Page 1

ZAHVALJUJEMO NA PODRŠCI

GODINA II, BROJ 18/19, ISSN 2217-432X


Opština Raca

Dragana Živanović, predsednica opštine Rača diplomirani je inženjer poljoprivrede i doktorant na biotehničkim naukama na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu. Bila je na funkciji predsednice Skupštine opštine Rača od 2004. do 2008. godine. Zamenica je člana za pitanja lokalne samouprave u Savetu Evrope. Koautor je više naučnih radova iz oblasti poljoprivrede.

Rača je sedište istoimene opštine koju u 16 naselja, na 216 kvadratnih kilometara, naseljava 4.196 domaćinstava sa 12.962 stanovnika. U njenom okruženju su značajni industrijski, trgovački, kulturni i turistički centri. Sa svojim kapacitetima Rača je vrlo pogodna za goste u tranzitu, ekskurzije učenika, lovce i sportiste. Uz bogato lovno područje, terene za male sportove, olimpijski bazen za plivanje, sportsku dvoranu, moderne kafane i kafiće, benzinske pumpe, lovački dom i hotel B kategorije gostima su na raspolaganju izuzetno značajni kulturno-istorijski spomenici i izletišta. U okruženju opštine Rača, do 50 km nalazi se i čitav niz posebnih kulturno-umetničkih spomenika sa muzejima i galerijama koje gosti mogu obići pri dužem zadržavanju: Topola sa Oplencom, Bukovička banja i Orašac, manastir Koporin, Radovanjski lug i crkva Pokajnica, manastir Manasija i Kragujevac sa Spomen parkom žrtvama fašizma. Opština Rača, 034/751-175, +38134751175, Karađorđeva 48, 34210 Rača, www.raca.rs


30. jul 2012. 20.30

PLATO ISPRED HOTELA U RACI

KIKI LESENDRIý I PILOTI ÐOR ORÐE DAVID Predgrupa redgrupa UPITAJ (Smederevo Smederevo) ULAZ AN SLOBOD

PRAH


sadržaj

Glavni i odgovorni urednik Olivera Sinadinović Direktor marketinga Nina Šućur Menadžer za odnose sa javnošću Dušan Vukelja Lektor mr Nataša Nikolić Stalni saradnici Aleksandar Sinadinović, Marija Lajter i Dušan Šućur Dizajn i grafička priprema Agencija ON Adresa redakcije Debarska 33 telefon marketinga 062/813-0366 Izdavač Agencija ON, Debarska 33, 11000 Beograd e-mail vodiczahedoniste@gmail.com web adresa www.gde-vodiczahedoniste.rs Štampa Cicero a.d. CIP - Каталогизација у публикацији Народна библиотека Србије, Београд 79 GDE : vodič za hedoniste / glavni i odgovorni urednik Olivera Sinadinović. 2010, br. 1- . - Beograd (Debarska 33) : Agencija On, 2010- (Beograd : Cicero). - 18 cm Mesečno ISSN 2217-432X = Gde (Beograd) COBISS.SR-ID 180416524

2


zaljubiti se u jedan grad MISSING PLACES Mesta koja nedostaju je projekat koji se realizuje u okviru projekta Outside i BELEF festivala. Tema nevidljivosti, jedna od tema projekta Outside, ovom prilikom biće tretirana kroz susret umetnika s mestima koja su u poslednjih 20 godina značajno izmenila svoj izgled, značaj ili namenu, ili čije promene i slojevitosti poslednjih godina posebno dolaze do izražaja. Princip rada baziran je na narativnim obilascima Beograda, pri čemu će vodiči biti umetnici, kustosi muzeja, alternativni vodiči, a odabrana mesta tiču se ličnog sećanja ili posvećenosti mestu putem istraživanja. Lično sećanje biće tretirano kao dragoceni uvid u prostor koji se ubrzano menja, ne samo u arhitekturi i urbanističkim rešenjima, već pre svega u načinu života i sistemu vrednosti. Projektom Mesta koja nedostaju predviđen je dolazak u Beograd četiri umetnika koji u svom radu koriste medij fotografije i tekst: Margherita Verdi, Alessandra Capodacqua, Jacqueline Tune i Jacopo Santini. Saradnja je planirana sa beogradskim umetnicima koji su kroz svoj rad proučavali promene u urbanom tkivu Beograda, kao što su: Milena Putnik, Đorđe Odanović, Nikola Radić Lucati, Dejan Atanacković, kao i sa kustosom Muzeja savremene umetnosti Zoranom Erićem, i alternativnim vodičem, slabovidom osobom, Sebastijanom Asimovskim. Izložba radova kao rezultat tekuće korespondencije domaćih i gostujućih umetnika, kao i sakupljenih prizora tokom boravka u Beogradu biće realizovana od 9. do15. avgusta u KC Grad.

DUH GRADA Otkrivanje Beograda

V

oli Vankuver. Slaže se sa tvrdnjama da je ovaj grad jedan od najlepših za život. Sviđa mu se i to što u Kanadi od svog rada porodici može da pruži ono što ovde nikako nije uspevao baveći se naučnim radom. Godišnje odmore pažljivo planira. Dopale su mu se meksičke plaže, havajska klima, kubansko gostoprimstvo, brazilska strast, japanska nenametljivost... Ipak, ne propušta da svakog leta skokne do Beograda. Ove godine boravak u rodnom gradu iskoristio je da napravi malu turističku turu po krajevima svog detinjstva. Sa ushićenjem je kćerki pripovedao o odrastanju na domak Muzeja Kralja Petra I, koji je, doduše, davnih sedamdeseth bio zatvoren za javnost, potpuno urastao u neobuzdanu vegetaciju. Sećao se mirisa leta u popularnoj bašti Šibice i hlada koji je pružao Topčiderski park. Voleo je odlaske na Letnju pozornicu, koja ni tada nije radila, i maštanja o velikom svetu u impresivnom ambijentu starog kamenoloma. A, tek ukus komšijskih trešnja, preskakanje taraba koje su delila velika dvorišta s radošću pamti. Odlazak u bioskop Topčiderska zvezda, nedeljnim popodne, je bio posebna svečanost – do suza se smejao gledajući filmove u kojima je igrao Luj de Fin. Vožnja biciklom strmim senjačkim ulicama, prava vratolomna avantura, vraćao se kući pocepanih pantalona i odranih kolena... Danas mnogo toga izgleda drugačije a, ipak isto – neodoljivi šarm Senjaka nije nestao, kao ni Beograda. Ove godine otkrio je Adu Ciganliju na koju nekada nije odlazio, iako mu je bila na pola sata pešačenja. I, oduševio se – rešio je da kompletan odmor provede u rodnom gradu. – Leškarenje na uređenim plažama beogradskog mora, koncerti na Kališu, muzika u Skadarliji, miris Dunava na Gardošu, gužva na beogradskoj štrafti, ma uživancija, kaže.

Rađena prema projektu čuvenog arhitekte Rajka Tatića, koji je ideju o pozornici imao još pre Drugog svetskog rata, Topčiderska letnja scena sa prostorom za orkestar i izvođače, bila je samo deo celine u kojoj je kasnije trebalo izgraditi upravnu zgradu sa garderobama, galeriju sa još 700 mesta, hotel za gostujuće umetnike. Međutim, posle samo nekoliko sezona, zbog letnjih kiša i činjenice da ovaj prostor nije održavan, pozornica je polako počela da odumire i zarasta u korov da bi, izuzev nekoliko tehno-žurki, u njoj opstao samo restoran Topčiderska noć. Na ovom mestu je i čuvena Korni grupa 70ih godina prošlog veka snimila spot. – J. Beoković - J. Lucić, Politika 2008.

4


gde u gradu BELEF 2012

LETO NA GARDOŠU

Posle prvih dvadeset godina trajanja, Beogradski letnji festival – Belef 2012, hrabro je krenuo u novu avanturu. Od ovog leta ova manifestacija, od značaja za grad Beograd i Republiku Srbiju, bitno je promenila svoju formu i postala Festival festivala sa jedinstvenom kontinuiranom ponudom kulturnih sadržaja tokom letnjih meseci u glavnom gradu. Veliki broj festivalskih sadržaja proizvod je kvalitetne saradnje Belef festivala sa velikim brojem renomiranih beograskih festivala, koji za potrebe Belefa prezentuju programske sadržaje okosnicu ovogodišnje manifestacije. Festival Festivala u pravom smislu povezuje najbolje što beogradska festivalska scena ima da ponudi, pružajući Beograđanima i gostima Beograda priliku da do 15. avgusta uživaju u potpuno besplatnim i sjajnim sadržajima.

Leto na gardošu, manifestacija koja postoji više od jedne decenije i tradicionalno traje do 1. septembra,obećava bogato kulturno leto u Zemunu. Raznovrstan program, kao i svake godine, obuhvata koncerte, drame, kabare, dečje predstave i komedije. Opština Zemun, kao pokrovitelj i organizator celokupnog programa na Gardošu, očekuje da će se, kao i obično, tražiti karta više budući da će se igrati atraktivne predstave koje uvek pune pozorišta, a na koncertnom podijumu pojaviće se neka od najpopularnijih imena muzičke scene, kao što su, Jovan Maljoković Balkan salsa bend, Ljiljana Stjepanović i prijatelji... U slučaju lošeg vremena predstave se neće odlagati, već će se igrati na sceni Doma vazduhoplovstva u Zemunu. Karte mogu da se kupe na prodajnim mestima Eventima, na Gardošu pred početak programa i u opštini Zemun.

BEER FEST 2012

222 OD BEOGRADA

Belgrade Beer Fest slavi svoj deseti rođendan! Naime, ove godine, od 14. do 19. avgusta održaće se deseti po redu. Povodom prvog jubileja producent festivala odlučio je da posetiocima pokloni još jedan dan odlične muzike i zabave, tako da će BBF 2012 trajati šest dana, umesto dosadašnjih pet! Svi izvođači, koji će nastupiti prvog dana festivala prvi put dolaze na Belgrade Beer Fest! Svakako se najviše očekuje od nastupa Prljavog kazališta, a istog dana na bini će se pojaviti i Zoran Predin, hor Viva Vox, kao i kultni beogradski bendovi Playboy i Vampiri. Neki od izvođača koji će nastupiti tokom ostalih pet dana festivala, poput Obojenog programa, LoveHuntersa, Pekinške patke, Ritma nereda, Plavog orkestra, Crvene jabuke, takođe će prvi put nastupiti na ovom, najposećenijem muzičkom događaju u Srbiji.

Dugo toplo leto ne mora, nužno, da bude ni sporo, ni vrelo. Naime, čini se da turističke manifestacije koje se u Sbiji odvijaju tokom leta imaju čime da privuku Beograđane. Bilo da se radi o kulturnim, sportskim ili sajamskim priredbama, koje se organizuju raznim povodima sa različitim sadržajima, jedno je sigurno – dobro su osmišljene budući da pobuđuju sve veću pažnju domaćih i stranih turista. U Turističkoj organizaciji Srbije tvrde da najveću posećenost imaju manifestacije koje su posvećene negovanju narodnih običaja, folklora i starih zanata a, naročito one sa dugom tradicijom. Ove godine ponuda je velika, teško je odlučiti se. Ali, s obzirom na to, da od Beograda do bilo kog mesta u Srbiji nije potrebno putovati više od nekoliko sati – tekuće beograsko leto može da preraste u jednu veoma zanimljivu avanturu. 222 od Beograda.

6

SAMO 222 OADDA BEOGR


ggde u mraku 222 OD A BEOGRAD

Filmski susreti u Nišu

Svake godine, tokom poslednje nedelje avgusta, grad Niš ugosti čitavu glumačku elitu naše zemlje. Ove godine festival se održava od 25. do 30. avgusta kada će Niš simbolično predati ključeve grada glumcima. Na ovoj jedinstvenoj manifestaciji filmske umetnosti koja vrednuje isključivo glumački rad, tradiocionalno, glumicima će biti uručene nagrade žirija – gran pri Naisa za najbolje ovogodišnje glumačko ostvarenje u domaćem filmu, kao i nagrade Car Konstantin i Carica Teodora. na

222 OD A BEOGRAD

SILAFEST ‘12

Na obali Dunava, u Velikom Gradištu od 2. do 8. septembra održaće se 4. Međunarodni Festival turističkog i ekološkog filma Silver Lake Tourfilm Festival – SILAFEST ‘12. Ove godine, pored takmičarskog dela programa u kome se očekuje šezdesetak filmova u zvaničnoj selekciji, biće organizovano niz pratećih manifestacija vezanih za ekologiju i turizam. Posetioci će imati priliku da prisustvuju takmičenjima u kuvanju pasulja gradištanca i kuvanju riblje čorbe, da love na bućku sa dunavskim alasima itd. g

222 OD A BEOGRAD

INTERakcija 2012

U organizaciji Nezavisnog filmskog centra Filmart, u Požegi, od 7. do 25. avgusta biće održan 7. Međunarodni studentski filmski kamp INTERakcija 2012, tokom koga će 20 studenata produkcije, režije, kamere, dizajna zvuka i montaže iz celog sveta, podeljeni u četiri ekipe, snimiti četiri dokumentarna filma na temu Dolasci / odlasci. Istovremeno sa drugom fazom realizacije kampa, od 15. do 24. avgusta biće održan Međunarodni masterklas dokumentarnog tarnog filma INTERdoc 2012.

i...

Animadrid: id:: Ciklus Cikkl klu animiranih filmova. Festival Animadrid jedan je od najznačajnijih dešavanja u sferi animacije na španskom govornom području. j ačajnijih č j ijih d de Institut Servantes od 5. do 6. septembra prikazaće odabir najboljih kratkomeut Servan tražnihh animiranih filmova, laureata Festivala. anim

8

FILM * PREMIJERE TUCK OD 9. AVGUSTA

TOTALNI OPOZIV TOTAL RECALL

režija: Len Wisemanr uloge: Colin Farrell, Bokeem Woodbine, Bryan Cranston... žanr: naučno-fantastična drama Daglasu Kvejdu, radniku u fabrici, pretvaranje snova u sećanja, što nudi kompanija Rikol, zvuči kao savršeni beg od njegovog stresnog života. Međutim, kada se čitav proces iskomplikuje, on počinje da veruje da je špijun i beži od policije, koju kontroliše Kohagen, predvodnik slobodnog sveta. Kvejd se potom udružuje sa pobunjeničkom ratnicom kako bi pronašao vođu podzemlja i zaustavio Kohagena. Granica između fantazije i realnosti postaje sve nejasnija... OD 30. AVGUSTA

TATIN SIN THAT’S MY BOY

režija: Sean Anders uloge: Adam Sandler, Andy Samberg, Leighton Meester... žanr: komedija Kao tinejdžer, Doni je uspeo da ostvari san velikog broja muškaraca, da se upusti u strasnu vezu sa svojom nastavnicom. Međutim, ta veza imala je i neočekivane posledice, Doni je postao samohrani otac. Dobio je sina, Toda, koga je gajio na način na koji je on smatrao da je ispravan. Međutim, takav način života naveo je Toda da napusti oca i prekine svaki kontakt sa njim. Posle mnogo godina, Doni pokušava da ponovo uspostavi vezu sa sinom...


MEĄUNARODNA MARINA

APATIN Marina „Apatin” je nautička kapija Srbije - ona je prva stanica na ulasku u zemlju i poslednja stanica kada se iz nje Dunavom odlazi u Mađarsku. Impozantan kompleks marine ima znak ČETIRI SIDRA što je u rangu hotelijerstva ravno kategoriji od PET ZVEZDICA.

NAJSAVREMENIJA MARINA OD IZVORA DUNAVA DO UŠÆA U CRNO MORE

Međunarodna marina „Apatin” raspolaže sa kapacitetom od 400 vezova za plovila (120 vezova za velike jahte) i „suvim navozom” na površini od 2.500 m2. Nautičarima je omogućeno tankovanje plovila gorivom direktno na vodi, što je uz marinu u Beču, jedinstveno na celom toku Dunava. U okviru marine u Apatinu nalaze se: restoran sa terasom, prodavnica za nautičku opremu i prodavnica za prehrambene proizvode, uređene klupske prostorije za sportske ribolovce i ronioce, 8 studio-apartmana, 10 kupatila, 140 kabina za potrebe pecaroša, sportskih ribolovaca, nautičara kao i opremljen prostor za pranje i sušenje veša. Prostor marine je oplemenjen monumentalnom bronzanom statuom boginje Nike sa Andrejinim krstom u jednoj ruci, koja simbolizuje anđeosko zaštitništvo moreplovačke i opšte pobede nad mračnim silama, a svojim simboličkim prisustvom predstavlja zaštiti znak marine i pristaništa za rečna plovila na Dunavu, kod Apatina. Pristanište za putničke brodove u Apatinu izgrađeno je prema najvišim evropskim standardima i može da primi brodove dužine 135 m. Na 17 pobijenih šipova postavljena je ploveća platforma od lakog betona širine 4 m i dužine 50 m. U sklopu istog objekta izgrađene su dve ploveće bitve i pristupni most dužine od 50 m. Pristan raspolaže platformom za pešake. Zahvaljujući savremenom pristaništu, Apatin ulazi u programe za međunarodni krstareći turizam Evrope. JP Pristanište i marina „Apatin”, Dunavska obala bb, 25260 Apatin, Tel. 065/ 2526041 v.d. Željko Vučetić www.marinaapatin.rs, e-mail:marinaapatin@gmail.com


gde u mraku FILM * PREMIJERE MCF OD 26. JULA

VRISAK IZ DRUGE SOBE BABYCALL

režija: Pal Sletaune uloge: Noomi Rapace, Kristoffer Joner, Vetle Qvenild Werring... žanr: triler, horor Nakon što je otišla od muža koji je zlostavljao, Ana i njen osmogodišnji sin sele se na skrivenu lokaciju u velikoj zgradi. U strahu da će je bivši muž pronaći, Ana kupuje bebi alarm i osluškuje šta se dešava u sobi njenog sina. Jedne noći, nakon što je začula vrisak i zastrašujuće zvuke, shvata da bebi alarm registruje zvuke iz komšijskog stana. Pobegla iz jedne more a upala je u drugu, Ana traži izlaz ...

Obavezno pogledati 

DVDP

Medianeras režija Gustavo Taretto Argentina, 2011.

VANZEMALJCI U KOMŠILUKU THE WATCH

režija: Akiva Schaffer uloge: Ben Stiller, Vince Vaughn, Jonah Hill, Richard Ayoade, Billy Crudup, Rosemarie DeWitt, R. Lee Ermey ... žanr: komedija, naučna fantastika Očevi iz predgrađa, jednom nedeljno, čuvaju komšiluk od imaginarne opasnosti, što je, naravno, izgovor za muško druženje daleko od porodica, i beg od dosadnog života na obodu grada. Kada sasvim sučajno otkriju da su u komšiluk stigli vanzemaljci, sa namerom da invaziju prošire na celu planetu, stupaju u akciju.

DVD

The Tree režija Julie Bertuccelli Francuska, 2010.

10

30. jul Goli u sedlu Palmotićeva, Menhetn 1. avgust Ljubav i moda – Brankov most, Savamala



DVD

Incendies režija Denis Villeneuve Belgija, 2010. 

In a Better World režija Susanne Bier Danska, 2010.

2. avgust Bliski Susreti Treće Vrste Čukarica 4. avgust Rear Window Kosančićev venac 7. avgust To Kill A Mockingbird Kneginje Zorke, Monk

9. avgust Chariots Of Fire Voždovac, Trošarina 10. avgust Kad Budem Mrtav I Beo Crveni krst, La piazza

13. avgust Dirty Harry Studentski park 15. avgust Falcon And The Snowman Miljakovac

16. avgust Vreme nežnosti Pariska, Kalemegdan, Cvijeta Zuzorić

19. avgust Tirez Sur Le Pianiste ugao Strahinjića bana i Kapetan Mišine, Pastis



The Mill and the Cross režija Lech Majewski Poljska, 2010.

FILMSTREET 20. jul Višnja na Tašmajdanu Crveni krst, BDP 22. jul Let iznad kukavičjeg gnezda Kotež 23. jul Tramvaj zvani želja Skadarlija 25. jul Fleš Gordon Zvezdarska šuma 26. jul Les Cousins Neimarski park, Lamartin 28. jul The Towering Inferno ugao Simine i Kneginje Ljubice, Centrala



DVD

OD 16. AVGUSTA

i...

DVD

21. avgust Guess Who Is Coming To Dinner

DVD

22. avgust Ubistvo na svirep i podmukao način i iz niskih pobuda Savamala, Župa 25. avgust Elephant Walk 25. maj, Blue wawe 26. avgust Oliver 25. maj, Koko 28. avgust The Cassandra Crossing Zemunski



Lazarevac

trg, Pijaca

Whatever Works režija Woody Allen USA, 2009.

29. avgust The Boys From Brasil Čukur česma, Regina

31. avgust 1941. ugao Strahinjića bana i 

Kapetan Mišine, Pastis

DVD

Sauna režija Antti-Jussi Annila Finska, 2008.

1. septembar Misfits Palmotićeva, Menhetn 3. septembar Bokseri idu u raj Skadarlija, Pekara Spasa


170 km od Beograda TRAPEZOIDAN OBLIK OSNOVE KUĆA SVEDOČI DA SU LEPENCI POZNAVALI GEOMETRIJU

Lepenski Vir U

oči izgradnje hidro elektrane Đerdap I, prilikom intenzivnih istraživanja vođenih od strane profesora Dragoslava Srejovića u periodu od 1965. do 1967. godine, otkrivena je jedinstvena kultura koja je nazvana po mestu na kojoj je otkrivena – Lepenski Vir. Otkriveno je mesto na kome su ljudi pre više od 8.000 godina formirali stalno i organizovano naselje sa preciznim građevinskim formama ognjišta, kuće i celog naselja. Stanovnicima Lepenskog Vira Dunav je bio nepresušan izvor vode, hrane i vrlo bitna komunikacija. Iako, Dunav ima dug tok, Lepenski Vir je bilo mesto na kome su se trajno nastanili. Naime, mikro lokacija Lepenskog Vira razlikuje se od ostalih mesta na kojima je registrovano prisustvo praistorijskog čoveka u Đerdapu a, i šire na prostoru Balkana. Klima je ovde znatno blaža nego par stotina metara ili kilometar izvan prostora Lepenskog Vira. Bitna karakteristika ovog lokaliteta je prirodno zaštićen prostor koji je omogućavao bezbedan život njegovim stanovnicima. Sam vir, koji se stvarao ispred naselja, usmeravo je, uz pomoć vodene struje, ribu – osnovni

FIGURALNE SKULPTURE NA SEBI IMAJU ISKLESANE OČI, NOS I USTA A, PONEKA IMA ČAK I IZRAŽENE UDOVE

segment u ishrani žitelja Lepenskog Vira. Pored ribe Lepenci su lovili divljač za ishranu, ali su u razne svrhe koristili kožu i krzno tih životinja. Pored obilja hrane lako se dolazilo do prirodnih materijala koje su koristili u svakodnevnom životu: drva za ogrev ili izgradnju, kremena, crvene gline ili kamena peščara. Na drugoj obali Dunava, uzdiže se velika stena Treskavica koja je služila kao prirodni kompas i tačka koju nikad nisu ispuštali iz vida prilikom udaljavanja od naselja. Taj vrh, trapezoidnog oblika, imao je važnu ulogu u kalendaru jer je pomoću Sunca i ove stene ovaj narod znao da odredi početak leta. Naselje u kome su živeli stanovnici Lepenskog Vira bilo je formirano od desetina kuća, precizno raspoređenih

u prostoru veličine od šest do dvadeset kvadrata. Sve su one imale isti oblik u svojoj osnovi a, veličina je bila jedina razlika između njih. Krov kuća je pravljen od drveta i verovatno je bio pokrivan senom, lišćem, granjem i kožom divljih životinja. Nabolji trag koji su za sobom ostavili stanovnici Lepenskog Vira su čuvene ornamentalne i figuralne skulpture. Sve su pravljene od kamena peščara koji je bio lak za obradu, ali rezbarije su to što ih deli u dve grupe. Ornamentalne skulpture imaju isklesane raznolike oblike i svakojake motive za koje stručnjaci pretpostavljaju da su neka vrsta pisma ovog naroda. Figuralne skulpture pored umetničkog imaju i religiozni značaj. Naime, svaka od ovih skulptura na sebi ima isklesan lik i predstavlja božanstvo Lepenaca. Danas se na Lepenskom Viru nalazi nov Centar za posetioce u kome je organizovana pratnja stručnih vodiča. Takođe, posetioci mogu da pogledaju – film o iskopavanju Lepenskog Vira, izložbeni deo, virtuelnu turu, rekonstrukciju kuće sa Lepenskog Vira u prirodnoj veličini i, naravno, sam arheološki lokalitet.

INFO – www.lepenski-vir, office@lepenski-vir.org, radno vreme: svakog dana od 9 do 20 časova

12


Banja Junakovic - Apatin

+381 25 772 311, www.banja-junakovic.rs

Vaš deo Panonskog mora!


dugo toplo leto BELEF

Smoke on the Water

U okviru Belefa muzički Krokodil: Smoke on the Water održaće se od 10. i 11. avgusta na Beogradskoj tvrđavi (bivši Mini-golf) u spoljnom šancu iza Paviljona Cvijeta Zuzorić. Na muzičkom Krokodilu predstaviće se autori koje odlikuje kantautorski pristup i koji imaju uspešne karijere u obe oblasti, i muzici i književnosti, a svoj muzički izraz nalaze u različitim žanrovima, od psihodeličnog roka preko panka, crnog kabarea i vodvilja, do triphopa i bluza. Svake večeri predstaviće se po tri regionalna autora, uz portret predstavljanje dvojice legendi onoga što se nekad zvalo rok novinarstvo. Nastupi autora podrazumevaju razgovor s voditeljima, čitanje iz književnog dela i kratki muzički nastup, koji se odvijaju uz bogatu multimedijalnu podršku (video, info telopi, prateća muzika itd.) Program vode Ivan Bevc i Kruno Lokotar.

GDE NA KONCERT

BEER FEST

14. avgust // The Horsemen 17:45 - 18:15 // Zoran Predin & CoverLover 18:30 - 19:15 // Viva Vox 19:30 - 20:15 // BBF Band Belgrade Blues Factory 20:30 - 21:30 // Prljavo Kazalište 21:45 - 23:00 // Plejboj 23:15 - 00:15 // Vampiri 00:30 - 01:45 15. avgust // FB pobednik 1 18:00 - 18:45 // Evil Eva 19:00 - 19:45 // Obojeni Program 20:00 - 20:45 // Hladno Pivo 21:00 - 22:30 // Vlatko Stefanovski 22:45 - 23:45 // Rambo Amadeus 00:00 - 01:00 // Prodigy - Tribute

Band 01:15 - 01:55 16. avgust // FB pobednik 2 18:00 - 18:45 //

BELEF

Resonate

Resonate na Belefu pod sloganom Rezonirajte sa letom od 25. jula do 27. jula. U Domu omladine Beograda 25. jula, nastupiće kultne ličnosti beogradske underground scene Nemanja Aćimović, Vukašin Marković i Boris Mladenović i predstaviti vrhunsku improvizaciju nove škole kao način istraživanja granica rok muzike. Publika DOB-a će, 26. jula, imati priliku da uživa u dva ekskluzivna koncerta. Od 20.00 časova Mešoviti gudački kvartet predstaviće najnovija dela značajnog savremenog kompozitora - Vuka Kulenovića (na program su Drugi, Peti, Šesti i Osmi kvartet). Nakon toga, u 21:30 časova, nastupiće legendarna Kim Gordon (Sonic Youth) i Ikue Mori (ex DNA). U okviru edukativnog programa Resonate festivala, 26. i 27. jula u Hub Galeriji, Andreas Gysin, grafički dizajner i predavač interaktivnog dizajna i programiranja na ECAL fakultetu u Lausanne, SUPSI fakultetu u Luganu kao i na radionicama širom sveta, održaće predavanje Od koda do oblika obli i radionicu kreativnog koda Ponor.

i... Serbia World Worrld Music M Mu Festival od 4. do 5. avgusta u Takovu. Četvrti festival svetske predstvalja bendove iz više zemalja a, publika će imati priliku t ke muzike ik p da uživa mešavini različitih vidova muzike, pre svega romske, kao i u zvuciživa u me ma nezaobilazne balkanske muzike ali u potpuno novom svetlu. zaob

14

Texas Flood 19:00 - 19:45 // Ritam Nereda 20:00 - 21:00 // Partibrejkersi 21:15 - 22:30 // Galija 22:45 - 00:00 // Psihomodo Pop 00:15 01:15 // Pekinška Patka 01:30 - 02:00 17. avgust // FB pobednik 3 18:15 - 18:45 // Moloko - Tribute Band 19:00 - 19:45 // Bilja Krstić & Bistik Orchestra 20:00 20:45 // Plavi Orkestar 21:00 - 22:15 // YU Grupa 22:30 - 23:30 // Zabranjeno Pušenje 23:45 - 01:00 // Inspektor Blaža i Kljunovi 01:15 - 02:30 // Dejan Petrović Big Band 02:45 - 03:45 //

18. avgust // Sharks, Snakes & Planes 18:00 - 18:45 // Queen

- Tribute Band Hunters 20:00 - 20:45 // Crvena Jabuka 21:00 - 22:00 // Siddharta 22:15 - 23:00 // Sunshine 23:15 - 00:00 // Orthodox Celts 00:15 - 01:15 // Kiril Džajkovsi 01:30 - 02:30 // Special Guest DJ Appearance 02:45 - 04:15 // 19. avgust // Angels 18:00 - 18:45 // Zona B 19:00 - 19:45 // Đura i Mornari 20:00 - 20:45 // Valentino 21:00 - 22:00 // Van Gogh 22:15 - 23:30 // Dado Topić & Time After Time 23:45 - 00:45 // G’N’R - Tribute Band 19:00 - 19:45 // Love

01:00 - 02:00


dugo toplo leto GDE NA KONCERTT

Letnja scena na krovu LETO NA Krajem juna Ustanova kulture Vuk Karadžić otvorila GARDOŠU je letnju scenu na krovu sa koje se pruža pogled na

//

21. jul 21.00

Mama Afrika, Maja Volk i orkestar Abantu Ubale //

28. jul 21.00

Dama peva džez, Beti Đorđević, Beogradski solisti

najduži beogradski bulevar. Ta jedinstvena pozornica tokom leta će biti oaza kulturnih i zabavnih programa i dešavanja, a za zabavu će svake večeri biti zaduženi studenti, muzičari, glumci, kuvari... Umetnički program obuhvata predstave, stand up komedije, koncerte poznatih bendova (Zemlja gruva, Deca loših muzičara, Gitarsi, Marakuja, Toni Montano, MVP, Drum’n’jazz...), di džej nastupe, radionice, filmske projekcije, predavanja koja će se odvijati u večernjem terminu od 21.15 časova tokom letnjih meseci. U planu su koncerti DLM, S.A.R.S, MVP, šou Marka Stojanovića, stendap komedije, karaoke, di-džej nastupi i filmske projekcije, revije, kao i razne radionice. Domaćini na krovu biće i Gorica Popović i Jova Radovanović.

//

4. avgust 21.00

Sviram negde izvan tvojih ruku, Tanja Moderato i prijatelji //

8. avgust 21.00

Ciganski kabare, Ljilja Stjepanović i prijatelji //

11. avgust 21.00

Ima jedan kućerak na Gardošu, Vlada Kanić i taburaši Gornja Varoš //

18. avgust 21.00

Garavi sokak, Bane Krstić i gosti //

25. avgust 21.00

Večeras sanjajmo na Gardošu, Rio bend 16

Latino maraton Latino plesovi koji okupljaju milione pristalica postali su globalni fenomen zbog koga oni koji ih plešu i koji ih vole, obilaze destinacije širom sveta. Beogradska latino scena godinama ima kvalitetnu energiju, veliki broj plesača i mesta za ples, da se može smatrati dostojnim kandidatom za prestonicu latino plesova u ovom delu Evrope. U organizaciji TOB-a, pod sloganom Igramo ritmom beogradskih reka, manifestacija okuplja najbolje plesne parove iz zemlje i sveta i promoviše i reke Savu i Dunav, budući da se, 1. septembra, održava na platou ispred Savkog pristaništa.

Gitarijada

222 OD A BEOGRAD

Najstariji rok festival neafirmisanih bendova na svetu biće održan 46. put u Zaječaru od 9. do 12. avgusta i ponovo će se odigrati na dve bine: World Music Stage na gradskom trgu i Rock Stage na Kraljevici. U revijalnom delu Gitarijade nastupiće Bajaga i Instruktori, Let 3, Eyesburn, Obojeni Program, Hladno Pivo. Zajedno sa Gitarijadom biće održan i 16. Moto skup u Zaječaru na kom se očekuje učešće nekoliko hiljada bajkera a, novitet je Rok akademija koja će realizovati Timočki omladinski centar u periodu od 27. do 30. jula.


KAFANICA

„Кафаница“ је смештена у Кошутњаку, једном од најлепших излетишта. Уткана у прелепу природу кошутњачке шуме, пружа вам прилику да у оригиналном амбијенту осетите чари српске традиције и уживате у домаћим специјалитетима: качамаку, пршути, проји, кајмаку, традиционалним куваним јелима, роштиљу, печењу испод сача, домаћој ракији, вину... Радно време „Кафаницe“ је од 09 - 23 сваког дана, Петком и суботом увече у гастрономским специјалитетима можете уживати уз живу музику. Кнеза Вишеслава 66 а, Кошутњак 011/354 33 44, 063 18 70 777


dugo toplo leto 222 OD A BEOGRAD

Love Fest

Od 3. do 5. avgusta na prostoru vrnjačkog letnjeg amfiteatra u okviru Love Festa nastupiće neka od najpoznatijih imena iz sveta elektronske muzike. Na muzičkoj zoni festivala, publici će se prvo veče predstaviti londonski Dj James Zabiela, a inostrana podrška će mu biti Alex Niggemann. Drugo veče festivala headliner muzičke zone biće danski Dj Noir. Kao i prethodnih godina, treće veče rezervisano je za domaću muzičku scenu, a ovog puta nastupiće Darkwood Dub, MVP, Sinestezija i S.A.R.S.

222 OD A BEOGRAD

Nisville Jazz Festival

Ovogodišnji Nisville kao i prethodnih godina održava se u Tvrđavi i traje od 16. do 19. avgusta. U glavnom delu programa predstaviće se 25 izvođača na dve velike bine iz petnaestak zemalja, dok će u pratećim programima, besplatnim za publiku, nastupiti još dvadesetak sastava iz Srbije i inostranstva. Među headlinerima su: Jean Luc Ponty, Osibisa, Takuma & Joe Bowie, Opus 5, Brusselss Jazz Orchestra ft. Maria Joao & David Linx, Lydian Sound Orchestra, Lolo Meier quintet, Get The Blessing...

222 OD A BEOGRAD

Šumadija Fest

Šumadija Fest održava se od 24. do 25. avgusta na platou ispred Kragujevačkog gradskog sajma. Planirano je postavljanje dva stage-a i poseban deo sa VIP tribinama. Umetničke i sportske manifestacije i prateći sadržaji će se održavati na platou i na glavnom stage-u. Učesnici na Šumadija festu: TDI Party Crew, Makao band, Zabranjeno Pušenje, VATRA, Ortodox Celts, Del Arno Bend, Demo bendovi koji su pobedili na konkursu ursu za z nastupdemo bendova na Šumadija FEST-u 2012…

i...

Ecostar fest estt – u cci cilju unapređivanja zaštite životne sredine Eko-svest organizuje periodu od 3. do 5. avgusta na otvorenom prostoru sportskog j festival f tivall u perio i aerodroma u Paraćinu sa željom da kroz spoj prirode i muzike, odroma Davidovac Da ekološki i zabave posetioce festivala. ški edukuju ed

18

GDE NA KONCERT

BELEF

SUPERNATURAL NA BELEFU 3. avgust 17:00-19:00

// Goran Milošević, perkusije jamming session // 19:00-21:00

// DJ Kind of Man - Predrag Jevtić //

4. avgust 17:00-21:00

// Braća Burazeri //

5. avgust 18:00-21:00

// DJ Flip //

ŠUMADIJA FEST U PARAĆINU 3. avgust // // // // // // // //

222 OD A Sunshine // BEOGSRTAADR S.A.R.S. // CO DBAU (Bosna i Hercegovina) na)) //E FEST / / Elvis Jr. Kurtovich Vandal (Makedonija) // SevdahBaby // Voodoo Popeye // Marčelo & Filteri //

4. avgust // // // // // // //

Negative // Eyesburn // Roots Rocket Band (Bugarska) // Sopot (Bosna i Hercegovina) // Art Diler // DJ Malika // DJ Isy Dee //

5. avgust // // // //

Kerber // Nevergreen (Srbija/Madjarska) // Fit (Hrvatska) // The Toronto Drug Bust (Slovenija) //


GDE U KLUB

BAŠTA SAVA CENTRA

11. avgust Ž.Z. Rock 31. avgust Brotherhood Of Sleep (Gr) & Loud & In From The Cold 6. septembar Hippy Death Suite (Bl) & Lebdi &... 8. septembar Xaxaxa (Mk) & Siz (Mk) & The Schtrebers 15. septembar Stuttgart Online &... 16. septembar Le Scimmie (It) & Organic Toy & Fluid Underground 21. septembar Jailbreak Guns’n’Roses tribute 26. septembar Maybeshewill (Uk)

13. avgust Big Deal 14. avgust Euroexpres 15. avgust La Luna 16. avgust Euroexpres 17. avgust Eclipse 18. avgust La Luna 19. avgust Libra

SPLAV SOUND sreda Disco sound petak Back to the sound subota Soundelicious! DJ Oysha & DJ Goran Starčević

RED SHOES CAFE 2. avgust Negative 9. avgust Sevdah Baby 16. avgust Makao 23. avgust Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi

3. avgust SillyHeadz & Girly Nights 4. avgust Psychedelic circus 24. avgust Aurora 2012 promo party

REKA POVETARAC

KLUB FEST 27. jul Fatwalk & Uprkos 28. jul Fuzzbox 7. avgust Rivers Run Dry (Hu) & Tyrannicide (Nl) & Intakt 9. avgust Freak Out! & Counter Ignition &... 10. avgust Wardhill (Ch) & Propoved &...

20 GDE

* JUL

AVGUST

ponedeljak Nađi dečka utorak These are the breaks sreda Marko Gangbanger četvrtak Igranka Dj Ognjen Krstić petak Mashup Or Shutup subota Beatmasters nedelja Bass na void

RINGIŠPIL petak Friday Swag subota Funky vrtoglavica

27. jul Balkan Expres 28. jul Eclipse 29. jul Eclipse 30. jul Eclipse 31. jul Euroexpres 1. avgust La Luna 2. avgust Euroexpres 3. avgust Balkan Expres 4. avgust La Luna 6. avgust Big Deal 7. avgust Euroexpres 8. avgust La Luna 9. avgust Euroexpres 10. avgust Eclipse 11. avgust La Luna 12. avgust Libra

SUNSET CAFFE ponedeljak Mikica & Arsa utorak Koktel band sreda Maja Volk četvrtak La luna petak Girls, boys & toys subota Double Trouble & Eclipse band nedelja Di Beste


DIMITRI FROM PARIS Francuski kralj disko muzike Dimitri from Paris, poznat po high class žurkama i nastupima na čuvenim partijima tate Plejboja Hjua Hefnera, napokon dolazi u Beograd, i to 17. avgusta u letnju baštu bara Brankow. Pravo ime ovog umetnika sa istančanim stilom poreklom iz Grčke je Dimitris Jerasimos, a njegova muzika se opisuje kao zvuk koji vraća šarm sedamdesetih i duh ludih žurki iz ere čuvenog kluba Studio 54. Važi za jednog od naglamuroznijih di džejeva današnjice koji pažljivo odabira mesta na kojima će nastupiti, a to su uvek prestižni lokali A klase. – Pravio sam saundtrakove za modne revije, između ostalih i za Chanel, Karla Lagerfelda, Jean Paul Gaultier-a, Yves Saint Laurent-a. Međutim, iako više od 25 godina radim kao di džej i danas se često unervozim pred nastup, posebno ako dolazim u neko mesto koje ne poznajem – priznaje Dimitri.

22 GDE

* JUL

AVGUST

FOAM FEST Beograd će i ove godine, 1. septembra, imati čast da predstavi svoj četvrti po redu Bgd Foam Fest. Već je poznato da se Bgd Foam Fest organizuje jednom godišnje, krajem leta, u nasem glavnom gradu i da svake godine predstavlja nove scenske, video i audio efekte. Svake godine predstavlja nešto novo, ali energija publike je nešto što se ne menja. Kapije Beogradske Arene otvaraju se 1. septembra u 20 sati, a zatvaraju 2. septembra u 8 sati. Line up četvrtog Bgd Foam Festa zasigurno će biti zapamćen kao jedan od najekskluzivnijih do sada, čime će prevazići očekivanja mnogih fanova vrhunske klubske muzike. Inovativna, najsavremenija scenska, audio i video tehnika, laseri, akrobacije, živi performansi i jedinstveni spektakl u peni sa mnoštvom penopada i pena topova, samo su deo ovog dvanaestočasovnog festivala.

SVI KAO JEDAN Nakon velikog uspeha prvog izdanja festivala organizatori su, ove godine, manifestaciju preselili u veći prostor i bolji termin. Naime, festival Svi kao jedan održaće se od 30. avgusta do 1. septembra u skejt parku na Ušću i ljubiteljima hip hop kulture ponuditi bogate sadržaje. Svi kao jedan pomera granice i vodi na trodnevno putovanje kroz hip hop kulturu sa više od 50 domaćih i stranih izvođača koji će beogradski skejt park pretvoriti u prestonicu hip hopa na Balkanu. Program koji će trajati 24 sata, tri dana za redom, svim obožavateljima hip hop kulture donosi takmičenja u skejtu, rolerima i BMXu, grafitima i break dance-u, festivalsko selo, predavanjima, radionicama, projekcijama filmova ali i svim zanimljivim stvarima koje su nastale iz hip hopa kao globalno prihvaćene kulture.

WARRIOR’S DANCE FESTIVAL Čuvena britanska grupa The Prodigy i AAA Production ekskluzivno i sa ponosom predstavljaju Warrior’s Dance Festival (WDF) koji je zakazan za subotu, 15. septembar. Festival će biti održan u Beogradu na Kalemegdanskoj tvrđavi, lokaciji koju je kao najimpozantniju odabrao sam bend. Warrior’s Dance Festival Beograd je osmišljen od strane članova grupe The Prodigy i predstaviće najbolji i najinovativniji program današnje muzičke scene, zasnovan na smeloj kreaciji i ideji koja favorizuje brze, tvrde ritmove i gitare. Festival obećava da će obezbediti širok spektar zabave i koncerte na glavnoj i još dve dodatne bine naziva Take Me To The Hospital i Invaders Must Die. Koncertima će se predstavljati i specijalni gosti iz Srbije i inostranstva a na festivalskoj lokaciji će biti postavljene i razne umetničke instalacije.


dugo toplo leto BELEF

Baskerfest

Baskerfest na Belefu od 2. do 5. avgusta na Trgu Republike, Knez Mihailovoj ulici i ispred SC Ušće. Baskerfest objedinjuje nastupe nekoliko kompanija uličnog teatra iz više zemalja Evrope. Njihovi nastupi obuhvataju klasičnoo žongliranje cirkuskih umetnika sa vatrom i životinjama, akrobatske vožnje bicikla na žici razapetoj između krovova visokih zgrada, autodrome... Posle ceroemnije otvaranja 2. avgusta, od 3. do 5. avgusta četiri tridesetominutne predstave odvijaće se na 5 gradskih lokacija istovremeno.

A sad opet mi U Ustanovi kulture Vuk Karadžić od 20. jula do 13. avgusta odvijaće se letnji studentski projekat A sad opet mi. Tokom 20 dana leta, Beograđani će opet (prošle godine ova Ustanova kulture Vuk Karadžić je zajedno sa studentima pozorišnih akademija pokrenula jedinstveni projekat A sad, malo vi – letnji paket aranžman) imati prilike da uživaju u raznovrsnom programu koji su osmislili budući reditelji, glumci, producenti. Prva premijera u produkciji studentske letnje uprave je predstava Smešne precioze.

GDE U TEATAR

LETO NA GARDOŠU

15. jul 20.30 Kako su drvo i cvet spasili svet Pozoriste Čarapa PREDSTAVA ZA DECU 16. jul 20.30 Pipi dugačka čarapa PREDSTAVA ZA DECU

18. jul 21.00 Srđan Jovanović Komedi STAND UP KOMEDIJA

20. jul 21.00 Franse d’Epere na Južnom bulevaru FESTIVAL MONODRAMA 22. jul 20.30 Mudro prasence PREDSTAVA ZA DECU Pan teatar 23. jul 20.30 U našeg cara konjski zubić PREDSTAVA ZA DECU Pan teatar 25. jul 21.00 Drž ne daj KOMEDIJA 27. jul 21.00 A gde su kokoške KOMEDIJA 29. jul 20.30 Salabalabajka PREDSTAVA ZA DECU 30. jul 20.30 Prljavo ili čisto - nije isto PREDSTAVA ZA DECU

1. avgust 21.00 Francuska snaja KOMEDIJA 3. avgust 21.00 Život je loto KOMEDIJA 5. avgust 20.30 Zec i kornjača PREDSTAVA ZA DECU

Teatar na Savi U bloku 45, na keju (Nehruova, kod okretnice autobusa 45), organizovan je letnji pozorišni maraton u Teatru na Savi. Svakog dana do kraja septembra od 19.30 časova biće priređena po jedna pozorišna predstava za decu na našem jedinom pozorištu na vodi. Na programu su predstave Teatra na Savi, Teatra 78, Talije i nekoliko putujućih pozorišta i pozorišta lutaka iz Beograda i cele Srbije. Na repertoarau su popularne predstave: Svet bajki, Mačka Toše, Princeza na zrnu graška, Pepeljuga... ki, Doživljaji Dož

i...

Plavo pozorište pozo ozorište orištee – pozorišna laboratorija. Ciklusom radionica pod nazivom Studio savremenog pozorišta, Plavo pozorište održava letnje pozorišne St dio savremen radionice posvećene različitim aspektima rada u savremenom teatru. Program onice posv se odvija, do 17. avgusta, u zgradi BIGZ-a na VI spratu. vija, d

24

6. avgust 20.30 Četiri godišnja doba pozorište Ars Longa PREDSTAVA ZA DECU 10. avgust 21.00 Deca pakla DRAMA 12. avgust 20.30 Prinčevo novo odelo PREDSTAVA ZA DECU

13. avgust 20.30 Jazavičar Bobi PREDSTAVA ZA DECU

15. avgust 21.00 Sabrana dela Šekspira KOMEDIJA

17. avgust 21.00 Obično veče KOMEDIJA 19. avgust 20.30 Lazina rođendanska žurka Pan teatar PREDSTAVA ZA DECU 20. avgust 20.30 Vesele veštice PREDSTAVA ZA DECU

22. avgust 21.00 Zvezde i talenti KOMEDIJA 24. avgust 21.00 Moj prvi put KOMEDIJA 26. avgust 20.30 Lepotica i zverka PREDSTAVA ZA DECU


dugo toplo leto GDE U PROVOD

222 OD A BEOGAR2A0D12 GUC

6. avgust // 10.00 Otvaranje Sabora // 14.00 Otvaranje izložbi starih zanata // 17.00 Otvaranje izložbi // 20.00 Program predtakmičarskih centara // 7. avgust // 11.00 Turistička razglednica // 16.00 Otvaranje privredne izložbe // 17.00 Novinarski dan // 20.00 Program predtakmičarskih centara // 22.30 Koncert: poznati umetnik // 8. avgust // 11.00 Turistička razglednica Pozdrav iz Dragačeva // 17.00 Predstavljanje knjiga i publikacija // 20.00 Koncert: Folklornog ansambla Kolo // 21.00 Pobedili su, zaslužili su // 9. avgust // 11.00 Turistička razglednica Pozdrav iz Dragačeva // 17.00 Dečji dan // 19.00 Takmičenje mladih trubačkih orkestara // 21.00 Međunarodno takmičenje // 22.00 Koncert: Dejan Petrović // 23.00 DJ Shantel 10. avgust // 13.00 Takmičenje zdravičara // 14.00 Narodni višeboj // 17.00 Defile učesnika programa // 18.00 Generalna proba finalnog takmičenja // 19.00 Čuvarkuća, kulturnoumetnički program // 21.00 Program duhovne muzike // 23.00 Ponoćni koncert // 11. avgust // 07.00 Trubačka budilica // 11.00 Defile učesnika u programu // 12.00 Improvizacija stare dragačevske svadbe // 16.00 Čuvarkuća, kulturno-umetnički program // 17.30 Muzika spaja ljude - gosti iz inostranstva // 18.00 Program duhovne muzike: Braća Teofilović // 21.00 Finalno takmičenje seniorskih orkestara // 23.00 Koncert: Miroslav Ilić u pratnji orkestra Miše Mijatovića 12. avgust // 07.00 Trubačka budilica // 10.00 Čuvarkuća, Kulturno-umetnički program // 11.00 Fijakerijada // 12.00 Fijakerijada // 18.00 Koncert: Dejan Lazarević // 19.00 Koncert: Ceca

26

Supernatural

BELEF

S Supernatural na Belefu sa temom Kultura živeljenjaod 3. do 5. avgusta u Supernatural parku na Adi Huji. Supernatural na Belefu događaj je koji kroz multidisciplinarne aktivnosti promoviše ideju kvalitetnog življenja. Osnovne vrednosti kvalitetnog života za Supernatural su: zaštita životne sredine, obrazovanje i kultura. U okviru umetničkog programa planirana je izrada i izložba umetničkih instalacija ispirisanih prirodom. Autori: Marko Lađušić, Skulptor i multimedijalni umetnik. U Supernatural parku, Marko će raditi na transformaciji dela deponije u umetničko delo, isnpirisano prirodom. Mladen Hrvanović Multidisciplinarni umetnik, kreativni direktor i idejni tvorac prezentacije Srbije U Šangaju na World Expo izložbi 2010. Kreativni direktor ceremonije otvaranja Univerzijade u Beogradu 2009. U Supernatural parku, Mladen Hrvanović će izložiti neke od svojih radova, kao i izraditi instalaciju inspirisanu prirodom. Igor Milovanović, art direktor kreativnog tima na projektima za Balkanski region agencije McCann-Erickson Beograd. U Supernatural parku izradiće instalaciju inspirisanu prirodom. Zelena učionica, 5. avgusta, predstaviće prirodna bogatava Grada Beograda. Predavači: Nataša Đokić, iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda, predstaviće prirodna blaga Beogarada sa fokusom na Dunav. Srđan Stanković, osnivač i direktor Supernatural pokreta, predstaviće projekat revitalizacije ekosistema Ade Huje uz osvrt na istoriju Supernatural pokreta. Zelena pijaca promoviše organske proizvoda i vrednosti zdrave ishrane i ekološke poljoprivrede kao temelja zdrave budućnosti Beograda i Srbije. A u okviru programa Plastenik planirana je promocija biljaka, cveća i drveća u Supernatural parku koja ima za cilj da širi ljubav i znanje o biljkama i podigne svest građana o važnosti biljaka budući da bez njih nema života.

Spas na rekama Sezona je počela na popularnoj Adi Ciganliji, a, posetioci mogu, osim kupanja, da upražnjavaju sportsko penjanje, motonautiku, jedriličarstvo, vesljanje, hokej na travi, tenis, koriste ragbi igralište... Na poznatoj plaži Lido u Zemunu kupači pored bogatog kulturno-umetničkog programa, mogu da uživaju u gastronomskim specijalitetima poznatih zemunskih ugostitelja. Kao i prošle godine očekuje se u avgustau Savska regata i Velika zemunska regata u poslednjoj nedelji jula koju će pratiti Drugi međunarodni plivački maraton.


SPECIJALISTI PECIJALISTI GINEKOLOGIJE GIN GINEKOLOG I AKUŠERSTVA

Postignuti rezultati u planiranju porodice i poboljšanju svakodnevnog života savremene žene, nešto je čime se jako ponosimo i što nam predstavlja podstrek za svakodnevno usavršavanje i napredak.

NOVO – Fit i zdrava mama

Psihofizička priprema za porođaj sa elementima prenatal yoge i pilatesa. Otkrijte kako uz pomoć vežbi da olakšate porođaj vama i vašoj bebi. Oblikujte vaše telo tokom tudnoće i sprečite nagomilavanje viška kilograma. Saznajte sve o porođaju i razmenite iskustva sa ostalim članovima iz grupe i porodiljama.

Ginekološka ordinacija Mladenović Adresa: Baba Višnjina 37, 11000 Beograd Telefon: 2436 504; 064/175-60-40 www.ordinacijamladenovic.rs


negdee

U LETO A MA GALERIJ

ULUPUDS GALERIJA U PODRUMU

Mala galerija

DO 3. SEPTEMBRA AVGANISTANKE Nina Radoičić

DO 27. JULA U OGLEDALU Izložba fotografija Bojana Bojović

GALERIJA REMONT DO 27. JULA PRESLIŠAVANJE 5 Vera Večanski, Petar Mirković i Siniša Ilić

DO 3. SEPTEMBRA GRAĐANSKI MODERNIZAM I POPULARNA KULTURA Autor: Simona Čupić

PRODAJNA GALERIJA BEOGRAD DO 23. JULA IZLOŽBA Anđela Mujčić OD 26. JULA DO 13. AVGUSTA IZLOŽBA Šejma Prodanović OD 16. AVGUSTA DO 3. SEPTEMBRA IZLOŽBA Svetlana Volic

OD 9. DO 15. AVGUSTA MESTA KOJA NEDOSTAJU Koncept izložbe Dejan Atanacković

Galerija Artget DO 8. AVGUSTA FILM IZNUTRA Aleksandar Anđić

DO 2. AVGUSTA 2012 WORLD PRESS PHOTO EXHIBITION U BEOGRADU

FRANCUSKI INSTITUT OD 31. JULA DO 10. AVGUSTA GREEN DREAM Izložba slika Mirjana Marić-Krstevska

DO 1. SEPTEMBRA IGRA DRUGOG LICA Roden/Burdel/Emo

OD 14. DO 24. AVGUSTA 3D ART Izložba Vajarske sekcije ULUPUDS-a

MUZEJ ISTORIJE JUGOSLAVIJE

OD 10. AVGUSTA DO 5. SEPTEMBRA IZMEŠTANJE – DNEVNIK IMIGRANATA Izložba Boža Vasić

Likovna galerija

OD 28. AVGUSTA DO 7. SEPTEMBRA SVETLOST, REFLEKSIJA, TRANSPARENTNOST Izložba grafičkih radova Anita Jovanović

DO 5. AVGUSTA TAJNE SILE ZA OČUVANJE IDENTITETA, SAMOPOŠTOVANJA I SIGURNOSTI U PROBLEMATIČNIM VREMENIMA, DEO III Maja Bekan

Singidunum

MUZEJ GRADA BEOGRADA

STARA KAPETANIJA

OD 24. JULA DO 3. AVGUSTA HODANJE PO ŽIVOTU Izložba crteža Snežana Pešiš- Rančić

DO 29. JULA MAGIJA PRIRODE Izložba grafika i objekata Irena Durlević

OD 7. DO 17. AVGUSTA TELO Izložba Sekcije likovnih umetnika fotografije

28

KULTURNI CENTAR GRAD

KULTURNI CENTAR BEOGRADA

DOM OMLADINE BEOGRADA

MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

OD 21. DO 31. AVGUSTA IZLOŽBA MALIH FORMATA NA TEMU ŽIVOTINJA Zoran Maleš

DO 26. AVGUSTA TEHNIKA NARODU Kustos: Ivan Manojlović (MIJ) DO 26. AVGUSTA TRENUCI ZA PAMĆENJE: OLIMPIZAM U SRBIJI 19122012

Konak kneginje Ljubice DO 19. AVGUSTA PRIČA O BALKANU – IZLOŽBA FOTOGRAFIJA Organizatori projekta: Remont – nezavisna umetnička asocijacija i Gete Institut Beograd


negde MUZEJ PRIMENJENE UMETNOSTI DO 29. JULA DIPLOMA ’12 Izložba studenata V godine FPU Koordinator izložbe: prof. Dušan Rusalić Postavka izložbe: Tijana Sekulić, profesor FPU

GALERIJA FLU DO KRAJA AVGUSTA 5. JUBILARNI FLUIZMI Marko Marković, Dina Belančić i Ivana Ivković

PRIRODNJAČKI MUZEJ DO KRAJA OKTOBRA 6 NOGU

DO 15. SEPTEMBRA MECHANICAL DREAM Iva Kontić

DO 28. JULA SENKE I ODRAZI SVAKODNEVNICE Tamara Pajković

NARODNI MUZEJ

RUSKI DOM

Atrijum Narodnog muzeja

30. JUL IZLOŽBA KNJIGA Povodom 195-godišnjice rođenja velikog ruskog slikara Ivana Ajvazovskog

DO 30. SEPTEMBRA CENTRALNI BALKAN IZMEĐU GRČKOG I KELTSKOG SVETA

Veliki Barutni magacin Barutana (Beogradska tvrđava – Donji grad) DO 31. OKTOBRA RIMSKI PORTRET I STANOVNICI SINGIDUNUMA

Galerija Fresaka INSTITUT SERVANTES OD 8. DO 31. AVGUSTA 50 ISTAKNUTIH ARHITEKATA SVETA Kustos arhitekta Ivica Mlađenović OD 4. DO 29. SEPTEMBRA GONGORA U SLICI I REČI Branislav Prelević

30

DO 31. DECEMBRA RAŠKA ŠKOLA ARHITEKTURE DO 1. SEPTEMBRA STUDENICA – OSAM VEKOVA SLIKARSTVA

Skupština grada Beograda JUN - SEPTEMBAR BITI RIMLJANIN

Vedrana Ivanović, Vladan Sibinović, Zoran Boldorac, Irena Paskali i Nataša Kokić

ETNOGRAFSKI MUZEJ

DO 30. JULA DE HUMANI CORPORIS FABRICA Marko Marković

BEO PROJECT

DO 1. SEPTEMBRA KUTIJA, KUTIJICA Iz kolekcije Muzeja primenjene umetnosti Autorka izložbe: Marija Bujić, kustoskinja Muzeja primenjene umetnosti

GRAFIČKI KOLEKTIV

TOKOM LETA DEČJA NOŠNJA Autorka: Vilma Niškanović USPOMENE SA MORA Autorka: Tatjana Mikulić POST SCRIPTUM Autorka: Milica Bravačić

BEOGRADSKA TVRĐAVA Galerija beogradske tvrđave

GALERIJA ‘73 DO 31. JULA ŽITIJE RUKOTVORENOG KAMENA Grupna izložba mozaika Bora Nježić, mr Petar Vujošević, mr Predrag Todorović, mr Vesna Karakaš, dr Violeta Cvetkovski Ocokoljić, Jugoslav Ocokoljić i Olivera Štrbac. OD 16. DO 28. AVGUSTA POGLEDI Godišnja izložba Ana Ćuzović, Anđela Vujić, Bogdan Đorić, Branka Nedimović, Dragan Marković, Dragana Dragutinović, Duška Stefanović, Lidija Marinkov Pavlović, Nemanja Mate Đorđević, Srđan Veljović,

DO 27. JULA IZLOŽBA SKULPTURA I CRTEŽA Mirko Antonije Malešić OD 10. DO 31. AVGUSTA IZLOŽBA Peko Nikčević DO 2. SEPTEMBRA BISERI POLJSKE ARHITEKTURE – GRADOVI, VAROŠI, SELA Izložba fotografija OD 7. DO 28. SEPTEMBRA IZLOŽBA Elizabeta Perić


Dobro došli na Dedinje – kraljevski i rezidencijalni kvart Beograda, jedno od najlepših naselja Evrope, sa parkovima, šumama, uređenim baštama i vilama koje predstavljaju svojevrsni muzej srpske arhitekture kroz vekove. U takvom okruženju osmislili smo za Vas jedinstvenu Vilu Jelena koja je spoj otmenog, gospodskog starog Beograda, najmodernijih i najprestižnijih ugostiteljskih veština i već dobro poznatog srpskog gostoprimstva.

Da Vinci

Rembrandt

Jedna slika vredi hiljadu reči. Naime, različiti po bojama slikama i umetničkom doživljaju, svi naši apartmani jednaki su po udobnosti, prijatnosti, luksuzu i osećaju toplog doma. Vila Jelena nudi četiri kategorije soba: Premium, Deluxe, Superior i Royal. 32

Generala Šturma 1a; 11000 Beograd; tel: 011/3066521; fax: 011/3670575; info@vila-jelena.com; www.vila-jelena.com


0

1 TOП

БЕОГРАДСКА ТВРЂАВА BELGRADE FOTRESS

ТРГ РЕПУБЛИКЕ REPUBLIC SQUARE

ТОПЧИДЕРСКИ ПАРК TOPČIDER PARK

ХРАМ СВЕТОГ САВЕ ST. SAVA TEMPLE

КРАЉЕВСКА ПАЛАТА И БЕЛИ ДВОР ROYAL PALACE АND WHITE PALACE

СКАДАРЛИЈА SKADARLIJA

АДА ЦИГАНЛИЈА ADA CIGANLIJA

ЗЕМУН - ГАРДОШ ZEMUN - GARDOŠ

10 TOP ПЛАНИНА АВАЛА AVALA MOUNTAIN

РЕКЕ САВА И ДУНАВ SAVA AND DANUBE RIVERS

ТУРИСТИЧКИ ИНФО ЦЕНТРИ:

TOURIST INFORMATION CENTRES

- Кнез Михаилова 6; понедељак - субота 9-21ч

- Knez Mihailova 6, Monday - Saturday 9-21h

тел. 011 328-1859 - Теразије, подземни пролаз; понедељак-петак 9-20ч, субота и недеља 9-16ч, тел. 011 263-5622 - Железничка станица; понедељак - петак 8-20ч; субота и недеља 8-16ч, тел. 011 361-2732 - Аеродром; понедељак - недеља 8-22ч тел. 011 209-7828

tel. +381 11 328-1859 - Terazije, underground passage, Monday-Friday 9-20h, Saturday and Sunday 9-16h, tel. +381 11 263-5622 - Railway station, Monday - Friday 8-20h, Saturday and Sunday 8-16h, tel. +381 11 361-2732 - Airport, Monday - Sunday 8-22h tel. +381 11 209-7828


Gde - vodič za hedoniste  

besplatni beogradski vodič za hedoniste

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you