgave af LCHF, der passer bedst til dig. Æggefasten Spis minimum seks æg om dagen – og gerne 12. For hvert æg skal du spise 15 gram fedtstof svarende til 1 spsk. af smør, olie eller mayonnaise Du må desuden spise 30 gram ost pr. æg, dog maks. 210 gram om dagen. Hvis du kun spiser seks æg, må du få 180 gram ost. Vælg en ost med maks. et gram kulhydrat pr. 100 gram. Du kan vælge flødeost, skæreost, brie, gorgonzola osv. Brug gerne krydderurter og krydderier. Brug evt. en smule kunstige sø-

destoffer, men hold det til et minimum. Drik kaffe, te og mindst 1½ liter vand om dagen. Der må gå højst fem timer mellem hvert måltid. Stop med at spise, mindst tre timer før du går i seng. Eksempel på retter ● Æggelatte: Kaffe/te/(bage-) kakao med 1 tsk. smør/kokosolie, 1 æg og evt. lidt sødemiddel blendes og drikkes. Du kan også lave drikken uden æg og i stedet spise ægget. ●

Spejlæg eller omelet med ost og krydderurter: Steg i godt med smør eller olie. Servér med mayonnaise.

Ostechips: Smelt revet ost i ovnen eller bag et stykke brie (skær den hvide kant fra).

Æggesalat: Bland 1 æg, 1 spsk. mayonnaise og lidt purløg. Hvis du blender det, får du æggedip.

På nettet kan du finde opskrifter på både madpandekager, vafler, kanelsnegle, æggepizza, pasta og meget andet, som du kan spise under æggefasten, hvis du bliver træt af æggelatte og omeletter. Der findes også forskellige grupper på facebook, du kan støtte dig til.


INDKØBSLISTE Til 2 personer Mejerivarer 24 æg . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .40 kr . 2 pk . smør . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .40 kr . 1 kg græsk yoghurt 10 % (275 g) . . . . . . . . . .22 kr . 200 g bæger-hytteost 4 % (125 g) . . . . . . . 11,25 kr . ½ l piskefløde (450 ml) . . . . . . . . . . . . . . . . .20 kr . 250 g mayonnaise i pose, K-Salat (150 g) . . . .14 kr . 250 g cremefraiche 38 % (2 spsk .) . . . . . . 13,50 kr . 1 bæger Philadelphia flødeost (110 g) . . . . . . .20 kr . 180 g hel parmesan (150 g) . . . . . . . . . . . . . .26 kr . 250 g revet mozzarella (225 g) . . . . . . . . . . . .15 kr . 140 g revet cheddar (75 g) . . . . . . . . . . . . . . .17 kr . Kød og fisk 500 g svinekød, gerne med fedtkant (250 g) . .30 kr . 500 g hakket oksekød (400 g) . . . . . . . . . . . .28 kr . 350 g kyllingeinderfilet (300 g) . . . . . . . . . . . .35 kr . 380 g kyllingefilet (300 g) . . . . . . . . . . . . . . . .30 kr . 100 g røget laks . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .24 kr . 500 g rødspættefileter (325 g) . . . . . . . . . . . .70 kr . 700 g bacon (200 g) . . . . . . . . . . . . . . . . . . .45 kr . 1 pk . bacon i skiver (6 skiver) . . . . . . . . . . . . .19 kr . 1 pk . parmaskinke (½ pk .) . . . . . . . . . . . . . . .30 kr . Kolonial 1 glas kokosolie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .40 kr . 1 glas gul karrypasta (1 spsk .) . . . . . . . . . 24,50 kr . 1 pk . grøntsagsbouillon (1 tern) . . . . . . . . . . . . .5 kr . 1 fl . tamari (5 spsk .) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .15 kr . 2 dåser kokosmælk (1½ dåse) . . . . . . . . . . 7,25 kr .

¼ l tør hvidvin (1 dl) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .30 kr . 1 fl . fishsauce (1½ spsk .) . . . . . . . . . . . . . . . .21 kr . 1 fl . æbleeddike (2-3 tsk .) . . . . . . . . . . . . . . . .48 kr . 1 fl . tomatsauce (2½ dl) . . . . . . . . . . . . . . . . .15 kr . 1 fl . passata, tomatpuré/sigtede tomater (2½-3 spsk .) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .17 kr . 1 pose mandler (20 stk .) . . . . . . . . . . . . . . . .28 kr . 1 pose peanuts (½ håndfuld) . . . . . . . . . . . . .12 kr . 1 glas sorte oliven (5-6 stk .) . . . . . . . . . . . . . . .5 kr . 1 glas soltørrede tomater i olie (2-3 stk .) . . . . .25 kr . 1 pose flæskesvære (75 g) . . . . . . . . . . . . . . .20 kr . 1 bøtte peanutbutter, creamy eller smooth (2 spsk .) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .24 kr . Grønt 1 pose ærter, frost (125 g) . . . . . . . . . . . . . . . .9 kr . 1 bk . små tomater (3-6 stk .) . . . . . . . . . . . . . . .8 kr . 1 augurk (¼) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .5 kr . 1 peberfrugt-mix (1½ rød, ½ grøn) . . . . . . . . . .15 kr . 1 kg gulerødder (2-4 stk .) . . . . . . . . . . . . . . . . .7 kr . 1 pose persillerødder (500 g) . . . . . . . . . . . . .10 kr . 1 broccoli . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .10 kr . 1 stor eller 2 små blomkål . . . . . . . . . . . . . . .25 kr . 1 spidskål (¼) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .12 kr . 1 bk . markchampignoner (6 stk .) . . . . . . . . . . .22 kr . 250 g frisk spinat (200 g) . . . . . . . . . . . . . . . .22 kr . 1 lime . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4,50 kr . 2 økologiske citroner . . . . . . . . . . . . . . . . . . .11 kr . 1 pose løg (2½ stk .) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .9 kr . 1 pose rødløg (½ stk .) . . . . . . . . . . . . . . . . . . .8 kr . 1 hvidløg (4 fed) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3,50 kr . 1 bk . ingefær (1 stk .) . . . . . . . . . . . . . . . . . . .11 kr . 1 frisk peberrod (2-4 tsk .) . . . . . . . . . . . . . . . .22 kr .

1 bdt . forårsløg (1 stk .) . . . . . . . . . . . . . . . . . .12 kr . 1 bladselleri (1-2 stængler) . . . . . . . . . . . . . . . .8 kr . 1 bdt . dild . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .7 kr . 1 bdt . citrongræs (1 stængel) . . . . . . . . . . . .13 kr . 1 bdt . purløg . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .7 kr . 1 bdt . timian . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .15 kr . 1 bdt . mynte (10 blade) . . . . . . . . . . . . . . . . .20 kr . 1 bdt . koriander (½ bdt .) . . . . . . . . . . . . . . . . .15 kr . 1 rød chili . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3,50 kr . 125 g hindbær . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .25 kr . 2 æbler . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .4 kr . Specialvarer 1 pose loppefrøskaller (7 spsk .) . . . . . . . . . . .25 kr . 1 pose kokossukker (1 spsk .) . . . . . . . . . . . . .25 kr . 1 pose Sukrin (3 tsk .) . . . . . . . . . . . . . . . . . . .59 kr . Krydderier 1 pose gurkemeje (1 tsk .) . . . . . . . . . . . . . . . .19 kr . 1 pose stødt kardemomme (1 tsk .) . . . . . . . . .20 kr . 1 pose stødt muskatnød (½ tsk .) . . . . . . . . . .25 kr . 1 pose karry (2 tsk .) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .19 kr . 1 pose oregano (1½ spsk .) . . . . . . . . . . . . 11,50 kr . 1 pose basilikum (½ spsk .) . . . . . . . . . . . . . . .20 kr . 1 pose hvidt peber (1 knsp .) . . . . . . . . . . . . . .24 kr . 1 pose vaniljepulver (¼ tsk .) . . . . . . . . . . . . . .25 kr . Pris i alt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .1 .500,75 kr . Kilde: Nemlig.com og med24.dk Det har du i skabet Salt, peber, kaffe, olivenolie (5 spsk .)

Ude og Hjemme 6 2018

161


Palle Sørensen døde som Danmarks mest forhadte mand:

Palle Sørensen er den mand, der har siddet i fængsel længst tid i Danmark. Nu er han død.

Foto: Ritzau Scanpix/ Finn Frandsen

ET FORSPILDT LIV ER SLUT

I et opsigtsvækkende interview med Ude og Hjemme fortalte Palle Sørensen for første gang om sit forbandede liv med fire unge politibetjentes liv på samvittigheden. Drabsmanden boede da i en toværelses lejlighed i Valby og fik blandt andet tiden til at gå med at hente tilbudsvarer til de andre enlige i opgangen. Nu er Palle Sørensen død, og det sidste kapitel i historien om hans forspildte liv kan skrives. 14

Ude og Hjemme 7 2018


Af Carsten Holst Foto: Ritzau Scanpix

ch@udeoghjemme.dk

Politimorderen Palle Sørensen tilgav aldrig sig selv, og verden omkring ham tilgav aldrig Palle Sørensen. Men nu har han endelig fået fred. Den firedobbelte drabsmand er død i en alder af 90 år, og det sidste kapitel i en grusom fortælling er skrevet. I mere end fem årtier gik der ikke én dag, hvor den berygtede morder ikke fortrød drabene på fire unge politibetjente i København i 1965. Palle Sørensen vidste, at de kyniske og bestialske handlinger ville forfølge ham livet ud, og formodningen holdt stik til det sidste. Danmarks mest forhadte mand tog sin dårlige samvittighed og bitterheden mod sig selv og sine handlinger med sig i graven. Palle Sørensen søgte aldrig hverken medlidenhed eller forståelse. Det vidste han, at han aldrig ville opnå, og den vished accepterede han. I stedet forsøgte han at leve med det fysiske og mentale åg, som drabene på betjentene havde lagt på hans krop og sind. I det første, opsigtsvækkende interview med Ude og Hjemme ni år efter sin løsladelse i 1998, sagde den firedobbelte politimorder blandt andet: – Jeg har fortrudt de fire drab fra det øjeblik, jeg begik dem. Jeg har spildt mit liv, og jeg har fortjent min skæbne.

Søgte en forklaring

En sommerdag i juni 2007 ringede jeg på hoveddøren ind til en ejendom i Valby. Jeg vidste, at Palle Sørensen boede i lejligheden stuen til højre i boligblokken blot 16 kilometer fra det sted på Amager Strandvej, hvor han lørdag morgen den 18. september 1965 myrdede de to første af de i alt fire betjente, som den dag mistede livet på meningsløs vis. Siden sin løsladelse i 1998 havde Palle Sørensen været tavs som graven i håb om at få et otium, hvor han i ro og fred kunne bearbejde sine mørke tanker og fundere over sit forspildte liv. Med et skævt og venligt smil og på sin ærkekøben-

Palle Sørensen som helt ung mand med mod på livet – og muligheder, som han forpassede. Foto: Ritzau Scanpix

havnske dialekt gjorde Palle Sørensen mig den sommerdag opmærksom på et skilt, som Københavns Politi havde opsat ved siden af dørtelefonen på ejendommen ind til hans lejlighed. Her advarede etaten, der havde mistet fire betjente til Palle Sørensens galskab, tricktyve mod at trænge ind. Som om politimorderen ikke havde været vant til at omgås anderledes hårdkogte kriminelle i sine mere end i alt fire årtier i landets statsfængsler, hvor han i den grad havde lært at klare sig selv. – Politiet passer stadig på mig. Men jeg kan klare mig selv, sagde Palle Sørensen med slet skjult ironi og bød indenfor. Han var 80 år dengang, men frisk og rørig. Når han talte, kiggede han mig stålsat i øjnene for at sikre, at jeg forstod hvert et ord. I over en time fortalte han om sin forbandede tilværelse siden den skæbnesvangre dag i efteråret 1965, da han tilsyneladende i panik ændrede og ødelagde sit eget liv for evigt. Palle Sørensen fortalte, at han hver dag siden havde bebrejdet Gud, at han ikke den skæbnesvangre lørdag morgen var skredet ind og havde forhindret det frygtelige, der skete. Men den aldrende politimorder sagde til mig, at han ikke var ude på at lægge ansvaret fra sig, tværtimod. Han søgte blot en forklaring på det tragiske, som ikke engang mange år havde fået ham til at forstå. – Hvis der fandtes en Gud, der var i stand til at skille det gode fra det onde, var drabene aldrig sket. Så havde jeg haft en hurtigere bil, der kunne have kørt fra politiet, eller også havde Gud

Palle Sørensen om drabene:

FULDSTÆNDIG VANVITTIGT

givet betjentene et motorstop, så de ikke havde indhentet mig. Det lyder naivt, og det er det. Men uden at være naiv kan jeg ikke forklare noget, der ikke kan forklares, sagde Palle Sørensen.

Tilbudsjægeren

Efter 33 år bag tremmer blev han i 1998 benådet af daværende justitsminister Frank Jensen. Palle Sørensen blev uden offentlighedens bevågenhed sluset ud ad fængselsvæsenets bagdør. Med bistand fra kriminalforsorgen skulle han begynde et nyt liv som civil borger med folkepension, og med ret til at spadsere frit omkring i det samfund, der aldrig havde forstået eller tilgivet ham. Palle Sørensen fortalte mig uden sentimentalitet, at han i de mange år bag tremmer havde haft god tid til at tænke over livet. Efter sin løsladelse filosoferede han meget og lod tankerne flyve. Han drømte om at vinde 1 million kroner i lotto og dele pengene med venner, bekendte og ukendte på institutioner. Andre gange drømte han om, at det frygtelige dengang i 1965 aldrig var sket. – Når tankerne bliver for vilde, kigger jeg i tilbudsaviserne. Bagefter kører jeg på min knallert i Bilka eller Brugsen og handler ind til de andre enlige i boligblokken. De kalder mig tilbudsjæ-

I forbindelse med 50-året for mordene medvirkede Palle Sørensen i september 2015 i en dokumentarudsendelse på DR’s radio P1. Her fortalte den 88-årige udførligt om drabene på betjentene, og hvad det har betyder for hans liv. – Jeg går hen til dem. Så kommer de ud, og så skyder jeg. Først den ene og så den anden, forklarede han om de første to mord på to 24-årige betjente. Om drabene på de to andre sagde han blandt andet: – De stopper lige foran mig, og så render jeg og skyder dem begge. På spørgsmålet om, hvorfor han skød og dræbte dem, svarer han i dokumentaren: – Det er åndssvagt. Der gik panik i mig. Han forklarede også, at han allerede havde afsonet 11 år i fængsel og ikke ønskede at komme ind igen. – Derfor skød jeg. Tre af betjentene blev skudt i hjerteregionen, mens den fjerde blev likvideret med et nakkeskud. Alle fire var gift og havde børn. – Det var helt vanvittigt. Ellers ville jeg jo være fuldstændig tåbelig, hvis jeg gik og pralede med det der. Det gør jeg fandeme ikke. Hele mit liv er jo ødelagt. Det er det. Jeg har siddet inde i 44 år, sagde han. Han sagde også, at han har tænkt meget over, at det var fire unge mænd, der blev dræbt. – Men det kan jeg ikke gøre noget ved. Jeg kan ikke lave om på det. Det har jeg spekuleret på i lang tid. Men jeg kan ikke lave det om, desværre, lød det fra den 88-årige mand. Da Palle Sørensen blev benådet i 1998, havde han den lidet flatterende rekord som den, der havde siddet længst tid i fængsel i Danmark. Benådningen var han glad for. – Nok er nok, udtalte han på et tidspunkt. Ifølge Justitsministeriets beregninger fra 1998 afsonede fanger dømt til fængsel på livstid normalt 13 år. Palle Sørensen fik 33.

Fortsættes næste side Ude og Hjemme 7 2018

15


SUNDHED & VELVÆRE

KOM I FORM I NATUREN Løb, cykling og vandring. Flere og flere danskere vælger at motionere udendørs, på alle tider af året. Se her, hvorfor det er ekstra sundt, og få inspiration til, hvordan du selv kommer i gang med at motionere i den smukke natur.

VANDRING – starten på noget større

Vejen til en bedre form starter rent bogstaveligt med det første skridt. Men vandring kan have mange former: Stavgang, byvandring og vandreture i den vilde natur, en rask gåtur i parken eller decideret powerwalk. – En lille fjerdedel, eller mere præcist 23 pct. af den voksne befolkning, har gang som deres foretrukne motionsform, fortæller Maja Pilgaard fra Idrættens Analyseinstitut.

En god begyndelse

Selv om tempoet aldrig kommer op over 7-8 kilometer i timen, viser forskning, at det for en utrænet person er lige så godt for formen at gå i intervaller, som intervalløb ville være. Tilmed er intervalgang mere skånsomt for leddene end intervalløb, og derfor kan man i modsætning til løb godt lave intervalgang, hver gang man går. Og alle kan være med, selv folk med træningsfobi eller gamle sportsskader.

Hvor? Dansk Vandrelaug har afdelinger over hele landet, så der er ingen grund til at vandre alene, hvis du har lyst til selskab under dine ture. 38

Ude og Hjemme 14 2018


Af Petrusjka Jeiner Bearbejdet af Elisabeth Wille elisabeth.wille@udeoghjemme.dk Foto: Panthermedia

TIP Problemer med dårlige knæ eller overvægt? Så er cyklen en ideel form for motion.

LØB – velkommen i klubben

Løb er uden sammenligning den mest udbredte motionsform i Danmark. Ikke mindre end 31 pct. af den voksne befolkning løbetræner på regelmæssig basis, viser tal fra Idrættens Analyseinstitut. Hvis du endnu ikke har set lyset ved løbetræning, er foråret en oplagt tid at forsøge at tænde gnisten mellem dig og løbeskoene. For bliver du først bidt af løb, er du medlem af en gebyrfri klub, som har åbent døgnet rundt og aldrig ligger mere end 5 minutter fra din hoveddør. Er vejret alt for skidt, så må du ty til løbebåndet, men med den rigtige påklædning, kan du løbetræne udendørs stort set året rundt.

Kom godt i gang

CYKLING – ikke kun for mænd

KOM GODT I GANG

● Prøv f.eks. at gå 2 minutter i et tempo, der gør dig mærkbart forpustet. Derefter 2 minutter i langsomt tempo. Gentag rytmen minimum 5 gange, foreslår idrætsfysiolog ved Syddansk Universitet, Morten Zacho. ● Er du helt uvant med gåture, kan du starte med 10 minutters rask gang og lægge 5 minutter på om ugen, indtil du når op på 45 minutter. ● Det eneste udstyr, du behøver, er et par gode stødabsorberende sko. ● Ruten, du går, må gerne både være skøn for øjnene og udfordrende for benene.

Vi kender dem fra Tour de France, de senede forpinte mænd, der på deres cykel bestiger bjerge, som vi andre knap kunne klare at gå op ad. Eller vi møder dem på landevejen som susende cykelentusiaster i store sværme med fartstriber på deres ålestramme cykeltøj. Så det er fristende at tro, at cykelsport kun egner sig for mænd, der går op i udstyr og tidstabeller. Og for mange kvindelige nybegyndere kan netop alt gearet omkring cykelsport virke skræmmende og nærmest være en barriere for at kaste sig ud i det. Cykelentusiast Gro Høyer Thielst, der har skrevet cykelbogen ”Kvinde – Klik ind!,” mener, at kvinder har brug for en indgang til sporten, hvor det sociale, velværet, motionen og glæden er i højsædet. Hendes budskab er, at når den første barriere er overvundet, bliver cykelsport en indgang til megen glæde: Fællesskab med andre, kropsoplevelse og tilstedeværelse i nuet.

Er du helt nybegynder, handler det først og fremmest om at gå langsomt til værks, så du undgår skader. Her er et 6 ugers program for dig, der ikke kan løbe 30 minutter uden pause: Du skal løbetræne 4 gange om ugen: Uge 1: Løb 2 minutter, gå 2 minutter, gentag 7 gange pr. træning. Uge 2: Løb 4 minutter, gå 2 minutter, gentag 5 gange pr. træning. Uge 3: Løb 6 minutter, gå 2 minutter, gentag 4 gange pr. træning. Uge 4: Løb 8 minutter, gå 2 minutter, gentag 3 gange pr. træning. Uge 5: Løb 6 minutter, gå 2 minutter, løb 10 minutter, gå 2 minutter, løb 10 minutter, gå 2 minutter. Uge 6: Løb 10 minutter, gå 1 minut, gentag 3 gange pr. træning. Du må gerne være øm i musklerne 1-2 dage efter træningen, men hvis du er øm i længere tid, og ømheden sidder i sener og led, bør du passe på. Kilde: »Løb hurtigt, længere«. Sean Fishpool, Peoples Press.

Fordele ved at cykle udendøre

Du får arbejdet hele organismen igennem, og hvis du sætter træningen i system med et cykelprogram, der passer til dit niveau, vil du hurtigt se resultater: Dine muskler bliver stærkere, og kalorieforbruget er i top. I stedet for fitnesscenterets ensidige træningscykel får du en varieret udendørsrute i bakket terræn og naturskønne omgivelser, hvor du ikke kan kontrollere intensiteten – det gør bakkerne og vindforholdene for dig. På den måde bliver du tvunget til at presse dig selv. Du kan snyde dig selv ved at cykle ud på en lang rute. For i modsætning til træningscyklen så kan du ikke bare klikke dig ud af pedalerne, når du er træt og slutte turen. Du bliver nødt til at cykle vejen tilbage. Du kan også deltage i alle de mange udendørs cykelløb, som i sig selv kan være en motivationsfaktor. Ude og Hjemme 14 2018

39


UH EKSTRA (2017-2018) Udgivet af Aller Media Tillæg til Ude og Hjemme UH EKSTRA var et tillæg, der skulle have mere magasinpræg og indeholde artikler, hvor fotos var store og hvor man tog fat i mere trendy ting som fx film og medier. Jeg stod for idéudvikling i samarbejde med chefredaktør, layout samt templates.


UH UH EKSTRA EKSTRA TILLÆG TIL UDE OG HJEMME NR. 12 2018

EMILIA BOR PÅ BØRNEHJEM

SAVNER

MOR


STREAMING

FILM & SERIER

Inspiration, nyheder, anmeldelser og tips til dig, der er vild med at streame film og serier.

DET ER GRATIS

VILD MED BIRGITTE NYBORG Flere har kaldt ”Borgen” den bedste danske tv-serie i årevis. Var du en af dem, der fulgte med i statsminister Birgitte Nyborgs liv som politiker, mor og kvinde, og kunne du tænke dig et gensyn med serien, kan du streame samtlige 30 afsnit på Filmstriben.

Af Nina Ebbesen Foto: 2015 Twentieth Century Fox Film Corporation, DR, HBO Nordic

nina.ebbesen@udeoghjemme.dk

”Borgen”, sæson 1-3. På filmstriben.dk, bibliotekernes filmtilbud.

KS TIPS & TRIChave et overblik over de

k, e vil Hvis du gern og film på Netflix Danmar ig r nyeste serie film, som er en uafhæng så så besøg Flix og seriefans. Du kan og på ge m fil sø r og fo r le de si kommende tit læse nyt om og tips. er ls anmelde ok. es på Facebo kan også følg – k .d m fil ix Fl

BØRN ELSKER GURLI Er der ikke lige ”Gurli Gris” i tv, kan du altid streame de korte tegnefilm med den søde gris og hendes sjove familie og venner. På dr.dk ligger der flere afsnit at vælge imellem. ”Gurli Gris”, dr.dk, skriv ”Gurli Gris” i søgefeltet øverst til højre.

102 Ude og Hjemme 12 2018


DRØMMEN OM ET NYT LIV Eilis rejser i 1950’erne fra Irland til Brooklyn i New York for at prøve lykken. Trods sin hjemve forelsker hun sig hurtigt i italieneren Tony og begynder at planlægge en fremtid med ham. Da hendes familie hjemme i Irland bliver ramt af en tragedie, må Eilie beslutte, hvor hendes hjerte hører til… ”Brooklyn”. På Viaplay.

DET SER JEG Dorte, 59 år, forfatter: Jeg er vild med ”Vikings”, som er spændende, flot for øjet og voldsomt underholdende. Handlingen forholder sig frit til sagnet om Ragnar Lodbrog og hans sønner, og der er ikke et kedeligt øjeblik. Serien byder på stærke skjoldmøer og velvoksne vikinger, forræderi, magtkampe, hævn, had, kærlighed og lidt magi og tæller tre unge, danske skuespillere på rollelisten. Femte sæson er på hele 20 afsnit, hvoraf 10 indtil videre har haft premiere, og sjette sæson er heldigvis på tegnebrættet. ”Vikings”, sæson 1-5. På HBO Nordic.

SKRIV TIL OS Vi er nysgerrige – hvilken film eller serie er du vild med, og hvorfor? Hvis du gerne vil fortælle om det og dele en god oplevelse med andre, så skriv til nina.ebbesen@udeoghjemme.dk

Ude og Hjemme 12 2018

103

Profile for von e design&kommunikation

Portefølje Magasin/Blad layout  

New
Advertisement