Page 1

Ledenblad van de Vlaamse Volksbeweging - Taal-Aktie-Komitee

Binnendoor

De kortste weg naar onafhankelijkheid.

CONCREET

BARSTEN,

VVB VERNIEUWT WEBSTEK

NIET BUIGEN!

9 mei 2004: een succesvolle betoging in Halle. De burgemeesters van HalleVilvoorde, gesteund door hun bevolking en een springlevende Vlaamse beweging, konden de loze beloftes, discriminatie en overtreding van de grondwet niet langer verduren. Toch moesten ze nog even geduld beoefenen, want er waren verkiezingen in het vooruitzicht. Maar tegen het eind van het jaar (2004) zou aan hun rechtmatige eisen worden tegemoet gekomen. 10 maart 2005: een indrukwekkende meeting in Overijse. We vormden een Vlaams front, met onze Vlaamse politici op de eerste rij. “Splits Brussel-HalleVilvoorde onverwijld en zonder enige prijs” was de leuze. De volledige geschiedenis zal ik jullie besparen. Op onze webstek www.vvb.org vinden jullie toespraken, perscommentaren en een overzichtspresentatie met klank en beeld. Maar wat is het resultaat van dit alles? Voor Pasen is men te biechten gegaan, maar met Pasen is het vakantie. Welk konijn uit Verhofstadts hoed zal verrijzen weet ik op dit ogenblik nog niet. We houden de druk op de ketel, maar “zonder prijs”, dat kennen onze Zuiderburen niet. Dat zijn ze niet gewoon. Na jaren lange verslaving aan “transfers” willen ze enkel meer. Zij kunnen niet buigen, zij willen niet buigen. Onze erevoorzitter Guido Moons deed echter in Overijse ook een passionele oproep tot ons: “Nie pleujen!” Wij mogen inderdaad niet plooien. Als onze Vlaamse verkozenen een beetje zelfrespect hebben, kunnen zij niet plooien. Met de bevolking, de grondwet, de rechtbank en het recht aan hun kant kunnen zij zelfs niet een heel klein beetje buigen en toegeven, hoe schamper de media daar ook mogen over doen en hoe jammer zij het ook mogen vinden dat Verhofstadt II geen stand houdt of dat het land niet meer te besturen is. Volgens Luc Van Den Brande blijven alle essentiële dossiers in de federale regering nu ook al liggen. Vrienden, het zal “barsten” worden, het moet “barsten” worden, beter vandaag dan morgen. Zowel Vlaanderen als Wallonië zullen daar beter van worden. Vlamingen en Franstaligen, zowel diegenen in Voeren als diegenen in “de Rand”, zullen dan niet enkel met zekerheid weten in welk land ze wonen. Ze zullen ook hun land, aangepast aan hun specifieke problemen, kunnen besturen. Enkel zo kan men bereiken dat onze Vlaamse welvaart voor de komende generaties behouden blijft. Enkel zo kan men bereiken dat Wallonië, eventueel bijgestaan door structurele, resultaatsverbonden Europese en Vlaamse hulp, van zijn verslaving herstelt en zelf een gezonde economie opbouwt. Enkel het barsten van de veel te beklemmende eierschaal maakt verdere ontwikkeling van het prachtig geel-zwarte kuiken en zijn pronkerig geel-rode broertje mogelijk. Rita De Bont Voorzitter VVB

Voor de VVB is 1 mei 2005 de lanceringsdatum van een volledig vernieuwde webstek. Met de nieuwe webstek hebben we niet alleen gekozen voor een frisse en nieuwe opmaak, maar implementeren we meteen een nieuw softwareplatform dat het mogelijk maakt om met velen aan onze webstek te kunnen werken. De grootste nieuwigheid op de webstek is alvast het “actueel”-onderdeel, waar we regelmatig de VVB-kijk op de wereld en de politieke actualiteit zullen plaatsen. Over enkele maanden wordt dat dan weer omgezet in een nieuwe publicatie: een VVB-ezine dat op grote schaal zal worden verspreid in Vlaanderen. De VVB-stek is nu al de drukst bezochte webstek uit de Vlaamse Beweging. Met gemiddeld 950 bezoekers per dag zijn we zeker niet ontevreden. Maar we hebben de ambitie om dat tegen eind 2006 te verdubbelen. Met de nieuwe lay-out, de inhoud die regelmatiger zal worden bijgewerkt en het nieuwe ezine moet dat zeker haalbaar worden. Kom dus gerust eens langs op het oude vertrouwde adres: http://www.vvb.org.

TRENDBREUK

IN

VOEREN

Voor de inmiddels al negende keer trekt de Vlaamse Volksbeweging naar Voeren om er te wandelen of te fietsen. We zullen er letterlijke nieuwe paden betreden. Omdat de nieuw te ontdekken wandelpaden in de omgeving van onze traditionele vertrekplaats uitgeput zijn, heeft het Limburgse VVB-bestuur samen met VVV-voorzitter Guido Sweron een nieuw systeem uitgewerkt. lees p. 3 voor alle details

1 nr.5 - mei 2005


Binnendoor

VLAANDERENS

MOOISTE WAS WEER EEN FEEST

Zonder lyrisch te willen worden of in overdrijvingen te vervallen, kunnen we ook deze keer weer zeggen dat onze bevlaggingsactie gedurende de jongste editie van de Ronde van Vlaanderen zondermeer een succes was. Van de start tot de aankomst, bij elke doortocht en op elke heuvel, prominent aanwezig zijn, meer dan 23.000 vlagjes uitdelen... Wie doet het ons na? Wie toont het ware gelaat van Vlaanderen, onze vrienden van Vl2 niet te na gesproken, op een dergelijke manier aan een dikke 45 miljoen toeschouwers?

doen. Zo was het voor eerst sinds jaren zeer moeilijk om alle heuvels bemand/bevrouwd te krijgen. Vermoedelijk is dit te wijten aan een aantal factoren (ziekte, vakantie...) waar niemand vat op heeft. We moeten er ons echter voor hoeden om niet te vervallen in een soort van ‘hangmatsyndroom’ waarbij we er vanuit gaat dat alles wel vanzelf zal lopen en dat de anderen wel de kastanjes uit het vuur zullen halen. Laat ons niet vergeten dat onze tegenstanders - denken we in dit verband alleen al maar aan het VLAAMSE LEEUWENVLAGGEN VORMEN EEN EREHAAG VOOR DE RENNERS. TOT VER IN HET eerste (en laatste ?) optreden BUITENLAND WORDEN DIE INSPANNINGEN OPGEMERKT EN BEWONDERD. van een aantal vertegenwoorBovendien werd het met de digers van B+ op de Muur En ja, achteraf was er ook nu weer tijd en federale politie gesloten samenwerkingniets liever zouden hebben. Gelukkig waren plaats voor een natje en een droogje in het sprotocol over het algemeen zeer goed er onze vrienden van Vl2 nog om - ere wie Vlaams Huis van Geraardsbergen. Gezien opgevolgd. In die mate zelfs dat we achterere toekomt - ons met raad en daad bij te het weer hadden velen aanwezigen zelfs zin af felicitaties ontvingen van de bevoegde staan en de gaten op te vullen. in meer dan één glaasje. Bovendien konden politiediensten. Niet alle wetsdienaars zijn alle aanwezigen, alleen al door de omvang ons blijkbaar even goed gezind maar met Maar laten we eindigen met een positieve van de aanwezige voorraad, hun buikje de overgrote meerderheid valt duidelijk noot. Traditiegetrouw past het om ook nu rond eten met verse mattetaarten. goed samen te werken. Ook dit is dus voor weer alle vrijwilligers, gaande van de herhaling vatbaar. De winnaar mocht er trouwens ook zijn. Tom Boonen, een jonge, sympathieke, nietonknappe verschijning. Een betere vertegenwoordiger kan een volk zich toch moeilijk inbeelden?

NIEUW: VLAAMSE

Tot zover het positieve gedeelte. Want bij deze editie moeten er ook enkele kanttekeningen worden geplaatst. Het is niet altijd even makkelijk om de hand in eigen boezem te steken maar het moet. We mogen de waarheid immers geen geweld aan

“beschutte werkplaats”, over de vlaggers tot de sponsors en leveranciers, een welgemeend en hartelijk ‘dankuwel’ te zeggen. Tot volgend jaar! T.

RONDE VAN BOONEN

TRUITJES

IS NATIONAAL FEEST

Langs het parkoers van de Ronde van Vlaanderen waren ze voor het eerst prominent in beeld: de Vlaamse wielertruitjes. Het initiatief komt van Vl2 dat bovenop de bevlagginsacties de Vlaamse kleuren ook bij de wielertoeristen wil introduceren.

“Het is een ritus, een nationaal feest van een volk dat trots is op zijn eigen identiteit.” Het zijn niet onze woorden maar die van een zekere Nino Minolti.

De (uiteraard) zwart-gele truitjes kosten 48 euro en zijn beschikbaar in diverse maten, gaande van L (borstomtrek 106 cm) tot XXXXL voor fietsers met een tors van 122 cm.

De man is journalist bij de gezaghebbende Italiaanse “La Gazetta dello Sport” en schreef vol bewondering over onze Ronde van Vlaanderen “die voor de Vlamingen veel meer is dan een wielerkoers”.

Bestellen kan op het VVB-secretariaat. De truitjes zijn ook verkrijgbaar bij Fietsen Minjauw, C. Buyssestraat 39, 9850 Nevele en Hermes Rijwielen, Veldbloemstraat 55, 2640 Mortsel.

We kennen Minolti niet maar we willen hem alvast gelukwensen voor zijn wijze woorden en zijn klare kijk.

2 nr.5 - mei 2005

MET

WIELERTRUITJES SNIJDT

ANDER SEGMENT AAN.

VLAANDEREN VLAGT

EEN


Binnendoor

NAAR VOEREN,

MAAR NU COMPLEET ANDERS

Op zaterdag 21 mei trekt de VVB voor de negende keer naar Voeren. Niet meer om te betogen zoals in de jaren 1970 en 1980, maar wel om te wandelen en te fietsen. Op die manier tonen we onze blijvende aandacht voor dit prachtig stukje Vlaanderen en steken we als VVB’ers de lokale bevolking een hart onder de Vlaamse riem. Het is een toeristische tactiek die haar vruchten afwerpt, nu de gemeente voor het eerst sinds mensenheugenis wordt bestuurd door een Vlaamse meerderheid. Na de achtste editie stak het Limburgse bestuur de koppen bijeen en samen met VVV-voorzitter Guido Sweron werkte het een nieuw concept uit. De bijeenkomstplaats blijft dezelfde: de kantine van SKMoelingen-Voeren langs de Berneauweg in ‘s Gravenvoeren. Niet alleen is deze locatie gemakkelijk bereikbaar maar er is ook heel veel parkeergelegenheid en bovendien beschikken we er over een prima accommodatie om iedereen goed te ontvangen. Maar na drie jaar zijn nieuw te ontdekken wandelwegen in de omgeving quasi uitgeput. Daarom werken we dit jaar met bussen die de wandelaars van de kantine naar hun vertrekplaats brengen.

DE 5 WANDELINGEN 1. Eén wandeling (5,5 km) start en vertrekt aan de kantine en brengt je in en rond ‘s Gravenvoeren. 2. Wandeling 2 (6 km) start in SintMartens-Voeren (café Splendid) en brengt je langs het natuurgebied Altenbroek en ‘s Gravenvoeren naar de kantine. 3. Wandeling 3 (11,5 km) start in de wijk De Veurs (herberg van Jetteke waar je van een overheerlijke sleedoorndrank kan genieten), loopt via Sint-Pieters-Voeren (de Commanderij en de forellenkwekerij) naar het parcours van wandeling 2. 4. Wandeling 4 (15,5 km) heeft als startplaats Teuven (kerk). Via het Veursbos kom je bij de startplaats van wandeling 3. 5. Wandeling 5 (28 km) is voor de gedreven wandelaar. We verkennen voor het eerst de Plat-Dietse streek. De startplaats is de abdij van de Sint-Jozefskliniek in Chapelle bij Moresnet. Langs land- en boswegen bereiken we Obsinnich en Sinnich om in Teuven aan de startplaats van wandeling 4 uit te komen. Overal langs het parcours vind je eetgelegenheden aangesloten bij de plaatselijke VVV. Je vindt ze ook terug op de plannetjes

MET DE BUS NAAR VOEREN

en de wegbeschrijving die je meekrijgt. Daarom is er vanaf dit jaar geen warme maaltijd meer voorzien in de kantine. We opteren voor contacten met de lokale middenstand. In de kantine kan je wel genieten van overheerlijke vlaaien, soep, broodjes en uiteraard een ruim assortiment (streek)bieren. Tussen 17 en 17.30 uur is er de traditionele zangstonde. Ambiance is verzekerd.

MET DE BUS NAAR JE STARTPLAATS Wie wandeling 2, 3, 4 of 5 verkiest, wordt met een bus naar de startplaats gebracht. Het uurschema ziet er als volgt uit: X = bus rijdt O = bus rijdt niet 10.30 11.00 11.30 12.00 13.00 14.00

Bus Bus Bus Bus Bus Bus

1 2 1 2 1 2

Wandeling 2 6 km St-Martens-Voeren X X X X X X

Dankzij de steun van de provinciale besturen van Antwerpen en Oost-Vlaanderen leggen we twee bussen in die wandelaars en fietsers naar Voeren brengen en dit voor de spotprijs van € 5. bus 1: 7.30 uur Kerk Beke (Waarschoot), 8.15 uur Gent (P&R-parking Gentbrugge onder viaduct E17), 8.45 uur Zottegem (‘t Vosken van Oombergen), 9 uur Mere (oprit E40 Brussel). bus 2: 7.45 uur Sint-Niklaas (Hotel Serwir), 8.15 uur Antwerpen (Crown Plaza Hotel).

MET HET OPENBAAR VERVOER NAAR VOEREN Dank zij De Lijn is Voeren nu ook dagelijks met het openbaar vervoer bereikbaar. Je neemt de trein naar Wezet-Visé. In dat station neem je de trap tot op de brug over de Maas en steek je de brugweg over. De halte naar Voeren ligt op de brug recht tegenover

Wandeling 3 11,5 km De Veurs X X X X X X

FIETSEN De fietsers bieden we twee bewegwijzerde routes aan. De vlakke Maasdalroute (26 km + 5 km verbindingsweg) die je onder meer naar Maastricht brengt en de stevige Kastelenroute (68 km + 10 km verbindingsweg). Wie zelf geen fiets meebrengt, kan bij rijwielverhuur Freddy Pinckers, Hoogstraat 266, 3798 ‘s Gravenvoeren (1 km van de startplaats) een fiets huren. Best vooraf reserveren op nummer 04 381 23 62 of epost pinckers.freddy@skynet.be.

DE STARTPLAATS De prachtige nieuwe kantine van SK Moelingen ligt (NIET in Moelingen maar wel) langs de Berneauweg in ‘s Gravenvoeren. Wie vanuit Wezet-Visé komt, rijdt langs het terrein. Wie over Moelingen naar ‘s Gravenvoeren rijdt, slaat ter hoogte van de het Q8-tankstation (Renaultgarage) rechts af. Bij de volgende splitsing (kapel) kies je de rechterzijde. Er is een zeer ruim parkeerterrein, er is plaats voor zwerfwagens en eventueel beslijkte fietsers kunnen er een douche nemen.

Wandeling 4 15,5 km Teuven X X X X X X

Wandeling 5 28 km Chapelle X X X X O O

het station. (Dus NIET de wegwijzers naar de bussen van de TEC volgen). Op zaterdag 21 mei is er een bus om 9.46 uur, 11.46 uur en 13.46 uur richting Voeren. Tien minuten later ben je aan de provinciale school. Van daar uit ben je in twee minuten aan de startplaats.

WAARVOOR INSCHRIJVEN? Uiteraard voor de bussen vanuit Antwerpen en Oost-Vlaanderen (€ 5). Maar ook voor de wandelingen is het voordeliger om vooraf in te schrijven (€ 2,5 in plaats van € 3). Inschrijven kan tot vrijdag 13 mei via het VVB-secretariaat (Passendalestraat 1a, 2600 Berchem, tel. 03 320 06 30, fax 03 366 60 45, e-post secretariaat@vvb.org). Het verschuldigde bedrag stort je op rekening van VVB-actie 409-9563981-19 met als vermelding “Voeren bus + opstapplaats” en/of “Voeren wandeling (of fiets)”.

3 nr.5 - mei 2005


Binnendoor KAMPIOEN

LEDENWERVING

GEWOON

2004 ACHIEL LUYTEN

VVB

ZEGGEN WAAR HET OP SLAAT

In onze reeks over de beste drie ledenwervers van 2004 is het eindelijk de beurt aan onze topledenwerver, Achiel Luyten. Hij woont in Westerlo en daar is niets verkeerd aan al zou hij op zijn visitekaartjes wel liever een ander adres zien staan dan de Koning Leopoldlaan... Op onze vraag wat zijn motivatie is om zoveel leden te werven (voor de goede orde: het waren er niet minder dan dertig) kan deze sympathieke oud-leraar ons in feite weinig meer vertellen dan dat hij zich volledig in de door de VVB gepropageerde autonomiegedachte kan vinden. Dit is in feite de motor achter de inzet van Achiel. Ook de door ons georganiseerde manifestaties (betoging Halle, meeting Overijse, symboliekactie Ronde van Vlaanderen) dragen zijn goedkeuring weg. Zolang de VVB deze koers aanhoudt, zullen we op zijn steun blijven rekenen en wil hij voor het nog steeds toenemend ledenaantal blijven zorgen. Achiel is trouwens al een hele poos in de Vlaamse Beweging actief. Wie bijvoorbeeld een bezoekje brengt aan de IJzertoren zal kunnen vaststellen dat er in de panoramazaal ook een tegeltje hangt van de familie Luyten.

JOBSTUDENT PROGRAMMEUR Voor de programmatie van een databanktoepassing zoekt de VVB deze zomer een programmeur-jobstudent. Studie- of werkervaring met een programmeertaal voor pc of Linux (Visual Basic, Perl, PHP...) en basiskennis van SQL zijn vereist. Flexibele werkuren tussen juni en oktober.

ACHIEL LUYTEN OVERTUIGDE VORIG JAAR VLAMINGEN OM VVB-LID TE WORDEN.

Voor meer informatie neem je contact met Dirk Laeremans (dirk.laeremans@vvb.org).

DERTIG

Wat voor een wervingstips heeft deze, met het radicale Vlaams-nationale gedachtegoed doordesemde, man nog voor ons in petto? Geen enkele tenzij misschien deze: wees op zoveel mogelijk manifestaties aanwezig, zorg dat de mensen je kennen en ga heel gericht te werk. Dat is de grootste kans op succes. Intussen is Achiel al opnieuw op ronde in Westerlo en wijde omgeving. Zijn naam prijkt alweer in de lijst van verdienstelijke ledenwervers. Benieuwd hoe hoog hij dit jaar zal eindigen. T.

FLANDERSONLINE START MET ENGELSTALIGE NIEUWSBRIEF Na de start van onze webstek flandersonline.org vorig jaar, zijn we deze maand van start gegaan met een Engelstalig ezine. Flandersonline news geeft elke veertien dagen een overzicht van het jongste politieke en ander nieuws uit Vlaanderen. Steven Temmerman (VVB-Gent) tekent daarbij verantwoordelijk voor de inhoud.

MEETING

Neem gerust een abonnement of schrijf je buitenlandse vrienden in op http://www.flandersonline.org.

LEVERT MUNTCOLLECTIE OP

De deelnemers aan de meeting in Overijse reageerden bijzonder gul toen de VVBbestuursleden met de emmertjes rondgingen. Bij het tellen van de inhoud bleek dat de Vlaamse bewegers meer op zak plegen te hebben dan enkel maar euro’s. We konden meteen de basis leggen voor een numismatische collectie met een of meerdere stukken van 20 Belgische frank, 2 new pence en 1 penny uit het Verenigd Koninkrijk, 500 Italiaanse lire, 100 Portugese escudos,

4 nr.5 - mei 2005

ZOEKT

10 Franse frank, 100 Griekse drachmen, 20 Mexicaanse centavos en 2 Poolse grosse. Andere gulle gevers vergisten zich allicht toen ze een parkeermunt van de stad Leuven, een drankjeton van de Ancienne Belgique of een jeton voor een winkelkarretje van Delhaize in de emmertjes wierpen. Ooit zouden we die dingen misschien nog kunnen gebruiken, wat niet kan worden gezegd van de platte easytab-batterij.

VVB ving ledenwer aantal leden Secretariaat (Berchem) 30 Mark Gabriëls (Dilbeek) 11 Johan Laeremans (Grimbergen) 9 Albert Leenaerts (Schoten) 7 Patrick Deboever (Denderleeuw), Jan Destrijcker (Itterbeek), Dirk Ruebens (Sint-Amandsberg), Jan sr Van Esbroeck (Kalmthout), Chris Corbeels (Asse) 5 Jaak De Muynck (Eeklo), Servaas De Vylder (Ekeren), Achiel Luyten (Westerlo), Paul Vanstappen (Edegem), Herman Van Bever (Nieuwerkerken) 4 Matthias Diependaele (Zottegem), Jaak Neirynck (Mariakerke) 3 Walter Winnock (Veurne), Guido Dumont (Mere), David Vits (Etterbeek), Lieve Van den Berghe (Vorselaar), Joris De Kerpel (Zwalm), Hilde Van Echelpoel (Mechelen), Helmar Pelfrene (Kontich), Sabine Deschryver (Veurne), Luk Dekeyser (Bazel) 2 Patrick Crabbe (Gits), Peter Logghe (Roeselare), Flor Van Reeth (Niel), Theo Vranken (Maasmechelen), Alexander Deheusch (Niel), Bert Dekeyzer (Izegem), Björn Roose (Ichtegem), Renaat Van Beeck (Berchem), Karel Van Canegem (Geel), Dirk Laeremans (DUBLIN 18), Lode Verstrepen (Willebroek), Robert Baeyens (Ottergem), Mieke Delanghe (Gent), Willy De Meyer (Zomergem), Jean-Pierre Dewijngaert (Bellegem), Jeanne Rombouts (Turnhout), Oscar Colle (Gent), Sigrid Cauwenbergh (Mechelen), Norbert Danhieux (Onze Lieve Vrouw Lomb), Pieter Bauwens (Hofstade), Luk Lemmens (Wilrijk), Rik Desmet (Wilrijk), Erik Cloodts (‘S Gravenwezel), Karl Geens (Rijkevorsel), Kris Vergult (St-Niklaas) 1 Totaal 151


Binnendoor

EROP

UIT...

NATIONAAL Negende fiets- en wandeldag Voeren. (21 mei 2005, 10 uur, VVB Nationaal) Goed weer werd al besteld door de organisatie van VVB-Limburg i.s.m. VVV Voerstreek en VVB-nationaal! Voetbalkantine Weg Berneau 8801 Z, 3798 ‘S Gravenvoeren Info: Secretariaat 03 366 18 50

ANTWERPEN Jurgen Verstrepen. (17 mei 2005, 20 uur, VVB Zuiderkempen) Gespreksavond met Jurgen Verstrepen, Vlaams volksvertegenwoordiger. De man die werd verbannen uit radio en televisie is een voorvechter van de vrije meningsuiting en gaat geen enkel gespreksthema uit de weg. De Klein Hoek,Drijhoek 191; 2440 Geel Info: Lieve Van den Berghe 014 50 17 85

Geschiedenis van de Vlaamse Literatuur (4 juni 2005, 13 uur, VVB Gent-Noord) Uitstap met bezoek aan de permanente tentoonstelling van het AMVC Letterenhuis te Antwerpen. Inschrijving verplicht. Samenkomst aan het SintPietersstation te Gent. Vertrek trein Gent-Antwerpen 13.05 u. (Gent Dampoort 13.13 u.) Deelnameprijs AMVC Antwerpen Minderbroedersstraat 82 2000 Antwerpen Info: Jaak Neirynck 0497 445 556 Geleide wandeling in de Ster. (5 juni 2005, 09 uur, VK Gebroeders Van Raemdonck) De Ster recreatiepark, 9100 Sint-Niklaas Info: Willy De Sterck 03 776 82 19

WEST-VLAANDEREN Uitstap naar Frans-Vlaanderen (22 mei 2005, 08.30, VVB Veurne-Westkust) programma volgt Hoofdingang (parking) College K. Coggelaan, 8630 Veurne Info: Jan Ghyselen 058 31 13 00

DRAAK

De repressie. (27 mei 2005, 20 uur, VVB HEKLA) Voordracht door Oswald Van Ooteghem, ere-volksvertegenwoordiger, over de na-oorlogse repressie 1944-1950. ‘t Centrum Strijdersstraat 35, 2650 Edegem Info: Luc Van den Weygaert 0477 93 52 94

WAAKT OVER TAALGEBRUIK IN GENT

Historisch Turnhout. (8 juni 2005, 20 uur, VK Turnhout) Gesprek met Gui Van Gorp, gewezen Turnhoutenaar. CC De Warande (Keldercafé), Warandestraat, 2300 Turnhout Info: Klara Hertogs 014 72 45 79

Wie in Gent het Nederlands negeert, wordt door De Draak op de vingers getikt; wie zijn best doet om het gebruik van het Nederlands te bevorderen, wordt geloofd en soms ook beloond. Wat De Draak het voorbije decennium verwezenlijkte, is te zien in de stadsbibliotheek.

BRUSSEL

EN

VLAAMS-BRABANT

Optimisme en pessimisme in België, Vlaanderen en Europa. (3 mei 2005, 20 uur, VVB Grimbergen) Gespreksavond met Herman Van Rompuy, volksvertegenwoordiger en gewezen vice- eerste minister. Aansluitend receptie en mogelijkheid tot aanschaf van een gesigneerd exemplaar van het jongste boek van de spreker, “Dagboek van een vijftiger”. Toegangsprijs: 3 euro Ostzaal abdij Grimbergen, Abdijstraat, 1850 Grimbergen Info: Johan Laeremans 02 269 48 84 Kroegentocht (6 mei 2005, 20 uur, VVB Jong-Brussel) Cafe De Monk St-Katelijnestr 42, 1000 Brussel Info: David Vits 0474 79 29 30 Meer info op http://brussel.vvb.org.

LIMBURG De uitdaging voor Vlaanderen in de 21ste eeuw. (13 mei 2005, 20 uur, VVB Genk & Bilzen) Voordracht door senator Hugo Coveliers. Gratis toegang. De Slagmolen, Slagmolenweg 76, 3600 Genk Info: Ivo Coninx

OOST-VLAANDEREN Gezinsfietstocht (01 mei 2005, 9.30 uur, VVB Gent-Zuid) Fietstocht voor het hele gezin met een vleugje cultuur. Door de Scheldevallei naar Gavere. i.s.m Davidsfonds Leiekant Vertrek aan de tramtunnel van het Sint-Pietersstation, 9000 Gent Info: Patrick Verbeke 09 222 04 15 VVB Gent ontvang gouverneur André Denys (1 juni 2005, 20 uur, VVB GentNoord en VVB Gent-Zuid) Spreekbeurt door Provinciegouverneur André Denys over “Het nut en de rol van de provincie vandaag.” VVB Gent-Zuid, VVB Gent-Noord i.s.m. Davidsfonds Leiekant. Gent August De Schryverzaal, Sint-Bavohumaniora, Reep Gent Info: Herman De Mulder 09 329 04 56 Pinksterenfietstocht. (16 mei 2005, 14 uur, VK Gebroeders Van Raemdonck) Fietstocht in het Waasland. Steenstraete, Nieuwstraat 86, 9100 St-Niklaas Info: Stefan Peeters 03 777 09 11 Wandel- en fietsdag te Voeren (21 mei 2005, 8 uur, VVB Gent-Noord) Negende VVB wandel- en fietsdag door Voeren en de Plat-Dietse streek. Vertrek bus: 8.15 u P+R parking viaduct Gentbrugge. Prijs 5 euro. Verplicht inschrijven via secretariaat VVB tel 03 366 18 50 of secretariaat@vvb.org Voeren Info: Steven Vergauwen 09 329 82 15 Meer info op http://www.vvb.org.

Toen in de middeleeuwen het Latijn als bestuurstaal werd vervangen door een andere taal, kozen de burgers hier vanzelfsprekend hun moedertaal, het Nederlands. Sindsdien zijn zowat alle gemeenteverslagen in het Nederlands opgesteld. Gent deed dat onmiddellijk na 1302. De Draak - Vlaams Overleg Gent deelt die zorg voor het Nederlands ook vandaag. Het is een feitelijke vereniging met 25 lidverenigingen die bezorgd zijn om het Nederlandstalige karakter van Gent. Het overkoepelend orgaan richt zich over alle partijpolitieke, ideologische en filosofische beschouwingen heen tot iedereen die de eigen aard wil beschermen en bevorderen. De Draak organiseert onder meer briefschrijfacties naar bedrijven en openbare besturen om te vragen de taalwetten na te leven. Elk jaar reikt De Draak de trofee “De Gouden Draak” uit ter bekroning van de middenstanders die kiezen voor een originele Nederlandse benaming voor hun zaak. “De Orde van de Gentse Draak” beloont een persoon, een vereniging of een instelling die zich op een bijzondere wijze verdienstelijk maakt voor de promotie van de Vlaamse eigenheid in de ruimste zin. Nu ze haar tiende werkjaar afrondt, toont De Draak in de Gentse stadsbibliotheek haar activiteiten. Deze tentoonstelling loopt tot 6 juni, elke dag van 10 tot 19 uur (vrijdag en zaterdag 17 uur). Geleide bezoeken zijn mogelijk na afspraak met De Draak, Jovastraat 8, 9050 Gentbrugge, 09 231 55 17. Meer info ook via www.dedraak.centerall.com

WIL

JE DAT JE ACTIVITEITEN IN DEZE KALENDER

WORDEN OPGENOMEN, GEEF ZE DAN TIJDIG DOOR

Het meinummer van Doorbraak is klaar op 18 mei. Teksten uiterlijk op het secretariaat op dinsdag 10 mei! Vermeld steeds kort: aard van de activiteit, datum, plaats, aanvangsuur, eventuele toegangsprijs.

5 nr.5 - mei 2005


Secessie

Apotheek Antverpia Bandagist

Kwartaalblad voor de Studie van Separatisme en Directe Democratie Antwerpen Berchem Edegem Hove Mortsel Mechelen Merksem

Een uitgave van het Mia Brans Instituut Lemméstraat 3 2018 Antwerpen

Nationalestr. 150 Fruithoflaan 8-10 St Goriksplein 4

 03 / 237.45.25  03 / 230.61.86  03 / 457.27.24

Boechoutsest. 13 Statielei 18 H Consciencestr 34 Lambrechtshoekenl. 258

 03 / 455 94 61  03 / 449.96.61  015 / 43.26.46  03 / 645.29.33

Erkend door RIZIV Thuisgezondheidszorg - Verkoop - Verhuur

verantwoordelijke uitgever: Dr. Alexandra Colen hoofdredacteur: Mr. Paul Belien

www.secessie.nu

Vraag een proefnummer

Schilderscentrum

Meer info: www.vnj.org herwig@vnj.org Verbondshuis: 03/218 56 58 Zillebekelaan 19, 2600 Berchem

bvba

Jan De Vogeleer

VERFGROOTHANDEL Tel.: 09/227.80.90

Binnendoor is de gratis ledenkatern van de Vlaamse Volksbeweging vzw. Verschijnt maandelijks (niet in augustus). Hoofdredacteur: Karel Adams (niet voor de Taktivist) Eindredactie en redactiesecretariaat: Marc Van de Woestyne Redactieadres: Passendalestraat 1A, 2600 Berchem. Tel 03 366 18 50 Fax 03 366 60 45 - e-post: secretariaat@vvb.org. Lidmaatschapsbijdrage van de VVB door storting van 17 EURO op rekening 409-9521741-71 van de Vlaamse Volksbeweging met vermelding ”lidmaatschap”.

diepvries en vers Moerelei 127 - Industriezone 2610 Wilrijk - Antwerpen Tel. (03) 827 12 78 - (03) 827 38 30 - Fax (03) 830 56 32

8 nr.5 - mei 2005

Giften vanaf 30 EURO zijn fiscaal aftrekbaar via steunrekening 409-9563981-19 van de Vlaamse Volksbeweging. De Vlaamse Volksbeweging vzw onderschrijft de code van ethische fondsenwerving. Betaalt u vanuit het buitenland lidgeld (25 euro) of steun? Vermeld dan bij storting op het hierbovenvermeld rekeningnummer het IBAN-nummer BE49 4099 5217 4171 (Bank identificatiecode van KBC-bank = KREDBEBB) Verantwoordelijke uitgever: Rita De Bont, Grotenhof 28, 2640 Mortsel


VERVOLG P1 WEBSTEK

2005_05_binnendoor  

9 mei 2004: een succesvolle betoging in Halle. De burgemeesters van Halle- Vilvoorde, gesteund door hun bevolking en een springlevende Vlaam...