Page 1

HJEM DIT HJEM DIT RUM

International stil Med bløde toner Med indretningsarkitekt Christine Callsen

 Blød

boheme bolig Med modedesigner Michala Wiesneck

Forskud på foråret Friske farver & inspiration

TEMA

Succesen bag Geniale Gardiner Ronan og Erwan

Bouroullec

marts 2013 // HJEM

1


Skyline

2

marts 2013 // HJEM


Enhancing architecture marts 2013 // HJEM

3


4

marts 2013 // HJEM


MARTS 2013

INDHOLD 07 Blød Boheme Bolig Modedesigner Michala Wiesneck har indrettet sin store herskabs‑ lejlighed på Frederiksberg i København feminint og med masser af personlighed.

13 Funktionel æstetik Kunstnerparret Ruth Campau og Michael Mørk bruger farvepaletten suverænt i indretningen af deres toetagers villalejlighed på Amager.

16 Succesen bag HAY Stort interview med Rolf Hay, der fortæller hvordan det hele startede samt hvad hans opskrift på succes er.

22 Forår og farver Vi kan skimte det forude - det lunere vejr og de lidt mere solrige dage. Byd foråret velkommen allerede nu og indret dig med nye ting til bordet, væggen eller sofaen i lyse, lette pastel nuancer.

24 Geniale gardineR De franske superstjerne-designere Ronan og Erwan Bouroullec har genopfundet det klassiske gardin med deres Ready Made Curtain for danske Kvadrat.

26 International stil med bløde toner Hjemme hos boligstylist og ejer af den eksklusive interiørbutik Callsen Interieur, Christine Callsen.

33 Tjekliste Er varmen i din bolig i orden ? Der er mange penge at spare, hvis du holder øje med varmeforbruget i dit hus. Se de vigtige punkter her.

35 HELBAK Forhandlerliste Her kan du købe alle de lækre og skønne produkter fra keramiker Malene Helbak.


B   lød bolig boheme

6

marts 2013 // HJEM


E  

n opvækst med kunstneriske og rejselystne forældre, en fri opdragelse en interna‑ tional karriere og mange udlandsophold har sat sine tydelige spor. Her i en stor lys herskabslejlighed på Frederiksberg, har en rigtig luksusboheme indrettet sig med historiemættede rejseminder, ting, nips og malerier fra loppemarkeder i Paris, kinesiske antikvi‑ teter og masser af bøger om mode og design. Michala Franck Ballieu Wiesneck er uddannet haute couture‑ designer i Paris og har arbejdet som assistent for Chri‑ stian Dior, Christian Lacroix og Cacharel. Efter 12 år i udlandet med designerjobs på topplan, vendte hun som 30-årig tilbage til Danmark, hvor hun først blev ansat som chefdesigner hos Day Birger & Mikkelsen, indtil hun for omkring to år siden fik lyst til at stå på egne ben med en kollektion i eget navn. Modedesigner Michala Wiesneck har indrettet sin store herskabslejlighed på Frederiksberg i Køben‑ havn feminint og med masser af personlighed. Den

midterste af de tre stuer en-suite er indrettet med et inspirerende etnisk islæt. Flagermusstolen står smukt som en hyggeplads i krogen ved vinduet sammen med det sorte lave bord fra Day Home. Bordlampen er fra Bestlite. De sorte jagtstole over for den hvide sofa er fra Day Home. Sofabordet er dækket af flotte designog fotobøger. Den ungarske fotograf, skulptør og filmmager Georges Bassaï er en af Michala Wiesnecks store inspirationskilder. Det store maleri over sofaen er et antikt kinesisk anemaleri af en mandarin og hans familie. Det er købt hos Oliver Antik.

Fantastisk at være mig selv Modedesigner Michala Franck Ballieu Wiesneck er ef‑ ter en årrække i Paris som designer for de store mo‑ dehuse vendt hjem til Danmark for at designe sin egen kollektion under navnet M. Wiesneck. „Det har været meget spændende og lærerigt ikke kun at være designer, men også direktør, regnskabschef, bogholder, indkøber og sælger i eget firma. Jeg har stået

SPISESTUE Bordet er specialfremstillet af antikt træ. Lampen over bordet er ligeledes speciallavet. Stolene, Arper Catifa 46 er designet af Lievore Altherr Molina.

marts 2013 // HJEM

7


for stort set alt selv, hjulpet pænt på vej og bakket godt op af mit internationale netværk i modebranchen. Med mere end 40 kollektioner for andre firmaer bag mig, er det en fantastisk frihed bare at være mig selv,“ fortæller Michala Wiesneck.

Minder om paris Hendes 180 m2 store Frederiksberglejlighed ligger i en flot, klassisk ejendom fra 1915 med hvidpudset fa‑ cade og en bred portåbning med dobbeltdør, men da Michala Wiesneck vendte hjem til Danmark efter flere år i det pulserende Paris, var det umiddelbart ikke lige drømmelejligheden. Hun synes, den lå alt for langt uden for centrum, og med en beliggenhed på anden sal, var den også for tæt ved jorden. Fra Paris var hun vant til en femte sals-udsigt ud over byens tage. Plusserne vandt dog over minus‑ serne. Planløsningen med de tre store stuer en-suite, soveværelse, børneværelse, bad og et rummeligt køk‑ ken med spiseplads lokkede, og i dag kan hun slet ikke forestille sig at bo et andet sted. „Frederiksberg er jo et fantastisk sted, der flere steder minder mig om Paris. Og der er et super flot lys i lejligheden, nok især i spisestuen, med det store småsprossede hjørnevindue. Hvert forår glæder jeg mig til, at det japanske kirsebærtræ springer ud. Det er helt ubeskriveligt smukt. Så bliver hele rummet lyserødt,“ lyder det begejstret fra designeren.

Ro og orden Farverne er ellers ret begrænsede i lejligheden. Plan‑ kegulvene er afhøvlede og vægge, stuklofter, fyld‑ ningsdøre og vinduer med småsprossede ruder er malet hvide. Kun få steder hænger et brunt hørgardin, og så har en enkelt væg effektfuldt fået en mokkabrun nuance. „Jeg bruger ganske få farver i mit hjem. Det er fortrinsvis sort, hvidt og brunt. De kulører, der så er her, colourblocker jeg, altså sætter dem i farveorden. Det skaber ro,“ siger hun. Minder fra alverdens rejser pryder vindueskarme, reoler, lave antikke japanske teborde og gamle rejse‑ kommoder. Michala Wiesneck er meget fascineret af den japanske kultur, der med sine rene linjer, på sin egen forfinede måde, matcher den skandinaviske stil. En hel væg er således udsmykket med flere forskellige kvindeportrætter af ukendte kunstnere. Store antik‑ ke, kinesiske malerier har også fundet indpas i boligen, såvel som et par store fotos fra Michala Wiesnecks se‑ neste kollektion.

skrivebord fra container Bordet er specialfremstillet af antikt træ. Den store lampe over bordet er ligeledes speciallavet, mens de formstøbte spisebordsstole Arper Catifa 46 er de‑ signet af italienske Lievore Altherr Molina. Det store fotografi stående på gulvet stammer fra designerens

8

marts 2013 // HJEM


stue De fleste billeder på væggene er købt på danske og parisiske loppemarkeder som fx Clignancourt og Marché aux Puces de Saint-Ouen.

marts 2013 // HJEM

9


seneste kollektion. I den ene af lejlighedens tre højlof‑ tede stuer har designeren sit kontor. Hans J. Wegner er designeren bag det unikke skrivebord fundet i en container ved Arkitektskolen i København i starten af 1980‘erne. Den sorte reol på bagvæggen indeholder bl.a. designbøger og stakkevis af magasiner til inspira‑ tionsbrug. De to skulpturelle vaser i en sart pistaciefar‑ vet nuance er købt hos en porcelænskeramiker i den franske del af Shanghai. Den sorte lakreol er af nyere dato og rummer alskens ting fra rejser og loppemarke‑ der. Reolen er fra House Doctor, mens standerlampen med hvid skærm og sort kant er fra Day Home.

Marokkansk inspireret soveværelse Et stort, antikt mahognispejl fungerer som hovedgær‑ de. Sengen er fyldt med puder fra blandt andet basa‑ ren i Marrakech og Istanbul, mens Liberty puderne er fra Carmen & Fantasio. Et stort, antikt mahognispejl fungerer som hovedgærde. Hængende på døren ses designerens smukke marokkanske, håndbroderede morgenkåbe.


marts 2013 // HJEM

11


12 marts 2013 // HJEM


Funktionel

Æstetik

Kunstnerparret Ruth Campau og Michael Mørk bruger farvepaletten suverænt i indretningen af deres toetagers villalejlighed på Amager.

K  

unst, farver og moderne designklassikere til‑ sat unikke indretningsløsninger og alt sam‑ men mikset i en sikker Bauhaus-inspireret stil. Sådan er kunstnerparret Ruth Campau og Michael Mørks 147 m2 store villalejlighed i to etager på Amager i København. I samarbejde med arkitektfirmaet Spark er lejligheden blevet totalmo‑ derniseret og rummer nu mange spændende arkitek‑ toniske løsninger. For godt to år siden besluttede parret, at de ville gøre noget ved førstesalen, der hidtil havde bestået af et uopvarmet gæsteværelse og et soveværelse. Udgangspunktet var at få tilført mere dagslys til rummet og gerne med nogle særlige karnapper, der nærmest skulle poppe ud fra huset. Det fik beboerne dog ikke lov til af kommunen, så i stedet blev der skåret hul ned gennem taget til etablering af store ovenlysvinduer. Effekten er ikke udeblevet – akkurat som parret ønskede sig, strømmer der nu lys ned til førstesalen. „Vi havde aldrig turdet håbe på, at rummet blev så fantastisk, som det faktisk er blevet. Da vi så det store, lyse rum stå færdigt, syntes vi, det var synd, at det kun skulle bruges som soveværelse. Det var jo oplagt at bruge sådan et fantastisk rum til en tv- og opholdstue,“ fortæller Ruth Campau. De store ovenlysvinduer dan‑ ner effektfuld kontrast til hanebåndene, som har fået lov til at stå helt rå blot med en smule hvid maling. På gulvet er der lagt helt nye planker i Douglas-gran fra Dinesen.

Det tager tid at blive enige Lejlighedens to etager er også opdelt visuelt på den måde, at underetagen fremstår mere levende og umiddelbar i forhold til den øverste etage. Det kunst‑ neriske får mere frit spil nedenunder, hvor møble‑ mentet er en blanding af nyt og gammelt krydret med forskellige loppefund. Det er også her, man finder kunstnerparrets mange malerier og kunstgenstan‑ de, hvorimod den nye etage er mere rendyrket i sit arkitektoniske udtryk. De kreative beboere går meget

op i, hvordan deres lejlighed tager sig ud, og de er ikke altid enige om, hvordan tingene skal være. „Det kan derfor tage lang tid, før vi bliver enige, for vi slås virkelig hver især for vores ideer, og en gang imellem er der nærmest krig for at få ens eget trumfet igennem,“ griner Michael Mørk. Men en fælles beslutning var det, at der skulle en kontrastfarve på endevæggen i køkkenet. Den måtte dog overmales flere gange, før parret nåede frem til en smuk grøn nuance, som de kalder Kirkeby-grøn efter kunstneren Per Kirkeby. Nemmere gik det med den blågrå farve på trægulvet, som de begge er helt vilde med. Enige var de også om farvevalget til deres nye badeværelse, som arkitekt Lars Nymand har teg‑ net for dem. Ideen om den gule farve opstod, efter Michael Mørk havde lavet et udsmykningsarbejde på Randers Regionalhospital, hvor han i et gangareal hav‑ de givet gulvet epoxy og derefter malet både gulve og vægge skriggule – den farve ville han gerne have med hjem til sin nymoderniserede bolig.

Kreativ tankegang Ruth Campau har udsmykket adskillige bygningsvær‑ ker i København, senest C.F. Møllers boligkarré ved Amerika Plads. Hun har også stået bag en stor udsmyk‑ ning for Patent- og Varemærkestyrelsen i samarbejde med arkitektvirksomheden Spark. Det er især hendes bemalede akrylplader, der indgår som arkitektoniske og dekorative elementer i byggerierne. En stor del af Michael Mørks fotocollager er sammensat af foto‑ optagelser over temaet skuffer og skabe og fremstår i al deres enkelthed visuelt meget stærkt. Det profes‑ sionelle liv har haft en stærk afsmitning på parrets måde at indrette sig på privat. De elsker begge farver og bruger dem nærmest virtuost, når de sætter dem sammen med mange af deres nøje udvalgte møbel‑ klassikere og design af diverse kunstkollegaer. Fra arbejdsværelset er der kig ind til stuen, der er domineret af kunstner-parrets gallerivæg med værker af blandt andre Marianne Grønnow (billedet med de

marts 2013 // HJEM

13


tre runde farver) og Albert Mertz (mørkeblåt maleri). I selve arbejdsværelset er den orange ramme til ven‑ stre et af Ruth Campaus egne værker. Med en kreativ tankegang og lidt fingerfærdighed kan man komme langt. Køkkenet er oprindeligt fra Invita, men har med nye finerede fronter fået et helt andet udtryk. Den grønne farve på bagvæggen var vir‑ kelig svær at finde, og væggen nåede da også at blive malet om fem-seks gange, før parret blev enige om nuancen. Farven har de kaldt Kirkeby-grøn opkaldt ef‑ ter den danske kunstner Per Kirkeby, som ofte bruger netop denne nuance.

Suverænt stilsikert Det kombinerede soveværelse og tv-rum har på alle måder ændret hvordan, parret bruger deres lejlighed på. For ikke alene er lejligheden vokset med næsten 50 m2, beboerne har også fået masser af indbygnings‑ skabe – bl.a. er de meget dybe skunkvægge udnyttet til speciallavede lave garderobeskabe med skuffer der er helt op til 130 cm dybe. Wire-stolen er et klassisk Eames-design, mens det lille bord er fundet på lop‑ pemarked. Skabsvæggene er fine eksempler på, hvor suverænt stilsikkert det kunstneriske par bruger farvepaletten – her pastelblidt og meget delikat. Den gule farve hol‑ der parret meget af, og begge bruger den ofte i deres kunstværker. I stedet for traditionelle hængslede skabsfronter har parret lavet den nye opbevaring med skydelåger, hvilket får skabene til at fremstå mere som skulptu‑ relle vægpartier med forskellige overflader end som almindelige skabslåger. Effekten tydeliggøres af par‑ rets ekstraordinære gode evne til at sætte farver sammen. Med sikker hånd mikser de eksempelvis en sart pink med hvid eller mosgrøn med forskellige træ‑ finer overflader på en måde, så det fremtræder helt naturligt og med klare referencer til den store danske arkitekt Arne Jacobsen. Fotolampen er fundet på lop‑ pemarked, mens sofaen er købt i Ilva. Det er kun de færreste, der tør kaste sig ud i at male hele deres badeværelse skriggult, men for beboerne her lå det lige for. Michael Mørk har tidligere lavet et stort udsmykningsarbejde på Randers Regionalhospi‑ tal, hvor han i et gangareal har malet både gulve og vægge i denne nuance. Lejlighedens spisestue er i åben forbindelse med køkkenet og indrettet med farver, kunst og moderne designklassikere. Sammen med brugen af træ, stål og glas leder det tankerne hen mod Bauhaus stilen. Den store fotocollage, Domestic Landscapes, er et af Michael Mørks seneste værker. Spisebordet er eget design. Om bordet står fire Eames-stole. Gulvet er malet i en blågrå nuance, som parret er rigtig glade for, fordi den passer så fint til rummet.

14 marts 2013 // HJEM


marts 2013 // HJEM

15


Succesen bag

16 marts 2013 // HJEM


D

a Rolf Hay efter gymnasieårene og en af tjent værnepligt havde lyst til at opleve hverdagen i udlandet, endte han ved en tilfældighed i Hannover, hvor han arbejde‑ de i en møbelbutik. Her mødte han den danske møbel‑ agent Peter Biel, som skulle få stor betydning for Rolf Hays senere liv. Peter Biel havde mere end 30 års erfa‑ ring med møbelsalg i Tyskland og et stort brændende hjerte for møbeldesign. Det smittede hurtigt af på Rolf Hay, som i løbet af de næste måneder slugte Peter Biels utallige bøger om møbeldesign og arkitektur. Det blev starten på en interesse for design og arkitektur, der har holdt sig siden, og Rolf Hays livsbane var lagt.

Tilbage til Danmark Efter sit Tysklandsophold gik turen tilbage til Dan‑ mark, hvor Rolf Hay i de næste mange år arbejdede i stort set alle større danske møbelhuse. Men det var først, da han mødte direktør Troels Holck Povlsen fra Bestseller A/S, at han for alvor fik lyst til at designe møbler selv. „Vi havde de samme værdier, holdninger og mavefornemmelse af, hvad der er rigtigt, og hvad der fungerer i møbeldesign, og vi brændte begge to for det gode design,“ siger Rolf Hay om mødet med Troels Holck Povlsen. „Det var vores opfattelse, at dansk møbeldesign havde stået stille i de sidste 10 - 15 år, og at vi kunne gøre det bedre end de eksisterende møbelvirksomheder. Der var masser af muligheder for innovation og udvikling,“ uddyber Rolf Hay. Med den ambitiøse vision om at bidrage til at bringe dansk møbeldesign tilbage til storhedstiden i 1950 - 60erne ved hjælp af nutidig innovation, gik de to parter sammen, og i november 2004 blev møbelvirksomheden HAY etableret.

Men vores samtidsressourcer er anderledes end dengang. Og vores forbrugsmønster har ændret sig. Det er det nye.“ Rolf Hays interesse for møbeldesign ved brug af samtidens ressourcer koncentrerede sig om at skabe innovative produkter ved hjælp af nye produk‑ tionsformer, teknologi og materialer. Det var netop denne tilgang til design, som bar frugt i samarbejdet med møbel‑ designerne Johannes Foersom og Peter Hiort-Lorenzen. Produktio‑ nen og designet af „Blow“-stolen blev en af HAYs kommercielle salgssucceser, og den har høstet branchens anerkendelse som nyt innovativt dansk møbeldesign. „HAY har fået succes, fordi vi har en stor viden om og brænder for møbeldesign. Og fordi vi tør fokusere og gå hele vejen med designidéen. Interessen giver fordybelse, som igen giver stor viden og faglighed,“ siger Rolf Hay. HAYs salg er, på mindre end 2 år steget med 20 %. Det må siges at være en fantastisk fremgang for et dansk firma i en ellers svær tid, hvor forbrugerne passer ekstra godt på deres penge.

Kærlighed til design og Innovation i dansk møbeldesign Starten på HAYs møbelproduktion lå lige for ; Bestsel‑ ler A/S manglede nye kantine- og kontormøbler. Rolf Hay udviklede sit første møbeldesign, bordet „HAY desk“, som blev lavet som Bestseller skrivebord. Der blev samtidig udviklet en stol til Bestsellers kantine og kontorer. Med de første erfaringer om møbelproduktion bredte HAY sin kollektion ud til at omfatte andre designere og møbelde‑ signs. Det var hovedsageligt nye, unge talen‑ ter, som HAY ville have kontakt med, da de ønskede innovation i forhold til de eksiste‑ rende danske møbeldesigns. Men hvordan skaber man innovation i dansk møbelde‑ sign ? Rolf Hay pointerer : „Når jeg bliver spurgt om, hvad det nye er inden for dansk møbeldesign, svarer jeg altid, at der ikke er noget nyt. De basale møbler som et bord, en stol og en seng har jo ikke forandret sig siden 1950erne.

marts 2013 // HJEM

17


et pust af innovation Inspirationen til produktion af Blow-stolen opstod i problemstillingen omkring polstring. Det er en bekos‑ telig proces at fremstille polstrede møbler i Danmark, da selve polstringen bliver udført ved håndarbejde, og det er derved en proces, som er svær at industria‑ lisere. Grundprincippet i Foersom & Hiort-Lorenzens design bestod i en stol, som skulle fremstilles som en ‘sækkestol’, dvs at den udelukkende blev båret af be‑ trækket og polstringen. Der skulle derfor findes en al‑ ternativ produktionsform, hvis ikke stolen skulle blive meget dyr at fremstille. Metoden til at finde en anden polstringsform blev hentet fra bilindustrien. Her har man i mange år anvendt en metode til fremstilling af bilernes stole, hvor man bruger et særlig koldskum, der sprøjtes ind i betrækket. Skummet størkner på en måde, som gør, at stolen føles polstret uden at være for blød eller for hård, og slutresultatet er en meget slidstærk polstring. Men metoden et pust af innova‑ tion tager udgangspunkt i, at betrækket ligger inde i en støbeform, så der kan masseproduceres – det var næste udfordring. Metoden er nemlig ikke anvendt i Danmark, så HAY måtte lede efter en smed og en fabrik, som både kunne lave støbeformen og havde maskinel til selve produktionen. Det lykkedes at finde begge dele i Jyl‑ land. Smeden støbte stålformen, som derefter blev beklædt med Blow-betrækket. Koldskummet blev sprøjtet ind i betrækket, og så ventede man i spæn‑ ding på, at skummet størknede, og en forhåbentlig færdig Blow-stol kunne komme til syne. Det gjorde

18 marts 2013 // HJEM

den ! Sidste forarbejdning var så at sy de mange sam‑ menføjninger sammen, og stolen var færdig. Samtidig viste det sig, at processen gav en økonomisk gevinst i forbindelse med fragt. Det koster nemlig ikke nær så meget at forsende et betræk som et tungt møbel til polstring.

en ny målgruppe For Rolf Hay eksisterer design på arkitekturens præ‑ misser. Det er han ikke alene om at mene, men det er alligevel en afgørende forskel fra andre møbelprodu‑ center. En anden læresætning i virksomheden er, at kvalitet og bæredygtig produktion hænger sammen. „Der ligger jo en bæredygtig tankegang alene i at ville designe kvalitetsmøbler. Folk passer på kvalitet og kan holde ud at se på dem i mange år, og det er med til at skåne miljøet imod et brug-og-smid-væk forbrug, som man ser det med så mange andre møbeldesigns i dag,“ forklarer Rolf Hay. En anden del af det bæredygtige møbeldesign ligger i produktionsprocessen og mate‑ rialevalget. HAY udnytter alle nutidige produktionsprocesser og vil være med til at bringe innovation til branchen, da det er ved at lære om ny teknologi og materialer, at en ny bæredygtig udvikling kan etableres. HAYs møbler ligger ifølge Rolf Hay prismæssigt i den middeldyre ende af skalaen.

en stor del af vores livsstil HAY henvender sig til en meget bred kundegruppe – de designinteresserede 20 - 70-årige. Det er HAYs


HAY har fået succes, fordi vi har en stor viden om og brænder for møbeldesign. Og fordi vi tør fokusere og gå hele vejen med designidéen. Interessen giver fordybelse, som igen giver stor viden og faglighed. Rolf Hay

marts 2013 // HJEM

19


20 marts 2013 // HJEM


ønske at producere kvalitetsmøbler til alle og gøre møbeldesign mere tilgængeligt. Filosofien er, at der vil komme flere og flere designinteresserede forbru‑ gere. „De unge mellem 20 og 30 år er en interessant målgruppe. Da jeg var 20 år, vidste jeg f.eks. ikke, hvem Arne Jacobsen var – det ved de unge i dag. Det er en meget anderledes målgruppe i forhold til 1950‘erne, hvor de 20 - 30-årige hverken havde råd til eller interesserede sig særligt for designmøbler. I dag er de meget mere oplyste og selvstændige i deres forbrug og kan genkende og sætte pris på kvalitet. Samtidig er indretning blevet en stor del af vores livsstil, og det tror jeg ikke ændrer sig,“ siger Rolf Hay. På spørgsmålet om det giver problemer i magtba‑ lancen, at Bestseller A/S er en stor pengestærk kon‑ cern i et lille firma som HAY, lyder svaret i enighed : „Interessen for møbeldesign, arbejdsglæden, fælles mål, vilje og dygtighed samt god kemi er det vigtigste i et samarbejde. Er der ikke sammenfald på disse planer, vil det give problemer senere hen. Bestseller-koncernen fungerer som ‘lokomotivet’, som driver ildsjælene (designerne, red.) frem, og det er jo til glæde for begge parter. Det stiller krav til designeren, men giver også en økonomisk tryghed.“

En uvurderlig hjælp Rolf og hans hustru, Mette Hjort Hay, fik en fin og fair aktionæraftale, og det er en stor fordel for Hay at have Bestseller-stifteren med i ejerkredsen. „Troels Holch Povlsens store viden, driftighed og netværk har været uvurderlig, og han har været med til at give virksomheden en international perspektivering,“ siger Rolf Hay. I 2003 præsenterede Hay sin første kollektion på messen i Köln, og siden er der kommet nye produk‑ ter til hvert år, så de 800 kvm showroom i Østergade i København er fyldt op med moderne designmøbler, som på én gang repræsenterer den skandinaviske designtradition med inspiration fra italienernes elegance. For et par år siden løb Rolf Hay ind i en form for metaltræthed. Det hele skulle været så skide konceptuelt alle vegne, og jeg blev usikker på brandets dna. Man kan godt gå sukkerkold op ad bakken, og så skal man turde skifte spor,“ siger han. Hays berettigelse var at skabe moderne designmøber med den samme gennemslagskraft som dem, der blev lavet i 1950‘erne og 1960‘erne, men Rolf kom i tvivl om, hvorvidt det overho‑ vedet giver mening at tale om møbelklassikere mere. For stræ‑ ber man efter tidløshed, bliver resultatet måske intetsigende.

Hvis vi ser på de møbler, som vi i dag kalder klassi‑ kere, er de alle solidt forankrede i deres samtid. For eksempel ved at være udviklet ved ny teknik eller nye produktionsmetoder eller med en anderledes brug af materialer. De udgør et teknologisk eller industri‑ elt fremskridt, hvor der er sket en forbedring. Det er det, HAY stræber efter. En ny idé, hvor de kan gøre det bedre. Filtstolen Nobody er et banebrydende ek‑ sempel herpå. At lade tekstilet udgøre selve stolens struktur er aldrig set før. Og når filten tilmed er lavet af gamle plasticflasker, kan metoden gøre en forskel.

Rolf Hay – om samarbejdet Rolf Hay siger dette om samarbejdet med Johannes Foersom og Peter Hiort-Lorenzen : „Den omvendte produktionsproces, vi havde med Blow stolen, viser, hvor innovativt designet er. Foersom & Hiort-Lorenzen er utrolig vidende om moderne teknologi. Vi var aldrig i tvivl om designet, og formen blev derfor heller ikke ændret – det var helt perfekt fra starten og grundigt gennemtænkt. Jeg beundrer Foersom & Hiort-Lorenzen for at kunne nytænke moderne produktionsteknologi og samtidig have skabt noget af det bedste danske møbeldesign fra efterkrigsårene. De følger med tiden på et meget professionelt plan.“ Blow-stolen blev HAYs startskud på flere nybryden‑ de møbeldesigns, som f eks designerne Louise Camp‑ bells „Prince Chair“ og Torpe/Kölschs „MORMOR“ sofa – begge møbler er blevet prisbelønnet for deres de‑ sign og innovative produktionsform. Internationalt set er dansk møbeldesign i dag ikke længere førende, og det er vigtigt, at gøre sig det klart. Det hjælper ikke at slå på termen „dansk de‑ sign“, for nationalitet alene giver ikke længere „added value“.Det vil være et langt stærkere virkemiddel, hvis dansk design og Danmark f.eks stod som verdens fø‑ rendeaf bæredygtigt design.

Ideelle partnere Efter nogle hektiske år med tårnhøjt forbrug og et hav af nye designs kan man spørge sig selv : „Mangler verden overhovedet en ny stol ?“ Og det har Rolf Hay også gjort. Når han alligevel kom‑ mer med fire nye stole i år, hænger det sammen med, at han sammen med designer Hee Welling har fundet ud af, hvad det hele handler om. I „About a Chair“ har Rolf Hay fundet essensen af, hvad en stol er. Desuden har han haft et frugtbart og energigivende samarbejde med arkitekttegnestuer, der har udviklet møbler til ar‑ kitektoniske projekter. For eksempel stolen Tube chair, der er tegnet af KiBiSi til byggeriet 8 House. „Jeg har fået min energi tilbage i samarbejdet med arkitekterne. Det har været spændende at opleve en proces, hvor man skal forsøge at sætte sig ind i, hvordan de mennesker, som bruger huset, lever og tænker,“ siger Rolf Hay.

marts 2013 // HJEM

21


Forår & farver

1. piskeris Beater Whisk, i nylon, fås i 7 forskellige farver, tåler opvaskemaskine. Normann Copenhagen

5. opbevaringskasse Til at montere på væggen eller have fritstående, i birketræ med malet bund og plexiglaslåge. Ferm Living

9. billede Patricia Faurschous grafiske tryk for Munk Collective. Munk

PRIS 100 kr.

pris 650 kr.

2. fyrfadsstage Pado Tealight. Bolia

6. mobile Mono, 12-sidet geometrisk figur, fås i både stærke farver og pasteller. Artecnica/Superstudio Cph.

10. tekande Porcelænstekande med metalhank omviklet med lilla plastsnøre, fås også i gul og pink. Clibklap

pris 19 kr. pr. stk.

3. vase Unika, fremstillet af skæve porcelænsrør i forskellig højde, fåes med et enkelt rør alene, to eller tre i en klynge. Ditte Fischer.

pris 980 kr.

7. plaid Oslo, i ren uld, fås i andre farver. Idémøbler

11. smørebrik I porcelæn, passer til Tilt-serien, fås i flere farver. Anne Black

pris 299 kr.

pris 375 kr.

4. string Lysestage med trækugler på snor. Ferm Living

8. klapstol med hulmønster Frode, i plast, fås også i rød og mørkegrå. IKEA

12. pude Coffee Mega, fås i andre størrelser og mønstre Mai Plank

pris 700 kr.

pris 299 kr.

pris 600 kr.

pris 250 kr.

22 marts 2013 // HJEM

pris 460 kr.

pris 995 kr.


1

5

2

3

9

6

7

4

10

11

8

12

marts 2013 // HJEM

23


Geniale gardiner De franske superstjerne-designere Ronan og Erwan Bouroullec har genopfundet det klassiske gardin med deres „Ready Made Curtain“ for danske Kvadrat.

 H

JEM er inviteret til Paris i anledning af, at de franske brødre har arbejdet sammen med den danske tekstilproducent Kva‑ drat. Projektet Ready Made Curtain er det første Kvadrat-produkt, der i modsætning til deres tekstiler, henvender sig direkte til slutbrugeren.

Ready made curtain For fire år siden undersøgte Kvadrat og innovationsbu‑ reauet ReD Associates de eksisterende gardinløsnin‑ ger og kontaktede derefter de to Bouroullec-brødre. De spurgte dem, om de ikke kunne designe en enkel, men nyskabende tilgang til at anvende kvalitetsgardi‑ ner i private hjem. „Gardiner er noget, vi skal forholde os til dagligt, og vi synes selv, at vi har skabt en løsning, der fungerer, er smuk og som er så enkel, at selv et barn kan installere det,“ fortæller Erwan Bouroullec. Med Ready Made Curtain får man alt, hvad man skal bruge i en smuk æske – ophængssnor, vægbeslag, clips og et udvalgt Kvadrat-tekstil. „Vi ville gerne skabe et system, der giver alle mulighed for at hænge et kvalitetsgardin op på et minimum af tid. Der kræves hverken særlige færdigheder eller specialværktøj, der er taget højde for fejlmarginer, og ophængningen skal ikke være perfekt ned til mindste detalje. Faktisk er vi tilhængere af charmen ved det ufuldkomne frem for det stringent arrangerede interiør,“ fortæller de to brødre. Vi ville ikke lave en meget teknisk løsning, men ville på den anden side heller ikke ud i et rustikt eller tungt look. Undervejs reflekterede vi over den mest popu‑ lære måde at hænge en plakat op på med hæfteklam‑ mer, og vi studerede også en lang række tøjklemmer, fortæller de. En æske indeholder alt, hvad man skal bruge – to op‑ hængningsbeslag i træ med mekanisme til at stramme.

24 marts 20 13 // HJEM

Det billigste sæt indeholder desuden en snor på fem meter, et stykke tekstil på 300 x 210 cm, og 13 clips. Sættet i uld har lidt andre mål og er lidt dyrere. Alle fås i flere farver fra 2195 kr. Ready Made Curtain fås i to Kvadrat-tekstiler med forskellige egenskaber – et let og lyst eller et i kraftig uld. Hvert tekstil fås i tre farver med matchende farve‑ palet til vægbeslag, ophængssnor og clips. Den traditionelle gardinstang er afløst af en juster‑ bar snor, der gør det muligt at fastgøre gardinet på et hvilket som helst vindue. Med gardinet har de to franske mirakelmagere igen bevist, hvorfor de range‑ rer som nogle af verdens bedste – hvem ellers kunne skabe et almindeligt gardin, der er blevet så cool, at man ville have lyst til at forære det væk som gave til selv den største designsnob eller bare til hvem som helst, der trænger til et nyt gardin i soveværelset, stuen eller børneværelset ?

Brødrene Bouroullec Taget i betragtning af, hvor stort et navn de franske brødre Ronan og Erwan Bouroullec er i designverde‑ nen forekommer deres studio i Paris meget lille. De ca. 10 ansatte sidder roligt og arbejder, og der er ikke antydningen af det stressniveau, man kunne forvente af en tegnestue, der gennem det seneste årti har ud‑ viklet sig til en af de mest anerkendte i branchen med utallige projekter for store producenter som Kartell, Cappellini, Vitra, Flos og danske Hay og Kvadrat. „Det passer os rigtig godt, at vi ikke er større, og det er helt bevidst, at vi ikke har bygget en gigantisk tegnestue op, hvor vi bruger alt vores tid på administration. Vi kan godt lide at have tid til at være med i designprocessen, faktisk siger vi nej til langt de fleste opgaver, og koncentrerer os om de producenter, vi arbejder godt sammen med,“ fortæller Ronan Bouroullec.


marts 2013 // HJEM

25


International

stil  

med bløde toner

26 marts 20 13 // HJEM


Bløde stoffer, tunge gardiner, velourpuder og polstrede møbler. marts 2013 // HJEM

27


D  

ouce aqua mod bløde gråbrune nuancer. Sort mod gråtoner. Tykke tæpper mod bløde gardiner. Hjemme hos boligstylist og ejer af den eksklu‑ sive interiørbutik Callsen Interieur, Christine Callsen, er alle farver og materialer nøje afstemt i forhold til hinanden. Egentlig var den 200 m2 store herskabslej‑ lighed i Svanemøllekvarteret på Østerbro i København kun en mellemstation fra ét moderne hus til et andet, men den smukke lejlighed appellerede så meget til Christine Callsens professionelle jeg, at hun ud fra rammerne ville prøve at skabe et hjem i gennemført klassisk stil. Her bor hun nu stadig med sin mand Tho‑ mas og børnene Victoria på 15 år og Oliver på 4 år. „Modern Urban kendetegner min indretningsstil. Den stil passer meget godt til moderne huse, og det var på boligjagt efter sådan et, at vi fik tilbudt denne lejlighed, som virkede grandios med højt til loftet, flot stuk og store vinduespartier. Jeg syntes med det samme, at det kunne være spændende at prøve at indrette en helt klassisk bolig, men med et moderne snit. Samtidig blev kimen til min interesse for indretning faktisk lagt i den-

28 marts 2013 // HJEM

ne ejendom, for her boede min tante Nete,“ fortæller Christine Callsen. Hun ændrede sin bolig konstant og altid med luksu‑ riøse stoffer. Når jeg kom på besøg, havde hun nogle gange syet 40 meter silkegardiner foret med duchesse dagen før. Det var fascinerende at se, hvor mange ud‑ tryk man kan skabe i boligen med tekstiler. Og det har jeg holdt fast i. Tekstiler kan skabe blødhed og farver, som både kan samle og hive en indretning fra hinan‑ den. Mit udgangspunkt er derfor gardiner, polstring, bløde sofaer og puder. Det fungerer især godt til et klassisk udtryk, som er en kombination af diskrete, nærmest underspillede kontraster i måden at blande materialer og farver på, forklarer boligstylisten.

Gennemført klassisk univers Lejlighedens gennemførte stil og klassiske univers var oprindeligt tænkt som et stileksperiment og forsøg på at bo anderledes, end hun plejede, men oplevelsen har inspireret Christine Callsen så meget, at hun har besluttet at lave en projektlejlighed ved siden af sin butik. Fire gange om året vil hun indrette den i for‑ skellige stilarter. „Det er spændende at bo med en an-

Stue De utroligt flotte parketgulve giver stuen liv. De bløde hvide vægge går igen i lejligheden og giver et klassisk udtryk


marts 2013 // HJEM

29


30 marts 2013 // HJEM


den stil og dermed stemning, end jeg er vant til. Især har det været interessant at dels indrette en stilart helt ned til mindste detalje, dels at lade lejlighedens omgivelser være det styrende. Den oplevelse har jeg taget med mig. Som supplement til min butik vil jeg have en lejlighed og et udstillingsrum, hvor jeg kan lave nye anderledes og personlige indretninger,“ fortæller Christine Callsen. På den måde kan hun også give sine kunder en fornemmelse af at være i et hjem, hvor stilen er gen‑ nemtænkt helt ned til håndklæderne og sæbedispen‑ seren. Men havde Christine indrettet denne lejlighed for en kunde, ville hun nok have udfordret personen lidt mere i forhold til at mikse design og tidsperioder. Indretning handler for Christine Callsen om at skabe en ramme, som er personlig og med et særpræg, som andre ikke har. Når hun indretter, går hun efter at skabe et unikt look, som ikke er for sikkert. Derfor glæder Christine sig lige så meget som sine kunder til at se, hvordan et hjem kan falde på plads med en ny indretning. I dag er det heldigvis blevet mere legitimt at bede om hjælp til at indrette. Så i stedet for at man‑ den får stukket 24 puder op i hovedet, når han kom‑ mer hjem fra arbejde, går parret nu hen til Christine

Callsen et par timer, hvorefter de kan tage hjem og hygge sig. Ofte skal der ikke så meget til. Det vigtigste i en bolig er, at der er plads til de mennesker, som bor der og at de føler, at de har et helle der.

Farvepallettens Bløde og støvede toner Det lange gangareal er indrettet med en perfekt blanding af klassiske elementer og ultramoderne brugsting. Baker-tapetet fra London giver i sine teg‑ ninger en nærmest visuel 3D-effekt og en fornem‑ melse af dybde i rummet. På det er hængt to Jacques Adnet-spejle fra Gubi. Stolen med velourbetræk er fra Callsen Interieur, hvor også bænken med stribet ve‑ lourbetræk fra Osborne & Little fås. Med kig fra gan‑ gen til stuen kan man virkelig fornemme, hvor dygtigt Christine Callsen bruger farvepalletten og dens stø‑ vede toner, her fra gråsort over i lysegrå til aubergine og lynglilla nuancer. Velourgardinerne i forskellige douce toner af lilla er fra Mark Alexander. Det bløde Meridiani-tæppe, med klassisk mønster og lampeskærmene på en kuplet glasfod er fra Callsen Interieur.

Læserum I ro og mag kan Christine Callsen læse en bog i de lyse og rolige omgivelser. Den sorte reol skaber god kontrast blandt de lyse nuancer.


„Hellere få store møbler end for mange små,“ er ét af Christine Callsens indretningsmantraer. Sofabordet fra Green Square er også et stort et af slagsen. Sølvlam‑ pen på kisten hedder K-tribe og er fra Flos. I Christines verden regerer farven grå i alle sine smukke nuancer. For med den som rolig base folder hun sin æstetiske og feminine stil ud, hvor andre farver, for tiden lilla, agerer gæstestjerner.

Fan af fotokunst Christine Callsen har skabt en herskabelig, men også moderne spisestue i den gamle herskabslejlighed. Den lilla polstrede velourstol har Christine Callsen selv de‑ signet. Den klassiske linje bliver understreget af det blomstrede Baker-tapet og lysekronen fra 1800-tallet købt hos Green Square, men sat i kontrast til det stramt designede spisebord fra MDF Italia, som tilfører stuen modernitet. Med en hel skabsvæg placeret midt i det store soveværelse har Christine Callsen skabt et rum i rummet med masser af opbevaring. Skabene er fra Ikea og stolen er fra Meridiani.

32 marts 2013 // HJEM

Som et luksuriøst hotelværelse har Christine Callsen indrettet soveværelset. Tunge hørgardiner med Ro‑ mo-stof fra London, som er foret med vatterede ve‑ lourkanter, skaber en blød, varm stemning i rummet. Den lyngfarvede sengegavl og kappe i metallic-hør fra Elitis i Frankrig er speciallavet, men fås gennem Callsen Interieur, ligesom det italienske vatterede bomulds‑ tæppe. Som en anderledes og dekorativ ramme for sengen er valgt mønstret tapet fra Osborne & Little. Natbordene i mørkt træ skaber en skarp kontrast til de douce lampeskærme og puder, som er blandede tekstiler i silke og hør fra egen butik. Christine Callsen beder altid sine kunder om at fin‑ de billeder af betydning, som hun kan forstørre for at skabe et personligt element i indretningen. Her på ba‑ deværelset er det hendes egne børns første udspring i vand. Christine Callsen foretrækker fotokunst på væg‑ gene. Billederne af Audrey Hepburn og Paul Newman har hun selv fået forstørret op. Sofapuderne i farverne aqua, blå, beige og taube skaber fine små kontraster til resten af stuens farver. De er fra Callsen Interiør.

soveværelse Som en anderledes og dekorativ ramme for sengen er valgt mønstret tapet fra Osborne & Little. Natbordene i mørkt træ skaber en skarp kontrast.


TJEKLISTE Er varmen i din bolig i orden ?

1. Tjek dit varmeforrug --Aflæs dit forbrug regelmæssigt. F.eks. hver måned. En uventet stigning kan skyldes en fejl i varmesystemet. --Find ud af, om du har et højt forbrug i forhold til andre, der ligner dig, f.eks. på Boligtjek. --Hvis du har fjernvarme, så kontroller, at du ikke betaler en ekstra afgift pga. dårligt afkølet fjernvarmevand.

2. Tjek, at dine varmerør i uopvarmede rum som loft, bryggers og kælder har isolering --Isoler dine rør, så de har 40 - 50 mm isolering. Så taber du ikke varme gennem systemet. --Du kan sagtens sætte ekstra isolering uden på den eksiste‑ rende isolering, så længe den er tæt. Du kan købe rørisolering i forskellige tykkelser i byggemarkedet.

3. Tjek, at dine radiatorer ikke er tildækkede --Flyt ting, der dækker dine radiatorer, f.eks. møbler, radiator‑ skjulere og gardiner. Så kan varmen passere frit fra radiatoren og ud i rummet.

4. Tjek, at alle dine radiatorer og evt. gulvvarme har termostater --Se efter, om alle radiatorer og evt. gulvvarme har termostater. Termostater holder temperaturen stabil i alle rum og afstem‑ mer temperaturen efter den varme, der kommer fra f.eks. elektronik, sol udefra og beboerne i boligen. --Få sat termostater på de radiatorer, der mangler. Det er lovligt at udføre selv, men kræver teknisk snilde.

5. Tjek, at dine termostatventiler ikke har sat sig --Mærk efter, om du kan justere temperaturen på din radiator. Hvis din radiator ikke bliver varm, når du skruer op, eller kold, når du skruer ned, så har ventilen sandsynligvis sat sig fast.

6. Prøv at løsne ventilen --Tag termostathovedet af, og tryk meget forsigtigt på metal‑ stiften. Den skal kunne bevæge sig et par mm frem og tilbage.

7. Tjek, at termostaterne på dine radiatorer er indstillet ens i samme rum --Sæt termostaterne ens på alle radiatorer i samme rum. Det er den bedste måde at udnytte varmen på. Der kan gå flere timer, før temperaturen stabiliserer sig. --Indstil termostaterne, så det svarer til en stuetemperatur på ca. 20 - 21 °C. Det kan du måle med et stuetermometer.

8. Tjek, at den nederste del af dine radiatorer er kold eller lunken --Mærk efter, om radiatoren er kold eller lunken på den nederste tredjedel. Så udnytter radiatoren varmen optimalt. Hvis den er varm forneden, kan det være fordi, radiatorerne ikke er indstil‑ let korrekt på termostaten. --Det kan også skyldes en for høj fremløbstemperatur, eller at der ikke er radiatorkapacitet nok. --Hvis du ikke kan løse problemet ved at regulere termosta‑ terne eller fremløbstemperaturen på varmeenheden, kan du kontakte din vvs’er.

9. Tjek, at der ikke er luft i dine radiatorer --Lyt efter, om dine radiatorer klukker eller risler – hvis de gør det, er der luft i systemet. --Åbn luftskruen forsigtigt – evt. med en tang eller en nøgle som fulgte med radiatoren. Hvis nøglen er blevet væk, kan du købe en ny i et byggemarked. --Luftskruen sidder typisk i den modsatte ende af radiatoren i forhold til termostaten. Vær parat til at lukke for luftskruen, så snart der kommer vand ud. --Det kan være nødvendigt at fylde vand på anlægget efterføl‑ gende.

10. Tjek, at der er nok vand på dit radiatoranlæg --Tjek, at trykket i radiatorsystemet er, som det skal være ifølge manualen til dit varmeanlæg. Jo større radiatoranlæg, jo højere skal trykket være. --Du kan aflæse trykket ved selve varmeenheden. Fyld vand på anlægget, hvis vandtrykket er for lavt. --Manualen til dit varmeanlæg forklarer hvordan.

11. Tjek, om din varmtvandsbeholder er så gammel, at den bør skiftes ud --Kig efter et mærkat med årgang på din varmtvandsbeholder. Skift varmtvandsbeholderen ud, hvis den er ældre end 15 år, da gamle varmtvandsbeholdere er ineffektive og dårligt isole‑ rede. Her kan en vvs’er hjælpe.

12. Tjek, om din cirkulationspumpe til radiatorerne er forældet --Se efter elforbrug på fronten af din cirkulationspumpe til radiatorerne. --Hvis det mindste watt-tal er på 50 watt eller derover, er din pumpe af ældre dato og trænger til at blive skiftet ud.

marts 2013 // HJEM

33


Forhandlerliste Sjælland HELBAK/SCHERNING shop

Kompagnistræde 8

1208 København K

www.helbak-scherning.dk

Inspiration – Illum

Østergade 52

1001 Københanv K

www.inspiration.dk

Magasin – KBH

Vingårdsstræde 8

1070 København K

www.magasin.dk

Illums Bolighus – Amagertorv

Amagertorv 10

1160 København K

www.illumsbolighus.dk

Superlove

Nørregade 45

1165 København K

www.superlove.dk

AREA Store

Kongensgade 73

1264 København K

www.areastore.dk

Urban Living

Frederiksborggade 50, st.

1360 København K

www.urban-living.dk

PANG

Sankt Annægade 31

1416 København K

www.pangchristianshavn.dk

Artium

Vesterbrogade 2A

1620 København V

www.artium.dk

Dina Vejling

Brandts Passage 28

5000 Odense C

www.dinavejling.dk

Magasin – Odense

Vestergade 20

5000 Odense C

www.magasin.dk

Pinoc

Kongensgade 37

5000 Odense C

www.pinocodense.dk

Trip Trap – Odense

Svendborg 102

5260 Odense S

www.triptrap.dk

Trapholt

Æblehaven 23

6000 Kolding

www.trapholt.dk

Tendens

Havnegade 73

6700 Esbjerg

www.tendens-esbjerg.dk

1+1 Design

Grønnegade 41

8000 Århus C

www.1x1design.dk

Decorate

Norsgade 1

8000 Århus C

www.decorateshop.dk

Designer Zoo – Århus

Badstuegade 19

8000 Århus C

www.dzoo.dk

Trip Trap – Silkeborg

Viborgvej 19

8600 Silkeborg

www.triptrap.dk

T.I.N.G.

Tværgade 15 A

8600 Silkeborg

www.ting-shop.dk

Trip Trap – Ålborg

Vesterbro 71

9000 Aalborg

www.triptrap.dk

Bjerring

Hasseris Bymidte 15

9000 Aalborg

www.bentebjerring.dk

Helberg Design

Kirkepladsen 2D

9900 Frederikshavn

www.helbergdesign.dk

Galleri Hesselholt

Hulsigvej 19

9990 Skagen

www.galleri-hesselholt.dk

Fyn

Jylland

marts 2013 // HJEM

35


HAY // Rosenkrantzgade // 24 DK - 8000 Arhus C // www.hay.dk // Tlf. +45 42 820 820

HJEM  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you