Page 1

APLIKIMI I LLAPARASKOPISË NË TRETMANIN E SËMUNDJEVE TË TRAKTIT HEPATO-BILIAR

Kirurgjia laparoskopike e ka zanafillËn nË fillim tË shekullit 20 kur kirurgËt adaptuan cistoskopËt pËr tË egzaminuar kavitetin abdominal. NË fillim mundËsia teknike ishte e kufizuar vetËm nË diagnoza mirËpo mË vonË u modifikuan instrumente qË mund tË mirreshin edhe biopsitË nË lezione tË dyshimta dhe nË ndonjËrast edhe tË kryhet ndonjË operacion I thjeshtË. NË mes tË viteve tË 80-ta filloi tË zgjerohet gama e intervenimeve kirurgjike


duke pËrdorur videokamerat dhe kjo I mundËsoj qË kirurgu tË manipuloj me dy duartë Kolecistektomia e parË laparoskopike u realizua ne Bublingen tË GjermanisË mË 1985 dhe atË nga kirurgu E.Muhe dhe si operacion I tillË ËshtË publikuar nË Kongresin e KirurgËve Gjerman por kaloi pa ndonjË vËrejtje tË posaqËshme duke e mohuar edhe sikur njË intervenim kirurgjikal tË dËshtuar mirËpo sËshpejti ajo morri hov dhe si metod kirurgjike u bË mjaftË e pranishme si pËr kirurgËt ashtu edhe pËr pacientËt. Filip Moure nË Lion mË 1987 e ka kryer kolecistektominË e parË. MË pastaj hulumtimeve iu kan bashkangjitur edhe Dubois dhe Perisat qË edhe kËta kanË bËrË kelecistektomi mË 1988 dhe ËshtË e njohur si Shkolla Franceze e Kolecistektomive. PavarËsishtË nga kËta edhe ne Amerik Mc Kernan dhe Reddick nË tË njejtËn kohË e kanË zhvilluar teknikËn e tyre operative e njohur si shkolla Amerikane. Kolecistektomia e parË laparoskopike nË Kraoci ËshtË realizuar mË 1992 nË Zagreb dhe pastaj me tË shpejtË u pËrhap nË tËrË kroacin, ndËrsa nË ShqipËri pËr herË tË parË kolecistektomia laparoskopike u realizua mË 1995 ndËrsa nË KosovË pikËrishtË nË prishtinË kolecistektomia e parË u realizua nË vitin 2000. Indikacionet pËr kËtË intervenim janË tË ngjashme sikur ato pËr kolecistektomi tË hapura. Pas kËsaj filloi tË rritet numri I kolecistektomive, gjithashtu vijnË duke u zvogËluar kundraindikacionet pËr kËtË lloj intervenimi kirurgjikal. Kolecistektomia laparoskopike bËhet nË sallat plotËsishtË tË pregaditura me pajisje pËr intervenime kirurgjike qË sipas nevojËs lehtË mundË tË na mundËsoj qË nga intervenimi laparoskopik tË kalohet ne intervenimin e hapur. Intervenimi kryhet me anestezi tË pËrgjithËshme endotrakeale, pastaj vendoset sonda nazogastrike dhe pas intervenimit kirurgjikË ajo tËrhiqet. LËkura pregaditet si pËr operacione tË hapura. Intervenimi bËhet pËrmes 3 apo 4 vrimave tË cilat janË tË aplikuara nË abdomen: e para vendoset mbi apo poshtË kËrthizËz 10 milimetra, e dyta vendoset nË regjionin e harkut brinjorË tË djathtË 10 milimetra dhe 2 vrima tjera vendosen nË anËn e majtË nga 5 milimetra, njËra ne pikËn e


MackBurne-ut dhe tjetra nË vijËn medioklavikulare nË pozicion tË kolecistËs. Intervenimi kirurgjikË fillohet pasi tË bËhet insuflimi i CO2 dhe futet kamera e cila e bËnË vizualizimin e hapsirËs intraperitoneale dhe fillohet me intervenim kirurgjike. (Pason spjegimi!)


Rezultatet e kolecistektomive laparoskopike janË mjaftË kurajuse dhe shumË tË pranueshme si pËr kirurgun ashtu edhe pËr pacientin. Komplikimet operative dhe postoperative janË tË pËrafËrta ose edhe mË tË ulËta te kolecistektomit laparoskopike sesa tek kolecistektimit laparatomike, pastaj ka edhe pËrparËsi tË tjera.( Pason spjegimi!)

Ligjerata  

APLIKIMI I LLAPARASKOPISË NË TRETMANIN E SËMUNDJEVE TË TRAKTIT HEPATO­BILIAR Kirurgjia laparoskopike e ka zanafillËn nË fillim tË shekullit...

Ligjerata  

APLIKIMI I LLAPARASKOPISË NË TRETMANIN E SËMUNDJEVE TË TRAKTIT HEPATO­BILIAR Kirurgjia laparoskopike e ka zanafillËn nË fillim tË shekullit...

Advertisement