Page 1

R E M E O Z ITI ED

clubmagazine van turnkring volharding berchem - jaargang 30 nr. 5 - editie JUNI 2011

Afgiftekantoor 2600 Berchem 1-2° afd., Volharding Magazine, Magazine - Tweemaandelijks magazine, juni 2011, V.U. Dirk van den Heuvel, Saffierstraat 200, 2600 Berchem

volharding

Column

Eerste dopingdoden in België

Dossier

Artrose en sport

Demoteam

Vlaams kampioen

A

magazine

GYM-EVENT EEN BIJZONDER STERK NUMMER STAD ANTWERPEN


//volharding

magazine

Z

on, zee en strand. Drie woorden die opborrelen in onze geest als we denken aan een idyllische zomervakantie. We voegen er hier nog enkele toe: einde van het turnseizoen; uitkijken naar september... Maar laat ons eerst genieten van de welverdiende vakantie. De zon lonkt. Ideaal om in een strandstoel onder een parasol weg te duiken met dit magazine, met een mooie zonnebril en een fantasievolle hoed die doet denken aan de Royal Ascot wedstrijd in het Verenigd Koninkrijk. Deze zomereditie staat dan ook boordevol zomerlectuur. Een terugblik naar het Gym-Event, het Powergym Mannen weekend, het Damesweekend, een fijn trainingsjaar... om er maar enkele te noemen. In onze Kort en Krachtig bladzijden lees je meer over de toenemende aandacht voor Volharding online, maar ook belangrijk nieuws over een nieuw samenwerkingsverband van onze kring waar velen al naar uitkijken. Zeker lezen!

Met een zonnebril of Royal Ascot hoed

Tijdens de zomer wordt er in de kring achter de schermen ijverig gewerkt en dat kan je op onze website vanaf augustus nauwgezet volgen. Binnenkort kan je daar de nieuwe trainingsuren verwachten. Altijd een spannend moment. De redactie dankt alle trouwe en nieuwe lezers die ons via internet en papier volgen. Ook in het nieuwe seizoen kan je van het redactieteam zeker nog veel leesplezier verwachten. Of zie jij het zitten om meer te doen dan lezen en ook actief aan het magazine mee te werken? De redactie verwelkomt steeds nieuwe medewerkers. Heb jij een vlotte pen en echte typvingers? Stuur dan gerust een mail naar info@volhardingberchem.be.

Veel leesplezier en een zonnige vakantie gewenst!

Hasta la vista

002 // volharding magazine


IN DIT NUMMER

004

006

KORT EN KRACHTIG

004

Een kort en krachtige weergave van wat er allemaal gebeurde in en rond onze club

005

Column: Eerste dopingdoden in België

DOSSIER

ARTROSE EN SPORT

Kort en krachtig

Dossier

006

Artrose en sport

Nieuws

010

Het belang van een goede sportbeha

011

Hoe overleef ik de zomer zonder Volharding Berchem

012

Gym-Event: een bijzonder sterk nummer

014

Een arts met een (originele!) eigen mening

015

Demoteam, Vlaams Kampioen in democircuit, maar het “democircuit” … wat is dit nu eigenlijk?

Chocolade en bier is perfect gezond, ja?

012 GYM-EVENT

EEN ARTS MET EEN (ORIGINELE!) MENING

020

Als het kriebelt moet je... met de dames op stap

021

De laatste trekt de deur dicht

022

Bengelnieuws

023

Onze kleuters op het Gym-Event

024

Men on weekend: Fabiola dorp Maasmechelen

026

Niiiiiiiiiiiiiiinja! Dikheuft! Ooooompfff! *Kriiiiijjjjss*!

Extra

027

Zomerhoroscoop

015 DEMOTEAM VLAAMS KAMPIOEN

024 MEN ON WEEKEND

Afdelingsnieuws


KORT EN KRACHTIG

Volharding boomt digitaal De afgelopen maanden kende Volharding Berchem een ware explosie in Cyberspace. Sinds 2007 is de club volop bezig haar digitale activiteiten uit te breiden en te vernieuwen. Met succes, zo blijkt uit de analysecijfers van onze website. Maar liefst vierentwintigduizend (24.000) bezoekers van heinde en verre bezochten sinds september 2007 onze website. Ook surfers uit Amerika, Thailand of zelfs Australië wisten ons te vinden. In de loop van januari 2011 mochten we bijna dubbel zoveel bezoekers noteren als in januari 2010. Dat de Media-pagina het drukst bezocht wordt (op de algemene hoofdpagina na), zal niet teveel verwondering wekken: foto’s en leuke filmpjes kunnen ons allemaal bekoren.

Bestel hem nu!

Bestel nu de GymEvent 2011 dvd! Herbeleef het GymEvent vol gymnastiek en dans. Inclusief alle afdelingstrailers zoals: Wat als trainers popsterren waren?

Bestel hem via www.volhardingberchem.be voor slechts € 7,00.

Ook sociale media als Facebook, Twitter en YouTube spelen een rol bij deze opmars. Bijna 63% van onze bezoekers klikt naar onze website door vanuit Facebook. Als we via onze Volharding Facebook-account melden dat er leuke nieuwigheden op onze website te vinden zijn, zien we het bezoekersaantal fel stijgen. Zo zorgden de foto’s en het filmpje van de demo-wedstrijden dit seizoen voor mooie pieken in onze statistieken. Dit alles tot grote voldoening van onze webmaster en het hele redactieteam uiteraard. Want we hopen op deze manier de band met onze leden nog hechter te maken.

174 Het nummer

facebook fans

Turnkring Volharding Berchem telt op zijn facebook-account al 174 fans en dat aantal stijgt elke week! Wij danken dan ook alle trouwe facebook- en websitefans van Volharding Berchem.

AGENDA binnenkort De agenda van turnkring Volharding Berchem seizoen 2011 - 2012 wordt volop uitgewerkt. Wel kunnen we je al deze belangrijke data meegeven. Noteren maar in je agenda! >> 5 september 2011 >> Start turnseizoen 2011 - 2012 >> 5 oktober 2011 >> Kleuterinstuif >> 8 oktober 2011 >> Weekend Zuiderzee

Volledige agenda binnenkort op www.volhardingberchem.be 004 // volharding magazine


Vol

Harding

Sinds mei kan je onze turnkring ook vinden op de videowebsite YouTube. Het ultieme communicatiemiddel om videoreportages wereldwijd te verspreiden. Een tiental filmpjes wist al tweeduizend kijkers te bereiken.

Samenwerking Binnen onze kring werd er al enkele jaren geleden beslist dat samenwerking met andere turnkringen een goede zaak zou zijn. Samenwerken kan immers de taken lichter maken, doordat er meer trainers zijn bijvoorbeeld. Afdelingen kunnen elkaar aanvullen, zodat een groter aanbod gerealiseerd kan worden. Met verschillende verenigingen werden gesprekken gevoerd maar om allerlei redenen leverden die niet altijd resultaat op. Een aantal bestuurders gaf er de voorkeur aan om hun vereniging, die vaak zeer vele jaren een succesvolle werking kende maar de laatste tijd wat in moeilijkheden raakte, stop te zetten. Een spijtige zaak, vinden wij bij Volharding, want zo gaat veel verloren (talent, inzet). Maar iedereen is natuurlijk vrij om te kiezen. Maar niet alle inspanningen zijn vergeefs. Onze tumblingafdeling trainde vorig seizoen al samen met de Deurnese Turners. Toen daar bestuurlijke problemen opdoken, besloot Patrick, de voorzitter van deze turnkring, samen met een aantal trainsters de overstap naar Volharding Berchem te maken. We vinden het natuurlijk spijtig voor de Deurnese Turners dat de samenwerking tegen zo’n achtergrond moest verlopen, maar we zijn heel blij met het resultaat: onze kring krijgt er versterking bij en we kunnen ons aanbod verruimen met enkele afdelingen. We verwelkomen onze ‘nieuwe leden’ en wensen hen veel succes toe en vooral een zeer goede en plezante samenwerking.

COLUMN

Eerste dopingdoden in België zijn een feit Spiegeltje, spiegeltje aan de wand. Wie heeft de grootste spieren van het land? Voor velen is dit het begin van een sprookje. Het bereiken van een spiermassa waartegen je U kan zeggen. Maar zoals in vele sprookjes daagt er een heks op. Hallo heks Anabolica. Zowel in 2009 als in 2010 overleed er in België ten minste één volwassene aan de gevolgen van anabolicagebruik. En dit allemaal om versneld die perfecte spiermassa te krijgen. Wie de film Rundskop gezien heeft, kan zich hier iets bij voorstellen.

Heks Anabolica slaat toe

De inbreuken op humane doping zijn met veertig procent toegenomen, meldt Francis Clarysse, hoofdcoördinator van de hormonencel, in de Standaard. De goede oude manier om een gespierd lichaam te krijgen, een combinatie van gewichtheffen en conditietraining, lijkt stilaan te verdwijnen. Men wil spieren kweken volgens het tempo van onze hedendaagse maatschappij: snel. Heeft het te maken met een tekort aan tijd en het niet willen inleveren aan bereikt effect? Of eerder met een zekere luiheid? Het lijkt wel een Tel Sell commercial: je bestelt een mooi toestel dat op televisie wonderbaarlijk efficiënt lijkt te zijn maar in werkelijkheid een grote flop is, alleen krijg je hier een mooi setje naalden en wat vloeistof van de boze heks Anabolica. Sta me toe om hier nog een schepje ironie bovenop te doen: bestel nu een anabolica-set en krijg er gratis de ongewenste effecten bij (acné, de verkleining van testikels bij mannen, borstontwikkeling bij mannen, grotere kans op allerlei aandoeningen). Geef mij dan maar de goede oude manier van sporten. Leve dopingvrije gymnastiek bij Volharding! Glenn Kips

// volharding magazine 005


DOSSIER

DO S S IER

ARTROSE

006 // volharding magazine


Het komt meer voor dan je denkt

Meer dan vijfhonderdduizend mensen in België hebben artrose en dat zijn zeker niet allemaal ouderen. Over artrose is veel onduidelijkheid. Wat is artrose nu eigenlijk? Wat is er aan te doen? In dit dossier vindt u meer informatie. De internationale naam van artrose is osteoartritis, in het Nederlands spreken we van gewrichtsslijtage. Geen wonder dus dat artrose vaak in één adem wordt genoemd met veroudering, alsof wie eraan lijdt oud en versleten is. Maar dat is niet correct. Ook het vaak gehoorde “je moet er mee leren leven, er is niets aan te doen” valt te nuanceren. Genezen lukt niet, maar afremmen wel. Artrose is een gewrichtsaandoening van het houdingsen bewegingsapparaat. Het is een proces waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruitgaat en dunner en zachter wordt. Dit kan in alle gewrichten optreden. Maar in bepaalde gewrichten komt het vaker voor dan in andere: vooral nek, onderrug, knieën, heupen, duim, vingers en grote teen worden getroffen. Het proces heeft een chronisch verloop (het gaan niet over) en langzaam progressief is (het wordt langzaam erger). Vaak is de kwaliteit van het kraakbeen al enige tijd achteruitgegaan voordat men klachten krijgt. In medisch jargon wordt artrose een “reumatische ziekte” genoemd, maar met reuma heeft ze niets te maken.

Eerste pijn

Artrose kan men voelen door de pijn die ontstaat doordat het bot onder het aangetaste kraakbeen anders wordt belast. Bovendien groeien er soms haakjes van bot, ‘benige uitsteeksels’, die het botvlies oprekken. En omdat het gewricht niet meer stabiel is, raken

gewrichtskapsel en gewrichtsbanden te erg gestrekt. De slijmbeurzen rondom het gewricht kunnen ontstoken geraken. Maar pijn is niet het enige symptoom. Het gewricht kan ook stijf zijn, vooral na een periode van rust. Als je bijvoorbeeld lang in dezelfde houding hebt gezeten en je komt weer in beweging, voelt het gewricht stijf aan; door beweging verdwijnt dit. Startstijfheid noemen we dit. Ochtendstijfheid komt ook voor en is vergelijkbaar. Dit kan optreden in elk gewricht met artrose: je staat moeilijk op als je een tijdje gezeten heeft, je

Artrose is geen ouderdomsziekte handen zijn stijf na een periode van rust, je nek is stijf, of je kunt moeilijker met je armen boven je hoofd komen. Soms kan een gewricht ook wat gezwollen zijn. Dit is het gevolg van een lichte ontsteking, waardoor er meer vocht in het gewricht komt. Een gewricht kan ook dikker aanvoelen door benige uitsteeksels. Dit zijn enkele symptomen die voorkomen bij artrose. Maar natuurlijk mag je de redenering niet omdraaien: het is niet omdat je last hebt van één van deze symptomen, dat er artrose in het spel is!

Waardoor ontstaat artrose? Ondanks veel onderzoek is niet precies bekend wat de oorzaak van artrose is. Het lijkt te gaan om een samenspel van verschillende factoren. Leeftijd is er één van. Hoewel artrose niet alleen bij ouderen voorkomt, zal slijtage bij toenemende leeftijd het gewricht sowieso doen degenereren of achteruitgaan.

Daarnaast speelt erfelijke aanleg een rol. In de ene familie komt artrose al vaker voor dan in de andere; als erfelijke belasting meespeelt, krijg je artrose vaker op jongere leeftijd en in meerdere gewrichten. Ook overgewicht kan zorgen voor extra druk op de gewrichten (de knieën bijvoorbeeld) en zo artrose bevorderen. Een andere risicofactor is een te hoge belasting van de gewrichten; dit komt voor bij zwaar werk met een eenzijdige belasting of bij intensief sporten. Verder kan het kraakbeen beschadigd worden bij een blessure (denk bijvoorbeeld aan voetbalblessures) en daardoor eerder artrose ontwikkelen (na een gewrichtsontsteking, bij zwakke gewrichtsbanden). En uiteraard kunnen afwijkingen aan het gewricht aan de basis liggen. >> // volharding magazine 007


DOSSIER

Sport en artrose Wil je artrose voorkomen (primaire preventie), moet je de risicofactoren verminderen. Zorg voor afwisseling in stand en beweging bij je werk. Zorg bij het sporten voor goed schoeisel, aangepaste terreinen, een veilig gedrag op het sportveld. Zorg dat je niet te zwaar wordt. Wil je al aanwezige artrose afremmen (secundaire preventie), moet je de belasting op het gewricht aanpassen. Schokabsorberende zolen bij het sporten, gewichtsafname of aanpassingen op het werk kunnen hierbij helpen. Goede en gezonde beweging is cruciaal. Een goede stabiliteit en spierversterking door sporten werken preventief. Een gezonde lichamelijke activiteit leidt namelijk tot een toename van de dikte van het kraakbeen en een betere voeding van het kraakbeen.

Een goede afwisselende druk op het kraakbeen helpt, alleen onbelast bewegen (bijvoorbeeld in het water) is niet voldoende. Welke sport je dan best kiest, hangt er uiteraard van af in welke gewrichten de artrose optreedt en hoe ernstig de artrose is. Overbelasting vermijden is het belangrijkste advies. Over het algemeen zijn wandelen, gymnastiekoefeningen, fietsen en zwemmen “goede” sporten. Het is niet verstandig sporten te beoefenen die de overbelasting doen toenemen of de kans op kleine blessures verhogen. Lijd je aan artrose van de handen, ga je geen volleybal beoefenen maar misschien wel zwemmen. Heb je artrose van de lage rug, dan zijn zwemmen of wandelen meestal een goede keuze.

Raadpleeg steeds een arts voor de correcte diagnose. De verdere behandeling hangt immers van meerdere factoren af. Een specialist van anatomie zal je daarom altijd goed onderzoeken voordat er een behandeling gekozen wordt. Corticosteroïden of hyaluronzuurinjecties kunnen de pijn verlichten en de functie van het gewricht verbeteren. Daarnaast kan gespecialiseerde fysiotherapie opgestart worden.

GARAGE LUC

HERSTELLINGEN EN ONDERHOUD CARROSSERIE ALLE MERKEN

03/ 239 77 39

DIKSMUIDELAAN 300 BERCHEM 008 // volharding magazine


REGIO ANTWERPEN

GRATIS LIDMAATSCHAP VOOR STUDERENDE JONGEREN VANAF 15 JAAR voor meer informatie:

tel. 03 220 67 23 email: abvv.jongeren.antwerpen@abvv.be www.magik.be

Dianalaan 180 2600 Berchem Namiddag na afspraak: 03/ 239 87 00

OPENINGSUREN dinsdag tot vrijdag van 08:30u tot 18:00u zaterdag van 08:00u tot 16:00u zondag & maandag gesloten


NIEUWS

Het belang van een goede sportbeha Lopen en springen, een goede sportbeha is voor vrouwen even essentieel als een goed paar sportschoenen. Borsten hebben geen spierweefsel en je kan ze door training niet verstevigen. Ze worden op hun plaats gehouden door huid- en bindweefselstructuren, die verankerd zitten in de borstspieren. Hun natuurlijke steun is grotendeels afhankelijk van de stevigheid van deze ligamenten, en die kan je ook niet trainen. Sporten schudt de borsten heen en weer en rekt de bindweefselstructuren uit, met doorzakking als gevolg. Een sportbeha beperkt de schade. Extra ondersteuning is dan ook van groot belang. Onderzoek in Engeland en Australië heeft aangetoond dat een goede sportbeha de schokken met 50 tot 70% vermindert. Een gewone beha vermindert ook de op- en neerwaartse beweging van de borsten bij het lopen, maar in veel mindere mate. Borsten beschrijven een 8 bij stevig stappen en lopen. Onvoldoende ondersteuning geeft minder goede sportprestaties. Hoe hoger de impact van de sport, en hoe groter de borsten, hoe beter de borsten moeten ondersteund worden. Hoe kleiner je borsten, hoe minder vetweefsel ze bevatten. Een topje van het juiste materiaal volstaat dan vaak al, of een model met gekruiste banden van achter. Het kiezen van een goede sportbeha begint met het kennen van de cupmaat. Borsten veranderen onder invloed van zwangerschappen, borstvoeding, gewichtsschommelingen, operaties en de menopauze verschillende keren van grootte en vorm. Daarom mag je je nooit vastklampen aan 1 bepaalde maat. Een goede sportbeha moet strak aansluiten, strakker dan lingerie. De borsten moeten de cups mooi vullen, de schouderbandjes mogen niet insnijden of inzakken.

010 // volharding magazine

Boots in het pashokje in de mate van het mogelijke de bewegingen na die je maakt tijdens het trainen. Een te strakke beha beperkt de ademhalingsmogelijkheden, een te los zittende leidt tot irritatie door wrijving. Kies voor naadloze cups en vermijd haakjes of een rits tenzij deze afgedekt zijn met een laagje stof. Een volledige katoenen beha slorpt het zweet op en blijft nat. Hoogtechnologische materialen zoals Coolmax hebben vochtregulerende eigenschappen en blijven droger. Na een 70-tal wasbeurten is de rek eruit en is je beha toe aan vervanging. De voorwaarden voor een goede beha: • De pasvorm moet perfect zijn. Hij moet lekker strak zitten en niet verschuiven of schuren. Hij moet zowel zijdelingse als op- en neerwaartse bewegingen van de borsten afremmen. • Het materiaal moet stevig en niet elastisch zijn. Bovendien moet de beha het zweet absorberen en/of afvoeren. • Er mogen aan de binnenkant geen naden zitten. Deze zijn hinderlijk en kunnen je borsten beschadigen. • Een sportbeha moet je na elke training kunnen wassen, hij moet dus slijtvast zijn. Bron: www.gezondheid.be


Hoe overleef ik de zomer zonder Volharding Berchem Het seizoen zit er op. De laatste trainingen zijn afgewerkt. Misschien denk jij: oef, de batterijen kunnen weer opgeladen worden. Of net niet? Behoor jij ook tot diegenen die uit een Volharding-training net massa’s energie halen? Hoe dan ook, we moeten het met zijn allen een dikke twee maanden zien te redden zonder een aanmoedigende trainersstem op de achtergrond. Hoe die vakantie door te komen? Enkele tips van ons Technisch Advies Comité. • Blijven bewegen, al is het op een lager tempo of minder intens, is altijd beter dan helemaal stilvallen. Afbouw van conditie, spiermassa, kracht en lenigheid gaat veel sneller dan opbouw. • Indien je de eerste trainingen van het volgend seizoen niet teveel wil afzien, is het aan te raden om je tijdens de vakantie “niet te laten gaan”. Elk kilootje meer maakt het bewegen altijd een beetje zwaarder.

Dus haal dat oude springtouw uit de kast, stel met een groepje vrienden een fit-o-meter op en hang hem op in het te Te Boelaerpark, beleef het plezier van de wind in je haren als je voorover gebogen op je stuur van die brug naar beneden fietst. Maak gebruik van het aanbod om een weekje gratis te gaan sporten (CM Antwerpen, promoties sportclubs,…). Of maak werk van die dagelijkse baantjes in het zwembadje in je tuin.

Maar vergeet niet dat ook een grondige grote schoonmaak of een paar uurtjes in de tuin werken behoorlijk kunnen meetellen. Elke vorm van beweging moet naar waarde geschat worden.

Een kalendertje tegen het prikbord helpt je aftellen naar die favoriete datum van 5 september, wanneer het nieuwe Volhardingseizoen weer op gang komt. Tien minuutjes Gym-Event-DVD voor het slapengaan bevorderen een gezonde nachtrust. En voor de “Die hards”: een foto van de favoriete trainer of trainster op het nachtkastje kan afkickverschijnselen tegengaan.

KRANTENHOEK LAMBERT BRIERSSTRAAT 39 2600 BERCHEM 03/218 76 35 Openingsuren: Maandag tot en met vrijdag: 06.30 - 12.30 en van 13.30 tot 18.00 Zaterdag 07.00 - 12.30 en van 13.30 - 17.00

// volharding magazine 011


CLUBNIEUWS

Gym-Event: Een bijzonder sterk nummer Op zaterdag 14 mei werd de Arenahal in Deurne weer gevuld met ons Gym-Event. Reeds heel vroeg in de morgen was een ruime werkploeg actief om de verende turnvloer te plaatsen en de vele toestellen over te brengen van onze turnzaal naar de Arenahal. Ook de mannen van het geluid en de belichting waren al vroeg aanwezig om hun installatie op te bouwen. De algemene herhaling kon dan ook ’s middags in de beste omstandigheden plaatsvinden. Posities werden nog aangepast, houdingen bijgeschaafd, de laatste instructies gegeven, belichting en geluid afgestemd. Alles verliep ‘redelijk’ vlot, zoals een laatste repetitie moet lopen. Tien minuten na het geplande aanvangsuur (19u) werd dan het startschot gegeven. Niet de gewoonte van Volharding om later te starten, maar we moesten de talrijk opgedaagde toeschouwers eerst de gelegenheid geven om hun plaats in de Arenahal in te nemen. De start was al ineens overweldigend: alle trainsters en trainers gaven het voorbeeld met een zeer dynamische oefening. Je kon zien wat een grote en enthousiaste groep zij vormen.

012 // volharding magazine

En zo volgde de ene mooie oefening de andere op. Het toestelwerk werd zeker niet geschuwd, en werd in een moderne choreografie gestoken om het publiek te verwennen. Zeer leuke filmpjes leidden de oefeningen in en zorgden er ook voor dat de toeschouwers zich geen minuut verveelden. Het feest werd afgesloten met een spetterende uitvoering van het demoteam met “Osiris”, de oefening waarmee ze kampioen van Vlaanderen werden. De talrijke reacties nadien waren van lovend tot uitbundig: knap werk, ongelooflijk, bijna professioneel. De trainers, medewerkers en gymnasten genoten ervan, en terecht.

Knap, ongelooflijk, bijna professioneel Robert (red. oud-voorzitter die al zeer veel gymfeesten meegemaakt heeft) vatte het als volgt samen: “Ik denk dat dit zeker het sterkste gymfeest ooit is geweest. Zowel de verschillende basisafdelingen als de demo- en tumblingteams zijn bijzonder sterk naar voren gekomen. De regie was quasi professioneel en vooral de samenwerking was enorm – ouderen die op post blijven om hun bijdrage te leveren

en die vlot samenwerken met een grote groep zeer enthousiaste jongeren die hun verantwoordelijkheid opnemen en laten zien wat ze kunnen. Het maakt me enorm blij en fier!” Zoals het past werd het GymEvent nog lang nagevierd in het clublokaal, waar onze voorzitters Dirk en Nancy glunderend alle medewerkers konden bedanken voor hun enorme inzet.


Domotech

bvba

Uw groothandel centrale verwarming & sanitair Herentalsebaan 455 2160 Wommelgem Tel 03/354.02.04 Fax 03/354.08.07

www.domotech.be


HUMOR

Een arts met een (originele!)

eigen mening…

Dr. Paulo Ubiratan is hoofdgeneesheer in een kliniek in Porto Alegre, Brazilië. Hieronder volgt de weergave van een interview over thema’s als voeding, sport en lang leven. Een totaal andere kijk op “de dingen des levens”…

Is het zo dat cardio-vasculaire oefeningen het leven verlengen? Het hart is gemaakt om een bepaald aantal keren samen te trekken. Vergooi deze hoeveelheid niet in (overtollige) oefeningen! Uw levensperiode zal hierdoor sneller opgebruikt worden. Uw hart méér laten kloppen zal er niet voor zorgen dat u langer leeft. Men zou het kunnen vergelijken met een auto waarvan men zegt dat hij langer goed zal blijven als men sneller rijdt. Wil je langer leven? Neem dan regelmatig een siësta! Moet ik stoppen met rood vlees te eten en meer fruit en plantaardig voedsel eten? Het is noodzakelijk dat je de logische efficiency van voeding begrijpt. Wat eten de koeien? Gras en plantaardig voedsel. Wat zijn dit? In feite groenten. Een biefstuk is dus eigenlijk het meest efficiënte mechanisme om groenten op te slaan in uw voedingssysteem. Wens je granen te eten? Eet dan kip! Moet ik mijn alcoholgebruik verminderen? Geenszins! Wijn is gemaakt uit fruit. Brandewijn is een gedistilleerde wijn, wat betekent dat men het water uit het fruit heeft verwijderd. Op die manier haal je het beste uit het fruit. Ook

014 // volharding magazine

bier is gemaakt uit granen. Je hoeft daarom het verbruik ervan niet te zeer te beperken. Welke zijn de voordelen van het regelmatig oefenen van het lichaam? Mijn filosofie is: als je geen pijn hebt, doe dan niets. Het is een teken dat het goed gaat met u.

Chocolade, gefrituurde gerechten en bier zijn ok! Gefrituurde gerechten zijn toch ongezond? Tegenwoordig wordt er gefrituurd met plantaardige olie. De gerechten zijn dus geïmpregneerd door plantaardige olie. Hoe zou het mogelijk zijn dat méér toegevoegde plantaardige substantie nadelig zou zijn voor de gezondheid? Gym helpt om zwaarlijvigheid te beperken? Absoluut niet! Het enige dat een spier doet die men oefent, is groter worden. Chocolade is ongezond? Chocolade is gemaakt van cacao. Het is een gelukkig makend voedingsbestanddeel. Het leven mag geen reis zijn naar het graf, met de bedoeling er gezond en wel

aan te komen, liefst dan nog met een aantrekkelijk en goed geconserveerd lichaam. Het beste is je levensweg te gaan met een biertje in de hand en een broodje in de andere. Het beste einde is dat men veel seks gehad heeft en een lichaam dat volledig opgebruikt is, waarbij men op het einde kan zeggen: deze buitengewone reis was echt de moeite waard. Kan u ons nog een waardevolle raad geven? Als stappen goed was voor de gezondheid, dan zouden de postbodes onsterfelijk zijn. Walvissen brengen heel hun leven door terwijl ze niets anders doen dan zwemmen, vis eten en water drinken. Kijk eens hoe dik ze zijn. Hazen lopen, springen en staan weinig stil, maar ze worden niet ouder dan 15 jaar. Schildpadden lopen niet en doen ook niets, maar ze worden tot 450 jaar oud! Leve dus een echt gezond leven! Bron: www.going-well.com (Of het klopt weten we niet, we lazen dat de man overleed, 51 jaar oud, maar gelukkig.)


Demoteam, Vlaams Kampioen in democircuit, maar het “democircuit” … wat is dit nu eigenlijk? Jullie konden vorig jaar én dit jaar op de website, in de pers of in Volharding magazine herhaaldelijk lezen hoe goed ons demoteam scoorde binnen het democircuit. Maar dat democircuit: wat is dit nu eigenlijk? Het circuit bestaat uit 4 wedstrijden die plaatsvinden tussen januari en juni, verspreid over Vlaanderen: Maneblusserscup, Ros Beiaard Cup, Klokke Roeland Cup en Demoteamhappening. Een ploeg kan afzonderlijk deelnemen aan één van deze wedstrijden en in elke wedstrijd is er uiteraard ook een winnaar. Maar je kan als ploeg ook meedingen naar de titel van Vlaams Kampioen in de overkoepelende eindrangorde of “ranking”. Hiervoor moet je deelnemen aan minstens drie van de vier wedstrijden. Het team dat een wedstrijd wint, behaalt 200 punten voor dit eindklassement, de 2de krijgt 190 punten, de 3de 180 punten en zo verder. Die punten worden dan opgeteld voor het eindklassement. Als een ploeg aan alle vier de wedstrijden deelneemt, tellen de drie beste resultaten mee, de laagste score van de vier valt weg. We kunnen dan ook trots zijn op ons demoteam dat dit jaar deelnam aan de 4 wedstrijden, driemaal eerste werd in de wedstrijden en ook in de eindranking met 600 punten bovenaan prijkte! Dat is immers de maximum te behalen score (3 x 200 punten). In de vierde wedstrijd eindigde Volharding Berchem als zevende. Raar als je dit vergelijkt met de score van de andere wedstrijden. En nog eigenaardiger als je weet dat we op alle onderdelen de hoogste score kregen. Wat liep er mis?

Hiervoor moeten we even uitleggen hoe zo’n oefening wordt beoordeeld. Wat is belangrijk en wat niet? En vooral …. wat is toegelaten en wat niet? De jury bestaat telkens uit 11 juryleden. Eén hoofdjurylid staat in voor de timing van de oefening, want deze mag slechts 8 minuten duren (opstellen en afbreken van decor inbegrepen). Bij het overschrijden van deze limiet worden er per 30 seconden 5 strafpunten toegekend. Ook het te laat komen voor de repetitie heeft strafpunten tot gevolg. Het hoofdjurylid heeft bovendien ook de wedstrijdleiding. Daarnaast zijn er juryleden per onderdeel. Hierop kan een ploeg maximaal 100 punten behalen. Vier juryleden beoordelen het artistieke gedeelte van de oefening. Goed voor in totaal 50 punten: • Creativiteit en originaliteit: 10 punten • Podiumgebruik/ruimtegebruik en aantal actieve gymnasten: 10 punten • Formaties en opstellingen: 10 punten • Samenhang, overgangen en verbindingen: 10 punten • Kledij, decor, muziek en kleur: 10 punten Drie andere juryleden beoordelen de uitvoering. Goed voor maximaal 30 punten:

• Uitvoering technische delen, dans en gymnastiek: 10 punten • Synchronisatie, timing en in de maat blijven: 10 punten • Uitstraling en expressie: 10 punten Drie juryleden staan in voor de moeilijkheidsgraad van de oefening. Goed voor in totaal 20 punten: • Moeilijkheid van de dans: 10 punten • Moeilijkheid van de gymnastiekdelen: 8 punten • Synchronisatie en variatie in gymnastische elementen en delen: 2 punten Uiteraard zijn er gemakkelijke, moeilijke en zeer moeilijke technische delen in een oefening. Het reglement beschrijft welke oefening in welke categorie thuishoort. Daarnaast zijn er ook verboden delen. Dit zijn delen die te moeilijk bevonden zijn om in deze wedstrijd uitgevoerd te worden. Indien een ploeg toch één van deze delen brengt, worden er 10 strafpunten toegekend op de totale score. Iets wat we jammer genoeg bij onze tweede wedstrijd moesten ondervinden. Een combinatiesprong van voorwaartse en rugwaartse delen werd door de jury als “verboden deel” genoteerd. Deze sprong stond niet letterlijk in het reglement, en dan krijg je de eeuwenoude discussie die ook juristen niet vreemd is: >> // volharding magazine 015


NIEUWS

is alles wat niet expliciet verboden is bijgevolg toegelaten? Of is alles wat niet expliciet is toegelaten eigenlijk verboden? We moesten ons uiteindelijk neerleggen bij het oordeel van de jury. Al kunnen ook juryleden zich natuurlijk wel eens vergissen. Zo noteerden ze een “verboden sprong” die helemaal niet in de choreografie van onze gymnasten voorkwam. We konden dit aan de hand van beeldmateriaal bewijzen, maar de Gymfed besliste om niet terug te komen op de beoordeling van haar juryleden. Wat ons op een totaal van 20 strafpunten bracht. Met een zevende plaats tot gevolg.

Dit voorval heeft wel één en ander teweeggebracht. Zo besliste de Gymfed om in de toekomst een officiële camera te installeren (voor beeldmateriaal met bewijswaarde) en een rood licht te gebruiken indien er een jurylid meent dat een verboden deel werd uitgevoerd. Hopelijk behoren dergelijke ‘vergissingen’ dan ook voorgoed tot het verleden.

moeilijkheidsgraad wordt nog verhoogd, nieuwe gymnasten worden ingepast, en het zoeken naar gepaste muziek doet de oortjes van de trainsters al roodgloeiend staan. Kortom, ze gaan er weer voor! En wij zullen er zijn om hen te ondersteunen. Nancy

En wat ons demoteam betreft: hoewel het wedstrijdseizoen nog maar net achter de rug is, wordt er al volop gewerkt aan de toekomst. Nieuwe elementen worden uitgeprobeerd, de

Gym-Event DVD Bestel hem nu!

www.volhardingberchem.be

Gratis thuis bezorgd

Meer dan 2 uur gymnastiek en dans

€7

,00

016 // volharding magazine


De VoorZorg Socialistische Mutualiteit van de provincie Antwerpen SINT-BERNARDSESTEENWEG 200 2020 ANTWERPEN De VoorZorg 03 285 44 44

Ziekenvervoer

Thuiszorg

0800 97 520

Antwerpen

03 285 45 45

Kinderzorg 0800 92 396

Mechelen

015 28 04 27

(de complete service voor het jonge gezin)

Turnhout

014 40 92 31

Reddie Teddy

(24 uur op 24, 7 dagen op 7)

WELL 2

DAY

Voor maar 15 euro per jaar per mutualistisch gezin kan je kiezen voor: - Ofwel een tegemoetkoming van 12,50 euro(1) op het lidgeld van een sportclub.

- Ofwel een korting van 25 euro(2) in één van de geselecteerde sportzaken. (1) voor maximum 4 personen per gezin (2) bij aankoop van minstens 50 euro, 1 bon per mutualistisch gezin

- Daarnaast krijg je nog tal van kortingen bij Weight Watchers, op sportmateriaal te verkrijgen via onze mediotheek, dieetraadplegingen, restaurants, sauna’s, zuiveringweekends,... en nog veel meer. - Bovendien krijg je elk gratis een kwartaal het nieuwe Well2Day- magazine toegestuurd.

Alle info vind je op onze website: www.socmut.be email: info.304@socmut.be


JARIGEN

De jarigen Juni JAIN DISHAA ALOUISSA LANA BLANKERS AMÉLIE DE LATHOUWER DIANE DE ROOVER GEORGETTE DUYOLS JONATHAN FIOOLE DYLAN FREMAU STAN GEERTS ROGER HUYSMANS FEE JACOBS MOSE KIPS GLENN L’EAU ROBERT LEIRS JANA LUYCKX RONNIE MEHTA PRISHA MEYVIS ANN MICHIELSEN MAXIME MOUWEN VIVIANE RODRIGUEZ ANITA RUBENS SYLVIE VAN DOOREN SEBASTIAN VAN KERREBROECK RENEE VERLOY LAURI VERVULLENS KITANA

018 // volharding magazine

Gelukkige verjaardag! Juli KARNAWAT SIDDHI ANTOINE SHANE CUYPERS MIRA DE BIE RONNY DE HERT YANOU DIERICKX-VISSCHERS CHARLOTTE MOL MARTINE SHAH KHUSHBU SMETS MAURICE SMITS JOS STERCKX JULIE VAN DEN BROECK LOUISA VAN REYN ELS VAN REYN GUY VENNEKENS SYLVIA VERMEIREN NATHAN GANDHI VIRAT KANDOUSSI MONA KANDOUSSI SALMA


De jarigen Augustus AKBAS DEFNE BAEL EVELYNE CRAB CONSTANT CYROUX RONNY DE BIE MATTHIAS DE HAES LANI FIOOLE KENJI FIRLEFYN TANJA GEUKENS JENNY GILIS FINE HASAERS MANON HOSTE MYRTHE KOPPENS LUC KOUWIJZER FRANK KOUWIJZER JULES L’EAU INGRID LATHOUWERS KIKA LEEUWS SIONA MAYRA SHAH MUTSAERT JEANINNE QUACKELS FRIEDA QUACKELS LINDA RAATS MATTI SEBER ELENA SEBER EMMA VAN DEN BERG VICTOR VAN DEN BOUWHUYSEN KELLY VAN GENECHTEN JESSY VAN HERCK ANN VAN HERCK KASPER VANDEWYNCKEL ANNEMIE VERMEULEN KATO ZAVERI DIYA

Gelukkige verjaardag! September AUDENAERT ALEXANDER BILGIC SINAN DE GROOF NADIA DE KEYSER XANDER DECALUWE RUDI DIERICKX-VISSCHERS EVELIEN DIETZ AN DILLEN ZOË FONTEYN JONATHAN HUYLEBROECK ANN JACOBS MANON JANSSENS JULIA KOUWIJZER SHARI LOOS ROBERT MAES CHARISSE MAES CHELSEY MOREL TANJA PEETERS PAULINE PEPRA DARRON ROBSON LINDSAY ROTTIERS VALERIE TIMMERMANS KIMBERLY VALERIA MOSQUEIRA YELINA VAN CLEEMPUT SHEILA VAN LAEKEN LODEWIJK VAN PUT LUCIENNE VAN ROY SHANTI VAN SANTVLIET NINTE VAN ZANDBERGEN CHLOË

// volharding magazine 019


AFDELINGSNIEUWS

Als het kriebelt moet je... met de dames op stap Voor mij is het de eerste maal dat ik met deze damesgroep mee ga op weekend, eerlijk gezegd ben ik wel wat zenuwachtig. Op vrijdagavond hebben we afgesproken rond 17u30 aan het lokaal, zodat we kunnen vertrekken rond 17u45, want het avondmaal wacht ons ergens in Maasmechelen. Bij aankomst wordt eerst overgegaan tot de verdeling van de kamers, die ieders goedkeuring kan wegdragen. Even opfrissen, uitpakken en het fotootje van m’n Lucske naast mijn bed zetten. Nu kunnen we aan tafel. De avond gaat gezellig verder met de nodige versnaperingen die de dames hebben meegebracht, zoals cava, mojito en andere geestrijke drankjes. Kathleen, Karen en Josje, onze eigen “Volharding K3”, verzorgden een gesmaakt gastoptreden met één van hun bekende nummers, voor deze gelegenheid voorzien van een aangepaste tekst. Dit deed de tongen nog meer loskomen, wat de hilariteit en de decibels natuurlijk naar ongekende hoogte bracht en de nachtrust niet altijd ten goede kwam. Zaterdagmorgen waren we al vroeg uit de veren want na het ontbijt wachtte ons een uitstap naar “het witte stadje” Thorn. Er was eerst een rondleiding gepland op het wijngoed Thorn, met de nodige uitleg aan de hand van dia’s. Daarna konden er vragen gesteld worden; bij de vraag of hier ook illegalen werkten voor het plukken van de druiven, was het antwoord gelukkig negatief. Er kon uiteraard ook geproefd worden en wijn aangekocht worden voor thuis. Na de uiteenzetting wachtte ons een heerlijk middagmaal met belegde broodjes. En plots… was er spanning te voelen… de ene na de andere gsm begon te rinkelen: het demoteam had de wedstrijd in Oostende gewonnen. De nodige traantjes kwamen los en de felicitaties werden verstuurd… de telecomproviders hebben goede zaken gedaan. Om de opgedane calorieën te verbranden was er een wandeling van ongeveer 8 km voorzien. Hiervoor moesten we door bos, weide en (droog) moerasgebied, met de nodige dazeriken- en muggenbeten tot gevolg. Het avondmaal op onze verblijfplaats mocht er zijn, gebraad met groentekrans en aardappelen, heerlijk. Om de avond verder door te komen was er ook een kwis voorzien. De drukke dag en avond maakten dat de dames druppelsgewijs één na één hun kamers opzochten.

Conditiegym Dames 020 // volharding magazine

Zondagmorgen hield de regen ons binnenskamers en hielden we een pingpongtornooi. Elkeen speelde met een eigen stijl, de ene al wat beter dan de andere. Maar meedoen was belangrijker dan winnen, voor de meesten dan toch… Om de benen nog eens te strekken maakten we na het eten nog een wandeling naar “de Statie”, een drankgelegenheid met terras. Natuurlijk zijn deze dames ook niet op hun mondje gevallen en werd er al dadelijk verteld tegen de uitbaatster dat Dirk met zijn harem op stap was. Toen werd het even spannend voor mij, want het resultaat van de televoting over mijn deelname werd bekend gemaakt: zou ik volgende keer nog mee mogen gaan? Oef, het resultaat viel positief uit voor mij… waarvoor dank, dames. Tot een volgende uitstap, het was echt heel gezellig! Julia


Dames Weekend: Gastoptreden K3

De laatste trekt de deur dicht Van Berchem tot in Maasmechelen Van in de turnzaal tot in het clublokaal Van Berchem tot in Maasmechelen ja wij zijn zoveel mooier in groeptotaal. (= refrein) Vul het glas, tot de rand, weg van onze vent En laat ons dromen van een goei weekend. Is je buik smaller of dikker dan de mijne, Laat ons proberen elkaar niets te verwijten. Iedereen hoort ons, ziet ons hier staan, Waarom kijken de mensen ons toch zo aan? Zou het niet beter zijn, als wij voortaan Wat stiller zijn, wat stiller zijn. (Refrein) Hand in hand, een broek die spant Zo gaan wij door het ganse land! Volharding, aan de top, Een club die echt te leuk is, Laat ons beloven dat je er niet wegrent. Waar het niet uitmaakt, of je stil, klein of oud bent Want voor ons allen is het om het even. Iedereen hoort ons, ziet ons hier staan, Waarom kijken de mensen ons toch zo aan? Zou het niet beter zijn, als wij voortaan Wat stiller zijn, wat stiller zijn. (Refrein) Hand in hand, een broek die spant Zo gaan wij door het ganse land! Als wij nu in een kring, samen gaan staan Den Dirk in het midden op een trap Dan zijn we met zijn allen even groot. Sorry Dirk, dit is idioot.

’t Is bijna vakantie en het turnjaar zit er weer op. Het was zoals steeds een jaar met ups en downs maar met als afsluiter een fantastisch Gym-Event waar de ouders de vorderingen van hun kinderen konden gadeslaan.

Tijdens de laatste les van het seizoen worden er geen nieuwe dingen meer aangeleerd maar houden we het ontspannend. Glenn zorgde voor een les waarbij de Scholieren in twee groepen werden verdeeld en allerlei proeven moesten uitvoeren. Meteen kwam de competitiedrang naar boven. Geen van de ploegen was van plan ook maar een puntje te laten liggen. De leiding hield dan ook een streng oog op de uitvoering en keek erop toe dat er geen onregelmatigheden gebeurden. Cirkels draaien rond een kegel, een afstand afleggen met de bal en dan naar een korf gooien is niet evident. Nog moeilijker is het met je ploeg alle letters van het alfabet te vormen: het maakte niet uit of je een letter vormde in je eentje of met meerderen samen, maar alle letters moesten uitgebeeld worden, liggend op de grond en met afwisselende personen. Voor de voorlaatste proef moesten we met z’n allen een dikke valmat heen en weer dragen met telkens één scholier op deze mat. De proef was afgelopen als iedereen op de mat vervoerd was. De stand ging gelijk op: nu eens lag ploeg 1 voorop, dan ploeg 2. Ondertussen was Viviane, de meter van de Scholieren, toegekomen en kregen we extra aanmoedigingen. De laatste proef dan: elke lesgever mocht vijf tennisballen verstoppen en dan moesten alle gymnasten deze ballen gaan zoeken. Het tellen van de aantallen was meteen het einde van de les. We mochten nog even op de foto met onze meter, we zongen nog een ”happy birthday” voor Dylan, en kregen tot slot nog een superheerlijk ijsje van onze meter. Een lekker einde van het seizoen! Wij willen alle scholieren een zeer goede vakantie toewensen en we zien jullie volgend seizoen zeker en vast terug!! Viviane, Maggy, Nadia, Nicky, Glenn en Guy

Scholieren

(Refrein) (Refrein) // volharding magazine 021


AFDELINGSNIEUWS

Bengelnieuws Het is weeral een tijdje geleden dat we de hele dag in de Arenahal stonden om deel te nemen aan ons jaarlijks Gym-Event. ’s Middags moesten we oefenen en nog eens oefenen. Iedereen kreeg zijn juiste plaats toegewezen zodat het ook mooi zou ogen voor het optreden ‘s avonds. Na een welverdiend middagdutje kwamen onze Bengels terug om nu “voor echt” op te treden. We willen juffen Nicky, Shana en Kim bedanken omdat ze onze muzikale oefening in elkaar hebben gestoken, met leuke muziek en toffe pasjes. Ook voor onze oefening samen met de Powergymmannen hebben we veel bloed, zweet en tranen gelaten om het allemaal in onze hoofdjes te krijgen. Was het nu weer naar links draaien of naar rechts draaien? Was het nu weer vertrekken op tel één of op tel acht? Soms moesten we toch eens goed nadenken. En elke week weer oefenen om alles onder de knie te krijgen. Maar ik mag gerust zeggen dat onze Bengels het dit jaar zeer goed hebben gedaan. Proficiat!

Deze week was het de laatste les. Het was brevettendag. Zenuwen, zenuwen! Niet te doen. Onze Bengels stonden al te trappelen om hun oefeningen te tonen aan mama, papa en grootouders. En of ze hun best gedaan hebben!

Proficiat aan alle bengels! Met spijt in ons hart nemen we afscheid van een paar kinderen die naar een volgende groep gaan. Maar de meesten zien we volgend jaar zeker terug in ons Bengelgroepje. Allemaal een prettige vakantie en hopelijk tot in september. Het Bengelteam.

Bengels

Etentje met Conditiegym Dames Woensdag 1 juni was het weer van dat: we gingen nog eens eten met de Dames. Deze keer hadden we ervoor gekozen om een kaas- en wijnavond te organiseren in het clublokaal. De bende bestond uit 18 dames en 1 heer (den Dirk). Lachen, zwanzen, lawaai maken, dat hoort er natuurlijk allemaal bij. En genoten dat we hebben. Ondertussen hebben we onze laatste les gehad. Amaai, met spijt moeten we alweer wachten tot we in september terug kunnen starten met turnen, maar ook met het plannen van onze volgende etentjes en uitstappen. Twee maanden zonder elkaars gezelschap is voor sommigen toch wel lang, hoor. Namens al onze Dames: bedankt Dirk omdat je onze trainer wil zijn. En geniet nu maar van je vakantie.

Conditiegym Dames 022 // volharding magazine


Onze kleuters op het Gym-Event

Het Gym-Event is weer achter de rug…en gelukkig ook de zenuwen die hiermee gepaard gaan. Niet zozeer voor onze allerkleinsten maar vooral voor ons, de leiding. Op zaterdagmiddag mochten we nog even oefenen, maar zeker ook ontdekken waar we waren, want de Arenahal was wel eens wat anders dan onze gewone turnzaal. Voor een paar kleuters was het echt overweldigend, ze werden er heel stilletjes van. Maar ook het omgekeerde kan: Heel fijn vonden we het dat sommige kleuters die tijdens de lessen nooit of amper iets zeggen, op het Gym-Event heel spraakzaam bleken. Zij hadden die ruime omgeving blijkbaar nodig om wat “losser” te worden. Lucas en Julie bijvoorbeeld zijn geen echte watervallen in de les, maar op het Gym-Event kwamen hun tongetjes plots los. Onze allerkleinsten mochten (als tweede groep) net niet de spits afbijten met de Kleuterrock. En ze hebben dat héél goed gedaan. Het is niet evident om voor zoveel mensen je dansje te doen en zeker niet als daar ook een zotte hond tussen loopt. Ook het klauteren en klimmen over de toestellen ging heel vlot. We moesten deze keer geen kleuters gaan terughalen in het publiek en er werd niet (veel) gewuifd naar mama of papa. Kortom, wij waren HEEL TROTS op al onze kleuters. Ze zijn heel de avond braaf en lief geweest. En nog een grappige afsluiter: toen de dames aan hun optreden begonnen, merkte één van onze kleuters op: die hond van ons doet mee aan de oefening :) ... Voor wie ze niet herkend had, het ging hier over Juf Ann. Wij vonden het Gym-Event dan ook een groot succes en hopen volgend jaar op evenveel of meer kleuters te mogen rekenen.

Kleuters

PEUGEOT

L’AVENIR

SYM VESPA PIAGGIO HONDA GAZELLE

SPARTA Gitschotelei 243 2140 Borgerhout 03/321.43.51 cyclejeep@skynet.be

www.cyclejeep.be

KETTLER MINERVA BIKE FUN // volharding magazine 023


AFDELINGSNIEUWS

Men on weekend Fabioladorp Maasmechelen Vrijdagavond 17:45u stonden de eerste mannen al klaar om te vertrekken op weekend, dit jaar met bestemming Maasmechelen. Een weekje voordien waren de dames op verkenning geweest en werd de accommodatie veilig bevonden voor de mannen. Hadden ze het maar geweten… Rond 19:05u kwamen we ter plaatse aan. Na de verdeling van de kamers en het avondmaal vlogen we direct sportief ons weekend in: de pingpongtafel zal haar beste tijd gehad hebben tegen de tijd dat we weer vertrokken. Joey deed een poging om op een groepskamer te liggen, maar in de loop van de nacht werd het bed toch maar ingeruild voor een ander beddeke op een aparte kamer. Of de Duveltjes en de Tripel d’ Anverskes er voor iets tussen zaten, zullen we nooit te weten komen. Rond 06:45u werden de eerste mannen wakker, eentje met een nat onderlaken, en werd de tafel gedekt. Ondertussen arriveerden ook Robert, Frank, Ronny L. en Patrick. Het werd een stevig en energierijk ontbijt, inclusief de Samsondrankjes die Ronny L. de dag doorhielpen. Frank kwam met de routebeschrijving van de fietstocht… tijd dus om de fietsen van stal te halen en aan de zware sportieve dagtaak te beginnen. Met volle moed vertrokken we, en al snel verdwenen de eerste kilometers onder de wielen door. Een eerste stop: de Jan moest de ketting van zijn fiets terug monteren. Dan meteen een helling die kon tellen...en iedereen buiten adem om de volgende étappe aan te vatten. Onderweg zochten we koortsig naar een caféetje waar ze Gordon’s serveren, zodat het vochtpeil niet te veel zakte - het was immers schitterend weer die dag. Naast de nodige zadelpijn begonnen we ook te voelen dat het tijd werd voor het versterken van de innerlijke mens. Een ware zoektocht begon, uiteindelijk vonden we toch een frituur met een ruime keuze en een zeer snelle service. Net op tijd, want nadat wij onze bestelling hadden voorgeschoteld gekregen, gingen de deuren onmiddellijk dicht. Op naar het tweede luik van de sportieve strijd. Toen we eenmaal ons tempo weer gevonden hadden, verdwenen de laatste kilometers onder de wielen. Al moesten we tegen het einde van deze étappe toch wel op de tanden bijten. We namen dan ook even de tijd om weer op onze positieven te komen voordat we de fietsen terug binnenbrachten. Een douche was meer dan verdiend, één van de mannen kon zelfs niet wachten met zich volledig uit te kleden tot hij in de douchecabine was. En dat in een deftig Fabioladorp!!

024 // volharding magazine

Voor wie uitgesport was, stonden de schommelbank en relaxstoeltjes klaar, voor de anderen wachtte de pingpongtafel. Om er de nodige spanning in te brengen, werden er ploegen samengesteld. De ene opslag werd al wat beter uitgevoerd dan de andere... sommigen slaagden er zelfs in tweemaal na elkaar een opslag te brengen die je normaal maar éénmaal op de duizend lukt. Ik denk dat we dat vanaf nu “een Dirkske” noemen. Ondertussen had Ronny DB de tafel klaar gezet en konden we de etenskar gaan ophalen. Het moet een zeer mooie dame geweest zijn in de keuken, want het aantal kandidaten om het eten te gaan halen ging in stijgende lijn. Voor anderen was dit het uitgelezen moment om hun lief vrouwke nog een sms te sturen om te zeggen hoeveel ze hen misten… Gevoelige, romantische mannen... ze bestaan. Na het eten zakten we weg voor de voetbalmatch op tv: Manchester Utd tegen Barcelona. (Eén supporter voor Manchester en de rest voor Barcelona). Iedereen vond het spijtig dat Louis de Saedeleer er niet bij was om de commentator met woord en daad bij te staan. Na de match zocht iedereen zijn bed op om zijn vreugde of teleurstelling te verwerken. Al bij het ochtendgloren - jawel jullie lezen het goed waren de eerste mannen bezig met het dekken van de tafel, het zetten van koffie,…. Zoals de dag voordien was er weer een bedplasserke onder ons, voor de rest was de nacht goed verlopen. Het werd een rustig ontbijt, waarbij de laatste gedachten over de voetbalmatch werden uitgewisseld. We konden easy going aan de dag beginnen. Maar er stond nog een sportief intermezzo ingepland: een voelbalmatchke met de ‘mannen’. We moesten eerst wel even een net fabriceren met het touw dat Karl had meegebracht en een ketting met stopbord dat


in de buurt het verkeer moest tegenhouden. Een typisch mannenmatchke volgde, met de nodige hilarische taferelen en discussies. Was de bal uit of niet, misschien weet John Mc Enroe wel raad ;-) . Nadat uiteindelijk alles uitgeklaard was en ons matchke uitgespeeld, gingen we onze spullen bij elkaar zoeken en het middagmaal nuttigen, om daarna nog een wandeling aan te vatten. Een korte wandeling, maar in een mooi decor, naar een terras waar af en toe een fris windje de kop op stak en we dus genoodzaakt waren om iedereen een kleedje te passen. En wees gerust, iedereen mocht de revue passeren. Met de auto van Maasmechelen naar het clublokaal was ideaal, een terugtocht van de Ardennen is steeds aan de lange kant‌ De dames stonden al klaar om hun partners op te vangen en hen de nodige ondersteuning te geven of mee te lachen met hun hilarische belevenissen.

Om kort te zijn na dit uitgebreid verslag: weerom een weekend waarvan iedereen genoten heeft, met een goed uitgebalanceerde sportieve inspanning en de nodige afwisseling.

Powergym Mannen

Just for fun woordzoeker G

E

F W

I

E

U B

E

X

D N

Y

R G N

V

X

R N

I

I

A

R

S

X O

E

B

L

Z M D N A

N A

L

B N P O

L

S

E M H O

V

I

E M E

N U O

L

A A

T Q

I

J

I

O G C

T

Zoek de woorden hieronder in het rooster. De woorden staan schuin, achterstevoren, horizontaal en verticaal.

J

O R

K O X

G G

L

I

U

I

G

Y M

I

U

E

T

C

P N X M S

R

B

K

R O W M A

H B

K

L

S W R

B

I

E

N O

J

U N

I

O R

K

A

T

G C

R N N W R

I

I

P

E

T

V W E

N

C

R O X M N

F R

R G

E

P O U A

V

E

Z

T

F

F

T

E

D

E

H G

T

A

V

T

G

Z

K

K

J M

L M T

I

M G B

L

E

A N O

Z

E M J

K

S

U N B N P E

H

E

Z

Z

B

R

S M S

A A N P M T

C

R

K

L

M D

C

E W E

G

K

T

G

K

E

I

T

S

A N M Y

G

I

Z

H

J

J

X

P

R

Z

X

A D H

I

C

A O

E

E

A

Z

N W O

T Q M

I

Z

H Q

N U X

Z M F

N H G

J W U

T

F

D

N G A O

Y

B

E M M G M C

I

I

Z

O Q N K

R

Z

G D

J

G H

J

E

N

I

J M E

M E

L

L

L

V

V Q H

C

R

K

J

C

J M Z

A

L

D

E

F

A U H U K N

S

F

R U

I

T

F

D

X

F

V

I

K

H N

N R U

T

S M S

Y

J

C

D B G W Z

V

D M M B

C N O W K

I

S

Q E

Y

Q

Z

J

X

Y

H O E

L

L

ACRO BALK BENGELS BENJAMINS BERCHEM BPT CLUBLOKAAL DANCE DEMOTEAM DVD FRUITHOF GYMEVENT GYMNASTIEK HERENBRUG JUNIOREN KAMPIOEN MAGAZINE SEIZOEN STEP TEAMWORK TRAMPOLINE TUMBLING TURNEN TURNKRING TWO VAKANTIE VOLHARDING ZON // volharding magazine 025


AFDELINGSNIEUWS

Niiiiiiiiiiiiiiinja! Dikheuft! Ooooompfff! *Kriiiiijjjjss*! Niiiiiiiiiiiiiiinja! Dikheuft! Ooooompfff! *Kriiiiijjjjss*! Het zijn maar enkele van de aangename dingen die je tijdens een les van de junioren kan horen. Seizoen 2010 – 2011, what to say? Het was weer een “interessant” jaar binnen ons kleine groepje. Zo is er al de samenstelling van de groep. De junioren hebben altijd al te maken gehad met een schommelend ledenaantal, iets dat dit jaar ook zeker het geval was. Om positief te beginnen, mochten we dit seizoen Emma verwelkomen in de groep. Zij bleek al snel een toffe aanwinst die samen met Sam zorgde voor een aantal luchtige momenten tijdens de lessen. Hierbij moet ik wel vermelden dat de Ryckx-Allaert tandem niet geschikt is voor de gevoelige zieltjes. De liefhebbers van bizar woordgebruik, Berchems worstelen, neusvleugelacrobatiek en andere wonderen van het menselijk lichaam (met of zonder geur) hebben er echter wel de tijd van hun leven mee. Hoe leuk de aanwinsten ook kunnen zijn, het ledenverhaal heeft spijtig genoeg ook een mindere kant. Zo moesten we tijdens het jaar afscheid nemen van Iman en Fatine. Iman blijft gelukkig wel aanwezig binnen de kring en zal dus nog altijd deel uitmaken van de Volharding familie. Fatine zal gemist worden omwille van haar mooie stem, rustige manier van communicatie en het niet opgedrongen mode-advies. De vorige zin werkt wel beter als je haar kent. Fatine, ik wens je veel succes met je school en je ontwerpen en weet dat je altijd welkom bent. Nu ik toch bezig ben over leden die ons verlaten, zou ik graag Kim veel succes willen wensen in haar internationale avontuur. Het zal een heel leuk en leerrijk jaar worden daar over de grote plas, maar zie wel dat je het niet te goed gewoon wordt, we verwachten je nog terug hè. En oh ja Kim, ik denk eraan om volgend seizoen te werken rond de damesbrug. Ook moeten we afscheid nemen van Dana, zij heeft besloten een punt te zetten achter haar periode bij de junioren en zal in september de Conditiegym Dames vervoegen. Herinnering aan mezelf: doe Dana een familiepakket oordopjes cadeau. De andere leden verwacht ik in september terug op onze vaste afspraak op maandagavond.

Toch lukt het ons om al enkele jaren op rij een mooie prestatie neer te zetten. Zo kan de groep die avond altijd dat tikkeltje extra. Zo sprong Shana opeens salto alsof het niets was. Het springen op zich was uiteindelijk nog bijzaak aangezien ze goed landde, tweemaal achter elkaar! Of het nu trampoline, balk, herenbrug of grond was, jullie lieten een mooi staaltje inzet en geloof in jezelf zien. Hier wil ik jullie allemaal voor feliciteren. Mooi gewerkt, er zaten twee trotse trainers op de vloer naar jullie te kijken.

Buiten de traditie van de veranderende ledengroep was er ook de vaste waarde van het proactief werken rond het Gym-Event. Op tijd en stond beginnen met plannen en het ineensteken van oefeningen is een belangrijk gegeven in het afleveren van een mooie show. De eerlijkheid gebiedt me om te zeggen dat wij het daar niet zo nauw mee nemen.

En zo is de cirkel weer rond, van winderigheid naar boeren, van lid naar trainer. Zo’n jaar bij de junioren, je wordt er haast filosofisch van. Gezichten die komen en gaan, een zeer geslaagd Gym-Event, rumoer en allerhande vreemde geluiden (al dan niet geproduceerd door andere zaken dan de mond); volgens mij zijn deze begrippen een mooie samenvatting van het voorbije seizoen bij de junioren. Ik kijk al uit naar het volgende!

Wie deze twee personen zijn, moet ik wel eens navragen aangezien jullie deze sowieso in de bloemetjes willen zetten. Van één van deze personen heb ik wel het vermoeden dat het om Shari Kouwijzer gaat. Ik had het hier zonet al over de leden die komen en gaan, maar af en toe is dit ook van toepassing op de leiding. Shari heeft de laatste jaren samen met mij les gegeven bij de junioren maar heeft besloten om hier (hopelijk tijdelijk) een punt achter te zetten. Omwille van werk en afstand werd het voor haar moeilijk om nog les te blijven geven. Shari, we wensen je alleen maar het allerbeste toe en hopen je in de toekomst toch nog te kunnen zien. Bedankt voor de leuke momenten, lachbuien en je afschuwelijk lelijke en luide boeren.

Zjozef

026 // volharding magazine


Zomer horoscoop

1 w 00 aar

Ram 21/03 tot 20/04 Deze zomer zal voor jou heel ontspannen zijn. In juli zal je het meest genieten van je welverdiende vakantie of fijne momenten na het werk. Vergeet niet af en toe eens te gaan joggen of een paar extra trappen te nemen om je conditie op peil te houden.

% d

hei

Stier 21/04 tot 21/05 Augustus is jouw maand. Je zal na lange tijd oude vrienden weer ontmoeten. Die maand zullen er vele gezellige momenten zijn. Je voelt je goed deze zomer. Geniet er voor meer dan honderd procent van! Tweelingen 22/05 tot 21/06 De zomermaanden zijn voor jou gevaarlijk. Je vergeet af en toe je conditie te onderhouden wegens vele etentjes en gezellige momenten. Zwemmen zal je goed doen deze zomer. Kreeft 22/06 tot 22/07 Echte BBQ-gangers die kreeften. Je bent toe aan een welverdiende vakantie in de zomer. Geniet van het mooie weer en de personen rondom jou, en zet je gedachten op nul. Leeuw 23/07 tot 23/08 Conditie ten top. Je voelt je goed in je lichaam en je laat dit zien aan de buitenwereld. Augustus is ook de maand voor de leeuwen. Je laat de zon schijnen op donkere dagen. Maagd 24/08 tot 23/09 In de zomer zal je oude kennissen terug ontmoeten. Je conditieniveau daalt tijdens de zomer, vergeet niet af en toe een sportactiviteit te plannen. Fietsen zal je goed doen op mooie zomerdagen. Weegschaal 24/09 tot 23/10 Water, water en nog eens water. Je voelt je als een vis in het water. Je gaat meer zwemmen dan vorige zomer en dit komt je conditie ten goede. Eind augustus zal je terug beginnen uitkijken naar het najaar. Schorpioen 24/10 tot 23/11 Je zal volledig herstellen deze zomer. Je energieniveau stijgt bijna boven de honderd procent. Ook zal je tijdens de zomer een dag beleven die je nooit meer zal vergeten. Negeer de negatieve invloeden en ga voor het positieve. Boogschutter 24/11 tot 22/12 De boogschutter schiet recht in de roos in de maand juli. Doe impulsieve dingen tijdens de zomer. Verzet je zinnen. Geniet volop van een glas wijn en een barbecue met vrienden. Steenbok 23/12 tot 20/01 De zomermaanden zullen snel voorbij zijn. September wacht al op je. Onderhoud zeker je conditie met allerhande activiteiten. ’s Morgens eens gaan joggen zal je goed doen. Waterman 21/01 tot 18/02 Je zal je volledig ontplooien tijdens de zomermaanden. Je leert nieuwe mensen kennen tijdens een leuke activiteit. Onbewust kijk je al uit naar september. Je kijkt uit naar de nieuwigheden. Vissen 19/02 tot 20/03 Je conditie onderhouden is de boodschap. Fietsen, zwemmen en joggen zorgen hiervoor. Augustus wordt jouw maand. Enkele late avonden en vroege nachten staan je te wachten. // volharding magazine 027

Volharding Magazine Editie Juni 2011  

Volharding Magazine Editie Juni 2011. Zonnig en weer fris vol nieuwigheden. (c) 2011 Volharding Magazine is een uitgave van Turnkring Volhar...

Advertisement