Page 1

Test Bank for Introduction to Maternity and Pediatric Nursing 6th Edition by Leifer Chapter 20: The Adolescent MULTIPLE CHOICE

1. When assessing a 13-year-old boy, the nurse would keep in mind physical changes in the pubertal male begin with: a.

development of axillary and facial hair.

b.

enlargement of penis.

c.

enlargement of testicles.

d.

pigmentation of the scrotum.

ANS: C In boys, pubertal changes begin with enlargement of the testicles and internal structures.

DIF:

Cognitive Level: Comprehension

REF:

p. 454

OBJ:

2


TOP: Physical Development Process Step: Assessment

KEY:

Nursing

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

2. A 13-year-old boy states, “The girls in my class tower over me.” The nurse’s most informative response would be: a.

“It may seem that way because girls have a growth spurt 2 years earlier than boys.”

b.

“Perhaps your parents are not exceptionally tall.”

c.

“Boys usually experience a growth spurt 1 year earlier than girls.”

d.

“You may feel short, but you are actually average height for your age.”

ANS: A Although the age for growth spurts during puberty varies, growth spurts occur 2 years earlier for girls than for boys.


DIF:

Cognitive Level: Application

REF:

TOP: Physical Development Process Step: Implementation

p. 462 KEY:

OBJ:

2

Nursing

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

3. A parent comments that her adolescent daughter seems to be daydreaming a lot. The nurse understands that this behavior indicates she is: a.

bored.

b.

not getting enough rest.

c.

trying to block out stress and anxiety.

d.

mentally preparing for real situations.

ANS: D Daydreaming allows adolescents to act out in their imaginations what will be said or done in certain situations. This helps them to prepare for and cope with interactions with others.


DIF:

Cognitive Level: Analysis

TOP: Development-Daydreams Assessment

REF:

p. 460

OBJ:

3

KEY: Nursing Process Step:

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

4. The nurse planning a safety program for high school students should understand that most accidental deaths in adolescence are related to:

a.

firearms.

b.

automobiles.

c.

drowning.

d.

diving injuries.

ANS: B The chief safety hazard for the adolescent is automobiles.

DIF:

Cognitive Level: Knowledge

REF:

p. 465

OBJ:

14


TOP:

Safety

KEY: Nursing Process Step: Planning

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

5. A 16-year-old excitedly tells his parents that he was offered a part-time job. Which response represents an effective problem-solving approach for his parents? a.

“Your studies are too important for you to have a part-time job.”

b.

“When we went to high school, academics were the adolescent’s priority.”

c.

“We want you to put your earnings in a savings account.”

d.

“How do you think you will manage your school work and a job?”

ANS: D An effective approach to help adolescents learn to solve problems is for parents to guide them in exploring alternatives.


DIF: box

Cognitive Level: Application

OBJ: 3 Evaluation

TOP:

Parenting

REF:

p. 463, Health Promotion

KEY: Nursing Process Step:

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

6. One psychosocial task of adolescence on which the nurse must focus when planning care is the development of a sense of: a.

initiative.

b.

industry.

c.

identity.

d.

involvement.

ANS: C Psychosocial milestones that must be accomplished during adolescence include the five Is—image of self, identity, independence, interpersonal relationships, and intellectual maturity.


DIF: OBJ:

Cognitive Level: Knowledge 3

TOP:

REF:

p. 456, Box 20-1

Psychosocial Development

KEY: Nursing Process Step: Planning MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

7. A 13-year-old girl tells the school nurse that she is getting fat, especially in her hips and legs. The understanding by the nurse that would best guide the response is: a.

many adolescents are unaware of proper nutrition.

b.

adolescents of this age become less active and should eat fewer calories.

c.

puberty is often preceded by fat deposits in these areas.

d.

as soon as menarche occurs, she will lose this excess weight.

ANS: C


Secondary sexual characteristics become apparent before menarche. Fat is deposited in the hips, thighs, and breasts, causing them to enlarge.

DIF: OBJ:

Cognitive Level: Analysis 2

TOP:

REF:

p. 455, Box 20-2

Physical Development

KEY: Nursing Process Step: Planning MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

8. The school nurse is planning a program for girls about the physical changes of puberty; this program should be directed to girls of the age of _____ years. a.

16

b.

14

c.

12

d.

10

ANS: D


Because puberty can occur in girls as early as age 10 years, instruction must be given by that age.

DIF:

Cognitive Level: Comprehension

REF:

p. 455

TOP: Physical Development Process Step: Planning

KEY:

OBJ:

2

Nursing

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

9. The statement made by a parent indicating understanding about helping a 13-year-old manage his allowance is: a.

“I set amounts he can earn for particular chores.”

b.

“I give him a certain amount of money for each day.”

c.

“I put money into his bank account each month.”

d.

“I told him to ask me when he needs money.”


ANS: A If money is simply handed out as requested, it is difficult to develop responsibility for finances and money management. The older adolescent is able to get a job. The younger adolescent can earn money by doing particular chores.

DIF:

Cognitive Level: Application

TOP: Development-Responsibility Evaluation

REF:

p. 460

OBJ:

KEY: Nursing Process Step:

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

10. The nurse suggests a good dietary source of zinc for an adolescent who is a vegetarian would be: a.

green, leafy vegetables.

b.

citrus fruits.

c.

nuts.

d.

enriched breads.

5


ANS: C Zinc is essential for growth and sexual maturation in adolescence. Good vegetable sources include nuts, legumes, and wheat germ.

DIF: TOP:

Cognitive Level: Comprehension Nutrition

REF:

p. 464

OBJ:

KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

11. An adolescent’s parent comments, “My son seems so preoccupied with his appearance these days. Is this normal?” The nurse’s best response would be: a.

“It is his attempt to express his individualism.”

b.

“His preoccupation with his looks is quite normal.”

c.

“He is probably troubled with his physical changes.”

11


“This shows that he has a positive selfimage.�

d.

ANS: B Preoccupation with self-image is normal and accounts for the constant primping of adolescents.

DIF: OBJ:

Cognitive Level: Application 14

TOP:

REF:

p. 458, Table 20-1

Development

KEY: Nursing Process Step: Planning MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

12. Foods that would be a healthy choice for an adolescent who just finished playing in a strenuous game would be: a.

a cheeseburger and soda.

b.

a hot fudge sundae.

c.

two sausage and egg breakfast sandwiches and orange juice.


d.

a bagel and skim milk.

ANS: D A bagel provides a rapid supply of carbohydrates to the muscles, and skim milk provides a slow release of carbohydrates to the muscles.

DIF: TOP:

Cognitive Level: Application Nutrition

REF:

p. 464

OBJ:

11

KEY: Nursing Process Step: Assessment

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development 13.

When planning to answer a 16-year-old girl’s questions about menstruation, the nurse must consider cognitive development. According to Piaget, the cognitive aspect that is developed during adolescence is the ability to:

a.

view a situation from multiple perspectives.

b.

focus more on the past than present situations.

c.

exercise concrete reasoning.


d.

consider hypothetical situations.

ANS: D According to Piaget, in the formal operations stage adolescents have the ability to think abstractly.

DIF: OBJ:

Cognitive Level: Comprehension 4

TOP:

REF:

p. 452, Box 20-1

Cognitive Development

KEY: Nursing Process Step: Planning MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

14.

A girl tells the nurse that she and her best friend belong to the popular clique. She states, “I love Lady Gaga, and I want to be a singer.” The nurse recognizes the girl’s statement as characteristic of peer relationships in:

a.

early adolescence.

b.

middle adolescence.


c.

late adolescence.

d.

the entire adolescent period.

ANS: A Cliques of unisex friends, having a best friend, and hero worship are characteristics of the early adolescent.

DIF: OBJ:

Cognitive Level: Comprehension 8

TOP:

REF:

p. 454, Table 20-1

Social Development

KEY: Nursing Process Step: Assessment MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

15.

The nurse is leading a discussion group with parents of adolescents. One parent comments, “My son can’t do anything without checking with his friends first. My opinion doesn’t count anymore.” The nurse would formulate a response on the knowledge that this behavior is:

a.

unusual for adolescent boys.

b.

often more apparent in boys than girls.


c.

a normal phenomenon during adolescence.

d.

suggestive of feelings of low self-worth.

ANS: C Parents may need help understanding that the adolescent’s exaggerated conformity is necessary for moving away from dependence and obtaining approval from persons outside the nuclear family.

DIF:

Cognitive Level: Application

TOP: Peer Relationships Planning

REF:

p. 459

OBJ:

9

KEY: Nursing Process Step:

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

16.

a.

The nurse points out to a group of parents that the most positive developmental significance of a peer group to the adolescent is that the group serves as a(n): social outlet.


b.

association to blur personal identity.

c.

platform for “group think.”

d.

initial separation from family.

ANS: D Being a member of a peer group and communicating with and seeking approval from this group are the first separation from the family.

DIF: OBJ: N/A

Cognitive Level: Analysis 9

TOP:

REF:

Peer Groups

p. 458, Table 20-1

KEY: Nursing Process Step:

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

17.

a.

The nurse understands that the adolescent’s avid sexual orientation to be based on Freud’s theory, which describes adolescence as the __________ stage. conceptual


b.

genital

c.

glandular

d.

pubertal

ANS: B Freud describes the adolescent period as genital.

DIF:

Cognitive Level: Knowledge

OBJ: 4 Assessment

TOP:

Freud

REF:

p. 452, Box 20-1

KEY: Nursing Process Step:

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development 18.

The nurse using the PACE interview guide for persons at risk for substance abuse arrives at a score of 2 for an adolescent patient. The nurse should assess this score as:

a.

nonindicative of potential substance abuse.

b.

normal experimentation of the adolescent.


c.

need to schedule another PACE interview in 3 months.

d.

indication for referral for counseling.

ANS: D The PACE guide recommends that a score of 2 or higher would suggest the need for a referral for counseling about substance abuse.

DIF:

Cognitive Level: Knowledge

TOP: PACE Interview Assessment

REF:

p. 466

OBJ:

KEY: Nursing Process Step:

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

19.

The nurse explains that adolescent acne is the result of:

a.

ineffective sweat glands.

b.

oily skin.

14


c.

inadequate hygiene.

d.

a poor diet.

ANS: B Adolescent acne is the result of overactive sweat glands and oily skin.

DIF: Cognitive Level: Comprehension REF: p. 454 OBJ: TOP: Acne KEY: Nursing Process Step: Implementation

14

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

20.

The nurse suggests the use of “I” messages to communicate a parent’s feeling to an adolescent. The most appropriate example of an “I” message is:

a.

“I feel frightened when you stay out past your curfew.”

b.

“I am your mother, and I insist that you observe your curfew.”


c.

“I am sick and tired of your staying out late.”

d.

“I expect you to show me proper respect.”

ANS: B This is the only statement that associates the parent’s feelings associated with the adolescent behavior that is not aggressive or accusatory.

DIF: box OBJ:

Cognitive Level: Analysis 1

TOP:

REF:

p. 463, Health Promotion

“I” statements

KEY: Nursing Process Step: Implementation MSC: NCLEX: Psychosocial Integrity: Coping and Adaptation

MULTIPLE RESPONSE

21. The nurse explains that the restlessness seen in the adolescent is, in part, attributable to what? Select all that apply.


a.

Drive to be accepted by society as an individual

b.

Urge for independence

c.

Establishment of a personal identity

d.

Intense libido

e.

Rapid body changes

ANS: A, B, C, D, E All the options listed are sources of stress to the adolescent and are stimulants to restlessness.

DIF: TOP:

Cognitive Level: Comprehension

REF:

pp. 451-452

Sources of Stress for the Adolescent

KEY: Nursing Process Step: Implementation MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

OBJ:

13


22. The nurse points out that prior to a big exam, what is the best breakfast to provide high levels of alertness and increased memory? Select all that apply. a.

Pancakes and syrup

b.

Coffee and chocolate-covered donuts

c.

Bacon and fried eggs

d.

Whole grain cereal and yogurt

e.

Oatmeal and sliced apples

ANS: D, E Meals high in protein will break down into norepinephrine and increase alertness. Meals with a high sugar content result in a soothing sleepy response. Meals high in fats digest slowly and draw blood from the brain during the lengthy digestive process.


DIF: TOP:

Cognitive Level: Application Nutrition

REF:

p. 465

OBJ:

11

KEY: Nursing Process Step: Implementation

MSC: NCLEX: Physiological Integrity: Physiological Adaptation

23. The nurse considers what “rites of passage” valued by the adolescent in American society? Select all that apply. a.

Attaining legal drinking age

b.

Selection of a career

c.

Religious affiliation

d.

Obtaining a driver’s license

e.

High school graduation

ANS: A, D, E Rites of passage are socially recognized milestones that signify adulthood. Legal drinking age, driver’s license, and matriculation through high school are


such signals. Religious affiliation and selection of a career path do not necessarily signal adulthood. DIF: OBJ:

Cognitive Level: Analysis 8

TOP:

REF:

p. 466, Nursing Tip

Rites of Passage

KEY: Nursing Process Step: Assessment MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development 24. A mother confides in the school nurse that she witnessed her son kissing another boy. On which of these concepts should the nurse base his reply? Select all that apply. a.

Homosexual behavior in adolescents is not uncommon.

b.

Homosexuality is a mental disorder.

c.

Adolescents often desire to explore alternative lifestyles.

d.

Homosexual tendencies should be addressed with counseling.


e.

Parents should seek a support group for parents of gays.

ANS: A, C Adolescents may experiment with an alternate sexual expression as part of their self-discovery. Homosexual activities are not uncommon in adolescence.

DIF:

Cognitive Level: Analysis

TOP: Homosexuality Implementation

REF:

p. 462

OBJ:

13

KEY: Nursing Process Step:

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development COMPLETION

25. The nurse is amused, but understands that as adolescents strive for individuality, the strongest need of any adolescent in society is that of _______________.

ANS: conformity For all of the stress from coming of age as an individual in his own right, the adolescent also has an equal drive for conformity.

DIF: TOP:

Cognitive Level: Analysis Conformity

REF:

p. 452

KEY: Nursing Process Step: Assessment

OBJ:

9


MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

26. The nurse knows that an adolescent may find making a career choice difficult because there is less clarity in ______________ roles.

ANS: gender The blurring of gender roles in the United States—women holding jobs as engineers, lawyers, and physicians; and men entering nursing and culinary pursuits—has caused confusion with the selection of a career path.

DIF: Cognitive Level: Analysis TOP: Blurred Gender Roles Planning

REF: p. 452 OBJ: 13 KEY: Nursing Process Step:

MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Growth and Development

27. The nurse stresses the need for using a sunscreen with a Sun Protection Factor (SPF) of at least _____.

ANS: 15 A sunscreen with a SPF of at least 15 is recommended to block sun rays that cause cancer.

DIF: TOP:

Cognitive Level: Knowledge Sunscreen

REF:

p. 465

OBJ:

KEY: Nursing Process Step: Implementation

10


MSC: NCLEX: Health Promotion and Maintenance: Prevention and Early Detection of Disease

28. ______________ is frequently delayed in girls who are involved in activities that require a lean body and a high level of physical activity.

Test Bank for Introduction to Maternity and Pediatric Nursing 6th Edition by Leifer  

Link full download: https://nursingtestbankdownload.com/product/test-bank-for-introduction-to-maternity-and-pediatric-nursing-6th-edition-by...

Test Bank for Introduction to Maternity and Pediatric Nursing 6th Edition by Leifer  

Link full download: https://nursingtestbankdownload.com/product/test-bank-for-introduction-to-maternity-and-pediatric-nursing-6th-edition-by...

Advertisement