Page 3

Riječ urednika Poštovani čitatelji, suradnici Predstavljam vam treći ovogodišnji broj Glasila Ljudima prijatelj. Hvala svima koji svojim prilozima doprinosite u aktualnosti našega lista te na taj način pronosite štovanje našeg zaštitnika svetog Leopolda Bogdana Mandića. Hvala i svima koji pomažete naš Centar Leopolda Mandića u kapucinskom samostanu u Osijeku. Ujedno vjerujem kako ćete se i dalje rado uključivati svojim prilozima i pomoći, te činiti sve kako bi naš Glasnik bio još kvalitetniji. U mjesecu smo listopadu kada se, uz štovanje Blažene Djevice Marije, na osobit način mi franjevci i svi članovi franjevačkog pokreta utječemo zagovoru našem utemeljitelju svetom Franji Asiškom. Toliko toga o njemu znamo, toliko puta ga citiramo. No, nikada nije dosta prisjećati se njegovih riječi koje nam u današnje vrijeme itekako mogu biti putokaz kako svoj život usmjeriti k pravim vrijednostima. Još uvijek smo u Godini vjere koja nam je poticaj moliti za dar vjere. „Gospodine, povećaj nam vjeru!“ (Lk 17,5) molili su apostoli Isusa. Jer, poznavati Isusa Krista koji je Božja istina, možemo samo vjerom, nadom i ljubavlju, dok nam sveti Franjo pokazuje kako se kroz odricanje svega što se posjeduje (Lk 14,33) može biti još istinskiji Kristov učenik. Na početku svoga obraćenja svim se žarom dao na traženje, kako je sam govorio, Svete siromaštine. Ali, što je nama danas siromaštvo? Ima li smisla o siromaštvu govoriti kada znamo koliko se zbog materijalnih dobara i novca razdvajamo, da zbog novca braća ne razgovaraju i najbolja se prijateljstva prekidaju? Netko je rekao da je siromaštvo stanje, ponašanje i raspoloženje našega srca. Nije krepost nemati novaca jer i bez kuna u džepu može se biti bogataš u duši. Franjo nam je pokazao da se ono može svjesno prihvatiti bez obzira što imali ili ne imali u novčaniku. I takvim je, prema Isusovim riječima, siromasima „blago, jer je njihovo Kraljevstvo nebesko“ (Mt 5,2). Poznata je rečenica svetog Augustina: „Nemirno je srce naše dok se ne smiri u Tebi Gospodine“, a može biti upravljena onima koji su nemirni i nezasićeni u traženju „hrane“ samo preko materijalnih dobara zaboravljajući da unatoč bogatstvu ostaju siromasi jer im srce ostaje zatvoreno za Kraljevstvo nebesko koje s pravom pripada onima koji su se svega dragovoljno odrekli. „Pokažite mi, molim vas, gdje

stanuje Gospođa Siromaština, gdje se nalazi na paši, gdje planduje, jer sam bolestan od ljubavi za njom“ pitao je sveti Franjo jednom zgodom dvojicu staraca koji su sjedili pritisnuti tugom. Jedan od njih mu je, između ostaloga, odgovorio: „Svaki je čovjek prezire zato što se ne nalazi u zemlji onih koji žive udobno. Zato je skrivena očima njihovim... Jedino je Bogu poznat njezin put i mjesto gdje prebiva. Ako dakle, brate želiš do nje doći, svuci svoju svečanu odjeću i odbaci svako breme i grijeh koji lako zavodi jer, ne budeš li gol, nećeš se do nje uspeti...“. Kako se Kraljevstvo Božje otvara samo preko Gospođe Siromaštine, i sami je, po uzoru na svetog Franju, potražimo. Sveti Leopold, kao gorljivi sljedbenik Gospođe Siromaštine često je govorio: „Novac je roba koja se može upotrebljavati kao univerzalna putna isprava, kojom se može svuda doprijatei, samo ne u nebo. Novac je generator, proizvodi mnoge stvari, samo ne sreću“.

fra Goran Rukavina, OFMCap. urednik

Molim sve suradnike i one koji to žele biti – kao i sve naše čitatelje – da svoje potpisane priloge za božićni broj pošalju najkasnije do 1. prosinca poštom ili e-mailom glavnom uredniku. Adresa kao i elektronska adresa nalaze se u impressumu ovog broja.

3

Ljudima prijatelj 3 2013  
Ljudima prijatelj 3 2013  

vjerski časopis leopold bogdan mandić sv. franjo asiški kapucini

Advertisement