Page 1

MAGAZINE

Win een authentiek arrangement voor 2! Ga neuzen op pag. 32

Vlaanderen lekker land Lekkere slaapplekjes

Culinaire fiets- en wandeltips

Vlaamse streekgerechten


Menu

02 Smaakmakers

Zes culinaire Vlamingen wijzen je de weg naar hun favoriete lekkere plekjes!

10 Lekker smullen

Van bij het aperitief tot aan het dessert is Vlaanderen om op te eten. Probeer je alle recepten uit?

18 Lekker actief

Heerlijk wandelen, lekker fietsen … deze 10 fiets- en wandelkaarten onthullen je de smakelijkste Vlaamse routes!

30 Lekker slapen

Kom neuzen in Vlaanderen Lekker Land en laat je verwennen met 1 van de 56 authentieke arrangementen!

54 LekkerSTE AGENDA

De lekkerste agenda van Vlaanderen geeft je een overzicht van culinaire evenementen waarmee je alvast je weekends kan inplannen!

Colofon Verantwoordelijke uitgever: Urbain Claeys Anspachlaan 111/4 1000 Brussel Realisatie: Vzw Tafelen in Vlaanderen, Sofie Van Den Bossche Anspachlaan 111/4 1000 Brussel Tel: +32 (0)2 502 15 50 e-mail: info@tafeleninvlaanderen.be Coördinatie: Vzw Tafelen in Vlaanderen, Sacha Jennis Redactie: Shana Tielens, Annelies Mertens, Frank Vansteeland, Els Meyvaert, Sientje Hermans, Jo Van Caenegem, Jacques Collen, Sacha Jennis, Sofie Van Den Bossche. Ontwerp - Pre-press - Technische realisatie: DVN Kasteellaan 160 9000 Gent www.dvn.be Kaartontwerp ‘Vlaanderen’: Smets & Ruppol. Copyright kaart ‘Vlaanderen’: vzw Plattelandstoerisme Copyright foto’s: © Brussels International - Tourism & Congress; © Dienst Toerisme Gent; © Domein Bokrijk; © Fototheek Toerisme Scheldeland; © Stad Genk; © Tafelen in Vlaanderen vzw; © Toerisme Leuven; © Toerisme Limburg; © Toerisme Oost-Vlaanderen; © Toerisme Vlaanderen; © Toerisme VlaamsBrabant; © Toerisme Vlaamse Ardennen; © Toerisme Wetteren; © TPA, Toeristische infokantoren provincie Antwerpen; © VLAM; © Westtoer; © Annemie America; © Bernadette Mergaerts; © Bieke Claessens; © Daniel de Kievith; © Daniël Rys; © Dominic Verhulst; © Eddy Daniëls; © David Stockman; © foto Westtoer, B.ad; © foto Westtoer, Jan Agten (Wolf & Wolf); © foto Westtoer, Joris Luyten; © foto Westtoer, Layla Aerts; © Frank Croes; © Frans Van Meeuwen; © J. Berquez; © Jan Crab; © Jan Pollers; © Kristien Wintmolders; © Luk Collet; © Marcus Gloger; © Michael De Lausnay; © Paul De Malsche; © Paul Van Lancker; © Sarie Van den Bossche; © Stefan Jacobs; © Studio Wauters; © Tomas Kubes; © Wouter Rawoens. De grootste zorg werd besteed aan nauwkeurigheid en actualiteit van de in deze gids gepubliceerde gegevens. De uitgevers kunnen evenwel geen verantwoordelijkheid aanvaarden voor onnauwkeurigheden of tussentijdse veranderingen.

tips uit alle regio’s van Vlaanderen Wettelijk depot: D/2010/12.255/1

Ontdek smakelijke


van de chef Wie Vlaanderen zegt, zegt lekker eten en drinken. Uitgebreid ontbijten in een romantisch hotelletje, heerlijk dineren in een charmant restaurant, gezellig nakaarten in een authentiek café, ... Vlamingen staan niet voor niets bekend om hun Bourgondische levensstijl. En dat is meer dan eten en drinken alleen. Overal waar je komt, ervaar je gemoedelijkheid, gastvrijheid en echtheid. Toen ik in 2004 minister van Toerisme werd, heb ik de Vlaamse streekgastronomie en eetcultuur dan ook meteen naar voor geschoven als een van de meest opvallende troeven. Daarom is onder mijn impuls en met de steun van de Vlaamse overheid de vzw Tafelen in Vlaanderen opgericht. Onder de noemer Vlaanderen Lekker Land dompelt de vzw Tafelen in Vlaanderen je onder in onze rijke gastronomische traditie. Tal van smakelijke acties en evenementen laten je proeven van het goede leven. Dit jaar staat de Vlaamse streekgastronomie op het menu: streekgerechten, typische producten, verrassende keukengeheimen, ... Telkens gekoppeld aan een unieke toeristische ervaring. Onder het motto ‘Kom neuzen in Vlaanderen Lekker Land’ stellen we je in dit magazine dan ook graag 56 smakelijke verblijfsarrangementen voor. Op de menukaart van elk arrangement vind je tal van belevenissen: van een culinaire wandeling, over een culturele fietstocht tot een uitgebreid ontbijt met typische streekproducten. Een voorproefje? Sla dan snel dit blad om en proef van het beste wat de vijf Vlaamse provincies je te bieden hebben! Snel boeken is de boodschap. Ik wens je alvast een smakelijk verblijf in Vlaanderen Lekker Land.

Geert Bourgeois Vlaams viceminister-president en minister van Toerisme

VOORWOORD

Suggesties

11


Smaak makers Waarom Vlaanderen een Lekker Land is? We trokken

provincie en in Brussel op zoek naar kenners met een hart voor streekgastronomie.

SMAAKMAKERS

de straat op en gingen in elke

Aan het woord: een topkok, een hotelier, twee culinair journalisten, een gids en een auteur van gastronomische boeken. Stuk voor stuk houden ze een warm pleidooi voor de streekgastronomie in hun regio. Ontdek de lekkerste adresjes, de meest authentieke gerechten en proef de sfeer van weleer!

www.vlaanderenlekkerland.be

3


Lekker Antwerps

SMAAKMAKERS

“Antwerpen is al eeuwen een paradijs voor gastronomen.” Culinair journalist, auteur en Antwerpenaar Marc Declercq kan het weten. Want hij schrijft er smakelijke boeken over die zelfs internationaal scoren. Voor Vlaanderen Lekker Land doet hij dan ook graag een boekje open over de culinaire geheimen van de Antwerpse regio en de sinjorenstad.

4

“De Antwerpenaren aten al Asperges op z’n Vlaams in de 17e eeuw” “Mijn grootouders gingen niet naar ’t stad, maar naar de koekestad. Antwerpen is al sinds het einde van de 19e eeuw bekend om haar koekjes. De Beukelaer, Petit Beurre, Parein. Als de wind een beetje goed zat, kon je in heel Antwerpen genieten van de heerlijke geur van versgebakken koekjes. Van heinde en ver kwamen de mensen rabat kopen aan het centraal station. Afgekeurde koekjes. Of koffiekoeken, want ook die waren er een hele week te koop. Buiten Antwerpen had men alleen koffiekoeken op zondag. Vandaar de naam koekestad. Nog altijd vind je in Antwerpen en omstreken de beste lekkernijen: Lindekes uit Zoersel, Antwerpse Handjes, Lierse Vlaaikes, Mechelse Maneblussertjes.” Dat brengt ons meteen bij minder calorierijke voeding: Mechelse groenten. “In de streek rond Mechelen en SintKatelijne-Waver worden al sinds de 19e eeuw de lekkerste groenten geteeld. Tuinbonen, asperges, bloemkool ... Niet toevallig, want de grond in het Mechelse is zeer vruchtbaar. Bovendien ligt de streek mooi tussen Brussel en Antwerpen, de ideale afzetmarkt. Hier vind je dan ook tal van streekgerechten met groenten. Van Mechelse bloemkool met garnalen

tot Asperges op z’n Vlaams. Wist je dat Asperges à la Flamande al in de 17e eeuw werd gegeten met ei, echte boter en peterselie? Verrukkelijk, in al z’n eenvoud. Proeven? In Den Beer in Mechelen en Au Vieux Port in Antwerpen krijg je dit gerecht nog perfect geserveerd.”

En wat drinken we daar dan best bij? Een Kempisch abdijbiertje? “Goede keuze. De meeste abdijproducten zijn immers van een bijzonder hoge kwaliteit. Neem nu de kazen en het brood van Postel. Of de Trappistenbieren van Westmalle. Die behoren tot de beste bieren ter wereld. De paters en kloosterzusters beschikten eeuwenlang over uitgestrekte landerijen die ze verpachtten. Ze hadden bovendien goede relaties met de adel en handelaars. Op die manier kregen ze de allerbeste grondstoffen binnen de muren van de abdij. En goede ingrediënten vormen de basis van goede producten en gerechten.” Je spreekt als een echte sterrenchef ... “Het is gewoon zo. Kijk maar naar Scheldeland. Die regio telt het grootste aantal sterrenrestaurants. Toeval? Neen. Aan de oevers van de rivier liggen de vruchtbaarste gronden, en water betekent verse vis. Geen wonder dat je daar lekker kunt eten.”

TIP

De ‘5 om te proeven’ van Marc Declercq 1. Kaas- en streekproductenmarkt Proef op 30 mei 2010 een waaier van abdij- en streekproducten tijdens deze unieke streekproductenmarkt in de abdij van Postel.

2. Klassieke Vlaamse streekgerechten in Den Abbatoir Van beuling met appelmoes tot kalfslever met ajuin ... In dit vleesrestaurant worden nog authentieke Vlaamse streekgerechten geserveerd. -Lange Lobroekstraat 65, 2000 Antwerpen 3. Sterrengastronomie bij De Schone Van Boskoop Topchef Wouter Keersmaekers tovert de beste streekproducten om tot gastronomische pareltjes. Zijn aspergebereidingen zijn legendarisch. -Appelkant 10, 2530 Boechout 4. Mosselen in de Maritime Antwerpen is dé mosselstad van Vlaanderen en in de Maritime smaken ze het lekkerste. -Suikerrui 4, 2000 Antwerpen 5. Paling in De Ster Charmante brasserie aan de Scheldedijk, met authentieke palingbereidingen. -Jan Hammeneckerstraat 141, 2880 Mariekerke


“Van sterrengastronomie tot authentieke sudderpotjes, Limburg heeft het allemaal.” Aan het woord is Marleen Oris, gids bij de Koninklijke Limburgse Toeristische Gidsen. Als gepassioneerd gids leidt ze geregeld gasten langs de lekkerste plekjes van Limburg. Vandaag neemt ze jou mee op stap ...

“Waarom ananas eten als je ook heerlijk fruit van hier kunt smullen?” “Onze eerste halte: Haspengouw. De vruchtbare grond en glooiende hellingen maken van deze streek dé fruitstreek bij uitstek. Appelen, peren en kersen groeien hier met tonnen aan de bomen. Logisch dat je deze fruitsoorten ook terugvindt in de streekgerechten. Neem nu Hete Bliksem, een hemels gerecht met ajuinen, aardappelen en appels of een sudderpot met varkensribben, ajuin, appelstroop en Bink bier. Ware lekkernijen! Stroop is eigenlijk een oude manier om fruit te bewaren. Door appelen en peren te laten inkoken, kan men er ook in de wintermaanden van genieten. De stroopstokerijen in Vrolingen en Borgloon zijn zeker een bezoekje waard. Fruit wordt natuurlijk ook puur gebruikt in de keuken. Neem nu de croque Haspengouw bijvoorbeeld. Waarom een croque Hawaï bestellen? Ananas groeit hier niet. Enkele schijfjes appel van bij de plaatselijke fruitboer zijn zoveel lekkerder. Je vindt die croque op tal van menukaarten in de lokale brasserieën.” Het mijnverleden geeft jullie keuken toch wel iets exotisch. “In de mijngemeenten Genk en Heusden-Zolder proef je andere werelden, dat klopt. Dit gerecht kan geproefd worden tijdens de Genker

Culinaire Wandeling en hierbij komen nog andere Genker specialiteiten aan bod. Er bestaat zelfs een dessert waarin al die multiculturele keukens versmelten met onze Vlaamse keuken: de Genker Javanais.” We verlaten de Kempen en komen aan in het Maasland. Een suggestie? “Iets kruidigs. Aan de oevers van de Maas vind je niet alleen prachtige natuurgebieden, maar ook heel wat lokale en uitheemse kruiden. Walstro, tijm, wilde marjolein, salie, kaasjeskruid ... Het water brengt zaden mee van overal en die komen tot bloei op de rijke gronden aan de rivierbedding. Proef hier zeker een gerecht met het nieuwe Maaslandse kruidenzout en neem een kruidenthee na het diner.” Thee? Geef ons maar een lekker slaapmutsje ... “Daarvoor neem ik je mee naar Hasselt, de hoofdstad van de smaak. Een echte Hasseltse jenever is de ideale poussecafé. Wil je meer weten over dit geestrijke streekproduct? Dan raad ik je het Nationaal Jenevermuseum aan. In het proeflokaal kun je genieten van meer dan 120 artisanale jenevers. Tal van horecazaken in de stad verwerken de graanjenever ook in gerechten. Een aanrader!”

TIP

De ‘5 om te proeven’ in Limburg

1. Haspengouws Hapje Bestel bij je Limburgs streekbier een Haspengouws bordje met heerlijke streekproducten. En spring op je fiets voor de bloesemroute www.vlaanderenlekkerland.be/ haspengouwshapje 2. Hasseltse speculaas Zin in iets zoets? Neem een stuk Hasseltse speculaas bij je koffie of jenever. 3. Smokkelmarkt in het Maasland Proef in de zomer elke zondag (9u-14u) van Limburgse streekproducten op de Smokkelmarkt. -Steenkuilstraat, Dilsen-Stokkem

4. Chardonnay van Genoels-Elderen Waarom een château in het zuiden van Frankrijk bezoeken? In Genoelselderen (Riemst) vind je het enige wijnkasteel van Vlaanderen. www.wijnkasteel.com 5. Limburgs NulKilometermenu Vijf restaurants, gelegen in de natuurpracht van het Maasland, serveren als eerste een menu met enkel Limburgse ingrediënten. Als je een NulKilometermenu bestelt, maak je kans op een ‘Kom Neuzen in Vlaanderen Lekker Land’-arrangement. Ontdek alle adressen op www.toerismelimburg.be

SMAAKMAKERS

Lekker Limburgs

5


Lekker Oost-Vlaams

SMAAKMAKERS

Jenever, waterzooi, bier, paling … Van de Oost-Vlaamse streekgerechten krijg je letterlijk en figuurlijk het water in de mond! Tine Bral is culinair journaliste en auteur van culinaire boeken. Ze heeft ook haar eigen culinaire website detafelvantine.be. Wat zijn haar favoriete adresjes?

6

“In Oost-Vlaamse jenever smaak je nog echt het graan” “Wil je de lekkere Oost-Vlaamse keuken proeven, ga dan zeker eens naar ’t Laurierblad in Berlare”, zegt Tine Bral zonder twijfelen. “Oost-Vlaamse streekgerechten zijn eigenlijk erg moeilijk om klaar te maken zoals het echt moet. De recepten worden doorgegeven van generatie op generatie. Gentse waterzooi is daar een goed voorbeeld van.”

met een lepeltje Tierenteynmosterd. Daarna neem ik je mee zuidwaarts richting Vlaamse Ardennen. In de bierstad Oudenaarde serveer ik je konijn in Oudenaards bruin bier met appelmoes en gekookte patatjes. Voor het dessert trekken we naar de aardbeienvelden in Beervelde voor een coupe aardbeien met een bolletje ijs. Zijn we niet meer in het aardbeienseizoen? Dan laat ik je de Geraardsbergse mattentaart proeven, een streekproduct met Europese erkenning.”

Waaraan herken je een echte Gentse waterzooi? “Om te beginnen: aan de vis. Het oorspronkelijke gerecht uit de middeleeuwen werd immers bereid door de gewone mensen. Ze deden dat met wat ze vingen: riviervis dus. Welke? Dat hing ervan af welke beet. De burgerij verving de vis later door kip, een zeer duur ingrediënt in die tijd. Bij een echte waterzooi horen daarbij nog aardappeltjes, wortels en selder. Niets meer, niets minder. Waterzooi mag nooit een soep worden.”

En tot slot naar Deinze voor een graanjenever van Filliers? “Goed idee! De authentieke OostVlaamse graanjenever herken je aan het herkomstlabel O’de Flander. Het typische aan deze jenever is dat je er nog echt het graan in smaakt: hij is veel ruwer. Dat komt omdat hij nog artisanaal wordt gestookt op basis van een oud procédé. Wil je dat eens gaan bekijken? Dat kan in de stokerij Van Damme van de Balegemse jenever. In deze actieve boerderij wordt nog echt ‘ruw’ gestookt. Ze vertrekken van eigen geproduceerd graan waarvan ze zelf graanalcohol stoken, de basis voor graanjenever. Dat gebeurt in artisanale, oude ketels. De overschotten en het afval worden aan de koeien gevoerd. Zo vormt de boerderij een volledige gesloten cirkel. Uniek in Vlaanderen!”

Als Gent ons startpunt is voor een culinaire tocht door de provincie, wat laat je ons dan nog proeven? “Een plakje huufflakke of kopvlees

TIP

De ‘5 om te proeven’ van Tine Bral

1. Streekbier op de Oudenaardse Markt Geniet in de schaduw van de Scheldegotiek van een Ename Tripel, een Liefmans oud bruin, een Felix Speciaal of een Adriaen Brouwer. - Markt, 9700 Oudenaarde 2. Restaurant Elvira aan het Donkmeer Proef de unieke mengeling van zurkel, spinazie, peterselie en andere groene kruiden van bij ons, in de typische Paling in ‘t groen. - Donklaan 255, 9290 Berlare 3. Nevens Ambachtelijke Mattentaartenbakkerij Volg het volledige bereidingsproces van deze Geraardsbergse trots en ontdek bij een heerlijke kop koffie wat haar zo lekker maakt. - Boelarestraat 38, 9500 Geraardsbergen 4. Wassende Maan in Astene Proef de groenten, het fruit, de zuivel … allemaal biologisch geteeld in het winkeltje van de landbouwcoöperatieve. - Beekstraat 35, 9800 Astene-Deinze 5. Cuberdons van Geldhof uit Eeklo of Confiserie 2000 uit Kluizen Snoep de echte verse ‘neuzekes’ of geniet van een bolletje heerlijk ijs gemaakt van de stroperige lekkernij. - www.conf-geldhof.be, www.confiserie2000.be


Is niemand Sant in eigen land? Dat is dan toch buiten Felix Alen gerekend! Al 40 jaar en langer is hij een graag geziene gast in heel wat Vlaamse keukens. “Samen koken is nu eenmaal een impuls voor de vriendschap!”

“Suiker bij witloof doen is als de bubbels uit de champagne halen” In Hof Te Rhode in de Rodestraat in Diest bereidt Felix Alen feestmalen en banketten waar zelfs de Koninklijke familie al van heeft gesmuld. Wat is zijn geheim? “Terug naar de klassiekers. Onze smaakerfenis bepaalt welke smaken we het lekkerst vinden. De kok die daarmee iets nieuws doet, zal altijd scoren.” Welke smaakerfenis hebben de Vlaams-Brabanders? “De combinatie van bitter of zuur met zoet. Ik ben zelf van Diest, dus denk ik bv. aan de Diesterse Kruidkoek, een pannenkoek met scheuten van boerenwormkruid en paardenbloemblaadjes met een dikke laag stroop op. Of aan Konijn op z’n Diestsers met Gildenbier en pruimen.” Of aan witloof ‘op zijn moeders’ met suiker? “Ja, maar suiker bij witloof doen, is zoals de bubbels uit de champagne halen. Het is zonde. Wat is dan wel de truc? Koop grondwitloof, de Rolls Royce onder het witloof, en bak het in hoeveboter. Dan krijg je een lichte karamellisatie die het bittere heel smakelijk maakt. Witloof uit hydrocultuur, dat je voornamelijk in de winkel vindt, smaakt op zich veel zoeter. Dat gebruik je dus beter enkel wanneer de

witloofsmaak secundair is (confituur, kaassaus …).” Als Vlaams-Brabander kan je het weten … “Witloof behoort inderdaad tot de Garniture Brabançonne, net als de spruitjes. Het zou ontdekt zijn in de 19e eeuw door chicoreikweker Jan Brammens. Chicoreiwortels werden toen gekweekt om een soort koffie van te maken. Op de vlucht voor de Brabantse Omwenteling kon de kweker zijn wortels niet tijdig oogsten. Bij zijn terugkeer bleken er scheutjes uitgegroeid … die nog lekker waren ook!” Waar vinden we de andere typische, zoetzure smakencombinatie terug? “In het Zennedal, waar Lambiekbier wordt gebrouwen. Daar leven speciale bacteriën in de lucht die bij het bier een spontane gisting op gang brengen. Dat geeft het een unieke zure smaak. Om het zuur te compenseren voegt men krieken of frambozen toe. Maar de echte kenners kennen Lambiekbier als grondstof van de wijn onder de bieren: geuze. Dat is een formidabel bier. Perfect om een zuur sausje of sabayon mee te maken of gewoon om puur van te genieten!”

TIP

De ‘5 om te proeven’ van Felix Alen

1. Begijnhof van Diest Proef de Begijnkoek en duik in de kruidentuin van het Xaveriushuis, het allereerste culinaire cultureel centrum van ons land. - Heilige Geeststraat 11a, 3290 Diest

2. Kraampjes in Scherpenheuvel Koop pepernoten, noppen, babelutten en ander vroom snoepgoed in de kraampjes rond de basiliek van Scherpenheuvel. - Mannenberg 127, 3270 Scherpenheuvel 3. Witloofmuseum en Veilinghof in Kampenhout Leer alles wat je wilt weten over witloof en proef het in al zijn vormen en smaken in het aanpalende restaurant. - Leuvensesteenweg 22, 1910 Kampenhout

4. Volkscafé en Geuzestekerij De Cam Proef de lambiek, kriekenlambiek en de geuze van stekerij De Cam samen met heerlijke streekgerechten in een echt volkscafé. - Dorpsstraat 67a, 1755 Gooik

5. Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn Ontdek in het gezellige wijnkeldertje waarom de tentoonstelling boven je hoofd de Hagelandse wijn de hemel inprijst. - Kerkstraat 16, 3111 Rotselaar

SMAAKMAKERS

Lekker Vlaams-Brabants

7


Lekker West-Vlaams

SMAAKMAKERS

Keun, krudpalulle, kernemelksmeus … Als je authentiek West-Vlaams gaat eten, is een vertaler soms handig. We konden er geen betere treffen in Robert Cornet, eigenaar van restaurant Old Tom op de markt van Ieper en ‘wandelende encyclopedie van streekproducten’.

8

“Onze grijze garnalen zijn uniek in de wereld” Kok, restaurateur, hotelier, traiteur … Robert Cornet houdt op z’n minst gezegd van lekker eten. Vanwaar die liefde? “Van mijn moeder. Dat was een heel goede kokkin. Haar ovenschotel met laagjes kabeljauw, kaas en aardappelpuree in de oven was echt legendarisch.” Stel we komen eten in Old Tom. Wat zou je ons zeker laten proeven? “Tapjesvlees, dat is de specialiteit van Ieper! Vroeger werd het op elk verenigings-, communie- en trouwfeest geserveerd. Wat het is? Kalfsvlees bewaard in pekelvaten. Dat was vroeger heel gewoon. Er waren immers nog geen frigo’s. Vóór het bereiden trekt het vlees eerst een nacht in water om al het zout te verliezen. Het krijgt daardoor zijn typische, mooie roze kleur en een speciale lekkere smaak, die niet zout is! Het tapjesvlees wordt daarna nog gelardeerd met spek en gebraiseerd in de pan.” Is het toeval dat het kalfsvlees is? “In West-Vlaanderen vind je het lekkerste kalfsvlees van Vlaanderen! Veel streekgerechten gebruiken het. In de streek rond Kortrijk proef je

Kortrijkse dikbil. Dat is de achterste bil van het kalf. Het komt ook uit de pekel en heeft dus zo’n typische roze kleur. In Poperinge en Veurne kan je dan weer het potjesvlees proeven. Dat is een terrine van kalf, konijn en kip. Je eet het bij voorkeur ’s avonds met bruin brood en een goede trappist erbij. Een Westvleteren 12 bijvoorbeeld.” Wat zijn jouw favoriete eetadresjes in West-Vlaanderen? “Ik hou erg veel van De Kust en haar vis. Noordzeetong en -kabeljauw smaken zoveel beter dan die uit de Atlantische oceaan. En onze grijze garnalen zijn uniek in de wereld. Hoe dat komt? Door de goede kwaliteit van het water! Daarnaast zijn er in West-Vlaanderen natuurlijk heel veel lekkere gastronomische restaurants. In Brugge, Kortrijk, Ieper, Knokke, Poperinge … Mijn favorieten zijn al die waar de producten van eigen bodem zoveel mogelijk op de kaart staan!”

TIP

De ‘5 om te proeven’ van Robert Cornet 1. Brugs Beertje in Brugge Een aangenaam en sfeervol biercafé in hartje Brugge met meer dan 300 Belgische bieren. – Kemelstraat 5, 8000 Brugge

2. Visserijmuseum en ‘De Peerdevisscher’ in Oostduinkerke Proef na je bezoek aan het museum in een authentieke vissersherberg de vangst van de garnaalvissers. – Pastoor Schmitzstraat 5, 8670 Oostduinkerke 3. Wijngoed Monteberg Een glas wit, rood of – NIEUW dit jaar! met bubbeltjes? Proef de godendrank van de zonnige hellingen uit het Heuvelland. – Montebergstraat 8, 8958 Loker 4. Brouwerij Rodenbach in Roeselare Ontdek met al (!) je zintuigen wat de Rodenbach bieren zo speciaal en uniek maakt. – Spanjestraat 133-141, 8800 Roeselare 5. Bakkerijmuseum van Veurne De grootste collectie bakerfgoed van Vlaanderen in een charmante 17e eeuwse hoeve met authentieke bakkersmolen! Albert I-laan 2, 8630 Veurne


Lekker Brussels

SMAAKMAKERS

Brussel is een smeltkroes van culturen. Er bestaat geen lekkernij ter wereld die je er niet vindt. Maar waar kan je in de hoofdstad van Europa nog echt authentiek Brussels tafelen? Karolien Merchiers, culinair journaliste van Brusselnieuws.be, wijst ons de juiste weg.

“De echte Brusselse keuken is weer in”

“Brussel is groot. Er zijn heel veel lekkere restaurants en cafeetjes, maar ook veel namaak. Ben je op zoek naar iets authentieks? Laat je dan niet vangen door een pittoresk uitzicht. ’t Is niet omdat er een geblokt tafelkleedje ligt dat het een authentiek Brussels restaurant is.” Waar stuur je ons dan wel naartoe? “Een goed voorbeeld van een authentiek Brussels restaurant is ’t Spinnekopke op het Bloemenhofplein waar je de typische gerechten met bieren kan proeven of Bij Den Boer aan het Sint-Katelijneplein voor de vis en de mosselen met frietjes. Daarnaast komen er steeds meer trendy adresjes bij die de klassiekers serveren overgoten met een hedendaags sausje. Koken met streekproducten is immers weer hip! Mijn favoriete voorbeeld is La paix, tegenover het slachthuis in Anderlecht. Vroeger was dat een gewoon restaurant. Enkel bekend omdat de Miss Belgiës er elk jaar biefstuk gingen eten. Maar enkele jaren geleden heeft het zichzelf heruitgevonden. Je eet er nog steeds varkenspoten en runderwangen, maar nu op uiterst verfijnde manier bereid.” Wat moet je zeker proeven? “De echte Brusselse ‘Bloempanch’. Dat is

een soort bloedworst met een diameter van 10 tot 15 cm en met dikke stukken vet erin. Je eet het in fijne schijfjes die aan weerkanten kort gebakken zijn, samen met gestoofde schijfjes appel. Voor de vegetariërs zijn er de spruitjes. Niet nodig om je neus op te halen! Spruitjes zijn heel lekker als je ze eerst blancheert en dan bakt in een dikke klomp boter gekruid met peper, zout en nootmuskaat.” En voor de zoetekauwen zijn er … wafels? “Inderdaad. Alhoewel een echte Brusselse wafel eigenlijk niet zo zoet is. Dat komt door het toegevoegde Brusselse Farobier. Zoet wordt hij pas met een beetje poedersuiker of een toefje verse slagroom. Bovendien moet hij lekker krokant vanbuiten zijn en smeuïg vanbinnen. Ga maar eens proeven in de Museumbrasserie in de Regentschapsstraat of in La grande Ecluse op het Poincaréplein. Maar vergis je niet: de wafelkramen in het centrum verkopen geen Brusselse maar Luikse wafels. Warme, kleverige dingen die absoluut niet kunnen tippen aan de Brusselse!” Lees iedere week een nieuwe restauranttip van Karolien Merchiers in de Agenda van Brussel Deze Week – www.brusselnieuws.be (rubriek ‘Eten en drinken’)

TIP

De ‘5 om te proeven’ van Karolien Merchiers

1. Viva M’Boma Modern restaurantje gevestigd in een oude ‘triperie’ waar je nog choesels kan eten, een stoofpotje van orgaanvlees (verkrijgbaar van november tot eind maart). - Vlaamsesteenweg 17, 1000 Brussel 2. Musée de la Witloof Charmant streekmuseum in Evere over de grondwitloofteelt. Je kan er ook gerechten proeven. – Leekaertsstraat 29, 1140 Evere

3. Zondagmarkt in Bosvoorde Fijnproeversmarkt met heerlijke delicatessen die je op de omringende terrasjes kan oppeuzelen. – Gilsonplein, 1170 Watermaal-Bosvoorde

4. Maison Dandoy Bekendste koekjeshuis van Brussel waar je echte Pains à la grèque vindt. – Boterstraat 31, 1000 Brussel 5. Brasserie La Paix Een van de allerbeste adresjes in Brussel om authentieke vleesgerechten in een verfijnd kleedje te proeven. – Ropsy Chaudronstraat 49, 1070 Anderlecht

HAAL NU JE GRATIS Gourmetgids bij Toerisme Brussel op de Kunstberg

9


Lekker smullen Van bij het aperitief tot aan

van te smullen. Honger? In de volgende bladzijden nemen we je mee op een culinaire reis door Vlaanderen. Elke gang van het menu nemen we op een

Lekker smullen

het digestief is Vlaanderen om

andere plek. Krijg je er maar niet genoeg van? Knip dan de bijhorende recepten uit en maak zelf enkele typische Vlaamse streekgerechten. Om lekker bij weg te dromen ‌

www.vlaanderenlekkerland.be

11


Lekker smullen

Aperitief

12

Niets zo heerlijk om de eetlust op te wekken als een welgekozen aperitief. Een zoete fruitjenever, een frisse geuze of een kruidig Elixir d’Anvers … De Vlaamse aperitiefkaart is altijd rijkelijk gevuld. Klinken maar!

Borreltje

Tijd voor een

Recept

hapje Oost-Vlaams borrelovengebakken

amse Cannelloni van lauwe Vla e geitenkaas en een melks hesp, gevuld met rauw n. salade van uie Wat je nodig hebt kaas • 400g rauwemelkse geiten m • 50g roo • enkele takjes bieslook • peper en zout • 500g gemengde uien

• 3 eetlepels olijfolie jn • 1 eetlepel balsamicoazi es edj sne oie mo 4 • mse ovengebakken Oost-Vlaa hesp

Een ‘coupke’, mevrouw?

Vlamingen mogen dan van oudsher bierbrouwers (en drinkers) zijn, ze verstaan ook als de besten de kunst van het wijn maken. Ga maar eens wandelen in de streek rond Hoeilaart en Overijse. De zonnige, groene heuvels staan er vol met sappige druivelaars. Het zijn voornamelijk tafeldruiven, maar van de overschotten wordt al decennia lang druivensap en wijn gemaakt. Net als het echte Vlaams-Brabantse ‘coupke’, een schuimwijn gemaakt volgens de ‘méthode traditionelle’. Eerst proeven dan geloven? Je weet wat ze zeggen: “Wijn op bier is plezier”!

TIP

Duik in de Wijnkelders Soniën Zo begin je eraan el met fijn tenkaas. Kruid het mengs Meng de room met de gei gen, meng er rin e fijn er. Snij de uien in er en zout. gesneden bieslook en pep pep t me id kru en er azijn ond oven op de olijfolie en balsamico de rm Wa r de hesp en rol op. bord met Verdeel de geitenkaas ove het op ze ik sch en 2 elloni’s in 170°C. Snij de hespcann wat uiensla. Lekker! ekproducten? isch Oost-Vlaamse stre Op zoek naar deze typ .be uct rod op www.streekp De producenten vind je

In de jaren ‘70 leek het even of de buitenlandse concurrentie en hoge personeelskosten zouden het Brabantse ‘coupke’ de das omdoen. Maar dat was buiten wijnboer Raymond Luppens gerekend. Samen met zijn zonen redde hij de productie van de typische schuimwijn. De wijnkelder naast hun serrebedrijf in Overijse is daarom beslist uw bezoekje waard! Meer info op www.sonien.be


Salade

’t Grom in Sint-Katelijne-Waver is het eerste doemuseum in Vlaanderen rond groenten en tuinbouwerfgoed. In de 18e eeuwse langgevelhoeves met bijhorende schuren en tuinen leer je er op interactieve wijze alles over duurzame tuinbouw en tuinbouwerfgoed. Meer info? Surf naar www.tgrom.be

Witloof, hopscheuten, waterkers, asperges … Een wandeling door enkele typische volkstuintjes leert je meteen dat Vlamingen groene vingers hebben … én een groene appetijt! Geen Vlaams menu dus zonder een authentieke salade!

uit Vlaanderen Recept

Antwerps Salade oprolzm’n et kruidensla,

nsen Antwerpse kalfs ntwerpse witte pe A en kk ba ge t an krok s. en Postel abdijkaa Wat je nodig hebt en • 500g dun gesned l Antwerpse kalfsro pensen tte wi se erp • 3 Antw eboter ev ho • 25g Antwerpse as ka dij ab l ste • 100g Po d’Anvers • 2 eetlepels Elixir

bladkruiden • 600g Antwerpse sla, en ot (n en jonge sla ie …) az in sp ge jon g, rin zu zijn jna wi tte wi • 2 eetlepels olijfolie te ch za ls pe tle ee • 6 zout • zwarte peper en

krokant in wat Zo begin je eraan in stukjes en bak ze en g ns pe tte wi de ij Sn s. Maak de dressin kaas in fijne blokje ut. hoeveboter. Snij de en de olie. Kruid af met peper en zo er ijn ov az l ro de r, lfs ixi ka El de l de ee met der de sla. Verd on g in ess dr de de et n Meng ¾ va en werk af m het midden wat sla 4 borden. Plaats in as. ka dij stukjes ab gebakken pens en van de t res de er l ke ren Sp . Smakelijk! nd ro jk rli dressing sie ze typisch Op zoek naar de roducten? Antwerpse streekp je op d vin ten en De produc ct.be du ro kp ee str w. ww

Lekker smullen

Groene vingers?

13


Lekker smullen

Hoofdgerecht

14

Hoewel Vlaanderen aan de Noordzee aangemeerd ligt, eten de meeste Vlamingen meer vlees en gevogelte dan vis. De Vlaamse vleesgerechten zijn namelijk om duimen en vingers bij af te likken. Lokerse paardenworst, Gentse waterzooi, stoofvlees met een bruin biertje of Mechelse koekoek? Jij beslist!

paard

Honger als een Recept

enribstuk Sappig tuss Brabantbeldoel runderen met een uit Vlaamsi, dub n witblauw uit de IJsevalle Tussenribstuk va se mosterd en waterkers en e geuze. korstje van Leuv ndwitloof gesmoord in oud gro met Brabants hebt Wat je nodig Brabants sam la V • 800g uk tussenribst • peper en zout rs ke • 1 bussel water rd te os m g • 50

eel • 200g paneerm e geuz • 1 flesje oude s laams-Brabant • 8 stronken V f grondwitloo t hoeveboter • 1 mooie klon

mosterd, vermeng ze met ribstuk aan Zo begin je er 180°C. Mix de waterkers en en ss tu t id ook he op Warm de oven oodkruim), peper en zout. Kru ur. Klaar? Haal het uit de br vu f g (o vi l he ee n m ee n op paneer waterkers en ut en bak het aa g van mosterd, met peper en zo bovenkant met de mengelin de oven tot de korst mooi de in pan en bestrijk enkele minuten grondwitloof toe en laat t aats het daarna paneermeel. Pl ondertussen de boter, voeg he uze en kruid met peper en ge m ar de W ou is. de t et an krok oof m ribstukken in ij nu de tussen vergiet het witl even kleuren. O zacht vuurtje verder garen. Sn grondwitloof. Gebruik het n e zout. Laat op ee et het gesmoord kken aardappeltje. op een bord m ba plakjes. Schik ze f als saus. Dien op met een ge oo itl w t he n va sap ten? e streekproduc ams-Brabants la V he sc pi ty deze t.be Op zoek naar w.streekproduc vind je op ww n te en uc od pr De

Mag het iets meer zijn?

Proeven van het culinaire Oost-Vlaanderen? Dan begin je best in het Groot Vleeshuis in Gent. Van Oost-Vlaamse jenever tot Gentse paardenlookworst, je kunt er zowat alle smaken van de regio ontdekken. Kijk ook eens naar boven, je wandelt er onder honderden gedroogde hespen, opgehangen aan het houten gebinte van het historische pand. Krijg de smaak van Oost-Vlaanderen te pakken in het Groot Vleeshuis in Gent! Surf snel naar www.grootvleeshuis.be


‘k Heb een potje met vet, op de tafel gezet “Vlamingen zijn botereters”, zo schreef een Fransman uit 1560. Hoewel het als spotnaam bedoeld was, had hij gelijk. Arm of rijk, boter op de boterham was hier dagelijkse kost. Bij gebrek aan boter werd soms ook wel eens gestold varkensvet of smout als smeersel gebruikt. Let op! Dit dierlijke smout is niet te verwarren met het plantaardige smout uit koolzaad, raapzaad of lijnzaad waarin de smoutebollen of oliebollen worden gebakken.

Wie het authentieke Vlaamse smout van de smoutebollen wil proeven, kan dat tijdens een verblijf bij B&B Hildegarden in Gierle. Begin maar al te watertanden op p.33.

Proef de rijke smaak van het vlees van de arme man

aan Lokeren tijdens de Lokerse Feesten. Dan vind je overal in de stad de gekende bereiding: paardenworst in een saus van tomaten, ui en selder. Mmm ... Het drogen en zouten van hespen is nog zo’n eeuwenoude Vlaamse traditie. Hoe dit gebeurt, kom je te weten tijdens een bezoek aan Grega in Buggenhout of Ganda in Destelbergen. Meer info op www.ganda.be en www.grega.be

Ten huize van de Vleeshuizen In de middeleeuwen werd alle vleeshandel in de Vlaamse Vleeshuizen gecentraliseerd. Zo kon men controle houden over de prijs en de versheid. In Vlaanderen zijn zowat alle Vleeshuizen tot cultureel erfgoed gekroond: Gent, Antwerpen, Ieper, Leuven ... Zeker een bezoekje waard!

Recept

ter? Ben je geen vleese rd op z’n Vis met moste s g op een West-Vlamaosm terd gelakte zeeton

Lekker smullen

Paardenvlees was tot ver in de 20ste eeuw het vlees van de arme man. De beste stukken van het paard werden ingezouten voor paardenfilet of Boulogne. De restjes of snijlingen werden verwerkt tot paardenworst. Klinkt lekker? Breng dan zeker een bezoek

WEETJE

15

Met Torhoutse ousseline van de prei en een m of sto ge n va e dj be bruin bier. West-Vlaams rood Wat je nodig hebt • 12 zeetongfilets • peper en zout d • Torhoutse moster l • paneermee • 4 preien

• 300g hoeveboter h • 1 flesje Rodenbac • 3 eierdooiers • ½ citroen

uid Zo begin je eraan dubbel. Smeer ze in met mosterd, kr l. ets ee fil ng erm eto ne ze pa e de i etj oo be Pl ooi ze met een str be en in ut ar zo ga en ze r s en stoof met pepe preien in fijne reepje de resterende 250g elt Snij het wit van de Sm . ut zo en r et pepe eng 50g boter. Kruid m ijder het schuim. M en rw ve en tje ur vu t ch sap za n en ro ee cit op e ter etj bo n be et peper en zout, ee ling op een zacht de 3 eierdooiers m menge ze de op Kl h. ac nb aal weg van een scheut Rode binding ontstaat. H uid met n ee er t to ig uim vuurtje sch ter onder. Kr er de gesmolten bo het vuur en meng 180°C en plaats er op or vo en ov de peper en zout. Warm uten in. Schik 3 hoopjes prei op een min rk af met de de zeetongfilets 5 zeetongfilets en we appelpuree. de p aro da g Le . rd Breng een bezoek warm bo e verse aard ien op met een toefj aan het biermousseline. D mosterdmuseum laamse van Torhout. ze typische West-V Op zoek naar de Meer info op d je op vin ten De producen www.mostaardwostyn.be streekproducten? ct.be www.streekprodu


Lekker smullen

Koffie en dessert

16

Heb je nog een gaatje? Laat ons hopen, want een Vlaamse maaltijd wordt altijd in stijl afgesloten. Met een heerlijke vlaai, een krokante wafel, een traditionele Knapkoek … of op z’n minst een geurig kopje koffie.

Moet er nog

Ook een koffieboontje voor Vlaanderen? Wist je dat Antwerpen de grootste opslagplaats voor ruwe koffie ter wereld is? Vanuit de diamantstad vertrekken grote hoeveelheden van het zwarte goud naar de 126 Belgische koffiebranders. Meestal kleine, ambachtelijke bedrijfjes. Daar branden ze streekgebonden koffiemengelingen langzaam in kleine trommels. Het resultaat: koffie met een karaktervol aroma.

Een bezoek aan een ambachtelijke koffiebranderij? Surf naar www.koffie-verheyen.be en proef de kunst van het koffiebranden!

dessertzijn?

Geen koffie zonder Avelgemse perentaart

Niks zo lekker na een sportieve wandeling als een heerlijke kop koffie met een groot stuk taart. Dat vond zelfs Stijn Streuvels al. In West-Vlaanderen vind je naast enkele ambachtelijke koffiebranderijen (uit de Leiestreek) dan ook heel wat traditionele taartenbakkers. Een van de bekendste creaties: de Avelgemse perentaart. Al jaren maakt men tijdens de septemberkermis van harde peren – kiesmadammen genoemd – een zoete perenmoes. De Avelgemse bakkers kruiden deze moes met muskaatnoot, kaneel en kruidnagel. Even in de oven ... en het smullen kan beginnen. Leuk om weten: ter gelegenheid van de 90ste verjaardag van Streuvels werd de klassieke perentaart opnieuw in ere hersteld.

Recept

et zijn stroop Limburgs peertje mstro op en heidebitter met een parfait van Peer gepocheerd in Limburgse seltse speculaaskruimels. koffie uit het land van Loon en Has Wat je nodig hebt • 4 Limburgse peren • 50g Limburgse stroop • 100ml Limburgse heidebitter • 3 eieren

• 150g suiker • 200g opgeklopte room • 4 eetlepels sterke koffie uit het land van Loon • 1 Hasseltse speculaas

Zo begin je eraan op in jes. Warm de stroop en de heidebitter Snij of lepel de peer uit in hapklare stuk peer onder den esne fijng de g Men . vuur t zach een pannetje en laat ze smelten op een de de peren gaar zijn. Klop de eieren met de stroop. Laat zachtjes sudderen tot in een doos, Giet r. onde e koffi de en room te suiker luchtig op. Meng er de opgeklop speculaas. sluit deze af en vries in. Verkruimel de en, verdeel je de warme peren over 4 vror inge is e oend vold ait parf de Wanneer t en druppel er nog wat stroop omheen. borden. Serveer met wat parfait naas Werk af met de speculaaskruimels. urgse lekkernijen? Op zoek naar deze typische Limb ekproduct.be .stre www De producenten vind je op

ultip

Sm ntaart? Ga in september Smullen van de Avelgemse pere et van een stevige kop geni en lgem Ave in is kerm de naar perentaart. De beste van koffie met een overheerlijk stuk kproduct! Je vindt de stree sch typi als nd erke én land het ekproduct.be traditionele bakkers op www.stre


Digestief

Hoezo,

lekker Vlaams?

“Er bestaat geen uniforme Vlaamse keuken. De Vlaamse keuken is een samenspel van kleinere regionale en lokale eetgewoonten. Dat komt door de verscheidenheid aan geografische landschappen op een beperkte oppervlakte. En door de vele politieke en sociale situaties die ons land in de loop der tijden kende. De grenzen van het grondgebied ‘Vlaanderen’ wisselden vaak en we kregen heel wat ‘vreemde bezoekers’ over de vloer. Spanjaarden, Fransen, Oostenrijkers, Nederlanders … allemaal lieten ze hun sporen na in onze culinaire cultuur. Onze Vlaamse keuken is dus een pure fusionkeuken. Daardoor staan we ook meer dan andere keukens open voor nieuwe producten, culinaire trends en vernieuwingen.

“Onze Vlaamse keuken is pure fusionkeuken” Toch zijn er ook een aantal constanten. De Vlaamse keuken vindt zijn oorsprong in de stevige kost van aardappelen, vlees en koolgroenten. Dat blijft de basis van onze rijke familiale keuken. Daaraan voegt men per streek regionale en seizoensgebonden ingrediënten toe: witloof, aardbeien, spruitjes, asperges, varkensvlees, bier … Vandaar de talloze manieren om stoofvlees, paling in ’t groen, waterzooi … te bereiden.

Daarnaast komen groenten in de Vlaamse keuken veel meer aan bod dan bijvoorbeeld in de Franse of zelfs Waalse keuken. Logisch dat men in de Franse keuken spreekt over ‘garniture flamande’ als verwijzing naar onze erwten, worteltjes, spruitjes, spekstukjes … Ook de combinaties met vruchten zijn typisch. Denk maar aan konijn met pruimen, bloedworst met appelmoes, frikadellen met krieken … Hierbij is de bitter–zoet smaakcombinatie belangrijk. Je vindt die in gerechten en desserten met bijvoorbeeld witloof en asperges, maar ook met de typische donkere chocolade. “In Frankrijk spreekt men niet voor niets over een garniture flamande” Een Vlaming gebruikt ook graag boter als bereidingsvetstof, in plaats van olijfolie. Bovendien mogen in onze schotels de vulproducten als aardappelen, frieten … niet ontbreken. Verder begint het ‘dieet van de echte levensgenieter’ zeker met een soep en wordt het altijd in grote porties geserveerd. Om dan nog over het royale gebruik van sauzen en mayonaise te zwijgen! Kortom, in Vlaanderen eten we ‘zoveel als in Duitsland, maar dan bereid op Franse wijze’. Anders gezegd: Bourgondisch. Net zoals onze voorouders, de Bourgondische koningen. Die, door bijvoorbeeld royaal boter te gebruiken, met hun

eetfestijnen toonden hoe machtig en rijk ze wel waren.” Meer lezen over de Vlaamse keuken? Dat kan in de ASGstudie “Op Vlaamse Wijze” verschenen in september 2006 en verkrijgbaar bij ASG. Meer info over ASG via e-mail secretariaat@asg.be of op de website www.asg.be

Lekker smullen

In Italië eten ze pasta. In Frankrijk stokbrood, met kaas en wijn. Maar wat maakt de Vlaamse keuken zo typisch? Om ons menu af te sluiten gaan we te rade bij Jacques Collen van de Academie voor Streekgebonden Gastronomie (ASG). Bij een goed digestief onthult hij de geheimen van de Vlaamse keuken.

17


Lekker actief Vlaanderen is ‘om op te eten’. En dat is niet alleen te danken

streekgerechten. In wat volgt ontdek je de 5 lekkerste wandelen fietsroutes door Vlaanderen.

LEKKER ACTIEF

aan de vele verrukkelijke

Ze leiden je naar de natuurlijke vindplaats van de typische streekproducten, ze onthullen je de heerlijkste eet- en slaapgelegenheden en vertellen onderweg de sappigste verhalen … Waar wacht je nog op? Zet een stapje in de 5 provincies!

www.vlaanderenlekkerland.be

19


Antwerpen

LEKKER WANDELEN

‘Met de toelating van het Nationaal Geografisch Instituut’. gepubliceerd.’

Wandelen in het Land van Stille Waters

20 Herinner je je de tv-serie Stille

Waters nog? Deze wandeling dompelt je onder in het echte ‘Land van Stille Waters’ en laat je proeven van de ruwe schorren en slikken, authentieke veerpontjes en heerlijke paling in ’t groen. Start aan de Kaai in Sint-Amands. De verenwandeling maakt een achtlus tussen Sint-Amands en Mariekerke, twee pittoreske dorpjes aan de oever van de Schelde. Je maakt er kennis met een echte volkscultuur langs het water. Tot tweemaal toe steek je de rivier over met de charmante veren waardoor je het prachtige decor ook van op het water kunt bewonderen. De overzet te voet of met de fiets is helemaal gratis. Onderweg kom je heerlijke restaurantjes tegen waar je de lekkernij van de streek proeft: paling in ’t groen. Kom je toevallig tijdens het Palingfestival

(22-24 mei 2010) of tijdens de Vis- en folkloredagen (26-27 juni 2010) in Mariekerke aan? Dan heb je extra geluk. Want het oude vissersdorp ziet er dan weer uit zoals tevoren. Allerlei folkloristische evenementen zoals het uitvaren van een authentieke vissersboot, brengen je terug naar de tijd waarin het centrum van de visserij in Scheldeland lag. Geen wonder dat je in Mariekerke en omstreken nog steeds de lekkerste paling eet! Een dranksuggestie hierbij: echte ‘Groenen Duvel’. Dit kleine broertje van het wereldberoemde streekbier heeft weliswaar een lager alcohol­ percentage, maar is veel zeldzamer. Slechts enkele horecazaken in de buurt van Puurs bieden het aan. Een andere sfeermaker onderweg zijn de cafés met oude volks­ sporten. Je kunt er kegelen, blaasbiljarten en elkaar uitdagen op de sjoelbak … Meedoen is belangrijker dan winnen!

Zeker

6,5 km

doen!

reken? Waters te doen sp Zin om de Stille tin /S ke Marieker Zoek de af ritten snelweg lgische verhalen Be de op Amands nload w ations.com en do op www.storyn hone iP , p3 gsm, pda, m de verhalen op je tietoestel. of ander naviga ssers, verhalen van vi ste sia ou De enth t de adellijke heren ui kunstenaars en tot l aa t decor helem streek brengen he s rond tje ee w en ijg je tips leven. Verder kr traatje erisme. En als ex geschiedenis en to , een ie’ ‘Kludde smooth het recept van de rankje … lekker welkomstd

Klaar om te vertrekken? Aan de hand van de knooppunten op de kaart hierboven kan je jouw favoriete wandeltocht gratis samenstellen. Tijdens de trip hoef je dan alleen maar naar de nummers te kijken. De uitstekende bewegwijzering doet de rest. De volledige wandelnetwerkkaart Stille Waters kost € 6,00. Je vindt ze bij Toerisme Klein-Brabant, Boomstraat 1, 2880 Bornem, tel +32 (0)3 899 28 68. • Start: Sint-Amands (veer, nr. 77 op kaart) • Lengte: 6,5 km


Antwerpen

Fietsen

LEKKER FIETSEN

53 km

langs de goestingroute in en om Lier

Krijg je zin om na de tv-reeks ‘Goesting’ echt te proeven van Lier en het Pallieterland? Dan is deze trip van 53 kilometer door het land van de levensgenieters iets voor jou. Start aan knooppunt 40 op de parking CC De Mol aan de Aarschotsesteenweg 3 in Lier. De makers van de tv-reeks ‘Goesting’ hadden geen betere stad als decor kunnen kiezen. Haar inwoners weten immers als geen ander wat ‘goesting’ betekent: een buikgevoel, een gebruik van zintuigen, gecombineerd met een gevoel van sterk verlangen. ‘Pallieteren’ noemen ze dat hier: genieten van het leven met al je zintuigen. Genieten, dat doe je dan ook zeker aan het volgende knooppunt bij ‘De Boekt’ in Berlaar. Deze fietsvriendelijke herberg uit 1895 is nog steeds een populair café. De naam duidt waarschijnlijk op de ‘bocht’ die je hier neemt. In de zomer geniet je er van een lekkere verfrissing op het terras. Wie weet

inspireert het decor je zelfs om ‘Annemarie’ van Felix Timmermans te lezen. Dat boek werd hier immers deels verfilmd. Even verderop, op de grens tussen Berlaar en Herenthout, fiets je langs ’t Schipke aan de Nete, het voormalige veerhuis op de Grote Nete. In deze oude herberg uit 1900 kun je lekker smullen te midden van de weelderige natuur. De rust en de stilte die er heersen schijnen ’genezend en opwekkend’ te zijn. Geen wonder dat Roland Verhavert hier zijn ‘Pallieter’ naar de roman van Felix Timmermans draaide. Bestel zeker een ‘Liter van Pallieter’, de artisanale blonde tripel van de nabijgelegen Microbrouwerij Achilles. Je volgende halte op het traject is Provinciaal Groendomein De Averegten, één van de talloze groene parels die je op je weg zal tegenkomen. Te veel natuurpracht voor 1 dag? Blijf dan overnachten in één van de Lierse logeeradresjes. Bij elk goestingarrangement krijg je er het gelijknamige boek van de tv-serie cadeau!

Zeker

doen!

Krijg je van deze route alleen maar meer goesting? Dan hebben de Antwerpse Kempen nog veel meer lekkere routes voor jou in petto. Het enige wat je moet doen is de culinaire lussen volgen en af en toe stoppen om een gang van het menu te eten. Naast de culinaire lus ‘Smullen met Pallieter op de fiets’ rond Lier, vind je in de regio Mol het gastronomisch traject van de Goudzoekersfietsroute langs de witzandwinningen en het Fietsdiner in Hoogstraten. Ook in de regio’s rond Brasschaat en Malle openen deze zomer echte culinaire fietsroutes. Via www.vlaanderenlekkerland.be blijf je op de hoogte!

Klaar om te vertrekken? De Goestingroute loopt langs de knooppunten 40-30-2816-32-41-34-33-25-29-93-77-78-79-92-19-02-17-39-35-4948-40. Die nummers vind je terug op de groen-witte bordjes onderweg. De hele fietsknooppuntenkaart van de Antwerpse Kempen (fietskaart nr.3) kost € 5,00 en kun je kopen bij Toerisme Lier, Grote Markt 57 in Lier, tel +32 (0)3 800 05 55. • Start: Lier • Lengte: 53 km

21


Limburg

LEKKER WANDELEN

22

Wandelen rond de

4 km

Landcommanderij Alden Biesen

De groenste provincie van Vlaanderen? Limburg! Je kan er uren wandelen langs de meest gevarieerde landschappen. In deze wandeling spelen de Haspengouwse heuvels vol fruitbomen de hoofdrol. Start aan de Landcommanderij in de Kasteelstraat 6 in Bilzen. De lus van 4 km voert je door de prachtige natuur rond de monumentale kasteelsite van Alden Biesen. Je wandelt door holle wegen en langs ellenlange

fruitboomgaarden. In de lente dwarrelen de geurige bloesems op je schouders neer. In de zomer werpen de groene kruinen koele schaduwen over de weg. In de herfst kreunen de takken onder het gewicht van de plukrijpe vruchten. Waar wacht je nog op? Om terug op krachten te komen na de wandeling, kan je terecht in diverse horecazaken voor een Haspengouws Hapje. Proef het fruit en andere streekproducten op je bord. Smakelijk!

Zeker

doen!

van Limburg een heus De afwisselende landschappen maken heuvels kan je andere uwse engo wandelparadijs. Naast de Hasp mel, een miniwoestijn Lom in ra Saha de zoals pareltjes ontdekken, sland vind je stille vol landduinen. In het waterparadijs Maa in het Nationaal Park En natuurgebieden met oude rivierarmen. n en vijvergebieden. bosse , heide de Hoge Kempen wandel je door In de Voerstreek, met zijn authentieke landschappen, wandel je van knooppunt tot knooppunt op het wandelnetwerk. Je kan zelf je route samenstellen uit 124 km wandelpaden. Alle info over vele honderden kilometers wandelplezier vind je op www.toerismelimburg.be

Klaar om te vertrekken? De Alden Biesen wandelroute is een van de 10 greenspots van het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. Je wandelt er over goed onderhouden wandelpaden die in twee richtingen duidelijk bewegwijzerd zijn met een blauwe ruit. Verloren lopen is onmogelijk! Aan je startpunt is er parkeerplaats voor de auto. Deze wandeling is geselecteerd als één van de vier mooiste fruitwandelingen van Haspengouw. De volledige fruitwandelkaart koop je in de lokale toeristische infokantoren voor slechts € 2,00. De infobrochure met alle greenspots en hun wandelroutes koop je in de lokale toeristische infokantoren of via www.rlh.be. Prijs: € 1,50. • Start: Bilzen • Lengte: 4 km


Limburg

Fietsen

Proeven van pure natuur? Deze lus verbindt Zutendaal met Lanaken en Maasmechelen. Je fietst er door de prachtige natuur van het Nationaal Park Hoge Kempen, het enige Nationaal Park van Vlaanderen. Start aan de toegangspoort Pietersheim aan de Neerharenweg 12 in Lanaken of aan de toegangs-

door het Nationaal Park Hoge Kempen

poort De Lieteberg aan de Zuurbroekstraat 16 in Zutendaal. Spring zeker even van je fiets om een NulKilometermenu te proeven. Vijf Maaslandse restaurants serveren een menu met enkel Limburgse producten. Voor meer info over de deelnemende horecazaken, neem je best een kijkje op www.toerismelimburg.be

Zeker

doen!

Limburg Fietsparadijs bestaat 15 jaar en dat is er aan te merken! Limburg verwent de fietser extra met originele fietsactiviteiten. Op 6, 7, 8, 13, 14 en 15 mei 2010 fiets je tijdens een heuse fietsnocturne door de feeëriek verlichte Maasdorpjes en landschappen. Of kom op 30 mei 2010 naar Bokkerieje in Maaseik. Speciaal voor de 20ste editie van dit fietsev enement is er een volledig autovrije fietslus met extra animatie onder weg. In Fietsparadijs Limburg kan je met het knooppuntennetwerk een eigen route uitstippelen of één van de themafietsroutes uitproberen: lekkere fruitfi etsroutes in Haspengouw of een kastelenroute. Liever een vlakke lus? Ontdek dan het snoer van Maasdorpjes in de Maasvallei. Of neem deel aan een van de fietszoektochten in Bosland in de Limburgse Kempen. Voor meer info over Fietsparadijs Limburg, surf je naar www.toerismelim burg.be Je kan er zelfs een aantal fietsroutes downloaden!

Klaar om te vertrekken? Om het Nationaal Park Hoge Kempen te ontdekken, heb je de keuze uit 3 verschillende fietslussen. Je vindt ze allemaal in de fietskaart Nationaal Park Hoge Kempen. Die koop je voor € 2,00 in de lokale toeristische infokantoren of aan de 5 toegangspoorten van het Nationaal Park. Het fietsroutenetwerk Limburg loodst je over goed onderhouden, veilige en hoofdzakelijk autovrije fietspaden. Langs de routes liggen fietsvriendelijke cafés en logies waar je alle fietscomfort bij de hand hebt. De blauwe fietsbordjes en de fietskaart houden je op het juiste pad. • Start: Lanaken of Zutendaal • Lengte: 36 km

LEKKER FIETSEN

36 km

23


Oost-Vlaanderen

LEKKER WANDELEN

24

Hop

13 km

naar de Faluintjesstreek!

Wat Faluintjes zijn, daarover voeren etymologen nog altijd verhitte discussies. Maar de Faluintjesstreek rond Aalst leent zich als geen ander tot een heerlijke wandeling. Waar wacht je nog op? Hop! Start aan de kerk in Meldertdorp. Meldert is een landelijke gemeente bij Aalst en maakt deel uit van de Faluintjes­streek. Van oudsher is de streek synoniem met de hopteelt. Die werd door de monniken van Abdij Affligem in de hele regio tussen Aalst en Asse verspreid. Ze gebruikten de hop immers als smaakmaker voor hun bier. Het landschap kenmerkte zich door de metershoge hopstaken. Maar na 1950 verdween de hopteelt bijna volledig uit de regio. Gelukkig komt daar nu verandering in. Onder meer het hopdraadveld in Meldert werd volledig gerenoveerd. Ondertussen stijgt ook opnieuw de vraag van de brouwers uit de regio naar kwaliteitsvolle lokale hop. Op het dorpsplein kruis je een levend hopmonument. De route leidt je verder door een prachtig stukje Kravaalbos. Dat vormde

vroeger samen met het Zoniënwoud en het Hallerbos, het Kolenwoud. Aan het hopveld in Meldert heb je een prachtig zicht op de Abdij Affligem. Bier is trouwens niet het enige lekkers dat voortkomt uit de hopteelt. Langs de route zie je verschillende velden waar men de delicatesse hopscheuten kweekt. Even op adem komen kun je in enkele authentieke cafeetjes zoals Gasthof Affligem tegenover Abdij Affligem, Brasserie ’t Vertier op het dorpsplein in Meldert en ‘Bij Stinne’, een typisch volkscafeetje aan de rand van het Kravaalbos. Bestel er een Witkap van brouwerij Slaghmuylder of een Ondineke van de Glazen Toren en je proeft de streekeigen hop!

Zeker

doen!

altijd een groot feest, maar van Wandelen en fietsen in het Waasland is extra in de 1 juli tot 30 september 2010 word je er AS. arWA Bav met d geleg watten Onder deze tot de verbeelding sprekende naam verwennen talrijke Wase horecazaken je met zoete lekkernijen. Meer info vind je op www.toerismewaasland.be Minstens even lekker is de Waterkersgrachtenwandelroute in de Zwalmstreek! Waterkers groeit alleen in zuiver water, en dat zegt veel over deze regio. De oude volkswijsheid ‘Wie waterkers eert, de ziekte weert’ indachtig, kun je er genieten van een waterkerssoep of een waterkerssalade. Je leest er meer over op www.toerismevlaamseardennen.be

Klaar om te vertrekken? Er lopen 4 Faluintjesstreekwandelroutes van 8, 12, 12,5 of 13 km doorheen de landelijke gemeenten Baardegem, Herdersem, Meldert en Moorsel. Ze zijn uitgegeven in 1 brochure. Die vind je bij Toerisme Oost-Vlaanderen, Sint-Niklaasstraat 2, 9000 Gent, tel +32 (0)9 269 26 00, toerisme@oost-vlaanderen.be Of bestel ze online via www.tov.be of www.scheldeland.be • Start: Meldert • Lengte: 13 km


Oost-Vlaanderen

Fietsen

LEKKER FIETSEN

35 km

waar de kreken spreken

Ssst … Hoor je dat? De kreken langs deze heerlijke fietstocht spreken echt. Ze fluisteren je de verhalen toe die achter het idyllische waterlandschap schuilgaan. Spring op je tweewieler en proef het palingverleden van de streek. De 35 km lange Krekentocht start aan het toeristisch infokantoor in het centrum van Sint-Laureins en gidst je door de Oost-Vlaamse polders. Hij verbindt vijf pittoreske kerkdorpen van Sint-Laureins met het unieke krekengebied. Het idyllische landschap is een overblijfsel van de grote overstromingen van de Westerschelde sinds de 12e eeuw. De fietstocht brengt je ook voorbij het merkwaardige Godshuis in het centrum van Sint-Laureins. En in het Plattelandscentrum Meetjesland ontdek je de geschiedenis van de hedendaagse landbouw. De route leidt je verder door één van de ‘mooiste dorpen’ van Oost-Vlaanderen, Watervliet, en je fietst dwars door het natuurgebied Boerekreek. Hoewel de palingvisserij in de kreken vooral een verhaal uit het verleden is, houden typische palinghuizen als Krekenpoort, Elmare, Scala, Polderzicht,

Carpe Diem en In Den Draaiput de traditionele paling- en visgastronomie in leven. Wie weet zie je er zelfs een zeldzame platbodem met palingnetten over een kreek drijven! Smaakt naar meer? Dan is er goed nieuws voor jou: de gemeente Sint-Laureins blaast de rijke Sentse palingtraditie nieuw leven in. Tijdens de hele maand oktober kun je in tal van restaurantjes terecht voor een speciaal palingmenu. De kreken spreken echt! Langs de route ontdek je aan de hand van geluidsfragmenten de rijke verhalenschat van het krekengebied. Download de geluidsfragmenten op www.tov.be op je mp3-speler of huur een cd-speler bij Toerisme Meetjesland, Toerisme Kaprijke of Toerisme Sint-Laureins.

Zeker

doen!

Krijg je maar niet genoeg van fietsen in Oost-Vlaan deren? Trek dan naar de Vlaamse Ardennen. In het spoor van Adria en Brouwer fiets je langs adembenemende plekjes en proef je enkele typisch e lekkernijen van de streek. Met de fietsbrochure op zak, word je boven dien getrakteerd door de horecazaken! Nog een tip: zet koers naar de sierteeltgemeenten Lochristi, Wetteren, Destelbergen en Laarne. De nieuwe Floraliëntocht doet je de regio in geuren en kleuren ontdekken. Alle info over de routes vind je bij Toerisme Oost-Vlaanderen, Sint-Niklaasstraat 2, 9000 Gent, tel +32 (0)9 269 26 00, toerisme@oost-vlaanderen.be Surfen kan ook naar www.tov.be

Klaar om te vertrekken? De Kreken Spreken zijn 2 thematochten van 20 km en 35 km op het fietsknooppuntennetwerk van Toerisme Oost-Vlaanderen. Prijs: € 3,00. Te verkrijgen bij Toerisme Oost-Vlaanderen, Sint-Niklaasstraat 2, 9000 Gent, tel +32 (0)9 269 26 00, toerisme@oost-vlaanderen.be. Of bestel ze online via www.tov.be of www.toerismemeetjesland.be • Start: Sint-Laureins • Lengte: 35 km

25


Vlaams-Brabant

LEKKER WANDELEN

26

Wandelen met Bruegel Zijn geschilderde evenbeeld vind je terug op het ‘Landschap met ekster op de galg’, in het Hessisches Landesmuseum in Darmstadt, Duitsland. Kortom, de Pedevallei is letterlijk en figuurlijk een openluchtmuseum. Je wandelt er Start aan het Bruegelwandelpad in Dilbeek. Hier vind je negentien in de rust en de natuur, in de reproducties van werken van Pieter voetsporen van een echte grootmeester. Bekomen van zoveel Bruegel de Oude. Herken je de moois? Dat kan bij de ‘Wolfs­ horizon, het licht en de typische puttenpot’ van het Praetcafé in natuurelementen? de Kamerijklaan, Dilbeek of een De wandeling neemt je verder mee streekbiertje in café Sint-Anna, naar Sint-Anna-Pede. Het kleine Herdebeekstraat 174, Itterbeek. Ben je bereid nog verder te gaan? kerkje werd door de meester Breng dan zeker een bezoek aan vereeuwigd in het schilderij ‘De de Timmermans Brouwerij in de Parabel van de Blinden’. Om het Kerkstraat 11, te Itterbeek. echte schilderij te bewonderen Al 228 jaar lang wordt daar de moet je wel naar het museum van fameuze Geuze Lambic gebrouwen. Napels. Ook de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede is vereeuwigd. Meesterlijk! Pieter Bruegel de Oude plantte in de 16e eeuw zijn schildersezel in de Pedevallei in Dilbeek. Stap in zijn schilderijen en proef van het echte Pajottenland.

Zeker

8 km

doen!

van een bezoeken. Hou je ook met de fiets Deze fietsroute ad lp e. ut de an lro w ge t ue Je kan he eter lange Br m lo ki 45 de n da uegel zelf ze ook uitdaging? Volg schappen zoals Br nd la de s het ien oo gl fraaie haltes zoal brengt je langs ect leidt je langs aj Anderlecht, tr in et H en ol t. ef em he bewonderd Pede, de Luiz isud tr fo er -G nt M t in Si enberg. eer in spoorwegviaduc mein van Groen do t he en k ee sb Gaa het kasteel van ht vind je op oc tst fie ze de er ov e laamsbrabant.b ev ism www.toer

Klaar om te vertrekken? De Bruegelwandel- en fietsroute vind je ook terug - naast nog een aantal andere routes - in het Groene Gordel Magazine. Je kan dit gratis bestellen via www.toerismevlaamsbrabant.be of downloaden op mediatheek.vlaamsbrabant.be/mediatheek • Start: Dilbeek • Lengte: 8 km


Vlaams-Brabant

Fietsen

LEKKER FIETSEN

32 km

met de Witte

vroegere schoolgebouwen van de zusters Ursulinen, of Eetkaffee ’t Schaap in Averbode. Tussen knoop­punt 25 en 58, kom je aan Het geboortehuis van Ernest Claes. Bij wijze van ode aan het leven van de schrijver werd dat ingericht als museum. In 2005 werd het uitgebreid met een bezoekerscentrum Start op de Markt van Zichem en van Natuurpunt. De schrijver volg de knooppunten 59-93-94-06- beschreef in zijn romans immers 04-02-03-56-18-25-58-59. Je trapt altijd met veel liefde het natuur­ gebied ‘De Demerbroeken’ dat nog dan langs de belangrijkste blik­ vangers van de regio: de Maagden­ steeds grenst aan zijn achtertuin. toren, de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek Bij een culinaire stop in het van Scherpenheuvel, de rust van de nabijgelegen Hof van Zichem begrijp je vast wat hij bedoelt. Terug Abdij van Averbode en de ijsjes (!) bij de kerk van Zichem wuift de van de Likjesdreef. Heerlijke Witte je vaarwel van op de rustpunten op de route zijn schouders van zijn geestelijke vader. onthaalcentrum De Pelgrim in Scherpenheuvel, gehuisvest in de

Ken je de Witte van Zichem nog? Op deze fietstocht is hij je gids door Zichem, Scherpenheuvel en Averbode. Hij toont je de Maagden­toren, de basiliek, het Ernest Claesmuseum, de Norbertijnerabdij en de Likjesdreef.

Zeker

doen!

Stap even af in Scherpenheuvel en kuier langs de typische kraampjes met heiligenbeelden, kleurrijk snoepgoed, gewijd water in Mariabeeldjes en leuke prullaria. En vergeet zeker niet te proeven van de typische noppen en pepernoten van Scherpenheuvel.

Klaar om te vertrekken? De route “Fietsen met De Witte” vind je ook terug - naast nog een aantal andere routes - in het Magazine Ontdek het Hageland. Je kan dit gratis bestellen via www.toerismevlaamsbrabant.be of downloaden op mediatheek.vlaamsbrabant.be/mediatheek Meer over De Demerbroeken vind je op www.demerbroeken.be • Start: Zichem • Lengte: 32 km

27


West-Vlaanderen

LEKKER WANDELEN

28

Wandelen in en om het Bulskampveld Op 25 juni wordt het wandel­ netwerk Bulskampveld officieel geopend. Hoog tijd dus om je wandelschoenen aan te trekken om de eindeloze bossen en met akkers omzoomde dreven zelf te gaan ontdekken! Start aan café Ponderosa (knooppunt 68). Heb je die opmerkelijke veldkapel gezien? Vlakbij ligt het natuurreservaat de Gulke Putten, dat al op kaarten uit de 18e eeuw zo heette. Waarschijnlijk komt dat van ‘gelijke putten’. Eens je ze voorbij bent, kom je aan het SintPietersveld. Dat veld grenst aan de rand van het bosgebied dat tot het oude, uitgestrekte Bulskampveld behoort. De volgende halte

is Doomkerke. Proef in dit kleine dorpje een streekbiertje in het typische en authentieke dorpscafé ‘New York’. Deze naam herinnert aan de 300 inwoners van Ruiselede, die eind 19e - begin 20ste eeuw hun geluk gingen beproeven in ‘the city that never sleeps’. Weer opgeladen wandel je verder naar de Vorte Bossen. Daar groeien nog de typische heideplanten. Herken je de struikheide met haar paarse vlekjes in augustus? Of de kleine, gele bloempjes van de tormentil? Ze begeleiden je na een wandeling van 10,3 km terug naar café Ponderosa.

Zeker

10,3 km

doen!

kost in en Geef je ogen de ! rond Brugge brouwerij Bezoek de actieve en n verleg De Halve Maa ns de je grenzen tijde Honger g. lin de Choc!wan se Mokke, gekregen? Dam gebak, Tieltse Ichtegems Mutse Torhoutse en t Flandrientaar rnijen uit ke lek e D mosterd ... . eland zijn talrijk het Brugse Omm ede vele brasseri Proef er van in nd. t Brugse Ommela he restaurants in t ijf bl en geniet En wie echt wil n in het groen! re ge lo k lij natuur and.be w.brugseommel w Tips en info: w e e.be/toerism of www.brugg

Klaar om te vertrekken? Deze route is een onderdeel van wandelnetwerkkaart Bulskampveld, te verkrijgen vanaf 25 juni bij Westtoer, Koning Albert I Laan 120, 8200 Brugge, tel +32 (0)50 30 55 00, www.fietsen-wandelen.be of bij de diensten voor toerisme. De netwerkkaart kost € 6,00. • Start: Café Ponderosa, Predikherenstraat 80, Wingene • Lengte: 10,3 km


West-Vlaanderen

Fietsen

LEKKER FIETSEN

45 km

in de streek van Hop en Bier

De beste remedie tegen stress? Een fietstocht in het land van Hop en Bier! Volksspelen, mazarinetaart, antistressbier … Zorgeloos genieten op het platteland. Of is dit gewoon het decor van een bekende tv-serie? Start in Poperinge op de Grote Markt aan knooppunt 92. Poperinge noemt zich terecht de ‘hoofdstad van de hop’. Ontdek waarom in het vernieuwde Hopmuseum. In haar vele uitstekende restaurants en authentieke kroegen proef je heerlijke streekgerechten zoals de hennepot, terrine ‘de witte ranke’, mazarinetaart ... vergezeld van een Hommelbiertje of Sint-Bernardus. De weg gaat verder via Woesten en brouwerij Deca. In Zuidschote passeer je aan café De Pypegale dat al bestaat sinds 1538. ‘Pypegale’ betekent ‘kruiwagen’ in het dialect. Destijds liep er door de wijk immers slechts één weg. Die was net breed genoeg voor een man met

een pypegale. Volgende halte: Oostvleteren. Op het pittoreske dorpsplein kan je een antistressbiertje proeven in café Het Witte Paard. Dat werd in 2008 verkozen tot het gezelligste café van West-Vlaanderen en was ooit het decor van de tv-serie ‘De Bossen van Vlaanderen’. Bezoek zeker ook ‘De Struise Brouwers’ in het oude schooltje. Zij werden door ratebeer.com immers bekroond tot ‘Beste Brouwers ter Wereld’. Je fiets brengt je vervolgens tot aan de abdij van Sint-Sixtus. Na je bezoek aan het Claustrum geniet je er ‘In de Vrede’ van het beste bier ter wereld: Westvleteren 12°. De mooie, landelijke route loopt verder dwars door Dozingem bos en vlakbij het ‘Dozingem Military Cemetery’. Kennis maken met oude volksspelen? Dat kan in café ’t Jagershof, bij Krombeke. Eenmaal in Watou kan je op het poëtische marktplein een hapje eten of iets drinken. Door het Helleketelbos fiets je terug naar Poperinge.

Zeker

doen!

Nog meer proeven van de Westhoek? Dat kan tijdens een bezoekje aan Talbot House, met een heuse huifkar­tocht, tijdens een volkssportroute of één van de andere uitgestippelde wand el- en fietsroutes. Kortom, veel te veel voor slechts 1 dag. Geluk kig vind je op www.toerismewesthoek.be alle info over je favoriete B&B of luxehotel!

Klaar om te vertrekken? Deze route is een onderdeel van fietsnetwerkkaart Westhoek Zuid, te verkrijgen bij Westtoer, Koning Albert I Laan 120, 8200 Brugge, tel +32 (0)50 30 55 00, www.fietsen-wandelen.be of bij de diensten voor toerisme o.a. www.toerismepoperinge.be en www.vleteren.be De netwerkkaart kost € 6,00. • Start: Poperinge • Lengte: 45 km

29


Lekker slapen Zoveel lekkers dat er in Vlaanderen en Brussel te

Gewoon te veel voor één dag. Daarom stellen we je graag 56 authentieke ‘Vlaanderen Lekker Land’-verblijfsarrangementen

LEKKER SLAPEN

ontdekken, proeven en zien valt!

voor. Hou je van een gastronomisch weekend in een charmehotel? Of beleef je liever een hoevevakantie met grootmoeders keuken? Overal ervaar je de hartelijke Vlaamse gastvrijheid en ontdek je de lekkerste streekproducten, telkens gekoppeld aan de heerlijkste toeristische activiteiten in de buurt. Redenen genoeg dus om te komen neuzen in Vlaanderen Lekker Land! Alle arrangementen zijn geldig van 1 mei 2010 tot en met 31 december 2010, tenzij anders vermeld. Snel boeken is dus de boodschap.

www.vlaanderenlekkerland.be

31


LEKKER SLAPEN

32

Kom neuzen in Vlaanderen Lekker Land! WIN een lekker verblijfsarrangement voor 2 Hoe deelnemen?

Surf naar www.vlaanderenlekkerland.be, klik door naar wedstrijd en vul je unieke deelnamecode ‘NEUS’ in. Je maakt dan kans op een lekker arrangement voor 2 of één van de vele vermelde streekproducten.

Hoe boek je een ‘Vlaanderen Lekker Land’-verblijfsarrangement? 1. Zoek je favoriete arrangement op de volgende bladzijden. 2. Contacteer de vermelde uitbaters en boek je verblijf rechtstreeks bij hen. Je vindt alle contactgegevens onderaan het arrangement. 3. Vermeld zeker dat het gaat om het ‘Vlaanderen Lekker Land’-arrangement. Zo proef je van alle voordelen en lekkere extra’s! Wees er snel bij! Alle arrangementen zijn geldig van 1 mei 2010 tot en met 31 december 2010, tenzij anders vermeld. Vul het evaluatieformulier in dat je op je kamer vindt. VLAM Streekproducten stuurt je dan GRATIS* de kleine Culinaire Encyclopedie van Vlaanderen (*zolang de voorraad strekt). Dé bijbel over al het lekkers in Vlaanderen. Met tal van handige praktische informatie en tips voor onderweg. Geef je Om duimen en vingers bij af te likken!

ongezouten mening over je culinaire arrangement en krijg GRATIS* de kleine Culinaire Encyclopedie van Vlaanderen


Gastenkamer

B&B Alverweghe

Deze historische hoeve nabij de grens met Nederland is een droomlocatie voor de rustzoeker. Hier kun je helemaal tot jezelf komen aan de open haard of onthaasten tijdens een deugddoende fiets- of wandeltocht. Bovendien zal men je niet vergeten te verwennen met de vele lekkernijen uit de streek. Hier kom je zeker weer.

Arrangement

1 overnachting in een voormalig hoevecomplex in een landelijk kader ■ Dagvers ontbijt met appelsap van eigen boomgaard, huisgebakken brood, lokale hoevekaas en diverse lekkernijen ■ Driegangenmenu met streekspecialiteiten naargelang de seizoenen met o.a. aardbeien van Hoogstraten (gratis aperitief bij de maaltijd) ■

Extra

ANTWERPEN

Antwerpse Kempen

3 2 consumptiebonnen voor een lekker

streekdrankje in één van de lokale herbergen

3 Toeristische informatie en fiets- en wandelkaart

Prijs: € 79,00 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) Capaciteit: 4 kamers Praktisch: B&B Alverweghe Lipseinde 2330 Merksplas Tel: +32 (0)14 63 57 50 Fax: +32 (0)14 63 55 97 E-mail: info@alverweghe.be Website: www.alverweghe.be

■ Keuze uit een van volgende activiteiten: • Smokkelaarsroute (belevingsvolle fietsroute met smokkelverhalen) • Vagebondjespad (wandelroute) en bezoek aan gevangenismuseum • Agri-shopping

Tip

Vraag de uitbater naar een partijtje golf, huifkart de tochten of een trip me smokkelstep.

Antwerpse Kempen

Gastenkamer

B&B Domus Silva

Je verblijft en dineert op een luxueus ingerichte hoeve langs Nete en Dijle, fietst door de natuur, wandelt in het groen en geniet van het lekkerste en gezondste dat de velden je te bieden hebben: groenten. Een echte smaakmaker!

Arrangement

1 overnachting in een luxueus hoevelogies op het platteland ■ Een echt gezond groen(te) ontbijt met o.a. huisgemaakte groenteconfituur, een veggie-smoothie recht van het veld en een groente-omelet ■ Een uitgebreid ‘vergeten’ menu met verse groenten zoals aardpeer en pastinaak uit de streek ■ Uitgestippelde fietsroute langs Nete en Dijle (bij slecht weer: autoroute) ■

Tip

De fietsroute loopt de langs enkele bescherm je kan picknicken natuurgebieden waar ing. in een prachtige omgev

Extra

3 Fietsverhuur inbegrepen 3 Picknickmand met typisch Vlaamse

smaakmakers

3 Prachtig geïllustreerd boek ‘Goesting’ naar de

gelijknamige serie op één

Prijs: € 129,00 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) Geen aankomst op maandag en dinsdag Capaciteit: 3 kamers Praktisch: Domus Silva Bossen 16 2500 Koningshooikt (Lier) Tel: +32 (0)475 41 08 10 E-mail: info@domussilva.be Website: www.domussilva.be

Antwerpse Kempen

Gastenkamer

B&B Hildegarden

In deze rustig gelegen B&B laat men je in alle luxe kennismaken met een typisch streekgebonden product ‘smout’, het belangrijkste ingrediënt van de verrukkelijke smoutebollen. Je weet wel: die lekkernij uit je kinderjaren. Kortom, een verblijf om duimen en vingers bij af te likken.

Arrangement

Warme ontvangst met een glas ambachtelijke streekwijn uit de Kempen ■ 1 overnachting in luxekamer ■ Een authentiek streekontbijt met o.a. koffie uit de koffiebranderij van het naburige dorp, boerenbrood, kazen uit het dorp en smout met bruine suiker ■ Driegangenmenu met streekproducten uit Gierle en omgeving in Afspanning De Valk ■ Uitgestippelde fietstocht langs de Kempense molens ■

33

Extra

3 Toeristische informatie 3 Fles smoutolie van de olierosmolen in Lille voor

2 personen

Prijs: € 77,00 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) Geen menu mogelijk op maandag en dinsdag Capaciteit: 6 kamers Praktisch: Hildegarden Meikloklaan 26 2275 Gierle (Lille) Tel: +32 (0)494 73 75 52 E-mail: info@hildegarden.be Website: www.hildegarden.be


ANTWERPEN

Antwerpse Kempen

B&B Tuin der Zinnen

Culinaire poëzie in de Tuin der Zinnen ... Gelegen in het landelijke Rijkevorsel, is deze charmante Bed & Breakfast de ideale uitvalsbasis om de prachtige Noorderkempen te ontdekken. Hier worden op elk moment al jouw zintuigen verwend.

Arrangement

Verwelkoming met streeklikeurtje 2 overnachtingen in een poëtische kamer ■ Streekontbijt met o.a. Veussels molenbrood, confituur, fruit en kaas van de nabijgelegen hoeves en de niet te versmaden aardbeien uit Hoogstraten ■ Poëziewandeling + 1 consumptie in herberg ’t Bolks Heike ■ Fietsroute Spek en Ei + spek en ei à volonté in ‘streekcafé’ ‘café in Holland’ ■ ■

Extra

3 Zakje Veusselse meulekes (krokante pralines) op

de kamer

3 Poëziebundeltje van de wandeling

Prijs: € 105,00 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) Capaciteit: 3 kamers Praktisch: Tuin der Zinnen Bolk 4 2310 Rijkevorsel Tel: +32 (0)488 37 48 30 E-mail: info@tuinderzinnen.be Website: www.tuinderzinnen.be

LEKKER SLAPEN

Scheldeland

B&B ’t Lekker Beddeke

Gastenkamer

Dompel je onder in de charmante B&B ’t Lekker Beddeke en maak kennis met het boeiende baksteenverleden van de streek. Laat je tijdens een rustige fietstocht verwonderen door het prachtige landschap en de vele relicten die je meenemen in de tijd. Proef zeker ook de heerlijke streekspecialiteiten die hun oorsprong vinden in de vroegere baksteenindustrie.

Arrangement

Extra

Welkomstdrankje 3 Streeksouvenir (kruikje RupelDruppel) op de 1 overnachting in een lekker beddeke kamer ■ Streekontbijt met o.a. vers sinaasappelsap, zelfgemaakt brood en Roggeverdommeke, huisPrijs: € 54,00 p.p. gemaakte confituur en omelet met filet d’Anvers (op basis van een tweepersoonskamer) ■ Typisch streekgerecht uit de Rupelstreek ‘Schep’ Restaurant gesloten op donderdag (paardenstoofvlees) begeleid door een streekbier Capaciteit: 2 kamers naar keuze in het charmante restaurant ‘The Paddock’ in Niel Praktisch: ■ Baksteenfietsroute (belevingsvolle fietsroute ’t Lekker Beddeke langs de relicten van het baksteenverleden) Hoge Vosbergstraat 65b dat ar ma , schien stil 2840 Rumst “Het water lijkt hier mis oreske Mariekerke Tel: +32 (0)498 26 26 84 is slechts schijn. In het pittdag al eeuwenlang Fax: +32 (0)15 32 06 60 wordt de vangst van de kste visgerechten.” E-mail: tlekkerbeddeke@telenet.be omgetoverd tot de heerlij elrijk Website: www.tlekkerbeddeke.be Ronny Van Hemvan Stille Waters nd La het in an rm Vee Scheldeland ■ ■

34

Gastenkamer

Hotel Van Reeth’s Koffiebranderij

Niets zo bekend in Klein-Brabant als de heerlijke ‘Asperges de Calfort’ en het goddelijke gerstenat Duvel! Daar is men het bij Hotel van Reeth volledig mee eens. Tijdens dit overheerlijk driedaags streekverblijf maak je kennis met heel wat bekende en minder bekende toppers langs de ‘Stille Waters’ van de Schelde. Ssst ... hier fiets je langs de aspergebermen in het Duvelse Klein-Brabant.

Arrangement

2 overnachtingen in een luxekamer Een streekgebonden ontbijtbuffet met o.a. zelfgebrande koffie, huisbereide confituren en huisgebakken brood en koeken ■ 2 driegangenmenu’s met verse groenten van de velden uit de omgeving en een huisgemaakt dessert ■ Fietskaart van de Duvelroute of Aspergeroute ■ ■

Tip

Bezoek brouwerij Moortgat + bierproeverij (€ 6,00 p.p.)

Extra

3 Gratis gebruik van sauna en zwembad

(incl. badjas)

Prijs: € 155,00 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) Tijdens schoolvakanties en feestdagen € 160,00 p.p. Capaciteit: 10 kamers Praktisch: Van Reeth’s Koffiebranderij Hoogstraat 19 2870 Puurs Tel: +32 (0)3 889 00 57 Fax: +32 (0)3 899 18 65 E-mail: info@vanreethpuurs.be Website: www.vanreethpuurs.be

Hotel


Gastenkamer

B&B Au Bon Lit

Lekker op stap met Tram 8? Bed & Breakfast Au Bon Lit neemt je met dit arrangement mee langs de lekkerste plekjes van de stad Antwerpen. Je zal versteld staan van de vele culinaire troeven en historische schatten. Kortom, een verblijf om te genieten en te proeven van echte kwaliteit!

Arrangement

Welkomstdrankje uit het hart van de stad 1 overnachting in een authentiek pand uit de jaren ‘30 ■ Een echt Antwerps streekontbijt met o.a. het Roggeverdommeke, filet d’Anvers, Antwerpse koffie en lekkernijen aangevuld met huisgemaakt brood en confituur ■ Rondleiding met Tram 8, begeleid door een privégids. Je ontdekt de verschillende wijken van Antwerpen en kunt proeven van typisch Antwerpse streekproducten (+/- 3u) ■ ■

Extra

ANTWERPEN

Stad Antwerpen

3 Antwerpse Handjes als lekkernij op de kamer

Prijs: € 125,00 p.p. (op basis van tweepersoonskamer) Met aankomst op vrijdag of zaterdag Capaciteit: 1 kamer Praktisch: B&B Au Bon Lit Bouwhandelstraat 34 2140 Antwerpen Tel: +32 (0)475 28 94 16 E-mail: mail@aubonlit.be Website: www.aubonlit.be

Stad Antwerpen

n ... Hand werpe ekproduct, in 1934 djes zijn een erkend stre Antwerpse han kker ontwikkeld. door banketbakker Jos Ha m van een hand, vor de in Het dessertkoekje, Brabo en Druon van nde verwijst naar de lege suiker, bloem en geschaafde er, Antigoon. Echte bot kje de unieke smaak. amandelen geven het koe

Gastenkamer

B&B Bookends

Bed & Breakfast Bookends neemt je mee naar het rijke literaire verleden van Antwerpen. In het kader van het jaar van Willem Elsschot trakteert men je op heel wat leuks en lekkers. Kortom, een verblijf om bij weg te dromen.

Arrangement

1 overnachting in een poëtisch kader Ontbijt met zelfgemaakt brood en gebak, Antwerpse kaas- en vleeswaren ■ Driegangen streekmenu bereid met vergeten groenten en typische producten als Elixir d’Anvers en bier van De Koninck ■ Historische Art Nouveau & Architectuurwandeling in de wijk Zurenborg met gids ■ ■

Tip

Verschillende culturele wandelingen mogelijk op aanvraag

Extra

3 Speciale uitgave (boek) van Hugo Claus en Jan

van Riet

Prijs: € 105,00 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) Capaciteit: 2 kamers Praktisch: B&B Bookends Boekenberglei 190 2100 Antwerpen Tel: +32 (0)3 322 85 44 E-mail: info@bb-bookends.be Website: www.bb-bookends.be

Mechelen

Brouwerij Het Anker

Laat je lekker instoppen onder de wol bij de enige echte brouwer van Mechelen en maak kennis met het bekendste streekproduct van de stad: de Gouden Carolus! Hotel, brasserie en brouwerij bevinden zich bovendien tussen de muren van het sprookjesachtige begijnhof, op wandelafstand van het charmante historische centrum.

Arrangement

Ontvangst met het streekbier Gouden Carolus 1 overnachting binnen de muren van het begijnhof (UNESCO werelderfgoed) ■ Uniek streekproductenontbijt met o.a. hoeve-eitjes, brood gebakken met biergist en brouwerskaas ■ Viergangenmenu met streekgerechten en aangepaste bieren in de authentieke brasserie van brouwerij Het Anker ■ Rondleiding achter de schermen van deze stadsbrouwerij ■ ■

OPGELET! chikbaar Arrangement pas bes 0! vanaf 1 augustus 201

35

Extra

3 Bierpralines op de kamer

Prijs: € 79,50 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) Capaciteit: 22 kamers Praktisch: Brouwerij Het Anker Guido Gezellelaan 49 2800 Mechelen Tel: +32 (0)15 287 141 Fax: +32 (0)15 287 142 E-mail: hotel@hetanker.be Website: www.hetanker.be

Hotel


Hotel

Martin’s Patershof

Zin in een zalig verwenweekend in een authentieke kerk in Mechelen, stad van de Maneblussers? Dat kun je nergens beter beleven dan vanuit de fabelachtige kamers van het nieuwe kerkhotel Martin’s Patershof. Tijdens dit verblijf vertelt men je graag de eeuwenoude legende van de inwoners van Mechelen. Nog liever helpt men je die zelf te ontdekken.

Arrangement

1 overnachting in een ‘Charming kamer’ in een authentieke kerk ■ Ontbijtbuffet met o.a. artisanale lekkernijen van de hoeves uit de streek, fruit geteeld in de Mechelse regio en koekjes van de Brusselse Poort ■ Driegangen streekmenu met streekgroenten van de Mechelse velden volgens de seizoenen in restaurant De Witten Vos ■ Bezoek aan de Sint-Romboutstoren en haar skywalk met multimediagids ■

Tip:

delijk! Kindvrien

Extra

ANTWERPEN

Mechelen

3 Toeristische informatie

(incl. de legende van de Maneblussers)

3 Maneblussers bier en artisanale Mechelse

Chocolade

Prijs: € 129,50 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) Capaciteit: 79 kamers Praktisch: Martin’s Patershof Karmelietenstraat 4 2800 Mechelen Tel: +32 (0)15 46 46 46 E-mail: mph@martinshotels.com Website: www.martinshotels.com

Mechelen

B&B Hier en Nu (i.s.m. Toerisme Sint-Katelijne-Waver)

Gastenkamer

Ontdek de Groentestreek in al haar facetten! Proef van het oude en nieuwe Sint-KatelijneWaver. Geniet van een keuken boordevol groenten en lekkers. Overnacht stijlvol en ontdek de geschiedenis van de tuinbouw en de Midzeelhoeve. Hier word je geraakt door de kracht van het groen. Ontvangst met een glaasje zelfgemaakte Porto 1 overnachting in de rustieke B&B Hier en Nu ■ Ambachtelijk ontbijt met fruitsap en vruchten van eigen bodem, zelfgemaakt bruin brood, spek en eieren van bij de boer en nog veel meer lekkers ■ Driegangenmenu met de smaak van Sint-KatelijneWaver, in gerenommeerd restaurant L’Olivier ■ ■

Extra

3 Geleid bezoek aan het Groentemuseum

+ picknickmand (elke eerste zondag van de maand tussen 11u en 13u) 3 Geleid bezoek aan de voormalige abdijsite Roosendael (enkel elke eerste zondag van de maand om 14u)

3 2 wandelkaarten van Sint-Katelijne-Waver en

omgeving

3 Tuindersroute (fietsroute) of Groentestreekroute

(auto)

Prijs: € 118,00 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) Geen aankomst op zondag en vrijdag mogelijk Capaciteit: 3 kamers Praktisch: Reserveren via Toerisme Sint-Katelijne-Waver Midzelen 25 A 2860 Sint-Katelijne-Waver Tel: +32 (0)15 32 11 14 Fax: +32 (0)15 32 11 14 E-mail: info@toerismeskw.be Website: www.toerismeskw.be

HASPENGoUW

B&B Het Zoete Zijn

Het Zoete Zijn is een gerenoveerde hoeve van 1856 aan de rand van akkers, kleurige boomgaarden en uitgestrekte velden. Je kan er genieten van de rust en van het zoete zijn op het platteland.

Arrangement

Welkomstdrankje op basis van vers appelsap ■ Geschenkje op de kamer ■ 2 overnachtingen in één van de charmante kamers met een uitgebreid streekproductenontbijt met o.a. fruit rechtstreeks uit de eigen plantages. Bij mooi weer kan je tussen de boomgaarden ontbijten, in de winter kan dit aan het haardvuur ■ Heerlijk avondmaal met seizoensgebonden streekproducten en aandacht voor vergeten groentjes, bereid door de gastvrouw ■ Een bezoekje aan de ambachtelijke stroopstokerij van Vrolingen ■ Een toegangsticket voor een bezoek aan de ambachtelijke brouwerij van Kerkom ■

37

Extra

3 Een proevertje van huisgemaakte fruitlikeurtjes 3 Een gepassioneerd verhaal over de streek en haar

fruitteelt door de enthousiaste gastheer, met regelmatige bezoekjes aan de eigen plantages

Prijs: € 110,00 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) Avondmaal niet mogelijk op zondag Capaciteit: 7 stijlvolle gastenkamers Praktisch: Het Zoete Zijn Wildebornstraat 7 3840 Hoepertingen (Borgloon) Tel: +32 (0)11 76 74 48 of +32 (0)495 22 33 50 Fax: +32 (0)11 76 74 48 E-mail: hetzoetezijn@telenet.be Website: www.hetzoetezijn.be

Gastenkamer

Limburg

Arrangement


Limburg

HASPENGoUW

Hoevehotel

Karrehof

Deze grote, authentieke vierkantshoeve ligt in het sfeervolle dorpje Batsheers dat amper 85 inwoners telt. Het rustgevende interieur, het warme onthaal en de landelijke omgeving zorgen voor een deugddoende vakantie.

Arrangement

Tip

2 overnachtingen in het Karrehof met ontbijtbuffet van ambachtelijke streekproducten ■ Een heerlijk Vlaams driegangenmenu en een culinair viergangen streekmenu bereid door de zoon des huizes Frederik ■ Een picknickpakket ‘Genieten in Haspengouw’ met uitgestippelde fiets- of wandelkaart waarop o.a. de mooiste picknickplaatsjes zijn aangeduid ■ Een fiets om de regio te ontdekken gedurende één dag ■ Bezoek aan de Herckenrodehoeve in Opheers, één van de grootste vierkantshoeves van Vlaanderen. Een prachtig staaltje uniek historisch erfgoed! ■

teiten worden Tal van fruitige activi niseerd tijdens in Haspengouw georga de. erio de bloesem- en oogstp elimburg.be Kijk op www.toerism voor meer info.

Prijs: € 155,00 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) Geen aankomst op zondag Capaciteit: 10 comfortabele kamers Praktisch: Hoevehotel Karrehof Batsheersstraat 35 3870 Batsheers (Heers) Tel: +32 (0)11 48 51 77 of +32 (0)476 53 13 18 E-mail: info@karrehof.be Website: www.karrehof.be

LEKKER SLAPEN

HASPENGoUW

38

Gastenkamer

B&B Servaeshoeve

De Servaeshoeve is een actieve vierkantshoeve te midden van de Haspengouwse fruitweiden. Hier kan je naar hartenlust genieten van het lekkers dat de streek te bieden heeft. Rosa en Jean heten je welkom!

Arrangement

Warme ontvangst met regionale lekkernijen 2 overnachtingen in één van de charmante gastenkamers met streekontbijtbuffet ■ Een uitgebreid streekmenu in het nabijgelegen restaurant Ambrozijn ■ ■

■ Keuze uit de volgende toeristische activiteiten: 3 Bezoek aan de oudste stad van België, Tongeren, incl. een ticket voor het Gallo-Romeins Museum 3 Bezoek aan de stroopfabriek van Borgloon, de winnaar van de Monumentenstrijd 3 Bezoek aan het fruitstreek museum in Borgloon voor een kennismaking met de fruitige producten van deze regio

Extra

3 Fles Haspengouwse huiswijn, gebotteld in

de wijnkelder van de Servaeshoeve door de Gilde der Loonse Wijnluyden 3 Wandelliefhebbers kunnen gebruik maken van de audiowandelroute door het historische centrum van Borgloon Prijs: € 144,00 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) Midweekarrangement Capaciteit: 4 charmante gastenkamers Praktisch: Servaeshoeve Grootloonstraat 101 3840 Borgloon Tel: +32 (0)12 67 23 03 E-mail: rosa@servaeshoeve.be Website: www.servaeshoeve.be

HASSELT

De Groene Hendrickx

Dit gastenverblijf is gehuisvest in een voormalige jeneverstokerij midden in het stadscentrum van Hasselt. Elke kamer vertelt een stukje van het verhaal van de stad (speculaaskamers, jeneverkamers, modekamers …).

Arrangement

Warme ontvangst met een drankje 2 overnachtingen in één van de warme of lekkere kamers, streekontbijtbuffet met ‘showcooking’ ■ Een uitgebreid driegangenmenu met tal van seizoensgebonden streekproducten en vergeten groenten in Brasserie De Groene Hendrickx ■ Een jeneverroute brengt je langs de belangrijkste jeneverplekjes in Hasselt (incl. toegangsticket Nationaal Jenevermuseum, stadswandeling met uitleg en 2 borreltjes) ■ ■

Keuze uit de volgende toeristische activiteiten: 3 Bezoek aan het Openluchtmuseum Bokrijk in Genk 3 Bezoek aan het Gallo-Romeins Museum in Tongeren ■

Prijs: € 150,00 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer)

Het openluchtmuseum is geopend t/m 30 september 2010

Capaciteit: 22 typisch Hasseltse kamers Praktisch: De Groene Hendrickx Zuivelmarkt 25 3500 Hasselt Tel : +32 (0)11 28 82 10 E-mail: groene@lodge-hotels.be Website: www.lodge-hotels.be

HOTEL


Le Refuge

Gastenkamer

Dit voormalige retraitehuis van de zusters Urselinnen werd omgetoverd tot een luxueuze Bed & Breakfast. Je kan er hemels logeren. En in het omliggende, 2ha grote park geniet je uren van het Hasseltse groen.

Arrangement

Welkomstdrankje met regionale lekkernij 2 overnachtingen in één van de luxueuze ‘hemelse’ kamers met uitgebreid streekontbijt (ontbijten kan je hier tot 12 uur!) ■ 1 overheerlijk streekmenu met al het lekkers van Hasselt op je bord, bereid door de gastvrouw Marielisette

Tip

■ ■

Keuze uit de volgende toeristische activiteiten: 3 Rondleiding op het oudste vliegveld van België en bezoek aan het domein Bokrijk (incl. ticket openluchtmuseum en aperitiefje) 3 Rondleiding op het oudste vliegveld van België en wandeling in het domein Kiewit-Bokrijk (incl. wandelkaart en een lekkere pannenkoek met tasje koffie in domein Bokrijk) ■

Limburg

HASSELT

Op een boogscheut van Bokrijk

Prijs: € 145,00 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer)

Het openluchtmuseum is geopend t/m 30 september 2010

Capaciteit: 3 luxueuze kamers

Praktisch: Le Refuge Kiewitstraat 247 3500 Kiewit (Hasselt) Tel: +32 (0)11 33 26 64 of +32 (0)470 57 73 39 Fax: +32 (0)11 28 52 38 E-mail: info@lerefugekiewit.be Website: www.lerefugekiewit.be

LIMBURGSE KEMPEN

HOTEL

De Floreffe

Wie hier binnenstapt, voelt meteen de warmte van thuis. De Floreffe is doordrongen van de Limburgse Kempen. Kom neuzen en proef er de liefde voor de regio.

Arrangement

2 overnachtingen in één van de stijlvolle themakamers met uitgebreid streekontbijt ■ 2 avonddiners bereid door gastvrouw Heidi met verse Limburgse streekproducten ■ Een bezoek aan het Klankenbos in Neerpelt ■ Uitgestippelde fietstochten langs de mooiste en lekkerste plekjes van de regio ■

Tip

t festival Bezoek in de zomer he g en br in het Klankenbos of de een bezoek aan Glazen tentoonstelling in het el. mm Lo Huis in

Extra

3 Proevertje bij nabijgelegen chocolatier en

crèmerie Boonen

Prijs: € 165,00 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) Capaciteit: 10 stijlvolle kamers Praktisch: De Floreffe Lindelsebaan 248 3900 Overpelt Tel: +32 (0)11 81 83 00 of +32 (0)476 50 78 72 E-mail: info@defloreffe.be Website: www.defloreffe.be

LIMBURGSE KEMPEN

HOtel

Hostellerie Mardaga

Hostellerie Mardaga is al decennia lang een gevestigde waarde. Het is de plek bij uitstek om zalig te vertoeven en gastronomisch te genieten in een prachtig kader. 1 of 2 overnachtingen in één van de charmante kamers met streekontbijt ■ Een viergangen degustatiemenu geserveerd met aangepaste lokale bieren van Brouwerij Ter Dolen ■ Een bezoek aan de Kasteel-Brouwerij Ter Dolen ■

Extra

3 Chocolaatjes van chocolatier B-art uit

Maasmechelen

treinrit op het • Maak een authentieke ontdek het or of nabijgelegen Kolenspo io met een e reg mijnverleden van dez sleutelfiguur. n één van de • Met zijn ligging aa al Park Hoge na tio Na het n toegangspoorten va uitvalsbasis voor een ale ide de tel ho dit is Kempen d. dit unieke natuurgebie ontdekkingstocht door

Tip

39

een wijn van ver bui“Waarom zoeken naar en zelfs in een gerecht Bij cie? vin pro e onz ten streekbieren perfect!” passen onze Limburgse

s, Jeroen Luyeri j Ter Dolen kasteelheer Brouw

Prijs: € 140,00 p.p. voor 1 overnachting (op basis van een tweepersoonskamer), € 245,00 p.p. voor 2 overnachtingen (op basis van een tweepersoonskamer) Arrangement niet geldig op maandag Capaciteit: 18 ruime kamers Praktisch: Hostellerie Mardaga Stationsstsraat 121, 3665 As Tel: +32 (0)89 65 62 65 Fax: +32 (0)89 65 62 66 E-mail: info@hotelmardaga.be Website: www.hotelmardaga.be


Limburg

Limburgse Kempen

Hotel

Orshof

Orshof is een gerenoveerde boerderij met mooie tuinen, aan de rand van een bosrijke omgeving. Je kan er eveneens gezellig tafelen in de sfeervolle orangerie of bij goed weer op het terras.

Arrangement

Warme ontvangst met een drankje 2 overnachtingen in één van de gezellige kamers met streekontbijt ■ Een overheerlijk dagmenu en een diner ‘Lekkers uit de Limburgse Kempen’ ■ Een VIP-pas voor het shoppingparadijs Maasmechelen Village ■ ■

paard te huren • Mogelijkheid om een ter) rui n are erv (als tochtje te maken • Mogelijkheid om een met paard en koets museum in Bree • Bezoek aan het rijtuig blauwe bessenkwekerij • Bezoek aan de ntuin Stukkenheidehof ide kru • Bezoek aan de

Tip

Extra

3 Gebruik van een fiets of tandem gedurende het

hele verblijf

Praktisch: Orshof Heymansweg 2 3670 Neerglabbeek (Meeuwen-Gruitrode) Tel: +32 (0)89 81 08 00 Fax: +32 (0)89 81 08 99 E-mail: info@orshof.be Website: www.orshof.be

LEKKER SLAPEN

Maasland

40

Tip

Prijs: € 187,50 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) Capaciteit: 33 gezellige kamers

Gastenkamer

B&B De Klaproos

Kom naar De Klaproos als je wil genieten van een kruidige omgeving en de weidse uitzichten over de Maas en omliggende akkers. Rust en ruimte zijn hier de ideale ingrediënten voor een paar dagen helemaal er tussenuit.

Arrangement

Kruidig welkomstgeschenkje 2 overnachtingen in een ruime studio met een heerlijke ontbijtmand gevuld met streekproducten ■ Een verrukkelijk streekgerecht, op authentieke wijze geserveerd in het nabijgelegen restaurant De Wingerd ■ Een wandeling langs de Maas, waarbij je de Maas en de vele kruiden van dichtbij kan beleven (incl. wandelkaart) ■ ■

Tip

een fluisterboot Maak een tochtje met van de rust iet gen en as Ma op de te. en stil

Extra

3 Een fietsroute langs de mooiste landschaps-

beelden in de buurt (incl. fietskaart)

Prijs: € 90,00 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) Capaciteit: 4 ruime studio’s Praktisch: Bed & Breakfast De Klaproos Heppeneert 35, 3680 Heppeneert (Maaseik) Tel: +32 (0)479 47 70 20 E-mail: info@bb-deklaproos.com Website: www.bb-deklaproos.com

Maasland

HOTEL

Botel Ophoven

Overnachten op een omgebouwd vrachtschip? Dat kan in Botel Ophoven in Kinrooi. Dit botel heeft een vaste ligplaats op Maasplas De Spaanjerd. Je geniet er ten volle van de rust van het water en de Limburgse gastvrijheid.

Arrangement

2 overnachtingen in een standaardhut op het water incl. streekontbijt boordevol Maaslandse lekkernijen ■ Een heerlijk menu op grootmoeders wijze met streekproducten op de avond van aankomst ■ Een bezoekje aan het CHOCOLADE Atelier in Kinrooi (incl. degustatie en uitleg van de chocolatier) ■ Een bezoek aan de Keijersmolen in Molenbeersel (incl. uitleg door de molenaar) ■ Een bezoekje aan de boerderij Engelenveld (incl. rondleiding met de boerin en proeven van hun hoeve-ijs) ■

Tip

lschip Een tochtje met het zei pe’. ‘Ons Bomma’ of ‘Us Bep

Prijs: € 115,00 p.p. (op basis van een standaardhut)

Het CHOCOLADE Atelier bezoeken is niet mogelijk op zondag. Boerderij Engelenveld bezoeken is niet mogelijk op dinsdag

Capaciteit: Botel Ophoven beschikt over 12 gastenhutten (9 standaard- en 3 luxehutten)

Praktisch: Botel Ophoven Maasdijk 1 bus 5 3640 Ophoven (Kinrooi) Tel: +32 (0)89 41 85 92 of +32 (0)494 81 41 51 E-mail: info@botelophoven.be Website: www.botelophoven.be

Ruitervriendelijk


HOTEL

De Kommel

Het gastvrije hotel De Kommel is zeer rustig gelegen in de Voerstreek. Een gebied met prachtige heuvels, kabbelende beekjes en stromende riviertjes. Gastronomische genieters komen hier niets tekort! 2 overnachtingen in een comfortabele kamer met een ambachtelijk Voers ontbijt ■ 2 x een driegangen streekmenu met producten uit de omgeving in het door Bib-Gourmand bekroonde restaurant De Kommel ■ Een interessante gids met wandelingen, authentieke volksverhalen en sagen uit de streek, waarmee je de Voerstreek helemaal kan ontdekken ■ Een bezoek aan de viskwekerij dat aan het prachtige kasteelpark van de Commanderie ligt. Met natuurlijk een kleine degustatie van de zalmforel! ■

Tip

dschappen via de Ervaar de Voerense lan ndelnetwerk wa knooppunten van het Stippel zelf je rk. of het fietsroutenetwe duwtje in de rug route uit. Wie graag een fiets huren om het che heeft, kan een elektris . kennen glooiende decor te ver

Prijs: € 167,00 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) Met aankomst op maandag, dinsdag en woensdag Capaciteit: 16 kamers Praktisch: Hotel-Restaurant De Kommel Kommel 1 3798 Gravenvoeren (Voeren) Tel: +32 (0)4 381 01 85 Fax: +32 (0)4 381 23 30 E-mail: info@dekommel.be Website: www.dekommel.be

Waasland

B&B Highfield House

gastenkamer

Fiets langs Durme en Schelde of langs de bolle, met wilgen omzoomde akkers, groene weilanden en bossages van Daknam. Laat je imponeren door cartograaf Mercator. Het Highfield House in Waasmunster is je gids bij het ontdekken van het ‘Soete Waasland’.

Arrangement

2 overnachtingen 2 x Waas streekontbijt: Weyns honing, Aerts’ speculaas, geitenkaas, peperkoek, natuurlijk versgeperst sinaasappelsap, scharreleitjes naar wens, zelfgemaakte confituur, vlees naar keuze ■ Gratis gebruik van wandel- en fietskaarten ■ Toegang tot het Mercatormuseum ■ Bezoek en degustatie bij chocolatier Cobalbo in Belsele, Sint-Niklaas ■ ■

Tip

ekkeuken in Geniet van de Wase strein Temse, bistro restaurants De Sonne iklaas of ga paling De Eetkamer in Sint-N k op de legendarische rbe proeven in De Lekke . heide van Waasmunster

Extra

3 Welkomstgeschenk met 6 streekbieren van

brouwerij Boelens

Prijs: € 77,50 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) Capaciteit: 3 kamers

GASTENKAMER

B&B Meirlaenhof

Op zoek naar een landelijk verblijf in een oase van groen? Welkom in het Meirlaenhof! Kom genieten van een gezellige comfortabele kamer, een verzorgd streekontbijt en de ideale ligging in het verrassende Waasland. Maar wedden dat je vooral de unieke tuin zult onthouden?

Arrangement

1 overnachting ■ Uitgebreid streekontbijt: assortiment broodjes, kaas en vlees uit de regio, fruitsappen van Goossens, huisgemaakte confituren ■ Viergangendiner op basis van streekproducten in restaurant ‘De Grouwesteen’, bekend van de Wase Streekgerechtenwedstrijd. Vervoer van en naar het restaurant ■ Wandelkaart voor het Stropersbos, waardevol natuurgebied 500ha groot ■ Vrij bezoek aan het Promotiecentrum OostVlaamse streekproducten in Sint-Pauwels ■

Tip

len’ op de eerste en Bezoek de ‘Roomanmomaand (tot oktober). de n va dag zon laatste 1847 en is de grootste De molen dateert uit deren. an Vla in len mo stenen

41

Praktisch: Highfield House Weverstraat 84 9250 Waasmunster Tel/Fax: +32 (0)3 776 85 42 Gsm: +32 (0)475 77 47 45 E-mail: info@highfieldhouse.be Website: www.highfieldhouse.be

Waasland

Extra

3 Ontvangst met een streekbiertje ‘Sinpalsken’ of

appelsapje van ‘De Berckelaer’ uit Sint-GillisWaas

Prijs: € 65,00 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) Capaciteit: 4 kamers Praktisch: Meirlaenhof Wijnstraat 26 9170 Sint-Pauwels Tel: + 32 (0)3 776 96 94 of +32 (0)474 98 55 86 E-mail: meirlaenhof@skynet.be Website: www.meirlaenhof.be

Oost-Vlaanderen

Arrangement

Limburg

Voerstreek


Oost-Vlaanderen

Vlaamse Ardennen

gastenkamer

B&B Hof Ter Lucht

Hou je van pittoreske dorpsgezichten en een uitzonderlijk groene omgeving? Dan moet je in Wortegem-Petegem zijn! Gastenverblijf Hof Ter Lucht verwent je op culinair verfijnde wijze met eigen hoeveproducten.

Arrangement

2 overnachtingen 2 x uitgebreid ontbijt met artisanaal Petegems brood, hoevekaas, hesp en paté van hoeveslagerij ‘Rooigemvallei’, Breydelham, fruit en eitjes van de hoeve ... ■ Gastronomisch driegangenmenu met eigen hoeveen streekproducten ■ Viergangenmenu met vergeten groenten ■ Wandel-, fiets-, of stadsarrangement met keuze uit: ■ ■

• Wandelroute met picknickmand langs de Schelde (Scheldekantroute, abdij van Beaulieu, pad de Ghellinck) • Fietsroute langs de Schelde: Eddy Merckxroute of Kouterroute met een drankje aan de Donkvijver in Oudenaarde • Stadsbezoek Oudenaarde met stops in het Huis de Lalaing (met de beroemde collectie wandtapijten en kant), het Begijnhof en de Walburgakerk of een ticket voor het Centrum Ronde van Vlaanderen

Extra

3 Verwelkoming met een blond of

donker Ename streekbier

Prijs: € 165,00 p.p. (excl. drank, € 188,00 p.p., wijnen inbegrepen) (op basis van een tweepersoonskamer) Capaciteit: 4 kamers Praktisch: Hof Ter Lucht Bergstraat 3A 9790 Wortegem-Petegem Tel: +32 (0)56 68 06 38 of +32 (0)477 31 05 25 Fax: +32 (0)56 68 06 38 E-mail: hof.ter.lucht@base.be Website: www.hofterlucht.be

LEKKER SLAPEN

Vlaamse Ardennen

Hotel

Molenwiek

Hotel Molenwiek ligt net buiten de dorpskom van het heuvelachtige Parike in Brakel. Je wordt er wakker met een prachtig panoramisch uitzicht over de velden. Al meer dan 40 jaar krijgen gasten er de typische producten uit de Vlaamse Ardennen voorgeschoteld. Zelfs de Brakelhoen is er zelf gekweekt!

Arrangement

2 overnachtingen 2 x ontbijt met producten uit de Vlaamse Ardennen: koffie van Hoorens, kaas en boter van de Kaashoeve, Breydelham en -spek en uiteraard een eitje van de Brakelhoen ■ 2 diners met streekproducten zoals Balegemse jenever, waterkers uit Zwalm, Brakelhoen … ■ Wandel- of fietsroute op het knooppuntennetwerk met een bezoekje aan de streekproducenten: koffiebranderij Hoorens, de Kaasboerderij, brouwerij De Graal en de waterkersgrachten van Cressana er Bezoek chocoladeateli ‘de Chocoladepastorij’ of neem er deel aan een workshop (vanaf 4 personen) ■ ■

42

Tip

Tip

Extra

3 1 potje huisgemaakte advocaat op de kamer

Prijs: € 121,00 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) € 153,00 p.p. (op basis van een eenpersoonskamer) Capaciteit: 9 kamers Praktisch: Hotel-Restaurant Molenwiek Molenstraat 1 9661 Parike, Brakel Tel: +32 (0)55 42 26 15 Fax: +32 (0)55 42 77 29 E-mail: info@molenwiek.be Website: www.molenwiek.be

Leiestreek

Hotel

In ‘t Boldershof

Wist je dat het schilderachtige Deurle tot ‘het mooiste dorp’ van Oost-Vlaanderen werd verkozen? Tegenover de boomgaard vind je het al even pittoreske hotel-brasserie ‘In ’t Boldershof ’. De meer dan 100 jaar oude herberg is de ideale uitvalsbasis om de kunstregio Leiestreek te verkennen.

Arrangement

2 overnachtingen in een luxekamer 2 x uitgebreid ontbijt met versgebakken broodjes, eitje, huisgemaakte confituren en Gandaham ■ 1 x driegangendiner met streekspecialiteiten zoals Gentse stoverij ■ ■

Keuze uit de volgende toeristische activiteiten: 3 Bezoek aan de rijke collectie Vlaamse kunst in het museum Dhondt-Dhaenens 3 Wandeling in de tuinen van het kasteel van Ooidonk van op het water Ontdek de Leiestreekekkers. Van 10 juli ekl stre het en proef al kun je je laten tot 21 augustus 2010 e van de Leie ritm het op en meedrijv erboottochten. met de Leietreek zom ek.be tre eies e-l rism www.toe ■

Tip

Extra

3 Gebruik van 2 fietsen voor één dag, met gratis

wandel- en fietskaarten

3 Welkom met streekbiertje of jenever van Filliers

in de brasserie en pralines op de kamer

Prijs: € 140,00 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) Capaciteit: 5 kamers Praktisch: In ‘t Boldershof Dorpsstraat 37 9831 Deurle Tel: +32 (0)9 282 75 45 Fax: +32 (0)9 282 93 28 E-mail: info@boldershof.com Website: www.boldershof.com

in de Vlaamse Zowat elk vergezicht blik op een Ardennen biedt je een. Velen zijn wind- of watermolen veranderden maalvaardig, anderenzaak! in een gezellige horecaseardennen.be www.toerismevlaam


Monasterium PoortAckere

Hotel

Ontdek een oase van rust midden in het historische centrum van Gent. In dit voormalige neogotische klooster spreekt de geschiedenis boekdelen. Ideaal om de stad en haar rijke religieuze erfgoed, gezellige cafeetjes en lekkere streekspecialiteiten te ontdekken.

Arrangement

1 overnachting Ontbijtbuffet met warme en koude streekspecialiteiten ■ Lunch in het Groot Vleeshuis, promotiecentrum voor Oost-Vlaamse streekproducten ■ ■

Keuze uit één van volgende activiteiten: 3 Stedelijk religieus erfgoed fietsroute met een bezoek aan de Sint-Pietersabdij en de wijngaard (gratis gebruik fietsen, naargelang beschikbaarheid) 3 Sint-Aubertuszoektocht: wandeling doorheen de stad langs authentieke bezienswaardigheden op zoek naar de verloren Sint-Aubertus met 3 typische drinkstops in het centrum van Gent ■

Extra

3 Toeristisch infopakket 3 Streekproductenpakket bij vertrek

Oost-Vlaanderen

Gent

Prijs: € 95,00 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) (excl. parking) € 109,00 p.p. (op basis van een eenpersoonskamer) Capaciteit: 60 kamers Praktisch: Monasterium PoortAckere Oude Houtlei 56 9000 Gent Tel: +32 (0)9 269 22 10 Fax: +32 (0)9 269 22 30 E-mail: info@monasterium.be Website: www.monasterium.be

Gent

B&B Silence De L’Escaut

GASTENKaMER

Het toonaangevende reismagazine National Geographic Traveler benoemde Gent tot één van de meest authentieke steden ter wereld. Ontdek met Le Silence De L’Escaut de leukste plekjes van de stad op en rond het water. En proef de meest eigenzinnige Gentse streekspecialiteiten.

Arrangement

1 overnachting in een luxekamer met zicht op de Schelde of de Visserij en de stadstuin ■ Ontbijt met streekproducten: kazen van Het Hinkelspel, Gandaham ... ■ Wandeling met infobrochure langs de heerlijkste plekjes van Gent. Je vertrekt aan het wondermooie jaagpad (Achtervisserij) en wandelt langs kaasmakerij Het Hinkelspel, Huis Temmerman, mosterdproducent Tierenteyn, het Groot Vleeshuis, Brouwerij Gruut en stokerij Roomer … ■

Extra

3 Delirium Tremens als welkomstdrankje 3 ‘s Avonds krijgt elke familie een uitgebreide

mand met streekproducten om na te genieten

3 Gratis boottocht op de Leie met Rederij De

Waele (mogelijk tot midden oktober) of vanaf midden oktober: gratis streekdrankje in het café van het volkskundemuseum Het Huis van Alijn

Prijs: € 85,00 p.p., verlengtarief € 50,00 per dag p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) Capaciteit: 3 kamers Praktisch: Silence de l’Escaut Visserij 207, bus 2 9000 Gent Tel: + 32 (0)9 232 43 74 Fax: +32 (0)9 230 90 78 E-mail: lesilence@telenet.be Website: www.escaut.be

Scheldeland

gastenkamer

B&B Bloemenlust

Wetteren is internationaal bekend als het centrum van de sierteelt. Te midden van de planten- en rozenvelden vind je gastenverblijf Bloemenlust. Elke avond tovert de gastvrouw hier verse producten uit eigen streek om tot een hemels diner.

Arrangement

Onthaal met ‘s middags een broodmaaltijd met streekproducten ■ 1 overnachting ■ Uitgebreid ontbijt met producten uit Scheldeland ■ Gebruik van wandel- en fietsroutes op het knooppuntennetwerk doorheen de boom- en rozenkwekerij ■ Bezoek aan de siertuin voor de Wetterse plantenen rozenteelt ‘Den Blakken’ ■ Bezoek aan de maalvaardige watermolen Van Hauwermeiren (in het weekend) of museum Donkmeer (tijdens de week) ■ Picknickmand met streekproducten (dag 2) ■ Driegangenmenu met seizoensgebonden streekproducten ■

43

Extra

3 3 streekbieren te verdelen over de verschillende

maaltijden

3 Streekproductenmand en een Wetterse roos om

thuis in de tuin te planten

Prijs: € 120,00 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) Capaciteit: 3 kamers Praktisch: Bloemenlust Smetledestraat 61 9230 Wetteren Tel: +32 (0)9 369 10 30 of +32 (0)486 46 84 22 Fax: +32 (0)9 369 70 35 E-mail: info@bloemenlust.be Website: www.bloemenlust.be


Oost-Vlaanderen

Scheldeland

gastenkamer

’t Groene Genoegen

Deze prachtig gerenoveerde bloemisterij is ideaal voor wie het waterrijke Scheldeland wil verkennen. Geniet van de vele dijken, jaagpaden en actieve veerpontjes en maak kennis met dé streekspecialiteit: paling. Ontspannen doe je hier met een prachtig uitzicht op akkers, weiden en bossen … en in de heerlijke sauna en het bubbelbad.

Arrangement

1 overnachting Uitgebreid streekontbijt met Gandaham, biologische kazen van kaasmakerij Het Hinkelspel, zelfgemaakte confituren met Beerveldse aardbeien en scharreleitjes ■ Driegangendiner in restaurant Stapsteen, de nr. 1 in paling ■ Fietsroute Scheldeverentocht langs het water, het natuurgebied en de vele veerpontjes ■ ■

Extra

3 Gratis gebruik van fietsen 3 Onthaal met het streekbiertje ‘Toverhekske’ uit

Laarne

Prijs: € 85,00 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) Capaciteit: 4 kamers Praktisch: ’t Groene Genoegen Termstraat 43 9270 Laarne Tel: +32 (0)9 366 66 16 of +32 (0)474 47 12 78 Fax: +32 (0)9 366 66 16 E-mail: birgit@groenegenoegen.be Website: www.groenegenoegen.be

LEKKER SLAPEN

Meetjesland

44

B&B De Luchtreiziger

gastenkamer

In De Luchtreiziger in Maldegem maak je een zachte landing in een honderdjarige kosterswoning. De landelijke regio telt enkele originele streekproducenten waar De Luchtreiziger je graag kennis mee laat maken.

Arrangement

2 overnachtingen ■ 2 x streekontbijt met zelfgemaakte confituren, fruit uit eigen tuin, honing van de eigen bijenstand en scharreleieren ■ Rondleiding met degustatie in één van volgende ambachtelijke bedrijven: 3 De aromatische kruidenkwekerij ‘Netelvuur’ in Oostwinkel. (extra: keuze uit streekproducten- picknickmand of geschenkenpakket Netelvuur) 3 Appelwijnproducent ‘Pomme Charelle’ in Maldegem (extra: 1 fles naar keuze) 3 Paardenmelkerij ‘Filippus’ in Maldegem 3 Streekgerecht in restaurant ‘Polderzicht’, ‘In den Draaiput’ of ‘Stadhuis van Raverschoot’ ■

Extra

3 Onthaal met ‘neuzen’ uit Eeklo en Maldegemse

appelwijn ‘Pomme Charelle’

3 Gratis fietsen voor één dag 3 Afscheidsmandje met zelfbereide confituur,

advocaat en honing van eigen bijenstand

Prijs: € 95,00 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) Capaciteit: 3 kamers Praktisch: De Luchtreiziger Staatsbaan 99 9991 Maldegem - Adegem Tel: +32 (0)50 33 03 84 of +32 (0)477 32 35 21 E-mail: info@deluchtreiziger.be Website: www.deluchtreiziger.be

Meetjesland

B&B De Molenkreek

GASTENKAMER

Gastenverblijf De Molenkreek ligt midden in het Meetjeslandse krekengebied, een paradijs voor natuurliefhebbers. Je proeft er de heerlijke lokale producten en bezoekt enkele pittoreske cafeetjes en eetgelegenheden.

Arrangement

2 overnachtingen ■ 2 x uitgebreid streekontbijt met broodassortiment, bio-appelsap Van Eyckeren, zuivelproducten van de hoeve, honing van Bijenhuis Lekens, hoeve-eitjes ... ■ Fietsroute ‘Als de kreken spreken’ (35 km) langs het Meetjeslandse krekengebied, begeleid door een mp3-speler met geluidsfragmenten. Met twee stops voor een streekbiertje en een hoeve-ijsje ■ Wandelroute ‘Boerekreekroute’ (8 km) met als afsluiter 1 streekbiertje ■ Diner in restaurant Pandora met streekspecialiteiten zoals paling ■

Extra

3 Welkomstdrankje bij aankomst 3 Gratis gebruik van fietsen en bootje op de

‘Molenkreek’ 3 Keuze uit filmklassiekers, waaronder de film ‘Kan door de huid heen’ met Wim Opbrouck, opgenomen op een nabijgelegen hoeve Prijs: € 95,00 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) Capaciteit: 2 kamers Praktisch: De Molenkreek Molenkreekstraat 6 9981 Sint-Margriete (Sint-Laureins) Tel: +32 (0)485 40 96 60 E-mail: demolenkreek@hotmail.com Website: www.demolenkreek.be

Meetjeslandse menu’s? “Het geheim van mijn t je in de buurt koopt, Wa en! uct rod De streekp ers. En daar draait is immers altijd supervken.” keu n mij in het toch om

ns, Dirk Boelevan het

chef-kok en gastheer t De Warande gastronomisch restauran o em Er Inant-J in Sin


B&B De Kleine Deugd

Vlaams-Brabant

Groene Gordel

Gastenkamer

Meer dan 100 jaar oude vierkantshoeve met karaktervolle gerenoveerde kamers op de rand van het Kravaalbos. Kinderen kunnen ravotten op de speeltuigen, een ritje maken op de pony of een plons nemen in het zwembad.

Arrangement

1 overnachting, met een minimum van 4 personen Uitgebreid streekontbijt met verschillende broodjes, eitjes van de eigen kippen, appelsap van de buurman, zelfgemaakte confituur, abdijkaas van Affligem, Grega-ham uit Buggenhout ■ Picknicktocht met Fjordenpaard: wandeltocht van 13 km (in overleg in te korten of te verlengen) waarbij ons paard meegaat als pakpaard voor de picknick. Na 3 km: een aperitief (paardenmelkjenever) met aperitiefhapje. Na 6 km: uitgebreide picknick met allerlei lekkers en een Palmke. Na 9 km: bezoek aan ‘Stinne’ (oud cafeetje aan de rand van het Kravaalbos, één en al authenticiteit). Via het Kravaalbos keren we terug naar de B&B voor een lekker dessertje (meestal appeltaart) ■ Gratis gebruik van zwembad en fietsen ■ Koffie en thee à volonté ■ ■

Extra

3 Na de wandeltocht geniet je van een voetbadje op

het terras of kan je nog iets drinken in de bar met buiskachel

Prijs: € 65,00 p.p., te boeken met een minimum van 4 personen Capaciteit: 3 kamers met een gemeenschappelijke badkamer Praktisch: B&B De Kleine Deugd Lepelstraat 10 1745 Opwijk Tel: + 32 (0)472 44 30 84 E-mail: de.kleine.deugd@telenet.be Website: www.dekleinedeugd.be

Groene Gordel

Tip

Ook paarden welkom!

Gastenkamer

B&B In Between

In Between is een sfeervolle moderne B&B met een verrassende architectuur. Deze droomplek staat garant voor rust, comfort en luxe. Er zijn 2 rookvrije gastenkamers met elk een design badkamer en privéterras met prachtig zicht over de Lanevallei. Privésauna en zonneterras. Ideale uitvalsbasis voor fiets-, mountainbike- en wandeltochten.

Arrangement

Ontvangst met een glaasje Chardonnay Meerdael en een pompkoekje van Huldenberg ■ 2 overnachtingen in B&B In Between ■ 2 x uitgebreid ontbijt met streekproducten: met o.a. charcuterie, kaas met mosterd van De Laan, verschillende soorten broodjes, verse druiven en druivensap uit Overijse, en als dessert een Veronneke uit Bertem ■ Incl. gebruik van overdekte parkeerplaatsen, fietsenstalling, 2 fietsen, lift, sauna, badjassen, koffie, thee en 1/2 l. water ■ Wandeling en bezoek aan didactisch veebedrijf Hof Ter Vaeren in Huldenberg. Je proeft er ambachtelijk ijs + een drankje ■ Streekmenu Dijleland (Taverne Rochus, Huldenberg): aperitief met aardbeien, waterkerssoep, varkenshaasje met asperges en witte druiven of tongrolletjes saint roch met witte druiven en rochusbier, ■

sabayon van druiven of vanille ijs met aardbeien Rondleiding in de druivenserres met degustatie druivenconfituur en druivenadvocaat (Hans Meyhi, Huldenberg)

Prijs: € 145,00 p.p., minimum 4 personen Capaciteit: 2 kamers

Groene Gordel

Hotelhoeve

Klein Nederlo

Dit sfeervolle stiltehotel is gelegen in het groene, glooiende Pajottenland, op wandelafstand van het park van Gaasbeek met zijn prachtige kasteel. In de aanpalende taverne kun je genieten van een lekker streekgerecht of –biertje.

Arrangement

1 overnachting met streekontbijt; uitgebreid ontbijtbuffet met o.a. zuivelproducten van Het Waterhof in Gaasbeek (landbouwbedrijf met eigen verwerking van zuivelproducten), brood en koffiekoeken van bakkerij De Pedevallei (met o.a. hun Pede-brood als erkend streekproduct), dagelijks vers fruit met in seizoen o.a. onze aardbeien en nog andere lekkernijen ... ■ Streekmenu in de aanpalende taverne: aperitief met artisanale Kriek of Geuze met hapjes, met bier bereid stoofvlees of Pajotse ‘plat spéciale’ of Breugelpensen, met als dessert: appelcake, pannenkoeken of vers hoeve-ijs + koffie ■ Bezoek aan het eeuwenoude Kasteel van Gaasbeek met zijn museum, prachtige tuin en omliggende park

45

Praktisch: B&B In Between Onderbosstraat 7 3040 Sint-Agatha-Rode Tel: +32 (0)16 89 70 69 Gsm: + 32 (0)477 56 56 04 E-mail: bnbinbetween@telenet.be Website: www.bnbinbetween.be

Prijs: € 83,00 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) Capaciteit: 10 kamers Praktisch: Klein Nederlo Appelboomstraat 198 1602 Vlezenbeek Tel: +32 (0)2 531 01 70 Fax: +32 (0)2 531 01 80 E-mail: info@kleinnederlo.com Website: www.kleinnederlo.com


Vlaams-Brabant

Groene Gordel

Gastenkamer

B&B Lavan

Oase van licht, lucht en rust. Trendy B&B in de groene rand van Leuven, vlakbij het Arenbergpark met vele wandel- en fietsroutes in de omgeving. Ideale uitvalsbasis om kunststad Leuven te ontdekken.

Arrangement

1 overnachting met continentaal ontbijtbuffet met o.a. confituur van Wildiers, Leuvense paté ... ■ Op zaterdagochtend kun je flaneren langs de minimarkt van brocante en artisanale producten in centrum Leuven ■ Een voucher voor een geleid bezoek aan het stadhuis ■ Een voucher voor een bezoek aan M/Schatkamer van Sint-Pieter ■ Toeristisch infopakket van Leuven ■ Onbeperkt gebruik van koffie, thee en water ■

Tip

s op de Oude Streekmenu in Rodin rine van konijn Ter en. uv Le Markt in n grondwitloof, met bier en salade va-wit rund met uw bla n va stoofpotje Hagelandse Leuvense mosterd en os moutspeculo

Prijs: € 54,00 p.p. excl. streekmenu (op basis van een tweepersoonskamer) € 74,00 p.p. incl. streekmenu (op basis van een tweepersoonskamer) Capaciteit: 3 kamers Praktisch: Lavan Celestijnenlaan 62 3001 Leuven Tel: +32 (0)16 43 58 38 Fax: +32 (0)16 43 58 38 Gsm: +32 (0)496 27 24 70 E-mail: contact@lavan.be Website: www.lavan.be

LEKKER SLAPEN

Groene Gordel

46

Gastenkamer

B&B Tussen kunst en konfituur

Rustige en sfeervolle kamers aan de rand van het Meerdaalwoud, tussen de druivenranken van Chardonnay Meerdaal, op een boogscheut van Leuven. Een mix van oud en nieuw, natuur en kunst en een vleugje Vivaldi zorgen voor de unieke sfeer.

Arrangement

Verblijf van 2 nachten met uitgebreid ontbijt met streek- en huisbereide producten: zelfgebakken brood, huisgemaakte choco en confituur met vruchten uit de tuin, kaas van Elsen kaasambacht, fruit, yoghurt en koffie ROM ■ Verwelkoming met huisbereide fruitwijn of streekbier ■ Zaterdagvoormiddag: geleide wandeling in Leuven ‘De vrouw door de eeuwen heen’ ■ ‘s Avonds: exquise kaasschotel met Belgische hoevekazen, samengesteld door de gastheer maître fromager, met aangepaste wijn of streekbier, zelfgebakken brood, salades van (vergeten) groenten uit de tuin zoals kweepeer, aardpeer, warmoes ... ■ Uitgestippelde boswandeling ■

Extra

3 Een potje zelfgemaakte confituur om thuis nog

na te genieten 3 Gratis vervoer heen en terug naar Leuven Prijs: € 120,00 p.p., minstens 4 personen (vanaf 6 personen € 110,00 p.p.) Capaciteit: 3 kamers

Tip

Praktisch: Tussen Kunst en Konfituur Eikenlaan 2 3050 Oud-Heverlee Tel: +32 (0)16 47 29 45 Gsm: +32 (0)494 74 12 26 E-mail: info@tussenkunstenkonfituur.be Website: www.tussenkunstenkonfituur.be

kruiden uit Diner met groenten en ts toeslag eigen tuin mogelijk, mi van 30 euro p.p.

Hageland

Hotel

Alpha Hotel

Centraal gelegen driesterren hotel in Tienen. Zowel op culinair als cultureel vlak zal het Hageland je verbazen. Je gaat mee op een zinnenprikkelend avontuur voor je geest en smaakpapillen!

Arrangement

1 overnachting op zaterdag ‘Tiens welkom’ met proevertje uit de streek en welkomstpakket met toeristische info over de omgeving ■ Toegang tot Het Vinne in Zoutleeuw, grootste natuurlijk binnenmeer van Vlaanderen, waar je een Sciencecaching kunt doen. Met behulp van GPStoestellen en coördinaten van stopplaatsen ga je op zoek naar antwoorden op vragen over de natuur in Het Vinne ■ Driegangenstreekmenu in Dé Brasserie, gelegen aan het hotel (dranken niet inbegrepen), met o.m. Vertrijkse salade en stukjes Schelmenrol, Boutersemse zwarte pensjes met zoete Hagelandse appeltjes, Hagelandse honing ■ Op zondag: ontbijtbuffet met Hagelandse confituren, Tiens appelsap, Boutersems beleg, eitjes, spek … ■ Zondag ‘cultuurdag’: Gallo-Romeinse museum ‘t Toreke, interactief Suikermuseum, Brouwerijmuseum van Hoegaarden ■ ■

Extra

3 Bezoek aan café-brouwerij ’t Nieuwhuys in

Hoegaarden met 2 consumpties per persoon

Aanrader voor de lunch: de Bistro in het Provinciedomein Het Vinne te Zoutleeuw. Prijs: € 110,00 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) Capaciteit: 18 kamers Praktisch: Alpha Hotel Leuvensestraat 95 3300 Tienen Tel: +32 (0)16 82 28 00 Fax: +32 (0)16 82 24 54 E-mail: info@alphahotel.be Website: www.alphahotel.be

Tip


Vlaams-Brabant

Hageland

Gastenkamer

B&B De Meren

B&B De Meren ligt verscholen in de Langdorpse bossen, net buiten Aarschot, de Parel van het Hageland. Hier kun je nog echt genieten van de rust van de natuur. De gezellige, modern ingerichte kamers geven allen uitzicht op de bossen rondom.

Arrangement

1 overnachting in B&B De Meren Streeklunch op zaterdag in de gerestaureerde Gempemolen in Sint-Joris-Winge: groentesoep ‘van ons bomma’, Hagelandse stoverij met de Lubbeekse mosterd en rundsvlees uit Tielt-Winge, koffie ■ Aansluitend wandeling van 5 of 8 km doorheen de Wingevallei ■ Onthaal met streekbier of -wijntje in B&B De Meren ■ Kasteelbrunch in het Wagenhuis van Horst met o.m. assortiment Brabantse broodsoorten, hoeveyoghurt, spek met eitjes, Brabants beleg, uitgebreide saladebar, Brabants groentesoepje, warme vis- en vleesgerechten, streekwijnen, Horstbier (verwerkt in de warme gerechten), fruitsappen van Vanhellemont, een uitgebreid assortiment desserten ... ■ Aansluitend bezoek aan het Kasteel van Horst, één van Vlaanderens mooiste waterburchten, met audiogids ■ ■

Extra

3 Streekproduct om mee te nemen

naar huis

Prijs: € 110,00 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) Capaciteit: 5 kamers Praktisch: B&B De Meren Merenstraat 40 3201 Aarschot-Langdorp Tel/Fax: +32 (0)16 56 99 82 Gsm: +32 (0)478 21 82 36 E-mail: info@demeren.com Website: www.demeren.com

Groene Gordel

B&B De Witte Astilbe

Gastenkamer

Landelijk gelegen charmante B&B met nieuw ingerichte kamers, voorzien van alle luxe. Grote tuin met fietsenstalling, paardenaccommodatie en rijpiste. Wandelaars, fietsers en ruiters zijn welkom!

Arrangement

2 overnachtingen met ontbijt met streekproducten o.a. vers fruit uit de streek, biologisch appelsap en confituren van Van Hellemont, Damiaankoffie uit Tremelo ... ■ Welkomstdrankje uit de streek (Kessel-Blond of bio-appelsap van Van Hellemont) bij aankomst op vrijdag ■ Zaterdag na het ontbijt: wandeling naar Brasserie De Gempemolen waar een streeklunch wordt aangeboden: groentesoep ‘van ons bomma’, Hagelandse stoverij met de Lubbeekse mosterd en rundsvlees uit Tielt-Winge, koffie met Hagelandse speculaas ■ Gempewandeling (5 km) ■ Zondag: fietstocht ‘Trappen door Heuvelend Hageland’ (10, 20 of 37 km) ■ Gelijkaardig arrangement is mogelijk met paarden. De paarden krijgen elk een box en er kan gebruik

gemaakt worden van de piste. Kaarten met de Hagelandse ruiterroutes ter beschikking

Prijs: € 100,00 p.p. met eigen fietsen € 110,00 p.p. incl. huur van de fietsen € 130,00 p.p. met eigen paard Alle prijzen op basis van een tweepersoonskamer Capaciteit: 2 kamers Praktisch: De Witte Astilbe Vosken 37 3210 Lubbeek Tel: +32 (0)16 25 53 96 Fax: +32 (0)16 25 53 96 Gsm: +32 (0)474 30 67 10 E-mail: lena_lootens@hotmail.com Website: www.dewitteastilbe.be

Hageland

B&B Kasteel Heyde Dijck

Kasteel uit 1903. Volledig in oorspronkelijke staat gerestaureerd en opnieuw ingericht met meubilair en ornamenten uit die tijd. Ruime kamers voorzien van alle modern comfort. Verblijfplaats van Mr. Parmentier uit de film ‘Wij Heren van Zichem’.

Arrangement

Ontvangst met zelfgebakken gebak en koffie 1 overnachting in Kasteel Heyde Dijck ■ 1 uitgebreid streekontbijt met VLAM erkende hoeveproducten van ‘De Ploeg’ in Herselt ■ 1 streekmenu in Afspanning Den Eik. Voorgerecht: boerenpaté met huisgemaakte uienconfituur en een glaasje Vejelse aardappeljenever van Van Elven, hoofdgerecht: konijnenbout ne Flierefluiter (of als alternatief vis: op vel gebakken snoekbaars met een puree met fijne kruiden en een sausje van witte Kapittelwijn), nagerecht: hoeve-ijs van De Ploeg met een Laakdalse tutter ■ Toegangskaart voor het geboortehuis van Ernest Claes ■ ■

In de buurt: natuurgebied Demerbroeken, abdij van Averbode, wijndegustatie Kapittelberg, De Merode gebied …

Prijs: € 83,00 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) Capaciteit: 5 kamers Praktisch: Kasteel Heyde Dijck Westelsebaan 2 3271 Scherpenheuvel-Zichem (Averbode) Tel: +32 (0)13 33 73 33 Fax: +32 (0)13 32 16 34 Gsm: +32 (0)474 43 09 21 E-mail: kasteel@heydedijck.be Website: www.heydedijck.be

Tip Gastenkamer

47 Ook paarden welkom!


Vlaams-Brabant

Hageland

Gastenkamer

B&B Nokernote

Drie sfeervolle gastenkamers met badkamer, een prachtige tuin met gezellige terrasjes en aanpalende boomgaard ... genieten is de boodschap. Natuurliefhebber, wandelaar of fietser? Hier geniet je met al je zinnen van het wondermooie Hageland!

Arrangement

2 overnachtingen met streekproductenontbijt; biobrood van bioboerderij Yggdrassil, zelfgemaakte confituren en ambachtelijke confituren van Wildiers, vers appelsap, kazen uit de streek ... ■ Gastronomisch streekmenu in restaurant Bart De Bondt in Tienen; Aperitief ‘Tiense kweker’, Vertrijkse salade met rozijnentoast, voorgerecht: rundscarpaccio met ruccola, tomaat, oude parmezaan en Tiense mosterd, hoofdgerecht: filet van melkvarken, oesterzwammen, appelsiroop, gegratineerde aardappelen en sabayon met Hoegaarden, nagerecht: taartje met Hagelandse appel, sorbet van citroen, munt en pistachekrokantje ■ Bezoek aan het Suikermuseum en het historisch museum ‘Het Toreke’ ■

Tip

stocht in en rond Een wandeling of fiet zendaalbeekvallei, Ro den bie rge tuu de na i. Gastheer Lode Paddepoel en Velpevalle route-op-maat een r zie ple t me je helpt uitwerken.

Prijs: € 110,00 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) Capaciteit: 3 kamers Praktisch: Nokernote Romeinsebaan 55 3300 Tienen (Vissenaken) Gsm: +32 (0)474 65 53 44 of + 32 (0)495 58 84 47 E-mail: info@nokernote.be Website: www.nokernote.be

LEKKER SLAPEN

Hageland

West-Vlaanderen

48

Vakantiewoning

Station Racour

Op het meest zuidelijke puntje van het Hageland bevindt zich het voormalig treinstation van Racour (Raatshoven, grondgebied Landen). Dit gerestaureerde en geklasseerde treinstation biedt zijn gasten een karaktervolle vakantiewoning. Het voormalig werkatelier werd als aangenaam verblijf volledig nieuw ingericht in loftstijl. Hier heb je alle luxe.

Arrangement

Verblijf van 2 nachten met ‘verwenpakket’: zelfgebrande koffie uit Walshoutem, fruitsap uit Neerlanden, ambachtelijke confituur van Wildiers, seizoensfruit, scharreleitjes voor het streekontbijt, moutspeculaas, Diestse Halve Maantjes, Dretske Landense jenever, een streekbiertje of een glaasje wijn voor ‘s avonds ■ 2 wandelroutes langs o.m. Bezoekerscentrum Rufferdinge met gerestaureerde watermolen en een stadswandeling in Landen ■ Streekmenu in eetcafé De KómEet met Geerteminne aperitief, Scampi in een sausje van bruine bink of Hagelands spekslaatje met stukjes Jonagold, Pepijnkoffie met zoetjes (dranken inbegrepen restaurant gesloten in de maand juli) ■

Extra

3 Gratis fietsen ter beschikking

Prijs: € 160,00 p.p. (minstens 2 personen; op basis van een tweepersoonskamer) Capaciteit: 2 kamers, 5 personen Praktisch: Station Racour Racourhalte 1 3400 Landen Tel: +32 (0)19 65 57 32 Gsm: +32 (0)473 87 07 73 E-mail: info@stationracour.be Website: www.stationracour.be

Tip

delijk! Kindvrien

Brugse Ommeland

GASTENKAMER

B&B Droomkerke

Dit feeërieke gastenverblijf dateert uit 1781. Toen was het de schuur van een imposante hoeve. Vandaag is het een authentiek, luxueus logeeradres met charmante gastenkamers.

Arrangement

2 overnachtingen in een nostalgische kamer ■ Verwelkoming met een streekbiertje ■ 2 x streekontbijt met diverse hoeveproducten: hoevekazen, hoeveyoghurt ... ■ 1 driegangen streekdiner ter plaatse, incl. dranken ■

Extra

3 1 wandelkaart van de parochieveldroute (8,5

km) om de bosrijke omgeving van Ruiselede te verkennen 3 Het magazine ‘Het Brugse Ommeland 2010’ met reductiebonnen Prijs: € 145,00 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) Reservaties enkel mogelijk op vrijdag en zaterdag of op zaterdag en zondag Capaciteit: 4 kamers Praktisch: Droomkerke B&B Smisseweg 23 8755 Ruiselede Tel: +32 (0)473 73 11 63 E-mail: info@droomkerke.be Website: www.droomkerke.be


Kempinski Hotel Dukes’ Palace

HOTEL

Brugges eerste 5 sterren tellende deluxe hotel ligt op een rustige locatie in het hart van de middeleeuwse stad. Kom genieten van dit exclusieve en onvergetelijke toevluchtsoord.

Arrangement

1 overnachting in een superior kamer Luxueus en elegant Kempinski Royal Sekt ontbijtbuffet met een uitgebreid assortiment van warme en koude gerechten, streekgerechten waaronder de kazen van het Brugse Ommeland, Breugelham … én een onberispelijke service in een gastronomisch kader ■ Romantische koetstocht door het hart van de Brugse binnenstad. Terwijl de koetsier uitleg geeft, rij je over eeuwenoude bruggetjes, door pittoreske straatjes en langs de meest idyllische plaatsjes van de stad. Halfweg mag je even uitstappen om het Begijnhof te bezoeken. Een ideale en uiterst persoonlijke manier om Brugge te leren kennen! ■ ■

Extra

3 Toegang tot de spa met verwarmd binnen-

zwembad, sauna, hammam & fitness

3 Een Brugs streekbiertje en Belgische chocolade

op de kamer

Prijs: € 144,50 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) Capaciteit: 93 kamers Praktisch: Kempinski Hotel Dukes’ Palace Prinsenhof 8 8000 Brugge Tel: +32 (0)50 44 78 88 Fax: +32 (0)50 44 78 80 E-mail: info.bruges@kempinski.com Website: www.kempinski.com/bruges

De Kust

Hostellerie Astrid

West-Vlaanderen

Brugse Ommeland

Hostellerie

In deze rustige en charmante hostellerie dicht bij de zee is genieten de boodschap!

Arrangement

2 overnachtingen 2 x streekontbijt met koffie van de Wenduinse koffiebranderij, lekkers uit hoevewinkel ‘De Schamele Weze’ … ■ Fietstocht over de Oudlandfietsroute (47 km) langs het mooie hinterland van De Haan en 12 heerlijke locaties: de parfumotheek in Wenduine, Bieren ‘Den Haene’ ... ■ 2 gastronomische ‘Oudland’ driegangenmenu’s met streekgerechten als Bekegemse eendenborst, Wenduinse viswaterzooi ... ■ ■

Tip

ren Hier kun je fietsen hu ijs! pr de n va lft aan de he

Extra

3 Gratis ‘Oudland’-fietskaart

Prijs: € 170,00 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) Ruimere kamer: toeslag € 5,00 p.p. Capaciteit: 10 kamers Praktisch: Hostellerie Astrid Astridplein 2 8420 Wenduine Tel: +32 (0)475 32 34 18 Fax: +32 (0)50 42 36 26 E-mail: bert.vermoere@pandora.be Website: www.hostellerieastrid.be

De Kust

Memlinc Boutique Hotel

Dit heerlijke boetiekhotel huist in een historisch pand in Knokke-Heist en meer bepaald in het Zoute. In de voortuin ruist de zee en op een boogscheut afstand ligt het bekende natuurreservaat ’t Zwin.

Arrangement

2 overnachtingen in een dubbele kamer ■ 2 x uitgebreid streekontbijt met regionale kazen, eitje met spek van bioboer Bonne … ■ Verwelkoming op de kamer met een glaasje appelsap P’tit Jus van de Burkelhoeve in Knokke ■ De eerste avond een Noordzeevruchtenschotel in de ‘Seafood Bar’ met begeleidende Vlaamse, witte wijn ■ Picknickpakket met lokale ingrediënten om te verorberen bij een bezoek aan ‘t Zwin ■ De tweede avond een diner in het Palace Food restaurant met rijkelijk gevulde tomaat met Zeebrugse garnalen en een Rodenbach Grand Cru ■ Picknickpakket met lokale knabbelhapjes als begeleider bij een strandwandeling van Het Zoute tot Heist ■

49

Extra

3 Gratis privéparking op ons domein

Prijs: € 295,00 p.p. (op basis van tweepersoonskamer) Aankomst enkel mogelijk op maandag, dinsdag, woensdag Capaciteit: 70 kamers Praktisch: Memlinc Boutique Hotel Elizabetlaan 2 - 8300 Knokke-Zoute Tel: +32 (0)50 60 11 34 Fax: +32 (0)50 61 57 43 E-mail: info@memlinc.be Website: www.memlinc.be

Hotel


West-Vlaanderen

Leiestreek

gastenkamer

B&B Buytenshuys

In het rustige dorpje Gits maak je kennis met de landelijke charme en huiselijke warmte van B&B Buytenshuys. Je ontbijt wordt er gekruid met een prachtig uitzicht op de glooiende landerijen.

Arrangement

2 overnachtingen Een welkomstdrankje bij aankomst ■ 2 x streekontbijt met huisgemaakte confituren, honing van een lokale imker, artisanale peperkoek, kazen en yoghurt van de hoevewinkel, regionale vruchtensappen ... ■ Driegangenmenu op basis van streekproducten en/of vergeten groenten (incl. wijnen en koffie) in Bistro Cuistot ■ Treed in de wielsporen van Jempi Monseré tijdens de Monseréfietstocht. Onderweg proef je letterlijk en figuurlijk de smaak van het platteland uit onze heerlijke streekpicknickmand. In het wielermuseum van Roeselare snuif je de geschiedenis van de fiets op ■ ■

Extra

3 Gratis gebruik van fietsen gedurende één dag +

fietskaart

3 Twee toegangstickets voor het wielermuseum in

Roeselare

3 Verkwikkende badproducten

Prijs: € 142,00 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) Capaciteit: 4 kamers Praktisch: Buytenshuys Gitsbergstraat 39 8830 Hooglede (Gits) Tel: +32 (0)51 20 37 53 E-mail: info@buytenshuys.be Website: www.buytenshuys.be

LEKKER SLAPEN

Leiestreek

50

GASTENKAMER

B&B Het Verloren Gedicht

Slaap letterlijk onder de kerktoren van Bellegem. Deze neogotische kloosterkapel uit 1872 werd ingericht met 2 romantische kamers en een luxueuze suite. Menig reiziger heeft er al zijn hart verloren.

Arrangement

4 overnachtingen Bij aankomst een streekbiertje van de brouwerij Bockor uit Bellegem ■ 4 x lekker ontbijt, waarvan één met extra aandacht voor Kortrijkse streekproducten zoals Bellegems brood, kakelverse eitjes, Stiereboter, Kortrijkse beschuit, versgeperst appelsap, kazen en beleg uit de streek … ■ 1 driegangendiner op donderdagavond in het geklasseerde gebouw ‘De Heeren van Groeninghe’ in het historische stadscentrum met seizoensgebonden streekproducten zoals Kortrijkse bil, Kudul ... ■ Info over de diverse wandelingen in Bellegem en de naburige dorpen, verschillende wandelkaarten ter beschikking ■ ■

Extra

3 Tickets voor een bezoek aan het Vlasmuseum en

het museum 1302

3 Gratis koffie en jenever St.-Pol in broodhuis

‘De Trog’ Prijs: € 249,00 p.p. in kloosterkamers ‘t Schrijverken of Elévation € 399,00 p.p. in kapelsuite Elysium (met jacuzzi, salon …) Prijzen op basis van een tweepersoonskamer Enkel aankomst mogelijk op maandag Capaciteit: 2 kloosterkamers en een suite

Praktisch: B&B Het Verloren Gedicht Bellegemplaats 16 - 8510 Bellegem Tel: +32 (0)498 14 58 25 E-mail: info@hetverlorengedicht.be Website: www.hetverlorengedicht.be

Tip

Westhoek

gastenkamer

B&B Het Pahilleke

Hou je van de stilte? Het Pahilleke ligt te midden van de stille velden en fruitgaard, op wandelafstand van de St. Sixtusabdij. Het logement biedt karaktervolle kamers, een warm onthaal en de nodige rust om helemaal te onthaasten.

Arrangement

2 overnachtingen in één van de 2 nieuwe suites ■ Iedere ochtend uitgebreid streekontbijt met confituren van het Pahilleke, diverse streekkazen, yoghurt en eitjes van de boerderij ... ■ Driegangenmenu, incl. dranken met vlierbloesemaperitief, gemarineerd lamsvlees, sabayon van Westvleteren, bierpralines van het Pahilleke ... ■ Gratis gebruik van fietsen met fietsnetwerkkaart, want door het vlakke polderland loopt een uitgebreid fietsnetwerk dat je leidt langs hoppevelden, authentieke estaminetjes, krinkelwinkelweggetjes, artisanale brouwerijtjes en heerlijke weidse vergezichten zeker eens langs in Bierliefhebber? Ga dan e Struise Brouwers’ ‘D m tru cen oef het bierpr de enige echte ef pro en ren lete in Oostv De Vrede’ bij de ‘In é caf in 12 ren Westvlete ij! abd us Sint-Sixt ■

Tip

doorheen de groene • Maak een fietstocht Bellegem (huur fiets en ijk rtr Ko long van fiets € 25,00 p.p.) € 10,00 p.p., elektrische naar Rijsel uit op dag een • Trek er .) (treinticket € 14,80 p.p

Extra

3 Culinair verwenpakketje op de kamer

Prijs: € 135,00 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) Capaciteit: 4 kamers Praktisch: Het Pahilleke Zwijnlandstraat 9 8640 Westvleteren Tel: +32 (0)57 40 15 16 E-mail: het.pahilleke@skynet.be Website: www.pahilleke.be


Charmehotel Manoir Ogygia

HOTEL

Dit charmehotel in cottagestijl is één van de Historic Hotels Europe. De negen kamers hebben elk een heel eigen, verschillend karakter. Kies jij voor de kamer met bubbelbad, privé stoomcabine of regendouche?

Arrangement

2 overnachtingen Verwelkoming met een Poperings streekbiertje en lokale patisserie ■ Uitgebreid ontbijtbuffet op basis van streekproducten zoals kazen uit de Westhoek, charcuterie uit het Poperingse, huisgemaakte confituur, eitjes van de eigen kippen ... ■ 1 seizoensgebonden viergangenmenu met streekproducten uit de Westhoek, incl. dranken (wijn of streekbieren) ■ 1 seizoensgebonden gastronomisch zesgangendiner op basis van streekproducten, incl. dranken ■ ■

Tip

met sauna, jacuzzi ... Huur de relaxruimte en af en vergeet geen alle jou r voo helemaal massage te reserveren!

Extra

3 2 fietsen ter beschikking 3 Uitgebreide documentatiemap met streekinfo

& wandel- en fietsroutes (Hoppelandroute, Fleternaroute, Frontierenroute, erfgoedwandeling, hoppepadwandeling ...)

West-Vlaanderen

Westhoek

Prijs: € 230,00/ € 240,00/ € 250,00 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer en naargelang het type kamer) Aankomst enkel mogelijk van maandag t.e.m. donderdag Capaciteit: 9 kamers Praktisch: Charmehotel Manoir Ogygia Veurnestraat 108 - 8970 Poperinge Tel: +32 (0)57 33 88 38 Fax: +32 (0)57 33 29 11 E-mail: info@ogygia.be Website: www.ogygia.be

Westhoek

HOTEL

Old Tom

Old Tom is een gezellig, familiaal hotel op de markt van het historische Ieper. Het uitstekende restaurant is wijd en zijd gekend en geroemd om zijn streekkeuken.

Arrangement

1 overnachting Welkomstkoffie of -thee vergezeld van enkele Ieperse zoetigheden: Senateurstaart, Cockerulle, Ieperse pannenkoek ... ■ 1 uitgebreid streekontbijt met tal van Ieperse specialiteiten o.a. Ieperse beschuit, De Kadé, Kattenklauw-koeken ... ■ Driegangenmenu ‘Ieper Culinair’, een heerlijk streekmenu met typische Ieperse gerechten zoals Terrine van Hondshaai, Iepers Taptjesvlees ... ■ ■

Extra

3 Gratis brochure ‘Ieper Culinair’ met alle achter-

grondinformatie over de Ieperse streekgerechten

3 Gratis toegangsticket naar keuze voor

In Flanders Fields Museum of Kaasmakerij Passendale

Prijs: € 87,00 p.p. (in een tweepersoonskamer) € 112,00 p.p. (in een eenpersoonskamer) Capaciteit: 9 kamers

51

Praktisch: Old Tom Grote Markt 8 8900 Ieper Tel: +32 (0)57 20 15 41 Fax: +32 (0)57 21 91 20 E-mail: info@oldtom.be Website: www.oldtom.be Westhoek

B&B Sint-Maartens Tuin

Geniet van de absolute stilte van de IJzervlakte in het rustige Haringe. Sint-Maartens Tuin verwent je er met zinnenstrelend eten, stijlvolle en luxueuze gastenkamers en weidse vergezichten.

Arrangement

2 overnachtingen in een charmante kamer ■ Hommelbiertje of St.-Bernardusbier bij aankomst ■ 2 x streekontbijt met broodproducten van Stephan Destrooper (kleinzoon van Jules Destrooper), Watou-kaas, hesp, ambachtelijke paté van Roesbrugge, zelfgemaakte confituren, zuivelproducten van de plaatselijke hoeve ... ■ 1 driegangen streekmenu op basis van seizoensgebonden ‘vergeten groenten’ en een typisch aperitief van ‘aan de schreve’: Picon ■ Volg de uitgestippelde fietsroute van het smokkelaarsdorp Haringe tot in Godewaerdsvelde waar je een bezoek kan brengen aan het ‘Musée de la vie frontalière’ ■ De typische natuur van de grensstreek en de IJzervlakte ontdek je met een wandeling langs de Dode IJzerwandelroute ■

Extra

3 1 x huisgemaakt gebak met koffie of thee

Tip

Op zaterdag kun je in Westouter de wijn van Entre-deux-monts gaan proeven!

Prijs: € 138,00 p.p. (op basis van tweepersoonskamer) Capaciteit: 4 kamers Praktisch: B&B Sint-Maartens Tuin Haringestraat 85 8972 Haringe Tel: +32 (0)57 36 33 19 Fax: +32 (0)57 30 14 14 E-mail: info@sintmaartenstuin.be Website: www.sintmaartenstuin.be

gastenkamer


West-Vlaanderen Brussel

Westhoek

Kasteelhoeve Viconia

In deze historische kasteelhoeve midden in de Westhoek slaap je heerlijk in moderne, comfortabele kamers. De keuken is lekker klassiek met eigentijdse invloeden.

Arrangement

4 overnachtingen 4 x streekontbijt met streekkazen (Beauvoorde, Keiem, Oudekapelle), ambachtelijke ham uit Alveringem, potjesvlees, pannenkoeken uit Diksmuide … ■ Uitgestippelde fietsroutes langs rustige wegen in de buurt van het hotel waarbij vrijblijvend een bezoekje kan worden gebracht aan producenten van hoeveproducten zoals een kaashoeve of van ambachtelijke producten zoals een glasblazerij ... De hoeveproducten die je tijdens de fietsroute ontdekt, staan centraal in de gerechten ‘s avonds ■ 3 x lunchpakket voor tijdens de fietstocht ■ 4 verschillende driegangendiners met streekproducten (zie website) ■ ■

Extra

3 Gratis fietsgebruik voor 3 dagen

Prijs: € 290,00 p.p. (op basis van een tweepersoonskamer) Enkel bij aankomst op maandag mogelijk Capaciteit: 23 kamers Praktisch: Kasteelhoeve Viconia Kasteelhoevestraat 2 8600 Diksmuide (Stuivekenskerke) Tel: +32 (0)51 55 52 30 Fax: +32 (0)51 55 55 06 E-mail: info@viconia.be Website: www.viconia.be

Brussel

HOTEL

Hotel Silken-Berlaymont

Midden in de Europese wijk van Brussel vind je een oase van rust. Het trendy en milieuvriendelijke Hotel Silken-Berlaymont heeft - met haar eigen fotogallerij - ook een boontje voor fotografie.

Arrangement

2 overnachtingen in een luxe designkamer Uitgebreid ontbijtbuffet met o.a. suikerbrood, krentenbrood, patisserie van de lokale bakker, spek, eieren, witte en zwarte pensen … ■ Fietsverhuur en fietstocht in art nouveau wijk van Brussel ■ Plan van de Europese wijken met daarop een leuke wandeling ■ Gratis dagpas metro Brussel ■ Gratis toegang fotogalerie hotel ■ ■

52

Kasteelhoeve

Tip

t typische streekDriegangendiner me t L’Objectif, bereid ran tau res in producten (menu wijzigt maan door chef Yves Legros n het seizoen wordt er va ijk kel an delijks; afh else spruiten, witloof, gewerkt met bv. Bruss ) … ren asperges, bie

iendelijk! Hier logeer je milieuvr Prijs: € 95,00 p.p., € 120,00 p.p. incl. diner (op basis van een tweepersoonskamer) Geldig op vrijdag, zaterdag en tijdens vakantieperiodes volgens reservatie en beschikbaarheid Capaciteit: 214 kamers Praktisch: Hotel Silken-Berlaymont Brussel Karel De Grote laan / Boulevard Charlemagne 11-19 1000 Brussel Tel: +32 (0)2 231 09 09 Fax: +32 (0)2 230 33 71 E-mail: hotel.berlaymont@hoteles-silken.com Website: www.hotelsilkenberlaymont.com

e j t r e i b k Stree pengaan?

Tip

voor het sla

fd eekbieren geproe alle Vlaamse str je r ee al or vo n be. Kan jij niet slape nindebrouwerij. naar www.leve ppelen aan een ko f lij rb ve hebt? Surf dan n enten die ee em ng ra ar le al ri er bierproeve j. Je vindt ouwerijbezoek of br u, en m er bi k heerlij

eautiveprrassen met een Cadiem and

Wil je el ent? Bestel dan sn verwenarrangem ntiecheque via ka een Vlaanderen Va akantieland.be of -v www.vlaanderen antoor in je buurt. stk koop hem in het po e vanaf € 25! Je hebt al een chequ

Haal nu je GRATIS Vlaanderen Vakantieland boek af in je dichtstbijzijnde Dienst voor Toerisme of bestel via www.vlaanderen-vakantieland.be! Op www.vlaanderen-vakantieland.be vind je een overzicht van alle logeeradresjes en een handige zoekfunctie. Verkies je het Vlaanderen Vakantielandboek? Vraag het dan online gratis aan of ga langs bij een Dienst voor Toerisme of postkantoor in je buurt. Benieuwd wat anderen van deze logeeradresjes vonden? Lees de meningen en belevenissen van de bezoekers snel op www.vlaanderen-vakantieland.be!’


Algemene voorwaarden

Artikel 2: De reiziger boekt bij de logiesverstrekker die vermeld staat bij het arrangement. De logiesverstrekker is verantwoordelijk voor het opzetten en afhandelen van het arrangement. De boeking en de betaling van het arrangement gebeuren eveneens bij de logies­ verstrekker. GELDIGHEID Artikel 3: Alle vermelde arrangementen zijn geldig vanaf 1 mei 2010 t.e.m. 31 december 2010 en dit volgens beschikbaarheid. PROMOTIE EN AANBOD Artikel 4: De logiesverstrekker is gebonden aan de gegevens vermeld in het arrangement in het magazine Vlaanderen Lekker Land 2010, tenzij wijzigingen in de gegevens duidelijk schriftelijk met goed­ keuring van Tafelen in Vlaanderen en voor de boeking van het arrangement ter kennis van de reiziger zijn gebracht. PRIJZEN Artikel 5: Alle vermelde prijzen omvatten zowel het verblijf alsook alle andere diensten in het arrangement beschreven. Deze prijzen zijn exclusief transport en verzekeringspremies, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld. Indien een optie buiten het arrangement valt wordt dit aangegeven met ‘tip’. Hiervoor geldt een additionele kost. Wat als ‘extra’ wordt omschreven zit vervat in de prijs van het arrangement. Artikel 6: De gepubliceerde prijzen gelden per persoon (p.p.) op basis van tweepersoonskamers (in hotels en gastenkamers) tenzij anders vermeld. Artikel 7: De arrangementsduur is vermeld in aantal overnachtingen. Artikel 8: De gepubliceerde prijzen zijn geldig vanaf 1 mei 2010 t.e.m. 31 december 2010, tenzij anders vermeld en dit voor de in het arrangement beschreven geldigheidsperiode. Artikel 9: De gepubliceerde prijzen kunnen gedurende de geldigheids­ periode niet worden herzien, tenzij ze te wijten zijn aan een fout van Tafelen in Vlaanderen. BOEKING EN BETALING Artikel 10: De boekingen kunnen rechtstreeks gebeuren bij de logiesverstrekker wiens naam en adres vermeld staan bij de reservatiegegevens van het desbetreffende arrangement. Artikel 11: De logiesverstrekker is verplicht tot aanvaarding van de ‘Vlaanderen Lekker Land cadeaubon’ als wettig betaalmiddel voor een arrangement door de reiziger gewonnen in het kader van een wedstrijd van Vlaanderen Lekker Land. Artikel 12: De logiesverstrekker kan een voorschot van maximaal 50% eisen. Hij geeft hiervan een schriftelijk en ondertekend bewijs aan de reiziger. Hierop wordt ook vermeld wanneer het nog verschuldigde saldo moet betaald worden. Artikel 13: De logiesverstrekker dient de geboekte reis schriftelijk aan de reiziger te bevestigen, uiterlijk 21 dagen na boeking.

WIJZIGINGEN EN ANNULERINGEN Artikel 14a: Reiziger: • Tot 14 dagen voor aankomst kan de reiziger wijzigingen aanbrengen (datum, aantal personen, verlenging, etc …). Vanaf de 13e dag kan de logiesverstrekker alle kosten aanrekenen die daardoor worden veroorzaakt. De reiziger kan, voor de aanvang van de reis, zijn reis overdragen aan een derde. De overdrager dient tijdig voor het vertrek de logiesverstrekker van deze overdracht op de hoogte te brengen. De overnemer betaalt de totaalprijs van de reis en de kosten van de overdracht. • Tot 14 dagen voor de aankomst kan de klant zijn boeking annuleren. Er zijn dan alleen 15 euro administratiekosten verschuldigd. Bij annulering door de reiziger vanaf de 13e dag voor de aankomst worden volgende bedragen in rekening gebracht: • 50% van de arrangementsprijs, van de 13e tot en met de 3e dag voor de aankomst; • 100% vanaf de tweede dag voor de aankomst. Artikel 14b: Logiesverstrekker: Indien de organisator voor de reis, de boeking annuleert wegens een niet aan de reiziger toe te schrijven omstandigheid, dient bij dit zo vlug mogelijk aan de reiziger te laten weten. De reiziger heeft de keuze tussen de aanvaarding van een nieuw aanbod van een reis van gelijke of betere kwaliteit zonder dat hij een supplement dient te betalen ofwel een terugbetaling, zo spoedig mogelijk, van alle betaalde bedragen. KLACHTEN Artikel 15: Eventuele klachten moeten onmiddellijk en ter plaatse bij de logiesverstrekker worden ingediend. Als directe indiening van een klacht niet mogelijk is, moet deze uiterlijk binnen één maand na afloop van het arrangement, schriftelijk gemotiveerd ingediend worden bij de logiesverstrekker. Mocht de klacht niet naar tevredenheid worden afgehandeld, dan heeft de deelnemer tot uiterlijk 3 maanden na afloop van het arrangement gelegenheid deze klacht schriftelijk in te dienen bij Tafelen in Vlaanderen. Zij behandelen de klacht zorgvuldig binnen een redelijke termijn. AANSPRAKELIJKHEID Artikel 16: De logiesverstrekker is aansprakelijk voor de goede uitvoering van het arrangement, de praktische afhandeling en de daaruit voortvloeiende verplichtingen, ongeacht of deze verplichtingen zijn uit te voeren door hemzelf dan wel door andere versterkkers van diensten. De logiesverstrekker is voor nalatigheid van zijn medewerkers evenzeer aansprakelijk als voor zijn eigen daden en nalatigheden. Artikel 17: De reiziger is aansprakelijk voor de schade die de logiesverstrekker, hun personeel of hun vertegenwoordigers door zijn fout oplopen, alsook wanneer hij zijn contractuele verplichtingen niet is nagekomen. Artikel 18: De verantwoordelijkheid van Tafelen in Vlaanderen is beperkt tot de publicatie van de door de logiesverstrekker en of reis­ bemiddelaar verstrekte gegevens en prijzen. Tafelen in Vlaanderen is niet aansprakelijk bij geschillen tussen reiziger en logiesverstrekker. De logiesverstrekker is niet gebonden aan fouten in de tekst van deze brochure indien deze fouten te wijten zijn aan Tafelen in Vlaanderen.

LEKKER SLAPEN

ALGEMEEN Artikel 1: De boeking van een arrangement uit het magazine ‘Vlaanderen Lekker Land 2010’ impliceert dat de reiziger kennisneemt van de algemene voorwaarden en die aanvaardt.

53


Lekkerste agenda

Provincie Antwerpen AsPUURsge Proef van de echte ‘asperge’-gastronomie in Puurs tijdens de culturele, actieve en muzikale activiteiten in en rond de ‘Aspergestraat’ in het Domein Hof van Coolhem.

Datum: 13, 15 EN 16 mei 2010 Plaats: Hof van Coolhem in Puurs, Klein-Brabant

Van Schors tot schuim Fiets en proef de lekkerste streekproducten van Malle: trappist Westmalle, Trappistenkaas, Westmals Tieterke, koffie Taeymans …

LEKKERSTE AGENDA

Datum: 25 juli 2010 (Malle) vertrek tussen 9 en

54

13 uur

Plaats: Scherpenbergmolen, Antwerpsesteenweg 378, 2390 Westmalle Prijs: € 3,00

‘t Bollekesfeest met Antwerpen Proeft Beleef de topgastronomie en –streekproducten uit ’t Stad tijdens het grootste zomerse openluchtrestau­ rant van culinaire toppers en aanstormend talent. Datum: 5 T/M 8 augustus 2010 Plaats: Vlaamse en Waalse Kaai, Antwerpen (Zuid)

Prominant in Geel Proef letterlijk en figuurlijk van het echte platteland. Op de hoeve- en streekproductenmarkt bieden de producenten hun zelfbereide producten aan. Datum: zondag 5 september 2010 vanaf 10u Plaats: Hooibeekhoeve, Geel ten Aard Prijs: € 7,00 (4 proevertjes inbegrepen)

Hoogstraten in Groenten en Bloemen Tijdens dit weekend wordt het centrum van Hoogstraten omgetoverd tot een indrukwekkende openluchttentoonstelling met ontelbare groenten en bloemen. Datum: zaterdag 18 t/m maandag 20 september 2010 Plaats: Hoogstraten centrum

Pompoenmaand in Kasterlee Maak de echte pompoengekte mee in Kasterlee, het dorp van de Pompoenpapeters, met als hoogtepunt de pompoendag op de laatste zondag van oktober! Datum: hele maand oktober Plaats: Gemeente Kasterlee

Provincie Limburg Smaak van het glas Bezoek de tentoonstelling in het Glazen Huis en ontdek wat goede en slechte smaak is. Impressies uitwisselen kan bij een glaasje achteraf! DATUM: 25 juni t/M 5 september 2010 Plaats: Glazen Huis (Lommel)

Smokkelmarkt Stokkem Sluip in de voetsporen van de smokkelaars die vroeger de al dan niet levensnoodzakelijke producten van en over de Nederlandse grens meebrachten. Je ontdekt welke van die producten hier nu te koop zijn. DATUM: Elke zondagmorgen in juli en augustus Plaats: Centrum Stokkem

Kessenich, smakelijk grensgeval Geniet van een prachtig uitzicht en een heerlijke brunch of lunch met streekproducten aan je tafeltje aan de Maas. Je zult versteld staan van wat er nog te beleven valt … DATUM: Elke zondag in juli en augustus Plaats: Kessenich (Kinrooi)

Oogstfeesten Duik achter de schermen van veilingen en fruit­ bedrijven, ga wijnproeven of maak een romantische oogstwandeling … Kortom vier mee de oogst van het fruit. DATUM: Augustus, september en oktober 2010 Plaats: Haspengouw

Dag van het eetbare landschap Test je smaakpapillen met allerlei kruidenextracten en afgeleide producten van planten op de befaamde streekproductenmarkt in Bokrijk. DATUM: 19 september 2010 Plaats: Openluchtmuseum Bokrijk

hasseltse jeneverfeesten Klink samen met het Borrelmanneke en supporter bij de kelnerwedloop, tijdens het feestweekend ter ere van de meer dan 400 jaar oude stadsdrank! DATUM: 16 en 17 oktober 2010 Plaats: Stadscentrum Hasselt

Provincie Oost-Vlaanderen Leiestreek Fietsfeest Verken het fietsnetwerk langs de Leie en geniet op verschillende halteplaatsen van de couleur locale en streekspecialiteiten. Datum: Zondag 27 juni 2010 plaats: regio Leiestreek (startplaats Deinze, Ingelmunster, Wervik, Zwevegem)

Terrasanimatie Dendermonde Beiaardconcerten en internationale ‘mobiele acts’ brengen muziek en sfeer op de Dendermondse terrasjes. Datum: Elke donderdagavond van 15 juli t/M 19 augustus 2010 Plaats: Grote Markt, Dendermonde

Dag van de Mattentaart Geraardsbergen zet haar unieke Europees erkende streekproduct in de verf, met onder meer de traditionele Mattentaartworp. Datum: 1 augustus 2010 Plaats: markt geraardsbergen


Datum: 13 t/m 15 augustus 2010 Plaats: Gentse wijk Patershol

Ambachtelijk weekend Verschillende Wase hoeve- en streekproducenten openen de deuren. Ze demonstreren dit jaar hun ambacht gelinkt aan de figuur van Reynaert de Vos. Datum: 21 en 22 augustus 2010 plaats: regio Waasland

Speculoosfeesten Lembeke Start de dag met een speculoosontbijt of kies onmiddellijk een volledig speculoosmenu in een van de restaurantjes en geniet van tal van festiviteiten. Datum: 17 september t/M 22 september 2010 Plaats: dorpsplein lembeke en rondom

Provincie Vlaams-Brabant Begijnhoffeesten in Diest Proef de allereerste Cruydtcoecken van het jaar! Het ‘sprookje’ begint met een culinaire markt, gevolgd door straattheater, muziek en andere kunstig vertier ... Datum: Zondag 9 mei 2010

(nadien kan je elke eerste zondag van de maand de kruidkoeken proeven in het Xaveriushuis op het Begijnhof ).

Plaats: De sfeervolle straatjes van het Begijnhof

Hapje Tapje in Leuven De Leuvense binnenstad verandert in een culinair parcours voor fijnproevers en levensgenieters. Met lekkere hapjes en drankjes … en vooral heel veel sfeer. Datum: Zondag 1 augustus 2010 Plaats: Centrum Leuven

Druivenfeesten in Overijse De 59ste Druivenfeesten Overijse zijn ‘In de ban van het wiel’ met de 50ste editie van de Druivenkoers naast de obligate Druivententoonstelling, Druiven­ stoet …

Provincie West-Vlaanderen Zoetemarkt Kemmel Proef op pinkstermaandag van de lekkerste Vlaamse zoetigheden en taarten op en rond het Kemmelse dorpsplein. Datum: 24 mei 2010 Plaats: Kemmel (Heuvelland)

Streekproductenmarkt Tielt Proef van de traditionele producten uit het Tieltse Molenland in de schaduw van de eeuwenoude Hallentoren. Datum: 6 juni 2010 Plaats: Markt van Tielt

Toog- en Tafelhappening Oostende Geniet bij een lekker hapje en drankje van een unieke wedstrijd voor levende standbeelden. Datum: 1 augustus 2010 Plaats: Louisakwartier Oostende

Internationaal Streekbierenfestival Zwevegem Proef het Zwevegems streekbiertje ‘Unicum’ tijdens het grote internationale Bierfestival met meer dan 50 deelnemende brouwerijen. Datum: 14 en 15 augustus 2010 Plaats: Zwevegem

4de Brugs Bierfestival Kijk, ruik en proef van alle Belgische hoge gistings­ bieren tijdens dit jaarlijkse bierfestival in een stad met een lange brouwers- en cafétraditie. Datum: 11 en 12 september 2010 Plaats: Brugge

15de Karakterbierweekend Proef en geniet van alle West-Vlaamse brouwerijen onder 1 dak tijdens deze lustrumeditie in Hoppestad Poperinge. Datum: 30 en 31 oktober 2010 Plaats: Poperinge

Datum: Zaterdag 21 t/m zondag 29 augustus 2010 Plaats: Centrum Overijse

Wijnfeesten in Wezemaal Ontdek de Wezemaalse en Hagelandse wijnen tijdens de wijnfeesten in Wezemaal. Ontdek de wijngaarden, proef van de streekproducten en neem je glas mee als souvenir. Datum: zaterdag 28 augustus 2010 Plaats: Centrum Wezemaal

Hopduvelfeesten in Asse Vier mee de verbranding van de Hopduvel, de storm­ wind die tot in de jaren ’70 de hopvelden in de streek van Asse-Ternat duchtig kon kwellen. Datum: Vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 september 2010 Plaats: Centrum Asse

Boerenmarkt in Gaasbeek Koop (h)eerlijke streekproducten vers van de producenten. Afdingen op de prijs zal niet gaan, want die wordt na 25 jaar nog steeds door de marktcommissie bepaald. Datum: Elke zaterdag van 15 tot 18 uur PLAATS: gaasbeek

n een uitgebreid e fo in e h sc ti k n “Meer pra aire evenemente nd.be” n li cu n a v d o b aan anderenlekkerla la .v w w w p o vind je

LEKKERSTE AGENDA

Patersholfeesten in Gent Proef de gestreken mastellen en andere typisch Gentse producten in de met muziek en tal van festiviteiten gekleurde middeleeuwse wijk Patershol!

55


AMBASSADEURS VAN VLAANDEREN LEKKER LAND

Waar ligt het lekkerste van Vlaanderen?

plekje

Antwerpen West-Vlaanderen

Oost-Vlaanderen Limburg Vlaams-Brabant

Stem jouw stad of gemeente naar de (culinaire) top! De Ambassadeurs worden verkozen door een professionele jury. Maar ook jij kan mee bepalen welke stad of gemeente symbool staat voor Vlaanderen Lekker Land. Surf naar www.nieuwsblad.be/vlaanderenlekkerland en stem jouw favoriet naar de culinaire top van Vlaanderen!

Vlaanderen Lekker Land verkiest haar Ambassadeurs! Wie komt in aanmerking voor de titel? Alle Vlaamse steden of gemeenten die samen met hun horecazaken de culinaire troeven van de streek (streekgerecht, streekproducten, culinaire traditie, gastronomische cultuur ‌) toeristisch promoten. En dat op een originele manier! De Ambassadeur die zijn streekproduct het best in de kijker plaatst, wordt bovendien extra beloond door het Steunpunt Streekproducten van VLAM met de Streekvork - trofee en extra persaandacht!

Ontdek alle kandidaten op www.vlaanderenlekkerland.be!


“Witloof, Gandaham, asperges, grijze garnalen, waterkers … Waarom zou ik mijn ingrediënten aan de andere kant van de wereld zoeken als Vlaanderen zoveel lekkers te bieden heeft?” “Tafelen is de nationale volkssport van Vlaanderen. Al wat je nodig hebt is een heerlijk streekbiertje, een authentiek decor en een ouderwets wedstrijdje sjoelbak of bolletra!” Alexander Gallez cafébaas van volkscafé OPCD in Ardooie

Trees Vergels, chef-kok en gastvrouw Restaurant 3 fonteinen in Beersel

“Waar eet jij vanavond? Van sterrengastronomie tot authentieke sudderpotjes … Vlaanderen heeft het allemaal!” Marleen Oris, voorzitster van de Koninklijke Limburgse Toeristische Gidsen

Meer proeven en zien?

Surf snel naar www.vlaanderenlekkerland.be

Magazine Vlaanderen Lekker Land  

culinaire tips uit Vlaanderen, 56 authentieke verblijfsarrangementen, thematische fiets- en wandelroutes, culinaire evenementenkalender

Magazine Vlaanderen Lekker Land  

culinaire tips uit Vlaanderen, 56 authentieke verblijfsarrangementen, thematische fiets- en wandelroutes, culinaire evenementenkalender

Advertisement