Page 5

p30

Hagelandfietsland

We vertrekken aan knooppunt 91 in Neervelp, een kleine deelgemeente van Boutersem en op een zucht van de autoweg E40. Heel handig als je met de wagen komt, want die kan je op de carpoolparking laten. Het geraas van de auto’s is snel vergeten als we de Velpevallei naar beneden bollen, de Velpe over, en dan recht de trappers op over onze eerste Hagelandse helling. Helemaal boven op de heuvel pronkt een knappe witte hoeve. Het jaar 1853 staat boven de poort te lezen. Het Hageland ligt hier als een glooiend lappendeken voor onze voeten, in de verte pronkt een kerktoren. Een prachtig uitzicht. Van hieruit duikt de tocht helemaal de velden in richting Willebringen, en dan gaan we door de mooiste holle wegen, voorbij hoeves, rijen knotwilgen en schapenweiden naar Meldert. Een mooi landschap ‘op den buiten’, niet te geloven dat je hier eigenlijk niet ver van het drukke hart van de provincie en het land bent. In dit charmant landschap heerst de stilte. Via het dorpje Meldert beklimmen we de volgende heuvelrug om ons dan te laten bollen richting Hoegaarden. Rechts van ons kijken we over de taalgrens heen. Dit gebied heet Rosdel, een flinke brok natuur tussen Hoegaarden en Beauvechain.

Romantische halte Aan de voet van de Sint-Gorgoniuskerk liggen de Tuinen van Hoegaarden (knooppunt 16). Een romantische halte op onze tocht. Dit origineel park toont je diverse tuintjes als inspiratie voor je eigen tuin, boordevol kringlooptips. Aan de rand ervan pronkt het eeuwenoud Kapittelhuis. In de achttiende eeuw was het een onderkomen van de deken en de kanunniken, verbonden aan de Gorgoniuskerk. Vandaag is het toeristisch infopunt van Hoegaarden er gevestigd naast de gezellige brasserie Kapittelhuys.

l’Amour à bicyclette

Het terras met uitzicht op de Tuinen is een perfecte plek om even op adem te komen. Aan dorstlessers is er in dit bierdorp geen gebrek.

Er hangt altijd een vleugje liefde in de lucht van het Hageland. Denk aan de lieflijke valleien, de geurende bloesems, holle wegen en verstilde dorpjes in de verte, en je hebt het ideale decor voor een romantische fietstocht. Trap met ons mee van knooppunt tot knooppunt over het Fietsnetwerk Hageland door de Velpevallei en Hagelands Haspengouw.

We stappen opnieuw de fiets op en even later bollen we door het centrum van Hoegaarden en voorbij het Kouterhof en bezoekerscentrum ’t Wit Gebrouw. Hier onthult het befaamde witbier al zijn geheimen.

Hageland I 30

31 I Hageland

FIETSEN IN HET HAGELAND Trap van knooppunt tot knooppunt over het Fietsnetwerk Hageland door de romantische Velpevallei en Hagelands Haspengouw.

B&BHAGELAND

P41 GEHEIME PLEKKEN VAN BEKENDE INWONERS

Altijd een warm welkom Wakker worden met een uitzicht over eindeloze rijen fruitbomen, glooiende velden of wijnhellingen. Of uitslapen in een charmant en eeuwenoud hotelletje terwijl de stad achter het raam stilaan ontwaakt. In het Hageland wacht je altijd een warm onthaal. Een logeeradres in het Hageland is zoveel meer dan een bed en een dak boven je hoofd. Het is een belevenis en een gastvrije kennismaking met de regio waar je bovendien alle toeristische informatie vindt.

SILENTIUM

p34

Vaak kan je meteen ook een heerlijk culinair arrangement boeken, of fietsen huren om de streek te verkennen. En of je nu met de rugzak, de tent, de gezinskoffer of een aktetas reist, er is altijd een perfect logement te vinden. Wie op doorreis is met de fiets, kan aankloppen bij een fietsvriendelijk gastenverblijf dat alles in huis heeft voor de vermoeide fietser. Te paard? Dan klop je toch gewoon aan bij een ruitervriendelijke B&B. En aan campings is er evenmin een gebrek. Kinderen vinden het heerlijk om in een tent te slapen, maar ook een nachtje op een echte Hagelandse boerderij zullen ze niet snel vergeten.

Hageland ruiterroutes

‘Op zOek naar de stilte’ De naam spreekt voor zichzelf: deze B&B dompelt je onder in de stilte van het platteland. Het Walenbos aan de ene kant, aan de andere kant de glooiende velden en de kerktoren van Tielt-Winge in de verte. Maak van hieruit de mooiste wandel- of fietstochten in de rust van het Hageland. Zelfs te paard ben je welkom, de manege vlakbij vangt met plezier je dier op voor een nacht. Gastvrouw Peggy Laeremans en haar man Bart De Vis renoveerden hun oude boerderijtje tot een modern gastenverblijf. Drie comfortabele kamers – de landelijke kamer, de oosterse kamer en de Provençaalse kamer - hebben elk hun eigen stijl. ‘We werken allebei al jaren in de horeca’, vertelt Peggy. ‘En met onze ervaring maken we het elke gast naar wens. Bart is kok en dat proef je niet alleen aan het lekkere ontbijt. Hij tovert op vraag een heel diner voor je klaar.’ In de overwelfde eetkamer kan je ook een feest organiseren, en nadien hoef je maar de trap op.

www.silentium.be

Hageland I 44

Spelregels: Dit spel speel je van jong naar oud. De jongste speler mag eerst, de oudste het laatst. Elke speler neemt een pion en vertrekt aan ‘start’. Gooi om de beurt met de dobbelsteen en ga evenveel vakjes vooruit als je ogen hebt gegooid. Kom je op een vakje met een tekening, lees dan de opdracht en voer ze uit. Wie het eerst vakje 50 bereikt, is de winnaar.

02 Provinciedomein Het Vinne Je klautert op de uitkijktoren voor een schitterend uitzicht over dit prachtige natuurgebied. Nadien hol je over de knuppelpaadjes tussen het riet naar vakje 9.

11 Met de huifkar Twee stoere Brabantse trekpaarden trekken je huifkar door het mooie landschap. Maar een wiel breekt en je valt uit de kar. Terug 7.

16 Suikermuseum Tienen Na een wondere tocht door de zoete wereld van suiker zit je barstensvol energie. Gooi nog eens met de dobbelsteen.

21 Speelbos Kloesebos Je maakt een kamp, maar het duurt een tijdje om alle takken te verzamelen. Een beurt overslaan.

P44 B&B HAGELAND ALTIJD WELKOM

26 Ezeltochten Op de rug van een ezel trek je door het Hageland. Je gaat sneller dan de rest, spring naar vakje 29.

30 Recreatiedomein Ter Heide Met een surfplank glijd je met een vaart het water van ‘De Plas’ over. Ga vijf plaatsen vooruit.

34 Het Kasteel van Horst Aan de voet van dit machtige kasteel waan je je de Rode Ridder zelf. Geen tegenstrever haalt het van jouw zwaardvechtkunst. Verplaats je naar het vakje voor de speler die vooraan staat. Ben je dat zelf, dan blijf je staan.

37 Kabouterbos Een gids vertelt je boeiende sprookjes in het Kabouterbos. Maar je vergat de steentjes die je net als Hans en Grietje de weg moesten wijzen en je verdwaalt. Eén beurt overslaan.

Hagelandnaar I 34vakje

42 Provinciedomein Halve Maan Languit op het strand, in een vaart de superglijbaantoren af, de bocht in met de gocarts … Kortom, een hele dag kinderpret. Daardoor verlies je de tijd uit het oog. Twee beurten overslaan.

45 De Tuinen van Hoegaarden Je stoeit in het kinderfort en de kinderwatertuin. Nadien bouw je zelf een natuurlijk fort en onderzoek je de gangen van een insectenhotel. Maar een venijnig insect is het daar niet mee eens en prikt je. Wacht hier tot de volgende speler je heeft ingehaald. 35 I Hageland

KIDS Speel het Hageland Ganzenbord En ontdek welke superleuke kinderavonturen er allemaal te beleven vallen.

5 I Hageland

Magazine Hageland - nr. 2  
Magazine Hageland - nr. 2  

Een weekendje er tussenuit met Ronny Mosuse en zijn vrienden in het hartelijke Hageland. Het magazine biedt een verrassende kennismaking met...

Advertisement