Page 23

SLECHTVALK IN

GAVERE

Een opgewonden Slechtvalk te Gavere

bezienswaardigheid. Ik ben waarschijnlijk de ongekroonde kampioen in de klasse ‘het grootste aantal voorbij fietsende wielertoeristen naar boven doen kijken zonder dat ze weten naar wat ze kijken’. Er is dan ook niets te zien. Alhoewel, al wachtend zie ik regelmatig voorbijvliegende Kokmeeuwen richting noorden. Blijkbaar niet alle meeuwen van de omgeving overnachten op de Callemoeie. In de omgeving roepen Patrijzen vanuit een akkerland, zit er nog een Steenuil in een rij knotwilgen en in 2004 ontdekte ik een overwinterende Zwarte roodstaart. Maar plots, poef… daar is hij dan. Geland op één van de vensterbankjes. Ik sakker omdat ik bijna altijd te laat ben bij het bepalen vanuit welke richting de vogel komt. Met veel vlijt wordt de aankomsttijd en zitplaats op de toren genoteerd. De vogel wordt nog eens goed met de verrekijker bewonderd en dat is het dan.

Niko Van Wassenhove

W

ie zou ik geloofd hebben toen men 10 jaar geleden zou hebben verteld dat er jaarlijks een Slechtvalk zou overwinteren te Gavere. Maar zegge en schrijve in 2008 is het de 5de opeenvolgende winter dat er een mannetje Slechtvalk komt overnachten op de toren van Leroy aan de Brug van Gavere aan de Schelde. Al vijf winters kom ik dan ook de vogel bewonderen en opvolgen. Bij mijn aankomst, een half uurtje voor zonsondergang, controleer ik de windrichting. De valk zit steeds uit de wind. Dit bespaart mij veel rondgeloop. Bij windstille dagen zit de vogel soms gans boven op de toren en niet op één van de vensterbankjes. Er zijn 2 vensterbankjes aan elke zijde van de toren en 3 aan de zijde uitkijkend op de Schelde.

creatie heidigelders.be

Maar op 1 april 2008 was de avond iets boeiender. Bij mijn aankomst zat er al een vogel op één van de vensterbankjes. Het bleek een stadsduif/postduif te zijn. Ik was dan ook benieuwd wat er zou volgen. Vele jaren geleden zou men in alle bewondering voor de Als een echte heer sta ik dan met mijn handen Slechtvalk geschreven hebben: “welke vermetele duif op mijn rug naar boven te kijken op wacht tot waagt het op de plaats van deze machtige rover te mijnheer aankomt. Daarbij ben ik dan zelf een gaan zitten”. De Slechtvalk komt toe en landt op een hoger gelegen vensterbankje. De vogel heeft de duif snel in de gaten. zon-energie: uw energie in eigen beheer Opgewonden, als een volleerde advies levering plaatsing service uil, beweegt de Slechtvalk driftig zijn kop van links naar rechts. Na precies 2 minuten vliegt de valk op richting duif. Maar net op dat moment vliegt de duif op en vliegt in tegenwijzerzin rond de toren achtervolgd door de valk. De duif was hem te snel af, de valk staakte de achtervolging en ging terug op zijn vensterbankje zitten. Wat moest ik veel schrijven vandaag in mijn notitieboekje.

DE LANNOY

uw installateur van zonnepanelen De Lannoy De Conincksgoed 28 9881 Aalter-Bellem t 0032(9)325 82 20 www.zon-energie.be info@zon-energie.be 19

Dit jaar is de vogel komen slapen tot 10 april. Als dit een noordelijke vogel is, wanneer zou hij dan in zijn broedgebied toekomen? Nederlands onderzoek heeft aangetoond dat een Slechtvalk 360 km per dag vliegt. Een Slechtvalk die overwinterde in Friesland legde de afstand van 900 km naar Zweden af in twee dagen en een half. Meander jul-aug-sep 2008

Meander 2008-3  

6de jaargang nr. 3 jul-aug-sep 2008, driemaandelijks tijdschrift van Natuurpunt regio Vlaamse Ardennen plus

Meander 2008-3  

6de jaargang nr. 3 jul-aug-sep 2008, driemaandelijks tijdschrift van Natuurpunt regio Vlaamse Ardennen plus

Advertisement