Page 4

#2

p8

INHOUD

P6

HAGELAND TIPS & KALENDER 2011

P8

DOSSIER: 48U MET RONNY MOSUSE

P17

MIDDELEEUWS LANDEN HERLEEFT

P18

DE BASILIEK VOORBIJ

P20

4X WANDELEN IN HET HAGELAND

P21

DIEST, EEN SMAAKVOLLE STAD

P22

HAGELAND, WIJNLAND

P24

PROEF HOEGAARDEN

P25

UITNEEMBARE KAARTJES

P29

OP BEZOEK IN LEUVEN

P30

L’AMOUR À BICYCLETTE

P33

BESTE BUUR GROENE GORDEL

P34

GANZENBORD

P37

HERADEM: GROEN HAGELAND

P40

FIETSEN MET GALLO-ROMEINEN

P41

GEHEIME PLEKKEN

P42

SPORTIEF HAGELAND

P44

ALTIJD EEN WARM WELKOM

P46

AARSCHOT EN ZIJN MOLENS

P47

DIENSTEN EN PUBLICATIES

Het Bourgondisch karakter is nooit ver weg Muzikant Ronny Mosuse kiest voor het Hageland voor een weekendje weg met zijn beste vrienden. We volgen Ronny, Kathryn, Aram, Iris, Nik en Barbara op de voet terwijl ze zich laten verbazen door de streek. Het wordt een ontdekkingsreis met Bourgondische allures, ridderlijke verhalen en een verrassende scootertocht. Kortom, echt genieten onder vrienden.

Het is al laat op de avond als Ronny Mosuse de poort van Bed & Breakfast l’ Epicurie binnen rijdt, gevolgd door vrienden Aram en Nik. ‘Man, dit is hier echt het einde van de wereld’, lacht de muzikant als hij uit de wagen stapt. ‘Amper te geloven dat ik nog in dezelfde provincie ben.’ Ronny woont aan de andere kant van Vlaams-Brabant, op de grens met Antwerpen. Nu is hij in Outgaarden beland, een deelgemeente van Hoegaarden en een mooi, landelijk dorp met amper enkele honderden inwoners. Rond het dorp zijn er niets dan velden en een fraai, glooiend landschap. ‘Ik dacht dat ik de streek wel kende. Mijn vriendin Kathryn is afkomstig van Holsbeek. Maar in dit stukje Hageland ben ik nog nooit geweest.’ Hoog tijd om het te ontdekken! Jan Vaes heet zijn gasten welkom. Hij legde hart en ziel in zijn B&B. De eeuwenoude vierkantshoeve is een voormalige moutbranderij. Jan bouwde de stallen om tot een warm gastenverblijf met vijf kamers en een ontbijtruimte. ‘Geen vrouwen erbij?’, vraagt Jan. ‘Wij verzorgen met plezier de voorwacht’, knipoogt Ronny. ‘De vrouwen volgen morgen als de kinderen bij de grootouders zijn.’ Klinken op het Hageland in de Gempemolen Hageland I 8

Terug naar de Middeleeuwen in Zoutleeuw

Ronny kiest voor het Hageland voor een weekendje weg met zijn beste vrienden. Het wordt een ontdekkingsreis met Bourgondische allures...

4x wandelen in het Hageland LANdScHAPS WANdeLING

PePIjN

WANdeLING

Hageland

handIge uItneembare gIds

2x wandelen 2x fIetsen Met deze handige, uitneembare katern kan je meteen zelf op ontdekking in het Hageland. Met de fiets of te voet, aan jou de keuze. Het Boomgaardenwandelpad en de Vallei van de Drie Beken zijn bewegwijzerd. De Jack-Oproute en de Vinneroute volgen de knooppunten van het fietsnetwerk. En nu, op weg!

EEn rijkE natuur

HEt vErlEdEn van landEn

Kies uit drie routes van drie, zeven of tien kilometer in de vallei van de Tieltse Motte. Het beekje kronkelt zich door een vochtig, groen landschap. De wandelingen vertrekken aan Huize Hageland, een mooie, voormalige pastorie. Op de top van de Blereberg vind je een uitkijktoren. Bij mooi en helder weer heb je er een prachtig zicht over de heuvels en de valleien.

Start aan de archeologische site Sinte Gitter voor een wandeling door velden, akkers en boomgaarden van het Hagelands Haspengouw. Op de site duik je het Landens verleden in en kan je twee authentieke Merovingische graven bewonderen. Onderweg stoot je hier en daar op vreemde, kleine heuvels in het landschap. Dat zijn Gallo-Romeinse grafheuvels, ofwel tumuli.

Landschapswandeling Tieltse Motte I 3, 7, 10 km Start I Huize Hageland, Tielt-Winge Uit I Landschapswandelingen Noord-Hageland

ARoNTSHoek WANdeLING

p18

Pepijnwandeling I 9 km Start I Archeologische site Sinte-Gitter, Landen Uit I Wandelgids Hagelands Haspengouw

MeANdeRS WANdeLING

verharde weg onverharde weg

ns tra

at

Sint-Katarinastraat

Gr oe

n ebaa Tiens

Krimmelbos t raa

rpsst

Do Tram

Boomgaarden wandelpad wandelIng I 8 km

Stati traat onss

O.L.V. Geboortekerk

a str a Tram

Do

st rps

start

t raa

Len ted re ef

langs EEn uniEkE boom

WaardEvollE mEandErs

Wandel van het dorpscentrum van Geetbets naar Rummen langs mooie kasteeltjes en hoeven, een watermolen uit de zeventiende eeuw en een unieke boom. Naast de Sint-Pauluskerk van Geetbets staat de dikste en één van de oudste exemplaren van de ginkgo biloba - of Japanse tempelboom - in Europa. De boom is rond 1730 geplant.

Wandel langs de oevers van de Winge en de Demer. Je vertrekpunt is de prachtige Ter Heidetoren, een dertig meter hoge woontoren uit de veertiende eeuw. De afgesneden meanders van de Demer vormen een paradijs voor waardevolle water- en moerasplanten, zoals de gele waterkers, de zwanebloem en het watertorkruid.

Arontshoekwandeling I 9 km Start I Sint-Pauluskerk, Geetbets Uit I Wandelnetwerk Getevallei

Meanderswandeling I 11 km Start I Ter Heidetoren, Rotselaar Uit I Wandelnetwerk Wingevallei

t

at tra rks Ke Bergeveldstraat

KAPELLEN

at

at

tionst Sta

Ka

pe ll

en

stra

Kapel O.L.V. Van Onrust

de

t aa str

llen

n

d

pe Ka

Hageland I 20

t raa

a str os elb Ta f

Ro

Za

Begijnenbos

GLABBEEK ie s

s t ra

rge be

es Dri

Grotestraat

en

oe k

br

en

Oude pastorie

Cra e n t aa str

Ste

at

HAGELAND , WANDELLAND Venusberg

ld Smisve

str aat

Dr

© OpenStreetMap-auteurs, CC-BY-SA

Tafelbosstraat

Rode

endreef

Attenrodes traat

str

Stationstraat

De wandeling vertrekt aan de Onze-LieveVrouw-Geboortekerk van Kapellen. Deze neogotische kerk wordt ook al eens de kathedraal van het Hageland genoemd. Van hieruit wandel je door de velden en tussen rijen en rijen fruitbomen naar Glabbeek. Je komt langs de vallei van de Steenbeek - een mooi stukje natuur – en het Tafelbos. Net buiten het centrum beklim je de Venusberg, een 82,5 meter hoge heuvel waar ooit een tempel ter ere van Venus zou hebben gestaan.

t Kromstraa

Welkom in het hart van de Hagelandse fruitstreek! Kapellen, een deelgemeente van Glabbeek, telt verhoudingsgewijs de grootste oppervlakte fruitteelt van de hele regio. Het is vooral prachtig wandelen tussen 15 april en 15 mei als de eindeloze rijen fruitbomen wit en roze kleuren van de geurige bloesems. De meeste fruittelers hier werken op ‘geïntegreerde wijze’. Ze gebruiken zo weinig mogelijk sproeistoffen en kiezen voor natuurlijke middelen om schade aan het fruit te beperken.

stra

at

25 I Hageland

P25 HANDIGE UITNEEMBARE KAARTJES

Even de benen strekken of er een hele dag op uit, het Hageland heeft voor elk wat wils... Wandelnetwerken, bewegwijzerde wandelingen, door velden, bossen en stadjes....

P40 FIETSEN MET GALLO-ROMEINEN Hageland I 4

9 I Hageland

48 UUR OP STAP MET RONNY MOSUSE

Hagelandwandelland

Groenstraat

Hageland

48 uur in het met ronny mosuse en vrienden

Magazine Hageland - nr. 2  
Magazine Hageland - nr. 2  

Een weekendje er tussenuit met Ronny Mosuse en zijn vrienden in het hartelijke Hageland. Het magazine biedt een verrassende kennismaking met...

Advertisement