Page 17

Hagelandse stadjes

het middeleeuwse Landen herleeft tusseN HolBeWoNeRs eN RoMeINeN Achthonderd jaar? Dat vraagt een stevig verjaardagsfeest! Wandel tussen holbewoners, hoor de zwaarden kletteren tijdens een veldslag van de Romeinen of kijk binnen bij de Merovingers. Tijdens het feestweekend van 24, 25 en 26 juni - ter gelegenheid van 800 jaar Landen – beleef je de wereldgeschiedenis in één oogopslag. De vereniging Historia Mundi blaast verzamelen in Landen. Niet minder dan duizend figuranten leven er het weekend lang zoals hun voorvaders dat deden. En er is meer. Het bruist van de activiteiten op en rond de archeologische site Sinte Gitter. Het stadscentrum wordt een grote feestzone met muziek, dans, spektakel en vijftien reuzen. En op vrijdagavond trekt er een historische stoet door de straten van Landen.

de 14 WeKeN vAN lANdeN Het hele voorjaar lang valt er trouwens wat te beleven tijdens ‘De 14 weken van Landen’. Elke vrijdagavond van 25 februari tot 27 mei, staat er om 20 uur een verrassende tentoonstelling op het programma, gevolgd door een kunstzinnige voorstelling. En alles volledig gratis.

Net 800 jaar geleden kreeg landen stadsrechten. Het werd al snel een versterkte stad met grachten, wallen, torens en drie poorten. vandaag herleeft het landen van toen tijdens een tocht langs de verdwenen middeleeuwse stadsmuren.

Omdat de strijd tussen het Hertogdom Brabant en het Prinsbisdom Luik bleef duren, besliste Hendrik I om een gordel van versterkte steden op te richten langs de grens met Luik. Zijn oog viel op het plaatsje Landen. In 1211 kreeg Landen stadsrechten en al snel verschenen er stadswallen, wachttorens en poorten. Een stad zoals we het graag hebben in romantische ridderverhalen. In het Bezoekerscentrum Rufferdinge staat een maquette van hoe de stadsvesten er hebben uitgezien. Hier vertrekt ook de Vestenwandeling, een tocht door de geschiedenis van de stad. Op je weg vertellen kindvriendelijke overzichtsborden je alles over het rijke verleden van Landen, en dat is heel wat. Wist je bijvoorbeeld dat het Bezoekerscentrum Rufferdinge een eeuwenoude, gerestaureerde graanwatermolen is die genoemd werd naar de Frankische grondbezitter Rupert of Ruffer? Dat Landen samen met Tongeren en Doornik één van de oudste steden van België is? In het landschap kan je speuren naar Romeinse grafheuvels. En op de archeologische site Sinte Gitter vind je nog meer sporen uit het verleden, zoals een koorruimte uit de achttiende eeuw en twee Merovingische graven. De site zou ooit de woonplaats zijn geweest van Pepijn van Landen (580-640). De Vestenwandeling leidt je onder meer langs de Pepijnbronnen. Van het water wordt nog steeds limonade gemaakt. De Sint-Gertrudiskerk werd gebouwd rond 1890, schuin tegenover dit gebouw herinnert een gevelsteen aan de herberg ‘In de Zwarte Leeuw’ dat al in 1575 vermeld staat. De wandeling is 3,5 kilometer lang en brengt je in een lus terug naar het Bezoekerscentrum waar je in de Taverne Rufferdinge kunt nagenieten bij een Tumulus Magna 800. Dat feestelijke streekbier - een pittig blondje - werd samen met de Leuvense universiteit ontwikkeld ter ere van de achthonderste verjaardag van Landen.

MEEr InFo oP WWW.lanDEn800.BE

17 I Hageland

Magazine Hageland - nr. 2  
Magazine Hageland - nr. 2  

Een weekendje er tussenuit met Ronny Mosuse en zijn vrienden in het hartelijke Hageland. Het magazine biedt een verrassende kennismaking met...

Advertisement