Page 1

Presenterar stolt V-sektionens

NOLLMODUL V채g och VattenprograMMet & ByggprograMMet


NOLLMODULEN 2013 Teknologsektionen för Väg- och Vattenbyggnad

Nollan som anser sig vara rättmätig ägare till denna eminenta modul heter:

Chalmers Tekniska Högskola Sven Hultins gata 6

och har adress:

412 96 Göteborg Nollmodulen är en politiskt oberoende informationsskrift som utkommer en (1) gång om året och har till uppgift att på ett roande och förnöjsamt sätt upplysa Nollan om den värld av nya företeelser som väntar.

och har telefonnummer:

Nollmodulen har utarbetats av VØK:s NollModulsUtskott (NMU) och distribueras medelst post till alla antagna vid Väg- och Vattenprogrammet samt Byggingenjörsprogrammet på Chalmers.

Ansvarig utgivare: Styrannosaurus Rex Redaktör: Homoduliens duliens Annonsansvarig: Tiggosaurus Layout: Homoduliens duliens Foto: Fote Tryck: Teknologtryck Upplaga: 400

VØK 2013 vill tacka: - Våra annonsörer! - Fote - Phaddrar

www.vnollk.com Göteborg, 28/5 2013

2


VälkoMMen till ChalMers Nollan!

Att du nu läser denna Nollmodul kan bara betyda en sak; Du har gjort ditt livs bästa val och kommer att bli Nollan på Chalmers mest eminenta sektion, V-sektionen! Framför dig har du en tid som inte kommer likna något annat i ditt liv – Din chalmerstid. En tid där du kommer varva studier med spännande aktiviteter, kul kalas och roliga upptåg! Men innan du blir en fullfjädrad chalmerist bör du genomgå Mottagningen. Under Mottagningen har du äran att kallas Nollan. Som Nollan kan du vara helt lugn och förlita dig på att VØK [läs: ”ve-noll-kå”] kommer att lotsa dig in i chalmerslivet och in på V-sektionen!


Grattis till antagningen!

Ha en härlig sommar så ses vi på Norconsultbrännbollen. Mer information om tid och plats får du av din representant i nollningskommittén. Samhällsbyggaren med helhetssyn.


Innehåll NOLLMODULEN 2013 VÄLKOMMEN TILL CHALMERS, NOLLAN! MOTTAGNINGSKOMMITTÉN FÖRSTA DAGEN NOLLAN, VÄRLDENS TREVLIGASTE EPITET! GAMBLES UPPKOMST STUDIER NOLLANS FÖRSTA LÄSPERIOD VØK:S STUDIETIPS ATT SKRIVA TENTA PÅ CHALMERS V-TEKNOLOGSEKTIONENS HISTORIA DIN FÄRG ÄR BLÅ! FÖRENINGAR OCH KOMMITTÉER V-STYRET SNV SNOK VIRUS V6 VARG VATTENTRYCKET FOTE VOVPT WHISK DIREKTÖRERNA TRÄDGÅRDSMÄSTERIET VIC-IACES KAFFEREPET CHALMERS STUDENTKÅR EMIL OCH EMILIAKVÄLLEN SITTNINGSREGLER KARTA V-HUSET CHALMERSKARTA ÖLHÄFVNING Á LA MALTE GÖTEBORG, SVERIGES FRAMSIDA CHALMERISTMIDDAGEN UTBILDNINGSTEAMET AKTIVITETER FÖR NOLLAN NOLLANS PYSSELHÖRNA CHALMERSSPEXET BOB NOLLANS ORDLISTA VAD NOLLAN BÖR TÄNKA PÅ TELEFONNUMMER TILL VØK NOLLANS KOM-I-HÅG SCHEMA

2 3 7 9 10 12 20 23 24 25 26 27 29 30 31 32 33 36 37 38 38 39 39 40 40 41 41 43 44 45 46 47 49 50 53 54 56 60 61 62 64 66 67 68

5


Mottagningskommittén, MK Vi är sex personer som har till uppgift att samordna Chalmers mottagning. Det innebär allt från att organisera Götaplatsen, RunAn och mötet på Teknologgården första dagen till Nollympiaden med bland annat grenarna Nollkampen och Nollrocken, men också mycket mycket mer. Du som Nollan hinner inte träffa MK speciellt mycket under mottagningen, men du kanske ser oss redan första dagen på Götaplatsen där vi står i våra mörkblå reflexbyxor med neongula detaljer och gärna hjälper dig att hitta din sektion. Gilla oss gärna på facebook, där finns information om alla de centrala arrangemangen. Njut av veckorna under mottagningen, de kommer förmodligen vara några av de bästa ni får uppleva på Chalmers.

MKramar Mottagningskommittén

Trygghetsjouren

Under mottagningen finns dygnet runt en jour dit du kan ringa om du vill ha någon att prata med när du går hem, behöver hjälp med att hitta rätt väg hem eller vill ha hjälp med att ringa efter en taxi. Lägg in numret i mobilen redan nu så har du det när du väl behöver det!

031-772 39 27

7


VĂ˜K: V-teknologsektionens NollkommittĂŠ och V-teknologsektionen Chalmers 8


Första dagen I ottan tisdagen den 20:e augusti stiger Nollan upp för att medelst apostlahästar, 7:ans spårvagn, buss 16, 52 eller på annat sätt försäkra sig om att befinna sig på GÖTAPLATSEN kl 08.30. Där hälsas Nollan välkommen av damerna och herrarna i mottagningskommittén och håller utkik efter den ståtligaste av byggnadsställningar som Nollan någonsin skådat, och sällar sig där till de andra Nollan vid Chalmers blåaste och vackraste sektion. Så småningom spatserar Nollan i samlad trupp under glada hejaramsor upp till Teknologgården, där Nollan välkomnas av rektor, kårordförande samt MK:s ordförande. Därefter vandrar Nollan tillsammans med sina nya klasskamrater till det ståtligaste av hus på Chalmers, V-huset, där Nollan kommer att tillbringa mestadels av sin tid på Chalmers. Nollan fotograferas och därefter delar Nollan upp sig i var sin grupp för Bygg- respektive Väg- och Vattenprogrammet och går in i hänvisade salar för att få ytterligare information av utbildningsteamet. Efteråt bjuds Nollan på lunch i väntan på uppropet som sker i Ljusgården i V-huset kl 13.10. DETTA ÄR MYCKET VIKTIGT! Missar Nollan uppropet, missar Nollan även sin utbildningsplats! Nollan MÅSTE medbringa legitimation. Efter det delas Nollan upp i phaddergrupper och går för att möta sina phaddrar. Tillsammans med phadVisste du förresten att...

drarna fikar sedan Nollan och phaddrarna visar Nollan runt på Chalmers. Nollan leds slutligen av phaddrarna till RunAn kl 15.00 för en hejdundrande föreställning. Senare är det dags för dagens höjdpunkt: Nollan får äntligen träffa sina idoler, VØK, som kommer att ta hand om Nollan under hela Mottagningen. Efter att VØK givit all den information Nollan kan tänkas behöva, betalar Nollan den blygsamma nollavgiften på 300 kronor och sluter sig återigen till sina phaddrar för fika och eftersnack. Nollavgiften är inte obligatorisk, men den går till Nollans aktiviteter under Mottagningen, bland annat nollkit, t-shirt samt till att subventionera sittningar och andra arrangemang som Nollan självklart vill vara med på. Efter vederbörligt myspys med phaddrar och Nollans nya vackra Nollkompisar beger sig Nollan hemåt, omtumlad efter en LÅÅÅÅNG dag, fylld med nya spännande erfarenheter och undrar för sig själv vad morgondagen månne bära i sitt sköte.

9


Nollan, världens trevligaste epitet! Vadå Nollan? Nollan skall inte tro att “Nollan” är ett skällsord eller dylikt nedsättande tilltal. Nollan kallas man då man ännu inte tagit några högskolepoäng. Att vara och tilltalas Nollan är ett privilegium. Som Nollan måste man inte hitta rätt överallt, vara cool eller på andra sätt imponera på sina medmänniskor, som VØK alltid gör (och phaddrarna ibland). Att vara Nollan innebär att man får en egen välkomstkommitté, VØK, egna phaddrar som gör allt för Nollan, en egen namnbricka, och till råga på allt blir man servad med aktiviteter och roligheter i fem veckor.

till den stora Nollmiddagen då Nollan blir Nymble. Nollbrickan är Nollans symbol där de aktiviteter Nollan deltagit i kommer att antecknas. Nollbrickan bärs av alla nyantagna studenter på Chalmers (undantag Sjö) och hjälper både Nollan att lära känna nya människor och underlättar för phaddrar och VØK att hålla ett vakande öga.

Vad är phaddergrupper och phaddrar? För att Nollan ska lära känna varandra lite bättre så delas Nollan in i mindre grupper, s.k. phaddergrupper. Dessa leds av phaddrar som är äldre studenter som kommit tillbaka till skolan två veckor tidigare bara för att få umgås med Nollan! Phaddrarna ställer upp i vått och torrt för att Nollan ska få en så bra start som möjligt och det är till phaddrarna eller VØK som Nollan vänder sig med alla frågor som kan tänkas dyka upp.

Vadå Mottagning? En del av Nollan har säkert upplevt något som av någon dunkel anledning kallas ”nollning” redan på gymnasiet och allsköns farhågor börjar dyka upp i Nollans huvud. Men räds icke, ty på Chalmers har vi ingen nollning utan en Mottagning som inte innebär att bli nedkladdad med surströmming, få huvudet duschat i toaletten eller på något annat sätt bli förnedrad. Tvärtom är den fylld med trevliga och roliga händelser som alla är frivilliga.

Vadå nollbricka? Under hela Mottagningen kommer Nollan att erhålla äran att få bära en nollbricka fram 10

VØK rekommenderar att Nollan tittar på sitt schema och planerar sin tillvaro så att Nollan kan vara med på så mycket som möjligt. På så sätt kommer Nollan att lära känna andra Nollan (vilket är huvudsyftet med Mottagningen) såväl som äldre teknologer vilket är trevligt för Nollans fortsatta chalmerstid och ger otvetydiga ekonomiska fördelar. Vidare skall Nollan inte tveka att till fullo överlämna sig i VØK:s varma, trygga och välkomnande famn.

Gamble har fått en stadsdel uppkallad efter sig. Gamblestaden.


Vi lovar att sköta om Nollan exceptionellt väl! Nollan skall icke oroa sig för att känna sig bortkommen och osäker under sin första tid på Chalmers. Visserligen skulle detta inte alls vara så konstigt eftersom studentlivet på Chalmers inte liknar något som Nollan stött på tidigare, men Nollan märker snart att VØK och phaddrar finns till hands dag som natt för att hjälpa Nollan tillrätta i allsköns tänkbara (och otänkbara) situationer. Nollan inser också snart att Mottagningsperioden går alltför snabbt och att den antagligen är något av det roligaste i Nollans liv. Sedan kan Nollan ägna all tid åt hårt pluggande och få Chalmers överstökat på ett par år eller så, men då får Nollan skylla sig själv! Att gå på Chalmers är så mycket mer än bara studier. Det finns en djungel av föreningar som sysslar med allt från balettdans till øhlhäfvning. En del föreningar är sektionsbundna och andra täcker in hela skolan. En del kräver mycket tid och andra nästan ingen alls. Det finns säkert något som passar Nollan. Nollan bör veta att gå med i en förening är ett bra sätt att lära känna nya människor och ha roligt. Den Nollmodul som Nollan just nu läser, är Nollans guide till det smörgåsbord av intryck och aktiviteter som väntar på att få skölja över Nollan. Läs, lär och njut! Vill Nollan fördjupa sig ytterligare finns även vår eminenta hemsida: www.vnollk.com, där Nollan också hittar en digital version av modulen! 11


Gambles Uppkomst Skräcködlornas välde över jorden upphörde abrupt av något som länge har varit en tom fläck i vetenskapen. För de få utvalda och upplysta har dock sanningen alltid lyst klart: En större makt tog över dinosauriernas plats i hierarkin och utrotade dem under processen. Denna mäktiga makthavare kallas för VØK. Då de prominenta individerna i den eminenta gruppen VØK hade utplånat dinosaurierna sökte de vida omkring efter en ny utmaning. De fann denna i att vägleda de nyanlända och osäkra genom livets hårda skola. De nyanlända och osäkra kom även att kallas för Nollan och livets hårda skola för V-ingenjörsutbildningen på Chalmers. Dessa individer bestod av: en med näsa för pengar och dess värde, en med känsla för det suggestiva, en med talets gåva, en med sinne för det välsmakande, en begåvad i pengajaktens ädla konst, en med kraft att styra alla phaddrar, en med stor känsla för tid och rum, en med känsla för det spirituella samt en mäktig ledare med förmåga att sammanföra och styra denna elitgrupp. Denna grupp har till syfte att med alla tillbuds stående medel hjälpa och tjäna Nollan. Ge Nollan styrka och mod samt förgylla dennes tillvaro med kärlek, fullkomlighet och omtanke.


Directeur

Styrannosaurus Rex Ursprung Big bang Era En tid för länge länge sedan Fjaesk Kaffe, kaka, solsken, en frisk fläkt, jordgubbar Styrka Vassa tänder Svaghet Vattenhål Biermeisters kyl Livsfilosofi Var inte en idiot Gyckel Strupsång och acapella Tips Även en trasig klocka går rätt två gånger per dygn Styranno sau alla undra rus Rex är vår dire cteur r vad han gör

Ca$$eur

Spenderadon Ursprung V-Schlätta Era Krita Fjaesk Plopp, Raffaello, hemmagjorda köttbullar, kramar, massage Styrka Djupa fickor Svaghet Svårt att titta sig i spegeln utan att rodna Vattenhål Shangri-La Livsfilosofi Ett nej är ALLTID ett nej, men va lite skön då. Gyckel Westlife/Backstreet boys-medleyn Tips En tjej behöver nödvändigtvis inte alltid vara en tjej a

liten kron på varenda ll ko ar h n o a Spenderad nbok skon Nollans plå allt för att

13


Uppdrageur Spexeratops

Ursprung Elevator nobody och de tusen sjöarnas land Era Ett år innan krigen blev varma igen Fjaesk Håkan H-referenser, kärleksmums och påskmemma Styrka Jag har inga svagheter Svaghet Nej Vattenhål Emils bakficka Livsfilosofi Vin är för dom som tror, öl för dom som vet Gyckel Olika varianter av kycklingdansen, lasersvärdsfighter och luftgitarrslir Tips Lägg inte korten på borden – kasta dom i ansiktet istället!

StaffMeister Ur-phapput

Ursprung Phapput och mammut. Mognat till ungtjur i Sydväst (mössan?) Era Pre-murens fall (ergo näst äldsta Gamble) Fjaesk Saltlakrits, livemusik, KASKELOTT-referenser Styrka Kan ha många bollar i elden och järn i luften utan att bli förvirrad Svaghet Svag för Klumpesnusk, ordvitsar och Hans Zimmer - gärna kombinerat Vattenhål Varhelst snabeln räcker. Den räcker :) Livsfilosofi 1) Kasta inte Gamble i glashus. 2) Efter regn kommer Gamble. Gyckel Outside the box Tips Ät inte den mammut som hittas i is. Retorisk fråga: hade du ätit Ötzi osv. 14


Sponseur Tiggosaurus

Ursprung Söder om Gamblestaden Era Förr - när det va bättre Fjaesk Tänk vitt - snö, kokos, moln, socker Styrka Stor i orden, liten på jorden Svaghet Sniglar - en uppskattad styrka Vattenhål De tyska fältens guldgruva Livsfilosofi Lev i nuet, du vet aldrig när nästa istid kommer Gyckel Ju fler skyltar desto bättre Tips Nicka inga kulor! sa ngar lö ble pe n kan slösa m a G t a å aurus på Noll Tiggos enderadon p S tt så a

InforMateur HoModuliens duliens

Ursprung Sveriges nyckel Era Ordovicium Fjaesk Bilar - som man stoppar i munnen, lakrits, BRA ordvitsar, å d då va Styrka Ja Svaghet Nej Vattenhål Pivovar Staropramen Livsfilosofi Ska d va så ska d va Gyckel Tänk julklappsrim Tips Good grammar is the difference between knowing your shit and knowing you’re shit. är Chalmers rmationen bär ilsen på Nollan v ns duliens på info lie Homodu

15


aMateur NaM NaM

Ursprung Mörkt och kallt Era Ecstasium Fjaesk Små fluffiga djur Styrka Som en boss Svaghet Det är inte lätt att vara ödmjuk när man är bäst Vattenhål Yes, på svenska Livsfilosofi Lämna ditt bakomflutna framför dig Gyckel Tänk målbrottet Tips Kan man inte hjula så kan man rulla!

RüstMeister

lätt at är inte r mätt Att laga m r till att Nollan bli se m a N m a N

Hjüra

Ursprung Societetens Kärna Era Jura Fjaesk Allt på tub, gifflar och höga toner Styrka Har störst kran i gänget Svaghet Nej, men vet att alla har känt var min ribba ligger Vattenhål Mimers brunn Livsfilosofi Stålmannen behöver inget säkerhetsbälte Gyckel Som en pingismatch, mål hela tiden Tips En sann gentleman är någon som vet hur man spelar säckpipa men låter bli 16

svan gon sång inte är nå e sk n ka Hjüra kran har störst men han


BierMeister Øhliceraptor Ursprung Dimman innanför Vinga Era Senare - när allt var sämre Fjaesk Ostkaka och signerad affisch av Carola Styrka Snabb på allt Svaghet Rädd för min egna styrka Vattenhål Sekundära inte korta vägen Livsfilosofi Även den starke får ta i när han skiter Gyckel Kvarghäfv, omöjligt men ack så intressant Tips Inget är någonsin så trasigt att det inte kan lagas med silvertejp t öl dricka Om Nollan råkat för mycke lan slipper hicka Nol så ms Øhliceraptor skrä


Vi skapar miljöer där människor trivs Agera är specialister på inneklimat och energi. Vi projekterar energisnåla lösningar och skapar miljöer där människor trivs.

agera\marknad\annons_vnollmodul2010.doc

www.ageravvs.se


Skanska’s Green Initiative A new symbol


Studier Nejdå, vi har inte glömt varför Nollan är här. Här ska det studeras!

Laborationer

Studier på Chalmers skiljer sig väsentligt från gymnasiestudierna. Främst skiljer det sig genom att man här tar eget ansvar för sina studier och inte har någon som jämt och ständigt vakar över en. Man måste vara aktiv och ha självdisciplin, vilket inte alltid är så lätt. Undervisningen är fritt upplagd på fyra hörnstenar samt examination.

Inlämningsuppgifter

Föreläsningar Hela årskursen sitter samlad i en stor föreläsningssal och lyssnar flitigt till föreläsaren och antecknar det som skrivs på tavlan. Här gås ofta kursens teoretiska delar igenom och kan ibland, för att öka förståelsen, innehålla blandade exempel. På föreläsningarna ska Nollan inte tveka att fråga, även om det känns påfrestande med mycket folk. Föreläsaren kan sina saker och är oftast professor, lektor eller något liknande, men alltid väldigt smarta.

Övningar På övningarna sitter Nollan i mindre klassrum och följer de tillämpnings- och räkneexempel som övningsledaren går igenom på tavlan. Ibland får Nollan också chansen att lösa exempel på egen hand. Övningsledaren finns dock ständigt till hands för att svara på frågor om oklarheter skulle uppstå. 20

Teori och räkneövningar är inte alltid tillräckligt för att Nollan ska kunna tillgodogöra sig kursens innehåll. Därför finns laborationer och fältövningar där Nollan får chansen att tillämpa sina kunskaper rent praktiskt.

En del av undervisningen går ut på att man ensam eller i grupp planerar, genomför och följer upp ett projekt. Det kan vara att dimensionera en betongbalk, utreda miljöeffekter av en viss aktivitet eller något annat nära knutet till pågående kurs. Här får Nollan också möjlighet att lära sig att skriva rapporter och genomföra muntlig presentation med visuella hjälpmedel, något som är av yttersta vikt på dagens arbetsmarknad.

Examination Poäng och slutbetyg för kursen delas ut efter examination, vilken oftast består av en tentamen med räkneuppgifter. Ibland kan examinationen dock utgöras av redovisad och godkänd rapport från laboration eller inlämningsuppgift.

Kurslitteratur Till sin hjälp har Nollan en rad kunskapskällor, av vilka den mest kostsamma är kurslitteraturen. Denna säljs i början av läsperioden direkt från institutionen på Cremona, Chalmers egen bokhandel som ligger i kårhuset,

Man hade länge problem med att hitta ett passande namn för det nybyggda Ullevi,


eller, om man har tur, av fattiga äldre teknologer i desperat behov av pengar. Begagnade böcker säljs första läsveckan i varje läsperiod av SNV (information kommer alltid i god tid). Om Nollan köper begagnad litteratur, kolla då att den är aktuell! Utvecklingen går framåt och litteratur föråldras snabbt i den akademiska världen.

Datorer Till inlämningsuppgifter, vissa laborationer och beräkningar samt Nollans eget höga nöje behövs datorer. Dessa finns tillgängliga i V-husets datorsalar. Här har Nollan tillgång till bland annat ordbehandlings- och beräkningsprogram, Matlab, Mathcad, Excel, PowerPoint, Power-Sim, Internet, e-mail och en uppsjö andra applikationer. Om Nollan skulle råka få problem med något som rör datorer kan hjälp fås av Chalmers IT-service.

men till slut enades man kring Gamble Ullevi, för Gambles skull så klart.

21


Nollans första läsperiod Under Nollans första nio veckor på Chalmers kommer Nollan att läsa tre kurser parallellt. Det gör man även i normala fall på Bygg medan man på Väg och Vatten läser två kurser i taget. Kurserna pågår i sju veckor varefter man tentar av dem under den åttonde veckan eller har redovisning om examinationen utförs som ett projekt. Den första läsperioden är dock lite speciell för nyantagna på Chalmers eftersom man då läser två veckors ”uppstart” innan resten av klasserna kommer indrällandes på skolan (i början av september). Så fram tills dess är de enda som huserar på sektionerna den lyckliga Nollan och de inte lika lyckliga omtentapluggarna.

Väg- och Vatten: Som Väg- och Vattenstudent kommer du de första nio veckorna läsa Byggande i Samhället (BIS), Inledande matematik samt CAD- och programmeringsteknik. BIS är en kurs som ger en övergripande inblick i bygg- och anläggningsbranschens olika grenar. Kursen går ut på att, i grupper om fyra, skriva ett arbete om ett pågående bygge i Göteborgsområdet. Studiebesök och introduktionsföreläsningar till många ämnen fås under kursens gång. Inledande matematik ger repetition av gymnasiematematiken samt lite nytt. De två första veckorna är repetition av häftet ”Sommarmatte”, som Nollan kommer att få skickat till sig via mail. CAD- och programmeringsteknik ger tillämpningsövningar och teori i CAD och Matlab.

Bygg: Som byggstudent kommer du första läsperioden att läsa Introduktion bygg och anläggning, Matematik samt Byggteknik. I kursen Introduktion bygg och anläggning ges en grundläggande bild av vad byggbranschen handlar om. I grupper om tre studenter får man välja en byggnad eller anläggning i Göteborg att skriva en teknisk rapport om. Underlag till rapporten är intervjuer och studiebesök på byggnaden. Matematikkursen är både en repetitionskurs men tar även upp en del nya saker. Byggteknik är en bred kurs som tar upp många olika områden på en gång (så det gäller att hänga med). Det är en tillämpad kurs i byggnadsfysik där man lär sig räkna på konstruktioners värmegenomsläpplighet och hur fukt transporteras genom klimatsystemet. Kursen innehåller även en rapportdel där man lär sig mer om de olika byggnadsmaterialen.

Mer information Chalmers hemsida (www.chalmers.se): ”Utbildning” – ”Program på grundnivå” – “Arkitektur och samhällsbyggnad” – ”Väg- och Vattenbyggnad ”/”Byggteknik”. Kolla även www.vtek.se

Det va inte Bruce som hoppade sönder Ullevi sommaren -85. Det va Gamble.

23


VØK:s Studietips Häng med från början

Börja plugga matte nu…

Vänta inte till de sista veckorna i läsperioden. Om Nollan planerar studierna hinner Nollan ändå med att ha roligt och Nollan slipper plugga dygnet runt innan tentan.

Det kommer Nollan att ha mycket nytta av längre fram. Introduktionsmatten kör igång med en rivstart och schemat är tufft de första veckorna så det är bra om Nollan har räknat i mattehäftet som Nollan får på mail under sommaren. Det finns även en webbaserad introduktionskurs som kan vara mycket bra att läsa om Nollan vill fräscha upp minnet. Den kan Nollan läsa mer om på Chalmers hemsida. Mattekurserna är grundläggande för fortsatta kurser och därför trista att ha efter sig.

Anteckna och håll ordning Uppgifterna som demonstreras på övningarna är bra att ha då Nollan räknar själv. Håll reda på var Nollan antecknat vad, så är det lätt att gå tillbaka och kolla upp saker.

Sitt långt fram Där hör man vad föreläsaren säger och det är för pinsamt att somna. Om Nollan inte förstår, fråga! Det lär Nollan sig mest på och det finns alltid andra Nollan som förstått lika lite.

Gör inlämningsuppgifter i god tid Det är bättre att plugga veckan innan tenta än att göra inlämningar, som oftast måste vara godkända för att man ska få tentera. Vid inlämningsuppgifter och laborationer får Nollan chansen att använda teorin i praktiken, vilket dessutom ofta är till stor hjälp vid inlärningen.

Planera studierna efter egen förmåga Det är viktigt att Nollan klarar studierna och avsätter tillräckligt med tid till detta. Ta gärna råd av Gamble och andra kompisar, men kom ihåg att det är Nollans egna behov vad gäller närvaro, handledning, pluggtimmar mm som måste tillgodoses.

24


Att skriva tenta på ChalMers För att få tentera måste du vara registrerad på kursen. Detta är du automatiskt då du skrivs in på ett program. Anmälan till tentan är obligatorisk och görs via studentportalen, http://www. student.portal.chalmers.se/. Här kommer de tentor som går under läsperioden upp och det är bara att anmäla sig. Om du missar detta har du ingen garanterad plats på tentan! Dock kan du alltid gå dit och hoppas på att få skriva den ändå.

Praktisk information En tentamen är vanligtvis fyra timmar lång. Förmiddagstentor börjar kl. 08.30 och eftermiddagstentor kl. 14.00. Kom i god tid, så att du i lugn och ro kan hänga av dig jacka och väska och plocka fram det du behöver: - Blyertspenna, bläckpenna, sudd, linjal etc. - Legitimation + kvitto på betald kåravgift (dvs. ditt kårkort). - Tillåtna hjälpmedel. Tillåtna hjälpmedel kan vara typgodkänd räknare, formelsamlingar, egna anteckningar eller instruktionslistor. Dessa står angivna i kurs-PM. Skrivpapper finns i tentamenslokalen.

Övrig information Mobiltelefon skall vara avstängd under hela tentan och den ska förvaras utom räckhåll, d.v.s. inte i byxfickor utan i väskan eller jackan. Detta kan annars räknas som fusk och kan resultera i avstängning. Det är tillåtet att komma upp till 30 minuter för sent till en tenta. Detta ger dig inte bara mindre tid att skriva på, det stör dessutom andra tentander oerhört – inget att rekommendera, alltså. Under tentans första timme är det inte tillåtet att lämna lokalen, detta gäller även toalettbesök. Det är inte heller tillåtet att gå på toaletten och komma tillbaka sista halvtimmen.

Till sist Om du, trots gediget pluggande och näst intill galen motivation missar en tenta, är det inte hela världen – de går att tentera igen under året, och året efter det och efter det. Så många gånger man behöver helt enkelt. En tenta ges åtminstone tre gånger per år, vid ett ordinarie tillfälle och vid två omtentaperioder: i augusti samt antingen i januari eller vid påsk. Det är aldrig kul, men det är ok att kugga en tenta (och du är aldrig ensam!).

Du vet att du är chalmerist när...

25


V-teknologsektionens Historia Vadå V-sektion? Hej och välkommen Nollan, numera går du på en skola med många anor, och ett utbildningsprogram med lika mycket historia i sig. För oss som utbildas inom byggbranschen börjar historien år 1856 på den Chalmerska Slöjdeskolan, för då startade undervisning i Väg och vattenbyggnadsteknik. Men tidigare ändå har chalmerister blivit byggare efter att de tagit examen, enligt en matrikel från år 1929 upprättade sig 24 chalmerister som gått ut före år 1856 åt just byggnationsyrket. Undervisningen inom byggnadsfacket var sammanhållen ända fram till år 1906, då arkitekterna bildade en egen linje. Sedan startades ytterligare ett alternativ till civilingenjörsutbildningen nämligen högskoleingenjörsutbildningen som hinner färdigt på ringa 3 år! Högskoleingenjörrerna slogs senare ihop med sina långläsande bröder och systrar efter att de flyttat från Campus Lindholmen till Campus Johanneberg år 2007 och sedan dess uppehåller sig båda utbildningarna i samma byggnad.

Chalmers består av en hel massa utbildningsprogram, som nästan vart och ett har en egen studerandesektion. Dessa drivs av studenter för studenter och verkar för att alla studenter ska få ut ett extra mervärde av sin chalmerstid. Den sektion du kommer att tillhöra är V-sektionen, som består av alla som studerar till Bygg- respektive Väg- och Vatteningenjörer. Sammanlagt är vi cirka 800 stycken, en av Chalmers större sektioner, varav ni Nollan är ungefär 240. Ni kommer att få chans att lära känna varandra över programgränserna genom att ni under Mottagningen går på samma arrangemang och fester.

Fett välkommen till Göteborg V-Nollan!

26

... du sjunger snapsvisor i duschen


Din Färg Är Blå! Redan i tidernas arla morgon förknippades de olika sektionerna på Chalmers med representativa färger. Att Väg- och Vattenbyggnad var blå hystes det inga som helst dubier om. Vatten är blått resonerade man och V har allt sedan dess varit Chalmers blåaste sektion. Kalle Anka gjorde sitt intåg som maskot på E-sektionen redan på 50-talet och samtidigt hade Arkitektur Rosa Pantern som helgon (emellertid byttes han ut mot Marsupilami 1993). Det var dock först på 70-talet som andra sektioner följde efter och Väg & Vatten ville inte vara sämre. Den 25:e mars 1976 erhöll V-styret två motioner om att man skulle införa ett sektionshelgon. Den ena motionen föreslog Hacke Hackspett, den andra Snobben. V-styret tyckte att Snobben var det bästa förslaget, bl.a. med hänsyn till att hundar säger VoV! Under många år fungerade världens bästa beagle som inofficiell symbol för V innan man tyckte att det var dags att på allvar klubba igenom hans helighet. I början av 1982 utlystes en tävling om vilket sektionshelgon man egentligen skulle ha. Den 29:e april samma år vann Snobben en jordskredsseger och har sedan dess hållit sina vakande ögon och sin hjälpande tass över V-teknologen.

Sektion

Färg

Skyddshelgon

A

Arkitektur

Röd

Marsupilami

AE

Affärsutveckling & Entreprenörskap Limegrön

Pippi Långstrump

D

Datateknik

Orange

Hacke Hackspätt

E

Elektroteknik

Gul

Kalle Anka

F

Teknisk Fysik

Svart

Dragos

H

Högskoleingenjörerna

Cerise

Droopy

I

Industriell Ekonomi

Lila

James Bond

IT

Informationsteknik

Turkos

IT-smurfen

K

Kemi

Grön

Kvasthilda

KfKb

Kemiteknik m. Fysik samt Bioteknik Grön/Svart

Darth Vader & Yoda

M

Maskinteknik

Brun

Asterix

Sjö

Sjösektionen

Marinblå

Karl-Alfred

TD

Teknisk Design

Bordeaux

Lilla My

V

Väg- och Vattenbyggnad

Blå

Snobben

Z

Automation och Mekatronik

Grå

Lucky Luke

Ds

Doktorandsektionen

-

-

27


FRAMTIDEN BÖRJAR HÄR På Ramböll arbetar 10 000 samhällsbyggare med ingenjörsteknik, design och management consulting. Vi skapar hållbara lösningar för våra kunder och samhället i stort. Vi söker alltid medarbetare som vill vara med och bygga framtidens samhälle. Inom Ramböll finns tydliga utvecklingsvägar och en speciell Ramböllakademi där medarbetarna erbjuds ett brett kursutbud. Läs mer om oss på www.ramboll.se eller följ oss på facebook

FÖRETAGSBAROMETERN 2013

Ramböll är ett av de företag som blivande ingenjörer i Norden helst vill arbeta för. Det visar undersökningen Nordic Ideal Employer ranking som Universum gjort bland studenter på ledande universitet i Sverige, Danmark, Norge och Finland.


Föreningar och koMMittéer På sektionen finns ett antal föreningar och kommittéer som arbetar för att alla studenter på V-sektionen skall trivas. Det innebär allt ifrån att arrangera pubkvällar och gasquer till att hyra ut sektionens bilar eller ta schyssta foton på olika arrangemang. Dessa kan man söka till längre fram på hösten och information om hur man ansöker kommer tillhandahållas av respektive förening eller kommitté när tiden är mogen. På följande sidor finns en kort beskrivning av dessa föreningar och kommittéer:


V-styret

Hej Kära Nollan! V-styret är Väg- och Vattensektionen styrelse. Vi består av 12 vackra, smarta, intelligenta och underbara teknologer som tillsammans representerar studenterna på sektionen. Presidiet består av ordförande, vice ordförande, kassör, sekreterare, studienämndsordförande (SNO) och studie- och arbetsmiljöombud (SAMO). Övriga ledamöter i styrelsen sitter som ordförande i några av V-sektionens kommittéer. V-styret ansvarar för sektionens pengar och verksamhet. En gång per läsperiod är det sektionsmöte, där viktiga beslut tas genom att teknologerna på sektionen får rösta. Dessa möten är ett utmärkt sätt att få insyn i och påverka sektionens verksamhet, samt få veta senaste nytt. När vi inte går på viktiga och spännande möten kan Nollan allt som oftast hitta oss i en soffa i V-sopet. Nollan är välkommen att komma dit, sitta i en soffa och snacka om allt mellan himmel och jord, med styrelsen eller någon annan vänlig teknolog som har vägarna förbi. V-styret önskar Nollan ett fantastiskt lov och en underbar sommar, ladda batterierna så ses vi i augusti! Hjärtligt välkommen till V-sektionen 30


SNV

Det är vi som är studienämnden, SNV, här på V-sektionen! Vi arbetar med alla studierelaterade frågor för att göra din utbildning så bra som möjligt. Det kan handla om allt från problem som uppstår unders kursens gång, studenter som känner sig orättvist behandlade till att ge föreläsare som pratar lågt en mikrofon. SNV består av två klassrepresentanter från varje årkurs på B och V, mastersrepresentanter, arrangemangsansvarig, sekreterare, vice ordförande samt ordförande. Är du intresserad av att påverka dina studier och skulle tycka det var värdefullt att vara med under kursens gång och under utvärderingen, då ska Du söka SNV! Vi kommer i första läsperioden ut till klasserna för att hitta årets representanter. Väl mött SNV –13 ... du storstädar var 8:e vecka

31


snok

Hej ärade Nollan! SNOK, eller SNObbenKommittén är V-sektionens egen PR-förening och beskyddare av sektionens helgon Snobben. Vi är 8 ståtliga individer som tillsammans ömt vårdar sektionens högt aktade sektionslokal Verum. Du känner igen oss på våra batikblå overaller, vår positiva energi och på den glada stämningen som alltid förföljer oss när vi går genom Chalmers korridorer. På torsdagar är alla studenter välkomna att kika in hos oss för att se vad SNOK har i kikaren. Det kan vara allt mellan pubkväll, filmkväll, spelhåla eller bullmys. Det är även SNOK som arrangerar puben med det tyngsta trycket på den mytomspunna PUBRUNDAN! Vi kommer göra vårt yttersta för att du som Nollan ska känna dig som hemma här på V-sektionen och för att åren på Chalmers ska bli de bästa i era liv. Njut nu riktigt mycket av det som är kvar av sommarlovet så ses vi i höst!

Strålande SNOK

32

... du delar upp året i läsperioder


VIrus

VIRUS står för V-sektionens Idrottsutskott och RUStmästeri som består av ett glatt gäng på åtta personer. Vi känns igen på våra mörkblå overaller som pryds med vårt skyddshelgon Woodstock, ni hittar oss mest hela tiden nere i Buren! Under pubrundan står vi grillandes de otroligt goda VIRUS-burgarna utanför V-entrén, som Nollan kan få för en billig peng. Skulle Nollan någon gång tröttna på kollektivtrafiken är det oss Nollan ska vända sig till. Vi har nämligen hand om uthyrningen av sektionsbilarna Viola och Veiron, som alla studenter på V kan hyra. Skulle Nollans skruvdragare försvinna har vi även diverse verktyg för uthyrning. VIRUS är ju en Idrottsförening vilket ges i uttryck dels av den berömda löparrundan, samt innebandyn som spelas i motionshallen i kårhuset. Vi ordnar även en större sportaktivitet varje läsperiod, en så kallad SALTE-aktivitet. Sist men inte minst kommer VIRUS som en räddande ängel under tentaplugget då SÖTE delar ut godis till alla flitiga V-studenter. VIRUS önskar Nollan en fortsatt trevlig sommar! Puss och kram VIRUS 2013 - Äventyrliga och Ödmjuka 33


V6

Käraste Nollan ! V-sektionen presenterar stolt det anrika sexmästeriet V6. Sektionens äldsta och snyggaste kommitté bestående av nio härliga och festglada individer som alltid tillfredsställer Nollans festliga begär. De ljusblå har länge stått för de roligaste sittningarna och festerna på Chalmers officiella nattklubb Gasquen, något Nollan absolut inte vill missa!  Gasquer är dock inte det enda som arrangeras av V6, utan även Nollans alldeles egna finmiddag, Cortégemästerskapen i fest och en hel drös med andra trevligheter. De känns igen på overallens häng och ljusblå färg, med en ack så tilltalande bakdel som stoltserar kommitténs logga och som sedan urminnes tider charmerat varenda chalmerist.  Sexmästeristerna finns för det mesta anträffbara i den västra trappans källare där de har sitt vackra hem, Snusket. Hit är Nollan snuskigt välkommen för allmänt gött häng och givetvis även om Nollan är på festhumör! V6 laddar inför en fartfylld höst, och hoppas Nollan gör detsamma! Puss och Snusk, och glöm inte - V6 Always On Top! 

36


VArg

V-teknologsektionens Arbetsmarknadsgrupp Vad gör VARG? V-teknologsektionens arbetsmarknadsgrupp, VARG ser till att V-teknologerna får kontakt med näringslivet under sin utbildning. Kontakten skapas genom att tillsammans med företag anordna lunchföredrag, After Works, studiebesök och andra evenemang. Ett av dessa är sektionens arbetsmarknadsdag, VARM. Denna arrangeras i november och är en av de största sektionsbundna arbetsmarknadsmässorna på Chalmers. När kan jag träffa VARG under Mottagningen? Under Mottagningen anordnar VARG i samarbete med branschorganisationer och företag ett antal studiebesök till närliggande större byggen samt ett roligt brännbollsmingel. Ta chansen att skapa en första kontakt med näringslivet och få en glimt av vad som väntar efter studierna. Vilka är VARG? VARG består av totalt 12 personer; en ordförande, vice ordförande, kassör, en projektledare för VARM samt 8 ledamöter. Varje ledamot ingår i en mindre grupp inriktad på antingen Event, PR & kommunikation eller VARM, utöver det representerar de flesta av ledamöterna en egen klass i Byggprogrammet eller Väg- och Vattenprogrammet. Som medlem i VARG får du ta del av glädjen i föreningslivet och får också en unik möjlighet hjälpa andra, och dig själv, att knyta kontakter i arbetslivet. Kram VARG ... du anser att matteläraren är rolig

37


Vattentrycket Sektionstidningen Vattentrycket är ett kår- och rikspolitiskt obundet organ för Teknologsektionen Väg- och Vattenbyggnad vid Chalmers tekniska högskola. Redaktionen består av ett gäng teknologer med ett brinnande intresse för den ädla konsten granskande journalistik. De använder sina pennor som vapen för att producera fyra tidningar per år.

I tidningen står saker som du behöver veta, saker du inte visste att du ville veta, saker du inte vill veta och saker du trodde att du ville veta men som du sedan inser att du inte ville veta... osv!

fote Har du någon gång upplevt dig vara förföljd av en främling med en kamera? Bär denna främling en ljusblå pikétröja med en tjusig logga på ryggen så behöver du inte oroa dig, då har du bara träffat på oss i FOTE!

Som V-sektionens fotoförening gör vi i FOTE vårt bästa för att fånga alla mirakulösa ögonblick på bild. Under Mottagningen finns vi där för att föreviga början av din tid på Chalmers. Våra finaste verk kan du sedan beskåda i den storslagna Foteramen som du hittar utanför VR i V-husets entréplan. Glöm inte att gå in på www.fote.se för att se ALLA bilder! Vi ses i höst! FOTE 38

... du är hemma när du borde vara i skolan och i skolan när du borde vara hemma


VoVpt VoVPT står för Väg och Vattens PokerTeknologer och är till för de teknologer som gillar att slappna av en timma eller tre på tisdagskvällarna med gött tjat, en korv och ett parti Texas Hold’Em.

Under Mottagningen kommer VoVPT att anordna en poker­turnering bara för V-Nollan, där man har chans att vinna ett medlemskap och andra fina priser. Turneringen är gratis och känner man att man gärna vill spela men kanske inte riktigt kan reglerna så kommer vi lära er innan turneringen. Väl mött VoVPT

Whisk

Whisky är en spritdryck gjord på spannmål och lagrad i ekfat. Whisky betyder livets vatten. En direkt följd av Rumtiden vi lever i är att allt som lever också har avlagt en sträcka i Rumtiden. Linjen som bildas av sammanslagningen av händelser (punkter) i detta system kallar vi människor ofta ”historia”. Tag nu de fyra föregående meningarna och blanda noggrant så har du den ädla föreningen WHisk. Genom att betros med sektionens viktigaste historiska dokument och med konceptet ”vinnaren skriver historien”, har föreningen satt sig i en maktposition som ingen annan förening kan matcha. Med det ärofyllda uppdraget att dela med sig av livets vatten till sektionens medlemmar kan vi säga att vi kontrollerar inte bara historien utan även livet, som tidigare konstaterat är livet punkter. Vår punkt är Körsbärsdalen, ni är alltid välkomna. 39


direktörerna Var hälsad ärade Nollan! V-sektionen är en sektion fylld av föreningar, kommittéer och aktiviteter. Mycket av detta har existerat över en längre tidsperiod och självklart har förändringar skett med tiden, men kvaliteten har alltid bibehållits. Hur är det möjligt att det aldrig någonsin under så många år spårat ur det minsta? Svaret är mycket enkelt; Direktörerna! Direktörerna består av Dir. MSF (Direktör med särskild funktion) och Dir. USF (Direktör utan särskild funktion) och är två av sektionens mest anrika poster. Vår huvudsakliga uppgift är att hålla ett vakande öga på allt som sker på sektionen och därigenom upptäcka eventuella brister, samt åtgärda dessa brister på sektionsmötena. Vi sammanfattar även det senaste i smakfulla rapporter, Dir. MSF 4 gånger per år och Dir. USF 1 gång per år. Nollan känner igen oss på våra frackar, röda läderportföljer eller rökandes dyra cigarrer på innergården. Vi kommer göra vårt yttersta för att snappa upp förändringsidéer från Nollan. Simma lugnt, så ses vi i augusti!

trädgårdsMästeriet Trädgårdsmästeriet är en av V-sektionens allra vackraste föreningar. Trädgårdsmästarinnan och hennes ack så trogna Dräng har till uppgift att få V-sektionens alla områden att blomstra. Eftersom Trädgårdsmästeriet älskar allt vad växtlighet heter är det även de som tar hand om sektionens vidsträckta vinodlingar. Druvorna som odlas här är av ädlaste sort och skapar drycker som skulle få självaste Bengt Frithiofsson att krokna av välbehag. Hos Trädgårdsmästeriet är Nollan alltid välkommen om intresset för blomsterarrangemang och ädel druvsaft får Nollan att helt tappa koncentrationen. Nollan ska komma ihåg att Nollningen är en mycket rolig tid, men den kan bli magisk om Nollan tar chansen att hälsa på hos Trädgårdsmästeriet! Trädgårdsmästeriet önskar Nollan en helt underbar Mottagning!

40

... du börjar fundera på vilket vridmoment som krävs för att öppna vattenkranen


Vic-iaces VIC är V-sektionens internationella kommitté. Vi arbetar för att skapa gemenskap mellan internationella och svenska studenter. VIC arrangerar olika aktiviteter där alla studenter, svenska som internationella, får tillfälle att lära känna andra studenter på sektionen. Ett exempel på detta är vårt Språkcafé. Där får Nollan chansen att förbättra sina språkkunskaper med någon som har språket i fråga som modersmål! Många utbytesstudenter vill gärna lära sig svenska så ni hjälper varandra.   Oavsett om Nollan pratar något utländskt språk och vill öva på det eller bara vill snacka svenska och fika med nya människor så är Nollan hjärtligt välkommen! Vi är även lokalkontor för IACES Gothenburg, International Association of Civil Engineering Students. Genom IACES kommer du i kontakt med V-studenter från hela världen och kan åka på prisvärda och givande utbyten till andra universitet!  Vill Nollan veta mer, kontakta oss! Vi hälsar Nollan välkommen och ser fram emot att integrera mera!

kafferepet Hej Nollan! Bli inte förvånad om du känner en doft av nybakade kanelbullar och pajer av olika slag när du under de kommande veckorna sitter och tragglar integraler och annat spännande. Det betyder att Kafferepet har öppet! En gång i veckan mjölar vi ner våra förkläden för att baka fikabröd som bäst avnjutes med en uppiggande kopp kaffe eller te. Vi bär förkläden och går ingenstans utan en större mängd kaffebönor och bakpulver i våra fickor. Så känner du en himmelsk arom av kaffe i korridorerna så kan det vara repet som är i farten med att ordna klockantrefika! Med vänliga kavlar Kafferepet


KINESISK - INDONESISK - THAILÄNSK

DAGENS LUNCH Inkl. sallad, bröd, dryck & kaffe Mån-Fre. kl. 11-15

STUDENTERBJUDANDE

ÖPPETTIDER Mån-Fre. 11-21.30 Lör. 12-21.30 Sön. 12-21.30

wokhouse.nu

42


Hej! Kan du föreställa dig studentlivet utan... ...prisvärd mat på campus? ...inflytande över din utbildning och studiemiljö? ...tillgång till all din studielitteratur på campus? ...ett enormt utbud av aktiviteter? ...mottagningen?

Det kan inte vi! Därför ser vi till att allt det där ingår i ditt studentliv. Välkommen till oss, vi ses snart!

h oc as .” iv tr tid a rs sk e ion ar alm is m h sv m C år le sin nk ed la de m he Stu lla r rs “A de me un hal C c ve

ut as

kl

På webben chalmersliv.se chs.chalmers.se

43


VÄLKOMMEN TILL  EMIL  &  EMILIAKVÄLLEN!    

Vill du  känna  igen  någon  första  dagen  på  Götaplatsen?   Vill  du  se  vad  Chalmers  har  att  erbjuda  lite  i  förväg?   Då  är  du  välkommen  till  den  årliga  Emil  &  EmiliaKvällen!     Vi  träffas  vid  Chalmershållplatsen  kl  17:00,  kvällen  före  första  skoldagen.   Tarantella  anordnar  för  er  en  middag  och  en  rundvandring  på  campus   Johanneberg.  Ni  kommer  även  få  träffa  några  av  Chalmers  studentkårs  många   föreningar  och  kommittéer.   Så  känner  du  att  du  vill  ta  del  av  gemenskapen  redan  nu,  se  till  att  få  en  av   platserna  på  Emil  &  Emilia  kvällen  genom  att  maila  till     anmalan@tarantella.chs.chalmers.se  

Tarantella vill  ha  din  anmälan  med  namn,  blivande  sektion  och  eventuella   allergier  eller  preferenser  angående  mat     senast  den  13  augusti.  

För att  lättast  hitta  till  Chalmershållplatsen  rekommenderar  vi  att  ta  en  titt  på   Västtrafiks  hemsida  www.vasttrafik.se.  

Vid andra  frågor  kan  ni  maila  oss  på  info@tarantella.chs.chalmers.se  eller  gå  in  på   vår  hemsida  www.tarantella.chs.chalmers.se    


Sittningsregler Sittningar här på Chalmers är en väl beprövad sed som i grund och botten betyder ”kalas där du sitter, äter, sjunger och har jättetrevligt” och är något som det garanterat kommer bli mycket av under Mottagningen. Nollan kommer att upptäcka att det är skillnad på sittning och sittning. Ibland kan det vara en temasittning då man ska klä ut sig, och ibland kan det vara finsittning då man tar fram det finaste man har i garderoben. Finsittningar har lite fler regler än övriga sittningar men i allmänhet gäller följande regler i sittningsdisciplin: 1. Kom i tid, dvs. högst en halvtimma efter utsatt tid, men absolut inte för tidigt. 2. En sittning inleds nästan alltid med en sång, på Chalmers sjunger vi ”Livet” (se Nollans sjungbok). 3. När toastmastern talar är man tyst. När toastmastern påkallar uppmärksamhet har man tre ord på sig att avsluta pågående samtal. Om det dock skulle vara så att man har halva inne må man nyttja fem ord för att avsluta konversationen (gäller båda könen). 4. När man tycker att toastmastern bör ta upp en sång påkallar man hans/hennes uppmärksamhet medelst ”Tempo!”. Detta gör man lämpligen tillsammans med sina bordskamrater då det blir svårare för toastmastern att ignorera önskemålet. Dock görs detta inte under servering och inte heller på finsittningar! 5. Toastmasten bestämmer vilka sånger som skall sjungas.

9. Toastmastern har rätt att ropa ”OMSTART” om han/hon inte är nöjd med sångens kvalitet. 10. Om man vill dela med sig av något roligt finns det tillfälle att framföra ett gyckel, som kan vara en sketch, en sång eller något helt annat. Man bör tänka på att det inte finns några dåliga gyckel och att man alltid ska vara tyst när någon annan gycklar och giva dessa personer sin fulla uppmärksamhet. Gyckel framförs oftast runt/kring efterrätten. 11. Rökning tillåts först när kaffet serverats. 12. Var och en må äta endast på sin egen tallrik. 13. De som ej har medfödd sångröst äga ändå rätt att efter bästa förmåga delta i sången. 14. Dörrar med höga trösklar kallas fönster. Man får ej gå ut genom dem.

6. När toastmastern tar upp en sång sjunger man samma sång som toastmastern. 7. Efter varje sång är det dags för en skål. 8. Vill man sjunga låten igen ropar man ”OMSTART”. Detta gäller även gyckel, men det är då god sed av gycklaren att framföra ett nytt gyckel alternativt en annan version.

45


home sweet home

46

... du tycker att det 채r normalt att plugga p책 en fredagkv채ll


Sedan starten år 1958 har VBK haft förmånen att få arbeta med projekt som väcker uppmärksamhet, såväl i Västsverige som i landet i övrigt.

När Västsverige förändras är vi med. Det ser vi som tecken på våra kunders uppskattning av vårt oberoende och förtroende för vårt kunnande.

? ?

Omsorgsfull projektering är grundförutsättningen för att åstadkomma byggnader som vår stad kan visa upp med stolthet, i många, många år framöver. Välkommen till VBK, du också!

Falkenbergsgatan 3 412 85 Göteborg Tel: 031-703 35 00 www.vbk.se


Öhlhäfvning á la Malte För över 7000 år sedan i det forna Egypten var det med all sannolikhet någon som glömde en våt brödlimpa på ett bord, denna brödlimpa började jäsa och bildade då begynnelsen till något gudomligt, nämligen det vi idag kallar øhl. I Kina blev øhlet en allmänt uppskattad dryck ungefär 2300 f.Kr, och Inkaindianerna drack majsøhl långt innan spanjorerna steg iland på den amerikanska kontinenten. Hos våra egna förfäder hade øhlet givetvis en stark ställning, bland annat för att de trodde att ruset från alkoholen var en gudagåva, vilket självkart är helt korrekt. Dessa tidiga øhlsorter skiljer sig något från de øhlsorter Nollan förhoppningsvis haft nöjet att prova på då man med tiden utvecklat nya bryggerimetoder för att framställa øhl med olika smaker och nyanser. Våra grannar britterna har spelat en stor roll i øhlets historia. Britterna har än idag många goda och välkända øhlsorter. Deras största gåva till øhldrickaren och framför allt øhlhäfvaren var en förbättring av bryggerimetoderna som gjorde att øhlet gick att värma utan att man fick fällning. Sporten øhlhäfvning går ut på att man så snabbt som möjligt skall inmundiga en øhl. På Chalmers använder vi oss endast av Pripps Blå klass I, som är ypperlig för häfvning. De discipliner som är vanligast förkommande är 33 cl flaska, halvliter- och enliterssejdel. Världsrekordet i 33 cl flaska innehas naturligtvis av en Chalmerist på tiden 3,311 sekunder. Året var 1979 och representanter från Guinness Book of Records var närvarande, liksom dags- och veckopress. På senare år har V-sektionen vuxit markant i häfv-sammanhang då vi har flera duktiga häfvare i laget med Joel (Floda) Olsson i toppen med bästa Chalmerstiden på 11 år. För att klara dessa snabba häfv krävs en utmärkt skakteknik, en rätt tempererad øhl (dvs 45-47°) samt en törstig häfvare. En annan variant av øhlhäfv är medley vilket är ett häfv där man börjar med en flaska följt av en halvliter och avslutas med en hel liter. Mega Medley är ytterligare en variant där en extra halvliter häfvs innan enlitersejdeln. En extremvariant i øhlhäfv torde vara pallhävning, som en gång i tiden (av naturliga skäl) utfördes i lag, men numera är så gott som utdöd. Malte -13

... du anser att ketchup till makaronerna är en lyx

49


Göteborg, Sveriges framsida Göteborg är vad man brukar kalla en stor småstad, vilket betyder att den trots ett stort utbud av både kultur och nöjen, mycket folk (ca en halv miljon) och relativt stor yta ändå har kvar den mindre stadens charm och gemytlighet. Folk är vänliga, tar sig tid och är i de flesta fall väldigt stolta över sin stad. Göteborg anlades på initiativ av Gustav II Adolf och fick sina stadsprivilegier 1621, till vilkens ära göteborgarna äter bakelser den 6:e november varje år. Gustav II Adolf står också staty på ett av stadens torg där även rådhuset och kommunfullmäktige ligger. Strax intill torget ligger Brunnsparken där Göteborgs samtliga spårvagnar stannar till.

vidare efter Fredsgatan kommer man till Kungsportsplatsen där Nollan bland trendiga caféer och klubbar även hittar Göteborgs Saluhall. Det är dock vid Kungsportsplatsen som Göteborgs paradgata No. 1 börjar: Kungsportsavenyn. På sommaren är Avenyn full av uteserveringar, försäljare och folk. Sätt Dig ner, ta en cappucino och titta på de kringströvande massorna! Den kilometerlånga boulevarden slutar på Göteborgs kanske mest kända plats: Götaplatsen. Där står Poseidon, (statyn med den mest intressanta bakdelen i hela Göteborg!) och vakar över staden. Runt Götaplatsen ligger Stadsteatern, som varje säsong sätter upp både klassiker och modernare verk, Konstmuseet samt Konserthuset där bland annat vårt eget Chalmersspex huserar.

Från Brunnsparken utgår också två av Göteborgs största shoppingstråk: Fredsgatan med

alla de stora kedjorna, och Nordstan där 100tals butiker ryms under samma tak. Går man 50

Men Göteborg är inte bara Avenyn. Du kan t.ex. ta båten ut i den vackra skärgården, springa i Skatås friluftsområde och se på allsvensk fotboll på Gamla Ullevi. Gå på rock och jazzklubb, t.ex. Henriksberg eller Nefertiti. Spela brännboll eller frisbeegolf och titta på sälarna ... du är stolt över dina 18 kvadrat med kokplatta och potta


i Slottsskogen, handla i Feskekôrka eller ta en sväng till Liseberg och åk norra Europas största bergochdalbana i trä, Balder. Skulle du mot förmodan tröttna på Göteborg har du bara 4 timmar till Köpenhamn och 3 timmar till Fredrikshamn samt 28 minuter till Kungälv, rondellernas Mecka. Vill man istället ta en fika på ett mysigt café eller gå i några secondhand butiker och boutiquer ska man leta sig till Haga (som kanske har Sveriges största kanelbullar), Linné, Grönsakstorget eller Vasa. Vasastan är

dessutom mysig att gå runt i med sina vackra Jugend- och landshövdingehus. Om man som student känner för att gå ut och äta och dricka billigt (någon annanstans än på Chalmers) tar man svängen förbi Andra Långgatan, denna legendariska plats där man kan hitta allt från billiga pubar med sköna människor till antikaffärer, sexshoppar och mysiga restauranger, det finns kort sagt något för alla.


Chalmeristmiddagen Du får nu chansen att gå på en trevlig middag och träffa Chalmerister som tagit examen från V-sektionen, s.k alumner och företagsrepresentanter. Det är ett unikt tillfälle att knyta värdefulla kontakter med personer i näringslivet, ställa frågor till erfarna Chalmerister och få allmänna tips! Middagen är gratis för Nollan och den kommer bjuda på underhållning, mat och inspirerande tal. Vi ses där!


UtbildningsteaM för V- och Bygg-prograMMet Mats Ander är programansvarig för civilingenjörsutbildningen Väg- och Vattenbyggnad. Hans uppgift är bland annat att se till att utbildningen utvecklas och förbättras i samverkan med studenter, lärare, administratörer, pedagoger och näringslivet. mats.ander@chalmers.se, 031 - 772 19 72 Caroline Ingelhammar är programansvarig för högskoleingenjörsprogrammet Bygg med samma uppgifter som programansvarig för Väg- och Vattenbyggnad. caroline.ingelhammar@chalmers.se, 031 - 772 30 57 Anna Goffe är studievägledare för V-programet. Hon arbetar med frågor som påverkar dig och dina studier. Annas huvudsakliga arbetsuppgifter består av olika studiesociala åtgärder individuellt och i grupp. Hon arbetar även med rekrytering och introduktion av nya teknologer. anna.goffe@chalmers.se, 031 - 772 19 25

Uppifrån vänster: Mats, Patrik, Anna, Mihail, Caroline och Katarina.

54


Katarina Suter är studievägledare för Bygg-programet. Hon kan hjälpa dig med eventuella problem och frågeställningar som dyker upp under din studietid. Katarina arbetar även med rekrytering, introduktion av nya studenter och aktiviteter för studiesocialt stöd. katarina.suter@chalmers.se, 031 – 772 26 82 Patrik Hellman är utbildningssekreterare på V och Bygg. Han arbetar med antagningen till masterprogram och fristående kurser. Patrik arbetar även med tillgodoräknanden av kurser man läst tidigare och med kursutvärderingar. patrik.hellman@chalmers.se, 031 – 772 84 55 Mihail Sekitjis är utbildningsledare för Arkitektur och Samhällsbyggnadsteknik och sitter med i grundutbildningens ledningsgrupp. Mihail har övergripande strategiskt ansvar för utbildningsområdet och leder samarbetet mellan programmen samt beslutar i resursfrågor utifrån de villkor som vicerektorn sätter upp. mihail.serkitjis@chalmers.se, 031 – 772 19 86

... du äter baguett till lunch

55


Aktiviteter för nollan Första dagen

Nolluppdragsutdelning

Detta är det lyckliga tillfälle då Nollan äntligen får träffa VØK, sina phaddrar och sina nya klasskompisar. Nollan bör förbereda sig på en lång och kanske lite omskakande dag då alla Nollans ideal och visioner förändras.

Även om en del har lite svårt att visa det, är de små upptågen kallade nolluppdrag något som alla göteborgare tycker är helfestliga. Nolluppdragen, som givetvis är skräddarsydda för varje Nollan, delas ut av Nollans gurus VØK denna afton och genomförs sedan av Nollan i grupp vid angiven tid och plats.

Nollbrickstillverkning Då Nollan vanligtvis förefaller vara lite långsam och inte hinner lära sig namnet på sina drygt 240 nya klasskompisar vid uppropet har VØK tagit fram en genial produkt, speciellt framtagen för att lösa detta problem och helt och hållet anpassad efter Nollans behov. Produkten kallas för nollbricka och på den kan man utläsa såväl namn som sektionstillhörighet. Det är mycket viktigt att nollbrickan tillverkas med exakt rätt mått och på exakt rätt sätt. Det skall finnas själ i Nollans nollbricka!

Hur går det egentligen till när man begär ordet? Exakt hur många ord får man yttra efter det att toastmastern påkallat uppmärksamheten om det är så att man anser sig ha ”halva inne” på sin bordsdam/bordsherre? Svar på detta och en mängd andra fundamentala frågor ges av det eminenta V6 under provsitsen! Denna fantastiskt trevliga tillställning finns till för att lära Nollan att föra sig på en sittning och kommer innehålla såväl sittningsteori som en praktisk tillämpningsövning. Missa inte detta! (VØK bedriver förövrigt intensiv lobbyverksamhet för att få provsitsen att räknas in som en 7.5 poängskurs i slutbetyget, så se till att spara biljetten som intyg på fullföljd kurs)

Snobbentrofén

M.A.K./EKAK-grillen Maskins Asterixkommitté och Elektros Kalle Anka-kommitté ställer till med kalas på Elektros innegård. M.A.K. och EKAK kommer att se till att Nollans första fest på Chalmers blir till ett glatt minne! Det serveras grillade hamburgare och SVEA skivgarde lirar magisk musik hela kvällen. 56

Provsits

En liten men ack så ärofylld tävling med bl.a. äggskjutning och äggnickning på programmet som anordnas av underbara SNOK. Nollan kommer få återuppleva barndomens ljuva äggrelaterade hyss, men den här gången utan att få skäll efteråt.

... du ser Älvsborgsbron som ett intressant räkneobjekt istället för en bro


Provhäfvet

Nollpoker

Bamse och M.A.K. lär Nollan hur man gör för att bli en mästare i øhlhäfvningens ädla konst. Denna underbara färdighet som alla på Chalmers behärskar mer eller mindre bra.

VoVPT anordnar en gratis poker­turnering bara för V-Nollan, där man har chans att vinna ett medlemskap och andra fina priser.

Inskrivning

Ibland kan phaddrar stavas faddrar och Nollan stavas alltid Nollan så då passar det bra med ett FN-kalas. Viss anknytning finns också till den betydelse av FN som Nollan eventuellt redan känner till (annars bör Nollan googla detta). Detta är den största sektionsbundna sittningen som går av stapeln på hela Chalmers under Mottagningen - vi är alltid störst på V!

Om Nollan vill gå kvar på Chalmers är det viktigt att inte missa inskrivningen. Nollan som går på V skall den 27/8 infinna sig på Ljusgården klockan 11.05 och Nollan som går på Bygg skall samma dag och samma plats infinna sig klockan 11.30. Väl på Ljusgården är det bara att följa med efter alla andra! Glöm INTE legitimation!

FN-Kalas

Beachvolley Ta till vara på de sista sommarkänslorna och häng med VIRUS och PEAB och spela beachvolleyboll. Det är dock inomhus så det gör inget om det regnar. Men det regnar aldrig i Göteborg.

Skattjakt och Nollinsamling Nollan delas in grupper med både inhemska och bortkomna Nollan och ger sig ut på en mer eller mindre förvirrad färd runt om i staden för att utföra olika aktiviteter och tävlingar och vinna så mycket ära och godis som möjligt. För att Nollan samtidigt skall få känna sig varm i hjärtat ägnar sig Nollan även åt ett behjärtansvärt ändamål. Nollan skall samla in pengar till Läkare utan gränser genom att få göteborgarna att komma springades för att tömma sina fickor och få vara med i roliga aktiviteter och upptåg som Nollan anordnar.

Pluggmys Nollan kan behöva lite hjälp med att klara av sina matematikstudier. Lyckligtvis bemästrar Gamble och phaddrarna detta ämne och finns till hands om Nollan skulle ha några frågor. Under pluggmysen bjuds det på mat och studiehjälp och efteråt något annat trevligt som kubb eller film. Alla pluggar tillsammans och är naivt hoppfulla inför första tentan! Dessa aktiviteter borde ju vara fullkomligt överflödiga eftersom Nollan räknat matte hela sommaren… (eller?) 57


Husmingel En riktigt skön förfest inför FestU där Nollan får chans att lära känna våra grannar från A och AE. Utmana varandra på en gigantisk Twister-matta, spela TV-spel i VH, prova på speeddating, ät nygrillade hamburgare eller bara mingla med de andra samhällsbyggarna.

Urtidsgasque Nollan är inbjuden av V6 på en tidsresa tillbaka till Urtiden tillsammans med Nollans älskade idoler. Efter god mat, mycket sång och en hel del gyckel dansar Nollan sedan loss hela natten lång.

NollpoQuarlen En tävling sektionerna emellan i øhlhäfvningens ädla sport som anordnas av EKAK och vinns av V, det händer även att vi kommer på prispallen. Om Nollan har fallenhet för øhlhäfvningskonsten kan det hända att Nollan kommer med i V-sektionens högt ansedda häfvlag.

som av storartad kvalitet finns i Nollmodulen. Det viktigaste under pubrundan är trots allt att hälsa alla välkomna till V som har den bästa puben på hela Chalmers (och i Göteborg), men se till att inte bli för sen tillbaka till Nollans egen pub. V:s pub är nämligen MYCKET populär en kväll som denna och det blir fullt tidigt.

Hajk med SKANSKA Tänk dig att få tillbringa en hel helg med underbart väder i naturen tillsammans med vänner. Lägereld, korvgrillning och fred på jorden. En upplevelse som får Bröderna Lejonhjärta att verka tuffa!

Nollrocken Nollrocken är en skön musiktävling mellan sektionerna. Gillar Nollan musik skall Nollan dra ihop ett gäng och gå på denna konsert och givetvis heja fram det bästa bandet!

Brännboll

Segergasque

VARG anordnar tillsammans med Norconsult en brännbollsturnering i Slottsskogen där Nollan får en chans att bränna VØK ute, vilket Nollan givetvis aldrig gör. Det regnar aldrig i Göteborg.

För att fira att vi kommer att vinna Nollkampen är det dags för en regelrätt segerfest! VIRUS ställer till med hejdundrande galej för att fira att V-sektionen kommer vinna i år igen!

Pubrunda Även andra sektioner har ju begåvats med en liten sektionspub och det ligger i varje Nollans intresse att veta när de har öppet och inte minst vart de är. Detta kan Nollan studera i förväg genom att kolla in kartan 58

Nollkampen Nollkampen är en tävling sektionerna emellan som hålls ute på Chalmers andra campus, Campus Lindholmen. Den är en av de fem grenarna i Nollympiaden, där de andra grenarna är Nollinsamlingen, NollpoQuarlen, Nollrocken och Nollcheer. Man skulle kunna tro att det blir tjatigt att vinna år efter år, men man tröttnar aldrig!


Phadderkalas

Nollfinalen

Nollan kommer någon gång under Mottagningen att få gå på ett hejdundrans kalas anordnat av Nollans phaddrar. Dessa kalas brukar ha både möjliga och omöjliga teman och givetvis gillar Nollan liksom VØK att klä ut sig och passar liksom sina hjältar i allt från lila plysch till Teletubbiedräkt eller som en vandrande Schweizisk ost.

För Chalmers övriga sektioner är Mottagningen slut, men för V fortsätter det en vecka till! Nollfinalen är ett kalas som arrangeras av FestU i kårhuset! Nollan kan fira att Nollan har en hel veckas Mottagning kvar!

Nollrevanschen Som avslutning på hela Nollympiaden anordnas Nollrevanschen där vinnarna (Vsektionen såklart!) utses och kåren och alla dess föreningar och kommittéer arrangerar en mysdag för Nollan. En Nollan från varje sektion får chansen att utmana Nollk i femkamp! Det kommer även att vara Nollunch då det gycklas lite överallt och dukas upp bord i hela kårhuset där Nollan kan äta lunch tillsammans.

Blå kvällar i bastun Att Chalmers har en av norra Europas största och finaste vedeldade bastu är något som Nollan givetvis fått inpräntat i sig sedan barnsben. Med högburet huvud och sjungandes allahanda muntra sånger kommer Nollan att njuta precis så som Nollan gjort i generationer. Det blir lekar, bastu och bad som följs av ett sanslöst bra kalas. Oömma kläder är ett hett tips.

Chalmersitmiddagen Här får Nollan chansen att träffa gamla Chalmerister och representanter från näringslivet och med stor sannolikhet kommer Nollan få höra lite anekdoter från förr. Detta är en trevlig tillställning och ett ypperligt tillfälle för Nollan att höra sig för om hur framtiden ser ut för en V/Bygg-ingenjör!

Filmgala/Nolluppdragsavslutning Nollan får chansen att tävla med filmer från sina Nolluppdrag! Fote lagar mat och fixar även fina priser till kvällens vinnare. Under kvällen kan även Nollan känna sig nostalgisk tillsammans med bilder från Mottagningens glada dagar.

Nollmiddagen Detta är den storslagna avslutning när allting ramas in, alla cirklar sluts och säcken knyts ihop. Alla blir patetiska och lovar varandra evig vänskap i det fortsatta livet som Nymble. Livet som Nollan är över och det är dags att med stolthet förändra världen i positiv riktning. Nollan förväntas nu dessutom ha lärt sig vissa enklare sysslor som att resa sig upp utan att väsnas och sjunga nollsång utan Gambles kontrollerande. Man skulle kunna säga att Nollan tagit ett slags körkort till livet. Lika viktig som tårtan på kalaset är Nollmiddagen för Mottagningen!

... du sätter igång att sjunga “Livet” så fort du blir serverad mat

59


nollans pysselhörna F ä r g l ä g g

a l l d e l e s

d i n

e g n a

styrannosaurus rex

...och lär dig rita din favoritfigur snobben!

60


chalMersspexet bob En av de äldsta och roligaste traditionerna på Chalmers är att gå på spex. Ett Chalmersspex är en fartfylld föreställning med snabba repliker, fyndiga sånger och spektakulära danser. Sedan premiären den 19 april har årets spex Bellman förgyllt tillvaron för drygt 1 000 personer som sett föreställningen både i Göteborg och under någon av våra turnéer.

Foto Kristofer Norström

Berättelsen tar sin början i senare delen av 1700-talets Stockholm. Carl Michael Bellman tillbringar sina glada dagar tillsammans med vännerna på krogen Det Tappade Ankaret i jakt på inspiration till sina omåttligt populära dikter. Den lugna vardagen störs när ryktet om att en ny hovpoet behöver utses når hans öron. Samtidigt dyker en oväntad konkurrent upp i form av den excentriske adlingen Harlekin, som inte skyr några medel för att nå berömmelse. De båda poeternas jakt på hovpoetsplatsen slutar i ett oerhört rafflande äventyr som inte lämnar någon oberörd! Under mottagningen har du den 10 september möjligheten att se detta fantastiska spex till ett mycket förmånligt pris! Biljetter köper du av VØK. Chalmersspexet Bob är en av Sveriges största amatörteatrar. Vi består av 36 chalmerister och under ett år sätter vi upp runt 25 föreställningar, i 9 städer, i 3 länder, bland annat i London och Helsingfors. Senare under hösten är du välkommen att söka spexet. Gör det! Det kommer att bli den roligaste tiden i ditt liv. 61


Nollans ordlista A-dammen Fontänen [läs: poolen] utanför vårt hus. A-fiket Festlokal i V-huset (där man även kan fika på dagtid). Bastu Skall Nollan få bada. Chalmers Studentkår har en egen, en av norra Europas största (vedeldade - förr när det va bättre). Betong Det vackraste Nollan vet! Betonggården Gården på baksidan av V-huset. Blå Vår sektions färg. Vacker! Fin! BLÅ! Buren VIRUS egna krypin. Chalmersspexet Bob eller Vera får Nollan tillfälle att besöka under eller efter Mottagningen. Cremona Vår egen bokhandel. Här köper Nollan kurslitteratur, pennor mm. Dugga Förhör som kan ge bonuspoäng till tentorna. ET Har inget med rymden att göra. Betyder “Efter Tenta” och nämns ofta i samband med Pub och Raj. Emil kan Nollan få kalla sig, om inte… Emilia känns lämpligare. Fanbärare Bär fanan. FestU Festkommitté på Chalmers. Ordnar stora kalas. Fjaesk Något Nollan gör för sina idoler, typ VØK. Funkar ofta. Forskarhuset Här finns alla lärare på respektive institution. Fynden Rummen utan(!) godis- och kaffeautomater. Här kan Nollan värma och förvara sin mat. Fysiken Här kan Nollan sporta, gymma, få massage mm. Ägs av Göteborgs studenter. 62

Förr En tid då det var bättre. Gamble Skall Nollan titulera teknologer i de högre årskurserna, och VØK. Gasque Studenternas benämning på kalas. Gasquedisciplin Får Nollan lära sig av V6. Gasquen Festlokal i kårhuset som Nollan ofta blir svettig i, och som Nollan har gratis inträde till med sitt kårleg och legitimation. Geniknölen Gräskulle mellan A-dammen och Kårhuset. Gyckel Kul sak. Ofta till kaffet på sittningar. Hajk Åker Nollan på med VØK och Skanska. Järn Kan både böjas och krökas. Kalas Finns det många av. De är kul! Kyrkan Plats i kårhuset där Nollan kan plugga och spela biljard. Kåren Ger dig som medlem massor med förmåner som billig mat och fika (ett måste i tentaveckan!). LoB Ljud- och Bildgruppen. Låter och lyser. Läsperiod Året på Chalmers delas in i fyra läsperioder om sju veckor vardera. Avslutas med en tentavecka med en till tre tentor. Nollan Är Nollan fram till… Nollmiddagen, men den fem veckor långa oerhört roliga tiden dit kallas… Nollperiod och innehåller bland annat… Nolluppdrag som Nollan ska utföra, med vidhängande… Nolluppdragsutdelning då det gäller att blidka VØK! Nollkamp Tävling mellan Nollan från olika sektioner. Vi vinner varje år, ibland kommer vi t.o.m. först! Nollinsamling Nollan går ut på stan och samlar in pengar till något behjärtansvärt.


Nollbricka Bär Nollan med stolthet hela tiden fram till… Nollmiddagen (Förutsatt att VØK har godkänt den...) Nymble Blir Nollan efter Nollmiddagen. Phadder Får Nollan för att få en bra start på chalmerslivet. Plerum Nollans idolers boning. Provsits Där får Nollan lära sig mer om hur man kalasar på Chalmers. PU Programkommittén på Chalmers. Fixar konserter och visar bio. Sexmästeri Organiserar gasquer och fester på respektive sektion. V6 är sexmästeriet på V. Sittning En fest där sång, mat, dryck och gyckel är viktiga inslag. Snobben V:s sektionshelgon. Bäst! SNOK är vår kära PR-förening.

Snusket V6:s lilla kyffe. Svea Skivgarde DJ:s som spelar på Gasquen mm. Tentamen Kallas tenta, prov på Chalmers. Tentafika Fika som det bjuds på i V-sop under tentaveckorna. Urgamble Kallas sådana som blivit kvar på Chalmers. VØK [ve-noll-kå] NOLLANS NYA IDOLER! Veiron är V-sektionens ena bil. Verum Världens bästa pub, sköts av SNOK. VIRUS ser till att alla på V är snygga till sommaren. Viola är V-sektionens andra bil. VM Väg- och Vattenmästerskap. V-SOP (Sopet) V-styrets rum. Öhlhäfv En ädel sport som går ut på att dricka varm klass II öhl (alltså lättöl) på så kort tid som möjligt. Chalmers nationalsport.

ANLÄGGNINGSKONSTRUKTÖRER AB

KFS AnläggningsKonstruktörer AB konstruerar stora anläggningar som hamnar, vattenkraft och broar och ibland lite mindre, som ångbåtsbryggor, parksoffor och belysningsarmaturer. Förutom projektering utför vi även inspektioner och utredningar samt projekt- och byggledning. Hos oss får du möjlighet att utvecklas till en mångsidig och kunnig ingenjör som känner stolthet och glädje över sitt arbete. KFS är ett personalägt och oberoende ingenjörsföretag. Vi är idag 27 anställda, varav 9 kvinnor. Certifierad ISO 9001 ISO 14001

Industrivägen 5, 171 48 Solna, 08-470 05 60, kfs.se


Vad Nollan bör tänka på när skolstarten närmar sig... Boende Får du inte drömlägenheten? Det är svårt i början men ställ dig i kö på - www.sgsstudentbostader.se - www.boplats.se - Kolla blocket.se efter andrahandslägenheter eller rum att hyra. - Hör runt bland avlägsna släktingar med konstiga kontakter. Det är alltid högst tryck på lägenheterna i början av hösten så om du hittar ett tillfälligt boende brukar det ordna upp sig lite längre fram.

Buss och spårvagn Nollan bör senast dagen innan samlingen på Götaplatsen äger rum kolla upp färdvägen dit, och inte minst tiden det tar för Nollan att ta sig från sänghalmens inbjudande värme till Poseidons vackra rumpa. Nollan bör också kolla upp när och hur bussar och spårvagnar går från Nollans farstukvist till Chalmers, ta även i beaktande att det tar ca tre minuter att ta sig från Chalmershållplatsen till V-husets entré så att Nollan utan bekymmer kan komma invalsande någon minut i åtta (här ska ingen sömntid spillas i onödan). Dock är det bra att veta att bussar och spårvagnar aldrig kommer i tid varför Nollan bör överväga att ta en tidigare än tidtabellen säger är nödvändigt. Tips är att ladda ner Västtrafiks app - reseplanerare, eller kolla in http:// reseplanerare.vasttrafik.se.

Frukost och lunch Nollan bör se till att köpa mat, framförallt frukost, för minst en vecka dagen innan skola och Mottagning drar igång eftersom Nollan annars kommer finna sig själv med kurrande mage på morgonföreläsningen undrandes var tid och mat tagit vägen. Känner inte Nollan för att laga lunchlåda på kvällen när Nollan kommer hem finns det många trevliga alternativ som kan hålla Nollan mätt hela skoldagen; på och omkring Chalmers finns flera billiga restauranger. - Inne i V-huset har vi A-fiket, där frukost, lunch och fika finns att köpa (det är inte bäst eller billigast med det är helt klart närmast) - I kårhuset finns Kårrestaurangen med flera olika rätter (bra mat till bra pris!) 64

... du skrämmer dina föräldrar genom att högljutt skratta åt matteskämt


- Här finns också mysiga J.A. Pripps samt - Xpress och Gröna väggen (mycket prisvärd vegetarisk buffé) som båda serverar lunch för 37 riksdaler. Även andra sektioner har fik eller om Nollan känner sig extra modig någon dag och vågar sticka näsan utanför Chalmersområdet finns det pizza, sushi, gyros, fajitas, baguetter, thaimat mm bara runt hörnet (dock runt olika hörn så Nollan måste själv se till att välja rätt av mängden hörn som finns att runda).

Första dagen Det enda Nollan behöver bekymra sig om att ta med den första skälvande dagen är en godkänd legitimation och samt 300 kr (och sig själv, kanske det viktigaste?). Första dagen behövs inga böcker eller dylikt, inte heller behöver Nollan (om Nollan inte vill) köpa böcker före skolstarten. Alla böcker som Nollan behöver finns i Chalmers bokhandel Cremona, de finns också att köpa från äldre studenter eller på internet. Hur Nollan väljer att ta sig fram i denna djungel är helt upp till Nollan, men billigast är att köpa dem begagnat, till exempel från phaddrarna. Nollan behöver INTE heller köpa en tentagodkänd miniräknare, en sådan får Nollan under Mottagningen.

Kläder och prylar På Chalmers är det många temakalas, detta bör Nollan tänka på när Nollan packar sin kappsäck för att dra sin kos till Göteborg. Tag med de fulaste, galnaste, roligaste och bästa utklädningskläderna Nollan kan hitta. VØK lovar dyrt och heligt att Nollan kommer få användning för de mest osannolika saker inom en mycket snar framtid! Nollan skall också medbringa sovsäck samt oömma kläder eftersom Nollan givetvis vill med på den sanslöst roliga Hajken (om Nollan i dagsläget tvekar på sin egen entusiasm för denna aktivitet bör Nollan ändå ta med sig dessa pinaler eftersom sådana dubier kan [läs: kommer] avlägsnas snabbt!) Förutom utklädningskläder skall Nollan ta med sig en styck kostym/långklänning till Nollmiddagen!

Övrigt… Om det skulle vara så att Nollan har några funderingar om livet, skolan, Mottagningen och universum så är svaret på alla dessa frågor som redan känt 42. Har Nollan trots den givna lösningen några som helst undringar är det bara att ringa VØK eller gå in på hemsidan (www. vnollk.com) och skicka iväg ett mail till oss. VØK kan och vet allt och kommer med glädje hjälpa Nollan att få samma enorma insikt. En äldre student kommer att ringa upp Nollan en liten tid innan skolan startar för att höra om det är något Nollan funderar på inför Mottagning, skola, studentliv, flytt och livet, så börja samla på dig spännande frågor redan nu! På hemsidan www.vnollk.com finns information om bland annat de olika mottagningsaktiviteterna och mycket annan spännande fakta som Nollan kan finna totalt livsnödvändig eller helt onödig (men alltid givande). 65


TelefonnUMMer till VØK Hit kan Nollan ringa oM det skulle vara något Nollan undrar över Styrannosaurus Rex

0735 - 629314

Spenderadon

0734 - 345503

Spexeratops

0725 - 404402

Ur-phapput

0767 - 135026

Tiggosaurus

0722 - 303774

Homoduliens duliens

0705 - 724828

Nam Nam

0703 - 882411

Hjüra

0735 - 372126

Øhliceraptor

0763 - 402652

Mail

vnollk@vtek.chalmers.se

Hemsida

www.vnollk.com

Facebook

VØK: V-sektionens Nollkommité

Journummer 0706 – 04 87 45 0725 – 64 26 34


Nollans koM-i-håg! Skicka in frågeformuläret och två välliknande foton till VØK snarast, eller fyll i det som kommer på mail och bifoga då ett välliknande foto, detta är mycket viktigt för administrationen och för att Nollan ska hamna i en så bra phaddergrupp som möjligt. Övrigt -

Börja plugga matte nu!

-

Första dagen: ta med legitimation samt 300 kr

-

Sovsäck och oömma kläder till hajken

-

Kostym eller långklänning till Nollmiddagen

-

Badkläder till bastun

-

Utklädningskläder till temasittningar

-

Kom i tid!

-

Sök CSN

-

Leta bostad

-

Ta ledigt från jobb under Mottagningen så Nollan kan vara med så mycket som möjligt!

-

Kontanter är alltid bra att ha i fickan

Sist men inte minst… Mottagningen är rolig och Din chans att lära känna klassen och andra studenter. Njut av den tid som så många säger var den skojigaste i deras liv! Vi ses i augusti! Keep on rockin´ // VØK 67


vecka

1 (lv -2)

2 (lv -1)

3 (lv 1)

4 (lv 2)

5 (lv 3)

21/8

22/8

TORSDAG PHADDERMYS M.A.K./EKAKGRILLEN 29/8 FN-KALAS

5/9 PUBRUNDA

PHADDERKALAS

18/9

PLUGGMYS MED SPELKVÄLL

19/9

11/9 12/9 NOLLUNCH PHADDERKALAS NOLLREVANSCH PLUGGMYS MED KUBB OCH GRILL

BRÄNNBOLL

4/9

SKATTJAKT NOLLPOKER

28/8

NOLLBRICKSTILLVERKNING

ONSDAG

23/8

6/9

13/9

20/9 FILMGALA

BASTU

HAJK

PLUGGMYS MED FILMKVÄLL

30/8

NOLLUPPDRAGSUTDELNING

FREDAG

24/8

31/8

7/9

14/9

NOLLMIDDAG

21/9

BASTU NOLLFINAL

HAJK

HUSMINGEL & NOLLKALAS

PROVSITS

LÖRDAG

och till sist vill vi presentera år 2013:s NOLLscheMa! TISDAG 20/8

MÅNDAG FÖRSTA DAGEN

3/9

CHALMERISTMIDDAG

17/9

NOLLKAMP BOB-SPEX

10/9

NOLLPOQUARLEN

PLUGGMYS

INSKRIVNING BEACHVOLLEY

27/8

NERVÖS FÖRVÄNTAN 26/8 SNOBBENTROFÉN PROVHÄFV 2/9 URTIDSGASQUE

16/9

9/9 SEGERGASQUE

BASTU

koM ihåg att alla Mottagningsaktiviteter är frivilliga!

SÖNDAG

HAJK

25/8

1/9

8/9

NOLLROCKEN

15/9

SORGESAM STOLTHET

Läs mer om aktiviteterna på sida 56 - 59

Nollmodul 2013  

V-sektionen på Chalmers nollmodul 2013, helt i färg!

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you