Page 1

6e

ng!

jaarga

DAG VAN DE SPORTCLUBBESTUURDER 2015 Limburg - West-Vlaanderen - Oost-Vlaanderen Vlaams-Brabant - Antwerpen


DAG VAN DE SPORTCLUBBESTUURDER

De Vlaamse Sportfederatie vzw biedt met het Dynamo Project een actueel hulpmiddel aan sportclubs om hun bestuur optimaal te laten functioneren. Het Dynamo Project wil bijdragen tot een duurzame professionalisering en kwaliteitsverbetering van sportclubs. Het richt zich daarvoor in de eerste plaats naar de bestuurders van de vele Vlaamse sportclubs. Hoe paradoxaal het ook mag klinken, het vrijwillige engagement van de sportclubbestuurder vereist steeds meer professionaliteit. Een sportclubbestuurder wordt immers steeds vaker geconfronteerd met complexe regelgeving, een veelzijdig takenpakket én een “klant” die erg veeleisend is. Om de sportclubbestuurder te helpen zijn taak met kennis van zaken aan te pakken, riep het Dynamo Project de “Dag van de Sportclubbestuurder “ in het leven. Op die dag kunnen sportclubbestuurders niet alleen netwerken met andere sportclubs, ze genieten er bovendien een professioneel aanbod van opleidingen speciaal op hun maat gemaakt. Dergelijke initiatieven kan ik alleen maar toejuichen. Ik hoop dan ook dat sportclubbestuurders naast hun engagement binnen de sportclub ook tijd en ruimte maken voor het volgen van één of meerdere “dagen van de sportclubbestuurder”. Philippe Muyters Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport

3


PRIJS Kostprijs van de Dag van de Sportclubbestuurder: wie

voordeeltarief *

normale prijs

12,5 euro

20 euro

Sportclub niet aangesloten bij een erkende federatie

90 euro

125 euro

Medewerker/ coördinator van een erkende federatie

35 euro

45 euro

Medewerker/ coördinator van een niet-erkende federatie

90 euro

125 euro

Sportfunctionaris van een Vlaamse gemeente of stad

50 euro

60 euro

Student aan een Vlaamse hogeschool of universiteit (op vertoon van studentenkaart)

20 euro

30 euro

Anderen

155 euro

185 euro

Sportclub aangesloten bij een erkende federatie

* Als je betaalt vóór een bepaalde datum, kan je tegen een voordeeltarief deelnemen. • Limburg: voor donderdag 28/05/2015 • West-Vlaanderen: voor donderdag 11/06/2015 • Oost- Vlaanderen: voor donderdag 1/10/2015 Bij deelname Sportcongres in Gent op 10 oktober + 35 euro (voordeeltarief) of + 40 euro (normale prijs) • Vlaams-Brabant: voor donderdag 29/10/2015 • Antwerpen: voor donderdag 12/11/2015 Alle prijzen zijn inclusief btw.

INSCHRIJVEN Schrijf je in voor de Dag van de Sportclubbestuurder op www.dynamoproject.be. Let op! Er is een beperkt aantal inschrijvingen per sessie. Snel zijn is dus de boodschap.

4


DAG VAN DE SPORTCLUBBESTUURDER

Limburg

Hasselt – 6 juni 2015

West-Vlaanderen Brugge – 20 juni 2015

Oost-Vlaanderen Gent – 10 oktober 2015

Vlaams-Brabant

Leuven – 7 november 2015

Antwerpen

Berchem – 21 november 2015

5


DAG VAN DE SPORTCLUBBESTUURDER LIMBURG

6

6 juni 2015


DAG VAN DE SPORTCLUBBESTUURDER Hasselt - zaterdag 6 juni 2015 Het Dynamo Project organiseert de “Dag van de Sportclubbestuurder� in de vijf Vlaamse provincies. De eerste Dag van de Sportclubbestuurder in 2015 vindt plaats in Hasselt op zaterdag 6 juni 2015. Deelnemers kunnen bij inschrijving kiezen uit verschillende workshops en sessies, afhankelijk van hun eigen interesses en behoeftes.

ADRES Oude Gevangenis Martelarenlaan 42 3500 Hasselt Een routebeschrijving vind je op www.dynamoproject.be.

PROGRAMMA 8u45

ontvangst met koffie en een ontbijtkoek

9u15

start eerste reeks sessies

11u

koffiepauze

11u20

start tweede reeks sessies

13u05

broodjeslunch

7


SESSIES EERSTE REEKS SESSIES

Sessie 1 > Twizzit: Beheer je sportclub voortaan online Twizzit is een online tool om alle activiteiten binnen je sportclub op een efficiënte manier te organiseren. Beheer de ledenadministratie, plan de clubagenda, maak lidgeldfacturen en een budgetplanning aan en volg betalingen op. Beheer eveneens je evenementen, ploegen, comités, wedstrijdplanning, aanwezigheden, evaluaties en veel meer. Met Twizzit maak je ook je eigen geïntegreerde website voor je sportclub. Kies je design, clublogo en kleuren en je kan ermee aan de slag. Wil je weten wat de mogelijkheden en de voordelen voor je sportclub zijn? Neem je deel aan de interactieve sessie waarbij Charlotte De Vos toont hoe Twizzit werkt en op welke manier de online tool de vrijwilligers binnen je sportclub kan helpen. Er wordt voor elke deelnemer een laptop voorzien. Charlotte De Vos was tot enkele jaren geleden kapitein van de Red Panthers en is medeoprichter van Twizzit.

Sessie 2 > Argumenteren en discussiëren. Tips om een discussie naar je hand te zetten Overtuigen is je gesprekspartner zo benaderen en beïnvloeden dat hij bereid wordt iets van je over te nemen: een visie, een motief, een manier van werken... Met overtuigen win je aanhangers, supporters... Beïnvloeden en overtuigen doe je dagelijks in de omgang met anderen. Dit is echt niet gereserveerd voor bv. verkopers, onderhandelaars of mensen die regelmatig het woord voeren voor een kleine of grotere groep. Deze sessie levert bredere inzichten die overal en meteen toepasbaar zijn, in het bijzonder voor wie ook op lange termijn een goede relatie wil (of moet) houden met zijn gesprekspartner. Daarom hebben we het over emotioneel intelligent overtuigen, niet gelijk hebben maar wel gelijk krijgen, zonder dwang. Er zijn veel hefbomen waarmee je je overtuigingskracht kan verhogen. Toch willen we deze sessie niet herleiden tot een opsomming van gesprekstechnieken en relatietrucjes, al krijg je hiervan een ruim overzicht in de bijhorende syllabus. We gaan vooral interactief, op zoek naar overtuigende sterkmakers. Hoe iemand overtuigen is een vraag van alle tijden. Wat kunnen we bv. leren (en meteen gebruiken) van de lessen van Aristoteles, Carnegie of Cialdini? Wat zijn de universele krachten die de wereld rond en de geschiedenis door overtuigend zijn gebleken? En welke hefbomen liggen je het best? Alphonse Degryse is gepassioneerd door de communicatie tussen mensen. Hij werkte gedurende meer dan 25 jaar voor internationale bedrijven en KMO’s, en deelt zijn expertise en passie sinds 2007 als zelfstandig organisatie-consultant en trainer in communicatievaardigheden.

8


DAG VAN DE SPORTCLUBBESTUURDER - LIMBURG

Sessie 3 > Een beleidsplan voor je sportclub. Voorkom een stuurloos schip Een clubbeleidsplan is in de eerste plaats een navigatie-instrument voor de clubwerking. Het plan geeft aan wat je als sportclub belangrijk vindt, waar je op korte en langere termijn naartoe wilt, evenals de weg die je stap voor stap moet bewandelen om je doelstellingen te bereiken. Deze sessie schetst op een begrijpelijke manier de opbouw van zo’n beleidsplan. Tom Van Look overloopt samen met jou de verschillende onderdelen van een meerjarenplan en reikt veel praktische tips aan. Na de sessie zullen de deelnemers in staat zijn zelf een beleidsplan op te stellen voor hun club en dit op een realistische manier wat tijd en mankracht betreft. Tom Van Look is directeur van het Autonoom Provinciebedrijf Sport van de provincie Antwerpen.

Sessie 4 > Speeddate voor sportclubbestuurders: wissel kennis en ervaringen uit! Een goed beleid uitstippelen, vrijwilligers rekruteren, omgaan met specifieke wetgeving, structuur aanbrengen in de club, organiseren van evenementen, samenwerken met andere sportorganisaties, aantrekken van nieuwe leden, … Het bestuur van een sportclub staat voor heel wat uitdagingen. Misschien ondervindt je sportclub moeilijkheden bij een bepaalde uitdaging, terwijl een andere sportclub er al een oplossing voor gevonden heeft. Ongetwijfeld lopen heel wat zaken erg goed in de sportclub en kunnen andere sportclubs hieruit leren. Tijdens deze speeddatesessie onder begeleiding van René Schreurs wisselen de deelnemers onderling kennis en ervaringen uit rond verschillende onderwerpen. René Schreurs is Diensthoofd Sport van de Provinciale Sportdienst Limburg en heeft jarenlange ervaring in de Limburgse sportwereld.

TWEEDE REEKS SESSIES

Sessie 5 > Time is money. Hoe win je tijd met sneltoetsen, snelkoppelingen, online tools, apps of extensies op je computer/tablet/smartphone? Je vindt het mogelijk niet eenvoudig in de wildgroei van softwaretoepassingen en tools op het internet nét dat hulpmiddel te ontdekken waarnaar je op zoek bent. De ‘zoek’tijd die je investeert, doet de ‘winst’tijd vaak teniet. In deze sessie krijg je een stortvloed van tips en hulpmiddelen over je heen die de administratie van je club vlotter doet verlopen. Deze sessie start reeds vóóraf. Als deelnemer bepaal je, indien je wenst, mee de inhoud. Ben je op zoek naar een specifiek hulpmiddel, laat dit dan weten via info@dynamoproject.be! Yves Van Ginneken is handelsingenieur en clubondersteuner bij het Dynamo Project.

9


Sessie 6 > Commercieel en sociaal onderhandelen Onderhandelen is een bijzondere vorm van communicatie, die er op gericht is om verschillen tussen partijen zo bij te stellen dat een overeenkomst toch mogelijk wordt. Geen verschillen? Dan ook niet onderhandelen! Wanneer beide partijen open staan voor samenwerking valt onderhandelen nog wel mee, maar vaak is de wil bij een van beiden (schijnbaar) zoek, of komt er een onderhandeling omdat er geen weg naast is, het beroemde T INA*syndroom. Er is in zo’n geval niet voldoende vertrouwen voor een evenwichtige win/winovereenkomst. Je kan dan kiezen: eerst vertrouwen herstellen of onderhandelen vanuit (on)macht? Wat doen onderhandelaars eigenlijk? Onderhandelaars onderzoeken belangen, intenties en posities, en ruilen met elkaar, een toegeving tegen een toegeving. Hierbij houden ze natuurlijk heel erg in de gaten dat ze niet te veel weg geven, en fatsoenlijke waarde in ruil krijgen. Daarom maken onderhandelaars minstens een grondige voorbereiding van wat langs beide zijden te ruilen valt, en brengen dit soms in kaart in een onderhandelingsmatrix. De gewenste duur van de relatie is hierbij erg belangrijk: wanneer je maar één keer met iemand wil samen werken doe je minder moeite, maar moet je voor de toekomst ook met minder risico’s op foute precedenten rekening houden. Onderhandelaars proberen hun belangen veilig te stellen, en een zekere macht te verwerven aan de tafel. Hierdoor ontstaan soms complexe onderhandelingsspelletjes, met zichtbare en onzichtbare betrokkenen.
 *T INA There is No Alternative Alphonse Degryse is gepassioneerd door de communicatie tussen mensen. Hij werkte gedurende meer dan 25 jaar voor internationale bedrijven en KMO’s, en deelt zijn expertise en passie sinds 2007 als zelfstandig organisatie-consultant en trainer in communicatievaardigheden.

Sessie 7 > Ethisch management Het bestuur van een sportorganisatie heeft een cruciale rol bij het creëren van een ethische sportomgeving. Ze neemt tal van beslissingen die een grote invloed hebben op het klimaat van de sportorganisatie. Zo is het belangrijk dat sportief en positief gedrag zoveel mogelijk gestimuleerd wordt en dat incidenten op een goede manier worden aangepakt. Via ethisch management wordt ethiek structureel in het management ingebed om zo op lange termijn een positieve sportomgeving te creëren. In deze sessie maak je op een interactieve manier kennis met ethische managementvaardigheden. Zo ontdek je het 7-stappenplan voor ethisch management en worden er handvaten aangereikt in het omgaan met ethische dilemma’s.

 Het internationaal centrum ethiek in de sport (ICES) informeert, stimuleert en ondersteunt de Vlaamse sportsector om actief te investeren in de ethische waarden en normen die belangrijk zijn bij een kwalitatief sportaanbod.

10


DAG VAN DE SPORTCLUBBESTUURDER - LIMBURG

Sessie 8 > Mijn sportclub, een vzw? Is je sportclub een vzw of een feitelijke vereniging? Overweeg je een overstap naar het vzwstatuut maar vraag je je af welke voor- en/of nadelen dat met zich meebrengt? In deze sessie maakt Sofie Longerstay het onderscheid tussen een feitelijke vereniging en een vzw duidelijk. Ook wordt de relevante vzw-wetgeving voor sportclubs besproken: oprichting, formaliteiten en jaarlijkse verplichtingen komen aan bod. Sofie Longerstay is advocaat.

11


DAG VAN DE SPORTCLUBBESTUURDER WEST-VLAANDEREN

12

20 juni 2015


DAG VAN DE SPORTCLUBBESTUURDER Brugge - zaterdag 20 juni 2015 Het Dynamo Project organiseert de “Dag van de Sportclubbestuurder� in de vijf Vlaamse provincies. De tweede Dag van de Sportclubbestuurder in 2015 vindt plaats in Brugge op zaterdag 20 juni 2015. Deelnemers kunnen bij inschrijving kiezen uit verschillende workshops en sessies, afhankelijk van hun eigen interesses en behoeftes.

ADRES Vives Brugge Xaverianenstraat 10 8200 Brugge Een routebeschrijving vind je op www.dynamoproject.be.

PROGRAMMA 8u45

ontvangst met koffie en een ontbijtkoek

9u15

start eerste reeks sessies

11u

koffiepauze

11u20

start tweede reeks sessies

13u05

broodjeslunch

13


SESSIES EERSTE REEKS SESSIES

Sessie 1 > Werken met Google Drive Google Drive is de verzamelnaam voor een aantal gratis online toepassingen van Google. Via een googleaccount krijg je immers een aantal zeer handige tools ter beschikking die je zowel privé als zakelijk heel goed kan gebruiken, mits je de functionaliteiten ervan onder de knie hebt. Tijdens deze vorming leert Pieterjan Oste je de verschillende tools kennen en ga je er meteen mee aan de slag! We laten je onder meer zien hoe je documenten of rekenbladen kan aanmaken, maar ook hoe je makkelijk een online inschrijvingsformulier opmaakt en de inschrijvingen verwerkt. Dankzij Google Drive kan je niet alleen overal aan je bestanden, maar kan je ze ook nog eens delen met anderen of er samen aan werken. Deze vorming vereist geen voorkennis en is erg praktisch gericht. Er wordt voor elke deelnemer een laptop voorzien. Pieterjan Oste is IT-trainer.

Sessie 2 > Beklijvend presenteren. Hoe blijft je boodschap kleven? Als bestuurslid of voorzitter van de sportclub wordt er geregeld van je verwacht dat je het woord neemt. Of het nu gaat om een gewone mededeling voor een kleine groep van mensen of om een uiteenzetting voor de hele club, één ding is zeker: je wil slagen in dit opzet! Dan is deze sessie voor jou een leuke uitdaging. Hoe kan je ervoor zorgen dat je je boodschap duidelijk overbrengt, dat ze ‘blijft plakken’, dat je het publiek inspireert en dat je een professionele en vooral ook rustige indruk achterlaat? Het antwoord op deze (en nog andere) vragen wordt je op een beklijvende en inspirerende manier gepresenteerd door Greet Dyckmans. Greet Dyckmans is een professioneel trainer / coach gespecialiseerd in inzicht brengen in het ‘innerlijk juweel’ van mensen en organisaties.

Sessie 3 > Een vrijwilligersvriendelijke sportclub? De basisprincipes voor een gemotiveerde ploeg vrijwilligers ‘The games makers’ werden ze in Londen genoemd, de vrijwilligers. Met 70.000 waren ze tijdens de Olympische Spelen, op één van dé hoogtepunten van sportbeleving. Er waren veel meer kandidaten dan plaatsen om als vrijwilliger mee te werken. Vrijwilligers maakten de Spelen mogelijk. Vrijwilligers waren er graag bij; ze waren trots, toonden drang, veerkracht en power. Velen zullen nu denken dat er toch wel een wezenlijk verschil is tussen de Olympische Spelen en pakweg de gemiddelde sportclub in je gemeente: de Olympische Spelen is een gekend merk, iets waar iedereen wil bij zijn.

14


DAG VAN DE SPORTCLUBBESTUURDER - WEST-VLAANDEREN

Inderdaad, er zijn veel verschillen; qua budget, schaalgrootte, media-aandacht, … Het feit dat iedereen graag bij de Spelen wil zijn, hoeft echter niet anders te zijn dan in je sportclub. De organisatie van de Spelen heeft vrijwilligers niet alleen taken en verantwoordelijkheden gegeven. Ze hebben hen vooral een gezicht gegeven, een plaats, een waardering. En daarvoor hebben ze tonnen engagement teruggekregen. Kortom, er is bewust gewerkt aan het werken met vrijwilligers. Binnen deze sessie bekijk je met Koen Vermeulen een aantal succesfactoren die je ook kan toepassen in je sportclub en de manier waarop je club aantrekkelijker wordt voor vrijwilligers. Een club waar vrijwilligers niet enkele passanten zijn, maar ook blijvers die met goesting actief zijn in ‘hun’ sportclub. Koen Vermeulen is professioneel trainer/consultant in vrijwilligersbeleid. Hij ontwikkelde samen met het Dynamo Project de brochure ‘Een vrijwilligersvriendelijke sportclub’.

Sessie 4 > Praktisch online boekhouden met btw (demosessie) Het Dynamo Project heeft een online boekhoudprogramma ontwikkeld voor sportclubs. Sportclubbestuurders kunnen het “Boekhoudprogramma - online tool” gebruiken om een vereenvoudigde boekhouding te voeren met of zonder btw-plicht en om een vrijwilligersregister bij te houden. In deze demosessie toont Yves Van Ginneken je de basisstappen om met de online tool aan de slag te gaan. Na de sessie krijg je ook een testlogin mee naar huis, zodat je de functionaliteiten van de tool zelf kan uitproberen. Geïnteresseerden kunnen de tool nadien aankopen. Let wel: aangezien deze sessie slechts 1u45’ duurt, wordt de theorie over boekhouding en btw-wetgeving tot een minimum beperkt. De deelnemers wordt dan ook aangeraden om vooraf de Dynamo Project brochures “Boekhouding op maat van je sportclub” en “Is je sportclub btw-plichtig” door te nemen. Yves Van Ginneken is handelsingenieur en clubondersteuner bij het Dynamo Project.

TWEEDE REEKS SESSIES

Sessie 5 > Time is money. Hoe win je tijd met sneltoetsen, snelkoppelingen, online tools, apps of extensies op je computer/tablet/smartphone? Je vindt het mogelijk niet eenvoudig in de wildgroei van softwaretoepassingen en tools op het internet nét dat hulpmiddel te ontdekken waarnaar je op zoek bent. De ‘zoek’tijd die je investeert, doet de ‘winst’tijd vaak teniet. In deze sessie krijg je een stortvloed van tips en hulpmiddelen over je heen die de administratie van je club vlotter doet verlopen. Deze sessie start reeds vóóraf. Als deelnemer bepaal je, indien je wenst, mee de inhoud. Ben je op zoek naar een specifiek hulpmiddel, laat dit dan weten via info@dynamoproject.be! Yves Van Ginneken is handelsingenieur en clubondersteuner bij het Dynamo Project.

15


Sessie 6 > Leidinggevend communiceren: omgaan met spanningen, angsten en klachten Overal waar veel mensen samen zijn, wordt er gecommuniceerd. Op welke sociale vaardigheid is de kwaliteit van al onze relaties gebaseerd? Jawel, communicatie! Niet iedereen is daar even bedreven in. Vooral als gevoelens en emoties de boventoon vormen, wordt communiceren vaak complexer. Hoe ga jij als voorzitter of bestuurslid om met die ’stress-communicatie-situaties’? Voor een gezonde en sportieve sfeer in de club, is het van groot belang dat bij conflicten, angst, klachten, spanningen... de communicatie in goede banen wordt geleid. In deze sessie werkt Greet Dyckmans concrete en praktijkgerichte voorbeelden van de deelnemers samen met jou uit. Greet Dyckmans is een professioneel trainer / coach gespecialiseerd in inzicht brengen in het ‘innerlijk juweel’ van mensen en organisaties.

Sessie 7 > Van start met een vrijwilligersbeleid Iedereen is het erover eens: het behouden van vrijwilligers is geen vanzelfsprekendheid. Veel sportclubs benoemen het werken met vrijwilligers dan ook als een knelpunt, zij constateren dit als een probleem. In deze sessie gaan we aan de hand van een concrete tool gaan anticiperen, eerder dan te blijven constateren. Net als een sportief beleid en een financieel beleid kernaspecten zijn van een goede clubwerking, is een degelijk vrijwilligersbeleid dat ook. Werken aan een vrijwilligersbeleid wil zeggen dat je bewust tijd neemt om na te denken over hoe je kan werken met vrijwilligers. We bekijken een 6-veldenmodel dat een weg toont in de wijze waarop je bewust met vrijwilligers kan werken binnen jouw club. Een model dat je na deze sessie onmiddellijk kan toepassen in je sportclub. Wil je al een voorsmaakje? Bekijk dan zeker de brochure “Een vrijwilligersvriendelijke sportclub” en de bijhorende tools op de website van het Dynamo Project. Koen Vermeulen is professioneel trainer/consultant in vrijwilligersbeleid. Hij ontwikkelde samen met het Dynamo Project de brochure ‘Een vrijwilligersvriendelijke sportclub’.

16


DAG VAN DE SPORTCLUBBESTUURDER - WEST-VLAANDEREN

Sessie 8 > Mijn sportclub, een vzw? Is je sportclub een vzw of een feitelijke vereniging? Overweeg je een overstap naar het vzwstatuut maar vraag je je af welke voor- en/of nadelen dat met zich meebrengt? In deze sessie maakt Sofie Longerstay het onderscheid tussen een feitelijke vereniging en een vzw duidelijk. Ook wordt de relevante vzw-wetgeving voor sportclubs besproken: oprichting, formaliteiten en jaarlijkse verplichtingen komen aan bod. Sofie Longerstay is advocaat.

17


DAG VAN DE SPORTCLUBBESTUURDER OOST-VLAANDEREN

18

10 oktober 2015


DAG VAN DE SPORTCLUBBESTUURDER Gent - zaterdag 10 oktober 2015 Het Dynamo Project organiseert de “Dag van de Sportclubbestuurder� in de vijf Vlaamse provincies. De derde Dag van de Sportclubbestuurder in 2015 vindt plaats in Gent op zaterdag 10 oktober 2015. Deelnemers kunnen bij inschrijving kiezen uit verschillende workshops en sessies, afhankelijk van hun eigen interesses en behoeftes.

ADRES Het Pand Onderbergen 1 9000 Gent Een routebeschrijving vind je op www.dynamoproject.be.

PROGRAMMA 9u

ontvangst met koffie en een ontbijtkoek

9u30

start eerste reeks sessies

11u15

koffiepauze

11u45

start tweede reeks sessies

13u30

broodjeslunch Deelnemers aan de Dag van de Sportclubbestuurder in Gent kunnen optioneel tegen een voordeeltarief deelnemen aan het namiddagprogramma van het Sportcongres (op dezelfde locatie). Surf naar www.dagvandesportclubbestuurder.be voor meer informatie.

19


SESSIES EERSTE REEKS SESSIES

Sessie 1 > Je sportclub en sociale media. Bouw een community op rond je vereniging! - Inleidende sessie Het wereldwijde web is ondertussen een volgroeide twintiger. En vandaag zijn zo goed als alle sportclubs en hun leden aanwezig en actief op minstens één sociaal platform: Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat… De voordelen zijn gekend: sociale media vormen misschien wel het interessantste onderdeel in de communicatiestrategie van je sportclub; niet alleen voor externe visibiliteit, maar ook voor interne communicatie. Zo kan je sportclub via sociale media potentiële leden en vrijwilligers bereiken, interessante informatie van andere organisaties opvolgen en delen en de reeds bestaande communicatiekanalen versterken. Het kan zelfs je sponsorinkomsten beïnvloeden! Actief zijn op sociale media vergt natuurlijk wel inspanningen van je sportclub, maar nog belangrijker is dat je ze juist inzet. Je wilt je inspanningen uiteraard beloond zien. Het grote misverstand is dat sociale media onze manier van communiceren drastisch heeft veranderd. Maar niets is minder waar: het is na de magazines, telefoon, tv, fax en e-mail gewoon de volgende tool waarmee we communiceren. Dus wat betekent sociale media anno 2015? In deze sessie krijg je inzicht in het sociale media landschap en leer je vooral hoe Facebook een sterke meerwaarde is voor je sportclub. Jelle Verdoodt definieert sociale media, gaat diep in op Facebook en toont de plaats daarvan binnen jouw communicatie- en marketingaanpak. Je krijgt tips en tricks om sterk te starten, of om je Facebook-aanwezigheid naar een nòg hoger niveau te brengen. Jelle Verdoodt is als de oprichter van Sportcareers erg actief op sociale media.

Sessie 2 > Leiding geven als sportclubbestuurder Leidinggeven anno 2015 verschilt totaal van het leidinggeven van vroeger. Bij situationeel leidinggeven ga je een combinatie maken van een mensgerichte en een taakgerichte stijl. Als leidinggevende moet je over een aantal kenmerken beschikken, zowel sociale als persoonlijke en een aantal vaardigheden. Het motiveren van je medewerkers is één van de sterke middelen om leiding te geven de dag van vandaag, maar pure, open communicatie blijft het sleutelwoord. Ronny Van Baelen gaat tijdens deze sessie dieper in op communicatie binnen het leidinggeven. Je ontdekt een aantal obstakels en verneemt hoe ze te overbruggen. Ronny Van Baelen, zaakvoerder van Yamas Communicatie bvba, is een ervaren trainer in communicatieve vaardigheden.

20


DAG VAN DE SPORTCLUBBESTUURDER - OOST-VLAANDEREN

Sessie 3 > Speeddate voor sportclubbestuurders: wissel kennis en ervaringen uit! Een goed beleid uitstippelen, vrijwilligers rekruteren, omgaan met specifieke wetgeving, structuur aanbrengen in de club, organiseren van evenementen, samenwerken met andere sportorganisaties, aantrekken van nieuwe leden, … Het bestuur van een sportclub staat voor heel wat uitdagingen. Misschien ondervindt je sportclub moeilijkheden bij een bepaalde uitdaging, terwijl een andere sportclub er al een oplossing voor gevonden heeft. Ongetwijfeld lopen heel wat zaken erg goed in de sportclub en kunnen andere sportclubs hieruit leren. Tijdens deze speeddatesessie onder begeleiding van Piet Meneve wisselen de deelnemers onderling kennis en ervaringen uit rond verschillende onderwerpen. Piet Meneve was jarenlang directeur/manager van de Sportdienst van Gent.

Sessie 4 > Multiculturaliteit in de sportclub We leven in een samenleving die voortdurend in beweging is. In de steden zien we een verjonging door een nieuwe, actieve groep mensen, maar tegelijkertijd ook vergrijzing en verarming. Steden en gemeenten worden ook gekleurder – meer divers. Dat onze grootsteden en provinciesteden diverser en zelfs superdivers worden (majority-minority cities) is een feit. Dat zal niet meer veranderen. Hoe gaan we daar als sportclub mee om? Hoe communiceren we? Hoe laten we ouders met een andere origine participeren? In deze workshop geven we een aantal tools mee (‘Omgaan met diversiteit in je sportclub’) die een antwoord kunnen geven op dergelijke vragen. We raken kort ook het begrip interculturele communicatie aan en gaan in op specifieke vragen van deelnemers.

 Els Haüser en Houssein El Kouy (vzw Integratie en Inburgering Antwerpen – de8) zetten het thema diversiteit in sportclubs al erg lang hoog op de agenda van de8, met een onschatbare expertise als resultaat.

Sessie 5 > Mijn sportclub, een vzw? Is je sportclub een vzw of een feitelijke vereniging? Overweeg je een overstap naar het vzwstatuut maar vraag je je af welke voor- en nadelen dat met zich meebrengt? In deze sessie maakt Sofie Longerstay het onderscheid tussen een feitelijke vereniging en een vzw duidelijk. Ook wordt de relevante vzw-wetgeving voor sportclubs besproken: oprichting, formaliteiten en jaarlijkse verplichtingen komen aan bod. Sofie Longerstay is advocaat.

21


TWEEDE REEKS SESSIES

Sessie 6 > Nieuwsbrieven schrijven voor je sportclub (demosessie) Wil je voor je volgende activiteit heel veel mensen uitnodigen? Dan kan je daarvoor best een nieuwsbrief versturen per e-mail. Bij deze demo gaan we stap voor stap aan de slag. Hoe verzamel je e-mailadressen en wat is toegelaten? Daarna gaan we aan de slag met MailChimp; gratis online software waarmee je je nieuwsbrieven opmaakt. Eens de nieuwsbrief verstuurd is kan je opvolgen hoeveel mensen je nieuwsbrief effectief gezien hebben.

 Youri Tack is freelance lesgever ICT en richt zich vooral op verenigingen en vrijwilligers.

Sessie 7 > Onderhandelingstechnieken De ganse dag door zijn we aangewezen op onderhandelen, is het niet met een leverancier of een klant, dan is het wel met de bank, met een voorzitter van een club, met personeel… En eigenaardig genoeg hebben we die vaardigheid behoorlijk onder controle gehad toen we jong waren, heel jong zelfs. Vanaf de eerste dag dat we geboren zijn, wisten we op welke manier we moesten huilen opdat moeder of vader met de melkfles kwam aangerend. Wat later wisten we perfect welke onderhandelingstechnieken we moesten gebruiken om bij opa of oma gedaan te krijgen wat van de ouders niet mocht. Als pubers wisten we ook hoe we onze ouders moesten bewerken om toch maar naar die eerste fuif te mogen gaan… En dan plots lijkt die vaardigheid verdwenen en moeten we terug leren om te onderhandelen. Dankzij enkele basistechnieken die snel toepasbaar zijn, kunnen we de slaagkans van onze onderhandelingen sterk verhogen.

 Ronny Van Baelen, zaakvoerder van Yamas Communicatie bvba, is een ervaren trainer in communicatieve vaardigheden.

Sessie 8 > Samen werken als sportclubs. Er liggen zeker kansen, maar hoe begini je eraan? Ook sportclubs worden vandaag geconfronteerd met de bestuurlijke, organisatorische en maatschappelijke uitdagingen van de 21ste eeuw. We worden in maatschappelijk opzicht met vraagstukken geconfronteerd die geen enkele organisatie alleen kan oplossen. Vrijwillige organisaties in het bijzonder hebben het moeilijk om hier alleen een gepast antwoord op te vinden. Samenwerking tussen sportclubs kan een oplossing bieden voor heel wat uitdagingen. Samen kun je dingen bereiken die voor individuele organisaties ondenkbaar of onmogelijk zijn. Alleen samen kunnen wij de uitdagingen en vragen van deze tijd aan. De deelnemers gaan na deze interactieve sessie onder leiding van Roel Van Caenegem naar huis met een concreet stappenplan over het aangaan van een samenwerkingsverband met een of meerdere sportclubs.

 Roel Van Caenegem was van 2009 tot 2014 stafmedewerker bij ISB startte in 2014 als freelance procesbegeleider in het kader van samenwerkingsverbanden.

22


DAG VAN DE SPORTCLUBBESTUURDER - OOST-VLAANDEREN

Sessie 9 > Fondsenwerving en sponsoring: do’s-and-don’ts bij de zoektocht naar financiering Sporten kost geld, zeggen ze. En dat geld is steeds moeilijker te vinden, zeggen ze. Niemand geeft nog voor sport, zeggen ze. Kom samen met ons uitvinden waarom ‘ze’ het fout hebben. Er zijn ook vandaag volop kansen om jullie sportieve fondsen te werven en dromen waar te maken. Ontdek op een interactieve en spontane manier hoe iedereen in jouw sportclub het verschil kan maken. Achterhaal samen met ons wat te doen en te laten wanneer je op zoek gaat naar extra middelen. En leer meteen ook hoe “Iedereen FUNdraiser” leidt tot “Iedereen Friendraiser” en “ALLEMAAL KAMPIOEN”. EMOLIFE en Geert Dobbelaere brengen meer dan 100 jaar fondsenwervende en commerciële ervaring naar je sportclub.

Sessie 10 > Website bouwen met Drupal (demosessie) Heeft je sportclub nog geen website en wil je er graag één aanmaken? Je sportclub heeft een verouderde website waar niemand binnen de club nog mee kan werken? Je zou graag overschakelen naar een flexibel systeem? Je sportclub heeft al een website, maar slechts één persoon kan die onderhouden? Je zou graag een interactieve website hebben die onderhouden kan worden door meerdere personen? Dan is het Dynamo Project Website Pakket zeker iets voor jou! Tijdens deze demosessie worden de basisfunctionaliteiten van het Website Pakket uit de doeken gedaan. Sportclubs die na deze demosessie graag een praktische bijscholing volgen om zelf het Website Pakket te testen, kunnen later instappen in een 3u-durende opleiding. Yves Van Ginneken is handelsingenieur en clubondersteuner bij het Dynamo Project.

23


DAG VAN DE SPORTCLUBBESTUURDER VLAAMS-BRABANT

24

7 november 2015


DAG VAN DE SPORTCLUBBESTUURDER Leuven - zaterdag 7 november 2015 Het Dynamo Project organiseert de “Dag van de Sportclubbestuurder� in de vijf Vlaamse provincies. De vierde Dag van de Sportclubbestuurder in 2015 vindt plaats in Leuven op zaterdag 7 november 2015. Deelnemers kunnen bij inschrijving kiezen uit verschillende workshops en sessies, afhankelijk van hun eigen interesses en behoeftes.

ADRES Provinciehuis Leuven Provincieplein 1 3010 Leuven Een routebeschrijving vind je op www.dynamoproject.be.

PROGRAMMA 8u45

ontvangst met koffie en een ontbijtkoek

9u15

start eerste reeks sessies

11u

koffiepauze

11u20

start tweede reeks sessies

13u05

broodjeslunch

25


SESSIES EERSTE REEKS SESSIES

Sessie 1 > Twizzit: Beheer je sportclub voortaan online Twizzit is een online tool om alle activiteiten binnen je sportclub op een efficiënte manier te organiseren. Beheer de ledenadministratie, plan de clubagenda, maak lidgeldfacturen en een budgetplanning aan en volg betalingen op. Beheer eveneens je evenementen, ploegen, comités, wedstrijdplanning, aanwezigheden, evaluaties en veel meer. Met Twizzit maak je ook je eigen geïntegreerde website voor je sportclub. Kies je design, clublogo en kleuren en je kan ermee aan de slag. Wil je weten wat de mogelijkheden en de voordelen voor je sportclub zijn? Neem je deel aan de interactieve sessie waarbij Charlotte De Vos toont hoe Twizzit werkt en op welke manier de online tool de vrijwilligers binnen je sportclub kan helpen. Er wordt voor elke deelnemer een laptop voorzien. Charlotte De Vos was tot enkele jaren geleden kapitein van de Red Panthers en is medeoprichter van Twizzit.

Sessie 2 > Delegeren in sportclubbesturen and beyond! “Wat ik zelf doe, doe ik beter!”, “In de tijd dat ik het uitgelegd heb, heb ik het zelf afgewerkt.” of “Ik steek evenveel energie in het opvolgen als het zelf doen”. Vaak gehoorde en herkenbare uitspraken, niet? Stel dat het mogelijk zou zijn een deel van je clubtaken door iemand anders in je sportclub te laten doen? Let op “stél” dat het zou kúnnen, want de persoon naar wie je delegeert dient uiteraard ook ruimte te hebben! Kan je je gevallen voorstellen waarbij iemand niets liever zou willen dan werk over te nemen, maar waarbij de persoon die het werk doet niet (goed) delegeert? Wel: delegeren kan je leren. In deze praktische sessie biedt Karl Mortier je inzicht en technieken hoe professioneel, klantgericht én motiverend werk in handen van “anderen” te geven.

 Communicatieverantwoordelijke Karl Mortier is professioneel actief als communicatie- en creatief expert. Hij is vrijwilliger bij basketbalclub Melco Ieper waar hij zijn expertise vertaalt op maat van een sportclub. Tips uit de praktijk vanop de eerste lijn!

Sessie 3 > Een beleidsplan voor je sportclub. Voorkom een stuurloos schip Een clubbeleidsplan is in de eerste plaats een navigatie-instrument voor de clubwerking. Het plan geeft aan wat je als sportclub belangrijk vindt, waar je op korte en langere termijn naartoe wilt, evenals de weg die je stap voor stap moet bewandelen om je doelstellingen te bereiken. Deze sessie schetst op een begrijpelijke manier de opbouw van zo’n beleidsplan.

26


DAG VAN DE SPORTCLUBBESTUURDER - VLAAMS-BRABANT

Tom Van Look overloopt samen met jou de verschillende onderdelen van een meerjarenplan en reikt veel praktische tips aan. Na de sessie zullen de deelnemers in staat zijn zelf een beleidsplan op te stellen voor hun club en dit op een realistische manier wat tijd en mankracht betreft. Tom Van Look is directeur van het Autonoom Provinciebedrijf Sport van de provincie Antwerpen.

Sessie 4 > Wegwijs in fiscaliteit en de sportclub De fiscus kijkt sinds enkele jaren met een vergrootglas naar de sportsector. Voornamelijk de (belastbare) vergoedingen van spelers worden door de fiscus onder de loep genomen. Deze sessie gaat dieper in op het belastingstelsel van sportbeoefenaars, trainers, opleiders, begeleiders en scheidsrechters. Met de tool “bruto-netto calculator” van het Dynamo Project worden een aantal praktijkvoorbeelden uitgewerkt. Daarnaast zijn er ook nog andere fiscale aspecten die voor sportclubs niet onbelangrijk zijn. Welke inkomsten moet je aangeven in je rechtspersonenbelasting en welke bezittingen zijn belangrijk voor de patrimoniumtaks?

 Pieter De Ranter van dnf sportpraktijk is een expert op gebied van btw en fiscaliteit in de sportsector.

TWEEDE REEKS SESSIES

Sessie 5 > Werken met Google Drive Google Drive is de verzamelnaam voor een aantal gratis online toepassingen van Google. Via een googleaccount krijg je immers een aantal zeer handige tools ter beschikking die je zowel privé als zakelijk heel goed kan gebruiken, mits je de functionaliteiten ervan onder de knie hebt. Tijdens deze vorming leert Pieterjan Oste je de verschillende tools kennen en ga je er meteen mee aan de slag! We laten je onder meer zien hoe je documenten of rekenbladen kan aanmaken, maar ook hoe je makkelijk een online inschrijvingsformulier opmaakt en de inschrijvingen verwerkt. Dankzij Google Drive kan je niet alleen overal aan je bestanden, maar kan je ze ook nog eens delen met anderen of er samen aan werken. Deze vorming vereist geen voorkennis en is erg praktisch gericht. Er wordt voor elke deelnemer een laptop voorzien. Pieterjan Oste is IT-trainer.

27


Sessie 6 > Het communicatieplan in de sportclub: een praktijkvoorbeeld Elke sportvereniging communiceert zowel intern (naar vrijwilligers, leden…) als extern (naar sponsors, sympathisanten…). Dit is vaak gekenmerkt door reactieve communicatie. Als sportvereniging krijgen we prikkels en reageren spontaan. Dat is goed en toch vaak ook een aanleiding tot misverstanden. Een hulpmiddel om gestructureerd en duidelijk te communiceren is het communicatieplan. Dit plan maakt deel uit van het beleid van een sportvereniging. Maar hoe begin je hieraan? Moet dit wel? Is een communicatieplan niet enkel voor bedrijven en professionele sportclubs? Communicatieverantwoordelijke Karl Mortier is professioneel actief als communicatie- en creatief expert. Hij is vrijwilliger bij basketbalclub Melco Ieper waar hij zijn expertise vertaalt op maat van een sportclub. Tips uit de praktijk vanop de eerste lijn!

Sessie 7 > Sport met grenzen Wat doe je als een sporter foto’s heeft genomen van de meisjes onder de douche? Hoe zorg je voor een laagdrempelig aanspreekpunt voor mogelijke problemen? Welke gedragscode maak je op voor sporters en trainers omtrent kleedkamer- en douchegebruik? Kunnen er seksueel getinte mopjes gemaakt worden op de club met kinderen en jongeren? Mogen trainers en jongeren sms’en? Welke stappen neem je als een ouder een probleem meldt? Kan je een lid schorsen of uitsluiten voor lichamelijk of seksueel grensoverschrijdend gedrag? Uit recent (2014) grootschalig onderzoek blijkt dat 17% van de bevraagde volwassenen in hun kindertijd en jeugd minstens één ervaring had met seksueel grensoverschrijdend gedrag in een sportomgeving. De kans dat ook jouw sportorganisatie vroeg of laat wordt geconfronteerd met signalen of vermoedens van ongepast lichamelijk of seksueel gedrag is dus reëel. Wie er pas bij stilstaat als er een concreet probleem is, zal misschien niet op de juiste manier reageren. Daarenboven is voorkomen beter dan genezen! Op al deze vragen biedt “Sport met grenzen: Vlaggensysteem” een antwoord. Het pakket bestaat uit een handleiding en 30 situaties die in de sport voorkomen. Om dit thema volwaardig in jouw club aan te pakken vind je in “Sport met grenzen: Beleidsinitiatieven” concrete acties die je als bestuur in je club kan verwezenlijken. De vorming is een mix van theorie, tips, voorbeeldcases en eigen aangereikte situaties. Het internationaal centrum ethiek in de sport (ICES) informeert, stimuleert en ondersteunt de Vlaamse sportsector om actief te investeren in de ethische waarden en normen die belangrijk zijn bij een kwalitatief sportaanbod.

28


DAG VAN DE SPORTCLUBBESTUURDER - VLAAMS-BRABANT

Sessie 8 > Sport en tewerkstelling in de private, niet-commerciële sector In deze sessie krijg je een inzicht in de verschillende mogelijke vormen van tewerkstelling in de sportsector. Er wordt een duidelijk beeld gegeven van wat de verschillende stappen zijn bij het zelf tewerkstellen van personeel. Verder krijg je antwoorden op: “Hoe is een loon samengesteld?”, “Wat zijn de kosten als werkgever?”, “Welke vergoedingen zijn mogelijk?”, “Kan ik gepensioneerden inschakelen?”... Een must voor ieder clubbestuur en alle federaties die begaan zijn met correcte en officiële tewerkstelling in de sportsector! Martje Eyckmans is manager van het kenniscentrum binnen Vlabus.

29


DAG VAN DE SPORTCLUBBESTUURDER ANTWERPEN

30

21 november 2015


DAG VAN DE SPORTCLUBBESTUURDER Berchem - zaterdag 21 november 2015 Het Dynamo Project organiseert de “Dag van de Sportclubbestuurder� in de vijf Vlaamse provincies. De laatste Dag van de Sportclubbestuurder in 2015 vindt plaats in Berchem op zaterdag 21 november 2015. Deelnemers kunnen bij inschrijving kiezen uit verschillende workshops en sessies, afhankelijk van hun eigen interesses en behoeftes.

ADRES Huis van de Sport Boomgaardstraat 22 2600 Berchem Een routebeschrijving vind je op www.dynamoproject.be.

PROGRAMMA 8u45

ontvangst met koffie en een ontbijtkoek

9u15

start eerste reeks sessies

11u

koffiepauze

11u20

start tweede reeks sessies

13u05

broodjeslunch

31


SESSIES EERSTE REEKS SESSIES

Sessie 1 > Je sportclub in beeld. Wat met recht op afbeelding en privacy? De activiteiten die je sportclub organiseert, vormen vaak een leuk kader om mooie foto’s te nemen. Het gebruik van allerlei vormen van beeldmateriaal evolueert razendsnel. Foto’s kunnen op elk moment en snel genomen worden met een smartphone en onmiddellijk verspreid worden via websites en sociale media. Tijdens deze sessie verneem je alles over het recht op afbeelding en de aandachtspunten die je sportclub moet respecteren bij het nemen en verspreiden van beeldmateriaal. Dimitri Dedecker doet de relevante wetgeving uit de doeken en past ze toe op de situatie van je sportclub. Dimitri Dedecker is een advocaat met ervaring in de sportwereld.

Sessie 2 > Leiding geven als sportclubbestuurder Leidinggeven anno 2015 verschilt totaal van het leidinggeven van vroeger. Bij situationeel leidinggeven ga je een combinatie maken van een mensgerichte en een taakgerichte stijl. Als leidinggevende moet je over een aantal kenmerken beschikken, zowel sociale als persoonlijke en een aantal vaardigheden. Het motiveren van je medewerkers is één van de sterke middelen om leiding te geven de dag van vandaag, maar pure, open communicatie blijft het sleutelwoord. Ronny Van Baelen gaat tijdens deze sessie dieper in op communicatie binnen het leidinggeven. Je ontdekt een aantal obstakels en verneemt hoe ze te overbruggen. Ronny Van Baelen, zaakvoerder van Yamas Communicatie bvba, is een ervaren trainer in communicatieve vaardigheden.

Sessie 3 > Wegwijs in fiscaliteit en de sportclub De fiscus kijkt sinds enkele jaren met een vergrootglas naar de sportsector. Voornamelijk de (belastbare) vergoedingen van spelers worden door de fiscus onder de loep genomen. Deze sessie gaat dieper in op het belastingstelsel van sportbeoefenaars, trainers, opleiders, begeleiders en scheidsrechters. Met de tool “bruto-netto calculator” van het Dynamo Project worden een aantal praktijkvoorbeelden uitgewerkt. Daarnaast zijn er ook nog andere fiscale aspecten die voor sportclubs niet onbelangrijk zijn. Welke inkomsten moet je aangeven in je rechtspersonenbelasting en welke bezittingen zijn belangrijks voor de patrimoniumtaks? Pieter De Ranter van dnf sportpraktijk is een expert op gebied van btw en fiscaliteit in de sportsector.

32


DAG VAN DE SPORTCLUBBESTUURDER - ANTWERPEN

Sessie 4 > Ouders & clubs, één doel? Hoe kunnen jeugdsportclubs en ouders samen de talenten van jonge spelers ontwikkelen en hun spelplezier vergroten? Ouders komen vaak met andere verwachtingen naar het veld dan hun sportende kinderen. Soms hopen ze dat hun kinderen het goed doen omdat zij zelf nooit succesvol waren. Of ze willen dat hun kinderen alle kansen benutten die ze zelf nooit kregen. Andere ouders zoeken roem en glorie via hun talentvolle spruit. De ambities van de ouders overstijgen al eens deze van hun kinderen, tot een punt waarop kinderen meer uit plicht aan sport doen dan voor het plezier. Jeugdsportclubs moeten ouders betrekken in hun werking en kunnen hen helpen inzien wat hun motivatie is en hoe deze de prestaties en het spelplezier van hun kind beïnvloedt. En vooral hoe ze ook langs het sportveld hun ouderrol kunnen opnemen, door het verstevigen van hun competenties als supporter. Het Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen (HUBrussel) ontwikkelde in samenwerking met de UGent een vormingspakket waarmee jeugdsportclubs een ouderwerking kunnen opstarten. De sessie wordt gegeven door Joris Lambrechts, regent LO en master in de Educatieve Studies. Onderzoeksmedewerker HIG – HUBrussel, lector aan de Lerarenopleiding van de KHLim en T VJO van ST VV (2007-2014) en K. Bilzerse Waltwilder VV.

Sessie 5 > Website bouwen met Drupal (demosessie) Heeft je sportclub nog geen website en wil je er graag één aanmaken? Je sportclub heeft een verouderde website waar niemand binnen de club nog mee kan werken? Je zou graag overschakelen naar een flexibel systeem? Je sportclub heeft al een website, maar slechts één persoon kan die onderhouden? Je zou graag een interactieve website hebben die onderhouden kan worden door meerdere personen? Dan is het Dynamo Project Website Pakket zeker iets voor jou! Tijdens deze demosessie worden de basisfunctionaliteiten van het Website Pakket uit de doeken gedaan. Sportclubs die na deze demosessie graag een praktische bijscholing volgen om zelf het Website Pakket te testen, kunnen later instappen in een 3u-durende opleiding. Yves Van Ginneken is handelsingenieur en sportclubondersteuner bij het Dynamo Project.

TWEEDE REEKS SESSIES

Sessie 6 > Sociaalrechtelijke spelregels in je sportclub: wanneer is een RSZbijdrage verschuldigd op vergoedingen? Wanneer vrijwilligers in sportclubs onkostenvergoedingen ontvangen op basis van de vrijwilligerswet, zijn die onkostenvergoedingen binnen bepaalde grenzen vrijgesteld van fiscale en sociale lasten. In vele sportclubs zijn echter ook personen aan de slag die vergoedingen ontvangen die de maximale onkostenvergoedingen voor vrijwilligers overschrijden. Die vergoedingen zijn wel onderworpen aan fiscale en sociale lasten. De fiscale wetgeving wordt

33


behandeld tijdens sessie 2 “Wegwijs in fiscaliteit en de sportclub”. In deze sessie worden de sociaalrechtelijke spelregels uit de doeken gedaan. Wanneer is een bijdrage aan de RSZ verschuldigd op vergoedingen voor spelers en hoeveel bedraagt die bijdrage? Gelden hiervoor dezelfde voorwaarden als bij trainers? Wanneer valt een speler onder het statuut van “betaalde sportbeoefenaar”? Dimitri Dedecker bezorgt je een antwoord op deze vragen en illustreert met praktische voorbeelden. Dimitri Dedecker is een advocaat met ervaring in de sportwereld en auteur van het boek “Sportrecht”.

Sessie 7 > Onderhandelingstechnieken De ganse dag door zijn we aangewezen op onderhandelen, is het niet met een leverancier of een klant, dan is het wel met de bank, met een voorzitter van een club, met personeel… En eigenaardig genoeg hebben we die vaardigheid behoorlijk onder controle gehad toen we jong waren, heel jong zelfs. Vanaf de eerste dag dat we geboren zijn, wisten we op welke manier we moesten huilen opdat moeder of vader met de melkfles kwam aangerend. Wat later wisten we perfect welke onderhandelingstechnieken we moesten gebruiken om bij opa of oma gedaan te krijgen wat van de ouders niet mocht. Als pubers wisten we ook hoe we onze ouders moesten bewerken om toch maar naar die eerste fuif te mogen gaan… En dan plots lijkt die vaardigheid verdwenen en moeten we terug leren om te onderhandelen. Dankzij enkele basistechnieken die snel toepasbaar zijn, kunnen we de slaagkans van onze onderhandelingen sterk verhogen. Ronny Van Baelen, zaakvoerder van Yamas Communicatie bvba, is een ervaren trainer in communicatieve vaardigheden.

Sessie 8 > Mijn sportclub, een vzw Is je sportclub een vzw of een feitelijke vereniging? Overweeg je een overstap naar het vzwstatuut maar vraag je je af welke voor- en/of nadelen dat met zich meebrengt? In deze sessie maakt Sofie Longerstay het onderscheid tussen een feitelijke vereniging en een vzw duidelijk. Ook wordt de relevante vzw-wetgeving voor sportclubs besproken: oprichting, formaliteiten en jaarlijkse verplichtingen komen aan bod. Sofie Longerstay is advocaat.

34


DAG VAN DE SPORTCLUBBESTUURDER - ANTWERPEN

Sessie 9 > Multiculturaliteit in de sportclub We leven in een samenleving die voortdurend in beweging is. In de steden zien we een verjonging door een nieuwe, actieve groep mensen, maar tegelijkertijd ook vergrijzing en verarming. Steden en gemeenten worden ook gekleurder – meer divers. Dat onze grootsteden en provinciesteden diverser en zelfs superdivers worden (majority-minority cities) is een feit. Dat zal niet meer veranderen. Hoe gaan we daar als sportclub mee om? Hoe communiceren we? Hoe laten we ouders met een andere origine participeren? In deze workshop geven we een aantal tools mee (‘Omgaan met diversiteit in je sportclub’) die een antwoord kunnen geven op dergelijke vragen. We raken kort ook het begrip interculturele communicatie aan en gaan in op specifieke vragen van deelnemers. Els Haüser en Houssein El Kouy (vzw Integratie en Inburgering Antwerpen – de8) zetten het thema diversiteit in sportclubs al erg lang hoog op de agenda van de8 – met een onschatbare expertise als resultaat.

Sessie 10 > G-sport in je sportclub G-sport, das 100% sporten! Meer en meer interesse in G-sport, betekent ook een grotere vraag naar mogelijke G-werkingen. Wil jij als clubbestuurder 100% klaar zijn om ook met een G-werking van start te gaan? Steunpunt G-sport Vlaanderen helpt je graag op weg. Hoe begin je er aan? Welke doelgroep heb je voor ogen? Kies je voor een geïntegreerde werking of een afzonderlijke werking? Heel wat vragen waar je niet meteen een antwoord op hebt. Samen met de lesgever ga je op zoek naar de oplossingen die passen binnen jouw vereniging. De lesgever informeert jullie over de verschillende handicaps, de mogelijkheden van clubwerking, het opmaken van een stappenplan, enzovoort. Na deze vorming heb je een duidelijke kijk op mogelijke aanpassingen in de praktijk om met jouw club een G-werking op te starten. Daarnaast zorgt Steunpunt G-sport Vlaanderen voor een netwerk van 100% professionals die jou te allen tijde ondersteunen. Het Steunpunt G-sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk Vlamingen met een handicap op een duurzame manier laten sporten of op een gezonde manier in beweging brengen.

35


Bijscholingen Naast de Dag van de Sportclubbestuurder biedt het Dynamo Project nog tal van andere bijscholingen aan voor sportclubbestuurders. Die bijscholingen duren gemiddeld drie uren en vinden meestal plaats op een weekavond. Zowel “harde” als “zachte” onderwerpen kunnen aan bod komen: • • • • • • •

Wegwijs in btw en de sportclub Erkenning. Belonen werkt! Praktisch boekhouden voor sportclubbestuurders Mijn sportclub, een vzw? De sportclub van de toekomst Websites bouwen voor sportclubbestuurders …

De opleidingen zijn interactief en praktijkgericht, waardoor ze ook een ideaal forum vormen om te netwerken met collega-sportclubbestuurders! Inzichten, tips, herkenbare voorbeelden of getuigenissen van de docent en van andere sportclubbestuurders kunnen de eigen bestuursproblemen in de sportclub helpen oplossen.

Tip! Schrijf je in op de nieuwsbrief van het Dynamo Project of raadpleeg regelmatig onze website www.dynamoproject.be voor de meest recente lijst met bijscholingen.

36


Brochures Het Dynamo Project ontwikkelt brochures over verschillende thema’s. Op die manier wil het Dynamo Project sportclubbestuurders informeren en helpen bij de administratie van hun club.

Brochures • • • • • • • • • • • • • • • • •

Jouw sportclub, vzw of feitelijke vereniging? Mijn sportclub, een vzw? Hoe, wat en vooral waarom? De sportclub en de vrijwilligerswet Boekhouding op maat van je sportclub Is je sportclub btw-plichtig? Fusies en splitsingen in je sportclub Subsidies voor je sportclub. Bij wie klop je aan? Sponsoring voor je sportclub Dienstverlening en ondersteuningsmogelijkheden voor je sportclub Je sportclub en tewerkstelling Je sportclub goed verzekerd Je sportclub, daar zit muziek in Cmmncrn in je sportclub?! Tips voor een goed communicatiebeleid Fiscale behandeling van inkomsten uit sportactiviteiten Een beleidsplan voor je sportclub G-sport in je sportclub De ecosportieve sportclub

Bestellen! Je kan de brochures online raadplegen of in boekvorm bestellen op onze website www.dynamoproject.be.

37


De ecosportieve sportclub

Boekhouding op maat van je sportclub

Surf naar www.dynamoproject.be voor meer brochures

38


Tools Het Dynamo Project ontwikkelt tools of laat programma’s ontwikkelen die sportclubbestuurders toelaten een betere en meer efficiënte administratie te voeren. Sportclubbestuurders kunnen onder meer volgende programma’s en tools bestellen: • • • • • • • •

Boekhoudprogramma - Excel tool Boekhoudprogramma - Online tool Btw-tool Vrijwilligersregister Bruto-netto calculator Tools vrijwilligersvriendelijke sportclub Online bevragingstool typologie Website pakket

Bestellen! Je kan de programma’s en tools downloaden op onze website www.dynamoproject.be.

39


Modeldocumenten en formulieren Sportclubbestuurders kunnen onder meer volgende modeldocumenten en formulieren bestellen: • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

Model van een vrijwilligersovereenkomst Model boekhouding voor kleine vzw’s Formulier 604A: aangifte van economische activiteit en aanvraag btw-nummer Opgave 725: model van een btw-listing Opgave 625: indienen van maand- en kwartaalaangiften Voorbeeldfacturen Handleiding btw-principes Handleiding btw-formaliteiten Handleiding btw-tool Memo kleine ondernemer Opgave 723: intracommunautaire leveringen Fiscaal attest sportkampen Model sponsorovereenkomst Model sponsorformules Modelstatuten voor een vzw Model huishoudelijk reglement Model akte van benoeming bestuurders Vzw formulier 1 en 2 Model inschrijvings-/volmachtformulier werkende leden Model oproeping algemene vergadering Model register van werkende leden Model sociale balans

Bestellen! Je kan de modeldocumenten en formulieren downloaden op onze website www.dynamoproject.be.

40


Begeleiding Het Dynamo Project komt bij je sportclub langs! Voor vragen die niet via de helpdesk beantwoord kunnen worden, is er de mogelijkheid tot individuele begeleiding. De duur en looptijd van de individuele begeleiding wordt afgestemd op de omvang en het onderwerp van de vraag.

> Individuele maatbegeleiding - vzw Is je sportclub nog geen vzw en wenst je sportclub vzw te worden? Ben je een vzw maar wil je je statuten laten nakijken? Ben je een vzw maar raak je niet wijs uit de jaarlijkse verplichtingen? Vraag een vzw-maatbegeleiding aan!

> Individuele maatbegeleiding - btw Heeft je sportclub een btw-nummer en wens je hulp bij het vervullen van de formaliteiten inzake btw? Heeft je sportclub momenteel geen btw-nummer maar wens je hulp om na te gaan of je sportclub genoodzaakt is een btw-nummer aan te vragen? Vraag een btw-maatbegeleiding aan!

> Individuele maatbegeleiding - fiscaliteit en vergoedingen Keert je sportclub prestatievergoedingen uit aan spelers, trainers, begeleiders of andere personen? Dan zullen die vergoedingen wel belast worden. Wil je graag verduidelijking bij het belastingstelsel en rsz-stelsel van de sportbeoefenaar en trainer, de formaliteiten in hoofde van de club, de inhouding van bedrijfsvoorheffing of de eventuele herbestedingsplicht? Vraag dan een maatbegeleiding fiscaliteit en vergoedingen aan!

> Begeleidingstraject werken met vrijwilligers Tijdens dit begeleidingstraject leren de deelnemers hoe ze de sportclub door de bril van de vrijwilliger kunnen bekijken en worden ze getraind in algemene principes om met hedendaagse vrijwilligers te werken in de club. De trajecten worden in groep met 12 sportclubs georganiseerd, in samenwerking met sportfederaties en sportdiensten. Elk traject bestaat uit 5 gezamenlijke workshops met individuele begeleiding tussendoor en duurt ongeveer een jaar.

Meer info Meer weten over de begeleiding van het Dynamo Project? Surf naar www.dynamoproject.be/begeleiding.

41


Andere producten Het Dynamo Project biedt ook nog enkele andere producten aan:

> Hosting en domeinnaamregistratie Door een samenwerkingsverband dat het Dynamo Project afsloot, kunnen sportclubs aan een voordeeltarief hostingruimte en/ of domeinnaamregistratie bekomen.

> Kaartlezer Dynamo Project Om de btw-aangifte van je sportclub in te dienen of een vzw op te richten via de e-griffie moet je een identiteitskaartlezer hebben. Je kan hiervoor de identiteitskaartlezer van het Dynamo Project gebruiken.

> Map btw-administratie De btw-map van het Dynamo Project is een handig hulpmiddel om de btw-administratie en alle relevante wetgeving omtrent btw voor sportclubs bij te houden.

> Map vzw-administratie De vzw map van het Dynampo Project is een handig hulpmiddel om de administratie van je sportclub rond de oprichting en jaarlijkse verplichtingen van een vzw bij te houden.

42


Meer info

info@dynamoproject.be

Vlaamse Sportfederatie vzw Zuiderlaan 13 - 9000 Gent Tel: +32 9 243 12 90 Fax: +32 9 243 12 99 info@vlaamsesportfederatie.be www.vlaamsesportfederatie.be

43


in samenwerking met:

met steun van onze gouden partners:

arena

YO U R C OAC H I N S PO RTS I N SU R A N C E

V.U. Vlaamse Sportfederatie vzw - Geraldine Mattens - Zuiderlaan 13 - 9000 Gent

www.dagvandesportclubbestuurder.be

Dag van de sportclubbestuurder  
Dag van de sportclubbestuurder