__MAIN_TEXT__

Page 1

CONNECT

CONNECT

Over Enexis Enexis Netbeheer is één van de 7 netbeheerders in Nederland. De belangrijkste taak van een netbeheerder is het aanleggen en onderhouden van het energienet in Nederland. Bovendien zorgt een netbeheerder voor het transport van energie: het bedrijf vervoert energie van de elektriciteitscentrale of het gasstation naar woning en/of bedrijf. Wie energie afneemt of terug levert, heeft altijd met een netbeheerder te maken. De woonplaats bepaalt welke netbeheerder ter plaatse de netbeheerder is. Er kan niet gekozen worden. Dit komt omdat het energienetwerk in Nederland is aangelegd door verschillende netbeheerders. En elke netbeheerder beheert zijn eigen netwerk. Enexis is in de meeste gevallen netbeheerder in Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg woont. Het is mogelijk dat Enexis-klanten voor gas een andere netbeheerder hebben. Met behulp van de postcode kunt u via het EAN-codeboek opzoeken wie uw netbeheerder is.

­4

Colofon VoltecConnect is een uitgave van Voltec cv. Voltec CV Nieuw Eyckholt 282 6419 DJ HEERLEN Postbus 235 6400 AE HEERLEN T +31 (0)45 571 80 90 F +31 (0)45 571 41 32 E info@voltec.nl www.voltec.nl Voltec is bereikbaar van maandag t/m donderdag van 8.15 tot 17.00 uur. Vrijdag van 8.15 tot 16.00 uur. Concept en realisatie: Mediaan Communicatie bv, Heerlen Fotografie: Theo Schrooders e.o. Drukwerk: Schrijen-Lippertz MediaNova bv

Enexis noodset voor snelle oplossingen stroomstoring In Voltec Connect nummer 6 van september 2016 hebben we al eens gesproken over de noodset die Voltec samen met Enexis heeft ontwikkeld. Grootschalige stroomstoringen in Amsterdam, Schiphol en de Randstad hebben maar weer eens aangetoond hoe belangrijk de continuïteit van onze stroomvoorziening is. Vliegtuigen op Schiphol kunnen niet vertrekken, bagage blijft staan, treinen en metro’s staan stil, er is chaos op straat door niet functionerende verkeerslichten en bedrijven vallen met hun productie stil als er geen elektriciteit is. En dan zijn er nog de persoonlijke ongemakken in huis. Chaos en schade ontstaan snel en worden alleen maar erger naarmate de afwezigheid van spanning aanhoudt. Dat nog los van de frustraties en ergernis die het uitvallen van de stroom met zich meebrengt. Om dit te voorkomen verplicht de overheid energieleveranciers storingen zo snel mogelijk te verhelpen en legt ze hoge boetes op voor elk uur dat de stroom is uitgevallen. De oorzaken van een spanningsuitval zijn legio. Een van de zwakke schakels in de energiedistributie is de middelspanningstransformator. Bij het uitvallen daarvan wordt het achterliggende netwerk niet meer gevoed en valt de spanning van hele wijken en gebieden uit. Door het inzetten van noodstroomgeneratoren kan het getroffen middelspanningsnetwerk snel weer van spanning worden voorzien. Nu worden dit soort installaties niet snel even aangesloten met behulp van een kabelhaspeltje. Er moeten meerdere kabels tussen het verdeelstation, waar de defecte transformator staat, en de noodstroomgenerator/container worden gelegd en aangesloten. Aangezien het om spanningen tussen 10.000 en 20.000 Volt gaat en om stromen van meer dan 1000 ampère is dit geen eenvoudige klus. De kabel die op een haspel wordt aangeleverd moet hiervoor op lengte worden geknipt en voorzien van aansluitvlaggen, een klus die doorgaans tussen de 12 en 24 uur kan duren.

Samen met Enexis heeft Voltec (leverancier van de hoog flexibele middelspanningskabel) een noodset ontwikkel. Het systeem bestaat uit drie containers met hierin drie verschillende lengtes kabel en voorzien van een MV-CONNEX™ middelspanningsstekker van de Zwitserse firma Pfisterer. Eén enkele kabel is geschikt voor 20.000 Volt en 1.200 Ampère. Door gebruik te maken van verschillende lengtes kunnen totaallengtes gerealiseerd worden van 30, 60, 90 en 120 meter. Dat is voldoende om elke mogelijk afstand tussen verdeler en generator te overbruggen op alle middelspanningsstations van Enexis. Een aansluiting tussen verdeelstation en generator bestaat uit 2 kabels van 15 meter en is voorzien van een aansluitvlag en een stekker, eventueel verlengd met 30 en/of 60 meter kabels met twee stekkers aan beide uiteinden. De stekkers worden door een mof aan elkaar gekoppeld. Door het parallel leggen van vier van deze verbindingen per fase kan 4.000 Ampère worden aangesloten. Deze oplossing maakt een snelle opbouw en aansluiting tussen verdeelstation en generator binnen de 8 uur mogelijk.

Deel 3 in onze serie over kabeltechniek.

Over het hoe en waarom van afschermingen Kabels en vooral instrumentatiekabels waar we ons in onze serie over kabeltechniek op richten hebben altijd een afscherming. Deze afscherming wordt aangebracht tegen elektromagnetisch stralingen (lees storingen) afkomstig van buiten. Die kunnen de communicatiesignalen in de kabel verstoren. De afscherming wordt tevens toegepast om uitstraling veroorzaakt door de communicatiesignalen zelf te voorkomen.

De afscherming wordt bereikt door een aluminium polyester tape om de aders te wikkelen. Aangezien aluminium folie nogal gauw scheurt is deze aan één kant voorzien van een polyester laag. De geleidende kant van de aluminium polyester tape bevindt zich aan de binnenkant. Hier zit ook een vertinde aarddraad die contact maakt met de geleidende kant van de aluminium polyester tape. De buitenkant (polyester) is vaak blauwig of gelig van kleur. Het geheel wordt omwikkeld met een transparante folie. Naast aluminium wordt ook koperen polyester tape of een vlechtwerk van vertinde draden toegepast, meestal bij kabels voor hoog frequente toepassingen. Naast een collectieve afscherming (Overal Screen) worden de afzonderlijke aderparen tevens voorzien van een eigen individuele afscherming (Individual Screen). Dit wordt ook wel PiMF genoemd, dat staat voor Pair-in-MetalFoil.

instrumentatiekabels zijn SWA en SWB. De SWA Steel Wire Armoured bestaat uit gegalvaniseerde staaldraden van minimaal 0,9 millimeter in doorsnede. Die worden parallel om de kabel aangebracht en moeten deze voor minimaal 90% volledig afdekken, e.e.a. volgens de norm EN10257-1. Dit is een sterke armering met een redelijke flexibiliteit en is geschikt voor trekbelastingen.

Foto LEONI Kerpen - SWB armeering

Foto: LEONI Kerpen RE-2X(St)Y PiMF

Bij een SWB Steel Wire Brading – wel bekend als Q-type - wordt een vlechtwerk van staaldraden met een doorsnede van 0,3 millimeter aangebracht. Het aanbrengen gebeurt door een complexe vlechtmachine en is een langzaam proces. Voordelen van een SWB-kabel t.o.v. een SWA is de veel hogere graad van buigbaarheid. Deze lichtgewicht armering voor de SWB-kabel is vooral in Nederland populair en kan Voltec in diverse maten uit voorraad leveren.

Foto: LEONI Kerpen RE-2X(St)Y

Foto: LEONI Kerpen SWB armering

Armering Gearmeerde kabels zijn voorzien van een mechanische bescherming van verzinkte staaldraden die volledig aansluitend om de kabel wordt aangebracht. Daaroverheen komt een buitenmantel. De twee belangrijkste armeringen die gebruikt worden voor

Daarnaast kennen we de SR-armering, Corrugated Steel Tape. Deze biedt 100% dekking en is een zeer effectieve bescherming tegen knaagdieren. De B-armering, Galvanized Steel Tape, bestaat uit twee elkaar overlappende stalen tapes. Deze armering is een uitstekende bescherming tegen druk, inslag en knaagdieren.

De belangrijkste voordelen van deze noodset zijn de flexibiliteit, de inzetsnelheid, het meervoudig gebruik een het sneller oplossen van storingen. Bijkomend voordeel: lagere boetes voor Enexis.

Leoni Kerpen Ruim 80 jaar is LEONI Kerpen internationaal actief als producent van elektrische draad- en kabelproducten ten behoeve van energie- en datatransport. In deze periode heeft het bedrijf wereldwijd een uitstekende naam verworven als gerenommeerd leverancier van hoogwaardige en speciale kabel producten. Tot de afnemers behoren naast de automobielbranche, energiebedrijven en de overheid grote industriële bedrijven. In de chemische en

petrochemische industrie is LEONI een gewaardeerde partner vanwege haar know how (cable-engineering) en het leveren van maatwerkoplossingen. Daarnaast levert het bedrijf adviezen hoe te handelen in bijzondere omstandigheden waarin kabels terecht kunnen komen. De optimale logistiek waarmee men afnemers van dienst is, draagt bij aan de waardering die zij hebben voor de producten en diensten die het bedrijf levert.

VOLTEC CONNECT • NR. 12 • JUNI 2018

Vandaag besteld, morgen in huis Stel: ik heb op internet een lamp gezien die ik zo mooi vind dat ik hem meteen aanschaf. De webwinkel belooft dat het bestelde artikel de volgende dag geleverd wordt en stelt me graag in de gelegenheid de weg te volgen die mijn aankoop aflegt. De volgende dag wordt de lamp keurig op tijd bezorgd. Vandaag besteld, morgen in huis. We zijn er helemaal aan gewend, privé en zakelijk is het gemeengoed ondertussen. Snel, sneller, snelst. We horen het meer en meer, ook van onze klanten. Zelfs tijdens de realisatie van complexe projecten waarbij klant-specifieke kabel gebruikt wordt. Als die voorradig is levert dat geen problemen op. Levertijden ontstaan pas als we vanwege bepaalde specificaties of ontbrekende volumes niet uit voorraad kunnen leveren. Lang niet iedereen realiseert zich dat echter. ‘Een kabel is toch een eenvoudig product’, zegt men dan. ‘Eén of meer geleiders voorzien van isolatie en een buitenmantel. Wat is daar nou moeilijk aan?’ Graag wil ik hier toch begrip vragen voor levertijden bij de fabrikanten waarvan wij onze kabels betrekken. Uiteindelijk zijn zij afhankelijk van diverse factoren om te kunnen produceren: het moment van bestellen, wel of geen grondstoffen verkrijgbaar, datasheets, doorlooptijden, ruimte in de productieprocessen en planningen, voorraden, CPR-classificeringen, prijsdruk en nog veel meer. Voor een opdrachtgever een kabel produceren die er niet is kost nu eenmaal tijd. En is meestal flink duurder als wij extra druk op de ketel zetten om ‘snel, sneller, snelst’ te leveren. Mijn advies: zorg er zoveel mogelijk voor dat je op tijd bestelt. En als dat niet kan bekijk samen met ons eerst of er misschien een geschikt alternatief is. Dat voorkomt risico’s en problemen en is in alle gevallen een stuk goedkoper.

Peter van de Goor, commercieel directeur

1


CONNECT

CPR: hoe zit dat nu met machines? Jaarlijks sterven er in Europa 4000 mensen als gevolg van brand. Aangezien 90% van de branden plaatsvindt in gebouwen en we daar ook 90% van de tijd doorbrengen, heeft de Europese wetgeving Construction Products Regulation (CPR) tot doel om risico's tijdens brand in gebouwen te verminderen. CPR is ingevoerd in juli 2017 en zorgt voor eenduidigheid over de classificatie van het brandgedrag van kabels in Europa.

De NEN-EN-IEC60204 verwijst niet naar de NEN1010 en/of een andere CPR-norm hetgeen betekent dat de CPR niet van toepassing is op machines. Dit klopt inderdaad met de strekking van de CPR, namelijk dat deze alleen betrekking heeft op gebouw gebonden installaties. Een machine is natuurlijk geen gebouw gebonden installatie. Als de machine is aangesloten op een verdeler (EN61439) en vandaar uit wordt geschakeld, hetgeen bij grote machines het geval is, is de CPR evenmin van toepassing op de kabel die beide verbindt. Gebouw NEN-EN-IEC60204 Geen CPR Verdeler EN61439

2

Construction Products Regulation (CPR) is een Europese veiligheidseis. Voor kabels is die eis vastgelegd in de norm EN50575. Volgens het Nederlandse Bouwbesluit zijn kabels echter geen bouwmaterialen en zou de CPR niet van toepassing zijn. In bouwwerken dient voor laagspanningsinstallaties (tot 1kV) ofwel de gebouw gebonden installaties de norm NEN1010 te worden toegepast. In deze NEN1010 wordt voor de keuze van de CPR-brandklasse verwezen naar de NEN 8012 (brandklasse selectie). Indien we daarentegen met een machine te maken hebben, is de norm NEN-EN-IEC60204, elektrische veiligheid van machines, van toepassing. Een machine kan bijvoorbeeld een productielijn, een robotarm of een procesinstallatie zijn en een omvangrijk deel van het gebouw in beslag nemen.

Machine

NEN1010 -> NEN8012 CPR Gebouw gebonden installaties

CONNECT

Over meertaligheid, gevoel voor de verkoop en atletiek

IEC 60079-14 ATEX: praktische gasdichte kabel ATEX staat voor de Franse benaming ATmosphères EXplosibles en wordt als synoniem gebruikt voor twee Europese richtlijnen op het gebied van explosiegevaar onder atmosferische omstandigheden.

Voor wie bij Voltec in de sales aan de slag gaat, is meertaligheid een onmisbare eigenschap. Toen Yolanda Acebron met haar kennis van de Franse, Italiaanse en Engelse taal in einde 2016 bij Voltec voor binnendienstmedewerker solliciteerde, had ze meteen een voorsprong op haar medekandidaten. ‘Ik heb, voordat ik naar Voltec kwam, in België ruim twintig jaar voor een internationale meubelgroothandel gewerkt en bij Neptunus, een specialist in tenten en paviljoenen voor kleine en grote evenementen, die in allerlei landen actief is. Bij beide bedrijven heb in bovendien in de verkoop gewerkt. Ik heb er een stevige basis voor meertaligheid gelegd en ruim ervaring opgedaan in de sales. Dat komt me in mijn huidige job prima van pas’, vertelt ze enthousiast.

‘Ik kom elke dag met plezier naar mijn werk en wil dat graag nog lang zo houden.’ De kabelbranche was voor Yolanda nieuw en onontgonnen terrein, blikt ze kort terug op haar start in 2017. ‘Met de hulp en de kennis en ervaring van mijn Voltec-collega’s heb ik me de basis van alles wat kabel is gelukkig snel eigen kunnen maken. Natuurlijk, ik leer nog elke dag bij, er is altijd wel iets wat ik niet weet. Om mijn klanten van dienst te zijn en te adviseren, orders te verwerken, offertes op te stellen, planningen te maken en een verkoopproces administratief te volgen en af te handelen heb ik ondertussen genoeg kennis vergaard. Ik vind het leuk en afwisselend werk,

het contact met klanten bevalt me prima. En waar ik in het begin vooral offertes maakte voor Belgische klanten, ben ik ondertussen steeds vaker actief in de Nederlandse markt. We werken bij Voltec met een klein en enthousiast team in een prettige en collegiale sfeer, iedereen helpt elkaar waar dat kan en gunt de ander zijn of haar succes. Dat is fijn om te ervaren.’ Yolanda Acebron maakte haar entree bij Voltec, omdat er een vacature was voor een verkoopmedewerker bij de binnendienst voor de Belgische klanten en ze die uitdaging wel zag zitten. ‘Ik begon eerst via het uitzendbureau en het klikte meteen goed. Mijn gevoel en dat van het bedrijf was positief en ik kon hier in Heerlen snel aan de slag met een vast arbeidscontract. Nu, ruim een jaar later, heb ik hier mijn draai wel gevonden. Ik kom elke dag met plezier naar mijn werk en wil dat graag nog lang zo houden.’ In haar vrije tijd is Yolanda een enthousiast wandelaar en fietser. ‘Ik ben graag buiten, dat ontspant en zorgt ervoor dat ik mijn hoofd kan leegmaken. Wandelen en fietsen is bovendien gezond en lekker om te doen.’ Ook pakt ze geregeld een boek of een tijdschrift, want lezen is een volgende liefhebberij waar ze graag haar tijd mee doorbrengt. Daarnaast helpt ze haar zoon waar dat maar kan met zijn sportcarrière en slaat ze de nodige uren stuk langs de atletiekbaan. ‘Hij is een talentvol loper en heeft zich toegelegd op de middellange afstanden: de 800 en 1500 meter. Ik steun hem in zijn ambitie een topper te worden en alles uit zijn sport te halen wat er mogelijk in zit. Hoewel hij nog jong is en we niet weten waar precies zijn top ligt, help ik hem graag zijn dromen na te jagen en te realiseren.’

Voltec krijgt geregeld de vraag om instrumentatiekabels te leveren die voldoen aan de norm IEC 6007914 ofwel gasdicht zijn. Die kabels moeten voldoen aan wat bekend staat als de breathing-test. Deze test toetst het uitstroomeffect van gassen in kabels. De breathing-test zelf hebben we eerder beschreven in Voltec Connect 7 (December 2016). Kabels die gelegd worden tussen verschillende Exzones (een zone met gevaar voor explosies) of tussen een Ex-zone en een veilige zone moeten zodanig worden aangesloten dat er geen gassen door de kabel kunnen stromen van de ene zone naar de andere. De norm IEC 60079-14 beschrijft hiervoor de test indien geen Barrier Glands worden toegepast. Door de constructie van instrumentatiekabels voldoen alleen laag parige kabels aan deze test. Hoog parige kabels hebben meer loze ruimte tussen de paren: het gas kan daarin ontsnappen. Hierdoor moeten deze kabels in een Ex omgeving door middel van Barrier Glands worden ingevoerd in de besturingskasten. Het aansluiten van een dergelijk Barrier Gland is een kostbare en arbeidsintensieve aangelegenheid. In een normale wartel wordt de gehele kabel doorgevoerd en geklemd om de buitenmantel, bij een ‘Barrier Gland’ wordt ook de eventuele armering vastgezet. Daarnaast worden de afzonderlijke aders doorgevoerd en afgedicht met behulp van een elastomeer waardoor er een gasdichte afsluiting ontstaat. Voltec biedt nu ook hoog parige instrumentatiekabels aan die voldoen aan de norm IEC 60079-14. Het gebruik van een Barrier Gland is daarbij niet noodzakelijk. Onze Voltec Gas-stop Instrumentatiekabel is perfect rond voor een goede afdichting op de wartel. De loze ruimte tussen de aderparen is gevuld met een niet hygroscopisch vulmiddel dat de doorstroom van gas voorkomt.

De Voltec Gas-stop Instrumentatiekabel wordt op specificatie geproduceerd en is in de volgende uitvoeringen verkrijgbaar: Aders Koper, klasse 1, 2 en 5 0,5, 0,75 en 1,3 mm² Ader isolatie PVC, XLPE, LSZH Ader kleur Wit en zwart, genummerd Aantal paren 1x2; 1x3; 2x2; 4x2; 8x2 12x2; 16x2 en 24x2 Individuele afscherming Aluminium/Polyester met vertinde aarddraad, PiMF Collectieve afscherming Aluminium/Polyester met vertinde aarddraad Mantel PVC, LSZH Mantel kleur Blauw of Zwart Normen NEN-EN 50288-7 Instrumentatie kabelnorm NEN-EN-IEC 60079-14 Explosieve atmosferen NEN-EN-IEC 60332-1/3-24 Beproeving verticale brandvoortplanting NEN-EN 50575 CPR Classification Dca en Cca

Barrier Gland (Bron: Hawke)

Voltec Gas-stop Instrumentatiekabel

Polyetheen XLPE verbetert eigenschappen kunststof Polyetheen als isolatiemateriaal voor kabels ontstaat doormiddel van polymerisatie, het proces van het met elkaar verbinden van etheen (C2H4) moleculen in lange dunne ketens. Zuiver polyetheen bestaat alleen uit koolstofatomen en waterstofatomen. Voordat het toegepast kan worden als isolatiemateriaal worden additieven toegevoegd om het materiaal UV-bestendig te maken, te kleuren en andere eigenschappen te geven. Bij verwarming boven het smeltpunt verdwijnen deze verbindingen en kan het materiaal elke vorm worden gegeven. Dit gebeurt in de extruder die het polyetheengranulaat samenperst en verhit zodat het als aderisolatie of mantel om de kabel kan worden aangebracht. De lange en zeer dunne polyetheenketens lopen willekeurig door elkaar, waar ze elkaar raken ontstaat een verbinding (kristallijne zones). Die geven het materiaal zijn stevigheid en worden wel XLPE of VPE genoemd, Duits voor Vernetztes Polyethylen. Het is een proces voor het verbeteren van de eigenschappen van plastic. Door middel van vernetting worden extra verbindingen tussen de ketens gevormd die het materiaal verharden. XLPE is beter bestand tegen vervormingen bij hogere temperaturen, tegen chemicaliën en oplosmiddelen en tegen buigen. Het is harder en slijtvaster dan standaard plastics. Vernetting kan op verschillende manieren gebeuren: chemisch of via bestraling. Chemische vernetting bestaat uit het toevoegen van peroxide of silaan. Dit gebeurt bij temperaturen tussen de 160° en 200° C. Nadeel van deze thermische vorm van vernetting is dat het materiaal veroudert tijdens het proces. De toevoegingen zijn tevens thermisch instabiel en zorgen ervoor dat materiaal op langere termijn veroudert. Elektronen bestraling (Electron-beam irradiation) gebeurt bij temperaturen tussen 40° en 60° C waarbij elektronen (negatief geladen deeltjes) op het materiaal worden geschoten met bijna de lichtsnelheid (300.000 km/s). Dit alles vindt plaats in een vacuümproces en is vergelijkbaar met een oud televisiescherm waarbij elektronen door een magnetisch veld op het beeldscherm worden geschoten. Deze elektronen, Beta-stralen, zorgen ervoor dat extra elektronen van moleculen los schieten en bijdragen aan de vernetting van de moleculen.

Meer informatie: https://www.youtube.com/watch?v=k-51vW9cs40 https://www.youtube.com/watch?v=do21NVFfop4

XLPE gemaakt door middel van Electron-beam irradiation is stabieler en veroudert nauwelijks. LEONI gebruikt dit bij kabels voor zonnepanelen. De invloed van UV-stralen en temperatuurschommelingen is daar vaak het grootst. Solar kabels voldoen aan de Europese norm NEN-EN50618.

3


CONNECT

CPR: hoe zit dat nu met machines? Jaarlijks sterven er in Europa 4000 mensen als gevolg van brand. Aangezien 90% van de branden plaatsvindt in gebouwen en we daar ook 90% van de tijd doorbrengen, heeft de Europese wetgeving Construction Products Regulation (CPR) tot doel om risico's tijdens brand in gebouwen te verminderen. CPR is ingevoerd in juli 2017 en zorgt voor eenduidigheid over de classificatie van het brandgedrag van kabels in Europa.

De NEN-EN-IEC60204 verwijst niet naar de NEN1010 en/of een andere CPR-norm hetgeen betekent dat de CPR niet van toepassing is op machines. Dit klopt inderdaad met de strekking van de CPR, namelijk dat deze alleen betrekking heeft op gebouw gebonden installaties. Een machine is natuurlijk geen gebouw gebonden installatie. Als de machine is aangesloten op een verdeler (EN61439) en vandaar uit wordt geschakeld, hetgeen bij grote machines het geval is, is de CPR evenmin van toepassing op de kabel die beide verbindt. Gebouw NEN-EN-IEC60204 Geen CPR Verdeler EN61439

2

Construction Products Regulation (CPR) is een Europese veiligheidseis. Voor kabels is die eis vastgelegd in de norm EN50575. Volgens het Nederlandse Bouwbesluit zijn kabels echter geen bouwmaterialen en zou de CPR niet van toepassing zijn. In bouwwerken dient voor laagspanningsinstallaties (tot 1kV) ofwel de gebouw gebonden installaties de norm NEN1010 te worden toegepast. In deze NEN1010 wordt voor de keuze van de CPR-brandklasse verwezen naar de NEN 8012 (brandklasse selectie). Indien we daarentegen met een machine te maken hebben, is de norm NEN-EN-IEC60204, elektrische veiligheid van machines, van toepassing. Een machine kan bijvoorbeeld een productielijn, een robotarm of een procesinstallatie zijn en een omvangrijk deel van het gebouw in beslag nemen.

Machine

NEN1010 -> NEN8012 CPR Gebouw gebonden installaties

CONNECT

Over meertaligheid, gevoel voor de verkoop en atletiek

IEC 60079-14 ATEX: praktische gasdichte kabel ATEX staat voor de Franse benaming ATmosphères EXplosibles en wordt als synoniem gebruikt voor twee Europese richtlijnen op het gebied van explosiegevaar onder atmosferische omstandigheden.

Voor wie bij Voltec in de sales aan de slag gaat, is meertaligheid een onmisbare eigenschap. Toen Yolanda Acebron met haar kennis van de Franse, Italiaanse en Engelse taal in einde 2016 bij Voltec voor binnendienstmedewerker solliciteerde, had ze meteen een voorsprong op haar medekandidaten. ‘Ik heb, voordat ik naar Voltec kwam, in België ruim twintig jaar voor een internationale meubelgroothandel gewerkt en bij Neptunus, een specialist in tenten en paviljoenen voor kleine en grote evenementen, die in allerlei landen actief is. Bij beide bedrijven heb in bovendien in de verkoop gewerkt. Ik heb er een stevige basis voor meertaligheid gelegd en ruim ervaring opgedaan in de sales. Dat komt me in mijn huidige job prima van pas’, vertelt ze enthousiast.

‘Ik kom elke dag met plezier naar mijn werk en wil dat graag nog lang zo houden.’ De kabelbranche was voor Yolanda nieuw en onontgonnen terrein, blikt ze kort terug op haar start in 2017. ‘Met de hulp en de kennis en ervaring van mijn Voltec-collega’s heb ik me de basis van alles wat kabel is gelukkig snel eigen kunnen maken. Natuurlijk, ik leer nog elke dag bij, er is altijd wel iets wat ik niet weet. Om mijn klanten van dienst te zijn en te adviseren, orders te verwerken, offertes op te stellen, planningen te maken en een verkoopproces administratief te volgen en af te handelen heb ik ondertussen genoeg kennis vergaard. Ik vind het leuk en afwisselend werk,

het contact met klanten bevalt me prima. En waar ik in het begin vooral offertes maakte voor Belgische klanten, ben ik ondertussen steeds vaker actief in de Nederlandse markt. We werken bij Voltec met een klein en enthousiast team in een prettige en collegiale sfeer, iedereen helpt elkaar waar dat kan en gunt de ander zijn of haar succes. Dat is fijn om te ervaren.’ Yolanda Acebron maakte haar entree bij Voltec, omdat er een vacature was voor een verkoopmedewerker bij de binnendienst voor de Belgische klanten en ze die uitdaging wel zag zitten. ‘Ik begon eerst via het uitzendbureau en het klikte meteen goed. Mijn gevoel en dat van het bedrijf was positief en ik kon hier in Heerlen snel aan de slag met een vast arbeidscontract. Nu, ruim een jaar later, heb ik hier mijn draai wel gevonden. Ik kom elke dag met plezier naar mijn werk en wil dat graag nog lang zo houden.’ In haar vrije tijd is Yolanda een enthousiast wandelaar en fietser. ‘Ik ben graag buiten, dat ontspant en zorgt ervoor dat ik mijn hoofd kan leegmaken. Wandelen en fietsen is bovendien gezond en lekker om te doen.’ Ook pakt ze geregeld een boek of een tijdschrift, want lezen is een volgende liefhebberij waar ze graag haar tijd mee doorbrengt. Daarnaast helpt ze haar zoon waar dat maar kan met zijn sportcarrière en slaat ze de nodige uren stuk langs de atletiekbaan. ‘Hij is een talentvol loper en heeft zich toegelegd op de middellange afstanden: de 800 en 1500 meter. Ik steun hem in zijn ambitie een topper te worden en alles uit zijn sport te halen wat er mogelijk in zit. Hoewel hij nog jong is en we niet weten waar precies zijn top ligt, help ik hem graag zijn dromen na te jagen en te realiseren.’

Voltec krijgt geregeld de vraag om instrumentatiekabels te leveren die voldoen aan de norm IEC 6007914 ofwel gasdicht zijn. Die kabels moeten voldoen aan wat bekend staat als de breathing-test. Deze test toetst het uitstroomeffect van gassen in kabels. De breathing-test zelf hebben we eerder beschreven in Voltec Connect 7 (December 2016). Kabels die gelegd worden tussen verschillende Exzones (een zone met gevaar voor explosies) of tussen een Ex-zone en een veilige zone moeten zodanig worden aangesloten dat er geen gassen door de kabel kunnen stromen van de ene zone naar de andere. De norm IEC 60079-14 beschrijft hiervoor de test indien geen Barrier Glands worden toegepast. Door de constructie van instrumentatiekabels voldoen alleen laag parige kabels aan deze test. Hoog parige kabels hebben meer loze ruimte tussen de paren: het gas kan daarin ontsnappen. Hierdoor moeten deze kabels in een Ex omgeving door middel van Barrier Glands worden ingevoerd in de besturingskasten. Het aansluiten van een dergelijk Barrier Gland is een kostbare en arbeidsintensieve aangelegenheid. In een normale wartel wordt de gehele kabel doorgevoerd en geklemd om de buitenmantel, bij een ‘Barrier Gland’ wordt ook de eventuele armering vastgezet. Daarnaast worden de afzonderlijke aders doorgevoerd en afgedicht met behulp van een elastomeer waardoor er een gasdichte afsluiting ontstaat. Voltec biedt nu ook hoog parige instrumentatiekabels aan die voldoen aan de norm IEC 60079-14. Het gebruik van een Barrier Gland is daarbij niet noodzakelijk. Onze Voltec Gas-stop Instrumentatiekabel is perfect rond voor een goede afdichting op de wartel. De loze ruimte tussen de aderparen is gevuld met een niet hygroscopisch vulmiddel dat de doorstroom van gas voorkomt.

De Voltec Gas-stop Instrumentatiekabel wordt op specificatie geproduceerd en is in de volgende uitvoeringen verkrijgbaar: Aders Koper, klasse 1, 2 en 5 0,5, 0,75 en 1,3 mm² Ader isolatie PVC, XLPE, LSZH Ader kleur Wit en zwart, genummerd Aantal paren 1x2; 1x3; 2x2; 4x2; 8x2 12x2; 16x2 en 24x2 Individuele afscherming Aluminium/Polyester met vertinde aarddraad, PiMF Collectieve afscherming Aluminium/Polyester met vertinde aarddraad Mantel PVC, LSZH Mantel kleur Blauw of Zwart Normen NEN-EN 50288-7 Instrumentatie kabelnorm NEN-EN-IEC 60079-14 Explosieve atmosferen NEN-EN-IEC 60332-1/3-24 Beproeving verticale brandvoortplanting NEN-EN 50575 CPR Classification Dca en Cca

Barrier Gland (Bron: Hawke)

Voltec Gas-stop Instrumentatiekabel

Polyetheen XLPE verbetert eigenschappen kunststof Polyetheen als isolatiemateriaal voor kabels ontstaat doormiddel van polymerisatie, het proces van het met elkaar verbinden van etheen (C2H4) moleculen in lange dunne ketens. Zuiver polyetheen bestaat alleen uit koolstofatomen en waterstofatomen. Voordat het toegepast kan worden als isolatiemateriaal worden additieven toegevoegd om het materiaal UV-bestendig te maken, te kleuren en andere eigenschappen te geven. Bij verwarming boven het smeltpunt verdwijnen deze verbindingen en kan het materiaal elke vorm worden gegeven. Dit gebeurt in de extruder die het polyetheengranulaat samenperst en verhit zodat het als aderisolatie of mantel om de kabel kan worden aangebracht. De lange en zeer dunne polyetheenketens lopen willekeurig door elkaar, waar ze elkaar raken ontstaat een verbinding (kristallijne zones). Die geven het materiaal zijn stevigheid en worden wel XLPE of VPE genoemd, Duits voor Vernetztes Polyethylen. Het is een proces voor het verbeteren van de eigenschappen van plastic. Door middel van vernetting worden extra verbindingen tussen de ketens gevormd die het materiaal verharden. XLPE is beter bestand tegen vervormingen bij hogere temperaturen, tegen chemicaliën en oplosmiddelen en tegen buigen. Het is harder en slijtvaster dan standaard plastics. Vernetting kan op verschillende manieren gebeuren: chemisch of via bestraling. Chemische vernetting bestaat uit het toevoegen van peroxide of silaan. Dit gebeurt bij temperaturen tussen de 160° en 200° C. Nadeel van deze thermische vorm van vernetting is dat het materiaal veroudert tijdens het proces. De toevoegingen zijn tevens thermisch instabiel en zorgen ervoor dat materiaal op langere termijn veroudert. Elektronen bestraling (Electron-beam irradiation) gebeurt bij temperaturen tussen 40° en 60° C waarbij elektronen (negatief geladen deeltjes) op het materiaal worden geschoten met bijna de lichtsnelheid (300.000 km/s). Dit alles vindt plaats in een vacuümproces en is vergelijkbaar met een oud televisiescherm waarbij elektronen door een magnetisch veld op het beeldscherm worden geschoten. Deze elektronen, Beta-stralen, zorgen ervoor dat extra elektronen van moleculen los schieten en bijdragen aan de vernetting van de moleculen.

Meer informatie: https://www.youtube.com/watch?v=k-51vW9cs40 https://www.youtube.com/watch?v=do21NVFfop4

XLPE gemaakt door middel van Electron-beam irradiation is stabieler en veroudert nauwelijks. LEONI gebruikt dit bij kabels voor zonnepanelen. De invloed van UV-stralen en temperatuurschommelingen is daar vaak het grootst. Solar kabels voldoen aan de Europese norm NEN-EN50618.

3


CONNECT

CONNECT

Over Enexis Enexis Netbeheer is één van de 7 netbeheerders in Nederland. De belangrijkste taak van een netbeheerder is het aanleggen en onderhouden van het energienet in Nederland. Bovendien zorgt een netbeheerder voor het transport van energie: het bedrijf vervoert energie van de elektriciteitscentrale of het gasstation naar woning en/of bedrijf. Wie energie afneemt of terug levert, heeft altijd met een netbeheerder te maken. De woonplaats bepaalt welke netbeheerder ter plaatse de netbeheerder is. Er kan niet gekozen worden. Dit komt omdat het energienetwerk in Nederland is aangelegd door verschillende netbeheerders. En elke netbeheerder beheert zijn eigen netwerk. Enexis is in de meeste gevallen netbeheerder in Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg woont. Het is mogelijk dat Enexis-klanten voor gas een andere netbeheerder hebben. Met behulp van de postcode kunt u via het EAN-codeboek opzoeken wie uw netbeheerder is.

­4

Colofon VoltecConnect is een uitgave van Voltec cv. Voltec CV Nieuw Eyckholt 282 6419 DJ HEERLEN Postbus 235 6400 AE HEERLEN T +31 (0)45 571 80 90 F +31 (0)45 571 41 32 E info@voltec.nl www.voltec.nl Voltec is bereikbaar van maandag t/m donderdag van 8.15 tot 17.00 uur. Vrijdag van 8.15 tot 16.00 uur. Concept en realisatie: Mediaan Communicatie bv, Heerlen Fotografie: Theo Schrooders e.o. Drukwerk: Schrijen-Lippertz MediaNova bv

Enexis noodset voor snelle oplossingen stroomstoring In Voltec Connect nummer 6 van september 2016 hebben we al eens gesproken over de noodset die Voltec samen met Enexis heeft ontwikkeld. Grootschalige stroomstoringen in Amsterdam, Schiphol en de Randstad hebben maar weer eens aangetoond hoe belangrijk de continuïteit van onze stroomvoorziening is. Vliegtuigen op Schiphol kunnen niet vertrekken, bagage blijft staan, treinen en metro’s staan stil, er is chaos op straat door niet functionerende verkeerslichten en bedrijven vallen met hun productie stil als er geen elektriciteit is. En dan zijn er nog de persoonlijke ongemakken in huis. Chaos en schade ontstaan snel en worden alleen maar erger naarmate de afwezigheid van spanning aanhoudt. Dat nog los van de frustraties en ergernis die het uitvallen van de stroom met zich meebrengt. Om dit te voorkomen verplicht de overheid energieleveranciers storingen zo snel mogelijk te verhelpen en legt ze hoge boetes op voor elk uur dat de stroom is uitgevallen. De oorzaken van een spanningsuitval zijn legio. Een van de zwakke schakels in de energiedistributie is de middelspanningstransformator. Bij het uitvallen daarvan wordt het achterliggende netwerk niet meer gevoed en valt de spanning van hele wijken en gebieden uit. Door het inzetten van noodstroomgeneratoren kan het getroffen middelspanningsnetwerk snel weer van spanning worden voorzien. Nu worden dit soort installaties niet snel even aangesloten met behulp van een kabelhaspeltje. Er moeten meerdere kabels tussen het verdeelstation, waar de defecte transformator staat, en de noodstroomgenerator/container worden gelegd en aangesloten. Aangezien het om spanningen tussen 10.000 en 20.000 Volt gaat en om stromen van meer dan 1000 ampère is dit geen eenvoudige klus. De kabel die op een haspel wordt aangeleverd moet hiervoor op lengte worden geknipt en voorzien van aansluitvlaggen, een klus die doorgaans tussen de 12 en 24 uur kan duren.

Samen met Enexis heeft Voltec (leverancier van de hoog flexibele middelspanningskabel) een noodset ontwikkel. Het systeem bestaat uit drie containers met hierin drie verschillende lengtes kabel en voorzien van een MV-CONNEX™ middelspanningsstekker van de Zwitserse firma Pfisterer. Eén enkele kabel is geschikt voor 20.000 Volt en 1.200 Ampère. Door gebruik te maken van verschillende lengtes kunnen totaallengtes gerealiseerd worden van 30, 60, 90 en 120 meter. Dat is voldoende om elke mogelijk afstand tussen verdeler en generator te overbruggen op alle middelspanningsstations van Enexis. Een aansluiting tussen verdeelstation en generator bestaat uit 2 kabels van 15 meter en is voorzien van een aansluitvlag en een stekker, eventueel verlengd met 30 en/of 60 meter kabels met twee stekkers aan beide uiteinden. De stekkers worden door een mof aan elkaar gekoppeld. Door het parallel leggen van vier van deze verbindingen per fase kan 4.000 Ampère worden aangesloten. Deze oplossing maakt een snelle opbouw en aansluiting tussen verdeelstation en generator binnen de 8 uur mogelijk.

Deel 3 in onze serie over kabeltechniek.

Over het hoe en waarom van afschermingen Kabels en vooral instrumentatiekabels waar we ons in onze serie over kabeltechniek op richten hebben altijd een afscherming. Deze afscherming wordt aangebracht tegen elektromagnetisch stralingen (lees storingen) afkomstig van buiten. Die kunnen de communicatiesignalen in de kabel verstoren. De afscherming wordt tevens toegepast om uitstraling veroorzaakt door de communicatiesignalen zelf te voorkomen.

De afscherming wordt bereikt door een aluminium polyester tape om de aders te wikkelen. Aangezien aluminium folie nogal gauw scheurt is deze aan één kant voorzien van een polyester laag. De geleidende kant van de aluminium polyester tape bevindt zich aan de binnenkant. Hier zit ook een vertinde aarddraad die contact maakt met de geleidende kant van de aluminium polyester tape. De buitenkant (polyester) is vaak blauwig of gelig van kleur. Het geheel wordt omwikkeld met een transparante folie. Naast aluminium wordt ook koperen polyester tape of een vlechtwerk van vertinde draden toegepast, meestal bij kabels voor hoog frequente toepassingen. Naast een collectieve afscherming (Overal Screen) worden de afzonderlijke aderparen tevens voorzien van een eigen individuele afscherming (Individual Screen). Dit wordt ook wel PiMF genoemd, dat staat voor Pair-in-MetalFoil.

instrumentatiekabels zijn SWA en SWB. De SWA Steel Wire Armoured bestaat uit gegalvaniseerde staaldraden van minimaal 0,9 millimeter in doorsnede. Die worden parallel om de kabel aangebracht en moeten deze voor minimaal 90% volledig afdekken, e.e.a. volgens de norm EN10257-1. Dit is een sterke armering met een redelijke flexibiliteit en is geschikt voor trekbelastingen.

Foto LEONI Kerpen - SWB armeering

Foto: LEONI Kerpen RE-2X(St)Y PiMF

Bij een SWB Steel Wire Brading – wel bekend als Q-type - wordt een vlechtwerk van staaldraden met een doorsnede van 0,3 millimeter aangebracht. Het aanbrengen gebeurt door een complexe vlechtmachine en is een langzaam proces. Voordelen van een SWB-kabel t.o.v. een SWA is de veel hogere graad van buigbaarheid. Deze lichtgewicht armering voor de SWB-kabel is vooral in Nederland populair en kan Voltec in diverse maten uit voorraad leveren.

Foto: LEONI Kerpen RE-2X(St)Y

Foto: LEONI Kerpen SWB armering

Armering Gearmeerde kabels zijn voorzien van een mechanische bescherming van verzinkte staaldraden die volledig aansluitend om de kabel wordt aangebracht. Daaroverheen komt een buitenmantel. De twee belangrijkste armeringen die gebruikt worden voor

Daarnaast kennen we de SR-armering, Corrugated Steel Tape. Deze biedt 100% dekking en is een zeer effectieve bescherming tegen knaagdieren. De B-armering, Galvanized Steel Tape, bestaat uit twee elkaar overlappende stalen tapes. Deze armering is een uitstekende bescherming tegen druk, inslag en knaagdieren.

De belangrijkste voordelen van deze noodset zijn de flexibiliteit, de inzetsnelheid, het meervoudig gebruik een het sneller oplossen van storingen. Bijkomend voordeel: lagere boetes voor Enexis.

Leoni Kerpen Ruim 80 jaar is LEONI Kerpen internationaal actief als producent van elektrische draad- en kabelproducten ten behoeve van energie- en datatransport. In deze periode heeft het bedrijf wereldwijd een uitstekende naam verworven als gerenommeerd leverancier van hoogwaardige en speciale kabel producten. Tot de afnemers behoren naast de automobielbranche, energiebedrijven en de overheid grote industriële bedrijven. In de chemische en

petrochemische industrie is LEONI een gewaardeerde partner vanwege haar know how (cable-engineering) en het leveren van maatwerkoplossingen. Daarnaast levert het bedrijf adviezen hoe te handelen in bijzondere omstandigheden waarin kabels terecht kunnen komen. De optimale logistiek waarmee men afnemers van dienst is, draagt bij aan de waardering die zij hebben voor de producten en diensten die het bedrijf levert.

VOLTEC CONNECT • NR. 12 • JUNI 2018

Vandaag besteld, morgen in huis Stel: ik heb op internet een lamp gezien die ik zo mooi vind dat ik hem meteen aanschaf. De webwinkel belooft dat het bestelde artikel de volgende dag geleverd wordt en stelt me graag in de gelegenheid de weg te volgen die mijn aankoop aflegt. De volgende dag wordt de lamp keurig op tijd bezorgd. Vandaag besteld, morgen in huis. We zijn er helemaal aan gewend, privé en zakelijk is het gemeengoed ondertussen. Snel, sneller, snelst. We horen het meer en meer, ook van onze klanten. Zelfs tijdens de realisatie van complexe projecten waarbij klant-specifieke kabel gebruikt wordt. Als die voorradig is levert dat geen problemen op. Levertijden ontstaan pas als we vanwege bepaalde specificaties of ontbrekende volumes niet uit voorraad kunnen leveren. Lang niet iedereen realiseert zich dat echter. ‘Een kabel is toch een eenvoudig product’, zegt men dan. ‘Eén of meer geleiders voorzien van isolatie en een buitenmantel. Wat is daar nou moeilijk aan?’ Graag wil ik hier toch begrip vragen voor levertijden bij de fabrikanten waarvan wij onze kabels betrekken. Uiteindelijk zijn zij afhankelijk van diverse factoren om te kunnen produceren: het moment van bestellen, wel of geen grondstoffen verkrijgbaar, datasheets, doorlooptijden, ruimte in de productieprocessen en planningen, voorraden, CPR-classificeringen, prijsdruk en nog veel meer. Voor een opdrachtgever een kabel produceren die er niet is kost nu eenmaal tijd. En is meestal flink duurder als wij extra druk op de ketel zetten om ‘snel, sneller, snelst’ te leveren. Mijn advies: zorg er zoveel mogelijk voor dat je op tijd bestelt. En als dat niet kan bekijk samen met ons eerst of er misschien een geschikt alternatief is. Dat voorkomt risico’s en problemen en is in alle gevallen een stuk goedkoper.

Peter van de Goor, commercieel directeur

1

Profile for Voltec CV

Voltec Connect 12  

Juni 2018

Voltec Connect 12  

Juni 2018

Profile for volteccv