Issuu on Google+

V o l t

m a g a z i n e p a p e r

i s s u e

#2

2 0 1 3


2

3

#2 / 2 0 1 3

#2 / 2 0 1 3


AUTUMN WINTER 2013

TIGEROFSWEDEN.COM

4

5

#2 / 2 0 1 3

#2 / 2 0 1 3

TIGER OF SWEDEN EST 1903


f i l i ppa - k . c o m

ledare

innehåll 45

S

upersuccé! Det är nog ordet som får sammanfatta mottagandet av första numret av Volt Magasin. Så jag vill tacka både läsare och leverantörer för era positiva reaktioner och varma mottagande av Volt Magasin. Vi utökar upplagan och distributionen i och med detta nummer och kan titulera oss som Skandinaviens, till upplagan, största herrmodemagasin. Inte illa tycker vi på redaktionen. Så återigen, STORT tack för ert intresse av Volt Magasin.

29

Tack vare detta mina vänner så kör vi på med fler nummer av magasinet. Här är nummer två; vi har kompletterat med lite nya sidor i detta nummer och presenterar bland annat en viktig stilguide inför hösten av Sverigechefen för Volt, Toni Collin. Utöver det så får ni även tips om intressanta och vackra prylar samt lite motor och teknik. Vi har såklart även lyckats få till intervjuer med otroligt spännande och aktuella människor inom såväl mode och musik samt film. Så nu kan du luta dig tillbaka i favoritfåtöljen för lite avkoppling med intressant läsning. Vi syns till våren igen i nummer tre av Volt Magasin. Vill avsluta med att även tacka för det otroligt positiva bemötande vi fått av er kunder som besökt oss efter etableringen av butikskedjan Volt i Sverige, en fantastisk succé! Vi kör på med nya butiksöppningar i fler städer i Sverige och Norge redan i höst. Så välkommen in och hitta din nya personliga höstgarderob redan nu. Tills vi hörs igen... allt gott!

Patrick Ekblom, Chefredaktör Volt Magasin

21

38

1 3 BARBOUR 1 4 AF KLERCKER 1 6 MARIA BLOM 2 1 jesper & mathias 2 9 Nicole Sabouné

3 2 BYREDO 3 5 PODCAST 3 6 MOTOR & TEKNIK 3 8 VOLT AUTUMN 2013 4 5 VIKTOR & THE BLOOD

55 5 1 Samsøe & Samsøe 5 3 PRYLSIDA 5 5 NIKOLAJ d’Ètoiles 5 7 stilguide 5 8 THOMAS DYBDAHL

V o l t

m a g a z i n e p a p e r

i s s u e

#2

2 0 1 3

redaktioneN ANSVARIG UTGIVARE Johan Simonsen johan.simonsen@volt.no

CHEFREDAKTÖR Patrick Ekblom patrick.ekblom@volt.no

projektledare Toni Collin toni.collin@volt.no

art director Patrick Ekblom patrick.ekblom@volt.no

skribenter Anders Lundqvist, David Larsson, Wilhelm Blixt, Patrick Ekblom, Therese Collin Stake och Toni Collin

Gilla oss på Facebook www.facebook.com/VoltSverige www.facebook.com/Volt

KOntakt Volt Fashion AB Skäpplandsgatan 1B, 701 31 ÖREBRO 019-21 73 00

digitalt Läs gärna mer om oss och magasinet digitalt på: www.voltfashion.se

TRYCKERI MittMedia Print AB, Sundsvall www.mittmediaprint.se

Modell Bobby S Foto Trude Westby & Tone Tønseth Art director Renate Bjørnsti Hår och make-up Rebekah McVitie Stylist Thomas Hamre

Volt Magasin ansvarar ej för insänt icke beställt materialoch förbehåller sig rätten att redigera. För eventuellt tryckfel i artiklar samt annonser ansvaras ej. Eftertryck är förbjudet utan tillstånd. Citera gärna men ange alltid källan. Volt Magasins redaktionella texter och bilder lagras digitalt. Externa skribenter samt fotografer måste meddela eventuellt förbehåll mot digital lagring samt publicering. I princip publiceras ej material med sådant förbehåll. Utbetald ersättning inkluderar Volt Magasins rätt att publicera digitalt.

6 #2 / 2 0 1 3


MEN’S COLLECTION

AUTUMN/WINTER 2013 JLINDEBERG.COM

8

9

#2 / 2 0 1 3

#2 / 2 0 1 3


EN MILSTOLPE I REGN OCH RUSK Oljerocken är inte bara det vaxade ytterplagg som skyddat generationer av britter mot regn och rusk och som har varit följeslagare på leriga promenader och sprudlande rävjakter. Det är också familjeföretagets Barbours största dyrgrip och en tydlig milstolpe i herrekiperingens historia. Ord David Larsson

I

South Shields, en kuststad vid Englands nordöstra spets, började en hederlig knegare under 1800-talets senare dagar modemässigt experimentera med sin import av oljevaxade tyger. John, som den brittiska mannen hette, lade där – möjligen föga medveten om det – grunden till vad som kom att bli ett av herrekiperingens mest seglivade och klassiska ytterplagg: oljerocken. Inte nog med det, han grundade även 1884 det varumärke som stolt bär hans efternamn och mer eller mindre är synonymt med plagget: Barbour.

Life’s too important to be taken seriously NEUW DENIM.COM

Jackans genomslag kom när 1800-tal slog om till 1900-tal och sjöfarande, som av givna skäl kom till kuststaden, sökte sig till John Barbours butik och snabbt kom att uppskatta oljerockarnas vädertålighet (en nödvändig funktion vid ett liv till havs). Idag ägs företaget alltjämt av den femte

rockarna bars av lika delar modemässiga som funktionalitets-mässiga anledningar under rävjakter eller långa promenader på de leriga ägorna.

generationen av familjen Barbour och de ikoniska oljerockarna som skyddat generationer av britter mot regn och rusk tillverkas fortfarande i drottningriket.

Även om Barbour idag också producerar Det är också just detta, hävdar många, som är populära quiltade jackor och andra plagg förklaringen till plaggets fortsatta charm även därtill, är det utan utanför de brittiska öarna; tvivel oljerocken som det som slarvigt kallas för genomsyrar såväl brittiskt heritagemode. Det sägs till och med varumärkets historik Heritage, av engelskans att de allra rikaste samt det odiskuta bla o r d f ö r ” a r v ”, ä r e n och mest hängivna modehistoriska modeåskådning som ser anhängarna anställer genomslag som följt. tjänstefolk för att slita t i l l d e t k l a s s i s k a o c h det tidlösa. Heritagein jackan till yttersta De modeller av rocken förespråkare, om än mer perfektion som vi idag emellertid ovanliga idag än för säg håller tätast förknippade fem år sedan, ser brittiska med Barbour slog faktiskt inte igenom förrän godsägares garderober som nirvana och ämnar i mitten av 80-talet. Bedale, Beaufort och således klä sig därefter. Kort sagt: en look som Border, som de heter, kom att bli självklara du med fördel kombinerar med stövlar med inslag i den brittiska godsägarkulturen och Jackson Pollock-aktiga lermönster och en Jack

1 2

13

# 1 /2 0 1 3

#2/ 2013

Russell-terrier som nyfiket drar i kopplet som stramar åt i din läderhandskebeklädda hand. Oljerocken, med sin värmande manchesterkrage, sina vältilltagna fickor och sitt termiska foder är med andra ord det ultimata plagget i Agatha Christie-ruskigt väder. Därmed behöver vi inte fundera särskilt länge på dess appeal för den skandinaviska marknaden, som minst nio månader om året förbannas med väder som kräver sin Bedale, Beaufort eller Border för att skydda oss mot vädergudarnas vrede. Jackan, vars oljiga vaxning är halva charmen, är också ett av få plagg som blir snyggare med tiden. Slitningen och vaxningen av en oljerock från Barbour är därför för många en tids- och pengakonsumerade nödvändighet. Det sägs till och med att de allra rikaste och mest hängivna anhängarna anställer tjänstefolk för att slita in jackan till yttersta perfektion. Det om något skvallrar väl om Barbourjackans omistliga popularitet?


Fredrik af Klercker

”L’innocente av Visconti är kanske den mest eleganta film som någonsin har gjorts”

THE GREAT GATSBY OCH SMOKINGAR – EN STUDIE I BORGARKLASSENS MODEMÄSSIGA CHARM Fredrik af Klercker ritade grunden till af Klercker i sanden på den franska riverian. Här kom ideal och inspiration kring film, smokingar och ”the elegance of being casual” att formas.

Ord David Larsson

B

orgarklassens diskreta charm är inte bara namnet på surrealisten Luis Buñuels fantastiska comedy of manners, utan även en alldeles ypperlig beskrivning på den modefalang som genom århundranden varsamt vävts in i spegelsalar och vid dekadenta middagar. Hur vänstervriden den mest inbitne fashionista än må vara, går det liksom inte att förneka denna adelns vidunderliga charm. Fredrik af Klercker är kanske Sveriges mest framstående exempel på detta. Som en del av en finlandssvensk adelsätt har han tagit sin familjs tradition med sig in i märket som bär

hans efternamn med stolthet: af Klercker. – Jag uppskattar alltid ett element av historia och tradition, berättar han. – Jag hoppas att af Klercker uppfattas som en förening av det gamla och nya, klassiska värderingar om vad som är elegant i alla miljöer, men med en väldigt avslappnad touch.

passion för stil med ens slutade ligga latent. Den första kollektionen såg dagens ljus 2009 och togs direkt in av Lund & Lund och NK. – Både NK och Lund & Lund har varit ovärderliga i utvecklingen av varumärket, förklarar Fredrik. Även film, vilket gör denna texts inledning lite mindre redundant, är något som Fredrik förklarar har varit betydande i af Klerckers ständiga sökande efter det perfekta uttrycket. Vilket självklart leder in till frågan, vilken är tidernas mest välklädda film? – Den oskyldige (L’innocente), av Visconti är kanske den mest eleganta film som någonsin

Grunden till af Klercker ritades i den heta sanden på stranden vid den mytomspunna franska rivieran av Fredrik tillsammans med vännerna Pontus Hagnö och Joen Bonnier (son till förlagsgiganten Carl-Johan Bonnier). Inspirationen kom från Joens farfars skjortor, vilka slog an en gnista hos Fredrik, vars ärvda

har gjorts, men den utspelar sig i slutet av 1800-talet och är därför inte så anpassningsbar till idag, så jag måste också nämna Jack Claytons The Great Gatsby från 1974 där Ralph Lauren stod för kläddesignen. Vilka smokingar! En perfekt smoking återkommer Fredrik af Klercker till när han ska lista sitt absoluta favoritplagg, och det fasas väl in i af Klerckers ledord ”The elegance of being casual”. – Det spelar ingen roll i vilken miljö eller situation du befinner dig, hur avslappnad du än ska vara så kan du alltid klä dig snyggt. De flesta kan dra på sig en smoking och se eleganta ut!

1 4

15

#2 / 2 0 1 3

#2 / 2 0 1 3


“Jag hade så galna telefonsvararmeddelanden att till slut la folk på om jag svarade. De ville bara lyssna på meddelandet”

MARIA BLOM Regissören och manusförfattaren Maria Blom började sin bana i teaterns värld men fick ett stort genombrott med långfilmen Masjävlar. Även hennes kommande film utspelar sig i Dalarna. Vi ringde Maria för att få veta mer om henne och hennes syn på film och kläder. Ord Anders Lundquist Bild Memfis

N

är vi når Maria Blom har hon just avslutat sin sommarledighet. – Jag har mest varit i sommarstugan och gjort en Göteborgssväng. Jag känner mig faktiskt högst redo att börja jobba. Det är skönt att känna sig utvilad! Maria berättar att de innan semestern just hade klippt klart hennes kommande långfilm och lagt ljud och ljus. Den utspelar sig i trakten kring Falun och rymmer ”en liten men egen historia som betyder något”. Finns det några gemensamma nämnare hos filmer som du tycker om? – Det jag alltid letar efter är någon sorts meningsfullhet. Att det är någon som vill berätta något har blivit allt viktigare för mig med åren. När jag yngre kunde det räcka med att det var coolt på något sätt. Men nu är jag mer innehållsinriktad. Det är också viktigt att man känner att det är en egen röst som berättar. När man sett på många filmer kokar det alltid ner till det. Vad är det bästa med filmens värld? – Det är, för min del, en verklighetsflykt. Och att kunna få befinna sig i någon annans kropp och känna in andra människor och deras världar. Det kan vara en stor upplevelse. Du satt i 2013 års jury på Peace & Love Film Festival i Borlänge. – Ja, jag tackade ja för att jag vill supporta den visionen om en filmfestival just där. Jag har

tur ger friktion och karaktär till filmen! Det uppstår något uppfriskande när det konventionella inte går att genomföra och man måste tänka om på stående fot.

oftast tackat nej till den här typen av saker, eftersom det tar mer tid och kraft än man tror. Hur vill du sammanfatta upplevelsen? – Jag tyckte att det var väldigt roligt. Kul med hela grejen, den är helt suverän. Det var lite frustrerande att det inte var fler betalande och lite aggressivare marknadsföring som fick ut det i media. Med det var häftigt med folk som åkt över halva jorden för att gästa festivalen. Roliga gäster, ett bra program och en underbar frånvaro av filmvåld. Peace and love, helt enkelt.

Vad kopplar du av med när du inte jobbar? – När jag är hemma i Falun så roar jag mig på en kolonilott där jag blivit odlingsintresserad de senaste åren. Sedan pysslar jag, syltar och saftar. Åtminstone den här säsongen. Hur stort är ditt intresse för kläder? – Stort! Vilket kanske är lite otippat. Från början ville jag faktiskt bli stylist, så jag var väldigt mode- och frisyrintresserad. Så min relation till mode är att intresset är stort, men jag har faktiskt tappat min egen stil. Man kan säga att jag hade en egen, lite mer extrem stil fram till att jag började umgås med folk som såg helt normala ut. Jag ville inte vara någon sorts freak – och snart stod jag där i min Filippa K-tröja. Det var lite tråkigt, men jag kom liksom av mig. Runt min egen stil är jag numera helt förvirrad. Förr hade jag aldrig ens ett par jeans!

Skulle du kunna tänka dig att vara med på Peace & Love Film Festival igen i någon form? – Absolut. Verkligen. Tyvärr tajmar inte nästa film. Man vet aldrig hur en filmpremiär tajmar med festivaler. Vissa försöker medvetet synka med festivaler, men jag kan inte tänka så. Berätta mer om den kommande filmen! – Jag har inte börjat tänka på hur man ska förklara den. Men jag känner mig otroligt nöjd och längtar otroligt mycket efter att få visa filmen, kan knappt bärga mig. Tycker den är väldigt fin och har en egenhet som känns rolig och fräsch. Den känns oförutsägbar på ett roligt sätt. Det är heller inte smärtsamt för mig själv att titta på den om och om igen.

Kan det ha att göra med att du uttrycker det genom filmen? – Ja, men det kan också ha att göra med att jag blev mer offentlig. När jag började hamna i tidningar så tonade jag ner hela mig själv. Och filmen blev absolut en kanal för att uttrycka sig. Jag kan känna viss tacksamhet över att sociala medier inte fanns när jag var yngre. På min tid gjorde jag tidningar och hade så

Var det inget som gick snett? – Snett går det alltid, men det är det som är kul! Grus i maskineriet ger repor som i sin

1 6

17

#2 / 2 0 1 3

#2 / 2 0 1 3

galna telefonsvararmeddelanden att till slut la folk på om jag svarade. De ville bara lyssna på meddelandet. Du ville märkas? – Ja, och jag hade dessutom en ganska rå humor som inte hade varit bra om jag hade haft dagens verktyg. Hade säkert haft någon sorts blogg och skrivit dagarna i ända. Det kom tillbaka med Facebook. Men jag var tvungen att lägga ner det, subtil bajshumor är inget man vill dela med arbetssökande skådespelare och avlägsna släktingar. Men om jag börjar känna mig mer osynlig igen blir det säkert mer knäppa grejor! Nära Maria och jag sågs på Peace & Love Film Festival visade det sig att vi hade en gemensam vurm för den före detta rockjournalisten Cameron Crowes filmer. (Mannen som ligger bakom sköna r ullar som Singles, Je rry McGuire och den självbiografiska Almost Famous). Undertecknad påstod att jag var Sveriges största Cameron Crowe-fan, varpå Maria Blom sa att hon var ett ännu större fan. För att bevisa detta halade hon fram sin telefon och visade en bild. Det visade sig att hon var medlem i hans fanclub. Vi hade en vinnare och jag insåg samtidigt att de faktiskt har en gemensam värme och lätthet i sina bästa filmer. Maria Blom – Sveriges Cameron Crowe!


G R O B N BJÖR ! A J S Y SA F O S N O P A E W TO N O I T C U D E S S S MA 1 8 #2 / 2 0 1 3


www.stutterheim.se

JESPER & MATHIAS I Volt Magasins koncept att ge rejält utrymme och presentera en fotoportfolio med eminenta och intressanta fotografer har nu turen kommit till duon Jesper Hammarbäck och Mathias Persson. Så här kommer en liten intervju och skönt ögongodis. Ord Patrick Ekblom Bild Jesper & Mathias

F

otograf duon Jesper Hammarbäck och Mathias Persson träffades I Falun där de jobbade som bildretuschörer. Kombinationen av Jespers bildintresse och nyfunna kärlek till fotografi med Mathias intresse för fotografering som sträcker sig tillbaka till tiden med negativ och printar, har skapat deras egna idé om bilduttryck.

Vad inspirerar er kreativitet mest? Det kan vara vad som helst. Ögonblick ur livet, musik, film osv.

Hur kom det sig att ni blev fotografer? Egentligen en naturlig utveckling av vårt gemensamma bildintresse och nyfikenhet. Vi älskar bild i alla dess former.

Vill du veta mer och se fler bilder av Jesper och Mathias besök gärna: www.jesperandmathias.com.

Om ni får fantisera fritt, vem eller vad skall helst befinna sig framför era kameror? Det spelar inte så stor roll. Varje plåtning är unik och speciell.

Finns det en medveten känsla ni vill förmedla? Ja visst, en närvaro hos den vi fotograferar. Det är mötet mellan modellen och fotografen som är det viktiga för oss.

JESPER & MATHIAS — fotoportofolio

2 0

21

#2 / 2 0 1 3

#2/ 2013


2 2

23

#2 / 2 0 1 3

#2 / 2 0 1 3


Nicole Sabouné För den breda publiken är Nicole Sabouné fortfarande kanske mest känd från TV-programmet The Voice, där hon gick till semifinal. Men musikaliskt har hon väldigt lite med serien att göra, vilket singlarna Conquer or Suffer, Unseen Footage From A Forthcoming Funeral och I Surrender har visat. Hennes egna singlar doftar mer new wave, som den lät i slutet av 70-talet, kompletterat med moderna tongångar och ett svepande arenasound. Men med luftigheten i behåll. Just nu jobbar hon på sitt debutalbum.

Ord Anders Lundquist Bild Viktor Flumé

A R T M U S I C & TA I L O R I N G W H Y R E D.C O M 2 8

29

#2 / 2 0 1 3

#2 / 2 0 1 3


”Jag har ett mellanparti i en låt som är väldigt inspirerat av Tarantinos vibes”

N

icole är uppvuxen i Sölvesborg samt Lund och flyttade som 19-åring till Stockholm för att satsa på musiken. – Jag tog mitt körkort efter gymnasiet och sedan flyttade jag upp. Målet var att skriva musik och någon gång kunna leva på det. Jag har under tiden jobbat extra i en klädaffär och spelat live. Många säger att de har som mål att leva på musik. Men vill du leva på musik till vilket pris som helst? – Absolut inte. Det får inte gå ut över det jag vill skapa och visionen jag har av det. Alla fyra coacherna i The Voice ville jobba med henne och hon valde Ola Salo. – Det fanns ingen tvekan. Han var en stor anledning till att jag ens sökte till programmet. Jag undrar ofta vad som hade hänt om jag hade jobbat vidare med Carola eller Magnus Uggla. Ola Sao och hon har däremot fortsatt jobba tillsammans. Salo presenterade också Nicole för Niklas Stenemo från The Moe och KITE, som sedermera har blivit hennes stora samarbetspartner och själsfrände. I augusti spelades debutalbumet in. Nicoles musiksmak är även ovanligt bred och eklektisk med tanke på att hon är 22. Hon har växt upp med plattor av Pink Floyd och andra veteraner som på sin tid var banbrytande och säger att det främst är pappan hon har att

inspirerat av Tarantinos vibes. En annan av hennes favoriter, Lou Reed, fick en gång en fråga om sina låttexter. – Han sa “bara för att jag skrivit dem innebär det inte att jag vet exakt vad de handlar om”. Det tyckte jag var fett. För alla tolkar saker olika och associerar till olika saker. Och det är det som är så spännande och coolt med musik och konst överlag.

tacka för sin musikhistoriska koll. – Musiken har alltid funnits där, på båda mina föräldrars sida.

En stor vändpunkt i Nicoles musikaliska utveckling kom när hon i 13-årsåldern upptäckte David Bowies Ziggy Stardust-album och blev påmind om tyngden i ett album som är en helhet och berättar en historia. The Smiths kom också att betyda mycket. En annan musikalisk vändpunkt kom när hon upptäckte Vad har du för andra intressen? Unknown Pleasures med Joy Division och Ian – Jag tycker mycket om att gå. Både med musik i lurarna och utan. Curtis blev en husgud. Jag tycker om att vara Den sistnämnde har någonstans i händelsernas hon ibland också blivit ”Det är rätt spännande: centrum, fast se på istället jämförd med, även om det som kommer in, för att vara delaktig. Jag hon privat ut strålar kommer ut” betydligt mer livsglädje tycker mycket om att resa, och närmast är bubbligt gärna själv. Det är nice. entusiastisk. Jag reste till New York själv när jag var 18 – Jag upptäckte Joy Divisions musik först när och det var en av mina häftigaste upplevelser. jag var 15 eller 16 år gammal. Sedan såg jag Control. Jag älskade den filmen och fattade Känner du att du måste vara kreativ väl mer. Jag har alltid gillat Anton Corbijn varje dag för att den inte ska kännas också, hans visuella språk. I och med att jag b o r t s l ö s a d ? – J a g v e t i n t e r i k t i g t v a d var U2-fan innan jag tyckte att de flippade kreativitet innebär. Allt man gör är på något lite. Depeche Mode också. Så Corbijn har också sätt kreativt. Att sitta här med dig och prata varit en viktig del i det. Det är min smak, är kreativt. Men så länge jag upptäckt något, helt enkelt. Atmosphere är en av de finaste gammalt eller nytt, så kanske jag använder videor som har gjorts – efter Peter Gabriels det när jag ska göra det jag älskar. Jag är Sledgehammer. Jag älskar det svartvita. En bra på att samla på mig en massa saker. Jag annan film som inspirerat är Pulp Fiction. tror inte att jag hade varit inne på samma Jag har ett mellanparti i en låt som är väldigt spår, känslomässigt eller musikaliskt, om

3 0

31

#2 / 2 0 1 3

#2 / 2 0 1 3

jag inte hade känt att jag har själsfränder i de artister jag gillar. Det är rätt spännande: det som kommer in, kommer ut. Skulle du kunna syssla med bara ord utan musik, eller tvärtom? – Nej, jag tror inte det. Det är symbiosen som jag går igång på – och att de faktiskt kan förstärka varandra. Sedan älskar jag ju kraften som finns i ord. Men det hade blivit ganska tyst i mitt huvud om det inte hade tonsatts ibland. Sedan kan jag ibland läsa Edit Södergran och bara uppleva känslan av orden. Vad har du för relation till kläder? – Jag älskar kläder. Är nästan lika intresserad av det som av musik och ord. Klär mig helst i svart och ibland vitt. Vilket kanske inte är inte helt oväntat med stilmässiga förebilder som Patti Smith, PJ Harvey, Charlotte Gainsbourg och Fran Lebovitz samt tidiga Bowie. Föredrar tiden 1972-1983, ungefär. Favoritdesigners? – Josefin Strid, Ann-Sofie Back, Acne. Köper du nytt eller vintage? – Båda. Jag gillar att handla en del basgrejor vintage och sedan komplettera. Men jag tycker egentligen inte att det är så viktigt om det är second hand eller nytt, det är viktigare hur det ser ut och känns.


Konsumenterna går loss och köper flera dofter samtidigt – en doftgarderob!

ETT ANOMALINS PARFYMHUS Sveriges första parfymhus Byredo är en salig blandning av dofternas magi under ömsom punkiga, ömsom litterära etiketter. Ben Gorham, doftindustrins anomali, har fullkomligen knockat våra näsor. Ord David Larsson

D

et är svårt att säga hur man föreställer sig en parfymör, men det sista utseende ,åtminstone er ödmjuke artikelförfattares sinne vandrar till, är det som är Ben Gorhams. Likafullt är den 195 centimeter långe hybriden av en svettimmig True Blood-varulv och pomadapiffig 50-tals Brando Sveriges mest erkände parfymör, och mannen bakom det ständigt hajpade parfymhuset Byredo. Som son till en indisk mor och en kanadensisk fader fick Ben Gorham sin beskärda del av kringflackande under uppväxten. Såväl Toronto som New York fick stå som hem i ungdomens dar, innan han återvände till Sverige för att ta sin examen från Konsthögskolan i Stockholm. Det var i svallvågorna efter denna påbörjade konstnärliga bana som Ben av en slump fick möta den tongivande parfymören Pierre Wulff

ben gorham bild : andreas öhlund

ett apart inslag i den annars så minimalistisk stilrena skandinaviska estetiken. Där skandinavernas val av dofter tidigare har varit anonyma och lätta kom Byredo att plantera ett saligt blandat os med influenser från Ben Gorhams indiska bakgrund.

och övertygades om att dofter, snarare än målningar, var hans kall i livet. – Alla kan identifiera sig med minnet av sin pappa eller idén om Indien. Dofter är magi, har Ben Gorham sagt i en intervju med Dagens Nyheter.

– Kommersiella dofter innehåller mellan 50 och 80 ingredienser och för mig blir de dofterna bara soppa. Vi använder 5 till 15 ingredienser, som han sa i ovannämnda DN-intervju.

Han beskrivs som en anomali i skönhetsoch doftindustrin på Byredos webbplats, men det är också detta utanförskap och mer förankrade koppling till det konstnärliga och modevetenskapliga som har gjort Byredo till den framgångssaga med ett ständigt pågående lyckligt slut vi känner till idag.

Idag finns Byredo representerade på prestigefyllda varuhus (Barney’s och Colette för att nämna två) i 22 länder och inte sällan går konsumenterna loss och köper flera dofter samtidigt, en doftgarderob, ett om något officiellt kvitto på Byredos tyngd bland världens parfymhus.

Byredo kom att formas 2006 i Stockholm och blev också landets första egentliga parfymhus. Tillsammans har Ben med världserkända parfymörer inom ramarna för Byredo utvecklat

3 2

33

#2 / 2 0 1 3

#2 / 2 0 1 3

– Doften ska användas för att förstärka intrycket. Man talar om doftgarderob, att man har några olika dofter till olika tillfällen, har Ben Gorham sagt i en intervju med M-Magasin. Byredo säljer i dagsläget knappa tjugo dofter och utöver dessa producerar de doftljus, ”body care”-produkter och stilfulla resekit i läder. Alla med en tydligt sammanhållen estetik, en närmast art deco-doftande (om ni ursäktar ordvitsen) produktdesign. Bland namnen på parfymerna slåss referenser till franska poeter (”Baudelaire”) med mer punkigt okonventionella etiketter. Eller vad sägs om exempelvis Gypsy Water och Mister Marvelous? Det är också punkighet som Ben Gorham doftar, en välregisserad del i Byredos marknadsföring. Kanske ska vi komma att föreställa oss parfymörer lite annorlunda i framtiden.


PODCAST – DEN MODERNA RADIOAPPARATEN

Portrait #02 “The Artist”

Johan Andersson

Video killed the radiostar? Njae, inte riktigt. Fenomenet podcast har däremot gjort ljudmedia utan bild populärt igen.
Olika format, ämnen och möjligheten att lyssna när man själv vill är starka bidragande orsaker till podcastens popularitet.

Autumn / Winter 2013

Ord Wilhelm Blixt

D

et var knappast så att Alex & Sigge och Fredrik & Filip var fyra helt okända typer när de gav sig in i podcastvärlden. Alex Schulman hade byggt upp ett enormt varumärke i form av sin mycket lästa blogg på Aftonbladet.se. Sigge Eklund har tidigare gjort sig ett namn som författare och internetentreprenör.

hjälpmedel och ett oändligt forum i form av nätet så är möjligheterna enorma. Och med smartphonens inträde i våra liv är det dessutom enkelt att lyssna varsomhelst vi befinner oss och vi väljer själva när vi har tid att lyssna.

Filip & Fredrik behöver väl ingen närmare presentation. De är ett unikt radarpar i svensk media, som gjort fulkulturen och populärkulturen till en underhållande angelägenhet för de stora massorna, med program som 100 höjdare och High Chaparall.

”Podcastens stora fördel är känslan av att få ta del av ett samtal”

Men vad är det som gör att vi följer dessa herrars podcasts så slaviskt?
Podcastens stora fördel är känslan av att få ta del av ett samtal som lika gärna kunde ta plats vid ett köksbord. Vi har sett, hört och läst Alex, Sigge, Filip och Fredrik i tv, i tidningar, på bloggar och i radioprogram. Men det är via deras respektive podcasts vi har fått komma dem riktigt in på livet. I alla fall är det så det har känts. För att tala filmspråk har vi i någon mån fått följa med ”behind the scenes”. Med tiden så har det poppat upp mängder av andra podcasts. Bland kändisar och bland helt vanliga människor som längtat efter att berätta om något. I dag finns det podcasts om det mesta; fotboll, folkbildning, politik, religion, musik, matlagning, mode.
Med enkla tekniska

Emanuel Karlsten , expert på sociala medier. Varför gillar vi att lyssna på podcasts? – Pendeln svänger alltid lite när det handlar om hur vi konsumerar medier. Från att under en tid ha ganska ytlig koll på mycket är det nu attraktivt att försvinna in i någon annans värld igen. Det har tagit en stund, men smartphones har gjort det lättare att ta till oss formatet. Att kunna lyssna när vi vill, i vår egen takt och slippa stress.

Några podcasts har dessutom utvecklat formatet. En populär podcast är Värvet av och med journalisten/reklammannen Kristoffer Triumf. I Värvet bjuds olika personer från svensk showbusiness in till Triumfs radhus i Vällingby till att ha långa samtal.

Kristoffer Triumf, Värvet. 
Varför har Värvet blivit så populärt tror du? – För att jag har valt intressanta gäster och så hade jag nog lite tur med timingen. Det fanns ett par stora poddar och folk hade således förstått vad det var. Jag kom med ett lite annat format och det funkade.

Om Filip & Fredriks podcast kännetecknas av ett rappt och slängigt format, så är Värvet betydligt mer långsamt och eftertänksamt.
Med vitt skilda gäster såsom Ernst Kirchsteiger, Babben Larsson, Johan Glans, Sisela Kyle och Oskar Linnros leder Triumf samtalen på ett makligt sätt framåt.

Vem skulle du önska gjorde en podcast? – Victoria och Daniel.

Andra populära svenska podcasts: C/o Hannah och Amanda, En varg söker sin pod, P3 Dokumentär, Jenny & vänner, Adam och kompani, Institutet.

3 4

35

#2 / 2 0 1 3

#2 / 2 0 1 3


Ferrari LaFerrari - Motorn på 6,3 liter tar hjälp av en elmotor monterad längst bak i transaxeln för att leverera sammanlagt 963 hk. LaFerrari kommer att byggas i 499 exemplar.

MOTOR & TEKNIK LG G2 - Skärmen på G2an är en 5,2-tums Full HD-skärm Kameran är på 13-megapixel och har en bildstabilisator. Telefonen kan fås i färgerna svart eller vitt med 16GB eller 32GB med internt minne. Ny rolig teknik i G2 är Answer Me som automatiskt svarar på samtal när mobilen sätts mot örat.

Av Patrick Ekblom

Lumix GX7 - Panasonic Lumix GX7 kommer i svart eller silver och förväntas dyka upp under september månad. Pris cirka 1 000 dollar tillsammans med 14-42-objektiv.

Mac Pro - Nya Mac Pro ser inte ut som någon annan dator. När Apple gjorde om insidan från grunden fick vi de anledning att tänka igenom den yttre formen på nytt. Den är bara är 25,1 cm hög och 16,8 cm i diameter. Nya Mac Pro är även ett riktigt kraftpaket. Sjukt snygg är den också!

Mercedes lilla SUV - Nu har även Mercedes gjort sig redo att äntra småsuvsegmentet. Detta ska ske i form av en A-klassbaserad suv som fått namnet GLA. Neuw - Crisp Vintage, 1199 SEK

Spyker B6 Venator Spyder - B6 Venator kommer alltså att tappa taket. Spyder-modellen har med all sannolikhet samma V6-motor med 375 hästkrafter som coupén och ska börja byggas efter årsskiftet.

3 6

37

#2 / 2 0 1 3

#2 / 2 0 1 3


VOLT LOOKBOOK AUTUMN 2013 Bild Trude Westby & Tone Tønseth

39 #2 / 2 0 1 3


4 0

41

#2 / 2 0 1 3

#2 / 2 0 1 3


4 2

43

#2 / 2 0 1 3

#2 / 2 0 1 3


AUTUMN /WINTER 2013

everyday bags and items since 2004 Stockholm, Sweden

Viktor & The Blood Viktor Norén blev som tonåring uppmärksammad som frontman i gruppen Sugarplum Fairy från Borlänge. Ett band som hade kraftiga influenser från klassisk 60-talspop och etablerade sig både hemma och ute i Europa. Efter en tid som soloartist (där han experimenterade med mer elektroniska tongångar) är han tillbaka som frontman i trion Viktor & The Blood, som är aktuella med sitt debutalbum.

Ord Anders Lundquist Bild Per Kristiansen

SANDQVIST SHOPS AT Swedenborgsgatan 3, Stockholm Andra Långgatan 22, Gothenburg SHOP ONLINE AT sandqvist.net

4 4

45

#2 / 2 0 1 3

#2 / 2 0 1 3


”Det är viktigt med kläder. Speciellt i bandet är det ett verktyg som man använder sig av för att förmedla musiken”

J

ag träffar Viktor Norén på en uteservering i Stockholm, där han numera bor tillsammans med sin flickvän. Senaste gången som jag intervjuade honom var han knappt myndig och Sugarplum Fairy hade ännu inte släppt sitt debutalbum. Jag frågar vilken som är den största skillnaden mellan Viktor nu och då. – Jag tror att likheten är ganska stor mellan Viktor nu och då. Jag har efter att ha gått igenom olika eror och referenser – hiphop, synt, allt möjligt – gått tillbaka till de referenser jag hade då. Den typ av musik som jag ville göra då och inte riktig var kapabel till – men som jag tror att jag kan göra nu. Det handlar om rockmusik igen. Norén menar att de flesta musiker är kapabla till att göra många olika typer av musik, men att det gäller att hitta det man är bäst på. – Och det är det jag tror att jag har gjort nu. Visst kan man växla mellan stilarna, som David Bowie. Men om man tänker ”jag ska vara som Bowie” har man väl närmast storhetsvansinne, ler han. Det var i samband med soloperioden som han började spela med sina nuvarande bandkollegor, Samuel Giers (trummor) och Jonas Karlsson (gitarr), men det hela mynnade ut i ett band. Som debutsingeln/EP:n Kicks Out On A Saturday Night antydde, handlar det om tung, melodiös riffrock med en modern touch. Den moderna infallsvinkeln blir ännu tydligare i och med att producenten är Jakob Hellner, producenten bakom Rammsteins sound. – Det är en typ av rock som vi egentligen aldrig har spelat tidigare. En hårdare rock. Mer trumoch gitarrdriven. Fler gitarrsolon, ingen basist. Vi känner mer släktskap med amerikanska band som Nirvana, Queens of the Stone Age än med brittiska band. Viktor Norén har alltid känts som en stilmedveten popstjärna. Det är heller inget han förnekar.

– Det är viktigt med kläder. Speciellt i bandet är det ett verktyg som man använder sig av för att förmedla musiken. Vi tycker att det är intressant med ett band som spelar en hård typ av rock med en mer pop-orienterad outfit. Lite mer som mods-inspirerad med polotröja och kavaj. På något sätt gör det att musiken blir ännu hårdare än om vi hade tatueringar, linnen och gitarren vid knäna. Vi är lite mer som tidiga The Hives, med sina kostymer och slipsar.

har blivit svårare, menar han. – Nu kan ju 80-tal vara vintage! Noréns egna stilikoner är folk som John Lennon, Mick Jagger, Marlon Brando, James Dean och Paul Weller. – De var i princip aldrig sunkiga på bild. Till och med när Lennon blev utslängd från The Troubadour i Los Angeles hade han en cool skinnjacka på sig. Norén påpekar dock att ett bra utseende i grunden handlar om att själv trivas i de kläder man har på sig, för då bär man upp dem på ett naturligt sätt. Hur fåfäng är han då själv? Tänker han på hur är klädd om han ska gå ut och handla en liter mjölk? – Nej, ler han. Inte om jag bara ska göra det. Den typen av fåfänga tror jag i allmänhet försvinner efter tonåren.

Norén har ungefär samma stil privat som när han frontar sitt band. – Jag handlar inte så märkesbaserat. Mer en allmänt välklädd brittisk stil. Jeans, boots och läderjacka funkar alltid. Man får inte bli för kreativ! Paul Weller har alltid haft en genomtänkt stil. Liam Gallaghers klädbutik Pretty Green har ju bra grejer, nästan extremmods om än väldigt dyra. De lyckades till och med göra en snygg jeansjacka. Jag tycker att jeansjackor generellt är för korta, men deras är lika lång som en skinnjacka.

Som de flesta vet inkluderade Sugarplum Fairy också Kristian Gidlund, u p p m ä r k s a m m a d fö r s i t t k l o k a o c h gripande sätt att skriva om sin cancer.

En del vintage har det också blivit – men det

4 6

47

#2 / 2 0 1 3

#2 / 2 0 1 3

Hur har Norén påverkats av den tidigare bandkollegans öde? – Det är så svårt att säga. Det har ju pågått i två och ett halvt år och under en period däremellan var han fri från cancern. Vi har definitivt kommit varandra närmre under den här perioden. Men det har väl bidragit till att man har gått tillbaka till rötterna: vad är det egentligen som jag uppskattar? Att njuta av livet och göra det man verkligen tycker om, utan att tänka och snegla för mycket. Samtidigt menar han att utveckling mycket är baserat på motreaktioner till det man senast har gjort. – Det var det jag gjorde när jag släppte gitarren och satt med dansmusikproducenter i London och bara skrev melodier. Det var kanske inte min grej, men det var utvecklande för mitt låtskrivande. I början av oktober släpps debutalbumet med Viktor & The Blood. Samma månad är det dags för turné i Tyskland och Österrike. Vi får förhoppningsvis även se och höra mycket mer av Viktor & The Blood även här uppe i Norden.


#dieselreboot

instagram.com/dylanfosket 4 8

#2 / 2 0 1 3

facebook.com/jamesmagnum3 49

#2 / 2 0 1 3


SAMSØE & SAMSØE : UR KÖPENHAMN, UT I VÄRLDEN Från en smyckesbutik i Köpenhamns spansktalande kvarter till en spjutspets i gatustilren, skandinavisk design. Samsøe & Samsøe tar promenader ur Köpenhamn, och vidare ut i världen. Ord David Larsson

unite all originals

LARS Rønne

5 0 adidas.se/originals #2 / 2 0 1 3

© 2013 adidas aG. adidas, the trefoil loGo and the 3-stripes mark are reGistered trademarks of the adidas Group.

V

artenda modeepicentrum har sitt eget. Det där som eleverar en konturmarkering på en världskarta över andra i bloggosfärer, på pinnstolar vid catwalks och i suset på espressofebriga moderedaktioner. Jänkarna har sitt arbetar- och gatumode, japanerna har detsamma fast med en samurajsvärdsprecis tvist och vi i Skandinavien har den ideligen så omsusade skandinaviska designen. Ständigt den där omsusade skandinaviska designen. Anledningarna är emellertid svåra att förbise. Särskilt med tanke på Samsøe & Samsøe. Det Köpenhamnska märket är idag en given beståndsdel i mången mäns garderob och vad som började som de två bröderna Klaus och Preben Samsøes smyckesbutik i

de latinamerikanska kvarteren av Köpenhamn har idag kommit att bli synonymt med urbana, gatusar toriella plagg som osar av sexig skandinaviskhet.

Framgången, förklarar Lars, grundar sig i en brinnande passion och, kanske framförallt, en häftig övertygelse om sin egen kreativitet vilket också speglas i det som Samsøe & Samsøe med närmast industriell precision levererar säsong efter säsong.

I dagsläget har Samsøe & Samsøe 35 egna butiker och är utöver det starkt representerade utanför de skandinaviska regionerna. Ur Köpenhamn, ut i världen.

Sedan millennieskiftet ägs inte märket längre av bröderna Klaus och Preben, då det köptes upp av Peter Sextus och Per Ulrik Andersen, något som Lars Rønne menar har gett en ytterligare dimension till varumärket.

– Modemässigt adapterar sig Köpenhamn snabbt till de internationella tendenserna, samtidigt som man är trogen till sin historia och sina traditioner. Köpenhamn kanske inte är unikt, men det är synnerligen attraktivt och väldigt bekvämt att vara en del av.

”Samsøe & Samsøes identitet ligger i det unika och den direkt igenkänningsbara skandinaviska designen”

– Samsøe & Samsøes identitet ligger i det unika och den direkt igenkänningsbara skandinaviska designen, berättar Lars Rønne som är marknadsföringschef på Samsøe & Samsøe. – Skandinaviskt mode har sin bas i renhet med ständigt fokus på detaljer, passform och funktionalitet. Vi tror på kvalitet och prisvärdhet och ambitionen för Samsøe & Samsøe är att fortsätta utveckla attraktiv och internationell spjutspetsdesign i symbios med de absolut bästa basplaggen.

– Med hjälp av deras bakgrund fick vi en plattform för en nystart och utveckling i såväl butiks- som grosshandel, berättar Lars Rønne.

51 #2 / 2 0 1 3

Föga förvånande med tanke på den desperation med vilken omvärlden skriker efter mer tidlös skandinavisk design. På så vis, menar Lars, är det rätt skönt att verka inom den skandinaviska sfären.

Ständigt denna omsusade skandinaviska design.


Stationär byrå, Smythson, Mara Collection stationery Bureau, £ 1,525.00

Morgonrock, Derek Rose, Westminster 2, navy dressing gown, £ 280.

Carl Hansen & Son, Colonial chair, design Ole Wancher, 1,649.00 €.

Stutterheim, Loman, stormsäkert paraply, 995 SEK.

Reservoarpenna, Caran d’Ache Varius Carbon 3000 Reservoar, ca. pris 9.359 SEK

Weekendbag med axelrem, Palmgrens, ca. pris 6.995 SEK.

The art of contemptment is not wanting the unachievable Förlustelser för den excentriske mannen

Inrednings magasin, Apartamento, ca. pris 175 SEK

Av Therese Collin Stake

Herrur, Vacheron Constantin Patrimony Contemporaine Self-winding, ca. pris 230.000 SEK.

Soffa i läder, Flexform Guscio, design Antonio Cittero, prisuppgift vid förfrågan.

Herrcykel, BIKEID, cirkapris 7.000 SEK beroende på val av tillbehör.

Bok om tänkande, Thinking fast and slow, av psykologen Daniel Kahneman, inbunden ca. pris 187 SEK

Tvättmedel, Tangent Garment Care, ca. pris 199 SEK. Produkter för skonsam rengöring av exklusiva textilier i cashmere, angora, alpacka, siden, ylle etc.

Tändare, S.T. Dupont Line 2 Gold Black Lacquer, ca. pris 7.295 SEK

Resväska, Hermes Orion, kabinväska i aluminium med remmar av koskinn, ca. pris 67.000 SEK

5 2

53

#2 / 2 0 1 3

#2 / 2 0 1 3

www.edwin-europe.com


”Jag vill påstå att vi med Nikolaj d´Étoiles var före vår tid”

OUPPNÅELIG LYX MED MODE I BLODSLINJEN Med en modeförtrollning i skaparnas blodslinje och i ett stjärnklart lysande tsarnamn har Nikolaj d’Ètoiles synat den svenska modeåskådningen i sömmarna och gjort ouppnåelig lyx tillgänglig för den skandinaviska marknaden.

Ord David Larsson

E

n eftermiddag 2003. Hôtel de Paris i Monte Carlo. Kusinerna Tobias och Anders Björkstedt bestämmer sig för att starta sitt egna herrmodemärke. De låter det tsarosande förnamnet Nikolaj gifta sig med d’Ètoiles och lägger således grunden för ett av Sveriges idag mest omhuldade (och svårstavade!) klädesföretag. – Ètoiles, stjärna, är en av de fantastiska takmålningarna på Hotel de Paris och adderades till namnet för att betona den internationella inspirationen till varumärket, klargör Anders Björkstedt som idag formellt bär titeln vd för Nikolaj d’Ètoiles. Han berättar vidare: – Nikolaj II var den sista tsaren i Ryssland och han blev mördad av bolsjevikerna under revolutionen. Han var känd för att vara en passionerad beundrare av mode. Uniformsmode, ouppnåelig lyx och dramaturgin runt hans liv och bortgång skänker ständig inspiration till oss.

Mystifieringen och den utarbetade auran, inte bara kring vad, utan även hur, när och varför Nikolaj d’Ètoiles är, har möjliggjort att varumärket svävat upp som ett av Sveriges viktigaste. Dess stadiga förankring i det klassiska herrmodesarvet förenas följsamt med tillspetsad finish. – Jag vill påstå att vi med Nikolaj d´Étoiles var före vår tid. Säg den unge svenske man som då omfamnade silke, kashmir och päls, material som alla tillsammans utgjorde huvuddelen av våra första kollektioner, förklarar Anders och menar att män i alla åldrar idag intresserar sig för sitt yttre och de signaler som kommuniceras via kläder på ett helt annat vis.

Anders Björkstedt

Det är inte utan busslaster med ethos Anders Björkstedt uttalar sig om modeteori. Hans farmors bror var Erling Persson, modegudfadern bakom H&M, och han beskriver hur förtrollningen kring modespråkets kraft

5 4

55

#2 / 2 0 1 3

#2 / 2 0 1 3

runnit nedåt i blodslinjen. – Även farmor hade ett fantastiskt öga för mode. På hennes lager i den H&M-butik hon var chef över hängde rader av sidenklänningar och paljettbeströdda alster som hon själv köpte in och sålde bakom kulisserna till väninnor och privata kunder. Vilket kunde leda till stor dramatik när utsända från huvudkontoret kom för att inventera de hemliga gömmorna. Idag arbetar Anders tillsammans med sin fru och övriga kollegor främst med att återlansera underlinjen Nikolaj by Nikolaj d’Étoiles, som åter ska spegla de värden på vilka han och hans kusin baserade företaget vid dess grundande. – Vi vill ånyo skapa ett varumärke byggt på kärlek, glädje och passion och utveckla Nikolaj d’Étoiles till att bli den lysande stjärna det alltid avsågs att vara.


J.Lindeberg - Titus Jacket, 4899 SEK

Whyred - Syd Kneepatch, 1199 SEK

Fillipa K - Merino Round Neck, 999 SEK

STILGUIDE hösten 2013 Av Toni Collin

These Glory Days - Quilt Bomber Jacket, 1199 SEK

SUPPORTING QUALITY MOMENTS SINCE 1948

These Glory Days - Carlo Leather Jacket, 2999 SEK

Nikolaj d´Ètoiles - Eliot Shirt, 999 SEK

A.O. CMS - The Victory Bomber, 1499 SEK

Neuw - Iggy Crisp Vintage, 1199 SEK

These Glory Days - Brouge (Handmade in England) 2499 SEK

Tommy Hilfiger - Sammy Knit, 1299 SEK

SLDR - väska, 1799 SEK

5 6

57

#2 / 2 0 1 3

#2 / 2 0 1 3


”Om det är en sak som jag har svårt för är det nog hipsterlooken. Den gillar jag inte. Jag tror faktiskt att den irriterar mig lite. Man ser dessa hipsters och tänker; just fucking relax!”

STJÄRNA I NORGE – UNDERDOG I SVERIGE Nytt soloalbum med amerikanska stjärnmusiker. Filmmusik till Daniel Alfredsons Skumtimmen. Turnerande. Thomas Dybdahl är aktuell på flera sätt i höst.

Ord Anders Lundquist

I

sitt hemland Norge tillhör han de allra största. I andra länder är Thomas Dybdahl en typisk kultartist. Men hur vill han presentera sig för någon som inte har hört talas om honom och hans musik? – Men man borde egentligen fråga andra, konstaterar han. Jag svarar lite olika beroende på vem som frågar, men kallar mig oftast singer-songwriter, för enkelhetens skull. Grunden är ganska akustiska saker med spår av folk- och ”roots”-musik och en massa andra eklektiska inslag. Men i grunden är det likafullt popmusik. Thomas började skriva egna låtar när han var 13-14 år. – Det var inte så att jag ”upptäckte att jag hade talang”, det var bara något man gjorde. Men musiken har alltid kommit enkelt och naturligt på något sätt. En snabb process. Texterna har gått segare. Jag jobbar i många veckor för att komma till något jag tycker är okej. Och jag skrev musik länge, till band som jag var med i, innan jag började skriva texter. Textförfattandet började först när jag gjorde skivor i eget namn. Thomas tycker att det är svårt att skriva något som på 4 minuter varken säger för mycket eller för lite. – Om det är för rakt och tydligt kan man göra en ”brainstreaming” i övrigt och låta det flyta. En misslyckad låt försöker ofta säga för mycket. Men man får ut olika saker av olika sånger och många har olika innehåll för olika lyssnare. Hur ser en normal dag ut i ditt liv? – Det är väldigt tudelat. Under turné- och albumperioder så är det bara arbete. Studio-

inspelningar eller konser ter är ganska alltuppslukade händelser. Annars är jag en familjeman, jag har en son på fem år och en fru som jag varit gift med ganska länge. Då är det en helt vanlig dag: man tar sonen till lekplatsen, lagar middag och så. Jag skriver inte sånger hela tiden, det går i perioder. När jag skriver är det intensivt. Enda undantaget är när jag gör filmmusik, det sker lite mer sporadiskt i något som liknar en vanlig arbetsdag. Jag har gjort musik till fyra biofilmer och lite annat. Det senaste jag gjort är till Daniel Alfredsons Skumtimmen, som kommer i höst.

I Norge slog Thomas igenom redan med sitt debutalbum. – Den bara rullade på tills jag hade gått från att vara helt okänd till att ha sålt platina. Det var oväntat och lite speciellt. Om man talar med utländska media så känns det konstigt att det varit topplistemusik hemma: fyra album som debuterat som nummer ett på listan. För om jag drar till Tyskland så är jag en alternativ artist och det är det länge sedan jag varit hemma. Det känns lite märkligt att ha så olika roller. Underdog-stämpeln är en tacksam roll, men jag vill inte byta, ha ha. Många svenska artister är populära i Norge. Varför har då svenskar ofta så litet intresse för norska artister? – Det vet jag inte. Vi gav ut det första albumet i Sverige, på ett litet skivbolag. Och mycket av responsen var ”har han breakat i UK?”. Och när vi sa nej, sa de ”OK, pröva igen”. Så det måste rättfärdigas på det sättet. Det kändes väldigt rakt att få den frågan. De svenska recensionerna var positiva. Men väldigt små.

”Det kommer mycket från vilka som faktiskt spelar på plattan”

Daniel Alfredson var mer intresserad av och involverad i musiken än många filmskapare och det var något som Thomas uppskattade. – Han har inte gått över gränsen och lagt sig i för mycket, det var mer att man kände att musiken spelade en stor roll i filmen. Man stöter på allt möjligt när man gör filmmusik. Vissa gör filmen klar och verkar nästan tänka ”Oj, vi måste ha musik också!”.

Har du något mål för ditt liv och din karriär? – För mig hade det varit skönt att ha en större del av världen som marknad och publik. Kunna dra folk på fler platser. Nu återvänder jag oftast till samma städer. Samma spelställen och festivaler. För att hålla det friskt och spännande måste man nog ha en större del av världen som sin spelplats. Det är mitt mål med nästa platta. Att kunna dra ut på lite längre turnéer. Resande är den bästa kuren för mitt skrivande. Jag får inspiration då. Jag skriver aldrig på turné, men när jag kommer hem dyker det upp idéer.

Skumtimmen var den största produktion han har varit delaktig i, med många människor involverade. – En stor kontrast till filmen jag gjorde med en av mina bästa vänner, Äventyrland, konstaterar han.

Hur vill du beskriva ditt nya album? – Jag tror det är ganska tillgängligt och rakt. Jag tror det är lätt att bli glad av det. Det kommer mycket från vilka som faktiskt spelar på plattan. Visst är grunden sångerna och texterna, men produktionen och musikerna ger det hela en annan tyngd. Jag har med Jay Bellerose på trummor, som spelat på massor av skivor, bland annat albumet Raising Sand med Robert Plant och Alison Krauss och Ray Lamontagne. En annan veteran, Dean Parks, på gitarr. Han har gjort mycket som definieras som västkust. På bas är det David Piltch, som har spelat mycket med Joe Henry. Vi spelade in på The Village Recorder i Los Angeles, i Studio B, som byggdes för Fleetwood Macs uppföljare till Rumours. Det var viktigt att producenten, Larry Klein, och musikerna kände varandra, men också att artisten var något de kunde identifiera sig med. Min kommunikation med dem var dock inte på samma nivå som Larrys. De har sina koder! Är du intresserad av kläder? – Ja, det är jag. Men inte på något militant sätt, jag kan ha många olika sorters saker på mig. Man träffar ju folk, speciellt i subkulturer, som är väldigt snäva i vad de kan ha på sig. Men där är jag inte. Finns det någon röd tråd i vilka kläder du gillar? – Jag är rätt upptagen av vilket snitt kläderna har, att de passar min kropp. Varken för löst eller för stramt. Jag vill inte se ut som en 18årig rocker från Manchester med tighta jeans. Om det är en sak som jag har svårt för är det nog hipsterlooken. Den gillar jag inte. Jag tror faktiskt att den irriterar mig lite. Man ser dessa hipsters och tänker ”just fucking relax!”.

5 8

59

# 21 / 2 0 1 3

#2 / 2 0 1 3


6 0 61

#2 / 2 0 1 3 #2 / 2 0 1 3

reuterwald

A RT & C R EAT IV E


volt sver ige

@voltswed en

C LOTH I N G F O R FA S Hi O N A B L E M E N volt fas h ion . s e

FIL IPPA K • M ORRIS • stu tte rh e im • TI G ER JEANS • WHYRED • neuw • TOMMY HI LF I G ER • THES E G LORY DAYS SA NDQVIST • sams øe sams øe • NUDIE JEA NS • DIESEL • A.O.C MS • S AD D LER • VELOUR B Y NOS TALG I • S EBAG O • AF KLERC KER • B RUUNS BAZAAR Oscar Jacobson • HUM A N SCA L ES • AD I DAS • AHLER • LYLE & S C OTT • B JÖRN B ORG • J.Lindeberg • P ENF I ELD M ICHA EL IS • NIKOL A J D ´ÈTOI LES • ROKI N • woolrich • TOP EC O • REP LAY • EDWI N 6 2 #2 / 2 0 1 3


A .O.CMS ADIDAS AF KLERCKER AHLER BJÖRN BORG BRUUNS BAZAAR OSCAR JACOBSON DIESEL sams ø e sams ø e FILIPPA K HUMAN SCALES J . L indeberg LY L E & S C OT T MICHAELIS MORRIS N eu w N I KO L A J D´È TO I L ES NUDIE JEANS PENFIELD REPL AY ROKIN SADDLER EDWIN SANDQVIST SEBAGO S tutterheim THESE GLO RY DAYS TIGER JEANS TOMMY HILFIGER TOPECO V ELOUR BY NOSTA LGI WHYRED Woolrich

CLOTH ING FO R FAS Hi O NA B LE M E N voltfas h ion . s e


Volt Magasin #2 2013