Page 1

4/2012 Nummer 45

VOLVO CONSTRUCTION EQUIPMENT MAGAZINE

LUISTERRIJK VERLEDEN, BRILJANTE TOEKOMST VOLVO CONSTRUCTION EQUIPMENT – 10 JAAR IN CHINA China in de kijker: De bouwsector en hoe de mensen echt over Volvo CE denken. Focus: Ontdek waarom kwaliteit voor Volvo synoniem is met focussen op de behoeften van de klant. De nieuwe Volvo L105: Doorbraak in China. Plus: Kansen voor jong talent in China. En nog veel meer...


Alle producten en diensten van Volvo Construction Equipment met maar één muisklik U vindt uw plaatselijke dealer op www.volvoce.com

www.volvoce.com SPIRIT2


Volvo Construction Equipment Magazine 04/2012 Nummer 45

Inhoud 5 China in de kijker Drie personen met een verschillende positie in de Chinese bouwsector geven hun mening over Volvo Construction Equipment en zakendoen in China. 13 Oost ontmoet West Volvo-medewerkers trekken naar de andere kant van de wereld, ontdekken een andere taal en cultuur, maar merken dat de taal die Volvo spreekt universeel is. 17 Focus - Kwaliteit Ontdek waarom kwaliteit voor Volvo synoniem is met focussen op de behoeften van de klant, van de ontwikkeling van nieuwe producten tot de dienst na verkoop. 21 De nieuwe Volvo L105 Volvo onthult de nieuwe L105 wiellader, die specifiek is afgestemd op de behoeften van de Chinese markt.

Tien jaar Volvo CE in China In heel ons 180-jarig bestaan zijn wij voor onze producten en diensten altijd uitgegaan van één principe: de tevredenheid van de klant. Dat gaat van de manier waarop wij onze bouwuitrusting en -machines ontwerpen, testen en bouwen, tot aan de manier waarop wij communiceren met onze klanten, onze dealers en onze collega’s. Naarmate onze onderneming groeide, zijn wij dit principe ook op wereldwijde schaal gaan toepassen. In 2002 opende Volvo CE zijn eerste kantoor in Sjanghai. We zijn nu tien jaar verder en China is een ‘thuismarkt’ voor Volvo CE. Wij zijn ook in de Chinese bouwsector toonaangevend geworden. Onze producten worden in China bekroond, zoals onlangs nog in de ‘China Construction Machinery Top 50’, en in 2012 werden wij verkozen tot Beste Werkgever in onze sector in China. Dit is natuurlijk niet zomaar gebeurd. Enorme investeringen in de lokale productontwikkeling en productie, uitbreiding van onze dealernetten, opleiding van jong talent en participatie in de gemeenschap via ons beleid van duurzaam ondernemen, hebben hier allemaal een rol bij gespeeld. Dit is echter nog maar het begin van Volvo CE in China en ondanks de aanhoudende wereldwijde economische malaise streven wij naar ontwikkeling op lange termijn. In deze Spirit belichten wij wat er voor Volvo CE aan de Chinese horizon lonkt. Wij spraken met onze regionale verkoopmanager voor China, Lawrence Luo, over de toekomstige uitdagingen voor Volvo CE in China en wij richten de spots op de gloednieuwe L105 wiellader, die specifiek voor onze Chinese klanten is ontwikkeld. Om te illustreren dat onze inzet voor onze klanten wereldwijd is en blijft, brengt Spirit ook een bezoekje aan Duitsland, Finland en de VS, waar wij nagaan hoe onze machines en diensten onze klanten in de hele wereld uitstekende diensten bewijzen.

Volg ons op:

Onze definitie van kwaliteit is altijd bepaald door klanttevredenheid. Dat was 180 jaar geleden ons principe en dat is vandaag nog zo.

Volvo Spirit Magazine app is nu beschikbaar in de Apple itunes store.

Clare Gittins Hoofdredactrice UITGEVER Volvo Construction Equipment Hoofdredactrice Clare Gittins  REDACTIE-ASSISTENT Steven Lefebvre Redactionele assistentie en lay-out EMG Communications Ltd MEDEWERKERS Niall Edworthy, Tony Lawrence, Dan Waddell, Holly Brace FOTOGRAFIE Julian Cornish Trestrail CORRESPONDENTIEADRES: Volvo Spirit – Volvo Construction Equipment, Hunderenveld 10, 1082 Brussel, België. E-MAIL: volvo.spirit@volvo.com Alle rechten voorbehouden. Niets van deze publicatie mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotocopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook, en evenmin in een retrieval systeem worden opgeslagen, zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van de Uitgever. Volvo Construction Equipment aanvaardt geen verantwoordelijkheid voor fouten of weglatingen in deze publicatie en gaat niet noodzakelijkerwijs akkoord met de inhoud ervan. Deze publicatie kan technische of andere onnauwkeurigheden bevatten en niet alle producten of diensten waarnaar wordt verwezen, zijn overal verkrijgbaar. www.volvoce.com/global


veiligheid vraagt om

kwaliteit Altijd. Volvo-machines werken onder extreme omstandigheden waarbij veiligheid altijd topprioriteit moet zijn. Daarom heeft Volvo samen met een erkende ontwerper van werkkleding een complete productreeks samengesteld. De reeks met Volvo-werkkleding is duurzaam, comfortabel en goed zichtbaar en werkt niet alleen goed, maar ziet er nog prima uit ook. Om de hele collectie te bekijken en een bestelling te plaatsen gaat u naar:

www.volvomerchandise.com

de volvo-collectie met werkkleding


De heer Duan Zhijun, Voorzitter van Henan Wotong (HNWT)

De dealer, de klant en de medewerkster: Qu Li, Assistant President van CITIC

hoe China echt over Volvo CE denkt

Selinda Li, Sales Director van Volvo CE, Sjanghai.

SPIRIT5


H

et woord zegt het al: de wereldwijde crisis is... wereldwijd. Zelfs de sterkste economieën, met inbegrip van China, staan onder druk nu de internationale vraag afneemt Het vertrouwen in de sterkste merken en de machtigste ondernemingen is echter onaangetast. Kwaliteit geeft de doorslag. Veel klanten kiezen met het oog op hun kosten inderdaad voor een lange-termijnvisie wanneer de markt het hard te verduren krijgt. Dat kan er in moeilijke tijden toe leiden dat zij eerder kiezen voor de duurdere dan de goedkopere prijsklasse. In die zin behoudt Volvo Construction Equipment (Volvo CE) een goede positie op zowel ontwikkelde als op opkomende markten. Om u een idee te geven van waar Volvo CE in China staat, vroeg Volvo Spirit Magazine drie mensen met een verschillende positie in de Chinese bouwsector naar hun mening.

Hoe denken zij over de economie? Hoe denken zij over de bouwsector? En hoe denken zij echt over Volvo CE?

onze populariteit verhogen. Het merk staat voor eersteklas producten, management en milieuzorg.”

De dealer De heer Duan Zhijun is Voorzitter van Henan Wotong (HNWT), de officiële dealer in de provincie Henan en de grootste dealer van Volvo Construction Equipment in China voor de bouw, de mijnbouw en de wegen waterbouw. HNWT heeft meer dan 1000 medewerkers, die actief zijn in vestigingen in vier provincies. Het bedrijf is razendsnel gegroeid en wist haar omzet in zeven jaar met 18 te vermenigvuldigen.

“Wij weten dat wij de klanten van Volvo een meerwaarde kunnen bieden. Samen werken wij hard aan de verdere promotie en de klanttevredenheid in China om van Volvo de eerste keus van de Chinese klant te maken.”

HNWT begon in 2003 met Volvo samen te werken en dat heeft tot een bijzonder hecht partnerschap geleid. “Volvo CE is een internationaal gerenommeerd merk,” zegt Duan. “Wij kunnen leren van hun internationale managementkennis en

"Wij weten dat wij de klanten met Volvo een meerwaarde kunnen bieden."

S PIRIT6


De klant CITIC Construction Co. is een bloeiende aannemersfirma, die een groot deel van haar succes te danken heeft aan Volvo CE. Het bedrijf heeft niet alleen projecten in China, maar ook in Algerije, Angola en Venezuela. In dergelijke afgelegen gebieden kan de dienst na verkoop een hele uitdaging zijn en het is dan ook cruciaal dat de machines betrouwbaar en brandstofefficiënt zijn. Daarom koos CITIC voor Volvo. “Wij gebruiken machines van Volvo voor woningbouwprojecten in Algerije en Angola. Na meer dan 10.000 bedrijfsuren zijn ze nog steeds in topvorm,” zegt Qu Li, Assistant President van CITIC. “De Volvograafmachines die wij in groeves gebruiken, zijn uitgerust met breekapparatuur. Na meer dan 6000 bedrijfsuren doen ze hun werk nog altijd even doeltreffend. Voor het woningbouwproject dit jaar in Angola, hebben wij unaniem gevraagd om Volvograafmachines te kopen. Wij hopen dat ze goed zullen presteren en eersteklas kwaliteit zullen leveren, zodat we daardoor weer nieuwe projecten kunnen binnenhalen.” De hoofdmachinist en teamleider van CITIC zegt dat zijn machinisten vooral het zicht rondom vanuit de cabine en de precieze bediening van de machines waarderen. “Onze machinisten willen allemaal Volvo. Ze vinden de machines makkelijk te bedienen en ze kunnen er ook efficiënter mee werken.”

"Onze machinisten willen allemaal Volvo. Ze vinden de machines eenvoudig te bedienen en kunnen er efficiënter mee werken."

“Volvo is met zijn begeleiding alomtegenwoordig,” voegt hij eraan toe. “Wij zullen intensief en op lange termijn met Volvo CE blijven samenwerken.”

SPIRIT7


De medewerkster Selinda Li is Sales Director van Volvo CE in Sjanghai en verantwoordelijk voor de verkoop in ZuidChina. Zij begon in 2004 voor het eerst in de verkoop te werken en in 2010 trad zij in dienst bij Volvo CE. Wat trok haar zo aan in Volvo? “De cultuur, de energie, de passie en het respect zijn voor mij heel belangrijk. Ik vind de werkomgeving fantastisch, net als de mogelijkheden om door te groeien in het bedrijf. Volvo CE is de afgelopen jaren in China enorm gegroeid.” Voor Selinda is Volvo synoniem met ‘kwaliteit’, ‘innovatie’ en ‘zorgzaamheid’ en zij is vooral onder de indruk van de rijke en gevarieerde geschiedenis van onze onderneming. In haar functie kan zij de klanten helpen en begeleiden gedurende de hele levenscyclus van een machine, de tijd voor de aankoop en de dienst na verkoop inbegrepen. “Ik vind het heel bevredigend dat ik de klant kan geven wat hij verwacht,” zegt zij. “Volvo is er van overtuigd dat tevreden medewerkers tot tevreden klanten leiden. Ik vind het teamwerk binnen Volvo bijzonder prettig en ik ben erg tevreden over mijn huidige baan. Het management en de teamleiders staan altijd klaar met steun en advies wanneer dat nodig is. Als medewerker krijg ik informatie over de strategie en de zakelijke ontwikkeling van de onderneming en ik werk prima samen met de teamleiders. “Ik vind het fantastisch dat wij samenwerken, onze gemeenschappelijke visie kunnen waarmaken en onze klanten tevreden kunnen houden dankzij onze kwaliteitsproducten.” Hoe ziet Selinda de toekomst van Volvo CE in China? “De Chinese markt zal zich in de nabije toekomst blijven uitbreiden door de ontwikkeling van de steden en de mechanisering. In het topsegment zal het marktaandeel van Volvo blijven groeien en zal Volvo op trouwe klanten kunnen rekenen. Meer en meer klanten kiezen uiteindelijk voor merken die goede kwaliteit en prestaties bieden. “Ik geloof dat Volvo in China een prachtige toekomst heeft!” Tekst: Dan Waddell Foto’s: Julian Cornish Trestrail

S PIRIT8

"Meer en meer klanten kiezen uiteindelijk voor merken die goede kwaliteit en prestaties bieden."


De Insider

LAWRENCE LUO

Waarom de vraag naar kwaliteit Volvo in China in een goede positie plaatst. SPIRIT9


"Onze oudere klanten hebben hun business geconsolideerd of zelfs uitgebreid door steeds kwaliteit te blijven eisen."

Lawrence Luo, Volvo CE President, sales region China.

B

lijkbaar is zelfs een economische krachtpatser

als

China

niet

immuun voor de wereldwijde financiële crisis. De vraag op de Chinese markt voor bouwmachines is in 2012 met 26% gedaald en zal naar verwachting in 2013 maar heel licht stijgen. Het marktaandeel van Volvo CE steeg in die periode echter wel en de verkoopcijfers bleven op peil.

“Ik zou zeggen dat de Chinese markt voor bouwmachines ons tegemoet komt, in onze richting evolueert,” zegt Lawrence Luo, voorzitter van Volvo Construction Equipment’s verkoopregio China. “Hoewel de omstandigheden moeilijker zijn geworden, heeft het topsegment goed standgehouden. Onze oudere klanten hebben hun business geconsolideerd of zelfs uitgebreid door steeds kwaliteit te blijven eisen, niet alleen wat de machines betreft, maar ook op het vlak van support en service,” zegt Lawrence. “Onze klanten willen meer en eisen ook meer. Tegelijkertijd zijn wij vastbesloten om van onze dienst na verkoop de beste van het land te maken. Voor hen - en voor ons - draait alles om de totale eigendomskosten.” EEN UNIEKE POSITIE De Volvo Groep opende zijn eerste kantoor in Beijing in 1992, hoewel de eerste vrachtwagen al in de jaren 30 van de vorige eeuw in China werd verkocht. Volvo CE volgde 10 jaar later.

SPIRIT10


Nummer één op de Chinese markt voor graafmachines en wielladers, samen met SDLG.

"Er was vroeger in China veel minder KEUZE wat bouwuitrustingen en -machines betreft, maar daar komt nu snel verandering in."

In 2006 was de joint venture tussen Volvo CE en SDLG (Shandong Lingong Construction Machinery Co. Ltd), toen al een grote speler op de Chinese markt, een feit. Samen met SDLG heeft Volvo CE zijn concurrenten in het graafmachine- en wielladersegment in de eerste drie kwartalen van 2012 qua omzet achter zich gelaten en was het bedrijf de nummer één in China voor deze producten samen (op het moment dat wij dit schrijven is dat trouwens nog zo). De onderneming domineert overigens ook de knikdumpermarkt. “Daardoor bekleden wij in China eigenlijk een unieke positie, want wij zijn aanwezig op de hele markt,” zegt Lawrence.

“En ondanks het huidige klimaat presteren Volvo CE en SDLG goed.” Dat Volvo CE de nadruk legt op totaaloplossingen voor zijn klanten, via producten en een allesomvattende klantenservice, zal volgens Lawrence van fundamenteel belang zijn om de onderneming in de toekomst te onderscheiden van de concurrentie. “Er was vroeger in China veel minder keus wat bouwuitrusting en -machines en betreft, maar daar komt nu snel verandering in. Nog niet zo lang geleden bestond de hele graafmachinemarkt voor meer dan 50% uit machines van 21 ton. Dat aandeel is gedaald tot 32%. De klanten vragen nu voor specifieke werkzaamheden precies de juiste machine. Een voorbeeld daarvan is de markt voor onze grootste graafmachine, de EC700, die nu volop groeit.” TOONAANGEVEND SERVICENIVEAU Klanten beginnen ook steeds vaker support van wereldklasse te vragen. “Toonaangevende service is gebaseerd op drie pijlers,” legt Lawrence uit. “De eerste is de beschikbaarheid van de machine. Je moet sneller op de eisen van de klant inspelen dan de

SPIRIT11


concurrentie dat kan, en je ingenieurs moeten problemen sneller kunnen oplossen. De tweede pijler is de eigendomskosten. Klanten willen steeds meer weten over productiviteit, kwaliteit en betrouwbaarheid. Het gaat niet alleen om de prijs van de machine, maar over de waarde ervan. En ten derde is er de ervaring van de klant. Iedere servicetechnicus die bij een klant een opdracht uitvoert, vertegenwoordigt de onderneming. Hij of zij is het gezicht van Volvo. Wij zijn een topmerk en daarom moet onze service ook top zijn. Wij willen ook op dat gebied bewijzen dat wij de toon aangeven.” Een goede serviceverlening na verkoop is afhankelijk van de regionale spreiding en goed getraind personeel. OPLEIDING ALS PRIORITEIT Volvo CE werkt in China nauw samen met onafhankelijke dealers om ervoor te zorgen dat er voldoende filialen zijn en dat er een goede verhouding is tussen het aantal technici en het aantal machines die ze moeten onderhouden. Ook is er een classificatiesysteem voor technici en zijn er opleidingsprogramma’s die hun ontwikkeling bevorderen. “De opleiding en de competentie van de dealers zijn absolute prioriteiten,” zegt Lawrence. Die aanpak werkt uitstekend. Een onafhankelijk onderzoek in opdracht van Volvo CE toonde vorig jaar aan dat de onderneming de concurrentie op het vlak van klanttevredenheid ver achter zich liet. Ook flexibiliteit en reactiesnelheid zijn essentieel. “Volvo CE heeft op dat gebied grote vooruitgang geboekt,” vindt Lawrence. “Neem nu de EC80 rupsgraafmachine. Die is speciaal gelanceerd als antwoord op de vraag vanuit de Chinese markt en met de levertijd vestigde Volvo een absoluut snelheidsrecord.” LUISTEREN NAAR DE KLANT “Een ander voorbeeld is onze nieuwste wiellader die in China gelanceerd zal worden, de nieuwe L105. Aan het basisconcept of het design van de machines veranderen wij niets, maar wij stemmen ze nu op maat af op de behoeften van de klant. Luisteren naar wat de klant wil, daar gaat het om.”

"De Chinese economie evolueert geleidelijk van een op kwantiteit naar een op kwaliteit gefocust model."

over dingen zoals de kwaliteit van de lucht. Omdat milieuzorg een van de kernwaarden van Volvo is, samen met kwaliteit en veiligheid, staat dit punt voor alle producten hoog op de agenda van alle fabrieken Volvo CE, zoals ook is overeengekomen met het WWF. “De Chinese economie evolueert geleidelijk aan van een op kwantiteit naar een op kwaliteit gefocust model. Ze draait nu meer om binnenlandse consumptie dan om export. Er is echter nog veel werk aan de winkel, zelfs als de economische groei wat vertraagt. Nog heel veel Chinese dorpen rond de steden hebben bijvoorbeeld geen infrastructuur met asfaltwegen. Ons werk is dus nog lang niet af.” Tekst: Tony Lawrence

Lawrence zegt dat ook milieuoverwegingen steeds belangrijker worden in China. “Steeds meer Chinese burgers reizen naar het buitenland en als ze thuiskomen, stellen ze zich vragen

SPIRIT12

*Meer informatie over de betrokkenheid van Volvo CE bij het WWF vindt u op www.volvoce.com/wwf


Oost ontmoet West Spirit stelt u voor aan vier Volvo-medewerkers die in een andere regio gingen werken!

SPIRIT13


Op vakantie naar een ander werelddeel is voor de meeste mensen al ingewikkeld genoeg. Aan de andere kant van de wereld gaan werken en wonen, dat is dus wat je noemt een uitdaging. Alex Pajari en Tiffany Cheng van Volvo Construction Equipment (Volvo CE) hebben die uitdaging aangenomen. Alex reisde 7900 kilometer naar het oosten, Tiffany trok de andere kant op en vloog zo’n 9000 kilometer westwaarts. Alex is Director Technical Support and Training in Sjanghai, China. Meteen als je vraagt hoe het met hem gaat, weet je dat hij de juiste beslissing heeft genomen toen hij zijn comfortabele leventje achter zich

"Volvo Construction Equipment spreekt wereldwijd dezelfde taal."

liet. “Hoe het met me gaat? Fantastisch,” zegt de Zweed. “Kan niet beter!” DIVERSITEIT EN INCLUSIVITEIT Alex woont nu met zijn vrouw en dochtertje in Sjanghai. Hij is geboren en getogen in Eskilstuna, maar voor zijn vorige functie was hij al veel op reis en bracht hij onder meer drie maanden door in China. Dat Volvo CE hem een fulltime functie in het buitenland aanbood, was een mooie kans om te profiteren van het beleid van diversiteit en inclusiviteit dat de onderneming voert. “Het was echt een verrassing,” zegt hij. “Ik had niet verwacht dat ze mij deze functie zouden aanbieden. Mijn vrouw werkte in Eskilstuna ook bij Volvo CE en was na de geboorte van onze dochter net

SPIRIT14

weer aan de slag. Dus we hebben er lang over nagedacht, maar uiteindelijk hebben we niet getwijfeld: we wilden allebei gaan.” Ook Tiffany moest er goed over nadenken voor zij de functie van Global Director Internal Communications in Brussel aannam. “Mijn vorige baan bij Volvo in Sjanghai was de fijnste die ik ooit heb gehad, maar ik besefte dat ik door mijn nieuwe functie mijn horizon kon verruimen en ervaring in het buitenland kon opdoen. En het was natuurlijk een promotie.”

Alex Pajari, Director Technical Support & Training, China.


Beiden hebben zich snel aangepast, ook brengt het dagelijks leven, dat zich afspeelt in het Mandarijns, Frans of Nederlands, af en toe wel wat spraakverwarring met zich mee MET DE TAXI NAAR CHINA...! “Op kantoor is het Engels de officiële taal, maar daarbuiten natuurlijk niet. Mijn vrouw had me gevraagd het adres van een winkel op het internet op te zoeken, zodat ze het aan de taxichauffeur kon laten zien,” vertelt Alex. “Weet je wat ik had opgeschreven? ‘China’...” Tiffany kent die taalprobleempjes ook. “Het is me een paar keer overkomen dat ik terugkwam van de supermarkt en er

iets heel anders in het pak of de fles bleek te zitten dan wat ik ‘s avonds wilde eten!” Er is echter een taal en cultuur die voor Alex en Tiffany een permanente bron van geruststelling is. Volvo CE spreekt namelijk wereldwijd dezelfde taal. “Mijn eerste uitdaging was dat ik moest wennen aan mijn nieuwe functie en aan de structuur van het kantoor,” zegt Alex. “Op een bepaalde manier was het alsof ik opnieuw moest beginnen. Ik werk sinds 2003 bij Volvo CE, dus ik dacht dat ik het bedrijf wel zo’n beetje kende, maar hier is het toch anders. Meer het persoonlijke aspect van de dingen. Ik merk bijvoorbeeld dat ik voorzichtig Richard Million, Vice President Sales Support, China.

moet zijn met hoe ik iets zeg, je denkt soms dat iemand je begrepen heeft terwijl dat niet zo is. De werkprocessen zijn hier ook een beetje anders, maar de sfeer is toch honderd procent Volvo. Heel herkenbaar. Dat maakt het allemaal een stuk makkelijker.” “JE WEET WAAR VOLVO VOOR STAAT” Tiffany beaamt dat. “Het kantoor in Brussel, waar ik nu werk, is veel diverser, met mensen uit alle landen van Europa en andere delen van de wereld. Wat ik gemerkt heb, is dat projecten in China veel sneller worden uitgevoerd en met één projectleider, terwijl dat in Europa veel inclusiever en gedetailleerder gebeurt.” “Maar er zijn ook veel dingen die identiek zijn. Dan krijg je geen Tiffany Cheng, Global Director Internal Communications.

SPIRIT15


"Het is me een paar keer overkomen dat ik terugkwam van de supermarkt en er iets heel anders in het pak of de fles bleek te zitten dan wat ik 's avonds wilde eten!" verrassingen, je weet wat de dingen betekenen. Dat is een groot voordeel!” Ook Richard Million, Vice President Sales Support for China, is ver van huis. Hij is afkomstig uit Goderich in Ontario, Canada, en werkt nu bijna een jaar in Sjanghai. Hij heeft al diverse standplaatsen gehad, onder meer in Hongarije, Polen en de Verenigde Staten. “Deze overgang vond ik relatief eenvoudig. Ik kende mijn baas, Lawrence Luo, al voor ik hier aankwam en mijn vader werkte vroeger ook bij Volvo. Hij heeft zelfs een tijdje in Sjanghai gezeten. Natuurlijk zijn er dingen die je mist, je vrienden en familie in de eerste plaats, maar ik wilde echt in deze regio aan de slag. Dit is een enorme kans,” zegt hij. “Sjanghai is een internationale stad, maar als je naar buiten trekt ontdek je al gauw het echte China.” EEN KWESTIE VAN ETIQUETTE Richard is goed op de hoogte van de verschillen in sociale en professionele etiquette. “Je visitekaartje is hier bijvoorbeeld erg belangrijk, net als de manier waarop je het overhandigt en dat van iemand anders aanneemt. Veel westerlingen weten dit niet, maar visitekaartjes uitwisselen wordt hier erg gewaardeerd. En wanneer je het glas heft met iemand die ouder is dan jij, dan moet jij je glas altijd lager houden.” “Als je voor dit bedrijf werkt, maakt dat veel dingen eenvoudiger. Ik vind de Volvo-cultuur heel belangrijk. Ze speelt een bepalende rol voor het soort mensen dat in andere delen van de wereld gaat wonen en werken.” Richard en Alex zeggen dat China hen nu al beïnvloedt. “Mijn vrouw zegt dat

SPIRIT16

ik tegenwoordig meer geduld heb,” lacht Alex. Ook Tiffany voelt de verandering. Ze was nog maar een maand bezig aan haar avontuur in Brussel en ze had al een nieuwe hobby: Belgische chocolade en Belgische wafels. “Met slagroom en aardbeien!” WERELDBURGER Het laatste woord krijgt William Gu, Vice President Global Commercial Management. Hij is in China geboren en groeide op in Zwitserland en de Verenigde Staten. Sindsdien heeft hij de hele wereld afgereisd. Ook hij heeft tegenwoordig Brussel als standplaats (nadat hij Alex aanwierf voor zijn nieuwe baan in Sjanghai). “Eerlijk gezegd beschouw ik mijzelf zo’n beetje als een wereldburger. Het stadium van de identiteitscrisis ligt al lang achter me,” lacht hij. “De Volvo-cultuur is heel sterk, dat voel je ongeacht waar je werkt. Dat geldt trouwens ook buiten het bedrijf. Iedereen in de hele wereld kent Volvo en de waarden van onze onderneming.” “Als iemand mij advies zou vragen over werken in het buitenland, dan zou ik dat sterk aanraden. Mijn reizen hebben mij gevormd. Ik heb er een open geest door gekregen en kan de dingen vanuit verschillende standpunten bekijken. Alle delen van de wereld zijn nu met elkaar verbonden. Wat ik mis van thuis? Welk thuis bedoel je?” Tekst: Tony Lawrence Foto’s: Julian Cornish Trestrail

William Gu, Vice President Global Commercial Management.


FOCUS

Kwaliteit

Waarom de kwaliteit van Volvo CE hand in hand gaat met tevreden klanten. SPIRIT17


"KWALITEIT BETEKENT NU 'KLANTTEVREDENHEID'."

Iedereen in de sector focust nu op kwaliteit.

Z

o’n dertig, veertig jaar geleden was kwaliteit vaak een kwestie van

moeren en bouten. Tegenwoordig wordt kwaliteit in een bredere context gezien, waarbij de klant centraal staat. “Vroeger dachten veel mensen dat kwaliteit een productiegegeven was,” zegt Mats Deleryd,

“Kwaliteitscontrole betekende dat er werd gecheckt of de dingen met de nodige precisie en volgens strenge voorschriften werden geassembleerd. Het aandraaien van bouten en moeren is nog altijd erg belangrijk, maar het begrip kwaliteit wordt nu anders ingevuld. “Je zou kunnen zeggen dat het vertaald is en nu ‘klanttevredenheid’ betekent. Dat brengt met zich mee dat het een aandachtspunt is geworden voor iedereen en op alle niveaus binnen ons bedrijf.”

Kwaliteit betekent nu dat er vanaf het begin wordt gefocust op de behoeften van de klant. Dat begint al met het concept en het design van Management van Volvo CE. nieuwe producten, waarna in de ontwikkelingsfase en bij de productie alle details worden bijgeschaafd. Uiteindelijk leidt het, wanneer er machines verkocht en geleverd worden, tot goede relaties. Kwaliteit betekent ook dat je het vertrouwen van de klant moet winnen door een uitstekende dienst na verkoop.

Senior Vice President, Quality Development and Core Value

‘DE STEM VAN DE KLANT’ “Als je dat allemaal goed doet, krijg je echte kwaliteit. En tevreden klanten. Het is mijn taak om samen met de diverse afdelingen van Volvo Construction Equipment

SPIRIT18


Focussen op de behoeften van onze klanten.

"KWALITEIT BETEKENT NU DAT ER VANAF HET BEGIN WORDT GEFOCUST OP DE BEHOEFTEN VAN DE KLANT."

op een gecoördineerde manier naar dat doel toe te werken. Je zou kunnen zeggen dat ik binnen de organisatie de stem van de Volvoklant ben.” Iemand met wie Mats heel nauw samenwerkt, is Ulf Hasselgren, Director of Operational Management System and Continuous Improvement van Volvo CE. Ulf heeft tot taak ervoor te zorgen dat de onderneming zichzelf op een uniforme en geïntegreerde manier beheert, of het kantoor, de fabriek of de engineeringafdeling nu in Zweden, Brazilië, de VS of China staat. “Wij hebben een paar jaar hard gewerkt aan een geïntegreerd beheerssysteem dat transparant en voor iedereen

begrijpelijk is,” zegt Ulf. “De bedoeling daarvan is dat wij als team beter kunnen werken, zodat de diverse functies en regio’s efficiënter en sneller op elkaar kunnen inspelen. Wanneer wij beter functioneren, hebben onze klanten en belanghebbenden daar ook baat bij.” Deze focus op de interne processen van de onderneming en management heeft uiteindelijk geleid tot wereldwijde certificering van de hele organisatie van Volvo CE voor ISO (International Organization for Standardization) 9001 (kwaliteit), ISO 14001 (milieuzorg) en OHSAS 18001 (veiligheid en gezondheid op het werk). Dit was het resultaat van onpartijdige audits van alle 23 vestigingen van Volvo CE wereldwijd. “Dit betekent niet dat wij overal op precies dezelfde manier werken,” benadrukt Ulf. “Als het beter is om iets op een andere manier te doen of wanneer er andere wettelijke bepalingen gelden, dan passen wij ons aan. Moeten we dan ook verschillende systemen hebben om een order door te geven aan een leverancier? Waarschijnlijk niet.” DE BESCHIKBAARHEID VAN MACHINES: TWEE ASPECTEN Voor Yngve Rosen, Vice President Product Availability, heeft kwaliteit alles te maken met het beantwoorden van twee cruciale vragen van de klant: ‘Werkt mijn machine? Nee? Wanneer zal ze dan werken?’

SPIRIT19


“Wij focussen heel sterk op de beschikbaarheid van de machines. Voor onze klanten is dat van vitaal belang, want machinestilstand betekent productieverlies en dus financieel verlies.” “Hier spelen twee aspecten mee: de frequentie van de storingen, die wij altijd al gemeten hebben, en de tijd die er nodig is om de machine weer aan de praat te krijgen. Aan dat tweede aspect besteden wij nu veel meer aandacht.” “Drie jaar geleden hebben wij onszelf uitgedaagd om machines te maken die 98% van de tijd beschikbaar zijn in plaats van 96%, wat daarvoor onze norm was. Dat doel hebben wij nu bijna bereikt, waarmee wij de machinestilstand met 50% hebben verminderd.” ‘Top-down’ initiatieven van het management hebben hierbij een bepalende rol gespeeld, maar Yngve was ook verrast over de ‘spontane’ bijdragen van de medewerkers van Volvo CE en de dealers. “Alleen al het feit dat wij gemeten hebben hoe lang het duurt om een storing te verhelpen - diagnose van het probleem, levering van onderdelen en technici ter plaatse inschakelen leidde tot verbeteringen. Iedereen gaat dan nadenken over hoe hij of zij kan helpen. Of ik nu in Eskilstuna of in Bangalore ben, de medewerkers komen altijd met goede ideeën over hoe we de reparatietijden kunnen verbeteren.” FOUTLOZE PRODUCTIE Voor Jay Davis staat kwaliteit centraal in het Volvo Production System (VPS). Jay is Vice President van Volvo Production System and Core Values. “Het VPS brengt in kaart hoe wij de dingen in onze fabrieken moeten aanpakken,” zegt hij. “Dat heeft te maken met leiderschap, teamwerk, de aanpak van veiligheid en gezondheid, het integreren van kwaliteit en de opzet van onze assemblage- en productielijnen.” “Ja, de focus ligt inderdaad op kwaliteitscontrole en het intern opsporen van fouten. Momenteel installeren wij een nieuw inspectiesysteem, dat ‘First Time Through’ heet. Dit systeem heeft meer controlepunten om de feedback aan onze machinisten te versnellen als er zich een probleem voordoet. Ook willen wij naar een foutloze manier van werken evolueren om elk risico op herhaling van storingen uit te sluiten.” Hierbij draait alles om de klant, zoals altijd. “Fouten of ontoereikende processen leiden tot vertraging en stijgende kosten. Daarom draait alles wat wij doen om de klant,” zegt Jay. “Onze

SPIRIT20

"Onze nadruk op klantgerichte oplossingen is de afgelopen jaren veranderd en blijft evolueren."

productieleiding gaat regelmatig op bezoek bij de dealers om die focus vast te houden.” KLANTGERICHTE OPLOSSINGEN, GOED VOOR DE GEMOEDSRUST Mats Andersson hoeft alleen maar op zijn visitekaartje te kijken om te weten wie echt belangrijk is. “Ik ben Global Director, Strategy and Business Development, Customer Solutions,” legt hij uit. “Ik houd mij bezig met klantendiensten of oplossingen, dus zo’n beetje met alles wat niet te maken heeft met de eigenlijke machine: financiering, onderdelen, hydraulische services, customer support agreements en onze telematicasystemen zoals CareTrack.” “Het verbeteren en maximaliseren van onze diensten geeft onze klanten de zekerheid dat zij bij en na hun aankoop op de nodige ondersteuning kunnen rekenen. Zij weten dat hun dealer via bijvoorbeeld de gegevens van telematicasystemen, proactief in plaats van reactief kan optreden en contact met hen kan opnemen wanneer dat nodig is. Zo ontstaat er een uitstekende relatie.” “Onze nadruk op klantgerichte oplossingen is de afgelopen jaren veranderd en blijft evolueren.” Kwaliteit betekent dus klanttevredenheid. Soms kunnen kwaliteitsproducten en -diensten de klanten helpen op een manier die zij eerst misschien niet waarderen. “Uiteraard hebben wij oog voor de behoeften van onze klanten, maar wij moeten ook ‘up to date’ blijven met de recentste technologieën, die wij in onze producten kunnen integreren,” besluit Mats. “Twintig jaar geleden wist bijna niemand iets van mobiele telefoons. Die hadden we zogezegd niet nodig. Als je naar CareTrack kijkt, zie je precies hetzelfde. Een paar jaar geleden dachten ze dat ze het systeem niet nodig hadden. Wij hebben het toch gelanceerd en nu vertrouwen steeds meer klanten erop om de efficiëntie van hun machines te optimaliseren.” Tekst: Tony Lawrence


VOLVO ONTHULT OP MAAT GEMAAKTE

WIELLADER VOOR CHINA

SPIRIT21


De lancering van de nieuwe Volvo L105 wiellader in Shanghai, tijdens de Bauma van november in China, was een bijzondere gebeurtenis. Hoewel de L105 er uitziet, en ook klinkt, aanvoelt en bediend wordt als de vorige wielladers van Volvo Construction Equipment, is dit model revolutionair voor de Chinese markt.

R

ichard Million, Vice President Sales Support for China, legt uit dat dit model bedoeld is om een heel nieuw marktsegment te creëren, dat tot dusver in China niet bestond. “Deze machine is specifiek voor China ontwikkeld,” zegt hij. “Ze is op maat gemaakt voor deze markt en dit is de eerste keer dat wij zoiets doen,” zegt hij. “De afgelopen drie tot vier jaar zijn wij meer en meer gaan focussen op specifieke klanten en markten en hebben wij de ‘eenheidsaanpak’ laten varen. Wij willen ons soepeler opstellen en gaan er niet zomaar van uit dat de Chinese klant hetzelfde wil als bijvoorbeeld onze Indiase of Zweedse klanten.” “Wij geloven dat de L105 het potentieel heeft om een revolutie op de Chinese markt teweeg te brengen en dat vinden wij bijzonder boeiend,” gaat Richard verder. DOORBRAAK De L105 is een vijf ton zware wiellader, die ontworpen is voor een reeks specifieke toepassingen voor bijvoorbeeld de mijnbouw en het behandelen van goederen in havens. Om te begrijpen waarom deze machine zo bijzonder is, moet u weten hoe de Chinese markt in elkaar zit. In eenheden uitgedrukt is China de grootste markt ter wereld voor wielladers. Tot nu toe hebben Volvo CE en zijn joint-venture partner SDLG (Shandong Lingong Construction Machinery Co. Ltd) de Chinese markt voor de gecombineerde verkoop van wielladers en graafmachines aangevoerd. In de eerste drie kwartalen van 2012 bekleedden wij daarmee de koppositie (wat op het moment dat dit artikel werd geschreven nog zo was). De Chinese markt is echter ook onderverdeeld in een Premium segment en een Value segment. Omdat er geen alternatieven waren hebben wij de Volvo L105 ontworpen om die leemte op te vullen. KLANTEN VRAGEN MEER Wij hebben goed geluisterd naar wat de Chinese klant wil en daarom is de L105 specifiek ontworpen voor de Chinese klant. Een onafhankelijke studie van de bouwsector in China, uitgevoerd in opdracht van Volvo CE, bevestigde dat klanten meer en meer * De machine weegt 17,2 ton. Het laadvermogen bedraagt 5 ton. (De machine kan in de bak 5 ton dragen. Het laadvermogen is in China het criterium om de machines in categorieën in te delen.

SPIRIT22

De L105 is specifiek ontworpen voor de Chinese klant.


"Wij geloven dat de L105 het potentieel heeft om een revolutie op de Chinese markt teweeg te brengen."

SPIRIT23


"Wij hebben geluisterd naar wat de Chinese dealers en klanten van hun machines verwachten." eisen stellen aan hun machines, waarvan ze vooral duurzaamheid en betrouwbaarheid verwachten. De L105 is ontworpen als een direct antwoord op deze vraag vanuit de markt. De machine is in China ontwikkeld en wordt daar door Volvo CE geproduceerd. DUURZAAMHEID A LA VOLVO “Wij hebben naar de Chinese klanten en dealers geluisterd om te weten wat zij van hun machines verwachten,” vertelt Mats Sköldberg, Vice-President of Technology Volvo CE, head of Technology Centre in Jinan, China.”Duurzaamheid en brandstofefficiëntie stonden heel hoog op hun lijstje. Ze hadden gezien dat de motoren van sommige lokale merken er na 5000 bedrijfsuren de brui aan gaven, in plaats van de 10.000 uur die een klant normaal eist.” “De initiële feedback geeft aan dat de machinisten kenmerken als het cabinecomfort en de automatische versnelling van de L105 zeer waarderen. Van lokale merken in het Valuesegment kennen ze die voordelen niet.” “Ik heb de L105 zelf getest en ik vind het een betrouwbare, duurzame en veilige machine. Net als al onze producten is ze gemaakt op basis van onze kernwaarden: kwaliteit, veiligheid en milieuzorg. AANBIEDEN WAT DE MARKT VRAAGT Als project kan de L105 in de toekomst overigens bredere toepassingen krijgen. “Wat wij van het ontwikkelingsproces geleerd hebben, zullen wij zeker meenemen naar de toekomst,” zegt Richard. “Deze nieuwe L105 toont aan dat wij bij al onze activiteiten blijven uitgaan van de klant. Wij beginnen onze producten specifiek af te stemmen op elke markt door goed naar de klanten te luisteren en in te spelen op hun individuele behoeften. Het belangrijkste daarbij is wellicht dat wij onze klanten waar voor hun geld blijven bieden.” Tekst: Tony Lawrence

SPIRIT24

BAUMA CHINA OVERTREFT VERWACHTINGEN OP ALLE FRONTEN Bauma China 2012 zou voor Volvo Construction Equipment (Volvo CE) sowieso een belangrijk evenement worden. De beurs voor bouwuitrusting en -machines heeft de verwachtingen echter op alle fronten overtroffen. Het was geen verrassing dat de machines die Volvo CE tentoonstelde, met als blikvanger de nieuwe, revolutionaire L105 wiellader, een enorme indruk maakten in het nieuwe International Expo Centre van Sjanghai. Van 27 tot 30 november stond de L105 er naast de Volvo A40F knikdumper - bekroond met de prestigieuze ‘red dot: best of design’ award - en de EC80D, die de nieuwe D-Serie graafmachines vertegenwoordigde. Ook de ABG6820 asfalteermachine was er, die vorig jaar in de ‘2011 China Construction Machinery Top 50 Products’ stond. Even opmerkelijk en boeiend als de producten zelf was de grote belangstelling voor de dienst na verkoop van Volvo CE. Dit bewijst dat de Chinese markt voor bouwuitrusting en -machines zeer snel volwassen wordt. Chinese klanten die de Bauma bezochten, focusten meer en meer op efficiënte bediening, back-up en de totale eigendomskosten op lange termijn. Voor de Customer Support Agreements bijvoorbeeld, die Volvo CE op maat afstemt of in gradaties aanbiedt voor alles, van de vervanging van onderdelen tot gegarandeerd superieur onderhoud door getrainde Volvo-technici, was de belangstelling groter dan ooit. Volvo CE’s uitgebreide productengamma voor de secundaire markt dat in Sjanghai getoond werd, bevatte ook hergebruikte onderdelen. Daarmee krijgt de klant dezelfde kwaliteit en garanties, maar voor een lagere prijs.


DE Globetrotter

Sinkiang, China

Betrouwbaarheid in afgelegen gebieden. SPIRIT25


"De huidige Volvo wielladers zijn nu drie jaar in bedrijf en hebben bijna 20.000 uren op de teller zonder ernstige defecten."

Ma Haibin, Mine Managing Director, Heishan Coal Mine

S

inkiang

mag

dan

een

van

de

meest

afgelegen plekken op aarde zijn, dankzij

de bloeiende economie staat de streek wel stevig op de economische kaart. Binnen de grenzen van deze enorme autonome regio ligt de meest afgelegen plek ter wereld, 2647 kilometer van de zee, in het noordwesten van China. Het gebied grenst aan acht landen. De eerste berichten over contacten met de buitenwereld dateren van meer dan 2000 jaar geleden, toen kooplieden de Zijderoute volgden, op weg naar het Westen.

SPIRIT26

Met een oppervlakte van 1,6 miljoen vierkante kilometer is Sinkiang ongeveer vijf maal zo groot als Duitsland. Het is de grootste administratieve regio van China en beslaat bijna een vijfde van het Chinese grondgebied. Het grenst aan Rusland, MongoliĂŤ, Kazachstan, Afghanistan, Pakistan, India, Kirgizstan en Tadzjikistan. Het landschap van dit dunbevolkte gebied is even spectaculair als divers. De oostelijke keten van het steile Tian Shan gebergte vormt de scheiding tussen de droge steppe van Dzjoengarije in het noorden, en het Tarimbekken, een woestijn met oases, in het zuiden.

Uitstekend Onder het schitterende landschap schuilt een overvloed aan olie, gas en steenkool. Dankzij deze minerale rijkdom is de economie van dit vroegere landbouwgebied de afgelopen jaren snel gegroeid. Olie en petrochemische stoffen zijn goed voor zo’n 60 procent van het BBP, terwijl de immense, goeddeels onaangeroerde steenkoolreserves van Sinkiang


"De Volvo L108G wiellader heeft een uitstekende laadefficiëntie."

"De Volvo's zijn eenvoudig te bedienen en te onderhouden, wat ons werk een stuk minder arbeidsintensief maakt."

voldoende zouden zijn om de komende 360 jaar tegemoet te komen aan de vraag, indien het verbruik gelijk zou blijven. Nu de steenkoolvoorraden in China snel slinken, wordt Sinkiang steeds belangrijker in de Chinese strategie van duurzame ontwikkeling. Een van de meest innovatieve en ondernemende bedrijven in de streek is een steenkoolmijn. De steenkoolproductie stijgt er snel en lijkt dit jaar vier miljoen ton te gaan bedragen, wat twee maal zoveel is als in 2011. De verbeterde productiviteit en efficiëntie hebben wellicht te maken met de recente komst van een Volvo L180G high-lift wiellader. “Volvo is een gloednieuwe keuze voor ons,” legt productiemanager Ye Jianwei uit. “De Volvo L180G high-lift wiellader heeft een uitstekende laadefficiëntie.” Topprestatie Door het unieke design van de Volvo L180G wiellader en het speciale kantelmechanisme van de bak kan de machinist de lading snel naar een lagere positie verplaatsen. De maximale dumphoogte van de Volvo L180G bedraagt 4,70 meter en de hefhoogte - met de bak horizontaal - is 5,29 m. De parallelle koppelverbinding combineert de voordelen van paralelle en Z-koppelstangen. Het resultaat is een grote uitbreekkracht, een zeer hoog graafkoppel en parallelle werking tijdens het hele

SPIRIT27


hefproces. Hierdoor kan de L180G in zes tot acht minuten 30 tot 40 ton steenkool laden. De nieuwe Volvo’s hebben de efficiëntie op de werf vergroot en de machinisten hebben zich snel vertrouwd gemaakt met de nieuwe machines. “Wat ik vooral goed vind aan de Volvo’s is het lage brandstofverbruik, plus de milieuvriendelijkheid, de hoge productiviteit en het uitstekende zicht rondom,” zegt machinist Gong Wanfeng. Stofstormen zijn een regelmatig terugkerend probleem in dit gebied. Omdat het stof het zicht van de machinist beperkte, moesten de filters vroeger om de haverklap vervangen worden. De nieuwe Volvo wiellader is op dit vlak echter veel duurzamer dan machines van andere merken die ze hier gebruikten. Ye, die al meer dan 30 jaar in de steenkool werkt en zich al zo’n 20 jaar met de machines bezighoudt, zegt: “De Volvo’s zijn eenvoudig te bedienen en te onderhouden en dat maakt ons werk een stuk minder arbeidsintensief.” Volvo’s partnerschap met de onderneming is nieuw, maar de samenwerking met de open mijngroeve van Heishan in Sinkiang dateert al van 10 jaar geleden. Tegenwoordig heeft de steenkoolmijn van Heishan vier Volvo L180F wielladers en een Volvo 180 G high-lift wiellader in gebruik. Sinds de mijn in 2007 zijn eerste Volvo kocht, worden machines en uitrustingsstukken geleidelijk aan vervangen om de productiviteit te verbeteren en de winst te maximaliseren. Buitengewoon betrouwbaar “Onze Volvo wielladers zullen na een bepaalde periode worden vervangen of opgeknapt, zodat wij efficiënt kunnen blijven werken, volgens vaste normen,” zegt manager Ma Haibin. “De huidige Volvo wielladers zijn nu drie jaar in bedrijf en hebben bijna 20.000 uren op de teller zonder ernstige defecten en revisies. Je kunt dus gerust zeggen dat Volvo’s buitengewoon betrouwbaar zijn!” De steenkoolmijn van Heishan ligt in een bergachtig gebied, waar het ‘s winters wel 30 graden kan vriezen. Machines van andere merken die hier gebruikt werden, waren daar niet tegen opgewassen. De Volvo’s bleken dergelijke temperaturen echter wel aan te kunnen. “Volvo is het eerste ‘buitenlandse’ merk waar ik mee werk,” vertelt machinist Han Gang. “Zelfs in de winter is de koude start geen enkel probleem. De cabine is erg comfortabel dankzij de airconditioning en de uitstekende isolatie tegen de kou.” Achter de schermen bij zowel de onderneming als Heishan, zorgt een speciaal team van Sinkiang SVO Machinery

SPIRIT28

Han Gang, Operator, Heishan Coal Mine

"De cabine is erg comfortabel dankzij de airconditioning en de uitstekende isolatie tegen de kou."

Engineering, Volvo Construction Equipment’s dealer in Sinkiang, ervoor dat de machines vlot blijven draaien. SVO heeft in beide lijnen een speciale werkplaats en kan dus alle problemen ter plaatse verhelpen. Nog maar tien jaar geleden zou het idee dat SVO bouwuitrusting en -machines zou verkopen in een van de meest afgelegen gebieden ter wereld, als fantasie worden afgedaan. Dankzij het partnerschap met Volvo CE, dat machines levert die bestand zijn tegen de meest barre omstandigheden, is dat onwaarschijnlijke idee werkelijkheid geworden, tot grote tevredenheid van zowel de klanten als de machinisten.


Volvo CE koestert jong talent in China Volvo Construction Equipment (Volvo CE) China is druk bezig met de opleiding van een nieuwe generatie technici en verkopers. Deze volgen hiervoor een innovatief trainingsprogramma, dat focust op het inspelen op de vraag die is ontstaan door de explosieve groei van de Chinese sector voor bouwuitrusting en -machines.

SPIRIT29


Volvo biedt eersteklas opleidingen aan voor jong talent.

H

et initiatief is in 2010 opgestart en werpt nu al vruchten af. De eerste lichting cursisten maakt zich op om bij Volvo-dealers in heel China aan de slag te gaan of een stage te volgen. Volvo CE’s successen van de afgelopen jaren in de regio zijn hand in hand gegaan met de verbluffende expansie van de Chinese markt voor bouwuitrusting en -machines, die nu de grootste ter wereld is. De razendsnelle verstedelijking van het land biedt schitterende mogelijkheden voor de bouwsector. China is hierdoor de grootste producent van bouwuitrusting en -machines en tevens de grootste markt voor deze producten geworden. Machines draaien natuurlijk niet vanzelf. Er zijn goed getrainde mensen nodig om ze te bedienen. Het dealernet blijft groeien en Volvo CE heeft snel en inventief gereageerd om de leemte op te vullen en zodoende een nieuwe generatie Chinezen hiervoor de verantwoordelijkheid te geven. Snelle expansie Om tegemoet te komen aan de vraag naar gespecialiseerd personeel heeft Volvo CE een net van Competence Development Centers gecreëerd, waar veelbelovende jonge talenten die ervaring in de sector willen opdoen, een eersteklas opleiding kunnen volgen. “De Chinese markt voor bouwuitrusting en -machines is sinds 2009 echt razendsnel gegroeid,” zegt Jackey Cheng, Competence Development Manager van Volvo CE’s afdeling Aftermarket & Customer Solution. “De statistieken spreken voor zich. De voorbije drie jaar zijn er meer machines verkocht dan in de tien jaar daarvoor. Het gevolg daarvan is dat de vraag naar technici en verkopers verdriedubbeld is.” Volvo CE werkt samen met plaatselijke universiteiten en dealers en wil de duurzame ontwikkeling van de Chinese

SPIRIT30


sector voor bouwuitrusting en -machines koesteren en tegelijk de jonge plaatselijke economie van China steunen. De universiteiten moeten de voornaamste bron van rekrutering voor de dealers van Volvo CE worden. “Het zijn in alle opzichten heel gewone universiteiten. Het enige verschil is dat ze nu ook bouwuitrusting en -machines in de vakkenlijst hebben opgenomen,” voegt Jackey eraan toe. “De cursussen variëren per universiteit in lengte en type.”

Het heeft geen zin om mensen op te leiden als er daarna geen werk voor hen is. Helemaal volgens Volvo De studenten aan de universiteiten die voor dit initiatief zijn geselecteerd, krijgen naast de klassieke colleges lezingen over de bedrijfscultuur, de kernwaarden, de producten en de zakelijke vaardigheden van Volvo CE. Ook volgen ze praktijkopleidingen met betrekking tot machines en verkoop. Voor de docenten staat er ook een uitgebreide training op het programma. Zij kunnen meer leren over de sector, de producten, de toepassingen, de zakelijke etiquette, communicatie, marketing en verkoop. “Wij stellen eerst een profiel op en daarna selecteren wij de universiteiten die volgens ons geschikt zijn voor ons programma,” legt Jackey uit. “Een van de belangrijkste criteria is dat de universiteit in de buurt van een grote dealer moet liggen, die de capaciteit heeft om een groot aantal afgestudeerden aan te werven. Het heeft geen zin om mensen op te leiden als er daarna geen werk voor hen is.” “Na de ondertekening van de overeenkomst met de universiteiten investeren Volvo en de dealer in de opleiding. Wij betalen het salaris van de docenten en leveren het praktijkmateriaal,” zegt Jackey. “De universiteiten hebben niet alleen aanzienlijke investeringen in geld nodig, maar ook in tijd, middelen en inspanningen. Maar het is meer dan de moeite waard. In de komende jaren zullen wij en onze dealers hier enorm van profiteren.” In totaal komen er acht Competence Development Centers. Sinds 2010 zijn er al vijf in gebruik: voor de noordwestelijke regio in Urumqi, Sinkiang, de noordoostelijke regio in Shenyang, Liaoning, de noordelijke regio in Zhengzhou, Henan, de centrale regio in Wuhan, Hubei en de zuidoostelijke

SPIRIT31


Volvo CE beste werkgever in de Chinese bouwsector!

Talentvolle afgestudeerde studenten, die geleerd hebben hoe Volvo zaken doet.

regio in Fuzhou, Fujian. Als alles volgens plan verloopt, zullen de andere drie - in Zuid-China, Zuidwest-China en Zuidoost-China eind 2012 of begin 2013 geopend worden. Win-win-win Het initiatief is een partnerschap tussen Volvo CE, de universiteiten en de dealers. De overeenkomst verplicht de drie partijen een reeks afspraken na te leven, waardoor alle partijen van de samenwerking profiteren. Dit is dan ook duidelijk een win-winwinsituatie voor alle betrokkenen. Volvo levert opleidingsmateriaal, trainingsfaciliteiten, gespecialiseerd gereedschap en lezingen voor zowel de docenten als de studenten, die ook vertrouwd worden gemaakt met de’ Volvo Way’. Daarbij ligt de nadruk op onze kernwaarden: kwaliteit, veiligheid en milieuzorg. De dealers zijn verantwoordelijk voor de organisatie van workshops over verkoop, dienst na verkoop en onderhoud op de werf. Tevens organiseren zij stages tijdens de zomer- en wintervakanties. Zij dragen zelf de kosten voor al deze activiteiten. Daarnaast leveren zij de machines en de onderdelen voor de technici in opleiding. Op de dag waarop zij hun diploma ontvangen, hebben zij de competentie om meteen in dienst te treden of een stage te gaan volgen bij de dealer die een rol heeft gespeeld bij hun opleiding. “Wij hebben heel veel nieuwe krachten nodig om de vacatures bij ons en onze dealers in te vullen,” zegt Jackey. “Het is niet eenvoudig om al die nieuwe medewerkers voor onze sector via de normale rekruteringskanalen te vinden.” “De Competence Development Centers zijn een prima oplossing voor dit probleem. Ze vormen een uitstekende bron van goed opgeleide vakmensen, die bovendien al vertrouwd zijn met de manier waarop Volvo de zaken aanpakt. Het initiatief is nog in het beginstadium, maar het evolueert onmiskenbaar in de juiste richting.” Tekst: Niall Edworthy

SPIRIT32

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) is na een enquête onder 100.000 mensen uitgeroepen tot de beste werkgever in de Chinese bouwsector. Volvo CE won de onderscheiding in 2012 nadat medewerkers in de sector gevraagd was hun werkgever te beoordelen. Een panel van deskundigen, van onder meer de Human Resources Vereniging van China, bestudeerde de antwoorden en maakte op basis daarvan in september zijn beslissing bekend. “Bij Volvo CE willen wij onze medewerkers meer aanbieden dan zomaar een baan,” vertelt een enthousiaste Inge Zhou, Vice President of Corporate Communications in China. “Wij hebben een inclusieve managementstijl, een zorgzame en empathische bedrijfscultuur en een progressieve filosofie.” “Deze onderscheiding betekent dat onze medewerkers in China oprechte waardering hebben voor onze inspanningen als werkgever om hun betrokkenheid bij het bedrijf te bevorderen. ‘The Volvo Way’ een unieke filosofie, die diversiteit en inclusiviteit binnen de onderneming stimuleert - ons befaamde merkimago en onze zin voor progressie is wat ons voor werknemers aantrekkelijk maakt en waardoor zij uiteindelijk ook bij ons blijven.” Volvo CE verwacht op jaarbasis 250 jonge Chinese toptalenten te rekruteren via het Competence Development programma. Met dit programma biedt Volvo technische- en verkooptrainingen van wereldklasse aan. Ook de Volvo CE vestigingen in de hele wereld zijn erkend als populaire werkgevers. Volvo do Brasil staat al in de top tien van Braziliaanse werkgevers sinds die klassering bestaat en werd zelfs tweemaal eerste. De Britse divisie van Volvo CE is opgenomen in de prestigieuze 100 Best Companies to Work For 2012, die wordt samengesteld door de Sunday Times.


VOLVO CE’S EERSTE TECH CENTER IN CHINA:

EEN SUCCESVERHAAL IN WORDING Het Tech Center van Volvo Construction Equipment (Volvo CE) in Jinan, China, is al een hit voor het goed en wel klaar is.

SPIRIT33


P

as midden 2013 zal het operationeel zijn en de bouw is nog niet voltooid. In het gebouw van vijf verdiepingen zullen 400 Volvomedewerkers aan de slag gaan, onder wie 200 ingenieurs. Met de bouw van het Tech Center is een investering gemoeid van 45 miljoen USD. Het gebouw wordt 50.000 vierkante meter groot en lijkt al vanaf het moment waarop Volvo in 2010 de bouwplannen aankondigde voorbestemd voor succes.

“Hier aanwezig zijn is cruciaal om inzicht te verwerven in de Chinese markt en om kwaliteitsproducten te ontwikkelen die niet alleen geschikt zijn voor China, maar ook voor andere opkomende markten, zoals Brazilië, Rusland, India en Indonesië."

SPIRIT34


Het is Volvo CE’s eerste center van dit type in China. Het is niet alleen de bedoeling om van hieruit de hoogwaardige engineeringcapaciteit van de onderneming te verstevigen, maar ook om de aanwezigheid op de grootste bouwmarkt ter wereld te versterken. INZICHT IN CHINA “Hier aanwezig zijn is cruciaal om inzicht te verwerven in de Chinese markt en om kwaliteitsproducten te ontwikkelen die niet alleen geschikt zijn voor China, maar ook voor andere opkomende markten, zoals Brazilië, Rusland, India en Indonesië,” zegt Mats Sköldberg, Vice President of Technology van het nieuwe Technology Center van Volvo CE. Als er iemand is die de voordelen van een dergelijke aanwezigheid kent, dan is hij het wel. Begin 2012 had hij zijn kantoor nog in Eskilstuna, Zweden, ongeveer 6700 kilometer van China. Nu kijkt hij direct uit op Jinan, de hoofdstad van de oostelijke kustprovincie Shandong.

"Als het Tech Center af is, zullen er in totaal 400 mensen kunnen werken."

Hier kon hij een ander succesverhaal van dichtbij volgen, namelijk de lancering van de eerste Volvo-machine ooit, die specifiek is ontworpen voor de Chinese markt: de 5 ton zware L105 wiellader. De L105 is ontwikkeld in het Jinan Technology Center en werd officieel in november geïntroduceerd tijdens de internationale vakbeurs Bauma. “Wanneer een bedrijf een technologiecentrum wil openen, begint het meestal te werken op basis van bestaande technologieën van andere delen van zijn organisatie, of krijgt het ‘werkpaketten’,” zegt Mats. “Wij kregen echter een heel nieuw project om mee te beginnen. Ons werd gevraagd een nieuwe machine te ontwerpen om in te passen tussen het Premium en * De machine weegt 17,2 ton. Het laadvermogen bedraagt 5 ton. (De machine kan in de bak 5 ton dragen. Het laadvermogen is in China het criterium om de machines in categorieën in te delen.

De L105 wiellader is ontwikkeld in het Jinan Technology Center.

SPIRIT35


Uitzicht op Jinan vanaf Hero’s Mountain Jinan, China

"Jinan is een kweekvijver van talent, afkomstig van de universiteiten en op engineering gerichte ondernemingen."

het Value segment van de wielladermarkt in China. Dat was een enorme en zeer boeiende uitdaging.” PRIMA LOCATIE “In het begin kregen we wel steun op engineeringgebied, terwijl wij volop bezig waren met de rekrutering van personeel, maar al het werk werd van hieruit aangestuurd.” Het Tech Center heeft nu ongeveer 120 ingenieurs, die in tijdelijke kantoren werken. Eind 2013 zullen dat er 200 zijn, die samenwerken met medewerkers in diverse andere afdelingen, zoals aankoop en IT. Als het Center af is, zullen er in totaal 400 mensen kunnen werken. De keuze voor Jinan als locatie heeft verschillende redenen. De regio Shandong heeft een goede industriële basis en is ook de thuisbasis van Volvo CE’s fusiepartner SDLG (Shandong Lingong Construction Machinery Co. Ltd), die gevestigd is in Linyi. EEN MASSA TALENT Jinan is ook een kweekvijver van talent, afkomstig van de universiteiten en op engineering gerichte ondernemingen, en de eersten die Volvo CE heeft aangeworven, hebben hun visitekaartje al afgegeven. “Wij zijn begonnen met het rekruteren van jonge topingenieurs met een goede kennis van het Engels,” vertelt Mats. Onze nieuwe ingenieurs hebben snel een prima teamgeest gecreëerd. Zij zijn buitengewoon competent en leergierig. De

SPIRIT36

sfeer waarin wij hier werken is bijzonder positief. Er zijn veel gelijkenissen tussen de Zweedse en de Chinese benadering van werk en er is wederzijds respect.” EEN ECHTE MIJLPAAL Die energie en enthousiasme waren ook te zien bij de onthulling van de L105 op de Bauma in China. “Dat was voor ons een echte mijlpaal,” zegt Mats. “Het is erg indrukwekkend als je een machine maakt die zo’n grote impact kan hebben op de Chinese markt. Of wij daar trots op zijn? Iedereen praat hierover de L105 alsof het zijn kind is, dus, ja, we zijn heel trots op onze baby!” Tekst: Tony Lawrence


Volvo CE dealer Strongco put nieuwe kracht en energie uit zijn succesvolle investeringen in Canada en de Verenigde Staten.

Bekijk de video op: YouTube@http://www.youtube.com/user/GlobalVolvoCE

SPIRIT37


en paar jaar geleden zag de toekomst van Strongco er helemaal niet zo rooskleurig uit. Ondanks dat de roots van het beursgenoteerde bedrijf in de jaren 40 van de vorige eeuw liggen, kreeg het in 2008 te maken met de financiële crisis. Om te overleven waren nieuw leiderschap en een nieuwe directie nodig. Beide veranderingen kwamen er in de persoon van de nieuwe CEO en voorzitter, Bob Dryburgh. Hij had niet alleen tot taak het bedrijf te redden, hij moest het ook ombouwen tot een levensvatbare, winstgevende onderneming, die een succesvolle toekomst tegemoet kon zien. Maar hoe goed een plan ook is, geluk is en blijft altijd een factor. Bob had de pech dat de economische crisis van 2008 toesloeg toen hij nauwelijks twee maanden bij Strongco aan het roer stond. Gelukkig voelde Canada de crash niet zo sterk als de zuidelijke buren in de Verenigde Staten. Strongco overleefde de crisis en is nu in topvorm en klaar om door te groeien. De eerste

Het team van Strongco.

SPIRIT38

tekenen van nieuwe groei kwamen er in 2011 met de overname van Volvo dealer Chadwick-BaRoss in de Amerikaanse staat Maine. Hierdoor breidde Strongco zijn aanwezigheid niet alleen aanzienlijk uit, het betekende ook dat het bedrijf met zijn eerste stappen op de Amerikaanse markt daar ineens vijf filialen had. DICHTERBIJ ONZE KLANTEN Zoals steeds draait alles bij Strongco om de klant, maar de grote geografische ruimte en het extreme klimaat van Canada vormen daarbij flinke uitdagingen. Dankzij het netwerk van 26 filialen bestrijkt het bedrijf dit enorme gebied met succes. Er zijn echter nog meer uitdagingen, want de behoeften van de klanten zijn soms net zo wisselvallig als het weer. “Onze klanten zijn allemaal verschillend. Een klant in Quebec is anders dan een klant in Alberta of Ontario,” legt Bob uit. “Gelukkig kennen onze regionale general managers hun klanten beter dan wie ook. Dat is essentieel. Je moet op elkaar zijn afgestemd en gevoelig zijn voor de verschillende business-stijlen en behoeften.”


SPIRIT39


Strongco heeft het complete gamma producten in voorraad en verkoopt deze natuurlijk ook. Hun klanten zijn voornamelijk actief in afgravingen en opvulmateriaal, aanleg van infrastructuur en woningbouw, afvalbeheer en olie en gas. De geografie is een bepalende factor in de sector en dat heeft ook invloed op de keuze van de machines. “In Alberta verkopen wij veel knikdumpers aan het olie- en gassegment,” zegt Bob. Strongco beseft dat het aanwezig moet zijn daar waar de klanten actief zijn en investeren daar waar het belangrijk is. Door in de essentiële gebieden filialen te openen, staat het dichterbij zijn klanten. “Waar het werk is, daar moet je zijn om te laten zien dat je betrokken bent bij de klant en zijn behoeften,” benadrukt Bob. Ondanks de enorme afmetingen van het land wil het bedrijf binnen enkele uren na een oproep een technicus bij de klant aan het werk kunnen zetten. In de noordelijke streek van Alberta is het nieuwste filiaal gevestigd, in Edmonton om precies te zijn. Er is ook een filiaal gepland in Fort McMurray (de opening moet eind 2013 plaatsvinden). Deze voorbeelden illustreren goed dat Strongco inderdaad daar aanwezig wil zijn waar de klant is. In een periode van iets meer dan 12 maanden zal Strongco ruim 40 miljoen Canadese dollar geïnvesteerd hebben in zijn netwerk van filialen in Alberta. Het bedrijf heeft uitstekende redenen om die investeringen te rechtvaardigen. Alberta is een belangrijk centrum van de olie- en gasproductie. Na Saoedi Arabië en Venezuela is het afgelegen gebied op twee na het grootste wat de bewezen aanwezige reserves ruwe olie betreft. Deze bedragen bijna 171 miljard vaten, wat neerkomt op 12% van de reserves wereldwijd. Strongco wil marktleider zijn en een ongeëvenaarde service bieden. Bob en zijn team hebben zich tot doel gesteld de grootte van de

SPIRIT40

onderneming te verdubbelen. “Het bedrijf laten groeien is een goede zaak, maar ik vind het nog belangrijker dat wij focussen op elementen die belangrijk zijn voor de klant, zoals betere service, meer technici en een groter bereik,” zegt Bob. Dit blijkt duidelijk uit het indrukwekkend aantal machines dat de firma heeft uitgerust met CareTrack, het telematicasysteem van Volvo CE. Het systeem volgt elke beweging van de machine en kan de klant en de dealer waarschuwen voor eventuele problemen met onderdelen of onderhoud. ALLE NEUZEN DEZELFDE KANT OP Toen Bob CEO werd, kreeg hij de zware taak om het bedrijf er weer bovenop te helpen. Al gauw zag hij het potentieel van de relatie met Volvo CE. Dit partnership bleek ook tijdens de crisis goed te functioneren en Bob en zijn team hebben in periodes van groei op die basis verder gebouwd. “Volvo CE is tegenwoordig een zeer belangrijke factor in onze business,” zegt Bob. “Volvo is onze grootste leverancier en levert de grootste bijdrage aan onze omzet. Wij hebben een groeiplan dat net zo ambitieus is als dat van Volvo. Als ik naar mijn directie stap en zeg dat wij nog een filiaal voor Volvo gaan bouwen, dan vragen ze of ik dat doe op basis van een sterke relatie. Mijn antwoord is dan ‘Ja!’.” “De toekomst die voor ons ligt is buitengewoon boeiend,” gaat Bob verder. “Zo boeiend dat het nu onze grootste uitdaging is om na te gaan welke kansen er precies liggen, welke de prioriteiten zijn en hoe we daar goed op kunnen inspelen.” Tekst en foto’s: Diana Henry


Toonaangevende projectontwikkelaar Con-Drain en Volvo samen in actie

SPIRIT41


H

et gaat allemaal erg snel in de regio Toronto van Ontario. Brampton, een van de snelst groeiende steden in de streek, gonst van de activiteit. Projecten worden ontwikkeld, nieuwe bedrijven worden opgericht en hele woonwijken schieten uit de grond. Opvallend is dat Con-Drain daar telkens een actieve rol in lijkt te spelen. Con-Drain, een naamloze vennootschap die in 1954 in Toronto is opgericht, begon als een klein familiebedrijf en legde zich toe op beton en rioolbuizen. Naarmate de onderneming groeide, breidde ze haar aanbod uit en tegenwoordig is Con-Drain een vooraanstaand projectontwikkelaar met een groeiend aantal filialen en activiteiten op diverse aanverwante gebieden. Het bedrijf heeft nu ook vestigingen in de aangrenzende Verenigde Staten van Amerika. In Brampton hoef je niet ver te zoeken om te weten waar Con-Drain of een van haar zusterorganisaties aan het werk is. Op twee onbebouwde gebieden in de buurt heeft het bedrijf machines van Volvo Construction Equipment ingezet om de grond voor te bereiden voor een woningbouwproject. Vier Volvo A35D en A35E knikdumpers en twee graafmachines, een EC460B en een EC480D, werkten aan het afgraven en opvullen van de terreinen, die ongeveer anderhalve kilometer uit elkaar liggen. Ook dit ging in hoog tempo. Op de ene locatie is de grond eerst ongeveer 1,2 meter afgegraven, waarna het materiaal naar de andere werf werd gevoerd om het terrein daar op te

SPIRIT42

hogen. Er wordt nog tien hectare extra ontwikkeld voor de bouw van 500 nieuwe woningen en rijtjeshuizen. VAN TWEEMANSZAAK NAAR TOPONDERNEMING Con-Drain is opgericht door de broers Fred en Angelo DeGasperis, die van Italië naar Canada waren geëmigreerd. Niet lang daarna zou hun jongste broer Tony ook tot het bedrijf toetreden. Ze waren jong en ze hadden grote plannen voor hun zaak, die ze aanvankelijk runden vanuit de bungalow waar

"Het bedrijf blijft zijn vloot maar uitbreiden... Hun dumpervloot bestaat voor 100% uit Volvo's." zij woonden. Tegenwoordig heeft Con-Drain meer dan 600 medewerkers en in de personen van Jim en Romero DeGasperis heeft nu de nieuwe generatie het roer in handen van het bedrijf, dat is uitgegroeid tot de grootste installateur van riolerings- en watervoorzieningen in Canada. Het bedrijf heeft een vloot van meer dan 300 machines voor zwaar werk. “Volvo’s maken al jarenlang deel uit van die vloot,” vertelt Daniel Hili, territory manager van Volvodealer Strongco, een van de grootste specialisten in bouwuitrusting en -machines van Canada. Strongco heeft een uitgebreid net van vestigingen in het hele land en in het noordoosten van de VS. “Con-Drain heeft tot nu toe veertig Volvo’s gekocht, van graders tot graafmachines en knikdumpers. Het bedrijf blijft


zijn vloot maar uitbreiden,” zegt Daniel. “Hun dumpervloot bestaat voor 100% uit Volvo’s.” WETEN WAT JE NODIG HEBT OM DE KLUS TE KLAREN “Con-Drain is een zeer goede klant. Het bedrijf geniet een uitstekende reputatie in de sector,” voegt hij eraan toe. “De medewerkers van Con-Drain hebben werkelijk een enorme ervaring en weten precies wat ze nodig hebben om een opdracht tot een goed einde te brengen. Als zij Volvo’s kopen, dan zal de rest van de sector gegarandeerd volgen.” In de komende jaren zullen er in de regio ongetwijfeld nog veel meer projecten uitgevoerd worden.

"Sommige van hun machines zijn uitgerust met CareTrack, het telematicasysteem van Volvo. Voor ons is het fantastisch om vast te stellen dat zij begrijpen welke voordelen Volvo CE hen op de werf biedt." Canada is wereldwijd, op Rusland na, het land waar de meeste ruimte is. Het heeft een oppervlakte van 9,98 miljoen vierkante kilometer, maar door het ruige landschap, de strenge winters en de intensieve handel met de VS, woont meer dan de helft van de bevolking in een 1150 kilometer lange strook in het zuiden van het land.

Dit gebied staat bekend als de ‘corridor’ en omvat de vier grootste steden van Canada. Een daarvan is Toronto, de commerciële en financiële hoofdstad van het land, die aan de noordwestelijke oever van het Ontariomeer ligt. Door de migratiegolf van tientallen jaren is de vraag naar woningen blijven toenemen. In Toronto en de streek rond de stad is dat niet anders. De helft van de inwoners van Toronto komt van buiten Canada en een derde van de inwoners van Brampton is afkomstig uit Azië. GOED NIEUWS VOOR CON-DRAIN, GOED NIEUWS VOOR VOLVO Terwijl de huizenprijzen de afgelopen jaren onder druk zijn gekomen, vertonen ze in Canada juist een tegenovergestelde trend. Dat is goed nieuws voor Con-Drain én uiteraard ook voor Volvo CE. Wat Daniel misschien wel het boeiendst vindt, is de bereidheid van Con-Drain om het volledige gamma van Volvo CE te blijven testen, of het nu om nieuwe modellen, nieuwe kenmerken of dienst na verkoop en support gaat. “Sommige van hun machines zijn uitgerust met CareTrack, het telematicasysteem van Volvo waarmee ze kunnen volgen waar de machines zijn, hoe ze presteren en hoe ze bediend worden. Voor ons is het fantastisch om vast te stellen dat zij begrijpen welke voordelen Volvo hen op de werf biedt,” zegt hij. Als Con-Drain en Volvo samen in actie komen, dan gaat het inderdaad allemaal erg snel in Brampton.

SPIRIT43


0 0 0 . 0 7 T E M O V L O V N EE N E K O L K E D UREN OP IET MOE... N G N A L G O N Een meer in Finland. De zon schittert oogverblindend op het water. Op de met bomen afgezoomde oeverweg rijdt een wiellader. Model 1996. De machinist is 67 jaar. Vindt u dat een eigenaardig beeld, sentimenteel misschien? Hoeft niet. Sentimenteel staat niet in het woordenboek van Raimo Tuomainen. De man is net zo taai als het timmerhout waarin zijn bedrijf gespecialiseerd is en hij verwacht van zijn vierendertig medewerkers - onder wie zijn twee zoons - dat ze even hard werken als hijzelf. Uiteraard verwacht hij dat ook van zijn Volvo’s. Zonder uitzondering. Raimo staat aan het hoofd van Kuljetus Raimo Tuomainen Oy. Zijn bedrijf legt zich toe op het transport en de behandeling van materialen voor de timmerhout- en papierfabrieken in de buurt van Varkaus, een stad in het zuidoosten van Finland. Het gebied, dat ongeveer 300 kilometer ten noorden van Helsinki en vlakbij de grens met Rusland ligt, is een lappendeken van meren en bossen.

SPIRIT44


SPIRIT45


Raimo heeft een lange weg afgelegd sinds hij zijn bedrijf oprichtte. Hij begon met één truck en is twintig jaar lang een eenmansbedrijf gebleven, terwijl hij zijn vloot langzaam uitbreidde tot vijf trucks en uiteindelijk zijn eerste Volvo wiellader aanschafte. WEERGALOZE MACHINE, WEERGALOZE KWALITEIT Tegenwoordig heeft hij er elf, waaronder de 16 jaar oude L70C. De andere tien machines heeft hij nieuw gekocht. De L70C was een gebruikte wiellader. Raimo kocht hem eind 2008 toen hij 58.000 bedrijfsuren op de teller had staan. Op dit moment staan er 69.000 op de klok en die telt maar door. Nam Raimo geen risico door een tweedehands te kopen? En waarom heeft hij de L70C nog niet vervangen? Hij lacht vrolijk, alsof hij het een domme vraag vindt. “Mijn klanten weten niet hoe oud de machine is,” zegt hij. “Ze weten alleen dat ze goed werk levert. Je zou kunnen zeggen dat dit een speciale machine is, maar eigenlijk is dit normale Volvo-kwaliteit. Als je zo’n machine correct onderhoudt, is ze goed voor minstens 100.000 bedrijfsuren.” Raimo kocht de L70C in vertrouwen. Lasse Huhtanen, de regionale verkoper van Volvo CE, had hem gezegd dat het een goede wiellader was en dus kocht hij hem.

SPIRIT46


Lasse Huhtanen, Raimo Tuomainen en de L70C wiellader.

Lasse had de L70C al eens eerder verkocht, toen hij gloednieuw was, aan een papierfabriek. Daar werd de machine alleen binnen, in de loodsen, gebruikt voor het verplaatsen van oud papier en houtsnippers. Intensief was het werk daar wel. De machine draaide de eerste vier jaar zestien tot twintig uur per dag, maar werd altijd perfect onderhouden en gereviseerd door Volvotechnici. Er werd ook een nieuwe transmissie in gemonteerd. EEN RELATIE OP BASIS VAN VERTROUWEN Raimo en Lasse kennen elkaar al meer dan twintig jaar. Ze zijn goede vrienden geworden, zo goed zelfs dat ze geen tijd verspillen aan onderhandelingen als het bedrijf de vloot met een nieuwe Volvo wil uitbreiden. “Lasse specificeert een machine en biedt mij vanaf het begin een goede prijs. Da’s meteen duidelijk,” zegt Raimo. “Geen centje pijn.” Lasse heeft alle vijfentwintig Volvo-machines verkocht die Raimo gehad heeft. Er is nu weer een nieuwe besteld, die elk moment geleverd kan worden. “Wij zouden de L70C kunnen inruilen als onderdeel van de nieuwe aankoop, maar ik denk dat we hem toch maar houden. Er is nog werk voor hem in het plaatselijke centrum voor houtrecycling,” zegt Raimo. MEER MET HET HOOFD DAN HET HART Ook die beslissing is puur rationeel, niet emotioneel. Iemand die de oude L70C maar wat graag zou hebben, is de sales manager van Volvo Construction Equipment Finland, Jan-Peter Nybäck. “Ik heb mijn eigen Volvo L70 wiellader uit 1989. Die heeft maar 51.000 uren op de teller, maar deze machine uit 1996 zou ik er graag bijnemen,” zegt hij.

"JE ZOU KUNNEN ZEGGEN DAT DIT EEN SPECIALE MACHINE IS, MAAR EIGENLIJK IS DIT NORMALE VOLVO-KWALITEIT." Ook Mikko Tuomainen, die samen met zijn broer Sami, Transport Manager, in het bedrijf van hun vader werken, zou geïnteresseerd zijn. Als technicus werkt hij graag met de meest uiteenlopende oude voertuigen, vooral oude Amerikaanse wagens. Hij heeft een gele Chevrolet BelAir en is momenteel een Chevrolet Coupé uit 1935 aan het ombouwen tot hot-rod. Het bedrijf heeft zevenentwintig machinisten in dienst en de machines zijn in bedrijf in heel Zuid-Finland, van Rusland helemaal tot aan de westkust. VERTROUWEN OP VOLVO’S KWALITEITSSERVICE Ze worden onderhouden door het uitgebreide net van technici van Volvo CE. “Op die mensen kunnen wij vertrouwen. Eén telefoontje is genoeg als we hen nodig hebben,” zegt Mikko, die de machines die in de directe omgeving worden gebruikt zelf onderhoudt. Hij gebruikt in de werkplaats van het bedrijf uiteraard alleen onderdelen, filters en oliën van Volvo. Kuljetus Raimo Tuomainen Oy heeft ook tien trucks. Het zijn geen Volvo’s, maar daar komt verandering in. Mikko was namelijk uitgenodigd voor een lancering van Volvo Trucks en hij vond de vrachtwagens die hij daar zag prachtig. Omdat hij uitstekende ervaringen heeft met Volvo CE, bestelde hij er meteen twee. En Raimo? Die gaat vrolijk door, net als zijn L70C wiellader. Pensioen staat ook niet in zijn woordenboek, niet voor hem en niet voor zijn machine. “Wij hebben zo’n goede relatie,” zegt hij. “Volvo on paras” - “Volvo is top.” Tekst: Tony Lawrence

SPIRIT47


Beieren laat geen middel onbeproefd

De Duitse deelstaat Beieren heeft eeuwenlang welgevaren bij zijn indrukwekkende industriĂŤle successen. Een frequent neveneffect hiervan is de bodemvervuiling, die in delen van Beieren is vastgesteld. Nu de tijd is aangebroken om de verontreiniging op te ruimen, is een innovatief bedrijf ingeschakeld dat duurzame methodes toepast om de bodem te saneren en het milieu te beschermen. De Volvo's die men gebruikt sluiten perfect aan bij die aanpak.

SPIRIT48


Met zijn blauwe hemel, glooiende heuvels en kristalheldere meren is Beieren de absolute top van het Duits toerisme. De plaatselijke bevolking en overheid willen dat zo houden. Milieuzorg is heel belangrijk in deze regio, dus het is logisch dat een plaatselijke onderneming innovatieve technieken gebruikt om vervuilde grond organisch te reinigen. Bodenrecycling Allgäu (BORAG) GmbH, een filiaal van Hubert Schmid GmbH, is het eerste bedrijf in Zuid-Duitsland dat aan bioremediëring van de bodem doet. De opdracht is eenvoudig: bij de grote schoonmaak van de bodem mag geen middel onbeproefd blijven. De Zuid-Duitse stad München heeft de sterkste economie van Europa’s rijkste land en de deelstaat Beieren heeft het geluk dat het vele jaren lang een bloeiende engineering- en machine-industrie heeft gehad. BORAG saneert de bodem en gesteenten door bioremediëring. Het zusterbedrijf, Hubert Schmid Recycling, wast de grond die vervuild is door anorganische verontreinigende stoffen, zoals polychloorbifenyl (PCB), dat in koelvloeistoffen wordt gebruikt, en pentachloorfenol (PCP), een ingrediënt van pesticiden.

en tien uur per dag gebruikt wordt. Deze machine is met het oog op maximale prestaties en kwaliteit uitgerust met een originele Volvo-bak. Na twee jaar en 3440 bedrijfsuren zijn machine en bak nog altijd in topconditie. De L180F lost materiaal dat afkomstig is van bouwwerven, ontmantelde benzinestations, spoorwegen, fabrieken en met olie vervuilde terreinen, en transporteert het naar een separator. Afhankelijk van de grootte van de deeltjes van het verontreinigde materiaal wordt het naar de verwerkingsfabriek getransporteerd ofwel meteen gerecyclerd. Als de bioremediëring voltooid is, wordt het materiaal op vrachtwagens geladen en opnieuw gebruikt. “De sanering kan ergens tussen de twee weken en de zes maanden in beslag nemen,” zegt Reinhard. “Dat hangt af van de grootte van de koolwaterstoffen en van de tijd die er nodig is om ze af te breken.” Om te voorkomen dat de afgebroken vervuilende stoffen opnieuw in de bodem dringen, heeft de fabriek een speciale constructie, die veel lijkt op die van een stedelijke

“Ons doel is de bescherming van het milieu op een duurzame manier om het veilig te maken voor toekomstige generaties,” zegt Hubert Schmid, CEO van moedermaatschappij Hubert Schmid GmbH. “Dat is de kern van alles wat wij doen op het gebied van energie, recycling en weg- en waterbouw en dat herkent u ook in de machines die wij gebruiken. De machines van Volvo Construction Equipment (Volvo CE) hebben een zeer laag brandstofverbruik en zijn bijzonder efficiënt. Ze zijn net zo zorgzaam voor het milieu als wij.” Organische bodemsanering BORAG past ex-situ bioremediëring toe. Dat betekent dat de verontreinigde grond wordt afgegraven - met graafmachines van Volvo - en naar de verwerkingseenheid wordt vervoerd. Daar begint het metabolisme van de microorganismen, die door de grond worden gemengd om de koolwaterstoffen af te breken. Binnenin de opslagplaats wordt de lucht naar boven gezogen in een vacuüm over de hele lengte van het gebouw, waardoor een spookachtige nevel ontstaat. De lucht wordt zo naar de wasinstallatie gevoerd. De nevel slaat om in mist en de natte lucht wordt gereinigd door een biologisch filter en vervolgens teruggevoerd naar de hoofdinstallatie. Reinhard Mayer, directielid van RecyclingUmweltschutz GmbH en Machine Maintenance Manager, legt uit: “Wij verplaatsen 80.000 ton biologisch materiaal en 40.000 ton gesteente per jaar, dus het is heel belangrijk dat wij kunnen rekenen op een betrouwbare machine met een bak die lang meegaat.” Er is inderdaad maar één machine in bedrijf - een Volvo L180F wiellader - die vijf dagen per week

"Ons doel is bescherming van het milieu op een duurzame manier om het veilig te maken voor toekomstige generaties."

SPIRIT49


Op de bioremediëringswerf voert de Volvo CE L180F de grond af en aan.

vuilstortplaats, maar met een extra laag oliebestendig asfalt erbovenop. Brandschoon Vervuilende stoffen die niet organisch afbreekbaar zijn (zoals PCB en PCP) worden naar de tweede fabriek van Hubert Schmid gebracht, aan de overkant van de weg. In deze fabriek zijn twee Volvo wielladers in gebruik: een L150E voor het laden van het materiaal in de wasinstallatie, en een vijftien jaar oude L90C om het gereinigde materiaal af te voeren. Deze fabriek draait vierentwintig uur per dag, zes dagen per week. “Wij werken hier inderdaad bijna non-stop,” zegt Reinhard. “Maar zelfs na vijftien jaar doet onze wiellader het uitstekend. Hij heeft bijna 20.000 bedrijfsuren op de klok staan en wij zijn nog altijd dik tevreden over de prestaties en het brandstofrendement.” De fabriek verwerkt in de geautomatiseerde sorteer- en wasinstallatie twintig ton grond per uur. Een relatie voor de lange termijn Hubert koopt al machines van Volvo CE sinds 1968, toen hij samen met zijn vrouw het bedrijf oprichtte. “Wij werken nu al tien jaar samen met onze plaatselijke Volvo-dealer - Robert Aebi - die altijd de juiste machines voor ons werk heeft. Hun levertijden en prijzen zijn ook altijd precies wat wij willen,” vertelt Hubert. “De impact van een machine op het milieu is voor ons erg belangrijk en is zelfs het voornaamste criterium waarop wij onze aankoopbeslissingen baseren. Onze vloot van Volvo CE wielladers en onze graafmachines op rupsen of op wielen, is wat efficiëntie, het lage brandstofverbruik en het vermogen betreft bijzonder indrukwekkend.” Ook de veiligheid is een cruciale factor op alle locaties waar Hubert actief is. Het is ook de kern van het design van alle Volvo CE producten. Bolkart Luggi, een van de machinisten hier,

SPIRIT50

Hubert Schmid en zijn recycling team.

"De impact van een machine op het milieu is voor ons erg belangrijk en is zelfs het voornaamste criterium waarop wij onze aankoopbeslissingen baseren."

zegt: “Ik werk soms wel tien uur per dag met de L180F wiellader en ik vind het comfort van de cabine stukken beter dan in alle andere machines waar ik mee heb gewerkt. De bediening is eenvoudig en dankzij de klimaatregeling heb ik het nooit te koud of te warm. Maar het beste is wel het zicht rondom. Ik kan zonder moeite alles zien wat er om mij heen gebeurt.” “De kernwaarden van Volvo CE sluiten perfect aan bij die van ons,” zegt Hubert. Volgens mij is dat de basis van onze succesvolle relatie. Zolang Volvo CE de meest milieuvriendelijke machines van de sector maakt, zullen wij die blijven kopen.” Text: Holly Brace


OUR PHILOSOPHY:

BRENG KWALITEIT TOT LEVEN Log in op www.volvospiritmagazine.com en download onze gratis Spirit app voor iPad voor exclusieve artikelen, video's en nog veel meer...

Volvo CE Spirit Magazine 45 DUTCH