Page 1

Les Mediawijsheid Student Jaargroep Stageschool Groep Mentor Vak / onderwerp Datum

Willeke Vogels 4J Obs De Bron Deurne 1-2 Anke van Sluijs ICT 27-01-2014

Beginsituatie: De kinderen zijn nog niet veel mediawijs en weten ook niet wat hier allemaal te maken heeft. Kinderen denken niet veel na over de verpakkingen van koekjes ed. met een bepaald figuur erop. Doelstelling: Aan het einde van de les weten de kinderen dat reclame ervoor is om mensen meer spullen te laten kopen en weten ze dat reclame niet altijd de waarheid verteld.

Organisatie Benodigde materialen

Filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=eqMomUFESI0 Bordles met beeldmateriaal Materialen uit supermarkt. Organisatietekening

In een halve maan.

Lesverloop Tijd

Verloop van de les

Specifieke opmerkingen voor competenties (bv. aandacht voor speciale kinderen – pedagogisch), aandacht voor organisatorisch, didactisch zaken)


08.35- Introductie: Wie heeft er op tv een keer reclame gezien? 08.40 Wat zag je toen? Waarvoor werd er reclame gemaakt? Wat zien kinderen aan reclame op TV en internet? Wat doen ze daarmee? Vragen ze bijv. aan papa of mama of ze iets mogen? Presentatie: We gaan het filmpje van Danootje Power 08.40- bekijken. Wordt je daar echt sterk van? 08.50 Begeleide in oefening: Ik heb diverse materialen 08.50- meegenomen van de supermarkt: pak plop koeken, k3 09.00 chips. Zijn de koekjes of chips echt lekkerder? Wie heeft er wel eens plaatjes gespaard of kaarten bij de supermarkt? Welke waren dat? Waarom denk je dat ze die gratis geven? Wat willen ze dat jij dan bij de winkel komt doen? Waarom zal er altijd lekkers staan bij de kassa van de supermarkt? Evaluatie: Waar is reclame voor bedoeld? Wat heb je 09.00- geleerd? 09.05

Evaluatie Kinderen waren redelijk enthousiast in het begin. Bij het filmpje werd het nog meer omdat ze dit filmpje al kennen en het interessant vonden. De meeste kinderen hadden plaatjes gespaard bij een supermarkt. Het duurde even voordat ze begrepen dat de winkel die gaf om zo mensen naar de winkel te lokken en dat dit eigenlijk reclame is. Wel wisten de kinderen wat reclame was en konden ze verschillende voorbeelden geven. Wat het doel is van alle spullen die voor bij de kassa staan was voor de kinderen moeilijk te begrijpen. Dit is nog te abstract voor hun denkniveau. De helft van de kinderen kon aan het einde van de les aangeven waar reclame voor bedoeld was. Namelijk om klanten naar de winkels te trekken. Hiervoor voeren ze verschillende acties uit. Nog meer beeldmateriaal en voorbeelden had de les nog wat duidelijker gemaakt. Plaatjes van verschillende kaartjes en plaatjes meenemen had ook gekunt.

Les mediawijsheid  

Dit is een les over mediawijsheid met betrekking op reclame.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you