Page 21

Hagelandsestadjes

Diest, een smaakvolle stad Ook tof in de regen! Een beetje regen hoeft je niet af te schrikken. Het doepakket ‘Diest, mijn stad … ook tof in de regen!’ leidt je naar musea, winkels en horecazaken waar je niet alleen kunt schuilen maar ook verrassende ontdekkingen doet. Een paraplu en enkele leuke gadgets krijg je er bovenop. Kostprijs: 5 euro.

Kinderzoektocht Muffe geschiedenis? In Diest zeker niet! Tijdens een plezante kinderzoektocht leer je alles over de Diestse monumenten en hun boeiende geschiedenis. Gewapend met pen of potlood los je (doe-)vragen en rebussen op. Breng je antwoorden binnen bij Toerisme Diest en misschien win je wel een toffe prijs. Kostprijs: 1 euro.

RECEPT

De prinsen van Oranje-Nassau lieten zich al charmeren door het Bourgondische karakter van Diest. Hun fameuze schepenmaaltijden waren zo overvloedig dat de heren telkens drie dagen en drie nachten lang bleven feesten. Ook vandaag is Diest een uiterst smaakvolle stad. Ben je een fijnproever of een zoetebek? Hou je van verse koffie of een stevige pint? In Diest voelt iedereen zich thuis die van lekker eten en drinken houdt. Tijdens een culinaire wandeling door de stad komen de geuren je tegemoet. Diest is van oudsher een bierstad. Brouwerijen als De Cerckel, Duysters en Ooms zorgden dat er altijd lekkere streekbieren werden getapt. Vandaag houdt huisbrouwerij De Loterbol deze traditie levend. En je hebt het Gildenbier, dat wordt dan wel niet meer in de stad zelf gebrouwen, het is nog wel altijd hét bier van Diest. In het bruin café De Molensteen wordt het Gildenbier van het vat in stenen potten getapt.

Kruiden en zoetigheden In het eeuwenoud Begijnhof hoef je je neus maar te volgen naar de kruidentuin van Xaverius, het Vlaams Centrum voor eet- en tafelcultuur. Chef-kok Felix Alen organiseert hier originele kookhappenings, en elke eerste zondag van de maand zijn de culinaire bibliotheek, het culinaire museum en de shop open. Proef zeker een heerlijke Diestse Cruydtcoeck of de Begijnenkoek, zoetigheden zoals je ze nog nooit hebt geproefd. Het streekproduct bij uitstek is de Diestse Halve Maantje, genoemd naar de ‘Lunette’, de verdedigingsgordel rond Diest in de vorm van een halve maan. Serge en Claartje van Biscuiterie Stuckens maken het koekje in drie smaken: vanille, kaneel met chocolade en appelsien met cacao. Daar hoort een zalige kop koffie bij van Koffiebranderij Stroobants. Dit familiebedrijf brandt al koffie op ambachtelijke wijze sinds 1933.

Maak een Diestse Cruydtcoeck Benodigdheden

500 gr zelfrijzende bloem, 4 eidooiers, 2 witten van ei, 4 eetlepels suiker, 200 gr jonge scheuten van boerenwormkruid, 10 paardenbloemblaadjes, 1 l melk, mespuntje zout, 1 eetlepel olie om de pan in te vetten, siroop en bruine suiker als garnituur.

Laat je rondleiden Diest is zeker niet zonder reden laureaat Ambassadeur Vlaanderen Lekker Land 2010-2012. Ontdek het tijdens een van de vele rondleidingen die je onderdompelen in de smaken van deze culinaire stad. Je kan meteen proeven van Diestse specialiteiten of er zelf mee aan de slag gaan. Of haal de brochure vol weetjes en lekkere tips op de toeristische dienst van de stad en ga zelf op weg.

Bereiding:

Was de boerenwormkruidscheuten en de paardenbloemblaadjes en hak ze fijn. Meng de bloem met suiker, zout, eidooiers, olie en melk. Zeef door. Klop de witten van de eieren luchtig op en meng ze onder het deeg. Meng ook de kruiden onder het deeg. Bak grote, niet te dunne, pannenkoeken. Serveer met siroop en bruine suiker.

21 I Hageland

Magazine Hageland - nr. 2  
Magazine Hageland - nr. 2  

Een weekendje er tussenuit met Ronny Mosuse en zijn vrienden in het hartelijke Hageland. Het magazine biedt een verrassende kennismaking met...

Advertisement