Page 1

Test Bank for The Human Body in Health and Illness 5th Edition by Herlihy Chap 6. Tissues and Membranes MULTIPLE CHOICE

1. Which type of tissue is found in organs that need to stretch (e.g., urinary bladder)? a. b. c. d.

Transitional epithelium Loose connective tissue Adipose tissue Simple squamous epithelium

ANS: A

2. Which type of cell conducts an action potential or electrical signal? a. b. c. d.

Astrocyte Glial cell Neuron Ependymal cell

ANS: C

3. Which tissue type is the most abundant? a. b. c. d.

Epithelial Muscular Connective Nervous

ANS: C

4. In which of the following is intercellular matrix most abundant? a. b. c. d.

Pseudostratified columnar Simple squamous epithelium Connective tissue Simple columnar epithelium


ANS: C

5. Ligaments, tendons, and cartilage are types of _____ tissue. a. b. c. d.

epithelial connective muscle nervous

ANS: B

6. Which type of tissue is most likely to prevent a kidney from “floating�? a. b. c. d.

Simple squamous epithelium Muscle tissue Adipose tissue Stratified columnar epithelium

ANS: C

7. In which type of tissue is plasma the interstitial matrix? a. b. c. d.

Simple squamous epithelium Adipose tissue Blood Cartilage

ANS: C

8. Fascia and capsular tissue are most similar to a. b. c. d.

tendons and ligaments. fat. epithelial lining of the alveoli. bone.

ANS: A


9. In which of the following are intercalated discs found? a. b. c. d.

Blood Ligaments Cardiac muscle Neurons

ANS: C

10. Which of the following membranes form(s) the outer layer of the membrane lining the lungs? a. b. c. d.

Parietal pleura Visceral peritoneum Meninges Visceral pleura

ANS: D

11. Which of the following is most related to a carcinoma and sarcoma? a. b. c. d.

Decubitus ulcer Cancer Pressure sore Bed sore

ANS: B

12. Which type of membrane lines the body cavities that open to the exterior of the body? a. b. c. d.

Serous membrane Synovial membrane Mucous membrane Meninges

ANS: C

13. Which of the following is most descriptive of a bed sore?


a. b. c. d.

Decubitus ulcer Sarcoma Malignant neoplasm Metastatic

ANS: A

14. Which of the following is most related to mucous membrane? a. b. c. d.

Forms the dermis Lines all the body cavities that open to the exterior of the body Is also called the skin Is the same as the epidermis

ANS: B

15. Which type of membrane lines the ventral body cavities that are not open to the exterior of the body? a. b. c. d.

Serous membrane Mucous membrane Synovial membrane Meninges

ANS: A

16. Which of the four major tissue types is able to regenerate and repair quickly when injured? a. b. c. d.

Nervous Muscle Epithelial Connective

ANS: C

17. Which of the following is true of an exocrine gland? a. Made of connective tissue b. Secretes hormones c. Secretes its products to the outside or onto a surface


d. Secretes only sweat

ANS: C

18. Which of the following is most related to bone? a. b. c. d.

Epithelial tissue Plasma Adipose Hard intercellular matrix

ANS: D

19. Which of the following is the culprit in obesity? a. b. c. d.

Osseous tissue Adipose tissue Squamous epithelium Glia cells

ANS: B

20. Which word refers to the flattened appearance of fish scales? a. b. c. d.

Striated Stratified Squamous Glia

ANS: C

21. Stratified means a. b. c. d.

flat and shiny. layered. striped. hard.


ANS: B

22. Which type of tissue allows for the rapid diffusion of oxygen from the alveoli in the lungs to the blood? a. b. c. d.

Osseous Fascia Simple squamous epithelium Synovial membrane

ANS: C

23. A ligament is best described as a. b. c. d.

malignant. glandular epithelium. tough band of connective tissue. squamous epithelium.

ANS: C

24. Endocrine and exocrine glands are _____ tissue. a. b. c. d.

connective epithelial adipose glial

ANS: B

25. Collagen and elastic fibers are found in the intercellular matrix of _____ tissue. a. b. c. d.

squamous epithelial glandular connective nervous

ANS: C


26. Chondrocytes and osteocytes form a. b. c. d.

squamous epithelium. transitional epithelium. astrocytes and ependymal cells. cartilage and bone.

ANS: D

27. Which of the following is characterized by cells that are arranged like tiles on a floor? a. b. c. d.

Osseous tissue Fascia Ligaments Squamous epithelium

ANS: D

28. The intercellular matrix of which tissue is the hardest of all connective tissue? a. b. c. d.

Fibrocartilage Collagen Osseous tissue Muscle

ANS: C

29. Which of the following is least descriptive of epithelial tissue? a. b. c. d.

Squamous Glial Cuboidal Columnar

ANS: B

30. Osseous tissue is a. also called bone tissue.


b. formed from chondrocytes. c. classified as squamous, cuboidal, and columnar. d. classified as skeletal, smooth, and cardiac.

ANS: A

31. The pleura, pericardium, and peritoneum are a. b. c. d.

confined to the thoracic cavity. confined to the abdominopelvic cavity. serous membranes. mucous membranes.

ANS: C

32. Which group is incorrect? a. b. c. d.

Types of serous membranes: pleura, peritoneum, mucosa Types of muscles: skeletal, cardiac, smooth Types of membranes: epithelial, connective tissue Types of epithelial membranes: cutaneous, mucous, serous

ANS: A

33. Which group is incorrect? a. b. c. d.

Appearance of muscle: striated and smooth Types of cartilage: hyaline, elastic, fibrocartilage Types of epithelial membranes: cutaneous, mucous, serous Types of connective tissue: tendons, ligaments, fat, glia

ANS: D

34. Transitional epithelial tissue a. b. c. d.

is found in organs that need to stretch (e.g., urinary bladder). contracts, causing movement. has a hard intercellular matrix. is nervous tissue.


ANS: A

35. Intercellular matrix is a. b. c. d.

most abundant in connective tissue. absent in blood and lymph. always hard. always elastic and stretchy.

ANS: A

36. Ligaments, tendons, and cartilage are a. b. c. d.

made of connective tissue. classified as squamous, cuboidal, and columnar. classified as simple and stratified. classified as smooth, skeletal, and cardiac.

ANS: A

37. Which of the following is most descriptive of fascia? a. b. c. d.

Contractile Fatty Tough and supportive Glandular

ANS: C

38. Serous membranes a. b. c. d.

line all cavities that open to the outside. cover the brain and spinal cord. are connective tissue membranes. line the abdominopelvic and thoracic cavities.

ANS: D


39. Meninges a. b. c. d.

are connective tissue membranes. cover the brain and spinal cord. are located in cranial and vertebral cavities. are all of the above.

ANS: D

40. The words visceral and parietal a. b. c. d.

describe pleural and peritoneal membranes. describe two types of glands. refer to connective tissue membranes. are layers of meninges.

ANS: A

41. The cutaneous membrane a. b. c. d.

is a synovial membrane. is the skin. has a visceral and parietal layer. has three layers: squamous, cuboidal, and columnar.

ANS: B

42. An exocrine gland a. b. c. d.

is made of epithelial tissue. secretes hormones. is ductless. secretes only sweat.

ANS: A

43. Squamous a. means striated or striped. b. means joint lining.


c. refers to the flattened appearance of fish scales. d. refers to electrical conduction.

ANS: C

44. Endocrine is least often described as a. b. c. d.

hormone secreting. ductless. glandular epithelium. contractile.

ANS: D

45. Stratified and squamous refer to a. b. c. d.

layered and striped. solid and liquid. layered and flat. columnar and cube shaped.

ANS: C

46. Simple squamous, pseudostratified, simple cuboidal, and stratified squamous a. b. c. d.

form tendons and connect muscle to bone. form ligaments and connect bone to bone. form continuous sheets and function in secretion, transport, and protection. are types of nervous tissue.

ANS: C

47. The epithelium is described as being avascular, meaning that it a. b. c. d.

is single-layered. has no blood supply of its own. is colorless. contains sudoriferous glands but not sebaceous glands.


ANS: B

48. The alveolar wall in the distal lungs is designed for rapid diffusion of the respiratory gases, O2, and CO2 across the alveolar wall. The alveolar wall is composed of a. b. c. d.

adipose tissue. transitional epithelium. dense, fibrous connective tissue. simple squamous epithelium.

ANS: D

49. Endocrine and exocrine glands are composed of a. b. c. d.

cuboidal epithelia. dense, fibrous connective tissue. transitional epithelium. glial tissue.

ANS: A

50. Adipose, dense fibrous, areolar, blood, and osseous are all a. b. c. d.

stratified epithelia. connective tissue. glial. fat storing.

ANS: B

51. Which of the following is fat-storing connective tissue? a. b. c. d.

Glial Adipose Transitional epithelia Tissue that arises from chondrocytes

ANS: B


52. Which of the following is most descriptive of tendons, ligaments, fascia, and capsules? a. b. c. d.

Designed for rapid diffusion of O2 and CO2 Hormone secreting Tough, dense, fibrous, connective Cells form large sheets resembling floor tiles

ANS: C

53. Fibro-, elastic, and hyaline are a. b. c. d.

striated epithelia. found exclusively in the lungs where they function in gas exchange. types of cartilage. formed by osteocytes.

ANS: C

54. Skeletal, cardiac, and smooth are a. b. c. d.

all striped or striated. types of connective tissue. all concerned with the movement of bones. types of muscle.

ANS: D

55. Which of the following best describes glia? a. b. c. d.

Basement membrane Dense fibrous connective tissue Nervous tissue Matrix

ANS: C

56. The pericardium and pleurae a. surround the lungs.


b. line the dorsal cavity. c. are located in the thoracic cavity. d. are mucous membranes.

ANS: C

57. Which of the following is descriptive of the peritoneum? a. b. c. d.

Serous membrane Abdominopelvic cavity Parietal and visceral layers All of the above

ANS: D

58. The mediastinum a. b. c. d.

contains the heart. is lined with synovial membrane. is located in the pleural cavity. is lined with peritoneal membrane.

ANS: A

59. This type of connective tissue membrane lines many joints and secretes a lubricating fluid that has the consistency of egg white. a. b. c. d.

Meningeal Synovial Pleural Pericardial

ANS: B

60. Which of the following membranes secretes serous fluid? a. b. c. d.

Membrane that lines the respiratory tract Membrane that lines the digestive tract Membrane that lines the inner wall of the pleural cavity Membrane that lines the urinary tract


ANS: C

61. To which of the following is glandular epithelium most related? a. b. c. d.

Endocrine and exocrine Striated and smooth Neuronal and glial Periosteum and pericardial

ANS: A

62. This tissue connects ribs to the breastbone (sternum), forms the rigid rings in the windpipe (trachea), and is found at the end of long bones in the joints. a. b. c. d.

Glial tissue Hyaline cartilage Cutaneous membrane Serous membrane

ANS: B

63. These membranes are restricted to the thoracic cavity. a. b. c. d.

Meninges Pleurae Peritoneum Smooth muscle

ANS: B

64. Chondrocytes, perichondrium, and chondroblasts are most associated with a. b. c. d.

immature cells. tissue that is classified as striated and nonstriated. cartilage. simple squamous epithelium.

ANS: C


65. Which of the following groups is correct? a. b. c. d.

Types of cartilage: hyaline, fibrocartilage, and elastic cartilage Types of loose connective tissue: areolar, adipose, and reticular Layers of epithelial tissue: simple and stratified Connective tissue membranes: mucous, serous, and synovial

ANS: D

66. Regeneration occurs in injured tissue a. b. c. d.

when the tissue is replaced with the same type of tissue as the injured tissue. when a blood clot forms. when fibrous connective tissue replaces the injured tissue. after scar tissue forms.

ANS: A

67. Damaged skeletal muscle, cardiac muscle, and nervous tissue are replaced by a. b. c. d.

the same tissue type. scar tissue. epithelial tissue. adhesions.

ANS: B

68. Fibrosis refers to a. b. c. d.

tissue regeneration. repair of damaged muscle fibers. regeneration of nerve fibers. replacement of injured tissue with fibrous connective tissue.

ANS: D

Test Bank for The Human Body in Health and Illness 5th Edition by Herlihy  

Link full download: https://nursingtestbankdownload.com/product/test-bank-for-the-human-body-in-health-and-illness-5th-edition-by-herlihy/ P...

Test Bank for The Human Body in Health and Illness 5th Edition by Herlihy  

Link full download: https://nursingtestbankdownload.com/product/test-bank-for-the-human-body-in-health-and-illness-5th-edition-by-herlihy/ P...

Advertisement