Page 1

Ledenblad van de Vlaamse Volksbeweging - Taal-Aktie-Komitee

De kortste weg naar onafhankelijkheid.

CONCREET WE ZIJN ER (NOG) (NIET) Dé Conventie was een succes. Oef gelukt, we zijn er. Bedankt want het was dankzij de vele vrijwilligers van de VVB en TAK. Han Renard schrijft wel in Knack dat de VVB vecht tegen haar eigen overbodigheid, maar ze had niet de moed om zich zondag van het tegendeel te laten overtuigen. Wie graaft zich hier vast in de eigen vooroordelen? En we zijn onder vrienden, ja laat ons eerlijk zijn, we hadden wel eens twijfels. Er was al zoveel discussie geweest in de VVB, zal het onze slagkracht schaden? Maar we zijn geen opgevers. En in de Raad van Bestuur is het geloof in de daadkracht van de VVB nooit getaand. Wij wisten wat we deden, dat was verder werken Vlaamse stijl, kop in de grond en doorgaan. Wij wisten dat het laatste carré van criticasters ongelijk had. Het was wachten op de mogelijkheid om hun ongelijk te bewijzen. Nu kunnen we zeggen: de afwezigen hadden ongelijk. Nu gaan we verder, zoals we altijd hebben gedaan, we bouwen samen en eensgezind aan onze VVB en zo aan een onafhankelijk Vlaanderen. Laten we bij de feiten blijven. Want wat hebben we geleerd? Dat de VVB nog altijd de enige vereniging is in de Vlaamse Beweging die erin slaagt om zo’n organisatie op te zetten. We mogen daar fier op zijn! We wisten al dat dat gebeurt dankzij het werk, dag en nacht van enkele getrouwen en vele stille werkers. Die mensen maken de VVB groot. Niet alleen nationaal maar ook plaatselijk zijn er mensen die elke dag (en ook nacht) in de weer zijn om van hun afdelingswerking dat ietsje meer te maken. Die onbaatzuchtige inzet wordt te weinig bedankt, wel bij deze: bedankt, voor alles. En nu vliegen we er weer in. Want het werk is nog niet gedaan. We moeten de baan op om de Vlamingen te overtuigen om deze verkiezingen voor kandidaten of partijen te stemmen die kiezen voor Vlaanderen. Daar moeten we nu in deze korte perioden voor de verkiezingen tegenaan. Maar daarna wacht ons de aanloop naar 2011. De volgende federale verkiezingen, als ze al niet vervroegd worden. Federale ongrondwettelijke verkiezingen als BHV niet is gesplitst. Dat wordt voor de Vlaamse beweging het moment van de waarheid om onze slagkracht te tonen. Het wordt onze lakmoesproef. We kunnen dus maar beter vooruitziend zijn en ons goed voorbereiden. Tot die tijd moeten we wakker blijven om het politieke gajes te controleren. Als er toch een staatshervorming komt, moeten we klaar staan om te evalueren en, als nodig, te reageren. Ook daar zullen we moeten bewijzen dat de Vlaamse beweging nog genoeg slagkracht heeft om de politiek zodanig te beïnvloeden dat er geen nefaste hervormingen voor Vlaanderen worden onderhandeld, noch gestemd. Om dat te kunnen is een grote en sterke VVB nodig. Dus eerst nog alles geven. Daarna het ordewoord van Baden Powell: “weest paraat” of om het Bijbels te zeggen, we moeten steeds klaar staan, want we kennen dag noch uur. Maar als het zover is, zullen we er staan, zoals onze voorzitter Eric het stelde: “onze dag komt”!

Pieter Bauwens

NOG

ÉÉN WEEK…

Nauwelijks nog één week rest om actie te voeren in het raam van de nakende verkiezingen. Voor wie nog ideeën zou nodig hebben: enkele VVB’ers hebben al goede voorbeelden gesteld zoals hier in het Gentse. Of hoe een eenvoudig campagnebord, een oplaadbare schroevendraaier en wat schroeven wonderen kunnen doen.

TWEEDE HAGELANDSE STEDENTOCHT IN DIEST Na een succsevolle eerste editie gaat VVB Hageland letterlijk verder op de ingeslagen weg. Er komt dus een tweede Hagelandse Stedentocht en wel op zondag 5 juli. De tocht start omstreeks 15 uur aan het begijnhof in Diest, waarbij eerst met een trommelkorps een korte ommegang volgt door het centrum van Diest. Omstreeks 16 uur begint er een middeleeuws volksfeest in het begijnhof zelf. Dit met vuurspuwers, ridders, volksspelen, volksmuziek ... Er is net als vorige keer ook nu stoofvlees met friet. Meer inlichtingen bij Michael Discart op 0477 57 80 16. Bij Michael kan je ook inschrijven.

1 nr. 6 - juni 2009


DE DERTIENDE FIETS- EN WANDELDAG IN VOEREN: EEN GELUKSNUMMER Een zonnige zaterdag 9 mei, geen drup regen, volle bussen, prachtige wandelingen, mooie maar ook zware fietstochten en veel ambiance. Kortom een geslaagde editie van onze wandel en fietsdag.

JONG EN OUD VERZAMELEN VAN 9 UUR ‘S MORGENS AAN DE KANTINE IN ‘S GRAVENVOEREN WAAR VVB LIMBURG HEN HARTELIJK VERWELKOMDE. (LINKS) JO EN TIJL WAREN TWEE VAN DE FIETSERS DIE DE MERGELLANDROUTE AANPAKTEN. ZE VONDEN 93 KM BLIJKBAAR WAT 30 KM EXTRA AAN. (RECHTS) HET WAASLAND WAS OOK NU WEER STERK VERTEGENWOORDIGD. STEFAN PEETERS HAD MEER DAN 30 WANDELAARS EN FIETSERS IN ZIJN BUS.

TE WEINIG EN BREIDDEN ER NOG EEN

(LINKS) VVB KALMTHOUT IS OOK EEN TROUWE DEELNEMER AAN DE WANDELTOCHTEN. (RECHTS) IN DE KANTINE HEERSTE ER EEN GEZELLIGE SFEER EN WERD ER HEEL WAT VLAAI, MAAR OOK BIER AAN DE MAN EN VROUW GEBRACHT.

Maar onze wandel- en fietsdag in Voeren is vooral een kennismaking met een van de mooiste, zo niet de mooiste streek van ons land. Een felbevochten stukje Vlaanderen dat we dank zij het toerisme hebben heroverd. Met onze jaarlijkse activiteit steken we de Voerenaars een hart onder de riem en steunen we hen op een plezante wijze. De talrijke vrijwilligers uit onze Limburgse VVB-afdelingen die zich hiervoor ieder jaar lang inzetten verdienen hiervoor een dikke pluim. Op naar de veertiende editie. We delen jullie zo snel mogelijk de datum mee. VERSLAG

2 nr. 6 - juni 2009

EN FOTO’S:

STEVEN VERGAUWEN


EEN

ZONDAG IN

ANTWERPEN

AAN DE

SCHELDEOEVERS

Elders in dit blad komt de geslaagde VVB-conventie inhoudelijk al ruimschoots aan bod. Op deze fotobladzijde proberen we ook visueel een beetje van de sfeer ter plaatse weer te geven. DE SPREKERS:

WILLY DE WAELE, BURGEMEESTER VAN LENNIK, EISTE HET RECHT OP POLITIEKE ONGEHOORZAAMHEID.

DIRK BRANKAER, BURGEMEESTER VAN OVERIJSE, IS BLIJ DAT VANDAAG VLAAMSE ONAFHANKELIJKHEID PUBLIEK BESPREEKBAAR IS.

PIETER BAUWENS HEKELDE DE MANIFESTATIE ONDER HET ATOMIUM EN RIEP DAAROM DÉ CONVENTIE UIT TOT FLANDRIA VOX.

PETER DE ROOVER BEKEEK DE POLITIEKE SITUATIE DOOR

ERIC DEFOORT MOCHT ALS VVB-VOORZITTER HET

EEN ECONOMISCHE BRIL EN WAARSCHUWDE VOOR

GESLAAGDE ORGELPUNT PLAATSEN: WIJ VRAGEN NIETS

PARIJSE INMENGING.

MAAR ONZE DAG KOMT!

EEN VROLIJKE NOOT MOCHT ER OOK ZIJN EN DAT WAS EEN TAAK DIE RAF COPPENS OP VOORBEELDIGE MANIER VERVULDE.

IN DE RAND: MICHAEL VAN DROOGENBROECK VAN HET VRT-NIEUWS KWAM VOORZITTER DEFOORT INTERVIEWEN. OF HET IS UITGEZONDEN, HEBBEN WE NIET KUNNEN CONTROLEREN.

ALS ALLES VEILIG EN ORDELIJK VERLIEP, WAS DAT IN GROTE MATE TE DANKEN AAN DE INZET VAN ONZE VRIENDEN VAN TAK DIE OOK VOOR DE NODIGE BEVLAGGING ZORGDEN.

FOTO’S: TIJL VERCAEMER

EN

MARC VAN

3 nr. 6 - juni 2009

DE

WOESTYNE


TIPS

VAN TOPLEDENWERVER

MARK:

“Z E

KOMEN HET NIET AAN JE DEUR VRAGEN ” Nieuwe leden werven, dat is een constante zorg. Mark Gabriëls uit Dilbeek weet waarover hij spreekt want dat hij al enkele jaren meedraait bovenaan onze lijst van verdienstelijke ledenwervers, is geen toeval maar een goed uitgekiende strategie. Om eventueel andere potentiële ledenwervers te inspireren, vroegen we Mark enkele tips. We kregen een uitleg van meer dan een uur waaruit we vooral deze wijsheid onthielden: “Ze komen niet aan je deur bellen met de vraag of ze lid mogen worden van de VVB”. Een van de stelregels van Mark is dat je nooit mensen contacteert via de telefoon. Dan word je gemakkelijk afgewezen. Persoonlijk contact is de boodschap en liefst door de mensen thuis te gaan bezoeken en over de VVB te gaan vertellen. Een belangrijk argument is, dat er buiten de Vlaamse Volksbeweging spijtig genoeg weinig alternatieven zijn om zich als Vlaming actief in te zetten. Handig is ook de diverse mogelijkheden van lidmaatschap uit te spelen: elektronisch lid, bijlid, studentlid. Een overschrijvingsformulier bij de hand hebben, is ook handig en kan de mensen sneller over de brug halen om een lidmaatschapsbijdrage te betalen. Als (bestuurs)lid van diverse verenigingen MARK GABRIËLS OP VERPLAATSING. volgt Mark nogal wat vergaderingen. Hij WIE NIET BUITENKOMT, WERFT IMMERS GEEN LEDEN. heeft (net als op zijn auto) op zijn agenda een grote VVB-zelfklever staan. Daarmee trekt hij al meteen de aandacht en maakt hij sommigen nieuwsgierig. Voorts is het belangrijk veel aanwezig te zijn op activiteiten allerhande. “Permanent op jacht zijn”, noemt Mark het. “En werken”. Onder dat “werken” verstaat Mark onder meer het organiseren van vlagcontroles. Rond 11 juli worden met de hulp van een ploegje helpers de meeste straten van Groot-Dilbeek gecontroleerd op de aanwezigheid van leeuwenvlaggen. Daar wordt een inventaris van bijgehouden. Wie op die lijst prijkt en nog geen VVB-lid is, mag binnen de kortste keren het bezoek verwachten van een vriendelijke praatvaar die maar al te graag alle voordelen van het VVB-lidmaatschap komt toelichten.

Ledenwervers 2009 aantal leden Mark Gabriëls (Dilbeek) 22 Secretariaat (Berchem) 12 Wilfried Windels (Bredene) 12 Michael Discart (Messelbroek) 8 Johan Laeremans (Grimbergen) 8 Luc Verstraete (Rumbeke) 7 Danielle Van Neck (Kalmthout) 5 Lode Van Dessel (Nijlen) 5 Annemie Marius (St-Andries) 5 Roger Deridder (Deurne) 3 Wilfried Van Looveren (Wommelgem) 3 Armand Rommelaere (Gavere) 3 Jean Pierre Dewijngaert (Bellegem) 3 Matthias Diependaele (Zottegem) 3 Lieven Asselman (Landen) 3 Guido Bulcke (Hooglede) 2 Bart De Meulenaer (Roeselare) 2 Wouter Verhaeghe (Bredene) 2 Peter Devriendt (St-Kruis-Brugge) 1 Peter De Roover (Mortsel) 1 Roger Van Poucke (Beersel) 1 Mon Miroen (Edegem) 1 Tom Hillen (Emblem) 1 Filip D’Hose (Overboelare) 1 Herman De Mulder (Gent) 1 Jan De Vogeleer (Gent) 1 Wart Van Schel (Wolvertem) 1 Erik Bruwiere (‘S Gravenwezel) 1 Rik Desmet (Wilrijk) 1 Herwig Van Onckelen (Antwerpen) 1 Dirk Neven (Hasselt) 1 Henri Jambon (Genk) 1 Walter Winkeler (Hasselt) 1 Joris De Kerpel (Zottegem) 1 Paul Vanstappen (Edegem) 1 Guido Gezel (Langdorp) 1 Greta Reymer (Edegem) 1 Guido Moons (Zaffelare) 1 Totaal 128

Schilderscentrum Jan De Vogeleer

VERFGROOTHANDEL Tel.: 09/227.80.90 4 nr. 6 - juni 2009

bvba


Erop uit... ANTWERPEN Noord-Zuid in de gezondheidszorg (dinsdag 2 juni, 19.30 uur, VVB Kalmthout) Dure Brusselse en Waalse ziekenhuizen? Verspilling van overheidsgeld? Is de huisarts Vlaams en het ziekenhuis Franstalig? Is de taalgrens een zorggrens? Spreker is Louis Ide, arts en specialist in de klinische biologie. Inkom: 2 euro. Parochiezaal ‘t Centrum, Heidestatieplein 8, 2920 Heide (Kalmthout) Info: Danielle Van Neck (danielle.vanneck@vvb.org) 0497 307 408 Juke-box avond (zaterdag 27 juni, 20 uur, VK Den Titlawit) Huize Machteld, Gilliam 8, 2280 Grobbendonk Info: Guido Somers (guido.somers@telenet.be) 0486 43 80 01

BRUSSEL

EN

GENTSCHE DRAAK WINT VIERDE VVB-QUIZ Na een spannende strijd die met slechts één puntje verschil werd beslecht, heeft De Gentsche Draak de vierde editie van de VVB-quiz gewonnen. Huguette Ingelaere, Jan De Vogeleer en Steven Temmerman worstelden zich het succesrijkst door de boeiende, snelle en bij momenten ook politiek incorrecte quiz die Francis Van den Eynde, winnaar van de vorige editie, had samengesteld. Verdienstelijkste verliezers waren VVBSuper+ (de ploeg rond stafmedewerkers Steven en Jo) en 1302 van VVB Kortrijk.

VLAAMS-BRABANT

Dag van het park (zondag 31 mei, 13 uur, VVB Ternat i.s.m. met gemeente) Diverse activiteiten rond het park. Vooraf, om 11 uur : akkerwandeling met Natuurpunt. Om 13 uur: opening van het park door de burgemeester, optreden van Musikalo, picknick. Om 14.45 uur: educatief spel en om 17 uur muzikaal optreden. Kasteel Kruikenburg Dreef, 174 Ternat Info: Bert De Grez (degrez.b@telenet.be) 02 582 84 82 Tweedehands boeken- en platenbeurs (vrijdag 26 juni tot dinsdag 30 juni, VVB Grimbergen) Voor de achtentwintigste keer liggen er tienduizenden tweedehandse boeken en enkele duizenden platen en cd’s te wachten op liefhebbers. Vrijdag 26 juni is er van 18 tot 22 uur een voorverkoop van 10 000 boeken. Zaterdag 27 juni (9 tot 20 uur) en zondag 28 juni (10 tot 18 uur) gaat de eigenlijke verkoop door van meer dan 40 000 boeken en platen. Maandag 29 juni en dinsdag 30 juni, telkens van 14 tot 20 uur, is er een naverkoop met extra voordelige prijzen. Cultureel Centrum, Gemeenteplein, 1853 Strombeek-Bever Info: Johan Laeremans (johan.laeremans@vvb.org) 02 269 48 84

OOST-VLAANDEREN Gezinswandeltocht en wijngaardbezoek (zondag 21 juni, 14.30 uur, VVB Denderleeuw) Om 15 uur start de wandeling doorheen Vlaams-Brabant (Strijtem) richting wijngaard (5.5 km). • Vanaf 16.30 uur geeft dewijnboer uitleg over de aanplanting en verwerking van de druiven.Daarna wandeling terug en aansluitend een klederbezoek en een boerenboterham met mogelijkheid tot het proeven van wijn. Samenkomst: Café De Vlaamse Leeuw, Dorp Denderleeuw, 9470 Denderleeuw Info: Patrick Deboever (patrick.deboever@vvb.org) 0475 39 26 90 Zomerwandeling Assenede (zondag 28 juni, 14 uur, VKK Sluizeken-Muide) Fluvial, Neuseplein, 9000 Gent Info: Huguette De Bleecker-Ingelaere (huguette.ingelaere@telenet.be) 09 225 64 87

WEST-VLAANDEREN Frans-Vlaanderen. (zondag 14 juni, 9 uur, VVB Veurne-Westkust) Uitstap onder leiding van Rik Sohier. Voordeur college, K. Coggelaan 8, 8630 Veurne Info: Jan Ghyselen (veurne.westkust@vvb.org) 058 31 13 00

bvba

Lieven Asselman tel. 0497 43 42 64 fax 02 460 52 07

lieven@laprinting.be www.laprinting.be

WIL JE DAT JE ACTIVITEITEN IN DEZE KALENDER WORDEN OPGENOMEN, GEEF ZE DAN TIJDIG DOOR Het julinummer van Doorbraak is klaar op 18 juni. Teksten uiterlijk op het secretariaat op 10 juni! Vermeld steeds kort: aard van de activiteit, datum, plaats, aanvangsuur, eventuele toegangsprijs.

5 nr. 6 - juni 2009


Indoor Karting Antwerpen Noorderlaan 95 a, 2030 Antwerpen. tel 03/541.43.43. fax 03/541.05.25. info@indoorkartingantwerpen.be www.indoorkartingantwerpen.be Volwassenen & kinderen • Verenigingen • Bedrijven Personeelsfeesten • Teambuilding • Vergaderzalen • Geschenkencheques

Van maandag tot vrijdag: 14.00 tot 24.00 uur. Zaterdag en zondag: 11.00 tot 24.00 uur.

8 nr. 6 - juni 2009

Binnendoor is de gratis ledenkatern van de Vlaamse Volksbeweging vzw. Verschijnt maandelijks (niet in augustus). Hoofdredacteur: Karel Adams (niet voor de Taktivist) Eindredactie en redactiesecretariaat: Marc Van de Woestyne Redactieadres: Passendalestraat 1A, 2600 Berchem. Tel 03 366 18 50 - Fax 03 366 60 45 - e-post: secretariaat@vvb.org. Lidmaatschap van de VVB: 18 euro. Bijlid (voor verwanten onder hetzelfde dak): 5 euro. Elektronisch lid (Doorbraak via e-post): 10 euro. Studentlid (Doorbraak via e-post): 3 euro. Bijdrage kan worden gestort op rekening 409-9521741-71 van Vlaamse Volksbeweging met vermelding van gewenst lidmaatschap. Giften vanaf 30 euro zijn fiscaal aftrekbaar via steunrekening 409-9563981-19 van de Vlaamse Volksbeweging. De Vlaamse Volksbeweging vzw onderschrijft de code van ethische fondsenwerving. Betaalt u vanuit het buitenland lidgeld (30 euro) of steun? Vermeld dan bij storting op het hierbovenvermeld rekeningnummer het IBAN-nummer BE49 4099 5217 4171 (Bank identificatiecode van KBC-bank = KREDBEBB) Verantwoordelijke uitgever: Pieter Bauwens, M. De Smetstraat 12 - 9308 Hofstade

2009_06_binnendoor  

Nauwelijks nog één week rest om actie te voeren in het raam van de nakende ver- kiezingen. Voor wie nog ideeën zou nodig hebben: enkele VVB’...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you