Page 1


ECHIPA REACTIONALA: PROF. ELENA MICU, CRISTIAN BOTU, FLAVIUS MICLĂUȘ, VLAD PALAS, ROXANA STĂNEIU, ROXANA URSU

SPONSOR PRINCIPAL:

S.C. PENTACHEM S.R.L.


,,Nu învăţăm pentru şcoală, ci pentru viaţă.”

Performanță

Seneca Competență

Perseverență


PERSEVERENŢĂ & PERFORMANŢĂ

COLEGIUL NAŢIONAL ,,RADU NEGRU.” ,,O şcoală bună schimbă judecata şi moravurile” spunea Michel de Montaigne, iar Colegiul Naţional ,,Radu Negru” reprezintă una dintre aceste şcoli . Cu o istorie de peste 100 de ani, colegiul este unul dintre simbolurile Făgăraşului, fiind principalul reprezentant al învăţământului făgărăşan atât la nivel naţional, cât și internaţional. Liceul este amplasat în centrul oraşului, impunându-se în peisagistica urbană a oraşului printr-o clădire impozantă ridicată între anii 1907-1909. Radu Negru reprezintă prima opţiune pentru orice tânăr făgărăşan ieşit de pe porţile şcolii gimnaziale. Acest liceu este mai mult decât o instituţie de învăţământ , Colegiul Naţional „Radu Negru” constituie o etapă importantă în viaţa fiecărui elev al său, pe care acesta nu o va uita niciodată.

În fiecare an pe poarta impozantă a Colegiului Naţional „Radu Negru” păşesc sute de elevi, de la prichindei de clasa I, pentru care şcoala reprezintă o experienţă complet nouă, până la cei de clasa a XII-a care intră pe ultima sută de metri spre „examenul de maturitate”. Toţi aceşti copii și tineri se pregătesc pentru a deveni cetăţeni demni ai societaţii de mâine. De aceea,

Colegiul Naţional „Radu Negru” le oferă toate condiţiile pentru o dezvoltare armonioasă şi pentru ca toţi elevii să aibă rezulate cât mai bune la învăţătură. Profilele liceului sunt matematicăinformatică, ştiinţele naturii, ştiinţe sociale şi filologie. Colegiul este dotat cu 13 laboratoare, 49 de săli de clasă, 2 săli de sport moderne şi baze sportive în aer liber.


Toate laboratoarele sunt dotate

cu aparatură modernă care constă în sisteme audio, calculatoare şi video-proiectoare. În plus, acestea sunt mobilate într-o manieră atrăgătoare şi modernă. Laboratoarele de engleză si franceză sunt dotate cu calculatoare pentru fiecare elev în parte, ceea ce oferă posibilităţi variate de desfăşurare a orelor, în cadrul cărora elevii pot învăţa o limbă străină într-un mod plăcut. Laboratorul de română este o sală spaţioasă unde elevii pot viziona filme după operele studiate sau pot pune în scenă scurte

piese de teatru în conformitate cu operele pe care le studiază. Cele două laboratoare de informatică sunt esenţiale pentru dezvoltarea pasiunii elevilor în acest domeniu. Aceştia au ocazia să aplice teoria însuşită, având posibilitatea să-şi îmbunătăţească aptitudinile în acest domeniu. Laboratorul de chimie pune la dispoziţia profesorilor şi a elevilor un număr mare de substanţe şi soluţii chimice. În laboratorul de fizică elevii au oportunitatea de a realiza diferite lucrări de

laborator, evidenţiind varietetea temelor studiate.

În fiecare an şcolar, un grup de elevi din liceu redactează revista şcolii , numită simplu ,,Recreaţie” . Fiecare număr cumulează articole scrise de către elevi, creaţii literare ale acestora sau editoriale redactate de profesori. Revista poate fi achiziţionată de toţi elevii doritori, având un preţ modic.


Tezaur de înţelepciune şi experienţă, dascălii noştri...

În Radu Negru, din copilărie la adolescenţă... Colegiul Naţional ,,Radu Negru” are în total un

număr de 1365 de elevi. Cei mai mici dintre ei, elevii din şcoala primară, sunt împărţiţi în 16 clase, în total fiind 417. Colegii lor mai mari, din cadrul ciclului gimnazial, învăţă în 13 clase, aceştia fiind 342. Liceenii sunt cei mai numeroşi, 606, împărţiţi în 20 de clase, într-un corp cu istoria întipărită în ziduri impozante şi vechi de peste 100 de ani. Colegiul Naţional ,,Radu Negru” este un liceu cu prestigiu naţional, elevii săi reprezentând cu mândrie şcoala la fiecare concurs sau olimpiadă. Mai mult decât atât, aceştia se întorc întotdeauna cu premii, munca şi talentul lor fiind recunoscute la nivel judeţean şi naţional.

Colegiul Naţional „Radu Negru” dispune de un corp profesoral compus din 78 de cadre didactice, dascăli bine pregătiţi care sunt gata să-i înveţe pe elevi tainele materiei pe care o predau. Relaţia profesor-elev se bazează pe respect reciproc, comunicare şi multă muncă depusă de ambele părţi cu scopul de a face performanţă. Colegiul nostru oferă şansa de afirmare şi profesorilor tineri, aceştia primind sfaturi şi îndrumări de la dascălii cu o experienţă îndelungată. Datorită muncii stăruitoare şi capacităţilor intelectuale ale elevilor, în fiecare an Radu Negru se mândreşte cu rezultate excepţionale la concursurile şi olimpiadele judeţene şi naţionale, profesorii reprezentând o sursă inepuizabilă de informaţii pe care elevii şi le însuşesc.


Idei din sufletul elevilor

Evoluţie, speranţă, încredere, iniţiativă – acestea sunt doar câteva calităţi care îi caracterizează pe elevii Colegiului Naţional ,,Radu Negru”. Chiar dacă trăim într-un oraş mic, la poalele impozanţilor munţi ai Făgăraşului, atmosfera din liceu este de cele mai multe ori asemănătoare cu cea a școlilor din străinătate. Elevii zâmbesc, se bucură de o gamă largă de activităţi care le sunt puse la dispoziţie şi prin intermediul cărora pot socializa şi dezvolta astfel legături şi relaţii interumane puternice, indispensabile vieţuirii într-o comunitate. Consiliul Elevilor, format din reprezentaţi ai fiecărei clase, a avut dintotdeauna ca scop organizarea cât mai multor activităţi pentru a-i face pe toţi adolescenţii care studiază în ,,Radu Negru” să se simtă mai bine, să îşi deschidă mintea, să ţintească mai sus şi să înveţe noțiuni care nu sunt prevăzute în programa şcolară. Cu alte cuvinte, sufletul liceului, locul unde iau naştere idei şi tradiţii, Consiliul Elevilor, nu face altceva decât să pună în practică dorinţele şi cererile elevilor. Concursuri, celebrarea unor zile internaţionale, mese rotunde pe diferite teme, flashmob-uri – toate acestea sunt întâlnite în liceul nostru. Cum? Ei bine, vinovaţi pentru aceste manifestări diferite şi totodată speciale, plăcute de toţi, sunt elevii. Ideea este pusă pe

hârtie de către Consiliul Elevilor, apoi, cu sprijinul cadrelor didactice, este materializată astfel încât să se poată bucura întreg colectivul de elevi de ea. Totul se bazează pe muncă în echipă, perseverenţă, ajutor reciproc şi pasiune.


Acțiuni ale Consiliului Elevilor


De exemplu, pentru a comemora Ziua Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, elevii au format steagul României, demonstrând astfel că poartă în suflete amintirea celor care s-au luptat pentru ca Ţara Românească şi Moldova să rămână unite. Aşadar, împreună, tot colegiul a luat parte la acest moment solemn, dansând şi o horă a unirii în jurul steagului uman. O altă activitate care a fost pe placul tuturor a fost organizată cu ocazia zilelor de Dragobete şi Valentine’s day. Elevii care au dorit să participe au primit o inimioară numerotată, fetele roşie, iar băieţii albastră, şi aceştia au trebuit să își găsească perechea pe parcursul unei zile întregi. Puteai vedea schiţat un zâmbet pe chipul celor care se găseau, iar ochii parcă le sclipeau. A fost o zi în care toată lumea s-a detaşat puţin de la programul obişnuit, în care toţi au îmbrăţişat ideea de sărbătoare şi bucurie.


Pentru că elevii Colegiului Naţional ,,Radu Negru” sunt mereu dornici să încerce lucruri noi şi să ia parte la diferite activităţi interactive, tot la iniţiativa Consiliului Elevilor, un psiholog a ţinut o oră în care a vorbit despre toleranţă. Astfel, conceptul de toleranţă a fost înţeles mult mai bine de către elevi, aceştia descoperind nuanţele acestei noţiuni cu ajutorul mai multor jocuri, tehnici psihologice şi dialoguri în care au fost implicați cu toții. ,,Radu Negru” este mai mult decât un liceu, este locul unde se cresc generaţii care sunt capabile de lucruri extraordinare, este tabla de şah care permite fiecărui elev să-şi joace propriul meci, atingând performanţe remarcabile. Istoria respiră prin zidurile impunătoare ale liceului, iar în clase este un aer ce inspiră continuitate, pasiune, talent, muncă şi sentimente. Odată ce ai păşit pe poarta colegiului, ştii că te vei întoarce acasă mai bogat, atât intelectual cât şi spiritual.


ALĂTURI DE COMUNITATE

FREE HUGS

Voluntariatul reprezintă pentru elevii colegiului nostru un mod de a se implica direct în comunitate, de a fi aproape de oamenii care au nevoie, de a îngriji mediul înconjurător sau chiar de face o surpriză plăcută copiilor care nu se pot bucura de căldura unei familii. Acțiunile de voluntariat care se desfășoară în cadrul Colegiului Național ,,Radu Negru” le oferă adolescenților șansa de a realiza ceva diferit, dezvoltându-și astfel latura umană și spiritul civic.

De asemenea, legătura cu natura prinde rădăcini mai puternice în sufletele elevilor, ajutându-i să realizeze cât de important este contactul cu mediul înconjurător.

Un grup de elevi din ,,Radu Negru” a organizat pentru prima oară în Făgăraș fenomenul care se bucură de un mare succes în întreaga lume, Free Hugs. Tinerii au oferit îmbrățișări tuturor doritorilor, făcându-le astfel ziua mai bună. Activitatea s-a desfășurat pe parcurul unei zile întregi, elevii fiind mult mai împliniți după această reușită.


Let’s do it, Romania! De 4 ani proiectul național ,,Let’s do it, Romania!” a fost implementat și în Radu Negru, devenind astfel o tradiție. În fiecare an elevii sunt deosebit de entuziaști în legătură cu desfășurarea acestui eveniment, participând în număr mare la curățarea anumitor zone din oraș și din împrejurimi. Elevii, împărțiți în grupuri coordonate de către cadrele didactice, reușesc să se mobilizeze atât de bine încât la sfârșitul zilei rezultatul este unul de admirat. Mai mult decât atât, este de apreciat faptul că adolescenții aleg să se implice în acest proiect fără a primi vreo recompensă materială.

O altă activitate de voluntariat care a luat naștere din dorința expresă a elevilor de a ajuta cât mai multă lume este strângerea de haine, jucării, cărți și donarea acestora copiilor nevoiași. Această activitate are loc înainte de sărbătorile de iarnă și sărbătorile pascale. Zâmbetul de pe fața copiilor este cea mai mare recompensă pe care o pot primi elevii participanți.


SIMPOZIONUL NAŢIONAL „FIZICĂ - TRECUT ȘI VIITOR” Între manifestările ştiinţifice de referinţă ale Colegiului Naţional „Radu Negru” se înscrie şi Simpozionul Naţional „Fizică – Trecut şi Viitor” care a devenit deja o tradiţie, în anul 2014 organizându-se a V-a ediţie.

Realizat de catedra de fizică a Colegiul Naţional „Radu Negru”, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov, Universitatea „Transilvania” Braşov, Universitatea din Craiova, Casa Corpului Didactic Braşov, simpozionul are ca scop constituirea unui forum pentru schimbul de idei, informaţii şi concepte din domeniul fizicii.


Reunind cadre didactice, elevi şi studenţi din peste 15 judeţe ale ţării, de la colegii naţionale şi universităţi de prestigiu, simpozionul îşi propune prezentarea problemelor actuale ale disciplinei, încurajarea contactelor ştiinţifice între cadrele didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar, promovarea metodelor moderne şi a materialelor didactice necesare în procesul de predare – cercetare - învăţare a fizicii.


Iniţiat ca o reuniune ştiinţifică a cadrelor didactice, sipozionul a devenit, începând cu ediţia a III-a din 2012, o posibilitate de afirmare a elevilor pasionaţi de fizică, a căror originalitate şi ingeniozitate s-a remarcat prin prezentarea lucrărilor teoretice, dar mai ales a celor practice. Rezumatele lucrărilor prezentate au fost publicate în revistele „Simpozioanele ştiinţelor” dedicate fiecărei ediţii în parte.


PROIECTUL EUROPEAN COMPENDIU Ca o recunoaştere a importanţei contribuţiei pe care Colegiul Naţional „Radu Negru” a adus-o la dezvoltarea unui învăţământ de calitate în zona Ţării Făgăraşului, colegiul nostru a fost cooptat în Proiectul cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, intitulat „Dezvoltarea COMPEteNţelor personalului DIdactic si didactic auxiliar de conducere din sistemul de învăţământ preUniversitar - COMPENDIU”.


Alături de alţi şapte parteneri, colegii naţionale de prestigiu din Bucureşti şi de Casa Corpului Didactic Braşov, Colegiul Naţional „Radu Negru” a devenit în perioada 2012-2013 Centru de Formare pentru 420 de cadre didactice, personal de conducere si personal didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar.


Prin derularea celor două programe de formare, „Profesorul şi cariera de succes” şi „Competenţă şi performanţă în şcoala de azi”, proiectul şi-a propus: dezvoltarea competenţelor profesionale şi manageriale ale cadrelor didactice şi directorilor de şcoli din învăţământul preuniversitar; aplicarea de metode activ-participante în învăţământul preuniversitar, atât la nivel educaţional, cât şi la nivel mana-

gerial; dezvoltarea și implementarea unui sistem de e-educaţie pentru accesibilitatea formării personalului didactic; utilizarea sistemului de e-educaţie pentru dezvoltarea competenţelor de utilizare a noilor tehnologii, dar şi pentru o mai bună colaborare şi realizare de comunităţi de practică pe platformă şi prin reţele profesionale.

„ Fii un Prof profi prin Compendiu” a devenit deviza Proiectului şi a cadrelor didactice participante.


De pe scena colegiului

Este deja o tradiție ca elevii claselor a XII-a să organizeze balul bobocilor, predând neoficial ștafeta colegilor mai mici. Ce presupune acest bal? Momente artistice, distracție, comunicare, multă muncă, seriozitate, voie bună, noi prietenii. Acestea sunt cele mai importante ingrediente pentru un bal al bobocilor cât mai reușit. Pentru a obține sponsorizări, elevii participă la diferite mini-concursuri organizate de pub-urile din Făgăraș. Deoarece balurile celorlalte licee sunt organizate în aceeași perioadă, managerii firmelor aleg să sponsorizeze un singur liceu. La ultimul concurs, ,,Radu Negru” a câștigat detașat, fiind ,,cel mai spontan liceu, plin de viață și dornic să se distreze atunci când e cazul”, spune patronul unui important local din oraș. Balul bobocilor este un spectacol în adevăratul sens al cuvântului, munca pe care o depun cei care participă fiind foarte mare. Talentul și carisma bobocilor sunt puse în evidență de experiența colegilor mai mari. La sfârșitul serii, după probe precum dans, cultură generală și teatru, un juriu format din reprezentanții claselor a 12-a și profesori alege marii câștigători. În final, Colegiul Național ,,Radu Negru” are o nouă miss boboc care stă la brațul noului mister boboc.


O altă activitate culturală în care este angrenat Colegiul Naţional ,,Radu Negru” este festivalul local ,,Evadare în artă”. Elevii noştri aleg să lase un tezaur cultural prin participarea la fiecare ediţie a acestui festival, caştigând numeroase premii la secţiuni precum creaţie literară, teatru, fotografie-film sau interpretare vocală.


ACTIVITĂȚI SPORTIVE

De-a lungul anilor, elevii Colegiului Național ,,Radu Negru” au fost și continuă să fie îndrumați spre a face efort fizic. Activitățiile fizice sunt desfășurate în cadrul orelor de sport, într-o sală sportivă nouă, unde de cele mai multe ori liceenii își descoperă noi abilități, noi talente, noi pasiuni în materie de sport.

,,Sportul nu construieşte caracterul, ci îl dezvăluie” Haywood Hale Broun


În cadrul liceului sunt organizate evenimente sportive, dar și competiții cum ar fi: concursuri de handbal, tenis, competiții de șah, întreceri sportive și multe altele. Deoarece sportul este foarte răspândit, liceul participă și la competiții organizate la nivel național, fie că acesta sunt pe echipe, fie că sunt individuale. Adolescenții de la Colegiul Național ,,Radu Negru” sunt foarte pasionați de sport, fiecare dintre ei reușind sa își aleagă activitatea sportivă care i se potrivește cel mai bine şi care, totodată, reprezintă un factor major în conturarea unei vieți echilibrate. Sprijiniți de către profesori și cu mult devotament, elevii Colegiului Național ,,Radu Negru” reușesc în fiecare an să câştige diplome, medalii și cupe.


Excursii Liceul este dar nu vrei nere simt curi noi şi,

o perioadă în care înveți lucruri noi, să te limitezi la asta. Toate minţile tinevoia să călătoreasca, să vadă lode ce nu, să se şi distreze între timp.

La ,,Radu Negru” aceste nevoi le sunt recunoscute elevilor şi tocmai din acest motiv, în fiecare an, sunt organizate diverse excursii. Iarna poţi merge cu colegii de clasă şi prietenii în staţiunea Sinaia, unde pe lângă ski, patinaj sau vizitarea monumentelor istorice cum ar fi Castelul Peleş, poţi să te distrezi cu prietenii în club. Vara se organizează tabere la mare în staţiunea Costineşti, unde distracţia este la ea acasă. În ambele cazuri, tinerii sunt cazaţi la Casa Duca, un lanţ de pensiuni ce îşi desfăşoară activitatea atât la munte cât şi la mare, a căror condiţii sunt impecabile, iar minorii sunt supravegheaţi de cel puţin doi profesori.


Pentru elevii care încă nu s-au decis la ce facultate şi în ce oraş vor să meargă, s-au organizat excursii în Bucureşti și alte oraşe ale ţării cu scopul de a vizita facultăţile şi de a trece în revistă ofertele acestora, activitate extrem de benefică pentru elevii noştri, după cum o spun chiar ei. Pentru persoanele mai liniştite care îşi caută echilibrul sau pentru cei care vor doar să se odihnească după un semestru lung, unii dintre profesorii noştri organizează excursii în locuri pitoreşti precum zona Maramureşului sau nordul Moldovei.


ISBN: 978-973-0-16587-6

Perseverenta & Performanta - Colegiul National Radu Negru  
Perseverenta & Performanta - Colegiul National Radu Negru  

Perseverenta & Performanta - Colegiul National Radu Negru / Inregistrat la Biblioteca Nationala a Romaniei cu ISBN: 978-973-0-16587-6: / Aut...

Advertisement