2017 08 wv ondernemers

Page 31

31

DOSSIER

Gratis elektrisch tanken door de zon

Mutec geeft dakdichting energetische en ecologische meerwaarde Hoe draagt een industrieel afdichtingsbedrijf voor platte daken bij aan de opwekking van hernieuwbare energie en een gezondere mobiliteit? Het antwoord is te vinden bij Mutec in Waregem. Dat bedrijf van de Willy Naessens Group plaatst niet alleen zonnepanelen op nieuwe of gerenoveerde daken, maar lanceerde ook de Solar Carport en de Solar fietsenberging.

van de toekomst is te zien bij Living Tomorrow. Omdat we de expertise in huis hebben, voorzagen we een klant reeds van een gelijkaardige gebruiksvriendelijke en veilige fietsenstalling, 120% fiscaal aftrekbaar als enkel personeel zijn fiets stalt.”

D

Begin 2013 verwierf de Willy Naessens Group een meerderheidsparticipatie in Mutec, een nog ontbrekende schakel in de verticale integratie van de groep. “Maar ook wij doen aan verticale integratie, van het horizontaal dak”, zegt Vincent De Meyer. “Wij staan in voor het totaalpakket: montage van dakvloer, isolatie, lichtstraten, valbeveiliging, doorvoeren, koepels,… naast volledige renovaties en het aanbieden van onderhoudscontracten.” Sinds 2013 verdubbelde de omzet tot ruim 8 miljoen euro. Op piekmomenten werken zo’n 70 mensen voor Mutec, 28 vaste medewerkers naast interims en onderaannemers. (MD - Foto Hol)

e core business van Mutec (samentrekking van het Latijn muro et tecto, wand en dak) is het afdichten en isoleren van platte daken. Dat kan met het traditionele bitumen, maar ook met PVC, TPO of EPDM. TPO-membraan (thermoplastische polyofeline) zit in de lift: van de 300.000 m² door Mutec gelegde dakoppervlakte in 2016 was 225.000 m² in TPO. “Elke afdichting heeft haar eigen kenmerken en toepassingen, maar TPO blinkt uit door een levensduur van 40 jaar en een schoon productieproces”, zegt bedrijfsleider Vincent De Meyer. “Door de reflectie van het witte oppervlak warmt het dak minder op, wat het rendement van zonnepanelen ten goede komt en het binnenklimaat gunstig beïnvloedt. TPO beschikt bovendien over een helder regenwatercertificaat (wat inhoudt dat de dakhuid het regenwater niet contamineert) en een FLL-keuring (attest dat aantoont dat TPO bestand is tegen worteldoorgroei). TPO is dan ook uitermate geschikt voor groendaken en

daktuinen. Het heeft op zich dus ook al een ecologische meerwaarde.”

Nieuwe markt Naast dakafdichting plaatst Mutec ook Solar Carports en Solar fietsbergingen. Mutecs ervaring met dakdichting, de grote vraag naar zonnepanelen, de opkomst van de elektrische/hybride auto, de interesse van bedrijven voor duurzame mobiliteit … deden bij Vincent De Meyer een lichtje branden: “Ik zag een nieuwe markt in het overkappen van parkings met zonnepanelen. Ik wou klein beginnen met een carport voor 2 wagens, met 18 panelen, goed voor 30.000 elektrische km per jaar. De steun van Willy Naessens, CEO Dirk Deroose en hun studiebureau stelde mij in staat het concept uit te tekenen en prototypes te realiseren. Omdat een dak met zonnepanelen erbovenop te duur zou zijn, bedachten we een waterdicht systeem met de opvang en afvoer van water via profielen. De auto tankt via het Solar Fast Charging System. Dat laadsysteem

www.mutec.be

“We bedachten een waterdicht systeem met de opvang en afvoer van water via profielen.” Vincent De Meyer