__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 54

REPORTAGE

die verdrietig zijn en het verdienen, een lichtje voor jezelf omdat je deze stap in je bestaan hebt genomen, en een lichtje voor onze collega’s ver van huis, die soms onder zware omstandigheden verkeren.’ Vervolgens klinkt het eerste muzieknummer: Pachelbels Canon in D vertolkt met een elektrische gitaar. Na afloop zullen de jongens me vertellen dat ze vooral de muziek heel mooi vonden – eindelijk even rust. Dat deed hun goed, want ze waren allemaal overvallen door het nieuws dat ze vrijdag ineens op trainingsweekend moesten. Daar waren ze niet op voorbereid, en voor de meesten was het behoorlijk slikken.

BEZINNING OP ZEE

Puberkinderen van uitgezonden militairen bezinnen zich ook. Dit gebeurde vorig jaar tijdens een zeilreis onder begeleiding van Gijs van Eijsden en Heleen van der Meulen, humanistisch geestelijk verzorgers bij defensie. Op zeilschip De Eendracht voeren de tieners nu eens een week weg van het thuisfront. Hun reis werd op film gezet. ‘Raadsman Gijs’ zei goed te begrijpen dat zij hun ouders soms missen. Het is niet makkelijk als een vader of moeder een missie verkiest boven de taak als ouder. ‘Vertrouw me wanneer ik zeg dat dit voor veel militairen tijdens uitzendingen of vaarperioden een groot dilemma is. Kies je voor je werk, mensen in nood, of kies je ervoor thuis te zijn? Voor veel collega’s en ook voor mij persoonlijk is dat een offer.’ Zelf meent Van Eijsden dat ‘een goed leven met richting’ altijd met offers gepaard gaat. Je kunt niet op twee plekken tegelijk zijn. ‘Goed leven, ons offer, vraagt veel van ons en van degenen die wij liefhebben,’ zei hij tegen de ernstig kijkende pubers. Die staken daarna een kaarsje aan voor hun ouders, zetten hun gedachten op papier en gaven die mee aan de zee. Van Eijsden hoopt met de zeiltocht de jongeren het gevoel mee te geven dat ze gelijkwaardig zijn aan hun ouders. Dit zou ze kunnen helpen om het militaire werk van hun vader, moeder of verzorger in volwassen perspectief te zien. Hij daagde hen ook uit om zich te bezinnen op hun eigen leven: ‘Waar gaat jouw leven naartoe?’ Dat is een lastige vraag. Ze mogen het antwoord zelf ontdekken. Met vallen en opstaan.

54

Filosofie Magazine / maart 2020

Een soldaat vertelt me dat hij eigenlijk zijn opa en oma zou helpen met hun verhuizing, en dat moest worden uitgesteld. ‘Daar baalde ik heel erg van.’ De ervaren humanistisch raadsman weet met wie hij te maken heeft. Na een minuut stilte vervolgt hij zijn verhaal. ‘Zondagochtend. Als je nu thuis was geweest, lag je vermoedelijk nog in bed, bij te komen van het stappen. Hier zijn we verstoken van alles wat buiten dit bivak gebeurt.’ De soldaten op de grond gaan nog eens verzitten. Eentje had in het begin al geroepen dat hij nicotine mist, en hij zal na afloop naar de rokende Smit toe lopen om van hem een sigaret te bietsen. Hoeveel de jongens leren van zijn betoog is niet duidelijk. Een van de sergeanten in de tent vertelde me dat bij haar eerste bezinningsbijeenkomst iedereen moest huilen. Dat kwam door de vermoeidheid, denkt ze, en doordat iedereen even in zichzelf keerde, met name door de muziek. Smit vertolkt in simpele bewoordingen herkenbare gevoelens. ‘Het leven wordt weleens vergeleken met een spel,’ zegt hij. ‘Helaas krijgen we zelden te horen hoe de spelregels luiden en geven weinigen ons aanwijzingen hoe wij het spel moeten spelen. We beginnen gewoon bij start en gaan het spelbord rond, en hopen maar dat we het goed doen. We weten niet precies wat de inzet is, en eigenlijk ook niet wat het betekent als we winnen. Maar of je nu gelooft dat een hogere macht bepaalt welke stappen je mag zetten of dat je zelf de dobbelstenen werpt, hoe verder je op je reis komt, bij elk nieuw vakje zal er een beroep op je worden gedaan – op je emotie, verstand, lichaam en inzicht. Telkens beland je in een nieuw vakje dat je niet kent. Soms past het bij je, een andere keer niet. Een poosje geleden zijn jullie in het vakje “defensie”

Profile for New Scientist NL

Filosofie Magazine 3 - 2020  

Het revolutionaire denken heerst. In elk geval op de sociale media, waar influencers en volgers samen optrekken tegen onrecht en rampspoed....

Filosofie Magazine 3 - 2020  

Het revolutionaire denken heerst. In elk geval op de sociale media, waar influencers en volgers samen optrekken tegen onrecht en rampspoed....

Profile for vmadmin