__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 2

VOORAF Historisch Nieuwsblad selecteert de beste nieuwe geschiedenisboeken uit binnen- en buitenland. Alle besproken titels kunt u terugvinden op www.historischnieuwsblad.nl/shop.

Verslaafd geraakt

H

et is inmiddels een traditie geworden: de Historische Boekenspecial. Een gratis bijlage bij uw blad, met de beste geschiedenisboeken, gesignaleerd en besproken door de redactie van Historisch Nieuwsblad. In deze editie treft u een gevarieerd aanbod: van middeleeuws wapengekletter tot de memoires van Onno Ruding, van een bijzondere reis naar de Balkan tot zedeloosheid in de jaren dertig en nog veel meer. Zo leest u bijvoorbeeld hoe dendrochronologen de geschiedwetenschap een verrassende impuls kunnen geven. Dendrochronologie is gebaseerd op onderzoek naar jaarringen van bomen. De cycli van de jaarringen en de dichtheid van de cellen vertellen veel over de leefomgeving van een boom. Zo kun je sporen terugvinden van vulkaanuitbarstingen, kleine ijstijden en warmteperiodes. Dendrochronologen kunnen bijvoorbeeld verklaren waarom de Vikingen koers zetten naar Noord-Amerika, hoe het kan dat er in middeleeuws Engeland wijn verbouwd werd en waarom Pieter Brueghel de Oudere winterse landschappen schilderden. Valerie Trouet, professor aan de Universiteit van Arizona, schreef er een fascinerend boek over.

Inhoudsopgave Een ander boek waar ik me helemaal in verliezen kan is Nederland uit de lucht geschoten. Het is samengesteld door historicus en fotospecialist Judith Moortgat, verbonden aan het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, en toont de vroegste luchtfoto’s van ons land, gemaakt tussen 1916 en 1939. Uren heb ik naar de foto’s zitten turen. Zonder naar het bijschrift te kijken probeerde ik te herleiden welke plaatsen het waren die zo haarscherp waren vastgelegd. Als een fotodetective speurde ik naar wallen, poorten, spoorrails, watertorens en kenmerkende landschapselementen om me te kunnen oriënteren. Een verslavende bezigheid, die ik u van harte kan aanraden. Omdat veel publicaties vanwege corona werden uitgesteld, verschijnen er dit najaar nog meer geschiedenisboeken dan andere jaren. Hopelijk helpt deze boekenspecial u om te bepalen welke boeken u graag wilt gaan lezen of cadeau wil geven. Wilt u de boeken snel in huis? Bezoek dan onze online winkel op www.historischnieuwsblad.nl/shop. Ik wens u veel leesplezier. Annemarie Lavèn Hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad

3 SPANJESTRIJDERS De oorlog tegen Franco bood Nederlanders een ontsnapping aan een uitzichtloos bestaan.

6 KRUISVAARDERS Dan Jones vertelt het verhaal van de kruistochten door de ogen van uiteenlopende personages.

15 IAN BURUMA Ondanks de ongelijke krachtsverhoudingen hielden presidenten graag vast aan het idee van een ‘bijzondere relatie’ tussen Engeland en de VS.

18 RODE KHMER Wat dreef Nuon Chea, de tweede man van de Rode Khmer, tot de massaexecuties in Cambodja?

COLOFON Redactie Annemarie Lavèn (hoofdredactie), Bas Kromhout, Teun Willemse, Bram van der Wilt en Frank Hills (stage) Medewerkers Rob Hartmans, Eric Palmen, Jeroen Vullings Ontwerp Yke Bartels (basisontwerp) Vormgeving Erik Flokstra (Pixels&inkt),

2 | HISTORISCH NIEUWSBLAD

Twin Media BV en Nick Groenewold (F&L Media) Druk Habo DaCosta, Vianen Omslagillustratie Getty Images Brandmanager José Snel (jsnel@historischnieuwsblad.nl) Marketing Anouk Tolboom (atolboom@fnl.nl) Productie Bas Hollander (bhollander@fnl.nl)

Deze uitgave is een initiatief en productie van Historisch Nieuwsblad met medewerking van de uitgeverijen AtlasContact, Boom, Lannoo, Omniboek, en Walburgpers. De inhoud van deze uitgave is redactioneel onafhankelijk tot stand gekomen. Heeft u vragen of opmerkingen? Mail naar redactie@historischnieuwsblad.nl.

Profile for New Scientist NL

Historische Boekenspecial 2020  

Historische Boekenspecial 2020  

Profile for vmadmin