Page 1


2

20.- 21. juni

SALGET STARTER fredag

FREDAG Kl. 10 - 20

Barnas Dager markeres med

STORE RABATTER I BUTIKKENE

LØRDAG Kl. 10 - 18

BARNAS DAG med ELVERUM FOTBALL på Torget. Fotballdag med triksing, dribling, test skuddfoten, skyte på mål, konkurranser og en egen ballbinge blir satt opp. Møt store og små i Elverum Fotball!

HOPPESLOTT PÅ TORGET BR - Leker fyller hoppeslottet med aktivitet. Bassenget er fylt og her får du prøve fjernstyrte leker og andre morsomme aktiviteter.

BARNAS DAG PÅ ELVERUM ZOO kl. 16 - 18

AMFELIA OG OSKAR deler ut popcorn til barna

FREDAG OG LØRDAG • TEGNEKONKURRANSE for de yngste, tema SOMMER. Hos Trend

• HUNDEFRISØREN viser enkel hverdagsklipp • ELVERUM HUNDEKLUBB har oppvisning både i agillity og lydighet • GRATIS SMAKSPRØVER fra ROYAL CANIN • DELTAGERPREMIER til alle barn med egen hund • GRATIS PØLSER til barna kl. 11 - 13

AMFELIA OG OSKAR deler ut popcorn til barna kl. 12 - 16

• GJETTEKONKURRANSE - vinn gavekort. Hos TREND.

FREDRIKS BURSDAGSFESTIVAL

• BARNEMENY INKL. DRIKKE, FRA KR 35,Hos Coop Obs! Kafe

Fredrik feirer år og marker dagen utenfor NARVESEN, med liveartister, is, brus, popcorn, grilling , konkurranser og mye mer!

• TEGNEKONKURRANSE. Hos ARK

HOPPESLOTT

ELVERUM ZOO

GRATIS PØLSER

ELVERUM FO TBALL

ÅPNINGSTIDER 10-20 (18) · DAGLIGVARE/APOTEK EGNE ÅPNINGSTIDER · AMFIELVERUM.NO


3

MAKS VOLUM I FEM DAGER! VOLUM-RÆVEN HAR GÅTT OG TRIPPA UTÅLMODIG I FLERE UKER ALLEREDE. ARRANGØRSTABEN ER FORVENTNINGSFULLE OG SPENTE. OVER 200 UTØVERE STÅR KLARE I STARTBLOKKENE.

INFO TRANSPORT

Det er kjapt å komme seg til Elverum fra hovedstaden. Elverumekspressen kjører titt og ofte begge veier til en pris som passer pungen (120,- for deg mellom 16 og 28 år, 170,- for andre). Turen tar bare to timer. Du kommer deg også like kjapt hit med tog via Hamar. Hedmark trafikk har rutesøk for deg som skal til Elverum fra andre steder i Hedmark. For info om rutetider gå til hedmark-trafikk.no, ring 177, eller last ned reiseplanleggeren «Finn reise» .

TRYGT HJEM

Kom deg trygt hjem fra festival for en femtilapp! Ordningen gjelder natt til lørdag og søndag, og er for deg mellom 15 og 22 år. Bestill taxi før kl 20:00, og avtal tidspunkt for hjemreise mellom kl 24:00 – 03:00. Nærmeste taxi nås på tlf. 03650. Mer om trygt hjem-ordningen kan du lese på Hedmark fylkeskommunes nettside.

FESTIVALCAMPING

UTESPEL: I år avsluttes festivalen på staselig vis søndag ettermiddag/kveld. Kopparleden Teaterlag setter opp stykket «En midtsåmmårnattsdrøm» (fritt etter Shakespeares original) hos Glomdalsmuseet. Inngang med enkeltbillett (200 kroner) eller festivalpass. Les mer på side 8.

Med festivalpass eller dagspass til Volumfestivalen får du GRATIS teltovernatting hos Elverum Camping. Husk å gå innom resepsjonen og registrere deg. Elverum Camping er bare 20 minutters gange fra sentrum/festivalområdet. Du kan velge om du vil slå ned pluggene på vår idylliske festivalcamp på en holme uti Glomma, eller finne deg en plass på fastlandet. Campingplassen har også rimelige priser på hytter.

ALDERSGRENSE Fra 18. til 22. juni i Elverum kan du oppleve kulturaktører fra hele Hedmark i over femti arrangementer som dekker alle grenene på kulturtreet. Som alltid presenterer Volumfestivalen feiende flott film, kunst, musikk, scenekunst og litteratur fra hele fylket. I tillegg byr Lavt Volum på gratis aktiviteter for de yngste, og Festivalmarkedets 18 utstillere og produsenter fra det langstrakte fylket frister med alt fra honning-produksjon og viltkjøkken, til gitarbygging og re-design av smykker. Vi krysser fingra for at volumpublikummet også i år er av den nysgjerrige typen som tør å sjekke ut bredden i programmet vårt.

Å HOPPE ETTER PUNGDYRA

Volumfestivalen 2013 ble en stor opplevelse med tiårsjubileum, det stornavnet The Wombats øverst på plakaten, og publikumsrekord – igjen, med over 3.000 besøkende totalt. Det var et eget forventningsfullt sus over fjorårets festival som arrangørgruppa i Volum aldri hadde sett makan til. Skummelt og deilig på én og samma tid. Lettelsen var stor, og jubelen sto i taket da det gikk bra. Så var nedriggen over, lageret rydda, sommerferien ferdig-nøti, og utpå høsten samlet Volumfestivalen troppene igjen. Det store spørsmålet var: Hva gjør vi nå?

HVA MED Å UTVIDE MED UTESPEL?

Det tok ikke lange stønda før idéblokkene fylte seg opp og programmet for 2014 vokste seg frodig. Høyt på ønskelista sto en større scenekunstsatsing.

REDAKTØR Emma Tollersrud DESK OG LAYOUT Ole-Tommy Pedersen FORSIDE OG LAYOUT Simen S. Skari / jöss

Og alt klaffet da Glomdalsmuseet stilte med arena, og engerdølene og tryslingene i Kopparleden Teaterlag sa ja takk til å puste nytt liv i «En Midtsåmmårnattsdrøm». Uteforestillingen gikk sin seiersgang i Engerdal i fjor sommer, og nå kan enda flere få gleden av å oppleve Shakespeare i regional innpakning. Det store ensemblet består av både profesjonelle og amatørskuespillere. I tillegg har teaterlaget fått med seg skuespillere fra Elverum Barnemusikkteater. Vi gleder oss til å kunne gi Volum-publikummet en søndagskveld med alvedans, forviklinger og sødmefylte romanser.

VI BOOKER IKKE – VI KOPULERER

Når vi jobber med utformingen av festivalprogrammet er ikke inngangsspørsmålet: «hvem kan vi booke og sette på plakaten?». Vi jobber like mye med konsepter, koblinger og utfordringer når vi kontakter aktuelle utøvere. Workshopen «Prøysen i åpent landskap» ledet av Frida Ånnevik og Andreas Løwe er ett eksempel. I løpet av fire dager skal Ånnevik og Løwe sammen med påmeldte deltagere fra 17 til 28 år jobbe med Prøysen-materiale, for deretter å holde konsert på Volums hovedscene i Elvarheimsparken lørdag 21. juni. Uforutsigbart og ganske skummelt - absolutt - men hvorfor ikke? Et annet eksempel er «Hedmarkshemmligheter», hvor anonyme hemligheter samles inn på nett og fysisk i hele fylket, og stilles ut med illustrasjoner under kunstprogrammet. Volumfestivalen er opptatt av å gjøre koblinger, initiere samarbeid og være en arena der artister kan få prøve ut og leke seg med håndver-

BIDRAGSYTERE Nora Thorsteinsen Toft Jo Refseth Marie Låte Øyvind Torp Mina Løken Lars Thorsteinsen Toft Eva Petershagen Åsbø

ket sitt. Vi mener både utøvere og publikum er modne for sånne utfordringer og overraskelser – og er stolte over å kunne være en slags ”kopulator”.

Å ENN DU ER – VELKOMMEN!

Volumfestivalen setter sin stolthet i å vise frem det beste og freskeste av kunst-og kulturuttrykk med hedmarkstilknytning. Under Volum kan du få med deg seks utstillinger, trettito konserter, sju filmer, fem teaterforestillinger og fire litterære arrangement. Med fem fulle festivaldager er det er ingen tvil om at høydepunktene står i kø, og kanskje blir årets favoritt noe du ikke kjente til fra før. I så tilfelle har Volumfestivalen lykkes! Volumfestivalen handler om dem som bor i Hedmark, jobber i Hedmark, er på besøk i Hedmark – og sjølvsagt, dem som kommer hemmat. Å enn du er: Velkommen til Elverum og Volumfestivalen 18.-22. juni!

Mari Nøren Stenersen Festivalsjef

Klubbarrangementer på Elvarheim, Sound Garden og Festsalen (etter kl. 22.30) har 18-årsgrense. Resten av festivalen er åpen for alle.

BILLETTER

Forhåndssalg på www.billettluka.no, eller i Elverum Kulturhus. Følgende priser inkludert gebyrer:

FESTIVALPASS

Ordinær: 520 kr / Under 16 år: 260 kr Gir adgang til alle arrangementer

DAGSPASS

Torsdag: 225 kr Fredag: 325 kr Lørdag: 325 kr Enkeltbilletter til film (125 kr), teaterforestillingen i Elverum kirke (125 kr) og uteforestillingen “En midtsåmmårnattsdrøm” på Glomdalsmuseet (225 kr) kjøpes i døra. Kunstutstillingene er gratis.

KULTURKORTET

Kulturkort for Ungdom (13 - 21 år) bosatt i Hedmark gir følgende rabatter: Festivalpass 275 kr Dagspass alle dager 175 kr Teaterbillett 125 kr (Obs! Begrenset antall)

KONTAKT

www.volumfestivalen.no post@volumfestivalen.no www.facebook.com/volumfestivalen www.twitter.com/volumfestivalen

Ole Torstein Hovig Helge Langerud Heikkilä Ingeborg Huse Amundsen Johnny Vaet Nordskog NETTSIDE Simen Schikulski

FESTIVALSJEF Mari Nøren Stenersen TRYKK & DISTRIBUSJON Østlendingen, 17.000 eks. Utgivelsesdato 13. juni 2014


STYX ÅPENT LØRDAG 23.00– 03.30

VELKOMMEN INN ! ØNSKER DU ETT LOKALE TIL UTDRIKKNINGSLAG, VÅR/JULEBALL, BARNEBURSDAGER ELLER LIGNENDE? TA KONTAKT PÅ 62401000 THON HOTEL ELVERUM

95 HOTELLROM RESTAURANT BAR NATTKLUBB

M

Stor konferansekapasitet

U

- opptil 300 deltakere

S I C

SELSKAP BRYLLUP MINNESTUND CATERING Vi skreddersyr deres arrangement!

Thon Hotel Elverum Telefon 62 40 10 00 E-post elverum@thonhotels.no

Thon Hotel er samarbeidspartner for Volumfestivalen i år også, og sørger for ei pute å hvile på både for artister og trøtte arrangører. Tusen takk!

+ kl. 19.00


5

INNHOLD S. 6-7

FILM

S. 8-9

SCENEKUNST

S. 10-11

MUSIKK

S. 12

FESTIVALMINNER

S. 13

PROGRAM MED SPILLETIDER

S. 14

PRØYSEN-FEIRING

S. 15

MUSIKK

S. 16-17

LITTERATUR

S. 18-19

KUNST

S. 20

VOLUMSTIPENDET

S. 21

VI TAKKER ÆRBØDIGST

S. 22

LAVT VOLUM

S. 23

VOLUMMARKEDET

UTESPEL S.8

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

ELVARHEIMSPARKEN SOUND GARDEN ELVARHEIM GAARDER GÅRD ELVERUM KULTURHUS ELVERUM KUNSTGALLERI RÅDHUSET, FESTSALEN GLOMDALSMUSEET GALLERI NYSTED ELVERUM CAMPING ELVERUM FOLKEHØGSKULE MATGLEDE (Artistmat) ELVERUM KIRKE*

* Her spilles forestillingen «Gallionsfigurer – kvinner i ord og toner»

9

11

8

2

4

1

7 3

5 6 12

10 8

13


6

Program onsdag 18. juni: ¥¥17.00

¥¥19.00

¥¥18.00

¥¥22.00

Åpning av kunstprogrammet og servering på Galleri Nysted. Vandring til Elverum Kunstgalleri, hvor hovedkunstner Johannes B. Hansen åpner sin utstilling.

Hovedvisning av filmprogrammet i Festsalen, Rådhuset. Dørene åpner kl. 18.30. Filmskaperne intervjues av Mona Pedersen.

FILMPROGRAMMET VISES I SIN HELHET LØRDAG BÅDE KL. 12 og 14 I KINOEN.

I SAMARBEID MED:

Film-etterfest på Sound Garden. Filmquiz med festivalpass og andre premier til vinnerne.

TETT PÅ: Regissør Ane Helga Lykka bodde selv i «Solidaritetens hus» i Nord-Italia for å gi et best mulig portrett av menneskets lengsel. Resultatet ble dokumentaren «Anderswo».

NORGESPREMIERE FOR ITALIENSK LENGSEL PÅ ÅRETS STERKE FILMPROGRAM FINNER VI EN MELANKOLSK DOKUMENTAR SOM FØLGER BEBOERE I HAUS DER SOLIDARITÄT I NORD-ITALIA.

TEKST: JO S. REFSETH Regissør Ane Helga Lykka bodde selv i «Solidaritetens hus» for å gi et best mulig portrett av menneskets lengsel. – Det var en veldig dyktig dokumentarlærer i Danmark som inspirerte meg til å satse på dokumentarsjangeren, sier hun om filmen «Anderswo». Etter å ha gått medier og kommunikasjon på videregående i Hamar, tok hun deler av sin solide utdannelse ved danske European Film College.

PRESTISJETUNG SKOLE

Siden tok hun også en bachelor i sosialantropologi, før Italia sto for tur. Hun var blant de få som kom inn på ZeLIG school for documentary, television and new media i Bolzano. Italienske ZeLIG er spesialist på dokumentarsjangeren. Skolen tar bare inn 30 elever hvert tredje år, og hvert år produseres én film. Det andre året lagde Lykka en kort dokumentar om en landbruksskole for

italienske gutter. Det nord-italienske området, med svært bratt og ulendt terreng, opplever faktisk en tilvekst til landbruket – i motsetning til i Norge hvor det i snitt legges ned seks gårdsbruk hver dag.

– Jeg gleder meg veldig til å vise fram filmen min i Norge, sier Lykka, som blir å se på scenen på onsdagens filmprogram. Filmen vises i sin helhet lørdag. – Filmen er blitt omtalt som ambisiøs. Enig? – Selv om formen på filmen er nøktern, er fortellingen ambisiøs. Den søker å komme inn under huden på menneskene som lever i huset, og gi et realistisk bilde av deres vanskelige situasjon og deres lengs-

«Det er en melankolsk film. Det som slår deg, er ensomheten. Men filmen viser et fargerikt fellesskap, hvorz man hjelper hverandre, og mot slutten er det håp.» NORGESPREMIERE

I 2013 kom avgangsfilmen «Anderswo», som ble godt mottatt på filmfestivalen i Bolzano. Vi blir kjent med fire av beboerne i Solidaritetens hus. Sigarett etter sigarett dveler filmen ved familiebånd og lengselen etter et annet sted. Visningen på Volumfestivalen er filmens norgespremiere. Faktisk er dette første gang Lykka viser en film for et hedmarkspublikum, noen gang.

ler. Min ambiøsitet som filmskaper ligger i viljen til å fortelle viktige fortellinger, i en form som engasjerer og som seerne kan relatere seg til, forklarer Lykka.

KREVENDE INNSPILLING

– Vi filmet fra oktober til februar, og det var absolutt ikke problemfritt. I huset var det en blanding av alle mulig folk. Det var fascinerende, men til tider vanskelig å jobbe der. Det var så mange mennesker i vanskelige situasjoner, mennesker som har

blitt sviktet. Mange av de som bodde der, ville ikke filmes i det hele tatt. Lykka har valgt å ta med sin egen stemme og spørsmål i samtalene, og levde tett på aktørene i filmen. – Eierne var veldig positive til mitt prosjekt, og de ga oss et gratis rom vi kunne benytte, hvor jeg og kameramannen bodde den siste måneden. Jeg lærte mye av å bo med menneskene der. Det ga oss dessuten en helt annen mulighet til å komme inn på menneskene vi filmet. Uten denne muligheten ville det i nok blitt en helt annen film. De fleste var nok ikke glade for å være med. Mange skammet seg.

UNIVERSELL LENGSEL

– Hvorfor tittelen «Anderswo»? – Filmen foregår i det tospråklige Syd-Tirol, og store deler av filmen er på tysk. «Anderswo» er rett og slett det tyske ordet for «annetsteds». Etter hvert som jeg jobbet med filmen, fant jeg ut at alle hadde en ting til felles. Alle lengtet etter noe annet, et annetsteds, eller en annen tid. Ingen hadde egentlig lyst til å være der. Filmen ble et portrett av den lengselen. – Er det en trist film? – Det er en melankolsk film. Det som slår deg, er ensomheten. Men filmen viser et fargerikt fellesskap, hvor man hjelper hverandre, og mot slutten er det håp. Jeg håper seerne ser varmen blant dem, ikke bare det triste. – Hva vil du si med filmen? – Jeg håper den kan bidra til at vi ser hverandre mer, og at vi tenker over den situasjonen mange vanskeligstilte er i, en situasjon flere og flere mennesker i Europa havner i. Det kunne like godt vært bønder i Hedmark som i Nord-Italia.

HEDMARK-SAMARBEID

I tillegg til at Lykka selv er vokst opp i Engerdal, har «Anderswo» et annet viktig hedmarksbidrag. – Filmmusikken er lagd av Karoline Amb (som har åpningskonserten på årets Volumfestival journ.anm.). Selv om vi var i hvert vårt land, så fungerte samarbeidet veldig godt. Musikken er et viktig bidrag til stemningen. I dag jobber Lykka som klipper for TV, samtidig som hun har ambisjoner om å arbeide med egne prosjekter – uten at hun vil røpe noe mer nå. Ikke noe for Volum 2015, altså. Men kanskje for 2016?


7

KNALLSTERKT OG INTERNASJONALT

«EN BORDERLINERS BEKJENNELSER» (DOKUMENTAR)

ÅRETS FILMPROGRAM HAR ET INTERNASJONALT PREG. I SENTRUM STÅR MENNESKERSOM IKKE ER SOM ALLE ANDRE.

«HUSET»

TEKST: JO S. REFSETH I år er det både gamle, kjente og nye fjes i filmprogrammet. Det er satt sammen et sterkt filmprogram, hvor sju forskjellige filmer blir presentert. Mest kjent for Volum-publikummet er kanskje Henrik Martin Dahlsbakken, som nok en gang har med seg en film vi tror vil gjøre inntrykk på Volum-publikummet. Hans nye kortfilm «Mitt lys i mørket» omhandler menneskers møte med fremmede, og er blitt plukket ut til konkurranseprogrammet under Kortfilmfestivalen i Grimstad.

TEMPELPUNKER

Et annet kjent navn for mange hedmarkinger er Kristoffer Kumar. I år får vi se den rykende ferske minidokumentaren “Tempelpunker’n” som Kumar laget som et prosjekt på Westerdals. Kumar, som både har foto og regi på filmen, reiste alene til Burma for å følge en ung punker i sin søken etter sjelefred. Vi viser også to dokumentarer som skildrer annerledes-mennesker. Gjennom dokumentaren “Anderswo” portretterer Ane Helga Lykka fire beboere og deres liv i et hus i Nord-Italia. Engerdøl og filmskaper Lykka har laget en rørende og poetisk film om lengselen etter et eget annetsted. (Mer om filmskaperen kan du lese i eget intervju).

(THRILLER)

SOLVEIG BAKKEN

I dokumentarfilmen «En Borderliners bekjennelser» møter vi 27 år gamle Mei. Ifølge Solveig Bakken fra Elverum, som var fotograf på prosjektet, handler filmen om hvordan hun som psykisk syk takler en hverdag der mye er vanskelig. For Mei er personlighetsforstyrrelsen noe hun kanskje aldri vil bli kvitt. Dokumentaren er laget sammen med fire medstudenter Høgskolen i Oslo og Akershus, hvor Bakken er halvveis i sin bachelor i medier og kommunikasjon. Med en dansk student på teamet dro de til Danmark og København for å møte Mei. Dette møtet er blitt til dokumentarfilmen som vises under Volumfestivalens filmprogram.

«MITT LYS I MØRKET» (KORTFILM)

PERSONLIGHETSFORSTYRRELSE

I dokumentarfilmen ”En Borderliners bekjennelser” møter vi 27 år gamle Mei. Hun virker utad som ei sosial og blid jente, men Mei har en personlighetsforstyrrelse som gjør livet trøblete. – Filmen handler om hvordan hun som psykisk syk takler en hverdag der mye er vanskelig, forteller Solveig Bakken fra Elverum, som var fotograf på prosjektet.

MUSIKKVIDEOER OG MORD

I tillegg til disse filmene kan onsdagens filmprogram friste med alt fra en musikkvideo via melankolske dokumentarer til morderiske kortfilmer. I tillegg blir det også intervjuer med filmskaperne. Dermed er det duket for en kveld fylt med filmer av ypperste kvalitet og mye god filmprat. En perfekt måte å tjuvstarte Volum-helga, før man går på hjørnet for den allerede tradisjonelle filmquizen!

«TIMER»

(MUSIKKVIDEO)

fyr i senga? Kjæresten din har for øvrig ikke fått med seg at du har omkommet engang. Dødskjipt, med andre ord. Dette er utgangspunktet for Jon Andreas Sannes episke kortfilm ”The End”, som han laget som bacheloroppgave på Høgskolen i Hedmark. Etter en bilulykke ender Ash opp i «De Dødes Land», hvor han må lære seg å takle sorgen. Som alle veit, er hevn den beste måten å komme over noe på, og heldigvis er det hakket enklere når du er et gjennomsiktig gjenferd. Men kanskje er det mulig å finne kjærlighet igjen, til og med i et rike hvor få hjerter fortsatt slår?

HENRIK M. DAHLSBAKKEN

Henrik Martin Dahlsbakkens ferskeste kortfilm «Mitt lys i mørket» omhandler menneskers møte med fremmede. Filmen er satt til et poetisk bygdelanskap mot slutten av 1800-tallet, og tar for seg en universell fabel som kan være like gjeldende den dag i dag. Kortfilmen tar utgangspunkt i et tema som har interessert Dahlsbakken lenge; hvordan vi mennesker møter fremmede. I denne filmen har dette aspektet en særlig rasistisk undertone. I filmen følger vi en mørkhudet landstrykers møte med et vestlig bygdesamfunn, og de uheldige misforståelsene som følger på bakgrunn av vennskapet mellom landstrykeren og en liten jente.

REINERT KIIL

Hvorfor dra Norge rundt for å finne storslagen natur, når du kan dra en time utenfor Oslo og finne alt sammen i Odalen? spør regissør Reinert Kiil. Regissøren med opphav i Honningsvåg er for mange kjent for filmer som «Hora» og «Inside the Whore» – filmer som har oppnådd kultstatus i flere land. I januar tok han med seg et lite, men profesjonelt crew til Sør-Odal. «Huset» er en psykologisk thriller satt til 1940-tallet og andre verdenskrig. Den skandinaviske vinteren kan være ugjestmild, men heldigvis dukker et hus opp i isødet. Det som ved første øyekast virker som en varm og kjærlig redning, viser seg ikke overraskende å være noe helt annet. Regissøren kommer til Volum for å snakke om, og vise klipp fra sin kommende film.

«TEMPELPUNKER’N» (DOKUMENTAR)

«THE END» (KORTFILM)

ANNA REE

Søstrene Ree fra Hamar er kjente navn i Volum-sammenheng. Åsa har blant annet vært fiolinist og jobbet med strykearrangement på de siste fire åpningskonsertene gjennom ungdomssymfonikerne og Anna har vært regissør og skuespiller på to forestillinger de siste årene. Nå samarbeider de to kreative søstrene om musikk og musikkvideoer, hvor Åsa produserer låter og Anna lager videoer. Den første er nå ferdig, og vi gleder oss til å se og ikke minst høre ”Timer” under Volumfestivalens filmprogram. Med hjelp av Heidi Furre (foto/klipp) og Mads Hjort Rønne (produsent) kom de fram til en idé, som har fått en enkel og gjennomført form i musikkvideoen. Handlingen fokuseres rundt en kvinnelige karakter, spilt av Birgit Nordby, som skal male et rom hvitt, og fanger hennes driv og flyt i den aktiviteten hun er i. Resultatet er et cinematisk og melankolsk musikkunivers.

KRISTOFFER KUMAR

I den ferske minidokumentaren “Tempelpunkeren” følger Kristoffer Kumar en ung, burmesisk punker på en reise vekk fra familiens forventninger i storbyen. I søken etter sjelefred gjennom meditasjon besøker han en sagnomsust tempelby før en stor punkkonsert. «Tempelpunker’n» er laga som et prosjekt på Westerdals. Kumar, som både har foto og regi på filmen, reiste alene til Burma for å følge en ung punker på sin ferd. Kumar er også kjent for å ha jobba tett på landets råeste skatere, laget internasjonal reklamefilm for Diesel og som produsent og fotograf for dokumentarfilmen om Team Me, «Sayonara, Elverum». I vinter var han og kameraet i Burma, og resultatet får du altså se under Volumfestivalens filmprogram.

JON ANDREAS SANNE

Hva gjør du om du en dag våkner opp i en creepy bar med blod rennende fra panna, en likbleik gamlis med en gravøl i hånda forteller deg at du er død, og du et par timer senere hjemsøker din kjærestes soverom, og ser henne i full sving med en annen


8

¥¥TORSDAG

¥¥LØRDAG

¥¥FREDAG

¥¥SØNDAG

Improteater med Kvikksølvguttene og Veslemøy, Gaarder gård klokken 21 (etter åpningskonserten). «Gallionsfigurer – Kvinner i ord og toner». Elverum kirke kl. 23 . Gratis! I samarbeid med Teater i Glåmdal.

Kl. 13.30: «Rekk meg blikket ditt» (Gaarder gård) Kl. 15.30: «Langt ned» (Gaarder gård) «En midtsåmmårnattsdrøm» spilles på Glomdalsmuseet kl. 16.30 og 19. Enkeltbillett: 200,- Gratis for barn under 6 år.

SHAKESPEARE + STOLT HEDMARKING = MIDTSOMMERMAGI PÅ VOLUM MANGE AV ARTISTENE PÅ VOLUMFESTIVALEN ER HEDMARKINGER PÅ VEI UT I DEN STORE VERDEN. HILDE DREVSJØMOEN FRA ENGERDAL DERIMOT, HAR TATT SCENEKUNSTEN TILBAKE TIL HEDMARK. TEKST: EVA PETERSHAGEN ÅSBØ Hilde Drevsjømoen er utdannet skuespiller, og har bodd både i London og Moskva. I august flytter hun og familien til Ukraina, men Hilde har på ingen måte glemt oppveksten på Drevsjømoen i Engerdal, med fjøs, ku og alle skogens hemmeligheter. Med et brennende engasjement for innlandskulturen stiftet hun Kopparleden teaterlag i 2011. Målet var å utvikle scenekunst med tilknytning til Engerdal, Trysil og resten av Østerdalen. Sammen med komponist Anders Lillebo og regissør Erik Schøyen har hun utviklet Kopparleden til å bli en veletablert teatergruppe som inkluderer unge og talentfulle kunstnere. – Vi ønsker at unge kunstnere fra regionen som har flyttet ut og utviklet seg, skal kunne ha et forhold til hjemkommunen. Stolthet over egen kulturhistorie er viktig å vise frem, også hos de som har valgt å flytte ut, sier Drevsjømoen.

REDD INGEN SKULLE KOMME

Det første teaterprosjektet, «Anna i ødemarka»,

ble en braksuksess, noe Hilde selv ikke hadde turt å håpe på. – Jeg var redd for at ingen skulle komme, men det endte med at vi måtte sette opp en ekstraforestilling. Folk vil ha kultur! sier hun. I 2013 var det på tide å utvide repertoaret. Forestillingen «En midtsåmmårnattsdrøm» ble spilt utendørs på en flåte på dammen tilknyttet Engerdal setermuseum. Tilsammen 900 publikummere tok turen for å oppleve sommerens morsomste eventyr, og det er ikke dårlig for en kommune med om lag 1300 innbyggere!

SOM SKREVET FOR HEDMARK

Søndag 22. juni gjester Kopparleden teaterlag Volumfestivalen med nettopp «En midtsåmmårnattsdrøm». Forestillingen er en variant av Shakespeares folkekjære komedie som byr på sødmefylte romanser, heseblesende forviklinger, hypnotiserende alvedans og hysterisk slapstick. – Vi viderefører målsetningen om å lage scenekunst med høy kvalitet og sterk forankring i den lokale kulturen, sier hun. I stedet for Hertugen av Athen møter vi sko-

geieren Marvin. Underverdenen styres ikke av Oberon og Titania, men derimot Vavtrudne og Tore med huldrefølget. Den skjønne Helena har blitt til Olava, og smådjevelen Puck dukker opp som fjøsnissen Alf. Med naturen på Glomdalsmuseet som bakteppe skal publikum trollbindes av skogens mysterier. Hilde understreker at verken natur eller vær er noen hindring. – Vi synes det er gøy og utfordrende å jobbe utendørs, tett på naturen. Det er så flott å vise fram den tørre furuskogen og kvite mosehaugene, nydelige solnedgangene og store myggsvermene på en varm eller våt sommerkveld. Dessuten passer naturen vi har her, ypperlig som setting til Shakespeares klassiker, sier hun.

STORT ENSEMBLE

Forestillingen har et stort ensemble, bestående av både profesjonelle og amatører både fra Hedmark og «utabygds». Musiker Anders Lilleno er nå offisielt selv en volumgjenganger, og i bandet finner vi også volumstipendvinner og tolging Hans Hulbækmo.

Kopparleden har også fått låne noen dyktige ungdommer fra Elverum Barnemusikkteater, og for Hilde er dette viktig: – Samarbeid innlandskommuner imellom er noe vi ønsker enda sterkere velkommen. Både Trysil og Engerdal har vært godt representert i Kopparledens prosjekter, men vi ønsker også å trekke inn flere fra hele regionen. Det er absolutt ingen tvil: Slike folk vil Hedmark og Volumfestivalen ha! Møt opp på Glomdalsmuseet søndag ettermiddag eller kveld for en perfekt avslutning på årets volumuke!


9

Prøv en Opel Vinn en Opel Bli med i konkurransen på opel.no

KVIKKSØLVGUTTENE & VESLEMØY

«GALLIONSFIGURER» KATHRINE KOLGROV

«REKK MEG BLIKKET DITT» KARIN MIDGARD

Improteater har blitt for Volum-tradisjon å Skuespilleren Kathrine Kolgrov (34) er oppregne. Magemusklene utfordres også i år av en rinnelig fra Elverum, og har selv jobbet flittig ustyrlig gjeng som ikke er redd for å kaste seg med Volumfestivalen. I dag er hun bosatt på i ut i det ukjente. Du så dem sist hos oss i 2010. Kongsvinger, hvor hun deltar i teater- og kul Hedmarkingen i gjengen, Veslemøy Mørturmiljøet. krid, har markert seg både som skuespiller og Tilbake på Volumfestivalen viser hun fram improvisatør. I 2008 ble hun kåret til norgesden vakre forestillingen «Gallionsfigurer – kvinmester i improsport, som hun også har markert ner i ord og toner» i Elverum kirke. Helt gratis. seg med i utlandet. Forestillingen ble oppsatt i anledning 200– I tillegg til improshow på Det Andre Teaårs jubileet for grunnloven i regi av Teater i teret i Oslo, er skuespilleren, med bakgrunn fra Glåmdal. Kongsvinger er også kjent for å være klassisk teater og method acting, aktuell i filmekvinnebyen. ne «Jakten på Berlusconi» og «Her er Harold.» Med seg har Kathrine organisten Kalina Kvikksølvguttene består blant annet av Lars Dimitrova, utdannet fra det nasjonale musikkBerrum og Olli Wermskog, som leder radioakademiet i Sofia, Bulgaria. Kalina har også en programmet «Boller og burritos», og Andreas bachelorgrad i kirkemusikk og mastergrad i muTønnesland, som iMokka likhet med vært sikkteori Norges musikkhøyskole i Oslo. Opel erMørkrid perfektharfor deg med enfra aktiv livsstil. paneldeltaker i NRKs «Løvebakken». Sammen har de plukket ut tekster og muMed muligheten for oppvarmet multifunksjonsratt, ryggekamera og 4x4 sikkstykker skrevet og komponert av kvinner, og kan du prøvekjøre det siste innen tysk kvalitet hos oss. Velkommen! mange av dem også med lokal tilknytning.

Koreografen og danseren Karin Midgard (26) fra Ottestad har, etter flere år som pedagog og frilans dansekunstner, stiftet Ars Poetica Dansekompani. Vi er stolte av å være arena for nyetableringens første forestilling, «Rekk meg blikket ditt». Men selv om dansekompaniet er rykende ferskt, er ideen og konseptet utarbeidet over lengre tid. Ottestad-jenta har latt seg inspirere av diktteorien til den romerske skalden Horats, som i «Ars Poetica» tematiserer slektskapet mellom diktning og bildekunst. Med dette som utgangspunkt ønsker Ars Poetica Dansekompani å skape «bevegelseskunstens ekfrase» ved å la seg inspirere av diktning og bildekunst i sine koreografier. Danserne beveger seg i grenselandet mellom samtidsdans og jazz, og utforsker det dynamiske uttrykket danseteknikkene rommer.

Pris fra kr:

258.400,VÅR OG SOMMER. VELKOMMEN! OPEL MOKKA

«LANGT NED» MATILDE SOLBAKKEN

Vårkampanje Hamar-jenta Matilde Solbakken (27) vender nå

hjem til Norge og Volumfestivalen Vinterhjul og metallic lakk med en egen-

produsert forestilling inspirert av Nick Hornbys mørke komedie «Fritt fall». Stykket har fått tittelen «Langt ned», og handler om to mennesker med en ting til felles; de synes ikke livet er verdt å leve lenger. Uten å vite noe om hverandre, planlegger de begge å ta livet av seg. Tilfeldigvis velger disse to fremmeTilbudet gjelder til 30.06.2014 de nøyaktig samme tid og sted for å begå selvvedmord. kjøpHva av skjer ny Opel når deMokka to møtes? Selv om 27-åringen de siste årene har oppholdt seg i Danmark og vært å se på dansk TV, har hun gjestet blant annet Oslo Nye Teater og Teatret Vårt i Molde. Med seg på årets Volum-oppsetning har hun skuespillerkollega Knut Steen (28), som blant annet spilt i «Johnny og Johanna» på NRK.

opel.no ¥¥ GAARDER GÅRD, LØRDAG KL. 13.30

¥¥ GAARDER GÅRD, TORSDAG KL. 21.00 ¥ ELVERUM FREDAG Opplev det å være¥på nett i bilenKIRKE, på en ny måte KL. 23.00

7.900,-

Kun kr Spar inntil kr 19.500,-

Vinterhjul og metallic lakk

¥¥ GAARDER GÅRD, LØRDAG KL. 15.30

CO2 utslipp fra 120 g/km. 4,5 l/100 km. Gjelder drivstofforbruk og utslipp blandet kjøring. Euro 5. Frakt og lev. omk. Oslo inkludert i prisen. Avbildet bil kan ha ekstrautstyr. Importør Opel Norge AS.

med Opels infotainmentssystem, IntelliLink.

ANNONSE

KJØP BRUKTBIL FRA HEDMARKS OPEL FORHANDLERE SPAR «MYE» PÅ NESTEN NYE BILER SOM ER LITE KJØRT M/OPPTIL 3 ÅRS GARANTI!

HAMAR 12 Opel Astra 1,4 TD stv 11 Opel Insignia stv 130 HK 10 Opel Astra 1,7 TD 09 Opel Zafira 1,7 TD 7 seter 09 Volvo V70 2,4 Aut stv 09 Renault Clio 07 Mitsubishi Grandis 1,9 D 05 Rexton RX 270 4x4 04 Volvo XC90 aut 4x4

OPEL MOKKA

Rimelig finans/full finans

kr 229.000,kr 174.000,kr 159.000,kr 169.000,kr 269.000,kr 109.000,kr 159.000,kr 169.000,kr 199.000,-

10 Suzuki Sx4 4x4 10 Suzuki Swift 4x4 10 Toyota Prius 09 Toyota Corolla 1,6 09 Mitsubishi Colt Opel Mokka er perfekt for deg med en aktiv livsstil.

25.000,-

Prøv en Opel Vinn en Opel

i innbytte på en del utvalgte biler. Bilene må være reg. og Bli med i konkurransen på opel.no årsavgift betalt.

Vårkampanje TYNSET

ELVERUM Biler m/automat 10 Opel Insignia stv 10 Opel Astra 1,6 10 Honda Accord stv 07 Subaru Forrester 4x4 05 Suzuki Liana 4x4

Vi gir minimum

Vinterhjul og metallic lakk

7.900,-

kr 249.000,11 Opel Corsa TD Kun kr. kr 159.000,kr 189.000,10 Opel Astra TD Combi kr 158.000,Spar inntil kr 19.500,kr 229.000,Pris fra 11 kr: Opel Insignia Combi kr 229.000,Tilbudet gjelder til 30.06.2014 kr 175.000,09 Opel Insignia Sedan kr 169.000,ved kjøp av ny Opel Mokka kr 99.000,09 Opel Zafira 1,7 7 seter kr 158.000,08 Opel Vectra 1,9 stv kr 163.000,kr 149.000,10 Suzuki SX4 4x4 kr 125.000,kr 125.000,10 Kia Ceed 1,6 TD stv kr 160.000,kr 169.000,04 Mitsubishi Outlander 4x4 kr 109.000,kr 139.000,-

252.900

VÅR OG SOMMER. VELKOMMEN! Med muligheten for oppvarmet multifunksjonsratt, ryggekamera og 4x4 UKENS kan du prøvekjøre det siste innen tysk kvalitet hos oss. Velkommen!

kr 99.000,-

BIL 2011 OPEL ASTRA COSMO opel.no CO2 utslipp 120 g/km. 4,5 l/100 km. Gjelder drivstofforbruk og utslipp blandet kjøring. Euro 5. 23.000 KM KRfra209.000,Frakt og lev. omk. Oslo inkludert i prisen. Avbildet bil kan ha ekstrautstyr. Importør Opel Norge AS.

Opplev det å være på nett i bilen på en ny 1,7måte TD med Opels infotainmentssystem, IntelliLink.


10

I BYRAAETS TJENESTE Begravelsesbyraaet gjestet med

stor suksess sin første Volumfestival i 2011, samme året som deres glimrende debutalbum ”Fra Elveum til evigheten” ble utgitt. Den indre kjerne med frontfigur, gitarist og låtskriver Morten Wærhaug, trommeslager Bjarne Ryen Berg og multiinstrumentalist Bjørn Barstad har vært den samme hele tiden. Nye på laget er gitarvirtuos Annar Bye, Ole Martin Røste på bass, Magnus Østvang på tangenter, og ikke minst vokalist Elida Inman Tjørve. I skrivende stund er de i full gang med inn-

spillinga av sitt andre album med arbeidstittelen «Er dette bunnen?». Det blir mer solid og ekte skogskøntri på norsk, tufta på arven etter storheter som Johnny Cash og Hank Williams . Begravelsesbyraaet blir definitivt et musikalsk høydepunkt på Volum 2014. Fantastiske musikanter, fascinerende låter, ikke spesielt muntert kanskje, men rotekte, originalog fengende rootsy country-rock.

FREDAG 20:15, ELVARHEIMSPARKEN

GODSTOG & J-EX

Godstog står for tekst og J-Ex for beats, i hiphopduoen fra Hamar. Musikken spenner fra dansbar, funky hiphop til mørk nihilistisk rap, og gruppa åpner hiphopkvelden på Sound Garden torsdag. Gutta har akkurat gitt ut en EP kalt «REP» på eget label, foreløpig bare på nett. De har laget sanger med amerikanske legender som Sadat X fra Brand Nubian og J-Ro fra Tha Alkaholiks. J-Ex har produsert for mange ulike rappere som Frank Nitt (Frank N’ Dank) og Vast Aire (Cannibal Ox), mens Godstog har gjort en del med Trifunktion millionaires. Sistnevnte var også tidligere medlem av hamargruppa PNG, og jobbet tett med UlvUlv på midten av 2000-tallet. Duoen har blitt spilt på National Rapshow, til rosende ord fra Tommy Tee. De dukket også opp som «Suprise-act» da J-Ro spilte i Oslo i fjor.

FAMILIEBEDRIFTEN – SANGENE VÅRE BÆRER PREG AV EN FAMILIEFØLELSE; VI HØRES UT SOM UNGER SOM SYNGER HELHJERTET. VI ENGASJERER GJERNE PUBLIKUM TIL Å VÆRE MED PÅ Å SYNGE, KLAPPE OG BRÅKE MED OSS, SIER ELIN K. SMITH I DET NEW JERSEY-BASERTE BANDET DANIELSON. TEKST: INGEBORG HUSE AMUNDSEN I sommer tar indieheltene turen over atlanteren, og Volumfestivalen er så heldige å få besøk! Elverumsing Elin sliter med å plassere Danielson i en musikkategori, men synes det er mest treffende å karakterisere det som en uvanlig blanding av rock, 60-tallspop, psykedeliske og melodibaserte sanger.

FAMILIEPROSJEKT

Ektra familiært blir det ved at bandet opprinnelig besto av Daniel og hans to søstre og brødre. I dag har også flere venner fått slippe inn i Danielsons musikalske sfære. Elin selv kom inn i varmen gjennom forelskelsen ikke bare til musikken, men frontfiguren Daniel. De to møttes i Chicago i 1995, der de bodde i samme kollektiv som drev med sosialarbeid i byen. Hjemme hvert til sitt beholdt de kontakten gjennom brev,

telefon og samtaler over kassett (!). I 1998 giftet de seg, og bosatte seg i New Jersey i USA. Sommerne etter reiste ekteparet på sin første Danielson-turné sammen.

LOKALE KREFTER

Med seg til Volumfestivalen har de Emil Nikolaisen (Serena-Maneesh). Barna til Elin og Daniel kaller ham likegodt onkel Emil. Frode Strømstad (I Was A King) og Ole Åleskjær (Loch Ness Mouse) er også blitt en del av gjengen. For Danielson holder det ikke å bare stimulere øregangene med godlyder. Også øyene skal få sitt. Derfor er bandet opptatt av å knytte visuelle elementer til musikkopplevelsen. Albumomslagene er det derfor Daniel som står bak, og på scenen stiller de mannsterke i uniformer. For Elin K. Smith har høydepunktene vært de to gangene bandet spilte på All Tomorrows Parties i England,

blant annet på invitasjon av Simpsons-skaper Matt Groening.

¥¥ TORS KL. 21.30, SOUND GARDEN

HEMMELIG SAMARBEID

Elin er forsiktig med å røpe for mye om Danielsons fremtidsplaner, men kan fortelle at de har gående et «spenBARNETURNÉ Danielson har også briljert her hjem- nende, hemmelig samarbeidsprosjekt» me. De hadde sin første konsert på en som vi får vite mer om i juni. liten kafé i Tønsberg i 1997, og har I overskuelig fremtid håper de også på å sette i gang innspillingen av siden vært her flere ganger. – Sommeren 2007 reiste vi på en minst en ny utgivelse, forteller Elin. liten Norges-turné med barn og bar- I april er det 20 år siden Danielnevakt. Det var en morsom opplevel- sons første konsert. I den anledning kommer Fire Recose, men også litt rds til å gi ut en samutfordrende å ling av tre av gruppas kombinere famiutgivelser. lieliv med turné, Denne sommeforteller Elin. ren er det heldigvis Nå har muåret for en Norges-visikerekteparet tre sitt for det USA-babarn, og har traserte bandet. Det blir disjon for å reise bra for alle parter, hjem til Norge lover Elin. annenhver som – Vi gleder oss! mer. JORDNÆR MUSIKER: Daniel Smith For meg blir det spe – Vi savner sielt gøy å stå på scenok mest familien og venner når vi er i USA. Og den nen i Elverum. Sørg for å legge igjen norske naturen. Naturen er vakker her janteloven hjemme. Vær klar for å bli i New Jersey også, men på en annen tatt med på en reise i sang og melodi. måte. Det er ingenting som er som norsk skog. Også savner jeg fjell og dal.

PARKEN, LØRDAG KL. 21.30

PORTERVILLE

I 2012 slapp gutta i Porterville sin første EP, som ble rost av kritikerne, og norgesturné og NRK-listing fulgte. Medlemmene i bandet har lang spilleerfaring fra band som While You Slept, Opel, Honcho og Silent Witness. I flere år var de å anse som et Oslo-band, men savnet etter gress, potet og lavere divisjonsfotball ble for stort. Bandets tre hedmarkinger fikk med seg siste bandmedlem, og byttet beite. Musikkuttrykket er laidback, fengende, bluesbasert sørstatsrock som nytes best på varme sommernetter som aldri ender. Av inspirasjonskilder trekker bandet selv fram Rolling Stones, Allman Brothers og Credence, i tillegg til amerikansk roots-musikk. Porteville består av Halvor Berg (gitar og


11

JEDIRIDDERNE VENDER TILBAKE EYE EMMA JEDI er det eneste norske bandet som har fått alle sin fem første singler lista på P3. De ble dessuten booket til Øyafestivalen uten å ha spilt en eneste konsert. En stund etter forrige Volum-besøk stakk bandet av til landsbyen Monda i Andalucia, hvor de isolerte seg i hundre dager for å skrive, produsere og spille inn sitt første album. Kreativ ensomhet under spansk vintersol har foreløpig resultert i en bejublet EP og

atter et par radiohits, «Places» og «88». Nå får volumpublikummet høre hvilke andre ess de har i ermet på høstens debutalbum. Bandet består av radarparet Alexander Pavelich fra Nordfjordeid og Andrew Murray fra Sandvika. De har fått med seg en bråte med dyktige musikere, og en er heldigvis fra Hedmark, trommis Andreas Westhagen. I løpet av sitt første leveår rakk Eye Emma Jedi å tapetsere NRK P3 i 50 av årets 52 uker

vokal), Nikolai Grasaasen (gitar og kor), Vidar Tyriberget (bass og kor) og Tommy Kristiansen (trommer og kor). ¥¥ TORSDAG KL. 22.15, ELVARHEIM

med låtene «Lights», «Crucified» og «Brother» (samt på diverse utenlandske stasjoner som bla. Amazing Radio og Kerrang! Radio), og spille over 50 konserter i Norge, Tyskland og Storbritannia. Vi gleder oss til å la de sette fyr på Elvarheimsparken igjen! (Foto: Alexander Vestrum)

ELVARHEIMSPARKEN, FREDAG KL. 21.30

PHATS THA PHYSICAN

Phats Tha Physican er et av de største raptalentene innen norsk hiphop. Han har varmet opp for Jedi Mind Tricks, Slaughter House, Method Man og Talib Kweli.

Debutplata «Synlige hjerteslag» ble i høst fulgt opp av et album som har høstet glimrende kritikker, og jaggu har hu ikke oppdaga at det finnes synth også.

Med evne til å presentere energisk og erfaringsladd rap med et old school og laidback preg, får han hiphop til å se lekende lett ut, som i låta «Ain’t no stoppin me». Hans oppvekst i Queens har satt tydelige spor på den nåværende Rena-studentens musikkutgivelser, og han har klart å bygge seg et nettverk via Iron Chef Agency i Oslo.

Mange husker Hamar-jentas Volum-opptreden fra i fjor, da hun tok regi over fatter´n Tor Karseth sin mangfoldige låtkatalog, og leverte en minneverdig konsert. Vi kan garantere nok en konsert for minnebøkene når Frida kommer tilbake med sitt fantastiske band og sine egne låter i kofferten.

Phats slapp sin debut mixtape «Puerto rock» i 2011, og samme år ga han ut EP-en «Native snack». I løpet av 2014 vil han slippe tre nye singler med internasjonale gjester. Du kan også høre ham i NRK P3/DJ Soulshock’s rap cyphe.

I tillegg blir Frida å se som en del av vår hyllest til Alf Prøysens 100-årsdag (se egen sak). FRE KL. 19, ELVARHEIMSPARKEN (MED EGET BAND) LØR KL. 19, ELVARHEIMSPARKEN (PRØYSEN-KONSERT)

¥¥ TORSDAG KL. 00.30, SOUND GARDEN

SIMEN MITLID

ANANA JNS

Selv om dette blir Thomas’ første opptreden på Volum, er han ikke akkurat en nykomling, men en kjent mann miljøet, både som produsent og rapper. Han er fra Furuberget i Hamar, men bosatt i Kristiansand, hvor karrieren begynte med plateselskapet G’Bless. Han har rukket blant annet konsert på Hove, utallige klubbkonserter, opptreden på Kristiansand Cypher og battling på Skeez TV, i tillegg til utallige mixtapes. Albumet Drømmen & Virkeligheten som slippes til høsten, har han både produsert og miksa sjøl, og er en smeltedigel av ulike hip hop-grener. Rapen er sjelfull, introvert og gjennomarbeidet. JNS er det nærmeste vi kommer et norsk svar på Drake, og det hører man i den dyre produksjonen og de svært personlige tekstene. ¥¥ TORSDAG KL. 23, SOUND GARDEN

Følg Glomma nordover forbi Tolga og stopp idet du når fram til et tettsted omgitt av dyrket mark, før trøndergrensen og Røros. Tar du inn på kroa her i Os, og blir der ei uke, vil du snart høre musikk.

Med tjukke analogsynther, bløt ekko og glassklar stemme har Anana overbevist mer enn bare oss med det hun selv kaller dypvannspop. Anana, eller Anniken Jess Iversen, lager svevende og myk, men likevel mørk elektronisk musikk.

Først et mannskor. Og deretter, etter å ha sirklet rundt i to-tre dager, lyden av en gitar og av en klar ungguttsrøst med et drag av furuskogsmelankoli og slepende folkpop.

Den lyse stemmen hennes møter hard bass og ambiente lydlandskaper, litt som et møte mellom Susanne Sundfør, M83 og James Blake. I november slapp hun første singelen (Island), produsert av tidligere Bendik-medlem Erlend Elvesveen.

At internett og NRK Urørt har kommet for å bli, gjorde det heldigvis noe enklere å oppdage Simen Mitlid. Med populærmusikkens tiltenkte metropol Oslo som tilholdssted, slapp 91-modellen en EP prydet med eget navn på indielabelet Fashion Moves Music våren 2013, hvilket løftet låta «Nothing But A Story» ut på radio.

Med seg live har hun med kjæresten og elverumsing Simen S. Skari, som man vanligvis kan se spille tangenter i Team Me. Etter flere gode konsertanmeldelser fra blant annet Slottsfjell, gleder vi oss veldig til å se henne og bandet spille i Elverum.

FREDAG KL. 22.30, ELVARHEIM

ARMATAGE SHANKS

¥¥ TORSDAG KL. 00.30, ELVARHEIM

Langs Mjøsas bredder har dette hamarbandet perfeksjonert uttrykket til fengende, poppa og beintøff punkrock. Med alle de riktige referansene fra 90-tallets store farsotter traff «Shanks» virkelig

FRIDA ÅNNEVIK BOXBURY BEAT

FOTO: Randi Krog Belseth

Singelen «Never Along With You / Windows» utgitt på EMI i 1985, burde vært starten. I stedet ble det slutten: året etter var Boxbury Beat oppløst. Nå er trioen tilbake, for å lappe hullene i hjertene på det synthpop-elskende publikummet de brått forlot. Er det nå det virkelig starter? Boxbury Beat består av Einar Øverenget på bass, Kent Maurstad på gitar og Helge Hellebust på vokal og programmering. Samleutgivelsen «Maskindans», som utkom i 2009 og inneholder noe så etterlengtet som norsk, uutgitt synthmusikk fra ’80-’88, var nostalgidytten Helge Hellebust behøvde for å sette seg ned foran tastaturet og rekonstruere gamle låtskisser. Høsten 2013 fulgte to konserter, og snart slippes en ellevesporslang plate, bestående av ni gamle og to nye låter. ¥¥ TORSDAG KL. 23.45, ELVARHEIM

spikeren på hodet med sin debut «Lost and Broken” høsten 2012. Det var ikke rent få klædder i bringen da Frida Ånnevik fra Ridabu danket ut trioen Stein Torleif Bjella, Lars Vaular og Ole Paus, og med det innkasserte en velfortjent Spellemannpris som beste tekstforfatter for sitt helstøpte andrealbum «Ville ord». Og flere klædder skal det heldigvis bli: Det er en stor glede å ønske Frida Ånnevik velkommen tilbake til Volumfestivalen i sommer, fire år etter hun først sto på volumscena med eget materiale.

Punkrockere landet rundt, sammen med lokal og riksdekkende presse, lot seg sjarmere av bandets attitude og rett fram-mentalitet. Selv om alt fra asfaltpunkere til hipstere kan identifisere seg med bandets sound, er det ærligheten kombinert med den fengende punkrocken som gjør bandet nærmest uimotståelige. ¥¥ FREDAG KL. 23, SOUND GARDEN


12

Volumstaben letter på sløret:

LITEN TUE VELTET NESTEN STORT WOMBATSLASS Fredagen under fjorårets Volumfes-

tival skulle på mange måter bli tidenes volumdag. Festivalen feiret ti år, og etter et utall forsøk hadde vi endelig klart å få booket The Wombats til Elvarheimsparken. Festivalen hadde fått store oppslag i media, og selv billettsalget gikk bedre enn noensinne. Arrangørene og de frivillige var mildt sagt i flytsona da vi ønsket bandet velkommen til den lille festivalen vår den fredag formiddagen. Men nå er det slik at når man skal

arrangere festival er det mye som skal klaffe, særlig med tanke på logistikk og teknikk. Det er på mange måter en svær kabal som skal gå opp helt riktig, hver time, tre dager i strekk. Og etter hvert som Wombats rigget seg opp på parkscenen for å teste lyd og lys, oppdaget de en kritisk teknisk feil i utstyret som ville gjøre det umulig for dem å spille. Det er vanlig med tekniske utfordringer, men denne feilen var av typen som i verste fall kunne gått på helsa løs. Og ingen klarte å finne ut hvor

den tekniske svikten kom fra. Etter en halvtimes feilsøking ble det tilkalt elektriker, men selv ikke han klarte å løse problemet. Tiden gikk, og da klokken passerte seks pågikk fremdeles den febrilske feilsøkingen. Aldri før har jeg vært så stresset. Vi hadde gjort vår største booking noensinne, og en halvtime før dørene skulle åpnes, så det faktisk ut til at konserten kom til å bli avlyst. Så, et kvarter før dørene åpnet

brøt en stormende jubel løs fra scenen. Feilen var funnet! En tilkoblet defekt skjøteledning hadde lurt seg under scenen, og påvirket lydanlegget på mystisk vis. Lydprøvene ble gjennomført på rekordtid, og selv med noen mindre forsinkelser i programmet gikk The Wombats på scenen klokka halv ti for rundt 1000 festivalgjengere i Elvarheimsparken. Akkurat dét synet, og følelsen av et par hundre kilo som lettet fra skuldrene mine, er nok et av mine sterkeste volumminner.

ØYVIND TORP

Musikkansvarlig Volumfestivalen 2013 Bilder tatt av: Randi Krog Belseth, Johnny Vaet Nordskog, Tøri Gjendal, Ole-Tommy Pedersen, Mari Nøren Stenersen, Austin Muirland, Martin Bøe og Solveig Bakken.


13

PROGRAM MUSIKK LITTERATUR SCENEKUNST KUNST FILM LAVT VOLUM

20:15

Begravelsesbyraaet

21:30

Eye Emma Jedi

Kunstgalleriene er åpne. Se åpningstider under onsdagsprogrammet.

23:00

“Gallionsfigurer - Kvinner i ord og toner” Med Kathrine Kolgrov - Gratis (Elverum kirke)

GLOMDALSMUSEET

23:30

17:00 Galleri Nysted 18:00 Kunstvandring til Elverum Kunstgalleri

Frida Ånnevik

(Elvarheim)

ÅRETS VOLUMKUNSTNERE: Johannes Borchgrevink Hansen / Siri Langøig jelten / Marie Mellum / Lena Isaksen “Hedmarkshemmeligheter” Kunstbanken presenterer: “Skapninger”

Åpningstider Galleri Nysted: Torsdag - søndag kl. 12-18

Åpningstider Elverum Kunstgalleri: Torsdag kl. 11-18 Fredag kl. 10-17 Lørdag kl. 10-15 Søndag kl. 12-15

FILMPROGRAM 19:00 Festsalen, Rådhuset.

Dørene åpner 18:30!

Filmbad med: Henrik Martin Dahlsbakken / Anna og Åsa Ree Kristoffer Kumar / Solveig Bakken / Ane Helga Lykka Jon Andreas Sanne Reinert Kiil viser klipp fra sin kommende spillefilm “Huset”

Filmskaperne intervjues av konferansier Mona Pedersen

22:00 ETTERFEST OG FILMQUIZ Sound Garden

Festivalpass og andre premier til vinnerlaget!

TORSDAG 19. JUNI

(Sound Garden)

(Sound Garden)

00:00 DJ Elg og Maria

(Festsalen)

00:30 Mungolian Jet Set

(Elvarheim)

01:00

Lobotomized

(Sound Garden)

01:30

DJ Strangefruit

(Festsalen)

LAVT VOLUM - Volumfestivalens barneprogram

11:00

Elvarheimsparken

GRATIS

Musikkdetektiven Halvard Bjørkås Interaksjonsteater med Kari Wasa og Helge Langerud Heikkilä. Barnas egen kunstpark. 12:00- FESTIVALMARKED 16.00 med produsenter og utstillere fra hele Hedmark. Catwalk-show / Elverumsradioen live Uteservering 12:00 og 14:00

Filmprogrammet vises to ganger

GAARDER GÅRD

13:30 15.30 17.00 18:00

“Rekk meg blikket ditt” med Karin Midgard og Ars Poetica Dansekompani “Langt ned” med Matilde Solbakken og Knut Steen Lillebo & Lillebo Bokbad med Tyra Tronstad og Norske hemmeligheter

Filmene “Anderswo” og “The End” i sin helhet

(Elverum kulturhus, Veslestua)

ÅPNINGSKONSERT

19:00 20:15

Prøysen i åpent landskap med Frida Ånnevik, Andreas Løwe og utvalgte musikere Ingrid Olava

19:00 Gaarder gård

21:30

Danielson (US)

22:30

Jenny Moe

(Elvarheim)

23:00

Unnveig Aas

(Sound Garden)

23:30

Poplar Hymns

(Elvarheim)

00:00 DJ Fashion

(Festsalen)

00:00 Crazy Whores

(Sound Garden)

00:30 Hi Ho Mustachio

(Elvarheim)

01:00

Krast

(Sound Garden)

Alexis Resurrection vol. III DJ Pophund

(Festsalen)

Fotoworkshop med Lena Isaksen.

Karoline Amb tolker Alf Prøysen med Henning Ramseth og Vidar Tyriberget Utdeling av Volumstipendet + smakebiter fra festivalprogrammet

20:45

Kvikksølvguttene & Veslemøy (Gaarder gård)

21:30

Godstog & J-EX

(Sound Garden)

22:15

Porterville

(Elvarheim)

23:00 JNS

(Sound Garden)

23:00 Rebecca Kielland

(Elvarheim)

23:45

(Elvarheim)

01:30

00:30 Phats Da Physican

(Sound Garden)

02:00 DJ Mægnus hémkoker Prøysen (Festsalen)

00:30 Anana

(Elvarheim)

02:30 Alexis Resurrection forts.

Boxbury Beat

(Festsalen)

DJ Fashion snurrer plater mellom slaga på Sound Garden fra kl. 21

VOLUMRADIO

FREDAG 20. JUNI 16:00 Kulturmagasinet FANFARE

med venner

(Gaarder gård)

16:30

Uplugga konsert: Skydive

(Galleri Nysted)

(uteforestilling) “En midtsåmmårnattsdrøm” Av og med Kopparleden Teaterlag Spilles to ganger. Barn opptil 6 år gratis.

Også i år sender Elverumsradioen live fra Rådhusplassen. Møt opp på volummarkedet lørdag ettermiddag!

BILLETTER

(priser inkl. gebyr)

Festivalpass:

Ordinær: 520 kr

Under 13 år: 250 kr

Gir adgang til samtlige arrangementer.

Dagspass: Torsdag: 225 kr Fredag: 325 kr Lørdag: 325 kr Uteforestilling søndag: 225 kr (kjøpes i porten)

LØRDAG 21. JUNI

ELVARHEIMSPARKEN

17:00 Galleri Nysted

16:30 og 19.00

Anders Lillebo og Sigrid Stubsveen med Hans Hulbækmo (Elvarheim)

00:00 Purple Hill Witch

Åpning ved årets hovedkunstner, Johannes B. Hansen.

Simen Mitlid

23:00 Armatage Shanks

OFFISIELL KUNSTÅPNING

SØNDAG 22. JUNI

19:00

22:30

ONSDAG 18. JUNI

ELVARHEIMSPARKEN

KONTAKT • volumfestivalen.no • Twitter: @volumfestivalen • facebook.com/ volumfestivalen • Instagram: Volumraeven / Hedmarkshemmeligheter

Enkeltbilletter til film, litteratur, scenekunst: 125 kr, kjøpes i døra. Kunstutstillingene er gratis. Kulturkortet Hedmark (13-21 år) medbringes i døra for rabatt. www.facebook.com/kulturkortet Kulturkort-priser: (Begrenset antall)

Festivalpass 250 kr Dagspass alle dager: 150 kr Teater søndag: 100 kr

FORHÅNDSSALG PÅ WWW.BILLETTLUKA.NO

ØSS OG LIVESTOCK

Også i år får alle med festivalpass fra Volumfestivalen på innerlomma halv pris på festivalpass hos våre venner på Livestock i Alvdal. I år har de blant annet sikra seg Bjørn Eidsvåg, Madder Mortem og Johndoe på programmet.

FESTIVALKONTOR

ALDERSGRENSER

Rådhusplassen Åpningstider: Onsdag: kl. 13–20 Torsdag: kl. 11.30–03 Fredag: kl. 11.30–01.00 Lørdag: kl. 11-01.00 (Rævdaler selges kl. 03.00 fre og lør)

til

Sound Garden, Elvarheim og DJklubb i festsalen har 18-årsgrense. Resten av festivalen har fri alder.

VOLUM-MARKED OG CATWALK Lørdag 22. juni fra 12:00 - 16:00 blir Rådhusplassen forvandlet til et yrende festivalmarked: Brukskunst, instru-menter, klær, miniplatemesse, smykker og tegneserier - alt med flinke hedmarkingers signatur! Se omtale lenger bak i avisa. Elverumsradioen sender som vanlig, og i år byr vi også på blant annet et moteshow.

PROGRAM PÅ MOBILEN Program med omtaler, bilder og “dette skjer nå”-funksjon finner du på Dagbladets ’Festivalapp’ for iPhone og Android. Der kan du også lytte til artistene på musikkprogrammet.

#VOLUM2014 #VOLUMFESTIVALEN


14

EN SISTE VALS PÅ GRAVA Alexis hadde musikk, dans og drama – og i alle fall

et elghode på veggen. Hva mer kunne man ønske seg av et utested? Alexis satte virkelig Elverum på kartet som festby i Hedmark. Særlig blant militære og studenter I 2007 ble siste sang spilt. De to siste årene har vi hyllet Alexis, og selvføl-

gelig lot vi ikke siste dans foregå I fjor – festen er ikke over! Festsalen i rådhuset var nær kokepunktet da festivalpublikummet slapp seg løs til de største hitene

DJ ELG & MARIA

fra de 20 årene Alexis var dronninga av Elverum. På linje med ekstra-speedometeret i Il Tempo

Gigante, som ”overtar der det andre slutter”, setter vi Alexis Resurrection på plakaten nok en gang I 2014. Klubben vil rett og slett begynne med den siste låta, slowdancen vi alle har et diffust minne fra – og ta det videre derfra. Bomfunk MCs, Le Ann Rimes, Whitney Houston, Lou Bega, Bon Jovi og Spice Girls. ¥¥ LØRDAG NATT, FESTSALEN

INGRID OLAVA

Bibelassosierende hedmarksblod forenes på tvers av Stangebrua: Peter Daatland fra Ottestad og Maria Henrikke Kostøl fra Hamar sentrum. Det melodiøse sporutvalget på brennecdene spenner fra lett til tung, intelligent bass, ispedd shots av endorfin. Den viktigste musikalske fellesnevneren er dog målet om gyngende gulvplanker på Elvarheim. Og aller helst klinings, selvsagt. ¥¥ FREDAG KL 00, FESTSALEN

HI HO MUSTACHIO

Endelig kan vi presentere et barteband fra Oslo som spiller gladmelankolsk indiepop! Du skal slite med å stå stille når ‘hei og hå’ tar fram ukulela.

TAKKET VÆRE SAMARBEID MED FESTSPILLENE I ELVERUM KAN VOLUMFESTIVALEN STOLT PRESENTERE INGRID OLAVA MED BAND TIL ELVARHEIMSPARKEN LØRDAG.

Inspirert av band som Beirut, Herman Dune og The Magnetic Fields plukket André Lersveen fra Hamar opp en billig ukulele, gikk ut i skogen og begynte å klimpre. Så fikk han med seg seks andre musikere, blant annet Ole Torstein Hovig fra Nord-Odal og Sverre Grønvold Bøe fra Elverum.

TEKST: LARS TOFT

¥¥ LØRDAG KL. 00.30, ELVARHEIM

LILLEBO & LILLEBO

Når to så flinke musikere deler både etternavn og slektslinje og vandrer i henholdsvis pop- og folkemusikklandskap, tenkte vi som følger: Hvor herlig hadde det ikke vært å ha begge på samme scene? Søskenbarna Anders og Lille Lillebo tok utfordringen på strak arm, og under Volumfestivalen spiller de konsert sammen for første gang. Lille Lillebo er en artist og låtskriver fra Løten. Etter to år med musikkstudier i Stockholm, slapp hun våren 2012 EP’en «Come with me» Den ble kåret til ukens album av «Norsk på Spotify».

UNNVEIG AAS

Holmestrand-jenta Unnveig Aas representerer en ny generasjon folkemusikk der moderne pop blandes med gamle folk-tradisjoner. I fjor høst fikk hun mye skryt på Urørt for låta «The Bottomless Sea, og spilte også inn sin første EP. Lillehammer-sangeren blir utvilsomt et av de store trekkplastrene under årets festival. Med i bandet har hun blant andre jazzpianist, komponist og keybordist Andreas Ulvo Hedmarkingen har også tidligere opptrådt på Volumfestivalen, og nå gleder han seg til å vende tilbake. – Jeg har spilt flere ganger på store festivaler som Øyafestivalen, men jeg liker egentlig små festivaler som Volumfestivalen best. Små festivaler hvor ting skjer på en relativt lite område med litt mindre scener. Det blir en mer intim stemning - man får ikke samme kontakt med publikum når man står på så store scener, sier han.

tredje album «Summer house». – Det er et litt annet lydbilde enn tidligere, sier Ulvo. - Før har det vært veldig basert rundt piano, bass, trommer og vokal. Nå er det mer synther, og et litt større lydbilde. Hun

veldig mye. Det skjer kanskje ikke så mye hele året, så da er det viktig å ha noe som skaper litt liv og røre. Det er viktig at det skjer ting i innlandet også, ikke bare de store byene. Jeg tror det må til for å holde liv i bygda.

¥¥ LØRDAG KL. 23, SOUND GARDEN

POPLAR HYMNS

Poplar Hymns ble til da tidligere bassist i Frederikos, Andreas Hveding fra Hamar, bestemte seg for å prøve seg som låtskriver. Enmannsbandet utviklet seg etter hvert i en retning der ingen sjangre er utelatt, noe som byr på et eventyraktig sett av låter. Etter tre år på leting etter musikalsk inspirasjon i Finnmark, valgte Poplar Hymns å trekke sørover til hjemlige trakter. ¥¥ LØRDAG KL. 23.30, ELVARHEIM

JENNY MOE

I år slipper Jenny Moe sitt debutalbum, og til sommerens første festivalkonsert på Volum har brumunddølen med seg et band bestående av blant annet Magnus Hængsle (Turns, Svidd Gummi) og Kurt André Aase (Supermale).

VAKKERT OG POETISK

Ulvo, som har spilt i Ingrid Olavas band et par år, er sikker i sin sak når han sier volumpublikumet bør glede seg. – Det blir veldig mange fine låter som Ingrid har skrevet. Hva kan man egentlig si? Det er så vakkert og poetisk, forteller han. Og gjennom sine tre albumutgivelser og utallige gåsehudfremkallende live-opptredener, har Ingrid Olava gang på gang bevist at hun skriver og framfører låter som lever opp til Ulvos komplimenter. Tre år etter at hun vant en spellemann for «beste kvinnelige artist», og fikk sitt kommersielle gjennombrudd med det kritikerroste albumet «The guest», slapp Olava i fjor sitt

Låtene er preget av romslig intensitet, og den voksende energien trollbinder hvert spisset øre. Du får følelsen av å sitte i din egen verden på en røyktung bar, hvor jenta som synger kan lyse opp en ellers mørk dag med countryinspirert folkepop.

¥¥ LØRDAG KL. 17, GAARDER GÅRD

ANDREAS ULVO: Her bak tangentene i bandet til Ingrid Olava under en grottekonsert på Trænafestivalen 2012. Foto: Ole-Tommy Pedersen er tro mot seg selv, samtidig som hun har tatt et skritt videre.

TALENTUTVIKLING

Årets «Hedmark og Oppland»-øyeblikk var nok da Ingrid Olava stod for introduksjonen før Frida Ånnevik (Hamar) innkasserte sjølveste Spellemannprisen. Ulvo er ikke i tvil om at Volumfestivalen har en sentral plass i utviklingen av nye lokale talenter. – Festivaler som Volum betyr

– Hvilke råd har du til unge, lokale musikere? – Bare hold på med det du tror på, og gjør det bra – det er dét kriteriet som teller. Målet er ikke nødvendigvis å slå igjennom. Så får man bare håpe at andre liker det også. ¥¥ LØRDAG KL. 20.15, PARKEN

Singer/songwriteren med Norges første crowdfundede musikkvideo er klar for å bytte ut ørken og hest med Glomma og grantrær. Synth, dobbelt trommerigg, gitarer og bass er noe av det som kler opp de sarte poplåtene, som leveres av pianospill og bevegende vokal. ¥¥ LØRDAG KL. 22.30, ELVARHEIM

LILLEBO, STUBSVEEN & HULBÆKMO

Duoen Sigrid Stubsveen og Anders Lillebo spiller musikk med utgangspunkt i slåttetradisjonen fra Engerdal og omegn, og i anledning Volumfestivalen har de fått med seg Hans Hulbækmo fra Tolga på perkusjon og munnharpe. Deres livsformål er å puste nytt liv i eldre låtmateriale fra området og samtidig vise respekt for tradisjonen. ¥¥ FREDAG KL. 23.30, ELVARHEIM

KRAST

Ut fra Dovregubbens feriehall et sted oppe i Nord-Østerdal stiger Krast. Bandet spiller intensstemningsrock, og er et must for deg som har nikket eller headbanget til støyete og monumental rock som Gåte, Seigmen og Animal Alpha. Gruppa har røtter i Folldal og den tidligere hedmarksbygda Kvikne. I vår er de aktuelle med singelen «Hvit» Krast er kjent gjennom nærmere hundre konserter som et drivende og energisk liveband. ¥¥ LØRDAG KL. 01, SOUND GARDEN

MUNGOLIAN JET SET

Med en funky og psykedelisk mutasjon av jazz, elektronika, house, disco og prog har Mungolian Jet Set begeistret, beveget og ikke minst satt ut sine lyttere siden debutalbumet «Beauty Came to Us In Sto-


15

ne» ble sluppet i 2006. Sjangerblandingen ser kanskje i drøyeste laget ut ved første øyekast, men duoen bestående av hamarsingen Pål «Strangefruit» Nyhus (også på DJ-programmet i år) og Knut Sævik balanserer lekent på den musikalske knivseggen.

DJ_Fashion har for lengst tatt posisjonen som Elverums beste fest-DJ. I år som i fjor kommer han til å fylle rådhusets festsal med det han liker aller best: deilig hiphop, fans og danseglad ungdom! ¥¥ TORSDAG MELLOM SLAGA PÅ SOUND GARDEN ¥¥ LØRDAG KL 00, FESTSALEN

VI HYLLER’N ALF!

FOTO: Alexander Vestrum

¥¥ LØRDAG KL. 1.30, FESTSALEN

DJ FASHION

Mads Forsth AKA DJ_Fashion har så mange danseglade festivalgjengere til å riste på halefjæra under tidligere festivaler, at han selvsagt må komme tilbake.

FOTO: Odd Wentzel

FOTO: Ole-Tommy Pedersen

DJ STRANGEFRUIT

Hamarsingen Pål Nyhus har under sitt artistnavn DJ Strangefruit vært med på å forme norsk elektronika fra tidlig 90-tall, og han spiller også i Mungolian Jet Set. Legender, innovatører, veteraner og kunstnere har vi flere av i Hedmark, men det er ytterst sjeldent vi kommer over personer fra fylket vårt som vi kan si at innehar samtlige av disse egenskapene. Han krysser sjangere uten å krysse de, og tar deg med på en tidsreise hvor du ikke tenker spesielt på hvilken tid du er i. Her får du soul, disco, house, techno, verdens-og utenomverdenslig musikk i skjønn forening.

¥¥ FREDAG KL. 00.30, ELVARHEIM ¥¥ STRANGEFRUIT I FESTSALEN KL. 01.30

PURPLE HILL WITCH

Med en Italia-, Tyskland- og Østerrike-turné i bagasjen og utallige konserter i Oslo, er Purple Hill Witch klare for den store metallkvelden på Volum. Dette er doom rock av den gamle sorten, med feite riff som Pentagram og Black Sabbath like godt kunne ha brukt.

Frida Ånnevik. FOTO: Anja Elmine Basma

Trioen er Kristian Ingvaldsen på gitar og vokal, bassist Andreas Schafferer og Øyvind Kvam på trommer. På Volum er de klare for å blåse hue av deg med kosmisk doomrock få i Norge klarer bedre. ¥¥ FREDAG KL. 00, SOUND GARDEN

DET ER 100 ÅR SIDEN SJØLVESTE ALF PRØYSEN BLE FØDT, OG VOLUMFESTIVALEN HIVER SEG MED I EN TRIPPEL FEIRING AV RINGSAKSOKNINGEN. TEKST: NORA THORSTEINSEN TOFT

LOBOTOMIZED

Man kan trygt si at det ikke finnes noe annet band som Lobotomized i Norge akkurat nå. Og vikan også slå fast at konserten på Volum kommer til å bli like unik. Med et av fjorårets beste norske metallalbum «Norwegian Trash», viste Lobotomized seg som et av Norges beste trash/grindcoreband. Det er en sær og skitten krysning mellom punk, hardcore, New Wave Of British Metal – og Ole Ivars. Dansebandinspirasjonen kan man høre i flere låtene og på låttitlene «Hedmark über alles», «Crash course in camping», «I put a trekkspell on you» og «Bingo in hell.» . ¥¥ FREDAG KL. 01, SOUND GARDEN

CRAZY WHORES

Punkrockerne du elsker å hate. Hater å elske. Eller simpelthen elsker å elske. Crazy Whores har de siste årene, foruten å spre fukt rundt om i lokaler på Hamar, via Oslo til Halden, utgitt to EPer: «Rektum Mongo» (2010) og «Electric Jesus» (2014). Du røskes med inn i en gjørmete pit av gitarriff, pulsøkende tempo og testosteronpumpende stemmebånd som formidler kroppsfiksert teksttematikk med ballene i halsen. En dampende graut som vekker irrasjonelle yolo-tanker om å legge igjen halve månedslønna i baren på Sound Garden. ¥¥ LØRDAG KL. 00, SOUND GARDEN

Og Det gjør vi på et vis vi tror jubilanten sjøl ville godt god for – gjennom å la rivanes dyktige utøvere presentere materiale hans i nye innpakninger.

VOLUM 1: KAROLINE AMB

Åpningskonsert til Alfs ære! Da vi fikk høre at Karoline Amb fra Ringsaker var i ferd med å lage en plate hvor hun tonesatte forholdsvis ukjente, men dertil fantastiske Prøysen-tekster, var vi ikke i tvil: Derfor er det en stor glede å kunne presentere Karoline Ambs hyllest til Alf Prøysen, plata «Kvass», som Volumfestivalens åpningskonsert på Gaarder gård! De siste åra har multitalentet Amb krabba djupt ned i Prøysens tekstkiste og kommet opp med noen nydelige melodier til blant annet «To Vugger», «Blåøyd jævel», «Krøttertrøst» og «Eventyr». Med seg til Volumfestivalens åpningskonsert har hun de to eminente

musikerne i Henning Ramseth på gitar og Vidar Tyriberget på bass. Plata «Kvass» har høsta strålende kritikker i landets aviser og radiokanaler. ¥¥ TORSDAG KL. 19, GAARDER GÅRD

VOLUM 2: DJ MÆGNUS

sens låtskattekiste, for å komme opp igjen med noe helt ekstraordinært De siste årene har en helt spesiell versjon av en Prøysen-låt gått sin seiersgang på internett, og da vi hørte MÆGNUS (også kjent som Bingoriot) sin dubstep-versjon av Alf Prøysens «Kjerringkjeft» falt vi pladask.

SURR PÅ HJERNEN

Dæns, dæns! Det er en salig glede å presentere dette prosjektet for Volumfestivalens publikum. I samarbeid med MiniØya og Musikk og Ungdom, har vi latt en trønder gjøre et dypdykk ned i Prøy-

Under Volumfestivalen 2013 dunka denne låta på stereoen enten vi skulle ut for å kjøpe søppelsekker på Europris, eller hente artister på stasjonen. Etter å ha hørt låta for tusende gang bestemte vi oss for å prøve å få han til Volum 2014. Og slik har det altså blitt. Dette blir Prøysen slik du garantert ikke har hørt ham før. Blant flere sjangre kan dubstep nevnes når denne eminente DJ-en børster støv av de gamle Prøysen-låtene, og gir dem nytt liv for dænsegolvet. MÆGNUS, som egentlig heter Magnus Dahlsett, har bred bakgrunn fra forskjellige band, både i Norge og London. Nå er han i ferd med å slå seg opp som produsent, men heldigvis har han tatt seg tid til å pusle med sin Prøysen i løpet av det siste året.

BESTILLINGSVERK

Nå har vi fått sjansen til å realisere et bestillingsverk av den herlige sorten: Under Volumfestivalen skal MÆGNUS framføre til sammen sju Prøysen-låter i en remixet utgave du ga-

rantert aldri har opplevd makan til. Vi får selvsagt oppleve Youtube-hiten «Kjerringkjeft». I tillegg går det rykter om at «Den uskyldige», «Trippe-tripp», «Lomnæsvisa» og diktet «Eventyr» også står på lista over Prøysen-herligheter som får nytt musikalsk liv. MÆGNUS spiller Prøysen-perlene sine lørdag kveld i Festsalen, men du får også noen smakebiter under åpningskonserten med Karoline Amb. ¥¥ LØRDAG KL. 2, FESTSALEN

VOLUM 3: FRIDA ÅNNEVIK

Prøysen i åpent landskap

Lørdag 21. juni i Elvarheimsparken fremføres resultatet av en fire dagers Prøysen-workshop. Frida Ånnevik og pianist Andreas Stensland Løwe slår seg sammen med unge, lokale musikere for å gi nytt liv til Alf Prøysens viser. I workshopen er ønsket å kombinere det å spille Prøysen-låter med å improvisere, komponere, og arrangere. Prosessen fram mot ferdig konsert-materiale vil med andre ord skje i et åpent musikalsk landskap. Målet er å lage ny musikk, bli bedre kjent med låtskriveren Alf Prøysen – og holde en nyskapende konsert for Volum-publikummet. ¥¥ LØRDAG KL. 19, PARKEN ¥¥ FRIDA SPILLER OGSÅ SOLOKONSERT DAGEN FØR TIL SAMME TID.


16

115 HEMMELIGHETER OG EN KONDOM I OPPVASKMASKINA VI HAR MOTTATT 115 ARTIGE, RARE, FÆLE OG GODE HEMMELIGHETER FRA ANONYME HEDMARKINGER. NOEN FÅR OSS TIL Å SMILE FRA ØRE TIL ØRE, OG NOEN GJØR AT VI FÅR LITT VONDT I MAGEN.

TEKST: MINA LØKEN Hedmarkshemmeligheter ble til gjennom en idémyldring. Hva med å finne ut hva som egentlig rører seg inni de trauste og joviale hedmarkingene? I fjor hadde Volumfestivalen et godt samarbeid med fylkesbiblioteket i Hedmark om «Årets hedmarksdikt». Også i år sa de kjapt ja til å være med på et prosjekt, og dermed var vi igang.

BÅDE GAMLE OG UNGE RØPER

Etter inspirasjon fra Norske Hemmeligheter (norskehemmeligheter.no) åpna vi for at hedmarkinger anonymt kunne sende inn sine hemmeligheter, og noen utvalgte ville deretter bli illustrert. Folk putta sine små og store historier i bokser på nærbiblioteket eller skrev dem inn på volumfestivalens nettsider. Til sammen rant det inn hele 115 hemmeligheter. Alle innsenderne er helt anonyme, men det er vanskelig å ikke bli nysgjerrig på hvem de er. Vi vet at alt fra barnehagebarn til pensjonister har sendt inn, for flere har skrevet alderen sin på hemmeligheten. Jeg fant en kondom i oppvaskmaskinen

«Jeg fant en kondom i oppvaskmaskinen» Peder Bogsti er illustratør.

BILTYVERI OG GODTETYVERI

En gjeng med flinke illustratører som både er proffe og hobbybaserte, valgte ut de hemmelighetene de likte best, og har tegna, fotografert, designa og illustrert, alt ut i fra egne tolkninger. Noen av de ferdigillustrerte hemmelighetene er delt på internett, og flere illustrasjoner skal vises fram under Volumfestivalen. Hedmarkingene har bekrefta inntrykket om at de er joviale, men trauste er de definitivt ikke. Noen stjeler biler, andre vil bli kulturminister i en rødgrønn regjering, atter andre tisser i vasken eller spiser opp godteriet til ungene sine. Én har funnet en kondom i oppvaskmaskina. Det er også mye kjærlighet i luften: Forelskelse i alt fra Fredrik til Utforsker-Dora, utroskap, frierier, sjalusi og en som vil gifte seg med en annen gutt.

MANGE SPØRSMÅL

Et halvt år etter idémyldringa sitter vi med 115 fine hedmarkshemmeligheter som vi gleder oss til å dele med dere. Vi har fått litt flere svar på hvem hedmarkingene er, men vi sitter fortsatt igjen med mange spørsmål. Det er spesielt ett spørsmål vi sitter inne med: Hvorfor lå den kondomen i oppvaskmaskina? ¥¥ LØRDAG KL. 18, GAARDER GÅRD

FLERE PINLIGHETER Tyra Teodora Tronstad kommer til Volum for å presentere

noen pinlige stunder. Hun skal bokbades samtidig som vi presenterer hemmelighetsprosjektet Forfatteren fra Koppang, har sammen med kollega Bjørn Sortland skrevet en epostroman som er flau, klein og hemmelighetsfull. Boka «Det blir pinlig uansett» ble til gjennom en toukers epostveksling der ingenting var avtalt på forhånd. Forfatterne, i likhet med figurene sine, kjente ikke hverandre fra før. De hadde ikke en gang tatt en kopp kaffe sammen. I boka treffer vi Elias, som sender en epost til Susanne etter å ha sett henne på bussen, og funnet e-postadressen hennes. Når to unge mennesker som ikke kjenner hverandre, utleverer seg selv via epost blir det klein stemning, og det er akkurat det Bjørn og Tyra klarer å gjenskape. «Det blir pinlig uansett» er en roman som viser flaue og skjøre ungdommer, og vi lar oss rive med når de utleverer seg mer og mer, og blir nærmere og nærmere kjent med hverandre. ¥¥ LØRDAG KL. 18, GAARDER GÅRD


17

SYNNE FÅR FRIE TØYLER

FANFARE HAR MANGE VENNER. KULTURMAGASINET OG REDAKTØR SYNNE ØVERLAND KNUDSEN (25) TAR MED SEG ET KNIPPE AV DE FINESTE FOLKA DE KJENNER, TIL VOLUMFESTIVALEN. TEKST: NORA THORSTEINSEN TOFT Volum ga Knudsen en dristig utfordring: Du får tre timer av Volums fredagsprogram. Vis oss hva og hvem som inspirerer deg! – Alle navnene på programmet er det nyeste og mest spennende innenfor sitt felt per dags dato. Fredrik Høyer og Ingvild Schade er begge romandebutanter til høsten, men de har allerede gjort seg bemerket som høytopplesere. Tenk at det kan være så gøy å høre på noen lese opp litteratur! sier Knudsen entusiastisk, og fortsetter: – Fredrik Høyer tar poesislam til et nytt nivå, mens Ingvild Schade spiller ut alle de rare karakterene hun skriver om. Hysterisk morsomt!

PENN OG PRODUSENT

Elverumsjenta skapte debatt da hun for et par år siden valgte å forlate bandet Team Me da de meldte seg på i kampen om Statoil-stipendet. Senere brukte hun førstehåndserfaringen med sponsing av kultur i arbeidet som regissør og produsent for scenekunst-gruppa Selskapet. Nå jobber hun blant annet med som redaktør i FANFARE og med musikkvideoproduksjon med Apparatet. At musikken fortsatt er ekstremt viktig for Knudsen, merkes på programmet hun har satt sammen til Volum-fredagen. Daniel Kvammen og Morten Myklebust dukker opp i egen person, og Kaja Gunnufsen blir å se gjennom en videoproduksjon spesielt laga for Volum-publikummet.

Vokser fra bygda

Alle tre startet med kassegitaren, men endte alle opp med ganske så forskjellig resultat. Kaja er blitt landskjent med sine utleverende tekster, Daniel setter på svært enkelt vis ord og lyd på hvordan det er vokse opp og vokse fra en liten bygd, og Morten, Susanne Sundførs bestekompis, har en utilgivelig vakker stemme for mange pikehjerter. Både Kvammen og Myklebust arbeider med debutplater om dagen. – Dette er tiden for å bli overraska! Det er i

LIVLIG: Her på scena med bror Tord Øverland Knudsens The Wombats på Volumfestivalen i fjor.

FOTO: Tøri Gjendal

SKILDRER BYGDELIVET I SOLØR POETEN REBECCA KJELLAND er riktignok fra «feil

isfiske og hvilke sanger de spiller på Nattønsket.

DET STILLE OG ROLIGE

DET ER ganske sikkert at flere vil kjenne seg igjen i det hun beskriver under opplesninga på årets Volumfestival. Kanskje vil det vekke et lite savn hos utflytta hedmarkinger?

ende ta Mjøsa», men utgangspunktet for hennes diktsamling «Ute av skog» er humoristiske og alvorlige skildringer fra bygdelivet i Våler.

tempoet på landet settes opp mot det travle livet i storbyen. Her dukker det opp hverdagsøyeblikk som fugleforing,

hvert fall det jeg tror og håper – at hvis folk tar turen, vil de bli slått i bakken over hvor bra, morsomt og rørende hver og en av disse deltakerne er.

BOHEMLIV

I tillegg til høytopplesning og mini-konserter, byr Knudsen på en temasamtale med musikerne selv. For rundt regna 150 år siden var det bohemene som utgjorde underkulturen av kunstnere og forfattere i gamle Kristiania. Et av budene var at ’du skal skrive ditt eget liv’, noe som virker å være viktig også i dagens tekst-univers. Hvor mye av tekstene er henta fra det virkelige livet? – Både Morten, Marius og Daniel er veldig opptatt av tekst, forklarer Knudsen. – Låtene deres kan vente i flere måneder bare på teksten. Og før teksten sitter er ikke sangen ferdig. Alle tre har en annen ting til felles: musikken deres berører. Er dette på grunn av tekstene? spør Synne, og tar sikte på å komme til bunns i det på Volum. ¥¥ FREDAG KL. 16, GAARDER GÅRD

¥¥ TORSDAG KL. 23, ELVARHEIM

FOTO: Lasse Gundersen


18 UTSTILLINGENE HOLDER ÅPENT HELE UKA (SE SIDE 13 FOR TIDSPUNKTER. KUNSTPROGRAMMET ÅPNES MED VERNISSASJE PÅ GALLERI NYSTED. DERETTER BLIR DET VANDRING TIL ELVERUM KUNSTGALLERI, HVOR ÅRETS HOVEDKUNSTNER, JOHANNES BORCHGREVINK HANSEN, PRESENTERER SIN UTSTILLING.

KOM OG SE DET STYGGE ÅRETS HOVEDUTSTILLER ER EN VELETABLERT GRAFIKER SOM BYR PÅ UREDD KUNST FRA FINNSKOGEN. TEKST: INGEBORG HUSE AMUNDSEN I fjor slapp han gjennom nåløyet til den prestisjetunge høstutstillingen ved Kunstnerens hus i Oslo. Når Hamar kulturhus offisielt åpner i mars, vil hans 25 meter lange og fire meter bred veggmaleri ønske deg velkommen. Han har for lengst etablert seg som en av de mest interessante norske grafikere, og er ikke redd for å utforske råskap og «det stygge».

TILBAKE TIL BYGDA

FOTO: Tuva Kleven

Til sommeren kommer samtidskunstneren Johannes Borchgrevink Hansen (31) til Volumfestivalen. Han er oppvokst i Grue, og har etter noen år i Oslo kommet funnet tilbake til Finnskogen og bosatt seg på Austmarka i Eidskog. Det er ingen tilfeldighet at Borchgrevink Hansen begynte med tegning og tresnitt som ung. Svært ung. Han er nemlig sønn av kunsterparet Tore Hansen og Hanne Borchgrevink. Kunstneren sier selv at han «tegner nesten alltid», og forteller at han henter inspirasjon fra populærkulturen. Han har tidligere beskrevet sin egen kunst som både stygg, grov og

LENA ISAKSEN HAR DU SETT Team Me sin musikkvideo «With My Hands Covering Both of My Eyes, I am Too Scared to Have a Look at You Now»? har du allerede sett hva hun kan utrette bak kameraet. UNDER ÅRETS festival stiller hun med fotoserien «Farvel». Bildene til Lena er organiske, noe som føles varmt og velkomment i en tid der Photoshop altfor ofte gjør fotografiet til noe statisk og stereotypt. TIL TROSS FOR iscenesettelse, fremstår følelsen i foto-øyeblikket som ekte. Med en gjennomtenkt og gjennomført komposisjon, vi-

ser hun enkle, hverdagslige øyeblikk med et rent og klart blikk à la Gregory Crewdson.

VI MØTER også Lena i en egen foredrag under festivaluka, der hun vil ta oss med på en reise fra en idé popper opp til det fysiske resultatet.

¥¥ GALLERI NYSTED HELE UKA ¥¥ FOTOWORKSHOP FREDAG. KL 17

anarkistisk, men alltid med teknikker som gir en estetisk verdi.

STERKE FARGER

Under utsmykningen av kulturhuset på Hamar, lagde eksempelvis Borchgrevink Hansen negative former ved hjelp av teip. De grafiske formene fylte han videre med sterke farger. Ser du etter, finner du kanskje en fossil av en fugl i veggmaleriet? Selv i ung alder, er Borchgrevink Hansens utstillingsliste nokså fyldig. I 2010 hadde han en separatutstilling i Kunstnerforbundet, og han har deltatt på en rekke gruppeutstillinger. Hjemdistriktet trykker ham stadig til sitt bryst, og har invitert hamtil både litteraturfestivalen i Grue og Sør-Odal kunstforening. I tillegg til arvelig belastning, bygger Borchgrevink Hansen karrieren sin på en bachelorgrad i visuell kunst fra Høgskolen i Lillehammer, og en mastergrad i kunstfag med fordypning i grafikk fra Kunsthøgskolen i Oslo. ¥¥ ELVERUM KUNSTGALLERI


19

Kunstbanken presenterer:

“SKAPNINGER” MARIE MELLUM NOEN GANGER er Volumfestivalen så heldige at vi får være springbrettet ut i omverdenen for noen utøvere. Dette er tilfellet med Marie Mellum. Elverumskunstneren har aldri før stilt ut arbeidene sine utenfor skolesammenhang, og det er vi glade for å endre på!

ARBEIDENE til Marie Mellum er i hovedsak tegninger hvor hun bruker tusj, og mange, mange detaljerte små geografiske former. De har til tider trekk av samme dystopi som vi finner i Pushwagners «Soft City».

I år har vi gleden av å få låne og vise frem vandreutstillingen «Skapninger». Kunstbanken har som oppgave å fremme kunst gjennom utstillinger over hele fylket, og denne gruppeutstillingen har vært på turné omkring i Hedmarks kommuner siden høsten 2012, med en utvidet utstilling på kunstsenteret sommeren 2013.

MENNESKER OG RÆVER

«Skapninger» handler om vesener, om det overskridende begrepet mellom dyr og mennesker. Er det ikke lettere enn hva man skulle tro å besjele dyr med menneskelige egenskaper, og bruke dyrenes instinkter og trekk for å beskrive mennesker? Vi dikter opp fabeldyr for å lære oss moralene, og bruker beskrivelser som slu som en rev (og grom som en Volum-ræv). Også formene er flytende mellom det dyriske og det humane, noen ganger til det vennlige og gjenkjennelige, og noen ganger er det ubehaget som river i oss når vi ser hvordan vi flyter over i hverandre.

FRA HAMAR TIL HELE FYLKET

Utstillingen har bidrag fra ti forskjellige kunstnere, deriblant Torill Kove, som er født på Hamar. Kove er illustratør, og vant i 2007 Oscar for beste kortfilm, med «Den danske dikteren».

Kunstbanken har som mål å være en synlig og inkluderende aktør og arena for kunstopplevelser, og til tross for at de har tilholdet sitt i Hamar, er ønsket å spre utstillinger og kunstnere til hele fylket. De er stolte over å jobbe for Hedmark, og det er vi i Volumfestivalen også! ¥¥ GALLERI NYSTED

DENNE MULTIKUNSTNEREN fra Os er først og fremst komponist med utdanningsbakgrunn fra NTNU og Griegakademiet, med komposisjoner som har blitt fremført under blant annet Festspillene i Bergen. Men interessen for musikk har tatt henne et skritt lenger i å utforske uttrykk, og hun leker seg galant med multimediale kunstverker. LYDKUNSTEN hun lager, er utgangspunktet ganske abstrakt, men når Siri kombinerer dette med levende bilder, tekst og andre visuelle grep, maled det fram mer konkrete bilder i tilhørernes hoder. Alt i alt handler det om å transcendere grensene for kunst og mediale uttrykk gjennom bruken av musikk. Hvor mye har egentlig lyd å si for hvordan vi oppfatter et bilde, og hvor mye har fargene i et bilde å si for hvordan vi oppfatter bevegelsene i musikken? UNDER FESTIVALEN presenterer vi to elektroakustiske videoverker, «Bikubesesong» og «Twilight». Vi gleder oss veldig til å bringe inn de mer grensebrytende sidene ved kunstverdenen til Volum. ¥¥ GALLERI NYSTED

ANNONSE:

¥¥ GALLERI NYSTED

SIRI LANGØIGJELTEN

«Snow White» av Eddo Hartmann

UNDER FESTIVALEN kommer vi å få se en serie bilder som handler om å ikke være en del av A4-samfunnet. Hvordan samfunnet egentlig fungerer best hvis du er støpt i akkurat samme formen som alle andre, spiser potet til middag, jobber ni til fem, og slår på gullrekka når helga starter. Når det å bryte et mønster blir et problem, og møtes med uforstående byråkrati. Når du nesten blir en parodi på deg selv.

VOLUMFESTIVALEN ER STOLTE OG GLADE FOR Å IGJEN KUNNE PRESENTERE EN UTSTILLING I SAMARBEID MED KUNSTBANKEN, HEDMARK KUNSTSENTER.

www.prøysenfest.no

FOTO: HEDMARKSMUSEET

VIS OSS DIN VERDEN OG VINN REISEGAVEKORT ELLER ACTIONKAMERA! #HELEVÆLAERBÆ RE


20

FESTIVALBONANZA FRA BANKEN

TOTALT 1.000 BILLETTER TIL ELLEVE FESTIVALER FRA NORD TIL SØR I HEDMARK LIGGER I POTTEN I SPAREBANKENS SOMMERKAMPANJE. TEKST: OLE-TOMMY PEDERSEN Sparebanken Hedmark har vært med oss på hele den fantastiske ferden vi har hatt de siste årene. I år er de for fjerde år med som Volumfestivalens hovedsponsor. Det sikrer for det første gode kroner i kassa til oss, men kan også gi deg både minner for livet og en slump med penger. Når du leser denne avisa, har kampanjen #festival-

sommeren delt ut 250 gratispass til Volumfestivalen. Men er du mellom 15 og 30 år kan du også sikre deg billetter til strålende festivaler som:

TRYSILFESTIVALEN LIVESTOCK I ALVDAL AUDNBAKKEN I SØR-ODAL FESTSPILLENE I ELVERUM

TALENTSTIPENDER

Deltar gjør du på noen få klikk på på Sparebanken Hedmark sin Faceboo-kside. GRUNKER

kroner rett inn på konto.. Husk også å slenge på #volumfestivalen og #volum2014 når du foreviger øyeblikk som dette bildet hos oss i sommer.

Men hvor kom penga inn i bildet, sa du? Jo, ved å dele dine bilder med #festivalsommeren @ sparebankenhedmark her du med i trekningen av 10.000

Vårt samarbeid med den kulturglade banken slutter heller ikke der. De stiller også en fin sum til rådighet som vi deler ut til noen av de mest talentfulle navnene på årets program i Volumstipendet. I fjor gikk tre sjekker á 10.000 kroner til forfatter Kristin Fridtun og altmuligdame Synne Øverland Knudsen fra Elverum, samt musiker Ellen Brekken fra Tynset. Møt opp på årets åpningskonsert (gratis) torsdag for å finne ut hvem vi setter ekstra pris på i år!

ANNONSE:

ferskvann.no

Gratisbilletter Konkurranser Flotte premier

deler vi med deg! Søk om gratisbilletter og delta i ulike konkurranser her


21

HOVEDSPONSOR

Prøv en Opel Vinn en Opel Bli med i konkurransen på opel.no

Vårkampanje Vinterhjul og metallic lakk

7.900,-

Pris fra kr:

258.400,VÅR OG SOMMER. VELKOMMEN! OPEL MOKKA

Kun kr Spar inntil kr 19.500,Tilbudet gjelder til 30.06.2014 ved kjøp av ny Opel Mokka

Opel Mokka er perfekt for deg med en aktiv livsstil.

Med muligheten for oppvarmet multifunksjonsratt, ryggekamera og 4x4 kan du prøvekjøre det siste innen tysk kvalitet hos oss. Velkommen! Vinterhjul og metallic lakk

opel.no

Opplev det å være på nett i bilen på en ny måte med Opels infotainmentssystem, IntelliLink.

CO2 utslipp fra 120 g/km. 4,5 l/100 km. Gjelder drivstofforbruk og utslipp blandet kjøring. Euro 5. Frakt og lev. omk. Oslo inkludert i prisen. Avbildet bil kan ha ekstrautstyr. Importør Opel Norge AS.

KJØP BRUKTBIL FRA HEDMARKS OPEL FORHANDLERE SPAR «MYE» PÅ NESTEN NYE BILER SOM ER LITE KJØRT M/OPPTIL 3 ÅRS GARANTI!

HAMAR

12 Opel Astra 1,4 TD stv 11 Opel Insignia stv 130 HK 10 Opel Astra 1,7 TD 09 Opel Zafira 1,7 TD 7 seter 09 Volvo V70 2,4 Aut stv 09 Renault Clio 07 Mitsubishi Grandis 1,9 D 05 Rexton RX 270 4x4 04 Volvo XC90 aut 4x4

ELVERUM kr 229.000,kr 174.000,kr 159.000,kr 169.000,kr 269.000,kr 109.000,kr 159.000,kr 169.000,kr 199.000,-

Fredheim Transport ANS

ELVERUM CAMPING

SOUND GARDEN PUB

MATGLEDE ELVERUM

TUNET AS

Rimelig finans/full finans

Vi gir minimum

25.000,i innbytte på en del utvalgte biler. Bilene må være reg. og årsavgift betalt.

TYNSET

Biler m/automat 10 Opel Insignia stv 10 Opel Astra 1,6 10 Honda Accord stv 07 Subaru Forrester 4x4 05 Suzuki Liana 4x4

kr 249.000,kr 189.000,kr 229.000,kr 175.000,kr 99.000,-

10 Suzuki Sx4 4x4 10 Suzuki Swift 4x4 10 Toyota Prius 09 Toyota Corolla 1,6 09 Mitsubishi Colt

kr 149.000,kr 125.000,kr 169.000,kr 139.000,kr 99.000,-

11 Opel Corsa TD 10 Opel Astra TD Combi 11 Opel Insignia Combi 09 Opel Insignia Sedan 09 Opel Zafira 1,7 7 seter 08 Opel Vectra 1,9 stv 10 Suzuki SX4 4x4 10 Kia Ceed 1,6 TD stv 04 Mitsubishi Outlander 4x4

kr 159.000,kr 158.000,kr 229.000,kr 169.000,kr 158.000,kr 163.000,kr 125.000,kr 160.000,kr 109.000,-

UKENS BIL 2011 OPEL ASTRA COSMO 1,7 TD 23.000 KM KR 209.000,-

UNGDOMMENS HUS

NORSKE HEMMELIGHETER

Livestock / Jöss / Terningen Event / Gaarder Gård ved Anne-Birthe Aakrann Eek / Hans Erik Forårsveen / Kiwi Glomma Brannvesenet i Elverum / El-montasje / Norsk Rockforbund / Stiftelsen Christoffer Dahl og Hustru Berte Dahls legat ERNU / orepropper.no / Vegard Drevsjømoen / Ørnulf Ring / Terje Røe / Inga-Live Kippersund / Alexandra Aga Schioldborg Helge Urstrømmen / Per Kristian Hansen / Kate Langsethagen / Mona Pedersen / Tine V. Tyldum ...og alle andre gode hjelpere


22 VOLUMLØRDAGEN HAR FULLT PROGRAM FRA 11, OG UTOVER HELE ETTERMIDDAGEN. HER KAN DU OPPLEVE GRATIS BARNESHOW, VOLUMMARKEDET, MOTESHOW, LIVE FESTIVALRADIO OG ET FYLDIG KULTURPROGRAM. SE FLERE DETALJER PÅ SIDE 13.

KULTUR PÅ BARNAS PREMISSER JEG HUSKER GODT MIN FØRSTE STORE KULTUROPPLEVELSE. JEG VAR EN LITEN GUTT PÅ RUNDT 6 ÅR SOM ENDELIG FIKK LOV TIL Å BLI MED MAMMA OG PAPPA PÅ KONSERT. TEKST: HELGE LANGERUD HEIKKILÄ Stedet var Elverumshallen. Det føltes

stappfullt, og jeg gledet meg som den lille ungen jeg var. Så kom hun på scenen, artisten vi alle gledet oss sånn til, enhver 6-årings store idol på den tiden: Sissel Kyrkjebø.

DESSVERRE ble konserten helt annerledes enn jeg hadde trodd. Vi satt stille hele tiden, på vonde benker, og ingen lo eller smilte eller sang med slik jeg hadde gledet meg til. Jeg følte at Sissel gjorde sin greie helt uten å bry seg om meg, og sånn ville da ikke jeg at en konsert skulle være. Det skal være gøy å ta med seg barn på festival eller konsert. Og det skal være ekstra gøy for barna. Under Volumfestivalen skal alle få en akkurat så morsom opplevelse som de fortjener. LØRDAG 22. JUNI drar vi i gang barnas store event, Lavt Volum, og stedet er parken utenfor rådhuset. Visste du at det skjuler seg musikk inne i kjøkkenskapet ditt? Eller i skoene du går med? Det er blant hemmelighetene som skal bli avslørt når musikkdetektiven, i Halvard Bjørkås’ skikkelse,

dukker opp på Lavt Volum for å finne musikk i hverdagslige ting, med god hjelp fra barna.

PÅ LAVT VOLUM finnes det ingen skummel, lyssatt scene med svart teppe eller kjipe amfistoler. Alle sitter på tepper spredt utover gresset, og selve forestillingen blir laget sammen med barna. De får bli med inn i Volumskogen. Og sammen med Elgen, Volum-Ræven og flere til, må de bli med og løse de problemene som oppstår. Dyra trenger hjelp, og de håper alle barn møter opp! VI INVITERER OGSÅ til et prosjekt vi kaller Kunstparken, der barna får være med å tegne, pynte og dekorere festivalgjerdet opp mot Rådhuset. Ikke nok med det: man kan også få ansiktsmaling eller kjøpe sine helt egne festival-t-skjorter. Velkommen inn i Volumskogen! ¥¥ LØRDAG KL 11-13, ELVARHEIMSPARKEN

Musikkdetektiven Halvard Bjørkås (til høyre) underholder på Lavt Volum i år. Vi har også en egen kunstpark.

FOTO: Amund Bakke Foss MORO FOR UNGA: Bilder fra tidligere Lavt Volum, fra venstre: interaksjonsteater, hengekøye-chilling og fortellerstund med Kirsti Hougen. 

BILDER: Ole-Tommy Pedersen


23

PRØV EN BIT AV HEDMARK!

Line Wallin og hennes dansekolleger hadde oppvisning under fjorårets volummarked. 

I ÅR ER VOLUMS MARKEDSTILBUD STØRRE OG MER LEVENDE ENN NOEN GANG. MED FLERE UTSTILLERE OG PRODUSENTER OG ET EGET CATWALKSHOW FÅR DU TA DEL AV DET KREATIVE HEDMARK. TEKST: MARIE BOMANN LÅTE Lørdagen den 21. juni kan du nyte av essensen av Hedmark. Storgata stenges og markedet fyller Rådhusplassen i hjertet av Elverum. På markedet vises mangfoldet blant Hedmarks unge kreative, med egendesignede og egenproduserte varer og produkter. I år stiller vi med 20 spennende utstillere.

Blant dem møter vi gitarbygger Leonardo Michelin-Salomon, som viser musikalsk håndverk av høy kvalitet. Han bygger elgitarer og klassiske gitarer, og leverer dem med en gromlyd som flere av Volums publikum helt sikkert vil sette pris på.

CATWALK

Under markedet vil klær, gjenstander og produkter fra utstillerne på markedet vises fram gjennom et catwalk-show ned fra Rådhustrappen. Både i egen bod og under catwalken vil du for eksempel se TagYourShoes fra Flisa. De skal vise fram siste egendesignede skokolleksjon. – Skoene er laget med ønske om å bidra med noe positivt til verden, skape noe som gjør et inntrykk på både stilen din og i hjertet og

FOTO: Tøri Gjendal tankene til menneskene rundt deg, forteller skoentusiast og gründer Luisa Arango. En annen utstiller du møter på markedet, er Fredensborger med Hanne Bjugstad i spissen. Det ligger en sterk idealistisk tanke bak prosjektet: – Fredensborger samler inn brukte t-skjorter, påfører nytt design og selger dem videre som FREDDY t-skjorter. Ved kjøpe en FREDDY-skjorte kan du bidra til å dempe den økende avfallsmengden, samtidig som du støtter et freds- og demokratiskapende formål, forklarer Bjugstad.

VILT FRA GRANSJØBERGET

Og hvis sulten skulle begynne å gnage litt i magan rundt lunsj-tider, er du i gode hender. Hos American Bakeries får du kjøpt ame-

rikanske bakverk. Gransjøbergets Viltkjøkken, med base i Hernes i Elverum, står klare til å servere hjemmelaget elgpølse. I tillegg til utstillere, vil Parkour-gruppa Live Now avlegge Rådhusplassen en visitt. Etter å ha ligget i hardtrening i lengre tid, står de tre parkour-gutta klare til å vise kreative og risikable stunts fra Rådhustrappa. De lover klatring, hopping, saltoer i det fri.

KONKURRANSER

Mange av utstillerne kommer til å bidra med små og store aktiviteter for publikum, som smaksprøver og konkurranser. Det blir garantert mye å finne på for både store og små. Sett av dagen og nyt av en del av hva Hedmark kan by på!

PROGRAM LØRDAG ETTERMIDDAG (Kveldsprogrammet ser du på side 13)

LAVT VOLUM - Volumfestivalens barneprogram

11:00

Elvarheimsparken

GRATIS

Musikkdetektiven Halvard Bjørkås Interaksjonsteater med Kari Wasa og Helge Langerud Heikkilä. Barnas egen kunstpark. 12:00- FESTIVALMARKED 16.00 med produsenter og utstillere fra hele Hedmark. Catwalk-show / Elverumsradioen live Uteservering 12:00 og 14:00

Filmene “Anderswo” og “The End” i sin helhet

GAARDER GÅRD

13:30 15.30 17.00 18:00

“Rekk meg blikket ditt” med Karin Midgard og Ars Poetica Dansekompani “Langt ned” med Matilde Solbakken og Knut Steen Lillebo & Lillebo Bokbad med Tyra Tronstad og Norske hemmeligheter

Vi ønsker DEG som grasrotgiver Gjennom Grasrotandelen kan du støtte oss hver gang du spiller hos Norsk Tipping. Hvis du tilknytter oss som din grasrotmottaker, vil vi motta inntil 5% av din spillinnsats.

Volummarkedet byr på utstillere og aktiviteter hele ettermiddagen. Her er et par glimt fra tidligere år.

Du kan tilknytte deg på følgende måter: - Hos kommisjonæren - Via grasrotandelen.no - Norsk Tipping mobilspill - SMS, send Grasrotandelen <org.nr> til 2020. Flax, Extra og Belago inngår ikke i Grasrotandelen.

Filmprogrammet vises to ganger (Elverum kulturhus, Veslestua)

Oppgi ’Volumfestivalen’ eller nummer 994 773 100 neste gang du leverer tippelappen for å støtte oss!


Se teaterinnlandet.no for nyheter, spilleplan og billettinfo

Av Morten Joachim Basert på viser og noveller av

Alf Prøysen

SKAFF MEG EN

SYNDER

Thomas og Line er unge. Forelsket. Men så skal Thomas reise til Afghanistan. Sorgen over adskillelsen starter før han reiser. Thomas kommer uskadet hjem igjen. Alt er som før og ingenting blir noen gang slik det var. Inntrengerne handler om de kampene som utkjempes på innsida. Hos soldaten og hos den som blir igjen hjemme. Hvordan måles de menneskelige kostnadene ved en krig? Foredrag med tema knyttet til krig før forestillingene.

Med: Duc Mai-The, Jo Adrian Haavind og Ester Grenersen Av Mikkel Bugge Regi: Gard B. Eidsvold Scenografi: Kristin Bengtson Musikk: Fredrik Baden Lysdesign: Olav Nordhagen På turné i Innlandet 25. september til 28. oktober

Vi følger fire ungdommer på 50­tallets svette danselokaler. Skaff meg en synder gir deg ungdomstidas drømmer, lidenskap og følelser — på godt og vondt. Skuespillere: Kristine Welde Tranås, Anne Bolette Stang Eng, Ole Christian Gullvåg og Tom Styve Musikere: Vidar Ytre-Arne og Truls Hannemyr Manus og regi: Morten Joachim Musikalsk ansvarlig: Vidar Ytre-Arne Scenografi: Kristin Bengtson På turné i Innlandet 4. til 21. september Gjestespiller på Det Norske Teatret 21. og 22. oktober

Teater Innlandet markerer Grunnlovs­ jubileet i 2014 med en to dager lang festival i Kulturhuset Banken på Lillehammer. Vi har invitert det profesjonelle teater­ og dansemiljøet i Hedmark og Oppland: Lag en forestilling som sier noe om begrepet FRIHET. Frihet i ordets videste forstand ... 8. og 9. november 2014

2 dager | 36 kunstnere | 16 forestillinger!

Volumposten2014 ny issuu  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you