Page 1

landhuis Schaijk

Nieuwbouw van een landhuis behorende bij een nieuw landgoed te Schaijk. â—˜

opdrachtgever oplevering aannemer constructeur

particulier 2006 Bouwbedrijf van Dinther Croes ingenieurs

II-7 Landhuis Schaijk


Zwembad loopt door in ‘poolhouse’. ◘


‘natuurlijke materialen in landelijke setting’

Zwembad loopt door in ‘poolhouse’. ◘

Uitkragende constructie met lamellenzonwering aan

Rieten kap ‘snijdt’ door gemetselde borstwering. ◘

zuidzijde. ◘ Landhuis Schaijk De vraag van de familie was eenvoudig: ontwerp een

de achterzijde kubistisch van aard. De terugliggende

aanblik geven. Het ontwerp heeft een S-vorm, waardoor

prachtig landhuis met rieten kap op een nieuw landgoed

raamkozijnen zijn uitgevoerd in onbehandeld Western

het huis minder groot lijkt en het dak een organische

aan de rand van Schaijk. Het landgoed is gelegen

Red Cedar en steken daarmee af bij het stucwerk.

zigzagbeweging maakt. De continue dwarsdoorsnede

midden tussen de akkers en de kassen aan de rand van

Het strakke verticale ritme van de ramen geeft dit huis

zorgt voor samenhang: waar je het huis ook doorsnijdt -

natuurgebied De Maashorst. De oplossing lag in het

een stoere, krachtige uitstraling. De schoorsteen aan

breedte en hoogte zijn gelijk. Door de plattegrondvorm

‘begrijpen’ van de detaillering en eigenschappen van

de achterzijde vormt een stevig markeringspunt. Het

ontstaat als natuurlijk een voorruimte en een terrasruimte.

riet. Met riet kun je strakke lijnen maken en gootloos

‘poolhouse’ is in dezelfde stijl gebouwd met terugkering

De keuken vormt het centrale punt in dit huis. De zijdeur

detailleren. Het is een natuurlijk, ambachtelijk materiaal

van het gevelritme en de rieten kap. De kolommen

fungeert als een Brabants ‘achterom’. De wijze waarop

en één met het landschap. In het ontwerp is gekozen

staan gedeeltelijk in het water waardoor zwembad en

het huis gepositioneerd is op het landgoed heeft te

voor natuurlijke contrasten. Het lichtgrijze stuc is aan

poolhouse een mooie eenheid vormen en een rustig

maken met zichtlijnen: geënt op groen en bomenrijen.

achtergevel

doorsnede II-7 Landhuis Schaijk


plattegronden en gevels

Naturel ‘verstorven’ kleuren en materialen.

plattegrond begane grond

Verticaal raamritme als basis.

Rieten kap wordt opengevouwen.

plattegrond verdieping

< Veranda met buitenhaard en aangrenzende speelkamer. â&#x2014;&#x2DC; II-7 Landhuis Schaijk


http://www.vocus.nl/images/pdf/Landhuis-Schaijk  

http://www.vocus.nl/images/pdf/Landhuis-Schaijk.pdf

Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you