Page 1

Grondvest E en

s t ev i g

b l a d

v o o r

d e

b a s i s

va n

d e

V V B

Ledenblad van de Vlaamse Volksbeweging

Vlaamse Leeuwen

Vlaanderens nationale voetbalploeg

De Proms

Vlaamse groeten uit Londen

De Gordel

Voor iedereen een leeuwenklever

Nr 10 - oktober 2010


Johan Laeremans

Vrijwilliger in de kijker

Werken aan de toekomst

In elke provincie heb je er zo wel eentje rondlopen, een figuur, dame of heer, die als het ware de emanatie is van de Vlaamse Beweging. Voor Vlaams-Brabant is dat – al zal hij het wellicht zelf niet zo graag horen - in grote mate Johan Laeremans. Al zijn functies opnoemen, zou ons te ver leiden. Een kleine greep: motor van VVB Grimbergen, sinds jaar en dag penningmeester van

De pre-formatie verloopt met horten en stoten en in sommige geesten zijn nog enorme weerstanden te overwinnen om de grondige veranderingen door te voeren die de (Vlaamse) kiezers verwachten en die noodzakelijk zijn om de welvaart van Vlamingen én Walen veilig te stellen. Dat sommigen de boedelscheiding intussen als alternatief naar voren schuiven kan ons alleen maar verheugen. De VVB speelt haar rol voor en achter de schermen en zal (cfr.onze 11 juliboodschap) elk politiek akkoord toetsen aan de criteria van: onomkeerbare stappen vooruit, geen onaanvaardbare toegevingen en geen grendels op de toekomst van een Vlaamse staat. Het spreekt vanzelf dat ook de splitsing van BHV en de bescherming van Vlaams-Brabant hiertoe behoren.

VVB Vlaams-Brabant, bezieler van een van de grootste tweedehands boeken- en platenbeurzen van Vlaanderen, marsepeinleurder (voor het goede doel, dat spreekt voor zich!) en, misschien is dit wel nog het allerbelangrijkste, motor achter het tijdschrift De Zes en hartstochtelijk ‘Gordelleeuwenklever’. Geen Johan, geen leeuwenklevers. Zo eenvoudig kan het leven zijn.

Ledenwervers 32: Michael Discart (Messelbroek, +2) 9: Rudi Juchtmans (Duffel, +1) 7: Willy De Meyer (Zomergem) 5: Danielle Van Neck (Mechelen, +1) 4: Bart De Valck (Huldenberg, +2) 3: Guido Bulcke (Hooglede), Johan Asscherickx (Schilde), Luc Verstraete (Rumbeke), Herman De Mulder (Gent) 2: Tom Schoonbaert (Schoten), Johan

Laeremans (Grimbergen), Joris De Kerpel (Zottegem), Roger Deridder (Deurne), Jaak Neirynck (Mariakerke), Linda Degeest (Meerhout) 1: 27 wervers, onder wie de nieuwkomers Piet Bouciqué (Schoten) en Johan Louage (Veurne) 27: Secretariaat (Berchem, +14) Totaal: 135 (+22)

Michael Discart

Rudi Juchtmans

32 leden

9 leden

(Messelbroek)

(Duffel)

Lid worden Lidmaatschap van de VVB: 21 euro. Bijlid (voor verwanten onder hetzelfde dak): 5 euro. Elektronisch lid (Doorbraak en Grondvest via e-post): 10 euro. Studentlid (Doorbraak en Grondvest via e-post): 3 euro. Lidmaatschap voor wie in het buitenland verblijft: 30 euro. Bijdrage kan worden gestort op rekening BE49 4099 5217 4171

2 - Onder ons

(BIC = KREDBEBB) van Vlaamse Volksbeweging, Passendalestraat 1A, 2600 Berchem, met vermelding van gewenst lidmaatschap. Elektronische leden en studentleden vermelden uiteraard ook een e-postadres. Giften vanaf 30 euro bovenop de lidmaatschapsbijdrage zijn fiscaal aftrekbaar.

Intussen werken we bij de VVB ook aan de toekomst van onze vereniging. Op de Algemene Vergadering van 11 september in Brugge werd het ontwerp-beleidsplan 2011-2015 goedgekeurd. Een beleidsplan is naast een voorwaarde tot erkenning en subsidiëring met gemeenschapsgeld, tevens een denkoefening over onze identiteit, werkmethode en slagkracht. Het is het richtsnoer voor onze werking en beleid de komende jaren. “Onze missieomschrijving werd bevestigd: De VVB streeft naar de maatschappelijke, culturele en politieke ontvoogding van Vlaanderen tot een onafhankelijke staat in Europa en speelt daarbij een (proactieve) voortrekkersrol bij het behartigen van de Vlaamse belangen.” Als niet-partijpolitieke, pluralistische vereniging wil ze daarom via socio-culturele weg de brede publieke opinie bij dat streven betrekken en aanzetten tot actieve inzet in het democratisch besluitvormingsproces.

Daarbij willen we de komende jaren in onze werking van zowel pluralistische en partijonafhankelijke drukkingsgroep als sociaal-culturele vereniging investeren in volgende activiteiten: - Samenwerken met gelijkgezinde Europese onafhankelijkheidsbewegingen - Zorgen voor een blijvende ledengroei, verjonging en meer kwalitatieve afdelingswerking - Inspanningen leveren om nieuwe Vlamingen warm te maken voor onze boodschap en te betrekken bij onze werking - Via erfgoed en geschiedenis onze hedendaagse boodschap onderbouwen - Promoten van Vlaamse i.p.v. belgische symbolen zoals Vlaamse nationale sportploegen (voetbal e.a.) In het VVB-verhaal van ‘voor onafhankelijkheid en samenwerking’ is er dan ook een rol - hoe klein ook - voor alle VVB-leden weggelegd: praat erover in je omgeving, maak gebruik van het promotiemateriaal en Doorbraak, werk mee met de nationale of afdelingsactiviteiten.

Herman De Mulder Voorzitter Taakgroep Afdelingen

Beste leden

-3


Gordel kleurt Vlaams

Leeuwenvlaggen wapperen op Proms Al enkele jaren op rij trekken de VVB-jongeren naar Londen om er mee de Last Night of the Proms op te luisteren. Dat was dit jaar niet anders. En het werd een voltreffer. In de eerste reacties vonden we passages als “super enthousiast”, “een pluim op de hoed van de organisatie” en “de sfeer was goéd, de sfeer was goéd.” Van de “organisatie” kregen we een verslagje dat al even erg getuigt van enthousiasme.

Leeuwenklevertjes!

Na een dipje vorig jaar was de dertigste editie van De Gordel opnieuw een hoogvlieger. Niet alleen Bloso was tevreden. Ook bij de VVB was er voldoening alom over het resultaat van de geleverde inspanningen. Onze mensen waren dan ook de hele dag druk in de weer op de verschillende Gordeltrefpunten. Ook van buiten Vlaams-Brabant kwamen vrijwilligers meehelpen. Hier onze Aalsterse werkbijen.

In Dilbeek, Overijse, Sint-GenesiusRode en Zaventem zorgden de tientallen VVB-vrijwilligers uit alle hoeken van het Vlaamse land ervoor dat het gros van de deelnemers met een leeuwenklevertje op pad ging. In onze VVB-tent konden jongeren (en minder jongeren) terecht voor een speciaal voor de gelegenheid ontworpen ballon. Daarvan werden er in totaal 1600 stuks verdeeld Ballonnetjes oefenden zoals steeds een magische kracht uit jong en minder jong.

4 - In beweging

over de trefpunten. Dat kleurde het Gordelpeloton al flink geel-zwart, een effect dat nog werd versterkt door de duizenden papieren zwaaivlaggetjes die bij de Gordelaars gretige afnemers vonden. Als Brussel-Halle-Vilvoorde eerlang wordt gesplitst, willen de organisatoren van De Gordel er een punt achter zetten. Mochten ze toch van mening veranderen, dan zullen onze vrijwilligers er in september 2011 zeker opnieuw staan.

De sfeer was goéd, de sfeer was goéd …

Zeventig jaar na de slag om Enge­ land scheepten zowat 25 VVBjongeren in Calais in om de grote oversteek naar het Britse eiland te maken. Doel: de laatste avond van de 107ste editie van het concertseizoen van de Proms en dat was beslist een bijzondere. De rechtstreekse BBC-beelden uit vijf verschillende steden van de Proms werden bekeken door tientallen miljoenen kijkers over de hele wereld. Dit evenement is traditiegetrouw voor onze VVB-jongeren een unieke kans om onze leeuw de bekendheid te geven die hij verdient als symbool van een Vlaamse natie in wording. De positieve reacties bleven niet uit. Zowel in de Albert Hall als in Hyde Park werden onze VVB-vrijwilligers overrompeld met reacties en vragen over de Belgische staat van ontbinding. Vragen als “When will Belgium fall apart?” of “When will Flanders become an independendant state?” spreken voor zich en tonen aan dat voor vele Britten het einde van België slechts een kwestie van tijd is. Een fantastisch gevoel was dat.

Een Vlaamse leeuw op de Proms wordt een vertrouwd beeld.

Al tijdens de overtocht vanuit Calais werden de vlaggen bovengehaald.

Dat we onze nachtboot misten wegens overvol en twee uren mochten wachten op de volgende overzet, kon geen domper zetten op de feestvreugde en de positieve energie waarmee we Londen verlieten. Volgend jaar zijn we er weer! Bart De Valck Michael Discart

In beweging

-5


Erop uit

Antwerpen

Brussel en Vlaams-Brabant

De Belgische impasse (donderdag 30 september, 20 uur, VVB Mortsel-Boechout) Voordracht door Prof. Dr. Hendrik Vuye (Université de Namur) over de communautaire aangelegenheden. Atrium, Sint-Bernadettestraat, 2640 Mortsel Info: Peter De Roover 03 440 88 94 (p.de.roover@skynet.be)

Evaluatie van het federale regeerakkoord (donderdag 7 oktober, 20.30 uur, VVB Brussel Oost + Zuid) Inkom € 1,00/2,00 GC De Moriaan, Oudergemselaan 90, 1040 Etterbeek Info: Sven De Kerpel (sven. de.kerpel@vvb.org)

Kennismaking nieuwe afdeling (vrijdag 8 oktober, 20 uur, VVB Middenkempen) Gastspreker Guido Moons, algemene voorzitter VVB. Achteraf receptie. Boekelheem, Stationsstraat 3, 2250 Onze-Lieve-Vrouw-Olen Info: Daniëlle Van Neck 0497 307 408 (danielle.vanneck@vvb.org) Zeven Sociaal-Flamingantistisch trefdag (zaterdag 16 oktober, 10.30 uur, VVB Lange Wapper e.a.) Ludo Abicht, Zuhal Demir, Dirk de Haes, Karel Sterckx, Joost Vandommele en dagvoorzitter Miel Dullaert praten rond het thema “Migratie, multiculturaliteit en de linkse Vlaamse beweging”. Dagprogramma van 11.00 tot 16.30 uur. Deelname 5 euro 10 euro samen met verslagboek). Zaal Rubens, Statiestraat 175, 2600 Berchem. Info: Jef Eggermont 03 449 41 02 (jefeggermont@telenet.be) Wapenstilstand (donderdag 11 november, 11 uur, VVB Antwerpen) Ook dit jaar is de Vlaamse Beweging aanwezig zijn op de herdenkingsplechtigheid van Wapenstilstand. Vorig jaar werd hier voor het eerst de Vlaamse Leeuw uitgevoerd. Stadspark Antwerpen Info: Roger Deridder (roger.deridder@telenet.be) Meer info op www.vvbantwerpen.org.

6 - Erop uit

Halle-Vilvoorde en Brussel. Hoe verder? (woensdag 13 oktober, 20 uur, VVB Dilbeek) De visie van de actuele situatie BHV door Bart Laeremans (VB), senator en auteur van “Verbrusseling, tegengaan of ondergaan?” Kasteel La Motte, Lumbeekstraat 20, 1700 Sint-Ulriks-Kapelle Info: Jos Dermout (vvb@dermout.be) Meer info op http://dilbeek.vvb.org De politieke actualiteit (dinsdag 19 oktober, 20 uur, VVB Grimbergen) Gespreksavond over de actuele politieke toestand met Jan Jambon, fractieleider voor de N-VA in de Kamer. Charleroyhoeve, Lierbaan, 1850 Grimbergen Info: Johan Laeremans 02 269 48 84 (johan.laeremans@vvb.org).

Benefiet Paula en Jan Zaterdag 2 oktober organiseert VVB Vlaams-Brabant een benefietconcert ten voordele van Paula en Jan, twee Dilbeekse militanten. Al maanden zijn zij het doelwit van Franstalige heethoofden. Hun huis wordt systematisch beklad met Vlamingenhatende slogans, de gevel wordt besmeurd met uitwerpselen en hun auto wordt beschadigd. De VVB, die haar mensen niet in de steek wil laten, zamelt geld in om de gevel te herstellen en camerabewaking te kunnen installeren. Op de affiche staan Walter en Dirk Evenepoel, Stefan Timmermans en ander jong Vlaams talent. De toegangsprijs bedraagt 7 euro aan de kassa en 5 euro in voorverkoop. Uw solidariteit betuigen kan op re-

kening 409-9563981-19 van VVB Actie met de mededeling “Paula en Jan”. Giften vanaf 30 euro geven recht op een fiscaal attest.

West-Vlaanderen Open Vld, nieuwe stijl. (vrijdag 22 oktober, 20 uur, VVB Veurne-Westkust) Partijvoorzitter Alexander De Croo komt uitleggen hoe hij zijn partij leidt en welke koers de Open Vld nu uitgaat. Sint-Jansstudio, Houtmarkt 14, 8630 Veurne Info: Jan Ghyselen 058 31 13 00 (veurne.westkust@vvb.org)

zie ook: www.vvb.org/kalender/vvb.html

In de kijker

-7


Raad van Bestuur verwelkomt Koen

Koen Wauters behartigt in de Raad van Bestuur voortaan de informaticadossiers.

Met de verkiezing van Herwig van Onckelen en Koen Wauters is de samenstelling van de Raad van Bestuur van de VVB voor de volgende drie jaar rond. Koen Wauters is het nieuwe Raad van Bestuurslid. Net als Herwig heeft ook hij zijn wortels in de Vlaamse jeugdbeweging. Zijn taak is splinternieuw. Omdat de technologie tegenwoordig zo’n grote rol speelt, dus ook in het verenigingsleven, zochten we voor het eerst een IT’er (IT staat voor informatietechnologie). Met Koen halen we de (brood)nodige kennis in huis. De opwaardering van

het VVB-ledensysteem Tobias is de eerste zware taak die hij aanpakt. Alhoewel afkomstig uit de Denderstreek volgde hij zijn hart en grote liefde en resideert hij nu in Brugge. Alhoewel nog niet zo oud, is Herwig een oudegediende binnen de Raad van Bestuur. Tot een goed jaar geleden fungeerde hij al als model-organisator van heel wat evenementen zoals De Conventie, betogingen en dergelijke meer. Toen hij vanop Linkeroever gezonder oorden opzocht (om Oostende niet met name te noemen), nam hij ontslag. Inmiddels zijn zowel zijn vrouw als hij dermate ingeburgerd (het plaatselijke dialect niet te na gesproken) dat Herwig opnieuw zijn kandidatuur stelde voor zijn vroegere, nog openstaande taak. De West-Vlaamse lucht doet het dus goed in de nieuwe Raad van Bestuur. We wensen beiden een vruchtbaar bestuurschap toe.

Dertig jaar Taalunie In 2010 viert de Nederlandse Taalunie haar 30-jarig bestaan. In Brugge geeft dat aanleiding tot de organisatie van een academische zitting op zaterdag 6 november. Het initiatief gaat uit van de Marnixring Brugge in samenwerking met onder meer de Brugse afdeling van de VVB. Thema van deze dag is “Het Nederlands bedreigd?”. Er staan vier referaten op de agenda. Ludo Melis (vice-rector KU Leuven) opent met “Is Engels als onderwijstaal in het

8 - VVB

hoger onderwijs een bedreiging voor het Nederlands?”. Daarna heeft José Cajot het over verkavelingsnederlands en tussentaal in het Nederlands. “Nederlands en de dialecten” is het onderwerp van Johan Taeldeman (RU Gent) en auteur Geert Van Istendael sluit met “Migratie en Nederlands”. De verschillende referaten zullen worden vastgelegd in een brochure zodat ze achteraf als studiedocumentatie en reflectiegegevens door de aanwezigen en andere belangstellenden zullen kunnen worden gebruikt.

Daar komen de Vlaamse Leeuwen! België verkeert – opnieuw – in een diepe crisis. Vlamingen en Walen verschillen over werkelijk alles van mening en de enige symbolen die “de Belgen” nog kunnen verenigen, zijn het koningshuis en de Rode Duivels. Voor meer informatie over het koningshuis, verwijzen we graag naar onze rubriek Kroonkurk op pagina 11. Over de Rode Duivels dan. Zij werkten hun eerste twee kwalificatiewedstrijden voor het Europees Kampioenschap in 2012 in Polen en Oekraïne af en boekten volgens Marec in Het Nieuwsblad “hun mooiste 0 op 6 in jaren”. Even daarvoor liet Vanessa Hoefkens – vrouw van aanvoerder van Club Brugge Carl Hoefkens - in Menzo optekenen dat ze weet dat het niet realiseerbaar is, maar dat je idealiter een Vlaamse nationale ploeg en een Waalse vormt. Wegens de aandacht die het thema door deze uitspraak kreeg, acht de Werkgroep Vlaamse Leeuwen ook de tijd rijp om onze duivels te ontbinden. De Werkgroep Vlaamse Leeuwen werd opgericht door de VVB om de idee van een Vlaamse nationale voetbalploeg te promoten en om een Vlaamse ploeg op de been te krijgen die minstens één keer per jaar een wedstrijd tegen een ander land of een andere regio speelt ter meerdere eer en glorie van Vlaanderen. Er worden op dit ogenblik contacten gelegd met alle mogelijke partners zoals Vlaamse profvoetballers, de minister van Sport, sponsors en mogelijke tegenstanders.

tjes, sjaals en gadgets ontwikkeld en we zijn op het internet actief via de voorlopige webstek http:// www.vlaamseleeuwen.org. De facebookgroep “Wij willen een Vlaamse nationale voetbalploeg“ telt meer dan 2000 leden en haalde al Belga en De Standaard. Wie de Vlaamse Leeuwen een duwtje in de rug wil geven, kan dat op rekeningnummer 409-9563981-19 van VVB Actie met de mededeling “Vlaamse Leeuwen”. Giften vanaf 30 euro geven recht op een fiscaal attest.

Intussen wordt ook volop aan de promotie gewerkt. Er worden trui-

VVB Nationaal

-9


Il buratinno del re De Vlaamse schakel in de Vrouwenbeweging & de Vrouwelijke schakel in de Vlaamse Beweging

OM TE ADVERTEREN IN

GRONDVEST CONTACTEER WART VAN SCHEL

wart.van.schel@vvb.org 03 320 06 35

Energiebesparing Milieutechnologie: afvalverbranding, deNOx. Explosieve gasmengels: verwerking in overeenstemming met ATEX.

Gespecialiseerd studiewerk en sleutel-op-de-deur levering Mallekotstraat 65, 2500 Lier Tel.: +(03) 491 98 78 – Fax: +(03) 491 98 77 E-mail: info@euro-pem.com

Aangezien ik uit goede bron weet dat Grondvest ook ten paleize circuleert, heb ik de titel in het Italiaans gesteld. Een blijk van goede wil mijnerzijds. Met slechts één doel: de nieuwsgierigheid van Albert en Paola dermate prikkelen, dat ze ook de rest lezen. Een simpele journalistentruc. Geleerd van ene Peter Vandermeersch. Voor Albert is de vertaling allicht overbodig, want na al die jaren zal hij wel een mondje slaapkamer-Italiaans spreken en dus direct begrijpen wat ik bedoel. Want het is toch evident (zou Wilfried Martens zeggen) dat onze vorst dezer dagen zijn eigen toekomst en die van zijn talrijk (?) nageslacht meer dan ooit bedreigd weet. Vandaar en om gebeurlijke ‘grondwettelijke slippers’ te vermijden (met andere ‘slippers’ heeft hij kennelijk minder moeite) dat hij zich noodgedwongen en van langsom meer als een volleerd ‘buikspreker’ via een geschikte ‘marionet’ waarschuwend tot de Vlaamse politieke klasse en dus indirect ook tot zijn Vlaamse onderdanen richt. Aangezien Leterme en Van Rompuy niet meer beschikbaar zijn, was schildknaap Di Rupo nu aan de beurt. Dat is althans wat ik zag toen preformaColofon

Indoor Karting Antwerpen Noorderlaan 95a 2030 Antwerpen tel 03 541 43 43 fax 03 541 05 25

piet.ronsijn@indoorkartingantwerpen.be www.indoorkartingantwerpen.be

10 - Publiciteit

Grondvest is de gratis ledenkatern van de Vlaamse Volksbeweging vzw. Verschijnt maandelijks als bijlage van Doorbraak (niet in augustus). Hoofdredacteur en eindredactie: Marc Van de Woestyne Medewerkers: Herman De Mulder, Bart De Valck, Kamikaze, Jo Van Bever, Wart Van Schel, Steven Vergauwen Foto’s: Reporters, Wart Van Schel, Tijl Vercaemer en onze vele plaatselijke medewerkers. Redactieadres: Passendalestraat 1A, 2600 Berchem. Tel 03 320 06 31 - Fax 03 366 60 45 - e-post: grondvest@vvb.org. Verantwoordelijke uitgever: Pieter Bauwens, Maurits De Smetstraat 12, 9308 Hofstade

(De marionet van de koning)

teur en loverboy Elio ten tonele verscheen. De tricolore ‘draadjes’ waarmee hij vanuit het paleis feilloos werd ‘gedirigeerd’ (of beter ‘gemanipuleerd’) waren overduidelijk zichtbaar. Maar geef toe, voor de rest was de show perfect. De figuur van Di Rupo heeft dan ook alles mee voor die rol. Zijn engelachtige geslachteloosheid, zijn mimiek, zijn strikje, zijn houterigheid, zijn stem en vooral zijn niet te imiteren dictie van het Nederlands. Tragikomisch, maar tegelijk ook uniek. Alleen jammer voor buikspreker Albert dat de ‘draadjes’ almaar dunner worden en dat er godbetert nogal wat flaminganten rondlopen die ze dan nog één voor één willen doorknippen ook. Kamikaze

Cartoon

Kroonkurk

- 11


okt. 2010

www.taalaktiekomitee.org

jaargang 38

HET VAKBLAD VAN DE COMMUNAUTAIRE DWARSLIGGER

Welkom in Vakbondistan

3 x 100 kartonnenbordjes

door Rob Verreycken

In een normaal land zijn vakbonden de verdedigers van de belangen van de werknemers. In België hebben CD&V, sp.a en VLD echter een monopolie georganiseerd voor slechts drie partijvakbonden - ACV, ABVV en ACLVB - die in de eerste plaats hun eigenbelang en dat van hun partijvrienden verdedigen. Welkom in Vakbondistan’ geeft een uniek inzicht in de werking van de drie Belgische monopolievakbonden. Fraai is het plaatje niet: onwettige praktijken, machtsmisbruik, inmenging in overheidstaken, afwenden van belastinggeld naar de eigen kas, het uitbouwen van een financieel-economisch imperium dat de politiek beïnvloedt enzovoort. 144 blz. 978-90-78898-20-7

Actievoerders van het Taal Aktie Komitee hebben hebben tijdens de nacht van 4 op 5 september 300[1] kartonnen borden opgehangen rond de 4 gordelcentra en langsheen de 100km. Op deze borden affiches voor de onmiddellijke splitsing van BHV (zonder prijs te betalen!) en tegen de onzalige faciliteiten, evenals een aankondiging van onze betoging in WezembeekOppem van 19 september aanstaande.

€ 12,50

UITGEVERIJ EGMONT Madouplein 8 bus 4, 1210 Brussel Rekeningnummer: 320-0048227-88

0472 603 552 . www.uitgeverijegmont.be bestellen@uitgeverijegmont.be

AdvertentieGrondvest-Egmont.indd 1

12 - Publiciteit Onderwerp

Langsheen het parcours (vooral dan de regio Zaventem) konden we trouwens enorm veel schade vaststellen. De oproep die we gisteren op internet tegenkwamen heeft alvast daar z’n doel niet gemist. 14/09/10 16:08


TAK zou het betreuren dat deze feesteditie inderdaad de laatste editie zou worden. Een groot communautair akkoord dat de gordel ‘overbodig’ zou maken, zoals de organisatie van de Gordel stelt, vereist echter niet alleen een volledige splitsing van BHV (opdat het gestook vanuit Franstalig Brussel eindelijk zou stoppen), maar ook de afschaffing van de faciliteiten (waar het 30 jaar geleden trouwens allemaal begon). En zo ver zijn we nog lang niet! [1] 300 = 3 (voor drie decennia gordelen) x 100 (afstand van de echte gordel)

Anti-gordellied In het programma Joos op Radio 1 van vrijdag 3 september was er ruimte voor een anti-gordellied. Het communautaire en daarmee ook uw geliefde actiegroep mocht niet ontbreken in dit lied want liggen Liesje Lefever blijkbaar zwaar op de maag. We wensen haar nog vele jaren misselijkheid toe, want het grote communautaire akkoord dat de gordel overbodig maakt is blijkbaar nog lichtjaren van ons verwijderd.

IJzermanifestaties DANK U VOOR JULLIE GELDELIJKE STEUN IN ONZE VERTROUWDE T.A.K.-EMMERTJES MET DE IJZERWAKE & DE IJZERBEDEVAART!!

Dwars door Wezembeek-Oppem DE VOORBEREIDINGEN Plakken, plakken en nog eens plakken: iedereen doet mee, klein & groot!!


Nu te koop bij TAK & VVB Een film van Frans Lauriks en Eric Crommelynck Eind jaren zeventig was het pittoreske Voeren meermaals het decor voor opmerkelijke ontmoetingen met enerzijds vele tientallen vredelievende wandelaars uit alle hoeken van Vlaanderen die hun taalgenoten in Voeren een hart onder de riem kwamen steken. En anderzijds ordediensten en Franstaligen die twijfelden aan de goede bedoeling van die wandelaars. Wat er gebeurde als beide partijen elkaar ontmoetten, werd netjes geregistreerd door de camera van Frans Lauriks. Samen met Eric Crommelynck, gewezen woordvoerder van het Taal Aktie Komitee en een van de voornaamste bezielers van de wandelingen, bundelde hij het beeldmateriaal onder de veelzeggende titel De slag om Voeren. De film kende een sluimerend bestaan op video maar vandaag is deze unieke documentaire voor het eerst beschikbaar op dvd. Voor wie er toen bij was, is De slag om Voeren pure nostalgie. Voor de anderen is het een buitenkans om een stuk Vlaamse geschiedenis te (her)ontdekken. Duur: 53 minuten Sommige fragmenten hebben de tand des tijds minder goed doorstaan. Omwille van de authenticiteit werd er niet aan geraakt.

T.A.K.-boetenfonds 979-2576514-05

T.A.K.-nationaal 930-0022599-62

IBAN: BE96 9792 5765 1405 BIC: ARSPBE22

IBAN: BE51 9300 0225 9962 BIC: HBKABE22

2010.10_Grondvest  
2010.10_Grondvest  

De Gordel Ledenblad van de Vlaamse Volksbeweging EEN stEVig bLad Voor dE basis VaN dE VVb Vlaamse groeten uit Londen Voor iedereen een leeuw...

Advertisement