Page 54

Europska građanska inicijativa „JEDAN OD NAS” Što je to Europska građanska inicijativa?

Europska građanska inicijativa novi je instrument sudioničke demokracije. Riječ je o pozivu Europskoj komisiji da predloži zakonodavni akt kojim će se urediti pitanje koje je u nadležnosti zakonodavstva EUa. Građanska inicijativa mora prikupiti potporu najmanje milijun građana EU-a iz najmanje 7 od ukupno 28 država članica. Građanska inicijativa moguća je u svim područjima u kojima Komisija ima pravo predlagati propise.

Europska građanska inicijativa JEDAN OD NAS – milijun potpisa za povijesni iskorak u zaštiti života

JEDAN OD NAS među prvim je registriranim europskim građanskim inicijativima u Europskoj uniji kako bi se značajno unaprijedila zaštita ljudskog života od začeća u Europi. Cilj ove inicijative ograničen je na područja nadležnosti Europske Unije, koja ne uključuju pitanje pobačaja te ne zadire u područja nadležnosti država članica. Na temelju definicije ljudskog zametka kao početka razvoja ljudskog bića, koju je u svojoj nedavnoj presudi prihvatio i Europski sud pravde (Brüstle protiv Greenpeacea), JEDAN OD NAS traži da EU prestane financirati aktivnosti koje pretpostavljaju uništavanje ljudskih zametaka, osobito u područu istraživanja, razvojne pomoći i javnog zdravstva. To će se učiniti izmjenom i dopunom Financijske uredbe Europske komisije kojom je uređeno kako se troši novac iz proračuna EU-a. Zabrana takvog financiranja u velikoj će mjeri doprinijeti dosljednosti unutar EU-a.

Mogući učinak

JEDAN OD NAS ima veći politički potencijal nego ijedna druga inicijativa koja je dosad poduzeta 54

radi zaštite digniteta osobe i života od začeća na europskoj razini. Ako milijun ili više građana postigne konsenzus, to bi moglo dovesti do uvođenja konkretnoga sve-europskog etičkog standarda u području zaštite dostojanstva svakog člana ljudske obitelji, neovisno o njegovoj dobi. Željeni je ishod inicijative konkretna zabrana po život destruktivnih politika u proračunu EU-a, te politička promjena i veća svijest o potrebi zaštite javno izražene želje tako velikog broja europskih građana. Nadalje, time bi se moglo pozitivno utjecati na praksu Europskoga suda pravde, na kojem se ovog trenutka odlučuje o velikom broju bioetičkih predmeta.

Organizacija

JEDAN OD NAS je inicijativa izrasla na širokoj potpori: vjerske zajednice, političari, europarlamentarci iistaknute osobe civilnog društva odlučni su podržati inicijativu na različite načine. Osim građanskog odbora, sastavljenog od sedam građana iz sedam različitih država, kampanjom Inicijative upravlja i središnji koordinacijski ured sa sjedištem u Brusselu. Do 1. studenog ove godine potrebno je prikupiti najmanje milijun valjanih potpisa potpore građana Europske Unije putem interneta ili na tiskanim obrascima. Europska građanska inicijativa JEDAN OD NAS u Hrvatskoj je pokrenuta odmah nakon ulaska u Europsku Uniju 1. srpnja 2013., a od 4. srpnja potporu incijativi preko mrežne stranice (www.oneofus.eu/ hr) mogu dati svi hrvatski državljani koji imaju OIB bez obzira žive li u Hrvatskoj ili izvan nje. Hrvatski savez za život CRO-VITA koji okuplja pro-life udruge na nacionalnoj razini, operativni je provoditelj Inicijative za Hrvatsku. Podrobnije informacije o Inicijativi i njenom tijeku u Hrvatskoj mogu se pronaći na facebook i mrežnoj stranici CRO-VITA saveza (www.crovita.hr). Uspješno odvijanje Inicijative u Hrvatskoj može se pomoći i uplatom donacije na žiro-račun Saveza IBAN: HR4323600001102160059 navodeći svrhu „Donacija za JEDAN OD NAS”.

Ljudima prijatelj 3 2013  
Ljudima prijatelj 3 2013  

vjerski časopis leopold bogdan mandić sv. franjo asiški kapucini

Advertisement