Issuu on Google+

LOCATION

E S U O H Y ” L I A M K A A J F R O K S A “R Location: Ukraine, Lviv, Konopnytsja Site area: 530sq.m. Total floor area: 248sq.m. Project year: 2010

A building site is situated in the village Konopnitsa, one of the spontaneous growing settlements near Lviv. The distance from the site to Lviv is 13,5 km and 60 km to the Polish-Ukrainian border. Building site area is 530 sqm.

Poland - 68km

Konopnytsja

Lviv - 13.5km

SITE PLAN The main problems of this settlement are lack of the developed infrastructure, lack of the road and pedestrian network, lack of the engineering systems and lack of the developed masterplan for this territory despite prestigious placement.

Site

A building site is situat ed in the village Konop nitsa, one of the sponta neous growing settlements near Lviv. The dis tance from the site to Lviv is 13,5 km and 60 km to the Polish-Ukrainian border. Building site area is 530 sqm. The main problems of this settlement are lack of the developed infrastructure, lack of the road and pedestrian network, lack of the engineering systems and lack of the developed masterplan for this territory despite prestigious placement.

Design decisions and constructive scheme

Initial data mentioned above leads to current design decision. It was difficult to place all the required facilities at the site, such as a plumbing system and a n effluent cleaning sys tem. To increase a yar d territory and to creat e parking places I have decided to lift the house up with columns. Four columns support the entire house. Spatial skeleton is applied to increase reliability of the house.

Layout

A facility set is design ed for two adults peop le and two children. D espite the limited site area the facility set is bigger than a standard one. There is a wall space enclose d with glass under the main house volume. There is also a suspe nded fireplace “Focus Gyro” in the ce ntre of this space. Gla ssed walls of this spac e can be easily moved apart and this inner s pace joins a surrounding nature. Th ere are a hall guest b edroom where second child can live, a kitch en, a dining room, a b athroom and a living room on the first floor. The living room has double floor heigh t area a two storey vo lume and a trapeze sh aped staircase leads to a studio. Stairs have an appropriate width to use them while watching movies in a home cinema. There is a library studio on the second floor. There are a master’s bedroom, a children’s room next to it, bathroom, terrace.

Elevation composition

Elevation composition is dictated by panoram ic views and a building placement according to the solar orientation . Therefore the southern elevation of the house at the living room level is made as a solid window with a fascinating view to the apple garden. The western elevation is oriented to the neighboring houses but the view from the windows is not spoilted by surrounding spontaneous development because the house is rised up from the land. The northern elevation has no windows because of its closeness to the neighbor’s fence except for a bedroom triangu lar window. Such a fan ciful window shape allo ws to insolate the mas ter’s bedroom oriented to the North. There are bedroom windows and a terrace on the eastern elevation and an entrance on the lower level. This elevation is more intimate than the others.

Drain system supplies garden plants with nutritious substances.

PLOT PLAN Location: Ukraine, Lviv, Konopnytsja Site area: 530sq.m. Total floor area: 248sq.m. Project year: 2010

There are three types of surfaces in the hous e decoration: a light m ate aluminum on lower part, a dark-grey zinc “Rheinzink” on upper part and a glass on the southern elevation placed upon a perforated net.

Energy saving program

Drain system supplies garden plants with nut ritious substances. The living room staircase r oof line has a decreas ing two storey volume slope. Natural air conditioning system is used in the house. It was difficult to pltace all the required facilities at the site, such as a plumbing system and an effluent cleaning system.

2011

youth competition


WEST and SOUTH ELEVATIONS

Elevation composition is dictated by panoramic views and a building placement according to the solar orientation. Therefore the southern elevation of the house at the living room level is made as a solid window with a fascinating view to the apple garden.

The western elevation is oriented to the neighboring houses but the view from the windows is not spoilted by surrounding spontaneous development because the house is rised up from the land.

diagram of panoramic views To increase a yard territory and to create parking places I have decided to lift the house up with columns.


SOUTH and EAST ELEVATIONS There is a wall space enclosed with glass under the main house volume. There is also a suspended fireplace “Focus Gyro” in the centre of this space. Glassed walls of this space can be easily moved apart and this inner space joins a surrounding nature.

Four columns support the entire house. Spatial skeleton is applied to increase reliability of the house.

There are three types of surfaces in the house decoration: a light mate aluminum on lower part, a dark-grey zinc “Rheinzink” on upper part and a glass on the southern elevation placed upon a perforated net.

A facility set is designed for two adults people and two children. Despite the limited site area the facility set is bigger than a standard one.

first floor plan

second floor plan

Here is a place for a dog :-)

third floor plan


EAST and NORTH ELEVATIONS The living room staircase roof line has a decreasing two storey volume slope.

There are bedroom windows and a terrace on the eastern elevation and an entrance on the lower level. This elevation is more intimate than the others.

east elevation

south elevation

west elevation

north elevation


NORTH and EAST ELEVATIONS

Natural air conditioning system is used in the house.

Initial data mentioned above leads to current design decision.

Місцезнаходження: Україна, Львів, c.Конопниця Площа ділянки: 530кв.м. Загальна площа будинку: 248кв.м. Рік проектування: 2010

БУДИНОК "РАСКОРЯКА" Ділянка Ділянка, де розташований будинок, знаходиться у Конопниці, одному з котеджних містечок, що розвиваються навколо Львова. Відстань до центру Львова становить 13,5км,4 до кордону з Польщею - 68км. Площа ділянки всього 530кв.м. Основними проблемами поселення, не дивлячись на його престижне розташування, є відсутність інфраструктури, дорожньої і пішохідної мережі, інженерних систем, функційного зонування та правил регулювання забудови. Таким чином, освоєння території має напівхаотичний xарактер.

Проектні рішення та конструктивна схема Такий набір вихідних даних у значній міри зумовив прийняті проектні рішення. На ділянці було дуже непросто розмістити автономну систему водозабору, систему септика і дренаж. Будівлю довелося підняти на опорах над ділянкою, для того, щоби виграти площу для прибудинкової території та стоянки двох автомобілів. Оскільки основна частина будинку знаходиться в підвішеному стані на чотирьох опорах, то для забезпечення жорсткості довелося застосувати просторовий каркас. Таким чином, елементи каркасу утворюють жорстку ферму, що лежить на чотирьох опорах.

Планування Набір приміщень розрахований на невелику сім'ю з двох дорослих та двох дітей. Не дивлячись на обмежені розміри ділянки, набір приміщень, тим не менше, більший за стандартний. На ділянці під будинком знаходиться простір, обмежений скляними пергородками. В центрі простору розташований підвісний камін «Focus Gyro». У будь-який момент прозорі перегородки можна розсунути і внутрішній простір буде об'єднаний із зовнішнім. На першому поверсі розташовані передпокій з місцем для собаки, гостьова спальня, яку з часом можна віддати другій дитині, кухня, їдальня, санвузол, загальна житлова кімната. Об'єм житлової кімнати двосвітний, сходи трапецієвидної форми ведуть у студію-антресоль. Ширина сходового маршу лекго дозволяє використовувати сходинки під час перегляду фільмів у домашньому кінотеатрі. На другому поверсі знаходиться студія-бібліотека. Відразу ж за нею розташовані дитяча кімната, спальня батьків, санвузли і ще одна невеличка тераса.

Композиція фасадів Композиція фасадів у значній мірі обумовлена орієнтацією по сторонах світу та панорамними краєвидами. Так, північна сторона будинку в рівні вітальні виконана, як суцільне вікно, з якого відкривається вид на яблуневий сад. Західний бік зорієнтований на забудову сусідських ділянок і являє собою суцільний вітраж, а так як будинок піднято над рівнем ділянки, то це дозволяє розташувати конус зору над сусідськими дахами. Північний фасад практично весь глухий. Виключенням є трикутний виріз вікна дитячої кімнати. Така форма дозволяє проінсолювати приміщення зорієнтоване на північ. Східний фасад інтимний. На ньому — вікна спалень і тераса. В нижньому рівні розташований головний вхід.

The northern elevation has no windows because of its closeness to the neighbor’s fence except for a bedroom triangular window. Such a fanciful window shape allows to insolate the master’s bedroom oriented to the North.

Фасади будинку оформлені трьома типами поверхонь: світлим матовим алюмінієм у нижній частині, темно-сірим цинком «Rheinzink» у верхній і гартованим склом, змонтованим над перфорованою сіткою на південному фасаді. Таким чином, оформлюючи нижні поверхні світлими матеріалами, вдається досягнути відчуття легкості у будинку, що піднятий над землею.

Програма заощадження енергії Система дренажу являється джерелом поживних речовин для кущів, що ростуть на ділянці. Лінія даху в місці розташування сходів має ухил, що зменшує об'єм двосвітного простору. У будинку застосована система природньої вентиляції.

section 1-1

section 2-2

Stairs have an appropriate width to use them while watching movies in a home cinema.

section 3-3


FAMILY HOUSE “RASKORJAKA”