Page 1

De Vleermuis | Editie 06 | maart 2012

De Vleermuis

Het clubblad van de Vereniging Parachutisten Centrum Teuge

11e World Pops Meet and Championships komt naar Teuge (P. 11) Over de nachtmerrie van iedere piloot (en springer!) (P. 22) Springen met een camera op je kop (P. 18)


Colofon C

Foto Voorpagina Yvonne Wiggers fotografeert Henny Wiggers tijdens zijn camerasprong voor een tandem vanuit een luchtballon.

Het clubblad van Vereniging Parachutisten Centrum Teuge De Zanden 11 d 7395 PA Teuge T. 055 - 32 31 604 F. 055 - 32 31 603 De Wolk 055 - 32 31 842 Redactie De Vleermuis Redactie Caren Alink Sylvia Krijnen Paulien de Vries Yvonne Wiggers Illustraties Lisa Hochstenbach Fotografie Stef Medved Yvonne Wiggers Saskia Zegwaard Edu Mertz Rogier Carper Vormgeving Moniek de With Verschijning volgende editie De 7e editie zal verschijnen in juni 2012. Uiterlijke aanleverdatum De uiterlijke aanleverdatum voor materiaal voor de 7e editie is dinsdag 1 mei 2012. Advertenties Wilt u adverteren in ons blad? Neem dan contact op met de redactie via vleermuis@ paracentrumteuge.nl. Kopij Kopij, foto’s en/of advertenties kunt u sturen naar vleermuis@paracentrumteuge. Drukkerij Rikken Print bv te Gendt Verantwoording De redactie is op geen enkele manier verantwoordelijk voor de inhoud van ingezonden artikelen. Zij behoudt zich het recht voor om artikelen te weigeren of in te korten.

I

Inhoud

4 5 6 7 8 9 11 14 16 18 22 27 29 30

Van het bestuur Voorwoord Beterschap Jolanda! The Parachute Whisperer Parapraat Paraspreuk 11e World Pops Meet and Championships komt naar Teuge Om je agenda mee te vullen Genieten met volle Teuge Tien Plus; Springen met een camera op je kop Remove before flight; Over de nachtmerrie van iedere piloot (en springer!) Teugse Tiepjes After Sky In de Wolk

De Vleermuis | 3


Oliebollen, appelflappen, lekkere hapjes en de uitreiking van De Gouden Dummy.

Van het Bestuur V

De nieuwjaarsbijeenkomst was weer een groot succes. Veel mensen waren aanwezig om elkaar een gelukkig Nieuwjaar te wensen. Ook Jolanda van den Brink was aanwezig, ondanks haar rug. Jolanda, leuk dat je er was en uiteraard blijven komen. We willen haar sterkte toewensen de komende periode met haar revalidatie. En natuurlijk niet te vergeten, Peter en Harm...gefeliciteerd met jullie prijs.

by Gerben Gorkink

Met een nieuw jaar horen ook nieuwe voornemens. Mijn wingload is de afgelopen jaren wat hoger geworden en een kleinere chute is daar niet de oorzaak van :-p. Het aantal sprongen is ook achterwege gebleven ten opzichte van andere jaren. Yvonne W. noemt me altijd de grondparachutist en dat wil wel wat zeggen. Springen, hardlopen en fietsen worden mijn activiteiten in het nieuwe jaar. Wat worden die van jou? Het Nationaal Paracentrum heeft een goed jaar achter de rug, zowel springtechnisch als financieel. Er zijn meer sport-

springers de lucht in gegaan dan ooit tevoren, ondanks het slechte weer. De JMP is eindelijk afgeleverd in Siegerland voor de ombouw. Tegen de tijd dat jullie dit lezen, wordt er al druk mee gevlogen en hoop ik dat het voorjaar gelijk is aan die van vorig jaar. We kunnen dan maximaal springen uit de omgebouwde kist. Over het financiĂŤle gedeelte meer in de ALV van 2011. Ik hoop dat we in 2012 net zoveel mogen springen als vorig jaar. Hierbij is de inzet van de vrijwilligers en medewerkers die evenementen organiseren onontbeerlijk. Ik wil die namens het bestuur en het MT dan ook hartelijk bedanken voor de inzet van het afgelopen jaar. Dat jullie 2012 net zo spectaculair mogen maken.

Hop, naar het seizoensopeningsfeest! En het thema dit jaar is‌ 4 | De Vleermuis


happy 2012 En dan is het al weer 2012...

Het jaar waarin de wereld vergaat (zeggen ze)... Dus een jaar waarin we gewoon heel veel lol moeten maken en lekker door gaan springen, voordat het te laat is :-). Doomsday is pas op 21 december, dus je hebt ruim de tijd om het luchtruim verder te verkennen en je springcapaciteiten te verbeteren! We hopen als Vleermuis-reactie ook dat we dit jaar nog wat meer leuke, grappige en boeiende stukjes van onze lezers te krijgen. Misschien is jullie het al opgevallen, maar de Vleermuis begint toch wel een beetje een standaard indeling te krijgen met vaste rubrieken en schrijvers. We zouden zo graag JULLIE aan het woord willen laten, dus kom op! Stuur eens wat in en laat je horen (en zien, foto’s zijn ook welkom)! Aan het begin van het jaar blikken we ook altijd even terug, en in deze Vleermuis zullen we zelfs wat verder gaan dan 2011: op onze middenpagina deze keer een collage

met foto’s van Hans Jonkers, uit de goede ouwe tijd. Veel lijkt er in de tijd niet veranderd: Para’s waren toen ook al een beetje gek ;-). Verder in de Vleermuis weer een tien-plus stukje. Eigenlijk zou het 200-plus moeten heten, want het gaat over de materiaal en risico-kanten van het camera-springen. Lees goed voordat je een camera op je kop gaat zetten! Ook een, weer zeer informatieve, Remove before flight ontbreekt niet. Tot besluit wens ik iedereen alsnog een fantastisch en veilig 2012-springjaar!

We gaan er wat moois van maken! Voorwoord V

by Caren Alink

De Vleermuis | 5


I AM STRONG

Beterschapswens B

6 | De Vleermuis

Tot onze grote schrik heeft Jolanda van den Brink aan een ongelukkige landing aan het eind van het springseizoen 2011 uiteindelijk een dwarslaesie overgehouden. Jolanda, die iedereen waarschijnlijk het beste kent als degene die hen weer veilig van het veld naar de hangaar brengt, ligt momenteel in de Sint Maartenskliniek in Nijmegen, alwaar ze aan het revalideren is.

Heel veel kracht en sterkte Jolanda, you are strong!


by Trees van Mierlo

vraag 11

Stel via vleermuis@ paracentrumteuge.nl al je prangende parachute-vragen aan The Parachute Whisperer en hij geeft je antwoord op maat.

“Beste Parachute Fluisteraar. Waar moet ik op letten bij de pilotchute om geen vervelende problemen te krijgen?”

“Mensen doen altijd hee-eel erg moeilijk over de kill-line van de pilot. Ze checken het venster en nog eens en daarnaast zie ik ze naar de pilot kijken en sommigen wapperen er ook mee. Is dat allemaal niet een beetje overdreven?”

vraag 12

antwoord Let op dat de pilotchute goed gecockt is. In het venster van de bridle, vlak bij de pin, zie je een gekleurd deel van de lijn die erin loopt (de kill-line) tevoorschijn komen. Als je DAT ziet mag je aannemen dat de pilot goed genoeg gecockt is. Als je de pilot vergeet te cocken heb je 100% kans dat hij niet open gaat en dus een beetje gaat fladderen in plaats van dattie de bag uit de container lift en daardoor je parachute opent. Of mocht de bag er toevallig toch uitkomen (bij een nietgecockte pilot) heb je dikke kans dat hij gewoon dicht blijft zitten. Daar komt nog eens bij dat, als je dan een reserve procedure uitvoert, de lage weerstand van de pilotchute niet voldoende is om het geheel voldoende te scheiden van jou en je reserve. De mogelijkheid dat je door de niet gecockte pilot ook nog een verwarring met je reserve kan krijgen is dus groot. Je hoeft maar 1 ding te doen: check of je het gekleurde deel van de kill-line in de bridle in het venster ziet!

antwoord Een inner of kill-line die te kort is kan hetzelfde effect geven als een kill-line die NIET gecockt is. Door wrijving krimpt de lijn in de loop van de tijd. Dat betekent dat de pilotchute gedeeltelijk ingeklapt blijft, zelfs als de inner goed gecockt is. Dus na het cocken en het checken van het venster kijk je ook of daarmee de pilot voldoende uitgeklapt is en of binnenin de top niet naar beneden getrokken wordt. De pilot moet net zo lang zijn als het tape. Heb je behoefte aan meer materiaal informatie? Wip dan eens langs bij je rigger of bel 055-3231 928. De Vleermuis | 7


?

Een flard van een gesprek aan de bar:

“ Ik heb gehoord dat er weer wat veranderd is in het BVR. Voor camera springen is het een stuk verzwaard terwijl voor BASE niks geregeld is, snap jij dat nou? ”

P

?

?

Als je denkt...

?

?

...WAAR hebben ze het in hemelsnaam over?

Parapraat

by Roel Roeloffzen

Blijf dan nog even aan de lijn... en als jij ook zo’n zin opvangt waar je de ballen van begrijpt laat het ons dan weten op vleermuis@paracentrumteuge.nl. Dan maken we er een mooi item van op de pagina PARAPRAAT!!

BASE springen

Met een parachute van vaste objecten afspringen. BASE staat voor Building Antenna, Span en Earth, de 4 objecten waarvan gesprongen wordt. Er wordt slechts één parachute gebruikt. Begin er pas aan te denken als je flink wat ervaring met parachutespringen hebt.

BVR

?

Cameraspringen

?

Basis Veiligheids Reglement. Hierin staan de regels voor springen omschreven. Het is de basis waarop besloten is om parachutespringen door de KNVvL te laten regelen en niet door de NLA (Nederlandse Luchtvaart Autoriteit, de grote baas in Nederland op luchtvaartgebied).

?

Het woord zegt het al: parachutespringen met een camera en / of fototoestel om beelden van de sprong te maken. Van de vrije val of van het vliegen onder de parachute. De beelden kunnen gebruikt worden voor een team om beter te kunnen debriefen. Je mist (ook als ervaren springer!) toch wel een hoop van wat er allemaal om je heen gebeurt tijdens de sprong. Met video krijg je weer een totaalplaatje. Voor tandempassagiers vormt de DVD en eventueel foto’s een prachtig verslag van hun belevenis.

Bron: Para Lingo rubriek uit de SP geschreven door Roel Roeloffzen. Voor dit nummer bewerkt door Trees van Mierlo. In het Engels te vinden op http://www.dropzone.com/safety/resources/handbook/gloss2.shtml Heb je vragen of wenswoorden voor deze rubriek bel me dan op 0553231928 of mail naar trees@parachutecase.nl of vleermuis@paracentrumteuge.nl

8 | De Vleermuis


It’s the most exciting thing you have ever done with your pants on...

Stephen Coonts, ‘Flight of the intruder’


Adventure Gear Actioncamera’s en diverse accessoires van o.a. de merken: GoPro, Contour, Drift, V.I.O. en BulletHD

WWW.URBANSURVIVAL.NL 00000_URBAN SURV Adv.indd 1

17-02-2012 11:40:31


by Ronald van Rijn, World Top Pop #8 en voorzitter Stichting WPM 2012

28 juni

7 juli 2012

Van tot en met vindt er een uniek evenement plaats op Paracentrum Teuge. Uniek, omdat dit evenement waarschijnlijk maar één keer aan Nederland wordt toegewezen. Het evenement waarover ik schrijf is de “11e World POPS Meet and Championships”, ofwel: het officieuze wereldkampioenschap parachutespringen voor POPS.

11e World Pops Meet and Championships

komt naar Teuge! Het is inderdaad voor de elfde keer, dat dit wereldkampioenschap wordt georganiseerd. Dit evenement wordt om de twee jaar ergens in deze wereld gehouden. Organisatoren waren onder meer: Spanje, Zwitserland, Nieuw Zeeland, de Verenigde Staten en Australië.

De Vleermuis | 11


In 2010 werd het 10e wereldkampioenschap georganiseerd in Italië. Het spreekt voor zich dat er daar een Nederlandse ploeg aanwezig was. In de SportParachutist is daarover toentertijd uitvoerig geschreven. In Italië is, na een presentatie door ondergetekende, besloten om de 11e World POPS Meet toe te wijzen aan Nederland. Plaats van handeling: Teuge.

Uniek evenement op Teuge Dit wereldkampioenschap is bestemd voor POPS, ofwel parachutisten boven de 40 jaar. Als je die leeftijd hebt gehaald, dan kun je meespringen. Je moet dan wel ook nog lid zijn van POPS-NL. Op de site www. pops-nl.com kun je je aanmelden. Aan het evenement nemen naar verwachting bijna 200 parachutisten deel en ongeveer 50 niet-springers. Inmiddels is de voorinschrijving gesloten. Vele parachutisten hebben zich voor-ingeschreven. In totaal ongeveer 150 inschrijvingen uit 16 landen, waaronder Ukraine en Kazachstan! Als de definitieve inschrijving van start gaat rekenen we, ook voor dit wereldkampioenschap weer, op ongeveer 200 deelnemers.

12 | De Vleermuis

Zij kunnen deelnemen aan de volgende wedstrijdonderdelen: 4-way Nationals, 4-way scramble, 7-way speedstar, Sport Accuracy, Classic Accuracy, Hit and Rock. Daarnaast is er natuurlijk ruimte om funjumps te maken, mits het weer het toelaat. Voor de niet-springers wordt een partner programma georganiseerd: bezoek aan een molen, een klompenmaker, een brouwerij, het Airbornemuseum etcetera. Voor de organisatie van dit evenement is een aparte stichting opgericht (Stichting WPM 2012) en is er een stuurgroep gevormd. In die stuurgroep zitten: Igor van Aperen (judges), Hanneke van Aperen (partnerprogramma), Henny Wiggers (manifest), Gerben Gorkink (Sponsoring en algemene zaken), Henk van der Meijde (infrastructuur), Wim van Raalte (secretaris/penningmeester) en Ronald van Rijn (voorzitter). Deze stuurgroep heeft inmiddels al heel wat afgesproken en geregeld. Om een paar voorbeelden te noemen: • partnerprogramma onderdelen, hier wordt aan gewerkt • catering is afgesproken • een camping is gerealiseerd • de site is aangepast • inschrijfgelden en sprongprijzen zijn bekend • begroting is gemaakt En zo zijn er nog veel meer kleinere zaken inmiddels bekend.


Een uniek evenement op Teuge: met ieders hulp wordt het dat vast en zeker! Al met al een forse organisatie en een bijzonder evenement in Nederland. Zeker ook voor Paracentrum Teuge. Houd er nu in je planning alvast rekening mee dat, gedurende dit evenement, de “gewone” springers op Teuge niet altijd direct omhoog kunnen. De wedstrijd heeft enige prioriteit. Maar.... als je toch op Teuge bent in die periode, dan zal er vast wel wat voor je te

doen zijn. Vele handjes maken licht werk. Op dit moment zoeken we nog naar videomensen, die video’s willen/kunnen maken van de 4-way en 7-way sprongen. Heb je interesse, meld je dan aan bij Henny Wiggers. Je springt dan in ieder geval gratis. In de volgende Vleermuis weer meer over dit unieke evenement. Kijk tot de volgende Vleermuis ook eens op de site www. pops-nl.com voor meer informatie.

| 13


Terwijl veel springers zich in het winterweekend nog eens omdraaien in een warm nestje, zijn er altijd een paar bikkels die in de winter gewoon doorspringen. Hoe dan ook, dit jaargetijde is met name heel geschikt om je plannen te smeden voor het volgende springseizoen.

by Sylvia Krijnen

Om je agenda mee te Om je tijdens deze donkere, koude winterdagen een beetje warm te krijgen volgt hier alvast een voorproefje van de fun-events en de evenementen speciaal georganiseerd voor beginnende springers. Geen idee, maar wel leuk Het jaar start in april goed, met voor de tweede keer als seizoensstarter de No Clue What To Do en No Clue With Who wedstrijd. Een fun-wedstrijd om 2012 in stijl te starten. 4-way formatiespringen, waarbij je het exitfiguur weet, maar de rest van de sprong pas in het vliegtuig hoort! Voor mensen met weinig tot geen FS4 ervaring is er de No Clue With Who, waarbij je wel de sprong uitloopt, maar pas bij het vliegtuig hoort met wie je springt.

14 | De Vleermuis

Get your skillz on Ben jij net begonnen met onze mooie sport en wil je leren om met anderen te springen? Dat kan via het Teugse Relatief Instructie Programma, oftewel TRIP! Om te kunnen TRIP-pen heb je minimaal 25 vrijeval sprongen nodig en een boel zin om nieuwe dingen te leren. En net als een programma voor formatiespringen is er ook een programma voor 1-op-1 freeflyen met een instructeur. Er wordt wel sterk aanbevolen eerst het ‘platval programma’ te doorlopen voordat je je opgeeft om de freefly instructiesprongen (FRIP) te maken.


In 2012 ga je regelmatig georganiseerde TRIP en FRIP dagen tegenkomen. Hou de Paracentrum Teuge site in de gaten! Deze dagen staan er namelijk TRIP instructeurs voor je klaar om je in maximaal 10 sprongen te leren veilig met anderen het luchtruim te doorklieven en FRIP instructeurs om je te assisteren bij je eerste stappen op freefly gebied. Leden van onze club betalen maar 1,5 slot (!), niet-leden ook slechts hun eigen slot en die van hun instructeur.

Deze mogelijkheid om snel te leren springen met anderen wil je niet missen! Bijvoorbeeld niet omdat je in juni en september weer mee kunt doen met de TRIP-

vullen in 2012 UP wedstrijd: een FS3-scramble, waarin beginnende springers op een ongedwongen manier kunnen kennismaken met het competitief formatiespringen. Met een gemiddelde deelname van 20 enthousiaste springers en 10 nog enthousiastere coaches bij de edities in 2011 belooft het aankomende jaar veel mooie TRIP UP momenten. En wie weet, misschien ook wel, net als afgelopen jaar, wel drie nieuwe FS4 teams! Wat de POPS kunnen, kunnen wij ook! Na een vijftal zeer feestelijke 5-way Speed-

star Scramble wedstrijden in de afgelopen 2 jaar wordt het tijd om er een schepje bovenop te doen. Elders in deze Vleermuis kun je lezen over de 11e World POPS Meet and Championships. Een wedstrijdonderdeel daarvan is de 7-way speedstar. En wat de parachutists over phorty (POPS) kunnen, kunnen wij ook.. Voor de gevorderde springers is er daarom in juli 2012 de 7-way Speedstar Scramble! Zelfde opzet als de vijf vorige scrambles, want de inmiddels beruchte “opdrachten” mogen niet ontbreken. Ben je nog niet zo ver om in 7-ways mee te springen? Niet getreurd, natuurlijk is er voor jou een, even zo leuk, aangepast programma. Van begin tot eind Al een beetje warm geworden? 2012 is pas net begonnen, maar jij weet nu al wat je de laatste dag van het Teugse springseizoen gaat doen. Voor in oktober een spetterend Einde seizoensfeest losbarst doe jij natuurlijk mee aan de fun-wedstrijd overdag. Wat voor fun-wedstrijd hoor ik je denken? Dat is nog even geheim… De precieze data en inschrijfmogelijkheden voor alle bovengenoemde evenementen vind je te zijner tijd terug op de Paracentrum Teuge site, Facebook, Paraforum en de Vleermuis. Hou het in de gaten, want het belooft een waanzinnig jaar te worden :-D.

Kun je niet wachten en wil je meer weten, trek me dan (zachtjes) aan mijn staart als ik op Teuge ben of mail naar skrijnen@hotmail.com!

De Vleermuis | 15


Genieten G


met volle Teuge Gouwe Ouwe! fotograaf Hans Jonkers


Springen met

By Caren Alink

Tien Plus

Do’s & Dont’s


een camera op je kop Een video van de sprong van jezelf en je springmaatjes: lachen om de gekke manoeuvres, leren van de fouten die je nog eens terug kan kijken, en gewoon leuke beelden maken van jouw favoriete hobby! Het lijkt zo simpel en leuk, en zeker in deze tijd van veel kleinere en goedkopere camera’s ook een haalbare zaak voor bijna elke springer... zou je denken… Maar dat het allemaal niet zo simpel is, en je dus niet zomaar een cam op je kop moet (en mag) zetten, wordt hopelijk duidelijk in dit artikel. De regels Als eerste de officiële Nederlandse regels rondom cameraspringen: Artikel 510 Beschermende verplichtingen voor bijzondere sprongen Lid 1. Voor het eerste gebruik van een camera-uitrusting (foto en/of video) gelden de volgende eisen: • Schriftelijke toestemming van de instructeur, én • voor vrije val sprongen: B-brevet en 200 formatiesprongen en een juist ingestelde en gedurende de sprong hoorbare audiohoogtemeter, of • voor CF-sprongen: B-brevet en 10 CF-sprongen Risico’s De regels zoals die hier boven zijn aangegeven zijn er niet voor niets: ook al zijn de camera’s op dit moment erg klein en licht, het meenemen van een camera bij het springen geeft extra risico. Het kleinste risico, zeker gezien de grootte van de huidige camera’s, is het fysieke risico van het haken van je lijnen aan een onderdeel van je camera uitrusting, en de

extra krachten die je nek krijgt te verduren tijdens de opening vanwege het additionele gewicht. Veel belangrijker is het mentale aspect aan het springen met een camera. Er is niemand die zich niet laat afleiden door zijn camera. Hoezeer je ook denkt “alleen maar je sprong vast te gaan leggen”, je wordt afgeleid. Daarom wil je (en moet je volgens de regels) voldoende sprongen hebben gemaakt om wat routine gekregen te hebben in je springen. Je zal je routine nodig hebben wanneer je alleen nog maar aan beelden kan denken in vrije val. Techniek De belangrijkste stelregel met betrekking tot de techniek van het cameraspringen is dat je zelf de discipline op een behoorlijk niveau moet kunnen uitoefenen, alvorens een camera op je kop te zetten. Je wil zo min mogelijk bezig zijn met de sprong, zodat je ruimte overhoudt om aan de camera-aspecten te denken. Neem daarom ruim de tijd, met voldoende cameraloze sprongen, om jouw discipline te beoefenen en je allerlei situaties meester te maken. Pas daarna ben je vrij genoeg ‘in je hoofd’ om ook de extra afleiding van een camera te behappen.

De Vleermuis | 19


het formaat. Meestal gemakkelijk te bedienen, kwaliteit van de beelden wordt steeds beter. Denk wel goed na hoe je je camera monteert, waar en hoe zet je je camera op je helm zodat de kans dat er een lijn omheen komt te zitten zo klein mogelijk is? Materiaal In de loop van de jaren heeft de camerauitrusting een behoorlijke verandering ondergaan. Niet alleen is alles kleiner geworden, maar zeker ook beter betaalbaar. Hieronder volgen een aantal zaken die je in het achterhoofd kunt houden bij aanschaf:

Camerahelmen zijn er in verschillende soorten en maten (en prijzen!). Bedenk wel dat je eigenlijk altijd zelf aan het knutselen zult moeten gaan om je camera te bevestigen (gaatjes boren, enz). Alternatief kan zijn om dat uit te besteden bij een ervaren (camera-)man/bedrijf. In Nederland hebben we bv JLO die jouw helm kan ‘tunen’.

Videocamera’s • Sony is sinds jaar en dag favoriet van de professionele cameraspringer. Niet alleen vanwege de kwaliteit en betrouwbaarheid, maar ook de mogelijkheid tot het aansluiten van bv een externe bediening (Hypeye of Cameye) • Harddisk camera’s zijn niet echt bruikbaar: de ingebakken ‘valpreventie’ (bescherming HD) zorgt er voor dat tijdens de vrije val de camera zal afslaan. • Flashdrive/solidstate camera’s zijn zeer gewild bij de niet-professionele cameraspringer, met name vanwege de prijs en

Let bij de helm op de volgende punten: • Quick release: indien je een probleem hebt en je helm MOET af, dan is het zeer gewenst een quick release op je helm te hebben die het mogelijk maakt camera EN helm af te gooien. • Pasvorm: je wilt stabiele beelden maken, en je wilt je nek niet bezeren bij de opening: dan is het verstandig om een ‘tight-fit’ helm te zoeken die prettig, maar strak genoeg, om je hoofd past, en dus zo weinig mogelijk speling geeft. Kies niet zomaar de goedkoopste optie, extra veiligheid mag wat kosten!

20 | De Vleermuis


Kleding Voor Freefly of CF kan je je normale kleding aan. Voor het platter-vallende gebeuren ben je al gauw aangewezen op wings, om een aangename range van snelheden aan te kunnen.

om eens een bakkie te doen met een camerapersoon van je DZ. De meeste videoten willen maar wat graag vertellen over hun passie, en kunnen goede tips en tricks geven. De beste tip is:

Ga voor je je pak gaat kopen of proberen een briefing vragen aan een videoot op het centrum, en ga eerst solo zonder camera kijken of jij het pak vliegt of andersom. Laat je bijvoorbeeld uitleggen waar dat gevaarlijke gat zit waar je pilot doorheen past! Laat je door dit artikel ook niet al te veel schrik aanjagen, je moet even wennen aan het vliegen met wings, maar je krijgt er gauw genoeg gevoel voor, je hebt namelijk al 200 formatiesprongen gehad!

bezint eer ge begint. Probeer vooraf alles te bedenken wat er mis kan gaan, en hoe je op zo’n moment moet handelen. Als je het op de grond al bedacht of gehoord hebt heb je niks nieuws te verzinnen op 3000ft tegen 200km/h!

Parachute - harnas Voor cameraspringen is het aan te raden om eens goed na te denken of je je RSL wil behouden. Misschien wil je zeker zijn bij een probleem dat je main niet per ongeluk nog om je camarahelm verstrikt zit, en je dus ZELF wilt beslissen wanneer je je reserve opent, misschien zie je meer in de voordelen van je RSL. Laat het in ieder geval een bewuste keuze zijn. Daarnaast zijn er maar weinig cameraspringers die met wings en een pull-out systeem tegelijk springen, je wings kunnen het ver weggooien van je pilot wat tegenwerken, en je burble is wat groter. Meer info / voorbereiding Voordat je aan de gang gaat met een camera bij het springen is het aan te raden

** source: BVR – Handboek sportparachutist

De Vleermuis | 21


A pilot’s nightmare… and jumper’s too...

by Bryan Meijers

Remove before flight

Een Cessna 208B Grand Caravan zonder staart vliegt niet meer, of beter gezegd, is niet meer te controleren. Op Youtube (1) staan beelden van een tollende Caravan zonder staart, die vervolgens crasht en in brand vliegt......


Dit ongeval is gebeurd in Australië. Tijdens een 4-way exit opent de reserve parachute van een springer in de deur van de Caravan en de springer wordt richting de staart van het vliegtuig getrokken, waarbij de springer net onder het horizontale staartvlak en de parachute net over het horizontale staartvlak gaat. Het gevolg is dat de lijnen net boven de risers vast kwamen te zitten tussen het horizontale staartvlak en hoogteroer. Na onderzoek is berekend dat de geopende reserve parachute ongeveer 1,6 ton trekkracht heeft geleverd op het staartdeel waardoor de gehele staart van de Caravan is afgebroken.

De springer heeft dit niet overleefd. De overige springers hebben het vliegtuig kunnen verlaten en ook de piloot. Ternauwernood overigens, de piloot die als laatste via dezelfde deur als de springers het vliegtuig wilde verlaten, werd verrast door de roldeur die vlak voor zijn neus was dichtgeslagen. De piloot kreeg de deur in eerste instantie niet meer open, na verwoede pogingen lukte het hem uiteindelijk op 1.000ft hoogte alsnog de deur net ver genoeg open te krijgen om het vliegtuig te kunnen verlaten.

Nu je dit leest zou je kunnen denken: “Ach, Australië, dat is erg ver van huis”! In dat geval kan ik je vertellen dat een dergelijk ongeval ook dichter bij huis is gebeurd in Rotterdam eind 1997, met dodelijke afloop.

En nog dichter bij huis, amper een jaar geleden op Teuge, gebeurde het bijna. Ook

hier een premature reserve opening tijdens het uitklimmen voor een 4-way exit. Gelukkig gingen de parachute en de springer rakelings langs de staart. Maar het scheelde weinig, centimeters… De beelden staan op youtube (2).

De Vleermuis | 23


Zijn er nog meer van dit soort voorvallen? Ja hoor, meerdere. Wederom gewoon dicht bij huis, op Teuge. Een paar maanden geleden nog een premature main parachute opening van een tandem en een paar jaar eerder een 4-way exit met ook een premature main parachute opening, zie Youtube (3). De laatste twee voorvallen betreffen overigens openingen direct na de exit, doordat de droque/pilot uit de pouch was gevallen in het vliegtuig. Maar goed, je moet er niet aan denken wat ook hier had kunnen gebeuren als de droque/pilot eerder uit het vliegtuig waren gewaaid.

Het rig schuurt langs de bovenrand van de deur

De reservepin is uit de loop gedrukt, pilotchute popt er uit

24 | De Vleermuis

Ongeval (1) en voorval (2) zijn ontstaan tijdens het uitklimmen voor exit, door van binnenuit, met het gezicht infacing het vliegtuig en met het achterwerk naar buiten gericht (dus achterwaarts) de juiste positie in te nemen, eventueel met headjam. Als hierbij het rig langs de bovenrand van de deur schuurt, of langs de horizontale metalen bar, dan kan je de reservepin uit de loop drukken. Dit risico is bijzonder groot bij wat oudere rigs, waarbij de reserve pincover flap aan de onderkant niet is �weggetucked�, zoals je tegenwoordig steeds meer bij moderne rigs ziet. Maar let op: Ook bij een gloednieuw modern rig kan dit gebeuren! Het voorval met de tandem en voorval (3) ontstaan door bijvoorbeeld over de vloer te schuiven met het rig waardoor de pilotchute ergens kan blijven hangen en uit de pouch van het rig wordt getrokken.


5. Wees extra voorzichtig met uitklim men als je jezelf positioneert voor een head-jam exit en gebruik niet je rig als “geleider rails” om in de juiste positie te komen.

Het is duidelijk: Dit soort voorvallen zijn potentieel een groot gevaar en als het misgaat dan is het ook echt foute boel. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor alle andere mensen aan boord van het vliegtuig. Het is dus goed om eens stil te staan bij de oorzaak van dit soort ongevallen/ voorvallen en vooral wat jijzelf er aan kan doen om dit te voorkomen: 1. Ben je altijd bewust van het feit dat je een rig op je rug hebt en voorkom in het vliegtuig dat je langs of over zaken heen schuurt of glijdt.

Verder is de staat van onderhoud van je uitrusting belangrijk: 1. Laat eventueel aanwezige velcro voor de pincovers en bridle tijdig vervangen. 2. Vervang tijdig de closingloops. 3. Zorg dat de closingloop de juiste lengte heeft (dus zeker niet te lang!). 4. Bij oudere rigs zijn de pincoverflaps vaak aan de onderkant niet goed of helemaal niet weg te tucken. In sommige gevallen kan een rigger een kleine modificatie uitvoeren zodat dit wel kan. 5. De pouch van de BOC pilotchute moet in goede conditie zijn.

A pilot’s nightmare… and jumper’s too...

2. Laat vlak voor de exit een springmaatje nog even een pincheck doen en checken of je pincovers goed gesloten zijn. 3. Check vlak voor de exit je handles en check vlak voor het uitklimmen of je pilotchute nog goed in de pouch zit. 4. Voorkom tijdens het uitklimmen dat je rig ergens langs schuurt zoals de deur, de bar of een ander deel van het vliegtuig.

Onderstaand de links waarnaar gerefereerd is: (1) http://www.youtube.com/ watch?v=TCyt-sIMym0 (2) ttp://www.youtube.com/ watch?v=8aXkxkFbmO4 (3) http://www.youtube.com/ watch?v=n3CTbUrvt9M

Check de volgende pagina voor de poster! De Vleermuis | 25


Kortom, het voorkomen van dit soort ongevallen begint dus vooral als eerst bij jezelf! Let goed op tijdens het uitklimmen dat je rig nergens langs schuurt met extra aandacht voor de pincovers en handles. Laat je uitrusting goed onderhouden door een rigger en overleg eventueel met je rigger waar je rig eventueel wat modificatie kan gebruiken om het nog beter te beschermen tegen ongewilde premature openingen.

Safe flights and rocking jumps! 26 | De Vleermuis


By Patricia Snabilie

De topsporter

Teugs Tiepjes T

Goed, ik weet dat we gisteren twee uur ‘de man’ in de tunnel hebben gelegen, en ja, dat was best pittig na een week creperen in Empuria (vanwege het weer). Maar ja, je zit dan toch in de flow, dus logisch dat je dan direct vanaf Schiphol doorrijdt naar de tunnel. Bovendien is zo’n ritje Amsterdam-Roosendaal een mooie gelegenheid om alle sprongen van de afgelopen 2 jaar NKP, Tomscat en ESL nog eens rustig in je hoofd na te lopen. Nou, en met die muscle memory en de tunneltijd van gisteren kun je dan prima doorpakken met een stuk of 15 back to back sprongen op een verloren donderdagmiddag.

Trouwens, ik zeg verloren maar dat zou het natuurlijk alleen maar zijn als ik tijd had om me druk te maken om dat dingetje tussen mijn vrouw en haar tennisleraar. Focus, daar draait het om als je het wilt maken in deze wereld. En keuzes; kies je ervoor om stiekem een PL af te sluiten voor die 5 trainingen in Deland, of kies je voor wonen bij je ouders? Gelukkig hoefde ik die keuze, dankzij mijn vrouw, niet meer te maken.

Topwijf!

De Vleermuis | 27


Versterking gezocht voor ons team! Wil je meewerken aan dit prachtige clubblad? Laat het ons dan weten!

De Vleermuis

Het clubblad van de Vereniging Parachutisten Centrum Teuge

vleermuis@paracentrumteuge.nl

De Vleermuis Juni 2012

Editie 07

Uiterlijke aanleverdatum 1 mei 2012 Advertentie PDF-bestand, CMYK, 300 dpi, snijtekens en 3mm afloop rondom Artikelen Per pagina max. 2000 karakters en min. 2 originele foto’s (min. 1MB)

Stuur je materiaal vóór 1 mei op via vleermuis@paracentrumteuge.nl


After Sky By Nineke de Vries

Eerst een terugblik op het Eindejaarsfeest 2011. Wat begon met een eenvoudige opzet, groeide uit tot een flink evenement. De unieke wijze van transport naar de eerste verdieping van De Wolk, het fantastische mediterrane buffet, de kapriolen van de Circusschool in de hangar en niet te vergeten op het veld de ballonnen van A3 Ballonvaart die op de maat van stevige muziek een ‘nightglow’ verzorgden. Sander Boom (Nederlands Kampioen woodcarven) die met zijn motorzagen van een boomstronk een parachutist zaagde. Liveband RocktoPussy verzorgde de muziek, afgewisseld door huisDJ Wally. Als klapper van de avond een slangen- en krokodillenact in de hangar. Het was nog lang onrustig in De Wolk. Voor het seizoen 2012 staat natuurlijk het Openingfeest gepland, 31 maart. Het thema: ‘Mexicaans’! Heb je een leuk idee voor de aankleding, invulling van de avond of suggesties voor het eten, wil je meewerken aan de voorbereidingen, meld het bij Werner Smit in De Wolk. Houd voor verdere informatie de posters, die binnenkort opgehangen zullen worden, of de Facebook van De Wolk in de gaten. Ook staat er nog een workshop Paaldansen en Yoga gepland. Binnenkort meer hierover. Vorig jaar april is voor het eerst de Teugense Tourrit gereden. Dit bleek een groot succes te zijn: met ongeveer 15

motoren en een aantal duopassagiers hebben we een rit van ruim 200 km gemaakt. Meteen kwam de vraag of dit vaker georganiseerd zou worden en ja de volgende TT staat gepland: 14 april. Vertrek om 08.00 vanaf Teuge. Vooraf verzamelen in De Wolk. Verder lees je elders in deze Vleermuis dat in juli de WK POPS op Teuge plaatsvinden. Een enorme uitdaging voor het team van Teuge om dit georganiseerd en uitgevoerd te krijgen. Wil je een bijdrage leveren? Werner heeft veel handjes en inzet nodig voor en tijdens deze POPS meeting. Tot slot is het idee ontstaan om op het Eindseizoensfeest 2012 een Award uit te reiken aan degene die dit seizoen het leukste en spectaculairste skydivefilmpje heeft gemaakt. Dus, bedenk een thema, schrijf een script, regel de acteurs en filmen maar! Binnenkort maken we bekend waaraan de in te zenden filmpjes moeten voldoen. Wil je nog meer activiteiten in 2012? Laat het ons weten, wie weet kunnen we ze ten uitvoer brengen. Wil je meewerken aan activiteiten? De Evenementencommissie zoekt versterking, vooral bij de voorbereiding van de evenementen zelf. Mail ons op vpctec@hotmail.com of check bij Werner Smit, Jolanda Schonewille of Nineke de Vries. De Vleermuis | 29


In de wolk

Beste clubleden,

Hier weer een update van De Wolk, ik denk dat er zeker leden zijn geweest die deze pagina hebben gemist in de vorige Vleermuis. De eerste update ben ik zelf. In de St. Maartenskliniek hebben ze mij d.m.v. een operatie aan mijn grote teen van een jarenlange pijnlijke blessure afgeholpen. Wat betreft het aankomende springseizoen 2012, staat er weer veel te gebeuren. Bv. van 28 juni – 8 juli de World POPS Meet 2012 (thema: Hollands). Er komen dan zeker 300 man elke dag ontbijten lunchen en een warme maaltijd eten. Er zijn dan extra handjes nodig. Laat iets van je horen en meld je aan de bar! We hebben tijdens seizoen 2011 weer goed gezorgd voor de inwendige mens: 25.000 koppen koffie, 10.000 flesjes bier, 8.000 flesjes cola, 2.500 porties friet, 2.200 Parahappen, 1.900 tosti’s, 650 uitsmijters, 490 gevulde koeken en 220 Torondo’s (deze worden meestal rond 16.00 uur gegeten, bij gebrek aan Cup-a-Soup) Voor seizoen 2012 zullen wij van De Wolk zoals altijd weer ons uiterste best doen om jullie snel en goed te voorzien van een heerlijke kop koffie, snack of warme maaltijd! Zijn er nog leden met een speciale wensen betreffende de Horeca, laat het weten! Zo heb ik vorig op verzoek bv. een andere rode/witte wijn ingevoerd en is er een heerlijke Tsjechische honingtaart bijgekomen. Er is een try-out geweest met verse maaltijdsalades (niet kunnen vast houden i.v.m. te weinig afname). En voor de werkende leden is de wachtrij voor een kopje koffie weggenomen door thermoskannen neer te zetten op de bar. Alle ideeën zijn welkom. laat van je horen!

30 | De Vleermuis

Nog een idee:

zijn er leden die een lekker recept hebben en zelf een keer een Parahap zouden willen koken? Laat het me weten! Lekker koken met je hele team en de andere springers ervan laten genieten. Lever een boodschappenlijstje in en vertel me wat je van plan bent; We komen dan samen zeker tot een mooi en verrassend resultaat. Ik ben zeer benieuwd! Tot slot nog een huishoudelijke mededeling: ook voor het nieuwe seizoen zou ik graag weer de oproep plaatsen om samen met ons van De Wolk een leuke club te houden. Wij bedoelen: · Vuilnis in de daarvoor bestemde bakken. · Laat je tafel schoon achter als je iets hebt genuttigd. · Neem je eigen vuile vaat mee naar de bar. · Drop de peuken in de daarvoor bestemde rookpalen. En wist je dat er geen standaard sluitingstijden van De Wolk zijn? We bekijken dit per dag! Werner Smit Team “de Wolk”


De Zanden 11 d | 7395 PA Teuge | T. 055 - 32 31 604

De Vleermuis - 6 - apr 2012  

Clubblad van de VPCT, editie 6 april 2012