Page 1

LL VO E

OS

SM

KULTURHUS

3 sæsoner i et kulturelt smørhul 1.januar 2010 til 30.juni 2011


FORPLIGTELSER OG PLANER

Travle hverdage fylder i kalenderen og vores scrapbøger er vokset i omfang og tyngde. Vi har bidt os fast og vi integrerer/integreres på livet løs - på kryds og tværs. Sommeren synger på sidste vers; men udsigten heroppe fra 1.salen er stadig dejligt grøn. Fra nabolokalet kan jeg høre Vollsmose Koret lave stemmetræning, og ude på gangen kommenterer et par lokale kvinder kyndigt den udstillede strikkegraffiti. Kalenderen med efterårets aktivitetsprogram er sendt til trykkeriet, og både nye og gammelkendte brugere af kulturhusets tilbud er allerede begyndt at booke sig på og reservere billetter til sæsonens forestillinger.

Siden huset åbnede i foråret 2008 har vores hovedopgave været at blive det kunstneriske og kulturelle kraftcenter i Vollsmose. I maj 2010 kom der så nye opgaver til, for da godkendte By & Kulturudvalget, Odense Kommune en "Strategiplan 2010 - 2012" for Vollsmose Kulturhus.Heri forpligter vi os på 3 nye indsatsområder:

Vi har en vigtig rolle at spille herude. Derfor har vi lavet denne rapport, der i ord og mange billeder gerne skulle både dokumentere og inspirere. Vollsmose er ikke koncentreret ghettohåbløshed - tværtimod eller drømmenes endestation; og heller ikke en prydhave i velstandsdanmark. Det er et udfordrende mødested og et skatkammer af kulturel mangfoldighed. Vi tør godt lade os rive med og det sker dagligt.

Peter Widmer

VELKOMMEN!

FORNØJELSER OG PRAKSIS

august 2011

Peter Ørting

Men inden det hele går rigtigt løs med nye aktiviteter er det lige tid til at dvæle ved kulturhusets resultater siden sidste årsskrift.

1. Aktivt naboskab. Et kulturhus, bygninger og faciliteter er blot rammer. Det er brugerne og medarbejderne, der skaber indholdet, synergien og sikrer husets liv og berettigelse. 2. Kulturelt iværksætteri. Sætte igang, sætte i scene, sætte i værk. Der er altid mennesker bag.

Rasmus Skovmand

Ann Ammons

3. Fællesskab på kryds og tværs. Vi vil - uafhængigt af hvilke afdelinger og forvaltninger vi hører til styrke samarbejdet og skabe alliancer på kryds og tværs til gavn for husets forskellige brugere og kommunens mange borgere. Nu her, godt et års tid senere, er vi i fuld gang med at gennemføre og indfri de i alt 21 forskellige tiltag og handlinger, som er udpeget i denne plan. Læs flere detaljer om planens mål og resultatkravene på: www.odense.dk/vollsmosekulturhus

Vi ved at kultur smitter Vi har selv prøvet det.

Helene Vøldike

Så kommer

du forbi?

Ann Ammons Ann Christina Lie

Delia Bülow Peter Ørting

Herdis Weins Christine Hybschmann


"Kulturhuset idag er et af Vollsmoses fundamenter og med til at skabe en bydel i mangfoldighed og fred. Et sted der gør det muligt for vores mange forskellige etniske venner - herunder helt klart også danskerne - at lære hinanden at kende. Vores kulturhus er beviset på at Babylonstårnet ikke behøver at vælte!" Ra Ranunkel - Beboer i Lærkeparken

“Min oplevelse af Vollsmose Kulturhus er meget positiv: God og venlig kommunikation; Hjælpsomme medarbejdere i forbindelse med afholdelsen af arrangementer; Gode faciliteter i huset; Åbenhed og godt samarbejde i forbindelse med planlægning. ” Ashil Farokh Overordnet Integration, Odense Kommune, Afghansk-Fynsk Venskabsforening.

"Vollsmose kulturhus blomstrer og gror, her mødes vi alle, lille som stor, fra øst, fra vest, fra syd og fra nord Vollsmose favner alle - som en kærlig mor."

"Jeg synes det er nogen helt vildt gode arrangementer Kulturhuset laver. De varierer meget, så alle får noget ud af det og kan hygge sig sammen. Min bedste oplevelse i kulturhuset var en workshop med mavedans. Det var helt vildt grineren! Der kom en mavedanser og underviste, og der var også danskere med. Det var sjovt, for de prøvede noget af vores kultur.

Katja Klokker Steenberg og Lone Lytken Nielsen /Odense C

Mariom Khalil, Vollsmosebeboer, HF-studerende, 16 år

“Vi glemmer at sige at vi sætter pris på hvordan I er i HVERDAGEN. I er simpelthen, FANTASTISKE, GODE NOK ,TAK, TAK OG ATTER TAK.’ I har som kulturhus fat i det rigtige. Vi er mange forskellige,og I formår at behandle os hver især, så I læser hvad vi har brug for og det er det vigtige, når man er kulturhus med  en attitude.” Helene Løvstrøm, Vollsmosebeboer Stemmer fra Vollsmose

”Tak for sidst. Det var på alle måder en sand fornøjelse at spille i Vollsmose Kulturhus, og vi kommer meget gerne igen!” Uffe Steen , musiker, komponist og underviser efter koncert i kulturhuset

“Kulturhuset har nogle dejlige rammer og mangeartede aktiviteter. Jeg har været til sang og fortælling med mit barnebarn, flere teaterstykker og musik. Jeg deltager i en læsekreds og i bestyrelsen for Seniorhøjskolen. Via VOKU har jeg fået nye venner og en stor berøringsflade i mit nye nærområde. Jeg møder et stort engagement og spændende mennesker hver gang jeg kommer op ad trappen.”

Hanne Vacher, læsekredsen og Senior-højskolen

”Tak for i går og for et på alle måder veltilrettelagt og gennemført arrangement – søde & kompetente personaler og teknikere, super rammer om koncerten, formidabel middelhavsmad og eminent musikalsk grej. Personligt vil jeg sprede positiv hear-say om Kulturhuset ved enhver given lejlighed. Keep up the good work!”

Jan Olsen fra D-O-K skrev til VoKu dagen efter koncerten

"Et dejligt hus, hvor man kan få stillet faciliteter til rådighed, hvis man vil afholde et arrangement . Man får også god service og medarbejderne i huset er meget hjælpsomme. Som aktiv beboer i Vollsmose har jeg været meget glad for at kunne få lov til at låne og bruge kulturhusets faciliteter." Abdulahi Egal Vollsmosebeboer og gadeplansmedarbejder


STABILITET

Kulturhuset er brugernes hus - og dem har vi fået flere af fra sæson til sæson. Flere store grupper vender tilbage igen og igen:

-tet

sPOntani

- Odense Teater har nu gjort det til fast tradition at spille en forestilling specielt lavet til Vollsmose. - “DIS – Danish Institute for Study Abroad” kommer hvert år forbi med en gruppe amerikanske studerende. - “Change” er vores hiphop dansegruppe, der efterhånden har optrådt ved mange forskellige lejligheder landet rundt. - “Act now” er teatergruppen for 18-25 årige, der arbejder via teaterformen forumteater, og med den skaber forestillinger, der bl.a. fungerer som debatoplæg. - “Act Now junior” er Act Nows ungdoms-afdeling. - “Seniorhøjskolen” udbyder hvert semester et spændende program med en højskoledag hver 1. onsdag i måneden. De velbesøgte højskoledage byder på renommerede oplægsholdere, workshops og engageret debat. Hver gang er der naturligvis fællessang fra Højskolesangbogen. - “Læsekredsen” er en gruppe mennesker, der mødes med jævne mellemrum for at diskutere litteratur. - “Mosekonerne”, der er tilknyttet Vollsmose bibliotek, mødes for at være sammen og lade sig inspirere. I perioder med et fast tema – som regel en kunstretning eller en kunstform, som man fortolker på forskellige vis. Hver periode afsluttes med en udstilling på biblioteket. - Biblioteket præsenterer året igennem børnefilm for de mindste. Dagplejere og børnehaver i området kommer på besøg: et oplagt publikum, der om vinteren forvandler foyeren til et kunstværk med et virvar af flyverdragter og gummistøvler i alle farver. - “Kvinfo´s mentor-netværk” bruger jævnligt kulturhuset til informationsmøder, kurser og forskellige festlige lejligheder for såvel mentorer som mentees.

- Odense musikskole er ofte gæst i huset. I sidste sæson med babymusik for de allermindste. - “Lille Knud” der består af en gruppe teaterglade børn fra området holder hvert år premiere på årets musicalforestilling i kulturhuset. - LO faglig kulturfestival har været i huset et par gange. Her er der koncert og samtidig kan områdets unge få mere at vide om de forskellige fagforbund, job- og uddannelsesmuligheder. - FIFA-battle, på computere og storskærm, får drengene på banen. Her spilles fodbold på pc’ere med samme intensitet som på den rigtige grønsvær. Og tilskuerne her er ikke mindre entusiatiske.

- University College Lillebælts internationale klasser kommer jævnligt på studiebesøg. - Udlændingeservice afholder informationsmøder bl.a. om indfødsretsprøven. - Hver år er der international pandekagedag. Så indtager Vollsmose Bibliotek lille sal, hvor der læses pandekagehistorier med bl.a. Rasmus Klump og serveres stakkevis af nybagte pandekager. - “DM i oplæsning” og “Smart, parat, svar”, den landsdækkende quiz for 7. klasser, har afholdt både lokale og regionale finaler i kulturhuset. - Kulturhuset har siden september 2010 tilbudt Åbent Værksted med mulighed for at tegne og male, og især når der er instruktør på har det trukker brugere. - Da værkstedsfolket rykkede ind, måtte motionisterne fra Healthy People pakke fitnes-maskinerne sammen. I flere måneder blev kulturhusets store sal så brugt som træningslokale - og her var rigtig god plads til at slå ud med armene. - 4 x velbesøgte "Torsdagscaféer" i foråret 2011 gav nærkontakt med personlige historier om bl.a. kamp mod stofmisbrug; kolonihaver i Palæstina og boksningens svære kunst.

I efteråret 2010 og foråret 2011 kom der hele 3 nye faste brugergrupper til: - Koret “Stemmer fra Vollsmose” (landskendt fra 6 tv-programmer) øver ugentligt i kulturhuset. - “Junior Jokers”, der er et hold under Rising Ungdomsskole, øver hver mandag funk, show og hiphop i vinterhalvåret. - “Spirerne” er en gruppe musikalske børn, med arabiske og somaliske rødder, der indtager kulturhuset med dans og musik.


MU IK 2010 Dansevenlig reggae-musik ramte Vollsmose Kulturhus i september; dobbelt-koncert med “Ding Dong Tromme” og “Voodoom”. Et talstærkt og begejstet publikum indtog dansegulvet! En Vollsmose-beboer – Ralph Jessing Sørensen – var primus motor bag med velvillig økonomisk støtte fra Fællesdrift via Den Lille Pulje. Sikken en fest! Den årlige “Spil Dansk Dag”, 28.10, var sammensat af Bibliotek og kulturhus. ”Børn synger sammen”, “dansk folkemusik ved Nyng” og ”Klassiske talenter” på biblioteket.

Flere musikere fra det populære, anerkendte kvindelige muslimske musikkollektiv “Missing Voices” – på dansk “Tavse Stemmer” – gav 3 succesrige koncerter i Store Sal.

To medlemmer af “Missing Voices”: soul- og R&B-sangerinden Yazmin fra København og rap-pigen Bad Brya fra Amsterdam gav i marts en velbesøgt koncert i Store Sal.

To amatør-bands fra Vollsmose: “Reach Madness” og “Nevermine”, med base i øvelokalerne i Vollsmose Allé nr. 18, gav en energisk rock-koncert i Store Sal i september. Rigtig godt.

Odense Musikskole afholdt en række populære baby-musik-arrangementer i Store Sal fra september til og med december måned.

“Kunstfrø” kom forbi og gav de aller mindste en musikalsk kvalitetsoplevelse.

Også “Muzikzak” etablerede musikalsk legestue i kulturhuset.

På 1. sal spillede elever fra “Flow” og “Qvarta” spillede et mix af folk, pop, jazz og rock. Til sidst præsenterede den dansk-afrikanske kvartet “Tanina Kono” verdensmusik for et begejstret publikum.


MU IK Globaliseringen ramte den vollsmosiske hip-hop med fuld udblæsning til Street-Party i maj, hvor danske “Veteran Cosmic Rockers” havde hentet forstærkning i bl.a. de afrikanske storbyer. “Strofn” er det olddanske ord for trærod. Det blev senere til ordet stavn - den sidste endelse i hjemstavn. “Strofn” er også en gruppe glimrende musikere med sangerinden Maria Gottschalk og sange fra højskolesangbogen. Det blev til et anderledes og spændende bud på guldet fra den danske sangskat. “Romie Romero Kvartet” - Den chilenskfødte sangerinde Romie Romero var guide på en rejse rundt i det Sydamerikanske univers. Med sange fra Cuba, Colombia, Argentina og Chile sang Romie nye og gamle klassikere. Kulturhuset blev for en aften forvandlet til “Buena Vista Social Club”.

1 2

2011

“Fatma Zidan Kvartet”: Et genhør med den herboende internationalt skattede egyptiske sangerinde Fatma Zidan, Lars Bo Kujahn (qanun og tabla), Bilal Zidan (oud), og Adam Ørvad (harmonika).Fatma Zidans musik er et unikt mix af sange om erfaringer, længsel og kærlighed til hjemlandet. Spændende World Music med egyptiske rødder fra traditionel arabisk musik til moderne pop.

“Uffe Steen Trio” i medrivende sammenspil. Original musik, varierede og iørefaldende melodier fra grænselandet mellem blues og jazz - ikke to koncerter er ens. Uffe Steen er en internationalt anerkendt guitarist. Bassisten Thomas Sejthen og trommeslageren Jesper Bo Knudsen fuldender denne unikke trio. En kæmpe succes med dansk musik i verdens klasse.

“D-O-K” er en markent trio af garvede musikere: Preben Devantier (Trommer og kor) tidligere medlem af legendariske Steppeulvene, den unikke sanger og pianisk Jan Olsen og Ole Kjellerup (guitar og kor). Trioen spillede egne kompositioner og fortolkede traditionelle blues-, roots- og rosknumre, med latin-pift. Dansevenlig Global Rock´n Blues. En forrygende intimkoncert skabte en helt særlig stemning i kulturhuset.

Superguitaristen Uffe Steen holdt “Guitar Clinic”. En særlig chance for at få nogle fede tricks og tips. Det var gratis at deltage, og en håndfuld elever nød godt af dette tilbud.


FILM 2010 I september blev dokumentarfilmen ”Me & My Hele vinterhalvåret viste Vollsmose Bibliotek hver måned film for børn i Store Sal. Gode film Nose”, der handler om identitet og kultursammenstød, vist. Filmens hovedperson Ziska og et begejstret publikum. Szemes lavede oplæg og deltog efterfølgende i en livlig debat om filmen. I september måned viste Vollsmose Kulturhus den roste dokumentarfilm ”Vollsmose Inside Out” fra 2008. Filmen består af syv korte, personlige historier, der alle er produceret af unge fra Vollsmose i samarbejde med Odense Filmværksted. Fire af de syv unge bag filmen var indkaldt til en efterfølgende sprudlende debat.

I oktober måned var der atter levende billeder på plakaten. ”Limboland” - den kontroversielle Zentropa-film om unge, utilpassede indvandrere i Danmark. Et panel, blandt andet bestående af unge medvirkende, var centrum for en spændende debat, med et stort, engageret publikum.

I januar måned viste Vollsmose Kulturhus i regi af Salaam Film og Dialog den forrygende etniske komedie “Schnitzel Paradis” fra Holland om schnitzler og kærlighed mellem to unge mennesker fra vidt forskellige kulturer.

I november ramte Salaam Filmfestival atter Vollsmose Kulturhus, med filmene ”Precious”, ”Whale Rider” og ”Terrorist ved et tilfælde”. Hver gang med en personlig introduktion af en ung med særlig kenskab til filmens tema. Publikum var hovedsageligt skoleklasser fra hele Fyn.


FILM 2011 1 2

Vi viste også "Min nabo Totoro", en aldeles fortryllende animationsfilm fra "Solens Rige", der fører publikum ind i en fabelagtig fantasiverden. Filmen vistes i samarbejde med Salaam Film og Dialog. I forbindelse med fremvisningen kunne man møde den kvindelige japanske dialogskaber Kuniko Rasmussen, der fortalte om dengang, hun var barn i Japan. Der var mulighed for at se en rigtig kimono og hør om japanske fabeldyr og lege. " Der var totalt udsolgt. Kulturhusets store sal var fyldt med masser af begejstrede unger og deres lærere.

”Ørkenblomst” er en film fra 2009, der er baseret på en virkelig historie. Både bogens og filmens tema er kontroversielt: kvindelig omskæring. Somaliske Waris bliver omskåret som femårig og giftet bort som 13-årig. Hun flygter til London og opdages her af modefotografen og hendes liv som international topmodel tager fart. Efter filmen talte den unge somalisk-danske Munira Abdirisak Ali med publikum om, hvad kvindelig omskæring er. Foregår det i Danmark og hvilke fysiske og psykiske konsekvenser har det for pigerne og deres ligestilling? Flot fremmøde af 60 publikum mer, deriblandt mange somaliere.

I april 2011 lagde Vollsmose Kulturhus lokaler til verdens-premieren på dokumentar filmen : ”We need you! 4 nye danmarksbilleder fra Vollsmose.” Filmen, der består af fire meget forskellige og personlige film, er skabt af fire unge fra Vollsmose i samarbejde med Odense Filmværksted og Vollsmose Kulturhus. Filmene er resultat af otte måneders intenst arbejde, hvor de unge i tæt parløb med dokumentaristen Adam Rieper og projektkoordinator Christine Hybschmann er blevet guidet igennem filmskabelsesprocessen. We need you! omfatter følgende film:”Når kampen i ringen erstattes af dialog” af Alaa Abdol-Hamid, ”Leaving for a little while” af Sally Issaoui,“Ugler I mosen” af Fateh Warraich og”Danskhed på prøve” af Ayat Al-Badri. Premieren blev en stor succes og spillede for fulde huse. Projektet opnåede landsdækkende medieopmærksomhed på DR2.


UDSTILLINGER 2010 12. januar – 5. februar

Delilå – trøsten er på vej Sanseudstilling. Overalt i verden synger forældre for deres børn for at trøste og berolige dem. Denne nordiske vandreudstilling bestod af vuggeviser på 23 forskellige sprog, som de besø10. maj – 8. juni gende kunne høre, når de slængede sig i en af MAX 5 udstillingens kæmpestore sækkestole. Kunstudstilling af lokale kunstnere fra postnr. 5240. Tolv personer fra lokalområdet tog imod tilbuddet om at udstille i Kulturhuset. 1. marts – 26. marts Forskellige kunstarter som: oliemaleri, akvarel, Cirkus Saragossa arabisk kalligrafi, hennatatovering, fotografier Udstilling med Maria Bramsens illustrationer samt flettekunst blev præsenteret. til børnebøgerne om Cirkus Saragossa af Spændende indblik i hvad der skabes og forfatteren Camilla Hübbe. Camilla Hübbe kreeres i nabolaget. besøgte Kulturhuset og fortalte om linedanserdrengen Elvis, hans mor med det 15. - 26. juni lange overskæg, kanonkongen og andre De blå skyer personer i den forrygende cirkusfamilie En kreativ og unik udstilling af børnekunstSaragossa. gruppen De blå skyer fra 2 lokale børnehuse:

1. oktober – 3. november

Grass keeps growing Transportabel lyd- og videoinstallation af Nina Björk Eliasson og Tine Louise Kortermand. Kunstduoen anlagde en 50 m2 væg-til-væg græsplæne i Kulturhuset. Den mobile kunstperformance var et indslag til EXPO begivenhederne med fokus på temaet ”Better city, better life”.

-

Granparken og Kernehuset.


1 2

2011

1. – 20. december

Himmelrummet En julekalenderudstilling med ”stjerner” som tema. Børn fra nærområdets skoler og børnehaver blev inviteret til at åbne en kalenderlåge, blive lidt klogere på stjerner og selv udøve stjernekunst. Rummet var udsmykket med tusindvis af håndflettede stjerner lavet af kunstneren Susanne Whittingham.

6. jan – 4. februar

Den usynlige succes En flot fotoudstilling der satte fokus på de mange succesrige kvinder og mænd med flygtninge/indvandrerbaggrund, der bor i Danmark. 58 farveportrætter af den prisbelønnede fotograf Tine Harden, samt en computer med internetadgang, hvor publikum kunne klikke sig dybere ind i de gribende livshistorier.

21. marts - maj

Strikkegraffiti 1 En fantastisk idé som blev et kæmpe hit – ikke blot i Vollsmose, men i hele Odense. Mange kvinder og en enkelt mand mødtes hver uge for at udforme et stort fælles strikket hemmeligt kunstværk. Kvinderne bag initiativet er kunstpædagog Gitte Skovmand og håndarbejdslærer Eva Holm, som havde fået tildelt By- og Kulturudvalgets kulturpuljemidler til projektet. Målet med strikkegraffiti grupperne var at skabe opmærksomhed om et gammelt håndværk i en ny blomstrende kulturform. Undervejs lagde ”Graffitistrikkerne” små ”tags” eller smagsprøver ud i byrummet. Det hemmelige kunstværk viste sig at være en unik, strikket 2CV som siden har været udstillet flere steder i byen.

9. juni-1. juli

Strikkegraffiti 2 En fantastisk udstilling af cykler dekoreret med strikkegraffiti fra cykelstyr over saddel og bagagebærer til pedaler.

28. maj – 9. juni

Carsten Niebuhr og Den Arabiske Rejse I år er det 250 år siden, en kongelig dansk ekspedition sejlede af sted fra København med kurs mod det lykkelige Arabien. Jubilæet fejres rundt om i landet under mottoet: Rejsen Fortsætter! Kulturhuset fik besøg af Det Kongelige Biblioteks mobile udstilling om Carsten Niebuhr og hans rejse. Den festlige udstillingsåbning havde arabisk tema, hvor gæsterne bl.a. fik lejlighed til at opleve inciterende mavedans, palæstinensisk folkedans og Niebuhr’sk poetry slam, imens de nød en kop ægte arabisk kaffe med sødt i Kulturhusets café.


T

EATER 2010 / 2011 1 2

Vi har præsenteret teaterstykker af meget forskellig slags og for publikum i mange størrelser.

Alsidigt og eksperimenterende: Fra et par af Skægspire´s børneteaterforestillinger, over Teatet Guld´s ”Frankie og Johnny” om 2 famlende sjæle der har svært ved at finde sammen til Agnethe Bjørns imponerende solopræstation i sin egen ”Komponistens Hustru - Billedhuggerinden”.

Odense Teater Kulturhusets samarbejde med Odense Teater er fortsat i denne periode og integrationscabareten ”Nytårsfesten 2011” bragte nye typer på scenen: Bl.a. 3.generationscentervagten Flemse, grønthandleren Juan og linedanceren Myrna, side om side med nogle af Vollsmose egne performere. Flere af dem vender stærkt tilbage i 2012.

“Drums of joy”

”To Bi or Not to bi” Både i foråret 2010 og 2011 har Kulturskolen Lille Knud præsenteret sin årlig musical i kulturhuset. Det er startet som et samarbejde mellem Odense Musikskole, H.C.Andersen Skolen og beboerrådgiverne længe før kulturhuset åbnede, og folkene bag er allerede nu i tænkeboksen for at sikre en 2012-version.

I september 2010 havde vi fornemt besøg fra Uganda: Det 18 personer store Alex Mukule Ensemble + teknikere samt Ugandas ambassadør i Danmark, en kunstprofessor og et par ambassadesekretærer indtog huset i forbindelse med gospel- og musikteaterforestillingen ”Drums of Joy”. Vi var værter for en byrundvisning og med til at arrangere en fælles gospelkoncert i Paarup Kirke aftenen før forestillingen i en tætpakket sal i Vollsmose.


VOLLSMOSE er til ”Boda – Boda” Med livet som indsats. Titlen på denne danse- og musikforestilling kommer fra de motorcykeltaxier, der transporterer flygtninge over grænserne i det krigshærgede Centralafrika. Det var en konfronterende og engagerende forestilling med en spændende fusion af ugandisk folk- og verdensmusik og moderne afrikansk og vest-europæisk dans.

D NS A

Her er masser af benspjæt, kædedans og moves af egen avl i området. Her kommer besøgende på både catwalk, med lette trin og i fornemt koreograferede danseserier.

De unge ambitiøse dansere i U-Kompagniet var på fynsturné ”Dans på farten” i efteråret 2010 og var i Vollsmose 2 aftner i december, hvor de opførte 3 nye koreografier.

”Canta Gente Boa” Der var workshopgæster fra Rio de Janeiro´s ghettoer i 2 omgange i foråret 2010. Det var spændende at se hvordan den sydamerikanske mentalitet hos de unge fra det brasilianske samfund, der er en blanding af rigtig mange kulturer, kunne spille sammen med Vollsmoses unge. Der var god energi; men også et godt stykke vej fra slør og tørklæder til sanseligheden fra karnevalslandet.


”5240 Act Now”: Teatergruppen ”5240 Act Now” kom i gang i 2009 og består af 8-10 unge fra Vollsmose. Gruppens repertoire spænder fra debatskabende forumteater til pædagogiske kurser. De debuterede på Kvindernes Kampdag 2010 i Haderslev og vakte opsigt. I foråret 2011 havde Act Now premiere på den anmelderroste forestilling, ”Mig ike forstå”, som de siden har turneret med. Bl.a. på baggrund af rollen heri er Alaa Abdol-Hamid blevet headhuntet til en opgave hos Odense Teater - som en af landets første skuespillere med slør. I 2010 kom der også gang i ”5240 Act Now Junior”, som tilbyder forumteater for børn. Så der bliver taget hånd om ”stjernefrøene”. ”Billedfortælling”: Siden årsskiftet 2010/2011 har den professionelle pressefotograf Hung og journalisten Trine Vu kørt et intensivt billedfortællingsforløb med Vollsmose-eunge. Det er der kommet en række modige billedserier ud af under titlen ”Drømme”. Nu arbejdes der på at få billederne ud – med udstillinger i byrummet og med publikationen af (måske) en månedlig fotobog i lommeformat.


Øvekælderen: Udover danselokalet er der også øvelokaler til musik i kælderen: 2 store og veludstyrerede øvelokaler til rådighed – knapt 10 lokale bands har været inde over, bl.a. ”Never Mine” og ”Reach Madness”, som snart er klar til at gå i studiet med egne numre.

Netværk og ekskursioner: Gennem både 2010 og 2011 har der været dialog og udveksling med andre kreative ungemiljøer rundt om i landet. F.eks. drog 70 unge fra Vollsmose i maj – 11 til ”Street Party” på Frederiksberg i København, og måneden efter var det ”pay back time” med et brag af et Streetparty i Vollsmose med Veteran Cosmic Rockers og lokale acts.


KONFERENCER, SEMINARER, MØDER m.m Vi oplever en stigende interesse og nysgerrighed fra omverdenen, både i forhold til kulturhusets tilbud og til den spraglede bydel, som vi ligger midt i. Berømt, berygtet og forkætret. Visit Vollsmose er et fælles og tværgående initiativ, der prøver at åbne op for bydelens spændende mangfoldighed og udnytte Vollsmoses stærke brand-værdi. Guidede ture på jernhest til Odenses kulturelle Mekka var en idé som blev søsat 1.gang sommeren 2010, og som blev gentaget med succes i år. Også Vollsmoses Kulturskatte – startet som udstillingen ”Erindringens Træ” – har været et element i mange rundvisninger. Idéen om at udvikle det til et lille ”bydelsmuseum”, som udover indvandringens historie også tager fat på fortællingen om efterkrigstidens velfærdsstat er vi i gang med at realisere. Med støtte fra bl.a. kommunens ”Forstadspulje”. Politikerbesøg har der været ganske mange af i denne periode. Både lokale og landspolitikere, som f.eks. socialministeren, beskæftigelsesministeren og integrationsministeren. Og både en afrikansk og en amerikansk ambassadør har hilst på et par gange.

I det forgangne halvandet år har bl.a. følgende brugt kulturhuset:

Samarbejde med uddannelsesinstitutioner – både odenseanske og et par af universiteterne – har også sat sig spor i kulturhuset. 5 praktikanter fra 5 forskellige uddannelser er det blevet til i den forgangne periode. De unge studerende fra Mellemøststudier, Medievidenskab, pædagogisk antropologi, kunsthistorie og markedsføringsøkonomi har både inspireret og udfordret os.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30.

Integrationssekretariatet Plankontoret Somalisk kvindenetværk Foreningen for unge afghanere i Danmark Borgmesterforvaltningen Børn på tværs af grænser Huset Venture Syddanmark KLs landsmøde PAF (pigernes aktivitetsforening) Fyns politi på kursus Chefgruppen i BKF + camp Dansk byplanlaboratorium Multifunktionel bydel - Visionsseminar Borgermøde om skolelukninger, BUF Pakistansk kvindeforening Innovatøruddannelsen Roskilde Bibliotek Center for boligsocial udvikling Dansk flygtningehjælp Nydansk ungdomsråd Integrationsrådet Tyrkisk kulturforening Borgere for et anstændigt Danmark Kulturhusene i Danmark Bosnisk Forening Pædagogisk psykologisk rådgivning Junior Chambers International Fynsk atletikforening Ungdomsringen Børneinstitutionen Humlehaven

Samarbejdet med sociale og kulturelle institutioner og foreninger både i Odense og på landsplan er blevet intensiveret, og det har også kunnet mærkes på livet i huset.


STATISTIK OG ØKONOMI Kulturhusets faciliteter er en gave til Vollsmose, som er blevet flittigt brugt i de forgangne sæsoner. Så der er ingen tvivl om at lokalerne opfylder et behov for møde- og oplevelsesrum i bydelen. Skemaet viser en optælling af de mange og meget forskelligartede aktiviteteter, som kulturhuset har lagt rum og rammer til i 2010 og halvdelen af 2011.

2010

DANS/PERFORMANCE

2

2011

DANS/PERFORMANCE

1 7

FILM

13

FILM

FOREDRAG/DEBAT

13

FOREDRAG/DEBAT

KUNST/UDSTILLINGER MUSIK MØDER

7 14 148

10

KUNST/UDSTILLINGER

2

MUSIK

3

MØDER

90

RUNDVISNINGER

8

RUNDVISNINGER

TEATER

9

TEATER

23

WORKSHOP / SEMINARER / KONFERENCER

82

ØVEDAGE

88

WORKSHOP / SEMINARER / KONFERENCER ØVEDAGE ØVRIGE

Vollsmose Kulturhus har siden foråret 2008 været et livligt bofællesskab. For udover lokalerne på 1.sal: Store og Lille Sal, Foyer, Forundringsrummet, Det Kreative Værksted og mødelokaler rummer huset mange andre parter, bl.a. Bibliotek og Medborgercenter, Fritidsbutikken og den travle journalistiske arbejdsplads: Mediehuset. Tal og statistik på denne side vedrører alene kulturhuslokalerne på 1.sal. Så bofællesskabets samlede udbud og aktivitetsniveau i perioden 1/1 2010 - 30/6 2011 er endnu større end tallene her.

1 2

TOTALT

94 134 38

RECEPTIONER / EVENTS

480 TOTALT

Note: Listen viser ikke noget om varigheden på de enkelte aktiviteter. F.eks. kan 1 foredrag i ét tilfælde være et heldagsarrangement, som når Seniorhøjskolen holder "Højskoledag", og i et andet tilfælde "blot" være en 2-timers "torsdagscafé". 1 udstilling er her optalt som én udstilling, uanset hvor mange dage og uger, den har været ophængt, og 1 teaterforestilling kan både have været 3 intensive kvarter, men også en lang aftensforestilling med pause.

8

9 323

Medarbejdere Den faste stab i kulturhuset har siden forsommeren 2011 omfattet 6 personer: Daglig leder, rengøringsassistent, 2 kulturhus- og kommunikationsmedarbejdere (henholdsvis 30 og 25 timer ugl.) samt 2 receptionister (15 og 20 timer ugl.) Hertil kommer 1 projektkordinator og 1 projekt-assistent samt timelønnede teknikere og service-medarbejdere efter behov i forbindelse med særlige arrangementer. Bl.a. Helhedsplanens Ungekultur-projekt Regnskab I 2010 har driften af kulturhuset kostet netto 2.303 mio. kr, heraf knapt 1 mio kr. til ejendomsudgifter. Desuden har vi haft omkostninger til ungdomskulturprojektet for i alt 1.131 mio. kr.


vollsmose kulturhus - tre sæsoner i et kulturelt smørhul  
vollsmose kulturhus - tre sæsoner i et kulturelt smørhul  

Rappporten giver et indblik i hvilke aktiviteter der har fundet sted i Vollsmose Kulturhus de seneste tre sæsoner (halvandet år)

Advertisement