Page 19

Hageland wandelland

de WItte

Facts

abdij van averbode

aBdij averBode Abdijstraat 1 - 3271 Averbode 013-78 04 40 www.abdijaverbode.be Elke zondag om 15 uur zet de abdij de deuren (gedeeltelijk) open. Je krijgt een film te zien over het abdijleven en dan volgt een rondleiding langs de belangrijkste gebouwen en in de abdijkerk.

Ook schrijver Ernest Claes (1885-1968) was in zijn jonge jaren kind aan huis. Eigenlijk nog steeds, hij heeft een plaatsje gekregen op het kerkhof van de abdij. De abdij ligt aan knooppunt 100 van het wandelnetwerk de Merode. We volgen knooppunten 90, 89 en 245 door het bos, dan 411 en 61 door de straten van Averbode en Zichem, en komen zo aan het geboortehuis van de schrijver. De bescheiden langgevelhoeve is vandaag een museum ter ere van de vader van ‘De Witte’. Het authentieke negentiende-eeuwse interieur ademt de sfeer van toen uit. Het museum is bezaaid met foto’s en herinneringen aan Ernest Claes. Alle uitgaven en vertalingen van zijn werken zijn er te zien. Het geboortehuis is meer dan een museum, het is de spil tussen literair erfgoed en natuur. Van hieruit vertrekken de mooiste wandelingen in natuurgebied Demerbroeken dat zich vlak achter het gebouw uitstrekt. De Demer en de zompige, groene beemden duiken vaak op in de romans van Claes. Ook onze wandeling verdwijnt het groen in en volgt de oever van de Leigracht, die wat verder uitmondt in de Demer. WanDElnETWErK DE MEroDE

huiZe ernest cLaes

Of je nu even de benen wil strekken of er een hele dag op uit wil, het Wandelnetwerk De Merode biedt voor elke wandelaar wat wils. Het telt meer dan vijfhonderd kilometer wandelwegen in knooppunten die je eindeloos kan combineren. Met dit knooppuntensysteem bepaal je zelf waar je vertrekt, hoe lang je wandelt en welk parcours je volgt. De kaart is verkrijgbaar bij de diensten voor toerisme in de Merode regio.

ernest Claesstraat 152 - 3271 Zichem 013-77 20 81 www.scherpenheuvel-zichem.be toerisme@scherpenheuvel-zichem.be

demerBroeKen

stIlte

www.demerbroeken.be

WiL je deZe WandeLinG ooK doen? We startten aan de abdij van averbode (knooppunt 100) en volgden vervolgens knooppunten 90, 89, 245, 411, 61, 60, 298, 175, 57, 145, 384, 107, 292, 293, 98 en 100 van het Wandelnetwerk de Merode. Deze lus is 9,5 kilometer.

Als we het pijltje naar knooppunt 60 volgen, verstomt elk autogeluid. Soms horen we het gekrijs van een eenzame roofvogel, maar voorts niets dan het geklots van het water. Hier kan je met wat geluk een steenmarter zien, misschien wel Floere het Fluwijn uit het boek van Ernest Claes. Van op de uitkijktoren van Natuurpunt spotten we drie dartelende reeën aan de rand van het hooilandschap. Er is geen huis te zien in de wijde omgeving. Via knooppunten 298, 175 en 57 wandelen we door het vochtige Vierkensbroek en opnieuw de bewoonde wereld in. Niet lang, want aan paaltje 145 duikt de weg alweer het bos in. Een stevige heuvel verraadt dat we nog steeds in het Hageland zitten. We horen de klok van de abdijkerk door de bomen ons eindpunt aankondigen.

19 I Hageland

Magazine Hageland - nr. 2  
Magazine Hageland - nr. 2  

Een weekendje er tussenuit met Ronny Mosuse en zijn vrienden in het hartelijke Hageland. Het magazine biedt een verrassende kennismaking met...

Advertisement