Page 1

Studiebrosjyre 2011 - 2012

Et studie i nærhet til deg selv

Bac h og M eloras stud terier

• TEOLOGI • MUSIKK • PSYKOLOGI • INTERKULTURELL forståelse

– mer enn skole! ANSGAR TEOLOGISKE HØGSKOLE


Kristiansand - din studentby! Vi synes du skal velge Sørlandet og Kristiansand som studiested! På Ansgar Høgskole vil vi gjøre vårt beste for at det studiet du velger skal bli så interessant, utviklende og utfordrende som mulig. Med sine 300 studenter er campusen oversiktlig og det er lett å finne seg til rette og få nye venner. Ansgarskolens flotte skoleanlegg ligger i vakre omgivelser nær Hamresanden. Dette er en campus med høy trivselsfaktor, som inneholder moderne undervisningslokaler, en flunkende ny kantine og bibliotek, lesesal, musikkrom, øvingsrom, dansestudio, studenthybler med mer. Alt dette bindes sammen med vakker natur og utsikt, gode møteplasser og Ansgarkapellet designet av kunstneren Kjell Nupen. I tiden som student er mulighetene til å engasjere seg mange. Vi vil oppfordre deg til å ta del i disse aktivitetene og bidra til å skape en levende campus. Ansgar Gospel Choir er inspirert av gospel fra sørstatene i USA, og et av landets beste kor innenfor sin sjanger. Vi har i år laget en litt annerledes studiekatalog. I denne vil du treffe mennesker som på ulike måter er tilknyttet fagmiljøene på Ansgar Høgskole. For mer informasjon oppfordrer vi deg til å bruke våre nettsider. Kanskje finner vi årsaken til at Ansgar Høgskole er et så populært i en omskrivning av Jesu ord om at ”mennesket ikke lever av brød alene” til at ”studenter ikke lever av utdanning alene”. Med sitt fokus på ”mer enn skole” utgjør Ansgarskolen en sjelden blomst i den norske skolefloraen.

Harald Nygaard, Rektor

2 ANSGAR TEOLOGISKE HØGSKOLE


Visjon Vi vil utvikle og utdanne mennesker som kan sette en agenda for fremtiden. Kirke og misjon, samfunnsliv og internasjonalt samarbeid har behov for ledere med personlig integritet, kunnskap og moden innsikt. Ledere som går foran og viser vei i utfordringer og viktige valg for fremtiden. Lederskap handler om påvirkning. Ansgarskolens ståsted for påvirkning er det kristne verdigrunnlaget, bibelordets autoritet og evangeliets kraft til forvandling.

Verdier Integritet Vi vil utvikle studenter og ansatte til faglig, personlig og åndelig integritet og troverdighet. Vi vil kombinere akademisk arbeid med kristent trosengasjement og livsnær tjeneste. Vi vil vektlegge en karakter hvor det er samsvar mellom liv og lære. Vi vil fremelske en spiritualitet som forener Bibelens tale om Gud og Hans kraft med livet slik det faktisk oppleves i kamp og svakhet.

Nærhet Vi vil utvikle studenter og ansatte til større nærhet til seg selv, til medmennesker og til Gud. Mennesker som lever åpent og ærlig med eget liv får nærhet til medmennesker og samtiden.

Engasjement Vi vil inspirere studenter og ansatte til engasjement. Engasjement i faglig og pedagogisk arbeid, praktisk yrkesliv, frivillig sektor, og ikke minst i kirke og misjon for å bringe godt nytt til medmennesker og bygge levende menigheter. Akademisk refleksjon og teoretisk analyse er nødvendig, men ikke nok alene. Fremtidens formidlere og utdannere trenger både modeller, verktøy, trening og engasjement for å gjøre morgendagens verden bedre. Det vil vi gjøre noe med!

3 ANSGAR TEOLOGISKE HØGSKOLE


4 ANSGAR TEOLOGISKE HØGSKOLE


Skole-

fasiliteter Ansgarskolen har de siste årene vært gjennom en omfattende utbygging og ombygging. Høsten 2008 var nytt skolebygg ferdig, julen 2008 var det fantastiske Ansgarkapellet klart og sommeren 2010 var nytt bibliotek og kantine klart. Det meste er altså nytt!

Nytt bibliotek og kantine Til skolestart 2010 var et helt nytt bibliotek klar for våre studenter og lærere. Her er 28 000 bøker innenfor de ulike fagmiljøene på skolen tilgjengelig for alle studenter fra 08 til 22 alle hverdager. Musikkstudentene har også egen lyttestasjon. I tillegg er det grupperom, stille lesesal, tidsskrifter og stasjonære datamaskiner tilgjengelig for alle. Ansgarskolen har også ny kantine med fantastisk utsikt over Sørlandskysten. Her er det flere varmretter hver dag, salatbar, brødmat og gode desserter. Midt i kantina er en scene hvor det er ukentlige fremføringer fra skolens musikkstudenter. Tilknyttet kantinen er også en koselig peisestue med gode sofaer og biljardbord.

Moderne klasserom All undervisning skjer i nye klasserom og auditorium med trådløst internett, strømuttak til bærebare datamaskiner og projektor i hvert klasserom. Musikkstudentene har flere lydisolerte øvingsrom, bandrom og eget klasserom med iMac på hver pult.

Ansgarkapellet Vi er veldig glade og stolte over å ha et så fantastisk bygg midt i skolegården. Sentralt på skolen, åpent for alle i skolens åpningstid, håper vi at dette hellige rommet skal gi studenter luft i hverdagen til å undre, reflektere og være stille fremfor en opphøyet Kristus-figur som fremstår både korsfestet og oppstått.

Svømmehall og treningsrom I kjelleren på vårt studenthjem er en liten svømmehall og treningsstudio tilgjengelig for alle studenter og ansatte på skolen. Rundt skolen er også beachvolleybane, fotballbaner med kunstgress, bade- og fiskemuligheter og lange og gode turstier til blant annet Hamresanden, Kristiansands populære sandstrand.

ss

on

s

ve

g

Eget studenthjem an

HØGSKOLE

Fr

Fr

ed

ri

k

Skolebygninger Studenthjem

På skolens område ligger et moderne studenthjem med over 120 studenthybler. Her kan du velge å bo sammen med to andre i en liten leilighet, eller dele kjøkken med syv eller ni andre på et internat, men hvor alle har eget bad. Les mer om dette på våre nettsider. - KRIK Bachelorstudier i - Dans - Psykologi - Musikk - Teologi - Disippelskap - Musikk - Interkulturelle studier

Resepsjon Svømmehall

BIBELSKOLE

5 ANSGAR TEOLOGISKE HØGSKOLE


ansgarpluss

Tar troen din på alvor Hva du tror på er viktig og Ansgarskolen tar det på alvor. Derfor tilbyr vi mentorgrupper, Ansgarkvelder, morgensamlinger og studentpastor slik at du får det du trenger. Å ikke ha den kristne troen tar vi også på alvor og vi regner det som opplagt at du forventer frihet og forståelse for det. Alt dette er selvsagt helt frivillig.

Mer enn bare skole • Ansgarkveld. Annenhver uke er det møte i skolens aula. Enten en sosial kveld med mye underholdning eller en vanlig samling med mye lovsang. • Morgensamling. 20 minutters oase tre dager i uken med lovsang, nattverd, bønn og andakt. Både ansatte og studenter deltar. • Mentorprogram. Frivillig tilbud til deg som vil jobbe mer med deg selv og oppleve et nærere fellesskap med andre. Gruppesamlinger er med undervisning og samtale. • KRIK-samling. I en hall like ved skolen arrangeres det ukentlig KRIK-samlinger for hele skolen.

Kapell Vi har nettopp bygget et unikt kapell designet av den kjente kunstneren Kjell Nupen. Dette er et hellig rom 6 ANSGAR TEOLOGISKE HØGSKOLE

for stillhet, undring og endring.

gode fellesområder • Kantine. I ukedagene kan du kjøpe rimelig mat i kantina. De fleste dagene er det også varm mat. • Peisestue. Populært treffsted med biljard, tv og aviser. • Data og internett. Vi har datamaskiner som er tilgjengelig for alle. I tillegg er det trådløst internett på hele skolen og studenthjemmet. • Øvingsrom og studio. Åpent for musikkstudenter. • Svømmebasseng og treningsrom. Tilgjengelig for alle studenter. • Bibliotek, lesesal, kapell. Åpent for alle studenter i skolens åpningstid. • Beachvolleybane, fotballbane og bade- og fiskemuligheter finner du like utenfor skolen.

Studentbyen Kristiansand Kristiansand er en pulserende by med et yrende kulturliv, spennende menighetsliv og allsidig næringsliv. Byen har 80 000 innbyggere, 6 000 studenter og 2 000 soltimer i året. Kjevik flyplass ligger like i nærheten. Skjærgården går helt inn til byens sentrum og Bystranda er et attraktivt treffsted på varme sommerdager.

Studentsamskipnaden Som student ved Ansgar Teologiske Høgskole får du også medlemskapsfordeler i Studentsamskipnaden i Agder (SiA). SiA driver blant annet treningssenteret Spicheren, bokhandel, barnehager, kulturhus, studentkafeer m.m. SiA har også lege- og psykologordning. Mer informasjon finner du på SiA’s hjemmeside www.studentiagder.no

Ansgar Gospel Choir Konserter og turneer med Ansgar Gospel Choir er definitive høydepunkt. Gjennom tidagersturné i Skandinavia, fire helgeturneer og flere enkeltkonserter får du fellesskap og opplevelser du sent vil glemme. Du kan synge, spille i bandet eller være med på rigg, lys, lyd, PR eller praktiske oppgaver.

Moderne studenthjem Trenger du et sted å bo kan vi tilby fem ulike boalternativer • Eget rom og bad og del stort kjøkken med ni andre (10er) • Eget rom og bad og del stort kjøkken med syv andre. (8er) • Eget rom, bad og lite kjøkken. (1er) • Eget rom og del stue, kjøkken og bad med to andre av samme kjønn. (3er) • 2-roms familieleilighet med åpen stue og kjøkken, bad og to soverom.

Mer informasjon Se våre nettsider www.ansgarskolen.no Kontakt Berit Rasmussen på 38106537 eller rasmussen@ansgarskolen.no


7 ANSGAR TEOLOGISKE HØGSKOLE


Reisebrev fra kina

8 ANSGAR TEOLOGISKE HØGSKOLE


En kald vinterdag møtte elleve studenter, sammen med sin kjære lærer Solveig, opp i avgangshallen på Gardemoen. Utenfor er det snø og brøytebiler. Alle flyene må avises før de på nytt kan løfte sine passasjerer frem til et annet sted i verden.

Foran oss var en 11-timers flytur, med mellomlanding i Helsinki, før vi kunne sette beina trygt på moder jord - og Kina! En hel måned fikk vi oppleve dette gigantiske midtens rike, og virkelig utfordre vår interkulturelle forståelse. Ville alle disse vanskelige og innfløkte pensumteoriene hjelpe oss i en totalt fremmed kultur? Første stopp var Hong Kong, og etter en natt i tre tusen meters høyde var alle svært trøtte. Mot oss slår lukten av en ny og fremmed kultur. Atmosfæren og alle de nye inntrykkene gir oss ekstra energi, tretti timer uten søvn klarer ikke å stoppe oss. Vi la ut i denne gamle britiske kolonibyen som nå er blitt skyskrapernes rike. Til og med buddhistiske templer er plassert midt i høye skyskrapere, sammen med barnehager og kontorer. Det er en gigantisk og uoversiktelig millionby, men undergrunnsbanen går hvert tredje minutt til alle turistattraksjonene. Det mest kjente er kanskje lys-showet, som setter farge på byen hver kveld klok-

ken åtte. Her lærte vi om religionene i Kina. En uke senere dro vi til byen Kunming som ligger i provinsen Yunnan, ned mot Laos og Burma, sørvest i Kina. Her fikk vi for alvor testet vår ikke-faglige kompetanse: balanse og privatliv. Toalettene var nemlig små hull i marken, og ikke så rent sjeldent satt man på rekke og rad for å gjøre sitt fornødne. I denne provinsen ble vi kurset om de ulike minoritetsgruppene i Kina, hele 55 stykk! Vi besøkte også den berømte Stone Forest som er en skog av steiner i stedet for trær. Det var også tid for å virkelig dykke inn i kulturen, så vi lånte nasjonaldrakter til miao-folket og kjøpte kinesiske hatter. Å spise maten med pinner var en utfordring fra dag en, men nå begynte vi å få taket på det. Nå er vi halvveis i turen og neste by var Xian, en av Kinas eldste byer. Her ble Solveig byttet ut med en frisk og opplagt Ingrid som var lærer de siste to ukene. De drev altså med stafett,

mens vi studenter løp maraton. Heldigvis hadde også Starbucks funnet denne byen midt i Kina og vi ble gode kunder hos dem. Xian er en av Kinas eldste byer, og her lærte vi mye av historien til Kina. Nå nærmet eksamen seg med stormskritt, men hvem klarer å motivere seg til pensumlesing når en er så langt borte fra lesesaler i gamle Norge? Sist, men definitivt ikke minst, kom vi til Beijing. Etter tre uker med templer, historiske steder og mange museum var energien på et lavpunkt. Shopping ble redningen og vi endte ofte opp på silkemarkedet hvor flere av jentene fikk sydd silkekjoler. På dette markedet lærte vi også den evige kunsten, pruting. Besøket på Den kinesiske mur ble et høydepunkt for mange, og selvfølgelig stakk vi innom den gigantiske OL-stadionen og tok ”en god gammeldags floke” Hilsen

9 ANSGAR TEOLOGISKE HØGSKOLE


Hvem skal bygge bro mellom kulturer?

10 ANSGAR TEOLOGISKE HØGSKOLE


interkulturelle studier

Fakta om studiet* Innenfor fagområdet interkulturelle studier tilbyr vi:

Et smil til en ny landsmann får ham til å føle seg velkommen. Ditt smil. Du opplever verden som et spennende sted. Er nysgjerrig på denne rare kloden vår. Du ser grenser, folk, trosretninger og verdier - ulikheter og tradisjoner med tusenårige røtter. Og vet at kunnskap, åpenhet og engasjement er nødvendige bånd for å bygge broer av toleranse og forståelse i en sårbar verden.

studentIntervju Navn: Mona Haukeland Alder: 27 Jobb: Veileder på NAVs sosialkontor Studier på ATH: Bachelograd i interkulturell forståelse

På hvilken måte ser du at studiene ved ATH har hjulpet deg i din jobb? I min arbeidshverdag møter jeg mange med en fremmedkulturell bakgrunn. Da kan kulturforskjellene mellom oss være så stor at det blir utfordrende å kommunisere og forstå hverandre. På ATH hadde vi mye om nettopp dette og hvordan lytte på en annen måte enn vi vanligvis gjør. I min jobb må jeg ta beslutninger som kan ha stor betydning for disse menneskene. Da er det utrolig viktig at jeg har forstått deres situasjon så godt som mulig.

Opplever du at miljøet på ATH har dyktiggjort deg annet enn rent akademisk?

• Årsstudie (60 studiepoeng) - Misjonsvitenskap - Fattigdom og bistand - Sosialantropologi - Tverrkulturell kommunikasjon - Arbeid i Sør - Studieopphold i Sør/Kina - Migrasjon og flyktningpolitikk • Fordypningsstudie (40 studiepoeng) - Misjonsvitenskap - Fattigdom og utvikling - Pluralisme - Menneskerettigheter - Demokratiutvikling i Sør • Bachelor i Interkulturell forståelse - Årsstudiet i interkulturell forståelse - Fordypningsstudiet i interkulturell forståelse - Ex.Phil og ex.fac - 60 studiepoeng som du selv bestemmer innhold i - Totalt 180 studiepoeng

Jeg gikk på en annen høgskole før ATH og da hadde jeg veldig stor eksamensskrekk. På ATH starter eksamenene med at en av eksamensvaktene leser høyt en bibeltekst og ber en kort bønn, mens vi studenter selvsagt ikke gjør noe. Det gjorde faktisk at skrekken min forsvant! Å være i et slikt miljø hvor det viktigste er viktigst styrket meg mye og hjalp meg til å klare bachelorgraden.

Det er mulig å starte på årsstudiet både høst- og vårsemesteret.

Mer informasjon Våre nettsider www.ansgarskolen.no Kontakt Ingrid Eskilt på 38106505 eller eskilt@ansgarskolen.no

* Studiene blir revidert i 2011

11 ANSGAR TEOLOGISKE HØGSKOLE


Helse for hele mennesket Det er en helt vanlig engelsk tåkete formiddag i universitetsbyen Oxford. Studentene siver døsige inn i kaféene omkring Radcliffe Square hvor de sentrale bibliotekene ligger, noen for lunsj, andre for sen frokost. Dette er en travel tid på dagen for kafévertene.

12 ANSGAR TEOLOGISKE HØGSKOLE


Linda Fisher-Høyrem fullførte sin bachelorgrad i Psykologi med Religion og Helse ved Ansgar Teologiske Høgskole mellom -05 og -07. Noen studiepoeng med teologi fikk hun også plass til. Hun flyttet til Oxford høsten 2007 og fullførte der en mastergrad på ett år, ‘et intenst år’, som hun kaller det. Mastergraden besto av et tverrfaglig studie av menneskesyn i grenselandene mellom psykologi, nevrovitenskap og filosofi. – Alle disse fagfeltene har mye å komme med når det gjelder å beskrive hva et menneske er, men mangler et felles rammeverk hvor vi kan kombinere alt vi vet. Det er ofte fristende å redusere andres fagfelt til en liten del av sitt eget. Utfordringen fremover kommer til å være nettopp å finne slike teoretiske rammeverk som henger sammen filosofisk, som har plass til data vi allerede har - for eksempel fra hjerneforskning -, i tillegg til å kunne være grunnlag for videre utforskning av virkeligheten på alle fagfeltene. En undersøkelse fra 2008 viser at av 564 spurte norske psykologistudenter ved profesjonsstudiene mener 93% at det ikke er noe fokus på religion i undervisningen. 78% var enig i at religion burde være større del av studiene. 27% opplevde profesjonen som latterliggjørende overfor religion.* – Det som var så bra med Ansgarskolen er at de har med religi-

onspsykologi som en så viktig del av studiene, pluss at teologiske perspektiver ikke sees som irrelevante i utgangspunktet. Det gir tidlig rom for å utforske problemstillinger og temaer som ikke er ‘opplagte’ hvis man begynner studiene ved andre steder i Norge, selv om behovet er stort. For min del trigget det spørsmål om underliggende menneskesyn både i ulike religiøse tilnærminger til terapi, i filosofi og i naturvitenskapene. Her er det både overlappinger og interessante forskjeller som er verdt å utforske videre, og skillelinjene mellom fagfeltene går ikke alltid der man skulle tro.

disse gjennomtenkt på en skikkelig måte. Og det gjelder på alle sider av bordet – verken nevrovitenskapene, teologien, filosofien eller psykologien sitter med noe trumfkort I disse spørsmålene.

Linda nipper til teen. Hun fullførte mastergraden for et år siden til toppkarakterer og fortsatte videre på en M.Phil-grad, som igjen kommer til å bli en Ph.D. (doktorgrad) når tiden kommer for formell oppgradering. I enden av løpet, et par år fram i tid, ligger tittelen ‘filosof’ og venter på henne. Kanskje virker det som en litt irrelevant tittel sett i lys av at hun er opptatt av psykologi og terapeutisk praksis. Men hun er klar på at hun har praktiske hensikter utover det å sitte og gruble.

– Her er et uttrykt ønske fra norske myndigheter om at det såkalte ‘hele mennesket’ må taes på alvor. For i det hele tatt å ha mulighet til å gjennomføre dette på en ansvarlig måte trenger vi å tenke gjennom de tingene jeg nevnte. Vi kan ikke bare plukke en behandligsteknikk her og en definisjon av sjelen eller kroppen der, og så tenke at ‘det går sikkert greit.’ Vi må være oppmerksomme på faren for å bli reduksjonistisk – uansett fagfelt – og være åpne for å ta imot innspill fra fagfelt som i utgangspunktet virker fjernt fra vårt eget.

– Det er ikke bare en filosofisk kjepphest for meg, dette her. Det vil være en viktig for utviklingen av terapeutisk praksis, siden både hypotesedannelser i forskning og terapeutiske behandlingsmodeller er bygget på underliggende menneskesyn. Noen ganger – for ikke å si ofte - er ikke

Stortingsmelding 25 fra -96/-97 anerkjenner at mennesket har mange sider – for eksempel sosiale, åndelige, og fysiske - som ikke kan reduseres til hverandre, men som alle må taes alvorlig når man skal stille diagnoser og behandle mennesker.** Eksistensielle spørsmål må prege oppbygging, praksis og ledelse av alle helsetjenester, står det.

* se Reme, m.fl., Er religion neglisjert i psykologiutdanningen, I Tidsskrift for Norsk Psykologiforening, 9/2009, s. 837-842 ** 25, St. meld. (1996 – 97) Åpenhet og helhet, og 63, S. p. n. (1999–2006). Om opp trappingsplan for psykisk helse 1999–2006.

13 ANSGAR TEOLOGISKE HØGSKOLE


Hvem skal lytte?

14 ANSGAR TEOLOGISKE HØGSKOLE


Psykologistudier

Fakta om studiet* Innenfor fagområdet psykologi tilbyr vi: • Årsstudiet i psykologi (40 studiepoeng) - Innføring i psykologi - Biologisk og kognitiv psykologi - Utviklings- og personlighetspsykologi - Sosialpsykologi og forskningsmetoder - Examen facultatum, psykologivarianten Valgemner: - Religionpsykologi** - Religion og helse**

Det er en fantastisk følelse å kjenne at veggen faller. Veggen som stengte for innsikt. Men i samme øyeblikk du kjenner lettelsen vet du at du likevel ikke er framme, irregangene i sinnet ditt bringer deg alltid videre til nye hemmelige rom. Reisen mot selvinnsikt krever nysgjerrighet og mot. Våger du den vinner du belønningen det er å vite hvem du er. Bare da kan du leve fullt ut. Bare da kan du hjelpe andre til det samme.

studentIntervju Navn: Sonja Anita Abrahamsen Jobb: Miljøterapaut i en barneverninstitusjon for enslig mindreårige asylsøkere. Alder: 37 år Studier på ATH: Bachelor i KRL, årsstudie i psykologi med religion og helse

** Disse emnene inngår ikke som opptaksgrunnlag til profesjonsstudiet ved landets universiteter.

• Fordypningsstudiet i psykologi med religion og helse (40 studiepoeng) - Helsepsykologi - Arbeid og helse - Ledelse og helse - Forskningsmetode

På hvilken måte ser du at studiene ved ATH har hjulpet deg i din jobb? En av årsakene til at jeg fikk denne jobben var min religionsutdanning. Helse- og religionspsykologi gir meg en bedre forståelse for hvordan andre kulturer møter den norske kulturen. De fleste som jobber hos oss er sosionomer og barnevernspedagoger og har ikke denne faglige bakgrunnen, og dermed har jeg ansvaret for dette hos oss. Jeg er veldig fornøyd med utdannelsen min i forhold til de barna jeg jobber med.

Opplever du at miljøet på ATH har dyktiggjort deg annet enn rent akademisk?

Mer informasjon Jeg var fjernstudent og hadde familie og barn når jeg studerte. Det var kun året med psykologi jeg reiste inn på skolen noen dager i uken. Men jeg ser at miljøet på skolen er svært bra, og jeg vil jo gjerne at mine barn skal få et år der.

Se våre nettsider www.ansgarskolen.no

• Bachelor i psykologi med religion og helse - Årsstudiet i psykologi - Ex.Phil og ex.fac (psykologivariant) - Fordypningsstudiet i psykologi med religion og helse - 60 studiepoeng som du selv bestemmer innhold i - Totalt 180 studiepoeng

Kontakt Helge Slotten: 38 10 65 38 eller slotten@ansgarskolen.no

* Studiene blir revidert i 2011

15 ANSGAR TEOLOGISKE HØGSKOLE


Musikk er livsviktig…

16 ANSGAR TEOLOGISKE HØGSKOLE

Det mener hvertfall Kristoffer på 14 år: ”Jeg vet ikke hva jeg hadde gjort uten musikken. Jeg hadde helt sikkert dødd!” Kristoffer sine ord har surret i Hege Beckmann sitt hode helt siden den unge gutten engasjert proklamerte dem.

Kristoffer var en av ti elever ved Ruseløkka skole i Oslo Hege intervjuet i forbindelse med sin hovedfagsoppgave i musikk, i 2000 – 2001. Tittelen på denne oppgaven ble ”Ungdom og musikk”, og det er dette arbeidet og Kristoffer sine noe urovekkende ord som ligger til grunn for at Hege nå jobber med en doktorgradsavhandling. ”Den livsviktige musikken”, er foreløpig tittel. Hege er en utadvent trebarnsmor som er utdannet høyskolelektor i musikk fra Høgskolen i Staffeldtsgate og Universitetet i Oslo. Hun har jobbet på Ansgarskolen siden 2001. I den tiden har hun vært med på å utvikle musikklinja ved bibelskolen og senere bachelorgraden ved høgskolen. Og nå er hun altså i gang med en treårig forskningsperiode, for å ta en doktorgrad ved Norges Musikkhøyskole i Oslo. Planen er at avhandlingen skal ligge ferdig i 2012. - Jeg ønsker å finne ut av om det finnes en praksis der ungdom opplever at bruk av musikk kan regulere eller påvirke deres helsetilstand. Hege forteller at da hun jobbet som timelærer i musikk ved Ruseløkka skole begynte hun å stille seg mange spørsmål. Hvem er disse elevene? Hvilken musikk hører de på? Hvilket


forhold har de til musikk? - Ungdom bruker utrolig mye tid på musikk, sier Hege. Allerede da hadde musikken begynt å bli mobil og mye enklere å få tak i. Nedlastning fra nettet og mindisk-spillere var ikke ukjente fenomener. I dag har ipod og mp3-spillere kommet for fullt, med mulighet for å lage egne spillelister til alle aktiviteter vi driver med.

til musikk? Krøker de seg sammen på sengen eller løper de en lang tur? Jeg tror slike kroppsteknikker også spiller en rolle i denne sammenhengen. Det jeg søker er fortellinger der ungdom opplever at musikkbruk er en positiv ressurs, noe som er med på å gjøre livet godt og i videre forstand kan gi en helseeffekt, forklarer forskeren engasjert.

På den ene siden er musikken blitt mer mobil enn noensinne, og på den andre siden er det mye skriverier og fokus på ungdommer og deres dårlige psykiske helse. Flere er deprimerte og opplever livet som vanskelig. Det spennende er alle de som forteller at musikken hjelper. Hege ønsker å fokusere på disse tre hovedpunktene i sin avhandling; ungdom, musikk og helse.

Beckmann er nysgjerrig. Hun er nysgjerrig på ungdommer. Hun er nysgjerrig på musikken i deres liv. Og hun er nysgjerrig på om musikk kan være en adferdsaktivitet. Vi har alle forskjellig adferdsaktiviteter. Vi gjør ting som i ulik grad kan virke forebyggende på helsen vår, som å spise sunt eller trimme regelmessig. Jeg ønsker å skape en bevissthet rundt musikken som en helseadferd. Musikken kan være et hjelpemiddel i møte med ungdommers helse. Det er en felles plattform for samtale, en inngangsport. Og jeg er spesielt opptatt av forholdet deres til teksten i musikken. Identifiserer de seg med teksten? Er det derfor de velger å høre på de og de sangene?

Hun skal intervjue 20 ungdommer i aldersgruppen 16 – 19 år og er på jakt etter fortellingene. - Jeg er interessert i opplevelsene deres med musikken. Hvordan bruker ungdom musikk i møte med for eksempel sorg, kjærlighet, angst eller depresjon? Hvordan bruker de musikk i forbindelse med ulike aktiviteter? Hvordan bruker de musikk til å regulere sinnstemninger? Og hvordan bruker de kroppen sin når de lytter

Avdeling Barn og Unges Psykiske helse, også kjent som ABUP, ved Sørlandet Sykehus er med på å finansiere Beckmanns forskning,

nettopp fordi dette er et område det er viktig og spennende å lære mer om. - Hva opplever ungdommene at de trenger i livet sitt? Kristoffer sine ord er utrolig dekkende. De trenger musikk, sier Beckmann. Hun har selv alltid vært utrolig glad i musikk. Hun har sunget fra hun var liten av, hvor karrieren begynte i barnekoret i kirken. Hun gikk på musikklinjen ved Vågsbygd Videregående Skole, og opplevde at musikkteoriene hun lærte der forandret på forholdet til hobbyen, i en positiv retning. Dermed ble det videre studier, og hobbyen ble gradvis et fagfelt hvor hun er i ferd med å opparbeide seg stor kompetanse og tyngde. Allikevel er den utøvende delen like viktig for Hege som noe annet. Hun er fortsatt aktiv som korist og solist, og er opptatt av å få bruke sangen og seg selv på en utøvende måte. Hege Beckmann har et langt løp foran seg, og er enda i begynnelsen av sin forskning. Hun skal snart i gang med intervjuene og gleder seg til å høre hva ungdommene har å fortelle. Selv om det er mye jobb og enda et stykke igjen er det spennende å forske på ”Den livsviktige musikken”.

17 ANSGAR TEOLOGISKE HØGSKOLE


Hvem skal spre gleden av musikk?

18 ANSGAR TEOLOGISKE HØGSKOLE


Musikkstudier

Fakta om studiet* Innenfor fagområdet musikk tilbyr vi:

Tenk på det - musikk favner og rører ved alle følelsene som bor i deg. Følelser det noen ganger kan være vanskelig å forstå eller dele med andre. Kraften i musikk. Selv de spinkleste toner evner å løfte et menneske ut av sorg og en enkel melodi kan fylle titusener med glede. Å være formidler av musikk er å eie en gave. En gave du kan dele med dine nærmeste eller også en hel verden.

Intervju student Navn: Bjørn Tore Aastveit Alder: 29 år Jobb: Ungdomsarbeider og lærer Studier på ATH: Bachelor i musikk

– På hvilken måte ser du at studiene ved ATH har hjulpet deg i din jobb?

Jeg vokste absolutt som menneske når jeg var der. Nærheten til lærere og medstudenter gjorde mye med meg. Selv om en kan mye er det alltid bra å komme innpå mennesker med

• Fordypningsstudie i musikk - Musikkutøving - Arrangering og låtskriving - Norsk musikk - Filmmusikk - Menighet og skolepraksis - Skriftlig fordypningsoppgave - Musikk-kulturforståelse - Musikkfilosofi¸ • Bachelor i musikk – Årsstudiet i musikk – Fordypningsstudiet i musikk – Ex.Phil og ex.fac – 60 studiepoeng som du bestemmer selv - Totalt 180 studiepoeng

Det har jo først og fremt hjulpet meg til å få jobb. Det faglige tar jeg inn i skolen og kan gjøre litt festligere ting i fagene der. Utenom er det jo veldig relevant i mine jobber med kor og band. Det har også forberedt meg til å ta master i musikkvitenskap UiO.

– Opplever du at miljøet på ATH har dyktiggjort deg annet enn rent akademisk?

• Årsstudie i musikk (60 studiepoeng) - Musikkhistorie - Musikkutøving - Pedagogisk teori med fagdidaktikk - Populærmusikkhistorie - Kristen sang og musikk - Arrangering og låtskriving

Mer informasjon andre bakgrunner og historier. Dette har gjort det lettere å igjen være lærer og leder for ungdom som jo også har sine historier.

Se våre nettsider: www.ansgarskolen.no Kontakt Kjetil Høyer Jonassen på 38106536 eller jonassen@ansgarskolen.no

* Studiene blir revidert i 2011

19 ANSGAR TEOLOGISKE HØGSKOLE


OASegründeren Det var en vinterdag i februar 1977. En liten gruppe unge, kristne ledere, de fleste med bakgrunn i Lagsbevegelsen, har invitert til seminar om Den Hellige Ånds gjerning. Blant dem er Jens-Petter Jørgensen som da var lærer på Bibelskolen (nå Høyskolen) i Staffeldtsgate. De håpet at hundre nysgjerrige sjeler ville komme å høre dem dele om den fornyelsen de selv hadde opplevd i liv og tjeneste. Men overrasket av den store pågangen måtte de bytte til stadig større lokaler. Til slutt var Storsalen i Oslo fylt med sine 1 200 seter, og det som senere skulle vise seg å bli Oase-bevegelsen var startet.

20 ANSGAR TEOLOGISKE HØGSKOLE


Forkynnelsen på det første møtet handlet om å leve i lyset og ta et oppgjør med konkrete synder. Den Hellige Ånd visste sin besøkelsestid og var sterkt til stede. Dette var lenge før mobiltelefonens inntog i norsk hverdag, og røde telefonkiosker var dens sjarmerende forløper. Etter møtet ble det lange køer til disse kioskene med bevegede mennesker som ringte nære venner og familie for å be om tilgivelse. For mange kristne ledere i Norge ble dette møte svært sentralt i deres troshistorie. For Jørgensen var det starten på tjue år som leder for Oase-bevegelsen. – Jeg var kanskje den av oss med mest nådegave til å organisere og lede, så da ble vel jeg frontfiguren, forklarer han ydmykt om ledervervet. Oase-bevegelsen utviklet seg til å bli en fornyelsesbevegelse for hundrevis av menigheter, og brakte Jørgensen rundt over hele landet. - I hele mitt voksne liv har jeg drevet med kristent arbeid og besøkt de ”underligste” steder i landet vårt. På mine turer oppdaget jeg mer og mer av hva kristne mennesker sliter med, forteller han om noe av erfaringene fra de mange små grender til store byer i vårt langstrakte land. I 1997 sluttet han som leder for Oase. Han var en periode journalist i avisen Vårt Land. Men erfaringene med kristne, både store ledere og vanlige folk, som slet med mye uoppgjort og uforløst i livet, fortsatte å pirre nysgjerrigheten. - Er det mulig å forebygge noe av dette? Hvorfor er

det så mange pastorer og ledere som blir utbrent? Eller brennende, herlige kristne som snakker og drømmer om vekkelse, men ikke klarer å føre en vanlig samtale med sidemannen, spør han. På slutten av 90-tallet kontaktet han rektor Lars Råmunddal på Ansgarskolen og delte noe av sin nød. Skolen var selv i en periode hvor de lette etter en god og sunn spiritualitet, og Jørgensens henvendelse fikk god respons hos ledelsen. – Med min bakgrunn fra ulike kirkelige sammenhenger kjente jeg meg svært hjemme i skolens spiritualitet. Og så hadde jeg et kall til å bygge bro mellom den akademiske teologi og eget liv, forklarer han engasjert. Som lærer ved skolen, og pastor i Lørenskog Frikirke, gav han ut boken ”Sterk nok til å være svak”. Den ble en bestselger og gitt ut to ganger med til sammen 5 000 solgte bøker. – Hadde alle våre bøker solgt så bra, hadde det godt veldig bra for forlaget, sier forlagssjef Asle Dingstad. Boken har betydd mye for mange slitne kristne, og brukes aktivt i undervisning på skolen. Og nå er det enkelt å se at vi har kommet nær Jørgensens hjertesak. Han legger ut om et gudsbilde som må romme hele livet, fra kriser og sykdom til de mest salige øyeblikkene. Om en tro som tåler akademiske utfordringer og at vi har mye til gode fra Gud!

logi. Eller ærlighetsteologi? Mange studenter ved Ansgarskolen husker godt seminartimene til Jens-Petter om disse temaene. Sjelden blir en sal med unge mennesker så oppslukt i hva en voksen mann har å fortelle om sitt eget liv. – Det blir mer og mer meningsfylt å undervise jo eldre jeg blir. Nå er ikke behovet for å være godt likt, eller kul som studentene sier, så sterkt som før, forteller han om lærerrollen. Og Jørgensen har et rikt liv med mange historier å fortelle. Disse skaper gjenkjennelse hos studentene, som ofte kommer med bekreftende nikk og smil. – Av og til kan en bli litt usikker på om en gammel manns erfaringer er noe de kan relatere til, men det gjør de tydeligvis, sier han. Og i følge studentene er det han kommer med viktig. - Ansgar er jo en skole som utdanner mange til tjeneste, både frivillig og lønnet. Da er det så viktig å bli kjent med seg selv, rydde opp i egen bagasje og slik bli satt fri til å tjene med de gavene og den utrustningen en har, sier praktisk teologi-student Hanne Beate Solbakken før hun legger til, – Og så tør han å være seg selv. Han er åpen og ærlig med livet sitt og det er ganske tøft gjort. - Det virker som at mange ungdommer har et stort behov for fedre og mødre i troen. Å høre at eldre mennesker har en sterk lengsel etter Gud. Dette er kjempeartig, avslutter Jørgensen med et hjertelig smil.

Elendighetsteologi. Herlighetsteo21 ANSGAR TEOLOGISKE HØGSKOLE


Hvem skal fortelle henne hvem hun er?

22 ANSGAR TEOLOGISKE HĂ˜GSKOLE


Praktisk teologi

Fakta om studiet* Innenfor fagområdet praktisk teologi tilbyr vi:

Du har sittet på kirkebenken så mange ganger. I sorg, i glede, i stillhet. Omgitt av trygge vegger under takets hvelving, lyttet og kjent ordene strømme inn som gjennom naken hud. Forstått, blitt trøstet, kjent styrken. Kanskje vet du det allerede. At det en dag er dine ord som skal nå mennesker, åpne dører og slippe lyset inn.

Intervju student Navn: Håvard Haugland Alder: 28 år Jobb: Ungdomspastor Hånes Frikirke og konsulent i FriBu Studier på ATH: Kristendom grunnfag, mellomfag og et halvt år praktisk teologi.

• Bachelor i praktisk teologi – Årsstudiet i praktisk teologi – Årsstudiet i Kristendom, religion og livssyn – Fordypningsstudiet i Kristendom, religion og livssyn – Ex.phil og ex.fac – Totalt 180 studiepoeng

– På hvilken måte ser du at studiene ved ATH har hjulpet deg i din jobb? – Dyktige lærere og et bra studieopplegg gjorde det veldig mye lettere å være student. Og spesielt fagene i praktisk teologi er jo veldig relevant for mitt arbeid. Det var kjempebra faktisk! Da fikk en tid til å reflektere og tenke over praktiske problemstillinger en møter i arbeidslivet etter utdanning.

– Opplever du at miljøet på ATH har dyktiggjort deg annet enn rent akademisk? – Lærerne er delaktige på en veldig positiv måte i studentenes liv. De er tydelige forbilder og lærere på

• Årsstudie i praktisk teologi (60 studiepoeng) - Personlighet og ledelse - Ledelse og utvikling av kirke og menighet - Kommunikasjon og forkynnelse - Praktisk menighetsbyggende arbeid - Praksisperiode - Spiritualitet, mentoring og sjelesorg - Oppvekst, religion og identitet - Seksuelle overgrep i kirke og menighet

Mer informasjon samme tid. Tar seg tid til å lytte og gå sammen med studentene gjennom både faglige og mer personlige ting. Og så er jo studentmiljøet veldig bra. Det er mange som begynner på skolen som har et oppriktig ønske om å fremme Guds rike og jobbe for at gode ting skal skje.

Se våre nettsider www.ansgarskolen.no Kontakt Øyvind Skjegstad på 38106544 eller skjegstad@ansgarskolen.no

* Studiene blir revidert i 2011

23 ANSGAR TEOLOGISKE HØGSKOLE


teologistudier

kristendom, religion og livssyn

masterstudie i kristendom

Intervju student

Etter tre år med brede studier innen kristendom og teologi kan du endelig kaste nota ut på dypet. Det er på tide å finne svaret på ditt favorittspørsmål og endelig har du tid og kunnskap. Kommer du til å finne det her ute, sammen med andre ivrige studenter og kunnskapsrike lærere?

Navn: Tine Glenna Alder: 28 Jobb: Sykepleier Studier på ATH: Bachelorgrad i KRL

På hvilken måte ser du at studiene ved ATH har hjulpet deg i din jobb?

Opplever du at miljøet på ATH har dyktiggjort deg annet enn rent akademisk?

Det har gitt meg kunnskap til å møte pasienter i vanskelige situasjoner som f.eks på dødsleiet, eller pårørende som jo også ofte har det vanskelig. Det som har hjulpet meg spesielt er pastoralpsykologi- og sjelesorgundervisningen.

Den er en fase i livet hvor en ofte går gjennom personlige prosesser som handler om å ta noen valg om hvordan en vil leve livet. Da er det utrolig godt å ha et slikt miljø som Ansgar Teologiske Høgskole er med lærere, studentpastor og studenter som støtter og veileder en ut fra der en er.

24 ANSGAR TEOLOGISKE HØGSKOLE

Ansgar Teologiske Høgskole tilbyr mastergrad innen kristendomskunnskap med fordypning i Det nye testamentet. I løpet av det første året vil du lære koinégresk og slik kunne lese evangeliene og brevene på grunnspråket. Flere emner innenfor nytestamentlig teologi vil gi deg enda mer dybdekunnskap om disse spennende og livsforvandlende ordene. Tekster som har preget historien helt siden de ble lest opp i Korint eller Roma for første gang. Det andre året skal du selv legge ut på din egen lille forskningsprosjekt. Nå er det din tur til å skrive en avhandling om en tekst eller tema du selv velger. Du får god veiledning fra våre lærere både i grupper og individuelt med læreren. På lesesalen får du en egen fast pult hvor du sammen med de andre masterstudentene virkelig kan fordype dere i oppgaven.

Som bachelorstudent var du innom alt fra Brahman og hinduisme til Martin Luther og teologihistorie. Nå kan du endelig grave dypere i Det nye testamentet og se hvilke svar det gir på mange av våre spørsmål. Gjennom to tusen år har mennesker sett til disse tekstene for å finne trøst, håp, glede og ikke minst veiledning i små og store valg. Hva kommer du til å finne? Etter endt utdanning er du svært godt utrustet til tjeneste i kirke, skole og samfunn. Verdens håp er Jesus Kristus og det er han vi leser om i Bibelens tekster. Nå har du en svært god utdanning til virkelig å fortelle, forklare og ikke minst vise med livet ditt verden hvem Han er. I tillegg er du også et veldig godt grunnlag til videre akademiske studier i teologi.


exphil og exfac

Fakta om studiene* Innenfor fagområdet teologi tilbyr vi: • Årsstudie i Kristendom, religion og livssyn (60 studiepoeng) - Bibelen - Fag og formidling - Kirkehistorie - Andre religioner - Kultur og livssyn - Kirkens tro • Fordypningsstudie i Kristendom, religion og livssyn (60 studiepoeng) - Teologihistorie med vekt på evangelikal teologi - Etikk med vekt på modernitet - Bibelvitenskap - Hermeneutikk og kristendommens jødiske røtter - Religionsfrihet og økumenikk - Eskatologi og karismatisk teologi

Mer informasjon Se våre nettsider www.ansgarskolen.no Kontakt Øyvind Skjegstad på 38106544 eller skjegstad@ansgarskolen.no

• Bachelor i Kristendom, religion og livssyn – Årsstudiet i Kristendom, religion og livssyn – Fordypningsstudiet i Kristendom, religion og livssyn – Ex.Phil og ex.fac – 60 studiepoeng som du bestemmer selv – Totalt 180 studiepoeng • Bachelor i teologi – Årsstudiet i Kristendom, religion og livssyn – Fordypningsstudiet i Kristendom, religion og livssyn – Ex.Phil og ex.fac – Gresk og hebraisk språk – Totalt 180 studiepoeng • Master i Kristendomskunnskap (NT) 60 studiepoeng masteremner 60 studiepoeng masteravhandling - Gresk grammatikk - Nytestamentlige tekster - Kristologiske tekster - Romerbrevet og Johannes Åpenbaring - Bibelteologi - Vitenskapsteori med vekt på hermeneutikk - Metodekurs for bibelvitenskap - Mastergradsavhandling i Det nye testamentet

* Studiene er under revisjon. Nytt studie i Religion, livssyn og etikk (RLE) kommer i løpet av 2011.

Intervju Navn: Torstein Tollefsen Jobb: Professor i filosofi ved universitetet i Oslo. Gjesteforeleser på Ansgarskolen. De aller fleste studenter ved høgskoler og universiteter har lest en bok av Torstein Tollefsen. Sammen med to andre forfattere har han skrevet boken Tenkere og ideer som er blitt en populær lærebok i faget examen philosoficum. I følge studentene ved ATH er dette tydelig i forelesningene. Han kan faget ut inn, vet hvilke fallgruver som finnes, vanlige misforståelser og hva som er viktig for studentene å forstå. En student forteller at Tollefsen noen ganger sier de samme setningene flere ganger, ekstra tydelig og presiserende, slik at de som noterer skal få det riktig. Da har du kontrollen!

– Torstein, hva gav deg interessen for filosofi? – Troen min har på mange måter åpnet for ettertanke. Ønsket mitt har vært å gjennomtenke de forskjel-

lige mulighetene en har i et kristent verdensbilde og samtidig kunne ta hensyn til vitenskapen. Troen er en grunnlegende ting hvor kristendommen har en egen form for rasjonalitet, noe som jeg synes er bra å vise frem.

– Mange synes det er svært utfordrende for troen å møte filosofifagene. Hvordan opplever du selv det? – Jeg har aldri hatt noen trang til å dyrke tvilen. Jeg bestemte meg ganske tidlig for å leve et kristent liv, og ser derfor ikke poenget med å lete etter tvilen. Guddommelige ting overgår vår evne til å bygge klare tanker og oppfatninger. Men det betyr ikke at de ikke er rasjonelle - vi bare forstår dem ikke fullt ut selv. – Hvorfor reiser du helt fra Oslo for å forelese noen studenter ved Ansgar? – Det er egentlig flere årsaker. I begynnelsen var det helt enkelt at jeg ble invitert, noe som jo var gledelig. Men utover det så synes jeg det er spesielt spennende å undervise kristne studenter. De har godt av at noen utfordrer dem og motiverer dem til å bruke sine intellektuelle evner. Det synes jeg er viktig! Og så har jeg etter hvert fått noen gode kolleger her som jeg setter pris på.

Fakta om exphil og exfac • Exphil er kort forklart filosofihistorie • Exfac er kort forklart vitenskapelig metode. • I exfac er det to ulike varianter: - Teologivariant - Psykologivariant • Begge emnene er på ti studiepoeng. • Disse inngår i alle bachelorgrader på ATH.

25 ANSGAR TEOLOGISKE HØGSKOLE


Bachelorstudier

Ordliste

Som ny student er det mange begreper og ting en må vite. Her kommer en kort liste:

Gradsstruktur

Utdanningsplan

Studiene er normalt organisert som årsenheter (100-nivå), fordypningsstudier (200-nivå), bachelorgrader (3årig) og mastergrader (2-årig). Det er mulig å bruke studier tatt ved ATH i en bachelorgrad ved en annen høgskole eller universitet, eller omvendt.

Alle studentene vil få en utdanningsplan som skal gi en oversikt over studieløpet. Denne skal gi deg sikkerhet for at du kan ta de emnene du ønsker og gjennomføre dem i løpet av tiden du planlegger å være student på Ansgarskolen. Vi ønsker å følge deg tett opp som student, slik at du kan få gjennomført dine studier på normert tid.

Studiepoeng Omfanget av et studium oppgis i studiepoeng. Ett års studium utgjør normalt 60 studiepoeng.

Studieveiledning Noen ganger kan det være greit å snakke med noen om studiene og hvilke studieplaner en skal legge. Dette er en helt uforpliktende samtale og veiledningen handler ikke bare om studiene på ATH, selv om det er de vi kan best. Ta gjerne kontakt med oss på post@ansgarskolen.no eller 38106500. Tjenesten er åpen for alle, også de som ikke er student hos oss.

Studiehåndboka Studiehåndboka blir lagt ut på nettsidene våre, www.ansgarhogskole.no Her vil alle timeplaner, studieplaner, oppmeldingsfrister og mye annen viktig informasjon bli lagt ut fortløpende når vi har dem klar.

Examen philosophicum og examen facultatum Dette blir ofte forkortet til exphil og exfac, og inngår som en obligatorisk del av bachelorgradene ved ATH og tilsvarer hver for seg 10 studiepoeng.

Undervisning Undervisningen foregår stort sett som forelesninger eller seminarer. Det veksles mellom eksamensformer som skriftlig, muntlig og oppgaveskriving. Studerer du musikk får du instrumentundervisning og ulike typer gruppeundervisning.

Bachelorgrad En bachelorgrad er et tre-årig studieløp, med totalt 180 studiepoeng.

Mastergrad En mastergrad er et to-årig studieløp med totalt 120 studiepoeng etter endt bachelorgrad. Den avsluttes med en masteravhandling.

Opptakskrav For å bli tatt opp til studier ved ATH kreves det ordinært generell studiekompetanse. For personer over 25 år er det mulig å søke på grunnlag av realkompetanse.

Samordna Opptak

studiene ved ATH foregår gjennom Samordna opptak. Søknadsskjema og Søkerhåndbok finnes på SO’s hjemmesider www.samordnaopptak.no eller kan fås på videregående skoler eller ved å ta kontakt med Ansgarskolen.

Søknadsfrist Det er ulike frister for søknad gjennom Samordna Opptak: 1. mars: Utvalgte grupper (se samordnaopptak.no) 15. april: Ordinære søkere. Fordypningsstudier og masterstudier på ATH har lokalt opptak. Første opptak til disse er 15. april. Ved ledige plasser er det fortløpende opptak frem til studiestart.

Lånekassen Lånekassen gir lån og stipend til alle studier ved ATH. Du finner all informasjon du trenger på www. lanekassen.no. Der kan du også søke om stipend og lån.

Døgnåpen Opptakstelefon 99 09 18 80 Er det noe du ikke forstår, usikker på om du har gjort riktig eller rett og slett synes det var greit om noen forklarte deg litt? Ring oss når som helst på vår døgnåpne opptakstelefon 99 09 18 80. Du kan selvsagt også ringe oss på dagtid på 38 10 65 00, sende en e-post til post@ansgarskolen.no eller sjekke våre nettsider www.ansgarskolen.no

ATH har studieprogram påbachelornivå innenfor fagområde: teologi, psykologi, musikk og interkulturelle studier. De fleste studieprogrammene har et fast løp de to første årene, mens tredje året har flere valgmuligheter. Kravene for å få en bachelorgrad ved ATH er: • Et årsstudium (60 studiepoeng) • Et fordypningsstudium (minimum 20 studiepoeng) • Examen philosophicum og Examen facultatum (20 studiepoeng) • Til sammen 180 studiepoeng • Minst 60 studiepoeng må være avlagt ved ATH

60 studiepoeng + årsstudium

20 til 40 studiepoeng fordypningsstudium

+

20 studiepoeng + Exphil og Exfac

60 til 80 frie studiepoeng

Masterstudier Ved ATH kan du ta Master i kristendomskunnskap, hvor du kan velge fordypning enten i Det nye testamentet eller Det gamle testamente. Fordypning i Det gamle testamente gis kun ved nok søkere. Kravene til mastergrad ved ATH er: • Et språkstudium i enten koinégresk eller hebraisk språk (20 studiepoeng) • Emner i bibelteologi, eksegese, bibelvitenskaplig metode m.m. (40 studiepoeng) • Masteravhandling i bibelvitenskap (60 studiepoeng) • Til sammen 120 studiepoeng. 40 studiepoeng 60 studiepoeng 20 studiepoeng bibelviten+ + masterspråk skapelige emner avhandling

Fleksibelt undervisningsopplegg På flere av studiene på Ansgar Teologiske Høgskole kan en velge mellom to ulike undervisningsopplegg. Du velger i begynnelsen av et emne hva du vil gjøre.* Seminarmodell =

Selvstudium

=

Forelesninger

Forelesninger

+

Seminartimer

+

+ Seminaroppgave

Skriftlig eksamen

Opptak til bachelorgradene og års*Gjelder ikke for PSY100 og emnene hos Seksjon for musikk. Ta kontakt med skolen eller se www.ansgarskolen.no for nærmere forklaring.

26 ANSGAR TEOLOGISKE HØGSKOLE


BACHELORLØPENE* BA INTERKULTURELL FORSTÅELSE

BA MUSIKK

BA PSYKOLOGI MED RELIGION OG HELSE

BA TEOLOGI

BA Kristendom, religion og livssyn**

BA PRAKTISK TEOLOGI

100 nivå (60 studiepoeng) Selvvalgt emnegruppe

PRA 100 (70 studiepoeng) Praktisk teologi

EXP 100 (20 studiepoeng) Exphil, Exfac

MAK 500 (30 studiepoeng) Hebraisk og GT 100 nivå (60 studiepoeng) Selvvalgt emnegruppe

100 nivå (60 studiepoeng) Selvvalgt emnegruppe

100 nivå (60 studiepoeng) Selvvalgt emnegruppe

3.ÅR

MAK 500 (30 studiepoeng) Gresk og NT

2.ÅR

EXP 100 (20 studiepoeng) Exphil, Exfac

EXP 100 (20 studiepoeng) Exphil, Exfac

IFO 100 (40 studiepoeng) Interkulturell forståelse

MUS 200 (40 studiepoeng) Musikk

IFO 100 (60 studiepoeng) Interkulturell forståelse

MUS 100 (60 studiepoeng) Musikk

PSY100 (20 studiepoeng)

EXP 100 (20 studiepoeng) Exphil, Exfac

EXP 100 (20 studiepoeng) Exphil, Exfac

PSY 200 (40 studiepoeng) Psykologi med religion og helse

KRL 200 (40 studiepoeng) Kristendom, religion og livssyn

KRL 200 (40 studiepoeng) Kristendom, religion og livssyn

PSY 100 (40 studiepoeng) Psykologi

1.ÅR

EXP 100 (20 studiepoeng) Exphil, Exfac

KRL 100 (60 studiepoeng) Kristendom, religion og livssyn

KRL 100 (60 studiepoeng) Kristendom, religion og livssyn

KRL 200 (30 studiepoeng) Kristendom, religion og livssyn

KRL 100 (60 studiepoeng) Kristendom, religion og livssyn

* Alle bachelorløpene ved Ansgar Teologiske Høgskole vil bli revidert i løpet av 2011. ** Studiene er under revisjon. Nytt studie i Religion, livssyn og etikk (RLE) kommer i løpet av 2011.

ANSGAR TEOLOGISKE HØGSKOLE


Nettsider: www.ansgarskolen.no Telefon: 38 10 65 00 Døgnåpen opptakstelefon: 99 09 18 80 Faks: 30 10 65 99 E-post: post@ansgarskolen.no

Hvordan søker jeg? Alle søknader til høstens opptak på årsstudier må leveres på www.samordnaopptak.no Ønsker du opptak på fordypningsstudie eller masterstudiene tar du direkte kontakt med skolen. Søknadsskjema for vårens studietilbud legges ut på www.ansgarskolen.no Ønsker du å bo på Ansgar Studenthjem finner du søknadsskjema for dette på nettsidene, www.ansgarskolen.no

Mer informasjon Se våre nettsider www.ansgarskolen.no Kontakt opptaksleder Randi Haugland på 38 10 65 20 eller haugland@ansgarskolen.no

– mer enn skole! Adresse: Fredrik Fransonsvei 4, 4635 Kristiansand

Trykk: www.birkeland-trykkeri.no

Ønsker du å vite mer om Ansgarskolen?

Ansgar Teologiske Høgskole  

Ansgar Teologiske Høgskole

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you