Issuu on Google+

woonhuis Boslaan Vught

Bungalow uit de jaren vijftig getransformeerd naar moderne villa. â—˜ opdrachtgever oplevering aannemer constructeur

particulier 2002 Artifex - Jan Wouters Heijmans en Penners Ingenieurs

II-2 Woonhuis Boslaan Vught


< Natuurlijk en kunstmatig licht in middengang. â&#x2014;&#x2DC;


‘de keuken vormt het schar nierpunt van het huis’

Zichtlijn dwars door keuken naar tuin. ◘

Schijf met open haard zoneert ruimte. ◘

Erkerraam (rechts) geeft licht in woonkamer. ◘

Woonhuis Boslaan Vught

Materiaalkeuzes

Het huis aan de Boslaan was een vervallen oude

Omdat het casco van het bestaande huis zo was

in het dikke raamkader in de voorgevel en de grove

bungalow uit de jaren ’50. De vraag was een

aangetast en er zoveel aan- en bijgebouwd werd,

Zuid-Europese natuursteen blokken bij de entree. Het

verbouwingsplan te maken en het huis uit te breiden

hebben we gekozen de gevels naturel wit te stucadoren.

materiaal loopt daar naar binnen en is ook ingezet in

met een garage, atelier, slaapkamers en een vergrote

De andere materiaalkeuzes zijn als contrasten ingezet,

muurpenanten aan de achterzijde. De dikte van de

woonkamer. Het huis is rigoureus verbouwd. De ligging

zoals naturel hout en natuursteen. Dit komt naar voren

natuurstenen muren bepaalt de proporties van het huis.

van het huis is heel fraai. We wilden het huis een nieuwe energie en uitstraling geven. Hoekverdraaiing De crux van het ontwerp zit in de hoekverdraaiing, zichtbaar in de plattegrond. Dit is de sleutel waardoor dit huis zo bijzonder is geworden – door de verdraaiing ontstaat een eenheid en samenhang. Het voorhuis volgt de richting van de Boslaan, de achterbouw ligt parallel aan het bospad dat langs het huis loopt. De hoekverdraaiing komt goed naar voren op het scharnierpunt van het huis, daar waar de keuken ligt. In de dwarsgeoriënteerde keuken zijn twee grote glaspuien ontworpen die zicht geven op het terras. Van de buitenzijde is een compositie zichtbaar van volumes die in elkaar grijpen. De middencorridor in de achterbouw ‘eindigt’ in een geaccentueerd rode nis. Hierin is een niveauverschil gemaakt met een afstap. Om deze corridor aan te lichten zijn lichtkokers gebruikt, zodat de gang daglicht krijgt. In de woonkamer is een middenblok met open haard ontworpen, dat vrij in de ruimte staat. Ook het buitenterrein is ontworpen inclusief tuinmuren, terrassen en entree.

plattegrond begane grond II-2 Woonhuis Boslaan Vught


Architectonische knoop van in elkaar grijpende bouwvolumen Fotoinzet: alleen casco bleef staan. â&#x2014;&#x2DC;


‘vakantiegevoel in Vught’

Scherpe contrasten. ◘

Privacy aan achterzijde. ◘

Besloten terras. ◘

Zicht op achtergevel. ◘

ontwerpschets

II-2 Woonhuis Boslaan Vught



http://www.vocus.nl/images/pdf/Woonhuis-Boslaan-Vught